Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Najib Perdana Menteri TAK SAH

Posted: 27 May 2013 02:41 AM PDT

"Sumpah yang dilafazkan oleh Najib di hadapan YDP Agong Ke-13, bukan sumpah yang dinyatakan dalam Jadual Keenam Perlembagaan."

PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak tidak layak menjalankan tanggungjawab sebagai Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan kerana beliau gagal mematuhi sepenuhnya Perkara 43(6) Perlembagaan sejak 3 April 2009 lagi.

Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim mendakwa, sumpah jawatan, sumpah setia serta juga sumpah simpan rahsia, yang dilafazkan oleh Najib di hadapan YDP Agong Ke-13, bukan sumpah yang dinyatakan dalam Jadual Keenam Perlembagaan.

"Dalam Perkara 43(6), sebelum sesaorang Menteri menjalankan fungsi jawatannya dia hendaklah mengangkat dan menandatangani di hadapan Yang Di-Pertuan Agong sumpah jawatan dan sumpah setia dan juga sumpah simpan rahsia yang dinyatakan dalam Jadual Keenam.

"Oleh kerana Datuk Seri Najib gagal mematuhi Perkara 43(6) Perlembagaan sepenuhnya, maka beliau tidak layak untuk melaksanakan fungsi jawatan sebagai Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan semenjak 3.4.2009," katanya dalam surat kepada Perdana Menteri hari ini.

Salinannya turut dihantar kepada .Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Aziz Yusof; .Peguam Cara Negara dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Mat Zain, berikutan itu kerajaan Persekutuan yang dibentuk hasil daripada pemilihan yang tidak sah itu, adalah tidak legitimate.

Oleh demikian, keputusan pemilihan bagi kesemua 222 kerusi Parlimen Malaysia adalah terbatal dan terpaksa diadakan semula, katanya.

Bagaimanapun, pemilihan semula ini tidak melibatkan Dewan Undangan Negeri, kerana pembubaran DUN adalah di atas nasihat Menteri Besar/Ketua Menteri berkenaan, setelah diperkenankan/diluluskan oleh Ketua Negeri-Ketua Negeri masing-masing.

Mat Zain berkata, sepatutnya kekalutan ini telah diperbetulkan oleh Peguam Negara pada 3.April 2009 itu lagi.

Katanya, mengikut Perkara 145(2) Perlembagaan,adalah menjadi tanggung jawab Peguam Negara, untuk menasihati YDP Agong atau Jemaah Menteri atau mana-mana Menteri dalam perkara berkaitan undang-undang.

Peguam Negara gagal

Ternyata Peguam Negara, tambahnya bukan sahaja gagal menyempurnakan kewajibannya seperti yang diwajibkan oleh Perlembagaan, malah beliau telah menyorokkan perkara ketidakpatuhan peruntukan Perlembagaan oleh Perdana Menteri daripada pengetahuan rakyat.

"Sepertimana berlaku di-Amerika pada 20 Januari 2009,, Presiden Barrack Obama telah "misplaced" satu patah perkataan sahaja, ketika mengangkat sumpah jawatan Presiden Amerika buat kali pertama.

"Namun Obama telah dinasihatkan untuk mengangkat sumpah sekali lagi pada keesokkan harinya ,sebelum memulakan tugas rasmi beliau di Rumah Putih.

"Malahan gambar bukti upacara mengangkat sumpah kali kedua ini juga, ditunjukkan kepada rakyat Amerika dan dunia, bagi mengelakkan kesahihan perlantikan beliau dipertikaikan di kemudian hari," katanya..

Bgaimanapun, berbeza dengan sikap Peguam Negara kita yang sanggup membiarkan Najib dan Kabinet beliau untuk mentadbir negara dengan kesahihan tindak tanduk mereka sejak 3 April 2009 boleh dicabar di mahkamah.

Mat Zain juga mengulangi bahawa pembubaran Parlimen oleh Najib juga tidak sah kerana beliau dipercayai tidak menyembah maklum kepada Baginda, bahawa beliau telah gagal untuk mengangkat sumpah jawatan dan taat setia dan sumpah simpan rahsia seperti yang ternyata dalam Jadual Keenam Perlembagaan,semasa mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri Malaysia Keenam, di hadapan YDP Agong Ke-13 pada 3 April 2009.

"Sekiranya Datuk Seri Najib telah menyembah maklum perkara sebenar, nescaya YDP Agong Ke-14 tidak akan memperkenankan pembubaran Parlimen pada hari berkenaan.

"Sebaliknya, Baginda dipercayai akan menitahkan supaya Datuk Seri Najib membiarkan Parlimen Ke-12 itu, terbubar dengan sendirinya pada 28.April .2013," tambahnya lagi.

Menurut Mat Zain lagi, selain daripada Najib tidak layak untuk menasihati YDP Agong untuk memperkenankan pembubaran Parlimen itu, beliau dipercayai telah memperolehi perkenan Baginda, menerusi perdayaan dan representasi salah.

Akibatnya, pembubaran Parlimen menjadi tidak sah, apabila pembubaran Parlimen adalah tidak sah, maka pilihan raya yang diadakan bagi semua 222 kerusi Parlimen pada 5 Mei lalu sia-sia dan semua keputusannya adalah tidak sah untuk digunapakai dalam membentuk kerajaan Persekutuan, kata Mat Zain. FMT

Dapatkan Lebih Maklumat Di SINI dan SINI

SPR sah kewujudan pengundi hantu

Posted: 27 May 2013 02:26 AM PDT

(Oleh Ruqayya Rahman)
PETALING JAYA, 27 MEI: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli mendedahkan, borang 10A telah dikeluarkan di Alor Setar, Kedah mengesahkan kewujudan pengundi hantu.
Seorang pengundi, Lim Tiek Hong diserahkan borang 10A yang ditandatangani pegawaii SPR, Mohd Azahar Zakaria.
Menurut peraturan perjalanan pilihan raya 1981, Borang 10A adalah borang yang diserahkan kepada pengundi yang hilang kelayakan mengundi. rafizi_ramli
Lim yang sepatutnya mengundi di SK Peremba, Alor Setar pada 5 Mei lalu dinafikan hak kerana ada pihak telah mengundi bagi dirinya.
"Borang 10A hanya dikeluarkan atas empat sebab. Pertama pengundi enggan menunjukkan jari telunjuk untuk pastikan tidak ada kesan dakwat kekal. Kedua pengundi enggan telunjuknya ditandakan dakwat kekal," kata Rafizi.
"Ketiga, jari telunjuk telah ditandakan dakwat kekal tetapi tidak ada kertas undi yang dikeluarkan dengan namanya. Keempat, jari telunjuk tidak ada dakwat kekal, tetapi kertas undinya telah dikeluarkan.
"Ini yang dikenakan kepada Lim menyebabkannya hilang hak mengundi," kata Rafizi.
Tambahnya, jika Lim telah mengundi dan tiada kesan calit di jari, bermakna peraturan SPR berkaitan dakwat kekal adalah penipuan.
"Hari ini kita tuntut SPR jelaskan. Jika tiada masalah pengundi hantu, kenapa masih ada borang 10 A yang dikeluarkan?
"Kita minta (SPR) sahkan, berapa banyak borang 10A yang dikeluarkan di seluruh negara," soal Rafizi.
Katanya, SPR ada lebih sepuluh sumber untuk melakukan siasatan, namun mereka tidak menggunakannya dengan baik, malah memperlekehkan aduan rakyat.
"SPR patut malu kerana kegagalan mereka menyelesaikan aduan rakyat berkaitan kegagalan sistem mereka," kata Rafizi.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=52689

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Khalid Samad: Rakyat Selangor Telah Berjaya Membingungkan UMNO Barisan Nasional

Posted: 27 May 2013 08:18 PM PDT

Anwar: Ribuan laporan Polis setakat ini terhadap pertikaian dakwat kekal

Posted: 27 May 2013 08:08 AM PDT


Datuk Seri Anwar bersama isterinya Datuk Seri Wan Azizah membuat laporan polis terhadap kegagalan dakwat kekal semasa PRU 13. - Gambr oleh Saw Siow FengPETALING JAYA, 27 Mei — Ribuan orang ramai membanjiri balai polis seluruh negara untuk membuat laporan terhadap kegagalan dakwat kekal, ia bukti orang ramai menyahut gesaan Pakatan Rakyat (PR) bagi membuktikan penipuan pada Pilihan Raya 2013, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini, .
Ketua Umum PKR tersebut bersama isteri  Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga membuat laporan sama di balai polis Tropicana berkata laporan tersebut adalah bukti wujudnya manipulasi oleh pihak berkuasa ke atas keputusan pilihan raya 5 Mei lalu.
"Kami mempunyai ribuan laporan setakat ini... Saya tidak mempunyai angka rasmi, tapi hari ini saya dimaklumkan seluruh negara telah membuat laporan rasmi," kata Anwar dalam sidang media disini.
Dalam perhimpunan besar-besaran Sabtu lalu yang dianjurkan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Anwar telah telah menggesa orang awam untuk membuat laporan polis jika mereka berhadapan dengan insiden dakwat kekal tanggal daripada jari mereka sebaik mengundi pada 5 Mei lalu.
Beliau berkata orang ramai boleh melakukannya bermula Ahad hingga Isnin ini dan menghantar salinan kepada PR.
"Ini bagi menunjukkan kuasa dan tekad orang ramai. Kami cabar kamu menerusi proses yang ditetapkan. Kami juga menghormati undang-undang negara," kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.
Beliau berkata PR mahu membentangkan sejumlah besar laporan polis oleh orang ramai ke atas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang didakwanya menipu di dalam kamar mahkamah.
PR akan melakukan petisyen untuk mencabar pelaksanaan pilihan raya dan keputusan di lebih daripada 25 kerusi Parlimen, langkah yang perlu dilakukan dalam 21 hari selepas keputusan pilihan raya digazetkan pada 22 Mei.
Anwar juga menggesa rakyat menyokong langkah Bersih untuk mengadakan "Tribunal Rakyat", inisiatif yang akan digunakan bagi menyiasat dakwaan orang ramai terdapat penipuan pilihan raya.
Walaupun SPR mengatakan Tribunal Rakyat tidak sah disisi undang-undang, Anwar mengatakan ianya mempunyai legitimasi.
Barisan Nasional (BN) mempertahankan kuasa dalam pilihan raya 5 Mei dengan hanya 133 kerusi Parlimen, lebih 21 daripada syarat  112 kerusi Parlimen untuk menang majoriti mudah.
Walaubagaimanapun, kemenangan BN kali ini lebih kecil di Parlimen sejak negara Merdeka pada 1957.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca PRU13: Kritikan Shamsul terhadap Abdul Hadi dibalas

Posted: 27 May 2013 07:39 AM PDT

Mohd Sayuti Omar

27 MEI — Selepas The Gian Killer, Shamsul Iskandar Md Akin menegur presiden PAS, Abdul Hadi Awang di kongres nasional PKR tiga hari lalu berhubung kejadian pertindihan calon di antara PKR dan PAS di beberapa buah kerusi yang menyebabkan calon PKR (Pakatan Rakyat) kalah, saya menanti mana-mana pemimpin bangkit PAS menjawab kritikan pedas Shamsul itu.
Kritikan Shamsul itu memang perlu dibela dan tidak boleh dibiarkan begitu sahaja kerana ahli Parlimen Bukit Katil itu mempersenda dan menghina presiden PAS. Adalah dayus kalau PAS membiarkan presiden mereka dikentuk begitu saja, apa lagi dihadapan ramai. Aib dan air muka presiden perlu dijaga kerana ia juga maruah parti.
Shamsul secara tidak berselindung menyalahkan kepada Abdul Hadi atas kejadian itu. Beliau melontarkan kemarahan itu di hadapan perwakilan kongres nasional PKR. Mungkin dia ada hujah dan maklumat konkrit maka beliau berani berbuat begitu. Shamsul adalah seorang peguam yang tahu mentafsir undang-undang dan juga bijak memanipulasikan hujan untuk kemenangan - kebenaran? Saya mengenali beliau sejak tahun 1998.
Nah, hari ini sudah ada orang PAS yang bangkit membela presiden mereka. Ia adalah dari anak muda, dari Dewan Pemuda PAS. Anak muda itu Khairil Nizam Khairuddin yang juga bendahari dewan berkenaan. Kenapa tidak Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasarudin Hassan yang menjawab? Atau timbalan ketuanya Nik Mohamad Abduh? Begitu juga kenapa Dewan Muslimat membisu, apakah mereka suka presiden mereka dicela?
Mungkin Nasarudin mengarahkan anak buahnya itu untuk menjawab bukan beliau. Jika benar tekaan saya ini, ini menunjukkan ada sedikit kebijaksanaan dari Nasarudin. Kalau beliau yang menjawab akan nampak pertentangan di antara dua kumpulan anak muda dalam Pakatan Rakyat dan situasi itu tidak begitu baik.
Khairil Nizam dalam membalas ketukan Shamsul kepada presiden PAS tampak agak marah sedikit. Sewajarnya kalau anak muda menunjukkan kemarahan dan kebengisannya. Kenyataan dalam tujuan begitu harus keras dan pedas juga.
Beliau mengingati Shamsul agar jangan menjadi hero di hadapan perwakilan kongres dengan menghentam Abdul Hadi Awang. Beliau kesal kerana Shamsul menjadikan kritikan kepada Abdul Hadi sebagai modal untuk menunjuk hebat. Kosa kata Khairil Nizam itu bermaksud kalau hendak menjadi hero janganlah di laman rumah tetapi keluar jauh ke kampung.
Saya yang jahil dan kurang pengetahuan ini tidak jelas dengan hujah Khairil Nizam yang mengkritik Shamsul ini. Beliau telah meminta Shamsul membuat kajian dari berbagai sudut termasuk dari sisi fekah dan usul untuk membuktikan PAS telah langgar semangat "tahaluf syasi".
"Jika Shamsul benar-benar 'faqih' (faham) mengenai tahaluf syasi hingga berasa dirinya layak untuk menegur pemimpin PAS, saya persilakan beliau untuk bawa apa saja kajian oleh PKR dari segi usul dan kaedah fikah atau apa-apa justifikasi yang boleh membuktikan bahawa PAS sudah melanggar prinsip tahaluf siyasi. Begitulah kata-kata Khiril Nizam dipetik.
Saya terus terang, saya tidak memahami apakah pengertian dan terma tahaluf syiasi sebenar di antara PAS dengan PKR. Cuma apa yang difahami tahakluf syiasi itu adalah persepakatan atau persefahaman politik untuk saling kerjasama di antara satu sama lain. Bagi PAS ia dibolehlah selagi ia tidak bercanggah dengan prinsi-prinsip (syariah) Islam.
Read More / Baca Lagi >>

Jawatan Perdana Menteri Najib tidak sah?

Posted: 27 May 2013 07:32 AM PDT

Sumpah yang dilafazkan oleh Najib di hadapan YDP Agong Ke-13, bukan sumpah yang dinyatakan dalam Jadual Keenam Perlembagaa
PETALING JAYA: Datuk Seri  Najib Tun Razak tidak layak menjalankan tanggungjawab sebagai Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan kerana beliau gagal mematuhi sepenuhnya Perkara 43(6) Perlembagaan sejak 3 April 2009 lagi.
Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim mendakwa, sumpah jawatan, sumpah setia serta juga sumpah simpan rahsia, yang dilafazkan oleh Najib di hadapan YDP Agong Ke-13, bukan sumpah yang dinyatakan dalam Jadual Keenam Perlembagaan.
"Dalam Perkara 43(6), sebelum sesaorang Menteri menjalankan fungsi jawatannya dia hendaklah mengangkat dan menandatangani di hadapan Yang Di-Pertuan Agong sumpah jawatan dan sumpah setia dan juga sumpah simpan rahsia yang dinyatakan dalam Jadual Keenam.
"Oleh kerana Datuk Seri Najib gagal mematuhi Perkara 43(6) Perlembagaan sepenuhnya, maka beliau tidak layak untuk melaksanakan fungsi jawatan sebagai Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan semenjak 3.4.2009," katanya dalam surat kepada Perdana Menteri hari ini.
Salinannya turut dihantar kepada .Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Aziz Yusof; .Peguam Cara Negara dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Menurut Mat Zain, berikutan itu kerajaan Persekutuan yang dibentuk hasil daripada pemilihan yang tidak sah itu, adalah tidak legitimate.
Oleh demikian, keputusan pemilihan bagi kesemua 222 kerusi Parlimen Malaysia adalah terbatal dan terpaksa diadakan semula, katanya.
Bagaimanapun, pemilihan semula ini tidak melibatkan Dewan Undangan Negeri, kerana pembubaran DUN adalah di atas nasihat Menteri Besar/Ketua Menteri berkenaan, setelah diperkenankan/diluluskan oleh Ketua Negeri-Ketua Negeri masing-masing.
Mat Zain berkata, sepatutnya kekalutan ini telah diperbetulkan oleh Peguam Negara pada 3.April 2009 itu lagi.
Katanya, mengikut Perkara 145(2) Perlembagaan,adalah menjadi tanggung jawab Peguam Negara, untuk menasihati YDP Agong atau Jemaah Menteri atau mana-mana Menteri dalam perkara berkaitan undang-undang.
Peguam Negara gagal
Ternyata Peguam Negara, tambahnya  bukan sahaja gagal menyempurnakan kewajibannya seperti yang diwajibkan oleh Perlembagaan, malah beliau telah menyorokkan perkara ketidakpatuhan peruntukan Perlembagaan oleh Perdana Menteri daripada pengetahuan rakyat.
"Sepertimana berlaku di-Amerika pada 20 Januari 2009,, Presiden Barrack Obama telah "misplaced" satu patah perkataan sahaja, ketika mengangkat sumpah jawatan Presiden Amerika buat kali pertama.
"Namun Obama telah dinasihatkan untuk mengangkat sumpah sekali lagi pada keesokkan harinya ,sebelum memulakan tugas rasmi beliau di Rumah Putih.
Read More / Baca Lagi >>

Wife of Dharmendran question at Bukit Aman

Posted: 27 May 2013 07:28 AM PDT

'Thousands' heed Anwar's call and lodge police reports

Posted: 27 May 2013 07:27 AM PDT

Banglasia Boleh !!!

Posted: 27 May 2013 07:08 AM PDT

Tipu PRU: Undi melebihi kertas undi dikeluarkan, kesalahan berleluasa

Posted: 27 May 2013 07:04 AM PDT

Pulau Pinang adalah salah satu negeri yang menyaksikan persaingan sengit dalam PRU13, terutamanya di kawasan-kawasan majoriti Melayu yang kebanyakannya ditandingi KEADILAN.
KEADILAN tewas tipis di Parlimen Balik Pulau (majoriti kalah 1,539, undi rosak 612) dan di kerusi-kerusi DUN dibawahnya iaitu Telok Bahang (majoriti kalah 801, undi rosak 167) dan Pulau Betong (majoriti kalah 395, kertas undi tidak dikembalikan 223).
Siasatan awal menunjukkan penyelewengan-penyelewengan berikut yang telah berlaku:
Undi melebihi kertas undi dikeluarkan 
Bagi pengundian di saluran 2, SRJK(C) Yu Chye (Kod Daerah Mengundi 053/40/05), keputusan rasmi berdasarkan Borang13 (jumlah kertas undi yang dikeluarkan) dan Borang14 (jumlah undi diperolehi oleh setiap calon) menunjukkan bahawa jumlah kertas undi yang berada di dalam peti undi selepas pengundian adalah lebih banyak dari jumlah kertas undi yang dikeluarkan awalnya.
Borang 13 (Penyata Kertas Undi) bagi saluran 2 bagi Parlimen Balik Pulau menunjukkan bahawa sebanyak 424 kertas undi dikeluarkan. Nombor siri yang didaftarkan bagi 424 kertas undi ini juga turut mencurigakan kerana nyata berlainan dari bilangan kertas undi yang diterima dari Pegawai Pengurus, seolah-olah ada set kertas undi yang berlainan.
1
Selepas pengiraan dibuat dan keputusan dipindahkan ke Borang 14 (Penyata Pengundian Selepas Pengiraan Undi), keputusan bagi saluran 2, SRJK(C) Yu Chye menunjukkan terdapat 562 undi di dalam peti undi, iaitu 138 undi melebihi dari jumlah kertas undi yang telah dikeluarkan.
Read More / Baca Lagi >>

Apa? Selama ini kita berPMkan Rosmah?

Posted: 27 May 2013 07:01 AM PDT


Najib hanya PM boneka?

PETALING JAYA - Datuk Seri Najib Tun Razak tidak layak menjalankan tanggungjawab sebagai Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan kerana beliau gagal mematuhi sepenuhnya Perkara 43(6) Perlembagaan sejak 3 April 2009 lagi.
Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim mendakwa, sumpah jawatan, sumpah setia serta juga sumpah simpan rahsia, yang dilafazkan oleh Najib di hadapan YDP Agong Ke-13, bukan sumpah yang dinyatakan dalam Jadual Keenam Perlembagaan.
"Dalam Perkara 43(6), sebelum sesaorang Menteri menjalankan fungsi jawatannya dia hendaklah mengangkat dan menandatangani di hadapan Yang Di-Pertuan Agong sumpah jawatan dan sumpah setia dan juga sumpah simpan rahsia yang dinyatakan dalam Jadual Keenam.

"Oleh kerana Datuk Seri Najib gagal mematuhi Perkara 43(6) Perlembagaan sepenuhnya, maka beliau tidak layak untuk melaksanakan fungsi jawatan sebagai Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan semenjak 3.4.2009," katanya dalam surat kepada Perdana Menteri hari ini.

Salinannya turut dihantar kepada .Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Aziz Yusof; .Peguam Cara Negara dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Mat Zain, berikutan itu kerajaan Persekutuan yang dibentuk hasil daripada pemilihan yang tidak sah itu, adalah tidak legitimate.

Oleh demikian, keputusan pemilihan bagi kesemua 222 kerusi Parlimen Malaysia adalah terbatal dan terpaksa diadakan semula, katanya.

Bagaimanapun, pemilihan semula ini tidak melibatkan Dewan Undangan Negeri, kerana pembubaran DUN adalah di atas nasihat Menteri Besar/Ketua Menteri berkenaan, setelah diperkenankan/diluluskan oleh Ketua Negeri-Ketua Negeri masing-masing.

Mat Zain berkata, sepatutnya kekalutan ini telah diperbetulkan oleh Peguam Negara pada 3.April 2009 itu lagi.
Read More / Baca Lagi >>

EC downplays ink fiasco, looking into defects

Posted: 27 May 2013 06:58 AM PDT

The quality of ink doesn't determine the victory of any political party, explains the EC deputy chairman.
PUTRAJAYA: The Election Commission today dismissed fraudulent allegations related to the usage of indelible ink during the general election.
"Ink is an added element to the general election, which has an existing strict regulations and law in place," said EC deputy chairman Wan Ahmad Wan Omar today.
He explained that the quality of the ink does not affect a candidate's victory or defeat in any election, as the names and identity numbers of the voters will be cancelled by the polling agents upon voting, thus dismissing any fears of phantom voters voting more than once.
"It is impossible for a voter to vote for the second time. There are no duplications in the electoral registration," he told FMT today.
"EC was surprised when the indelible ink was washable as when we tested it was indelible. However we have formed a committee to study on its defects," he said.
He also stressed that there was a guide on how the ink should be applied on voters.
"There is a proper way of using the ink… the bottle will have to be shaken and double coat is advised. However, we are unsure if all levels (of election volunteers) adhered to the instructions."
According to the deputy chairman, the ink went through a stringent process before being implemented in the elections.
"We are looking into the matter for improvisation and the committee will study the defects of the ink and on what actually went wrong.
"Without investigations, we do not want to jump into conclusions."
"The committee will also ensure that explanations are given pertaining to the defects in the indelible ink".
Washable hours later
Read More / Baca Lagi >>

Tipu PRU: 43 Nama Pengundi Ragu Didaftarkan Di Kuala Kedah

Posted: 27 May 2013 06:56 AM PDT

Grafik Pengundi hantu
PETALING JAYA 27 MEI : PKR mendakwa wujud 43 nama pengundi yang tidak dikenali yang didaftarkan di enam rumah di satu taman di dalam kawasan Parlimen Kuala Kedah.
Bukti tersebut berdasarkan laporan polis yang dibuat oleh penghuni sebenar enam rumah tersebut di Taman Sri Putra Kuala Kedah yang menyatakan alamat mereka digunakan oleh 43 pengundi-pengundi ragu itu.
Kewujudan pengundi-pengundi itu disedari penghuni rumah tersebut apabila mereka menerima kad pengesahan butiran pengundi di rumah mereka. Kad itu menyenaraikan kesemua pengundi yang didaftarkan di alamat tersebut.
"Saya menyeru kepimpinan SPR memberikan penjelasan yang masuk akal mengenai kejadian ini kerana laporan polis khusus yang dibuat mengenainya," kata Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli.
Rafizi berkata kewujudan pengundi ragu di Parlimen Kuala Kedah dikuatkan lagi dengan laporan Borang 10A daripada Suruhanjaya Pilihanraya sendiri yang dikeluarkan terhadap seorang pengundi, Lim Tiek Hong.
Read More / Baca Lagi >>

SPR keluarkan borang 10A, sahkan kewujudan pengundi hantu

Posted: 27 May 2013 06:55 AM PDT

PETALING JAYA, 27 MEI: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli mendedahkan, borang 10A telah dikeluarkan di Alor Setar, Kedah mengesahkan kewujudan pengundi hantu.
rafizi_ramliSeorang pengundi, Lim Tiek Hong diserahkan borang 10A yang ditandatangani pegawaii SPR, Mohd Azahar Zakaria.
Menurut peraturan perjalanan pilihan raya 1981, Borang 10A adalah borang yang diserahkan kepada pengundi yang hilang kelayakan mengundi.
Lim yang sepatutnya mengundi di SK Peremba, Alor Setar pada 5 Mei lalu dinafikan hak kerana ada pihak telah mengundi bagi dirinya.
"Borang 10A hanya dikeluarkan atas empat sebab. Pertama pengundi enggan menunjukkan jari telunjuk untuk pastikan tidak ada kesan dakwat kekal. Kedua pengundi enggan telunjuknya ditandakan dakwat kekal," kata Rafizi.
"Ketiga, jari telunjuk telah ditandakan dakwat kekal tetapi tidak ada kertas undi yang dikeluarkan dengan namanya. Keempat, jari telunjuk tidak ada dakwat kekal, tetapi kertas undinya telah dikeluarkan.
"Ini yang dikenakan kepada Lim menyebabkannya hilang hak mengundi," kata Rafizi.
Tambahnya, jika Lim telah mengundi dan tiada kesan calit di jari, bermakna peraturan SPR berkaitan dakwat kekal adalah penipuan.
"Hari ini kita tuntut SPR jelaskan. Jika tiada masalah pengundi hantu, kenapa masih ada borang 10 A yang dikeluarkan?
"Kita minta (SPR) sahkan, berapa banyak borang 10A yang dikeluarkan di seluruh negara," soal Rafizi.
Read More / Baca Lagi >>

Angkat sumpah Khamis, tiada ketua PR Selangor dalam Exco

Posted: 27 May 2013 06:54 AM PDT


SHAH ALAM: Upacara angkat sumpah barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor (MMKN) atau Exco yang baharu akan diadakan pada hari Khamis,  jam 9 pagi di Balairong Seri, Istana Alam Shah, Klang.

(Azmin, Dr Rani dan Teresa dijangka tidak ada dalam senarai Exco Selangor)

Ini ekoran persetujuan Sultan Selangor untuk melantik 10 ahli MMKN pagi ini, kata Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Saya telah menghadap DYMM Sultan Selangor jam 10.30 pagi hari ini dan baginda Sultan telah berkenan untuk melantik 10," kata beliau dalam kenyataannya.

Menurut Khalid, maklumat lengkap wakil rakyat yang telah diperkenan DYMM Sultan Selangor untuk memegang jawatan MMKN akan dimaklumkan kemudian.
Read More / Baca Lagi >>

RCI: Penguatkuasa takut ancaman pendatang asing Sabah

Posted: 27 May 2013 06:52 AM PDT
Seorang pegawai penguatkuasa dari Majlis Daerah Kunak berkata pasukannya amat gerun untuk memasuki sesetengah kawasan kampung setinggan, termasuk yang dibina di atas air, kerana sering menerima ancaman ke atas keselamatan diri mereka.
Menurut Salim Silin, yang mengetuai jabatan setinggan di majlis tersebut, empat pegawai penguatkuasanya pernah "diancam dengan pisau, dan diekori" ketika bertugas, oleh sebahagian daripada kira-kira 6,000 orang yang tinggal di kawasan tersebut.

Sesetengah kawasan itu juga sukar dimasuki kerana dihubungkan dengan jambatan yang rosak dan laluan sempit.

Selain itu, keselamatan mereka diancam sehingga mereka tidak berani masuk ke kawasan berkenaan, katanya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Zahid dan Khalid cuba kembalikan era gelap Mahathir

Posted: 27 May 2013 06:51 AM PDT


Naib Presiden PAS Salahudin Ayub berkata Zahid dan Khalid akan dikenang sebagai watak yang mengheret Malaysia kembali ke zaman "gelap" Dr. Mahathir. - Gambar failKUALA LUMPUR, 27 Mei — PAS menyifatkan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Tan Sri Khalid Abu Bakar cuba mengembalikan era kegelapan dibawah Tun Dr. Mahathir Mohamad, selepas pemimpin DAP Lim Kit Siang menyatakan kritikan sama semalam.
Semalam, Lim berkata keangkuhan Menteri Dalam Negeri, Ahmad Zahid dan Ketua Polis Negara, Khalid yang tidak sampai sebulan memegang jawatan hanya akan merosakkan demokrasi dan hak asasi negara.
"Ketika (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) di kenang sebagai Perdana Menteri kerajaan minoriti yang pertama dalam sejarah negara ini, Zahid dan Khalid pula akan dikenang sebagai dua watak yang mengheret Malaysia kembali ke zaman gelap Dr Mahathir," kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub yang dipetik dalam laman portal Harakah hari ini.
Salahuddin kemudiaan mengalih serangan ke atas kedua-dua individu tersebut ekoran penangkapan tiga orang baru-baru ini yang bermula dengan aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim dan disusuli kemudiaannya dengan Ahli Parlimen (MP) Batu PKR Chua Tian Chang, ahli PAS Tamrin Ghafar dan aktivis Haris Ibrahim.
"Rabu lalu, ketika berucap kepada rakyat yang berhimpun menyokong Adam Adli berdekatan Lokap Berpusat Jinjang, saya memberitahu tidak sepatutnya Adam ditangkap.
Read More / Baca Lagi >>

Hakim kendali petisyen PRU13 perlu selesai kes dalam enam bulan, kata Ketua Hakim Negara

Posted: 27 May 2013 06:50 AM PDT

KUANTAN, 27 Mei — Semua hakim yang mendengar petisyen berhubung keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) perlu menyelesaikan kes dalam tempoh enam bulan dari tarikh difailkan, kata Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria hari ini. 
Beliau berkata ini bagi mempastikan proses menetapkan keputusan setiap petisyen dikemukakan parti politik yang bertanding pada PRU13 itu tidak terlewat dan mengikut undang-undang ditetapkan.
"Selepas hakim pilihan raya (hakim yang mendengar petisyen) membuat keputusan, pihak yang terlibat akan membuat rayuan pula ke Mahkamah Persekutuan.
"Ia ambil masa juga sebab kita mempunyai tempoh enam bulan untuk selesaikan ... kalau semua berjalan mengikut tempoh yang ditetapkan petisyen mengenai pilihan raya boleh diselesaikan dalam tempoh setahun," katanya kepada pemberita di sini.
Beliau ditemui pemberita selepas majlis Perasmian Kompleks Mahkamah Kuantan di Bandar Indera Mahkota, di sini oleh Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah.
Read More / Baca Lagi >>

RCI: Warga Pakistan dakwa pernah mengundi dua kali

Posted: 27 May 2013 06:48 AM PDT

Seorang warga Pakitstan yang memperolehi kad pengenalan Malaysia dengan cara yang diragui mendakwa beliau pernah mengundi sebanyak dua kali dalam pilihan raya umum dan namanya masih kekal dalam daftar pemilih.
Abdul Latif Jumaani, yang menerima kad pengenalan pada 1992 di sebuah restoran di Kota Kinabalu, mendakwa beliau pernah mengundi pada kali pertama di Ampang, Selangor dan kemudiannya di Bahau, Negeri Sembilan.

"Saya mahu mengundi sekali lagi dalam pilihan raya umum (ke-13) memandangkan nama saya masih wujud dalam daftar pemilih, namun saya tiada dokumen untuk pergi ke semenanjung," katanya dalam siasatan suruhanjaya diraja mengenai pendatang asing Sabah.

Katanya, beliau dimaklumkan "empat atau lima bulan lalu" oleh Jabatan Pendaftaran Negara bahawa kad pengenalannya telah dibatalkan.

NGO: Himpunan 'Black 505' hanya permulaan

Posted: 27 May 2013 06:46 AM PDT

 
Satu gabungan NGO mengancam untuk membuat perarakan besar sekiranya para pemimpin Suruhanjaya Pilihan Raya masih tidak meletak jawatan atau dipecat dari jawatan tersebut.
Penganjur berkenaan, termasuk NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menyebut, sembilan perhimpunan yang diadakan selepas pilihan raya umum 5 Mei lalu hanyalah satu permulaan.

"Amaran terakhir dari rakyat bahawa mereka berani untuk berarak secara aman sekiranya SPR masih tidak dipecat atau meletak jawatan. Rakyat sudah bersedia ke jalan raya demi demokrasi yang telah digelapkan, bila-bila masa dari sekarang.

"Gabungan 'Suara Rakyat 505' tegas dan tetap dengan pendirian bahawa hanya ada satu jawapan terhadap segala penipuan yang telah berlaku dalam pilihanraya 5 Mei lalu iaitu (pemimpin) SPR harus letak jawatan, sebelum langkah seterusnya mengembalikan demokrasi dan juga sebelum mana-mana pilihanraya semula yang bakal berlangsung," kata gabungan NGO tersebut dalam satu kenyatan.
Read More / Baca Lagi >>

Tipu PRU: SPR nafi sistem pilihan raya Malaysia kekalkan kuasa BN selama-lamanya

Posted: 27 May 2013 06:45 AM PDT

PUTRAJAYA, 27 Mei — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menafikan dakwaan ahli akademik sistem "first past the post" yang diamalkan di Malaysia akan mengekalkan kuasa pemerintah Barisan Nasional (BN) selama-lamanya dan mengatakan ianya diantara yang terbaik di dunia .
Dalam satu forum di Petaling Jaya pada Rabu, Timbalan Pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya (UMCEDEL) Amer Saifude mengatakan BN akan terus kekal memerintah selagi sistem pengundian "first past the post" terus digunakan di Malaysia walaupun persempadanan semula dilakukan.
"First past the post ni, bukan sampai bila-bila BN menang. First past the post ni adalah satu sistem yang simple di mana pertandingan nak merebut kerusi dalam satu kawasan," kata Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar (gambar) dalam satu wawancara khas bersama The Malaysian Insider .
"Kerana first past the post ini, BN tak dapat majoriti dua pertiga dalam PRU13 (pilihan raya umum ke 13). Kerana first past the post ini, kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor menang dengan majoriti dua pertiga di Dewan Undangan Negeri (DUN)," tambah beliau lagi.
Menurut Wan Ahmad lagi, sistem pilihan raya diguna pakai di Malaysia turut digunakan oleh negara-negara yang maju dan telah lama mengamalkan demokrasi.
"Britian, dah berapa ratus tahun mengamalkan proses demokrasi sampai sekarang dia guna first past the post.
"Australia, first past the post. New Zealand first past the post campur dengan mix sikit. Proportional Representation (PR) sistem sikit. India, negara demokrasi terbesar di dunia 800 juta pengundi first past the post," katanya.
Timbalan pengerusi SPR itu turut menjelaskan, jika sistem first past the post itu tidak adil, tidak mungkin PR dapat menang banyak kerusi termasuk beberapa negeri.
"Kerana first past the post ini, Kelantan diperintah oleh satu parti sahaja, PAS selama 25 tahun. Di Pulau Pinang, DAP menang di semua kerusi yang ditandinginya. Saya rasa orang yang buat kenyataan ini tak faham sistem pilihan raya di Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Mengiktiraf kenyataan Anwar Ibrahim syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bukan rizab parti

Posted: 27 May 2013 06:42 AM PDT

Mahdzir Ibrahim

27 MEI — Saya merasa sangat bertuah sebagai salah seorang ahli DAP dalam gabungan Pakatan Rakyat bersama-sama dengan PKR dan PAS kerana ungkapan Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan satu usul yang meminta kuota parti dalam pentadbiran syarikat berkaitan kerajaan (GLC), mengabsahkan lagi bahawa Pakatan Rakyat merupakan satu gerakan politik yang benar-benar tulen dan jujur dalam membanteras rasuah dan salahguna kuasa yang menjadi amalan budaya politik sejak sekian lama.
Menurut beliau "Kita jangan kompromi dengan prinsip integiriti pentadbiran yang baik yang kita bicarakan. Kedudukan GLC itu bukan rizab parti". Kenyataan ini wajar diangkat sebagai satu mesej penting bagi semua parti dan ahli politik dalam Pakatan Rakyat.
Prinsip asas seperti integriti dan profesionalisme wajar diberi penekanan dalam semua aspek urus tadbir kerajaan agar perjuangan parti tidak menyimpang dari matlamatnya.
Terlalu banyak bukti kesilapan yang akhirnya membawa kepada skandal salahguna kuasa dan rasuah yang telah berlaku dalam amalan politik Umno-Barisan Nasional (BN).
Jika kita merujuk kepada amalan atau budaya yang dilakukan oleh Umno dan BN selama ini, kita dapat lihat bagaimana kroni-kroni mereka memanipulasi syarikat berkaitan kerajaan hingga menyebabkan syarikat menanggung kerugian besar dan akhirnya semua masalah ini ditanggung oleh rakyat bawahan.
Semua kerugian ini adalah berpunca dari kecuaian pihak pengurusan yang mana ketua-ketua GLC ini adalah lantikan politik atau yang mempunyai kaitan langsung dengan pemimpin elit Umno-BN.
Contoh lain yang kita dapat lihat bagaimana Umno-BN menjalankan kerja-kerja korupnya apabila melantik ketua-ketua kampung dari kalangan ketua-ketua Umno baik diperingkat cawangan mahupun bahagian.
Read More / Baca Lagi >>

Rafizi dedah laporan polis pengundi hantu, bekalan elektrik terputus semasa PRU

Posted: 27 May 2013 06:41 AM PDT


PETALING JAYA, 27 Mei — Rafizi Ramli mendedahkan laporan polis dan borang rasmi bagi mengukuhkan bukti kewujudan pengundi hantu dan bekalan elektrik terputus yang berlaku semasa pilihan raya umum ke-13 (PRU13) 5 Mei lalu.
Ahli Parlimen (MP) Pandan (gambar) baru tersebut menunjukkan satu laporan polis bekalan elektrik terputus yang didakwa berlaku di Kedah, serta menuduh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai berbohong dengan mengatakan tiada satu laporna polis dibuat setakat ini.
Dalam laporan bertarikh 9 Mei tersebut, agen pilihan raya PKR Mohamad Soi Talib mendakwa bekalan elektrik terputus antara 7.15-7.25 malam di Sekolah Sri Lindungan Raja, yang merupakan pusat pengiraan undi bagi kerusi Parlimen Kulim-Bandar Baharu di Kedah semasa hari pilihan raya."Kewujudan laporan ini sekaligus adalah jawapan kepada Datuk Wan Ahmad Wan Omar yang mencabar laporan sedemikian dibuat.
"Sekarang menjadi tanggungjawab beliau dan SPR untuk menjelaskan bagaimana bekalan elektrik boleh terputus di pusat pengiraan undi semasa pengiraan sedang dilakukan, walaupun TNB telah menjelaskan tiada sebarang gangguan bekalan elektrik berlaku," kata Rafizi semasa sidang media disini.
Laporan media Sabtu lalu memetik Wan Ahman, timbalan pengerusi SPR, mengatakan tiada sebarang laporan media tentang bekalan elektrik terputus setakat ini.
Wan Ahmad juga mendakwa gambar bekalan elektrik terputus yang tersebar meluas dalam internet adalah palsu dan diedarkan sejak sebelum Pilihan Raya 2013, bagaimanapun, kenyataannya itu ditolak keesokkan hari oleh ahli dewan undangan negeri (ADUN) Sri Serdang, Noor Hanim Ismail.
Menurut ADUN PAS yang baru dilantik itu, agennya telah menangkap gambar tersebut semasa proses pengiraan undi di Saluran 3 sedang berjalan di dalam bilik darjah SK Serdang sekitar jam 7.32 malam pada 5 Mei lalu.
Read More / Baca Lagi >>

安华夫妇报警调查墨汁褪色 炮轰选委会当选民笨蛋

Posted: 27 May 2013 06:38 AM PDT

Siti Aishah & Arutchelvan: Rakyat Malaysia Cukup Jelas, Rakyat Malaysia Tak Perlu Dihasut

Posted: 27 May 2013 06:31 AM PDT

Suendran & Gan PN: Kita Mempunyai Menteri Dalam Negeri Yang Paling Tak Boleh Pakai Dalam Sejarah

Posted: 27 May 2013 06:31 AM PDT

Barisan Exco Selangor Angkat Sumpah Khamis ini - BULETIN 13

Posted: 27 May 2013 06:30 AM PDT


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


TANYA SAMA NAJIB

Posted: 27 May 2013 07:33 PM PDT


Apa? Selama ini kita berPMkan Rosmah? (LM)

Posted: 27 May 2013 05:52 AM PDT


Terkini : Najib hanya PM boneka?

PETALING JAYA - Datuk Seri Najib Tun Razak tidak layak menjalankan tanggungjawab sebagai Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan kerana beliau gagal mematuhi sepenuhnya Perkara 43(6) Perlembagaan sejak 3 April 2009 lagi.

Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim mendakwa, sumpah jawatan, sumpah setia serta juga sumpah simpan rahsia, yang dilafazkan oleh Najib di hadapan YDP Agong Ke-13, bukan sumpah yang dinyatakan dalam Jadual Keenam Perlembagaan. 


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SUARA MAJORITI AKAN TERUS MELAWAN

Posted: 27 May 2013 07:30 AM PDTINI SUARA
52% RAKYAT MALAYSIA
YANG MENOLAK 
PENIPUAN

KOMENTAR TUKAR TIUB
dari awal tukar tiub
telah menerangkan bahawa
united malays national organisation
hanya akan menang dengan menipu

justeru:

1 - jangan terima keputusan pru 13
2 - tubuhkan spr baru
3 - ada pemilihan semula di tempat yang ada penipuan

selagi ini tidak dilakukan
selagi itu 52% warga malaysia tidak puas hati

52% adalah majoroti


PKR dedah laporan polis black-out masa kira undi

Harakahdaily
KUALA LUMPUR:"Hari ini, saya tampilkan satu lagi bukti menunjukkan Datuk Wan Ahmad tidak pernah ikhlas untuk menangani aduan kepincangan perjalanan pilihanraya secara ikhlas," ujar Rafizi.


Pembelian undi besar-besaran dikesan di Pulau Pinang »

Sim
(Oleh: Rusnizam Mahat) BAYAN BARU 13 Mei: Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin mendedahkan pembelian undi besar-besaran di Pulau…
May 13 2013 /  / Read More »


------

APA ITU BANCUUUUUT?

Posted: 27 May 2013 06:30 AM PDTKOMENTAR TUKAR TIUB
najib tanya mana dia mat bangla

sila bawa mat bangla ini ke muka najib
suruh mat bangla ini buka zip
dan kencingkan muka najib
*bancuuuut!

Warga Pakistan dakwa pernah mengundi dua kali
 
Seorang warga Pakitstan yang memperolehi kad pengenalan Malaysia dengan cara yang diragui mendakwa beliau pernah mengundi sebanyak dua kali dalam pilihan raya umum dan namanya masih kekal dalam daftar pemilih.
Abdul Latif Jumaani, yang menerima kad pengenalan pada 1992 di sebuah restoran di Kota Kinabalu, mendakwa beliau pernah mengundi pada kali pertama di Ampang, Selangor dan kemudiannya di Bahau, Negeri Sembilan.

"Saya mahu mengundi sekali lagi dalam pilihan raya umum (ke-13) memandangkan nama saya masih wujud dalam daftar pemilih, namun saya tiada dokumen untuk pergi ke semenanjung," katanya dalam siasatan suruhanjaya diraja mengenai pendatang asing Sabah.

Katanya, beliau dimaklumkan "empat atau lima bulan lalu" oleh Jabatan Pendaftaran Negara bahawa kad pengenalannya telah dibatalkan.

Najib: Mana mat Bangla yang jadi pengundi?
 
BN tidak pernah mencuri kemenangan daripada pembangkang dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 baru-baru ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak. 
Perdana Menteri berkata Malaysia mengamalkan sistem demokrasi berparlimen seperti termaktub dalam perlembagaan negara dan BN memenangi pilihan raya berdasarkan kelebihan jumlah kerusi untuk membentuk kerajaan dan bukan berdasarkan undi popular seperti sistem presiden yang diamalkan di Amerika Syarikat.

"Dakwaan kita mencuri kemenangan parti pembangkang adalah satu kepalsuan sebab kita tidak melakukan penipuan dalam PRU13.


* nak tahu apa bancuuuut
tanya rosmah mansor

INI TARIKH
YANG DI TUNGGU
--------

TUBUHKAN SPR BARU

Posted: 27 May 2013 02:58 AM PDTSEDIA 
MENUNGGU
Kenyataan Media
Suara Rakyat 505
27 Mei 2013

SEDIA KE JALANRAYA JIKA SPR MASIH TIDAK DIPECAT / LETAK JAWATAN

Sekalung tahniah sebagai ucapan penghargaan daripada Gabungan lebih 60 NGO Suara Rakyat 505 kepada seluruh rakyat Malaysia khususnya yang telah bersolidariti membanjiri Dataran Petaling Jaya pada Sabtu lalu. Semua hadir dengan matlamat yang cukup jelas iaitu membantah penipuan dan kecurangan yang berlaku sepanjang pilihanraya umum ke-13.

Himpunan #SuaraRakyat505 mencapai objektif yang telah disasarkan. Perhimpunan aman berjaya dihadiri hampir seratus ribu rakyat Malaysia walaupun telah diugut dengan pelbagai ancaman oleh pihak berkuasa yang diketuai oleh Zahid Hamidi. Beberapa aktivis ditangkap sebelumnya dengan lebih banyak senarai tangkapan bagi melemahkan gerakan.

Menteri KDN itu turut menyelar bahawa himpunan #SuaraRakyat505 kononnya satu "tindakan provokasi" dan akan mengambil sekeras tindakan kepada mereka yang hadir. Namun rakyat telah buktikan tahap disiplin dan komitmen yang tinggi bagi untuk memastikan himpunan berlangsung aman walaupun dengan amarah yang membara ekoran penafian demokrasi melampau.

Himpunan #SuaraRakyat505 bergema dengan tiga tuntutan utama iaitu SPR perlu letak jawatan, pilihanraya semula bagi kawasan yang terbukti berlaku penipuan dan penubuhan Tribunal Rakyat yang dikelola oleh BERSIH untuk siasat penipuan PRU.

Gabungan 'Suara Rakyat 505' juga turut berkongsi pendirian isu terbesar yang telah berjaya dibuktikan secara jelas berlaku penipuan dalam pilihanraya 5 Mei lalu adalah isu dakwat kekal yang tidak kekal. Rakyat telah melalui pengalaman penipuan tersebut secara langsung. 

Hadirin #SuaraRakyat505 telah bersetuju membuat puluhan ribu laporan polis berhubung isu tersebut apabila Dato Seri Anwar Ibrahim sendiri mengulangi pendirian bersama dalam isu pembohongan SPR dan menegaskan bahawa SPR perlu letak jawatan "Sekarang, sekarang dan sekarang". 

Sebelumnya,  Ambiga Pengerusi BERSIH juga menyatakan, seandainya SPR masih mempunyai maruah, maka mereka mesti meletakkan jawatan sekarang dan kegagalan penggunaan dakwat kekal merupakan alasan yang sudah cukup untuk mereka berbuat demikian.

Suara Rakyat 505 sehingga ke hari ini menganggap SPR masih tidak bersikap telus dan mahu menutup pekung di dada apabila mereka masih berdolak dalik dalam menjawab setiap bukti yang dikemukakan oleh saksi-saksi penipuan pilihanraya termasuk isu 'blackout' sewaktu pengiraan undi yang jelas mempunyai bukti bergambar. Bahkan rakyat telah di alih perhatian daripada isu penipuan pilihanraya dengan menahan beberapa aktivis termasuk Adam Adli, YB Tian Chua, Dato Tamrin Ghafar dan Haris Ibrahim di bawah Akta Hasutan 1948, juga menabur sentimen perkauman melampau pada awalnya. 

Isyarat penting juga telah dilontarkan oleh pemimpin-pemimpin utama NGO dan Pakatan Rakyat dalam setiap ucapan bagi meneruskan agenda melawan penipuan pilihanraya termasuk menyeru rakyat untuk bersedia ke Dataran Merdeka bila-bila masa selepas ini sekiranya tuntutan rakyat masih tidak dipenuhi dalam masa terdekat. 

Kemuncak ini adalah himpunan terakhir yang berbentuk statik adalah satu permulaan kepada gerakan #SuaraRakyat505. Amaran terakhir dari rakyat bahawa mereka berani untuk berarak secara aman sekiranya SPR masih tidak dipecat atau meletak jawatan. Rakyat sudah bersedia ke jalanraya demi demokrasi yang telah digelapkan, bila-bila masa dari sekarang.

Gabungan 'Suara Rakyat 505' tegas dan tetap dengan pendirian bahawa hanya ada satu jawapan terhadap segala penipuan yang telah berlaku dalam pilihanraya 5 Mei lalu iaitu SPR harus letak jawatan, sebelum langkah seterusnya mengembalikan demokrasi dan juga sebelum mana-mana pilihanraya semula yang bakal berlangsung. 

Akhir sekali, Gabungan memerlukan 500,000 sukarelawan untuk berarak ke SPR, atau ke mana jua asalkan ia menepati saranan SPR meletak jawatan. Pendaftaran boleh dilakukan di pautan berikut: http://bit.ly/SuaraRakyat505. Pendaftaran juga merupakan sebuah menifestasi orang ramai mendesak seluruh pimpinan tertinggi SPR meletak jawatan.

Disediakan oleh ;
Gabungan 'Suara Rakyat 505'


------

BERITA DUA KALI SEDIH

Posted: 27 May 2013 01:24 AM PDT


SATU LAGI
PROJEK GAGAL
KAH KAH KAH
Kedudukan Muhyiddin kritikal selepas kenyataan Mahathir ...
Harakahdaily27 Mei 2013
KUALA LUMPUR:Jika anda ialah Tan Sri Muhyiddin Yassin, anda pasti tidak dapat bersenyum mulai semalam. Itulah kata-kata sumber Umno kepada Harakahdaily tengah malam semalam.


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... INI BERITA SEDIH.... kah kah kah..

kah kah kah... ANAK LELAKI KUTTY KATA ... TAK ADA ALTERNATIF.... kah kah kah..

kah kah kah... INI DUA KALI SEDIH.... kah kah kah...

kah kah kah... MALIKUL SEDIH KERANA DILIHAT BANGANG UNTUK JADI ALTERNATIF.... kah kah kah..

kah kah kah...RAKYAT MALAYSIA SEDIH KERANA ... DISEKSA OLEH NAJIB YANG JUGA BANGANG.... kah kah kah

TAK TUNGGU MUHYIDDIN
TUNGGU YANG INI

--------

PISANG SESIKAT - GULAI SEBELANGA

Posted: 26 May 2013 09:39 PM PDTNOTA

perlukan dikomen
pada berita yang jelas

awang sulung merah muda berkata:
lagi terang lagi bersuluh
lagi bulat lagi mufakat

pisang sesikat 
masak sebelanga
kita berpakat
turun bersama

IMEJ SEJARAH
UNTUK SEPANJANG ZAMANOrang ramai memegang lilin sempena Himpunan Rakyat 505 di Padang Timur Amcorp Mall, Petaling Jaya, 25 Mei, 2013. — Gambar oleh Saw Siow Feng

Jutaan rakyat ke Dataran Merdeka, jika SPR tidak letak jawatan, kata Mat Sabu


TAPAH, 27 Mei — Pakatan Rakyat (PR) akan menghimpunkan jutaan rakyat di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur jika tuntutan mereka agar pengerusi, timbalan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak ditunaikan, kata Mohamad Sabu.
Menurut timbalan presiden PAS itu, jika desakan tidak ditunaikan, PR akan menganjurkan lebih banyak perhimpunan sehingga kerajaan Datuk Seri Najib Razak turun takhta.
"Jutaan rakyat akan memenuhi Kuala Lumpur jika tuntutan kita tidak ditunaikan tidak lama lagi," kata Mohamad dalam perhimpunan #Black505 di sini malam tadi.
"Jika SPR tidak letak jawatan, kita akan terus mengadakan perhimpunan sehingga kerajaan Najib gugur," tambah beliau lagi.
Perhimpunan #Black505 di Tapah ini adalah yang kesepuluh bagi membantah keputusan Pilihan Raya 2013 dan julung kalinya dianjurkan oleh PAS.
Turut hadir dalam perhimpunan itu adalah pemimpin PR Perak seperti Datuk Seri Nizar Jamaluddin, V Sivakumar dan ramai lagi.

KALAU WAYANG
akan di tulis
COMING SOON

--------

KAMI BERSAMA KAMU DALAM KESEDIHAN ITU

Posted: 26 May 2013 08:37 PM PDTAL -FATIHAH47 minutes ago via mobile 

Adam Azfar, anak kawan kami Jimadie ke pangkuan Illahi sebentar tadi. Al fatihah.


-----------

MENJAWAB SOALAN DAN PERTANYAAN

Posted: 26 May 2013 08:25 PM PDT
HINGGA KINI KESAHNYA BAGINI
ramai kawan bertanya
dimana aku
ramai yang bertanya
ke mana  aku

kalau aku  katakan aku di biara
ramai  tak puas hati

Molana.jpgtapi itulah yang aku lakukan
aku detox
aku memerlukan detoxfikasi
dunia moden ini telah menjadikan aku pemadat
pemadat teknoloji
saban pagi – saperti pagi ini – aku menyembah komputer

aku menjadi pemadat  kemodenan  moden
aku diikat dengan talipon bimbit
aku diikat oleh blog dan face book
aku diikat dengan online

lalu aku ingin meninggalkan semua itu
di biara menghadap gunung
aku mahu menjadi aku sekali lagi
aku mahu menemui dari aku

pernah kau fikir apa kau sebelum internet
pernah kau fikir apa diri kau sebelum talipon bimbit
pernah kau fikir rupa gimana diri kau sebelum online
pernah kau fikir diri kau sebelum i pad
pernah kau fikir diri kau sebelum face book

kita kini semua menjadi pemadat
sultan hussein di singapura menjadi pemadat candu
hasilnya singapura terjual

aku menjadi pemadat modeniti
maka terjual diri aku sendiri

apa yang aku lakukan di biara
aku membaca
aku membaca
iqrak.... iqrak... iqrak...

nah aku hampir terlupa nikmat membaca kitab
yang aku baca hanyalah ribuan tulisan diinternet
yang  aku  lihat  ribuan bayang bergerak di you tube
kali ini aku beriqrak


lalu aku berkenal dengan reza azlan
anak iran amerika dengan kitabnya:
no god but god, the origin, evolution and  future of islam
lalu aku melihat kembali the history of god kitab karen armstrong
lalu aku semak kembali : bacaan

aku mengulang kembali  merchant of venice
aku mengulang kembali macbeth
aku mengulang kembali the winter tale
dan dan dan
ketika mengulangi maka aku semakin mengenali hamlet

lalu aku berkenalan kembali dengan jalaludin muhamad rumi
lalu aku ingin mengetahui siapa  kah dia shamsuddin dari tabrizi
lalu aku memasang niat
jikalah jika
aku disampaikan ke makam rumi
maka aku aku tulis sebuah  shaer cinta
cinta  yang yang masih belum aku temui
cinta aku kepada diriku

ketika aku bersuluk
aku bertemu kembali dengan awang sulung merah muda
aduh!

saperti rumi yang jatuh cinta dengan shamsuddin tabrizi
aku juga jatuh cinta dengan awang sulung merah muda
betapa indahnya bahasa melayu
betapa sufinya  gurindam pepatah petitih pantun melayu
inilah bahasa sebelum bahasa
inilah bunyi  sebelum bunyi
inilah  rasa sebelum rasa
inilah melayu sebelum melayu
indah  ghairah
suci memberahi

untuk kau yang tidak mengenal awang sulung merah muda
ertinya kau tak mengenal  dom peringon dari epernay
ertinya kau tak mengenal hashih dari mazari sharif
ertinya kau tak mengenal ganja dari dataran korat
ertinya kau tak tahu pelokan rasa panas badan kekasih
ertinya kau tak merasa cinta anjing sepanjang hayat
ertunya kau tak tahu setia kura kura kepada tuanya
ertinya kau tak tahu keroh kucing di subuh pagi

cari kembali kitab ini
tinggalkan ipad 
tinggalkan ipod
lupakan face book
lupakan blog
nikmatilah keindahan rentak irama  
gurindam seloka patun bidalan
kias berkias  indahnya  bahasa

aku temui juga kesah kesah dari kraton
aku temui kesah jawa kuno

aku temui juga  islam dan plurisma dari jogja
aku kagum dengan keintelektuan sang indon


kapada teman
kepada kawan
yang bertanya dimana aku
biar  aku katakan aku telah di bawa oleh haruki  murakami
masuk ke dalam dunia baru yang belum aku teroka
the  elephant  vanishes kitab  jepun ini membawa aku
untuk melihat dunia awang sulung telah menjadi absurd

kepada yang bertanya dimana aku merantau
maka biar aku berkata benar
aku telah dibawa ke dalam dunia hantu dan jembalang
aku telah masuk ke dalam dunia mistik  sang yahudi
lalu aku menyelinap ke new york dan ke  warsaw
bersama isaac bashevis singer

aku telah berkenal dengan orang tua ini
tok selampit  tukang cerita sang yahudi
yang telah  aku kenali  dikota london
sesudah  orang tua ini mendapat  anugerah nobel

kepada teman dan kawan
yang bertanya dimana aku
aku bersama issac melihat kembali
dunia ini sebelum kita online

kawan kawan
aku kembali menulis
kerana aku berjanji
aku juga mahu berkesah
saperti  murakami
aku juga mahu berkesah
saperti  issac

 

lalu aku akhiri :

hai encek baru lepas kawin
andam terpampang dikepala
dahi bagi sehari bulan
kening bagai bentuk taji
pipi bagai pauh dilayang
hidung kuntum bunga serayu
telinga telepok layu
leher jinjang buyong Petani
lengan saperti baur panah
jari halus tumbuk serai
pinggang sacekak jari manis
betis bagai bunting padi
tumit bagai telor burung
ibu kaki bongkal setahil

NOTA:

aduh!
jika sesiapa berjumpa minah ini
tolong katakan bahawa tukar tiub masih bujang

kah kah kah

----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT