Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Najib martabatkan Kristian dan Hindraf? (LM)

Posted: 16 May 2013 05:06 AM PDT

Akhirnya, pejuang bangsa melayu umngok, Ibrahim Ali dan Zul Nordin umpama katak-katak yang digilis tayar lori balak. Kabinet Najib lebih mengutamakan usaha pejuang Hindraf berbanding Perkasa.

Begitu juga dengan Hasang Akidah yang terlalak ke sana ke mari, Mubaligh Kristian juga yang menjadi pilihan dan keutamaan menganggotai kabinet Najib.

APA LAGI YANG MELAYU UMNGOK MAU?

Kuasa Melayu tak akan hilang – Zairil

Posted: 16 May 2013 12:34 AM PDT

Kuasa Melayu tak akan hilang – Zairil
16 May 2013
SHAH ALAM, 16 MEI: Kuasa Melayu tidak mungkin hilang di Malaysia seperti yang digembar-gemburkan sesetengah pihak tidak bertanggungjawab kerana terdapat banyak faktor yang menjadikannya sangat mustahil.

Menggulung hujah pada program wacana 'Pasca PRU13: Ke mana haluan politik Melayu', Ahli Parlimen Bukit Bendera DAP, Zairil Khir Johari menegaskan bahawa 'tidak kan Melayu hilang di Malaysia'.
Menjawab kerisauan yang dibangkitkan sesetengah pihak, Zairil berkata, adalah mustahil kuasa Melayu boleh hilang lantaran faktor demografi, undang-undang serta daulat Raja-raja Melayu.

"Masyarakat Melayu adalah masyarakat terbesar, dan semakin berkembang. Manakala masyarakat Cina hanya 25 peratus (daripada keseluruhan populasi) dan (jumlahnya) semakin mengecil," katanya menjawab kerisauan kononnya Melayu semakin hilang kuasa.

Beliau yang juga Timbalan Setiausaha Publisiti DAP turut mengegaskan bahawa kedudukan dan hak istimewa orang Melayu serta kedudukan agama Islam adalah perkara yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan yang bukan sahaja tidak boleh dipinda sesuka hati malah dijunjung tinggi oleh DAP.

Menurutnya lagi, Raja-raja Melayu adalah pelindung kepada hak dan kepentingan orang Melayu, maka tidak mungkin kuasa Melayu boleh hilang begitu sahaja.

Zairil turut membangkitkan relevansi topik wacana yang baginya sangat tidak betul. Menurutnya adalah sangat pelik bagi orang Melayu untuk membincangkan soal hala tuju politik selepas setiap kali pilihan raya apabila negara sudah 56 tahun merdeka dan diterajui sebuah parti Melayu.

Beliau dijemput sebagai panelis pada program anjuran Sinar Harian sebagai panelis bersama mantan Ahli Parlimen Temerloh, Datuk Saifuddin Abdullah serta Ahli Parlimen PAS Kuala Terengganu, Raja Datuk Kamarul Bahrin. – Roketkini.com
Print Friendly

ANWAR GESA RAKYAT BANGKIT TENTANG PENYELEWENGAN UNDI

Posted: 16 May 2013 12:26 AM PDT

Malaysia Anwar Ibrahim menggesa rakyatnya untuk menolak keputusan pilihan raya umum ke-13 baru-baru ini dengan membuat kesimpulan, menggesa mereka untuk mempertahankan hak-hak mereka dan "menyelamatkan Malaysia" dari masa depan yang suram di mana rasuah dan politik kezaliman akan menguasai.

Panggilan beliau datang sebagai satu kepada  kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menerima hasil 5 Mei pilihan raya, yang telah dicemari oleh tuduhan undi penipuan, pengundi hantu dan juga menggunakan pekerja asing tanpa izin untuk tergelincir ke dalam gerai mengundi dan mengundi parti Umno-BN Najib sebagai balasan yang mana mereka akan diberikan penduduk tetap.Anwar 64 tahun lama mempertikaikan tuntutan Najib untuk kemenangan 133-kerusi di Parlimen 222 kerusi Malaysia. Rakyat beliau Pakatan, yang memenangi undi popular, menyapu 52% daripada semua undi cast, mahu pilihan raya semula di 27 kerusi di mana mereka mengatakan mereka mempunyai bukti prosedur yang sangat tidak teratur. Anwar enggan menerima kekalahan, dan memulakan lawatan ke seluruh negara untuk membawa kes itu kepada rakyat.Mesej terakhir yang jelas


"Kami mempunyai Rakyat kepimpinan mesyuarat majlis Pakatan dengan PAS dan DAP tadi. Apa yang dimaksudkan dengan menjadi pemimpin jika kita tidak boleh merealisasikan aspirasi dan hak rakyat dan kemudian oleh Allah, kita akan mempertahankan mereka. Pada hari Jumaat, kita akan berkumpul di Negri Sembilan, pada hari Ahad, kami akan terbang ke Kota Kinabalu di Sabah. Tanpa pengecualian dan di mana-mana kita lihat orang-orang bangkit. Bangunlah lebih sekarang berbanding sebelum GE, "Anwar memberitahu orang ramai 60,000 Stong di Ulu Tiram, Johor pada malam Rabu."Untuk anda semua, terutama generasi muda Malaysia, ini adalah mengenai masa depan anda. Golongan muda Melayu, belia Cina dan belia India. Masa depan anda, keselamatan, keluarga anda dan juga kerajaan adalah jauh lebih selamat dengan Pakatan yang dengan 'perompak' dalam Umno.The Umno-BN berputar tentang Anwar. Saya memberitahu anda, saya berbesar hati dengan sokongan anda tetapi ini bukan tentang Umno atau Anwar. ini adalah mengenai masa depan anda."Mesej akhir yang jelas, kita tidak bercakap mengenai pilihan raya akan datang kita bercakap mengenai pilihan raya ini dan kita telah memenangi pilihan raya ini. Najib, Muhyiddin, Suruhanjaya Pilihan Raya mendengar, kita tidak meminta anda untuk membetulkan GE 14 tetapi kami mahu anda untuk mengkaji semula PRU ke-13, yang kita dimenangi."Dan kita telah kumpulkan bukti dan fakta-fakta, fakta menarik [seperti] gambar-gambar yang ditangkap Bangladesh mengundi - di mana u dari Dhaka;? Bilakah anda mula bekerja - 2 tahun; di mana anda bekerja - Selangor; mengapa anda di sini - mengundi; yang meminta anda untuk datang - bos;. yang kamu mengundi - Umno ""Kita mesti meneruskan usaha Setiap seorang daripada anda -. Pulang Twitter, Facebook, blog, apa sahaja cara -. Menghantar mesej kepada semua orang dan memberikan fakta-fakta sebenar Kami akan berjuang dengan fakta-fakta dan bukan fitnah.
"Jangan sekali-kali dalam sejarah manusia boleh menjadi diktator walaupun dengan senjata mereka yang pernah menentang pemberontakan orang-orang untuk mempertahankan hak mereka. Rakan-rakan saya, timbul dan mempertahankan hak-hak anda dan negara ini yang kita cintai. Mempertahankan hak-hak anda, sila. Jangan tidak melayan walaupun untuk satu minit untuk memberi BN 5 tahun lagi. NO! Simpan Johor, Selamatkan Malaysia! "

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Abdul Khalid, Nik Aziz kekal ikon 2 negeri PR

Posted: 16 May 2013 04:58 PM PDT


Nik Aziz
(Dari kiri) Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Abdul Khalid Ibrahim
KUALA LUMPUR - Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dikatakan menjadi dua individu penting yang menjadi faktor utama  Pakatan Rakyat (PR) mampu mempertahankan Selangor dan Kelantan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Demikian dapatan Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) yang dikongsi pengarahnya, Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman, hari ini.

"Walaupun orang itu kata beliau layak, ini kata layak tetapi hakikatnya Abdul Khalid yang menyumbang kepada kemenangan PR di Selangor," katanya dalam Seminar Pasca PRU13 : Ke Arah Mana Politik Malaysia.

Dalam bancian yang dilakukan Umcedel, Khalid menerima undian lebih 60 peratus selepas September 2012 yang merumuskan personaliti beliau menyebabkan rakyat Selangor terus memilih PR untuk mentadbir Selangor.

Read More / Baca Lagi >>

Saifuddin: Jangan salahkan Cina

Posted: 16 May 2013 04:57 PM PDT


Datuk Saifuddin Abdullah KUALA LUMPUR - Pengundi Cina  menjadi faktor kemenangan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-10 (PRU10) pada tahun 1999 dan tidak  sepatutnya menyalahkan kaum itu sekiranya  tidak kembali menyokong BN pada PRU13.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, BN terhutang budi kepada pengundi Cina atas sokongan itu yang menyebabkan kemenangan BN pada PRU10.

"Saya terpaksa membuat keputusan tidak bersetuju berlakunya 'tsunami Cina' pada PRU13  kerana perkara itu  tidak benar sekali dalam sudut apa pun," katanya pada forum Pasca PRU13: Ke arah mana politik Malaysia,  Universiti Malaya, semalam.

Beliau berkata, jangan kita lupa bahawa pada 1999, pengundi Melayu juga tidak menyokong BN dan pengundi Cina yang menjadi penyelamat kepada BN.

"Siapa yang lupa siapa? Malah BN terhutang budi pada pengundi Cina pada 1999. Takkanlah orang merajuk sekali sudah putus edah dan putus kasih. Perlu muhasabah dan terima sahaja keputusan. Ini perkara biasa,  menyaksikan kita berdepan undi Melayu pada 1999 dan akhirnya kita boleh perbaiki prestasi" katanya.

Saifuddin yang tewas di kerusi Parlimen Termerloh berkata, pada pilihan raya umum tahun 2008, BN juga kehilangan undi dari kaum India, namun berjaya meraih kembali sokongan kaum ini pada PRU13.

MB harap Kabinet baru beri impak kepada Kelantan

Posted: 16 May 2013 04:54 PM PDT


Ahmad Yakob KOTA BHARU – Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob menyambut baik pasukan Kabinet baru 2013 yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dua hari lalu.

Selain itu, Ahmad turut menggesa Jadual 9 Perlembagaan Persekutuan yang mengkategorikan tiga perihal utama iaitu senarai persekutuan, negeri dan bersama, perlu terus dihormati untuk kebaikan semua pihak khususnya rakyat Kelantan.

Ahmad berkata, beliau turut menyokong kenyataan perdana menteri yang dilihat mempunyai hak untuk memilih sesiapa sahaja menganggotai Kabinet beliau sesuai dengan peruntukan di bawah Perkara 43 (2) (B) Perlembagaan Persekutuan.

"Saya menyambut baik kenyataan perdana menteri yang menyebut bahawa Kabinet baru ini sebagai satu transformasi kerana apa yang paling penting tentunya transformasi sikap dan mentaliti, bukan hanya menggantikan wajah lama sahaja.
Read More / Baca Lagi >>

Ustaz Ridzuan Rahmat: Selepas PRU13 & Persediaan PRU14

Posted: 16 May 2013 04:52 PM PDT

Ustaz Ridzuan Rahmat: Jemaah Islam...Politik & Dakwah

Posted: 16 May 2013 04:51 PM PDT

Dr Abd Basit Rahman - Bahaya Dan Tidak Selamat Bersama Pemimpin Yang Fasik

Posted: 16 May 2013 04:49 PM PDT

Pasca PRU13: Arah Politik Malaysia

Posted: 16 May 2013 09:22 AM PDT

Lensa : Blackout 505 - Ulu Tiram Johor - Part 4

Posted: 16 May 2013 09:21 AM PDT

 
 
 
Untuk apa 35 menteri berbanding 31 pada 2008

Posted: 16 May 2013 08:52 AM PDT


KUALA LUMPUR: "Untuk apa kita mempunyai 35 menteri berbanding hanya 31 menteri pada tahun 2008?" tanya penganalisis politik, Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff di dalam Facebooknya.
Menurutnya, Kabinet Jepun dan AS cuma ada 16 dan 18 menteri sahaja; United Kingdom 23, Bolivia 27 dan Belgium 21 menteri kabinet. India pula dengan 1.1 bilion penduduk hanya mempunyai 32 menteri kabinet.

"Adakah Malaysia dengan jumlah menterinya yang ramai lebih baik dan lebih maju dari negara-negara di atas?" tanya beliau lagi.

Berikut ialah pandangan beliau.

Apabila PM DS Najib mengumumkan barisan kabinetnya, maka penganalisis yang bersetuju dengan barisan ini menyatakan inilah kabinet transformasi terbaik, kabinet gabungan muka baru dan lama, dan kabinet yang mampu melonjakkan negara ke depan untuk menghadapi saingan globalisasi.

Bagi yang tidak bersetuju pula menyatakan inilah kabinet DS Najib untuk menghadapi pemilihan Umno tahun ini, kabinet kitar semua dan kabinet kayu mati yang mudah dimakan anai-anai.

Saya tidak ada masalah dengan barisan kabinet ini. Mereka yang dilantik adalah hebat.

Read More / Baca Lagi >>

Pasca PRU13: Politik baru adalah politik matang, bukan politik dendam.

Posted: 16 May 2013 08:42 AM PDT

Oleh Prof Mohammad Agus Yusoff
Saya sedih apabila bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Fairuz Khairuddin mencadangkan supaya parlimen membentangkan usul untuk melucutkan kerakyatan Anwar atas alasan beliau mengancam ketenteraman awam dan keselamatan negara.
Pada saya tuntutan Saudara Fairuz itu adalah satu ugutan yang tidak sepatutnya diucapkan.

Ini kerana Perlembangaan Perkara 28(2) menyatakan: "Tiada seorang pun yang dilahirkan di dalam Persekutuan boleh menurut kuasa Perkara ini dilucutkan kewarganegaraan di bawah Perkara 25." Ini bermakna kerakyatan Anwar yang merupakan warganegara melalui kuat kuasa undang-undang sama sekali tidak boleh dilucutkan. Perkara 26B(2) pula memperuntukkan: "...tiada seorang pun boleh dilucutkan kewarganegaraan ... jika Kerajaan Persekutuan berpuas hati bahawa akibat daripada pelucutan itu dia tidak akan menjadi warganegara mana-mana negara."
Dengan melihat kepada peruntukan perlembagaan di atas, maka tidakkah cadangan untuk melucutkan kerakyatan Anwar itu sebagai tidak masuk akal dan memalukan?
Saya tidak bela Anwar. Anwar mungkin melakukan kesalahan, dan jika itu yang berlaku, maka jangan cadangkan perkara yang tidak masuk akal untuk melucutkan taraf kerakyakan beliau. Sebaliknya, desaklah supaya kerajaan mengambil tindakan tegas mengikut peraturan dan undang-undang yang sedia ada. Ingatlah, politik baru adalah politik matang, bukan politik dendam.

Pasca PRU13: Setiakawan Pakatan Rakyat teruji

Posted: 16 May 2013 08:41 AM PDT

Oleh Lim Hong Siang
Tiada makna bergembira jika rakan seperjuangan kalah
KEPUTUSAN pertarungan antara Lim Kit Siang dengan Abdul Ghani Othman menjadi tumpuan sebermulanya dalam laporan media. Undi Kit Siang ketinggalan pada peringkat awal, memintas dan kemudian melebarkan jurang perbezaannya dengan undi bekas Menteri Besar Johor ini, sehingga berakhir dengan majoriti 14,764 undi. 


Namun, keghairahan saya pula semakin terhakis, apabila mengesan "sesuatu yang tidak mengena" dari PAS dan KeADILan. Tidak kurang kawan Cina saya yang bertanya, apa yang terjadi kepada calon PAS dan KeADILan, memandangkan keputusan agak lambat, malah dikhabarkan beberapa orang tokoh PAS kecundang, termasuk Mohamad Sabu, Salahuddin Ayub, Husam Musa, Dr Dzulkefly Ahmad dan lain-lain. Akhirnya kita terpaksa berdepan dengan keputusan di mana kerusi yang diperolehi PAS dan KeADILan, masing-masing tidak setanding dengan jumlah kerusi yang diperolehi DAP.
Untuk saya, kegembiraan daripada kemenangan DAP sahaja tidak cukup untuk mengubati kepiluan lantaran kekalahan KeADILan dan PAS.
Kesedihan itu bukan kerana Pakatan Rakyat gagal membentuk kerajaan persekutuan dari segi realiti politik, tetapi lebih kepada kesetiakawanan -- tiada makna untuk kita bergembira seandainya rakan seperjuangan kita kalah.
Malah sepanjang perjalanan saya pulang untuk mengundi di kampung, adegan-adegan perjuangan kita sepanjang lima tahun ini bermain dalam otak.
Kita turun ke jalan raya bersama, berkongsi garam dan air untuk meredakan kepedihan setelah dibedil gas pemedih mata; kita berganding bahu membina benteng untuk berdepan dengan FRU, malah melarikan diri bersama ketika ditembak meriam air.
Untuk saya, proses ini lebih manis dikenang berbanding kesudahannya. Apapun kesudahannya, kalah atau menang, ia bersifat sementara.
Saya tidak perlekehkan maknanya, kerana seandainya kita berjaya mengubah kesudahannya pada saat-saat penentuan, semestinya masa depan kita berbeza.
Read More / Baca Lagi >>

‘Zahid is proof BN’s demise has begun’

Posted: 16 May 2013 08:40 AM PDT

Zahid Hamidi is ignoring the voice of almost half a million people to his own detriment, warns PKR strategy director Rafizi Ramli.
PETALING JAYA: Home Minister Ahmad Zahid Hamidi's call for Malaysians unhappy with the political system to leave the country has kick-started Barisan Nasional's demise in the country, PKR's Rafizi Ramli warned today.
"Instead of looking in the mirror and asking themselves why they lost the popular vote, these senior ministers are arrogantly telling Malaysians to leave the country.
"Because of this, I have no confidence that BN is capable of reform. Their attitude will get worse and worse, and that's why I feel the demise of BN has already begun because of their arrogance. And that arrogance will help cement support for Pakatan," he added.
The PKR strategy director was responding to Ahmad Zahid's opinion piece in Utusan Malaysia today titled "Perhimpunan haram sebab tak terima hakikat gagal kuasai Putrajaya" (Illegal gatherings due to refusal to accept failure in taking over Putrajaya).
Ahmad Zahid, who was appointed Home Minister just yesterday, wrote: "Leaders of the opposition, particularly PKR and DAP, have confused Chinese youths and politically blind followers to dress in black as a sign of protest towards the general election 2013 results which they say favour them based on popular votes.
"If these groups wish to use the list system of single transferable vote system used by republican countries, they should emigrate to those countries to practice their political beliefs."
BN had won 5,237,699 votes on election day, as opposed to Pakatan Rakyat's 5,623,984 votes.
But BN managed to retain its hold over Putrajaya due to the fact that it won 133 federal seats, compared to Pakatan's 89 seats.
'Stop being in denial'
Read More / Baca Lagi >>

Ideas : SPR perlu reformasi jamin PRU14 bersih

Posted: 16 May 2013 08:37 AM PDT

KUALA LUMPUR - Hanya dengan menubuhkan sebuah jawatankuasa yang benar-benar adil saksama, anggotanya terdiri daripada wakil dua parti utama negara, barulah pilihan raya akan datang boleh dilaksanakan dengan bersih.

Menurut wakil Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Keeran Sivarajah, lantikan pesuruhjaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mestilah dibuka kepada semua dan bukannya ditentukan oleh pihak-pihak tertentu.

"Ideas memang mencadangkan sebuah agensi bebas yang duduk di bawah Parlimen.

"Sekarang ini Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berada di bawah Jabatan Perdana Menteri," katanya pada Seminar Pasca PRU13 : Ke Arah Mana Politik Malaysia, di sini, hari ini.

Jelasnya, apa yang paling penting ialah, sebuah suruhanjaya itu mestilah memenuhi keyakinan rakyat.

"Jika Parlimen pada hari ini mendapati SPR tidak telus, maka SPR mesti direformasikan," tegas beliau.

Read More / Baca Lagi >>

Pasca PRU13: 'BN kalah di kawasan utamakan demokrasi'

Posted: 16 May 2013 08:35 AM PDT

Pilihan raya pada 5 Mei lalu merupakan "pilihan raya umum peralihan", dengan fenomena pertambahan pengundi berharap untuk demokrasi yang lebih baik, kata anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Saifuddin Abdullah.

Aspirasi pengundi ini, yang mewakili separuh daripada daftar pemilih, termasuk untuk menyelesaikan isu berkaitan ketelusan, rasuah, keadilan dan pilihan raya yang bersih.

NONEManakala sebelah lagi pihak, menurut Saifuddin (kanan), mengutamakan pembangunan, seperti pembinaan sekolah dan jalan raya baru.

Justeru katanya, jika BN kalah bermakna pengundi secara umumnya memberikan keutamaan kepada pembangunan berbanding isu-isu demokrasi dan sebaliknya.

Saifuddin berkata demikian dalam forum anjuran gabungan proreformasi sistem pilihan raya BERSIH di Petaling Jaya malam tadi yang membariskan muka-muka yang kalah dalam pilihan raya umum ke-13.

Saifuddin ssebagai penyandang anggota Parlimen Temerloh sebelum ini kalah di tangan Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan.

Guan Eng: 'Ini Kabinet yang Taksub'

Posted: 16 May 2013 08:16 AM PDT

'New politics good for Malaysia, not so much for BN'

Posted: 16 May 2013 08:14 AM PDT

May'13 Haris Ibrahim Speech

Posted: 16 May 2013 08:13 AM PDT

Siti Aishah: Kalau Pimpinan UMNO BN Hebat, Batalkan Undi Pos & Undi Awal

Posted: 16 May 2013 08:10 AM PDT

Dr Dzul : GPMS Sepatutnya Ketengahkan Masalah PRU 13

Posted: 16 May 2013 08:09 AM PDT


dr dzul close 02Gesaan lucut kewarganegaraan terhadap rakyat Malaysia yang membantah keputusan pilihanraya ke-13 adalah tindakan reaktif berasaskan emosi.
Pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad berkata ia juga tidak mengendahkan masalah-masalah yang mencacatkan proses pengundian pada hari itu.
Dr Dzulkefly berkata Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung, selaku gabungan terpelajar yang besar, sewajarnya lebih proaktif untuk mengangkat isu tersebut untuk diselesaikan.
Akhbar Kosmo melaporkan GPMS melalui Setiausaha Agung Zambri Mohd Isa mahu kewarganegaraan 21 rakyat Malaysia yang menunjuk perasaan terhadap dakwaan penipuan PRU13 di Singapura Rabu lalu dilucutkan.
Zambri berkata perbuatan mereka itu menjatuhkan imej negara.
"GPMS macam tidak memahami perkara latar seperti tidak mahu dan enggan menerima akan hakikat bahawa pilihanraya itu yang sarat dengan perkara yang dipertikaikan."
Beliau menambah rakyat yang membantah keputusan PRU13 lalu itu terbit dari keprihatinan yang serius akan sistem demokrasi Malaysia.
"Penggesaan untuk melucutkan warganegara ini adalah diambil dengan cara sangat emosi.
"Bantahan seperti ini adalah masih lagi sifatnya demokratik, tambahan bukti-bukti itu makin nyata dan semakin meluas," kata Dzulkefly.

Kabinet paling tidak menarik sepanjang 56 tahun

Posted: 16 May 2013 08:08 AM PDT


KUALA LUMPUR: Barisan Kabinet yang diumumkan Datuk Seri Najib Razak semalam adalah yang paling tidak menarik jika dibandingkan dengan semua Perdana Menteri Malaysia sepanjang 56 tahun sejarah negara.

Malah, kata Lim Kit Siang, ia telah menyerlahkan perbezaan besar antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional di dalam Pilihan Raya Umum ke-13 baru-baru ini.

Ini, ujarnya kerana Pakatan Rakyat menjunjung harapan dan visi politik baru untuk Malaysia manakala Barisan Nasional mewakili politik tua, lelah dan politik kaum, ketakutan, korupsi, salahguna kuasa dan ketidakadilan.

Katanya, ketidakadilan di dalam keputusan PRU13 dan persoalan buat pertama kalinya di dalam sejarah Malaysia berkenaan legitimasi Perdana Menteri telah melahirkan secara spontan gerakan kesedaran politik "hitam" di dalam negara.

Ini, tambahnya  seperti yang disaksikan pada 60,000 orang di perhimpunan "Black 505" di Ulu Tiram, Johor Bahru malam semalam, diikuti dengan kehadiran besar di satu lagi perhimpunan "Black 505" di Kelana Jaya, Pulau Pinang, Ipoh dan Kuantan yang mendapat sokongan daripada rakyat Malaysia berbilang kaum, agama dan kawasan melihatkan kekuatan generasi muda Malaysia yang sehingga sekarang begitu sedih dengan politik dan perkembangan politik negara.
Read More / Baca Lagi >>

Kabinet Najib: Pertahanan lawan Mahathir, Muhyidin dan Anwar

Posted: 16 May 2013 08:07 AM PDT


KUALA LUMPUR: "Ini adalah barisan kabinet untuk (Datuk Seri) Najib menyediakan pertahanan terhadap serangan (Tun) Dr Mahathir, (Tan Sri) Muhyiddin dan (Datuk Seri) Anwar."

Demikian kata sumber Umno ketika mengulas barisan kabinet baru yang diumumkan Datuk Seri Najib Razak petang semalam.

Bagi beliau, barisan kabinet yang diumumkan Najib ini  bukannya dipilih untuk menjaga negara mahupun rakyat.

"Ia untuk menjaga kedudukannya sebagai Presiden Umno. Pertahanan rapi diletak terutamanya perlantikan Khairy (Jamaluddin) dan Abdul Rahman Dahlan sebagai anggota kabinet yang berani mengkritik (bekas Perdana Menteri) Tun Dr Mahathir apabila perlu," kata sumber Umno kepada Harakahdaily.

Barisan kabinet ini juga kata beliau, dibuat untuk mengekang kemaraan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin daripada mencabar Najib sebagai Presiden Umno.

"Najib tahu dan ingat bagaimana Tun Abdullah diturunkan dari takhta. Masa itu, Muhyiddin yang mulakan serangan dulu. Kini, Najib lebih berhati-hati. Muhyiddin sudah tentu dapat menghidu gerakgeri Najib kerana beliau hanya dikekalkan Menteri Pelajaran," kata sumber Umno itu lagi.

Kata sumber Umno itu, beliau menjangkakan pelantikan P Waythamoothy, pemimpin Hindraf bakal mengundang bala kepada Najib.

"Perkasa India dengan Perkasa Melayu – sudah tentu akan berbalah – tunggulah ledakannya," kata beliau.

Bagaimana pula Najib cuba menghalang Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim?

"Untuk mengambilalih Malaysia daripada BN, Pakatan Rakyat perlukan Sabah dan Sarawak. Dalam Kabinet terbaru ini Najib melantik 13 menteri dan lapan timbalan menteri daripada Borneo – satu anjakan yang amat besar jika dibandingkan dulu.
Read More / Baca Lagi >>

Pua: Low mesti jadi 'polis jahat' dalam k'jaan Najib

Posted: 16 May 2013 08:06 AM PDT

Ahli Parlimen (MP) Petaling Jaya Utara, Tony Pua mahu menteri baru di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low berperanan sebagai "polis jahat" dalam pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pua berkata, Pakatan Rakyat akan memberi sokongan sepenuhnya kepada Low dalam melaksanakan segala langkah yang perlu untuk memastikan kerajaan yang bersih, telus dan berdaya saing.

NONE"Malah, Low mampu untuk menjadi 'polis jahat' dalam pentadbiran
"Najib kerana beliau tidak akan berhutang kesetiaan politik kepada mana-mana orang atau pihak," kata Pua (kiri) dalam satu kenyataan.

MP DAP itu juga mahu Low yang juga pengerusi Transparency International Malaysia (TI-M) turut memastikan semua kontrak penswastaan dan perolehan kerajaan diberi melalui tender terbuka dan kompetitif dan supaya rakan Kabinetnya mengisytiharkan harta mereka, seperti yang dilakukan oleh kerajaan Selangor dan Pulau Pinang pimpinan Pakatan Rakyat.

Menyifatkan pelantikannya Low oleh Najib sebagai "berani", Pua juga mengingatkan bahawa langkah itu juga akan menjadi pengukur kepada Najib sebagai perdana menteri bagi penggal kedua, sama ada beliau akan melaksanakan pembaharuan untuk mewujudkan pentadbiran yang bersih, telus dan kompetitif.

Baru-baru ini, Pua berkata, kerajaan telah memeteraikan kontrak perolehan dalam industri pertahanan.
Read More / Baca Lagi >>

Bahasa Bayangan Mahathirisme dalam Kabinet baru akan halang reformasi, kata pemimpin Pakatan

Posted: 16 May 2013 08:05 AM PDT


Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli mengatakan hari ini kekurangan wakil komuniti Cina dalam kerajaan akan menghalang reformasi yang bukan Melayu fikirkan penting seperti rasuah, polisi berdasarkan kaum dan pendidikan. — Gambar failKUALA LUMPUR, 16 Mei — Pelantikan orang lama Umno termasuk bekas menteri besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim dan Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menunjukkan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad masih berpengaruh, kata pemimpin Pakatan Rakyat (PR) hari ini.
Mereka mengatakan, sisa-sisa Mahathirisme juga akan menggagalkan usaha-usaha reformasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
"Anda tidak dapat melihat percubaan untuk berpisah dari masa lalu," kata ahli strategi DAP Liew Chin Tong kepada The Malaysian Insider hari ini.
"Pelantikan Shahidan menguatkan lagi agenda Umno… tiada niat untuk melakukan reformasi," tambah ahli Parlimen Kluang itu.
Shahidan dilantik sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri, sementara Tengku Adnan diberikan ganjaran sebagai Menteri Wilayah Persekutuan.
Umno mendapat 17 jawatan menteri dalam Kabinet 32 orang, kebanyakannya merupakan orang lama yang ditukarkan portfolio atau dikekalkan kecuali muka baru seperti Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dan Setiausaha Barisan Nasional (BN) Sabah Datuk Abdul Rahman Dahlan.
Parti berasaskan Cina BN seperti MCA dan Gerakan tidak dilantik jawatan Kabinet akan tetapi sumber memberitahu The Malaysian Insider, Najib menyimpan dua kerusi untuk pemimpin MCA dalam pentadbirannya sebaik sahaja parti tersebut menjalani pemilihan dalaman dan mengubah pendirian untuk tidak bersama kerajaan disebabkan prestasi buruk dalam pilihan raya.
Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli mengatakan hari ini kekurangan wakil komuniti Cina dalam kerajaan akan menghalang reformasi yang bukan Melayu fikirkan penting seperti rasuah, polisi berdasarkan kaum dan pendidikan.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca PRU13: Pemikiran kontemporari politik Islam dalam krisis?

Posted: 16 May 2013 08:01 AM PDT

Marwan Bukhari A. Hamid

Beberapa isu, peristiwa dan reaksi umat Islam terhadap beberapa wacana politik tanah air sedang memberi isyarat bahawa pemikiran politik Islam kontemporari di tanah air kita ditimpa krisis. Saya berpandangan amat wajar untuk kita merenung dan berfikir akan krisis tersebut, lebih-lebih lagi pada saat suasana politik negara kita tidak mendidik untuk berfikir, melainkan kita sendiri memaksa untuk meninjau apa yang berlaku dan benarkah yang dianggap krisis merupakan krisis?
Tentang hubungan antara agama dan politik
Mengulas tentang dunia Muslim dan pemikiran mereka tidak dapat lari daripada mengulas sumber-sumber yang menjadi rujukan mereka dalam kehidupan, selain tentang "bagaimana" mereka berinteraksi dengan dunia moden yang serba mencabar ini sambil berpegang dengan sumber-sumber (al-Quran, al-Hadis dan teks-teks tradisi) yang menjadi rujukan. Soal hubungan agama dengan politik sentiasa menjadi topik yang berlarutan, namun malangnya seringkali ia berlangsung dengan penuh mengecewakan sejak berdekad-dekad lamanya.
Ia bermula dengan kekacauan cara berfikir yang ditimbulkan oleh sebahagian yang mengaku sebagai "salafi" apabila perbincangan politik dibahaskan secara terlalu literal. Tokoh ilmuan Muslim antarabangsa, al-Qaradhawi mengulas dan mengkritik fenomena "literal dalam nas-nas berkaitan al-muamalat" tersebut dalam banyak karya beliau seperti as-Siyasah as-Shariyyah fi Dhau' Nusus as-Shariah wa Maqasidiha dan Dirasah fi Fiqh Maqasid al-Shariah  atas nama az-Zhohiriah al-Judud  yang membahaskan persoalan-persoalan agama secara terasing daripada objektif-objektif Shariah. Di tangan mereka, agama seperti hanyalah halalisation dan  haramisation; lantas ditolak wacana-wacana semasa dalam pemikiran politik atas alasan bidaah. Al-Qaradhawi semasa mengulas fenomena tersebut menyatakan:
"Mereka menolak petikan daripada selain kita (Muslim), menganggapnya sebagai perkara baru dalam agama dan segala perkara baru adalah bidaah, setiap bidaah adalah sesat dan setiap kesesatan balasannya neraka. Lantas mereka menganggap demokrasi seluruhnya (kemungkaran) yang wajib ditentang, sementara penerimaan pandangan majority (bidaah Barat) yang diimport."
Demokrasi haram, penubuhan parti haram, pengehadan tempoh pemerintahan haram dan segala idea-idea baru akan dibalas haram oleh mereka dan golongan yang menuruti mereka. Kita perasan di tanah air kita fenomena halalisation dan haramisation ini berlangsung hangat terutama menjelang musim pilihanraya. Contohnya kita tidak lupa apabila ada sebahagian golongan agama yang mengharamkan pengundian calon-calon bukan Muslim khasnya yang datang dari DAP. Penulisan ini bukan ruang untuk membincangkan secara ilmiah dan mendalam persoalan tersebut, tapi sesuatu yang sungguh wajar kita banteras ialah fenomena mereka yang "menghidupkan" (mematikan!) wacana pemikiran politik Islam kontemporari dengan berkata "haram" semata-mata. ia adalah suatu krisis yang memandulkan khazanah pemikiran kita. Awalnya ia mungkin sebuah tindak-tanduk yang mengharamkan falsafah politik, akhirnya tanpa sedar ia bertukar menjadi sebuah falsafah yang mengharamkan segala pandangan yang berbeda dengan mereka, "min tahrim al-falsafah ila falsafah at-tahrim" (daripada mengharamkan falsafah kepada falsafah yang mengharamkan) sebagaimana diulas seorang penulis bernama Turki al-Hamad dalam bukunya as-Siyasah bayn al-Halal wa al-Haram.
Read More / Baca Lagi >>

Orang Pak Lah Menang, Orang Najib Kalah?

Posted: 16 May 2013 07:58 AM PDT

Oleh Mohd Sayuti Omar
Ada beberapa fakta menarik dalam pilihan raya lalu yang boleh dijadikan bahan renungan. Salah satu ialah mengenai kekalahan orang-orang Najib Razak, maksudnya para pegawai atau setiausaha politiknya. Mungkin ramai yang tidak menyedari bahawa beberapa orang setiausaha politik Najib tewas dalam pilihan raya lalu.


Sebaliknya kontras pula beberapa orang bekas pegawai atau setiausaha bekas perdana menteri Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) ramai yang menang. Ini merupakan satu ironi yang menarik.

Pegawai atau setiausaha Najib yang kalah ialah yang bertanding di kawasan pengundian anak-anak saya di Wangsa Maju, Shafei Abdullah. Shafei merupakan setiausaha politik Najib kalah kepada calon PKR Dr Tan Kee Kwong dengan kekurangan undi sebanyak 5,511. Shafei mengutik sebanyak 26,130 manakala Kee Kwong sebanyak 31,641 undi.


Seorang lagi setiausaha politik Najib yang kalah, Mohd Fatmi Che Salleh yang bertanding di parlimen Kota Bharu. Beliau kalah kepada Takiyuddin Hassan dari PAS dengan kekurangan undi sebanyak 15,970. Fatmi mengutik 24,650 manakala Takiyuddin yang juga Naib Setiausaha Agung PAS mengutik 40,260.

Kekalahan Fatmi ini merupakan paling parah dan menyebabkan jiwa terseksa.

Sementara seorang lagi setiausaha Najib juga tertumus makan pasir ialah, Sahlan Ismail tewas kepada Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar di Pokok Senan Kedah. Sahlah yang juga abang kepada Saifuddin Nasution Ismail kalah 3,935 undi. Beliau mengutik 32,263 manakala Mahfuz 36,198.

Seperti dikatakan tadi keadaan jadi terbalik kod, bila mana ketiga-tiga bekas setiausaha politik bekas PM Pak Lah kesmeuanya menang, walaupun kemenangan tipis.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT