Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Bekas pegawai risik PDRM (SB) sertai PAS

Posted: 07 Apr 2013 09:21 PM PDT

BATU GAJAH 7 Apr: PAS mendapat satu lagi ahli daripada bekas pegawai tinggi kerajaan, kali ini Bekas Pegawai Risik PDRM Pulau Pinang, Syed Hassan Syed Ali menyertai yang PAS semalam.

Borang keahliannya diserahkan kepada AJK PAS Pusat, Datuk Seri Ir Nizar Jamaludddin dalam satu majlis Minum Petang di Markas PAS Batu 1, Batu Gajah, dekat sini. Beliau yang berkhidmat lebih 30 tahun dalam PDRM adalah tokoh yang disanjungi oleh masyarakat kawasan "kubu kuat Umno" itu dan kemasukannya ke dalam PAS sekaligus akan memberi kesan kepada Umno di situ.

Katanya, kemasukannya ke dalam PAS adalah atas kesedaran sendiri setelah melihat dasar perjuangannya.

"Hari ini 7 April genap umur saya 57 tahun dan secara rasminya saya mengisytiharkan menyertai perjuangan PAS," katanya dalam ucapan ringkasnya dan disambut dengan laungan takbir para hadirin.

Dalam pada itu, Nizar dalam ucapannya berkata, kemasukan Syed Hassan ke dalam PAS membuktikan perjuangan PAS ketika ini diterima baik oleh masyarakat. Kata beliau, sejak akhir-akhir ini PAS telah menerima kemasukan daripada pelbagai golongan termasuklah dari kalangan artis dan bekas-bekas pegawai tinggi kerajaan.

"Saya harap masyarakat dapat buat perubahan besar besaran kali ini kerana ini adalah peluang yang Allah beri kepada kita. Kalau bekas pegawai risik pun sertai PAS, takkan JKKK masuk nak duduk dalam Umno lagi," kata beliau.

Turut bersama menyerahkan borang keahlian PAS ialah 36 pemuda yang yakin PAS dan Pakatan Rakyat mampu membela nasib rakyat yang masih ramai lagi terpinggir khususnya di kawasan itu.

Hadir sama ialah Timbalan Pegerusi DAP Perak, V Sivakumar; Naib Pengerusi PKR Perak, Baldip Singh; dan Bekas Setiausaha Umno Pekan, Abdul Kadir Saleh. HrkDaily

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


PRU 13 : Saifuddin Nasution - Parlimen Kulim - Bandar Baru, N. Surendren - Parlimen Padang Serai

Posted: 07 Apr 2013 06:41 PM PDT


MERBOK: PKR vice-president N. Surendran will contest in the Padang Serai parliamentary seat while party secretary-general, incumbent Machang MP Saifuddin Nasution, will contest in the Kulim-Bandar Baharu parliamentary seat in GE13, PKR advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim has revealed.
Meanwhile, incumbent Merbok MP Datuk Rashid Din will be replaced by a female candidate - Sungai Petani Wanita PKR chief Nurin Aina Azrina Abdullah, who is also a Sungai Petani Municipal Council councillor.
The 38-year-old former engineer is a first-time candidate for the polls.

Incumbent Sungai Petani MP Datuk Johari Abdul will contest in the same parliamentary seat again.

Anwar made the announcements at a ceramah in Laguna Merbok late last Sunday.

In the 2008 general elections, N. Gobalakrishnan and Datuk Zulkifli Noordin won the Padang Serai and Kulim-Bandar Baharu seats respectively under the PKR ticket.

However, both became independent when Gobalakrishnan quit and Zulkifli was sacked from the party in 2010.

TERBONGKAR - Perancangan jahat jatuhkan DSAI diketuai oleh Alies Anor Abdul dan Sidek Baba

Posted: 07 Apr 2013 10:47 AM PDT


Terdapat sebuah Kumpulan Khas yang dibentuk oleh Datuk Alies Anor Abdul, bekas Setiausaha Politik Datuk Najib Razak. Sidek Baba adalah salah seorang anggota kumpulan ini yang dibayar gaji sebanyak RM15,000 sebulan. Kumpulan ini merancang bagi menjatuhkan Anwar Ibrahim.
Mereka dihimpunkan untuk hancurkan Anwar Ibrahim. Mari sama-sama kita teliti Minit Mesyuarat kumpulan tegar ini dan siapakah yang bersama-sama Sidek Baba dan Alies Anor dan apa yang telah mereka rancangkan.
Minit Mesyuarat Kumpulan Tegar Siri 4/2012


Tarikh: 15 Disember 2012
Masa: 8.30 malam
Tempat: Bilik Operasi

Senarai Kehadiran
 1. Datuk Seri Alies Anor Abdul – Pengerusi
 2. Datuk Dr Sidek Baba – Timbalan Pengerusi
 3. Abdul Rahman Karimun
 4. Raja Arif Kamaruddin
 5. Osman Abdul Majid
 6. Rahiman Salleh
 7. Majid Hj Daud
 8. Syed Abul Hussin Syed Kismas
 9. Abdul Rashid Buyung - Setiauasaha

1.Ucapan Pengerusi
 • Mesyuarat dimulakan dengan bacaan AlFatihah.
 • Pengerusi mengucapkan terima kasih diatas kehadiran semua. Minit Siri 3/2012 diteliti dan diluluslan tanpa pindaaan.
 • Pengerusi mengingatkan bahawa pilihanraya sudah hampir dan tujuan mesyuarat malam ini bagi membincangkan projek yang belum selesai dan program yang akan dilaksanakan untuk tahun 2013.
2. Perkara-perkara berbangkit.

Datuk Dr Sidek Baba

Datuk Dr Sidek Baba memaklumkan program menghimpunkan 100 Pimpinan dan ahli ABIM dan para cendiakawan yang ada hubungan dengan ABIM telah berlangsung di UiTM Shah Alam . Jumlah yang hadir ialah 89 orang. Yang agak mengecewakan tidak ramai pimpinan ABIM yang hadir. Program berjalan lancar dan mencapai tujuan. Arahan jelas telah diberikan.
Tiga tindakan segera sebelum pilihanraya akan dilaksanakan.
 • Pertama, mereka akan menulis, mengutuk dan menghentam Anwar Ibrahim dalam blog-blog.
 • Kedua, sidang-sidang media akan diadakan dengan kekerapan setiap hari bagi mendedahkan keburukan Anwar dan familinya sebaik sahaja Parlimen dibubarkan.
 • Ketiga, bahan-bahan bercetak akan diedarkan menceritakan keburukan Anwar dan akan diedarkan di kawasan-kawasan Melayu sahaja. Semua penulis telah dikenalpasti.
Percetakan edaran akan dibuat oleh Dewan Bahasa. Senarai yang hadir dalam perjumpaan dan senarai penulis-penulis seperti yang diedarkan.
  Datuk Dr Sidek juga memaklumkan beliau akan mengadakan perjumpaan dengan bekas-bekas pimpinan Keadilan yang meninggalkan Anwar bagi menyusun strategi dan gerakkerja untuk menyerang Anwar sebelum dan selepas pembubaran Parlimen. Mereka yang telah dihubungi dan bersetuju untuk sertai perbincangan ini ialah Senator Ezam Mohd Nor, Lokman Adam, Zahid Mohd Arip, Bekas Adun Perak Kapt. Osman Jailu, Jamaluddin Radzi dan Bekas Adun Kedah Mohd Radzi Salleh. Ada berapa nama lagi yang sedang diusahakan.

  Datuk Dr Sidek juga memaklumkan Majlis Penerangan bersiri: Siapa itu Anwar Ibrahim akan bermula dengan gugu-guru MRSM Melaka dalam sedikit masa lagi. YAB Ketua Menteri telah dimaklumkan. Beliau mahu hadir bersama nanti.

  Datuk Dr Sidek mencadangkan Urusetia berhubung dengan pejabat Tun Dr Mahathir agar satu pertemuan diadakan bagi menjelaskan gerakkerja yang kita lakukan. Juga bagi mendapat pandangan beliau apa lagi yang boleh dilakukan kerana Tun punyai banyak strategi menjatuhkan Anwar satu masa dulu. Mungkin pandangan Tun boleh dikongsi bersama.

  En Osman Abdul Majid
  En Osman memaklumkan kumpulan pelajar UUM yang diberi tugas untuk membina blog-blog telah bersedia untuk uploadkan berita Anwar. Empat dari mereka telah bertemu dengan bloger Papagomo di Pulau Pinang. Urusan pembayaran selesai.

  En Osman memperingatkan mesyuarat kumpulan Pemuda UMNO yang ditugaskan untuk ganggu ceramah-ceramah Anwar tidak bagitu berkesan. Kelihatannya mereka takut kerana ada kes dimana mereka dipukul oleh penyokong Anwar dari kaum India, polis tidak bertindak mempertahankan mereka. Adalah dicadangkan khidmat Perkasa digunakan.

  En Osman mohon Pengerusi ambil tindakan memaklumkan kepada Menteri Pertahanan akan terdapat kemasukkan Panglima Tentera secara ramai-ramai ke Pakatan Rakyat. Pegawai-pegawai tentera pangkat rendah sudah berani menghadiri ceramah-ceramah pembangkang. Dengan kemasukan Panglima mereka, ini akan memberi impak yang hebat.

  En Osman juga bimbang dengan moral pihak polis yang bertugas di negeri-negeri yang diperintah oleh pembangkang. Mereka nampak akur dengan arahan pimpinan negeri. Sesuatu harus dilakukan. Mohon Pengerusi bawa perkara ini kepada pengetahuan Menteri Dalam Negeri.

  Syed Abul Hussin Syed Kismas

  Tuan Syed Hussin bangkitkan isu garis panduan media perdana. Terdapat isu-isu yang kontrovesial yang tidak diuruskan dengan baik oleh media. Sebagai contoh isu Kalimah Allah. Masyarakat Islam agak keliru dengan jawapan yang diberikan oleh Kerajaan. Minta Urusetia aturkan satu pertemuan diantara Majlis Keselamatan Negara dengan semua pimpinan media agar kegiatan diselaraskan. Semasa Pengerusi menjadi Setiausaha Politik Perdana Menteri, Pengerusi mainkan peranan ini tapi kini tidak terurus.

  Tuan Syed Hussin ingatkan mesyuarat Anwar mempunyai pengaruh yang kuat dengan pemimpin Negara Islam dunia. Beliau bebas bergerak bertemu dengan mereka pada bila-bila masa. Pengerusi diminta menasihati Perdana Menteri supaya mesti ada program yang melibatkan Perdana Menteri dengan dunia Islam.
  Antara yang boleh diambil tindakan segera ialah:
  1) Lawatan ke Palestin
  2) Pertemuan dengan Pimpinan Islam di Filipina Selatan
  3) Pertemuan dengan Pimpinan Islam di Selatan Thailand
  4) menunaikan Umrah. Kegiatan ini boleh menaikkan sokongan Melayu kepada Perdana Menteri.
  Raja Ariff Kamaruddin

  YM Raja Ariff bangkitkan bagaimana media nyamok seperti Suara Keadilan, Harakah dan beberapa media lain bagitu berani menyiarkan berita Anwar. Kritikan Anwar dimedia ini memberi kesan kepada orang Melayu. Sekatan mesti dikenakan keatas mereka.

  YM Raja Ariff juga bangkitkan isu Anwar menang dalam perbicaraan saman Utusan Melayu dan beberapa saman yang lain. Adakah jalan yang boleh digunakan untuk mempengaruhi mahkamah untuk tidak umumkan keputusan sebelum pilihanraya. Jasa baik Menteri harus diguna untuk minta hakim-hakim tangguh pengumumkan. Kita tidak pengaruhi keputusan hakim tapi minta tangguh pengumuman sahaja.

  YM Raja Ariff menyebut media perdana banyak melaporkan kes kematian kaum India yang kononnya diakibatkan oleh Kerajaan. Anwar telah gunakan isu ini untuk mendapat sokongan dari kaum Bukan Melayu. Satu arahan tegas hendaklah dikeluarkan kepada media agar kes sebagini yang melibatkan Kerajaan dipadamkan dari pengetahuan umum.

  3. Lain-lain hal

  Pengerusi maklumkan beberapa projek dan program besar akan diumum dan dilaksanakan pada tahun hadapan dan minta mesyuarat beri pandangan dan feedback dalam mesyauart yang akan datang.

  Parlimen besar kemungkinan akan dibubarkan pada awal bulan Mac 2013

  Akan ada pergerakan Polis dan Tentera bersekala besar di Sabah pada bulan Januari dan Februari 2013.

  Satu team baru yang akan diketuai oleh Papagomo telah ditubuh untuk rekacipta video clip skandal sex Anwar Ibrahim, keluarganya dan Pimpinan Kanan Keadilan. Projek ini akan beroperasi diluar Negara.

  Pengerusi meminta Datuk Dr Sidek Baba ketuai sekumpulan pemikir bagaimana mahu pecahkan Pakatan Rakyat dan Anwar disisihkan oleh Pimpinan Pakatan yang lain. Dr Ramzan di Pejabat Tun akan membantu Dr Sidek.

  Tuan Majid Daud diminta bina satu team bukan dari kalangan Pemuda UMNO untuk halang dan ganggu pergerakan Anwar dengan Bas Keadilan. Gunakan apa cara untuk memperlahan gerakan beliau. Elak dari berlaku pertembungan dua kumpulan kita dan mereka kerana kumpulan penyokong Anwar terlalu besar. Ini mungin membahayakan kumpulan kita. Jika apa-apa berlaku tidak tidak akan bertanggung jawab dan kita tidak akan mengaku mereka dari kumpulan kita.

  Pengerusi memaklumkan semua ahli mesyuarat boleh mengambil tiket kapal terbang dari Zaleha setiausaha beliau dan mengucapkan selamat bercuti bersama famili.

  Mesyuarat akan datang ialah pada minggu pertama bulan Januari 2013 dan akan dimaklumkan tarikhnya.

  Mesyuarat ditangguhkan dengan membaca Wal'As.
  Weblog M@RHAEN
  Artikel terdahulu: 
  Kongsikan artikel ini di Facebook/blog masing-masing dan bantu sebarkan kepada seberapa ramai rakan yang bolehTerima kasih atas sokongan kalian.

  Lahad Datu : Polis Tahan Dua Lelaki Sulu, Senjata Dirampas

  Posted: 07 Apr 2013 09:26 AM PDT  LAHAD DATU: Polis menahan dua lelaki mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) dalam satu operasi di Tanjung Baru, Pulau Bumbum, Semporna awal pagi AHad.
  Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata suspek berumur lingkungan 50-an dan disahkan bukan warga tempatan.
  Beliau berkata satu fail putih mengandungi dua surat kesultanan Sulu dan beberapa senjata berbahaya turut dirampas dalam operasi 6.30 pagi itu.
  "Tangkapan dan rampasan itu boleh mengaitkan mereka terlibat dalam kegiatan pengganas ini," katanya menerusi sistem pesanan ringkas (SMS) yang dihantar Unit Media Ops Daulat di sini.
  Menurut SMS itu, statistik terkini tangkapan di bawah Sosma adalah 135 dan jumlah pengganas yang ditembak mati seramai 70 orang. BERNAMA

  Kapanlah Mahathir Mohamad akan insaf?

  Posted: 07 Apr 2013 07:10 AM PDT


  Kapanlah Mahathir Mohamad akan insaf? Beliau terus merasakan dialah terhebat berbanding dengan orang lain. Perangai dan sifat Yahudi tersemai di dalam diri Mahathir. Satu keburukan dan kemurkaan Tuhan kepada Yahudi ialah apabila kaum itu meletakkan dirinya lebih mulia dari segala makhluk (manusia) lain dan menganggap bangsa lain lebih hina dari haiwan. Nah begitu jugalah pandangan dan sikap Mahathir terhadap orang lain. Dia suka merendah-rendahkan orang lain apa lagi mereka yang difikirkan boleh mengatasi kehebatannya.

  Dia juga seorang yang gila kepada pemujaan. Dia mahu dia dikultuskan. Sesiapa yang boleh memuja dan mengagungkannya itulah orang baik dan orang yang patut disokong. Baginya orang baik itu apabila sanggup menjadi penjilat dan penghidu kentutnya. Orang itulah yang perlu diberi kemenangan.

  Dia juga seorang yang suka kepada penyanjungan. Dia juga mahu seberapa ramai pentaksub kepada idea dan politiknya. Kalau orang menyanjungnya dia akan membalas dengan memberi kesenangan duniawi seperti projek dan sebagainya sebagai upah. Mahathir juga munafik. Dalam masa dia memperli orang mencium tangan pemimpin kerana bodek, dia juga suka kalau orang mencium tangannya seperti menghirup tea tarik, crupppp...

  Dalam pada itu Mahathir juga seorang yang cemburu dan irihati. Sifat buruk ini tidak boleh ditusuk selindungkan. Dia tidak suka kalau ada orang lain mendapat penyanjungan seperti itu. Apa lagi kalau di dalam Umno. Dia tidak mahu ada orang lain melebihinya. Justeru dia akan berusaha untuk menyingkir tokoh-tokoh lain nyang mendapat penyanjungan ahli. Dia hanya dia seorang saja sanjung tanpa dikosngsi dengan orang lain. Inilah jenis manusia tamak.

  Sebenarnya sifat dan sikap ini tidak sulit untuk mengenali Mahathir. Cara dengan membangun negara dengan membuat berbagai projek yang besar dan unik ia ada hubung kait dengan kedirian beliau sebabagai manusia yang suka kepada sesuatu yang hebat dan dominan.

  Kenapa dia sangat marah dan benci dengan Nik Abdul Aziz Nik Mat. Terbaru dia kata Tokguruku itu sebagai tamak kuasa? Siapa yang tamak kuasa sebenarnya. Apabila terus mencatur politik Umno untuk memastikan anaknya nak, itu bukan tamak? Semua orang tahu apa motif beliau bermati-matian mempertahankan Umno. Bukan kerana agama dan bangsa, tetapi kerana MUKHRIZ.

  Dia marah kepada Nik Aziz kerana jelous dengan penghormatan dan penyanjungan rakyat kepada Nik Aziz. Mahathir sangat menyempah gelaran Tokguru diberikan Nik Aziz. Sebab itulah dia melarang orang Umno atau pegawai kerajaan memanggil Nik Aziz sebagai Tokguru. Dia sendiri tidak pernah mengikhtraf title tokguru yang diberikan kepada Nik Aziz. Baginya gelaran tok guru itu tidak lebih satu tektik hendak mengelirukan rakyat kononnya Nik Aziz sebagai manusia yang baik.

  Kebencian dan rasa tidak senang itu bukan saja setakat dirinya anak beranak, tetapi sampai dia pernah mengarah dan melarang orang Umno agar tidak memanggil Nik Aziz sebagai Tokguru. Mana-mana ahli Umno tersasaul cakap memanggil Nik Aziz dengan panggilan tokguru akan dimarahnya. Kalau tidak percaya cuba sebut perkara itu didepannya, cuba rujuknya Nik Aziz sebagai tokguru dia akan menarik muka 'buah genuak'. Pernah dia membuat arahan jangan panggil Nik Aziz sebagai Tok guru semasa bercakap dalam perhimpunan agung Umno.

  Sebab itu orang Umno janggal hendak memanggil Nik Aziz sebagai Tokguru. Di mana-mana dan dalam situasi apa mereka memanggil Nik Aziz sebagai Nik Aziz tanpa ada gelaran mulia itu, Tokguru. Sebab itu kalau berbual dengan orang Umno mereka tidak menyebut perkataan Tokguru. Kecualilah orang Umno yang menyertai PAS baru mereka mengguna istilah berkenaan. Itu pun masih kekok dan telor kerana mulut mereka sudah tertelan air liur kebencian Mahathir kepada Nik Aziz.

  Sebagai seorang yang cemburu dan irihati, dia suka kepada orang memujanya. Dia mahu dipuja seperti orang memuja dan memuliakan Nik Aziz atau Abdul Hadi Awang atau Allayarham Fadzil Mohd Nor. Mahathir mahu rakyat berbilang kaum melakukan ke atasnya seperti mana diterima oleh Nik Aziz. Mahathir tahu yang menghormati, mencium tangan atau menanda doa Nik Aziz bukan saja orang PAS, tetapi orang luar dan beragama lain juga menghormati Nik Aziz. Inilah menyebabkan dia sangat kecewa.

  Makanya bila ada sesiapa yang 'sesat' dan jahil membuat pemujaan kepadanya, dia sangat suka dan menghargainya. Akan dibalas atau diberikana apa saja kepada orang yang memujanya. Semasa dia menjadi PM dan berkuasa, Mahathir tidak segan silu akan memberi projek yang nilai jutaan ringgit kepada pemujanya. Dalam kata lain Mahathir sanggup membayar upah orang yang memujanya dan mengatakan dialah orang tercerdik.

  Tenguk apa berlaku kepada Inchek Ibrahim Ali. Mahathir memuji Ibrahim dan mengangkatnya ke tempat paling tinggi. Kalau di Kelantan kedudukan dan martabat Ibrahim dalam kaca mata Mahathir jauh lebih tinggi dari Mustapa Mohamad atau Annuar Musa. Tidak mungkin Mahathir tidak mengenal peribadi Ibrahim Ali dan moral politiknya. Tetapi kenapa dia boleh iktiraf Ibrahim kerana Ibrahim sanggup melakukan apa saja untuk Mahathir. Apa yang berlaku ke atas Ibrahim ini satu bukti jelas mengenai sikap dan sifat manusia bernama Mahathir Mohamad.

  Manakala Mustapa baik Annuar baik, mereka tahu kalau dia hendak dilayani seperti Mahathir layan Ibrahim itu dia kena jadi seperti Ibrahim. Tetapi orang macam Mustapa dan Annuar yang ada moral dan integriti tidak akan meletakkan dirinya serendah itu. Mereka tidak akan tidur dalam kandang lembu walaupun mereka suka makan daging lembu.

  Ibrahim pula serorang manusia tidak pernah menghitung soal moral politik akan melakukan apa saja asal ianya dibalas dengan material. Seorang pengamal politik material seperti Ibrahim tidak akan pernah mengira soal moral dan nilai-nilai agama dalam setiap perbuatannya. Baginya soal moral, maruah dan juga hukum hakam tidak perlu ada ada dalam kamus siasahnya. Sifat politik Ibrahim macam budaya buaya. Buaya akan memakan apa saja termasuk bangkai agar boleh mengenyangkan perutnya.

  Kemuncak kesanggupan paling tidak bermaruah ialah sehinggakan sedia menghina diri sendiri apabila beliau (Ibrahim) sanggup mencium punggung Mahathir. Mahathir pula sebagai seorang gila kepada publitisi, gila kepada pemujaan ke atasnya, sangat suka dengan apa yang Ibrahim lakukan. Betullah orang gila hanya memahami jiwa orang gila?

  Dari segi moral politik, pengkhianatan Ibrahim demi kepentingan tembolok politiknya sanggup melakukan apakah saja untuk memuaskan hati Mahathir hatta memakan daging kawan sendiri. Pertama ialah Ibrahim sanggupenghina Anwar untuk membela Mahathir. Kedua ialah dia sanggup memperolok-olokkan Tewngku Razalegih Hamzah yang boleh dikatakan sebagai bapak angkatnya demi kepentingan politiknya. Dan dia juga sanggup menghina dan mengei tokguru Nik Aziz demi survival politiknya.

  Tiada alasan lagi untuk tidak boleh mengatakan politik Ibrahim adalah politik binatang.

  Mahahatir tidak puas dan dia sedang memburu kemewahan demi kemewahan. Hari ini Mahathir sedang berkempen dan memujuk Najib agar memberi laluan kepada Ibrahim di Pasir Mas. Mahathir mahukan Najib beri peluang Ibrahim bertanding dan meminta Umno menyokongnya. Kalau BN tidak boleh bagi lambang dacing cukuplah Umno menyokong Ibrahim tanpa meletakkan calon.

  Sampai ke tahap begitu sekali tindakan Mahathir. Apakah dengan bersekongkol dengan orang yang tidak ada nilai dan moral politik kita tidak boleh mengatakan Mahathir juga 2 x 5 saja dengan Ibrahim.

  Persoalan kini apakah Najib Razak boleh mengikut kehendak dan dengar nasihat Mahathir? Apakah Najib akan memberi laluan kepada Ibrahim? Sekiranya Najib juga bersedia memberi laluan jelaslah moral dan nilai politik Najib lebih kurang nilai dan moral politik Mahathir dan Ibrahim Ali saja.

  Bagi Najib tidak ada masalah. Pengamal politik Machiavelli akan melakukan apa saja asal ia menjamin kemenangan. Dalam politik demokrasi yang tidak beteras dan bersempadankan Quran hadith akan berkubang dengan apa saja berbejatan. Tetapi bagaimana dengan ahli Umno bawah sana? Apakah mereka juga akan ikut sama merendahkan diri mereka ke tahap sehina itu?

  Berapa kali lagi mereka (rakyat Pasir Mas) harus dipermai-main dan diperolok-olokkan oleh Ibrahim. Tahun 1990, rakyat diuar-uarkan politik Perpaduan oleh Ibrahim. Tahun 1995 beliau kembali bersama Umno semula meninggalkan politik perpaduan. Tahun 2004 beliau menentang Umno atas rasa ketidakpuashatian. Tahun 2008 beliau 'menganut' Islam sekejap bersama PAS. Dan kini ingin kembali (murtad) kepada tapak asal yang pernah diberak dikancingnya.

  Apakah orang seperti ini tokoh sanjungan pengundi di Pasir Mas. Kalau Mahathir bersedia memikul Ibrahim tidak mengapa, ia munasabah kerana Mahathir lebih kurang Ibrhaim saja. Tetapi kalau Najib juga ikut sama terpesona dengan Ibrahim maka kelas politik Najib lebih kurang saja dengan politik Ibrahim dan Mahathir.

  Membenarkan Ibrahim mendapat laluan di Umno di Pasir Mas yang akan mendatangkan bala besar kepada Najib. Mungkin bagi Najib ia tidak merupakan kesalahan malahan itulah pelampung penyelamat bagi Umno yang terbaik walaupun ia sudah bocor. Rasanya ahli Umno di Pasir Mas bukan pelahap kepada duit dan kuasa. Bagi mereka yang ada integriti lebih baik kalah dari menang menerusi orang seperti Ibrahim Ali.

  Tindakan Najib memberi laluan itu juga satu penghinaan kepada kepimpinan dan ahli Umno Pasir Mas. Dan mereka yang ada moral rela kalah atas kebenaran dari menang atas kebatilan. Itulah dinamakan manusia sebagai makhluk yang mulia di sisi Allah. [wm.kl.11:39 am 07/04/13]

  [Video Inside] Buta-buta rakyat ditipu Najib

  Posted: 07 Apr 2013 05:11 AM PDT
  Yang sedang menunggu dlm senarai rakyat didahulukan oleh Kerajaan BN selepas PRU13

  1. Saman melalui AES
  2. Hutang PTPTN akan terus bersama kos pengurusan
  3. Tol akan naik setiap tahun makin lama makin bertambah
  4. Harga minyak dah lama tak naik sebab ambang PRU
  5. Harga barang pasti akan terus naik
  6. GST masih dok dlm senarai bakal dikenakan latihan kpd kakitangan dah siap

  Manifesto Najib Bakal Humban BN Dari Putrajaya!

  Posted: 07 Apr 2013 01:48 AM PDT

  Jika diimbas sepintas lalu, nampaknya tidak banyak pembaharuan yang akan dibuat BEKAS perdana menteri, Najib Altantuya selain hanya mengulangi perkara sama yang pernah dijanjikan pentadbirannya namun tidak pernah ditepati.

  Kedudukan Najib Altantuya selaku pengerusi Barisan Nasional (BN) juga tidak banyak membantu memulihkan sokongan terhadap BN walaupun merepek meraban hampir sejam dan diulas pencacai tegar Umno seperti profesor ulung, Shamsul Amri Baharuddin selepas itu.

  Gula-gula Najib Altantuya seperti bantuan rakyat 1Malaysia (BR1M) dinaikkan dari RM500 kepada RM1200 sekiranya mandat diberikan semula juga pantas ditempelak penyokong Pakatan Rakyat yang secara sinis berkata apa gunanya umum pendapatan naik 41% tetapi bantuan BR1M dinaikkan pula.

  Tidak cukup dengan itu, idea Pakatan Rakyat untuk menurunkan harga kereta juga ditiru bulat-bulat Najib Altantuya walaupun sebelum itu menempelak Pakatan Rakyat kononnya negara akan muflis sekiranya cadangan Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli dilaksanakan.

  Selain itu janji kitar semula seperti pembinaan lebuhraya Pan Borneo antara Kuching di Sarawak dan Kota Kinabalu di Sabah turut diciplak tanpa rasa malu apatah lagi mengakui bahawa Pakatan Rakyat bukan setakat akan membina lebuhraya tersebut malah turut memanjangkannya kepada pantai timur Sabah seperti ke Sandakan dan Semporna pada majlis deklarasi Hari Malaysia di Kuching pada 16 September tahun lalu.

  Tidak lupa mengutuk Ketua Umum KEADILAN dalam 'manifestonya', Najib Altantuya juga seakan melakukan provokasi sama ada Malaysia mahukan dirinya atau Anwar ataupun Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebagai peneraju Malaysia selepas pilihanraya umum tidak lama lagi.

  Pun begitu, rata-rata komen yang diberikan di laman Facebook Najib Altantuya juga banyak yang mempersoalkan data-data yang diumumkan kerana pendapatan cuma naik 2.6 peratus sedangkan harga barang dan kadar inflasi meningkat lebih 6 peratus dalam masa yang sama.

  Sambil mengakui pilihanraya ini merupakan hidup atau mati BN dalam politik negara, Najib Altantuya juga tanpa segan silu merayu supaya mandat terus diberikan kepada BN tanpa memerhatikan pemimpin di sekelilingnya sarat dengan rasuah dan salah guna kuasa.

  Lihat saja Taib Mahmud, Shahrizat Jalil, Muhyiddin Yassin malah ketua pemuda Umno, Khairy Jamaluddin sendiri, kesemuanya terpalit dengan skandal rasuah dan Khairy pula dikaitkan dengan hutang tak berbayar RM9 juta dengan Bank Pertanian Malaysia semasa bapa mertuanya berkuasa dulu.

  Pembentangan manifesto BN yang dilakukan serba kacau bilau diburukkan lagi dengan kehadiran penonton yang dibayar dengan wang saku dan diberi sekeping kad I Love PM sebagai tanda sokongan.

  Tambah memalukan apabila kerusi yang sepatutnya penuh di atas tidak mampu disorokkan media rejim Umno seperti TV3 apabila pantas mengalih kedudukan kamera apabila mengetahui kedudukan Najib Altantuya dibayangi dengan lautan kerusi merah di belakangnya.

  Persoalannya, mengapa Najib Altantuya seakan 'membunuh diri' dengan menyampaikan manifesto ciplak di saat BN sangat memerlukan sokongan bagi meneruskan pemerintahan di Putrajaya

  Klimaks manifesto yang ditunggu-tunggu akhirnya tidak muncul kerana ramai yang mengharapkan Najib Altantuya mengumumkan akan memerangi rasuah dan salah guna kuasa pemimpin Umno dan BN sendiri termasuk Taib.


  WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

  0
  sumber :-

  WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


  CMK DIJEMPUT BERTANDING DI INDERA MAHKOTA

  Posted: 07 Apr 2013 03:03 PM PDT

  NAMPAKNYA kemunculan semula nama Dato' Fauzi Abd Rahman, Pengerusi KEADILAN Pahang yang telah diumumkan bertanding di Parlimen Indera Mahkota begitu menakutkan mereka yang berhajat untuk merampas kerusi Parlimen Indera Mahkota tersebut. Sebelum ini kerusi berkenaan dimenangi oleh YB Azan Ismail dari KEADILAN yang kini telah diamanahkan untuk menjadi Pengerusi KEADILAN Terengganu.

  Membaca blog PDO, kenyataan CMK yang nampaknya agak emosi terhadap Dato' Fauzi yang tercalon di kerusi tersebut menimbulkan persoalan apakah hajat sebenar Blogger Cucu Mat Kilau tersebut? PDO suatu ketika pernah mengeluarkan artikel menghentam YB Azan Ismail kononnya tidak layak bertanding di Parlimen Indera Mahkota kerana YB Azan tidak lagi mencurahkan khidmatnya di kawasan beliau setelah dilantik sebagai Pengerusi KEADILAN Terengganu. Kini, Dato' Fauzi pula dikatakan tidak layak kononnya sudah berumur dan 'ada rekod' di dalam Umno dahulu. Apa rekodnya? Adakah penulis berkenaan berani sebut atau penulis sekadar mahu menjadi seperti media TV3 suku atau Utusan? Mahu bongkar kes Dato' Fauzi, silakan kerana rakyat yang bakal buat pilihan.

  Dato' Fauzi juga ada benda yang beliau simpan.. Peringatan buat CMK, jangan buat spekulasi atau andaian keburukan orang lain semata-mata mahu tunjuk anda hebat dan layak menjadi calon. Tidak salah anda dedahkan apa yang anda tahu tentang pemimpin-pemimpin PKR, tetapi tidak semua pemimpin PKR tidak tahu tentang kamu. Jika merasa begitu marah dengan Dato' Fauzi, silakan berlawan dengan beliau di Parlimen Indera Mahkota bukan memilih Dun Teruntum. Itu baru 'gentleman'.

  CMK ungkit Dato' Fauzi melompat ke dalam PKR. Apa masalahnya? Mana lebih baik melompat masuk PKR daripada keluar PKR? Dato' Fauzi memilih untuk masuk PKR, CMK pilih untuk keluar PKR, jadi apa masalahnya? Tentang beliau menjadi calon, apa masalahnya? Beliau Pengerusi Negeri maka memang layak beliau menjadi calon dan kita juga tidak marah dengan kenyataan G.Ram bekas pemimpin PKR yang ingin menjadi calon Bebas di Indera Mahkota. Tiada masalah pun. Bahkan, rakyat sudah masak dengan perangai beberapa kerat orang kecewa yang mengambil kesempatan menjelang PRU. Kita juga sudah bersedia dengan berita-berita keluar parti tatkala semakin hampir hari penamaan calon.

  Buat CMK, jika tidak suka kepada PKR dan keluar dari parti yang pernah mencalunkannya bertanding di Kemayan, itu hak beliau. Kita tahu CMK pernah menyuarakan keinginannya untuk menyertai PAS. Malangnya PAS seolah-olah kenal CMK. PKR lebih kenal CMK. Jadi, biarlah CMK buat keputusan dengan agenda 'Pro Rakyat'nya. Bagi aku, aku lebih suka melihat CMK bertarung di Indera Mahkota di mana tokoh yang beliau hentam itu bertanding. Jangan hentam orang itu, tetapi bertanding di tempat lain!!

  AKU CERAMAH DI FELDA SELANCAR 1 dan 3 MALAM INI

  Posted: 07 Apr 2013 01:32 AM PDT

  MALAM ini (Ahad-07/4/13), saya telah dijemput berceramah di Felda Selancar 1 dan Felda Selancar 3, di Parlimen Rompin.

  Ceramah pertama saya di Felda Selancar 1, kemudiannya akan berceramah di Felda Selancar 3 pula.  Turut berceramah adalah Sdr Zaidi Ahmad, Pengarah Strategi KEADILAN Pahang dan beberapa pimpinan PAS.

  Orang ramai dijemput hadir malam ini.

  dollah yankee

  0
  sumber :-

  dollah yankee


  Umno sendiri yang bunoh Najib

  Posted: 06 Apr 2013 10:06 PM PDT

  dollah yankee -
  Olih sebab dia tak mau bunoh diri, mereka ambil keputusan untuk bunoh dia !
  Kah..Kah..Kah..

  RAKYAT MARHAEN

  0
  sumber :-

  RAKYAT MARHAEN


  PRU13 : Mahu pilih siapa - Najib, Anwar atau Hadi?

  Posted: 07 Apr 2013 08:08 PM PDT

  Perdana menteri melontarkan tiga nama, termasuk beliau sendiri, untuk dipilih oleh pengundi dalam pilihan raya umum nanti.

  Tiga nama ini sebetulnya subteks jujur sebagai perlambangan tiga tokoh parti Melayu (walau PKR lebih pelbagai kaum) yang berupaya merebut Putrajaya.

  Lim Kit Siang, Karpal Singh atau Lim Guan Eng tidak tersenarai kerana dalam paradigma politik negara ini, khususnya dari kaca mata Umno, pemimpin bukan Melayu tidak layak dipilih menerajui Malaysia.

  Najib Abdul Razak melontarkan tiga nama ini sewaktu berceramah ketika melancarkan manifesto BN hujung minggu lalu.

  Selain bimbang asakan Pakatan Rakyat, beliau juga kelihatannya risau tahap sokongan dari dalam parti BN sendiri.

  Maka rayuannya itu turut meraih simpati terhadapnya (baca: calon boleh menang pilihannya) daripada penyokong BN sendiri -- membayangkan rasa tergugat dengan strategi terbarunya itu, "winnable candidates".
  Read More / Baca Lagi >>

  1,000 more gunmen for Sulu rebels in Sabah, says MNLF

  Posted: 07 Apr 2013 08:06 PM PDT


  Handout file photo of Malaysian soldiers patrolling Sungai Nyamuk, a village adjacent to Kampung Tanduo where troops stormed the camp of the armed Filipino group, in Lahad Datu, Sabah on March 12, 2013. — Reuters picKUALA LUMPUR, April 8 — An extra 1,000 gunmen from the southern Philippines have broken through the sea blockade into Sabah to add muscle to Sulu rebel leader Agbimuddin Kiram's fight against Malaysian security forces, The Philippine Star reported today.
  A representative from the Moro National Liberation Front (MNLF), Emmanuel Fontanilla, told the daily the fighters had been readying for battle since the onset of the conflict and managed to slip past the Philippine and Malaysian navies by moving in small groups.
  "As per information, the armed men arrived in small batches," he was quoted as saying.
  The paper said it was unknown if the latest group had joined in fresh clashes in Lahad Datu last week, when an earlier band of 100 Filipinos landed on Sabah's east coast to reinforce the so-called Sulu sultanate in its renewed bid to reclaim the state.
  The elusive Agbimuddin, who believes himself to be the heir of a defunct sultanate, has been waging a guerilla battle against Malaysian security forces since arriving in Sabah on February 9 to stake his clan's 17th-century ownership of the north Borneo state.
  Read More / Baca Lagi >>

  PRU13 : Menilai 5 tahun kepimpinan Ahmad Said

  Posted: 07 Apr 2013 08:03 PM PDT

  Suasana politik di negeri Terengganu kembali menjadi 'panas' dengan pelbagai spekulasi tentang calon dan parti yang akan memacu kepimpinan negeri selepas pilihanraya umum (PRU) akan datang ini. Datuk Seri Ahmad Said telah awal-awal lagi menolak spekulasi dan khabar angin kencang bahawa beliau tidak lagi akan dicalonkan dalam PRU13 ini.

  Beliau yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Negeri, berkata; "Takkanlah saya nak serah tanpa bubuh (letak) nama sendiri. Perkara ini tidak logik sebab saya sendiri sudahpun berbincang dengan PM…".

  Namun cakap-cakap politik kebanyakan rakyat Terengganu bahawa Ahmad Said akan digugurkan pada PRU ke 13 ini terus bertiup kencang. Mantan Adun Kijal itu telah diberikan mandat untuk memimpin kerajaan negeri sejak lima tahun lalu setelah berlakunya krisis kepimpinan Umno dengan pihak istana bagi melantik menteri besar. Beliau dianggap sebagai mantan menteri besar paling 'kontroversi' dalam sejarah Malaysia kerana perlantikan jawatan MB ini.

  Rakyat Terengganu kini boleh menilai sendiri 5 tahun pentadbiran Terengganu di bawah kepimpinan beliau. Ramai yang menimbulkan persoalan, apakah beliau akan terus diberikan lagi kepercayaan mentadbir Ganu Kite sekiranya Umno/BN dapat memenangi majoriti kerusi DUN? Bagaimanakah bentuk 'report card' beliau sepanjang 5 tahun menjadi MB ini? Adakah beliau patut diberikan markah 'cemerlang', 'lulus', atau 'gagal' untuk pretasi sepanjang pentadbiran beliau ini?  Mari kita amati fakta-fakta di bawah;

  1. Negeri Terengganu sepanjang 5 tahun di bawah pentadbiran Ahmad Said, telah melaksanakan 'perbelanjaan amat luar biasa'. Bajet kerajaan negeri telah mencecah hampir RM10 billion dengan defisit tahunan hampir RM200 juta setiap tahun. Bermula dari tahun 2008, negeri Terengganu telah mencatatkan bajet tertinggi berbanding seluruh negeri di Semananjung Malaysia dengan perbelanjaan lebih RM2 bilion setiap tahun. Perbelanjaan ini jauh mengatasi negeri-negeri maju seperti Selangor, Johor dan Pulau Pinang. Persoalannya, apakah ini telah memberi manfaat kepada rakyat Terengganu yang rata-rata masih terpaksa bergelut dengan kehidupan harian yang amat mencabar?
  Read More / Baca Lagi >>

  PRU13 : Mahathir pura2 pertahan Melayu untuk kekal kekayaan anak beranak

  Posted: 07 Apr 2013 08:01 PM PDT

  SONY DSCMERBOK 8 APRIL: Rakyat diingatkan supaya tidak terpedaya gimik politik mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menjelang pilihan raya kononnya mahu mempertahan hak Melayu.
  Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, kenyataan lucu Mahathir itu bagi mengalih isu sebenar pendedahan kekayaan melampau dia dan anaknya.
  "Percayalah…bangkitnya Mahathir menjelang pilihan raya bukan mahu perjuangkan hak Melayu, tetapi untuk mempertahankan kedudukan anaknya dalam politik dan juga kekayaan," katanya.
  Beliau berkata demikian pada Ceramah Harapan Rakyat di Padang Awam, Bandar Laguna Merbok, Kedah, malam tadi.
  Saifuddin berkata, Mahathir cemas jika Pakatan Rakyat berjaya menawan Putrajaya, segala penyelewengan dan kekayaan keluarganya akan didedah.
  "Mahathir takut kalau Pakatan perintah, semua kekayaan beliau dan anaknya menjadi agenda utama yang akan dibongkar.
  Read More / Baca Lagi >>

  PRU13 : Nurin Aina diumum calon KEADILAN bagi Parlimen Merbok

  Posted: 07 Apr 2013 07:57 PM PDT

  merboKEDAH 8 APRIL: Jurutera muda, Nor Azrina Surip @ Nurin Aina malam tadi diumum sebagai calon KEADILAN bagi Parlimen Merbok bagi mempertahan kerusi yang dimenangi pada PRU 12.
  Pengumuman dibuat Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada ceramah perdana Jelajah Merdeka Rakyat di Padang Bandar Laguna Merbok kira-kira jam 11 malam.
  Berusia 38 tahun, beliau adalah Ahli Majlis Perbandaran Sungai Petani, Kedah.
  Sebelum ini, kerusi itu dimenangi Datuk Rashid Din yang memperoleh 25,541 undi, menewaskan Datuk Tajul Urus Mat Zain dari Umno BN (22,443 undi).

  CERAMAH : ANWAR DI JMR PERLIS

  Posted: 07 Apr 2013 07:51 PM PDT

  GE13 : Change But Not To A 'cloned Umno'

  Posted: 07 Apr 2013 07:43 PM PDT

  PRU13 : Sabah Avatar

  Posted: 07 Apr 2013 10:24 AM PDT


  PRU13 : Sebab apa perlu turun undi Pakatan

  Posted: 07 Apr 2013 10:19 AM PDT


  Update PRU13: Royalti Minyak Kelantan & Laksamana Dedah Korupsi BN

  Posted: 07 Apr 2013 10:16 AM PDT

  <我们相信 We Believe> (A song for GE13)

  Posted: 07 Apr 2013 10:14 AM PDT


  PRU13 : Menjelang Pilihanraya !!!

  Posted: 07 Apr 2013 10:07 AM PDT


  PRU13 : Penerangan Konsep Tahaluf Siyasi

  Posted: 07 Apr 2013 09:49 AM PDT

  PRU13 : Mengapa Solat Orang Umno Dan Pas Tak Dapat Pahala?

  Posted: 07 Apr 2013 09:34 AM PDT  PRU13 : Wanita Pakatan tawar RM1,000 untuk jaga anak

  Posted: 07 Apr 2013 09:30 AM PDT

  PRU13 : Anwar Ibrahim Di Kuala Perlis

  Posted: 07 Apr 2013 09:28 AM PDT

  PRU13 : Kenapa Berpolitik?

  Posted: 07 Apr 2013 09:26 AM PDT

  Kerajaan Sementara : Huduhnya kelaku UMNO BN apabila sendiri buat Undang-Undang sendiri langgar....

  Posted: 07 Apr 2013 09:23 AM PDT

  UMNO sembang bukan main sedap KERAJAAN SEMENTARA tapi haram tak mau ikut dan patuh.. buat macam harta mak bapak mereka sahaja....

  Ketahui Fungsi Kerajaan Sementara

  Read More / Baca Lagi >>

  Bongkar : Minit mesyuarat Alies Anor & Sidek Baba - Projek Kumpulan Tegar PRO UMNO...!!!

  Posted: 07 Apr 2013 09:22 AM PDT

  Terdapat sebuah Kumpulan Khas yang dibentuk oleh Datuk Alies Anor Abdul, bekas Setiausaha Politik Datuk Najib Razak. Sidek adalah salah seorang anggota kumpulan ini yang dibayar gaji sebanyak RM15,000 sebulan. Kumpulan ini merancang bagi menjatuhkan Anwar Ibrahim.
  Mereka dihimpunkan untuk hancurkan Anwar Ibrahim. Mari sama-sama kita teliti Minit Mesyuarat kumpulan tegar ini dan siapakah yang bersama-sama Sidek Baba dan Alies Anor dan apa yang telah mereka rancangkan.
  Minit Mesyuarat Kumpulan Tegar Siri 4/2012

  Tarikh: 15 Disember 2012
  Masa: 8.30 malam
  Tempat: Bilik Operasi

  Senarai Kehadiran
  1. Datuk Seri Alies Anor Abdul – Pengerusi
  2. Datuk Dr Sidek Baba – Timbalan Pengerusi
  3. Abdul Rahman Karimun
  4. Raja Arif Kamaruddin
  5. Osman Abdul Majid
  6. Rahiman Salleh
  7. Majid Hj Daud
  8. Syed Abul Hussin Syed Kismas
  9. Abdul Rashid Buyung - Setiauasaha

  1.Ucapan Pengerusi
  • Mesyuarat dimulakan dengan bacaan AlFatihah.
  • Pengerusi mengucapkan terima kasih diatas kehadiran semua. Minit Siri 3/2012 diteliti dan diluluslan tanpa pindaaan.
  • Pengerusi mengingatkan bahawa pilihanraya sudah hampir dan tujuan mesyuarat malam ini bagi membincangkan projek yang belum selesai dan program yang akan dilaksanakan untuk tahun 2013.

  2. Perkara-perkara berbangkit.

  Datuk Dr Sidek Baba
  Read More / Baca Lagi >>

  PRU13 : Anwar Ibrahim di Kg Jeram Kubang Pasu 07/04/2013

  Posted: 07 Apr 2013 08:41 AM PDT

  PRU13 : 100,000 naskah manifesto ciplak oleh BN diedar di Melaka bermula esok

  Posted: 07 Apr 2013 08:26 AM PDT  Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata manifesto tersebut akan diedarkan di semua 28 bilik gerakan Dewan Undangan Negeri (Dun) dan Pusat Daerah Mengundi (PDM) di seluruh enam kawasan parlimen di negeri ini.

  "Tahniah kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kerana telah mengetengahkan satu manifesto yang bernas dan berkualiti memenuhi segenap keperluan rakyat jelata selaras dengan dasar 1Malaysia, 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan'.

  "Jelas bahawa manifesto yang dilancarkan semalam adalah janji yang mampu ditunaikan kerajaan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Kesedaran Pengguna anjuran Persatuan Kebajikan Pengguna Melaka di sini hari ini.

  Katanya manifesto BN yang merangkumi 17 aku janji BN itu mampu melonjakkan lagi negara sebagai sebuah negara maju  dan berpendapatan tinggi kerana ia menitikberatkan semua aspek kehidupan termasuk ekonomi, keagaaman dan sosial.

  Read More / Baca Lagi >>

  Cicak Dan Rosmah....

  Posted: 07 Apr 2013 08:24 AM PDT

  Kenapa gua gunakan tajuk 'Cicak dan Rosmah', kenapa tidak 'Cincin belian dan Rosmah' atau 'Gelang Permata dan Rosmah' atau 'Beg berjenama dan Rosmah' kerana jika diikutkan banyak lagi isu yang berkait rapat dengan Rosmah Mansor, isteri kepada Najib mantan Perdana Menteri Malaysia. Gua sebenarnya tidak memusuhinya walau pun gua tahu apa yang beliau lakukan semasa beliau masih lagi bergelar isteri orang. Sebelum beliau berkahwin dengan anak Tun Abdul Razak Hussein bekas Perdana Menteri Malaysia ke 2, yang mengikut khabar-khabar angin ia melibatkan wang yang banyak untuk tebus talak.
  Apa yang gua marahkan kerana beliau yang tidak mempunyai apa-apa jawatan dalam kerajaan dan beliau hanyalah isteri kepada mantan Perdana Menteri atau lebih tepat sebagai suri rumah sepenuh masa untuk suaminya telah menyalah gunakan kedudukannya dengan mengelarkan dirinya sebagai 'First Lady Of Malaysia (FLOM). Sedangkan gelaran itu secara mutlak adalah dimiliki isteri ketua negara iaitu Raja Permaisuri Agong
  Bukan sekadar merampas gelaran, malah beliau menyalah guna kedudukannya sebagai isteri mantan PM dengan menubuhkan satu seksyen 'FLOM' di Putrajaya yang terletaknya pejabat Perdana Menteri. Didalam pejabatnya yang tertera tulisan FLOM, beliau mempunyai pengarah, setiausaha, pegawai tadbir urus, kerana sebagaimana terdapat didalam kementerian-kementerian yang berada di Putrajaya. Begitu hebatnya kuasa yang dimiliki oleh manusia yang bernama Rosmah Mansor.
  Jika kita melihat kepada susunan keutamaan persekutuan, YDP Agong menduduki tempat pertama dan diikuti Raja Permaisuri Agong, Perdana Menteri ke 6, TPM ke 7, Speaker Dewan Negara ke 12, Speaker Dewan Rakyat ke 13, Peguam Negara ke 18, Ketua Pembangkang ke 28 mengatasi Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan yang menduduki tangga ke 29. Di mana pula kedudukan Rosmah Mansor dalam senarai ini, jawapan tiada langsung tetapi kuasa beliau mengalah kuasa yang dimiliki Najib yang berstatus PM Malaysia (mantan).
  Kenapa beliau begitu berkuasa dan pihak berwajib bukan tak tahu skandal-skandal beliau yang terlalu banyak tetapi mereka tetap takut untuk mengheret Rosmah Mansor untuk siasatan. Jalan terbaik untuk rakyat Malaysia mengetahui semua skandal beliau dan para pemimpin tertinggi Umno/BN ialah dengan memberi undi anda kepada Pakatan Rakyat. Dengan cara itu sahajalah kita dapat mengetahui salah laku, salah guna, rasuah mahu pun pembunuhan jika ada. Kita akan disajikan sikap dan sifat sebenar Imelda Rosmah Mansor.
  Read More / Baca Lagi >>

  PRU13 : 8 Realiti Mengapa Kerajaan Malaysia Wajar Biayai Pendidikan Tinggi

  Posted: 07 Apr 2013 08:14 AM PDT

  8 Realiti Mengapa Kerajaan Malaysia Wajar Biayai Pendidikan TinggiPenubuhan institusi pendidikan ialah satu usaha murni dalam mewartakan proses penggarapan ilmu pengetahuan dan penyelidikan secara formal. Universiti-universiti terawal dalam sejarah dunia seperti Al-Azhar, Bologna, Oxford, Palencia, Cambridge dan University of Naples (universiti awam tertua dunia, 1224) telah dibina oleh tamadun-tamadun awal dunia berlandaskan satu tujuan; sebagai pusat penyelidikan, penyampaian ide, pendidikan dan pembelajaran, serta perkembangan ilmu pengetahuan melalui medium penulisan. Realitinya hal ini bercanggah sama sekali dengan tujuan penubuhan kebanyakan universiti hari ini yang kelihatan berubah menjadi institusi pengiktirafan, pengijazahan dan yang paling malang sekali, sebagai satu perniagaan bertunjangkan keuntungan.
  Ibnu Khaldun, tokoh sejarawan, sosiologi dan ekonomi dalam makalah beliau Muqadimmah (Prolegomenon) telah mengemukakan hujah berikut: rakyat ialah wadah mencapai kedaulatan dan kekuatan sesebuah kerajaan. Kekuatan ini lahir daripada kemakmuran ekonomi yang dibina oleh pembangunan modal insan (pendidikan). Kemajuan ini hanya boleh terhasil melalui keadilan dan keterangkuman untuk semua. Aristotle turut mencadangkan bahawa "Pendidikan itu seharusnya bersifat tunggal dan sama rata untuk semua."
  Read More / Baca Lagi >>

  PRU13 : Wanita Pakatan ragui keikhlasan dalam manifesto BN

  Posted: 07 Apr 2013 08:11 AM PDT

  Wanita Pakatan Rakyat meragui keikhlasan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memenuhi janji dalam manifesto BN termasuk menubuhkan pusat Asuhan 1Malaysia di semua pejabat kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

  Seorang pemimpin dalam Wanita Pakatan Teo Nie Ching berkata kerajaan malah masih belum memenuhi tuntutannya untuk menubuhkan pusat asuhan anak di bangunan parlimen – khusus bagi kakitangan dan ahli parlimen.

  pakatan wanita manifesto 070413 01"Tetapi selepas setengah tahun, kita tengok di parlimen masih tidak ada fasiliti ini. Sekarang Datuk Seri Najib cakap nak tubuh 1Care Centre di seluruh Malaysia.

  "Saya nak tanya berapa ikhlas beliau nak buat tawaran ini. Saya dan (penyandang kerusi) parlimen Lembah Pantai, pernah membuat cadangan ini, tapi tidak diberi kepentingan," kata setiausaha Wanita DAP itu dalam satu sidang media di ibu pejabat PAS hari ini.

  Najib juga mensasarkan untuk mencapai kadar guna tenaga wanita mencecah sehingga 55 peratus pada 2015 berbanding 46 peratus pada tahun ini.
  Read More / Baca Lagi >>

  Papagomo VS Anwar Ibrahim Pilihanraya PRU13 : Agenda Ekonomi Rakyat VS Video Salah Laku Seks & Liwat?

  Posted: 07 Apr 2013 08:07 AM PDT

  Papagomo
  Papagomo VS Anwar Ibrahim : Nampaknya apa yang dipanggil perjuangan oleh blogger Papagomo sendri tidak pernah padam walaupun ketika ini Papagomo berhadapan dengan dua tuntutan saman yang bernilai puluhan dan ratusan juta masing-masing daripada Anwar Ibrahim sendiri dan juga Husam Musa.
  Perjuangannya selama ini untuk menyerang dan melemahkan pimpinan Pakatan Rakyat termasuklah sasaran utamanya Anwar Ibrahim tidak hanya berhenti setakat……penyebaran beberapa siri video melibatkan Anwar Ibrahim sahaja yang didedahkannya sebelum ini.
  Ini kerana yang menariknya kali ini, blogger Papagomo yang gah di laman blognya sehingga seringkali mendapat perhatian dan ruang menerusi hasil tulisannya di Buletin Utama TV3 dan Utusan Malaysia untuk dijadikan sumber rujukan berita mereka, Papagomo sendiri mengumumkan yang beliau akan bertanding menentang pimpinan NO.1 Pakatan Rakyat, Anwar Ibrahim di kubu kuat Ketua Pembangkang Malaysia itu dalam Pilihanraya Umum ke 13 (PRU 13) kali ini.

  Papagomo VS Anwar Ibrahim : PRU 13 Medan Kuburkan Anwar?

  blogger papagomo

  Papagomo VS Anwar Ibrahim : Kalah Sudah Pasti, Tapi Biar Anwar Senak!

  Read More / Baca Lagi >>

  BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT