Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


PRU 13 - GM13 [Gerakan Mahasiswa PRU13] umum tanding lawan Najib di Pekan

Posted: 06 Feb 2013 09:50 PM PST


(Oleh Arif Juhani)
KUALA LUMPUR 7 Feb: Gerakan Mahasiswa PRU13 (GM13) akan bertanding di Parlimen Pekan, melawan Datuk Seri Najib Razak dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) sebagai ekspresi kemuncak penolakan mahasiswa terhadap kerajaan Umno BN.
Pengerusi GM13, Syis Abdul Kadir berkata, keputusan ini selepas melihat tindakan Umno BN yang 'membunuh' kredibiliti dan idealisme mahasiswa dan memastikan fungsi universiti dan ahli akademi.
GM"Suara Rakyat Malaysia (Suaram) melaporkan pada 2011 aktivis mahasiswa paling ramai ditindas seperti ditangkap, diugut, dibelasah, digantung, dibuang universiti malah dipenjara dan tindakan ini dimulai dengan akta rimba.
"Kami juga kecewa kegagalan kerajaan mendengar tuntutan mahasiswa walaupun banyak desakan dan tindakan diambil melalui memorandum, referendum, forum, debat dan rapat umum," katanya pada sidang media di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor (KLSCAH) hari ini.
Sementara itu, Presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN), Mohd Bukhairy Sufian menggesa penukaran Umno BN sebagai medan demokrasi terbaik untuk rakyat Malaysia menghentikan liabiliti kerajaan sedia ada.
"Selepas 55 tahun memerintah, pelbagai penyelewengan, rasuah dan polisi yang tidak mengutamakan rakyat dilaksanakan Umno BN manakala di peringkat universiti, kerajaan tidak serius memartabatkan universiti sebagai pusat pelapis kepimpinan negara," ujarnya.
Menurut GM13, nama calon akan diumumkan apabila tarikh PRU diketahui.
Kempen Mahasiswa Turun Pekan akan dilancarkan pada 11 hingga 17 Februari ini sebagai medium mahasiswa mendekati dan memahami kepayahan rakyat.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=44565

Cakap berbelit2, Haramjadah sungguh la dia ni ...

Posted: 06 Feb 2013 06:06 AM PST


Dr M dakwa tidak terlibat dalam pemberian kerakyatan haram

February 06, 2013

Tun Dr Mahathir Mohamad mengatakan beliau tidak boleh mempunyai kawalan mutlak terhadap apa yang berlaku berkaitan 'Projek IC' di Sabah. — Gambar fail
KUALA LUMPUR, 6 Feb – Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini membebaskan dirinya dari bertanggungjawab terhadap dakwaan pemberian kerakyatan secara haram kepada warga asing di Sabah pada masa lalu, menegaskan "perintah" adalah semata-mata untuk mereka yang layak.
Bekas perdana menteri yang sering dipersalahkan kerana "Projek IC", inisiatif tahun 1980am dimana kerakyatan Malaysia didakwa diberikan sebagai tukar ganti kepada undi untuk Barisan Nasional (BN), mengulangi pra-syarat untuk apa-apa anugerah kerakyatan adalah seseorang individu perlu tinggal di Malaysia untuk tempoh masa tertentu, selain dari syarat-syarat lain.
"Saya bersetuju kita boleh beri kerakyatan kepada mereka yang telah menetap di sini bagi satu tempoh masa dan layak untuk menjadi warganegara," kata beliau kepada wartawan selepas melancarkan buku di Universiti Malaya.
Tetapi Dr Mahathir (gambar) kemudian menambah jika benar dakwaan selama ini, beliau tidak boleh mempunyai kawalan mutlak terhadap apa yang telah dilaksanakan di bawah sepanjang tempoh perkhidmatannya sebagai perdana menteri.
"Apa yang berlaku di bawah, saya tidak boleh bertanggungjawab," katanya. "Tetapi perintah itu diberikan kepada mereka untuk memberi kerakyatan kepada yang layak."

Dr Mahathir merespon tuduhan musuhnya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa beliau terlibat secara langsung dalam pemerian kerakyatan dan hak mengundi kepada warga asing di Sabah.
Bulan lepas, Dr Mahathir menuduh Anwar, mengatakan bekas timbalannya mungkin bertanggungjawab terhadap aktiviti haram itu dan mungkin ianya berlaku diluar pengetahuannya.
"Dia (Anwar) selalu mengambil langkah sendiri, kadangkala lebih daripada yang diarahkan," kata beliau. Selalu yang berlaku berbeza sama sekali dengan arahan daripada pihak atasan," kata beliau sebelum ini.
Dr Mahathir juga menegaskan beliau hanya mendengar tentang perkara ini sekarang tentang kesalahan dalam pemberian warganegara di Sabah.
Anwar berkata tuduhan tersebut tidak berasas sama sekali serta menegaskan tiada bukti bagi mengaitkan dirinya secara langsung dengan Projek IC tersebut.
Pada minggu pertama pendengaran RCI, dua bekas pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) memberi keterangan tentang kewujudan "Projek IC" dan tujuannya untuk meningkatkan populasi orang Islam di Sabah.
Telah didedahkan lebih kurang 100,000 kad pengenalan biru dikeluarkan kepada pendatang haram di Sabah pada tahun 1993 dan mereka-mereka ini dibenarkan mengundi dalam pilihan raya negeri pada tahun 1994.
Minggu lepas, polis cawangan khas (SB) DSP Badaruddin Ismail memberi keterangan bahawa seorang bekas pegawai JPN telah menjual 16,000 resit JPN dan mendapat RM1 juta, mengesahkan pendatang haram untuk mengundi.
Akan tetapi bekas Ketua Menteri Sabah Tan Sri Harris Salleh, yang mentadbir negeri dari 1976 hingga 1985, menafikan kewujudan "Projek IC" tersebut.
Sabah mempunyai hampir satu juta pengundi — atau lebih tepat lagi 926,638, menurut laporan akhbar The Star pada Jun.
Dr Mahathir juga menafikan dakwaan pembangkang pendedahan dalam RCI membuktikan apa yang mereka katakan sebelum ini BN memberikan kerakyatan sebagai ganti kepada undi.
Beliau menegaskan bukan semua yang diberikan kerakyatan menyokong BN.
"Mereka hanyalah rakyat Malaysia. Mereka mempunyai hak untuk mengundi dan kita tidak pernah memaksa mereka untuk hanya mengundi BN, mereka mengundi sesiapa sahaja yang mereka suka," kata beliau sambil menegaskan kerajaan di Sabah pernah bertukar sebelum ini. - TMI

MS : Betul la macam kata Tamrin Ghafar > MAHATHIR SEORANG PEMIMPIN LIDAH BERCABANG

Al Fatihah .... Pelakon/Pelawak Yahya Sulong meninggal dunia

Posted: 06 Feb 2013 04:03 AM PSTWARTAWAN SINAR HARIAN
6 Februari 2013
PELAKON veteran Datuk Yahya Sulong meninggal dunia, hari ini.

Ia disahkan oleh Presiden Persatuan Seniman, Zed Zaidi menerusi laman mikro Twitter sekitar jam 6.40 petang tadi.

"Datuk Yahya Sulung meninggal dunia. Sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham. Al-Fatihah," tulis beliau.

Menurut Zed Zaidi, arwah meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur (HKL) akibat sakit tua.

"Arwah meninggal dunia jam 6.45 petang di HKL atas sakit tua. Jenazah dimandikan di sini juga," katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online, sebentar tadi.

Jenazah Yahya akan dibawa ke Perak untuk dikebumikan.

"Sekitar jam 9.30 atau 10 malam ini, jenazah akan dibawa ke Teluk Intan, Perak untuk urusan pengebumian," katanya.

Sebelum ini, pelakon berusia 85 tahun itu telah menderita penyakit angin ahmar.

Allahyarham pernah berlakon dalam filem Da Di Du, Abu Nawas dan Prebet Lapok.

Yahya meninggalkan balu, Datin Alisah Ali, 68.

Ini semua arahan Najib Razak

Posted: 06 Feb 2013 12:22 AM PST


Deepak dakwa Najib arah Boustead beli syarikatnya
 
Saudagar karpet Deepak Jaikishan mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan individu yang bertanggungjawab mengarahkan Boustead Holding untuk mengambil alih kepentingan dalam syarikatnya, Astacanggih Sdn Bhd.

"Arahan diberikan daripada Datuk Seri Najib kepada pengerusi Boustead secara langsung. Saya tahu perkara ini, sebab saya berada di sana sewaktu arahan diberikan," katanya dalam satu sidang media di ibu pejabat PAS hari ini.

Deepak mendakwa tindakan itu dibuat kerana Najib "tidak mahu didedahkan bahawa ahli keluarganya telah mendapat duit untuk meluluskan pemindahan tanah ini kepada kita".

Sehubungan itu juga, beliau menggesa Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamidi menarik semula saman ke atas Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli berhubung urusniaga tanah berkenaan.

"Saya berharap Datuk Seri Zahid dapat menarik balik tindakan (mahkamah) terhadap Rafizi. Beliau tak tahu apa pun.

"Apa-apa tindakan (sepatutnya) dikenakan terhadap Datuk Seri Najib kerana dia telah mengarah perkara ini berlaku.

"Jadi, saya minta kepada Datuk Zahid, tak payah ambil tindakan kepada Rafizi," katanya lagi dalam sidang media selepas pertemuan dengan pemimpin kanan PAS hari ini.

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Deepak! Tolong sahkan...siapa arah bunuh Altantuya...

Posted: 06 Feb 2013 01:38 AM PST


Ini hal bukan satu rahsia! Tapi kita ucap terima kasih kepada Deepak kerana sahkan ramalan kami semua.

Sekarang kita mahu Deepak sahkan satu lagi ramalan kita semua, siapa arah bunuh Altantuya?

Hahaha......

Deepak dakwa Najib arah Boustead beli syarikatnya
 
Saudagar karpet Deepak Jaikishan mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan individu yang bertanggungjawab mengarahkan Boustead Holding untuk mengambil alih kepentingan dalam syarikatnya, Astacanggih Sdn Bhd.

NONE"Arahan diberikan daripada Datuk Seri Najib kepada pengerusi Boustead secara langsung. Saya tahu perkara ini, sebab saya berada di sana sewaktu arahan diberikan," katanya dalam satu sidang media di ibu pejabat PAS hari ini.

Ahli perniagaan itu bagaimanapun tidak menyatakan bentuk arahan dan lokasi berkenaan ketika Najib didakwa memberi arahan tersebut.
Deepak mendakwa tindakan itu dibuat kerana Najib "tidak mahu didedahkan bahawa ahli keluarganya telah mendapat duit untuk meluluskan pemindahan tanah ini kepada kita".
Sehubungan itu juga, beliau menggesa Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menarik balik saman yang difailkan ke atas Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli.
NONEAhmad Zahid memfailkan saman berkenaan akhir bulan lalu atas kenyataan Rafizi berhubung urusniaga tanah melibatkan Boustead dan Astacanggih, yang didakwa memfitnah dirinya.
Deepak berkata, beliau berharap Ahmad Zahid dapat menarik balik tindakan undang-undang tersebut kerana Rafizi menurutnya "tidak tahu perkara ini".
"Apa-apa tindakan (sepatutnya) diambilkan ke atas Datuk Seri Najib kerana dia telah mengarah perkara ini berlaku.

"Jadi, saya minta kepada Datuk Zahid, tak payah ambil tindakan kepada Rafizi," katanya lagi dalam sidang media selepas pertemuan dengan pemimpin kanan PAS hari ini.
Boustead pada 27 Disember lalu mengumumkan anak syarikat milik penuhnya Bakti Wira Development Sdn Bhd mengambil alih 80 peratus kepentingan dalam Astacanggih. 
     
NONEPengambilalihan itu merupakan proses korporat untuk menguasai 80 peratus kepentingan dalam 80.9371 hektar tanah pembangunan di Bukit Raja membabitkan sebanyak RM160 juta atau RM18.37 sekaki persegi. 
 
Pengerusi Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) Laksamana (B) Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor pada masa itu menyatakan bahawa langkah berkenaan merupakan tindakan korporat Boustead Holdings Bhd yang berasaskan pertimbangankomersil.
Urusniaga menjadi sasaran kritikan PKR yang menyifatkannya sebagai pelaburan "tidak masuk akal" memandangkan tanah berkenaan masihdimiliki kerajaan persekutuan.
Parti itu menyebut tanah berkenaan tidak dimiliki Awan Megah dan tertakluk pada kebenaran pindah milik dan pembangunan oleh kerajaan Selangor.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


YA JAGA-JAGA ..NANTI MASUK PENJARA..

Posted: 06 Feb 2013 04:37 PM PST

  • Ambil serius amaran Anwar, kata Dr M
  • Bekas perdana menteri itu berkata amaran Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai demonstrasi ala "Arab Spring" di Malaysia perlu diambil serius berikutan obsesi beliau untuk menjadi perdana menteri.  

Deepak 90 peratus yakin pegawai PM ada semasa Altantuya dibunuh

Posted: 06 Feb 2013 08:22 AM PST

Deepak 90 peratus yakin pegawai PM ada semasa Altantuya dibunuh

(Oleh Ruqayya Rahman)

KUALA LUMPUR 6 Feb: Ahli perniagaan kontroversi, yang mendedahkan kaitan Datuk Seri Najib Razak dan isteri dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu, Deepak Jaikishan mendakwa hampir 100 peratus yakin ada pegawai Perdana Menteri semasa wanita Mongolia itu dibunuh.

deepak"Saya 90 peratus yakin, pegawai dan pengawal keselamatan Perdana Menteri dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor berada di lokasi Altantuya dibunuh," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, bersama pemimpin parti itu, tengahari tadi.

Ditanya lanjut berkenaan dakwaannya itu, beliau menjelaskan keyakinan tersebut berasas hubungan baik dengan Rosmah yang dianggap sebagai kakak.

"Memang saya tidak ada di tempat kejadian tetapi berdasarkan hubungan rapat saya dengan keluarga Perdana Menteri, saya yakin saya kenal mereka yang terlibat," kata Deepak.
Ditanya lagi bagaimana beliau mengenali pegawai terlibat sedangkan beliau tiada di tempat kejadian, Deepak sekali lagi menegaskannya.

"Walaupun saya tiada di situ, saya pasti 90 peratus," katanya.

Beliau turut mempersoal kehadiran pegawai terbabit di tempat Altantuya dibunuh.

"Jika dilihat secara logik, apakah tujuan pegawai-pegawai perdana menteri dan isteri berada di lokasi pembunuhan seorang warga asing jika ia tidak berkaitan tugasan mereka," kata Deepak.
Altantuya dibunuh secara kejam pada 2006 di kawasan hutan di Puncak Alam. Kepalanya ditembak dan selepas itu badannya diletupkan dengan bom C4 yang biasa digunakan anggota tentera dalam operasi mereka.

Dua pegawai polis yang menjadi pengawal pengiring Perdana Menteri dibicarakan dan didapati bersalah dalam kejadian itu dan dijatuhkan hukuman bunuh.

Beberapa bulan lalu, Deepak dalam siri pendedahannya mendakwa beliau terlibat dalam membantu Najib dan Rosmah dalam menyiapkan akuan bersumpah kedua P Balasubramaniam (PI Bala) yang menafikan pengakuan dalam SD 1 dibuat penyiasat persendirian itu.

altantuya

Kematian Altantuya terus dikaitkan dengan skandal pembelian kapal selam Scorpene melibatkan komisen lebih RM500 juta dibayar kepada syarikat milik rakan baik Perdana Menteri, Abdul Razak Baginda.
Dalam pertemuan bersama Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar itu, Deepak turut membawa bukti-bukti penglibatan Perdana Menteri dan isteri dalam beberapa penyelewengan khazanah dan harta negara.

Antara isu ditimbulkan Deepak adalah bukti campur tangan Najib dalam pengambilalihan secara paksa Astacanggih Sdn Bhd, syarikat miliknya oleh Boustead Holdings Berhad dan penjualan lapangan terbang di Sungai Besi oleh Lembaga Tabung Angkatan Malaysia (LTAT).

Selain itu, beliau menyentuh salah guna kuasa tentera oleh Menteri Pertahanan, Datuk Zahid Hamidi dan mendakwa didalangi oleh Perdana Menteri.

"Saya ada surat-surat dan semua dokumen Akta Rahsia Rasmi (OSA) yang sah, mereka tak boleh lawan kebenaran," tegas usahawan permaidani itu.

deepak najib rosmah

Menurutnya, selepas siri pendedahan 'top-secret' olehnya, beliau berkali-kali ditekan memaksanya mendapat jaminan imuniti bagi membolehkan lebih banyak pendedahan membabitkan pemimpin nombor satu negara.

Beliau hari ini berjaya mendapatkan sokongan daripada PAS dan peguamnya bagi tujuan itu selepas pertemuan kira-kira satu jam.

Pertemuan itu turut dihadiri Penolong Setiausaha PAS, Dr Syed Azman Syed Nawawi, Ahli Jawatankuasa PAS, Dr Dzulkefly Ahmad dan Asmuni Awi yang juga peguam.

Asmuni menyatakan kesediaan menulis surat kepada Peguam Negara bagi membolehkan Deepak mendapat imuniti di bawah Seksyen 2 (b) yang memberi perlindungan kepada saksi.

NAJIB MELUKAH DI TEMPAT YANG GENTING

Posted: 06 Feb 2013 08:15 AM PST


ASPAN ALIAS

BN sudah mula membahagi-bahagikan Bantuan Rakyat 1Malaysia. BRIM buat kali kedua dan inilah dia senjata terakhir UMNO serta BN untuk menentukan hidup matinya parti pemerintah selama 56 tahun itu. Bantuan RM500 itu menjadi kebanggaan Najib dan pimpinan BN kononnya begitu prihatin terhadap rakyat yang susah dan tidak berkemampuan. UMNO terutamanya Najib mengesahkan persepsi ramai yang UMNO sentiasa bergantung kepada kesusahan rakyat dengan menitiskan setitik dua air ke tekak mereka yang dahaga. Najib kini sedang melukah di tempat yang genting dan sempit.
Persoalannya, bagaimana sebuah negara yang telah merdeka selama 56 tahun masih berjuta-juta rakyat yang susah dan terpaksa memberikan bantuan RM500 bila pilihanraya tiba? Kalaulah keadaan sebegini, bagaimana pimpinan kerajaan kita begitu bangga mengaku yang negara kita sudah menghampiri ke tahap negara maju? Bagaimanakah wang sejumput itu boleh menukar taraf hidup rakyat keseluruhannya? Inikah dia Program Transformasi Ekonomi Najib dan UMNO? Sampai bila budaya ini akan dilakukan oleh kerajaan dan apakah benar bantuan ini boleh menaikkan pendapatan per kapita rakyat seperti yang digembar-gemburkan oleh Najib dan UMNO nya?
Itu sebabnya rakyat lebih berkeyakinan cara yang hendak dilakukan oleh Pakatan Rakyat jika mandat itu adalah cara yang lebih baik, malahan jauh lebih berfaedah dari apa yang diamalkan oleh UMNO dan BN ini. Kalau ditanyakan apakah pandangan pihak pimpinan UMNO tentang bajet 'alternative', PR itu mereka sudah tentu akan menghinanya kerana mereka tidak mahu PR memerintah dan melaksanakan apa yang dihajati oleh pihak Pakatan Rakyat itu.
Saya tidak mahu menyentuh tentang semua yang bakal dilakukan oleh Pakatan Rakyat setelah diizinkan Tuhan untuk membentuk kerajaan nanti kerana masa dan ruang terlalu suntuk untuk dimuatkan ke dalam blog ini. Tetapi biarlah saya sentuh dengan ayat dan bahasa yang mudah bagi memudahkan rakyat yang membaca blog ini untuk memahaminya. Pihak UMNO yang bakal menjadi pembangkang ini akan membidas apa yang saya perkatakan ini. Mereka akan memulakan kritikannya terhadap apa yang saya perkatakan ini sebagai tindakan yang akan membankrapkan negara dan sebagainya.
Menghapuskan tol lebuhraya yang telah lama seperti lebuhraya Utara Selatan itu sememangnya satu niat yang baik dan boleh terlaksana jika Pakatan ingin melakukannya setelah mendapat mandat rakyat nanti. Lebuhraya yang berharga RM6 billion itu telah mengutip hampir RM30 billion dan tidak ada sebab untuk pihak yang mendapat konsessi itu tidak boleh menurunkan harga tol atau pihak kerajaan memansuhkan kutipan tol itu sama sekali.
Jika janji yang satu ini sahaja terlaksana sudah cukup untuk memberikan keringanan kepada rakyat, malahan lebih jauh berfaedah dari rakyat beratur di tengah panas terik menerima baucer RM500 yang tidak tentu berapa kali kita akan menerimanya. Jika kutipan tol ini dihapuskan satu perjalanan dari Johor ke Perlis sahaja sudah menghampiri 50% dari wang BRIM yang Najib dan UMNO bahagi-bahagikan itu. Jika Pakatan Rakyat memerintah tidak payah berikan wang BRIM ini kerana adalah lebih baik memberikan laluan perjalanan secara percuma kerana perjalanan kita ke utara ke selatan dan balik itu lebih kerap dan faedah secara terus terhadap rakyat itu adalah lebih praktikal untuk kesenangan mereka.
Jika dihapuskan PTPTN pula ia akan lebih memberikan faedah kepada semua keluarga kerana setiap keluarga mesti berbelanja untuk anak-anak mereka belajar sampai ke tahap menara gading. Penghapusan PTPTN ini merupakan satu perkara yang amat menyentuh jiwa dan perasaan semua rakyat kerana keseluruhan rakyat kita menghadapi masalah pembiayaan pelajaran untuk anak-anak mereka. Apa yang susah sangat hendak menghapuskan PTPTN ini seolah-olah PTPTN ini sudah wujud sejak merdeka. PTPTN ini hanya wujud di zaman Dr Mahathir sahaja kerana dalam pentadbiran beliau wang ringgit kerajaan digunakan untuk membina 'empire' perniagaan kroni dan suku-sakat mereka sahaja. Selain daripada itu wang rakyat yang 'bertrillion' telah digunakan untuk melaksanan projek yang tidak mendatangkan hasil kepada rakyat.
Sebelum pemerintahan Dr Mahathir tidak ada pun PTPTN dan semua anak-anak yang pergi belajar ke peringkat universiti semuanya dibiayaai oleh biasiswa yang puncanya datang dari berbagai pihak. Sehingga pengakhir 70-an, mahasiswa masih berbincang sesama sendiri bertanyakan biasiswa mana mereka dapat untuk masuk universiti. "You scholarship mana?" itu merupakan soalan popular di antara mahasiswa semasa itu. Jawapannya banyak. Ada yang kata mereka mendapat 'state scholarship', ada yang menjawab 'Bank Bumi Scholarship' atau 'federal scholarship' dan berbagai-bagai lagi.
Semasa itu pendapatan negara tidaklah sebesar mana pun tetapi rakyat mendapat biasiswa dengan mudah. Tetapi di samping menjerit dan mengaku negara kita sebuah negara yang sudah hampir ke tahap negara maju, rakyat tidak dapat lagi biasiswa dan di sebaliknya rakyat diberikan pinjaman PTPTN yang akhirnya telah menjerumuskan rakyat yang masih muda terbeban dengan hutang yang bertimbun. Belum pun mendapat pekerjaan hutang sudah menanti dan surat saman pun mula datang berulang kali.
Kita telah mendengar cemuhan dari pihak UMNO dan pimpinannya terhadap cadangan Pakatan Rakyat ini. Berbagai-bagai macam jawapan dikeluarkan untuk meremehkan niat Pakatan Rakyat itu dengan mengungut rakyat yang negara akan menjadi muflis jika Pakatan melaksanakan niat mereka ini. Pimpinan BN selalu meletakkan kemampuan orang lain sama rendahnya dengan tahap kemampuan pihak lain. Mereka menganggap cita-cita Pakatan Rakyat itu tidak praktikal kerana mereka menyamakan kemampuan orang lain dengan kemampuan yang terbatas di kalangan mereka.
Sebenarnya BN bukan tidak mampu melakukan apa yang dicadangkan oleh Pakatan Rakyat itu, tetapi oleh kerana di dalam BN itu ada elemen rasuah dan ketidakjujuran maka ia tidak mungkin dapat dilaksanakan. Untuk melaksanakan usaha dan niat Pakatan Rakyat itu ia memerlukan usaha gigih tanpa mempunyai unsur rasuah. Jika pemimpin mengamalkan budaya rasuah sesiapa pun yang memimpin itu tidak akan berdaya untuk membuat keputusan yang baik kerana ada kepentingan peribadi.
Di kesebelasan negara Scandinavia dan beberapa negara di Eropah, pelajaran adalah percuma sedangkan negara-negara itu bukannya negara kaya yang dilimpahi dengan penghasilan minyak dan sebagainya. Tetapi oleh kerana kerajaan mereka merupakan kerajaan yang bersih dan tidak berbelanja wang rakyat seperti wang datuk atau nenek mereka, maka dapatlah mereka memberikan pelajaran dan pendidikan percuma sehingga ke peringkat yang tinggi.
Tetapi di Malaysia ini rakyat sebaliknya terpaksa berkorban kerana karenah dan sikap pembaziran pemimpin serta keluarga mereka menggunakan kesempatan untuk memberikan tumpuan bagi kepentingan kroni dan keluarga mereka. Maka pemimpin-pemimpin tidak akan memberikan tumpuan untuk memberikan hak rakyat itu. Untuk memberikan hak rakyat itu ia memerlukan pimpinan yang serius serta kerajaan yang peka terhadap keperluan rakyat itu dengan pelan pembangunan untuk mereka (rakyat) yang berkesan.
Kita perlu mengenepikan pemimpin-pemimpin yang terlalu joli dengan wang rakyat tanpa rasa bersalah itu dan kebetulannya pemimpin jenis ini semuanya dari UMNO dan MCA. Budaya bersukaria menggunakan kemudahan dan wang rakyat ini sudah dibudayakan dan adalah menjadi dosa yang begitu besar jika rakyat membiarkan perkara ini berterusan berlaku.

KENAPA PAS BERSAMA DAP dan PKR

Posted: 06 Feb 2013 08:12 AM PSTRAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Senarai Calon BN Terengganu telah keluar? Sekarang Cakar Mencakar pula selepas ini!

Posted: 06 Feb 2013 08:19 PM PST

Lucu juga bila saya terima sms dari seorang kawan yang menyenaraikan calon BN bagi 32 kerusi DUN dan 8 kerusi parlimen Terengganu. Bermula dari Besut, Datuk Seri Idris Jusoh akan bertanding di kerusi parlimen Besut. Tempatnya sekarang DUN Jertih akan ditandingi oleh Mustafa. Dr. Rahman (Exco Kesihatan) kekal di Kuala Besut.
Cikgu Soh menggantikan Nawi Mohamad di Hulu Besut dan Pahimi kekal di DUN Kota Putera. DI setiu, Exco Agama, Khazan Che Mat menggantikan Datuk Mat Jidin.

Tempat Khazan di DUN Batu Rakit ditandingi Nasir Mohd. Nor, Halim kekal di DUN Permaisuri. Begitu Ramlan Ali kekal di DUN Jabi. DUN Langkap mengemukakan calon baru, Baharudin. EXCO Pelajaran, Datuk Razif bertanding di parlimen Kuala Nerus.
Tempatnya diambil oleh bekas calon lama, Sufian Ali. Ramli Noh kekal di DUN Tepoh. Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Kamarul Amin bertanding di Teluk Pasu. IR Mohd Yasim bertanding di DUN BUKIT tunggal. Cikgu Zubir Embong bertanding di parlimen Kuala Terengganu,

WAN mahyuddin di DUN Wakaf Mempelam, Datuk Wan Zul di DUN Ladang, TOH kekal di DUN Bandar (MCA) dan Mat Sabri Alwi di DUN Batu Buruk. Cikgu Mohd Noor kekal di parlimen Hulu terengganu. Tengku Putra bertanding di DUN Kuala Berang,

Read More / Baca Lagi >>

KETIKA KUAT MENIPU – KETIKA LEMAH LAGI BANYAK TIPU

Posted: 06 Feb 2013 08:12 PM PST

Hishamuddin Rais

Hakikatnya, kerajaan United Malays National Organisation dan kuncu-kuncunya dalam Barisan Nasional adalah kerajaan haram. Kerajaan ini mendapat kuasa melalui penipuan undi di Sabah. Kemenangan di Sabah datang dari undi pendatang haram yang diberi kad pengenalan. Ini bukan lagi satu rahsia. Satu alam Melayu mengetahui hal ini. Satu dunia telah membaca dan mendengar berita ini melalui Suruhanjaya Siasatan DiRaja Sabah.
Hasil penipuan undi di Sabah membolehkan United Malays National Organisation sejak tahun 80-an merompak harta kekayaan negara tanpa sekatan dan halangan. Rompakan dan penjarahan harta kekayaan negara ini 'dilincirkan' melalui apa yang dipanggil Undang-Undang dan Parlimen.
Justeru, adalah niat dan akidah parti Ketuanan Melayu untuk meneruskan kuasa ini. Memiliki kuasa bermakna mengawal dana negara. Memiliki kuasa bermakna mengawal berbilion duit cukai mukai negara. Memiliki kuasa bermakna menjaga harta kekayaan negara. Kuasa memberi hak menjaga berbilion-bilion dolar duit dan harta kekayaan Petronas.
UMNO tolak UMNO 01Jangan sesekali kita lupa, kuasa politik bermakna kuasa ekonomi. Perebutan politik ialah perebutan ekonomi. Pertempuran politik hari ini ialah pertempuran ekonomi. Pakatan Rakyat mahu merampas kuasa politik untuk merampas punca ekonomi. Manakala United Malays National Organisation sedang mempertahan kuasa politik. Hilang kuasa politik, maka hilanglah harta kekayaan yang bernilai berjuta bilion ringgit.
Sejarah dan fakta menunjukkan, penipuan undi di Sabah dijalankan sejak awal 80-an hingga hari ini. Pada 90-an, di zaman Mahathir Muhamad hingga ke zaman Abddullah Badawi, United Malays National Organisation dilihat cukup kuat. Mendabik dada sebagai Parti Islam terbesar di dunia. Tiada kuasa politik yang dapat menandingi monopoli kuasa Ketuanan Melayu. Parti ini angkuh, sombong dan bongkak kerana kekuatan hegemoni kuasa mereka.
Pembaca jangan terperanjat – walaupun dalam kedudukan begitu kuat, United Malays National Organisation masih terus menggunakan sistem undi tipu untuk meneruskan kuasa. Bayangkan pada tahun sesudah 2008, ketika orang ramai dan pengundi mula menolak United Malays National Organisation, pasti penipuan berjalan dengan lebih rancak dan lebih tersusun. Logiknya: Ketika kuat pun menipu – ketika lemah pasti lebih banyak menipu.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Pornthip dibenar bedah siasat Sugumar lepas keluarga tunggu 5 jam

Posted: 06 Feb 2013 08:05 PM PST

Putra 1KUALA LUMPUR 7 Feb: Kementerian Kesihatan setuju mengeluarkan surat kebenaran kepada ahli patologi Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand bagi menjalankan bedah siasat kedua ke atas mayat C Sugumar hasil desakan peguam KEADILAN dan keluarga mendiang.
Kebenaran itu setelah peguam dan keluarga terpaksa menunggu lima jam di kementerian tersebut di Putrajaya sejak 2.00 petang semalam.
"Kementerian setuju untuk bantu keluarga Sugumar jalankan bedah siasat kedua di mana-mana hospital kerajaan.
"Kementerian juga jelaskan bagi membolehkan doktor dari luar (jalankan bedah siasat), permohonan untuk kebenaran sementara perlu dibuat," kata peguam keluarga, N Surendran di ruang utama pejabat kementerian itu.
Beliau berkata, surat kebenaran bertulis dari pihak kementerian untuk menjalankan bedah siasat kedua secepat mungkin dan tanpa halangan kerajaan sebagai jaminan.
"Kita berpegang janji kerajaan melalui kebenaran ini. Kerajaan buat keputusan betul, walaupun ia patut sejak awal lagi…diharap mereka jadikan kes ini sebagai pengajaran," kata Naib Presiden KEADILAN itu.
Turut bersama antaranya Pengarah Guaman KEADILAN, Latheefa Koya; Ahli Parlimen Kapar, S Manickavasagam; Timbalan Pengerusi Biro Hak Asasi dan Guaman KEADILAN, S Jayathas dan ahli keluarga mendiang.
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH fail saman fitnah ke atas NST

Posted: 06 Feb 2013 08:04 PM PST 
Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) hari ini memfailkan saman ke atas akhbar harian berbahasan Inggeris New Straits Times atas penyiaran satu laporan yang menuduh kumpulan berkenaan berkomplot untuk menjejaskan kerajaan.
NONEAngota jawatankuasa pemandu BERSIH Andrew Khoo berkata mereka mendapati laporan muka depan bertarikh 21 September itu menimbulkan banyak tuduhan palsu ke atas badan berkenaan dan juga aktiviti yang dijalankannya.

Badan berkenaan sebelum ini telahpun mengumumkan untuk mengemukakan sama ke atas NST sekiranya tidak menarik balik laporan tersebut dan memohon maaf.

Khoo yang memfailkan saman tersebut di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini berkata, tuntutan bertulisnya kepada NST untuk menarik balik laporan itu tidak diendahkan dan akhbar itu juga tidak menyiarkan kenyataan balas BERSIH bagi menjelaskan tuduhan tersebut.

UMNO lah yang benarkan KALIMAH ALLAH digunakan dalam Bible..!!

Posted: 06 Feb 2013 07:50 PM PST


Alkitab: Putrajaya sendiri nodai undang-undang Islam, kata Mufti Selangor KUALA LUMPUR, 7 April — Mufti Selangor Datuk Tamyes Abd Wahid menyifatkan langkah Putrajaya membenarkan penggunaan kalimah "Allah" dalam kitab Injil versi Bahasa Malaysia sebagai tindakan "menodai" undang-undang Islam negara ini.

Tegas Tamyes, undang-undang Islam yang diamalkan selama ini telah "diceroboh" dan "dinodai" oleh pihak berkuasa termasuk pemimpin kerajaan yang beragama Islam.

"Undang-undang Islam telah diceroboh dan usaha-usaha menceroboh ini berlaku dari dalam... ini yang susah kerana Islam rosak apabila ada pihak yang menceroboh dari dalam.

Tok Pa : Royalti Mana Asasnya ..R (Royalti) mainan kampung jaa...???

Posted: 06 Feb 2013 07:20 PM PST

Jasa UMNO dalam 55 tahun yang jangan anda lupakan..!!

Posted: 06 Feb 2013 07:18 PM PST

KAJIAN 2008 PENYIASATAN PENDAPATAN ISI RUMAH:
Seramai 496,500 rakyat Malaysia gaji kurang RM1000
daripada jumlah tersebut MELAYU adalah 301,000
Inilah JASA UMNO yang 
dikatakan membela MELAYU

Perang Politik: Umno masih dalam persekitaran elitis

Posted: 06 Feb 2013 07:16 PM PST

Anuar Mohd Nor

6 FEB ― Pilihan raya ke 13 semakin hampir. Serangan – pendedahan isu sudah dan akan masuk pusingan terakhir. BN/Umno dikatakan akan berhadapan dengan PRU 13 paling getir pernah dilalui. Ini adalah andaian dan pendapat kepimpinan politik yang ada termasuk kepimpinan tertinggi Umno sekali. Misi untuk menyerang Anwar dan Najib oleh kedua-dua belah pihak berlaku dan semakin sengit. Namun apa yang boleh kita lihat ialah – serangan pembangkang terus konsisten – satu persatu isu dikeluarkan sedang kita masih tersangkut-sangkut dengan isu yang sama.
Gerakan pendedahan mengenai Najib dan keluarganya semakin hangat – semakin dekat dengan pilihan raya semakin besar. Kita sudah dapat melihat beberapa isu baru sedang dimasak oleh pembangkang dan ia pasti akan diletupkan pada saat yang tepat dan masa yang sesuai. Dalam pada itu kita – masih lagi tersangkut – menoleh dan mencari – apa lagi yang boleh kita lakukan untuk meyakinkan rakyat bahawa BN dan Umno adalah pilihan untuk kestabilan negara. Ini perlu dibuat sekarang – di samping mula bertindak untuk menyerang pembangkang sebagaimana mereka menyerang kita – dalam isu yang lebih cerdik dan lebih memberi persepsi menyeluruh.
Tertanya www.umno-reform2.com mengenai mereka yang menyeberang masuk ke Umno dari PKR – suatu masa dahulu hebat dalam PKR – apa jadi dengan mereka? Apakah mereka berjaya dalam misi mereka? Kita lihat Ezam Mohd Noor dan gerombolan mereka – adakah mereka telah berjaya memecahkan benteng PKR – berjaya membawa orang untuk mengalih pandangan dari melihat ke Pakatan Rakyat kepada BN dan Umno? Adakah mereka berjaya dalam menahan perkembangan Pakatan Rakyat dalam membentuk persepsi bahawa mereka sudah sedia untuk memerintah negara?
Read More / Baca Lagi >>

Pendedahan Anak tarik peneroka bersama Pakatan

Posted: 06 Feb 2013 07:10 PM PST


SIK: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Negeri Kedah mengucapkan terima kasih kepada pihak Polis Daerah Sik kerana membenarkan Presiden Anak, Mazlan Aliman berucap selama satu jam berpentaskan kenderaan pacuan empat roda di Felda Teloi Timur, malam semalam.

Ini, kata Pengerusinya, Zolkifli Abu Seman menyebabkan pihak pengurusan Felda bersama samseng Umno yang sebelum itu bising terus diam mendengar apa yang mereka tidak tahu selama ini.
Beliau berkata, sikap polis yang profesional menghalang segelintir pihak pengurusan Felda Teloi Timur dan samseng Umno wajar dipuji kerana hasilnya Anak dapat juga memberikan penerangan walaupun ia ditentang keras oleh sekumpulan mereka yang agresif di pintu masuk Felda berkenaan.

Menurutnya, mungkin peristiwa semalam menggamit ramai peneroka Felda keluar untuk melihat dan mendengar sendiri apa yang diperkatakan pada ceramah tersebut.

Read More / Baca Lagi >>

KERABAT : 7 anggota tentera ditahan kerana sertai HKR112

Posted: 06 Feb 2013 07:10 PM PST


KUALA LUMPUR: Kelab Kebajikan Rangkaian Bekas Anggota Tentera Malaysia (Kerabat) akan menyediakan bantuan guaman untuk semua anggota tentera yang ditahan kerana menyertai Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR112) baru-baru ini.

Pengerusinya, Leftenan Kolonel (B) Mohd Nazari Mokhtar (gambar) berkata, pihaknya mendapat maklumat sekurang-kurang 7 anggota tentera ditahan kerana dituduh terlibat dalam himpunan itu.

Kesemua mereka kini ditahan di kem masing-masing untuk tujuan penyiasatan.

"Kami akan sediakan peguam untuk kesemua mereka. Sehingga kini, peguam Mohamed Hanipa Maidin sedia untuk membantu," kata beliau kepada Harakahdaily.

Ketika ditanya, apakah peguam boleh mewakili anggota tentera yang sedang bertugas ketika dibicarakan di kalangan mereka, Nazari berkata, "boleh".

Menurut Nazari, lebih 1,000 anggota tentera yang sedang bertugas dan sudah bersara menyertai himpunan baru-baru ini.

Mereka menyertainya kerana mahu menyampaikan mesej kepada kerajaan bahawa kebajikan dan keperluan mereka tidak dijaga dengan baik.

LTAT: Kerabat terkejut dengan pendedahan Deepak

Posted: 06 Feb 2013 07:09 PM PST


KUALA LUMPUR: Kelab Kebajikan Rangkaian Bekas Anggota Tentera Malaysia (Kerabat) melahirkan rasa terkejut dengan pendedahan yang dibuat oleh ahli perniagaan Deepak Jaikishan semalam berkaitan salah guna dana  anggota tentera dalam kes pembelian Astacanggih Sdn Bhd.

Sehubungan dengan itu, Pengerusinya, Leftenan Kolonel (B) Mohd Nazari Mokhtar (gambar) berjanji akan memperjuangkan perkara ini dan akan menggerakkan ahli kelabnya bagi memperjuangkan isu ini.

Dalam pertemuan Deepak Jaikishan dengan Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar semalam, beberapa dokumen berkaitan penyelewengan ini didedahkan.

Sehubungan itu, Mahfuz menggesa Pengerusi Boustead Holdings Berhad tampil memberikan penjelasan berhubung pembelian Astacanggih Sdn Bhd milik ahli perniagaan, Deepak Jaikishan.

Beliau berkata, penjelasan itu penting kerana pembelian tersebut didakwa melibatkan wang Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) yang sepatutnya digunakan untuk kebajikan anggota tentera.
Read More / Baca Lagi >>

PRU13 : Raja Nong Chik yakin skandal NFC tak jejas peluangnya

Posted: 06 Feb 2013 07:08 PM PST 
Ketua bahagian Umno Lembah Pantai Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin yakin skandal Pusat Fidlot Nasional (NFC) yang dikaitkan dengan keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil tidak akan menjejaskan peluangnya untuk merampas semula kerusi parlimen tersebut daripada PKR.

NONEApatah lagi, skandal NFC yang dikaitkan dengan ketua Wanita Umno itu "tidak ada kaitan dengan beliau", tegas Raja Nong Chik yang juga menteri wilayah dan kesejahteraan bandar itu.

"Tidak ada (kesan). Beliau juga telah berbakti (di Lembah Pantain) selama tiga penggal. Banyak kesan positif daripada Shahrizat. Jangan lupa baktinya.

"Skandal (NFC) tidak ada kaitan dengan saya. Yang penting usaha kita. Dan pengundi jangan terpengaruh dengan skandal sini, skandal sana, tengok kerja (saya) yang telah dibuat," katanya.

Raja Nong Chik berkata demikian bagi menjawab soalan pemberita berhubung adakah isu yang dikaitkan dengan Shahrizat akan menjejaskan beliau dan jentera BN di Lembah Pantai.

Raja Nong Chik bakal berdepan dengan penyandang kerusi tersebut, Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar yang menewaskan Shahrizat dengan kelebihan majoriti lebih 2,000 undi pada 2008.

Bekas Anggota Tentera Dinafikan Hak

Posted: 06 Feb 2013 07:03 PM PST

Senarai Daftar Pengundi SPR Adalah Bersih? Benarkah Malaysia Ada “Kilang Pengundi Hantu”?

Posted: 06 Feb 2013 07:02 PM PST

Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof SPR Senarai Daftar Pengundi SPR Adalah Bersih? Benarkah Malaysia Ada Kilang Pengundi Hantu?
Senarai daftar pengundi SPR : Terbaru, pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof ada mengatakan senarai daftar pengundi adalah bersih dan beliau memberikan jaminan proses Pilihanraya Umum ke 13 (PRU ke 13) akan jadi yang terbaik. Nah…..di manakah kebenarannya?

Senarai Daftar Pengundi : Antara Langkah & Usaha Yang Dilakukan SPR?

  1. Senarai daftar pengundi SPR sehingga Disember 2012 adalah sekitar sekitar 13.3 juta pengundi (termasuk di Sabah)
  2. SPR membersihkan senarai daftar pengundi dengan bantuan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) kerana JPN mempunyai bidang kuasa untuk menentukan sama ada seseorang itu adalah warganegara atau bukan warganegara
  3. RM400 juta diperuntukkan bagi mengurus pilihan raya umum di seluruh Malaysia, di mana RM52 juta diperuntukkan bagi mengurus pilihan raya umum di Sabah yang mempunyai daftar pengundi seramai 969,497
  4. undi awal
  5. wujudnya akses media bagi parti-parti politik
  6. pemerhati antarabangsa dan pemerhati tempatan
  7. penggunaan dakwat kekal
  8. kemudahan undi pos untuk semua rakyat Malaysia di luar negara
Kami lebih berminat untuk menyentuh di Sabah terlebih dahulu disebabkan pelbagai isu yang timbul berkaitan senarai daftar pengundi di Sabah apatah lagi dengan meletusnya konspirasi & sindiket peringkat tertinggi negara melibatkan "projek IC Sabah".
Di Sabah ceritanya cukup menarik untuk diketahui rakyat Sabah amnya dan rakyat Malaysia umumnya. Kerajaan Malaysia telah meminda satu Akta Kesalahan Pilihan Raya  terhadap seksyen 9A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Pindaan 2002). Apa kesannya?
Senarai daftar pengundi yang digazetkan tidak boleh dibawa ke mahkamah oleh mana-mana pihak.
Read More / Baca Lagi >>

Guru Yang Aktif Politik Harus Letak Jawatan : Guru Mesti Sokong Dasar Kerajaan & Tak Ikut Dakyah Pembangkang!

Posted: 06 Feb 2013 07:00 PM PST


Guru Politik PRU Ke 13 Guru Yang Aktif Politik Harus Letak Jawatan. Guru Mesti Sokong Dasar Kerajaan & Tak Ikut Dakyah Pembangkang!
Gambar dia atas adalah merupakan sebahagian paparan daripada video ucapan seorang yang bergelar Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Johor ketika sedang hangat berlangsung Pilihanraya ketika sekitar awal tahun 2011 (Januari) dahulu kepada kalangan guru di Johor pada ketika itu seperti yang kami laporkan DI (SINI).
Kali ini, tiba giliran Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) Zakaria Husin pula tampil memberikan peringatan kepada guru-guru……
Pengarah JPN Terengganu Zakaria Husin Guru Yang Aktif Politik Harus Letak Jawatan. Guru Mesti Sokong Dasar Kerajaan & Tak Ikut Dakyah Pembangkang!KUALA TERENGGANU – Guru yang mahu aktif dalam politik disaran meletak jawatan bagi mengelak fokus mereka terganggu sewaktu sesi pembelajaran, kata Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) Zakaria Husin.
Beliau berkata JPNT tidak pernah menghalang mana-mana guru yang mahu meletak jawatan kerana berhasrat menceburi politik secara serius kerana tindakan itu lebih sesuai untuk kepentingan pelajar dan sektor pendidikan negeri ini. Bagaimanapun, katanya, secara umumnya di Terengganu tidak ramai guru yang mahu aktif dalam politik dan kalau ada pun sekadar memegang jawatan biasa di peringkat cawangan.
"Sehingga kini, JPNT ada menerima kurang 10 permohonan rasmi daripada guru yang meminta kebenaran untuk memegang jawatan dalam parti politik," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Refleksi Pendidikan bersama 500 guru di sini, hari ini.
Beliau turut mengingatkan semua guru di Terengganu agar sentiasa menyokong dasar kerajaan dan tidak terpengaruh dengan dakyah pembangkang yang mahu meraih undi menjelang Pilihan Raya Umum ke-13.
Read More / Baca Lagi >>

Hasil BN Memerintah Lebih 1/2 Abad..

Posted: 06 Feb 2013 06:58 PM PST

ROMPIN: Kampung Jaro antara kawasan di Rompin yang dilanda banjir apabila dinaiki air sejak malam tadi. Seramai 299 mangsa banjir daripada 76 keluarga di tujuh kampung, di sini tepaksa dipindah. 
FOTO Afif Abd Halim (06/02/2013) myMetro.

Inilah hasil BN (Barisan Nasional) memerintah, sudah lebih dari 1/2 abad.

Mahathir Mengapa Jelous?

Posted: 06 Feb 2013 06:56 PM PST

Dari saya sentuh hal ehwal 'orang itu' pagi-pagin ini seperti mana ramai kekawan yang minta saya mengulasnya baik saya sentuh perihal Mahathir Mohamad, tokoh kematu yang tidak pernah sedar diri. Lebih berbaloi kalau saya mengulas mengenai Mahathir setidak-tidaknya kalau dapat 'dosa' ia balik modal kerana kedudukan Matahir yang tinggi dan tidak pernah mahu tunduk ke bumi itu. Lagipun Mahathir kini berada dalam war room, Umno.

Menjadi amalan saya, saya tidak suka mencatat mengenai ahli politik kecil atau pun mereka yang berkedudukan tetapi tidak ada nilai buat saya. Orang yang pendek akal politik atau merasa dirinya gah walhal dia tidak gah setara mana pun membuangkan masa saya saja atau kalau ditulis ia akan menghauskan keyboard laptop saja.

Bila sebut orang itu saya teringat kata-kata Salentia suatu masa dulu mengenai orang itu. Katanya orang itu tidak layak jadi orang besar atau pun berada ditempat kedudukan sekarang kerana fizikalnya tidak menarik. Dia kelihatan seperti budak dan orang kerdil saja. Maaflah... kalau nak marah, marahkan kepada Salentia yang juga kepada saya dia (Salentia) kerdil moral politiknya.

Read More / Baca Lagi >>

PRU 13: KEADILAN kategori kerusi wajib menang ikut gred

Posted: 06 Feb 2013 06:51 PM PST

SaifuddinKUALA LUMPUR 7 Feb: Bersandarkan kejayaan Pilihan Raya Umum (PRU) 2008, KEADILAN mengklasifikasikan beberapa kerusi wajib dimenangi pada tahun ini dengan gred tertentu.
Menurut Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail, pembahagian kerusi itu merupakan strategi Pakatan Rakyat untuk menawan Putrajaya.
"Kerusi kita bahagikan kepada gred A, B dan C. Gred A kita menang majoriti besar dan kita kena menang lagi, B pula sama ada kita menang atau kalah kecil, contohnya kerusi yang kita kalah tipis.
"Manakala Gred C apabila kita kalah besar. Untuk persediaan PRU 13, program utama KEADILAN berjalan mengikut jadual. Untuk sasaran kemenangan, kita terpaksa lipat gandakan usaha kempen," katanya kepada Keadilan Daily.
Beliau berkata, pergerakan jentera bagi memastikan kemenangan besar dalam PRU 13 turut melibatkan Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang dilantik sebagai ketua untuk meninjau perjalanan kempen.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Mahathir Samakan Dirinya Serakus Hosni Mubarak

Posted: 06 Feb 2013 06:15 PM PST

"Menjelang hari pembubaran Parlimen yang masih menjadi tanda tanya untuk menghadapi PRU13 , Najib di lihat begitu santai mempromosi rasuah express kepada rakyat (BRIM 2) Setelah mendapat sedikit publisiti murahan pada (BRIM 1) tahun lepas. Najib cukup yakin cubaan rasuah (BRIM 2) ini adalah rasuah terakhir Najib untuk menentukan hidup mati UMNO dan gerombolan .Tidak seperti Dr Mahathir , pada umur yang senja menjangkau 87 tahun , beliaulah antara manusia yang paling celaru untuk menghitung hari-hari mendatang. kesudahan dosa-dosa ngeri beliau .


Beliau memberi amaran dengan mengambil contoh ''Arab Spring '' tajaan Anwar akan di gerakkan jika Anwar kalah pada PRU13 nanti.

Secara tidak langsung Dr M mengakui kebangkitan rakyat Mesir untuk menjatuhkan regim Hosni Mubarak adalah impian beliau tidak berapa lagi. Selagi Anwar tidak di simpan maka mimpi beliau setiap malam adalah amat ngeri. Dr M kerap mengikuti perkembangan Anwar dan dia tidak sama sekali mempercayai pengakuan Anwar bahawa dirinya telah dimaafkan

Serangan terbaru Dr M  ANWAR'S PROMISE  kepada Anwar Ambil serius amaran 'Arab Spring' Anwar, kata Dr Mahathir pasti akan menggerakkan respon dari PERKASA , dan NGO sampah untuk mendapat tidak balas dari pihak Anwar dan PR sendiri. . Pada situasi sebegini..... pihak PDRM di sarankan untuk bertemu dengan setiap organisasi  parti politik yang bertanding untuk memberi pengakuan bertulis untuk masa ''tempoh bertenang'' selepas PRU13 sehinggalah majlis angkat sumpah sempurnakan.

Anwar sudah berjanji bahawa beliau akan pencen politik dan  akan jadi pensyarah sementara Dr Mahathir dan UMNO hanya ada 2 pilihan samaada rakyat Malaysia  akan menghukum pengkhianat- pengkhianat negara ini atau membiarkan mereka terus bermaharalela untuk 50 tahun lagi.

Rakyat akan tentukan.

Harun Taib: 'Itu pandangan Nasharudin, PAS masih bersama PR'

Posted: 06 Feb 2013 06:11 PM PST


SHAH ALAM - Pas masih boleh bersama dalam Pakatan Rakyat (PR) selagi parti komponen PR setia pada janji yang telah dibuat sebelum ini, kata Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib.
Harun Taib Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa yang mendesak supaya Pas keluar dari pakatan pembangkang dan bergerak secara bersendirian bersandarkan kekuatannya jika ingin terus kekal relevan sebagai parti yang memperjuangkan Islam.

Menurut Nasharudin, walaupun Pas menjalin hubungan dengan DAP dan PKR berasaskan konsep tahaluf siyasi atau muafakat politik, pelanggaran beberapa syarat dalam ikatan itu jelas mengusik kesucian Islam.

"Itu pandangan dia (Nasharudin), orang lain ada pandangan lain, saya masih bersama PR.

"Alhamdulillah, hubungan Pas bersama parti kompenan PR masih baik," katanya.

Ketika ditanya adakah percanggahan pendapat antara Pas dan DAP sebelum ini tidak mengganggu hubungan kedua-dua parti itu di dalam PR, Harun berkata, isu itu hanya ditimbulkan individu sahaja, bukan antara parti.

"Setiap perkara yang timbul tidak mengganggu perjalanan kerja kami, semuanya masih baik," katanya.

Guan Eng kesal kenyataan Muhyiddin

Posted: 06 Feb 2013 06:08 PM PST


 Lim Guan Eng GEORGETOWN - Ketua Menteri, Lim Guan Eng dukacita dengan kenyataan Timbalan Pendana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan permintaannya adalah satu kerja bodoh berhubung gesaan beliau supaya rakyat memakai baju warna tertentu untuk menghadiri majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina anjuran Barisan Nasional (BN) pada 11 Februari ini.

Menurutnya, beliau kesal dengan serang peribadi Muhyiddin didakwa menggunakan bahasa kurang sopan.

"Saya berasa dukacita bahawa Timbalan Perdana Menteri menggunakan bahasa yang tidak senonoh terhadap saya.

"Saya tidak mahu buat serangan peribadi (seperti) dibuat Timbalan Perdana Menteri khususnya berkaitan persembahan artis porpular Korea, Psy pada hari Isnin ini. Saya tidak mahu menjawab (membalas) dengan nada yang sama," katanya pada sidang media di pejabatnya, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

It’s over for MCA

Posted: 06 Feb 2013 06:08 PM PST

If the voting trends go along the same lines as it did in 2008, it is then the end for both Umno and MCA.

If only 30% of the Malay electorate in each of the parliamentary seat where MCA is the incumbent vote for PKR, then MCA is wiped out.
But Umno wants to save its Islam-bashing partner at all costs even if it means speaking like an infidel.
MCA, on its part, must do everything to keep the Chinese intact but it's facing an uphill battle.
MCA has lost its credibility and relevance. It goes to town, saying if Pakatan Rakyat wins, then PAS will "Talibanise" everything.
It claims if Pakatan wins you can't play mahjong, eat pork, bah kut teh, wash hair, yam seng and all that.
But we all know that MCA must say that PAS will restrict everything.
Umno and MCA are playing two sides of the same coin, but the subterfuge is not fooling everyone.
So, how do we kill off MCA for good? There is a simple formula.
If only 30% of the Malays vote for Pakatan and 80% of non-Malays vote the same way, MCA is finished. This is all we need.
MCA can lose all its 15 parliamentary seats in the next general election.
50% Malays with Pakatan
MCA has 15 parliamentary seats, most of them in Johor. Out of the seven seats in Johor, only two have Malay majority.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia helped CIA in global torture, says new report

Posted: 06 Feb 2013 06:06 PM PST

Malaysia has been named among 54 countries which have helped the US's Central Intelligence Agency by hosting secret torture cells and participating in illegal deportation of detainees to and from US custody without any legal process.
Malaysia helped CIA in global torture, says new reportIn a 216-page report (left) released by New York-based Open Society Foundations on 'extraordinary rendition', or the transfer of detainees bypassing legal process, the plight of some 136 individuals was studied, revealing how they experienced 'extraordinary rendition' in 54 countries.
One such case is that of Libyans Fatima Bouchar and her husband Abu Abdullah al-Sadiq or better known as Abdul Hakim Belhadj, who had led a military group fighting the former Muammar Gaddafi regime and who now leads a political party in Libya.
The report - the first ever such report to document globalising of torture - said that the couple was detained for 13 days in 2004 by Malaysian authorities in Kuala Lumpur, before being told later that they could travel to Britain via Bangkok.
Pregnant and chained to the wall
However, both were subjected to torture by CIA agents, who detained them in a special room by the CIA at the Bangkok airport.
Fatima reported of being "chained to a wall and not fed for five days", while being about four month pregnant.
Read More / Baca Lagi >>

Egyptians take to streets against sexual violence

Posted: 06 Feb 2013 05:59 PM PST

Tunisia killing leads to technocrat government

Posted: 06 Feb 2013 05:58 PM PST


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT