Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Nasha lepaskan pendam di hati di katil hospital

Posted: 05 Feb 2013 06:33 PM PST

6 Jan Tajuk berita utama Berita Harian hari ini.. AHLI Parlimen Bachok, Nasharudin Mat Isa menjawab soalan yang dikemukakan pembaca BH Online menerusi program lintas langsung di salah satu pusat perubatan swasta Kuala Lumpur, sebentar tadi.
berita lanjut di sini: BH  

Selama ini tidak tahu kenapa dia menyakiti rakan yang sama berjuang. Dia menyalahi serta membuat onak kepada kepimpinan dan PAS keseluruhannya. Ustaz Nasharuddin telah bersama dengan seteru iaitu UMNO dengan menyertai program-program mereka bersama dan membelakangi arahan pimpinan. 

Namun setelah membaca temubualnya bersama wartawan Berita Harian yang menemuinya di katil di pusat perubatan swasta barulah terbuka pendamnya dihatinya. 

IKUTI Temubual bekas Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa dengan wartawan Berita Harian.

"Permulaannya berlaku pada 24 April 2008 dimana Mesyuarat Syura Ulama PAS memutuskan perbincangan diadakan dengan mana-mana parti politik bagi memeliharan kepentingan umat Islam dan orang Melayu dengan amanah diberi kepada Presiden, Setiausaha Agung serta beliau selaku Timbalan Presiden.

"Dalam hal ini, parti terbesar dan secara logiknya untuk diajak berbincang adalah UMNO. Ketika itu saya mengadakan perbincangan berkaitan perpaduan dengan Perdana Menteri dan Timbalanya selaku pimpinan UMNO  atas keputusan Majlis Syura Ulama.

(Harus diingat ketika itu Pakatan Rakyat berjaya menguasai Selangor, Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan. Isu hangat diperkatakan ahli Parlimen Sarawak akan menyertai Pakatan Rakyat seterusnya peralihan kuasa politik Malaysia. Ketika itu pimpinan PAS Selangor melihat ada peluang mendapat jawatan Menteri Besar Selangor kerana pada situasi undi penentu samada dipihak PR atau BN. Hangat diperkatakan isu Kerajan Perpaduan (UG) melibatkan pimpinan PAS dan UMNO)
  
"Bagaimanapun, baru sampai suku jalan, timbul tanggapan ia seolah-olah untuk kepentingan peribadi saya dan pertemuan kononnya dilakukan secara rahsia walaupun ia keputusan Majlis Syura Ulama yang kebetulan TIDAK dihadiri Tuan Guru Nik Aziz ketika ia dibuat. 

Saya laksanakan arahan Parti tetapi saya juga dipersalahkan dengan tuduhan kononnya nak masuk UMNO.  Semua itu membuat saya kecil hati dan berasa dizalimi. Saya suarakan semua ini sebagai ahli biasa kepada pucuk pimpinan parti."

Terkilan dengan Nik Aziz
Awal dulu saya terima semuanya sebagai teguran tapi bila berterusan, saya rasa mungkin Nik Aziz ada isu peribadi dengan saya yang puncanya tidak saya datang menemuinya sampai hari ini.

"Saya menghormati beliau Murshidul Am PAS sebagai pimpinan tertinggi parti tetapi beliau terus menerus 'menyerang' saya. Nik Aziz menghiris perasaan secara peribadi termasuk sindiran berhubung statusnya sebagai pemipin dan ahli PAS serta pelaksana beberapa tugas diamanahkan parti."

" Malah istilah yang digunakan pun.. kalau orang biasa mungkin dah rebah tapi daya boleh bertahan. Saya pernah digelar sampah, diacah masuk UMNO, dilabel bermacam-macam dan semuanya itu mengguris hati."
 
WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


RAKYAT SUDAH 'SET' DI KEPALA, BERITA DARI TV3 SUKU DAN UTUSAN ADALAH DARI LIDAH SYAITAN

Posted: 05 Feb 2013 09:48 AM PST

SEKARANG, SET di dalam kepala otak kita, apa pun berlaku, apa pun mereka kata...kita beritahu mereka, "cukuplah kamu rejim Umno/Bn memerintah negara ini".  

Jelas sekarang mereka teramat panik dengan kebangkitan rakyat.  Bayangkan jika tiada media pencacai yang mereka kawal seperti TV3 suku dan Utusan Meloya, parti yang pernah bekerjasama dengan APCO itu sudah lama ghuyub.  Justeru itu, jangan pelik jika itu sahaja senjata yang mereka ada.  

Mereka mahu main isu apa?  Cuba kita semak semula apa isu-isu yang mereka cuba kemundangkan di telinga rakyat waktu mereka nazak ini.  Isu Hudud?  Semenjak bila Umno menyokong Hudud?  Semua tahu kebanyakan pemimpin Umno sejak merdeka lagi mereka adalah penentang atau penghina Hudud terkenal.  Kita tidak boleh lupa mereka berkata, "Hudud tidak sesuai dilaksanakan di zaman moden", Hudud ini Hudud PAS, bukan Hudud Islam", Jika mahu makan sup tangan, sila datang ke Kelantan", Jika laksana Hudud semakin ramai Umat Islam tidak bekerja kerana tangan dipotong" dan banyak lagi kenyataan-kenyataan yang tidak pernah di'hukum' oleh Majlis Fatwa sebagai apa jua 'Hukum' yang sepatutnya.  Benarkah Umno sokong Hudud?  Selama 50 tahun mereka perintah negara ini, cuba sebut apa tindakan Umno untuk menunjukkan mereka cuba untuk laksanakan Hudud?

Isu 'Kalimah Allah"?  Soalan pertama yang tidak pernah seorang pun di kalangan pemimpin Umno jawab terutamanya Menteri Dalam Negeri adalah "Siapakah yang berkuasa memberi lesen/permit/kebenaran membenarkan Kitab Bible diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu?".  Pemimpin PAS kah?  PKR atau DAP?  Siapa Menteri Dalam Negeri dan apa jawatan beliau di dalam Umno?  Mengapa mahu tuding jari kepada PAS, PKR dan DAP di dalam isu ini jika tidak kerana mahu bermain dengan sentimen agama?  Itu menunjukkan Umno tidak ikhlas untuk memperjuangkan Kalimah Allah.  

Isu air?  Mengapa setelah PR perintah Selangor isu ini timbul?  Timbul projek Langat 2, 3. 4 dan mungkin Langat 5?  Timbul Selangor tiada air sehingga sanggup mengadakan lakonan bodoh rakyat beratur mengambil air di Tanker?  Alasan bodoh lagi bebal oleh Menteri yang sebut kerana dasar PR berikan air percuma, maka krisis air berlaku.  Ertinya, bagi Umno jika dasar itu membantu rakyat maka akan hancurlah negara ini.  Negara akan selamat sejahtera jika dasarnya pemimpin dan kroni dibantu.  Najib berjanji di Kelantan mahu atasi masalah air jika Kelantan diserahkan kepada Umno/Bn.  Najib buat-buat lupa masalah air di Pekan, Pahang dan juga di kawasan kem-kem tentera di Parlimen Pekan tempat yang diwakilinya.  Jangan ingat rakyat sebodoh itu.

Rakyat sudah 'SET', berita TV3 Suku dan Utusan Meloya adalah lidah-lidah syaitan yang akan membantu syaitan yang dikenali.  Itu sahaja. 

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Deepak akan pohon imuniti, PAS akan sokong

Posted: 05 Feb 2013 10:54 PM PST

KUALA LUMPUR: PAS akan menyokong surat permohonan Ahli Perniagaan, Deepak Jaikishan untuk mendapatkan imuniti di bawah Akta Perlindungan Saksi bagi membolehkannya membuat beberapa pendedahan penting.

Deepak akan menulis surat kepada Peguam Negara (AG) memohon perlindungan saksi (imuniti) bagi membolehkan beliau membuat pendedahan berhubung penyelewengan melibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri.

Beliau hari ini berjaya mendapatkan sokongan daripada PAS dan peguamnya bagi tujuan itu selepas pertemuan kira-kira satu jam di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut.

Pertemuan dihadiri Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, Penolong Setiausaha, Dr Syed Azman Syed Nawawi, ahli jawatankuasa PAS, Dr Dzulkefly Ahmad dan Asmuni Awi yang juga peguam.

"Kami telah meneliti segala dokumen yang Deepak ada. Berdasarkan dokumen-dokumen itu, kami bersetuju untuk memberikan sokongan kepada permohonan Deepak untuk mendapatkan imuniti bagi mendedahkan segala dokumen ini," kata Mahfuz Omar dalam sidang media hari ini.

Deepak dalam sidang medianya berkata, beliau sangat memerlukan imuniti itu untuk membolehkan dia mendedahkan segala dokumen yang beliau ada.

"Penglibatan saya dengan pasangan Perdana Menteri sangat mendalam dan melibatkan 'top secret'.

"Saya minta bantuan PAS dan Pakatan Rakyat kerana saya yakin kerajaan BN tidak akan memberi perlindungan kepada saya selepas saya dedahkan semua penyelewengan itu," kata beliau pada sidang media sejurus selepas pertemuan.

Peguam PAS, Asmuni Awi pula berkata, beliau juga akan menulis surat kepada AG bagi menyokong permohonan imuniti tersebut.

Menurutnya, Deepak berhak mendapatkan imuniti bagi membuat pendedahan kerana berdasarkan kenyataannya, beliau bekerjasama dengan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor kerana terpaksa.

"Imuniti itu sudah terkandung dalam Akta Perlindungan Pemberi Maklumat di bawah Seksyen 2 (b) di mana Deepak dikira layak mendapatkan perlindungan kerana Deepak bagitahu dia lakukan semua tugas atas arahan, bukan sukarela.

"Saya pun akan tulis surat kepada AG selepas Deepak berbuat demikian," katanya.

Sementara itu, Deepak memberitahu, beliau juga akan mengadakan sidang media di Singapura dan Dubai selain mengadakan siri jelajah untuk membuat pendedahan.

"Saya pilih Dubai Dan Singapura kerana media arus perdana di Malaysia tidak mahu melaporkan pendedahan ini," katanya.


Deepak akan memohon imuniti daripada Peguam Negara

TERKINI @ 02:44:25 PM 06-02-2013
February 06, 2013
KUALA LUMPUR, 6 Feb — Usahawan permaidani kontroversi Deepak Jaikishan mahu dirinya diberikan imuniti di bawah Akta Perlindungan Saksi sebelum mendedahkan lebih banyak lagi skandal pemimpin tertinggi negara, kata beliau dalam satu sidang media pagi ini selepas pertemuan dengan Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar di ibu kota.
Deepak (gambar) berkata langkah susulan yang bakal diambilnya adalah menulis permohonan kepada Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail bagi mendapatkan imuniti tersebut dan akan dibantu dengan khidmat nasihat daripada Lajnah Guaman PAS Pusat.
"Saya akan hantar surat kepada Peguam Negara (Gani Patail) bagi memohon imuniti serta menyerahkan dokumen rahsia sulit yang saya miliki ini," kata Deepak.
"Dalam surat tersebut, saya akan dedahkan secara terperinci tentang skandal yang melibatkan pemimpin tertinggi dalam negara."
Sementara itu, peguam PAS Asmuni Awi yang turut bersama dalam sidang media menjelaskan dibawah Seksyen 2 (b) Akta Perlindungan Saksi menyatakan secara jelas Deepak layak dan mempunyai asas yang kukuh untuk mendapat imuniti.
"Selepas meneliti, kami dapati Deepak mempunyai asas layak untuk mendapatkan perlindungan dibawah akta tersebut," kata Asmuni.
"Saya sendiri juga akan menghantar surat kepada AG (Peguam Negara) supaya memberikan imuniti kepada Deepak."
Pertemuan Deepak dengan pemimpin PAS hari ini merupakan yang pertama sejak Mahfuz menawarkan diri menjadi perantara bagi usahawan karpet itu dan kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) untuk mendapatkan imuniti pada bulan lalu.
Ahli Parlimen Pokok Sena itu juga menyatakan kesediaan meluangkan masa untuk Deepak bagi mendengar permohonan itu.
Deepak sebelum ini mengakui beliau telah membantu mendapatkan penyiasat persendirian P. Balasubramaniam bagi menukar akuan bersumpah pertama berhubung pembunuhan model Mongolia Altantuya Shaaribu, termasuk mencari dua peguam untuk mendraf akuan baru.
Majlis Peguam juga sedang menjalankan siasatan berkenaan identiti peguam yang terlibat dan kemungkinan berlakunya kesalahan dalam proses mendraf akuan bersumpah Balasubramaniam berkenaan pembunuhan Altantuya itu.
Misteri menyelubungi identiti peguam Balasubramaniam yang merangka akuan bersumpah kedua bertarikh sehari selepas SD pertama pada 3 Julai 2008 berkenaan dengan pembunuhan Altantuya dimana dua anggota polis Unit Tindakan Khas (UTK) yang telah dijatuhkan hukuman bunuh.
Dalam sidang akhbar tergesa-gesa pada 4 Julai 2008, Balasubramaniam yang ditemani oleh Arulampalam muncul untuk menarik kembali akuan bersumpah pertama, dimana beliau menafikan kesemua isinya dan berkata beliau dipaksa untuk menandatanganinya.
Beliau kemudiannya keluar dengan kenyataan kedua dimana beliau dakwa kemudian pada tahun 2009 disediakan oleh seorang peguam yang beliau tidak pernah jumpa dan tidak berunding dengan dirinya apabila merangka dokumen itu.

Juara Program Realiti TV ditahan rogol kekasih

Posted: 05 Feb 2013 09:14 PM PST
6 Februari 2013
AMPANG - Juara program realiti popular terbitan sebuah stesen televisyen ditahan reman selama enam hari bermula semalam, disyaki merogol kekasihnya, minggu lalu.

Perintah reman ke atas penyanyi itu dikeluarkan oleh Pendaftar Nur Haizan Abdul Rahman di Mahkamah Majistret Ampang di sini.

Siasatan mengikut Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah ke atas suspek dibuat bagi melengkapkan siasatan di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol.

Jika sabit kesalahan, penyanyi itu boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan sebatan.

Mengikut laporan akhbar, mangsa yang merupakan teman wanita suspek dirogol kira-kira jam 12.40 tengah hari, 31 Januari lalu ketika bersama penyanyi itu di rumahnya di Ukay Perdana, dekat sini.

Mangsa mendakwa dia tidak melawan kerana takut  dicederakan.

Suspek ditahan kira-kira jam 12 tengah hari semalam di Taman Melati dekat sini setelah teman wanitanya membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang.

Deepak bertemu Mahfuz hari ini

Posted: 05 Feb 2013 07:15 PM PST

Deepak bertemu Mahfuz hari ini
KUALA LUMPUR- Ahli Perniagaan Deepak Jaikishan akan bertemu dengan Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar bagi membincangkan permohonan imuniti beliau kepada Pakatan Rakyat.
Pertemuan secara terbuka di depan wartawan ini akan diadakan jam 11 pagi ini di Pejabat Agung PAS.
Jika pertemuan ini berjalan lancar dan persetujuan dicapai, Deepak akan bergerak sepenuhnya untuk mendedahkan segala maklumat yang beliau tahu mengenai pelbagai penyelewengan.
Deepak adalah bekas rakan perniagaan isteri Perdana Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.
Sebuah buku bertajuk The Black Rose beredar di dunia internet yang dikatakan ditulis oleh beliau namun ketika dihubungi beliau enggan mengesahkan itu buku tulisannya.
Sebelum ini beliau berjanji akan membuat sebuah buku mengenai Rosmah. Ini ekoran pendedahan demi pendedahan yang dibuat beliau.
Sebulan lalu, Deepak memohon Pakatan Rakyat memberikan perlindungan saksi (imuniti) ke atasnya untuk membolehkan beliau membuat pendedahan seterusnya.
Ini kerana, beliau bimbang jika kerajaan baru Pakatan Rakyat nanti turut mengejar beliau sebagaimana beliau dikejar oleh pihak berkuasa sekarang akibat pendedahan yang beliau buat.
Ekoran itu, Mahfuz dalam kenyataannya berkata beliau sedia berbincang dengan Deepak bagi pihak Pakatan Rakyat.
"Jika sesuai saya akan bawa permohonan ini ke mesyuarat Pakatan," kata Mahfuz yang bakal membawa peguam untuk menilai permohonan Deepak hari ini.
Mahfuz sebelum ini bersetuju, akta perlindungan saksi boleh dipetimbangkan jika ia bersesuaian.
-Harakahdaily

ARTIS : Cico Harahap (anak Uji Rashid) bertatu di parti liar?

Posted: 05 Feb 2013 08:04 AM PST


..
Boleh tahan lama juga pelakon dan penyanyi, Cico Harahap menyepi dari industri seni. Khabarnya sejak anak kepada kepada penyanyi legenda tanahair kita, Uji Rashid ini mendekatkan diri dengan kelas-kelas agama, beliau sudah menpunyai kehidupan bahagia bersama anak-anak dan isteri.
Namun satu berita yang mengejutkan apabila beberapa keping gambar terpampang di blog hiburanrotikaya.com. yang menunjukkan seorang lelaki mirip wajah Cico, sedang bersuka ria bersama teman-teman di pulau perhentian baru-baru ini. Difahamkan pelakon Puteri Impian itu kini menetap di sana.

Tambah mengejutkan Cico dilihat tanpa segan silu memperlihatkan tatu yang ada di sebelah kanan bahunya sambil memegang tin minuman keras.


Mungkin juga pelanduk dua serupa. Atau, mungkin juga... errr, tak tahu la nak kata apa.
..
..
..
- mD

SAH : Nasharudin Mat Isa dipecat dari PAS

Posted: 04 Feb 2013 11:54 PM PSTTG Nik Aziz kata "Soal surat sampai ke tidak, ia nombor dua. Yang penting ijab dan kabul sudah berlaku. Lafaz cerai pun sudah. Walaupun surat cerai tidak sampai, daripada segi hukum dan adatnya cerai tetap berlaku dan sah,"...

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat mengesahkan kepimpinan parti itu sudah menolak keahlian bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa walaupun tokoh berkenaan mendakwa masih belum menerima surat rasmi berhubung kedudukannya dalam parti berkenaan.
 

Nik Aziz berkata, sama ada surat diterima atau tidak oleh Nasharudin berhubung status keahliannya, ia bukan perkara utama. 

"Soal surat sampai ke tidak, ia nombor dua. Yang penting ijab dan kabul sudah berlaku. Lafaz cerai pun sudah. Walaupun surat cerai tidak sampai, daripada segi hukum dan adatnya cerai tetap berlaku dan sah," katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman Rancangan Kawasan Khas Bandar Tok Bali antara Majlis Daerah Pasir Puteh dengan empat syarikat pelaburan di sini semalam. 

Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Nasharudin kelmarin yang mengakui masih ahli Pas berikutan tidak menerima sebarang surat rasmi berhubung kedudukannya dalam parti. 

Pakatan sapu kerusi Parlimen PRU 13 - Nizar

Posted: 04 Feb 2013 11:41 PM PST


KUALA LUMPUR 5 Feb: Pakatan Rakyat (Pakatan) dijangka memenangi 145 kerusi Parlimen berbanding hanya 77 kerusi oleh Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).
Ramalan itu dibuat Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin yang juga bekas Menteri Besar Perak yang dirampas jawatannya itu secara haram oleh BN.
Beliau menyenaraikan kebarangkalian kedudukan kerusi Parlimen selepas PRU 13 dalam twitternya kelmarin.
pilihan-raya1"InsyaAllah (keputusan ini) kerana kezaliman, keangkuhan dan ketuanan Melayu," katanya.
"Apabila kemarahan rakyat terhadapnya memuncak, maka kejatuhannya tidak dapat dipertahankan lagi. Buatlah apa sekalipun," katanya dipercayai merujuk kepada Umno BN.
Menurut Nizar, Pakatan Selangor bakal memenangi kerusi Parlimen paling banyak iaitu 20 kerusi diikuti Perak dengan 18 kerusi.
Ahli Dewan Undangan Negeri Pasir Panjang itu berkata, menerusi senarai berkenaan, hampir semua negeri di Semenanjung akan dimenangi Pakatan.
Beliau juga meramalkan Wilayah Persekutuan akan disapu 10 kerusi oleh Pakatan sementara BN hanya satu.
Sementara Sarawak pula bakal dikuasai Pakatan dengan jumlah kerusi dimenangi sebanyak 16 berbanding 15 milik BN.
Kebarangkalian itu juga manyaksikan Labuan akan ditawan Pakatan manakala Sabah kekal diterajui BN dengan perbezaan satu kerusi daripada 25 kerusi yang dipertandingkan.
Menurut jangkaan Nizar, Pakatan dan BN seimbang apabila masing-masing memperoleh empat kerusi daripada lapan kerusi yang dipertandingkan di Terengganu.
Dalam pada itu, beliau mengingatkan Perdana Menteri supaya cepat membubarkan Parlimen untuk membolehkan pilihan raya.
"Melengah-lengahkan tarikh pembubaran Parlimen dan sikap main-main Najib (Razak) terhadapnya menjadi salah satu punca penolakan rakyat terhadap Umno BN dalam PRU13 nanti," kata Nizar.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=44415

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Mari kita rejam BN !

Posted: 05 Feb 2013 06:57 AM PST

 

Pengundi-pengundi muda melayu@bumiputra kebanyakan yang semuanya dah kena cucuk hidung dengan umno/BN. Mereka-mereka ini lah yang senang nak jaga sebab mereka ini semua hanya akan ikut dan angguk saja apa yang pemimpin mereka suruh buat. Kalau Mahyudin atau KJ atau Hishamudin suruh mereka terjun ke-dalam 'tong taik' mereka dengan serta merta akan terjun, bukan saja terjun siap akan menyelam lagi sampai ke dasar.

Yang buat BN pening kepala dan sakit perut sekarang ini ialah pengundi-pengundi muda yang terdiri dari bukan melayu. Mereka -mereka ini lah yang sedang merejam BN ke-dalam 'tong taik' tadi. Mereka-mereka ini yang dibebani dengan kos sara hidup yang tinggi, 'income keluar tak balance dengan income masuk', mereka ini juga sudah bosan dengan indek rasuah di Malaysia, yang bosan dengan salah guna kuasa yang berleluasa dan lain-lain lagi yang menyebabkan mereka ini lah yang sedang usung bendera PAS ke sana-sini, mereka ini juga lah mahu Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya dan membetulkan keadaan yang sudah 'bengkok' teruk.

Anak-anak muda melayu yang menganggur, yakni yang sudah 'graduate' tapi tak dapat kerja, yang hanya berharap nak kerja dengan gomen, mereka-mereka ini lah yang 100 peratus dibelakang BN/umno, dibelakang Najib dan dibelakang Mahyudin, dibelakang KJ berbanding dengan anak-anak muda bukan melayu yang lebih 'independent' yang tidak mengharap kepada apa-apa bantuan dari Najib dan BN yang menyebabkan mereka tidak akan mensia-siakan peluang yang ada untuk menukar gomen sekarang kepada Pakatan Rakyat.

Jadi kepada anak-anak muda bangsa melayu berubah lah, berfikir lah macam anak-anak muda bangsa asing agar suara anda semua tidak diperlekehkan. InsyaAllah !!!

dollah yankee -
Ini kali lahh !!!

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PRU13 : Utamakan masa depan 28 juta rakyat Malaysia daripada fikir nasib Najib atau BN

Posted: 05 Feb 2013 07:34 PM PST

KUALA LUMPUR, 6 FEB: Datuk Seri Najib Razak dianggap Perdana Menteri yang tidak mampu membuat keputusan sebab itu sehingga kini beliau masih teragak-agak dan gagal menentukan tarikh pembubaran Parlimen bagi membolehkan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) diadakan.
Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, selama mentadbir negara, Najib sudah mencipta dua rekod buruk dan adakah dia akan mencipta dua lagi rekod buruk menjelang PRU-13 nanti.
Katanya, Najib menjadi Perdana Menteri paling lama memerintah tanpa mandat rakyat iaitu hampir tiga tahun 10 bulan iaitu lebih lama daripada Perdana Menteri sebelum ini iaitu Tun Abdullah Ahmad Badawi, Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Hussein Onn dan bapa beliau sendiri, Tun Abdul Razak.
"Najib juga mencipta rekod buruk kedua iaitu Parlimen di bawahnya berjalan untuk satu penggal yang paling lama selepas "tsunami politik" pada PRU 8 Mac 2008 dan kini tinggal satu bulan tiga hari daripada ulang tahun ke-5 PRU-12 itu.

"Secara umumnya ramai berpendapat bahawa Parlimen mesti dibubarkan lima tahun selepas PRU sebelumnya, iaitu "308" pada 2008 untuk penggal ke-12 Parlimen. Menurut Perlembagaan, lima tahun penggal Parlimen mula dikira dari tarikh mesyuarat pertamanya, iaitu 28 April, 2008 dan bukannya daripada tarikh PRU pada 8 Mac 2008. Ini bermakna jangka hayat lima tahun  Parlimen ke-12 hanya akan berakhir pada 27 April 2013, ketika Parlimen akan terbubar dengan sendiri dengan pilihan raya umum bakal diadakan 60 hari tanpa memerlukan Perdana Menteri menghadap Yang Dipertuan Agong untuk membubarkan Parlimen," katanya dalam kenyataan media mengenai Pengiraan Detik 65 Hari ke PRU-13, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

PRU13 : Mari kita MenTalqinkan UMNO dan BN

Posted: 05 Feb 2013 07:32 PM PST

Kita biarkan Muhyidin melalak sana sini. Dia kata menawan kembali Pulau Pinang bukanlah perkara yang mustahil. Hendak menyedap hati sendiri dan pendengar, boleh lah. "kita ada pasukan yang boleh mentadbir Pulau Pinang lebih baik". Benar- kamu sudah memerintah Pulau Pinang lama sebelum Guan Eng jadi KM. apa yang dicapai oleh pasukan kamu? Orang Melayu merempat, berniaga tidak teratur, kontrak2 kerajaan disapu semua oleh gerombolan UMNO.
Kita biarkan Najib susun batu bata surau sana dan sini. Sambil itu boleh bercakap mengenai wasathiyah. Kalaulah wasathiyah menjadi panduan dan pedoman hidup UMNO, kita tidak ada skendal pembelian scorpene, tidak ada puspahanas, tidak ada skendel NFC dan puluhan lagi kes samun dan rompak harta benda rakyat. Fakta nya, konsep wasathiyah itu hanya dipakai untuk menjual bangsa Melayu. Bangsa Melayu ini mudah dihamba-abdikan pemikiran mereka sehingga berfikiran kalau UMNO tidak ada dalam hidup mereka, maka dunia orang Melayu akan hancur lebur.
Read More / Baca Lagi >>

ANAK KECIL MAIN API, BUMI DIPIJAK MILIK KRONI

Posted: 05 Feb 2013 07:02 PM PST

Meratapi kehancuran negara yg dilakukan oleh UMNO/BN

Anggota Syura Ulama Juga Perlu Berpuasa

Posted: 05 Feb 2013 06:55 PM PST

Beberapa orang pemimpin PAS tidak faham-faham dan terus bercakap mengenai isu-isu yang tidak sepatutnya mereka sebut dan perpanjangkan kali. Saya tidak tahu apakah mereka mempunyai pandangan dan ada 'fatwa' tersendiri di dalam hal ini maka isu-isu yang tidak relevan dan boleh menyerabutkan kepala ahli itu terus diungkapkan.

Atau pun mereka merasakan perlu berbuat begitu kerana boleh menonjolkan diri mereka didalam akhbar? Iyalah saat hendak pilihan raya mesti iklan diri? Saya hendak merujuk langsung kepada isu bekas timbalan presiden PAS yang digugurkan dari Majlis Syura Ulamak dan isu kalimah Allah. Kenapa masih terus bercakap mengenai 'dia itu'.

Saya rasa setiausaha Majlis Dewan Syura Ulamak, Nik Zawawi Nik Salleh tidak akan dikecam ahli kalau dia tidak bercakap mengenai 'dia tu'. Ahli mungkin akan merasa lega dan tidak serabut perut dengan jawaban demi jawaban dan ulasan demi ulasan beliau kepada media massa. Apakah Nik Zawawi Nik Salleh sudah terikat dengan apa-apa kontrek dengan media massa untuk terus menjawab dan memberi ulasan mengenai dua isu itu?

Saya memerhati cara Nik Zawawi melayan media berhubung dua isu ini, kalimah Allah dan dia tu kurang bijak dan tidak berpengalaman. Satu masa dia katakan isu kalimah Allah sudah ditutup, di masa lain dia buka lagi. Yang terus dibuka ialah isu mengenai 'dia tu'. Saya juga konfius sejauh mana kematangan politik dewan syura ulama. Sepatutnya apabila mereka mengambil keputusan menggurkan orang itu, dewan itu sudah bersedia menghadapi risikonya.
Read More / Baca Lagi >>

PKR: Dasar Pendidikan Negara perlu diubah

Posted: 05 Feb 2013 06:51 PM PST


Nik Nazmi Nik Ahmad
SHAH ALAM - Dasar Pendidikan Negara perlu diubah secara berperingkat dengan mengurangkan penghantaran pelajar cemerlang ke luar negara.

Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, pelajar cemerlang perlu diberi peluang belajar di peringkat ijazah sarjana muda di institusi pengajian tinggi (IPT) dalam negara.

Menurutnya, mereka boleh belajar di luar negara di peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah (PhD).

"Kita perlu menjadikan IPT tempatan sebagai pilihan pertama kepada pelajar cemerlang.

"Pengurangan penghantaran pelajar ke luar negara dapat menjimatkan wang. Secara tidak langsung, peruntukan tersebut dapat melaksanakan pendidikan dan menyumbang kepada dasar pendidikan percuma di Malaysia," katanya.

Beliau berkata demikian ketika memberikan ucapan di forum yang bertajuk Adakah Malaysia Bersedia Untuk Pendidikan Percuma? di sini, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Terdesak : Gangnam untuk tarik pengundi muda hadir program Najib...

Posted: 05 Feb 2013 06:49 PM PST

PASIR PUTEH - Barisan Nasional (BN) dianggap terdesak menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) untuk menarik pengundi muda hingga sanggup menggunakan apa sahaja kaedah, termasuk membawa masuk artis K-Pop yang menjadi kegilaan ramai.

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, ini membuktikan pimpinan BN menyedari orang muda tidak lagi percaya kepada mereka.

"Saya anggap ini usaha terakhir BN yang terdesak," katanya kepada Sinar Harian selepas melancarkan billboard Himpunan Kebangkitan Rakyat # KL112 di Bulatan Tok Adam di sini, kelmarin.  Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan mengenai artis Korea, Psy yang mencetuskan fenomena dengan lagu dan tarian Gangnam Style yang akan dijemput mengadakan persembahan sempena Tahun Baru Cina anjuran BN di Pulau Pinang minggu depan.
Difahamkan, Psy meminta bayaran RM2.3 juta untuk persembahan di Malaysia.Sebuah syarikat swasta gergasi mengakui menaja konsert  itu.

Psy, atau nama sebenarnya Park Jae-Sang, merupakan artis paling sensasi dari Korea Selatan dikatakan akan membuat persembahan pada 11 Februari ini di padang sekolah Han Chiang yang dijangka menarik 50,000 penonton.
Read More / Baca Lagi >>

Persembahan Psy: BN khianati artis tempatan

Posted: 05 Feb 2013 06:46 PM PST 
Di saat kelembapan industri muzik Malaysia sejak lebih sedekad, langkah mengundang penyanyi luar, Park Jae-sang atau dikenali sebagai "Psy" untuk membuat persembahan percuma di Pulau Pinang sempena majlis rumah terbuka Gong Xi Fa Chai dengan bayaran lebih RM1 juta tak lain adalah satu bentuk pengkhianatan kepada industri muzik, penyanyi dan artis tempatan.

Biar apapun alasan atau pihak mana sekalipun yang dikononnya membayar, mengundang artis sepopular Psy untuk majlis sambutan Tahun Baru Cina kali ini yang akan pula melibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak adalah tak lain diyakini sebagai usaha memancing sokongan undi khususnya golongan muda menjelang Pilihanraya Umum.

Read More / Baca Lagi >>

Penganalisis persoal harga jualan saham FGV dalam Tradewinds..?

Posted: 05 Feb 2013 06:44 PM PST

Keputusan Felda Global Ventures (FGV) untuk menjual 20 peratus kepentingannya dalam syarikat tersenarai Tradewinds (M) Sdn Bhd  pada harga RM9.30 sesaham tidak mencerminkan nilai sebenar pegangan, yang menurut penganalisis, sepatutnya  lebih tinggi.

Walaupun Tradewinds tidak dinilai tinggi di pasaran, tetapi urusniaga persendirian aset yang sama kepada mereka yang dipegang oleh Tradewides, yang dimiliki oleh jutawan Syed Mokhtar al-Bukhary, memberi cerita yang berbeza.

Sebagai contoh, penganalisis berkata Tradewinds Plantation - anak syarikat yang 73 peratus milik Tradewinds sahaja memiliki lebih 150,000 hektar tanah.

"Tanah perladangan di Malaysia diurusniaga setinggi RM20,000 sehektar," kata seorang penganalisis yang biasa dengan sektor perladangan.

Tradewinds juga memiliki kepentingan majoriti dalam Padiberas Nasional Bhd (Bernas) dan memegang aset dalam industri gula.
Read More / Baca Lagi >>

SPR Kantoi Lagi : Kajian dapati individu 100 tahun didaftar pengundi baru

Posted: 05 Feb 2013 06:42 PM PST

azlanBagi kira-kira 160 rakyat Malaysia, mereka belum terlalu tua untuk mencuba sesuatu yang baru, termasuk mendaftar sebagai pengundi selepas menyambut ulang tahun mereka ke-90.

Satu kajian yang dilakukan oleh Projek Analisis Daftar Pemilih Malaysia (Merap) mendapati lebih 160 orang yang berumur 90 dan ke atas, termasuk beberapa orang yang berusia 100 tahun, telah mendaftar sebagai pengundi baru sejak pilihan raya umum lepas.

Dalam siri laporan yang diterbitkan di blognya, Merap berkata terdapat 143 warga emas berusia 90 dan ke atas dan termasuk beberapa orang berusia 100 tahun,  ditambah ke dalam daftar pemilih antara pilihan raya umum 2008 dan suku ketiga 2011.

Menurutnya, Merap mendapati walaupun terdapat usaha
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mengeluarkan pemilih yang meninggal dunia, tetapi seolah-olah terdapat satu usaha oleh pihak-pihak tertentu untuk terus mendaftar mereka yang tidak mungkin masih hidup.

Senarai itu termasuk seorang pengundi wanita berusia 103 tahun yang telah didaftarkan oleh sebuah agensi kerajaan pada tahun 2011.

Bagaimanapun satu semakan bulan lepas mendedahkan nama pengundi ini, Piah Nyat, telah dikeluarkan dari daftar pemilih.

"Walaupun mungkin pengundi ini telah meninggal dunia sejak pendaftarannya, ia lebih berkemungkinan pengundi ini sudah meninggal dunia pada masa pendaftaran dibuat," kata Merap.
Read More / Baca Lagi >>

Don’t cave in to bullies

Posted: 05 Feb 2013 06:41 PM PST

The citizens of Malaysia have been brought up under what can be labelled as a 'culture of fear to change'.

To the Malay community, Umno leaders are saying that if Pakatan Rakyat wins the 13th general election, DAP will control everything and Christianity will come to the fore because PAS is DAP's lackey and PAS is powerless to stop DAP.
To the Chinese, MCA leaders are saying that if Pakatan wins the 13th general election, hudud will be implemented and the stock market will plunge causing the nation's economy to be badly affected and this is all due to PAS.
An English daily on Feb 2 reported MCA president Dr Chua Soi Lek as saying that PAS, the dominant partner in Pakatan, had little or no interest in the economy.
The unethical manner of giving different messages to different communities is the old "divide and rule" strategy practised by Barisan Nasional since the dawn of time and which has till now proven to be very effective in maintaining BN as the federal power.
But as people become more educated and are able to think, BN feels that its power is under threat.
The advent of the Internet and social media has enabled ideas to be exchanged and has helped create a thinking society. That is the reason why modern technology can be an effective weapon against the archaic methods of BN's strategy as people can compare notes and discuss and therefore BN's duplicity is revealed.
The people's movement for justice and democracy is a story that had been told since civilisation began. Although Malaysia is a young nation, Malaysians must learn fast to reject those who govern badly.
The rogues, however, will try their utmost to hoodwink the rakyat by using scare tactics to coerce the rakyat into submission by creating a zombie society.
Scare tactics
Read More / Baca Lagi >>

Anwar Ibrahim: We Have Crazy Fools Dictating Our Students Listen Listen Listen

Posted: 05 Feb 2013 06:28 PM PST

Anwar Ibrahim: It's Time We Stand Up & Be Counted, Change This Rotten Racist Corrupt Government

Posted: 05 Feb 2013 06:27 PM PST

黄德: 烧厂只是愤怒比喻!

Posted: 05 Feb 2013 06:26 PM PST

Dun Kelantan : Husam bongkar perbuatan jahat Kesedar terhadap peneroka

Posted: 05 Feb 2013 06:24 PM PST

Syaitan menjerit : "Kami tak nak Mazlan Alimaaaaan!"

Posted: 05 Feb 2013 04:17 PM PST

Najib, Liow cop out on Pornthip, pass buck to IGP: Sugumar's family to stage protest

Posted: 05 Feb 2013 04:15 PM PST

Najib, Liow cop out on Pornthip, pass buck to IGP: Sugumar's family to stage protestIn what appears to be a cop-out by embattled Prime Minister Najib Razak and his Cabinet colleague Liow Tiong Lai, the family of security guard C Sugumar have been told to refer to the Inspector General of Police their appeal to bring in renowned Thai pathologist Dr Pornthip Rojanasunan to conduct a second post-mortem on their dead son.
"The deputy director-general of the health ministry has just replied to on our request for Dr Pornthip. They want us to ask the IGP for permission. It's the passing of the buck game and the family is very upset," Latheefa Koya, one of the lawyers acting for Sugumar's family, told Malaysia Chronicle.
Indeed, Sugumar's mother plans to lead a group of friends and relatives to protest at Liow's office in Putrajaya on Wednesday at 2pm.
According to eye-witnesses, Sugumar was chased down by the police, handcuffed, beaten and smeared with turmeric. However, the post-mortem ordered by the police and conducted by the government's Serdang Hospital had found Sugumar died of a heart attack. This had led his family into suspecting a cover-up and to demand for a second autopsy by a neutral doctor.
Passing the buck while Sugumar waits for last rites
Liow, the Health Minister and also deputy MCA president, has come under fire over several incidents including being accused of trying to cover up for the police when they fired tear gas into the compound the Tung Shin Hospital in Kuala Lumpur during the Bersih 2.0 rally in 2011, and for splurging tens of thousands on the car number plate WWW15.
Now, with the 13th general election due to be called within the next few weeks, few are surprised at Liow's rush to push the 'hot potato' over to the IGP. The same goes for Prime Minister Najib Razak, who had publicly assigned the case to Liow's attention last week in an attempt to defuse public anger at Sugumar's death.
Read More / Baca Lagi >>

WHO 'JOLOK' WHO? 28mil M'sians put on hold due to your indecision - Kit Siang slams Najib

Posted: 05 Feb 2013 04:14 PM PST

Datuk Seri Najib Razak said last Saturday that he knew when to see the Yang di Pertuan Agong to ask for the dissolution of Parliament and there is no need to "jolok" (pester) him on when the 13th general elections will be held.
WHO 'JOLOK' WHO? 28mil M'sians put on hold due to your indecision - Kit Siang slams NajibIt is not the Prime Minister who is being "jolok" about the dissolution of Parliament, but 28 million Malaysians who had been "jolok" by Najib in the past two years to be on "13GE mode" – all because Najib is the most  indecisive, hesitant  and flip-flop Prime Minister in Malaysian history.
Already, Najib has established two dubious political records as Prime Minister.
The question is whether he would establish another two more dubious political records by the time the 13GE is finally held.
Longest PM without mandate of his own
Najib is already the longest Prime Minister without an elected mandate of his own – close to three years and10 months, longer than four Prime Ministers before him, namely Tun Abdullah, Tun Mahathir, Tun Hussein and his father Tun Razak before they sought a mandate of their own after taking over the mantle of premiership.
Najib has also established a second dubious record as PM – with the Parliament during  his term  serving out its longest tenure.  The last general elections of the "political tsunami" fame was held on 8th March 2008, which is one month and three days away from its 5th anniversary.
It is generally thought that Parliament must be dissolved five years after the previous general elections, i.e. "308" of 2008 for the current 12th Parliament.
But this is not the case, as under the Constitution, Parliament's five-year tenure is calculated from the date of its  first meeting, i.e. on April 28, 2008 and not from the previous polling date of March 8, 2008. This means that the five-year life of the  present 12th Parliament will only end on April 27, 2013, when Parliament will stand automatically dissolved with general elections to be held within 60 days without the need for the Prime Minister to meet the Yang di Pertuan Agong to dissolve Parliament.
Will Najib set a third dubious record – with the 12th Parliament exceeding its  five-year natural term beyond March 8, 2013, having to rely on the constitutional definition of Parliament's five-year tenure, which would make this the first time in Parliament history in 55 years!
Last Umno PM of Malaysia?
Read More / Baca Lagi >>

Deepak bertemu Mahfuz hari ini

Posted: 05 Feb 2013 04:11 PM PST


KUALA LUMPUR: Ahli Perniagaan Deepak Jaikishan akan bertemu dengan Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar bagi membincangkan permohonan imuniti beliau kepada Pakatan Rakyat.

Pertemuan secara terbuka di depan wartawan ini akan diadakan jam 11 pagi ini di Pejabat Agung PAS.

Jika pertemuan ini berjalan lancar dan persetujuan dicapai, Deepak akan bergerak sepenuhnya untuk mendedahkan segala maklumat yang beliau tahu mengenai pelbagai penyelewengan.

Deepak adalah bekas rakan perniagaan isteri Perdana Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Sebuah buku bertajuk The Black Rose beredar di dunia internet yang dikatakan ditulis oleh beliau namun ketika dihubungi beliau enggan mengesahkan itu buku tulisannya.
Read More / Baca Lagi >>

Hegemoni dan penyakit kuku besi

Posted: 05 Feb 2013 04:04 PM PST

Oleh Muhammad Nazreen

Konsep "hegemoni" dibangunkan oleh seorang pemikir Marxis Itali bernama Antonio Gramsci dalam bukunya The Prison Notebook yang ditulis semasa beliau berada dalam tahanan rejim fasis Mussolini sekitar tahun 1928. Malah, karya yang dihasilkan beliau ini menjadi rujukan banyak ahli-ahli akademi untuk memahami teori politik abad ke 19.
Hegemoni, yang dibangunkan Gramsci merujuk kepada dominasi halus golongan pemerintah terhadap subjek pemerintahan mereka. Jadi, rakyat yang menjadi subjek pemerintah ini bukan sahaja dikawal secara langsung tetapi sebenarnya berada dimanipulasi secara sedar tanpa pula menyedari bahawa pemikiran mereka dimanipulasi.
Akhirnya, kawalan dan dominasi golongan pemerintah ini menjadi sebahagian daripada budaya kita tanpa kita sedari. Hegemoni ini kawalan yang bersifat menyeluruh meliputi asas sosial, ekonomi dan politik. Rakyat secara tidak sedar bahawa mengiyakan kebenaran pihak pemerintah. Kendatipun, tindakan golongan pemerintah 'status quo' ini bercanggah dengan alamiah manusia sejagat.
Penjajahan budaya
Penjajahan kebudayaan ini adalah hal yang nyata. Malah, penyakit ini merebak di dalam masyarakat kita. Misalnya, Dr. Mahathir Mohamad bersungguh-sungguh memperkenalkan visi dan wawasan 2020 secara paksa menurut autoriti (baca:kuasa). Tanpa sedar, kita gagal bersikap kritikal dengan mengakui kelemahan dasar ini.
Read More / Baca Lagi >>

Tanjung Agas belum buat, Najib janji Gebeng pula

Posted: 05 Feb 2013 04:01 PM PST


KUANTAN: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak diingatkan tidak terlalu ghairah mengumumkan janji projek mega baru sedangkan projek yang diumumkan sebelum ini masih belum terlaksana.
Penganalisis politik negeri Pahang, Syed Ali Badaruddin Al-Habsyi (gambar) mengulas tindakan Najib yang melancarkan Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China (MCKIP), berjumlah RM10.5 bilion di Kawasan Perindustrian Gebeng di sini semalam.

Katanya, sedangkan projek mega Taman Industri Minyak, Gas dan Logistik Tanjung Agas (TAOGLIP) yang dianggarkan bernilai RM8 bilion di parlimen Pekan yang dijanjikan Najib dahulu, terus gagal dilaksanakan.

"Dulu Najib bukan main gah mengumumkan projek mega di Tanjung Agas kerana janji awalnya bakal memberi nikmat besar kepada penduduk termasuk 3,000 peluang pekerjaan baru di samping menyediakan peluang perniagaan.

Read More / Baca Lagi >>

Rafizi Ramli : Taukeh syabas gaji RM17.5 juta tapi masalah air tak boleh selesai…

Posted: 05 Feb 2013 03:56 PM PST

JOM TOLAK PAKATAN BERTUKAR MENJADI JOM TOLAK UMNO/BN!!!!!

Posted: 05 Feb 2013 03:51 PM PST

LIHAT DENGAN MATA KEPALA SENDIRI....MISI TAWAN SELANGOR SUDAH MENJADI MISI MIMPI!!!!!!

Ceramah anjuran PERKASA dengan kerjasama JATI di Taman Cempaka Sari 3, Jalan Hj Sirat Klang malam tadi dengan pencaramah-penceramah "hebat" dari JATI Ustaz Hassan Basri dan Exco Pemuda UMNO merangkap Ketua Unit Pemidato Pemuda UMNO dan Ahli Pemikir JASA, Lokman Adam atas tajuk JOM TOLAK PAKATAN telah menjadi JOM TOLAK UMNO/BN.

SEMENJAK ISA SAMAD MENJADI PENGERUSI FELDA, SAMSENG-SAMSENG UMNO BERMAHARAJALELA MENGGANAS DI CERAMAH ANJURAN ANAK!!!!!!

Posted: 05 Feb 2013 03:47 PM PSTCeramah ANAK disekat lagi!

Kali ini disekat di pintu masuk Felda Teloi Timur.Ketua Polis Daerah Sik, DSP Ismail Ibrahim dan lebih 30 orang anggota polis gagal menyuraikan samseng jalanan yg membuat benteng menghalang Pengerusi ANAK, Sdr Mazlan Aliman dan hampir 500 orang dari kawasan berhampiran untuk masuk ke tapak ceramah.

Adalah sangat memalukan, samseng ini bermaharajalela dan hanya diperhatikan pihak polis. Sedihnya, Ketua Polis Daerah (OCPD) dan anggotanya hanya bertindak mengawal lalulintas bukan menghalau samseng jalanan!
Read More / Baca Lagi >>

Majlis Syura boleh timbang jika Nasha rayu

Posted: 05 Feb 2013 03:44 PM PST


SHAH ALAM - Majlis Syura Pas sedia untuk berbincang dan menimbang semula pelucutan jawatan bekas anggotanya, Nasharudin Mat Isa sekiranya pemimpin itu membuat rayuan berhubung keputusan 13 Januari lalu.
Nik Zawawi Nik Salleh Setiausahanya, Datuk Nik Zawawi Nik Salleh berkata, Pas sentiasa terbuka ke arah itu dan Nasharudin boleh berbuat demikian kerana ia termaktub dalam perlembagaan parti.

"Kita sangat-sangat terbuka. Tak ada masalah. Bagi Ustaz Nasha, beliau boleh merayu... tak ada masalah.

"Kalau dia hantar surat, kita akan mesyuarat, kita akan bincanglah macam mana," katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online hari ini.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kelmarin enggan mengulas desakan pelbagai pihak yang mahu Pas menimbang semula pelucutan Nasha sebagai anggota Majlis Syura.

Ujarnya, perkara itu sepatutnya dirujuk kepada Majlis Syura memandangkan keputusan itu dibuat oleh majlis berkenaan.

Hadi berkata, Ahli Parlimen Bachok itu masih boleh kekal sebagai ahli Pas berdasarkan penilaian yang dibuat parti itu ke atasnya meskipun beliau digugurkan dari Majlis Syura.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita : Perogol bersiri dipenjara 115 tahun

Posted: 05 Feb 2013 03:41 PM PST


RAUB – Mahkamah Sesyen di sini semalam menjatuhkan hukuman penjara 115 tahun dan 50 sebatan terhadap seorang penganggur, Rabidin Satir, 42, selepas mengaku salah atas empat dakwaan rogol dan satu tuduhan meliwat.
Dia dikenakan hukuman penjara 25 tahun dan 10 kali sebat bagi setiap tuduhan rogol serta tambahan 10 lagi sebatan dan 15 tahun penjara bagi tuduhan liwat.
Semua hukuman dijalankan berasingan bermula tarikh ditangkap pada 14 November tahun lalu.
Rabidin yang berasal dari Tambunan, Sabah dituduh mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan bagi setiap tuduhan rogol yang boleh dihukum penjara maksimum 30 tahun dan disebat jika sabit kesalahan manakala bagi tuduhan meliwat, dia dituduh mengikut Seksyen 377C akta yang sama dan boleh dipenjara 20 tahun serta sebat.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT