Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Mahathir seorang pemimpin lidah bercabang - Tamrin Ghafar

Posted: 04 Jan 2013 08:22 PM PST


Cakap Mahathir berdolak-dalik - Tamrin
Menjelang PRU-13 ini, Tun Dr Mahathir Mohamad dilihat semakin galak bersuara mencampuri urusan pentadbiran dan politik negara. Tamrin Tun Ghafar yang bergelumang dengan Umno selama 44 tahun dan sertai PAS 11 Julai lalu 'cukup masak' dengan pekung dan temberang Mahathir. Baginya Mahathir seorang pemimpijn 'lidah bercabang' sepanjang 22 tahun menjadi PM. Ikuti butiran lanjut bersama AHMAD LUTFI OTHMAN, TARMIZI MOHD JAM dan ARIF ATAN dalam wawancara eksklusif anak Negarawan Tun Ghafar ini di Pejabat Harakah pada 21 Disember lalu.
HARAKAH: Bagaimana tindakan Mahathir dulu dan kecenderungannya kini dalam isu pemilihan pemimpin Umno-BN, pada kaca mata Saudara?
TAMRIN TUN GAFAR: Semasa dia letak jawatan Perdana Menteri di PWTC, Mahathir kata dia tidak akan masuk campur urusan politik dan pentadbiran negara. Mahathir kata tidak macam orang 'seberang' sana. Maksudnya masa itu, Mahathir perli Lee Kuan Yew yang jadi Menteri Mentor pasal dia bergaduh dengan Lee banyak isu.
Tapi, bila zaman Dollah (Abdullah Badawi) jadi Perdana Menteri, Mahathir kempen habis-habisan minta rakyat supaya pilih calon bukan atas dasar parti tetapi pilih calon. Itu kempen Mahathir zaman Dollah tahun 2008 dulu pasal ketika itu dia nak paksa Dollah letak jawatan dan dia berjaya ketika itu.
Tetapi sekarang pula dia kata, "kita mesti menangkan semua calon Umno-BN tanpa kira calon itu bagus tak bagus asalkan dia Umno-BN". Dua bulan dulu, Mahathir pernah kata, kalau Umno-BN nak menang, mesti letak calon-calon luar dari hierarki Umno sekarang kerana pemimpin-pemimpin Umno yang ada sekarang ini mencerminkan rasuah dan penyelewengan kuasa jadi rakyat akan tolak.
Maksudnya, Mahathir bercakap berdolak-dalih?
Jadi, kita nampak Mahathir ini berdolak-dalih. Kejap kata begitu, kejap kata begini. Itu dari segi nak pilih calon. Tak kisah siapa, asalkan Umno-BN, rakyat kena undi. Tapi calon-calon luar ini bermasalah, penerimaan di peringkat bahagian. Itu sebab Najib dalam ucapannya menegaskan tak kira siapa, kita mesti sokong. Dalam tradisi Umno, kalau kamu bukan dari orang bahagian, kamu akan disembelih. Itu realiti yang berlaku.
Semasa zaman Dollah, Mahathir pernah kata Umno parti perkauman tetapi dibidas oleh Nazri Aziz bahawa jika begitu, Mahathir adalah bapa segala rasis selama 22 tahun dia memerintah.Nampak tak..., Mahathir cakap ikut sedap mulut sahaja. Pada masa itu, Mahathir memang nak bantai Dollah saja. Sekarang pula Mahathir kata Umno parti perpaduan, berjuang untuk semua kaum. Lihat, bagaimana lidah bercabang Mahathir.
Macam mana realiti dan praktik sebenar Mahathir berkaitan hal Yahudi-Israel pula sejak dulu hingga hari ini?
Dalam isu Israel ini. Mahathir tuduh Anwar (Ibrahim) sebagai agen Yahudi. Tetapi pada awal 1990-an, senyap-senyap Mahathir hantar Almarhum Tengku Abdullah Rahman (Tengku Abdullah Melewar) sahabat baik dia ke Tel Aviv untuk mengadakan perbincangan dengan pemimpin-pemimpin Yahudi dan perkara ini telah terbongkar.
Saya sendiri pada tahun 1994 dalam Parlimen telah menentang tindakan itu. Mahathir jugalah Perdana Menteri pertama yang membenarkan pasukan kriket bertanding di Dataran Merdeka. Seminggu rakyat protes apabila Mahathir benarkan pemain kriket Israel beraksi di Dataran Merdeka. Akibatnya, Dato' Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayob dipenjarakan sebulan.
Tapi Najib pun macam Mahathir, suka dengan Yahudi Zionis ini...
Memang betul. Kerajaan bawah Najib sekarang ini bayar RM77 juta kepada Apco Worldwide sebagai penasihat. Dua orang ahli lembaga Apco ialah agen Yahudi Zionis dan perkara ini dibangkitkan tapi Mahathir senyap. Dia tak menentang pula walaupun disahkan oleh Musa Hassan baru-baru ini.
Mukhriz, anak Mahathir pula dalam Tweet sebagai reaksi kepada bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainal Abidin yang mahu kepastian sama ada Malaysia berdagang dengan Israel atau tidak. Jawapan Mukhriz dalam Tweetnya ialah memang Malaysia membenarkan kapal-kapal Israel berlabuh mengangkut minyak masak dari Pelabuhan Klang untuk Israel beri kepada rakyat Palestin sebagai bantuan.
Tak masuk akal. Sedangkan kita hendak hantar bantuan pun kena tembak. Kenyataan Mukriz sebagai Timbalan Menteri Industri itu tidak masuk akal. Mahathir sekali lagi senyap.
Mahathir dan anaknya telah memonopoli hasil minyak...
Itulah, sepatutnya, Mahathir sebagai Penasihat Petronas, dia mesti tentukan Petronas yang bekalkan petrol kepada kapal terbang MAS diteruskan. Sekarang anaknya pula yang menguasai 19.9 peratus saham dalam Sam Miguel sebuah syarikat arak yang terbesar di Filipina. Nilai harga yang Mirzan beli ialah RM3 bilion.
Katakanlah, bank beri 80 peratus pinjaman, jadi Mirzan perlu cari 20 peratus lagi daripada RM3 bilion iaitu RM600 juta. Mirzan cari duit tunai itu dari mana? Keuntungan daripada itulah diguna beli Exxon Mobil di Malaysia dan dijadikan Petron. Petron inilah yang dibenarkan membekalkan minyak kepada pesawat MAS. Sepatutnya tak boleh berlaku. Keutamaan patut diberi kepada Petronas. Apa guna Mahathir ada di situ? (sebagai Penasihat Petronas). Alasan dia senang saja. Dia cakap dia tiada kuasa dan tidak boleh campur tangan. Kalau begitu, letak jawatan sajalah. Jangan makan gaji buta saja dengan Petronas.
Begitu juga dengan konsesi carigali minyak. Mahathir beri kepada anaknya, Mokhzani melalui syarikat Kencana dan Sapura, Dato' Shahril Shamsuddin. Sekarang ini, kedua-dua syarikat itu bergabung. Persoalannya, mengapa tidak ditenderkan. Bercakap tentang bilion-billion ringgit. Macam mana boleh beri begitu sahaja.
Takkan Mahathir sebagai penasihat, dia tak tahu langsung. Jadi, dia datang pejabat buat apa? Mustahil Mahathir tak tahu. Dia akan beri alasan dia hanya penasihat. Itu helah dia. Negara ini bukan milik dia hingga boleh buat apa saja.
Mahathir juga banyak isu penyelewengan kuasa. Tahun 1990-an, Mahathir salahguna duit rakyat. RM3 bilion digunakan untuk menyelamatkan bisnes anaknya, Mirzan apabila kerajaan membeli syarikat konsesi perkapalan yang dikuasai oleh Mirzan. Masa itu Mirzan hampir nak bankrap. Rugi banyak. Dia gunakan duit kerajaan yang juga duit rakyat untuk menyelamatkan anaknya.
Adakah Mahathir lidah bercabang juga dalam perkara berkaitan Islam?
Dari segi agama, Mahathir ni sudah lama caci Islam. Tahun 1992, kenyataan Mahathir kepada wartawan, dia dah mula kata apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri nescaya ramailah umat Islam mati dan kudung tangan.
Pada tahun 1997, dia kata tujuan perempuan Arab tutup aurat kerana pada zaman Jahiliah orang Arab mempunyai nafsu kuat sedangkan dalam Quran terang-terang jelaskan hukum tutup aurat ini. Begitu juga, Mahathir kata hudud ialah ciptaan ahli-ahli Feqah. Itu kenyataan dia pada 26 Februari 2012 ketika Konvensyen di Unimas.
Mahathir juga kutuk Rasulullah SAW. "Zaman itu tidak ada 'gillete', tidak ada pisau cukur. Itu sebabnya Nabi ada misai, janggut sebab tak bercukur." Itu kenyataan dia pada 1997.
Terbaru ini, kata Mahathir lebih baik kita berkawan dengan syaitan yang kita kenal daripada malaikat yang kita tak kenal. Itu proverb orang Barat tetapi yang kita persoal apabila wartawan tanya dia di rumahnya masa Hari Raya Puasa, siapa syaitan? Mahathir kata syaitan dan iblis itu ialah Umno-BN. "Kita kenal dia. Kita boleh kerja dengan dia. Malaikat depa tu bukan kita kenal pun. Tak tahu dia baik tak baik". Lihat. Dia tekankan lagi isu ini. Apa jenis Islam Mahathir ini? Mengapa alim ulama, mufti-mufti senyap saja perkara ini.
Dalam isu Anwar macam mana?
Mahathir berbohong besar apabila kata Anwar sendiri tumbuk mata sendiri sampai lebam. Pada masa itu orang Umno percaya apa yang dia cakap. Suratkhabar muka depan keluar. Tapi akhirnya Rahim Noor, Ketua Polis Negara mengaku dia yang tumbuk. Terbukti, itu pembohongan Mahathir lagi.
Semua orang tahu, Mahathir telah 'menelanjangkan' Raja-raja Melayu sebelum ini. Apa tindakan Mahathir semasa dan selepas menjadi Perdana Menteri?
Mahathir yang mula-mula menelanjangkan Raja-raja Melayu dan merampas kuasa raja-raja tetapi dia juga hentam Prof. Dr Aziz Bari kononnya tak hormati Sultan Selangor. Dia gunakan semua khususnya Umno, media dan sebagainya. Dia adakan perhimpunan rakyat di seluruh negara masa itu. Maki hamun raja-raja. Kami (Pemuda Umno) diarahkan beritahu Sultan Pahang ada 200 kuda dalam bilik aircond. Sultan Pahang kaki judi, kaki mabuk, kaki perempuan, jual balak, jual itu semua. Sultan Johor, Sultan Perak macam-macamlah. Kita 'attack' raja-raja ketika itu atas arahan Dr. Mahathir. Hari ini bila kita tegur, dia pula sekarang jadi pembela Sultan. Itu sebab saya kata dia lidah bercabang.
Mengapa kenyataan dan tindakan Mahathir tak konsisten?
Mahathir buat semua ini pasal jika Pakatan Rakyat menang, pertama, dia akan rasa malu dengan Anwar Ibrahim. Itu pasal dia panik. Tamparan hebat bagi dia. Realitinya, Mahathir turun padang hari ini pasal dia tahu Najib lemah. Najib bukan seorang strategis dan tidak ada kematangan dalam politik sebenarnya. Mahathir kena bantu. Win-win situation.
Pasal apa?
Mahathir risau diheret ke mahkamah kalau Pakatan menang dengan penyelewengan kuasa, rasuah yang dilakukan selama dia memerintah 22 tahun. Tidak cukup dengan itu, dia juga bimbang dengan perniagaan anak-anaknya, Mirzan dengan Petron, Mokhzani dengan minyaknya.
Mahathir juga nak tengok anaknya, Mukhriz bukan sekadar jadi Menteri Besar Kedah saja tapi kalau boleh bila Najib dipaksa turun besok seperti mana yang dibuat pada Dollah, dia akan naikkan Muhyiddin. Suka tak suka Muhyiddin terpaksa ambil Mukhriz sebagai Timbalan Perdana Menteri. Mahathir 'kamceng' dengan Muhyiddin pasal kedua-dua mereka 'rapat' dengan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. Itu fakta.
Mahathir anggap Najib lemah, bukan strategis
Mengapa kenyataan dan tindakan Mahathir tak konsisten?
Mahathir buat semua ini pasal jika Pakatan Rakyat menang, pertama, dia akan rasa malu dengan Anwar Ibrahim. Itu pasal dia panik. Tamparan hebat bagi dia. Realitinya, Mahathir turun padang hari ini pasal dia tahu Najib lemah. Najib bukan seorang strategis dan tidak ada kematangan dalam politik sebenarnya. Mahathir kena bantu. Win-win situation.
Pasal apa?
Mahathir risau diheret ke mahkamah kalau Pakatan menang dengan penyelewengan kuasa, rasuah yang dilakukan selama dia memerintah 22 tahun. Tidak cukup dengan itu, dia juga bimbang dengan perniagaan anak-anaknya, Mirzan dengan Petron, Mokhzani dengan minyaknya.
Mahathir juga nak tengok anaknya, Mukhriz bukan sekadar jadi Menteri Besar Kedah saja tapi kalau boleh bila Najib dipaksa turun besok seperti mana yang dibuat pada Dollah, dia akan naikkan Muhyiddin. Suka tak suka Muhyiddin terpaksa ambil Mukhriz sebagai Timbalan Perdana Menteri. Mahathir 'kamceng' dengan Muhyiddin pasal kedua-dua mereka 'rapat' dengan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. Itu fakta.
Apa agaknya Saudara nampak, sikap Mahathir terhadap Najib sebagai Perdana Menteri sekarang?
Dalam perjumpaan-perjumpaan tertutup, Mahathir selalu kata Najib tak cerdik dan dia marah dengan Rosmah Mansor tetapi baru-baru ini dia hadir sama apabila Rosmah lancarkan kapal TLDM. Sekarang, ke mana Rosmah pergi, Mahathir terhegeh-hegeh ikut. Hidung tak mancung pipi tersorong-sorong.
Mahathir tahu Najib sekarang lemah dan tak bijak. Bawah Dollah, dia tak boleh dapat apa-apa. Itu sebab dia caci dan hina Dollah. Mahathir ni pendendam. Sampai sekarang pun, dia caci Dollah lagi. Anwar jangan cakaplah....
Perangai Mahathir memang macam itu. Najib lemah, 'speechless'. Tak boleh buat apa-apa. Anak-anak Mahathir dapat itu dapat ini. Suka tak suka kena bagi. Pemimpin-pemimpin Umno hari ini semua sudah beli insurans.
Kenapa mereka beli 'insuran'... macam ada yang tak kena!
Yalah. Tiba-tiba kes Deepak keluar, Musa Hasan keluar, masing-masing dah macam cacing kepanasan sekarang ini. Masing-masing nak beralih pada Muhyiddin. Mereka tahu Najib akan jatuh tetapi mereka tak tahu Muhyiddin pun akan jatuh juga pasal Barisan Nasional akan kalah PRU-13!
Dulu tak silap ada suatu ketika Mahathir dilabel sebagai manusia paling kuat pembohong, Mahafiraun, Mahazalim dan sebagainya oleh mereka yang sekarang ini jadi pencacai-pencacai Umno seperti Ezam Mohd Nor, Zahid Mat Arif dan lain-lain. Hari ini hanya kerana nak bantuan Mahathir, mereka ciumlah tangan Mahathir tu.
Sepanjang penelitian Saudara, Mahathir ni memang lidah bercabang?
Mahathir ini memang lidah bercabang. Orang Kubang Pasu tahu sangat sifat sebenar dan kenal siapa Mahathir sebenarnya hingga menolak Mahathir sebagai perwakilan Umno Bahagian ke Persidangan Umno Malaysia dulu.
-Harakah

Bukit Setiawangsa : Bungalow JJ dan Zulhasnan akan diroboh - Tiada bayaran gantirugi : COO Ikram

Posted: 04 Jan 2013 06:16 AM PST


Workers strengthening the hill slope at Puncak Setiawangsa yesterday. Pic: Khairull Azry Bidin/NSTWorkers strengthening the hill slope at Puncak Setiawangsa yesterday. Pic: Khairull Azry Bidin/NSTKUALA LUMPUR: Three bungalows, including the properties of two members of parliament, at landslide-hit Puncak Setiawangsa will have to be demolished.
Public Works Institute (Ikram) chief operating officer Mohd Taufik Haron told the New Straits Times yesterday that two other bungalows might also suffer the same fate.
"We have no choice but to proceed with the demolition as the priority is to avert landslides at the slope."

Taufik said two of the bungalows to be demolished belonged to Rompin MP Datuk Seri Jamaluddin Jarjis and Setiawangsa MP Datuk Seri Zulhasnan Rafique, while the third was located next to Zulhasnan's property.


"We might also need to demolish two other bungalows nearby, but this will depend on further research on the soil condition."

Ikram, together with the housing area's developer Island and Peninsular Sdn Bhd and Public Works Department's slope engineering division, are carrying out remedial works on the slope after the landslide broke its retaining wall, splitting a bungalow into two.

A visit to the site yesterday saw the damaged bungalow had already been demolished, with workers clearing its debris.

Federal Territories and Urban Well-being Minister Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin said the government would not compensate the landslide victims.

"The issue of compensation is between the developer and property buyers. The authorities are not responsible. It is unfair to use taxpayers' money to pay for the developer's mistake.

"And if we do so, the government will have to compensate every victim of past landslides caused by developers' errors," he said during his visit to the location yesterday.

On the intention of residents and business operators to send a memorandum to the cabinet next week, Raja Nong Chik said it was their right to do so.

The owner of the first demolished bungalow, Al Sheikh Al Syed Afeeddin Al Jailani, said he hoped to meet the authorities and developer to discuss the possibilities of compensation.

I&P Sdn Bhd group managing director Datuk Jamaluddin Osman, who briefed Raja Nong Chik on the hill slope's remedial works yesterday, declined to comment.

Zarina Anjoulie sudah dijamin

Posted: 04 Jan 2013 05:41 AM PST


Kongsi Article Ini:
 1  6 
 
 

Selepas dua hari di Penjara Kajang, Zarina Anjoulie akhirnya diikat jamin adik tirinya.

Portal BERNAMA melaporkan Zarina telah meninggalkan bilik lokap Kompleks Mahkamah Petaling Jaya kira-kira 10 pagi tadi selepas wang ikat jaminnya sebanyak RM2,000 dibayar adik tirinya.

Laporan tersebut memaklumkan sebutan semula kes Zarina dan rakan lelakinya, Mohamad Fakhruzaim Mohamad Fawzi di tetapkan pada 8 Februari depan.

Mahkamah keluar sapina ke atas Zahid Hamidi

Posted: 04 Jan 2013 02:43 AM PST


Mahkamah keluar sapina ke atas Zahid Hamidi
KOTA BHARU- Mahkamah Tinggi Kota Bharu telah mengeluarkan sapina kepada Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi - agar datang ke mahkamah 6 Januari ini.
Sapina itu dikeluarkan oleh mahkamah atas permohonan Datuk Husam Musa yang menyaman blogger Papa Gomo.
"Mahkamah telah meluluskan permohonan saya untuk sapina Menteri Pertahanan Datuk Ahmad Zahid Hamidi. Ini kerana, Ahmad Zahid kenal siapa Papa Gomo ini apabila beliau membenarkan blogger ini memasuki kapal selam Scorpean sebelum ini," kata Husam kepada Harakahdaily.
Husam menyaman Papa Gomo ekoran satu laporan fitnah yang dibuat blogger Umno itu melalui blognya.
Writ saman tersebut difailkan Husam melalui peguam Hisham Fauzi baru-baru ini dengan menuntut gantirugi sebanyak RM10 juta, memohon maaf secara bertulis, gantirugi teladan, gantirugi melampau dan gantirugi punitif.
Selain itu injunksi menghalang defendan atau ejen atau pembantu berkomunikasi, memberi komen, mengulangi penerbitan kenyataan-kenyataan berunsur fitnah terhadap plaintif.
Defendan melalui blog; http://www.papagomo.com bertajuk 'gambar ekslusif bakal MB Kelantan pimpin tangan China Doll' diterbit pada 6 Disember tahun lepas cuba mengaibkan Husam dengan menyiarkan gambar tersebut.
Husam yang juga anggota Exco kerajaan negeri menyifatkan gambarnya dimanipulasikan sehingga memberikan gambaran plaintif sedang berpimpin tangan dengan seorang perempuan Cina.
Defendan atau nama sebenar Wan Muhammad Azri Wan Deris beralamat di Villa Apartment, Jalan 5/23 e, Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur antara lain turut menulis;
"Tapi Kawe yakin rakyat Malaysia bijok dan crdik bilo keleh gambar ni. Ambo yakin sedikit sebanyak rakyat Kelantan akan buko mato kenal siapo hok dalam gambar ni."
Dalam writ samannya Husam menjelaskan gambar itu sebenarnya menunjukkan beliau ketika itu bersama rombongan kerajaan Kelantan ke China sedang berjalan keluar dari sebuah bangunan dengan diikuti oleh jurubahasanya, seorang perempuan warganegara China.
Plaintif sebelum ini mengemukakan notis tuntutan kepada defendan menuntut supaya memohon maaf secara terbuka dan membayar gantirugi. Bagaimanapun defendan gagal dan enggan berbuat demikian.

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


AMANAT HJ HADI - BELUM BERDEBAT LAGI UMNO SUDAH DITELANJANGKAN

Posted: 04 Jan 2013 12:53 AM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

SEPERTI dijangka, sama juga sewaktu tahun 80-an dahulu di mana debat PAS dengan Umno atas tajuk "PAS tuduh Umno Kafir" awalnya seperti hebat dicanangkan oleh media.  Akhirnya beberapa hari sebelum tarikh debat yang dicadangkan oleh Umno itu diadakan, muncul di kaca TV Pemegang Besar Mohor Raja-Raja memutuskan bahawa debat itu dibatalkan.

Melucukan waktu itu, maklumlah kebiasaannya Pemegang Besar Mohor ini akan muncul di kaca TV hanya menjelang Bulan Ramadhan dan Syawal, iaitu untuk mengumumkan bila tarikh puasa dan hari Raya.  Maka, debat pun dibatalkan dan Umno pun selamat dari ditelanjangkan oleh PAS di khalayak ramai.

Kali ini pun tiada beza.  Mereka canangkan isu "Amanat Haji Hadi' yang sudah berpuluh tahun berlalu hanya untuk cari modal pilihanraya.  Maka, Umno mahu tunjuk hebat kononnya Umno lah parti yang bersungguh-sungguh memelihara kesesatan umat.  Mahu pecah perut menahan ketawa bila Umno menunjukkan kehebatannya mempertahankan agama.  Lihat sahaja lah malam sambutan Tahun Baru yang disiarkan secara langsung di TV baru-baru ini sudah cukup buat kita termuntah dengan Umno.

Apabila Tuan Guru Hj Hadi sanggup muncul di kamera TV secara langsung bagi memperjelaskan isu "Amanat Hj Hadi" ini, sebenarnya rakyat sudah tahu bahawa orang yang benar selalunya berani.  DS Anwar benar daripada Najib, maka DS Anwar berani cabar Najib berdebat.  Lojikkah Najib lebih benar dari Anwar maka Anwar lebih berani dari Najib?  Gila tu.

Rais anak Yatim pun berbunyi dengan suara tersedak-sedak bahawa Tuan Guru Hj Hadi boleh muncul di kaca TV tapi dengan syarat ianya dibuat rakaman, kemudiaannya mereka akan putuskan samada apa yang disebut oleh Tuan Guru Hj Hadi itu ada 'nilai berita' atau tidak baru boleh disiarkan.  Lihat, orang lama tetapi tidak cerdik-cerdik lagi.  "Amanat Hj Hadi" itu tiada nilai beritakah?  Jika tiada, mengapa kamu siarkan siang malam di semua saluran media syaitan kamu?

Kemudiannya, Rais anak Yatim menyebut Tuan Guru Hj Hadi mesti sanggup berdepan dengan "Tok-Tok Peti" atau pakar-pakar agama dari kerajaan.  Di mana pakar agama dari Umno?  Tidak mahu suruh Jamil Khir "Si penyapu wang zakat" dan Mashitah "penghalal zina dharurat" itukah?  Jika tidak pun jemputlah bekas Imam Masjid Negara si Firdaus "Penyepak Tong Undi" itu sekali.  

Tidak, Umno tidak akan sanggup memalukan diri dengan menjemput tokoh-tokoh agama mereka untuk ditelanjangkan oleh Tuan Guru Hj Hadi.  Akhirnya, Tok-Tok Peti pun dikambing hitamkan.  Hanya kambing layak diberi nama kambing!!

Tuan Guru Hj Hadi selamba dan tidak kisah jika Umno mahu meletakkan berapa ekor kambing hitam sekalipun malahan jika diletakkan sekandang lembu NFC pun tidak sedikit pun menakutkan Presiden PAS ini.  Mengapa?  Sebabnya, tiada manusia yang boleh mengalahkan hujah Al-Quran.  Itu lah di antara mukjizat Al-Quran.  

Seperti yang diduga, kesemua perancangan yang mereka cipta, mereka sendiri gagalkan akibat tiada telor.  Kononnya, Amanat Hj Hadi telah difatwakan salah lama dahulu.  Rakyat pun bertanya, jika sudah lama dikatakan amanat itu salah, mengapa sehingga kini Tuan Guru Hj Hadi tidak pernah disiasat, didakwa dan dikenakan tindakan atas 'ajaran sesat' itu?  Jawab sendiri.

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Najib dah tak ada modal hanya pandai takutkan orang Melayu dan askar Melayu

Posted: 04 Jan 2013 09:16 PM PST

Ayat biasa yang keluar daripada mulut pemimpin Umno ialah Umno tumbang Melayu merempat.Dalam masa yang sama puak ni pulun habis-habisan rembat tanah dan projek.Melayu di kampung-kampung dan bandar yang tak celik hanya dapat dua tiga puluh RM upah baling batu,buat honar dan kacau ceramah parti lawan.Lebih pada tu tak ada apa.

Mari kita baca apa kata PM Najib sebagai pesanan terakhir Najib kepada askar Melayu dan yang dah pencen.Ada macam cuba menakut-nakutkan askar Melayu walaupun diri sendiri takut jawab isu yang kini hangat diperkatakan iaitu pendedahan Deepak kes pembunuhan Altantuya dan kes projek RM100 juta Pusat Pengajian Pertahanan Nasional
(Puspahanas) yang diberikan kepada syarikat Ketua Wanita Umno Selangor dan syarikat buat berus gigi seperti yang didakwa Rafizi Ramli Pengarah strategik PKR.

Berucap ketika merasmikan persidangan perwakilan PBTM ke-87 dan Sumbangan Veteran Tidak Berpencen 1Malaysia (SVTB1M) di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Najib berkata 
"Siapa boleh jamin masa depan kita, siapa boleh menjamin kelangsungan Rejimen Askar Melayu Diraja tanpa kerajaan yang ada hari ini, tepuk dada tanya selera.
"... Dan inilah sebenarnya mengapa kita berjuang, mengapa kita meletakkan 'nyawa kita dihujung tanduk' sebagai para perajurit yang telah berjuang selama ini, sebab itulah negara terhutang budi pada anda semua," katanya.Baca di sini.


Rakyat bukan nak dengar Najib takut-takutkan orang Melayu dan askar pencen rakyat nak dengar penjelasan Najib kes yang dibongkar Deepak dan skandal Puspahanas.Pandai ya takut-takutkan rakyat.Jangan nak corner-corner!

VIDEO menghina NAJIB dan Rosmah...kah..kah..!!!

Posted: 04 Jan 2013 08:37 PM PST

Melayu pertahan Melayu.. kahkahkah

Para macai telah membuat laporan polis kerana penyebaran video ini, menurut para pencacai video ini menghina Najib dan Rosmah.

Sebelum video ini di tarik balik sila tonton puas puas. dan ketawa lah sepuasnya sebelum ketawa di aktakan haram oleh kerajaan zalim.. kahkahkah


Biarkan para macai nak buat seberapa banyak report polis sekali pun. gua tengok video ini tak menghina Najib Rsamah pun, malah memuja muji lagi Najib Rosmah.. kahkahkah
Macai.. Macai.. selamanya Macai... kahkahkah

Bagaimana video di bawah? video ini menghina Najib dan Rosmah malah mengaitkan kasus pembunuhan Altantunya dan menceritakan tabiat Rosmah berbelanja barang kemas?

kahkahkah

Share beb video ini.. ini video memuja muji rosmah najib, sebabtu para macai tak buat laporan polis.. kahkahkah

Koleksi Amanat Pemimpin Umno

Posted: 04 Jan 2013 08:26 PM PST

Lapangan Terbang Sultan Muhammad Di Kelantan Bergegar!

Posted: 04 Jan 2013 08:23 PM PST

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/47603_10200231992024797_1201910992_n.jpg

Demo bantahan Umno Pengkalan Chepa ke atas Ketua Bahagiannya, Dato' Dali Husin, di lapangan terbang Sultan Ismail Petra, pagi tadi. 

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/406762_10200232148348705_2050694741_n.jpg

Ada yg bertanya, betul ke ahli Umno yg dtg berdemo. Sebagai bukti, ini adalah bekas SU Umno bahagian Pengkalan Chepa yg juga Ketua Umno cawangan Lapang Terbang, bercakap kpd pemberita selepas demo berkenaan.

PENTING!!! Panduan bagi peserta HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT #KL112

Posted: 04 Jan 2013 08:18 PM PST

TOLONG SEBARKAN dan BUAT PERSEDIAAN PERLU dengan KAWAN-KAWAN.
HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT #KL112, 2 petang di STADIUM MERDEKA, KUALA LUMPUR ataupun di JALAN RAYA KUALA LUMPUR

KUASA RAKYAT
Tuntutan HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT #KL112 daripada:
1. BERSIH
2. Anti LYNAS
3. ANAK
4. ROYALTI

5. Bersama NGO-NGO yang lain
Jawatankuasa Pakat-Pakat Kalih :Kami menjangkakan pelbagai kaum akan muncul, pelbagai ideologi dan kepercayaan akan berhimpun untuk menyatakan pandangan mereka khususnya dalam mendesak KERAJAAN MALAYSIA untuk UNDUR.
Oleh itu bagi melancarkan HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT #KL112 ini, pihak kami mengeluarkan satu garis panduan yang diharapkan dapat membantu anda dan dalam memastikan perhimpunan ini dapat berjalan dengan lancar dan aman.

*Perkara yang perlu anda bawa/sediakan *
1. Kad pengenalan, lesen memandu, satu kad ATM sahaja.
2. Duit-maksimum RM100 sahaja.
3. Memakai pakaian yang sopan-T-shirt /baju berwarna Kuning, Oren, Merah dan Hijau. Sebaiknya ada logo
4. Setiap peserta diwajibkan memakai kasut bertutup.
5. Aksesori kempen-Button, kopiah, arm band, bendera kecil, banner dan placard yang ada Logo atau Slogan Berkaitan HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT SAHAJA boleh digunakan.
6. Bendera Malaysia, Bendera negeri masing-masing & Bendera NGO yang menyokong HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT #KL112 
7. Air Mineral, sedikit makanan ringan atau gula-gula.
8. Sedikit Garam-ia penting dan boleh dimakan sedikit (bukan sapu dimuka) bagi mengembalikan tenaga terutamanya jika Pihak Polis sembur air dari Water Canon atau Gas pemedih mata.
9. Kain Tuala Kecil basah untuk tutup mata dan hidung untuk elak terkena gas pemedih mata.
10. Digalakkan memakai Penutup Mulut dan hidung jenis *N100 Respirator, N95 Respirator *dan* Surgical facemask* untuk mengelak penularan wabak Influenza H1N1 dan juga menghindarkan sedutan gas pemedih mata yang melampau.
11. Jika anda mempunyai Asma atau Alahan sila bawa inhaler atau ubat sendiri.
12. Sila bawa beg plastik sampah kecil bagi mengelakkan anda membuang sampah merata-rata.
13. Sila bawa pen dan kertas (mini note pad) bagi mencatat nama dan no. pengenalan Polis atau perkara-perkara yang mencurigakan.
14. Jangan lupa bawa kamera, video cam atau handphone berkamera bagi merakamkan suasana himpunan – gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada kami selepas himpunan di email sammbukitmertajam@gmail.com
*Perkara yang tidak dibenarkan*
Read More / Baca Lagi >>

TG Nik Aziz seru rakyat sertai Himpunan 12 Jan

Posted: 04 Jan 2013 08:08 PM PST


KOTA BHARU: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyeru seluruh rakyat negara ini sama ada penyokong Pakatan Rakyat atau kerajaan turun ke Himpunan Kebangkitan Rakyat di stadium Merdeka pada 12 Januari ini.

Menurutnya, perhimpunan itu amat perlu bagi menyatakan bantahan terhadap 'penderaan' dan kezaliman yang telah dilakukan oleh kerajaan pada rakyat di negara ini.

Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily di rumahnya sebentar tadi bagi mengulas program himpunan besar-besaran pertama tahun ini dan terakhir sebelum pilihan raya umum.

Pada masa yang sama beliau menyeru semua pihak turun untuk menjayakan himpunan itu walaupun dengan berkerusi roda demi untuk menyatakan bantahan terhadap pemerintah yang zalim.

Katanya, mudahan dengannya juga dapat membuktikan Islam itu kuat.

Read More / Baca Lagi >>

Eh Najib, BubarParlimen Sekarang!

Posted: 04 Jan 2013 08:05 PM PST

PERDANA Menteri, Najib Razak tidak perlu menunggu hingga ke akhir hayat mandat PRU-12 untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Kalau Najib Razak ini Perdana Menteri yang mendengar rintihan rakyat jelata; beliau pastinya sedar dan tahu bahawa rakyat sudah tidak sabar lagi mahu mengundi pada PRU-13. Penantian yang sedemikian lama ini sememangnya suatu penyeksaan yang amat berat untuk ditanggung.

Saya pasti ramai antara kita yang tertangguh banyak urusan kerana menanti berlangsungnya pilihan raya. Saya sendiri sudah muak menanti. Selagi belum pilihan raya, adalah amat rumit untuk saya menyusun jadual keluar berkencan dengan kekasih dan merancang hari bahagia kami. Itu pun dengan syarat, kekasih hati perlu dicari dulu.

Tapi tak apa. Cinta dan segala yang terkait dengan kehidupan peribadi boleh duduk di nombor corot. Yang penting mesti langsai dulu PRU-13 ini. Kemudian kita boleh cerita soal nikah kahwin.

Sejak mengambil alih tugas di Jabatan Perdana Menteri daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi, Datuk Seri Najib Razak dengan selambanya menolak sebarang keperluan untuk memperlihatkan kemampuannya mendapatkan mandat daripada rakyat. Sungguh pun ada beberapa pilihan raya kecil yang berlangsung sebaik sahaja beliau mengambil alih kuasa, tetapi itu pastilah tidak cukup untuk meletakkan beliau sebagai manusia yang berhak menjadi Perdana Menteri; dikeranakan tiadanya mandat rakyat terbanyak melalui proses pilihan raya di peringkat nasional.

Read More / Baca Lagi >>

Dakwaan PAS syirik perlu jelas

Posted: 04 Jan 2013 07:58 PM PST


Zaharudin Abdul Rahman SHAH ALAM - Pengertian syirik terlalu luas dan perlu dinyatakan secara jelas, kata Pengerusi Multaqa Asatizah & Du'at (Murshid), Dr Zaharudin Abdul Rahman.

Menurutnya, dakwaan Presiden Pertubuhan Muafakat Sejahtera Malaysia (Muafakat), Ismail Mina Ahmad bahawa wujud amalan syirik dalam Pas hanya kerana terdapat ahlinya beramal dengan ajaran Syiah, liberalisme dan pluralisme tidak boleh dijadikan sandaran kukuh.

"Dakwaan beliau itu tidak dilakukan secara jelas, tiada bukti dan tidak dapat dipastikan siapakah orangnya," katanya kepada Sinar Harian.

Sebelum ini, Ismail Mina dalam laporan portal berita mendakwa wujud amalan syirik dalam Pas kerana terdapat ahlinya yang beramal dengan ajaran Syiah, liberalisme dan pluralisme.

Memetik laporan tersebut, Ismail berkata "Pada hemat saya, kezaliman yang paling besar adalah syirik. Saya tidak nampak dalam Umno ada kesyirikan dalam pemikiran dan akidah. Tidak ada. Tapi dalam Pas ada syirik, di mana ada orang beramal dengan Syiah, di mana ada orang yang liberalis dan pluralis"

Forum Pencacai UMNO Vs Amanat Hadi

Posted: 04 Jan 2013 07:56 PM PST

Selepas dibangkitkan berminggu-minggu dan tiada ruang untuk Hadi Awang menjelaskan isu Amanat Hadi itu, jadi bagaimana sekarang ini? Adakah JAKIM akan tangkap Haji Hadi andaikata tidak mahu tarik balik?
Forum Amanat Hadi, tetapi empunya diri yang dikaitkan dengan isu ini tidak ada sekali dalam forum? Orang lain pula yang membincangkannya? Forum apakah ini?
Forum Amanat Hadi Amanat Hadi Awang. Maaf Forum Tidak Diteruskan Kerana RTM Terikat Dengan FATWA (Majlis Fatwa & Jawatankuasa Muzakarah)

Jika kita serius berubah, ahli Umno akan bersama

Posted: 04 Jan 2013 07:49 PM PST

Aspan Alias,
Dalam pilihan raya kali ini rakyat perlu serius dalam membuat penentuan politik kerana kali ini akan membabitkan masa depan negara dan rakyatnya yang amat dahagakan keadaan politik yang berbeza dari yang sedang kita hadapi sekarang. Sekarang ini terlalu banyak isu yang membuatkan rakyat naik mual seolah-olah negara ini adalah negara dalam mana semua rakyatnya bergaduh dan bersengketa kerana politik dan kuasa. Krisis keyakinan yang dihadapi oleh kepimpinan UMNO dan BN sudah sampai ke tahap optima dan adalah malang jika rakyat tidak melakukan pembetulan terhadap hala-tuju kita yang sudah terlalu menyimpang jauh itu.

Semasa negara kita berada di dalam keadaan politik yang terbaik, ramai di antara rakyat yang sekarang ini masih belum lahir atau masih dalam zaman kanak-kanak atau remaja. Mereka tidak akan mudah untuk memahami apakah yang dimaksudkan 'penentuan politik' yang baik itu. Bagi mereka yang masih dalam umur bawah dari empat puluh tahun mereka menganggap politik itu adalah politik seperti sekarang. Politik hanyalah membuat pilihan siapa yang menang dan siapa yang kalah.

Siapa yang menang itu, pihak itulah yang benar dan siapa yang kalah itu adalah pihak yang tidak benar. Penulisan dan pertuturan tentang sejarah politik yang benar dan betul hanyalah cerita dan apa yang di perkatakan oleh mereka yang menang sahaja. Penilaian terhadap politik itu terletak kepada asas yang salah. Pertamanya politik yang kita mengaku sebagai politik demokrasi di negara ini sebenarnya terlalu jauh dari kebenaran demokrasi itu sendiri.

Read More / Baca Lagi >>

Ratusan juta wang rakyat selamatkan saham FGVH?

Posted: 04 Jan 2013 07:48 PM PST


KUALA LUMPUR: Ketika hampir semua syarikat besar minyak sawit mengalami kejatuhan harga saham mereka, Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) dapat mengekalkan harganya mutakhir ini.


Menurut AJK PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad (gambar), ini sekaligus mencetuskan dakwaan bahawa harga sahamnya dipertahankan atau inflated oleh pelabur-pelabur instituti kerajaan seperti KWSP, KWAP, LTH dan lain-lain yang dikerah.

"Kalau benar bagai didakwa maka ia adalah kerja sia-sia yang bakal mengorbankan ratusan juta ringgit dana awam dan wang rakyat," tulis beliau di dalam kolumnya di Harakahdaily, hari ini.

Justeru, kata beliau persoalan lebih besar adalah mampukah FGVH terus dipertahakan secara begini.

"Apakah FGVH mempunyai 'fundamentals' atau 'asas-asas' yang kukuh untuk terus kekal dalam persaingan global yang semakin sengit dengan cabaran-cabaran baru dalam industri ini?" soal beliau yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor

Letih betoi ngan ketuanan Melayu neh...

Posted: 04 Jan 2013 07:47 PM PST

 "Salam semua... Letih betoi Pak Long ngan kelaku orang kita. Pong pang, pong pang punya cerita pasai perpecahan orang Melayu la ni... macam la dulu tak berpecah... haha... Sebenaqnya perpecahan neh dah ada sejak sebelum merdeka lagi... ca tengok time depa tuntut merdeka dulu.

Satu puak yang nak merdeka bersandaqkan Islam dan Melayu... yang lagi satu pulak nak merdeka berteraskan Melayu tapi kongsi ngan semua kaum yang dok kat Tanah Melayu dengan Islam jadi agama rasminya. Tak pecah lagi ka lagu tu...


Kepala hotak Melayu dah memang terdidik dalam dua cara pembawakan... Satu puak cintakan Islam lalu depa pun teringin nak realisasikannya manakala satu puak lagi tak berapa nak faham Islam, sebab tu depa pandang ringan pada suruhan agama... tambah-tambah lagi tertarik ngan kebesaran duniawi. Dua fikrah tu ditinggai penjajah sampailah la ni...
Read More / Baca Lagi >>

GERAKAN sibuk selak kain orang, tidak sedar kainnya cuba ditanggal rakan sendiri

Posted: 04 Jan 2013 07:43 PM PST


TADI ada pak cik hantar senaskah akhbar Chinese Weekly yang pro-MCA. Tak sempat belek isi kandungannya, melihat kulit pun sudah tepuk dahi. Muka depannya menceritakan bahawa parti berbilang kaum itu dalam bahasa mudahnya, "cakap senanglah, buatnya susah".
Dalam erti kata lain, mana-mana parti boleh mengaku berbilang kaum, tapi belum tentu dapat merealisasikan kehendak itu. Sekiranya akhbar ini bertujuan memperli DAP maka tidaklah pelik. Dah memang itu kerja geng-geng MCA. Bidang tugas yang diberi UMNO kepadanya barangkali.
Tapi apabila ditenung-tenung muka depan akhbar itu. Kelihatan selain lambang DAP dan PKR, rupanya Gerakan, Parti Bersatu Sabah (PBS) dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) pun kena sekali. Nampaknya kegelian geng-geng pro-MCA terhadap parti berbilang kaum sudah di tahap kawan satu Barisan Nasional (BN) pun kena ditibai.
Kesian Gerakan. Di saat dirinya sibuk menyelak tepi kain orang, orang yang rapat dengannya sendiri sedang cuba menanggalkan kainnya. Bahaya betul!
Read More / Baca Lagi >>

Minyak Sabah disedut ke Sarawak, siapa untung? Siapa rugi?

Posted: 04 Jan 2013 07:42 PM PST

KOTA KINABALU, 4 JAN: Nasib yang bakal menimpa Sabah boleh diibaratkan seperti 'kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan' apabila sumber gas asli dari negeri itu akan disalur ke Sarawak melalui saluran paip sejauh 512 km.
Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Dr Hiew King Cheu berkata, projek penyaluran gas asli dari Sabah ke Sarawak itu sudah pasti tidak akan menguntungkan negeri berkenaan.
"Isunya, Sabah belum lagi menikmati hasil daripada sumber semulajadi itu tetapi Sarawak pula yang beruntung.
"Kemudahan pengeluaran dan saluran bagi memproses dan menapis minyak mentah serta gas asli sepatutnya dibina di Sabah, bukannya menyalurnya ke Bintulu," katanya dalam satu kenyataan.
Projek saluran paip bernilai RM4.6 billion itu dilapor akan mempunyai kapasiti pengendalian 1.3 bilion kaki padu (bcf) gas asli sehari. Ada laporan menyebut 500,000 bcf gas asli sehari akan disalur dari kawasan persisir pantai Gumusat-Kakap, Malikai dan Kinabalu untuk diekspot sebagai Gas Cecair Asli (LNG) ke Bintulu.
Read More / Baca Lagi >>

Tahanan mati dalam lokap polis bukan isu remeh, DAP desak kerajaan bertegas

Posted: 04 Jan 2013 07:41 PM PST

KUALA LUMPUR, 4 JAN: Pengerusi Biro Undang-undang DAP, Gobind Singh Deo mahu kerajaan melakukan pindaan undang-undang bagi menjamin keselamatan tahanan berikutan kes penderaan dan kematian dalam lokap yang tiada kesudahan.
"Daripada sudut tanggungjawab sivil, ini bermakna undang-undang itu akan meletakkan tanggungjawab berat ke atas pegawai polis yang melakukan siasatan terhadap apa juga kes ke atas tahanan melainkan jika ada bukti bukti sebaliknya," katanya dalam satu kenyataan.
Gobind yang juga Ahli Parlimen Puchong berkata, selain bertanggungjawab, kerajaan juga perlu menyiasat mana-mana pegawai yang terbabit dalam jenayah terutama melalui kecederaan atau kematian tertuduh ketika dalam tahanan.
"Undang-undang ini perlu meletakkan beban kehakiman ke atas mereka sehingga mereka dapat membuktikan kecederaan atau kematian bukan disebabkan kelalaian mereka.
"Jika pihak polis diletakkan dengan tanggungjawab lebih berat, mereka akan memastikan tahanan dijaga sebaik mungkin ketika dalam tahanan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

UMNO BN Lesapkan RM207 Billion Wang Pampasan Buruh Paksa

Posted: 04 Jan 2013 07:39 PM PST

Kedutaan Jepun di Malaysia mengesahkan kerajaan negara itu sudah menyerahkan sejumlah wang pampasan kepada kerajaan Malaysia untuk diserahkan kepada buruh paksa pembinaan landasan keretapi Thailand Myanmar.

Setiausaha Kedua Kedutaan Jepun ke Malaysia, Takaharu Suegami, mengesahkan bahawa Tokyo sudah menyerahkan wang tersebut dari awal 1990an hingga tahun 2004.

"Berdasarkan maklumat yang dikaji, kami dapati wang tersebut diserahkan sekitar tahun 1990an.

"Kami akan merujuk kepada Tokyo selepas ini (untuk maklumat lanjut)," kata beliau, dilaporkan oleh Harakahdaily hari ini.

Menurut Suegami, pihaknya tidak mengetahui bagaimana kerajaan Malaysia mengagihkan wang pampasan itu.

Bagaimanapun, beliau berjanji akan merujuk balik dengan Tokyo berdasarkan dokumen yang diberikan hari ini.

Sekretariat Jejak, yang diketuai oleh Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin mengunjungi Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur hari ini bagi mendapatkan maklumat lebih mendalam tentang pampasan itu.
Read More / Baca Lagi >>

Pemuda Pas terbit buku 'Amanat Haji Hadi VS Amanat Haji Mahathir & Haji Najib'

Posted: 04 Jan 2013 07:38 PM PST


Buku Amanat Haji Hadi
Buku "Amanat Haji Hadi" mula dijual di pasaran dengan harga RM4 sebuah.
 
KOTA BHARU – Di sebalik polemik berkenaan amanat Datuk Seri Abdul Hadi Awang tahun 1981 yang kembali hangat, Lajnah Penerangan Pemuda Pas Negeri Kelantan  menerbitkan sebuah buku bertajuk "Amanat Haji Hadi VS Amanat Haji Mahathir & Haji Najib".

Buku 48 halaman itu mengandungi pelbagai input menarik yang menjawab persoalan isu-isu yang berkaitan dengan amanat yang diperkatakan.

Buku tersebut baru diterbitkan dan disusun khas untuk menjernihkan kekeliruan yang ditimbulkan oleh mana-mana pihak yang berkaitan dengan parti lawan.

Selain fakta-fakta penting tentang amanat tersebut, buku ini juga disertakan dengan keratan-keratan akhbar yang membabitkan isu-isu yang dibincangkan.

Antara panel terlibat, Timbalan Ketua Pemuda Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz; Pengerusi Ulama Pelapis Pas Pusat, Khair Mutanazzar Ismail; Pengarah Pusat Penyelidikan & Pembangunan Pas, Dr Dzulkefly Ahmad dan Moderator Debat, Dr Mazlee Malik.

Read More / Baca Lagi >>

Lajim says talk of Chief Minister premature

Posted: 04 Jan 2013 07:36 PM PST

Who will be the Sabah Pakatan Rakyat chief minister will only be decided after a meeting of all the opposition coalition party

KOTA KINABALU: Who will be the Pakatan Rakyat Chief Minister will only be decided after nomination day, said seasoned Sabah politician Lajim Hj Ukin.
Lajim said he is ready to be the chief minister if that is want the Pakatan Rakyat Sabah wants.
This is the second time the topic has come up on his future. He had in fact expressed such aspiration during his speech at a recent political function held in Bongawan in the presence of Pakatan Rakyat leader Anwar Ibrahim and former Chief Minister cum SAPP president Yong Teck Lee.
He told the audience that throughout his three-decades long political career, he had held many senior positions in the government including the deputy chief minister of Sabah at one time, besides various senior position in the Federal government which included deputy Minister of Transport and deputy Minister of Housing and Local Government, except for the post of Chief Minister.
However, he denied Sabah Barisan Nasional's claim he is the Chief Minster designate for the state's opposition front.
"I am not admitting to anything now because we have not won yet. But there is a big possibility that we will name the chief minister designate after nomination day. We will discuss this matter with the other Pakatan components. First as we need consensus on the issue," he said.
Read More / Baca Lagi >>

Saham FGVH akan kecundang akhirnya? - Dzulkefly Ahmad

Posted: 04 Jan 2013 07:35 PM PST

Saham FGVH akan kecundang akhirnya? - Dzulkefly AhmadPada ketika semua syarikat-syarikat besar dalam komoditi minyak sawit dunia bergelut dengan 'stockpile' yang tinggi serta harga minyak sawit yang rendah, aneh bagaimana FGVH terus dapat bertahan dengan harga sahamya.
Untuk peringatan umum, saham FGVH mengalami kemuncaknya pada 5 Julai 2012 yakni RM5.55/saham. Adalah didakwa bahawa pelabur asing kemudianya menjual saham mereka ketika saham FGVH mula menurun bagi mengurangkan kerugian atau 'cutting loses' ketika harga menjunam melepasi 'psychological level'nya pada paras RM5.00/saham pada Rabu, 20 Disember dan tutup dengan harga RM4.85 pada hari tersebut.
Saham FGVH terus menurun 4 hari berturut-turut dan tutup dengan harga RM4.69/saham. Pada hari akhir perniagaan sebelum cuti Krismas yakni 24 Dis harga terus jatuh kearas RM4.61/saham. Ini bermakna perbezaan RM0.90/saham berbanding pada harganya yang tertinggi yakni RM5.55/saham.
Ketika hampir kesemua syarikat-syarikat besar minyak sawit mengalami kejatuhan harga saham mereka, FGVH dapat mengekalkan harganya mutakhir ini sekaligus mencetuskan dakwaan bahawa harga sahamnya dipertahankan atau 'inflated' oleh pelabur-pelabur instituti kerajaan seperti KWSP, KWAP, LTH dll yang dikerah. Kalau benar bagai didakwa maka ia adalah kerja sia-sia yang bakal mengorbankan ratusan juta ringgit dana awam dan wang rakyat.
Persoalan lebih besar adalah mampukah FGVH terus dipertahakan secara begini? Apakah FGVH mempunyai 'fundamentals' atau 'asas-asas' yang kukuh untuk terus kekal dalam persaingan global yang semakin sengit dengan cabaran-cabaran baru dalam industri ini?
Read More / Baca Lagi >>

Adakah bid'ah hasanah dalam hukum Islam? - Prof Madya Dato Dr MAZA

Posted: 04 Jan 2013 07:28 PM PST

Tuan Ibrahim Tuan Man - UMNO Tiada Dewan Ulama

Posted: 04 Jan 2013 07:28 PM PST

PAS: Hutan musnah di bawah Umno/BN

Posted: 04 Jan 2013 04:48 PM PST


Mereka bertanggungjawab mengheret Malaysia ke kedudukan ketiga tercorot dunia berbanding 132 buah lain.

Oleh Huzir Sulaiman
PETALING JAYA: Lajnah Perumahan, Pengguna dan Alam Sekitar PAS Pahang (LPPAS) mempertikaikan sikap hipokrit Umno/BN dalam aspek pengurusan hutan negara.
LPPAS mendakwa mereka bertanggungjawab mengheret Malaysia ke kedudukan ketiga tercorot dunia berbanding 132 buah lain.
Laporan indeks prestasi alam sekitar dunia itu diterbitkan Universiti Yale Amerika Syarikat baru-baru ini.
"Laporan tersebut juga menggambarkan betapa teruknya prestasi negara selama 1 dekad ini (2002-2012) dalam mengurangkan kesan kepada daya tahan ekosistem dan sumber asli negara", kata Pengerusi LPPAS, Andansura Rabu.
Beliau juga mendakwa Umno /BN sudah kehabisan modal politik sehingga sanggup menuduh Kedah dan Kelantan, sedangkan pada hakikatnya, merekalah yang sebenarnya gagal dalam menguruskan hutan di negeri yang ditadbir mereka.
"Seperti juga isu air, mereka menghentam Kelantan dan Selangor tetapi pada hakikatnya di Pahang sendiri krisis air masih tak selesai-selesai," tambahnya  merujuk kepada memorandum krisis air Pahang yang diserahkan wakil PAS Negeri kepada Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob baru-baru ini.
Andansura mendakwa di Pahang sendiri, kita boleh lihat banyak penerokaan hutan yang gagal diuruskan dengan baik contohnya di Hutan Simpan Kemasul (sebelah Felda Kemasul, Kg.Cemomoi Mancis) yang melibatkan 3000 hektar kawasan hutan.
Read More / Baca Lagi >>

DAP masih lagi berintegriti berbanding Umno

Posted: 04 Jan 2013 04:46 PM PST


IKTIBAR
Tindakan Pengarah Pilihan Raya DAP, Pooi Weng Keong meletak jawatan ekoran kesilapan teknikal dalam pengiraan undi pada pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP Kebangsaan bulan lalu perlu dihormati dan diambil iktibar.

Apa yang dilakukan Weng Keong memberi markah besar kepada DAP. Bahawa anggota parti itu bertanggungjawab dan sedia mengambil risiko atas apa yang berlaku, hatta kesalahan teknik.

Apa dilakukan oleh Weng Keong itu tidak wajar diketawakan atau disinis tetapi patut ditiru oleh semua ahli politik tanpa mengira parti. Walaupun pengakuan itu menjejaskan maruah dirinya, dan boleh menjejaskan partinya, tetapi ia adalah tindakan terbaik demi menjaga maruah dan integriti partinya.

Ekoran salah teknik, salah kira itu menyebabkan seorang calon Melayu yang mendapat undi untuk menduduki salah satu 20 kerusi CEC terkeluar. Ketiadaan wakil Melayu menjadi isu dan kritikan oleh pihak musuh DAP terutamnaya MCA, Umno dan Gerakan. Macam-macam dituduhkan terhadap DAP di mana Umno menyifatkan DAP meminggirkan Melayu.

Kritikan-kritikan seperti itu tidak dapat dihindarkan di dalam dunia politik. Politik itu sendiri tidak sekata dan tidak selari. Semua dilakukan oleh pembangkang tidak betul bagi parti memerintah dan begitu juga sebaliknya. Di sinilah jahat dan jijiknya manusia politik.
Read More / Baca Lagi >>

Kuala Langat: Undi India penentu kemenangan

Posted: 04 Jan 2013 04:45 PM PST


Satu jalan tunggal menghubungkan pusat bandar Banting di dalam bahagian pilihan raya Kuala Langat. — Gambar Choo Choy May
Pilihan raya umum akan datang dijangka menjadi perlawanan sengit untuk membentuk kerajaan Malaysia. Beberapa kerusi di seluruh negara cenderung menjadi pertempuran hangat oleh kerana dimenangi dengan majoriti tipis. The Malaysian Insider melihat beberapa kerusi panas ini dalam apa yang dikatakan pilihan raya sengit untuk memerintah Malaysia.

KUALA LUMPUR, 5 Jan — Dengan Klang di sebelah utara, Putrajaya disebelah timur dan Sepang disebelah selatan, kawasan Parlimen Kuala Langat terletak di pinggir barat negeri terkaya dan paling ramai penduduk di Malaysia, iaitu Selangor.
Satu jalan tunggal menghubungkan pusat utama bandar — zon perindustrian bebas Telok Panglima Garang, bandar Jenjarom serta bandar daerah, Banting.
Pemanduan selama 40  dari Kuala Lumpur, kawasan ini sukar diakses melalui pengangkutan awam. Tiada Keretapi Tanah Melayu (KTM) atau kereta api Mass Rapid Transit (MRT), hanya bas swasta membawa penduduk ke Klang, Kuala Lumpur International Airport (KLIA) dan bandar utama Kuala Lumpur.
Dengan pengundi seramai 87, 239 orang, kawasan separa bandar ini dalam banyak cara adalah mikrokosmik Malaysia. Komposisi kaum bagi pengundi adalah 54.50 peratus Melayu, 26.03 peratus Cina, 17.04 peratus India dan juga penempatan Orang Asli kira-kira 800 orang yang berjumlah 1.87 peratus pengundi.
Tempat asal usul keluarga badminton Malaysia paling terkenal, Sidek bersaudara yang cemerlang, Kuala Langat mempunyai gabungan aktiviti ekonomi termasuk perikanan kecil-kecilan, pertanian dalam bentuk ladang kelapa sawit, penanaman sarang burung serta industri berat dan ringan.
Nama-nama kilang besar seperti Megasteel dan Toshiba dengan bangganya menyambut pengunjung yang melalui lebuh raya KESAS ke daerah tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Isma bertengget atas Umno serang PAS

Posted: 04 Jan 2013 04:44 PM PST


KUALA LUMPUR: Ketika Utusan Malaysia dan lain-lain media Umno menyerang PAS melalui Amanat Haji Hadi, pertubuhan Ikatan  Muslimin Malaysia (Isma) juga mengambil sikap yang sama.

Pertubuhan itu melalui Presidennya, Abdullah Zaik Abdul Rahman menyerang Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dengan mendakwa amanat ini telah menjadi punca orang ramai menjatuhkan hukuman murtad tanpa melalui proses mahkamah.

Sehubungan itu, Abdullah meminta Ustaz Hadi menarik balik amanatnya itu.

Padahal isu ini hanya dimainkan oleh Umno untuk menutup kelemahan mereka dengan memainkan isu yang sudah 31 tahun berlalu. Ia menjadi modal Umno setiap kali pilihan raya tetapi apabila dicabar untuk berdebat, Umno akan mencari pelbagai helah.

Isu amanat ini timbul pada tahun 1981 ketika PAS sedang bangkit dari kehancuran selepas ditendang keluar dari BN.

(Amanat ini hanya disebarkan oleh sesetengah ahli PAS yang taksub dan tidak pernah disebarkan oleh PAS sendiri secara rasmi)
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT