Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


Mahathir lupa korupsi dizamannya yang masih belum selesai

Posted: 02 Dec 2013 02:52 AM PST

DALAM HUJAN                                                                                

Dr Mahathir Mohamad berkata amalan korupsi di negara ini kian bertambah dan undang-undang berkaitan dengannya kurang licin tidak seperti zamannya. Aduh, enak dan sedap sekali bicara Pak Mahathir. Sayang beliau tidak mengemukakan bukti atau fakta 'kegiatan' korupsi serta tangkapan dan hukuman di sepanjang tempoh beliau menjadi perdana menteri, 1982 hingga 2002.

Logiknya kerana Mahathir lama berkhidmat sebagai perdana menteri berbanding dengan Abdullah Ahmad Badawi lebih kurang empat atau lima tahun dan Najib baru empat tahun tentu era beliau lebih banyak kejadian korupsi berbanding dengan zaman Abdullah dan Najib.

Di zaman Abdullah juga berlaku pindaan akta BPR menjadi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dimana suruhjaya itu diwujudkan untuk memberi kesan pencegahan lebih efektif lagi.

Najib baru menjadi perdana menteri empat tahun, logiknya tentulah kes-kes rasuah di zaman Najib berkurangan berbanding dengan Mahathir. Apakah Mahathir membuat perbandingan itu dari jumlah nilai korupsi seperti mana didedahkan pembangkang mengenai pembelian peralatan senjata (kapal selam, kereta kebal dan sebagainya) untuk negara dan sebagainya?

Dakwaan Mahathir itu harus dikemukakan bukti dan juga data-data yang jelas bagi menyakinkan orang ramai dan bukan berilusi semata-mata. Mengenai kelicinan undang-undang berkenaan dizamannya ia boleh dipertikaikan, begitu juga dengan hukuman. Ada beberapa kes yang sudah menjadi lagenda seperti kes membabitkan Rafidah Aziz, mendiang Eric Chia Perwaja atau pun kes membabitkan Rahim Noor dan peguam negara Ghani Petail yang masih diperkatakan sampai sekarang ini.

Apakah Mahathir lupa kejadian atau kegiatan mega itu semuanya berlaku pada zamannya?

Mahathir membuat dakwaan demikian sebagai mengulas mengenai laporan indeks persepsi korupsi dunia yang akan dikeluarkan esok. Mahathir tentulah dituntut bukan bercakap sesedap mulut sahaja tetapi hendaklah memberi bukti dan dalil-dalilnya. [wm.kl.6:51 02/12/13]

Fauzi Shaari melerai demonstran dengan salam bukan cota

Posted: 01 Dec 2013 07:41 PM PST

BELASUNGKAWA                                                         

Lewat petang semalam kita dikhabarkan dengan berita mendukacitakan apabila bekas Ketua Siasatan Jenayah Bukit Aman Fauzi Shaari (Dato') telah kembali ke Rahmatullah di pusat rawatan rapi (ICU) hospital Selayang. Beliau pergi dalam usia 63 tahun.

Sewaktu catatan ini dibuat urusan pengembumian jenazah beliau sedang dilakukan di Shah Alam Selangor. Al Fatihah.

Fauzi sebelum ini dilaporkan dimasuk ke hospital berkenaan dan dirawat di ICU kerana sejenis penyakit yang tidak dapat dikesan. Ramai pemimpin dan ahli Pas menziarah dan berdoa untuk kesejahteraan beliau semasa di hospital.

Fauzi nama yang indah dan insan yang dihormati. Profesyennya sebagai pegawai tinggi polis tidak memisahkan beliau dengan masyarakat umum. Malahan jawatan itu seakan tidak menjadi gap, untuk meletakkan beliau (polis) dengan orang awam di sempadan berbeza, malahan bergerak bersama demi keamanan dan ketenteraman negara.

Semasa menjadi ketua polis Dang Wangi dan ketua polis Selangor beliau juga tegas dengan masalah jenayah dan maksiat. Kesungguhannya membenteras maksiat menyebabkan beliau tidak disenangi oleh sesetengah pihak. Namun tugas dan ketegasan itu satu kebanggaan pula bagi negara. Beliau tidak berkompromi atas niat membela agama dan bangsa.

Fauzi (tengah) sedang mendirikan solat. 
Kata orang benih yang baik tetap akan baik walaupun di mana berada. Allahyarham mengambil keputusan menyertai Pas sebagai wadahnya selepas tamat dalam perkhidmatan PDRM. Tidak menghairankan kalau beliau memilih Pas, bukannya Umno, sebab beliau sendiri lahir dalam keluarga pejuang Islam.

Bapanya, Shaari Musa adalah orang turut bertanggungjawab menubuhkan Persatuan Ulama Malaysia bersama bekas Yang di-Pertua Pas pertama Ahmad Fuad Hassan. Allahyarham menyerahkan borang kemasukan ke dalam Pas dalam satu majlis di Perak pada 29 Mei 2912 yang diterima oleh presiden Pas Abdul Hadi Awang.

Shaari dilahirkan di Batu Kurau, Perak pada 25 September 1950.

Sebagai seorang pegawai tinggi polis, pendekatan dan komitmen Shaari sebagai seorang pegawai yang patut dicontohi. Beliau mempunyai diplomasi tinggi dalam mewujudkan ketenteraman dan keadilan kepada pelanggan - rakyat. Misalnya semasa kemuncaknya reformasi tahun 1998 dan menjelang pilihan raya umum 1999 beliau adalah ketua polis Dang Wangi. Setiap minggu beliau akan berdepan dengan ribuan para demonstrasi yang menuntut keadilan dan kebenaran kerana membela pemecatan dari Umno dan kezaliman oleh Mahathir Mohamad ke Anwar Ibrahim.

Keserlahan daya diplomasi tinggi beliau sebagai anggota polis nampak disini bila mana beliau mengambil pendekatan lunak dengan para demonstrasi yang kebanyakan dengan berladum dengan emosi dan kebencian kepada polis. Beliau tidak mengambil sikap menentang tetapi menggunakan pendekatan berbaik dan berkawan. Beliau turun ke jalan raya untuk menyuraikan para demonstasi dengan salam bukannya dengan cota atau belantan.

Beliau akan bersalaman dengan para demonstrasi dan minta bersurai dengan baik setelah diberi peluang untuk melalak dan melaung beberapa ketika melepas luapan perasaan masing-masing.

Ternyata pendekatan diambil Fauzi berjaya. Diplomasi itu menyebabkan para demonstrasi menghormati dan malu kepadanya kemudian akan bersurai dengan baik. Tanyalah sesiapa yang pernah terlibat dengan demontrasi tahun 1998 akan merasai keindahan atau kemesraan Fauzi (polis) dengan para demonstrasi ini.

Beliau juga seorang mudah mesra dan berhemah dengan sesiapa saja. Perangai kepegawaian polis yang bengis, sombong tidak ada kepadanya. Saya pernah berjumpa dan berbual-bual secara peribadi dengannya. Walaupun pertama kali mendekatinya tetapi kemesraan dan layanan yang diberikan cukup istimewa, mengkagumkan. Pertemuan pertama dengannya ialah semasa hadir satu majlis di rumah ahli politik 'kaki lompat' di Taman Melawati.

Pada pertemuan ini beliau mencerita di antara peranan beliau sebagai pegawai polis agak kekok juga untuk melayani kerenah para demonstasi. Tetapi katanya beliau merasa nasib baik setiap arahan dan larangan yang disampaikan secara 'berkawan' dapat mengatasi masalah tanpa berlaku ketegangan.

Kali kedua berjumpa dengannya dan bersarapan bersama semasa Pas mengada Himpunan Hijau di Alor Star Kedah pada tahun 1 Jun 2012. Penemuan dari dekat ini menyerlahkan apa yang ditunjukkan sebelum ini. Kami makan sama-sama tanpa ada rasa kekok dan sikap gensi dari beliau sebagai bekas pegawai tinggi polis. Kehambaanya sebagai seorang pejuang Pas dan terdidik dengan agama sangat jelas.

Atas wibawa dan komitmennya dengan perjuangan Islam (Pas) menyebabkan Pas menawarkan beliau menjadi calon Parlimen di kawasan Larut Perak pada pilihan raya umum lalu. Beliau berdepan dengan calon BN, Hazmah Zainuddin. Penyertaan kali pertama dalam pilihan raya atas desakan Pas itu bagaimana pun Allahyarham gagal.

Perjuangan Allahyarham Fauzi baru masuk tahap pertama di dalam Pas, tetapi hati dan jiwanya ternyata sudah kesekian lama tertanam dalam Pas.  Bagi saya jalan yang diambil itu satu pengorbanan kerana beliau sudah tentu tidak melihat apa-apa tawaran kerajaan selepas bersara, misalnya menjadi pengerusi di mana-mana agensi kerajaan.

Yang nyatanya perjuangan ayahnya menyebabkan beliau tidak terlepas dari ikut sama berada dalam 'gelong' perjuangan Islam (Pas). Sesungguhnya walaupun sekejap Allahyarham bersama Pas tetapi ia meninggalkan impak yang cukup besar. Hasratnya untuk memberi kefahaman di antara polis dengan orang politik tidak kesampaian sepenuhnya.

Semoga roh Allahyraham dicucuri rahmat. [wm.kl.11:03 am 02/12/13]

Mustapa dilantik semula Setiausaha Agung Pas

Posted: 01 Dec 2013 08:28 AM PST

STOP PRESS                                                                                        

[kemaskini] Mesyuarat penuh Jawatankuasa Kerja Pas Pusat malam ini telah melantik semula Mustapa Ali sebagai Setiausaha Agung manakala Mahfuz Omar dan Ahmad Yaakub masing-masing menjadi Ketua Penerangan dan Bendahari.

Dr Mohd Hatta Ramli kekal sebagai Pengarah Pilihan Raya Pas.

Mesyurat juga membuat lantikan Pesuruhjaya Negeri-Negeri; Selangor (Iskandar Samad), Wilayah Persekutuan (Muhammad Nor Mohamad), Perak (Razman Zakaria), Johor (Amninulhuda Hassan), Pahang (Tuan Ibrahim Tuan Man), Kelantan (Ahmad Yaakub), Terengganu (Saifu Bahri Mamat), Negeri Sembilan (Mohd Taufik Abdul Ghani), Melaka (Adly Zahri), Kedah (Mahfuz Omar), Perlis (Mohd Shukri Ramli), Sabah (Mohd Aminuddin Aling) dan Sarawak (Adam Ahid).

Pesruhjaya Pulau Pinang katanya ditangguhkan perlantikannya.

Mesyuarat semalam juga melantik tujuh orang AJK tambahan termasuk mereka yang tewas dalam pertandingan di muktamar lepas, mereka ialah; Mohd Amar Nik Abdullah, Abu Bakar Chik, Abang Ahmad Kerdee Abang Masagos, Mohamad Husin, Asmuni Awi, Zulkiflee Mohd Omar dan Dr Muhaimi Sulam.  [wm.kl.12:27 am 02/12/13]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT