Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


Pandangan Dari Seroang Hakim Yang "Sakit"

Posted: 12 May 2013 11:00 PM PDT

SUSUPAN TENGAH HARI                                                                                                   

Ulasan politik terhadap kekalahan kemerosotan sokongan orang Cina terhadap Umno dalam pilihan raya lalu oleh bekas Hakim Mahkamah Rayuan Mohd Noor Abdullah tidak wajar dan ia tidak menggambarkan pandangan aris dari seorang bekas Hakim. Seorang hakim sepatutnya berpandangan terbuka dan jauh sekali untuk menanamkan unsur kebencian sesama rakyat Malaysia. Tugas dan tanggungjawab hakim ialah membaik dan mendamaikan.

Seorang hakim memastikan keadilan tertegak bukannya berpihak kepada mana-mana pihak walaupun demi kepentingannya sendiri. Integriti dan penghormatan kepada hakim akan hilang apabila ia bias atau bertindak berat sebelah serta tidak berfakta.

Kita tahu Mohd Noor orang Melayu yang mungkin mempunyai sentimental value yang tinggi dengan Umno kerana memungkinkan beliau pernah berada di persada yang ada hari ini, sebagai hakim. Tetapi beliau sepatutnya lebih peka dan bertanggungjawab terhadap apa yang diluahkan itu. Beliau kena hormat kepada profesyennya sendiri kalau pun tidak mahu hormat kepada 'kasut' yang pernah dipakai untuk melangkah ke mahkamah bersematkan piagam perkhidmatan yang hebat.

Mohd Noor dalam satu forum telah mengecam orang Cina kerana tidak menyokong Umno dalam piliihan raya lalu dengan menyifatkan orang Cina inginkan kuasa dan mengkhianati ikatan kerjasama dengan Umno. Naif sangat sebagai seorang bekas hakim kalau tidak menyedari atau pun menolak realiti sebenarnya terhadap kaum Cina di negara ini. Hak orang Cina yang dibenarkan tidak boleh dinafikan seperti juga orang Melayu.

Kalau orang Cina telah bertindak tidak mengikut undang-undang dan bertentangan dengan perlembagaan kenapa tidak disyorkan tangkap dan humban saja mereka ke penjara?

Apakah Mohd Noor ada deraf undang-undang atau perlembagaan sendiri untuk mengatasi masalah orang Cina dan dalam masa sama pertahankan kedudukan kepentingan orang Melayu untuk dikemukakan kepasa Najib Razak? Untuk pengetahuan Mohd Noor perlembagaan yang ada sekarang ini yang membenarkan orang Cina berpolitik dipersetujui oleh pemimpin Umno juga. Cuba bca sejaraha dan jangan tafsir sejarah dan perlembagaan negara mengikut Zainal Kling dan Ramlah Adam. Status kita sebagai hakim bukan boleh menutup kebenaran dan sejarah yang ada.

Perlembagaan tidak menghalang orang Cina untuk mendapat kuasa di negara ini menerusi politik. Perlembagaan juga tidak pernah memuktamadkan bahawa orang Cina kena undi Umno sampai kiamat. Jadi macam mana kita sebagai seorang pengamal undang-unang menjadi bingung mengenai hal ini, apakah sampah sebesar gajah masuk ke dalam mata?

Bukan saja marah kepada orang Cina beliau juga mahu adakan rezeb orang Melayu dibandar. Beliau juga juga mahu sekolah vanarkular, sekolah Jenis Kebangsaan Cina dibuabrkan kerana ia tidak diiktirf oleh perlembagaan dan menjana perpecahan kaum. Sekali lagi bekas Hakim ini bingung dan 'semabur' dalam memahami amalan pentadbiran negara ini.

Mengenai rrzab bekas hakim ini rabun mata tidak mahu melihat apa yang berlaku. Sebelum ini setiap bandar tanah rezab Melayu sudah pun ada tetapi siapa yang mencerobohnya. Yang ambil tanah rezab Melayu atas nama pembangunan tetapi tidak digantikan. Bukankah Umno yang ada pertahankan itu?

Mengenai sekolah vanarkular sejak kesekian lama sekolah itu berjalan dan mendapat bantuan kerajaan tiba-tiba dicadangkan agar ianya dibubarkan. Sepatutnya Mohd Noor menyuarakan perkara ini sejak lama dalu bukan hari ini setelah Umno hampir padam. Malang negara ini, dan tidak mustahil akan berlaku berantakan kalau mempunyai hakim-hakim seperti Mohd Noor ini yang jadi gelap mata dan gelap otak mengenai perkembangan negara sendiri. Mungkin inilah hakim Melayu yang totali menganuti fahaman Umno yang sesat.

Mungkin inilah silapnya kalau semasa menjadi hakim hanya mendengar penghujahan pendakwa dan pembelaan dari dalam mahkamah tetapi tidak cuba turun ke lapangan untuk melihat apa sebenarnya yang berlaku. Jadi hari ini selepas bersara dan kena menapak kaki ke bumi, baru Mohd Noor tahu yang bumi negara senget ataupun penuh dengan lumpur. Baru dia tahu bahawa kuasa hakim di dalam kamar itu tidak boleh hendak menentukan masa depan negara. Harapnya Mohd Noor akan berjalan lebih jauh dalam memahami senario politik Malaysia.

Semoga hakim yang menunjukkan sikap rasis melampau seperti Mohd Noor ini tidak ramai dan rakan-rakan hakim lain dapat perbetulkan pandangan sengit Mohd Noor ini. Jadi mereka yang terkilan dengan pandangan Mohd Noor ini anggap sajalah dia sakit. Pandangan dan cadangan beliau itu adalah idea yang sakit. [wm.kl.1:59 pm 13/05/13]


Sementara Najib Bentuk Kabinet, Bacalah Catatan Ini

Posted: 12 May 2013 08:38 PM PDT

PANDANGAN SEKEPING HATI                                                                                     

Untuk menjadi seorang pemimpin yang hebat dan dikenali mudah tetapi untuk menjadi pemimpin yang disanjungi dihormati sukar. Pemimpin disanjungi dihormati mestilah berjiwa besar. Berjiwa besar ertinya kena berani membuat tindakan, berpandangan jauh serta sedia merombak tradisi yang sedia ada, mengurangkan keburukan perbanyakan kebaikan. Kena melakukan pembaharuan. Reform saja mungkin tidak mencukupi kalau rfeform itu untuk kebaikan sendiri bukan sejagat.

Dalam soal ini fahaman atau pun mitos bahawa hanya pihak tertentu sahaja yang mampu atau boleh mentadbir negara hendaklah dibuang sejauh mungkin. Paling afdal melihat kepada realiti. Ilusi sudah tidak boleh lagi dalam dunia memaksa kita menerima hakikat. Zaman berlawak, berbohong atau memanipulasikan segala hal sudah berakhir. Kalau ia tetap hendak dilakukan ia sesuatu yang sulit.

Pemimpin berjiwa besar sanggup menentang arus bukan untuk diri sendiri tetapi demi masa depan rakyat, masa depan negara dan masa depan semua. Apakah ada di kalangan kita berjiwa besar seperti mana dimaksudkan? Ataupun kita masih lagi bermain politik keakaun (kepuakan dan individualistik) berlandaskan nasu amarah sepanjang masa dan menyalahkan orang lain sepanjang zaman.


Atau bila kita kalah kita menafikan orang yang kalah walaupun ada sesetengahnya perkara pihak kalah lebih baik dari kita yang menang. Kalau kita berjiwa besar kita akan ambil mereka yang bijak pandai untuk membangun negara bersama tanpa mengira faham dan ideologi politik. Ideologi politik boleh diketepikan dan ideologi pembangunan negara yang kena diutamakan dan dijadikan agenda bersama.

Lupa kepada perselisihan dan idealisme politik sendiri-sendiri. Setiap daripada kita pasti ada yang cedera dan menang bila berlaku peperangan. Mereka yang cedera harus disembuhkan manakala mereka yang menang perlu menggunakan kemenangan untuk menyembuhkan keadaan dan sekaligus merawat sama yang cedera.

Sesuatu yang merugikan kalau kita membuang semua mereka yang kalah termasuk idea dan buah fikirannya. Apa lagi yang dikatakan kalah mengikut hukum demokrasi (pilihan raya) kita bukan kalah dalam erti sebenarnya. Misalnya seorang doktor pakar yang berkebetulan berada di pihak musuh, apakah dia tidak boleh digunapakai kerana pihak yang disokongnya kalah? Doktor dan profesionalismenya tidak bersalah dan ia tetap relevan bila-bila masa. Kalau kita membuang semua ternyata kemenangan yang diperolehi itu tidak dimanfaat sebaik mungkin.

Manakala yang menang walaupun lemah tidak berilmu kita ambil dan angkat menjadi menteri kerana semata-mata dia menang. Politik atau sikap begitu sudah tidak sesaui lagi era ini di mana semua manpower dari segala segi diperlukan unutk membangun negara. Politik mengasingkan atau membazirkan tenaga manusia (kecerdikan) disebabkan perbezaan politik tidak wajar dipraktikkan lagi.

Nah.. di sinilah bagi mengelakkan pembaziran, masa, tenaga dan wang ringgit kita memerlukan seorang pemimpin yang berjiwa besar, berani membuat perubahan dan menentang arsus serta merombak tradisi diamalkan selama ini. Kita sangat menanti pemimpin Malaysia yang agung yang mampu merombak dogma politik usang.

Sehubungan itu saya ingin bertanya apakah Perdana Menteri Mohd Najib Razak seorang berjiwa besar dan seorang pemberani membuat perubahan? Ataupun beliau masih rigid dengan pegangan lama bahawa yang menang saja harus dirai dan diguna pakai manakala yang kalah dibiarkan mereput begitu saja. Politik sedemikian politik berdendam kesumat. Politik yang tidak sepatutnya diamalkan di era perubahan dan rakyat lebih mahukan kepada tindakan-tindakan praktikal dan realistik. Kalau Najib masih berpegang kepada dogma lama maja jelas apa yang disebut era transformasi dan pembaharuan itu masih belum wujud.

Saya suka untuk melihat secara poisitif dan menambahkan pemahaman berhubung dengan slogan Najib, Rakyat Didahulukan Pencapai Diutamakan. Apabila beliau sebut rakyat, tidak semestinya dia hanya dari kalangan Umno semata-mata. Najib harus berfikir meluas degan meletakkan semua rakyat itu adalah dibawah lingungan kekuasaanya dan ia harus dimanfaatkan setiap sudut kebolehan rakyat dari mana saja rahang perjuangannya. Pembangkang musuh yang melawannya juga dalah rakyat yang harus diberikan keutamaan seperti mana aspirasi slongan berkenaan.

Najib perlu membuang tanggapan pembangkang adalah musuh kejam. Semasa berlangsung pilihan raya iya, pembangkang musuhnya. Tetapi sesudah selesai, tanggapan demikian hendaklah diubah. Najib harus menerima pembangkang juga sebagai pasukan untuk membangun negara. Mereka juga harus diberi peranan yang utama. Dalam pada itu beliau juga kena renung ke dalam diri apakah Umno juga tidak kejam kepada pembangkang semasa pilihan raya? Malahan tindakan Umno jauh lebih sadis dan kejam daripada Pakatan Rakyat.

Jelas keputusan pilihan raya lalu tidak memberi kepuasan kepada kedua-dua pihak UBN- PR. Tidak ada mana-mana pihak menang mutlak. Najib tidak menang dalam pilihan raya lalu begitu juga dengan Anwar Ibrahim. Keputusan yang menunjukkan UBN gagal menguasai 2/3 dalam parlimen dan mengalami kesusutan kerusi sebanyak tujuh kerusi, manakala kehilangan undi popular yang memberi kelebihan kepada Pakatan Rakyat yang memperolehi 51% berbanding dengan UBN 47% boleh dianggap pilihan raya dalam keadaan seri.

Justeru adalah baik kalau kedua pihak khasnya Najib menerima hakikat ini. Dengan kedudukan begitu elok kalau Najib mahu merombak tradisi dan dikenali sebagai seorang ahli politik yang rasional dan profesioanl mengambil kira peranan dan kemanangan Pakatan Rakyat dalam proses pembentukan kabinetnya.

Mungkin apa dicadang ini sesuatu yang berat untuk diimplimenkan dan Najib akan ditentang oleh ahli Umno yang tamak haloba dan berfikiran cabuk. Tetapi sudah dikatakan untuk jadi ahli politik berjiwa besar Najib boleh melakukannya. Untuk ini Najib harus berlawan dengan fahaman politik cabuk dalam Umno. Apakah kata dalam pembentukkan kabinet nanti Najib mengambil kira pretasi parti-parti PAS, PKR dan DAP. Atau dalam kata mudahnya Pakatan Rakyat.

Saat inilah kalau Najib benar-benar kepingin mewujudkan suasana baik untuk negara. Mengurangkan politiking dan perbalahan politik. Saya percaya kalau Najib sedia menimbangkan untuk memasukan beberapa anggota PKR,. PAS dan DAP dalam kabinet kemelut politik negara yang terheret sejak 15 tahun lalu akan berhenti. Najib tidak rugi, Umno juga tidak akan rugi kalau mereka mengambil kira Pakatan Rakyat. Satu delkarasi atau piagam khas boleh dipahat di antara kedua pihaknya yang dibuat demi negara sekurang-kurang untuk tempoh lima tahun. Selepas lima tahun dalam pilihan raya akan datang, mereka boleh bertempur semula untuk mendapat mandat rakyat.

Najib boleh syorkan perkara ini atas alasan kemaslahatan negara. Tidak timbul siapa lemah dan siapa kuat disini. Agenda negara harus diutamakan dahulu. Sara rasa baik Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang atau Abdul Hadi Awang menerima konsep ini. Asalkan saja ia dilaksanakan dengan baik. Najib tidak merasa rugi begitu juga parti PR tidak merasakan mereka menang. Semua pihak harus sedar kalau ini hendak dilakukan atas maslahat negara.

Di pihak Najib lebih-lebih lagin kena membuat tawaran kerana beliau sudah angkat sumpah menjadi PM. Sekiranya tawaran terbuka ini ditolak oleh Pakatan Rakyat, kemenangan atau keuntungan politik akan diperolehi oleh Najib. Tawaran itu akan menyebabkan rakyat akan melihat keikhlasan Najib serta kerendahan dirinya dalam politik. Penolakan tawaran Najib itu oleh Pakatan Rakyat menyebab rakyat akan menuduh PR sebuah pakatan yang tomak.

Sebenarnya tidak ada guna bagi Najib menjadi perdana menteri kalau jawatan itu tidak dapat melakukan sesuatu perubahan kepada negara. Tanpa ada kerjasama dengan pembangkang Najib tetap akan diganggu. Kemenangan tipis menjadikan Najib akan goyang sepanjang lima tahun. Sebaliknya kalau ada persepakatan Najib boleh merasa lega kerana tidak diganggu kerana musuh sudah ada bersama.

Pakatan Rakyat pula tidak baik kalau mereka mengambil peluang untuk terus menggayang negara tanpa ada masa rihat. Membawa rakyat berpolitik sepanjang masa  (no stop) tidak begitu baik kepada sebuah negara sedang membangun seperti Malaysia. Adapaun soal penpuan dilakukan kerajaan menerusi SPR ia hendaklah dihadapi dari keadaan yang lain tanpa memburukkan soal pentadbiran negara.

Pihak Anwar, Lim Kita Siang dan Abdul Hadi juga rasanya tidak akan mudah untuk menolak sekiranya tawaran terbuka yang ikhlas dibuat. Mereka juga memerlukan kerihatan sementara untuk menginsing lengan baju dan kaki seluar lima tahun akan datang. Bolehkan gejatan senjata politik ini dilakukan? Apakah politik Malaysia sudah sampai ke standard politik profesional? Ataupun politik Malaysia terus menerus menjadi politik haiwan di belantara yang tidak boleh sepakat walaupun untuk survival bersama? [wm.kl.11:19 am 13/05/13]

Perlantikan Mahfuz Sebagai Pesuruhjaya Tepat

Posted: 12 May 2013 05:34 PM PDT

SESUDAH SUBUH                                                                                                            

PAS telah membuat pertukaran ke atas Pesuruhajaya PAS Kedah dengan melantik Mahfuz Omar sebagai  Pesuruhjaya baru bagi mengganti Azizan Razak yang kini keuzuran. Perlantikan dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasapas PAS Pusat semalam dikira tepat dan cepat memandangkan PAS Kedah kalah dalam pilihan raya.

Mahfuz Omar
Perlantikan atau pertukaran Pesuruhjaya itu sebenarnya lewat sedikit. Sepatutnya PAS peka terhadap masalah PAS di Kedah dan perlu menukarkan Pesuruhjaya selewat-lewatnya sebulan sebelum pilihan raya. Tetapi kata orang takdir tidak siapa tahu. Walaupun sudah banyak suara yang menyatakan kebimbangan dan kurang senang dengan gaya kepimpinan Azizan Razak, tetapi PAS semacam sengaja membiarkan kerana tidak mahu bergaduh dengan Azizan.

Sikap tidak mahu bergaduh atau tunduk kepada individu yang tidak menguntungkan perjuangan satu pegangan yang tidak benar dan tidak sepatutnya dijadi amalan. PAS Pusat khasnya presiden seharusnya berindak tegas dari awal lagi bagi mengelakkan apa yang sudah berlaku. Seorang presiden sepatutnya sapat membaca apa-apa nyang berlaku yang boleh membawa kecelakaan kepada parti.


PAS Kedah bersama PKR dan DAP kehilangan kerajaan dalam pilihan raya itu. Antara puncanya ialah kerana sikap 'cenging' Azizan Razak yang tidak peduli kepada pandangan orang lain. Ekoran itu berlaku perbalahan di antara beliau dengan timbalannya Pesuruhjaya I, Fakharorazi. Perbalahan itulah itu menmgheretkan PAS Kedah tidak tenang sehingga ke hari mengundi.

Perbalahan Azizan dengan Fakhrorazi sesuatu yang dramatik dan ia tidak dapat dilengsaikan dengan baik keadaan ini menyesalkan ahli dan penyokong PAS yang mana akhirnya membawa kekalahan.

Selain itu sikap degil Azizan yang tidak mahu menerima pandangan orang lain dan ralik dengan ideanya sendiri dalam beberapa isu menyumbang kepada kekalahan. Antara tindakan Azizan yang tidak disenangi ahli tetapi diteruskan ialah dasar berbaik-baik dengan Umno berlebihan. Ternyata dasar ini tidak memberi keuntungan kepada PAS apabila gagal menarik sokongan tambahan dari orang Melayu. Azizan sila membaca perkara ini.

Apa yang berlaku perlu diambil iktibar oleh semua pimpinan PAS Kedah. Dengan perlantikan Mafzuz menjadi tanggungjawab besar Mahfuz untuk memulihkan semangat ahli dan penyokong PAS Kedah. Paling penting ialah merapatkan saf kepimpinan PAS negeri berkenaan.

Dalam hal ini Mafuuz perlu menggunakan hubungan baik beliau dengan semua orang untuk memastikan barisan kepimpinan PAS Kedah untuk lima tahun akan datang dapat bekerja dengan baik dan penuh iltizam untuk merampas balik Kedah.

Yang sudah berlalu biarlah berlaku. Ambillah iktibar atas apa yang terjadi. Mungkin kekalahan dan kehilangan kerajaan minggu lepas Allah hendak berikan dan gantikan dengan sesuatu yang lebih bermakna dari itu kepada PAS Kedah.

Mahfuz inysaAllah akan berjaya memimpin dan memberi semangat baru kepada masa depan PAS Kedah dengan syarat semua pihak tidak dengki dan khianat dan memberi kerjasama. Paling penting bagi Mafuz ialah membersihkan segala tohmohan yang dilemparkan ke atas PAS Kedah selama ini yang kebanyakannya dilakukan oleh ahli jemaah parti itu sendiri. Elemen gunting dalam lipatan yang wujud di Kedah hendaklah dibenteraskan.

Kegagalan Azizan mengatasi masalah yang ditimbulkan ahli jemaah sendirilah antara punca besar kenapa PAS Kedah apabila hilang tumpuan dan terpaksa menghabis masa untuk menjawab apa yang ada di dalam kain sendiri. Tidak mengapa kejahatan ahli jemaah sendiri itu boleh di atasi apabila semua ahli PAS nekad dan sekata dalam melaungkan takbir Allhuakbar untuk mencapai kemenangan di masa depan.

Apa yang Allah takdirkan ke atas muka bumi ini baik kepada kita atau kepada orang lain semuanya ada hikmah. PAS Kedah harus belajar kesilapan pertamanya itu. [wm.kl. 8:21 am 13/05/13]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT