Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


Nik Abduh ke Pasir Puteh, Biar Mengemas Bukan Mencelarukan

Posted: 26 Mar 2013 12:39 AM PDT

FOKUS PAS PASIR PUTEH LESET SIKIT PAS RANTAU PANJANG                          

Malam semalam khabarnya Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berada di Pasir Puteh Kelantan. Dia dibawa berjalan ke beberapa tempat menemui pemimpin PAS kawasan Pasir Puteh. Apakah kunjungan Nik Abduh itu menandakan dia akan bertanding di parlimen Pasir Puteh? Kata orang kalau tidak ada mengada masakan tempua bersarang rendah.

Nik Mohamad Abduh Nik Aziz
Atau pun lantaran kawannya Ketua Penerangan Dewan Pemuda Riduan Mohd Nor yang disebut-sebut  akan bertanding di kerusai parlimen Besut yang bersebalahan dengan Pasir Puteh menjadikan Nik Abduh berselera untuk 'beradu dan beradu' di Pasir Puteh?

Sebelum ini anak MB Kelantan itu disebut-sebut untuk bertanding di kerusi parlimen Pasir Mas ataupun juga parlimen Rantau Panjang. Mungkin desas desus sebelum ini hanya sebagai test merket sahaja. Mencari keserasian dan mahu melihat reaksi penyokong PAS di kawasan itu. Saya sendiri memberi pandangan berhubung ura-ura untuk meletakkan Nik Abduh di Pasir Mas dalam dua catatan sebelum ini. Saya mengingatkan dan memberi pandangan cadangan itu kurang 'menarik'.

Dari perhatian saya bukan mudah untuk PAS merampas kerusi parlimen Pasir Mas yang kini dipegang oleh Inchek Ibrahim Ali kalau menerusi Nik Abduh. Walaupun Ibrahim dulu menang atas tikit PAS, tidak semestinya kerusi itu akan kekal ditangan PAS. Bagi saya Nik Abduh bukan lawan sebenar kepada Ibrahim Ali. Kecualilah kalau parlimen Pasir Mas berlaku perlawanan tiga penjuru di mana Ibrahim tidak diberikan laluan oleh UBN menyebabkan dia akan bertanding sebagai calon Bebas, peluang atau laluan Nik Abduh untuk ke parlimen agak mudah.

Justeru saya berpandangan kalau Tokguru Nik Aziz merestui dan mahu menurunkan puteranya ke gelanggang politik kerusi parlimenh Rantau Panjang adalah lebih afdal. Alasannya bapa mertua Nik Abduh, Abdul Fatah Haron adalah Yang Dipertua PAS Rantau Panjang. Sudah pasti pengaruh Abdul Fatah boleh membantu menantunya itu.Lagipun Abdul Fatah adalah bekas ahli parlimen Rantau Panjang, biasa kalau menantu mengganti bapa mertua dalam politik.

Bagai mana pun impian itu berkecai apabila penyandang kerusi parlimen Rantau Panjang kini agak liat untuk melepaskan kerusi itu. Siti Zailah Yusuf yang juga Ketua Dewan Muslimat katanya berkeras untuk kekal di parlimen dan tidak mahu bertukar kerusi ke DUN Gual Periok yang dilihat sukar untuk Adun kini, Ahmad Awang mengekalkan kerusi berkenaan. Sebenarnya strategi menurunkan Zailah ke DUN untuk menyelamatkan kerusi berkenaan di samping untuk menaikkan pangkatnya sebagai Exco memenuhi kuota muslimat.

Tidak ada masalah atau bantahan kalau Ahmad Awang digugurkan sebagai calon kerana beliau sendiri pernah melapazkan ikrar dan janji untuk tidak bertanding lagi dalam pilihan raya. Bumi Tenang Johor menjadi saksi atas lapaz dan janji Ahmad Awang.

Keperluan Zailah menduduki jabatan itu bagi membantu atau pemudah caranya dalam berbuat kebajikan kepada rakyat. Dengan kapasiti sebagai Exco dunia kebajikannya lebih luas dan tidak berlegar di Rantau Panjang semata-mata. Beliau boleh berkhidmat dan mencurah bakti ke seluruh bumi Kelantan. Demikian juga kalau beliau berpendapat jawatan itu tidak sesuai dengan kedudukannya sebagai ketua muslimat ia juga tidak berapa tepat. Zailah sendiri harus menyedari akan sumbangan beliau sebagai ahli parlimen sama ada berbaloi atau pun tidak? Bukan sahaja Zailah semua pihak kena ikhlas untuk melakukan mahasabah diri dan jangan sesekali berlaku munafik khufi.

Kalau Zailah turun ke DUN, kekosongan tempatnya boleh disi dengan Nik Abduh. Apabila Zailah tetap mahu kekal di parlimen Rantau Panjang kini berlaku kekosongan untuk kerusi Dun Gual Periok. Tiada nama-nama sesuai yang dikira mampu mengekalkan kerusi berkenaan, kecualilah bekas Ketua Penerangan PAS Rantau Panjang Rushdan Mustapa diletakkan di Gual Periok. Semua pihak perlu sedar DUN Gual Periok kini di dalam keadaan kritikal. Rasanya Abdul Fatah sendiri arif mengenai hal ini. Kajian sikap dan analisa awal menunjukkan Adun sekarang ini tidak 'rok' untuk terus pikul kerusi Gual Periok.

Banyak kelemahan mengenai Adun Gual Periok itu diperkatakan. Masalah paling ketara yang tidak disukai rakyat ialah beliau tidak berada dalam kawasan. Maksudnya kediamannya di Tanah Merah. Ini menyebabkan konteksnya dengan rakyat agak terlewat. Hal yang sama dilakukan bekas ADUN sebelum ini Abdullah Razak berulang di mana Abdullah tidak mendiami di dalam kawasan dan 'kelalaian' itu menyebabkan salah satu faktor Abdullah dilihat tidak hemah dengan rakyat, kemudian kalah tahun 2004.

Pemilihan Rushdan untuk diletakkan di situ bagi memastikan DUN Gual Periok menang. Dengan pengalaman, pengaruh Rushdan dikatakan mampu untuk berdepan dengan mana-mana calon dari BN. Kelebihan Rushdan bukan saja dengan pengundi di dalam kawasan tetapi pengundi luar juga. Hubungan beliau dengan penyokong Umno yang pernah menjadi pengikutnya juga ramai. Atas kapasiti dan kelebihan ini Rushdan dikira mampu untuk dijadikan penyendal bagi mempertahankan kerusi DUN Gual Periok.

Menjadi trdisi kerusi itu setiap wakil rakyatnya hanya sepenggal sahaja. Ia bergilir diantara calon bertitle ulama dengan calon bukan ulama atau lebih tepatnya 'makan empat tapan'. Kawasan sempadan yang coraknya agak 'rencam', politik yang agresif sesuai kalau Rushdan diletakkan di Gual Periok.

Bagaimana pun keperluan dan ketepatan itu menimbulkan sedikit masalah apabila Abdul Fatah dikatakan kurang mesra dengan Rushdan. Tiada jalinan kerjasama di antara keduanya. Puncanya ialah kerana Rushdan pernah mencabar Abdul Fatah untuk jawatan YDP Rantau Panjang. Gara-gara itu Abdul Fatah menjadi 'celika' dan terkilan dengan Rushdan. Rushdan yang sebelum ini menjadi Ketua Penerangan PAS Rantau Panjang efektif dan banyak membantu Abdul Fatah tidak dilantik dan dibiarkan terkontang kanting di luar hirerki PAS Rantau Panjang. Tindakan Abdul Fatah itu sedikit sebanyak merugikan PAS Rantau Panjang.

Namun keadaan itu tidak menjadikan Rushdan terus sepi dari segala aktiviti kemasyarakatannya di Rantau Panjang. Sebagai seorang yang berjiwa kebajikan, beliau terus membantu rakyat dan hubungan dengan akar umbi tidak terjejas. Rushdan juga mempunyai kawanan sekumpulan anak muda yang aktif bergerak dan berkomunikasi menerusi alam maya dalam membuat apa-apa teguran atau pun perubahan ke atas sosial politik di Rantau Panjang. Kawanan itu bergabung dalam group SMRP - Suara Anak Muda Rantau Panjang yang kini menjadi agen maklumat, timba balas di Rantau Panjang.

Demi kemenangan PAS rasanya semua pihak perlu berkorban di Rantau Panjang, terutamanya Abdul Fatah Haron. Sengketa kecil atau rasa terkilan beliau terhadap Rushdan harus dipencilkan dari jiwanya. Sebagai orang tua seharusnya Abdul Fatah meninggal legasi kepimpinanya di Rantau Panjang dan salah seorang yang boleh diharapkan ialah aktivis masyarakat itu, Rushdan Mustafa.

Perihal Nik Abduh

Berbalik cerita Nik Abduh di Pasir Puteh tadi. Disebabkan masa telah semput dan tidak ada banyak ruang lagi untuk melakukan uji kaji dan test merket eloklah kalau PAS Kelantan terus memasungkan Nik Abdul di Pasir Puteh. Rasanya orang di Pasir Puteh boleh menerima Nik Abduh sebagai balasan jasa dan mengenang budi Tokguru Nik Aziz. Umum tahu Nik Abdul adalah permata siasah buat Tokguru. Tokguru tidak ada dua atau tiga dalam zuiratnya untuk dijadikan penerus perjuangannya kecuali Nik Abduh.

Sebagai orang baru ke mana Nik Abduh diletak ia tetap menimbulkan masalah. PAS perlu bekerja berat untuk mendokong calon dari daerah asing seperti Nik Abduh itu. Namun itu bukan menjadi persoalan dalaman PAS. Nik Abduh hanya datang Pulau Melaka cuba berdagang politik di Pasir Puteh. Itu saja. Daerah Pasri Puteh juga tidak asing buatnya kerana beliau mempunyai kaum keluarga di situ.

Seperkara apa yang boleh disebut disini, kehadiran Nik Abduh akan lebih mudah kalau ia didokong oleh semua pihak. Jangan ada di antara mana-mana pihak di Pasir Puteh merasakan kedatangan itu sebagai menganggu plan yang telah diaturkan. Tidak perlu timbul kalau kedatangan Nik Abduh itu sebagai hendak merampas tempat orang lain. Kalaulah tanggapan ini ada ia bakal memberi masalah.

Kalau tertakdir Nik Abduh diletakkan di kerusi parlimen, ganjakan calon boleh berlaku kalau ia sudah ada plan. Yuganu Yunus yang sebelum ini dilihat orang yang berkelayakan dan munasabah untuk bertanding di parlimen boleh digeser ke Gaal. Jangan tinggal dan cicir langsung Yuganu atas apa juga alasan dan cakap-cakap negatif hendaklah dilupakan. Nampaknya ahli Parlimen Pasir Puteh, Ustaz Muhammad Hussein pun semacam telah merestui Yuganu menggantinya.

Jadi pembawaan Nik Abduh ke Pasir Puteh ini jangan sampai menjadi masalah kepada PAS Pasir Puteh. Kalau ia menjadi trouble maker  ia tidak baik buat PAS. Yuganu atau sesiapa saja yang diharapkan untuk diletakkan di kerusi parlimen boleh menerima sesiapa saja. Tetapi penilaian dari sudut-sudut lain, keperluan dan kemunasabahan juga hendaklah diambil kira. Apa yang tidak diingini lagi kalau kedatangan Nik Abduh itu sebagai kerana menumpang tuah atau kerana kuasa ayahnya sebagai Pesuruhjaya PAS Kelantan sesuatu yang mendukacitakan. Biarlah kalau Nik Abduh ke Pasir Puteh atas undangan dan jemputan.

Apa yang hendak ditekankan dengan kehadiran Nik Abduh ini janganlah ia merosakkan plan di Pasir Puteh dan semua pihak perlu menerimanya dengan hati terbuka. Sekiranya PAS meletakkan Yuganu di Gaal sudah tentu pengaruh dan kaum kerabat beliau juga akan turut membantu. Keadaan menjadi kuat dan mantap lagi kalau Wan Hasan Wan Ibrahim dikekalkan di Semerak yang boleh menjadi pemangkin.Mungkin yang orang PAS Pasir Puteh tidak mahu lihat, Yuganu tercecer di mana-mana kerusi? Ada orang luar melihat Yuganu cemar di Pasir Puteh tetapi ada orang Pasir Puteh melihat Yuganu sangat putih.

Dengan dua orang kuat PAS itu ia akan menjadi kuat dan mantap kalau dua lagi calon di Selising dan Limbongan juga 'semakan'. Khabarnya Saiful Bahari tidak lagi akan dicalonkan di Selising dan begitu juga dengan Drs Zainuddin Awang Hamat yang sudah mempersarakan dirinya dengan ikhlas. Semasa di Sabah beliau ada menyebut perkara ini kepada saya, yang beliau (Zainuddin) sudah siap untuk berundur.

PAS Pasir Puteh khasnya dan amnya PAS kena mempastikan pengganti kedua mereka itu 'semakan molek' dan orang yang boleh membantu menapu Nik Abduh. Terdengar desas desus di Limbongan tiga nama yang menjadi sebutan iaitu, Ketua Pemuda Nazlan dan Mat Yudin orang kanan Zainuddin. Satu nama lagi ialah Zarir Yaacob bekas bendahari Pemuda PAs, bekas guru dan kini berkhidmat di Majlis Daerah Pasir Puteh.

Sekiranya Nik Abduh sahih bertanding dii Pasir Puteh maka Nazlan sudah tidak relevan lagi. Masakan dua orang pemuda untuk diletak bertanding dalam satu kawasan. Ia akan dilihat melampau dan membelakangkan orang lain. Kini tinggal dua nama Mat Yudin dan Cikgu Zarir. Untuk Limbongan ini PAS boleh pilih dan tilik molek di antara dua nama ini.

Manakala di Selising ada dua nama Tuan Saifuddin Tuan Ismail dan Nik Soh. Kedua mereka adalah AJK kawasan seorang AJK biasa dan seorang lagi bendahari. Yang pastinya PAS perlu memastikan nama-nama, baik di Limbongan dan Selising boleh bekerjasama dan memberi kerjasama mantap kepada Nik Abduh.

Dalam memperhalusi calon dan mencongak kemenangan ini sesuatu yang perlu disedari juga bahawa Umno beriya untuk merampas semua kerusi di Pasir Puteh. Jangan perlekeh dan perkecilkan cita-cita dan harapan Umno itu. Tidak mustahil kalau tidak ada persatuan di kalangan PAS, Umno akan goncang kerusi di Pasir Puteh menyebab semua akan berputih mata. Soal pemilihan calon perlulah diwaspadai dengan sebenar-benarnya. Dalam hal ini sara rasa Nik Mazian Nik Mohamad, Muhamad Hussein dan Zainuddin Awang Hamat perlu menjadi jurupandu yang ikhlas untuk mencetak kemenangan di Pasir Puteh. Mereka harus ikhlas dan meletakkan sesuatu yang betul di Pasir Puteh tanpa bias kepada sentimen dan kehendak nafsu masing-masing.

Semua pemimpin PAS Pasir Puteh kena memastikan kemenangan Nik Abduh bukan saja demi pengukuhan PAS serta mengenap jumlah kerusi untuk membeli tikit ke Putrajaya, tetapi yang tidak kurang pentingnya juga untuk dijadikan hadiah atau souvenir kepada Tokguruku Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Sekali lagi  ditegaskan, kehadiran Nik Abduh ke Pasir Puteh jangan sesekali kerana ianya anak kepada Nik Aziz tetapi biarlah kedatangannya sebagai seorang wira didalam Pemuda yang dapat membantu dan menyumbangkan fikirah dan tenaga buat PAS.

Dan Nik Abduh sendiri perlu bijak dan pandai dalam menerima mereka yang bersedia dengan bunga mangga bagi menyambutnya, beliau harus cerdik membaca sepak terajang politik dan perlu berhati-hati serta memastikan kedatangannya menyenangkan semua orang kerana kepaduan sokongan baginya penting. Dan sekiranya kedatangannya bakal membawa kucar kacir wajar baginya memikir kembali dan membuat koreksi sama ada hendak berdagang siasah di bumi itu ataupun menangguhkan harap impinya menjadi wakil rakyat atau sedia diganjak ke kawasan lain. [wm.kl.8:16 am 26/03/13] 

Aceh Selatan Yang Kaya Dengan Masjid

Posted: 25 Mar 2013 04:08 PM PDT

CATATAN PERJALANAN                                                                                                  

Perjalanan sejauh kira-kira 750 km dari Banda Aceh ke daerah Tapak Tuan di Aceh Selatan akan menempun lembah, bukit dan pergunungan. Jika hendak dikira perjalanan sejauh itu, melalui jalan berliku-liku turun lembah naik bukit panjat gunung meletihkan. Apa lagi si musafir dalam usia lebih separuh abad seperti saya tambah memenatkan.

Satu laggon yang terdapat di Tapak Tuan.
Namun Allah itu maha kaya dan menyediakan segala penawar dan bantuan untuk hamba-Nya di mana saja dan sepanjang masa asalkan kita tahu merautnya. Pemandangan di kiri kanan jalan menjadikan jarak dilalui itu tidak terasa.

Di lembah di sebelah kiri perjalanan terbentang sawah padi yang hijau bak permaidani dan sebahagian yang sudah masak menguning dan sebahagian lain sudah lunyai ditunai memberi panoroma yang mengembalikan nostalgia buat saya. Anak-anak pesawah akan terbangkit kerinduan silam jikalau melihat panorama itu.

Pemandangan seperti itu sudah tidak wujud lagi di kampung halaman saya. Semuanya hilang lenyap ditelan zaman dan pijak jejak-jejak kehidupan umat. Pertanian ala tradisi atau tepatnya pemandangan seperti di dalam lukisan klasik masih kedapatan di Aceh. Pencinta alam akan menemui kasihnya di sana.

Sawah menguning di sebelah kiri perjalanan ke Tapak Tuan.
Itu pemandangan di sebelah kiri, lain pula panorama tersaji di sebelah kanan. Perjalanan di sebelah kanan pula dihidang dengan hampran laut biru yang meranumkan rindu. Telok dan tanjung berjuntaian membentuk keindahan malam semula jadi yang sekaligus memberi gambaran akan kejamilan Allah, kebesaran sifat Rahman dan Rahimnya. Letih memerhati sawah padi atau gunung ganang, berpaling melepaskan mata ke tengah laut kemudian mengheret ke tepian pantai.

Itulah gambaran perjalanan dari sore hingga memakan ke dini Subuh, satu pengalaman baru. Paling mengayapkan tatkala menaiki ke gunung Setil (mungkin namanya silap) melalui jalan berliku yang sempit. Di bawah menanti curam dan gaung bagaikan mulut harimau bakal menelan sesiapa yang 'lola' atau pun kurang waspada.

Jalan berliku di gunung Cetil.
Melewati jalan itu memerlukan seorang supir yang cekap dan pantas mengelak kenderaan tatkala tertembung di liku tajam. Sepanjang di jalan itu berlaku juga sedikit insiden...

"MasyaAllah.....!" begitulah jeritan yang keluar dari mulut sdr Rushdan Mustapa apabila kenderaan pancu 4 roda yang membawa kami tiba-tiba hampir bertembung dengan kenderaan lain, sebuah lori kargo di satu selekuh tajam dan sempit di puncak gunung. Berderap juga darah sampai ke atas tengkuk.

Kesayupan curam tidak nampak kerana diselindungi gelap malam. Kecekapan pemandu Rijal berbangsa Aceh telah menyelamatkan perjalanan harmonis kami yang sudah menjenguk malam. "Ngak apa-apa pak saya sudah biasa dengan jalan ini," kata si supir bertubuh kecil bongkok dan laksana kuat sex ini.

Masjid Besar Tapak Tuan, warnanya tersendiri.
Setelah lebih 45 minit berlegar di puncak gunung tersebut, kenderaan kami berpancuan pula di atas aspal. Jalan raya - Lebuhraya yang dibina oleh dibawah pengawasan PBB. Lebuh raya itu mulus dan cantik. Ia dibina sebagai mengganti jalan lama yang menghubungi Aceh dengan Melabouh dan daerah-daerah lain seperti Calang dan sebagainya. Salah satu faktor kenapa banyak rakyat terkorban semasa tsunami dulu di sini ialah kerana perhubungan dengan Banda Aceh putus terus. Kerana itu mangsa tsunami di sebelah sini tidak mendapat bantuan segera.

Lihat keunikan seni bina masjid ini.
Jalan yang mulus ini merupakan rezeki dan mercu tanda pembangunan untuk Aceh Selatan. Kerana malam tiada apa yang dapat dilihat di sini kecualilah sesekali desir laut yang menyinggahi ke jendela kereta. Sebaliknya di siang hari pemandangan di sepanjang jalan ini begitu indah dan mempesonakan sekali. Malang untuk kedua perjalanan pergi dan pulang, hanya sebagian sahaja pemandangan di lebuh raya ini sempat disaksikan kerana kami dihimpit malam.

Ini juga antara masjid tua di Aceh Selatan yang klasik.
Selain dapat menyaksikan kehijauan bukit bukau gunung ganang serta hamparan padi menguning dan lautan membiru, satu lagi panorama yang menceka hati di sepanjang perjalanan itu ialah kita diterjahi dengan ratusan buah masjid dan musolah (surau) yang didirikan di sepanjang jalan itu. Setiap setengah kilo meter kita akan menemjui masjid atau musolah. Ada kalanya ia bertentangan atau berhadapan di antara satu sama lain.

Masjid ini juga mempunyai warna tersendiri.
Sekali pandang keadaan itu semacam pertandingan membangun masjid dan musolah sedang diadakan di Aceh Selatan.

Masjid ini nampak sudah siap tetapi belum sempurna.
Belum pernah saya menyaksikan begitu banyak masjid yang dibina. Sebanyak-banyak masjid atau musolah di tanah Arab rasanya banyak lagi di Aceh. Tidak salah kalau disifatkan Aceh negeri yang kaya dengan masjid. Alhamdulilah. Tetapi anihnya kesemua masjid yang didirikan itu rata-rata masih belum siapa seluruhnya. Menurut Rijal, masjid-masjid yang banyak itu digelar masjid 70% kerana kadar siapnya setakat itu saja.

Keadaan masjid yang tidak sempurna itu seakan sengaja dibiarkan kerana untuk terus mengutip dana dari orang ramai. Ada juga panitia masjid melakukan punggutan dana dengan mengadakan sekatan jalan raya, mana-mana kereta yang berhenti akan dihulurkan raga atau plastik agar dimasukkan wang.

Bagaimana pula dengan jemaah? Inilah yang menyedihkan. Khabarnya jemaah yang datang ke masjid atau musolah amat kurang sekali. Sesetengah masjid hanya didatang dua orang jemaah saja dengan seorang imam dan bilal. Manakala ada juga yang langsung tidak dikunjungi dan masjid atau musolah dibiarkan menjadi tempat mainan kambing dan ayam itik. Mendengar maklumat ini menyedihkan dan ia tidak sepadan sama sekali dengan keindahan dan seni bina masjid yang tinggi, tetapi ianya miskin dengan pengumaraknya.

Warnanya mengancam, bentuknya unik tetapi jemaah kurang,
Sambil merakam beberapa buah masjid dari atas kereta saya berdoa agar keadaan itu akan berubah suatu hari nanti. Aceh yang dikenali dengan bumi pendakwah akan kembali menyinggahi semula ke zaman itu. Sheikh atau pun pendai' seperti Tuan Tapa yang menjadi wali di Tuan Tapak itu didoakan akan ada penggantinya.

Masjid dan musolah yang jumlahnya ratusan itu harus dihuni dan bukan saja dibina sebagai lambang atau simbol kekuatan Islam kerana hidup dengan mengagungkan lambang ia tidak membawa kita ke mana-mana. Hakikat juga yang perlu dituju. [wm.kl.8:53 pm 25/03/13]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT