Nuffnang

Pengikut

DIALOG RAKYAT

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Kes Azrul & Bawani; Pemikiran Umno Terkongkong, Tahap Intelektual Rendah

Posted: 16 Jan 2013 03:32 PM PST

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita13/bawani%20azrul.jpgEditor BULETIN

JABATAN UNDANG-UNDANG & HAK ASASI MANUSIA, DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA (JUHAM) amat terkejut dengan insiden penggantungan ketua ekonomis Bank Islam Azrul Azwar Ahmad Tajudin - yang membuat pembentangan mengenai PRU13 di Singapura minggu lalu  yang jelas bertentangan dengan prinsip asas undang-undang dan kebebasan hak asasi.

Malah, adalah suatu yang ironi apabila berlakunya suatu insiden berasingan melibatkan seorang mahasiswa undang-undang Universiti Utara Malaysia (UUM) yang juga penyelaras JERIT, KS Bawani yang 'berperang mulut' dengan pengerusi Suara Wanita 1Malaysia (SW1M), Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin.

Kedua-dua insiden ini bukanlah sesuatu yang baru dan aneh, tetapi ia sebenarnya sudah sinonim dengan sikap UMNO/Barisan Nasional dari dulu lagi yang gemar untuk menyekat suara-suara yang bertentangan dengan indoktrinasi lapuk UMNO/Barisan Nasional bagi mengekalkan tahap pemikiran rakyat di kedudukan jahiliyah demi mengekalkan kuasa di Putrajaya.

Hal ini kerana UMNO/Barisan Nasional khuatir kuasa mereka di Putrajaya akan pupus sekiranya rakyat menjadi cerdik dan celik terhadap kezaliman dan korupsi yang dilakukan mereka selama ini.  Oleh itu, UMNO/Barisan Nasional inginkan tahap pemikiran rakyat di tahap jahil dan bodoh yang paling maksimum dengan cara menyekat suara rakyat yang boleh membuka pekung di dada mereka.

Jika dilihat kepada kedua-dua insiden tersebut, Azrul dan Bawani kedua-duanya bersuara berasaskan kepada fakta dan kajian; bukannya  berasaskan kepada sesuatu yang retorik. Namun, oleh kerana UMNO/Barisan Nasional dayus dan gagal untuk berhujah balas menggunakan fakta dan khuatir populariti mereka terus menjunam, maka tindakan terbaik yang boleh dilakukan adalah dengan menyekat mereka daripada terus bersuara.

Inilah sikap UMNO/Barisan Nasional yang sebenar. Biarlah rakyat bodoh, asalkan mereka kekal berkuasa. Tindakan UMNO/Barisan Nasional melalui agen-agen mereka ini jelas mencerminkan status pemikiran yang terkongkong dan tahap intelektual yang rendah mutunya serta memalukan imej Negara Malaysia sebagai sebuah Negara membangun. Maka tidak hairanlah Malaysia akan kekal sebagai Negara Membangun, dan bukannya Negara Maju. Tindakan menyekat kebebasan bersuara ini adalah bersifat mengundur ke belakang malah bertentangan dengan aspirasi dan ekspektasi intelektual yang suci.

Ironinya, saudari Bawani dikecam kerana bersikap biadap dan telah mencemarkan nama baik Universiti. Sebaliknya, tindakan Sharifah Zohra Jabeen yang merampas mikrofon dan memaksa Bawani untuk berhenti bercakap itu sendiri sebenarnya amat memalukan dan tidak mencerminkan keintelektualan dirinya yang cukup berbangga kerana mempunyai Ijazah.

JUHAM amat kesal dengan tindakan ini dan percaya tindakan tidak berintelektual sebegini juga ada diamalkan di kebanyakan institusi-institusi pengajian tinggi yang lain.

Maka, tidak hairanlah kebanyakan daripada institusi-institusi pengajian tinggi di Malaysia gagal untuk menyaingi institusi-institusi pengajian tinggi di luar negara kerana tindakan UMNO/Barisan Nasional yang gemar melahirkan graduan yang berorientasikan peperiksaan semata-mata, bukannya berfikiran kritis dan kritikal.

Malah, ia juga menyebabkan lebih ramai rakyat Malaysia yang bijak dan terpelajar akan lari berkerja di luar negara. JUHAM menggesa Kementerian Pengajian Tinggi untuk menyiasat perkara ini dan JUHAM mencadangkan supaya Kementerian Pengajian Tinggi menggubal modul pengajaran dan pembelajaran di seluruh Institusi Pengajian Tinggi di Malaysia agar mutu intelektual graduan di Negara kita tidak seperti Sharifah Zohra Jabeen.

Ahmad Zamri As'ad Khuzaimi
Pengarah Jabatan Undang-undang & Hak Asasi Manusia (JUHAM)
Dewan Pemuda Pas Pusat Malaysia

Wacana ‘Benarkah Melayu akan hilang kuasa tanpa UMNO?’ di Johor

Posted: 16 Jan 2013 03:29 PM PST

Roketkini.com
KUALA LUMPUR: Portal informasi Bahasa Malaysia Parti Tindakan Demokratik (DAP), Roketkini.com sekali lagi menganjurkan wacana ilmiah; kali ini di Johor Darul Takzim dengan topik hangat, 'Benarkah Melayu akan hilang kuasa tanpa UMNO?'

Siri Wacana Roketkini yang masuk kali kelima ini akan berlangsung di Johor Bahru pada Jumaat 18 Januari 2013, jam 8 malam bertempat di Hotel Good Hope, Skudai.

Ketua Pengarang Roketkini.com, Wan Hamidi Hamid berkata, wacana yang julung kali diadakan di negeri kubu kuat UMNO itu amat sesuai dengan iklim politik yang serba subur pada hari ini.

"Wacana ini merupakan program yang julung kali diadakan di negeri Johor yang sedang pesat membangun bukan sahaja dari segi kemajuan fizikal tetapi juga keterbukaan minda," ujar beliau dalam kenyataan medianya.

Forum tersebut bakal menampilkan panelis yang terdiri daripada Senator Dr Ariffin Omar, Naib Pengerusi DAP; Sdr Zairil Khir Johari, Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP dan Prof Dr Tajudin Omar yang juga Pensyarah UTM.

Ahli akademik dan penulis terkemuka, Dr Mazslee Malik akan bertindak sebagai moderator.

Wacana anjuran DAP Johor itu bakal dirasmikan oleh Pengerusi DAP Johor, Dr Boo Cheng Hau.

Orang ramai dijemput hadir bagi sama-sama meraikan program ilmu tersebut. Masuk adalah percuma. – Roketkini.com


Pojok: Anak Mami di Perantauan Ada juga jerung yang tidak punya masalah.

Posted: 16 Jan 2013 03:23 PM PST

 Roketkini.com

SUARA Wanita 1Malaysia, ringkasnya (SW1M) pastinya akan dipertanggungjawabkan kerana telah melahirkan kesedaran di kalangan golongan atas pagar untuk menolak United Malays National Organisation dan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum yang semakin dekat tarikh hari jadinya.

Sudah masuk empat hari dan jenaka #listen masih lagi menjadi bualan ramai. Mujur videonya itu tidak ada babak menari ala Gangnam. Jika tidak, barangkali populariti Sharifah Zohra Jabeen akan melonjak naik hatta mendapat tawaran berlakon atau mungkin dilantik menjadi Ketua Wanita UMNO. Ya lah, Ketua Wanita yang dahulu hanya prihatin kepada lembu. Si Zohra Jabeen ini bukan sahaja pedulikan lembu, tetapi juga haiwan lain yang menanggung pelbagai masalah. Termasuk ikan jerung.

Menurut Zohra Jabeen, jerunglah haiwan paling sengsara di atas muka bumi ini kerana diburu untuk siripnya yang dibuat sup. Sebagai nota pinggir, saya sarankan tuan-tuan janganlah makan sup sirip ikan yu (jerung) menjelang perayaan Tahun Baru Cina yang akan datang. Kasihan ikan jerung tersebut.

Namun kita tidak patut merasa kasihan dengan jerung lain yang tidak sangat bermasalah, malah hidup aman sentosa sebagai kroni UMNO. Jerung ini mandiri dalam UMNO sebagai konco-konco pemerintah yang sentiasa mengalirkan projek dan dana kepada mereka untuk terus mengisi tembolok sendiri di kala rakyat ramainya miskin melarat dan hidup dalam kesusahan serta dibebani hutang.

Namun jerung-jerung UMNO tiadalah peduli akan susah senang rakyat jelata, kerana menurut Zohra Jabeen, haiwan pun ada masalah.

Tidak payah peduli dengan krisis air yang menjadi senjata ampuh UMNO untuk menekan warga Selangor dan Kuala Lumpur hanya demi memperkayakan kroninya yang mengawal urusan jual beli air. Dasar jerung.

Jerung UMNO mahu kita semua berada di bawah rantaian makanan, supaya dia boleh 'ngap' kita bila-bila masa, termasuk dengan mengganggu bekalan air sambil selamba berkata bahawa masalah yang ia cetuskan itu boleh diselesaikan jika UMNO dan BN diberi mandat untuk ke sekian kalinya. Eh? Mestikah tunggu pilihan raya baru mahu selesaikan masalah air yang puncanya datang dari Tuhan?

Bagi UMNO dan para pengikutnya, penyelesaian untuk setiap masalah terletak pada mengekalkan kuasa UMNO. Ini boleh difahami dengan mudah kerana memang dialah punca masalah. Dari dialah masalah datang, dan kepada dialah masalah kembali. Kalau tidak suka, boleh keluar dari Malaysia. Mudah betul.

Mentaliti beginilah yang melahirkan bukan sahaja satu malah ribuan lagi Sharifah Zohra yang mempunyai kapasiti intelek sebesar hama.

Masanya telah tiba untuk lawan pembodohan. Masa telah tiba untuk bangkit dan lawan. – Roketkini.com


Mungkin Khairy Akan Tanding Atas Tikit PKR?

Posted: 16 Jan 2013 05:36 AM PST

MSO

Khairy Jamaluddin Abu Bakar sendiri pernah berkata beliau mungkin tidak akan bertanding dalam pilihan raya ke-13. Saya pernah membuat spekulasi antara ahli parlimen Umno yang mungkin tidak akan dicalonkan semula ialah Khairy Jamaluddin.

Khairy: Terselamat.
Ada 'kemisteri' tersendiri kenapa kalau Khairy tidak dicalonkan. Kedudukan Khairy didalam Umno tidak begitu sdelesa dan bernasib baik seperti orang lain. Dia tidak disenangi oleh pemimpin Umno sendiri. Ada orang yang bermusuh dengannya dan tidak pernah berhenti menyerang dan mengkritiknya.

Adalah dipercayai kenapa Najib Razak tidak memberi apa-apa jawatan kepada menantu bekas PM ini adalah kerana mengikut telunjuk apa yang diajarkan bekas PM sebelum ini. Mahathir Mohamad semasa menjadi PM dia tidak memberi apa-apa jawatan kepada Zahid Hamidi walaupun Zahid ketika itu adalah ketua pemuda.Zahid dilantik menjadi menteri apabila Abdullah Badawi menjadi perdana menteri.

Sebaliknya Hishmuddin Hussein yang menjadi naib ketua pemuda dilantil menjadi menteri. Formula atau dendam yang diguna pakai Mahathir itu seakan digunakan pula oleh Najib Razak.

Najib memberi jawatan kepada naib ketua Pemuda, Razali Ismail, kepada ketua wanita yang lakinya pelihara lembu gemuk, Shahrizat Jalil dan juga kepada ketua Puteri berbinti Serlin itu. Tetapi untuk Khairy tidak diberi apa-apa cuma tahun lepas saja diberi menjadi pengerusi sebuah agensi kerajaan yang tidak dikenali pun. Elaun pun sebesaqr tahi gigi budak saja.

Atas diskriminasi itu menyebabkan kemungkinan Khairy membuat kenyataan yang dia tidak akan bertanding. Semasa berjumpa dengannya pasa satu majlis kenduri tiga tahun lepas saya pernah memberi tahunya yang beliau tidak ada harapan dalam Umno. Saya kata kepadanya; "elok you menyertai Pakatan Rakyat saja, jadi ketua pemuda...Pas pun boleh."

Beliau secara spontan mengangkat tangan dan saya meminta Dr Harun Din yang hadir sama agar berdoa sebagai merestuinya.

Ketua Pemuda ini agak kontroversil juga. Beliaulah yang menghantar passport Anwar ke rumahnya di Bukit Damansara sewaktu Anwar menghadapi masalah untuk berubat ke German. Pemergian Khairy itu menimbulkan tanda tanya dan mereka dalam Umno yang dengki dengannya membuat berbagai spekulasi yang negatif terhadap Khairy.

Dan hari ini pula kes saman ke atas oleh Anwar berhubung laporan media PB kononnya mendakwa Khairy menuduh Anwar pengkhianat negara ditarik balik. Anwar telah bersetuju kes itu tidak diteruskan dengan syarat Khairy menarik balik tuduhan seperti mana dilaporkan itu.

Khairy dalam kenyataan kepada tv no 3, dia tidak membuat apa-apa bayaran dan berita itu menggambarkan yang Anwar yang hendak tarik kes itu. Ini jahat tv3. Khairy apabila ditanya oleh wartawan kenapa baru kini, jawabnya kerana dekat pilihan raya mungkin ada impak kepadanya. Maksudnya Anwar takut, takut apa? Bila masa pula Anwar tahu erti takut. Di rumahnya tidak ada kamus takut.

Saya tidak melihat begitu, penarikan balik saman bernilai RM100 juga itu bukan kerana terdesak atau apa-apa. Iya juga bukan menunjukkan ada mana-mana pihak takut dan bimbang akan kesannya. Tetapi ia adalah satu persefaham saya nampak. Anwar yang mengemukakan saman tidak logik kalau dia tiba-tiba tarik. Apakah dia bimbang dalam perbicaraan itu akan dikeluarkan apa-apa maklumat seperti laporan yang memetik dakwaan Khairy itu.

Bukankah Khairy menafikan yang dia mengatakan seperti mana dilaporkan oleh akhbar itu. Ertinya Khairy tidak menuduh Anwar sebagai pengkhianat. Kalau Khairy benar tuduh seperti dilaporkan tentu dia ada bukti dan hujah untuk mempertahankan diri dalam mahkamah. Saya lebih bersetuju atau menduga Khairy tidak berkata seperti dilaporkan itu, sebaliknya media berkenaan saja yang pandai-pandai membuat fitnah.

Saya cadangkan kepada Anwar agar terus saman itu terhadap akhbar (The New Starits Time Press Sdn Bhd). yang menyiarkan dakwaaan tidak betul Khairy itu? Khairy pula boleh dipanggil (sepina) menjadi saksi di sebelah Anwar. Saya tidak tahu apakah Anwar menarik saman ke atas akhbar berkenaan. Kalau ia tidak diteruskan pastilah penarikan saman itu ada undang di sebalik batu.

Kita tidak dapat mengagak apakah persefahaman sehingga saman ini dibuat. Cuma hati kecil saya berbisik penarikan itu ada strateginya. Apakah mungkin kalau BN tidak menamakan Khairy sebagai calon dalam pilihan raya, maka PKR akan "mencuri' Khairy untuk menjadi calonnya? Ha ha.

PAS menjauhkan parti dari garis panduan Tahun Baru Cina Kedah

Posted: 16 Jan 2013 05:29 AM PST


KUALA LUMPUR — PAS hari ini menjarakkandiri dengan kontroversi garis panduan Tahun Baru Cina yang dicetuskan oleh kerajaan negeri Kedah, dengan mengatakan itu adalah hal kerajaan negeri dan tidak melibatkan kepimpinan PAS pusat. 
"Itu adalah keputusan kerajaan negeri, tidak ada kena mengena dengan parti," kata naib presiden Datuk Mahfuz Omar dalam sidang media di ibu pejabat parti hari ini.

Naib presiden PAS bagaimanapun enggan menyatakan bahawa Majlis Syura, badan tertinggi dalam parti itu memberi arahan agar garis panduan tersebut juga dimasukkan dalam acara Sambutan 1Malaysia Tahun Baru Cina, diantaranya pemakaian sopan untuk pegawai dan peserta persembahan.

Ia juga menyatakan bahawa peserta persembahan digalakkan untuk menyanyi lagu berunsur ketuhanan dan nasihat dan jika aktiviti tarian dan menyanyi melampau berlaku, kerajaan negeri mempunyai hak untuk membatalkan acara tersebut.

Dalam garis panduan tersebut melarang peserta persembahan wanita dewasa untuk berada di pentas semasa persembahan Tahun Baru Cina.

Pemimpin dari kedua pihak menganggap garis panduan ini sebagai menghalang hak orang bukan Islam.

Rakan PAS dalam Pakatan Rakyat, DAP turut menegur sikap kerajaan Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak kerana sering memalukan pakatan pembangkang dengan dasar konservatifnya dengan mengenepikan pandangan orang ramai.

Berikutan dari tekanan orang ramai, ahli Exco Kedah Dr Hamdan Mohamed Khalib semalam mengakui kerajaan negeri "terlepas pandang" ke atas garis panduan sambutan Tahun Baru Cina.

Hamdan dalam kenyataannya semalam berkata satu garis panduan baru tanpa menyebut syarat sebelumnya akan dikeluarkan.

Exco tersebut mengatakan garis panduan tersebut diadakan untuk mengawal hiburan terbuka yang mencetuskan masalah sosial terutamanya di kalangan remaja Melayu-Islam.

Beliau juga berkata kelonggaran akan diberikan kepada acara keagamaan dan kebudayaan yang melibatkan masyarakat Cina, India dan Siam di negeri itu.

Dalam masa sama Azizan memberi lampu hijau kepada acara 15 Februari itu, dalam masa sama meletakkan syarat mestilah berpakaian sopan.

Mahfuz berkata dengan kenyataan tersebut menunjukkan masalah tersebut sudah diselesaikan.

"Jadik kalau (Datuk Seri Dr) Chua Soi Lek nak datang bogel pun boleh," kata naib presiden PAS sambil bergurau merujuk kepada presiden MCA itu.

Chua sebelum ini mengkritik PAS dan kerajaan negeri Kedah kerana garis panduan tersebut tetapi pemimpin pembangkang mendakwa serangan beliau adalah salah satu cara MCA cuba merosakkan imej parti Islam tersebut terhadap bukan Islam.

Selangor Sedia Bantu Penduduk Tuntutan Mahkamah Daripada Syabas

Posted: 16 Jan 2013 05:25 AM PST


Miter_air_Syabas

SHAH ALAM  : Kerajaan Negeri sedia membantu penduduk di beberapa kawasan yang mengalami gangguan bekalan air untuk mengemukakan tuntutan mahkamah daripada Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Kira-kira 500,000 penduduk di sekitar Kuala Lumpur, Gombak dan Ampang mengalami gangguan bekalan air sejak dua minggu akibat kegagalan pam di rumah pam Wangsa Maju.

Syabas juga didakwa cuai kerana kesemua lima pam termasuk dua pam dalam simpanan (standby pump) rosak dan keraguan timbul apabila dua pam yang jarang digunakan turut rosak menunjukkan syarikat konsesi air itu gagal menyelenggaranya dengan baik.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Negeri akan menggunakan peruntukan daripada Geran Selangorku untuk membiayai penduduk yang ingin mengemukakan tuntutan daripada Syabas di mahkamah.

Katanya, penduduk berhak mengemukakan tuntutan di atas kegagalan Syabas menyediakan perkhidmatan yang sempurna kepada penduduk.

"Rakyat boleh memfailkan tuntutan di mahkamah dan Kerajaan Negeri akan membantu melalui Geran Selangorku untuk membela perkara-perkara yang tidak adil," katanya.

Abdul Khalid berkata demikian ketika menjawab pertanyaan pemberita di sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri hari ini.

Dalam pada itu, Abdul Khalid berkata Jawatankuasa Pemantauan Air Selangor yang dipengerusikan Datuk Mohamed Khusrin Munawi akan memantau operasi Syabas setiap hari terutamanya pelan tindakan dan pemulihan air syarikat itu.

Jawatankuasa tersebut juga telah meminta penjelasan daripada Syabas mengenai kegagalan rumah pam dan penyelesaian jangka pendek dan panjang gangguan itu.

Teresa : Syarat Polis Untuk Ceramah Tidak Munasabah

Posted: 16 Jan 2013 05:23 AM PST


teresa red exco 01

SHAH ALAM: Exco Selangor, Teresa Kok akan menulis surat kepada Ketua Polis Selangor bagi menyampaikan ketidakpuasan berhubung syarat dan sekatan perhimpunan yang dikeluarkan Ketua Polis Daerah Serdang terhadap ceramah politik di Padang Puchong Jaya yang disifatkan tidak munasabah.

Menurut Teresa yang juga Adun Kinrara, pada asalnya ceramah tersebut diadakan pada 8 Januari lalu di tempat sama tetapi polis menolak permohonan berkenaan dengan alasan tempoh pemberitahuan pihak DUN kepada polis hanya lapan hari sedangkan mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012, pihak polis perlu dimaklumkan 10 hari lebih awal sebelum tarikh program.

Namun demikian, selepas pihak penganjur menunda ke tarikh 17 Januari, polis pula mencetak 1,500 naskah notis kepada penduduk sekitar tapak ceramah yang menggalakkan orang ramai membantah.

Pada 14 Januari lalu, Ketua Polis Daerah Serdang, ACP Abd Razak Elias mengeluarkan senarai 25 'syarat-syarat kepada menganjur' yang mengundang rasa tidak senang penganjur.

Aantara syarat yang terkandung dalam surat berkenaan adalah amat tidak munasabah iaitu;Unit Amal PAS tidak dibenarkan sama saekali mengawal kenderaan lalu lintas kerana ini akan dan boleh membangkitkan perasaan provokasi kepada masyarakat awam yang tidak terlibat dalam perhimpunan tersebut.

Penganjur menyatakan jangkaan kehadiran peserta seramai 500 orang di dalam borang di bawah jadual keeempat (seksyen 10) Pemberitahuan Di Bawah Subseksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736), sekiranya kehadiran peserta melebihi jangkaan dan berada di luar kawasan yang dibenarkan, Ketua Polis Daerah mempunyai kuasa untuk menyuraikan perhimpunan di bawah Seksyen 21(1)(a) Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736).

Penganjur hendaklah memastikan peserta atau hadirin tidak meminum minuman keras atau mengambil dadah semasa menghadiri ceramah ini untuk mengelakkan tingkah laku yang agresif di bawah pengaruh alkohol dan dadah.

"Ceramah politik diadakan di tempat ruang tepi jalan dan di hadapan restoran, sekiranya Unit Amal PAS tidak dibenarkan untuk mengarah trafik, ia kemungkinan akan menyebabkan kesesakkan lalu lintas di tempat berkenaan.

"Bagi syarat jumlah kehadiran, kami tidak dapat memastikan bilangan jumlah peserta yang menghadiri ceramah kurang dariapda 500 orang. Bagi polis menyuraikan peserta sekiranya kehadiran melebihi dari jangkaan adalah tidak munasabah.

"Manakala tapak ceramah diadakan di hadapan restoran yang mana pelanggannya juga makan dan minum di tapak di luar restoran. Kami memang tidak boleh menghalang pelanggan restoran untuk minum di tapak luar restoran. Jadi syarat ini sukar untuk dipenuhi," katanya dalam satu sidang media.

Tegasnya, objektif Akta Himpunan Aman adalah untuk memudahkan penganjur mengadakan program dan bukannya digunakan polis untuk menghalang perhimpunan dan program.

[TERBONGKAR] Memang Wujud Kerjasama SPR-JPN Beri IC Kepada PATI

Posted: 16 Jan 2013 05:19 AM PST


KELAB GREENBOC

Bekas pegawai JPN dakwa SPR arah beri IC

Seorang bekas pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) hari ini mengemukakan bukti berhubung dakwaan kerjasama pihak berkuasa untuk mengubah demografi pemilih Sabah pada tahun 1990-an.

Mohd Nasir Sugip ketika memberi keterangan kepada Suruhanjaya Diraja (RCI) mengenai masalah imigrasi Sabah hari ini mendakwa jabatannya pernah menerima arahan daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) negeri untuk memberi kad pengenalan kepada pendatang asing untuk membolehkan golongan itu mengundi.

Mohd Nasir yang pernah ditahan bawah ISA sebelum ini mendakwa operasi yang digelar "Ops Durian Buruk" itu dijalankan antara tahun 1992 hingga 1995.

Dakwanya, pengarah SPR Sabah pada masa itu, Wan Ahmad Wan Yusof menyerahkan senarai 16,000 nama untuk diklasifikasikan sebagai pengundi "Bumiputera Islam".

"Bos saya, pengarah JPN Sabah Ramli Kamarudin kemudiannya secara lisan memberitahu saya untuk menjalankan projek ini," katanya.

Mohd Nasir turut mengaitkan tiga lagi individu yang hadir ketika arahan itu dikeluarkan.

Bagaimanapun, nama individu berkenaan tidak dapat diperolehi memandangkan pegawai RCI – wakil daripada pejabat peguam negara – enggan memberi kerjasama.

Katanya, beliau mengikut arahan tersebut dan mengambil pegawai yang tidak dinamakan di peringkat negeri untuk operasi berkenaan.

Mohd Nasir mendakwa, operasi berkenaan melibatkan tindakan memberi kad pengenalan kepada pendatang asing dan mengeluarkan nombor kad pengenalan berdasarkan tarikh lahir, foto dan nama yang diberikan SPR. mk

Ulasan GB

Pendedahan kes di atas membuktikan apa yang didedahkan oleh PAS sebelum ini adalah benar.

PAS sebelum ini pernah mendesak Putrajaya membentuk suruhanjaya diraja siasatan (RCI) menyiasat kewujudan sindiket dianggotai pegawai kerajaan yang memberi taraf kerakyatan kepada warga asing untuk menjadi pengundi.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata RCI itu penting bukan sahaja di Sabah tapi seluruh negara bagi menyiasat isu pemberian kad pengenalan palsu kepada warga asing seterusnya didaftarkan menjadi pengundi pilihan raya.

Ahli Parlimen Pokok Sena mendakwa antara individu yang terlibat adalah Setiausaha Majlis Keselamatan Negara Datuk Tajuddin Wahab, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar dan diketuai Pegawai Penasihat kepada Perdana Menteri Datuk Othman Razak.Laporan sebelum ini
klik untuk baca

Lim Guan Eng & PRkah Yang Sebabkan Melayu Di Johor Semakin Merempat?

Posted: 16 Jan 2013 05:18 AM PST


KELAB GREENBOC
 

Kedudukan Melayu Johor membimbangkan

Tanah kerajaan diswastakan tanpa mengira harga dan mudaratnya kepada bangsa Melayu serta rakyat Johor keseluruhannya.

KUALA LUMPUR: Masa depan hak ekuiti masyarakat Melayu Johor kini didakwa semakin merosot dan jurang perbezaan prestasi ekonominya kian membesar akibat lambakan pelabur asing masuk ke negeri itu.

Kebimbangan itu dinyatakan wakil agensi kerajaan, perwakilan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPPMM) dan badan bukan kerajaan (NGO) dalam satu resolusi Kongres Ekonomi Melayu Peringkat Zon Selatan.

Presiden DPMM Datuk Syed Ali Alattas ketika membentangkan resolusi yang tercapai pada 6 Januari lalu itu berkata, kongres turut kesal dengan isu hak milik tanah orang Melayu Johor apabila tanah kerajaan diswastakan tanpa mengira harga dan mudaratnya kepada bangsa Melayu serta rakyat Johor keseluruhannya.

Syed Ali berkata, Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Johor akan ditentukan daripada projek pembangunan Iskandar Malaysia di mana 80 peratus daripadanya dikuasai pelabur asing.

"Projek Iskandar memundur dan memiggirkan orang Melayu dari segi ekonomi sekaligus meningkatkan jurang kemiskinan," katanya dalam sidang media di pejabatnya di sini hari ini.

Katanya, pendapatan perkapita penduduk Johor juga semakin rendah apabila kebanyakan masyarakat Melayu kini tidak mampu lagi membeli rumah di sekitar kawasan Iskandar.

`Tanah sendiri dimiliki orang asing'

"Bayangkan rumah dengan keluasan 1, 300 kaki persegi kini mencecah RM1juta.

Individu yang bergaji RM5,000 pun tak mampu membelinya kerana bank hanya membenarkan pinjaman sehingga RM200,000 sahaja.

"Lebih teruk tanah sendiri dimiliki orang asing…ini situasi merbahaya yang dihadapi penduduk Johor," katanya.

Koridor pembangunan yang dimiliki Khazanah Nasional Berhad dan terletak di Selatan Johor itu mempunyai keluasan kira-kira 500,000 ekar, kira-kira tiga kali ganda daripada keluasan Singapura.

Sehubungan itu, Kongres itu mencapai satu resolusi mahu mendesak kerajaan memperuntukkan 30 peratus (24,000 ekar) Nusajaya kepada orang Melayu.

Selain itu, kongres turut meminta Jambatan Selat Tebrau yang dikenali sebagai 'Jambatan Bengkok' yang terbengkalai diteruskan semula.

"Rugi kalau jambatan yang dibina dengan kos RM700 juta itu terbiar.

Kalau tambah modal RM700 juta lagi boleh selesai," katanya.

Kongres itu juga mengambil ketetapan untuk menggunakan status Melayu, dan bukan lagi Bumiputera bagi mengelakkan daripada penyelewengan dan kekeliruan kepada status 'Bumiputera' dimanipulasi oleh pihak lain demi keuntungan pihak tertentu. -FMT

Ulasan GB

Sebelum ini media pencacai heboh menyerang kerajaan Pulau Pinang kononnya penyebab kepada tergadainya tanah-tanah milik orang Melayu di negeri itu.

Lim Guan Eng caivinis, Lim Guan Eng pengkhianat, Lim Guan Eng hapus tanah milik Melayu dan segala macam ungkapan mak nenek untuk memfitnah kerajaan PR di Pulau Pinang.

Bangunlah segala jenis pencacai dan malaon todi berdemo dan berarak untuk menghentam kerajaan negeri Pulau Pinang, siap dengan mencarut dan bahasa perkauman.

Tup tup hukum kebenaran dan keadilan pun terdedah. Rupa-rupanya di negeri dimana UMNO berkuasa dan paling kuat di negara ini, itulah negeri yang telah menyebabkankan tanah-tanah milik orang Melayu terjual dan tergadai bukan kepada rakyat di negara ini tetapi kepada warga asing.

Sekarang meludah ke langit terkena sendiri!

Kerajaan negeri tidak kuasa mutlak dalam Syabas

Posted: 16 Jan 2013 05:11 AM PST

 
Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDB) memiliki saham 30 peratus tetapi tidak memiliki kuasa sepenuhnya seperti Perbadanan Menteri Kewangan.SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor tidak mempunyai kuasa mutlak walaupun memiliki saham 30 peratus dalam Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau berkata, Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) yang memiliki saham itu tidak memiliki kuasa sepenuhnya seperti Perbadanan Menteri Kewangan.

Katanya, Perbadanan Menteri Kewangan memiliki 'golden share' dalam Syabas manakala Puncak Niaga Holdings Berhad pula mempunyai saham majoriti melalui syarikat berkenaan.

"Pemilik saham istimewa adalah Perbadanan Menteri Kewangan yang memiliki golden share. Mereka ada semua kuasa," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco hari ini.

Ditanya mengenai tuduhan Koordinator Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Ir Mohd Zin Mohamed agar penyelesaian kemelut air diselesaikan kerana milikan saham itu, Abdul Khalid menjelaskan syarikat pengurusan air terbabit bukan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) milik kerajaan negeri.

Menjawab dakwaan Syabas berhubung tindakan kerajaan negeri membekukan Perbelanjaan Modal (Capex) yang menyebabkan usaha  menaik taraf perkhidmatan air di Selangor terjejas, beliau berkata sebarang usaha baik pulih yang dijalankan syarikat pengurusan air itu perlu mendapat kebenaran daripada kerajaan negeri.

"Dalam perjanjian Capex ia perlu mendapat kelulusan daripada kerajaan negeri kerana secara teorinya usaha baik pulih yang dijalankan oleh Syabas adalah melibatkan aset dimiliki oleh kerajaan negeri.

"Sebab itu kerajaan negeri mempunyai kuasa untuk menentukan sama ada usaha tersebut boleh dijalankan atau tidak," katanya.

Prosedur perlu dipatuhi

Beliau berkata sebarang usaha baik pulih, ada prosedur yang perlu dipatuhi serta  perlu ditender dan tidak boleh dijalankan secara rundingan terus dengan kerajaan negeri.

"Dalam setengah kes kerajaan negeri sanggup mengeluarkan perbelanjaan sendiri untuk melaksanakan Capex. Jadi saya tidak lihat ia sebagai satu isu di sini," ujarnya.

Beliau berkata apa yang menjadi isu pada ketika ini adalah adalah pengurusan Syabas sangat lemah dan mereka perlu menilai kembali program air tidak terawat yang dijalankan.

"Sehingga hari ini mereka (Syabas) tidak pernah membentangkan kepada saya mengenai program untuk mengurangkan air tidak terawat mereka daripada 30 kepada 15 peratus seperti mana yang dipersetujui dengan kami sebelum ini," katanya.

Abdul Khalid menjelaskan beliau mahu Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) memanggil Syabas bagi mengetahui status Capex mereka dalam usaha mengurangkan air tidak terawat.

Pada Selasa, Syabas  mendakwa sikap kerajaan negeri menghalang kerja-kerja penambaikan perkhidmatan syarikat dengan pembekuan Capex menyebabkan krisis air yang semakin buruk di Selangor.

Pengarah Eksekutif Pembangunan Teknikal Syabas Ir.V.Subramaniam dilaporkan berkata tindakan seperti itu belum pernah terjadi di mana sebuah kerajaan negeri menghalang kerja-kerja penambahbaikan perkhidmatan yang memberi manfaat kepada rakyat.

Pakatan masih belum putuskan nasib AES

Posted: 16 Jan 2013 05:08 AM PST

 
Namun memberi jaminan membatalkan saman AES yang dikenakan terhadap rakyat sejurus menguasai pentadbiran Pusat. KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat belum membuat keputusan sama ada memansuhkan pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) sekiranya memerintah Putrajaya selepas Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, Pakatan Rakyat masih belum mengkaji secara keseluruhan sama ada mahu meneruskan pelaksanaan AES termasuk perjanjian yang dibuat kerajaan dengan dua syarikat kontraktor Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES Sdn Bhd.

Namun, beliau memberi jaminan membatalkan saman AES yang dikenakan terhadap rakyat itu sesuatu yang pasti dilakukan Pakatan Rakyat sejurus menguasai pentadbiran Pusat.

"Saya tak tahu…sebab tu antara kajian yang kita akan buat untuk melihat perjanjian yang dibuat oleh kerajaan dan dua syarikat ni

"Sehingga Pakatan Rakyat dapat tawan Putrajaya pada saat itu semua saman akan dibatalkan," katanya dalam sidang media  Pejabat Agung PAS di sini hari ini.

Sementara itu, beliau menggesa Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai prosiding baru saman AES selepas ditangguhkan sejak bulan lalu.

Katanya, Abdul Gani perlu menunggu sehingga selesai PRU bagi mengelakkan sebarang kekeliruan teknikal mengenai prosedur dan undang-undang AES sekiranya pemerintahan bertukar tangan.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu mengulas kenyataan Abdul Gani yang mahu mengumumkan prosiding baru AES selepas semua isu kontroversi membabitkan sistem itu diselesaikan.

Beliau turut menggesa Abdul Gani supaya membuat satu kenyataan jelas nsupaya orang kena saman (OKS) tidak perlu hadir ke mahkamah memandangkan masih ramai lagi yang menerima surat saman dan hadir ke mahkamah.

BN kalah: Tun M lagi takut dari Najib

Posted: 16 Jan 2013 04:12 AM PST

Shahbudin Husin

 

Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Merdeka yang berjaya menghimpukan ratusan ribu rakyat pelbagai kaum Sabtu lalu, pada mulanya hanya menyerlahkan rasa gundah-gulana para pemimpin UMNO terhadap masa parti itu sehingga mereka tidak habis-habis mencipta teori dan logik untuk menafikan perhimpunan itu sebenarnya memang mendapat sambutan yang jitu daripada rakyat.

Ada antara mereka yang tampil menafikan jumlah ratusan ribu yang hadir, ada yang mengatakan hanya Melayu dan Cina yang hadir manakala orang India tidak memberi sambutan, ada yang cuba mengorek kesalahan dengan mengaitkan kehadiran kanak-kanak, perhimpunan didakwa melanggar undang-undang kerana melebihi 30 ribu dan pelbagai rekayasa lagi dicipta untuk memujuk hati sendiri.

Dalam ada itu, ramai pula yang terdiam tidak mampu berkata apa-apa kerana mengakui kebangkitan yang ditunjukkan rakyat kali ini adalah sesuatu yang tidak mampu ditahan oleh sesiapa pun.

Najib Razak yang selalunya akan mengecam perhimpunan seperti itu, kali ini turut mengubah nada. 
Beliau cuba menumpang kredit dengan mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada Pakatan Rakyat kerana berjaya mengendalikan perhimpunan itu dengan aman.

Sambil memuji tindakan profesional pihak berkuasa dalam menjalankan tugas, Najib berkata kesediaan Pakatan Rakyat menghormati semangat Akta Perhimpunan Aman, jelas menunjukkan kejayaan politik BN dan reformasi yang diusahakan kerajaan.

Menurut Perdana Menteri lagi, walaupun tidak bersetuju dengan pembangkang tetapi tindakan mereka yang berjaya mengendalikan perhimpunan dengan aman wajar diberikan ucapan terima kasih.

Dalam hal ini, Najib nampaknya sedar dengan kemahuan rakyat. Hak berhimpun dan menyatakan pendirian adalah hak asasi manusia yang dibenarkan oleh undang-undang. Dunia juga mengiktiraf hak tersebut.

Najib cuba mengambil sikap yang lebih lunak dalam hal ini. Beliau tidak mahu berkeras lagi kerana lagi keras sikap yang ditunjukkannya, lagi keras penolakan rakyat. Beberapa sikap kerasnya sebelum ini membuktikan hakikat tersebut. Sebab itu, Najib menukar nada dengan cuba menumpang kredit di sebalik himpunan kebangkitan rakyat kali ini.

Dengan membenarkan perhimpunan itu diadakan di Stadium Merdeka, tidak lagi mengerah pihak polis bersikap keras sebagaimana Himpunan Bersih 2.0 dan 3.0 sebelum ini dan kemudian memberikan penghargaan kepada Pakatan Rakyat, Najib sebenarnya cuba menunjukkan beliau seorang pemimpin yang baik, sedia bertolak ansur dan "gentleman".

Walaupun beliau menyedari penyokong setia PAS, PKR dan DAP tidak mungkin menyokong dan memberi undi kepada BN, tetapi sasarannya ialah pengundi atas pagar. Beliau mahu pengundi atas pagar menilai kebaikannya dan melupakan kesilapannya selama ini.

Dengan tarikh pilihanraya kian hampir, Najib kini mahu dilihat sebagai seorang yang serba baru. Tidak saja menunjuk baik, budiman dan sedia bertolak ansur, Najib juga meminjam perkataan reformasi untuk menunjukkan sikapnya itu sedangkan perkataan yang selalu disebutnya ialah transformasi, bukannya reformasi. Reformasi adalah perkataan popular Anwar Ibrahim sejak 1998 lagi.

Walaupun ada yang berkata Najib seperti "buang tabiat" bila menyebut perkataan reformasi dan menyimpan perkaraan transformasi yang sering menjadi basahan mulutnya selama ini, hakikatnya Najib sedang cuba memenangi hati rakyat yang lebih memihak kepada pembangkang ketika ini.

Beliau sedang cuba melakukan "reverse psikologi" untuk mendapatkan undi. Ini merupakan usaha terbarunya untuk menghadapi PRU 13 setelah melakukan pelbagai cara seperti memujuk, merayu, menabur janji, memberi wang, memberi beras dan sebagainya.

Walaupun Najib mungkin turut takut, bimbang dangundah-gulana akan kehilangan kuasa, tetapi beliau cuba menyembunyikan perasaan itu.

Sikap itu berbeza dengan Mahathir yang nampaknya tidak mampu menyembunyikan lagi perasaan dalam hatinya. Bekas Perdana Menteri selama 22 tahun itu secara terang-terangan menyifatkan #HKR112 adalah bertujuan menggulingkan kerajaan.

Menurut Mahathir, PAS,PKR dan DAP merancangkan himpunan tersebut adalah bertujuan mencetuskan kebencian rakyat terhadap kerajaan dan berharap kerajaan dapat digulingkan dengannya sebagaimana yang berlaku di beberapa negara Arab sebelum ini.

Selain berterus-terang dan gagal menyembunyikan resah dijiwa, Mahathir juga menunjukkan beliau lebih takut daripada Najib jika UMNO dan BN tumbang dalam pilihanraya akan datang dan seterusnya tidak lagi menjadi kerajaan.

Walaupun Najib dan semua pemimpin UMNO turut bimbang akan kehilangan kuasa, tetapi nampaknya ketakutan Mahathir amat besar. Apakah yang paling ditakutinya dan apakah kepentingannya yang bakal hilang jika UMNO tumbang? Apakah Mahathir takut Anwar berdendam terhadapnya?

Diakui jika BN kalah, Najiblah yang mengalami kehilangan paling besar iaitu jawatan Perdana Menteri yang disandangnya serta pelbagai nikmat yang melimpah ruah untuknya sekeluarga tetapi dalam hal ini Mahathir kelihatan lebih takut daripada Najib. Najib masih boleh menyembunyikan kerisauan dan gundah-gulananya tetapi Mahathir seperti tidak tertahan kebimbangannya dan seolah-olah mahukan semua jentera BN segera bangun dan mengumpul segala kekuatan yang ada untuk mempertahankan kerajaan yang ada.

Semua orang mungkin boleh menelah apakah kebimbangan Mahathir jika BN tumbang dalam pilihanraya nanti. Mungkin legasi selama 22 tahun yang dibimbanginya, mungkin masa depan anaknya dalam politik yang difikirkannya, mungkin kontrak berbillion ringgit yang melibatkan anak-anaknya bakal berakhir yang merisaukannya, mungkin kecurangannya selama berkuasa bakal terbongkar yang menghantuinya dan pelbagai kemungkinan lain lagi yang menghimpit jiwa raganya.

Wikipedia sebelum ini menyenaraikan Mahathir sebagai bekas pemimpin kedua terkaya di dunia selepas Hosni Mubarak dengan kekayaan dianggarkan berjumlah US$44 billion (senarai itu kemudian dipadamkan. Apakah Mahathir juga bimbang kekayaannya dibongkar dan diketahui umum sebagaimana bekas-bekas pemimpin sebelum ini?

Namun oleh kerana Mahathir secara terbuka menunjukkan beliau lebih risau, takut dan gundah-gulana akan kemungkinan tumbangnya UMNO dan hilangnya kuasa BN dalam pilihanraya akan datang berbanding Najib, sudah tentunya kepentingan yang mahu dilindunginya juga amat besar, tentunya lebih besar daripada semua kepentingan Najib sekeluarga.

Hanya dengan tumbangnya BN, semua itu bakal terungkai nanti.

Uji Rashid kesal TV3 belum mohon maaf

Posted: 16 Jan 2013 04:09 AM PST

KL TODAY

 

Kata orang, rumah sudah siap, tapi pahat masih berbunyi. Begitulah yang berlaku kepada penganjuran Anugerah Juara Lagu ke-27 (AJL27), yang berlangsung pada 6 Januari lagu.Pertukaran penyanyi Terukir Di Bintang di saat akhir melibatkan penyanyi veteran, Uji Rashid dan Aizat menimbulkan kontroversi.Apatah lagi, Uji dikatakan sudah membuat banyak persiapan dan masih menjalani latihan, biarpun ketika itu, Aizat sudah mendapat mandat untuk membawakan lagu berkenaan.

Kontroversi yang masih belum senyap biarpun sudah hampir dua minggu malam kemuncak berlalu, menarik perhatian Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi yang menuntut pihak TV3 memohon maaf kepada Uji.

"Saya membuat kenyataan setelah melihat kronologi dan kenyataan-kenyataan daripada mereka yang terlibat dengan isu ini. Mula-mula, Aizat mengakui tidak tahu menahu dengan sebab pertukaran dan hanya menjalankan tugas apabila diminta oleh Yuna.

"Kemudian pihak TV3 sebaik majlis berakhir memaklumkan tidak mempunyai kuasa untuk berbuat demikian, manakala Datuk Ramli M.S juga mengakui tidak ada kuasa untuk menyingkirkan mana-mana penyanyi.

"Pada pendapat saya pula, Aizat hanyalah mangsa keadaan dan yang perlu bertanggungjawab di sini adalah pihak penganjur. Mereka sepatutnya mengeluarkan surat rasmi atau memaklumkan lebih awal kepada kak Uji mengenai pertukaran ini dan tidak menganiayai dia kerana apabila pertukaran sudah di buat, dia masih tidak dimaklumkan mengenai perkara itu," katanya kepada Zass.

Menurut Zed, dia bukan sengaja untuk masuk campur dengan kontroversi ini, namun hanya memperjuangkan hak artis termasuk artis veteran apabila diperlakukan sedemikian.

"Bagi saya, ini adalah penganiayaan stesen televisyen kepada artis veteran kita, apatah lagi, seperti yang kita ketahui, kak Uji sudah membuat baju dan membuat persediaan yang lainnya. Ke semua itu melibatkan kos dan bukannya dilakukan secara percuma.

"Saya bersuara kerana tidak mahu perkara ini terus berulang kerana ia secara tidak langsung membunuh artis veteran," katanya.

Bawa kepada Suhakam

Zed berkata, dia juga merasakan tidak mustahil kemenangan Terukir Di Bintang pada AJL27 yang lalu, hanyalah untuk menutup aib.

Katanya, dia berharap TV3 bertanggungjawab dan memohon maaf secara terbuka kepada Uji dalam masa terdekat. Jika tiada perkembangan, dia akan menasihati Uji untuk membawa perkara ini kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM).

"Saya harap TV3 bersikap profesional dan ini juga melibatkan hak seorang artis. Jika masih tiada perkembangan, kita akan bawa perkara ini kepada Suhakam.

Uji menganggap tindakan pihak di stesen televisyen TV3 yang masih tidak memohon maaf kepadanya berhubung isu digugurkan daripada membuat persembahan semasa Anugerah Juara Lagu ke-27 (AJL27) pada 6 Januari lalu sebagai satu tindakan yang kurang sopan.

Uji atau nama sebenarnya Fuziah Haroun Al Rashid, berkata, tidak kira stesen TV atau mana-mana pihak, sewajarnya mereka harus mempunyai adab jika ingin membuat keputusan terhadap sesuatu tindakan yang boleh menyebabkan seseorang itu berkecil hati.

"Memang kalau nak cakap secara kasarnya, pihak itu (TV3) agak kurang sopan. Mereka tidak patut membuat saya atau sesiapa pun begitu.

"Sepanjang 38 tahun saya berada dalam industri muzik tempatan, peristiwa ini antara kejadian paling teruk yang pernah saya hadapi.

KL112 Diadakan Untuk Gulingkan Kerajaan

Posted: 16 Jan 2013 03:23 AM PST

KL TODAY

 

KUALA LUMPUR: Penganjuran Himpunan Kebangkitan Rakyat (KL112) diadakan untuk menggulingkan kerajaan sedia ada. Bagaimanapun, Penganjur Sekteriat KL112, Mohamad Sabu berkata mereka akan hanya menjatuhkan kerajaan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

"Memang kami ada niat untuk menggulingkan kerajaan pada PRU.

"Bohong lah saya kalau tidak ada niat itu (gulingkan kerajaan). Kami memang hendak gulingkan kerajaan tapi dalam PRU," katanya kepada pemberita di ibu pejabat PAS di Jalan Raja Laut pada Rabu.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mendakwa penganjuran KL112 Sabtu lalu menunjukkan pakatan pembangkang mempunyai niat untuk menumbangkan kerajaan pilihan rakyat melalui cara yang ditiru dari negara-negara Arab.

Dr Mahathir dilaporkan berkata, kaedah menggulingkan kerajaan dari benua Arab yang ingin digunakan pembangkang itu bagaimanapun tidak menunjukkan ciri-ciri demokrasi serta tidak kena pada tempatnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Mohamad turut merakamkan penghargaan kepada Polis Diraja Malaysia yang telah memberikan kerjasama dengan Unit Amal PAS dan Angkatan Muda Keadilan dalam menjaga keselamatan para peserta himpunan.

"Ini merupakan detik bersejarah kerana tiada kecelakaan dilaporkan pada himpunan tersebut.

"Daripada kutipan derma kilat yang kita buat dalam Stadium Merdeka kita berjaya mengumpulkan RM268,802. Wang ini kita akan gunakan untuk menggerakkan jentera untuk menuntut pilihan raya yang adil," katanya.

Berhubung perlanggaran tiga syarat yang ditetapkan oleh polis dalam menganjurkan perhimpunan tersebut, Mohamad yang juga timbalan presiden PAS berkata, setakat ini pihaknya masih belum dipanggil oleh polis untuk memberi kenyataan.

"Setakat ini kita belum dipanggil. Kita janji akan beri kerjasama dengan pihak polis sama ada sebelum mahupun selepas himpunan diadakan," katanya.

Sementara itu, salah seorang ahli Jawatankuasa KL112, Hishamuddin Rais berkata, Himpunan Kebangkitan Rakyat itu turut di adakan di beberapa tempat seperti Melbourne, Sydney, Jordan, Mesir dan London.

Polis benarkan bedah siasat kedua kematian Chang

Posted: 16 Jan 2013 03:20 AM PST

TERKINI

KUALA LUMPUR — Pihak polis membenarkan bedah siasat kematian seorang tahanan polis Chang Chin Te selepas didesak oleh ahli parlimen Puchong, Gobind Singh Deo hari ini. 
 
Menurut Pegawai Perhubungan Bukit Aman, DSP Lai Lee Ching, pihak polis akan menandatangani borang 61 untuk membenarkan bedah siasat kedua diadakan selepas hampir tiga jam menunggu keputusan dari pihak atasan polis.

"Pihak polis akan menghubungi pihak hospital untuk membenarkan bedah siasat kedua ke atas mayat Chang diadakan," kata Gobind (gambar) pada sidang media di hadapan ibu pejabat Bukit Aman, hari ini.

Sebelum itu, Gobind bersama ahli parlimen Subang, R. Sivarasa, dan Yang di-Pertua PAS Subang, Hadi Misni Dahlan serta ahli keluarga Chang berhimpun di hadapan Bukit Aman untuk menuntut bedah siasat kedua diadakan, selepas mendapati Chang dipukul semasa ditahan di Balai Polis USJ 8 pada Khamis lalu.

"Kita nampak sudah ada assault pada mangsa," kata Sivarasa.

Sementara itu, isteri mangsa, Lim Wei Ni berkata, ketika beliau melawat mayat suaminya, beliau mengambil gambar suaminya tetapi diminta pihak polis dan pegawai perubatan di hospital untuk memadamkan gambar suaminya di dalam telefon bimbitnya.

"Saya lihat ada lebam-lebam di muka dan di dada.

"Saya ambil gambar suami saya, tetapi diarahkan pihak polis dan pihak perubatan untuk memadam gambar selepas saya mengambil gambar suami saya," kata Lim dalam sidang media tersebut.

Kematian dalam tahanan bukan perkara yang baru melibatkan agensi penguatkuasa di dalam negara, malahan sebelum ini Putrajaya juga sering dikritik kerana tidak bertanggungjawab dan bersikap lepas tangan dalam mengendalikan kes-kes tersebut.

Sebelum ini, media melaporkan beberapa kes kematian dalam tahanan yang menyebabkan Putrajaya menerima tekanan hebat daripada orang awam antaranya kes melibatkan kematian A Kugan dalam tahanan polis dan dua kematian di bawah tahanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Teoh Beng Hock dan Ahmad Sarbaini Mohamed.

Lim, balu kepada Chang, ditemani kira-kira 30 orang penyokong pada awalnya ke Bukit Aman pada 1:30 tengah hari bagi menghantar memorandum kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar untuk menuntut permohonan mereka untuk bedah siasat kedua dijalankan.

Patrick Teoh dikecam hina Islam

Posted: 16 Jan 2013 03:13 AM PST

KL TODAY

 

SHAH ALAM – Laman sosial Facebook dan Twitter hari ini menyaksikan satu lagi kontroversi – kali ini berkaitan dengan kenyataan dikeluarkan salah seorang pelakon tanah air, Patrick Teoh. 

Kenyataannya yang menyentuh Islam mengundang kemarahan banyak pihak termasuk ahli politik dan selebriti tempatan yang mengenali pelakon itu secara dekat.

Teoh pernah berlakon dalam filem Buli, BAIK Punya Cilok, Buli Balik, Sumolah, The Red Kebaya dan Nasi Lemak 2.0.


Dalam kenyataan yang dibuat di laman Faebook itu, Teoh yang mengulas soal garis panduan 1Malaysia Sambutan Tahun Baru Cina 2013, yang dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri Kedah, turut mempersoalkan amalan sembahyang lima kali sehari Muslim dan pemakaian tudung.

Garis panduan dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri Kedah melibatkan aspek pakaian, nyanyian dan tarian.
Ia menetapkan cara berpakaian pegawai dan artis yang terlibat hendaklah bersopan, tidak menjolok mata, artis digalakkan membuat persembahan nyanyian dan lagu berunsurkan ketuhanan atau nasihat dan tidak melalaikan serta melampau.

Dalam kenyataan itu juga, Teoh menyentuh sembahyang lima waktu dan wanita Islam menutup aurat.
Pagi tadi, kenyataan itu nyata turut mendapat perhatian Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.

"Komen yang sangat kasar terhadap Islam. Patrick Teoh mungkin boleh mengkritik keputusan kerajaan Pas tanpa komen yang kesat terhadap Muslim. Tolong jangan turun ke tahap dia," tulis Khairy melalui laman mikro Twitternya yang berharap bukan Teoh menulis kenyataan itu.

Ekoran kritikan pelbagai pihak, Teoh menerusi laman Facebooknya telah meminta maaf berhubung kenyataan yang dikeluarkannya itu.

"Sekarang saya sedar apa yang saya buat itu salah. Saya silap. Kenyataan saya betul-betul di luar batas. Saya minta maaf dengan ikhlas kepada semua orang Islam. Tetapi saya tidak minta maaf kerana menyebut orang itu… anda tahu maksud saya. Saya harap," tulisnya.


Menerusi mesej Twitter kira-kira 12.30 tengah hari tadi, Teoh menulis, "2 (to) all Muslims, my sincere apologies for d (the) offending FB post. It's been deleted n (and) reasons are there for ur (your) scrutiny. Thank you for ur (your) patience. [Kepada umat Islam, saya minta maaf secara ikhlas atas mesej FB yang menyinggung perasaan. Ia sudah dikeluarkan dan sebab berkaitan (ada disertakan) untuk penilaian anda. Terima kasih atas kesabaran anda]."

Pelakon dan pengacara terkenal, Datuk AC Mizal pula menulis, "tolong lupakan fahaman politik kita apabila Patrick Teoh mengutuk dan mengeji agama Islam kita. Tidak kira anda Umno atau Pas."

Beberapa artis lain seperti Tomok, Danny X-Factor dan Natasha Hudson turut mengecam tindakan itu melalui laman mikro Twitter masing-masing.

SPR disahkan arah beri IC pada PATI

Posted: 16 Jan 2013 03:10 AM PST

KL TODAY

 

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengarahkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk menukar nama 16,000 pendatang haram di Sabah dan untuk memberikan mereka kad pengenalan (IC), Suruhanjaya Di Raja (RCI) mengenai pendatang haram di Sabah diberitahu hari ini. 

Pengarah SPR Sabah pada ketika itu Datuk Wan Ahmad telah mengarahkan JPN untuk menukar nama pendatang Indonesia dan Filipina untuk meningkatkan jumlah pengundi Muslim di Sabah, kata bekas timbalan pengarah JPN Mohd Nasir Sugip yang betugas dari 1992 sehingga 1994 kepada RCI hari ini.

"Ops Durian Buruk adalah operasi yang melibatkan penukaran dan mencipta nama baru dari nama yang diberi SPR," kata Nasir.

"Maksudnya nama ditukar, nombor IC ditukar, tarikh lahir ditukar.. . Dan gambar," tambahnya.

Dakwanya, pengarah SPR Sabah menyerahkan senarai 16,000 nama untuk diklasifikasikan sebagai pengundi "Bumiputera Islam".

"Bos saya, pengarah JPN Sabah Ramli Kamarudin kemudiannya secara lisan memberitahu saya untuk menjalankan projek ini," katanya.

Mohd Nasir turut mengaitkan tiga lagi individu yang hadir ketika arahan itu dikeluarkan.

Nasir mengatakan beliau ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dari 1995 hingga 1998 kerana memberikan kad pengenalan kepada pendatang yang tidak layak.

SPR lantik pemerhati asing kalangan negara ASEAN untuk PRU-13

Posted: 16 Jan 2013 03:08 AM PST

THE MALAYSIAN INSIDER

KUALA TERENGGANU— Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan melantik pemerhati dari kalangan beberapa negara anggota Asean untuk membantu memantau proses pilihan raya umum ke-13 (PRU-13), kata Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

Beliau berkata melalui satu panel pemilih yang ditubuhkan atas nasihat Wisma Putra, SPR dijangka melantik pemerhati dari Indonesia, Filipina, Myanmar dan Thailand selain beberapa pemerhati daripada Sekretariat Asean.

"Setakat ini belum muktamad, ada beberapa negara tidak dijemput seperti Brunei, Singapura, Kemboja dan Laos. Wisma Putra yang kendalikan," katanya kepada pemberita selepas majlis taklimat PRU-13 kepada pegawai pengurus dan penolong pegawai pengurus SPR zon timur di sini, hari ini.

Abdul Aziz berkata selain pemerhati asing, SPR juga melantik 16 badan bukan kerajaan (NGO) yang bebas untuk turut menjadi pemerhati pada pilihan raya kali ini.

Menurutnya, daripada jumlah itu, sembilan membabitkan NGO dari Sarawak, Semenanjung (empat) dan Sabah (tiga).

Beliau berkata pemerhati asing dan NGO yang terbabit perlu mematuhi beberapa syarat yang ditetapkan SPR, dan jika gagal mematuhinya, nama mereka akan digugurkan daripada senarai.

"Setiap NGO boleh hantar tiga wakil untuk satu bahagian. Kalau ada lima NGO berminat untuk satu bahagian, maka ada 15 pemerhati di bahagian itu dan mereka boleh memohon mana tempat yang mereka nak pergi," katanya.

Dalam pada itu, Abdul Aziz berkata SPR menjangka pemilih berdaftar yang kini berjumlah 13.1 juta akan bertambah kepada 13.3 juta sekiranya senarai pemilih baharu, iaitu 295,173 orang termasuk 51,421 pemilih yang bertukar alamat pada suku terakhir 2012, dimasukkan ke dalam senarai daftar pemilih.

Katanya, SPR menetapkan 21 Jan ini sebagai tarikh mendaftar permohonan undi pos membabitkan pelajar dan pekerja rakyat Malaysia di luar negara yang sebelum ini sudah mendaftar sebagai pengundi.

Untuk permohonan pengundian pos dalam negara, iaitu untuk anggota polis, tentera selain petugas media dan SPR, permohonan hanya boleh dibuat selepas Parlimen dibubarkan, katanya. — Bernama

RCI diberitahu 100,000 kad pengenalan diberikan kepada pendatang pada 1993

Posted: 16 Jan 2013 03:06 AM PST


Seorang kanak-kanak membawa bot berhampiran penempatan pendatang di Sabah. — Gambar fail.
 
KOTA KINABALU, — Kira-kira 100,000 kad pengenalan biru diberi kepada pendatang Sabah pada tahun 1993, kata bekas pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) kepada Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) mengenai pendatang haram hari ini.

Penolong pendaftar JPN Sabah Kee Dzulkifly Kee Abd Jalil berkata hari ini beliau menerima RM80,000 daripada Pengarah JPN Sabah pada ketika itu Ramli Kamarudin untuk mengeluarkan kad pengenalan kepada pendatang Filipina, Indonesia dan Pakistan di Sabah.

"Ketua jabatan saya kata terdapat surat dari ketua menteri (Sabah), Tan Sri Harris Salleh. Ketua jabatan saya mengarahkan saya untuk memberi kad pengenalan kepada orang yang memohon di kaunter," Kee Dzulkifly memberitahu RCI di sini hari ini.

Kee Dzulkifly berkata, beliau ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dari 1995 hingga 1999.

Tun Dr Mahathir Mohamad, perdana menteri paling lama berkhidmat dari 1981-2003, telah dituduh menerajui "Projek IC", di mana kewarganegaraan didakwa diberikan kepada pendatang sebagai ganti kepada undi mereka.

Akan tetapi bekas Ketua Menteri Sabah Tan Sri Harris Salleh, yang mentadbir negeri dari 1976 ke1985, menafikan kewujudan "Projek IC" semalam.

Loji rawatan Sungai Semenyih kembali beroperasi seperti biasa

Posted: 16 Jan 2013 02:57 AM PST

THE MALAYSIAN INSIDER

1. Loji Rawatan Air Sungai Semenyih dihentikan tugas sepenuhnya pada 14 Januari 2013, jam 1.30 petang setelah operator loji mengesan terdapat bau minyak yang melebihi parameter yang dibenarkan.

2. Pam Air Mentah Loji Semenyih telah beroperasi semula pada jam 4.00 petang pada hari yang sama dan telah beroperasi seperti biasa pada jam 8.00 malam (14 Januari 2013).

3. Pada ketika ini, bekalan air terawat telah mula dibekalkan kepada SYABAS pada jumlah 554.52 juta liter sehari. Mengikut rekod, purata pengeluaran Loji Semenyih untuk bulan Januari 2013 adalah 670JLH, terdapat pengurangan pengeluaran sebanyak 116JLH.

4. Walaupun Loji Semenyih telah beroperasi seperti sedia kala, tetapi ia masih memerlukan masa untuk air terawat sampai kepada pengguna kerana sistem agihan air kepada pengguna adalah di bawah kawalan SYABAS sepenuhnya sebagai operator tunggal agihan air di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

5. Kawasan yang terjejas berikutan pemberhentian sementara operasi loji selama enam jam ini ialah Subang, Puchong dan Sri Kembangan. Bagaimanapun, gangguan ini dijangka tidak berpanjangan.

6. Pada 15 Januari 2013, Loji Semenyih telah mengeluarkan air bersih pada kadar 665 JLH hingga 670 JLH, walaupun mengikut reka bentuk hanya boleh mengeluarkan air pada jumlah 545 JLH.

7. Tindakan pencegahan yang segera dan berkesan oleh operator Loji Sungai Semenyih iaitu Konsortium Abbas Sdn Bhd dan semua pihak yang terlibat telah dapat mengatasi masalah gangguan bekalan air berpanjangan kepada pengguna.

8. Jawatankuasa Pemantauan Bekalan Air Negeri Selangor telah meminta SYABAS supaya memastikan rumah-rumah pam diselenggarakan secara berjadual bagi mengelakkan sebarang kejadian seperti yang menimpa Rumah Pam Wangsa Maju.

Azrul Azwar Ahmad Tajuddin (Ketua Ekonomi Bank Islam) Kena Gantung Tugas, Sebab Ramal Barisan Nasional Kalah Tipis Dalam PRU Ke 13?

Posted: 16 Jan 2013 02:47 AM PST

Staff Berita Semasa 
 
Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Azrul Azwar Ahmad Tajuddin (Ketua Ekonomi Bank Islam) Kena Gantung Tugas, Sebab Ramal Barisan Nasional Kalah Tipis Dalam PRU Ke 13?

Azrul Azwar Ahmad Tajuddin pernah dijulang, diangkat dan dipuja ikon ekonomi muda yang dimiliki Malaysia ketika ini. Pandangannya mengenai perjalanan ekonomi negara Malaysia sentiasa diambil kira dan dipaparkan di media arus perdana. Itu dahulu. Sekarang? Status terkini Azrul Azwar Ahmad Tajuddin, sedang dikenakan tindakan gantung tugas sebagai Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia.

Sebelum ini negara pernah kehilangan seorang permata yang menguruskan "emas hitam" yang bernilai beratus bilion milik negara. (KLIK SINI).

Jadi adakah kita mahu senario seperti ini dibiarkan berterusan, hanya disebabkan "tidak sebulu"? Semuanya bermula gara-garanya tindakan Azrul Azwar Ahmad Tajuddin….

Semasa berlangsungnya seminar di Singapura, Azrul Azwar Ahmad Tajuddin memberikan kenyataan menjangkakan atau dalam kata lain meramalkan yang mana Pakatan Rakyat bakal menang tipis pada Pilihanraya Umum ke 13 akan datang seperti yang dilaporkan oleh akhbar utama di Singapura, The  Straits Times pada 11 Januari 2013 yang lalu.

Azrul Azwar Bank Islam Azrul Azwar Ahmad Tajuddin (Ketua Ekonomi Bank Islam) Kena Gantung Tugas, Sebab Ramal Barisan Nasional Kalah Tipis Dalam PRU Ke 13?

Dan semalam, Azrul Azwar Ahmad Tajuddin menerima perkhabaran yang tidak baik menimpa dirinya. Azrul Azwar Ahmad Tajuddin dikenakan tindakan gantung tugas. Sampai bila? Tidak dapat kami pastikan..

Kesilapan Azrul Azwar Ahmad Tajuddin adalah memberikan kenyataan "yang tidak sedap didengar oleh kalangan orang-orang yang berkepentingan di atas sana". Azrul Azwar Ahmad Tajuddin bercakap bercakap berdasarkan analisa dan kajian maklumat yang diperolehinya dan mendapati :
  1. Barisan Nasional hanya mampu memperolehi antara 97 ke 107 kerusi sahaja dalam pilihanraya umum ke 13 akan datang
  2. Berbanding 140 kerusi yang dimenangi Barisan Nasional pada pilihanraya umum ke 12 yang lalu
  3. Pakatan Rakyat juga hanya menang antara 115 ke 125 kerusi sahaja dan Azrul Azwar Ahmad Tajuddin mengatakan ia sesuatu yang tidak stabil dari segi ekonomi sesebuah negara.
Negara Malaysia dikenali sebagai negara demokrasi. Tetapi apabila kejadian yang menimpa Azrul Azwar Ahmad Tajuddin membuat kami tertanya-tanya. Adakah jika saudara Azrul Azwar Ahmad Tajuddin meramalkan Barisan Nasional akan kekal memerintah sepanjang masa, adakah jawatan Azrul Azwar Ahmad Tajuddin sebagai Ketua Ekonomi Bank Islam akan terjejas? Adakah ayat di bawah ini sahaja yang dibenarkan dikeluarkan :
  • BN menang selesa
  • BN akan rampas Selangor
  • BN akan menang besar
Azrul Anwar Barisan Nasional Azrul Azwar Ahmad Tajuddin (Ketua Ekonomi Bank Islam) Kena Gantung Tugas, Sebab Ramal Barisan Nasional Kalah Tipis Dalam PRU Ke 13? 

Ya….disebabkan Azrul Azwar Ahmad Tajuddin sebagai seorang yang merangkap tugas sebagai ketua ekonomi sesebuah bank, jadi beliau seharusnya membuat analisa yang mempengaruhi ekonomi, dan politik mempunyai kaitan rapat dengan ekonomi. Sebagai ketua ekonomi, keadaan cuaca pun beliau perlu ambil tahu.

Nampaknya, Talent Corp perlu bekerja keras selepas ini untuk menangani masalah brain drain. Dan rasanya Azrul Azwar Ahmad Tajuddin perlu lebih banyak belajar dengan seorang pensyarah UUM yang memberikan komen memuji mengenai isu air dan memuji Barisan Nasional dan tidak lupa juga analisa analisa JP Morgan. Semua media arus perdana berebut mengeluarkan kenyatannya.

Malaysia seharusnya beruntung kerana terus dikurniakan barisan intelektual daripada kalangan orang muda yang berani melontarkan pendapat. Malangnya apabila pendapat tu bertentangan dengan kehendak pemerintah dah dicop sebagai menentang kerajaan dan bakal dicantas.

Sepatutnya, kajilah kenapa Azrul Azwar Ahmad Tajuddin membuat analisis sebegitu rupa, barulah boleh dibuat penambahbaikan dan pembaharuan…mungkin ada benarnya….kebenaran tu pahit untuk ditelan. Apa kata dan pendapat anda pula?

#Listen #Listen #Listen

Posted: 15 Jan 2013 09:25 PM PST

Oleh Izmil Amri

MUSTAHIL anda tidak faham lawak tajuk di atas . Mustahil! Dalam dunia serba canggih dan maklumat di hujung jari ini, tipulah kalau anda kata anda tak tahu apa yang saya maksudkan.

Begitu pantas sekali lelucon 'listen, listen, listen' ini tersebar di ruang maya sehinggakan dalam kurang 24 jam, Presiden Suara Wanita 1Malaya (SW1M), Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin berjaya menumpaskan seorang warga siber sensasi 'Shasha Mendoza' yang menjadi sumber hilai tawa ketika berlangsungnya himpunan KL112.

Saya tidak sanggup menonton video forum 'Seiringkah Mahasiswa Dengan Politik' yang berlangsung di Universiti Utara Malaysia (UUM) itu. Satu kerana saya rasa tajuk forum itu bodoh. Dan kedua, saya
tak sanggup tengok orang bodoh memperbodohkan diri.Apa yang saya tahu ialah Sharifah Zohra bertindak merampas mikrofon daripada seorang mahasiswi UUM bernama Bawani, mungkin kerana sudah tidak dapat menahan lagi keperluan untuk mematahkan soalan Bawani mengenai perkara sensitif, termasuk perihal ekonomi dan pendidikan.

Lumrah orang yang tidak boleh menjawab soalan, akan membalas soalan dengan meroyan. Itulah yang dilakukan Sharifah Zohra. Bukan sekali, malah SEPULUH kali beliau berkata 'Listen' (dengar) kepada Bawani, ketika belum sempat mahasiswi itu menghabiskan soalannya. Sambil memegang mikrofon yang dirampas, Sharifah Zohra harus pula menuturkan 'Let me speak' (bagi saya bercakap) sehingga tujuh kali. Kau dah pegang mikrofon, siapa lah yang nak halang kau bercakap.

Yang lebih menggelikan buah pinggang, hujah-hujah Bawani dibalas Sharifah Zohra dengan 'animals have problem', 'kucing ada masalah', 'anjing boleh menggonggong', 'lembu kambing ada masalah', 'kita manusia lebih rakus daripada ikan', 'and you tau tak binatang apa yang paling banyak sekali masalah?', 'pernah makan shark fin?'

Ini saya kutip daripada surat terbuka yang ditulis orang kepada sang Presiden SW1M. Saya sehingga kini masih tidak sanggup menonton sepenuhnya video terbabit; risau saya akan dapat mendengar IQ saya jatuh merudum. Tambahan pula saya punya pundi kencing yang lemah.

Pembodohan

Apa yang kita lihat (err.. anda lihat) dalam video itu adalah sejenis pembodohan terancang yang dijana kelestariannya oleh kehendak United Malays National Organisation yang mahukan orang Melayu ini bengap sebengap-bengapnya supaya mudah ditolak ke tepi ke tengah dan diperintah-perintah. Lihat sahaja gaya macainya di SW1M itu yang menyuruh orang 'listen' sampai sepuluh kali kepada kata-katanya yang entah apa-apa.

Inilah dia 'template' pentarbiyahan UMNO terhadap anak-anak kalian di universiti dan sekolah-sekolah yang diheret ke latihan Biro Tata Negara. Pembodohan yang dipaksakan ini adalah rencah asli sup bunjut UMNO yang dihidangkan saban hari melalui media arus perdananya di kaca televisyen dan dada akhbar serta menjadi asas pembentukan mentaliti rakyat supaya tidak menyoal dan merelakan apa sahaja yang berlaku.

Namun begitu apa yang menyebabkan semua ini menjadi kelakar ialah respon Ketua Pemuda UMNO, Saudara Khairy Jamaluddin. Ketawa besar saya semalam setelah membaca kicauannya di laman sosial 'Twitter'.

Akaun rasminya, @Khairykj menyiarkan 'And on UUM issue. Please #listen to me: this Jabeen lady DOES NOT represent BN. Sekian,' (Dan tentang isu UUM itu, tolonglah dengarkan saya. Perempuan Jabeen ini tidak mewakili BN. Sekian). Barangkali KJ pun sudah puas ketawa berdekah dan rasa terpaksa ikut serta untuk 'menganjing' respon si Jabeen.

Usaha Khairy untuk mengawal keadaan ini ternyata gagal. Takkan lah UUM nak biar siapa-siapa sahaja masuk berpogram dalam kawasannya jika tidak punya tauliah, apatah lagi tauliahan UMNO dan logo 1Malaysia. Lumrah, kalau sudah bodoh dan buruk, semua orang tak mahu mengaku kawan. Kasihan si Jabeen.

Fungsi universiti

Pastinya universiti itu adalah tempat untuk belajar dan tiada cara yang lebih baik untuk belajar selain bertanya soalan. Untuk ini Pakatan Rakyat menjanjikan kebebasan akademik tanpa campur tangan politik yang mengekang kebebasan berfikir dan bertanya soalan, lagi-lagi soalan yang bisa menyengat dan sensitif mengusik kalbu pemerintah.

Universiti pastinya bukan tadika. Tidak ada pasal untuk ada pihak-pihak tertentu masuk ke kampus dan menyuruh orang mendengar kata-katanya. Mahasiswa punya hak untuk memilih; samada untuk mendengar atau tidak, untuk percaya atau tidak. Dan mahasiswa juga berhak menyoal. Barulah namanya forum. Kalau mahu bercakap sahaja tanpa perhubungan dua hala daripada audien, jadilah DJ radio. Mudah.

Pindaan terhadap AUKU yang membenarkan mahasiswa berpolitik seharusnya dijadikan titik tolak untuk menerapkan kesedaran dan partisipasi politik di kalangan anak muda. Kalaupun UMNO mahu terus mendoktrinkan kebodohan ideologi politik etnosentriknya, lakukanlah dengan bijaksana dan dengan hujah-hujah yang ilmiah. Apabila saya sebut ilmiah, maksud saya hujah yang tidak mengaitkan masalah-masalah kambing, anjing dan ikan jerung dalam perdebatan yang sihat.

Forum akademik, walaupun tajuknya berbunyi bodoh; sewajarnya dijalankan dengan penuh rasa hormat kepada ilmu dan tempat menuntut ilmu. Universiti bukan taman asuhan kanak-kanak riang untuk disumbat-sumbat kepala otak anak mahasiswa itu dengan maklumat tanpa soal jawab. Malahan budak-budak tadika sekarang pun sudah pandai bersoal jawab. Jabeen mungkin tidak datang daripada sistem pendidikan yang maju itu.

Listen

Ya, pastinya ada masa untuk mendengar. Dan masanya ialah sekarang. UMNO dan juak-juaknya telah menutup telinga sejak Mac 2008 dan tidak mempedulikan suara rakyat yang mahukan perubahan.

Seperti budak kecil yang menutup telinga sambil menyanyi 'lalalala' tidak mahu dengar cakap orang tua; begitulah perangai kanak-kanak UMNO dan Barisan Nasional kini yang tidak akan langsung mengambil iktibar daripada tempeleng maha hebat lima tahun lalu.

Kini UMNO terus hidup dalam penafian, dan akan mati dalam penafian dan angan-angan yang mengabui matanya sendiri.

Penyudah kepada forum anjuran proksi UMNO di UUM itu pastinya tidak mendapatkan apa-apa hasil selain daripada hilai tawa masyarakat yang menyaksikan pembodohan oleh pecacainya yang gagal sama sekali mengubah pendirian rakyat untuk menghumbankan UMNO dan macai-macainya itu ke lohong paling gelap dalam sejarah negara.

UMNO seharusnya mendengar teguran ramai, atau menanggung risiko untuk pupus selama-lamanya.
Listen! – Roketkini.com

Cerita demokrasi ekonomi dan pasar malam

Posted: 15 Jan 2013 09:19 PM PST

 Oleh Muhammad NazreenPasar malam adalah contoh persaingan ekonomi yang sihat, dengan peluang yang saksama. Memang, ada yang mendapat untung yang lebih dan mengalami kerugian kerana produk yang mereka tawarkan bukanlah pilihan kebanyakan para pengguna. Ini lumrah berniaga. Pasti ada pasang surutnya.

Cuma, soal peluang yang sama rata ditekankan para peniaga. Sekurang-kurangnya, mereka sebagai peniaga lebih senang untuk menerokai peluang-peluang baru tanpa dikawal oleh 'elit' peniaga yang lain.

Cerita pasar malam

Saya kira, pasar malam menjanjikan keseronokan yang tersendiri. Pengalaman saya, pasar malamlah yang menjadi tempat untuk membeli pelbagai jenis juadah makanan, dengan keasyikan dan kesedapan yang pelbagai. Ibu-bapa saya juga memilih untuk membeli 'barang basah' dan 'kering' sebagai kegunaan di dapur. Bagi mereka, di sana, mereka menerima peluang untuk tawar-menawar dengan alternatif yang banyak.

Kos untuk membeli barang dapur juga lebih murah, kerana harga dan kualiti yang menentukan murah atau mahalnya sesuatu barang dapur. Dari satu sudut yang lain, koleksi permainan seperti 'patung askar' dan 'pistol air' tetap menjadi kesukaan saya semasa kecil. Saya bolehkan mendapatkannya dengan harga-harga yang lebih murah berbanding di pasaraya kerana di sana, sudah pasti harganya  jauh lebih mahal dan tetap.

Jadi, itu cerita pasar malam. Sekarang, cuba kita tukarkan konsep 'pasar malam' ini sebagai kerajaan dan rakyat.

Cerita kerajaan dan pasar malam

Bagaimana pula sekiranya 'kerajaan' adalah penyewa tapak, 'pasar malam' sebagai medan awam dan 'peniaga' sebagai rakyat? Tentu sekali, dalam bayangan awal kita mendapati ianya tidak masuk akal.

Bahkan, mungkin ada komen yang mengatakan bahawa menyamakan 'kerajaan' dan 'pasar malam' tentu sekali tidak masuk akal kerana dua hal:

Pertama – peranan kerajaan adalah sulit kerana mereka menyelia seluruh negara, manakala pasar malam hanyalah pusat kegiatan ekonomi yang kecil dan mudah. Kedua – kerajaan bertanggungjawab mengelola segala jenis isu yang membabitkan hal-hal keseharian kita, tetapi pasar malam hanya meliputi kegiatan perniagaan runcit-runcitan.

Namun, jika kita benar-benar mengamati falsafah sistem kerajaan itu, sebenarnya ia tidak banyak beza dengan konsep pasar malam. Cuma, subjeknya sahaja yang berbeza.

Menjelaskan cerita

Baiklah, saya akan cuba jelaskan dengan mudah bagaimana konsep kerajaan dapat disamakan dengan pasar malam.

Pertama, seperti anekdot yang saya pinjamkan tadi – 'kerajaan' adalah 'penyewa tapak'. Jadi, sebagai penyewa tapak yang berprinsip, mereka pasti akan tetapkan peraturan untuk' para peniaga'(rakyat) dengan adil dan saksama. Setiap peniaga perlu diberikan kos sewa tapak yang sama, waktu perniagaan yang sama dan tanggungjawab untuk membersihkan tapak yang sama peraturannya.

Di sini, kita dapat memahami sebenarnya di dalam projek pembangunan yang ditawarkan kerajaan, misalnya di dalam tender untuk membangunkan MRT, pusat pembiakan lembu dan pembelian kapal selam secara saksama kepada ahli perniagaan yang lain.

Jadi, pemilihan untuk memiliki tender-tender terbabit haruslah disandarkan berdasarkan kemampuan ahli perniagaan dari segi modal, cadangan dan kepakaran masing-masing. Kerajaan perlu memilih mereka berdasarkan kriteria ini secara saksama. Siapa lebih baik, maka mereka akan dipilih.

Kedua, konsep pasar malam dari bahasa ekonominya, akan mencipta 'multiplier effect' atau kesan langsung daripada tindakan yang dilakukan. Misalnya, pasar malam yang memberikan persaingan yang baik, pasti akan menarik minat para pengguna untuk mengunjungi pasar malam mereka kerana di sana mereka boleh mendapatkan barangan atau juadah yang lebih baik. Seterusnya, mereka dapat membantu untuk menjana pendapatan para peniaga di pasar malam.

Cerita demokrasi ekonomi DAP

Jadi, pendapatan mereka meningkat atas usaha persaingan para peniaga memperbaiki produk yang mereka tawarkan.

Begitu juga dengan kerajaan, sekiranya kerajaan mempunyai etika di dalam memilih kontraktor yang dipertanggungjawab untuk mendapat tender mega-projek kerajaan yang memakan belanja berjuta-juta ringgit, sudah tentu pelabur-pelabur yang sudi melabur di dalam projek terbabit akan bertambah seterusnya menambahkan kemampuan kontraktor tersebut mengupah lebih ramai pekerja untuk menyiapkan projek terbabit.

Inilah yang dimaksudkan dengan demokrasi ekonomi, dimana kerajaan sebagai kuasa pusat memberikan peluang yang saksama kepada pakar-pakar untuk menjayakan pelaburan kerajaan. Dengan adanya demokrasi ekonomi, ekonomi kita pasti akan menjangkaui pertumbuhan yang lebih baik.

Tawaran DAP untuk menawarkan demokrasi ekonomi di mana dalam manifesto pilihanraya mereka untuk menyediakan peluang yang saksama ketika mentadbir negara, dirundum dengan pelbagai kritik-kritik pakar ekonomi Barisan Nasional yang mengatakan hal ini mustahil, hanya propaganda parti pembangkang yang lunas di atas janji-janji kertas tetapi tidak realistik untuk dilaksanakan ternyata bersifat berat sebelah dan retorik.

Saya kira, mereka lupa bahawa konsep asas ekonomi adalah seperti 'pasar malam' yang mesra kepada pengguna dan pada masa yang sama, memuaskan para peniaga kerana mereka diberikan peluang yang adil oleh penyewa tapak (baca: kerajaan). Asas kepada demokrasi ekonomi yang sebenar adalah prinsip cekap, akauntabel dan telus (C.A.T) di dalam menyelia kehendak rakyat.

Cerita kejayaan di Pulau Pinang

Contoh di Pulau Pinang, setelah DAP yang memimpin kerajaan negeri, saya dapat melihat banyak perubahan ekonomi yang lebih baik. Peruntukan semakin hari semakin bertambah, kegiatan ekonomi runcitan seperti kedai-kedai kecil dan restoran berkadar sederhana dapat menjana pertumbuhan ekonomi bumiputera dan bukan bumiputera.

Seterusnya, pelaburan langsung yang masuk daripada pelabur-pelabur luar meningkat kerana usaha-usaha kerajaan Pakatan Pulau Pinang dapat meyakinkan mereka dengan pelaburan yang sihat.

Kejayaan-kejayaan ini yang membuatkan saya komited dengan perubahan yang dijanjikan untuk membersihkan dosa-dosa ekonomi kala ini setelah berjaya memimpin Malaysia kelak.

Akhirul kalam, cuba kita berfikir sejenak : Adakah 'pasar malam' yang kita ada setakat ini memuaskan atau kita berhak untuk mendapat 'pasar malam' yang lebih baik? – Roketkini.com

Mahu kaut untung, pelajar dipaksa beli buku mahal di sekolah

Posted: 15 Jan 2013 09:16 PM PST

Oleh Aisha Geoffrey
PETALING JAYA : Beberapa wakil Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) tidak berpuas hati dengan arahan pihak sekolah yang mewajibkan pembelian buku tulis bersaiz A4 di sekolah, jauh lebih mahal berbanding kedai biasa.

Perkara itu diadu ramai ibu bapa kepada Pengerusi Biro Kepenggunaan KEADILAN, Yahya Sahri.Menurut aduan yang diterima, kata Yahya, mereka dipaksa membeli empat set buku tulis yang berbeza daripada buku tulis biasa, berharga RM2.40 setiap satu menerusi kedai koperasi sekolah.

"Buku tersebut dibekalkan oleh Edaran Pro Dinasti yang dikatakan mempunyai hubungan baik dengan Majlis Pengetua Sekolah Menengah (MPSM).

"Penjualannya mendapat keizinan daripada semua Jabatan Pelajaran Negeri dan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM)," jelas Yahya pada sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN, di sini hari ini.

Menurut Yahya, penjualan buku tersebut melibatkan semua sekolah menengah di seluruh negara dan sebahagian sekolah rendah.

"Mengikut anggaran, setiap tahun bilangan pelajar sekolah menengah lebih 2.3 juta. Bermakna anggaran jualan yang akan diterima berjumlah RM19,200,000, iaitu anggaran dua juta pelajar x RM9.60 (4 buku x RM2.40)," jelas Yahya menyatakan tindakan itu semata-mata bagi mengaut keuntungan kepada kroni.

Katanya, KPM, JPN dan MPSM patut menjadi badan yang membolehkan bekalan buku serta alat tulis di koperasi sekolah dijual dengan harga lebih murah.

"Kalau di kedai biasa, buku saiz tersebut boleh dibeli dengan harga RM1.70 sehingga RM1.80. Tapi di koperasi sekolah sampai RM2.40 hingga RM2.50," katanya.Beliau juga mendapat aduan PIBG dan ibu bapa berhubung pembelian buku lembaran kerja atau buku latihan.

"Ada ibu bapa menyatakan cikgu langsung tidak gunakan buku yang dibeli. Kalau ada pun hanya dua hingga tiga muka surat sahaja. Tidak cukupkah dengan hanya gunakan buku teks? Apakah buku teks yang dibekalkan KPM tak cukup baik?" soalnya.

Ibu bapa juga mengadu isu harga makanan dan minuman serta kualiti di kantin sekolah yang menurutnya sering menjadi pertikaian.

"Sebagai contoh, beberapa kantin sekolah menjual seketul nugget dengan harga 50 sen sedangkan di pasar malam boleh diperolehi empat atau tiga ketul dengan RM1.00. Begitu juga harga segelas air dijual RM1.00," kata Yahya.
Beliau menyeru semua badan yang terlibat dengan institusi sekolah mengambil langkah terbaik bagi menangani isu-isu tersebut.
"Isu ini mungkin kecil bagi sesetengah pihak, tapi semua orang merasai bebanan itu. Apa lagi bagi mereka yang berpendapatan rendah mempunyai ramai anak yang bersekolah," katanya.

Wacana ‘Benarkah Melayu akan hilang kuasa tanpa UMNO?’ di Johor

Posted: 15 Jan 2013 09:12 PM PST

Roketkini.com

KUALA LUMPUR: Portal informasi Bahasa Malaysia Parti Tindakan Demokratik (DAP), Roketkini.com sekali lagi menganjurkan wacana ilmiah; kali ini di Johor Darul Takzim dengan topik hangat, 'Benarkah Melayu akan hilang kuasa tanpa UMNO?'

Siri Wacana Roketkini yang masuk kali kelima ini akan berlangsung di Johor Bahru pada Jumaat 18 Januari 2013, jam 8 malam bertempat di Hotel Good Hope, Skudai.

Ketua Pengarang Roketkini.com, Wan Hamidi Hamid berkata, wacana yang julung kali diadakan di negeri kubu kuat UMNO itu amat sesuai dengan iklim politik yang serba subur pada hari ini.

"Wacana ini merupakan program yang julung kali diadakan di negeri Johor yang sedang pesat membangun bukan sahaja dari segi kemajuan fizikal tetapi juga keterbukaan minda," ujar beliau dalam kenyataan medianya.

Forum tersebut bakal menampilkan panelis yang terdiri daripada Senator Dr Ariffin Omar, Naib Pengerusi DAP; Sdr Zairil Khir Johari, Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP dan Prof Dr Tajudin Omar yang juga Pensyarah UTM.

Ahli akademik dan penulis terkemuka, Dr Mazslee Malik akan bertindak sebagai moderator.

Wacana anjuran DAP Johor itu bakal dirasmikan oleh Pengerusi DAP Johor, Dr Boo Cheng Hau.

Orang ramai dijemput hadir bagi sama-sama meraikan program ilmu tersebut. Masuk adalah percuma. – Roketkini.com

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT