Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


MALAM INI HANYA ADA DUA PILIHAN UNTUK HARIMAU MALAYA DAN FAM

Posted: 27 Nov 2012 01:26 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

MALAM ini tiada alasan lagi buat Rajagopal dan FAM.  Rakyat khususnya peminat bolasepak sudah jemu mahu mendengar alasan "bukan permainan sebenar"' "ranking tidak penting", "pemain ramai cedera"' "pemain gugup" dan macam-macam alasan lagi yang negara lain tidak pernah berkata sedemikian.

Jika Seri atau tewas, sila letak jawatan....
Malam ini Skuad Bolasepak Harimau Malaya mesti keluar dari kandang 'sarkas' dan mesti menjadi harimau sebenar untuk membaham Laos.  Tiada pilihan malam ini, kecuali dua pilihan iaitu MESTI MENANG atau Rajagopal, dan seluruh kepimpinan FAM termasuk Presidennya WAJIB meletakkan jawatan.  

Kepada penyokong-penyokong Harimau Malaya, jangan kecewa dulu.  Datanglah ramai-ramai ke stadium untuk menyaksikan "perlawanan sebenar" malam ini atau "perlawanan olok-olok" sahaja.  Dari awal lagi, kita bukan mahu menang kesemua perlawanan tetapi kita tidak boleh terima kekalahan semua perlawanan apatah lagi tewas dengan pasukan seperti Laos.  Paling penting bagi kami, pemain-pemain mesti menunjukkan permainan bermutu sejajar dengan banyaknya wang rakyat dilaburkan untuk sukan Bolasepak selama ini.

Harga tiket semakin lama semakin naik, tapi mutu permainan dan prestasi semakin teruk.  Itu yang peminat-peminat tidak boleh terima.  Jika kita tewas kepada Hong Kong, seri dengan Bangladesh atau menang hanya dengan Timor Leste, adakah itu berbaloi?  

Apa pun jom kita beri sokongan kepada Skuad Harimau Malaya malam ini walaupun sudah ada yang dapat menghidu keputusan malam ini.

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Cerita sebenar Deepak Jaikishan kawan Rosmah

Posted: 27 Nov 2012 01:45 AM PSTHarakahdaily,27 Nov 2012
KUALA LUMPUR: Hasil desakan perwakilan Muktamar agar wartawan bertanya Datuk Seri Najib siapa dia, Deepak Jaikishan (gambar) dengan sukarela menghubungi Harakahdaily untuk menceritakan siapakah dia sebenarnya.

Deepak J Tekwani, pengarah kepada Carpet Corporation menghubungi Harakahdaily untuk memberikan cerita sebenar di sebalik hubungan beliau dengan keluarga Datuk Seri Najib Razak.

Dalam pertemuan berdepan kira-kira setengah jam di sebuah hotel terkemuka itu, Deepak menceritakan apa sebenarnya hubungan beliau dengan keluarga Perdana Menteri khasnya Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Najib.

Ia bermula apabila Rosmah menjadi pelanggan kedai karpet beliau di Jalan Tunku Abdul Rahman. Selepas itu hubungan mereka baik dan Deepak diperkenalkan kepada Najib.

Ketika itu, Najib adalah Menteri Petahanan.

Namun persahabatan mereka berakhir apabila Deepak diminta menolong keluarga Najib ekoran akuan bersumpah (SD) yang dibuat oleh penyiasat persendirian P Balasubramaniam.

Ia berakhir apabila Bala tidak berpuashati dan Deepak dipersalahkan oleh keluarga Najib.

"Cara dia bertindak bukan sebagai kawan yang menolong kawan, tetapi dia hantar 50 orang penguatkuasa datang ke ofis saya, rumah, dan kilang saya dengan niat memberi amaran untuk saya tidak mendedahkan perkara sebenar & menutup cerita sebenar SD," cerita Deepak kepada Harakahdaily.

Ikuti pendedahan siapa Deepak Jaikishan sebenarnya melalui temubual wartawanHarakahdaily dengan beliau.


Apa tujuan saudara mahu bertemu dengan Harakah (daily)?

Saya tertarik dengan pertanyaan Harakah (daily) minggu lepas, siapa saya (Deepak Jaikishan). Saya sebenarnya terlibat dalam perniagaan karpet dan perniagaan hartanah.

Saudara dikaitkan dengan Datuk Seri Najib. Sebenarnya bagaimana hubungan saudara dengan keluarga beliau?

Hubungan...saya memang kenal Datuk Seri dan Puan Seri. Saya sebagai pembekal karpet dan terlibat dalam perniagaan. Kalau ada peluang bisnes, kita mintak sokongan dari pihak beliau.

Sudah lama hubungan itu. Bagaimana saudara kenal dia?

Ia hanya bisnis karpaet. Mungkin 2004 atau 2005, Datin Seri (Rosmah) datang ke kedai kita di Jalan Tunku Abdul Rahman. Dia datang kedai beli karpet, so kita berkenalan dari situlah. Kamudian Datin Seri perkenalkan kepada suami dia. Masa itu dia (Najib) adalah Menteri
Pertahanan.

Bisnes apa yang saudara buat dengan dia?

Mungkin tidak sesuai saya dedahkan hari inilah. Mungkin sessi lain. Sebab saya hanya mahu jawab apa yang saudara tanya dalam akhbar saudara. Apa hubungan saya dengan mereka. Bisnis saja, tidak ada yang bukan-bukan. Ia hanya bisnis sahaja. Dia isteri orang, tidak ada yang bukan-bukan, tidak baik. Ia benar-benar bisnes sahaja.

Ada laporan dalam Malaysiakini yang saudara berkata, ia hubungan kakak adik sahaja, tanpa lain-lain?

Ya boleh dikatakan begitu.

Pada pandangan saudara, kenapa saudara dipopularkan sangat?

Saya pun rasa. Dulu tidak ada macam itu. Mungkin kesalahan saya bila saya tolong dalam kes Bala (P Balasubramaniam). Semasa kita dengan tidak sengaja terlibat dalam kes Bala untuk menolong keluarga Perdana Menteri. Masa itulah nama kita naik.Sememangnya kita tidak suka, kita suka low profile.

Sebelum ini tidak ada apa-apalah?


Takda, kita senyap-senyap buat bisnes kita. Di Malaysia, kalau kita high profile bukan senang kita nak buat bisnes.

Macamana pulak saudara terlibat dalam kes Bala. Ia menjadi persoalan kepada orang ramai?


Ini kes mahu tolong kawan. Pada kita dia kawan yang setialah. Jadi kita tolong. Contohnyalah, saya dengan saudara dekat kolam renang. Saya tidak tahu berenang. Tetapi saya lihat saudara jatuh ke dalam kolam dan tenggelam. Jadi saya pun masuk dalam kolam untuk menolong saudara. Jadi saya rasa pada masa itu, kita saja yang ada dan kita diminta menolong. Kita bukan terlibat secara langsung. Lawyer pun lawyer dia (keluarga PM), kita saja tolong koordinat. Reporter pun dia yang panggil. Kita fikir ketika itu ada kawan yang terdesak minta pertolongan. Dia pun dah ada hubungan baik dengan kita.  Kita tak anggap perkara ini akan menyusahkan kita dan melibatkan kita secara langsung dalam kes Altantuya inilah.

Maksuk Encik Deepak, saudara baik dengan Bala ke, saudara tolong Bala ke atau...
Saya tolong keluarga Datuk Seri Najib.

Saudara memang kenal Bala?

Saya tidak kenal secara langsung, ada kenalan melalui komuniti yang sama, perkara ini terjadi. Saya dipanggil waktu tengah malam, "You boleh tak selesaikan masalah ini...its a big problem". Saya pun ada seorang saudara yang kenal dia (Bala), seorang anggota polis juga. "Tanya dia boleh tak you uruskan orang ini, minta dia jumpa wakil keluarga Datuk Seri." Dia setujulah. Kita perkenalkan dia. Kita bukan terlibat dengan apa-apa proses lain, kita tidak terlibat.

Jadi selepas itulah nama saudara menjadi popular?

Ya ini memang kesalahan kitalah. Kalau perkara ini terjadi sekali lagi, saya tidak boleh berenang, saya tengok saudara tenggelam, saya akan biarkan tenggelamlah. Saya tak boleh nak tolonglah sebab manusia tidak mengenang budi.

Adakah selepas itu hubungan dengan Bala bermasalah?

Sebenarnya dia (Bala) bukan marah dengan kita. Dia marah orang yang telah janji dengan dia. Bukan saya.

Apa berlaku kepada hubungan saudara dengan Datuk Seri selepas itu?

Saya rasa selepas semua inilah, apabila ia sudah terdedah, kita telah dianggap bersalah kerana tidak dapat memuaskan semua kehendak Bala. Sebenarnya bukan kita yang terlibat dalam masalah ini, bukan kita yang terlibat dalam kes Altantuya. Kita pada malam itu menolong saja tetapi dipersalahkan kerana tidak dapat memenuhi kemahuan-kemahuan Bala. Bala ini bekas Pi. Seminggu cerita itu, seminggu lagi cerita ini. Kita tidak mahu terlibat dengan semua itu. Kita orang bisnes tidak mahu terlibat dengan dunia James Bond inilah.


Apa berlaku selepas itu. Saudara dilihat senyap sedikit selepas itu?


Kita pun mahu cerita ini senyap tetapi tidak begitu. Saudara juga terlibat bangkitkan lagi cerita ini. Saya rasa kes ini tidak akan senyap sehingga kes Altantuya selesai dengan adil. Bagi saya, dunia ini dikuasai oleh Tuhan Yang Maha Esa. Saya rasa selagi kes ini tidak selesai, perkara ini tidak akan terhenti. Kita tidak bersalah, tangan kita bersih. Kita tidak mahu dikaitkan dengan benda yang libatkan kes-kes yang sebegini kejam, Kita nak bercakap benar dengan semua orang. Memang satu masa dulu kita telah menolong kawan tetapi kita tidak bersalah. Kita tak terlibat dan tidak ada motif untuk melibatkan diri.


Selepas apa yang berlaku dengan Bala, adakah masih baik dengan keluarga Datuk Seri?


Sebenarnya, selepas perkara ini berlaku, mereka telah mengambil tindakan cuba mensenyapkan saya. Cara dia bertindak bukan sebagai kawan yang telah menolong kawan, tetapi hadiah yang dihantar adalah hantar 50 orang penguatkuasa kerajaan datang melawat, masa kes Bala terdedahlah. Jadi kita pun tahulah pada ketika itu, Najib is sitting Prime Minister. Dihantar pula 50 orang penguatkuasa datang dan angkut lima enam lori.

Jadi apa tindakan saudara?


Kita tunjuklah ketidakpuasan hati kita, perniagaan kita terjejas. Kalau you anggap saya sebagai kawan, you besar atau kecil, kawan tetap kawan, kita mesti tolong. Kalau tidak boleh tolong, jangan susahkan. Jangan makan kawan. Jadi tindakan yang dibuat untuk kawal situasi dengan hantar 50 penguatkuasa untuk menyeyapkan kita, supaya kita senyap, jangan cakap. Kita tahulah, ini bukan kawan. Kalau macam ini, baik hari itu bagi dia tenggelam.


Apa tindakan selepas itu?


Kita duduk diam-diam. Yang hangus tidak boleh diganti. Jadi sekarang saja nak bersihkan nama saya. Kita pun tak libat bisnes dengan mereka lagi. Dah dua tahun tidak libat lagi bisnis dengan dia tetapi masih cerita ini keluar. Bagi saya cerita ini tidak akan selesai sehingga Altantuya dibicarakan dengan adil dan mendapat hak dia. Kita tidak mahu dilibatkan. Sangat jelas  penglibatan kita pada malam itu hanya tolong kawan dan SD itu sendiri dibuat oleh peguam mereka.


LAPORAN BERKAITAN

Tanya Najib siapa Deepak dan K Eswaran

Skandal Scorpene : Dua kali nama Najib disebut .

Posted: 27 Nov 2012 12:09 AM PST

Kes pembunuhan Altantuya Shariibuu yang diletup menggunakan bahan letupan C4 pada 2006 hampir pasti diteliti oleh Hakim Siasatan di Mahkamah Perancis bagi merungkai skandal Scorpene.

Apoline Cagnat, peguam Perancis yang juga rakan sejawat kepada William Bourdon, berkata Hakim Siasatan pasti tidak akan meninggalkan bahagian sepenting itu kerana ia mungkin 'kunci' kepada kes Scorpene di Malaysia.

"Mungkin itu kuncinya. Ia pastinya agak sukar kerana dua orang sudah dijatuhi hukuman mati melalui sistem kehakiman di Malaysia. Tapi, ia bahagian penting, tentu rekod itu akan disiasat," katanya.

Bagaimanapun, Apoline kemudian menyatakan, penelitian itu bukan untuk menyiasat kejadian pembunuhan sebaliknya meneliti peranan Altantuya dan pihak lain dalam skandal Scorpene.


Beliau berkata demikian pada memberi taklimat kepada sekumpulan ahli parlimen Malaysia dari Pakatan Rakyat dan pengamal media di Hotel Changi, Singapura tengah hari ini.

Taklimat berkenaan sepatutnya dijalankan di Parlimen Malaysia tetapi dihalang Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia tanpa sebarang alasan munasabah.

Sementara itu, Keadilan Dailymendapati Apoline menyebut 'Najib Razak' sebanyak dua kali termasuk menyatakan Perdana Menteri itu adalah antara nama yang diberi tumpuan dalam tujuh senarai saksi yang diberi Suaram.

Najib adalah antara tujuh individu yang dicadang Suaram sebagai saksi dalam kes berkenaan, selain Razak Baginda.

Menjawab soalan media, Apoline berkata, beberapa saksi akan disapina dalam masa terdekat. - SUMBER

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Beristighfar banyak-banyak semasa mendengar ucapan dari UMNO dalam PAU kali ini

Posted: 27 Nov 2012 04:35 PM PST

ASPAN ALIAS: Saya baru sahaja selesai mendengar bahagian akhir ucapan Muhyiddin Yassin dalam upacara perasmian Perhimpunan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO di Dewan Merdeka PWTC. Dewan yang penuh sesak itu tidak pula menampakkan kehadiran yang ramai di luar dewan. Ucapan Muhyiddin terganggu sekejap kerana kesampaian Wanita nombor satu negara, Rosmah Mansor, bagi memberikan penghormatan kepada isteri Perdana Menteri yang jelita itu.

Pada keseluruhan ucapan itu, ia tidak ada apa-apa perbezaan dan kelainan dari ucapan-ucapan pada tahun-tahun yang lalu. Hanya yang kita dapati perbezaannya ialah ucapan yang menumpukan hentakkan terhadap Ketua Pembangkang Anwar dan mengejek-ngejek PAS dan DAP.

Itu sememangnya biasa kerana kalau tidak melakukan hentakkan kuat terhadap pembangkang ia bukanlah ucapan Muhyiddin atau pun Najib. Kalau tidak menghina pimpinan pembangkang mereka bukannya Najib atau Muhyiddin. Tetapi itu tidak mengapa. Dalam politik masakini janganlah kita harapkan mereka hendak mengakui kebaikan yang telah dilakukan oleh PR dalam negeri-negeri yang ditadbir oleh pihak Pakatan Rakyat itu.

Apa yang amat mengaibkan sebagai pemimpin parti yang sudah matang dan berusia, ucapan itu dihamburkan kata-kata seolah-olah usaha Pakatan Rakyat untuk mendapatkan mandat itu adalah sebagai usaha jenayah dan seolah-olah pembangkang itu di penuhi oleh binatang haiwan yang liar dan tidak langsung wajar hidup dan bernyawa didunia ini. Muhyiddin telah menghina dan memberikan segala keburukan kepada pembangkang sedangkan ucapan itu di selang dan selikan dengan bacaan ayat-ayat suci al quran dan hadith-hadith Nabi yang sohih.

Pembangkang dikatakan oleh Muhyiddin sebagai penentang agama, bangsa dan negara dan rakyat perlu untuk memberikan UMNO sekali lagi untuk mentadbir negara ini setelah mentadbir sejak negara mencapai kemerdekaan. Bagi Muhyiddin yang menjaga agama hanyalah UMNO tetapi Muhyiddin tidak pula menyebut bahawa rasuah yang sedang dilakukan oleh pimpinan BN khususnya UMNO, sekarang ini merupakan tentangan secara 'head-on' dengan kehendak agama dan negara.

Muhyiddin sepatutnya menyeru ahli-ahli dan pimpinan UMNO supaya hentikan rasuah kerana rasuah itu lebih buruk dari membunuh dan di samakan sebagai orang yang memakan daging saudaranya sendiri oleh agama kita. Rasuah adalah perbuatan yang sehina-hinanya, malah rasuah merupakan penyebab utama kejatuhan sesebuah kerajaan dan tamaddun manusia.

Ancaman Muhyiddin terhadap pemimpin-pemimpin pembangkang itu menunjukkan yang UMNO begitu 'desperate' untuk terus berkuasa dan menganggap sesiapa yang mencuba untuk mengambilalih kuasa itu adalah kumpulan yang beliau anggap seperti binatang dan haiwan ternakan semata-mata, sedangkan parti-parti pembangkang itu adalah parti yang halal dan mempunyai hak untuk mencuba membetulkan apa yang telah di lakukan oleh BN sejak mentadbir negara secara terus-terusan selama ini.

Muhyiddin menuduh PR tidak mengotakan janji-janjinya kepada rakyat tetapi Muhyiddin tidak sedar janji-janji UMNO sejak mencapai kemerdekaan 55 tahun dahulu masih belum tercapai. UMNO masih gagal untuk meletakkan melayu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan bangsa bukan Melayu tetapi Muhyiddin tidak malu-malu menuduh PR tidak melaksanakan janji-janjinya.

Kalau lah UMNO telah melaksanakan janji-janjinya selama ini, masakan orang melayu masih ketinggalan dalam serba serbi. Jika UMNO telah berjaya sebagai parti pemerintah masakan orang melayu masih di harapkan bersandar kepada UMNO untuk mendapatkan sesuap nasi setiap hari. Malahan anak-anak pemimpin besar negara seperti anak-anak Dr Mahathir masih bersandar dan menggunakan UMNO sebagai modal perniagaan sehingga menjadi 'billionaire' dan menjadi salah satu keluarga yang terkaya di dalam negara ini.

Jika UMNO benar-benar berjaya masakan Mirzan Mahathir mengambil hampir RM2 billion wang rakyat untuk menyelesaikan kegagalan perniagaannya. Tetapi Mahathir semasa berkuasa memandang hina kepada bangsanya sendiri kerana terlalu lazim menggunakan tongkat. Dr Mahathir meminta orang Melayu supaya berdiri dengan kepandaian sendiri dan membuang tongkat yang di sebut di dalam perlembagaan negara itu. Tetapi kenapa anak-anaknya sendiri menggunakan kuasa dan pengaruh UMNO untuk menjadi kaya raya.

Itulah sebabnya kadang-kadang saya sendiri tidak dapat mengawal emosi saya kerana apa yang di seru oleh Mahathir dan pimpinan selepas beliau itu semuanya menggunakan tongkat iaitu UMNO. Muhyiddin tidak menyebut ini semua. Sebab apa? Kerana beliau tidak malu seolah-olah rakyat boleh di kotak-katikkan dengan seruan dan ucapan yang beremosi itu.

Muhyiddin seperti Najib juga. Beliau seolah-olah akan menjadi gila jika pembangkang mendapat kuasa dalam PRU ini. Bagi mereka-mereka ini hilang kuasa serupa seperti memasuki neraka sedangkan peralihan kuasa bergilir-gilir itu adalah mainan negara yang demokrasi. Apa yang Muhyiddin sebutkan dalam ucapan itu hanya menandakan sikap dan sifat UMNO yang tidak memahami yang demokrasi ini adalah pusaka bergilir dan bukannya hak kekal UMNO dan BN.

Bagi pimpinan UMNO jika kalah BN ia seperti dunia akan kiamat. Tetapi rakyat sudah memahami hakikat bahawa ada kehidupan selepas UMNO. Momokan yang 'tiada UMNO tiada Melayu' itu hanya terpakai semasa rakyat belum berfikir dan tidak nampak yang 'there is life after UMNO'. Malahan ia adalah kehidupan yang lebih baik kerana pihak PR akan membina rakyat yang berfikir.

Rakyat yang berfikir sekarang ini faham yang Najib atau UMNO bukan untuk menyatukan orang Melayu tetapi untuk menjadikan Melayu sebagai bangsa yang 'subservient' kepada UMNO. Penyatuan Melayu kepada UMNO ialah apabila orang melayu hanya tunduk dan menyembah UMNO dan tidak yang lain. Bagi Najib beliau mahukan rakyat menafikan segala-galanya melainkan UMNO, sama seperti orang mukmin yang sebenar-benarnya menafikan segala-galanya melainkan Allah swt. Pemimpin UMNO seolah-olah mahukan orang melayu Islam hanya menzuhudkan UMNO bukannya yang lain-lain. 

Bagi pemimpin-pemimpin UMNO seperti Muhyiddin UMNO itu adalah parti yang akan memisahkan semua umat yang bangkit di yaumil mahsya nanti dengan ahli-ahli UMNO kerana hanya ahli-ahli UMNO itu sahaja yang akan memasukki syurga Allah.

Sepatutnya Muhyddin bercakap tentang permasalahan dalaman yang sedang dihadapi oleh UMNO sekarang ini dalam mana beliau merupakan agen yang memecah belahkan UMNO sekarang. Ramai yang tidak mempercayai keadaan ini, tetapi tunggu sahaja lah apabila calon-calon UMNO di umumkan dalam PRU nanti. Keadaan dan masa akan membuktikannya.

Hanya satu yang perlu kita sedar apabila mendengar ucapan Timbalan Presiden UMNO itu: UMNO begitu gentar dengan Pakatan Rakyat dan kita juga melihat dengan mata hati yang UMNO sendiri sedang berpecah di setiap peringkat.

Bagi pihak Pakatan Rakyat, apa yang perlu dilakukan sekarang hanya beristighfar banyak-banyak semasa menghadapi serangan iblis dan syaitan yang tidak mahu kita bersatu dan berpadu di luar UMNO dan BN ini.

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Today in History for November 28th

Posted: 27 Nov 2012 09:33 PM PST

Pemuda PAS : Kelantan tak jejas bukan Islam

Posted: 27 Nov 2012 09:32 PM PST

Isu Riba - BN Kalabakan vs Sri Gading?

Posted: 27 Nov 2012 09:27 PM PST

Panas: MP Pasir Salak vs MP PAS Kuala Selangor Bahas Rang Undang2 Perkhidmatan Kewangan Islam 2012

Posted: 27 Nov 2012 09:26 PM PST

PENGUNDI VIP BN BALIK KAMPONG BERCUTI????

Posted: 27 Nov 2012 09:01 PM PST


Gambar yang dirakam di Myanmar dua hari yang lalu mencuit minda untuk berfikir sejenak.

Apakah dia ini salah seorang pengundi VIP yang bakal tiba dinegara ini apabila PRU 13 nanti????

AES yang dikabusi kontroversi

Posted: 27 Nov 2012 09:00 PM PST

Ramai masih gagal memahami mengapa Pakatan Rakyat membantah Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang dilingkari kontroversi itu. Ada yang menuduh kononnya kerajaan negeri Pakatan Rakyat yang menangguhkan pelaksanaan AES sebagai tidak peka kepada nyawa orang awam yang seringkali menjadi mangsa pemandu yang tidak berhemah.


Perlu difahami bahawa penentangan terhadap AES bukanlah dibuat atas sifatnya sebagai perakam kesalahan lalulintas. Apa yang dibantah adalah tindakan menjadikan kesalahan lalulintas sebagai perniagaan sekali gus menjadikan pelaksanaan AES menyimpang daripada tujuan sebenar ianya dilaksanakan.
Bekas Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan juga dilaporkan tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan pusat menswastakan penguatkuasaan undang-undang kerana ia akan menimbulkan persepsi bahawa kerajaan hanya mahu membuat keuntungan ke atas rakyat.
Motif keuntungan dalam perjanjian konsesi kepada dua syarikat swasta yang dilantik untuk memasang dan menguruskan kamera berkelajuan tinggi itu dalam masa lima tahun, menjelaskan penentangan umum terhadap AES.
Read More / Baca Lagi >>

SIAPA RAHIM THAMBY CHIK NAK TEGUR PAS?

Posted: 27 Nov 2012 08:56 PM PST


Siapa tidak kenal Rahim Thamby Chik bekas Ketua Menteri Melaka dan Ketua Pemuda Umno. Semua orang tahu latarbelakang beliau.
Tiba-tiba semalam tanpa rasa malu dan segan 'Mamat' hendak memberi nasihat kepada Pas. Cermin diri dululah wahai Rahim. Bila pula engkau jadi alim dan lebai ini. Semua orang tahu siapa engkau sebenarnya. 
Semalam 'Mamat' ini mencabar Pas supaya menukar perlembagaan parti itu berikutan tindakan sesetengah pimpinan dan ahli parti yang mendoakan kehancuran Umno, baru-baru ini.
Bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno, itu menyifatkan parti itu tidak faham sejarah negara apabila tergamak melabelkan kehancuran Umno yang juga saudara seislam.
"Jika satu masa dulu, Umno dan Barisan Nasional (BN) sendiri dapat melihat dengan jelas Pas ikhlas memperjuangkan negara serta kepimpinan Islam, namun kebelakangan ini perjuangan asas itu sudah hilang.
"Sekarang ini timbul pula isu berdoa untuk menghancurkan orang Islam Umno, sedangkan mereka ini tidak faham sejarah negara. Jika dilihat kembali sejarah, 55 tahun dulu perjuangan agama ini sudah diasaskan oleh Umno," katanya di Kuala Terengganu.
Jangan hendak tunjuk hebatlah wahai Rahim, selesaikan dahulu isu-isu lama dan isu kontroversi lain yang masih terpalit di badan engko tu.
Beliau turut menyifatkan Pas sebagai robot di dalam pakatan pembangkang, yang mana kewujudan parti terbabit hanya dipergunakan oleh parti pembangkang lain bagi kepentingan masing-masing.

Ikhlas buat perwakilan Ameno 2012

Posted: 27 Nov 2012 08:54 PM PST

Selamat Bersidang, NFC 1Malaya.....!!!!

Seandai para perwakilan lupa tanggung jawab sebenar/hakiki mereka ke Perhimpunan Agung UMNO 2012 yang bakal berlangsung secara rasmi mulai 27hb November 2012 hingga 1hb Disember 2012, maka menjadi tanggungjawab admin memberikan peringatan.

Maklumlah... MELAYU MUDAH LUPA...

Kalau tepuk pastikan kali ini kalau boleh kasi pecah dewan... Gelak terbahak-terbahak sambil menggilai apabila ada satu lawak bodoh dari salah perwakilan dipersembahkan.

Ampulah setinggi bangunan PWTC segala ucapan Presiden UMNO, sebagai contoh, dengan menyatakan beliau adalah pemimpin terhebat pernah dilahirkan dinegara kita malahan nasihat dan pandangan beliau sungguh berwawasan jauh, dan kini sentiasa diburu oleh para pemimpin dunia untuk memohon dan mengemis segala pandangannya sama ada perhubungan antarabangsa, ekonomi maupun politik.
Read More / Baca Lagi >>

PAU : Kecewa Kerana UG Gagal, Muhyiddin Belasah PAS

Posted: 27 Nov 2012 08:53 PM PST

Seperti biasa, tidak pernah berubah sejak 1997, Perhimpunan Agung Umno (PAU) pasti akan menghidangkan siri kutukan berterusan bermula dengan ucapan timbalan presidennya yang merasmikan serentak mesyuarat perwakilan pemuda, wanita dan terbaru puteri parti itu malam sebelum perasmian mesyuarat agung diadakan.

Bagi Muhyiddin Yassin, ini ialah kali ketiga buatnya merasmikan mesyuarat ketiga-tiga sayap parti reput orang Melayu itu atas kapasitinya sebagai orang nombor dua dalam parti.

Sekali lagi, PAS dijadikan mangsa amarah Muhyiddin kerana gagal mengikut telunjuknya menjayakan kerajaan perpaduan tajaan broker mereka dengan beberapa pemimpin PAS hingga menyebabkan terpelantingnya bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Hasan Ali pada 8 Januari lalu.

Tanpa berselindung, nyata ucapan Muhyiddin umpama panglima hilang keris kerana berani menyembur parti seterusnya dalam Pakatan Rakyat iaitu KEADILAN dengan mengulangi skrip yang sama, tetapi dijenamakan semula, Parti Keluarga dan Rakan-Rakan.
Read More / Baca Lagi >>

RM40mil: Nothing in ICAC letter about Musa

Posted: 27 Nov 2012 08:50 PM PST

The only way Musa Aman can clear himself is to declare in detail information involving the RM40 million 'donation', says PKR's Rafizi Ramli. 

PETALING JAYA: PKR strategy director Rafizi Ramli has dismissed a letter purportedly from Hong Kong's Independent Commission Against Corruption (ICAC) which had cleared Sabah chief minister Musa Aman of graft.
Rafizi was referring to a report in The Malaysian Insider yesterday, "ICAC Letter Shows Musa Aman Cleared of Graft Last December", in which Kota Belud MP Abdul Rahman Dahlan revealed the contents of a private letter to Musa.
The letter apparently said that Musa was no longer under probe for corruption involving the RM40 million donation to Sabah Umno.
"The letter by ICAC did not once state that Musa has been cleared from the accusations of bribery, or reflect that the ICAC was confident that he is clean from corruption as what Umno and Barisan Nasional is trying to portray," he said in a statement today.
Rafizi argued that the letter merely stated that based on the information that ICAC obtained, the anti-graft body had decided not to resume investigations.
"If Musa does not agree with these facts, he should then reveal the full contents of the letter and not use Abdul Rahman to verbally show it to reporters."
Rafizi repeated his belief that the reason ICAC halted investigations was due to the lack of cooperation from Malaysian authorities, as the Hong Kong authority lacked the powers to gather evidence.
Read More / Baca Lagi >>

Shahrizat: May 13 could repeat if Umno weak

Posted: 27 Nov 2012 08:49 PM PST

KUALA LUMPUR, Nov 28 ― The spectre of May 13 was raised today at the opening of the Wanita Umno general assembly here as the wing's leader Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil used the bloody racial clash encourage delegates to work harder for Umno's victory.
Shahrizat used the bloody racial clash encourage delegates to work harder for Umno's victory. ― File pic
The politician warned told nearly 1,000 delegates at the Putra World Trade Centre (PWTC) here that a weak Umno would spread uneasiness among the Malay community and possibly invite the same racial conflict that caused the bloodshed during the 1969 tragedy. "Do we want to such a terrible situation repeated in our country? Of course we do not," she said according to the text copy of her opening address to those gathered at Dewan Merdeka here.
Shahrizat said Umno must overcome five key challenges to strengthen itself ahead of the coming polls, including fighting off its foes in PAS, attracting more young voters and ensuring that the Malays continue to hold political power.
"If we no longer have power, then the country's political stability will be affected.
"I fear that this could lead to a racial tension that could invite the same tragedy of May 13, 1969," she said.

Rafizi dares Musa Aman to clarify RM40m donation in court

Posted: 27 Nov 2012 08:48 PM PST

The RM40 million "donation" has continued to dog Musa since it was first reported in April. — File pic
KUALA LUMPUR, Nov 28 ― Far from being cowed by Umno's threat of legal action, PKR's "exposé man" Rafizi Ramli challenged today Datuk Seri Musa Aman to explain in court the alleged RM40 million donation to Sabah Umno and clear the corruption stain on the state chief minister's name. The opposition rising star, who has mounted a campaign against Musa ahead of general election due soon, said Hong Kong's Independent Commission Against Corruption (ICAC) has yet to clear the chief minister of money laundering links to a Sabah timber trader, Michael Chia ― a case that is shining the spotlight on the purported money politics that has been used to keep the Barisan Nasional (BN) coalition in power for the last half a century.
 Rafizi vowed he would continue to dig up more evidence to prove the allegations.
"I am not the least bit threatened by legal action as mentioned by Datuk Abdul Rahman Dahlan," Rafizi said in a statement today, referring to the Kota Belud member of parliament's recent remarks that Musa and Sabah Umno were mulling legal action against the PKR strategy director.
He said he was ready to defend his case "any time" as he was only doing his duty as a citizen to highlight the case.
"The question: Is Datuk Seri Musa Aman ready to meet in court and reveal the details of his funders in court as I am?" Rafizi asked.
Read More / Baca Lagi >>

Doa 'KO BN': Pas langgar Enakmen Syariah Kelantan, kata Shahrizat...ha..ha..lebih PAS dari PAS kak ijat la ni..!!!!

Posted: 27 Nov 2012 08:46 PM PSTKUALA LUMPUR - Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Jalil hari ini mendakwa Pas telah melanggar Enakmen Jenayah Syariah Kelantan kerana melafazkan doa 'KO BN' pada Himpunan Kebangkitan Rakyat di Kota Bharu dua minggu lalu.
Shahrizat Abdul Jalil Menurut Shahrizat, doa tersebut yang dipimpin oleh adik Murysidul Am Pas, Nik Razi Nik Mat sebagai menyalahi Seksyen 24 Enakmen Jenayah Syariah Kelantan yang membolehkan sesiapa yang ingkar tergolong dalam kelompok kafir, atau telah berhenti menganut agama Islam.
"... atau tidak patut dapat diterima, sebagai menganuti agama Islam, atau tidak mempercayai, mengikuti, menganuti, atau tergolong dalam agama Islam.
"Adalah bersalah atas suatu kesalahan dan boleh, apabila disabitkan, dikenakan hukuman penjara selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau denda tidak melebihi RM5,000 atau kedua-duanya," jelas Shahrizat ketika menyampaikan ucapan dasar sayap wanita Umno, di Dewan Merdeka, hari ini.
Shahrizat kemudian menggesa seluruh perwakilan menilai apakah kepimpinan yang seumpama itu layak untuk mentadbir negara ini.
"Apakah tindakan Pas itu tidak bersalah? Saya serahkan kepada perwakilan dan rakyat Malaysia untuk menilainya," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Musuh ketat UMNO adalah dirinya sendiri: Perubahan rejim menjadi REALITI

Posted: 27 Nov 2012 08:44 PM PST

Profil demografik muda, kadar urbanisasi yang tinggi, dengan akses kepada internet yang semakin banyak, tempoh pemerintahan yang begitu lama adalah antara faktor yang tidak membantu kerajaan yang memerintah pada pilihanraya yang akan datang. Ada pelbagai sebab kenapa masyarakat antarabangsa akur akan kenyataan ini dan bersedia untuk perubahan rejim buat pertama kalinya semenjak ia mendapatkan kemerdekaan pada tahun 1957.
Musuh ketat UMNO adalah dirinya sendiri: Perubahan rejim menjadi REALITISejurus selepas kerajaan menghadapi keputusan yang teruk dalam pilihanraya yang diadakan pada 8 Mac 2008, Negara memulakan mod kempen yang tidak berkesudahan. Pilihanraya umum akan diadakan tidak lama lagi kerana konstitusi Malaysia mewajibkan Parlimen dibubarkan sebelum 28 April 2013 sebelum tamatnya mandate 5 tahunnya.
Mungkin ada kebenarannya bahawa kerajaan memenangi 140 kerusi daripada 222 di dewan undangan negeri dan pembangkang Berjaya mendapatkan 82 kerusi. Namun, jika diperhatikan, jurang diantara dua perikatan ini adalah jauh lebih kecil. Barisan Nasional yang memerintah sebenarnya memenangi 51.4% undi sahaja sementara pembangakang memenangi 48.6% undi. Daripada 7.9 juta undi yang diberikan, BN dan tiga parti pembangkang dibezakan dengan hanya 313,509 undi.
Berakhirnya bulan Jun 2012, sudah ada 12.9 juta pengundi berdaftar. Seramai 2.5 juta daripadanya, lebih kurang 20% merupakan pengundi baru dan merekalah yang akan menentukan keputusan pilihanraya.
PRU ke-13, platform kempen dan media
13 parti gabungan yang memerintah- BN- akan memberi tumpuan kepada kejayaan mereka yang lepas dalam kempen kali ini dan memainkan sentimen 'status quo' manakala parti pembangkang, Pakatan Rakyat akan berikrar untuk memperbaiki sistem tadbir Negara dengan membuat perubahan radikal pada polisi-polisi.
Mesej 'status quo' nampaknya tidak akan memberi kesan terhadap demografi yang membangkitkan revolusi di tanah Arab: 48% daripada populasi penduduk Malaysia adalah mereka yang berada dibawah 25 tahun dan 70% dibawah 40 tahun (namun bukan semua adalah pengundi berdaftar). BN terutamanya ketuanya UMNO sentiasa mengharapkan undi daripada penduduk luar Bandar. Ia mempunyai alasan yang kukuh untuk cemas kerana lebih 70% rakyat Malaysia sekarang tinggal di Bandar-bandar, berbanding 11% pada tahun 1957 dan 35% pada tahun 1980.
Mereka yang muda dan urban juga merupakan pengguna tegar internet. Dengan 17.5 juta pengguna internet, purata penggunaan internet adalah 61.7% daripada populasi 81% di kawasan yang berpopulasi tinggi. Selain itu, Malaysia merupakan antara Negara yang paling aktif menggunakan Facebook dengan 12 juta pengguna, yang menjadikan Malaysia di tangga ke 19 di dunia.
Akses mudah kepada maklumat alternatif telah menggagalkan keberkesanan kawalan terhadap media aliran utama yang dilakukan oleh kerajaan, sama ada melalui pemberian lesen prosedur, tapisan dan pemilikan partisan.
Perasaan tidak dipedulikan memuncak
Read More / Baca Lagi >>

We must not be stupid

Posted: 27 Nov 2012 08:35 PM PST

Will the voters have the courage and intelligence to make the change to a new management team or will the stupidity syndrome still continue to hold sway?

No one for sure can predict who will win the 13th general election although the Barisan Nasional seems to have the edge due to the dirty voter rolls.
Anyway if BN wins again, then Malaysia will herald the rise of stupidity! No, you don't think so? These two instances come to mind, examples furnished by two prominent BN politicians, one of whom is now a former minister as she has relinquished her ministerial post.
She was the one who had said that she was in the dark pertaining to her spouse's business activities while a current BN minister said he does not sleep with his son.
These are stupid statements that display the obvious stupidity of the owner of such statements who must think that the rakyat will be just as stupid to swallow them hook, line and sinker.
Well, if we believe their stupid statements and continue to vote them in, then we are just as stupid. And we can continue to expect more of the same stupidity being doled out to us for who knows until when.
There is a saying by an anonymous person which goes like this: "An intelligent person can see another intelligent person's intelligence but a stupid person will fail to see another stupid person's stupidity."
This simply means that if we continue to vote in politicians who give us stupid responses and excuses, then we are equally stupid because we fail to see their stupidity.
Another stupid matter that has happened recently this month was the ruling made by Dewan Rakyat Speaker Pandikar Amin Mulia that the public cannot use the Parliament's press conference facilities. Among members of the public who have made use of the these facilities are:
Read More / Baca Lagi >>

Saham MAS jatuh 20% selepas umum terbitan hak

Posted: 27 Nov 2012 08:34 PM PST

Saham Malaysian Airline System Bhd (MAS) menjunam sehingga 20.8 peratus selepas syarikat itu berkata ia merancang untuk mengumpul RM3.1 bilion (AS $ 1 bilion) melalui terbitan hak.

Penganalisa dari Maybank IB Research memberitahu Reuters bahawa pencairan bagi syarikat tersebut daripada terbitan itu adalah besar, maka akan ada turun naik harga saham sehingga ianya menjadi lebih jelas.

Saham MAS turun 19.3 peratus pada 82 sen pada 0202 GMT selepas harga pembukaannya pada RM1.01.

Dalam satu pengumuman kepada Bursa Saham semalam, MAS berkata terbitan tersebut akan digunakan untuk membayar modal dan perbelanjaan hutang.

Syarikat penerbangan itu mencatatkan keuntungan operasi kecil sebanyak RM4 juta - untuk mengakhir enam suku kerugian.
Read More / Baca Lagi >>

PAU : Gempur hingga 'berkubur Pakatan durjana' - KJ....kemusnahan UMNO@BN makin hampir..!!!

Posted: 27 Nov 2012 08:31 PM PST 
Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin meminta anggota sayap parti itu supaya menghadapi pilihan raya umum akan datang dengan meneladani semangat juang tentera Bersekutu yang melawan pakatan Perikatan dalam Perang Dunia Kedua.

Mengimbau semula saat getir peperangan berkenaan, Khairy berkata semangat rakyat dan tenteranya pada saat getir itu disemarakkan oleh perdana menteri Britain di waktu itu, Winston Churchill.

"Detik getir antara dua kemungkinan, antara dua masa depan, antara cahaya dan kegelapan. Perwira itu tak goyah, tak gentar, malah berikrar: Negaranya akan bertempur di lautan, bertempur di udara, di tepi pantai mahupun di celah jalanan. Negaranya tidak akan menyerah kalah, kendati pun dibiarkan kebuluran!," katanya.
Dalam ucapan bertajuk "Dalam dua masa depan" di perhimpunan agung sayap berkenaan hari ini, Khairy berkata perwakilan perlu mendepani musuh mereka sehingga "berkuburlah Pakatan durjana".
"Dengan seiras semangat juang, saya menyeru para perwakilan, mari kita tempur seteru kita di segenap ruang! Kita bahas mereka di Parlimen, kita patahkan hujah mereka di kedai kopi, kita dedah muslihat mereka di alam siber.
"Tak kira di kota atau di desa, kita tumpaskan pengkhianat bangsa. Kita tempur, kita gempur, lantas berkuburlah Pakatan durjana," katanya di dewan Pusat Dagangan Dunia Putra hari ini.

SAMM bukukan maklumat Scorpene, mudah difahami

Posted: 27 Nov 2012 08:30 PM PST


KUALA LUMPUR: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) komited untuk terus 'mempermudah' isu rasuah pembelian kapal selam Scorpene agar difahami masyarakat khususnya di kawasan luar bandar.

Penyelaras SAMM, Badrul Hisham Shaharin berkata, sebelum ini kes yang sedang dibicara di Mahkamah Perancis ini dilihat terlalu teknikal dan sukar untuk diterangkan kepada masyarakat.

Hal ini katanya menyebabkan masyarakat tidak berminat untuk mengambil tahu kes ini sedangkan katanya, kes ini merupakan 'bapa' kepada semua kes jenayah di Malaysia.

"Sebelum ini masyarakat tidak berminat untuk mengetahui perkembangan ini kerana dilihat terlalu eksklusif dan sukar difahami.
Read More / Baca Lagi >>

Sejarah Malaysia : Nong Chik arah Masjid Ar-Rahman UM ditutup..???

Posted: 27 Nov 2012 08:29 PM PST

KUALA LUMPUR 28 November: Selepas berhempas pulas menghentam dan memfitnah Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar dalam isu kebebasan beragama, Umno BN kini pula sanggup menutup rumah Allah demi kejahilan politik mereka.
Ia berlaku apabila Masjid Ar-Rahman, Universiti Malaya (UM) diarah tutup dalam minggu ini atas arahan kerajaan Umno BN.
Menurut Setiausaha Politik kepada Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil, berdasarkan maklumat yang diterima, penutupan masjid tersebut telah disahkan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).
"Pihak Jawi sendiri sudah sahkan penutupan masjid itu dalam masa terdekat dan kami tahu mengenai perkara berkenaan dalam minggu ini juga.
"Arahan penutupan turut dikeluarkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), atas arahan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin," katanya ketika dihubungi.
Bagaimanapun hingga ke hari ini, alasan penutupan belum lagi dinyata sehingga menimbulkan keresahan penduduk setempat.
"Pasal apa masjid itu ditutup, kita masih belum tahu. Sama ada masjid ditutup untuk orang awam sahaja ataupun sebaliknya pun kita tidak dapat pastikan lagi," jelas Fahmi.
Ekoran itu, Nurul Izzah selaku Ahli Parlimen Lembah Pantai akan mengadakan sidang media pada 1.30 petang ini di masjid tersebut.
Masjid Ar-Rahman terletak di Jalan Pantai Baru, Lembah Pantai dan di sebelah kiri ke pintu masuk utama UM.

DPPNT tunggu keputusan PRU13 sebelum beri pandangan siapa PM...

Posted: 27 Nov 2012 08:27 PM PST


Mohd Nor Hamzah KUALA TERENGGANU – Dewan Pemuda Pas Negeri Terengganu (DPPNT) mengambil sikap menunggu keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) terlebih dahulu sebelum memberi pandangan mengenai calon PR yang layak menjadi Perdana Menteri.
Ketuanya, Mohd Nor Hamzah ketika ditanya mengenai perkara itu secara rasionalnya berkata, jika Pakatan Rakyat (PR) menang penggal akan datang, keputusan mengenai siapa Perdana Menteri sudah tentu akan diputuskan berdasarkan parti mendapat kemenangan lebih banyak, sama ada Pas, PKR atau DAP.

"Tunggu menang dulu. Jika Pas menang dengan majoriti yang banyak berbanding rakan lain, barulah boleh Perdana Menteri dilantik daripada pemimpin Pas, jika tidak (banyak majoriti), tidak boleh juga," katanya.
Menurutnya, Pas tiada masalah mengenai perkara itu kerana ramai pemimpin parti itu yang berkaliber dan  berwibawa untuk memastikan hala tuju negara lebih baik.
Read More / Baca Lagi >>

Umno, ambillah iktibar kejatuhan kerajaan Saba’

Posted: 27 Nov 2012 08:26 PM PST

Kerajaan Saba' (Mamlakah Saba'), sebuah kerajaan manusia klasik yang teragung dan yang terbesar. Menurut satu riwayat kerajaan ini pernah menaungi semua kerajaan yang berada di semenanjung tanah Arab pada zaman lampau. Kerajaan ini mungkin saja berada di Ethiopia saat ini atau Yaman saat ini, atau bahkan kedua-duannya. Kerajaan Saba' mempunyai pemerintahan yang bertahan selama ratusan tahun bermula pada tahun 950 SM sehingga 115 SM. Oleh sebab keagungan yang telah dilalui oleh mereka ini, maka kisah ini di rakamkan oleh Allah di dalam surah Saba' dan surah an Naml.

Firman Allah di dalam surah Saba':

"Sesungguhnya bagi penduduk Saba' di negeri mereka ada suatu ayat (tanda kekuasaan Allah) iaitu dua bidang kebun, di sebelah kanan dan di sebelah kiri, (dikatakan kepada mereka), Makanlah rezeki Tuhanmu dan bersyukurlah kepadanya, Inilah negeri yang baik dan tuhan yang pengampun." (Surah Saba': ayat 15)

Ayat ini adalah sebahagian daripada ayat di dalam surah Saba' yang menceritakan tentang kisah tamadun di zaman lampau yang menjadi kuasa besar di bahagian selatan semenanjung tanah Arab. Suatu kuasa yang telah melalui zaman pembinaan, zaman kegemilangan dan zaman kajatuhan. Ayat di atas menceritakan zaman kegemilangan kaum Saba', (kitab injil menyebut Sh'va - Sheba) yang bukan sahaja merupakan model sebuah negara yang kaya, bahkan merupakan sebuah negara yang mendapat pengampunan daripada tuhan - Baldatun Toyyibatun wa Rabbul Ghafur -.

Kemajuan Kerajaan Saba' dan Kegemilangannya
Read More / Baca Lagi >>

PAU : Perpaduan Umno, Muhyidin, Deepak dan Rosmah

Posted: 27 Nov 2012 08:25 PM PSTUmno mengadakan Perhimpunan Agung mereka mulai semalam  hingga 1 Disember ini. Tema himpunan ini dipercayai menjurus kepada kesatuan dan perpaduan dalam Umno dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Bagi memperkemaskan agenda perpaduan ini, Umno menubuhkan satu pasukan khas untuk mendisiplinkan ahli-ahli dan pimpinannya, dari membuat tindakan mensabotaj Umno dari dalam.

Persoalannya, kenapa agenda ini terpaksa dicanangkan Umno menjelang pilihan raya umum ke 13 ini? Ramai yang berkata, ia berkait rapat dengan kebimbangan besar Umno sekarang dalam isu ini.

Dimaklumkan juga bahawa, antara punca presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak gagal membubarkan Parlimen walaupun beberapa percubaan dibuat, adalah kerana isu perpaduan ini. Sampai sekarang, Umno belum berjaya mencapai kata putus tentang senarai calon-calonnya.

Pun begitu, mahu tidak mahu, pilihan raya perlu diadakan juga selewat-lewatnya Mac tahun depan walaupun Najib boleh membuatnya selepas tarikh itu apabila Parlimen terbubar dengan sendiri.

Jika begitu, Perhimpunan Agung ini adalah perhimpunan terakhir menjelang pilihan raya umum akan datang. Dua minggu lalu PAS membuat muktamarnya di Kota Bharu iaitu dari 14 hingga 18 November.
Read More / Baca Lagi >>

PAU : Kuasa Melayu 'bagai telur di hujung tanduk' - Kak Ijat....sebenornya ' Kuasa UMNO@BN dihujung tanduk lembu"..ha..ha..ha..

Posted: 27 Nov 2012 08:03 PM PST 
Ketua Wanita Umno Malaysia Datuk Seri Shahrizat Jalil menegaskan Umno berdepan dengan cabaran getir untuk menjaga kuasa Melayu yang dianggapnya "bagai telur dihujung tanduk" selepas pilihan raya umum 2008.

Tegas bekas menteri kabinet itu, jika parti itu tidak bertindak mulai sekarang, kuasa Melayu "akan semakin terpinggir" kemudiannya.

"Bayangkan sahaja sekarang ini kuasa politik Melayu di Parlimen adalah amat marginal sekali. Keadaan ini perlu kita tangani dari sekarang jika kita tidak mahu menjadi pelarian dibumi sendiri.

"Pepecahan undi Melayu akan melunturkan kuasa politik Melayu yang sedia ada. Pada hari ini kuasa ekonomi bukan ditangan orang Melayu. Adakah kita sanggup hilang kuasa politik juga?" katanya.

Berucap dalam Perhimpunan Agung Pergerakan Wanita Umno di Dewan Merdeka hari ini yang bertemakan "Anjakan Untuk Melonjakkan Kemenangan", Shahrizat berkata jika Umno lemah, maka percayalah risikonya akan dirasai oleh semua kaum.

"Jika Melayu bersatu, dan kuat dan mejadi tulang belakang kerajaan yang dipilih, apatah lagi jika majoriti dua pertiga kerusi Parlimen, maka insya-Allah suamua kaum, semua lapisan masyarakat akan dapat meraih kestabilan politik negara," katanya.

It’s the system that turns good leaders bad

Posted: 27 Nov 2012 07:59 PM PST

Malaysians think that by changing the present set of bad people with good ones everything will be all right, but nothing is farther from the truth.

People do not want to believe that if you have an intrinsically bad system, you are good at the beginning, but you are eventually going to degenerate.
But people don't want to accept this.
Let's assume Prime Minister Najib Tun Razak is a good person (he probably is) but the system which sustains him is bad. It will eventually cause him to turn bad.
So it isn't enough to transform society by changing the people leading it, but the system that structures our society must be changed too.
That is our (Pakatan Rakyat's ) agenda now. Not just changing of guards, but changing the system that structures our society.
Just as a free market requires a libertarian system or liberal democracy, so do good people at the top who can stay good but only if we have a good system of government.
The leader who respects the opinions of the people he leads stays a good leader but only if the system sustains him so.
Read More / Baca Lagi >>

'BOM' DEEPAK: Raja Ropiaah 'curi' tanah sementara keluarga Najib raih jutaan ringgit

Posted: 27 Nov 2012 07:58 PM PST

'BOM' DEEPAK: Raja Ropiaah 'curi' tanah sementara keluarga Najib raih jutaan ringgitNampaknya Deepak Jaikishan yang umum sudah tahu mempunyai hubungan yang sangat akrab dengan isteri Perdana Menteri Najib Razak, mula tawar hati kepada pasangan itu mahupun ahli-ahli Umno yang lain.
Deepak, penjual karpet yang telah berkecimpung dalam perniagaan besar yang lebih menguntungkan mula menuduh ketua sayap wanita Umno, Senator Raja Ropiaah Abdullah mencuri tanah bernilai RM400 juta daripada syarikatnya, Astacanggih Sdn Bhd dan menjual sebahagian daripadanya kepada pihak ketiga.
Dalam temubual ekslusif bersama Malaysia Chronicle, Deepak juga menuduh ahli keluarga Najib telah meraih komisyen berjumlah jutaan ringgit melalui Najib yang telah menswastakan tanah milik Kementerian Pertahanan kepada Raja Ropiaah pada tahun 2005 dibawah projek Puspahanas.
"Ropiah yang tidak mempunyai pengalaman hanya bergantung pada sokongan Najib untuk mendapatkan kontrak," jelas Deepak pada Malaysia Chronicle.
Dia enggan memberi nama ahli keluarga Najib yang telah meraih komisyen itu, tetapi ada spekulasi menyebut bahawa orang itu merupakan Rosmah kerana dia sering melibatkan diri dalam urusan perniagaan Najib.
Puspahanas singkatan untuk Pusat Pengajian Pertahanan Nasional, merupakan sebuah projek bernilai RM100 juta yang diberikan kepada firma Ropiaah, Awan Megah (M) Sdn Bhd untuk membangunkan tanah bagi membina sebuah pusat penyelidikan yang menyerupai unit perisikan MI5 di Britain bagi Kementerian Pertahanan Malaysia.
Raih jutaan ringgit

Deepak yang mula dikenali di Malaysia berikutan pendedahan skandal Najib atas pembelian dua kapal selam Scorpene dan pembunuhan misteri penterjemah Mongolia, telah menafikan mempunyai sebarang motif politik.
"Tidak, ini bukan untuk saya. Saya hanya mahu membangungkan tanah itu. Saya bukanlah orang suruhan bagi mana-mana bahagian Umno yang mahu menjatuhkan Najib mahupun Raja Ropiaah. Saya juga tidak bertindak bagi pihak Pembangkang," kata Deepak lagi.
Dia turut menuduh Najib, yang ketika itu Menteri Pertahanan, sebagai " tidak bertanggungjawab" atas transaksi yang kini "terbengkalai".
"Saya sudah bosan dengan semua ini. Saya ahli perniagaan dan sudah terlalu lama menunggu. Saya juga telah menulis surat kepada Najib tetapi dia gagal mengambil sebarang tindakan. Dia hanya berdiam diri sahaja," tambah Deepak.
"Raja Ropiah pula persis mentornya, Sharizat Jalil. Cuma bezanya, Sharizat tidak meletakkan namanya atas apa-apa pun tidak seperti Ropiaah
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT