Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Nurul Izzah lantik 2 peguam saman Utusan, Berita dan beberapa blog

Posted: 06 Nov 2012 01:36 AM PST


Nurul Izzah Anwar
NURUL IZZAH ANWAR
SHAH ALAM - Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar telah mengarahkan dua peguamnya, Hanipa Maidin dan Sulaiman Abdullah agar mengambil tindakan undang-undang ke atas dua akhbar dan beberapa blog berkaitan laporan isu kebebasan beragama, yang didakwa berbaur fitnah.

"Saya telah mengarahkan peguam-peguam saya - Hanipa Maidin dan Sulaiman Abdullah - untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas Utusan Malaysia, Berita Harian, serta kemungkinan beberapa media termasuk blog-blog, berkaitan laporan berunsur fitnah akidah yang telah memutar belitkan sebahagian dari kenyataan penuh saya tempoh hari," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata, beliau tidak sanggup melihat "fitnah akidah" diteruskan.
"Saya tidak merelakan fitnah aqidah sebegini diteruskan dan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang, demi menegakkan kebenaran dan demi keadilan," kata wakil rakyat penggal pertama ini

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


APA KATA FONG KUI LUN BAGI JALAN KEPADA MUHYIDDIN LAWAN MAT SABU DI BUKIT BINTANG??

Posted: 06 Nov 2012 06:05 PM PST

Muhyiddin: DAP is too racist

Ini boleh bunuh 3 ekor burung dengan sebutir batu:

1. DAP boleh prove kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa mereka bukan racist. Majoriti kaum cina sedia berwakilkan orang melayu sebagai ahli parlimen mereka.

2. Umno dan Pas boleh buktikan bahawa mereka tidak takut bertanding di kawasan majoriti kaum cina.

3. Antara Mat Sabu dengan Muhyiddin, siapa anak jantan.

Kahkahkah...!! Ada berani??

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


‘We are not liars; Upko has lost its way’

Posted: 06 Nov 2012 08:01 PM PST

Former Upko deputy president Wilfred Bumburing claims Upko leaders are in denial and have lost focus.

KOTA KINABALU: If Tuaran MP Wilfred Bumburing had any lingering feelings of goodwill for his former party, the United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (Upko), it's gone for sure now.
The joint founder of the party who quit the Barisan Nasional component three months ago is convinced the wheels have come off his former political vehicle and said party leaders who portray themselves as champions of Sabah's rights are pretending that a problem does not exist.
Responding after reading hostile comments from his former colleagues including his former boss Bernard Dompok, Bumburing said he was surprised that party leaders were in denial that the BN component had lost its purpose and direction by remaining in the governing coalition.
The former Upko deputy president said it was widely acknowledged both within and outside the party that the community and Sabahans as a whole remained marginalised despite Upko's position in the BN for nearly 20 years.
The Tuaran MP who now heads opposition-friendly Angkatan Perubahan Sabah (APS) said he felt double-crossed by party leaders who had earlier agreed with him that the party was ineffective in redressing the injustices inflicted on Sabah.
Read More / Baca Lagi >>

TANYA SAMA NAJIB MENGAPA KAU GOYANG... NANTI JAWAB NAJIB... BENDERA PKR LEBIH BANYAK DIPASANGGGGGG!!!!

Posted: 06 Nov 2012 07:55 PM PST

DULU UMNO SEKARANG PR!!!

Begitulah senarionya disebuah flat di Selayang, Selangor.

Perang bendera sudah bermula. Penghuni flat tersebut sudah tidak gentar dan cuak menunjukkan parti mana meraka sokong secara terbuka.

Perkara sebegini tidak pernah berlaku sebelum ini.

Dulu kalau dirumah pangsa @ flat, rata-rata hanya bendera UMNO/BN saja yang berkibar, namun kini,  ianya sudah jauh berubah.

Rakyat sudah maukan perubahan kerajaan  berlaku dalam negara kita.

Adakah ini salah satu punca, Najib masih keberatan untuk membubarkan parlimen?

Sudah diketahui umum, dulu kebanyakkan penghuni rumah pangsa @ Flat adalah penyokong kuat UMNO/BN namun kedudukkan itu sudah berubah.

JOM UBAH... INI KALILAH.


UMNO TUMBANG... ISLAM DAN MELAYU GEMILANG...UMNO KECUNDANG.. RAKYAT SENANG.. UMNO TERSUNGUR NEGARA MAKMUR... UMNO BERKUBUR RAKYAT BERSYUKUR

UMNO SAH DAH NYANYUK DAN BUANG TABIAT!!!!!.. DAH TUA, BARU NAK MAIN PONDOK-PONDOK PULA!!!!!

Posted: 06 Nov 2012 07:54 PM PST

Selalunya main pondok-pondok ni zaman budak-budak bukannya zaman dah tua ganyut!!!!

Tapi UMNO ni pelik sikit.. dah tua baru nak main pondok-pondok...Dah buang tabiat!!

Kata orang tua-tua... orang yang buang tabiat ni tak lama lagi nak mati, paling lama 44 hari...AGAK-AGAKNYA UMNO MEMANG SAH DAH NAK MATI PADA PRU 13 NI...PALING LAMA 4 BULAN!!!!

UMNO TUMBANG.. ISLAM DAN MELAYU GEMILANG... UMNO TERSUNGKUR NEGARA MAKMUR... UMNO BERKUBUR RAKYAT BERSYUKUR... UMNO KECUNDANG RAKYAT SENANG.

Bijaan kota di Putrajaya

Posted: 06 Nov 2012 07:51 PM PST

Oleh Haji Subky Abdul Latif
Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir keciwa kerana Putrajaya yang ditinggalkannya tidak lagi dibina dengan bangunan mengikut seni-bina Islam tetapi sudah ada yang berbentuk seperti kotak.

Binaan seperti itu, baginya mungkin sesuai untuk kota raya seperti New York dan lain-lain kota Eropah, tetapi ia lari dari yang diimpiannya iaitu Putrajaya mesti seumumnya mewakili seni-bina Islam.
Memang dunia umumnya bersetuju bahawa senibina berkotak-kota itu tidak termasuk dalam seni-bina Islam. Binaan Islam itu umumnya berkubah seperti yang banyak terdapat di Timur Tengah atau setidak-tidaknya seperti Taj Mahal yang terdapat di India yang dikunjung oleh jutaan manusia dari seluruh dunia sejak dulu hingga sekarang.
Tetapi betulkah binaan berbentuk kotak itu bukan termasuk seni-bina Islam?
Tidakkah kita terfikir bahawa bangunan batu besar terseregam yang pertama dibina oleh manusia adalah bangunan seperti kotak iaitu Baitullah atau Kaabah di Mekah.
Read More / Baca Lagi >>

Dasar 'cincai' Kerajaan BN seksa pemilik kenderaan

Posted: 06 Nov 2012 07:50 PM PST

Oleh SAFAR JUMAAT
APA pentingnya Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang kini diperkenalkan Kementerian Pengangkutan? Kementerian ini sudah terpalit dengan pelbagai isu sebelum ini, termasuk PKFZ yang menyeret bekas menterinya ke mahkamah.

Kini, AES yang sudah mengeluarkan belanja yang cukup besar, ditentang rakyat terbanyak dengan menyifatkan syarikat yang diberikan projek ini, bakal mengaut keuntungan besar hasil saman. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) masih mengadakan sekatan jalan raya, masih membuat pemantauan dan menahan kenderaan yang dilihat melakukan kesalahan.
Dalam masa yang sama, AES terus dipasang dan merakamkan pelbagai kesalahan yang dilakukan pemadu – selepas setiap pemandu yang membeli kenderaan terpaksa membayar faedah bank, insuran kenderan dan insuran nyawa, cukai jalan, parkir dan kerosakan.
Setiap kenderaan yang berada di atas jalan raya tertakluk kepada saman polis dan JPJ. Mungkin juga dengan PBT sekali. Kenapa begitu seksa untuk berkenderaan di Malaysia? Apa yang menjadikan Malaysia begitu "keras" menjalankan penguatkuasaan?
Apa yang boleh diperkatakan dalam isu ini, kementerian-kementerian di Malaysia banyak kali melakukan sesuatu perubahan atau pembaharuan, secara ad-hoc dan tidak dikaji secara mendalam, walaupun AES dikatakan sudah dikaji sejak 10 tahun lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Kalau hendak menjadi mukmin, dugaan besar wajib dilalui

Posted: 06 Nov 2012 07:47 PM PST

Tok Guru Nik Aziz tidak mahu membuat komen terhadap isu yang diperbesarkan oleh Utusan Malaysia tentang kenyataan Nurul Izzah, Naib Presiden PKR, yang di selewengkan oleh pihak yang bermusuhan dan politik negara ini. Saya difahamkan Utusan telah menyiarkan berita kenyataan Nurul Izzah yang di selewengkan oleh akhbar arus perdana itu tentang kebebasan beragama beberapa hari yang lalu.
Kita mesti memahami yang menyiarkan berita itu adalah Utusan Malaysia dan jika akhbar itu yang menyiarkannya orang ramai sudah tidak mempercayai kredibiliti akhbar tersebut. Dalam masa yang agak kesuntukan untuk pilihanraya ini sememangnyalah Utusan akan meneruskan usahanya untuk memecahkan permuafakatan yang telah terjalin dengan erat di antara rakyat untuk membinasakan pihak syaitan dan iblis yang sememangnya sentiasa mencari jalan untuk menyesatkan orang ramai itu.
Biarkan sahaja Utusan itu dibaca dan di yakini oleh mereka yang kusut pemikiran mereka. Kita yang telah berusaha untuk memperbaiki keadaan sememangnya berwajib bersabar kerana salah satu dari tugas untuk mencapai kemukmininan ialah dengan bersabar dengan segala dugaan yang datangnya dari agen dan 'representative' dari pihak iblis dan syaitan itu.
Read More / Baca Lagi >>

Jika Tiada Fatwa, Mengapa Tiada Tindakan Ke Atas Utusan & Abdullah Sama'ah?

Posted: 06 Nov 2012 07:44 PM PST


Tiada fatwa istilah 'Kafir Harbi', kata Jamil Khir.

KUALA LUMPUR, 6 Nov — Majlis Fatwa Kebangsaan tidak pernah mengeluarkan sebarang fatwa berhubung istilah "Kafir Harbi" yang merujuk kepada komuniti bukan Islam di negara ini, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal agama Islam itu juga menegaskan, gelaran Kafir Harbi, mahupun Kafir Zimmi yang dikeluarkan terhadap pihak-pihak tertentu juga adalah bersifat peribadi.

"Sehingga kini tidak ada fatwa atau pandangan hukum berkaitan kedudukan orang bukan Islam di Malaysia sebagai Kafir Harbi atau Kafir Zimmi yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri atau MKI," katanya dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Parlimen.

Jamil turut menjelaskan, sebarang pandangan hukum di negara ini hanya sah dan diiktiraf selepas mendapat kelulusan Jawatankuasa Fatwa Negeri-Negeri dan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI).

"Fatwa dan pandangan hukum di negara ini hanya boleh dikeluarkan pihak berautoriti.
Read More / Baca Lagi >>

Where is the oil fund?

Posted: 06 Nov 2012 07:42 PM PST

How many more financial scandals that have emptied our national coffers can Malaysia afford?

By Chua Jui Meng
The RM250 million Cowgate fracas has hardly settled and now we have the RM40 million Sabah Umno crony scandal.
If the National Feedlot Corporation (NFC) had not been hijacked, low-income Malaysians today would be enjoying affordable beef.
We will not be paying about RM27 for a kilogramme of beef now when it was only about RM7 per kg in 2000.
The NFC project would have been successful if the RM250 million had been distributed to 1,000 experienced cattle breeders nationwide, with each getting RM250,000 to expand their herd of cattle.
What knowledge or credentials do Shahrizat Abdul Jalil's husband and her children have to justify them to be given the project allocation?
Now we have Minister in the Prime Minister's Department Nazri Abdul Aziz's defence of Sabah Umno crony timber tycoon Michael Chia.
Read More / Baca Lagi >>

Kemampuan Nik Aziz dipersoal dan diperlekeh UMNO

Posted: 06 Nov 2012 07:41 PM PST


Datuk Dr Awang Adek Hussin KOTA BHARU - Umno Kelantan mempersoalkan kemampuan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk menentang calon Barisan Nasional (BN) yang akan bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) nanti.

Timbalan Pengerusi Umno Negeri, Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata, Nik Abdul Aziz sentiasa uzur malah sudah terlalu lama memerintah Kelantan dan dikhuatiri kemampuannya untuk mewakili rakyat.

Bagaimanapun, Awang Adek berkata, di sebalik kenyataan Nik Aziz yang menyatakan kesediaannya untuk ditentang mana-mana pemimpin BN pada PRU13 nanti, beliau menyifatkan itu bukan sesuatu yang luar biasa.

"Memang akan ada calon BN bertanding untuk melawan Nik Aziz pada pilihan raya umum nanti. Yang lebih menghairankan kita Nik Aziz sudah terlalu lama dan sentiasa uzur tapi masih mahu bertanding," katanya semalam ketika mengulas kenyataan Nik Aziz yang tidak mempunyai masalah untuk berdepan dengan sesiapapun pencabarnya termasuk calon BN.

Katanya, berikutan keadaan kesihatan Nik Aziz sekarang, malahan ada dalam kalangan pemimpin Pas sendiri yang menyeru kepimpinan lama berundur dan memberi laluan kepada barisan pelapis.

Aziz Bari mampu tumbangkan BN di Sabak Bernam – Anwar

Posted: 06 Nov 2012 07:33 PM PST

SABAK BERNAM 7 November: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim percaya pakar perlembagaan, Profesor Dr Abdul Aziz Bari mampu tumbangkan BN di Sabak Bernam pada pilihan raya umum (PRU) nanti sekaligus membela rakyat kawasan itu.
"Saya yakin, Aziz Bari dari kalangan orang yang baik, bijak dan mampu menjadi Ahli Parlimen yang baik di Dewan Rakyat dan kepada rakyat di sini," katanya di hadapan lebih 2,000 penyokong yang setia menunggu dalam hujan lebat pada  Ceramah Perdana Merdeka Rakyat di Dataran Tanah Lesen Parit Baru, di sini, malam tadi.
Turut menyatakan sokongan, Ketua Cabang Rembau, Badrul Hisham Shahrin.
"Aziz merupakan pakar perlembagaan, sanggup melepaskan jawatan profesionalnya demi bersama-sama rakyat, menentang penindasan dan ketidakadilan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

MP Kota Belud: 'Saya tidak akan sabotaj jikapun digugurkan'

Posted: 06 Nov 2012 07:32 PM PST


Abdul Rahman DahlanKUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, beliau tidak akan merajuk mahupun mensabotaj parti sekiranya tidak dicalonkan semula untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Menurut Abdul Rahman yang juga Naib Pengerusi Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan Barisan Nasional, apa yang penting adalah kesediaan beliau untuk terus berbakti dan berkhidmat kepada masyarakat meskipun tidak bergelar wakil rakyat kelak.

"Saya tidak ada masalah, jadi calon atau tidak jadi calon... itu perkara nombor dua kepada saya. Kalau misalnya saya tidak dipilih menjadi calon nanti, tidak apa, OK," katanya dalam satu wawancara eksklusif bersama Sinar Harian Online.

Read More / Baca Lagi >>

Dewan Panas : Pertanyaan Jawab Lisan, Isu Kafir Harbi Dan Isu Lembah Pantai

Posted: 06 Nov 2012 06:44 PM PST

Rakaman video pendedahan kereta mewah hummer milik michael chia dibawa oleh bodygard anak menteri: michael chia yang kena tahan di hong kong kerana cubaan seludup RM 40 juta

Posted: 06 Nov 2012 06:33 PM PST


Dr Asri bela Nurul Izzah

Posted: 06 Nov 2012 06:23 PM PST

Asri berkata kenyataan Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar mungkin salah ditafsirkan kerana ia tidak diterangkan dengan mendalam. ― Gambar fail
KUALA LUMPUR, 7 Nov ― Bekas Mufti Perlis Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin membela Nurul Izzah Anwar kerana berdasarkan pemerhatian beliau menerusi rakaman video, kenyataan Ahli Parlimen Lembah Pantai itu mengatakan tidak boleh memaksa mana-mana pihak dalam beragama. Menurutnya, kenyataan seumpama itu mungkin boleh memberi pelbagai reaksi.
"Beliau mengulas soalan mengenai kebebasan beragama. Di situ, mungkin berlaku salah tafsiran kerana ia tidak diterangkan dengan mendalam.
"Kerana itu, beliau telah menghubungi saya untuk menjelaskan maksud kenyataan tersebut.
"Selepas menonton video tersebut, boleh dirungkaikan kepada dua perkara iaitu pertama dari segi beragama dan kedua penghayatan agama Islam di mana tidak ada paksaan," katanya dipetik dariSinar Harian Online.
Read More / Baca Lagi >>

Najib's SCORPENES: BN activists try to use Suaram's NGO status to beat off French charges

Posted: 06 Nov 2012 06:22 PM PST

Najib's SCORPENES: BN activists try to use Suaram's NGO status to beat off French chargesSix non-governmental organisations (NGOs) today urged the French government to conduct an investigation on Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) for wrongly filing a report in 2009 on the purchase of two French-made Scorpene submarines by Malaysia.
Young Malaysian Journalists Club (YMJC) president, Dzulkarnain Taib said the NGOs had handed over a joint memorandum to the French Ambassador to Malaysia, Martine Dorance at the embassy, here at 2.30 pm today.
Besides YMJC, the memorandum was also signed by Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia, Muslim Consumers Association of Malaysia, Malaysia Malay Network, Malaysian Crime Prevention Awareness Board and Malaysian Consumerism Protection Board.
He said the memorandum demanded the French government to investigate SUARAM for acting as a bogus non-governmental organisation and had manipulated the French justice system in the Scorpene probe.
"SUARAM's false pretension could threaten the long-established relationship between Malaysia and France," he told Bernama here today.
Dzulkarnain claimed SUARAM had acted in bad faith to claim itself as a bona fide representative of the Malaysian people and wrongfully used this charade to hoodwink the French courts to be appointed as the plaintiff or parti civile vis-avis the Scorpene issue. —  Bernama

Najib so weak, even Zaid Ibrahim wants to contest in PEKAN

Posted: 06 Nov 2012 06:21 PM PST

Najib so weak, even Zaid Ibrahim wants to contest in PEKAN
When a nice journalist from The Star asked me why I had decided to resign as KITA chief, I said that I wanted to focus on the General Election and leave the running of the party to all my friends. My health dictates that I do not suffer too much stress. I also said that in case Dato' Seri Abdul Hadi Awang declined to contest against Prime Minister Dato' Sri Najib Tun Razak in Pekan, then I would gladly do so.
This is not a desperate act to look for a seat to contest as some have claimed. It is also not true that I have applied to PKR or any Opposition party to be the Pekan candidate. I have said it before and I will say it again: I will not apply to any political party to be a candidate.
I made this statement to tell the Malaysian public that I want to help the Opposition in any way I can. My party is too small and new to give me a credible platform. Hadi will face a tough time in Pekan, and I wonder why he should be put there at such risk. He is PAS President and for the sake of its own long-term viability, PAS cannot afford to have a President who loses in an election.
Read More / Baca Lagi >>

Wang Haram : SU sulit Shahrizat terima SMS dari 'Datuk Sham'

Posted: 06 Nov 2012 06:19 PM PSTSetiausaha Sulit bekas Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat Datuk Roziyah Mohd Yusoff memberitahu Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam bahawa beliau menerima satu sistem pesanan ringkas (SMS) daripada seseorang yang memperkenalkan diri sebagai 'Datuk Sham' pada pertengahan November tahun lepas.
  
Roziyah, 54, berkata ketika menerima SMS itu, beliau bersama Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berada di Madinah mengerjakan umrah.
  
"SMS tersebut menyatakan bahawa Datuk Sham diarahkan oleh 'pihak atas' untuk membantu suami Shahrizat.
  
"Selepas menerima beberapa kali SMS yang sama daripada orang yang sama, saya menasihatkan dan mendesak Shahrizat supaya menghubungi 'Datuk Sham' tersebut," katanya semasa pemeriksaan utama oleh Ketua Unit Pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Abdul Razak Musa.
    
Read More / Baca Lagi >>

Selangor Buka Kembali Dua Loji Pakai Teknologi Membran

Posted: 06 Nov 2012 06:16 PM PST

KLANG 06 NOV : Kerajaan Negeri Selangor akan membuka dua lagi loji yang tidak beroperasi di Ampang dalam usaha meningkatkan kapasiti pengeluaran air yang terawat kepada pengguna Lembah Klang.
Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata kedua-dua loji itu merupakan aset Kerajaan Negeri tetapi telah diabaikan seperti Loji Bukit Jelutong.
Katanya, pihaknya sudah meminta Timbalan Pengarah UPEN, Nor Azmi Diron untuk menyelidik potensi loji-loji itu.
"Sekiranya kedua-dua loji itu berpontensi dan benar sudah tidak digunakan, saya akan berbincang perkara ini dengan lebih lanjut dalam mesyuarat Exco Kerajaan Negeri.
"Kita juga akan menggunakan mana-mana aset-aset ini untuk bangunkan semula loji ini dengan menggunakan kaedah teknologi membran atau kaedah konservatif," katanya ketika ditemui TvSelangor.
Read More / Baca Lagi >>

Johor NO LONGER Umno fort - survey

Posted: 06 Nov 2012 06:15 PM PST

A survey by the PAS research centre concluded that Johor, the birthplace of UMNO, is no longer the BN party's stronghold.
Johor NO LONGER Umno fort - survey Instead, the centre's operating director Zuhdi Marzuki said that with 14 out of 26 Johor parliamentary constituencies enjoying less than 50 percent support for UMNO and BN, Melaka has replaced the state as UMNO's fortress.
Zuhdi said among the seats are Segamat, Labis, Ledang, Bakri, Muar, Batu Pahat, Kluang, Gelang Patah, Tebrau, Pasir Gudang, Tebrau, Johor Bharu, Pulai and Kulai.
The findings would also mean that Pakatan Rakyat, which has intensified its campaign in the southern state, long thought to be UMNO's 'fixed deposit' for votes, stands a good chance of wresting it at the coming polls.
Zuhdi said several criteria were considered in the survey to determine whether UMNO and BN continued to enjoy public support.
Read More / Baca Lagi >>

Rumusan tidak bertanggungjawab atas kenyataan Nurul, kata Dr Mujahid

Posted: 06 Nov 2012 05:55 PM PST


 Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa SHAH ALAM - Tindakan mengaitkan kenyataan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berhubung "tiada paksaan dalam agama" seolah-olah menggalakkan gejala murtad adalah satu rumusan tidak bertanggungjawab.

Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, kenyataan  "tiada paksaan dalam agama" adalah prinsip kemuliaan Islam tetapi ini bukan bermakna ia menggalakkan kemurtadan.

"Mengaitkan prinsip ini dengan rela murtad menunjukkan kecelaruan pemikiran golongan sempit agama termasuklah sesiapa yang mengulangnya tanpa fahaman. Saya ada dalam majlis itu sebagai pembicara.
Read More / Baca Lagi >>

Vote BN, remain sidelined

Posted: 06 Nov 2012 05:50 PM PST

If the Indians decide to go with BN, then there is only one result they can hope to achieve, which is to continue to be street sweepers and lorry drivers.

It is quite clear that Hindraf is out to reinstate Umno as the kingpin in the Selangor State Legislative Assembly through its political vehicle, the Human Rights Party (HRP).
Its decision to stand in Selangor is a clear indication that all it wants to do is to deliver Selangor to Umno.
This will happen via the backdoor because I'm very certain that HRP will not win a single seat at the coming general election and its secretary-general, P Uthayakumar himself, knows that and has secretly acknowledged it.
The only thing the Indians in this country have to realise is that self-seeking individuals who claim to champion their cause actually use these Indians (the Tamillians, in particular) for their very own purposes.
HRP may not come outright and join the Barisan Nasional as that will be very difficult, but it will be a BN-friendly party just like the independents in the Perak State Legislative Assembly today.
Never in the history of Malaysia have the Indians had better representation in government. Yet when they have achieved it, their very own people – HRP and Hindraf, the movements that claimed to champion their cause – came to destroy it, claiming that the Pakatan Rakyat state governments have done nothing for them.
Read More / Baca Lagi >>

'WHO KILLED ALTANTUYA' may well enter the Worlds's Guinness Book of Records

Posted: 06 Nov 2012 05:49 PM PST

'WHO KILLED ALTANTUYA' may well enter the Worlds's Guinness Book of RecordsIf BN wants to ride the storms building up as we countdown to our mother-of-elections, GE 13, it must solve the mysteries surrounding the brutal slaying of a foreign national – and a mother and daughter she happens to be.
So far none within the rank and files of BN have had the courage to echo with all concerned citizens the piercing questions that remain shrouded in swaddles of political intrigue and mystery:
Why was a lone woman, who was helpless in the powerful arms of slayers so brutally annihilated with C4?
How come we do not know and neither do the Palace of Justice want to unravel as to who authorized the use of military grade explosive on a single, lone mother?
Who gave the marching orders for the diligent Immigration staff to delete all entry and egress records of a visitor to our nation who came here without the slightest clue of what dangers lay ahead of her given the plotting mysterious people who would have had a hand in the eventual murder of Altantuya?
How come it has been ruled that motive is not significant to establish the whole truth and nothing but the truth?
These are questions that have asked relentless in public forums and in the alternate media as well as in private conversations, corporate corridors and at warongs all across the country.
Read More / Baca Lagi >>

Ants in the pants?

Posted: 06 Nov 2012 05:48 PM PST

Has BN has run out of ideas to attack Pakatan and is therefore grasping at straws and building ideas based on fantasy?

The Barisan Nasional leaders are acting like ants in the pants of the Pakatan Rakyat leaders. "Ants in the pants" is a Cantonese phrase that is used to describe very irritating or annoying people that are difficult to be rid of.
A few examples are enough to illustrate this point.
The first example comes from Umno's Kota Belud MP Abdul Rahman Dahlan who is of the view that the accounts of the Pakatan-helmed states needed to be re-checked as something may have been done to enhance the performance of these states for the audit report, which was issued on Oct 15 to all MPs in Parliament.
The Auditor-General had to silence him by issuing a statement that the Auditor-General's Office is neutral at all times.
Certainly there is no reason to suspect anything amiss as both Pakatan-helmed states and BN-led states had received both kudos and brickbats in the audit report. Of course, BN had the more and bigger blunders than Pakatan, but that is nothing for the former to complain about as it had been governing since Independence and given their skills at governance, it is thus not a surprise.
The raising of this issue clearly shows that BN has run out of ideas to attack Pakatan and is therefore grasping at straws and building ideas based on fantasy.
Another person full of fantasy and illusory ideas is none other than MCA president Dr Chua Soi Lek who is living in constant fear that hudud will be implemented if Pakatan comes to power and he has gone on the warpath against hudud.
Read More / Baca Lagi >>

THICK-SKINNED & BLACK HEARTS: The result of Dr M's UGLY MALAY agenda

Posted: 06 Nov 2012 05:47 PM PST

THICK-SKINNED & BLACK HEARTS: The result of Dr M's UGLY MALAY agenda
It's difficult to use a yardstick when it comes to assessing the Malay community in Malaysia. But while there has so far been no exact science in going about analyzing the Malay race, what is however certain and sure is that they have become divided and fragmented in the arena of socio-politics at present.
While under the Mahathir regime's administration, Malays seemed to have enjoyed a certain albeit false sense of camaraderie and unity, the same cannot even be said for the Malay race as of now.
Not only are they skewered three-ways politically, between UMNO, PAS and PKR, but in many other ways the Malay community in Malaysia have shown evidence of becoming increasingly disintegrated and the fact is there doesn't seem to be any possibility whatsoever of them coming together ever again.
The fault seems to be better education and better dissemination of information; in short, evolution. Malays have become more sophisticated in their thoughts and the political competition offered by the likes of PAS and PAS versus the monopoly wielded by UMNO means the split is here to stay.
In fact, the divisions along both political and religious lines are set to become more acrimonious in the future. And the culprits behind this unhappy scenario is none other than the UMNO Malays who have earmarked for themselves an ambitious but unrealistic future much to the disappointment of not only non-UMNO Malays but the Chinese and Indians as well.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Asri: Kenyataan Izzah mungkin disalah tafsir

Posted: 06 Nov 2012 05:46 PM PST


Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin SHAH ALAM - Kenyataan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar yang didakwa meremehkan soal akidah dalam Islam dianggap bersifat umum.

Bekas Mufti Perlis, Profesor Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, berdasarkan pemerhatian beliau menerusi rakaman video, kenyataan Nurul Izzah mengatakan tidak boleh memaksa mana-mana pihak dalam beragama.

Menurutnya, kenyataan seumpama itu mungkin boleh memberi pelbagai reaksi.

"Beliau mengulas soalan mengenai kebebasan beragama. Di situ, mungkin berlaku salah tafsiran kerana ia tidak diterangkan dengan mendalam.

"Kerana itu, beliau telah menghubungi saya untuk menjelaskan maksud kenyataan tersebut. Selepas menonton video tersebut, boleh dirungkaikan kepada dua perkara iaitu pertama dari segi beragama dan kedua penghayatan agama Islam di mana tidak ada paksaan," katanya kepada Sinar Harian.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT