Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


RANTAU Kawasan MB NS Semakin Terancam

Posted: 07 Sep 2012 10:03 PM PDT

Ribuan rakyat Negeri Sembilan hadir ceramah Jelajah Merdeka Rakyat bersama Dato' Seri Anwar Ibrahim di Rantau (kawasan DUN yang diwakili MB NS).Angin perubahan makin kencang bertiup di bumi Negeri Sembilan! Jom jatuhkan BN.
 
 

Sebelum itu Tun Dr Mahathir Mohamad memberi amaran kepada rakyat di negara ini agar tidak memilih Pakatan Rakyat (PR) dalam pilihan raya akan datang kerana mereka tidak akan berupaya untuk berubah kepada Barisan Nasional (BN) semula apabila PR telah memerintah.
 
Jika PR berkuasa, rakyat tak berpeluang pilih BN kembali, kata Dr M. 
 
Maksudnya ialah UMNO BN akan berkubur apabila rakyat sudah celik mata dan memilih Pakatan Rakyat membentuk kerajaan di Putrajaya.

Dalam erti kata lain juga, Mahathir cuba mengugut agar rakyat memilih BN lagi untuk PRU akan datang ini.

Mahathir tahu bahawa kerosakan yang telah dilakukan pemerintah UMNO BN terhadap rakyat dan negara ini terlalu teruk, dan dengan sebab itu rakyat tidak akan lagi memberi peluang kepada UMNO BN memerintah jika PR berkuasa kerana nanti rakyat dapat membezakan "keadilan" kerajaan PR sepertimana yang telah ditunjukkan di negeri-negeri ia sedang berkuasa seperti Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan.

Mahathir resah gelisah segela kebobrokan pemerintahan UMNO BN akan terbongkar apabila PR berkuasa, terutama kekejaman dan kezaliman yang bermula di era pemerintahannya sendiri. Menganaktirikan pembangunan bagi negeri-negeri yang diperintah oleh PAS dengan merembat royalti kerajaan-kerajaan negeri tersebut melalui penghapusan Perjanjian royalti dengan menggantikan wang ehsan.

Pembelakangan konsep "federalisma" yang dilakukan bermula di era pemerintahannya sudah pasti akan ditamatkan dan ini cukup meresahkan Mahathir dimana beliau boleh didakwa di mahkamah dan dihukum lantarannya.

Dan banyak lagi penyelewengan serta salahguna kuasa oleh pemerintahan UMNO BN akan terbongkar sebaik saja ia turun dari takhta yang menyebabkan tak mungkin lagi UMNO BN dapat bernafas di dalam gelombang "kebenaran dan keadilan" yang dibawa oleh kerajaan Pakatan Rakyat.

Dan Allah pun telah berfirman:

"Yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap. Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti akan lenyap" ( Al-Israa':81)

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


[SANTAI MLM] Gambar Ribut Pasir Di Kuwait Yang Menakutkan

Posted: 07 Sep 2012 09:04 AM PDT
Песчаная буря в Кувейте (7 фото)
Песчаная буря в Кувейте (7 фото)
Песчаная буря в Кувейте (7 фото)
Песчаная буря в Кувейте (7 фото)
Песчаная буря в Кувейте (7 фото)
Песчаная буря в Кувейте (7 фото)

Mahkamah TOLAK saman RM2Juta raja katak Ibrahim Ali terhadap Saifuddin Nasution

Posted: 07 Sep 2012 07:19 AM PDT

Pasir Mas MP Datuk Ibrahim Ali. Pix: Sinar HarianPasir Mas MP Datuk Ibrahim Ali. Pix: Sinar HarianKUALA LUMPUR: The Civil High Court, here, today struck out the RM2 million defamation suit by Pasir Mas MP Datuk Ibrahim Ali against Parti Keadilan Rakyat (PKR) secretary-general Saifuddin Nasution Ismail over an article in the party's mouthpiece, Suara Keadilan daily, two years ago. 
Justice Datuk Hue Siew Kheng in chambers granted Saifudin's application to strike out the suit with RM8,000 in costs.

Counsel Puspawati Rosman, for Saifudin, cited the judge as saying, among others, that the court did not find the article defamatory.

- Bernama

Kes pemain bowling rogol remaja bawah umur : Bila orang dah bising-bising baru depa kata boleh semak semula ....

Posted: 07 Sep 2012 06:42 AM PDT

Noor Afizal Azizan, pemain boling negara yang terselamat dari hukuman penjara atas kesalahan merogol remaja bawah umur. Pix: Sinar HarianNoor Afizal Azizan, pemain boling negara yang terselamat dari hukuman penjara atas kesalahan merogol remaja bawah umur. Pix: Sinar HarianPUTRAJAYA: Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria hari ini berkata Mahkamah Rayuan boleh menyemak semula kes pemain boling negara Noor Afizal Azizan yang dibebaskan dengan perintah berkelakuan baik kerana merogol gadis bawah umur.

Beliau berkata Pejabat Peguam Negara boleh memfailkan semakan semula kes itu, bagaimanapun mahkamah itu akan meneliti kewajaran bagi mahkamah itu menggunakan bidang kuasanya untuk menyemak semula kes itu.

"Jika Peguam Negara (yang merupakan pendakwa raya) memohon (bagi semakan semula), mahkamah boleh meneliti kewajaran untuk menggunakan bidang kuasanya untuk merayu. Mahkamah boleh putuskan kemudian. Saya tidak dapat ramalkan apa yang akan terjadi. Tidak wajar (untuk saya beri ulasan)," kata Arifin kepada pemberita ketika ditemui pada rumah terbuka Hari Raya di Istana Keadilan di sini.

Ketua Hakim Negara berkata demikian ketika diminta mengulas kes mahkamah baru-baru ini membabitkan individu yang dituduh merogol gadis bawah yang hanya dikenakan bon jaminan berkelakuan baik dan bukannya hukuman penjara.

Dalam kenyataan dikeluarkan pada Rabu, Peguam Negara  Tan Sri Abdul Gani Patail berkata pihak pendakwaan sedang menimbangkan penggunaan kuasa inheren Mahkamah Rayuan untuk menyemak keputusannya.
  
Pada 8 Ogos tahun ini, Mahkamah Rayuan dipengerusikan oleh Presidennya Tan Sri Md Raus Sharif mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen Melaka yang membebaskan Noor Afizal dengan perintah berkelakuan baik selama lima tahun dengan ikat jamin RM25,000 kerana merogol gadis berumur 13 tahun.

Panel itu mengenepikan tempoh penjara lima tahun yang dikenakan ke atas Noor Afizal oleh Mahkamah Tinggi Melaka yang membenarkan rayuan pendakwaan bagi hukuman lebih berat, selepas Mahkamah Sesyen melepaskannya dengan bon jaminan berkelakuan baik selepas mengaku salah merogol seorang gadis bawah umur di sebuah hotel di Ayer Keroh, Melaka antara 12.30 pagi dan 5 pagi pada 5 Jun, 2009.

Kepada soalan mengenai juruelektrik Chuah Guan Jiu yang juga dibebaskan dengan bon jaminan berkelakuan baik oleh Mahkamah Sesyen Pulau Pinang selepas didapati bersalah merogol gadis bawah umur, Arifin berkata adalah subjudis untuk beliau mengulas kes itu ketika ini.

"Peguam Negara sedang merayu (keputusan Mahkamah Sesyen), ia akan mewujudkan keadaan prejudis terhadap kes rayuan (jika beliau (Arifin) mengulasnya). "Tetapi kami akan menelitinya. Kami akan pertimbangkan semua aspek kes ini. Keputusan Mahkamah Rayuan adalah muktamad. Tiada apa yang kami dapat lakukan," katanya.

- Bernama

Gobind pula minta IGP perjelas tindakan mengikut Akta Hasutan

Posted: 07 Sep 2012 05:03 AM PDT


4:25PM Sep 7 2012

NONEMP Puchong Gobind Singh Deo berkata penahanan dan siasatan ke atas tindakan peserta perhimpunan Janji Demokrasi yang didakwa memijak gambar perdana menteri dan isteri dibuat berdasarkan takrif yang longgar ke atas Akta Hasutan 1948.

Tindakan memijak gambar itu tidak sepatutnya menjadi satu kesalahan mengikut Akta Hasutan, malah perdana menteri juga telah mengumumkan untuk memansuhkan undang-undang tersebut, katanya.

Gobind seterusnya merujuk Seksyen 4 dalam akta tersebut yang menyatakan bahawa seseorang individu yang bertindak atau cuba melakukan perbuatan yang mempunyai "kecenderungan menghasut" bertindak melakukan kesalahan.


Beliau juga merujuk Seksyen 3 akta berkenaan yang menggariskan takrif "kecenderungan hasutan" itu – antaranya kecenderungan untuk "mendatangkan kebencian atau penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak setia terhadap pentadbiran keadilan di Malaysia atau di mana-mana
negeri".

Takrif untuk "kerajaan" pula, mengikut Seksyen 2 akta itu dinyatakan sebagai kerajaan Malaysia dan mana-negeri di negara ini.

"Maka, akta ini tidak tertakluk kepada perdana menteri dan isterinya secara individu. Ia mesti dilihat dalam konteks yang betul," katanya yang menambah akta itu hanya boleh diguna sekiranya menghina pentadbiran kerajaan dan bukan ke atas perdana menteri.

NONE"Meluaskan takrif istilah 'kerajaan' kepada individu yang merupakan sebahagian daripada kerajaan akan melonggarkan definisinya terlalu jauh," katanya lagi.

Beliau mengulas tindakan polis yang menahan dan menyiasat seorang model, Ong Sing Yee, 19, dan individu lain mengikut akta tersebut atas perbuatan mereka semasa sambutan ambang kemerdekaan pada 30 Ogos lalu.

Seorang rakan Ong yang menemaninya dalam sidang media semalam, Lim Kian Peng dilaporkan mendakwa, beliau diminta menandatangani satu pengakuan berhubung Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan ketika siasatan.

Bagaimanapun, polis dalam satu kenyataan pada 2 September lalu menyebut bahawa pasukan itu menggunakan peruntukan bawah Seksyen 4(1)(a) Akta Hasutan adalah berhubung siasatan ke atas tindakan peserta perhimpunan yang membawa bendera Sang Saka Malaya pada perhimpunan tersebut.

Menurut polis, individu yang didakwa memijak gambar Najib itu pula disiasat mengikut Seksyen 290 dan Seksyen 504 Kanun Keseksaan sementara tindakan peserta yang didakwa menunjukkan punggung ke arah gambar Najib pada perhimpunan itu pula disiasat mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan.

Menteri BN bantah polis gari remaja

Posted: 07 Sep 2012 01:29 AM PDT

Timbalan Menteri Belia dan Sukan Gan Ping Sieu akan menulis kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar bagi menyatakan bantahannya terhadap tindakan pasukan keselamatan menggari gadis 19 tahun Ong Sing Yee yang didakwa memijak gambar perdana menteri.


NONESenator itu mahukan polis mengkaji semua prosedur operasi standard (SOP) membuat tangkapan, terutamanya terhadap wanita, remaja, suspek yang tidak ganas dan pihak yang tampil menyerah diri.

Gan merujuk kepada tindakan polis menggari Ong ketika dia menyerah diri di balai polis ohor Bahru Central pada Rabu lalu.

Dalam kenyataannya malam tadi, beliau berkata, polis tidak semestinya menggari model sambilan itu kerana ia boleh menyebabkan trauma yang berpanjangan.

"Sebaliknya polis harus mengamalkan cara yang lebih berperikemanusiaan apabila menguruskan kes-kes sebegini," kata Gan yang juga naib presiden MCA.

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Nak menipupun buatlarrr betul2 yob!!

Posted: 07 Sep 2012 07:05 AM PDT

Edisi KANTOI Gambar Rumah Terbuka Najib di Photoshopped oleh pihak tertentu!!!
RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Hakikat Yang Tak Sanggup Dihadapi : Kaum Cina & India Enggan Ditipu UMNO BN Lagi

Posted: 07 Sep 2012 08:26 PM PDT


Dahulu kaum bukan Melayu terutama orang Cina dan India diperdayakan oleh UMNO bahawa kononnya PAS adalah parti extreme, parti fundamentalis, parti pengganas, dan parti yang nak kerat tangan orang melalui hudud.

Segala momokan UMNO ini akhirnya disedari oleh orang bukan Melayu sebagai tektik kotor UMNO untuk menjauhkan orang Cina dari PAS. Kini semua lontaran negatif terhadap UMNO sudah tidak laku lagi.
Home Minister who lost his marbles: Hisham out of sync with the pulse of the people

Posted: 07 Sep 2012 08:17 PM PDT

Home Minister who lost his marbles: Hisham out of sync with the pulse of the peopleMalaysia's Home Minister Hishammuddin Hussein is certainly not with the house - of citizens that is. Wonder how come he keeps getting away all the time for in any other democratic country by now such a specimen would be booted out of that home - not only by the citizens but also by all sane, honourable and civil minded leaders and supporters.
Take the current issue involving the youth who did some well not so nice thing to the posters with Najib and Rosmah's picture.
The police are gung-o in serving 'justice' with super efficiency - fuelled by the militant fervour of the Home Minister who keeps barking for 'stern' action against our young teenage citizens.
On that same token take the case of some grown-up, ex-uniformed 'badaks' (hippos) who twisted and rolled their bums before an institutionally and globally acknowledged icon, Bersih co-chief Ambiga Sreenevasan, saw no action.
Not just that. He recently was thinking way out of the box in wanting to enlist the infamous and rowdy, notorious Mat Rempits (motor-bike gangs) to bring back a safer, crime free environment for all Malaysians.
Wonder if he will again drop out of the box by next wanting to get confirmed criminals to cut back on crime in the country?
Why so out of touch with reality
Read More / Baca Lagi >>

Using 'Bots' to CHEAT on Twitter?Fears grow Najib & BN will DESTROY Msia's credibility

Posted: 07 Sep 2012 08:17 PM PDT

Using 'Bots' to CHEAT on Twitter?Fears grow Najib & BN will DESTROY Msia's credibility From doctored photos aimed to show greater public support than he may really command to using clones or 'bots' to cheat on a Twitter record, it looks like Prime Minister Najib Razak may really be on his last legs and clinging to straws as the next general election nears and knives are out to get him from within his own Umno party.
Despite grandiose claims from Information Minister Rais Yatim that 3.6 million tweets were recorded in just one hour on August 31 - as Malaysians sent in congratulatory National Day messages to Najib's #Merdeka55 hashtag - there has been deafening silence from Twitter.
If true the 'world record' had been falsified, it will be another huge blow to Malaysia's already stretched credibility due to a series of policy and reform flip-flops plus Najib's own media peccadilloes with several disgraced international 'image' agencies.
Doubtful 'world record' but few are surprised at the 'bold bluff'
Read More / Baca Lagi >>

Violence okay, stepping on PM's picture a NO-NO?

Posted: 07 Sep 2012 08:13 PM PDT

Violence okay, stepping on PM's picture a NO-NO? PAS Youth has questioned the zeal in which the police acted against those who stepped on the pictures of prime minister Najib Razak and his wife, while remaining silent at more serious provocations and threats against Pakatan Rakyat leaders.
Its vice-leader Dr Raja Ahmad al-Hiss slammed Kuala Lumpur police chief Mohamad Salleh's denial that the police practised selective prosecution when it arrested students who showed disrespect to Najib during the Janji Demokrasi gathering on the eve of Merdeka.
Raja Ahmad pointed out that there had been many police reports lodged over corruption, lies, threats and public misbehaviour committed by Barisan Nasional leaders.
"Have the police acted in similar speed and shown the same agressiveness in following up these reports as they have shown in the picture-stepping incident?" he asked.
He reminded that desecration of leaders' portraits had also targeted opposition leaders, including in one incident in which pro-UMNO protesters urinated on a picture of PAS Murshidul Am and Kelantan Menteri Besar Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Read More / Baca Lagi >>

Bapa Ammar: Maafkan kesilapan anak saya..!!.tapi Pak Chik harus bersyukur dan berbangga Ammar tidak rosakan anak dara orang dimalam ambang merdeka...!!!

Posted: 07 Sep 2012 07:36 PM PDT


Bapa Ammar: Maafkan kesilapan anak saya
Muhammad Ammar ditemani bapanya, A Rahman Abdullah dan ibunya,Rahilla Ahmad pada sidang media di rumah mereka di Batu Pahat semalam
 
BATU PAHAT – Bapa Muhammad Ammar, A Rahman Abdullah berharap tidak ada lagi spekulasi dan mengharapkan kesilapan anaknya, yang menjadi perhatian di sebalik kontroversi 30 Ogos lalu, dapat dimaafkan.

Muhammad Ammar A Rahman, 19, pelajar kolej swasta, menggemparkan seluruh negara apabila bertindak 'menayang punggung' pada gambar pemimpin utama negara di Dataran Merdeka, malam 30 Ogos lalu.

A Rahman, 53, berkata, mereka sekeluarga bersedia bertemu dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada bila-bila masa, cuma tidak tahu bagaimana cara dan prosedur yang perlu dilakukan.

"Di Batu Pahat ini, apa yang berlaku terhadap keluarga saya terutamanya Ammar dapat dijadikan iktibar. Rakan taulan juga sentiasa memberikan semangat kepada saya sekeluarga," katanya.

Read More / Baca Lagi >>

Balaci UMNO@BN : Banyak bendera PAS diturunkan MPS di Dataran Senawang

Posted: 07 Sep 2012 07:26 PM PDT

 Bendera PAS diturunkan
 Bendera BN telah berbulan-bulan berkibarMajlis Rumah Terbuka PAS di Negeri Sembilan hanya akan bermula jam 11 pagi Sabtu 8 September 2012 di Dataran Senawang. Akan tetapi awal pagi lagi sebuah lori MPS (Majlis Perbandaran Seremban) telah berlegar-legar sekitar Dataran Senawang, ketika petugas Majlis Rumah Terbuka sedang membuat persiapan, membuat air, menyusun kerusi, memotong buah dan sebagainya. Read More / Baca Lagi >>

SAMSENG HAMPEH : MODAL CIPUT TAPI POSING SAKAN

Posted: 07 Sep 2012 07:13 PM PDT

DEY MACHA!!!
BERMODALKAN SETIN CAT MERAH BERHARGA RM3.50 JE
PUAK-PUAK NI BOLEH MASUK BERITA
KAH! KAH! KAH!
HANGPA PAKAT TENGOK NI
BUKANKAH PELIK BIN AJAIB
DEPA LENGKAP DENGAN UNIFORM TU
MACAM TAU-TAU DAH NAK MASUK BERITA
SIAP POSING MAUT YANG TAK TAHAN TU BEB
KAH! KAH! KAH!
PERCAYAKAH ANDA
NAMPAK JELAS TERPANCAR SINAR PENIPUAN
PADA WAJAH-WAJAH MEREKA
KAH! KAH! KAH!

Berhempas pulas nak pertahan isu 'kasut terbang'... sudahlah puak pengganas oii, pi tipu org tak sekolah bolehlaa

Posted: 07 Sep 2012 07:11 PM PDT

Oleh: Mat Kering Bakaq Bata
 

Berhempas pulas nampaknya sebuah blog bukan upahan (sebab UMNO tak bayaq dekat blog ni, buat kerja bodoh tanpa upah) mempertahankan diri terhadap isu penyerang masjid Pumpong baling kasut ke dalam masjid.

Isu baling kasut ke dalam masjid ini didedahkan oleh Datuk Mahfuz Omar serta beberapa orang saksi yang berada dalam masjid ketika itu. Ohya sebelum tu, nak habag bagi kat orang di luar zon utara apabila disebut 'kasut' maka orang Kedah ni pukoi borong semua... sepatu, sandal, terompah, selipar atau apa-apa saja alas kaki semua depa sebut kasut. Bukan apa, nanti ada pulak pahlawan maya taik kucin UMNO kat KL nun akan putaqbelit pulak kata sekejap selipar, sekejap kasut.


Lepas tu depa masukkan isu remeh temeh untuk spin, misalnya Mahfuz kata jarak dia dengan Anwar cuma tiga orang, depa siar balik foto dalam masjid tu.. tapi depa spin, pi lengkong kira orang kat saf belakang untuk jadikan jumlah 5 orang, walhal kalau depa kira direct orang depan Mahfuz ke Anwar memang 3 orang pun. Sampai tara tu puak2 ni nak memperbodohkan orang cerdik.Read More / Baca Lagi >>

Malaikat pasti menang dalam perlawanan menentang syaitan

Posted: 07 Sep 2012 07:09 PM PDT


Cemas untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 yang perlu diadakan sebelum melewati tempohnya, Umno-BN dilihat semakin terdesak mengekang sokongan sedia ada dari beralih arah kepada Pakatan Rakyat. Apatah lagi gelombang semasa menunjukkan ramai pemimpin dari komponen itu sudah mula menyeberangi kekalutan mereka. Akhirnya, orang lama yang dianggap mentor utama Umno-BN terpaksa dikerah untuk turut membantu menarik sokongan. Malangnya, vokal semasa mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilihat bakal menjerumuskan BN kepada jurang kekalahan dan memuncakkan Pakatan Rakyat kepada kemenangan menuju ke Putrajaya.
Kenyataan Mahathir yang menyeru rakyat menyokong syaitan yang dikenali lebih baik dari malaikat tidak dikenali hakikatnya ungkapan dosa lagi merosakkan akidah. Wartawan Harakah Kedah, IZWAN ABDUL HALIM menelusuri huraian pimpinan PAS Kedah berhubung implikasi akidah dan pengaruh kepada kemenangan kesan dari isu tersebut.

Read More / Baca Lagi >>

DARJAT MAZHAB UMPORNO...!!!

Posted: 07 Sep 2012 07:04 PM PDT

Fikir dan Nilai....Kemana Tujuan Kita Selama Ini...!!!!

Double standard, one-sided, 7.25%

Posted: 07 Sep 2012 06:53 PM PDT

The double-standard practice and one-sided action seen during the current tenure of the incumbent government should be put to a stop.

It cannot be denied that the political temperature has gone up a notch after the recent Merdeka Day celebrations.
In taking a swipe at Pakatan Rakyat, Defence Minister Ahmad Zahid Hamidi recently mentioned that Barisan Nasional has fulfilled more than 87% of its promises since the first parliamentary election in 1959 when it was known as the Alliance.
From the first parliamentary election till now, it has been 12 terms that BN has been in power.
"Take 87% divide 12 terms and you get 7.25%. This means that for each term BN only managed to fulfil 7.25% of its promises," said Mahfuz Omar, PAS MP for Pokok Sena in Kedah.
Zahid had also mentioned that Pakatan has fulfilled less than 15% of its promises.
Countered Mahfuz: "We still win hands down. Fulfilling 14% of our promises per one parliamentary term is still more than BN's 7.25% per term. That is if Zahid still wants to play with figures."
This is a clear indication that BN leaders are poor in maths. This is evident when Umno leaders also like to tell their Malay constituents that DAP wants to control the nation after the coming 13th general election.
Read More / Baca Lagi >>

Air percuma Selangor: 683 pengguna fail saman Syabas dan Kerajaan Negeri...kita lihat sape yang kena..??

Posted: 07 Sep 2012 06:51 PM PDT

Kamarudin Ahmad SHAH ALAM  - Kerajaan Negeri Selangor, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) bakal berhadapan tuntutan saman daripada pengguna air di negeri ini yang masih tidak menikmati subsidi air percuma.

Tuntutan itu akan difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam menerusi firma guaman Kamarudin & Partners, Peguambela & Peguamcara bagi mendapatkan tunggakan subsidi air di bawah skim air percuma yang dijanjikan dalam Manifesto Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-12 lalu.

Read More / Baca Lagi >>

Underage ‘rape’: What can we do?

Posted: 07 Sep 2012 06:48 PM PDT

NGOs say while police and welfare organisations have the facilities to handle rape cases, they need to be more pro-active.

PETALING JAYA: With the realisation that "rape" cases involving teenagers and minors are occurring with increasing frequency, we ask a pertinent question: What should be done?
The police have admitted their hands are tied when dealing with a complex "social problem" rather than simply a criminal one, and that they need back-up from other agencies.
Observers and NGOs have for years stressed that there should be more education and programmes and more aid extended to victims.
Criminologist and psychologist Dr Geshina Ayu Mat Saat said the police and welfare organisations have the facilities to handle cases but they need to be more pro-active.
"We need more pro-active movements to find these children, do more intervention rather than aid them after the act is done," she said.
Geshina said prevention, by educating the ignorant, is preferred over rehabilitating victims who have been sexually abused.
Read More / Baca Lagi >>

Bursa Malaysia ditutup tinggi tapi pasai apa saham FGVH terus jatuh?

Posted: 07 Sep 2012 06:41 PM PDT

Kesian kat warga Felda yang 'terpaksa' beli saham FGVH, terutama sekali yang beli pasai tertipu dengan 'janji palsu' Felda yang kata peneroka akan dapat untung berlipat kali ganda.

Walaupun Bursa Malaysia dilaporkan menokok dan meningkat dan ditutup tinggi termasuk Indeks Perladangan yang meningkat 15.53 mata tapi harga saham FGVH tetap jugak turun.

Semalam saham FGVH ditutup pada RM4.77, cuma tinggal RM0.22 sen saja lagi lebih tinggi dari harga tawaran runcit RM4.55 yang peneroka beli.

Bawah ni rupa graf harga saham FGVH terkini yang semakin 'menarik'.


Read More / Baca Lagi >>

Dakyah Penghulu Parti Syaitan( bah 2)

Posted: 07 Sep 2012 06:39 PM PDTDiserata tempat, orang Melayu ditakutkan dengan gambaran bahawa DAP akan menguasai pemimpin Melayu. Pemimpin Melayu hanya jadi boneka. Lihat apa yang berlaku pada Nizar, kata sahabat saya. Nizar MB Perak dijadikan contoh bagaimana seorang pemimpin Melayu dibonekakan oleh DAP.
Oleh yang demikian, mari kita lihat apa yang telah terjadi semasa Nizar menjadi MB Perak.
Nizar menjadi MB perak selama 11 bulan. Dia telah dibuang dari jawatan melalui suatu rampasan kuasa yang melibatkan pihak istana Perak. Cara rampasan kuasa dilakukan telah menaikkan kemarahan rakyat. Saya khuatir, institusi istana mengundang malang kepada diri mereka sendiri.
Dalam krisis perlembagaan tahiun 1993 yang bertembung dengan pihak istana ialah UMNO. Kali ini, pihak istana bertembung dengan gelombang rakyat. Gelombang rakyat lebih besar dari UMNO. UMNO bermain politik. Kepada nya, menakutkan dan membuli istana hanya permainan. Rakyat, sebaliknya tidak berpolitik. Apabila mereka mahu berubah, sukar untuk dibendung oleh sesiapa.
Dalam keadaan terdesak, UMNO menggunakan institusi istana untuk mengekalkan kuasa. Penggunaan tersebut membuktikan bahawa UMNO pada asas nya, sebuah parti feudal yang menghamba-abdikan rakyat. Itu kesemulajadian UMNO.
Read More / Baca Lagi >>

Umno masih tidak sedar perjuangannya gagal

Posted: 07 Sep 2012 06:37 PM PDT

Apabila kuasa sudah berada di tangan pimpinan itu, Umno mula naik nafsu dan keinginan hendak menjadi kaya-raya itu mula bersemi.

Bahagian 2
Oleh Aspan Alias
Sesungguhnya saya begitu terasa dan yakin bahawa kegagalan pimpinan Umno dalam menterjemahkan kejayaan sebagaimana yang telah terancang dan dipersetujui bersama di kalangan semua kaum dahulu, terbantut kerana masing-masing hendak menunjukkan kelainan gaya dan stail kepimpinan mereka.
Oleh itu kerana pucuk pimpinan post Hussein Onn mengambil kepentingan untuk menunjukkan kelainannya telah membantutkan perancangan jangka panjang untuk mengimbangi penguasaan kekayaan negara di antara kaum seperti yang telah dirancang oleh kerajaan itu.
Saya menyebut kenyataan ini dengan fakta dan statistik rasmi kerajaan yang penguasaan bumiputra dalam bidang perdagangan dan perindustrian telah meningkat di zaman kepimpinan Tun Razak dan Hussein Onn.
Peningkatan penguasaan bumiputra dari 2.7 peratus pada tahun 1970 kepada 18.4 peratus pada 1984 itu adalah sangat memberangsangkan kita semua semasa itu.
Read More / Baca Lagi >>

Agah : Sambutan rakyat Besut buat PM boleh 'tidur lena'....ada berani "bubarlah parlimen sekarang"...!!!

Posted: 07 Sep 2012 06:36 PM PDT


JABI - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan sambutan luar biasa rakyat terhadap beliau ketika menghadiri Majlis Sambutan Aidilfitri Negeri Terengganu di Padang Bola Kampung Tempinis, Kampung Tasik Tok Lebai di sini, kelmarin membuatkan beliau boleh tidur lena.
 Najib Tun Razak Menurut Najib, ia adalah mesej kekuatan Umno Bahagian Setiu dan Besut berdasarkan sambutan yang diberikan rakyat terhadap beliau apatah lagi ketiadaan bendera lain (parti pembangkang) di sepanjang jalan setelah beliau menjejak kaki ke daerah berkenaan
"Kalaulah bendera yang dipacak di sepanjang jalan dari Gong Kedak hingga ke sini tiada satu pun bendera lain (parti pembangkang).
"Sampai di sini pula melihat ramai orang hingga penuh sesak dalam khemah yang begini besar dan bila bersalam dengan genggaman yang erat barangkali saya tidur 'jenera' (nyenyak) malam ini," katanya yang berucap di hadapan lebih 20,000 pengunjung yang hadir di majlis Sambutan Aidilfitri Bersama PM, kelmarin.
Read More / Baca Lagi >>

Sambutan Merdeka Paling Hambar, Najib ‘Syok Sendiri’

Posted: 07 Sep 2012 06:34 PM PDT

JENJAROM 8 SEPT : Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menyifatkan sambutan Kemerdekaan Ke-55 baru-baru ini sebagai sambutan yang paling hambar.
Katanya, rakyat dapat menilai kerana menjelang sambutan itu pemasangan bendera Jalur Gemilang tidak mendapat sambutan hangat.
"Ia merupakan sambutan paling teruk. Jika kita lihat, tidak banyak bendera yang dipasang di kenderaan, bangunan-bangunan dan perumahan juga kawasan sekitar.
"Jika kata Pakatan Rakyat (PR) pengkhianat negara maka Umno-BN juga pengkhianat kerana pemimpin mereka juga tidak memasang bendera," katanya dalam ucapannya di Ceramah Perdana, Sungai Rambai baru-baru ini.
Read More / Baca Lagi >>

OKU kesal kenyataan Menteri Belia dan Sukan

Posted: 07 Sep 2012 06:33 PM PDT


KOTA BHARU: Persatuan orang kurang upaya (OKU) melahirkan rasa kesal terhadap kenyataan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (gambar) yang cuba membezakan antara atlet normal dan OKU.

Pengerusi Majlis Persefahaman Pertubuhan OKU Kelantan, Mohamad Faizal Che Yusof berkata, kenyataan menteri terbabit mengguris hati OKU yang dilihat seolah-olah memandang rendah kepada sukan paralimpik.

"Perlu diingat juga standard sukan paralimpik dan sukan olimpik jauh bezanya, jadi kita perlu realistik apabila membuat sebarang keputusan," katanya di sini.

Menurutnya kerajaan dan menteri tentunya sedar sukan paralimpik merupakan sukan terbesar dunia yang melibatkan OKU dan kedudukannya sama tinggi dengan sukan olimpik.

Read More / Baca Lagi >>

Politik Biadap, Tayang Punggung dan Hukuman Antara Dua Darjat

Posted: 07 Sep 2012 06:32 PM PDT


Aksi yang sama, namun hukuman berbeza. Bezanya mereka menyokong pemimpin kerajaan sementara pihak sana menunjukkan protes kepada pimpinan kerajaan.
Tiada siapa dapat menafikan aksi 'tayangan punggung' sebagai satu tindakan biadap dan menyalahi adat ketimuran nusantara yang didukung oleh masyarakat kita.
Persoalan yang ingin dibangkitkan di sini, soal hukuman yang nyata berat sebelah dan dirasakan tidak wajar dihadapi oleh kedua-dua pihak.
Memang benar aksi biadap tersebut nyata tidak mencerminkan budaya rakyat merdeka dalam negara tercinta ini tidak kira pada ketika itu disaksikan beratus penyokong disekeliling mahupun kumpulan sendiri.
Apakah dirasakan 'sopan' membuat aksi sedemikian dihadapan rumah orang sehingga mengganggu ketenteraman jiran tetangga yang tidak bersalah?
Mengapa pelajar mentah berhadapan hukuman dibuang kolej dan dihentikan pinjaman PTPTN selain berhadapan risiko masa depan yang gelap sedangkan kumpulan bekas tentera masih dibiarkan berlegar dengan girang dengan senyuman?
Read More / Baca Lagi >>

Samseng Kg Dusun : Dengan org kampung bukan main berlagak...dengan Indon penakut piang....

Posted: 07 Sep 2012 05:06 PM PDT

Aiikk!!! Tak dak kasut terbang mcm kat kedah la plak? hehe...

Posted: 07 Sep 2012 04:59 PM PDT

Tazkirah bersama Anwar Ibrahim di Seremban Selatan...
Alhamdulillah... tak dak apa-apa perkara yang tak diingini berlaku...
Semoga segalanya selamat...
Maklumlah, bukannya aman sangat Malaysia ni kan?
Dalam masjid pun kasut boleh terbang... hehe...

Lensa : Ribuan Banjiri Ceramah Jelajah Merdeka DS Anwar Di N . Sembilan

Posted: 07 Sep 2012 04:57 PM PDT

Ribuan rakyat Negeri Sembilan hadir ceramah Jelajah Merdeka Rakyat bersama Dato' Seri Anwar Ibrahim di Rantau (kawasan DUN yang diwakili MB NS).Angin perubahan makin kencang bertiup di bumi Negeri Sembilan! Jom jatuhkan BN.

Negara Judi : ‘Master’ tilik guna SMS

Posted: 07 Sep 2012 04:44 PM PDT

BUKTI...Din menunjukkan risalah tilik nombor ekor yang dihantar ke rumahnya.
BUKTI...Din menunjukkan risalah tilik nombor ekor yang dihantar ke rumahnya. 
 
SHAH ALAM: Satu sindiket menawarkan khidmat menilik nombor ekor menerusi telefon bimbit dikesan mengedarkan risalah dari rumah ke rumah di bandar raya ini, Klang dan Banting sejak beberapa hari lalu.
Risalah hitam putih itu tertera nama sebuah kuil, gambar seorang sami lelaki dipercayai tukang tilik, sekeping nombor ekor dan resit keputusan pemenang menampilkan pengakuan seorang lelaki mengenai keberkesanan tilikan itu yang diberi secara percuma oleh seseorang yang digelar 'Master'.

Dalam risalah terbabit, lelaki itu mendakwa kehidupannya susah dan tidak cukup wang menampung perbelanjaan rumah, ansuran bulanan kereta dan rumah walaupun bekerja sebagai kerani bank.
Bagaimanapun, nasibnya berubah selepas menghubungi talian berkenaan dan menerima nombor daripada Master serta membelinya pada harga RM80 untuk nombor besar dan RM110 untuk nombor kecil.

Dalam risalah itu, dua nombor telefon disertakan untuk orang ramai menghubungi Master yang dikatakan boleh mengubah nasib, masalah kewangan dan menjadikan seseorang kaya dengan hanya menelefonnya.

Read More / Baca Lagi >>

Maruah Malaysia Tercemar : ‘Klon’ rosakkan rekod Twitter #55Merdeka

Posted: 07 Sep 2012 04:39 PM PDT

KUALA LUMPUR, 8 Sept —  Malaysia mungkin sudah mencipta rekod dalam laman sosial Twitter minggu lalu jika 'klon' tidak digunakan untuk menutup angka sebenar tweet yang dihantar, kata firma penyelidikan sosial media bebas.
Politweet.org menegaskan dalam laporannya semalam, merujuk hashtag #Merdeka55 - walaupun Putrajaya mendakwa rakyat Malaysia telah melepasi paras 3.6 juta tweet hanya dalam satu jam pada 31 Ogos, tidak ada pihak ketiga lain mengesahkan pengisytiharan ini sebagai benar.
"Dengan andaian angka tersebut benar, tidak mustahil angka 3.6 juta tweet adalah rekod dunia," kata firma tersebut dalam laporan mereka.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT