Nuffnang

Pengikut

Anak Bapa

0
sumber :-

Anak Bapa


Menteri Pengajian Tinggi Yang Macam Orang Tak Mengaji

Posted: 09 Jun 2012 04:37 PM PDTJikalau pemimpin UMNO menjadi menteri di negara yang betul-betul mengamalkan demokrasi sudah pasti ramai yang dah tersungkur. Apa tidaknya, harta rakyat dan negara dibuat macam harta mak bapa mereka.

Terbaru, Menteri Pengajian Tinggi, Khalid Nordin disokong oleh Menteri Pelajaran, Muhyiddin Yasin (juga Timbalan Perdana Menteri) telah membekukan pinjaman PTPTN kepada siswa Universiti Selangor (UNISEL) dan Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) atas alasan ingin "memberi peluang" kerajaan PR Selangor melaksanakan dasar pendidikan percuma yang mereka war-warkan.

Walaupun pembekuan ini ditarik balik balik selepas 2 hari, ia tidak mengubah hakikat bahawa betapa kerepotnya pemikiran pemimpin UMNO. Pertamanya, cara mereka mentadbir hak rakyat dan hak negara dibuat ikut sedap hati mereka sahaja tanpa memikirkan konsekuensinya.

Sebelum mereka laksanakan sesuatu keputusan pernah tak mereka fikir logiknya terlebih dahulu. UNISEL dan KUIS bukan institusi pendidikan untuk rakyat Selangor sahaja. Rakyat seluruh negara datang untuk belajar di situ.

Dan jikapun rakyat Selangor sahaja yang belajar di situ, adakah mereka tidak berhak mendapatkan sebarang kemudahan negara yang ditawarkan kepada rakyat negeri lain. Sejak bila kita mengamalkan dasar diskriminasi kepada negeri-negeri di dalam Persekutuan Malaysia.

Samada Selangor memberikan kemudahan pendidikan percuma atau tidak itu soal lain kerana tanggungjawab pendidikan rakyat tetap terpikul di bahu kerajaan persekutuan. Adakah menteri-menteri ini tidak faham apa yang dimaksudkan dengan konsep federalisme yang diamalkan di negara ini. Atau perlukah mereka "disekolahkan" dahulu sebelum dilantik menjadi menteri?

Jangan dek dendam kesumat kepada dasar pendidikan PR menjadikan mata kamu buta dan hati kamu mati. PR menjanjikan dasar ini dilaksanakan jika diberi amanah memerintah Malaysia kelak sesuai dengan tanggungjawabnya seperti yang termaktub di dalam perlembagaan negara.

Tetapi jika menteri UMNO masih juga nak kerajaan Selangor tadbir sendiri pendidikan rakyatnya, kita boleh setuju tetapi syaratnya segala cukai yang disumbangkan oleh rakyat dan komuniti perniagaan Selangor yang berjumlah RM 16 billion setahun wajar diserahkan kepada kerajaan Selangor. Jika setuju kita boleh bincang, sebab kini Selangor hanya dapat balik RM 400 juta lebih sikit daripada jumlah di atas daripada kerajaan persekutuan untuk kegunaan membaiki jalan dan longkang.

Hakikatnya kaedah "tak ada otak" yang diamalkan oleh pemimpin UMNO untuk sekian lama banyak mencalar kewibawaan mereka. Malah kita dah sampai ke satu peringkat di mana rakyat boleh bertanya tahap kewarasan otak pemimpin UMNO!

Sedarkah mereka bahawa tindakan politik dendam sebegini akan merugikan mereka sendiri atau mungkin mereka sengaja buat begitu dengan tujuan mensabotaj Najib? Sabotaj yang sama telah dilakukan oleh geng Muhyiddin terhadap Najib dengan tindakan mengasari peserta himpunan BERSIH 3.0 baru-baru ini sedangkan geng Najib terlebih awal telah memberi jaminan bahawa himpuan BERSIH 3.0 tidak mengugat keselamatan negara?

Anak Bapa: Apabila MB Selangor cadang sedia dana RM 30 juta untuk bantu siswa yang dipinggirkan kemudahan PTPTN, pemimpin UMNO terus kecut t****. Segala ludah dan kahak yang mereka dah luahkan terpaksa dijilat balik! 

Siulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


Karnival Jelajah Najib : LFoundry Kulim Hi-Tech - Janji Ditepati atau Janji Roti Capati ?

Posted: 09 Jun 2012 08:54 AM PDT


Gambar; Najib ketika berucap di Karnival Jelajah Janji Ditepati Kulim Hi-Tech 8 Jun 2012

usinkata;.."Kerbau dipegang TALINYA..manakala Manusia dipegang  JANJINYA"..
kalau janji tak boleh pegang... kita pegang tali sajalah..huhuhu

Tahniah Najib kerana berjaya menghimpunkan ribuan hadirin yang membanjiri Kranival Jelajah Janji Ditepati yg bertempat di Kulim Hi-Tech Park Kulim Kedah pada 8 Jun yang lalu..

Untuk tidak membuang masa disini akan diperkatakan tentang "JANJI DITEPATI" berdasarkan kebetulan lokasi siri jelajah Najib ini bertepatan di satu daerah yang pernah dilaungkan oleh Jawatankuasa PEMANDU (Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan ) pada tahun 2010 akan dibina sebuah kilang Wafer Fab di Kulim Hi-Tech yang bernama LFOUNDRY selaras dengan projek EPP ( Projek Permulaan) dibawah projek besar ETP ( Program Transformasi Ekonomi) dan dibawah kawal selia NKEA ( Aktiviti Utama Ekonomi Nasional ) untuk mencapai apa yang dihajati oleh NKRA ( Bidang Keberhasilan Utama Negara ) termasuk menjayakan GTP ( Program Transformasi Kerajaan) seterusnya memperkasakan MEB ( Model Ekonomi Baru) yang menggantikan DEB ( Dasar Ekonomi Baru)..

Terlalu banyak askara-askara yang memeningkan..MEB, DEB,.EPP,ETP.NKRA.NKEA..mak aii.!!!..makcik Felda..pakcik Felcra..abg teksi..abg lori..minah kilang..mamat rempit..ada mereka kesah askara-askara ini..

Sebagai warga kilang..seorang technician pekak..wajar sekali dibicarakan disini..ada sesiapa yang telah bertanya kepada Najib ketika Karnival Jelajah Janji Ditepati ..adakah sudah ditepati janji pada tahun 2010..LFOUNDRY..akan terbina dan beroperasi ..???

Mengikut apa yang tertulis-terkata-terberita..projek LFoundry ini dijangka bermula pada Disember 2010 dan siap sepenuhnya dalam jangkamasa 18 bulan dari tarikh tersebut..

Kini 18 bulan sudah berlalu..dah masuk tahun 2012..setahun sudah berlalu..Febuari muncul kembali..dimana terpacaknya tiang kilang LFoundry yang gah dengan pelaburan RM1.9 Billion..dan dijangka akan dibina 5 Wafer Fab dalam tempoh 10 tahun...

Sila rujuk link yang diberi utk melihat dengan lebih lanjut..

http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/dissecting-the-etp-annual-report-part-1-grade-a-for-obfuscation-ong-kian-ming-and-teh-chi-chang/

http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/dissecting-the-etp-annual-report-part-2-the-mystery-of-the-disappearing-entry-point-projects-ong-kian-ming-and-teh-chi-chang/

"The shifting sands of LFoundry PEMANDU gave itself full marks for the completion of construction of this 200mm wafer fab However very strangely elsewhere in the Annual Report a much less significant RM100 million equipment refurbishment project was showcased instead of this RM1 9 billion fab The uncharacteristic modesty by PEMANDU led us to do some digging which suggests that this lab might never have been constructed at all contrary to PEMANDU's claim."

Adakah Janji Ditepati..atau..Janji Roti Capati di Kedai Kopi Mamak Capati..???

Rujukan Utama ;

1) http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/dissecting-the-etp-annual-report-part-2-the-mystery-of-the-disappearing-entry-point-projects-ong-kian-ming-and-teh-chi-chang/

2)http://etp.pemandu.gov.my/25_October_2010-@-LFoundry_Malaysia.aspx

3)http://www.electronics-eetimes.com/en/lfoundry-to-help-build-malaysian-wafer-fab.html?cmp_id=7&news_id=222904160

4)http://pmr.penerangan.gov.my

5)http://etp.pemandu.gov.my/annualreport/12_National_Key_Economic_Areas-@-Electronics_-%E2%97%98-_Electrical.aspx

6)http://etp.pemandu.gov.my/annualreport/

7)http://www.nst.com.my/mobile/top-news/pm-transformation-needs-strong-mandate-from-rakyat-1.92437
RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Jangan tunjukkan sangat sikap 'inferiority' itu

Posted: 09 Jun 2012 11:32 AM PDT

Sampai bila pemimpin-pemimpin kerajaan (BN) hendak berperang dengan rakyat? Perbalahan tentang isu PTPTN  berlarutan sehinggakan TS Muhy dan Menteri Pendidikan Tinggi telah bertindak untuk menjadikan mahasiswa Universiti Selangor (UNISEL) mangsa pertembungan diantara kerajaan dan PR dengan melakukan tindakan yang paling bodoh (maaf kerana menggunakan istilah bodoh) yang dipamerkan oleh pemimpin-pemimpin setinggi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri yang bertanggungjawab terhadap pendidikan tinggi negara.
Read More / Baca Lagi >>

Bulan apa nak buat pilihanraya?Semua bulan tak selamat

Posted: 09 Jun 2012 11:26 AM PDT

Cuti-cuti sekolah ni balik kampung.Musim cuti.sekolah ni.besa la ada kenduri kahwin sampai 5-6 tempat dalam satu hari.Ni nak cerita kisah di tempat kenduri kahwin.Tajuk utama di tempat kenduri ialah kisah politik.Semua orang pakat lawat tanya ,"Bila nak pilihanraya,bulan apa
?"
Macam-macam bulan depa pakat lawan teka tapi yang pasti tarikh pilihanraya umum ke 13 ada dalam kocek Rosmah dan Najib.Nampak gayanya semua bulan dah tak selamat bagi Najib yang kini berdepan dengan dakwaan terlibat dengan skandal jual beli kapal.selam Scorpene yang dibicarakan di mahkamah Perancis.
Kalau nak.buat kenduri kahwin orang tunggu cuti sekolah tapi bila nak. tahu tarikh pru 13 semua tak tau bila.Apa yang pasti semua bulan dah tak selamat nak umum tarikh pru 13.

PROJEK BARISAN NASIONAL YANG PALING BERJAYA

Posted: 09 Jun 2012 11:23 AM PDT

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/182738_373968912663003_489898845_n.jpg

Hanya di Terengganu..........

Udin Anak Yassin Kini Diserang Tebuan

Posted: 09 Jun 2012 11:11 AM PDT

Kata orang tua-tua jangan usik sarang tebuan kalau tidak mahu menerima bahananya. Tindakan Udin anak Yassin yang cuba menambah dosa dan menyusahkan Anwar memburukkan bekas TPM Anwar Ibrahim nampaknya telah terbalik terkena ke batang hidungnya hari ini apabila Anwar menyatakan kesediaannya untuk mendedahkan butiran akaun bagi menjawab persoalan ditimbulkan Udin anak Yassin.


Udin anak Yassin
Udin anak Yassin meminta Anwar mengulas mengenai dakwaan yang dilemparkan ke atas Anwar 13 tahun lalu kononnya mempunyai aset dan wang tunai sebanyak RM3 billion. Tindakan Udin membangkitkan perkara yang sudah selesai dan berlalu 13 tahun itu dilihat sebagai orang tidak ada modal untuk membaja lobak sanggup mengguna tahi sendiri sebagai pupuk. 

Tindakan itu juga menunjukkan Udin anak Yassin terdesak seperti mana Ha Najib Razak yang sudah hilang akal dan ketandusan idea untuk menguburkan Anwar. Hakikat Najib dan Udin hilang akal jelas apabila mereka sudah pening memikirkan macam mana untuk berdepan dengan rakyat. Kekaburan tarikh atau tempoh membubarkan parlimen bagi membolehkan pilihan raya diadakan menunjukkan akan kepeningan mereka berdua ini.
Read More / Baca Lagi >>

Kejar TIMELINE Kahwin - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 09 Jun 2012 09:56 AM PDT

Hukum MAKAN Sedekah TANPA Tahu Siapa Yang BERSEDEKAH - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 09 Jun 2012 09:55 AM PDT

Aurat WANITA Dalam IHRAM - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 09 Jun 2012 09:55 AM PDT

Erti MUKIM & MUSAFIR - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 09 Jun 2012 09:54 AM PDT

Batal WUDUK Jika Bersentuh KULIT Suami Isteri ? - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 09 Jun 2012 09:54 AM PDT

USAHLAH KHIANATI MELAYU WAHAI UMNO

Posted: 09 Jun 2012 09:10 AM PDT

Rais Yatim Naik Jobo Lagi! 
Masyarakat Melayu harus bersatu demi kemenangan Barisan Nasional dalam pilihan raya umum akan datang bagi memastikan hak mereka tidak diketepikan pembangkang, kata menteri Kabinet hari ini dan mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim "tidak sayangkan Melayu, sistem beraja atau budaya Melayu." Dalam menarik undi masyarakat Melayu, Menteri Penerangan, Komunikasi, dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim (gambar) turut menuduh negeri Pakatan Rakyat (PR) mengabaikan tanggungjawab terhadap masyarakat Melayu.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar turns the tables on Muhyiddin: Investigate him too, see who is the corrupt one!

Posted: 09 Jun 2012 09:07 AM PDT

Anwar turns the tables on Muhyiddin: Investigate him too, see who is the corrupt one!Datuk Seri Anwar Ibrahim has said he is prepared to open all the accounts he owns only if Tan Sri Muhyiddin Yassin does likewise.
"If there's a case he should have charged me. This shows how desperate Muhyiddin is.
"I challenge him open up every single case. I will open up every single account and Muhyiddin must do likewise," he told reporters here.
"I challenge Muhyiddin to be investigated, I am prepared to submit everything," said the PKR de facto leader.
20 master accounts worth RM3bil
Read More / Baca Lagi >>

MENTERI LEMBU UMNO

Posted: 09 Jun 2012 09:06 AM PDT


Disangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Begitulah pribahasa yang sesuai menggambarkan nasib menimpa Umno BN berhubung tindakan mereka membekukan PTPTN kepada pelajar Universiti Selangor (Unisel) dan Kolej Universiti Islam Selangor (Kuis).

Pada mulanya Umno menjangkakan tindakan itu bakal memberi manfaat politik yang besar terhadap mereka sekaligus memberi tekanan baru kepada Pakatan Rakyat Khususnya di Selangor.

Mungkin pada perkiraan awalnya, Umno mencongak bahawa tindakan itu akan membangkitkan kemarahan rakyat kepada Pakatan Rakyat, yang sebelum ini berjanji akan memberi pendidikan percuma jika diberi peluang mengambil alih pemerintahaan negara.

Janji itu yang dicanang berulang-ulang oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan dibentang dalam debat antara Rafizi dan Khairy, terus mendapat sokongan besar khususnya daripada golongan mahasiswa dan anak muda.
Read More / Baca Lagi >>

MCA is a goner: Between grandfather stories and 'lucky' 15

Posted: 09 Jun 2012 09:05 AM PDT

MCA is a goner: Between grandfather stories and 'lucky' 15It has been a while since I last penned my thoughts in response to public issues, especially those involving MCA and its leaders.
To me, many issues involving MCA and its leaders have become so stale and idiotic that it is just a waste of time to respond. I stand to be corrected that I get the feeling that many also feel the same about MCA and Barisan Nasional (BN)-Umno and they have already decided who they want to give their ballots to in the next general election which must be held within 60 days after March 8, 2013.
Three wonderful choices - lucky Liow!
The MCA and its leaders have been harping and harping on stale issues. They also continue to belittle and insult the people's intelligence with their idiotic statements and responses to public issues.
But, the MCA's mouthpiece, The Star, on June 9 ran a typical story spun to help get its master, MCA deputy president Liow Tiong Lai, off the hook on the controversial bid for WWW 15.
"We will give Liow three choices, says JPJ" was the obnoxious news headline to the intelligent public.
Are we stupid or ignorant?
Read More / Baca Lagi >>

Berlagak pandai,..akhirnya senjata makan tuan!!

Posted: 09 Jun 2012 09:04 AM PDT

Pukulan maut kepada Umno oleh Umno !
 
Pukulan terhadap Umno datang bertimpa-timpa, satu demi satu !  Terbaru,. tindakan Menteri Pengajian Tinggi Dato' Seri Khalid Nordin nak membekukan pinjaman PTPTN kepada pelajar baru Unisel dan Kuis mendapat tentangan banyak pihak termasuk dari kalangan Umno sendiri. Inilah yang dikatakan senjata makan tuan !

Menteri ini bukan saja telah menjatuhkan imejnya sendiri, tetapi juga imej Umno, sebuah parti tua yang semakin dibenci oleh sebahagian besar orang Melayu. Ada lagi beberapa contoh yang lain, dimana Pemimpin Umno membuat kenyataan-kenyataan yang tidak selari atau bertentangan antara satu sama lain. Semuanya ini menjadi pertanda bahawa Umno akan tersungkur pada PRU-ke13 nanti.
Read More / Baca Lagi >>

Belajar main politik cara bijak

Posted: 09 Jun 2012 09:02 AM PDT

Oleh Ahmad Baei Jaafar
Semasa belajar ilmu mantik di sekolah agama dulu, ustaz ada menyebut bahawa ilmu ini penting ketika berhujjah dan berbalas hujjah. Tetapi pada waktu itu aku tidak temui ilmu yang dimaksudkan itu. Mungkin contoh yang diberi ketika itu tidak relevan dengan apa yang berlaku pada waktu itu. Tetapi apabila tamat pengajian dan berkecimpung dalam masyarakat, ilmu itu mula tampak sedikit demi sedikit.

Rupa-rupanya ilmu ini amat berguna kepada orang politik. kepetahan mereka menjawab tuduhan dan mematah hujjah lawan adalah menggunakan ilmu mantik. Malah kadang-kadang upacan musuh akan diguna semula untuk membunuhnya secara KO.
Read More / Baca Lagi >>

Mega hitam politik bangsa?

Posted: 09 Jun 2012 09:00 AM PDT

Oleh Ismail Hashim Yahaya
Kesedaran dan fikiran masyarakat negara ini akhir-akhir ini dihantui oleh bayang-bayang kehancuran dan kebangkrupan.
Apakan tidaknya isu pembekuan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kepada para pelajar Universiti Selangor (UNISEL) dan Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) memperlihatkan suatu wajah kehidupan sosial-pendidikan-politik yang kian mencemaskan berikutan merebaknya politik ugutan dengan keputusan hitam putih, sokong atau tidak sokong, ikut atau kena tindakan.
Read More / Baca Lagi >>

Visual Bersih 3.0, PTPTN burukkan lagi imej Najib

Posted: 09 Jun 2012 08:58 AM PDT


KUALA LUMPUR, 9 Jun: Tindakan menyekat pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dipercayai memburukkan lagi imej Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kata Naib Presiden PAS Mahfuz Omar.
"Berikutan tindakan ganas kerajaannya terhadap rakyat yang berhimpun secara aman dalam himpunan Bersih 3.0 28 April lalu, populariti (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) merudum selepas kajian juga menunjukkan 92 peratus dari rakyat yang ditanya mahu daftar pengundi dibersihkan.

"Bila populariti Najib merudum, tergesa-gesa (Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri) Hishammuddin (Tun Hussein) umumkan bahawa rakaman visual versi kerajaan Umno sudah siap sepenuhnya dan telah disahkan sumbernya serta akan dimuat naik ke laman web kementerian.
Read More / Baca Lagi >>

PTPTN tetap dimansuhkan

Posted: 09 Jun 2012 08:56 AM PDT

Bagaimana PTPTN boleh dimansuhkan?
APAKAH rakyat masih mahu melihat bahawa:
1. Purata sehari seramai 60 peminjam PTPTN ditahan Imigresen di lapangan terbang antarabangsa.
2. Seramai 69,573 daripada 104,083 peminjam yang disaman oleh mahkamah sehingga Oktober 2011, kerana gagal menjelaskan pinjaman mereka (66.9 peratus disaman).
Read More / Baca Lagi >>

Najib terpaksa tabur wang untuk pertahan Putrajaya

Posted: 09 Jun 2012 08:52 AM PDT

SAFAR JUMAAT 

PERDANA Menteri (PM), Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak sudah acapkali melaungkan kata-kata ini di hadapan penyokong Umno.... "sudah bersedia? Esok? Minggu depan? Bulan depan? Tahun depan?" sebagai signal bila tarikh PRU-13 mahu diadakan!


Sehingga hari ini, bulan Jun seperti sangkaan ramai orang sebelum ini nampaknya tidak berlaku kerana sehingga hari ini, nampaknya tidak mungkin untuk PM Najib membubarkan Parlimen, walaupun selepas Perhimpunan Sambutan 66 tahun kelahiran Umno, di Stadium Bukit Jalil, 11 Mei lalu. Jadi bila? Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin merasakan September adalah tarikh paling sesuai untuk diadakan pilihan raya.
Read More / Baca Lagi >>

MB : Bina Kepercayaan Rakyat Untuk Laksana Perubahan

Posted: 09 Jun 2012 08:51 AM PDT

KUALA LUMPUR 9 JUN : Membina kepercayaan daripada rakyat merupakan aset penting bagi sesebuah kerajaan atau pemerintah untuk melaksanakan perubahan yang berkesan terhadap semua pihak.
Amanah itu disampaikan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sewaktu memberi ucapan dalam Majlis Perlancaran Buku 'States of Reform' hasil tulisan Tricia Yeoh di Central Market Annexe di sini pagi tadi.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar: Pakatan akan tambah RM24b untuk kebajikan

Posted: 09 Jun 2012 08:49 AM PDT

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memberi gambaran kasar ke atas usaha yang akan dijalankan Pakatan Rakyat sekiranya menang dalam pilihan raya umum akan datang, termasuk menambah RM24 bilion untuk kebajikan rakyat.

Katanya, tindakan itu antara lainnya memerlukan kerajaan menurunkan kadar hutang dengan mengurangkan pembaziran, yang dijangka memberi penjimatan sehingga RM37 bilion.

Beliau antara lain menggariskan sasaran:
  • Mengurangkan pembaziran – RM28 bilion
  • Mengurangkan bajet Jabatan Perdana Menteri – RM4 bilion
  • Menyalurkan pendapatan permit AP kepada perbendaharaan – RM1.9 bilion
  • Penjimatan subsidi untuk penjana tenaga bebas (IPP) – RM3.1 bilion

Katanya, jumlah itu bukan ditambah-tambah, tetapi boleh dilaksanakan tanpa menjejaskan kualiti pendidikan dan kesihatan umum, katanya dalam satu program dialog bersama 1,000 orang golongan usahawan dan profesional di Petaling Jaya hari ini.

PRU13 : Warga asing yang mengundi akan kena tindakan, kata Anwar

Posted: 09 Jun 2012 07:19 AM PDT

Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran kepada warga asing yang mengundi dalam pilihan raya akan datang akan dikenakan tindakan sekiranya kerajaan Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan.

Katanya, warga asing tersebut tidak boleh "merampas" pilihan raya kali ini kerana golongan tersebut tidak layak mengundi.

Anwar mengulas dakwaan bahawa warga asing diberikan hak menugndi dalam usha untuk memanipulasi keputusan pilihan raya akan datang.

Bercakap dalam satu program dialog di Petaling Jaya hari ini, Anwar berkata notis sewajarnya akan diberikan kepada golongan yang didapati telah diberikan kerakyatan dengan tidak sah, sebelum mengambil tindakan.

Petani Berdemo Tuntut Noh Kaji Dasar Monopoli Penjualan Benih Padi

Posted: 09 Jun 2012 07:17 AM PDT

SUNGAI BESAR,9 JUN : Kerugian hampir RM300,000 semusim yang membabitkan kira-kira 300 petani di sekitar Sekinchan disebabkan dasar monopoli penjualan benih padi sehingga menyusahkan petani.
Ekoran tidak puas hati dengan dasar itu, hari ini hampir 50 orang petani mengadakan perhimpunan aman bagi menggesa Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar agar mengkaji semula dasar berkenaan atau dimansuhkan sahaja.
Kumpulan petani berharap pihak Kerajaan Pusat memberi peluang kepada syarikat-syarikat bukan Bumiputera dan yang berkelayakan agar diberikan hak urusniaga pembelian dan penjualan benih padi selaras dengan semangat 1Malaysia yang dilaungkan Perdana Menteri.
Read More / Baca Lagi >>

Ucapan Anwar Ibrahim dalam Dialog Agenda Ekonomi Malaysia

Posted: 09 Jun 2012 06:56 AM PDT

Demonstrasi Aman Pemansuhan Tol Taman Medan

Posted: 09 Jun 2012 06:55 AM PDT


dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Berapa banyak lagi 'taik' umno Guan Eng nak basuh daaa..?

Posted: 09 Jun 2012 05:42 PM PDT

Apa lah malang nya nasib Guan Eng ini yang terpaksa membasuh banyak 'taik-taik' yang diberak olih umno/BN dalam bahagian Jelutong di Penang, demi untuk kesejahteraan dan kemakmuran orang-orang melayu yang berugama islam.

Masalah orang melayu islam di Jelutong yang gagal diselesaikan olih kerajaan zaman umno dan barisan nasional selama 14 tahun lepas telah berjaya diselesaikan olih Guan Eng.

Ingat senang nak ambil tanah milik orang cina? Tapi itu lah kebenaranya. Proses untuk mengambil semula 3.5 ekar tanah milik orang cina di Lot 12,13,14,15,16,17,18,19 seksyen 4 Bandar Jelutong yang makan babi ini,yang bila berak pun calit dengan kertas yang bernilai RM 20 juta bagi menangani masalah kepadatan penghuni-penghuni 'alam kubur' di Jelutong yang semakin meningkat, telah dilakukan olih Guan Eng dengan sungguh-sungguh dan ikhlas hati, biarpun sebelum ini umno/BN negeri dan pusat selama 14 tahun telah beratus-ratus kali berjanji untuk membeli tanah yang bernilai tinggi itu, sedangkan tanah itu 14 tahun yang lalu semasa umno/BN galak berjanji cuma bernilai 5-6 juta ringgit sahaja.

Gurkah-gurkah politik di'port' nak tanya sikit...pernah dengar tanah orang cina diambil untuk buat tanah kubur untuk orang melayu??

dollah yankee -
Md Ghani Jiman ! lama tak buat demo??! Habih modai kaa??
Kah..Kah..Kah..

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT