Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


DEBAT PTPTN - RAFIZI HEBAT, KJ BERANI, NAJIB PENAKUT

Posted: 22 May 2012 03:45 PM PDT

Oleh:  WFAUZDIN NS

DEBAT di antara Sdr Rafizi, Pengarah Strategik KEADILAN Pusat dengan Sdr KJ, Ketua Pemuda Umno yang disiarkan secara langsung di Astro Awani malam tadi amat menghiburkan dan penuh ilmiah.  Tabik spring buat kedua-dua tokoh muda berkenaan kerana mendahului `tokoh tua' yang sampai sekarang sibuk mencari telornya yang hilang entah ke mana.


Sdr Rafizi bermula dengan amat baik manakala permulaan dari KJ pula lebih banyak berpandukan kepada nota yang dibawa beserta dengan angka-angka dari cara `pengiraan Umno' terhadap beberapa projek. Semua itu telah dijawab oleh Sdr Rafizi bahawa `angka kiraan cara Umno' tidak terpakai kerana projek-projek Umno tidak boleh lari dari `komisyen', itu fakta.  Jika tidak percaya, cuba tanya Ketua Audit Negara.  Jika sangsi, lihat sahaja kisah stadium yang runtuh di Terengganu itu.

Apa pun, KJ boleh diberi pujian kerana masih bermaruah untuk tampil berdebat.  Kalah menang tidak penting, tetapi maruah itu penting.  Malangnya di dalam Umno, orang seperti KJ tiada tempat kerana orang yang berani seperti KJ dikhuatiri akan `makan tuan'.  Sebab itu KJ sehingga sekarang masih tiada tempat di dalam kabinet.  Mungkin Najib sudah belajar dari pengalaman Mahathir Kutty apabila mamak ini membawa DS Anwar masuk kabinet beliau.  Kehebatan DS Anwar ketika itu tiada siapa boleh menyangkalnya, dan DS Anwar menaiki satu demi satu tangga di dalam kerajaan adalah kerana kekuatan dirinya sendiri.  Beliau menang jawatan di dalam Umno di atas kekuatan dirinya sendiri dan bukan kerana pengaruh Mahathir Kutty.  

Pengalaman ini lah yang dipelajari oleh Najib.  Walaupun KJ tidak sehebat DS Anwar, namun di dalam Umno ketika ini tiada lain yang lebih hebat dari beliau di atas keberaniannya.  Tidak pelik jika Najib amat bimbang untuk memberi tempat kepada KJ.  

Berbalik kepada debat malam tadi.  KJ mempersoalkan mengapa negeri-negeri di bawah PR tidak memberikan pendidikan percuma kepada pelajar-pelajar yang menuntut di Universiti atau Kolej di bawah Kerajaan Negeri?  Dijawab oleh Sdr Rafizi, tidak mustahil ianya boleh dilakukan sekiranya Kerajaan Pusat boleh berlaku adil kepada Kerajaan Negeri di dalam pengagihan peruntukan.  Sebenarnya, KJ tidak boleh membabitkan isu pendidikan di bawah Kerajaan Negeri kerana isu yang diperdebatkan sekarang adalah JANJI Pakatan Rakyat sekiranya memerintah Putrajaya.  Mengapa mahu dibandingkan memerintah sebuah negeri yang amat terhad kewangannya dengan memerintah Kerajaan Pusat?  

Walaupun telah dijawab oleh Sdr Rafizi, KJ di akhir penggulungannya masih bermain dengan persoalan yang sama.  Mungkin KJ malam tadi kehabisan idea untuk mematikan hujah Sdr Rafizi.  Sebab itu, di akhir penggulungannya beliau dengan lantang membacakan beberapa janji PR di Selangor yang masih belum dilaksanakan.  Nasib baik Sdr Rafizi tidak mempunyai ruang untuk membalas hujah KJ tentang hal ini kerana KJ diberi ruang sebagai pendebat terakhir menggulung hujah.  Seandainya Sdr Rafizi diberi ruang, saya yakin isu yang dibawa oleh KJ ini sudah pasti akan memalukan Umno semula.  Mana kan tidak, rakyat Selangor tahu perbezaan pemerintahan PR walaupun baru sepenggal jauh lebih baik dari zaman Umno berpuluh tahun dahulu yang berakhir dengan pemerintahan Khir Toyo yang kini mahu dipenjarakan akibat rasuah.

Kita akui belum 100 % janji-janji Kerajaan PR di Selangor ditunaikan, tetapi bukan bermakna ianya pasti tidak ditunaikan.  Tidak mencapai 100 % adalah betul, tetapi untuk mengatakan janji-janji tersebut tidak ditunaikan langsung apatah lagi di dalam tempoh sepenggal adalah hujah yang tidak cerdik. Sebagai contoh, kita berjanji dengan isteri kita ingin membeli sebuah rumah yang mahu dijual oleh kawan kita dan kita akan penuhi rumah itu nanti dengan berbagai-bagai perabut.  Sudah tentu isteri kita akan teruja dengan janji-janji kita.  Maka, apabila rumah itu telah kita beli dan duduki, kita dapati rumah itu mempunyai berbagai-bagai masalah dan kerosakan.  Sudah tentu kita akan memperbaiki terlebih dahulu beberapa kerosakan seperti atap yang bocor, paip yang pecah atau pendawaian elektrik yang tidak sempurna.  Di dalam tempoh baru sebulan kita menduduki rumah tersebut dan masih ada beberapa kerosakan yang lebih utama untuk kita perbaiki atau ganti, adakah wajar ketika itu isteri kita memberontak dan mendakwa kita tidak tunaikan janji untuk memenuhi ruang rumah dengan perabut-perabut?

Hakikatnya kesemua negeri di bawah PR ternyata jauh lebih baik dari zaman Umno/Bn.  Kelemahan sudah tentu ada kerana sebagai manusia ia tetap mempunyai kelemahan, tetapi kelemahan bukan bererti penyelewengan.  Kelemahan boleh diperbaiki dari semasa ke semasa, tetapi penyelewengan hanya perlu dibenteras dan diambil tindakan.  Di zaman Umno/Bn, bukan sahaja kelemahan tetapi penyelewengan juga turut berlaku.  Jika tidak percaya, cuba tanya Khir Toyo./wfauzdin.blogspot.com


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Azrinaz Mazhar Hakim (bekas isteri Sultan Brunei) kini muncul kembali

Posted: 22 May 2012 09:00 PM PDT

Inilah wajah terbaharu Azrinaz.
PETALING JAYA: Personaliti Azrinaz Mazhar Hakim Mazhar,32, membuat kemunculan kepada umum secara eksklusif buat pertama kalinya dalam program On Air selepas berpisah sebagai isteri Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah.
Penerbit rancangan realiti tersebut Muhammad Azlan Zanudin berkata, Azrinaz ditugaskan untuk muncul sebagai peneraju bersama (Co-Anchor) bagi episod dua dan empat (diari) serta lima (penilaian) menerusi program itu.
"Ia merupakan satu penghormatan buat produksi kami apabila dia (Azrinaz) sudi menerima tawaran kami untuk membimbing 20 perantis peserta On Air berkongsi pengalaman sebagai wartawan penyiaran.
"Pada program itu, Azrinaz ditugaskan untuk mengajar beberapa teknik mengenai tugasan 'stand upper'," katanya ketika dihubungi mStar Online, di sini, Selasa.

Azrinaz berkongsi pengalamannya sebagai wartawan penyiaran bersama peserta 'On Air'.
Tambah Azlan, bekas wartawan penyiaran TV3 itu juga turut tampil pada episod penyingkiran bersama peneraju utama On Air, Aznil Nawawi bersama Datin Seri Normala Samsudin.
"Setakat ini Azrinaz memberi komitmen yang sangat baik dalam On Air dan kami berharap dapat bekerjasama dengannya lagi selepas ini.
"Dia juga amat gembira dengan program berkenaan kerana dapat mengasah bakat golongan muda yang meminati bidang penyiaran. Saya percaya pasti ramai yang tidak sabar untuk melihat kemunculannya setelah sekian lama menyepi," ujarnya.
Pada 20 Ogos 2005, Azrinaz mengejutkan dunia penyiaran apabila beliau mendirikan rumah tangga dengan menjadi isteri kedua Sultan Brunei pada satu majlis tertutup di lokasi yang dirahsiakan. Azrinaz ketika itu berusia 26 tahun.
Hasil perkahwinan tersebut, pasangan diraja berkenaan dikurniakan dua cahaya mata iaitu Putera Abdul Wakeel,6, dan Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah,4.
Bagaimanapun, perkahwinan itu tidak kekal lama apabila Sultan Hassanal Bolkiah menceraikan Azrinaz dengan talak satu pada 16 Jun 2010 manakala semua gelaran termasuklah 'Yang Teramat Mulia Pengiran' ditarik balik.
Dari kiri; Aznil, Datin Seri Normala Samsudin dan Azrinaz.
Sementara itu On Air, yang diterbitkan bagi mencari pelapis pengacara baru itu akan memulakan siaran pada setiap Rabu (bermula malam ini) hingga Ahad, pukul 10 malam di Astro Ria.
Seramai 20 peserta yang digelar sebagai perantis akan berentap bagi merebut gelaran juara sebelum dipilih bagi mengikat kontrak sebagai Artis Residen Astro.
Pengacara Suhaimi Sulaiman, Aznil Nawawi dan Dang Suria Zainordin akan terlibat dalam program itu manakala Karl Shafik sebagai hos untuk segmen Diari On Air. - mStar

Bapa lembu dah mengamuk, masuk bank pula .... hahahaha

Posted: 22 May 2012 06:08 AM PDT

NFCorp Fail Saman Terhadap Public Bank Berhad
KUALA LUMPUR: Perbadanan Fidlot Nasional (NFCorp) pada Selasa memfailkan saman terhadap Public Bank Berhad di Mahkamah Tinggi di sini, bagi menuntut kerugian yang dialami sehingga menjejaskan kredibiliti dan reputasi syarikat itu dalam perniagaan berikutan bank tersebut didakwa telah melanggar Akta Perbankan dan Institusi Kewangan 1989 (Bafia).
Peguam Cara yang mewakili NFCorp dalam satu kenyataan menegaskan bahawa perlanggaran keselamatan oleh Public Bank membolehkan Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohd Rafizi Ramli, seperti yang didakwa untuk membuat spekulasi dengan memburukkan reputasi, kredibiliti dan keupayaan syarikat.
Ini katanya, ia termasuk syarikat-syarikat berkaitan dan pengerusinya, Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail dengan pihak kerajaan, orang awam dan ahli-ahli perniagaan.

"Dalam saman tersebut dinyatakan bahawa maklumat sulit dan rahsia perbankan NFCorp, syarikat-syarikat yang berkaitan dengannya, serta pengerusi (plaintif) telah disebarkan kepada umum secara meluas, sehingga mengakibatkan kehidupan pengarah-pengarah dan ahli keluarga plaintif terdedah kepada ancaman bahaya," katanya.
Peguam Cara NFCorp berkata, Public Bank bertanggungjawab melindungi maklumat mengikut dasar undang-undang, secara kontrak dan tanggungjawab telah diamanahkan daripada ia dicetak semula, diedar, dihebah, didedahkan atau disiarkan kepada mana-mana pihak, atau merekodkannya bagi mana-mana pihak, terhadap apa-apa maklumat atau dokumen membabitkan akaun pihak plaintif untuk disiarkan oleh mana-mana pihak ketiga.
"Tindakan undang-undang ini diharapkan akan menjadi satu peringatan kepada bank-bank dan juga institusi-institusi kewangan terhadap tanggungjawab mereka untuk melindungi maklumat rahsia pelanggan-pelanggan mereka dalam sebarang keadaan termasuklah memastikan pelanggan-pelanggan mereka tidak terdedah kepada ancaman bahaya," katanya lagi.
Beliau menambah, Seksyen 97 BAFIA menyatakan, "Tiada seorang pun yang mempunyai apa-apa maklumat atau dokumen yang pada pengetahuannya telah didedahkan dengan melanggar subseksyen (1) yang dengan apa jua cara sekali pun mendedahkan kepada mana-mana orang lain." - mStar

Interpol akan cari Najib Zahid dan Razak Baginda

Posted: 22 May 2012 12:22 AM PDT

Saksi : Jika enggan Interpol boleh tangkap


KUCHING: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi akan disapina agar datang ke mahkamah Perancis untuk memberikan keterangan.


(Apakah Najib dan Zahid boleh tersenyum lagi di mahkamah Perancis nanti)

Peguam Suaram yang baru pulang dari Perancis Fadiah Nadwa Fikri berkata, pihaknya telah memaklumkan kepada mahkamah Perancis tentang saksi-saksi yang akan dipanggil itu.

Turut disenaraikan sebagai saksi adalah bekas penasihat Najib, Abdul Razak Baginda dan isterinya Mazlinda.

Mahkamah Perancis sedang menyiasat dakwaan rasuah dalam pembelian dua kapal selam Scorpean yang dibuat oleh syarikat Perancis.


"Bila kami berjumpa dengan hakim pada 16 Mac lalu, kami telah serahkan senarai saksi yang perlu disapina agar datang ke mahkamah.

"Kami memberikan nama Najib Tun Razak, Zahid Hamidi and Razak Baginda," kata Fadiah dengan mendapat tepukan gemuruh dari lebih 2,000 yang hadir dalam ceramahnya di Third Mile Bazaar, Kuching Ahad lepas lapor Free Malaysia Today.

Apabila kesnya difailkan di Perancis, Zahid berkata, beliau akan memberikan kerjasama penuh.

Namun, baru-baru ini selepas namanya disebutkan sebagai saksi, Zahid berkata beliau keberatan untuk pergi ke sana kerana tidak ada dana yang cukup untuknya.

"Siapa akan membayar kos penerbangan dan hotel saya di Perancis, " soal Zahid.


Fadiah (gambar) dalam ceramahnya berkata, rakyat Malaysia sedia membayar kos penerbangan dan hotel Zahid di Perancis asalkan beliau sedia memberikan keterangan.


Menurut beliau, jika mereka enggan datang menjadi saksi selepas sapina dikeluarkan, mahkamah akan mengeluarkan notis sekali lagi.

Jika gagal hadir juga, mahkamah akan mengeluarkan waran tangkap untuk memaksa mereka hadir.

"Dan jika mereka gagal lagi, Interpol (International Police) boleh mengeluarkan amaran dan boleh ditangkap dan dibawa ke mahkamah Perancis," katanya.

Sementara itu, rakyat Malaysia mula memberikan respon ke atas laporan ini dengan berkata mereka sedia menyumbang untuk membolehkan mereka berdua (Najib dan Zahid) menjadi saksi.

"Saya akan menyumbangkan RM1.00 dari wang yang saya cari dengan susah payah untuk menampung kos mereka. Jika tak cukup, saya boleh tambah RM1.0 lagi," kata Cheong Seng Keong.

Namun katanya, "Saya tidak mahu menyumbang untuk kondom mereka." - Harakah

Orang Melayu tinggalkan P. Pinang?

Posted: 21 May 2012 11:45 PM PDT

GEORGE TOWN, 22 MEI: Pertambahan hampir 35,000 pengundi Melayu dari tahun 2008 sehingga 2011 menyangkal kajian PReCISE yang mendakwa ramai orang Melayu berhijrah meninggalkan Pulau Pinang.

PReCISE merupakan sebuah unit yang ditubuhkan oleh Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Malaysia cawangan Pulau Pinang (DPMMPP).

Menurut Setiausaha Politik Ketua Menteri Pulau Pinang, Zairil Khir Johari, bilangan pengundi Melayu di Pulau Pinang telah bertambah daripada 247,131 orang pada 
tahun 2008 kepada 282,062 pada tahun 2011, iaitu pertambahan sebanyak 34,931 orang.


Katanya, pertambahan itu adalah hampir dua kali ganda daripada angka 18,154 orang Melayu didakwa oleh PReCISE telah didakwa meninggalkan Pulau Pinang.

"Jika diteliti lagi, kita mendapati bahawa bilangan pengundi Melayu juga telah meningkat dengan banyak di kawasan-kawasan pulau seperti Balik Pulau dan Bayan Baru, iaitu peningkatan sebanyak 5,120 dan 4,093 orang masing-masing.

"Ini bermakna bahawa masyarakat Melayu masih lagi komited untuk memperkukuhkan suara dan penyertaan mereka dalam pembangunan sosio-politik negeri Pulau Pinang." ujarnya lagi.

Laporan itu antara lain ia menyatakan sebab orang Melayu Pulau Pinang berhijrah ke negeri lain di antara adalah akibat tidak mampu menampung kos sara hidup yang terlalu tinggi di negeri tersebut.

Menurut Zairil lagi, kesahihan dakwaan tersebut amat diragui kerana ia bercanggah dengan perangkaan dalam daftar pengundi Pulau Pinang sejak tahun 2008 hingga 2011, yang jelas membuktikan bahawa bilangan pengundi Melayu di Pulau Pinang telah bertambah dengan begitu banyak sekali.

"Bagaimanakah begitu ramai orang Melayu telah berhijrah keluar sedangkan bilangan pengundi Melayu telah bertambah dengan begitu banyak, malah dua kali ganda angka yang didakwa oleh kajian tersebut?

"Saya tidak tahu apa niat sebenar Mohammad Fairus, tetapi adalah jelas bahawa nada yang digunakannya berunsur perkauman." katanya lagi.

Zairi turut membidas sekiranya logik Fairus yang mengaitkan penghijrahan orang dengan penindasan kaum.
"Adakah ianya bermaksud bahawa jika terdapat pengurangan atau penghijrahan kaum bukan Melayu di negeri-negeri lain, maka mereka telah dipinggirkan oleh kerajaan negeri masing-masing?"

Beliau menyifatkan dakwaan Mohammad Fairus tersebut sekadar mengguna pakai logik yang tidak berasas untuk memainkan sentimen perkauman.

"Pendirian yang berbaur perkauman ini adalah amat tidak bertanggungjawab dan hanya mendedahkan belangnya sebagai seorang hipokrit kerana menyerang kerajaan yang pernah disertainya, setelah dia sendiri gagal menjalankan tugasnya sebagai timbalan ketua menteri dengan baik.

"Umum mengetahui bahawa semua dasar kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang adalah dasar-dasar yang bersifat adil kepada semua tanpa mengira warna kulit atau agama," tambah beliau.

Katanya, pelbagai rancangan dan program telah dilaksanakan untuk membantu warga Pulau Pinang untuk menampung kos kehidupan termasuk bantuan-bantuan kebajikan dan tabung perumahan mampu milik berjumlah RM500 juta yang akan digunakan untuk menyediakan perumahan mampu milik di seluruh negeri Pulau Pinang. – Roketkini.com

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Patut pun MAS selalu rugi

Posted: 22 May 2012 05:46 AM PDT


Apa lah malang nya nasib pekerja-pekerja di Malaysia Airlines, dan bagaimana lah mangkuk ini telah dipilih olih pekerja-pekerja MAS untuk mengepalai kesatuan pekerja mereka, sebabnya gurkah-gurkah politik di'port' nampak yang dia ini seorang yang cukup bangang bila dia bagi statement kata "Cuti tanpa gaji selama 12 hingga 24 bulan yang ditawarkan kepada pekerja-pekerja MAS adalah satu langkah yang cukup bijak dan tepat".
Kah..Kah..Kah..

Bila gurkah-gurkah politik di'port' melihat kepada kenyataan nya itu maka gurkah-gurkah ini telah membuat kesimpulan bahawa jawapan kepada kenapa MAS sentiasa 'operate on loss account'? ianya ada lah disebabkan MAS mempunyai pegawai-pegawai yang 'ber-otak udang' macam dia ni.

dollah yankee -
Mee segera harga diluar hanya 60 sen. MAS pula beli dari kontraktor pembekal dengan harga 4 ringgit..Kah..Kah..Kah..


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Moderator debat Rafizi-KJ sudah melampau! Kerana cabar ke jantanan najib..!!!

Posted: 22 May 2012 06:54 PM PDT

Ini bukan budaya barat. Ini budaya selatan kot~
Kenapa biadab sungguh Dr Maszlee Malik sehingga sanggup mencabar Dato' Seri Najib dan Dato'  Seri Anwar untuk berdebat. Tahukan Dr Maszlee berdebat ini adalah budaya barat. Kenapa kita harus libatkan Najib untuk terjebak dalam budaya barat ini. Cukuplah bertandingan debat peringkat sekolah dan Universiti mengikut budaya barat, cukuplah KJ dan Rafizi untuk meniru budaya barat tetapi jangan sesekali libatkan Najib yang mulia itu untuk terlibat dalam budaya barat itu.

Dr Maszlee juga telah melontarkan cabaran debat itu kepada DSN dan DSAI. Mengapa masih mahu melontarkan cabaran kepada DSAI, bukankah DSAI telah beberapa kali mencabar Najib untuk berdebat dan terbaru DSAI sanggup untuk berdebat sekali gus antara Anwar, Najib dan Raja Petra. Namun sehingga ke hari ini debat itu masih belum terlaksana kerana bagi UMNO debat ini adalah budaya barat.
Read More / Baca Lagi >>

Himpunan & Konvensyen Belia Negeri Selangor 2012

Posted: 22 May 2012 06:43 PM PDT

Debat Sinar Harian mengenai PTPTN Part 3

Posted: 22 May 2012 06:40 PM PDT

WAJIB TONTON : UMNO & PERKASA MENGGANAS DI MERLIMAU?

Posted: 22 May 2012 06:28 PM PDT

bersih 4.0 : Penipuan Malaon Ni Sudah Terbongkar..

Posted: 22 May 2012 06:06 PM PDT
Bersih 3.0 : Palang, Kawat Berduri Tidak Menepati Spesifikasi Perintah Majistret

Posted: 22 May 2012 06:04 PM PDT

KUALA LUMPUR, 23 MEI: Palang dan kawat berduri yang dipasang bagi menghalang peserta BERSIH 3.0 daripada memasuki Dataran Merdeka tidak menepati spefikasi yang ditetapkan Mahkamah Majistret Kuala Lumpur.
Menurut Ketua Biro Guaman PKR Latheefa Koya, penghalang dan kawat berduri itu jauh daripada batasan yang ditetapkan oleh Majistret Zaki Asyraf Zubir dua hari sebelum berlangsungnya perhimpunan gergasi itu pada 28 April lalu.
"Mahkamah sudah mengeluarkan satu perintah bahawa kononnya terdapat larangan di kawasan tertentu dengan radius tertentu dan mengatakan itu adalah kawasan larangan,
"Tetapi kita belum dapat kepastian kenapa palang penghalang yang diletakan oleh polis jauh menjangkau luar dari batasan yang dibenarkan dalam perintah tersebut," kata Latheefa apabila dihubungi TVSelangor.
Read More / Baca Lagi >>

Najib deliberately creating trouble? Only way to call off GE-13 is when there's turmoil

Posted: 22 May 2012 06:03 PM PDT

Najib deliberately creating trouble? Only way to call off GE-13 is when there's turmoilI had posted an article in 2010 that He will win solidly if GE 13 is called any month within that year and I still hold my believe till the eve of Bersih 3.0. Even with His statement of 'crushed bodies & lost lives' and rumors that His special team reporting to Him that He may lose the 13 GE, I still believe He will win solidly.
But everything seems to fall into place post Bersih 3.0 indicating that He is indeed fearful of losing the 13 GE.
Surveys after surveys giving the same results that His popularity is gaining traction and many voters are returning to His stable. This is true but what we understand is that most surveys were carried out via telephone. I still accept the results and reading from political expert opinion I believe He will win solidly and that is up till the eve of Bersih 3.0
A Fluid Situation
Read More / Baca Lagi >>

Pendidikan percuma dasar bersama Pakatan, kata Rafizi

Posted: 22 May 2012 05:59 PM PDT


Rafizi Ramli bersama Datuk Abd Jalil Ali
Datuk Abdul Jalil Ali menyambut kedatangan Rafizi Ramli - Gambar
SHAH ALAM - Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli menolak menolak dakwaan bahawa pendidikan percuma tidak ditekankan dalam Buku Jingga dan menegaskan, dasar pendidikan percuma dipersetujui bersama dalam Pakatan Rakyat (PR).

"Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sendiri lebih tegas dalam hal ini dan menyokong apa yang di sebut dalam kitab tulisan Ibnu Khaldun bahawa pendidikan adalah pelaburan.

"Hasil daripada pendidikan percuma yang diberikan itu akan memberi imbuhan baik kepada negara," katan beliau ketika menjawab soalan bahawa dasar pendidikan percuma tidak ditekankan dalam buku jingga dan peranan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1997 ketika PTPTN mula-mula diperkenalkan.

Read More / Baca Lagi >>

Rafizi: Mansuh PTPTN bukan diskriminasi IPTS

Posted: 22 May 2012 05:57 PM PDT


Rafizi Ramli
Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli
SHAH ALAM - Langkah memansuhkan skim pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak bertujuan mengetepikan institusi pendidikan tinggi swasta (IPTS), malah mereka turut diberi peluang terutama bagi yang layak.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, ia sejajar dengan prinsip Pakatan Rakyat (PR) yang mahu setiap rakyat layak mendapat pendidikan percuma.

"Tiada diskriminasi bagi setiap rakyat yang layak untuk mendapat tempat di universiti.

Read More / Baca Lagi >>

Hujah Khairy: Negara muflis jika ikut Buku Jingga.....ha.ha.. dia lupa transformer najib sebabkan muflis..!!!

Posted: 22 May 2012 05:49 PM PDT


debat sinar terkini
Debat Sinar berkenaan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional
(PTPTN) antara Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan Pengarah Strategi
PKR, Rafizi Ramli.
SHAH ALAM - Rancangan Buku Jingga yang diperkenalkan Pakatan Rakyat (PR) boleh menyebabkan negara muflis akibat daripada cara pengurusan wang negara yang tidak berhemah.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, ini memandang setiap perkiraan yang dilakukan PR tidak menggambarkan angka sebenar berbanding dengan apa yang berlaku khususnya dalam isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)

Read More / Baca Lagi >>

Video Penuh Debat PTPTN: Hujah Siapa Lebih Mantap??

Posted: 22 May 2012 05:40 PM PDT


Walaupun terdapat banyak percanggahan pendapat seperti yang telah dijangka, apa yang menarik dalam debat antara Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin, semalam, adalah persetujuan secara terbuka berhubung dasar pendidikan negara kedua-dua pendebat.

Debat penuh bertenaga anjuran Sinar Harian itu berakhir dengan persetujuan bahawa apa yang perlu dinilai semula adalah kerangka pendidikan tinggi negara secara menyeluruh.

Rafizi menekankan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bukan semata-mata untuk menghapuskan hutang tetapi lebih kepada keadaan ekonomi negara.

Namun, Khairy menegaskan walaupun penilaian semula model pendidikan tinggi negara sedang dibuat, ia perlu dilakukan secara realistik dan bukan hanya berdasarkan 'idea yang dipetik dari awangan'.

Debat selama sejam setengah yang berjalan dalam keadaan panas tetapi terkawal itu membuktikan kematangan fikiran kedua pendebat muda terbabit serta penonton dalam membincangkan dasar pendidikan negara secara berilmiah.

Sepanjang debat, Rafizi banyak memberikan contoh keadaan negara lain, seperti Amerika Syarikat (AS) yang menghadapi masalah bebanan hutang pendidikan tinggi yang tidak mampu dibayar oleh pelajar sehingga menjejaskan ekonomi negara itu.

"Kita kena rujuk kepada pengalaman negara lain yang berdepan masalah hutang pelajar. Di AS, hutang pelajar mencecah USD2.6 trilion sehingga menjejaskan ekonomi negara."

Khairy pula dilihat banyak memberi angka-angka untuk mematahkan hujah Rafizi, termasuk memberikan jumlah besar sebanyak RM185 bilion setahun untuk pembiayaan semua janji pembangkang untuk menghapuskan hutang dan memberi pendidikan percuma secara adil kepada semua pihak.

Sebelum itu, debat dimulakan dengan Rafizi mengingatkan penonton bahawa Malaysia bermula sebagai negara yang memberikan pendidikan percuma kepada generasi lama.

"Dulu, masa zaman generasi lama, zaman bapa Khairy, pendidikan tinggi di negara ini diberikan secara percuma, dan mahasiswa inilah yang menjadi tulang belakang pembangunan pesat ekonomi negara. Jadi mengapa ia tidak boleh dilaksanakan sekarang?" soal Rafizi diiringi tepukan gemuruh penyokongnya.

Namun, Khairy menganggap perbandingan itu seperti epal dan rambutan.

"Dulu kita mampu bagi pendidikan percuma sebab kita hanya ada satu IPTA, tetapi sekarang kita ada 20 IPTA dan puluhan IPTS serta kolej, dengan ratusan ribu pelajar."

Khairy turut memberi contoh negara yang memberi pendidikan tinggi percuma yang menghadapi masalah ekonomi kronik sehingga muflis, seperti Greece.

Tetapi hujah Khairy itu mudah dipatahkan Rafizi yang kemudian memberi contoh Finland, negara dengan kualiti pendidikan kedua terbaik dunia dengan ekonomi mapan walaupun menyediakan pendidikan percuma daripada peringkat tadika hingga ijazah kedoktoran.

Apa pun pendirian Rafizi dan Khairy, namun apa yang dapat dilihat, kedua-dua pendebat yang kadang-kala menyelitkan unsur jenaka dan sinis dalam hujah mereka boleh dianggap sebagai perintis kepada budaya politik baru negara yang lebih segar dan bebas daripada unsur politik kotor.

RAKAMAN VIDEO INI MENJAWAP BANYAK PERSOALAN

DEBAT: KHAIRY ELAK JAWAB SOALAN

Posted: 22 May 2012 04:04 PM PDT

Ketika diumumkan perdebatan antara Khairy Jamaluddin (BN)  berlawan dengan  Rafizi Ramli (PR), penulis jadi terkedu sekejap. Bukannya  apa, penulis  bimbang Rafizi akan 'memalukan' Pakatan Rakyat. Ini kerana penulis sudah beberapa kali melihat Khairy Jamaludin berpengalaman  berdebat dengan pembangkang. Ketika di Kelantan sebagai salah satu contohnya. Malah Khairy biasa hadir  dengan forum-forum yang berlainan parti. Jadi, penulis bimbang Rafizi gagal mencapai piawaian tersebut. Debat di London tempohari penulis rasa kurang mencabar.
Tetapi segala kebimbangan penulis  terhapus begitu saja. Penulis  rasa sangat kagum dengan kehebatan Rafizi yang dapat mematahkan hujah-hujah Khairy dngan begitu mudah  malah lebih mengejutkan lagi, Khairy pula cuba mengelak dari menjawab pertanyaan Rafizi terutama berkenaan peratus  pembahagian wang  petronas sebanyak 237 bilion sewaktu pemerintahan Pak Lah tempohari. Khairy juga gagal menjelaskan status Shahrizat Jalil serta Tajuddin Ramli di mana Rafizi meminta Khairy menjelaskan bahawa kenapa  pelajar yang berhutang, nama mereka  di 'black list' tetapi  Shahrizat serta  Tajuddin Ramli dilepaskan begitu saja.
Syabas  dan Tahniah Rafizi...!!! Anda memang hebat. (Tepat sekali kata-kata Mahathir, orang-orang cerdik semua  masuk pembangkang).

Apa Kaitan RM237 Billion Dengan KJ Dan Pak Lah ? KJ Komen Lah Sikit?

Posted: 22 May 2012 03:54 PM PDT

"Tahniah di ucapkan kepada 2 pendebat ini kerana berani muncul secara live untuk berdebat bekaitan isu PTPTN. , Harapan juga agar moderator tidak di beri surat tunjuk sebab dari UIA kerana mencabar Najib dan Anwar untuk berdebat. Tidak dinafikan juga KJ dan Rafizi di kenali sebagai contoh bijak pandai dalam PKR dan UMNO berhujah secara live dan fakta untuk jadi pemimpin masa hadapan.
Read More / Baca Lagi >>

NAJIB BUKAN 'ANAK JANTAN'!!! Selagi tak sahut cabaran debat dengan Anwar

Posted: 22 May 2012 03:51 PM PDT


SHAH ALAM - Debat Sinar Harian antara Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berakhir dengan harapan ia akan menjadi pencetus kepada debat antara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
Read More / Baca Lagi >>

Debat Sinar Harian mengenai PTPTN Part 2

Posted: 22 May 2012 03:43 PM PDT

Hujah KJ: Pakatan tabur janji kerana tak yakin jana ekonomi....dia pun tak tau apa yang dihujahnya..!!!

Posted: 22 May 2012 03:14 PM PDT


KJ: Pakatan tabur janji kerana tak yakin jana ekonomi
Khairy Jamaluddin membentangkan hujah beliau pada Debat Sinar Harian.
SHAH ALAM - Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mendakwa Pakatan Rakyat (PR) tidak yakin mampu untuk menjana ekonomi negara dan itu sebabnya mereka mahu memansuhkan kemudahan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan pendidikan percuma kepada pelajar institut pengajian tinggi awam (IPTA).

Sebelum ini PR telah melancarkan beberapa manifesto jika menang pilihan raya akan memberi pendidikan percuma kepada rakyat terutama kerajaan di bawah naungan mereka.

Read More / Baca Lagi >>

Rafizi yakin Pakatan boleh tawar pendidikan tinggi percuma

Posted: 22 May 2012 03:13 PM PDT


Rafizi yakin Pakatan boleh tawar pendidikan tinggi percuma
Khairy Jamaluddin bersalam dengan Rafizi Ramli sebelum Debat Sinar Harian di Auditorium
Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, malam ini.
SHAH ALAM - Menjawab asakan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, beliau yakin Pakatan Rakyat (PR) dapat menyediakan pendidikan percuma tanpa menaikkan cukai jika menguasai Kerajaan Pusat kelak.

Malah kata Rafizi, jika kerajaan memberi keutamaan kepada pendidikan, bukannya ke atas soal pembangunan fizikal semata-mata, maka adalah tidak mustahil perkara itu dapat dilaksanakan.

Read More / Baca Lagi >>

Rafizi: Hutang PTPTN boleh dihapus jika kerajaan ada kemahuan

Posted: 22 May 2012 03:12 PM PDT


Rafizi: Hutang PTPTN boleh dihapus jika kerajaan ada kemahuan
Datuk Abdul Jalil Ali menyambut kedatangan Rafizi Ramli - Gambar
SHAH ALAM – Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli menegaskan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) boleh dihapuskan jika ada kemahuan di pihak kerajaan.

Sehubungan itu katanya, kos yang perlu ditanggung kerajaan untuk menghapuskan PTPTN hanya RM24 bilion berbanding perbelanjaan lain yang  didakwa beliau bukan untuk saluran yang betul.

Menurutnya, jika kerajaan  menghentikan ketirisan belanja yang dianggarkan bernilai RM28 bilion setiap tahun, maka ia boleh menanggung kos membayar hutang PTPTN penuntut di seluruh 21 universiti  yang ada di negara ini.

Read More / Baca Lagi >>

'Kita sudah matang berpolitik'

Posted: 22 May 2012 03:11 PM PDT


'Kita sudah matang berpolitik'
Rafizi Ramli (kiri) dan Khairy Jamaluddin bertepuk tangan di akhir Debat Sinar Harian mengenai PTPTN malam tadi. Debat dipengerusikan oleh Dr Mazlee Malik. - Foto Sinar Harian
SHAH ALAM - Walaupun terdapat banyak percanggahan pendapat seperti yang telah dijangka, apa yang menarik dalam debat antara Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin, semalam, adalah persetujuan secara terbuka berhubung dasar pendidikan negara kedua-dua pendebat.

Read More / Baca Lagi >>

Anwar Ibrahim: The Adventurous Boat Ride To Loung House Ungey

Posted: 22 May 2012 02:52 PM PDT

Yemen marks National Day after deadly bombing

Posted: 22 May 2012 02:51 PM PDT

Debat PTPTN: Permulaan politik sihat

Posted: 22 May 2012 10:53 AM PDT

Debat Sinar Harian mengenai PTPTN part 1

Posted: 22 May 2012 10:52 AM PDT

PAS bersedia rampas Johor - Mahfuz Omar

Posted: 22 May 2012 10:49 AM PDT

Anwar Ibrahim: Majlis Sambutan Gawai Dayak 2012 Bintulu Sarawak

Posted: 22 May 2012 10:48 AM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT