Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Serang mahasiswa di Dataran Merdeka. Perbuatan kamu kah Umno?

Posted: 18 Apr 2012 09:52 PM PDT

Samseng serang pelajar di Dataran, memukul budak perempuan: Perbuatan kamu kah, Umno?
 Serangan sekurang-kurangnya dari 40 orang samseng telah menyerang para pelajar yang sedang berkhemah di Dataran Merdeka ,Kuala Lumpur telah memusnahkan peralatan dan memukul pelajar-pelajar tersebut, termasuk pelajar perempuan yang sedang tidur dalam khemah mereka.
Insiden berlaku sekitar jam 3 pagi dan pihak polis di kecam kerana tidak berbuat apa-apa untuk menghentikannya.
"Rakaman video menunjukkan pihak polis tidak bersedia.Mereka gagal mengawal situasi dan  kelakuan liar samseng-samseng itu," aktivis politik Fahmi Fadzil menulis di Twitternya.
Tidak jelas siapa yang mengupah samseng2 terebut  atau mengarahkan mereka menyerang para pelajar itu, tetapi jari mula menuding penuh syak wasangka ke parti Umno pimpinan PM Najib Razak , yang berulang kali mengkritik para pelajar tersebut kerana memprotes di Dataran.

Tahun lepas, Pemuda Umno menghantar sekumpulan Mat Rempit  untuk mengelilingi dan mengugut untuk membakar ibuupejabat Parti Keadilan Rakyat di Petaling Jaya. Ini Cuma salah satu dai banyak contoh dimana parti gabungan BN yang memerintah dituduh menggunakan kekerasan dan taktik menakut nakutkan orang ramai bagi menghalang musuh politik dan orang ramai dari meminta lebih hak sosial dan hak demokrasi.
Tindak kasar polis terhadap kumpulan MansuhPTPTN
Protes di Dataran Merdeka bermula hujung minggu lepas, dengan kira-kira 500 orang pelajar membnatah PTPTN- program pinjaman pelajaran- dan menuntut pendiidkan tinggi secara percuma. Mereka di layan secara kasar oleh polis, yang merobohkan khemah mereka.
Tindakan keras pihak polis itu membuatkan para pelajar memanjangkan lagi tempoh protes mereka dan terus berkehmah di lapangan itu, dan mendapat sokongan dari beberapa kumpulan belia yang lain, masyarakat sivil dan para aktivis.
Seterusnya, ia membawa kepada pembentukan satu lagi kumpulan yang dipanggil OccupyDataran, mengambil ilham dari gerakan OccupyWall St.
Para aktivis dan pelajar  menyertai gerakan itu."Kami menduduki Dataran Merdeka bagi menuntut ruang demokrasi kami, mari sokong dan menuntut hak bersama kami," penganjur berkata di ruang Twitter.
" Jangan keliru atau samakan mesej yang berlainan dari #OccupyDataran & #mansuhptptn walaupun keduanya menggunakan tindakan langsung rakyat yang serupa."kata peguam hak asasi Edmund Bon.
OccupyDataran
Serangan berlaku awal pagi tadi. Beberapa saksi memberikan gambaran berbeza berkenaan jumlah samseng tersebut.Bagaimanapun rakamna video jelas ( lihat di bawah). Samseng 2 tersebut bertindak ganas dan dengan niat menakutkan para pelajar itu dari kawasan padang.
"Ada lebih kurang 60-70 orang samseng menyerang kem kami di Dataran Merdeka kira-kira jam 2.45 pagi ini. Mereka yang mempunyai kamera dan alat rakaman di serang. Seorang mangsa di hantar ke hospital dengan ambulan," penganjur OccupyDataran berkata dalam e mail yang dihantar kepada Malaysia Chronicle.
Bagaimanapun,serangan ganas itu nampaknya tidak menakutkan para pelajar itu. Mereka kelihatan lebih tabah untuk terus bertahan.
"Mari lindungi perkhemahan @Dataran Merdeka bersama.Kami tidak akan tunduk kepada keganasan.Dataran Merdeka ialah kepunyaan rakyat."#occupydataran.
"Saya rasa lepas ini, ramai akan menyertai mereka #OccupyDataran.Serangan itu memang sesuatu yang bodoh, tapi apa lagi yang kita jangkakan dari samseng yang bodoh," komen dari seorang lagi aktivis di Twitter.
Lapuran langsung dari para pelajar melalui Twitter
Malaysia Chronicle lampirkan dibawah beberapa tweet yang dihantar oleh pelajar yang berada di tempat kejadian ketika serangan bermula:
Diserang secara ganas oleh sekumpulan 50 orang, Memukul orang.memecahkan barang-barang.Mereka rampas kamera dan menolak saya#occupydataran
20-30 orang samseng mengepung kawasan kem. Mereka menendang barang2,menyerang orang, mereka menyepak dan menjerit kepada mereka yang ada kamera#occupydataran.
Banyak barang dimusnhakan oleh mereka, terutaman alat-alat perakam #occupydataran
Polis hanya berdiri dan tidak buat apa-apa #occupydataran
Budak perempuan juga tidak terkecuali dari dipukul.Beberapa orang sedang tidur dalam khemah dan ditendang ketika dalam khemah #occupydataran.
Kami sedang mengumpul kan semua, mengira untuk pastikan berapa orang yang diserang #occupydataran
Beberapa orang lain yang sedang duduk diserang kerana memandang samseng itu #occupydataran
Saksi berkata 1 atau 2 orang di bawa ke balai,tapi ini belum disahkan #occupydataran
Semua khemah dan barang-barang yang rosak diletakkan ditengah-tengah dimana semua duudk berkumpul dan berkongsi cerita #occupydataran
Seorang lelaki dihantar ke hospital dengan ambulan #occupydataran
Ada 60-70 orang samseng tadi! #occupydataran
Saoreng budak perempuan yang berada dalam khemah berkata, samseng itu menggoncang khemah, menendang nya berkali kali dan menarik nya keluar dari khemah #occupydataran
Seseorang terdengar yang samseng itu berkata," Jaga-jaga, kami akan datang lagi untuk pusingan kedua" #occupydataran
Lelaki yang dibaw ake hosital telah dipukul oleh 4-5 orang berhampiran kereta polis.Polis tidak buat apa-apa.Lelaki itu ada kamera #occupydataran
@harrisnasril susah nak ambil gambar kerana mereka yang ada kamera diserang.Mereka yang dilihat merakamkan insiden akan diserang.
Kami perlu semua datang membantu melindungi barang2 kami.Kebanyakan alat perakam ada disini.Kami jangkakan ada serangan kedua #occupydataran
Kami akan bertahan disini.Menjaga khemah dan barang2 kami. Kami jangka ada serangan kedua.Kami perlu sokongan anda.#occupydataran


Malaysia chronicle

Skandal Shafie Afdal - Zahida Rafik : Pada setiap kali perjumpaan itu Datuk akan menyerahkan wang tunai antara RM100,000 hingga RM200,000.- Bekas Pemandu

Posted: 18 Apr 2012 01:14 AM PDT

KUALA LUMPUR 18 April: Pemandu peribadi pelakon terkenal, Zahida Rafik mendedahkan skandal Menteri Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Shafie Apdal dalam satu laporan polis pada 13 Mac lalu.
Noor Azman Azemi, 38, yang bekerja sebagai pemandu peribadi Zahida sejak tiga tahun lalu mendedahkan skandal itu dalam laporan polis terhadap Zahida yang menuduhnya melarikan wang RM200,00 milik Zahida.
Tuduhan Zahida terhadap Noor Azman itu pernah dilaporkan sebuah akhbar pada 3 Mac lalu.
Menceritakan dalam laporan itu, Noor Azman berkata, ketika berada di rumahnya di Flat PKNS Ampang, beliau didatangi (tidak dinyatakan tarikh) beberapa orang termasuk dua orang yang memperkenalkan diri mereka sebagai anggota polis yang bernama Hafiz dan Raj.
"Saya diminta Datuk Shafie Apdhal untuk bekerja sebagai pemandu peribadi kepada Zahida untuk memastikan gerak-geri Zahida dapat dipantau. Datuk Shafie dan Zahida mempunyai hubungan intim antara satu sama lain.
"Sayalah antara orang kepercayaan yang dipercayai. Walaubagaimanapun saya diminta Datuk untuk melaporkan segala langkah Zahida kepada Datuk.
"Datuk akan berjumpa dengan Zahida (saya akan memandu dan berurus dengan pemandu Datuk Shafie) secara rahsia di mana-mana hotel sekitar Kuala Lumpur setiap minggu. Pada setiap kali perjumpaan itu Datuk akan menyerahkan wang tunai antara RM100,000 hingga RM200,000.
"Wang tunai tersebut kemudiaanya akan dibawa ke bank oleh saya dan Zahida untuk dimasukkan ke dalam akaun Maybank Zahida di Menara Perkeso Jalan Ampang.
"Pada tarikh 29 Februari 2012, saya tidak diberi apa-apa wang secara tunai dan secara biasa saya tidak pernah diberi wang tunai jumlah besar untuk dimasukkan ke dalam bank tanpa ditemani Zahida.
"Saya hanya dibayar jumlah RM25,693 untuk pembayaran ansuran dua buah kereta mewah dan sebuah banglo di Bukit Indah kepunyaan Zahida," katanya dipetik dalam laporan polis yang didedahkan oleh Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin di lobi Parlimen hari ini.

Jika anda suka berita ini, sila 'Like' laman Facebook KeadilanDaily.
Anda juga boleh 'follow' Twitter KeadilanDaily.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=29245

[VIDEO] "Umno depa buat macam harta bapa depa ..." Abdul Kadir Sheikh Fadzir

Posted: 18 Apr 2012 12:30 AM PDT


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


NAIKKAN BENDERA PAS, PKR DAN DAP DI STESYEN KOMUTER

Posted: 18 Apr 2012 09:37 AM PDT
Harakahdaily, 18 Apr 2012

KUALA LUMPUR, 18 April: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengajak seluruh penyokong dan ahli Pakatan Rakyat untuk menaikkan bendera parti komponen Pakatan Rakyat di seluruh stesen komuter di Selangor.
 Menurut ketua penerangannya Riduan Mohamad Nor, ini berikutan pihak Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) telah membenarkan Barisan Nasional (BN) menaikkan bendera mereka di kebanyakan stesen komuter di negeri itu.

"Bagi membuktikan pihak pentadbiran KTMB bersikap terbuka dalam ruang demokrasi di negara ini, ahli dan penyokong Pakatan Rakyat perlu mengambil peluang ini untuk mengibarkan bendera di stesen yang sama. 
 
 


"Dalam pada pihak KTMB memastikan bendera BN terus berkibar, bendera parti komponen PR juga perlu terus dikibarkan sama dan jangan ada tindakan sabotaj dibuat terhadap bendera milik parti komponen Pakatan Rakyat," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Menurutnya lagi, Stesen Komuter KTMB adalah milik awam dan tidak wajar hanya bendera BN sahaja dibenarkan dipasang, sebaliknya bendera Pakatan Rakyat ditegah.

Stesen komuter juga ujarnya perlu dijadikan kawasan yang bebas kepada mana-mana parti politik untuk menggantung bendera masing-masing.

DPPM juga ujarnya mengajak kakitangan KTMB yang menyokong Pakatan Rakyat agar jangan takut dalam menyatakan sokongan terbuka, kerana itu adalah hak mereka masing-masing.

"Mereka juga diajak untuk turut sama menggantung bendera parti komponen Pakatan Rakyat di stesen komuter di sekitar Selangor tanpa rasa takut.

"Jika mereka dikenakan tindakan oleh pihak pengurusan KTMB atas tindakan mereka itu, ini membuktikan KTMB masih dikawal oleh pengaruh BN yang mengongkong kakitangannya daripada menyatakan sokongan politik kepada mana-mana pihak," katanya./Harakahdaily

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT