Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


PEGUAM NEGARA TIDAK RAYU KES RAZAK BAGINDA, ADAKAH KES ANWAR PEGUAM NEGARA BERTINDAK SEBALIKNYA?

Posted: 11 Jan 2012 07:24 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

SAMADA Peguam Negara mahu merayu atau tidak keputusan Perbicaraan Liwat II, rakyat sudah tidak memperdulikannya lagi.  Yang nyata, kes ini sepatutnya lebih awal lagi dicampakkan ke dalam tong sampah kerana terlalu banyaknya perkara yang langsung tidak masuk akal samada dari segi lojik akal apatah lagi dari sudut perundangan dan jauh sekali dari sudut Hukum Islam.

Terkini, pihak Pendakwaan kes perbicaraan liwat II yang membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu membuat rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membebaskan ketua pembangkang itu daripada pertuduhan meliwat bekas pembantunya, Isnin lalu.
NONEDalam laporan berita bahasa Inggeris Nightline, terbitan TV3, Peguam Cara II Negara, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden (foto) dipetik berkata keputusan membuat rayuan dibuat setelah mengkaji semua bukti berhubung kes berkenaan.

Rakyat yang mahukan keadilan dan bencikan amalan fitnah telah bersedia untuk berdepan dengan gerombolan penfitnah dan korup ini.  Mereka jangan sangka dengan pembebasan DS Anwar Ibrahim pada 09 Jan yang lalu menyebabkan rakyat bersedia untuk menerima apa jua keputusan mahkamah selepas ini kerana kita telah lama sedar bahawa institusi kehakiman di negara ini masih memerlukan reformasi yang menyeluruh. 

Selagi Umno/Bn berkuasa dan selagi Najib dan Rosmah berada di Putrajaya, usah bermimpi untuk melihat sistem kehakiman boleh dipercayai hatta lima puluh peratus.  Justeru itu, kita tidak boleh lalai dengan sebarang bentuk helah mereka dan tidak mustahil pembebasan DS Anwar baru-baru ini adalah salah satu dari ribuan strategi dan helah rejim diktator sekarang.  

Apa yang perlu dilakukan sekarang, kita teruskan perjuangan kita dengan menyampaikan maklumat segala bentuk penyelewengan Umno/Bn selama lebih 50 tahun mereka berkuasa.  Umat Islam, Melayu, semua rakyat berbilang kaum dan negara ini wajib kita selamatkan dari terus menjadi mangsa buas Umno/Bn.  Rakyat sudah jelak dengan sifat dayus dan bacul pemimpin mereka yang tidak pernah berani berdepan dengan Pakatan Rakyat.  Mereka hanya bergantung kepada media pencacai di bawah kawalan mereka dan juga bergantung hayat `di dubur Saiful'.  Kali ini `ranap' sudah dubur pemuda tersebut kerana diusung keluar masuk mahkamah sehinggakan mahu diusung lagi dalam kes rayuan nanti.

Di dalam kes pembunuhan Altantuya, Peguam Negara tidak berhajat untuk merayu apabila Razak Baginda dilepaskan.  Mengapa?  Semua tahu jawapannya.  Namun, sekiranya Peguam Negara mahu menyelamatkan Umno dengan mengemukakan kes rayuan di dalam kes DS Anwar kali ini, kita akan tentukan kebangkitan yang berlipat kali ganda lagi dari 09 Jan yang lalu kerana budaya fitnah berbentuk konspirasi ini wajib kita tamatkan riwayatnya./wfauzdin.blogspot.com  

ANWAR SUDAH SELESAI, MANA JANJI KHIR TOYO?

Posted: 11 Jan 2012 10:47 AM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

MASIHKAH kita ingat janji Khir Toyo bahawa beliau akan menyatakan hala tuju politiknya selepas kes rasuah yang dihadapinya?  Khir Toyo berjanji akan berbuat demikian pada 09 Januari 2012 iaitu bersamaan dengan tarikh keputusan perbicaraan DS Anwar Ibrahim beberapa hari lalu.


Hari ini sudah masuk 12hb Jan, namun Khir Toyo terus menyepi.  Adakah kerana keputusan mahkamah yang membebaskan DS Anwar pada 09 Jan yang lalu membuatkan perancangan Khir Toyo terbatal?  Dan, apakah muslihat atau `simbolik'nya Khir Toyo mahu mengumumkan hala tujunya pada tarikh tersebut? Mengapa sehingga kini beliau gagal menunaikan janjinya? 

Apa pun kenyataan Khir Toyo selepas ini tidak lagi penting kerana rakyat sudah kenal siapa beliau.  Mantan MB Selangor ini jelas banyak melakukan penyelewengan di Selangor dan beliau yang tegas menyatakan beliau tidak bersalah hanya menyebabkan pengakuannya itu ditertawakan orang.  Kita tunggu bilakah masanya Khir Toyo akan mengumumkan hala tuju politiknya selepas ini.  Yang nyata, Khir Toyo telah gagal menunaikan janjinya./wfauzdin.blogspot.com

 


BOM JANGKA DI MAHKAMAH, SIAPA PUNYA KERJA?

Posted: 10 Jan 2012 11:43 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

DS ANWAR dibebaskan.  Suasana perhimpunan aman di kawasan letak kereta mahkamah Jalan Duta benar-benar aman, kecuali pada awalnya dua tiga ekor berok yang berkeliaran di kawasan masjid di situ turun untuk cetuskan provokasi, katanya.  Namun, alhamdulillah, pejuang-pejuang kita berjaya menghalau berok-berok yang kehilangan tuan itu.  Dengar khabarnya berok-berok itu mengamuk pasal tuannya yang sepatutnya turun dari Pasir Mas tidak turun.  Bacul,.

Keamanan di sekitar mahkamah Jalan Duta pada 09 Jan yang lalu amat merungsingkan puak-puak haramjadah.  Mereka mahu suasana kecoh untuk dibuat modal di dalam media haprak lidah syaitan kepunyaan mereka.  Maka, dirancang oleh puak-puak haramjadah tersebut dengam meletakkan bahan letupan di beberapa tempat sekitar luar mahkamah.  Maka, didengari oleh ribuan yang datang tidak kurang dari tiga letupan `meraikan' pembebasan bakal PM kita yang ke-7. Persoalannya, siapa punya kerja?

Bangunan mahkamah dan sekitarnya merupakan kawasan penting dan mesti diawasi keselamatan sekitarannya.  Kompleks yang berfungsi melaksanakan undang-undang ini wajib dilengkapkan dengan ciri-ciri keselamatan yang ketat.  Ditanya, adakah tiada kelengkapan CCTV di sekitar kawasan tersebut?  Jika ada, tentu kita boleh mengenalpasti pelaku yang tidak berotak itu.  Atau, CCTV juga rosak seperti yang berlaku di dalam kes Teoh Beng Hock yang mati di dalam bangunan SPRM dahulu?

Ada tuduhan yang sebut, pihak pro Anwar yang lakukan kerja khianat tersebut untuk cetuskan huru-hara.  Pelik juga, mengapa bom meletup setelah diistiharkan Anwar dibebaskan?  Untuk apa cetus huru-hara jika Anwar bebas?  Dan, mengapa bahan letupan itu diletakkan berhampiran tempat letak kereta beberapa VIP yang menyokong Anwar?  Mengapa perlu berbuat demikian terhadap pemimpin yang pro Anwar? 

Diberitahu, bahan letupan itu diletakkan di bawah kon jalan.  Ertinya, bukan dicampak merata-rata.  Ertinya juga, perbuatan itu dilakukan setelah kon dipasang dan lazimnya ketika itu sudah ada pihak keselamatan yang ditugaskan di kawasan itu kerana kon telah dipasang.  Difahamkan juga, bahan letupan itu telah di`set'kan masa.  Ini seperti perbuatan orang yang pakar.  Jika setakat melontar molotov cocktail atau mercun, mungkin ramai yang mampu melakukannya.  Tetapi ini kerja orang yang tahu selok belok membuat bahan letupan atau bom jangka.  Tidak mudah.

Apa pun, kita serah pada pihak berkuasa untuk menyiasat.  Nampaknya media haramjadah telah mainkan isu ini untuk menunjukkan perhimpunan aman tersebut sebenarnya tidak aman.  Puak-puak ini memang suka melihat suasana tidak aman.  Alasannya mudah, akan datang jangan diberi kebenaran kepada penyokong-penyokong kita untuk berhimpun atas sebab khuatir berlaku kejadian seperti yang berlaku di mahkamah Jalan Duta baru-baru ini.bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Lensa 901 (C)

Posted: 11 Jan 2012 08:12 AM PST
Lensa 901 (B)

Posted: 11 Jan 2012 07:48 AM PSTLensa 901 (A)

Posted: 11 Jan 2012 07:29 AM PST

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Konvensyen PR: Bersihkan Malaysia, Pinggir Kepimpinan Korup

Posted: 11 Jan 2012 05:31 AM PST

PETALING JAYA, 11 JAN : Konvensyen Pakatan Rakyat ke-3 yang bakal berlangsung hujung minggu ini di negeri Kedah disifatkan sebagai pecutan akhir gagasan itu dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 yang akan berlangsung tidak lama lagi.

Konvensyen yang bertemakan 'Bersihkan Malaysia' ini secara dasarnya akan memperincikan krisis politik negara yang tidak berpenghujung selain ingin mewujudkan suasana negara yang lebih sejahtera dengan meminggirkan kepimpinan yang korup.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, konvensyen ini juga adalah untuk memastikan gerakan kebangkitan rakyat seiring dengan arus perubahan yang dibawa Pakatan Rakyat.

"Persoalan krisis yang bertentangan dengan amalan politik demokrasi di negara ini harus ditangani dengan meletakkan negara dilandasan yang betul iaitu melalui kepimpinan yang beramanah, integriti dan akauntabiliti untuk menerajui negara selepas pilihan raya nanti.

"Kita juga akan mengwujudkan suasa sebuah negara yang mana ia adalah milik kita semua, negara untuk semua kaum dan kita hidup sebagai satu keluarga yang bertanggungjawab membangunkan negara secara bersama," Mahfuz berkata demikian dalam satu sidang media di Pejabat Sekretariat Pakatan Rakyat di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, sudah tiba masanya untuk seluruh rakyat meninggalkan kepimpinan yang korup dan terbuka untuk menerima sepenuhnya pakej politik kepimpinan Pakatan Rakyat seperti yang termaktub di dalam naskah buku jingga.

"Kita mengharapkan konvensyen kali ini mampu memberi gambaran jelas kepada masyarakat Malaysia tentang komitmen kepimpinan Pakatan Rakyat dalam mendepani secara segera segala tekanan, ketidakadilan dan bebanan hidup yang terpaksa ditanggung rakyat dinegara kita selama ini," jelasnya.

Hadir sama, AJK PAS Pusat, Dzulkefly Ahmad, Naib Presiden PKR, N.Surendran dan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin DAP, Tan Kok Wai

HUTANG NEGARA MERBAHAYA

Posted: 11 Jan 2012 01:28 AM PST

KUALA LUMPUR, 11 Jan (Bernama) - pinjaman besar-besaran dan perbelanjaan yang tidak bertanggungjawab oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) akan menyebabkan Malaysia menjadi sebuah negara maju sepenuhnya terhutang budi sebelum akhir dekad ini, Lim Guan Eng berkata hari ini.

Ketua Menteri Pulau Pinang berkata bahawa hutang Putrajaya untuk nisbah Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) telah meningkat setiap tahun dari 53,1 peratus pada tahun 2010 kepada 53,8 peratus pada tahun lepas dan dijangka mencecah 54,8 peratus tahun ini.

"Ini adalah sangat berbahaya, dan bahkan lebih bencana apabila ditambah pula dengan statistik daripada Laporan Tahunan Bank Negara 2010, yang mendedahkan bahawa hutang isi rumah Malaysia pada akhir tahun 2010 adalah RM581 bilion, atau 76 peratus daripada KDNK, dengan itu memberi kita itu penghormatan yang meragukan daripada mempunyai tahap kedua tertinggi hutang isi rumah di Asia, selepas Korea Selatan.

"Dari segi mutlak, hutang kerajaan persekutuan meningkat sebanyak 71 peratus dalam tempoh empat tahun kepada RM456 bilion pada akhir () () 2011 daripada RM266 bilion pada akhir () 2007," kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Setiausaha Agung DAP berkata dengan mengikuti kadar pengembangan yang sama, hutang negara akan menjadi satu unjuran RM780 juta pada tahun 2016 dan RM1.3 trilion menjelang 2020.

Kenyataan Lim sebagai tindak balas kepada satu kenyataan oleh Institut Malaysia Penyelidikan Ekonomi (MIER) dibezakan rakan-rakan Mohd Ariff Abdul Kareem, yang memberi amaran bahawa hasil kerajaan persekutuan telah berkembang terlalu perlahan untuk menyimpan sehingga dengan pinjaman yang yang melanda 53,1 peratus daripada KDNK pada tahun 2010.

Mohd Ariff memberitahu The Malaysian Insider baru-baru ini bahawa hutang negara Malaysia akan mencapai 100 peratus daripada KDNK menjelang 2019 Putrajaya perlu terus meminjam lebih daripada diusahakannya. Beliau berkata manakala saiz semasa hutang kerajaan relatif kepada KDNK tidak merisaukan, kadar pertumbuhan pada tahun-tahun kebelakangan ini adalah membimbangkan.

PUBLIC FORUM

Posted: 11 Jan 2012 12:07 AM PST


2012.01.10

Dear NGOs / Individuals / Concerned Citizens

Invitation to attend forum on "Institutionalized Racism in Malaysia"

Racism in Malaysia is developing into a subtle, pervasive and increasingly aggressive form. What started as a defensive affirmative action program is now fast degenerating into aggressive form of institutionalized racism. This is sapping the potential of Malaysian society. The future on this trajectory is disastrous for all Malaysians. It will bring ruin.

The political, legal and administrative structures of our country – the anchors and sources of the institutionalization need to be fundamentally revamped. For this to happen, the public view of what is truly happening must become sharper. This is not an easy task - given the resources at hand for the beneficiaries of this racist system. Public opinion must first be aligned with this developing reality, before any change can happen. With the kaleidoscope with which we all view Malaysia the perceived reality now, is not disturbing enough to galvanize people to action. This needs to be addressed.

HINDRAF and CRC are taking upon themselves to educate the public to address the needed paradigm shift . Together we embark on the first of a series of forums to highlight and educate about the structures and processes that entrench racism into our system, the impact to the nation and to the future of the nation if this is all left unchecked. And also to inform of some early stage activities in this respect.

This is the first time this topic is being broached in a public forum. We wish to push this topic into the foreground of political discourse in our country. – in its barest from. This is part of the campaign of HINDRAF and Civil Rights Committee of KLSCAH to bring an end to racism in the country. We have been browbeaten to accept the status quo of this racist regime – but it only continues to reduce us as a people and as a nation. It is time we stood up and said no to institutional racism and begin the process of change.

We have an interesting evening planned at the forum. We invite all concerned Malaysians to attend this forum. At the forum besides what the panel of speakers plan to share, we also look forward to tapping the wisdom of the participants in the form of thoughts about attaining a racism free just and equal Malaysia.

Forum venue: Upstairs meeting room of The KL and Selangor Chinese Assembly Hall

Date: 17th of January 2012 , 7.30 pm.

The speakers are:

1) Mr.N.Ganesan, National Advisor to Hindraf

2) Dr. Kua Kia Soong, Director Suaram

3)Dr Azmi Sharom, Academic

Chair by: Dr. Lim Teck Ghee, Director of Centre for Policy Initiatives

Should you have further enquiry, please do not hesitate to contact the assistant secretary of the KLSCAH, Mr. Chia at 03-2274 6645.

Thank you.

Cordially,

HINDAF & CRC-KLSCAH


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT