Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


PECAT HASSAN ALI ATAU PILIH DIA JADI PRESIDEN

Posted: 06 Jan 2012 03:02 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

MASIH lagi isu Hassan Ali yang menjadikan PAS sekarang serba salah samada mahu mencampakkan `musang berbulu ayam' ini keluar dari PAS. Hari ini dikatakan `musang' ini akan turut berhimpun di Seremban kononnya mahu selamatkan akidah.  Buat apa mahu berhimpun selamatkan akidah orang lain?  Bukankah akidah orang lain itu soal peribadi masing-masing?  Jaga sahaja akidah diri sendiri.

Ayat di atas adalah perumpamaan yang dipetik dari kata-kata Hassan Ali yang mendakwa kes yang menimpa DS Anwar di mahkamah yang bakal diputuskan 09 Jan ini nanti adalah masalah peribadi, tiada kena mengena dengan orang lain.  Hassan Ali sebelum ini telah berpesan kepada anak-anak beliau agar tidak menyertai orang ramai yang ingin berhimpun menyokong DS Anwar nanti, dan beliau awal-awal lagi tidak akan turun, katanya.  Semenjak bila kita dapat melihat Hassan Ali ini rajin berhimpun atau berdemontrasi?

Mengulas kenyataan Hassan Ali yang mengajak Mahasiswa dan orang ramai agar tidak hadir di mahkamah memberikan sokongan kepada DS Anwar pada 09 Jan nanti, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata, " Pas hanya mempunyai seorang presiden dan oleh itu setiap ahli perlu patuh arahan ketua, bukannya pihak lain berhubung keputusan menyokong perhimpunan Bebaskan Anwar 901 (Sinar).

Ertikata lain Hassan Ali tidak patuh kepada ketua malahan mengajak ahli-ahli PAS agar tidak patuh kepada ketua.  Itulah bersihnya jiwa nurani Pakar Motivasi ini.  Sudah tentu PAS tahu apa yang patut dilakukan kepada Hassan Ali.  Kalau PAS tidak mahu pecat Hassan Ali, lebih baik PAS lantik dia sebagai Presiden PAS./wfauzdin.blogspot.com

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


2012 : Kalau tak ubah, gelap masa depan kita di bawah UMNO-Barisan Nasional

Posted: 06 Jan 2012 09:46 PM PST

Oleh Nujum Pak Atan

6 JANUARI – Mengikut kalendar kaum Maya di Amerika Selatan, mereka percaya bahawa tahun 2012 merupakan tahun dunia yang kita ketahui bakal kiamat. Apakah 'dunia' pemerintahan kerajaan paling lama di dunia juga akan mengalami nasib yang sama?
Semakin lama di bawah UMNO-Barisan Nasional, semakin parah dan teruk negara yang kita cintai ini. Amanah rakyat dianggap sebagai hak mereka, penindasan dan kezaliman terus berleluasa, dan rakyat diporakperandakan dengan perkauman melampau agar mereka terus dapat mencengkam kuku mereka menggenggam kuasa.
Read More / Baca Lagi >>

Gerakan Mahasiswa Mula ‘Ditabur’ Fitnah

Posted: 06 Jan 2012 09:40 PM PST

Kuala Lumpur, 6 Jan : Ekoran insiden himpunan aman di UPSI awal pagi 1 Januari lalu bertukar menjadi 'tragedi berdarah', pelbagai pihak mula mengambil kesempatan menabur fitnah dan keburukan himpunan yang sering dianjur gerakan mahasiswa.
Terbaru, beberapa siri 'demontrasi palsu' telah dicanang di beberapa IPT tempatan dan penganjurannya ditujukan kepada gerakan mahasiswa yang dinaungi Pro-Mahasiswa atau persatuan-persatuan yang islamik.
Antara tujuan siri-siri fitnah itu dilakukan adalah bagi menunjukkan kepada mahasiswa bahawa budaya mahasiswa menganjurkan himpunan adalah buruk dan tidak wajar dilakukan.
Read More / Baca Lagi >>

Saya kenal sangat dengan UMNO dan nilai kepimpinannya

Posted: 06 Jan 2012 09:38 PM PST

Saya ditanya oleh seorang dua rakan kenalan saya berhubung dengan spekulasi yang saya akan menyertai DAP setelah begitu lama di dalam UMNO. Pertanyaannya mudah saya fahami. Mereka bertanya adakah saya betul-betul telah mengenali DAP sehingga saya mengambil keputusan untuk keluar parti yang telah memerintah negara sebegitu lama. Saya mengenali sahabat-sahabat saya ini begitu lama dan saya tahu soalan mereka itu adalah soalan yang jujur terbit dari sanubari mereka.

Sebelum saya menjawab soalan mereka berdua ini saya sudah tahu yang mereka hanya memerlukan penjelasan yang jujur dari saya dan saya juga tahu jika saya bercakap benar dan jujur mereka tidak ada apa-apa halangan untuk saya menyertai DAP jika saya berkehendak. DAN selang 2 hari mereka telah memberitahu saya yang mereka akan memberikan sokongan kepada DAP dan Pakataan Rakyat dalam pilihanraya yang akan datang.

Soalannya itu sebenarnya soalan yang sangat mudah tetapi oleh kerana mereka berdua belum mendapat penjelasan saya sahaja yang mereka ada sedikit keraguan tentang isu saya bakal menjadi ahli DAP. Mereka bertanya bukan kerana mereka sebagai seorang politikus. Mereka merupakan sahabat saya selama lebih dari 45 tahun. Itu sebabnya mereka bertanya apakah saya benar-benar memahami DAP dan saya bersetuju untuk menyertainya.
Read More / Baca Lagi >>

Menjelang 901 Anwar akan tetap lawan

Posted: 06 Jan 2012 09:36 PM PST

Makmum Masbuk Nak Solat Mayat - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 06 Jan 2012 09:34 PM PST

Tak Ambil Wuduk Nak Solat Mayat - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 06 Jan 2012 09:33 PM PST

Pasang Kain Penghadang Khemah Kenduri - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 06 Jan 2012 09:32 PM PST

Nyanyian Hiburan Hari Kenduri Perkahwinan - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 06 Jan 2012 09:32 PM PST

Dah Solat Istikharah Tapi Belum Berhasil - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 06 Jan 2012 09:31 PM PST

Kebencian rakyat Kedah terhadap UMNO tidak terbendung lagi

Posted: 06 Jan 2012 09:24 PM PST

Oleh Mat Kering Bakaq Bata

Sebesaq tungau pun MK tak sokong tindakan tidak bertamadun manusia yang menconteng dinding bangunan UMNO. Marah dekat mana pun dekat UMNO janganlah sampai bertindak di luar batas akhlak.

MK percaya itu bukan perbuatan ahli parti pembangkang, lebih2 lagi ahli PAS. MK percaya ianya dilakukan oleh pembenci UMNO dan bukan penyokong Pakatan Rakyat.

Tapi nak habag bagi itulah manifestasi dari kebencian merata rakyat negeri Kedah yang sudah tidak terbendung lagi terhadap UMNO sehingga kebencian itu sudah tidak dapat dikawal lagi.901′s many faces

Posted: 06 Jan 2012 09:14 PM PST

Monday's peaceful assembly at the Duta Courts will see a motley of group of people some of whom will use the avenue to voice out against the many issues plaguing the nation.
PETALING JAYA:  It a commonly held believe that Malaysia's favourite past time is food and eating.  But here's a new addon – Malaysians are also attending demos and rallies.
Why? Because these people have 'seen the light' so to speak. There are many labels for this 'enlightenment'. Some call it an 'awakening', while others label it 'reformasi' or 'liberation'.
But I think there is a very different reason for this.
After being brow beaten for 50 years they just want to let off steam. They want to take to the streets in their T-shirts (yellow optional) , bandanas on their head, placards in their hands and all in the name of giving the authorities the finger sign.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Hasan Ali pentingkan diri sendiri?

Posted: 06 Jan 2012 09:10 PM PST

Kalau sesama keluarga tak mahu sokong, apa diharap kalau orang lain?
Perlukah lagi PAS menyimpan cicak kubing berkepala putih ini?

Mengulas perhimpunan 901 yang dicadangkan untuk menyokong Anwar selepas keputusan perbicaraan liwat diumumkan Isnin depan,.. ini komen Dr Hasan Ali,….

Mahasiswa dan pelajar dinasihatkan agar tidak menghadiri perhimpunan itu. sebagai pelajar mereka perlu menumpukan perhatian pada pelajaran dan tidak terpengaruh apa-apa yang mungkin berlaku kepada Anwar. (SEPENDAPAT DENGAN UMNO YANG MEMPERTAHANKAN AUKU)

Beliau juga menyarankan agar Anwar  tidak menjadikan  masalah peribadinya sebagai isu negara dan mengheret orang lain bersama. (MAKNANYA ORANG PAS. ORANG PKR  DAN ORANG DAP JANGAN SIMPATI, JANGAN SOKONG DAN JANGAN BANTU ANWAR IBRAHIM)
 
Read More / Baca Lagi >>

Suara Hasan sebijik suara Umno

Posted: 06 Jan 2012 09:10 PM PST

Siapa Hasan Ali?...dah terang lagi bersuluh

Nampaknya kenyataan-kenyataan yang keluar dari mulut Hasan Ali sekarang ini tidak  senada dengan PAS dan Pakatan Rakyat.  Sebelum ini,  sebagai seorang ahli PAS dan bekas pesuruhjaya PAS Selangor beliau telah membuat kenyataan mempertikaikan konsep negara berkebajikan yang diperjuangkan oleh PAS. 

Namun beberapa hari kemudian  beliau telah menarik balik kenyataannya. MasyaAllah ! flip-flop betul ahli PAS yang bernama Hasan Ali ini

Terbaru,.. dalam isu perhimpunan 901. Dr Hasan Ali sekali lagi membuat kenyataan yang menyongsang arus. Beliau memaklumkan yang beliau  tidak menyokong perhimpunan itu!.  Apa nak jadi ni? Cakap asyik melalut je! Suara Hasan Ali lain,  suara parti PAS lain !, Dia lupakah yang dia tu ahli PAS?
 
Jadi, apa sebenarnya yang Dr Hasan Ali mahu dari PAS atau Pakatan Rakyat ? Jawapannya cukup mudah!   Salah satunya mungkin beliau sudah terpikat dengan jawatan MB tawaran Umno Selangor! Wow ! hebatkan? Jauh lebih hebat dari Exco !   tetapi nak jadi MB Selangor mesti sokong Umno dan keluar PAS ! Nak berhenti ahli PAS secara gentleman  malu pulak !,  nak harap dipecat, nampak macam tak mungkin!  Hai ! susah ! susah!  .

oleh : rahimothman

Umno bantah benarkan perhimpunan penyokong Anwar

Posted: 06 Jan 2012 09:09 PM PST

Keputusan itu memalukan kerana berpuluh laporan polis dibuat membantah perhimpunan tersebut.
PETALING JAYA: Tidak sampai 24 jam, polis membenarkan penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim berhimpun di tempat parkir kereta mahkamah tinggi Kuala lumpur, Umno Cheras mahu ia dikaji semula.
Ketua bahagian Datuk Syed Ali Alhabshee menyifatkan keputusan itu memalukan kerana  berpuluh laporan polis dibuat membantah perhimpunan tersebut.
"…tiba-tiba polis Kuala Lumpur berikan kebenaran. Kita nak minta KDN dan Bukit Aman mengkaji semula keputusan tersebut demi ketenteraman awam," katanya.
Beliau mendakwa keputusan Polis Kuala Lumpur itu juga dikhuatiri akan menimbulkan persepsi negatif di kalangan umum kononnya kerajaan begitu takut kepada tekanan penyokong Anwar.
Read More / Baca Lagi >>

Will Pakatan PAS(s) the test?

Posted: 06 Jan 2012 09:06 PM PST

There is no one in Anwar's party PKR who is capable of helming Pakatan at a time like this.

The writing is on the wall, literally, for Umno is there for all to see: 'ABU' which was in bold black letters on the walls of buildings near KL Masjid Jamek LRT station and also near Central Market in KL.
No one knows the name of the unsung hero who came up with this brilliant acronym that has the same meaning in Malay as well as in English. (In Malay it is Asalkan Bukan Umno and in English it is Anyone But Umno.)
While ABU is the true rallying cry for the rakyat who needs to dump Umno into oblivion, the rakyat will also want to see who is going to helm the Pakatan Rakyat if Anwar Ibrahim is convicted and jailed.
While we feel sorry for Anwar, there is nothing much we can do for him as he is a victim of Umno's fears.
Politics being the ruthless, fast and brutal game that it is, it is time for Pakatan to be decisive and put in someone who is really capable of leading the opposition and take charge in a moment of crisis.
Read More / Baca Lagi >>

901: Ikram beri kebebasan kepada ahli

Posted: 06 Jan 2012 09:03 PM PST

KUALA LUMPUR, 7 Jan: Ahli-ahli Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram) bebas untuk melibatkan diri dalam perhimpunan 901, Isnin ini berdasarkan penglibatan politik mereka.
Presidennya, Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad berkata, pihaknya amat prihatin terhadap perkembangan terkini yang berkaitan dengan Himpunan 901.
"Dalam membuat pendirian ini, Ikram dipandu oleh prinsip-prinsip syariat yang yang menuntut agar keadilan diberikan kepada semua pihak.
Read More / Baca Lagi >>

BN anggap saya bahaya dibiar ‘di luar’ - Anwar

Posted: 06 Jan 2012 09:01 PM PST

PERMATANG PAUH, 7 Jan: Ribuan orang ramai mendirikan solat hajat bersama Ketua Umum Parti PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di dataran Kompleks An-Nahdhoh, Penanti, Bukit Mertajam pagi tadi menjelang keputusan hukuman liwat 2 oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, 9 Januari ini.
Solat hajat yang diimamkan oleh pengerusi kompleks tersebut, Ustaz Mutalib Maarof bermula jam 8.30 pagi turut  dihadiri kepimpinan PKR negeri dan keluarganya.
Selesai solat hajat beliau diserbu oleh orang ramai untuk bertanya khabar, berpeluk, bersalaman dan tidak kurang ada yang menitiskan air mata apabila bertentangan muka sambil menasihatinya agar bersabar dengan dugaan yang bakal ditempuh.
Read More / Baca Lagi >>

Second Anwar sodomy case ‘flimsier’, WSJ says

Posted: 06 Jan 2012 08:59 PM PST

KUALA LUMPUR, Jan 7 — In urging President Barack Obama to take a stand in democracy in the Muslim world, The Wall Street Journal today called Datuk Seri Anwar Ibrahim's second sodomy case "flimsier" than the first.
In its editorial piece, the US daily said Malaysian democracy could benefit from a sign that the US is not indifferent to Anwar's legal ordeal or to the political system that has allowed it to continue. US interests could benefit as well, it said.
"The current case is even flimsier than the last one. It is based mainly on the word of one accuser who, as it so happened, had met with then-deputy prime minister, now Prime Minister Datuk Seri Najib Razak days before the alleged incident.
"Doctors at two hospitals could find no evidence of rape in the aftermath of the alleged incident. Nonetheless, political observers anticipate a guilty verdict," WSJ said today.
The verdict of Anwar's trial will be delivered on Monday with a potential sentence involving years of jail time on sodomy charges.
Read More / Baca Lagi >>

Khalid : Najib Perlu Dapat Fakta Sebelum Memfitnah

Posted: 06 Jan 2012 08:58 PM PST


SHAH ALAM 6 JAN : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim membidas tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang menuduh kerajaan negeri Pakatan Rakyat enggan meluluskan projek-projek perumahan di di beberapa kawasan felda di Hulu Selangor.
"Tiada sebarang permohonan kebenaran merancang projek perumahan di Felda Gedangsa di Hulu Selangor dari Kerajaan Persekutuan atau Felda." kata Khalid.
Khalid berkata, Kerajaan Negeri tidak pernah menerima cadangan untuk bangunkan projek perumahan kepada generasi kedua di felda itu seperti yang didakwa Perdana Menteri
"Jika ada pun permohonan yang diterima, ia hanya melibatkan permohonan dari Felda untuk melupuskan pemilikan tanah seluas 14.65 hektar di Felda Soeharto bagi tujuan kediaman.
"Kerajaan Negeri bagaimanapun mendapati tanah itu masih terletak di bawah Seksyen 44 Akta Penempatan Berkelompok 1960 yang bermaksud tanah itu masih di bawah kuasa Kerajaan Persekutuan. Adalah salah untuk Perdana Menteri mendakwa Kerajaan Negeri enggan membantu," kata Menteri Besar.

Read More / Baca Lagi >>

Krisis : Empat Wakil Rakyat SPDP Keluar Parti - BN Sarawak tergugat

Posted: 06 Jan 2012 07:24 PM PST

Post Pic
KUALA LUMPUR, 6 JAN : Konflik dalaman Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) bertambah buruk apabila empat wakil rakyatnya keluar parti susulan pertelingkahan dengan presiden SPDP Tan Sri William Mawan. 

Mereka ialah Datuk Peter Nansian (Tasik Biru), Palu Paulus Gumbang (Batu Danau) dan  Rosey Yunus (Bekenu) and Ahli Parlimen Mas Gading Datuk Dr Tiki Lafe.
Read More / Baca Lagi >>

Amanah paling besar daulat syariat Allah

Posted: 06 Jan 2012 07:21 PM PST

HULU TERENGGANU, 7 Jan: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengingatkan umat Islam bahawa amanah yang paling besar adalah menunaikan perintah Allah SWT dengan mendaulatkan syariat-Nya.

Katanya, perintah tersebut pernah dilaksanakan di zaman pemerintahan Sultan Zainal Abidin (III) melalui undang-undang Itqan al-Muluk Bi Ta'dil as-Suluk.
(Gambar: Tuan Guru Abdul Hadi melancarkan buku Itqan al-Muluk Bi Ta'dil as-Suluk karangan Ustaz Abu Bakar Abdullah.)

"Kita sedang menyambut 100 tahun Itqan al-Muluk Bi Ta'dil as-Suluk yang bermaksud ketekunan dan ketelitian Raja-raja bagi mengadilkan perangai dan akhlak, adalah Undang-undang Diri bagi negeri Terengganu yang digubal dan diluluskan pada tahun 1911.
Read More / Baca Lagi >>

BN to suffer no matter the verdict in Anwar’s trial, says Straits Times

Posted: 06 Jan 2012 07:20 PM PST

KUALA LUMPUR, Jan 7 — The ruling Barisan Nasional (BN) will come under attack whether or not Datuk Seri Anwar Ibrahim is found guilty in Monday's verdict in the opposition leader's two-year-long sodomy trial, according to the Singapore Straits Times.
The Singapore daily said in an analysis today that whatever the High Court's decision, "there is likely to be some blowback for the Najib administration."
Anwar speaking at a ceramah in Subang Jaya on January 6, 2012. The country is eagerly awaiting the verdict of his sodomy trial on Monday. — Picture by Choo Choy May
The analysis said if the PKR de facto leader is found guilty and therefore disqualified as a candidate in the elections, "the question then would be whether the judge denies bail pending an appeal, depriving the opposition of its most charismatic campaigner in the poll run-up." It added if he is acquitted, "attacks against the government could be blunted" but "Anwar's supporters, who have maintained that there should never have been a trial to begin with, could claim vindication, setting off more discontent."
"How the trial outcome will impact public opinion will determine the election timing. We are hoping for the best from a set of not-so-pretty scenarios," the Straits Times quoted a senior Umno official it says is close to the prime minister.
It also quoted Ibrahim Suffian, programme director of opinion pollster Merdeka Center, as saying that "the Anwar issue is just one of many poles of dissent confronting the nation."
Read More / Baca Lagi >>

Anwar: Pakatan akan dapat lebih sokongan jika saya dipenjarakan

Posted: 06 Jan 2012 07:17 PM PST

PETALING JAYA, 7 Jan — Datuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan sekiranya beliau didapati bersalah dan dihukum penjara pada 9 Januari ini ia akan membantu Pakatan Rakyat neraih lebih banyak sokongan pengundi dan rakyat Malaysia akan bangkit menentang gejala rasuah dalam pentadbiran Barisan Nasional (BN).
Ketua Umum PKR ini didakwa atas kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlana, satu tuduhan yang mana beliau telah menafikan sekeras-kerasnya dan menyifatkan ia satu konspirasi untuk memusnahkan kerjaya politiknya.
Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah dijangka akan mengumumkan keputusan kes liwat itu pada Isnin ini.
Read More / Baca Lagi >>

RIBUAN Sambut Anwar Di Subang Jaya!!

Posted: 06 Jan 2012 07:16 PM PST


Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau yakin akan terus survive dalam arena politik negara ini walau apa pun keputusan mahkamah dalam perbicaraan kes liwat terhadapnya.

Ketua pembangkang itu berkata, pengalamannya sebelum ini mengharungi pelbagai pahit manis dalam politik membuktikan keadaan sedemikian.

"Saya pernah jadi pemangku perdana menteri, pernah duduk dalam lokap paling hina, pernah makan santapan diraja di semua istana...Read More / Baca Lagi >>

Anwar dipenjara peluang PR raih lebih undi

Posted: 06 Jan 2012 07:06 PM PST

Datuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan sekiranya beliau didapati bersalah dan dihukum penjara pada 9 Januari ini ia akan membantu Pakatan Rakyat neraih lebih banyak sokongan pengundi dan rakyat Malaysia akan bangkit menentang gejala rasuah dalam pentadbiran Barisan Nasional (BN).Ketua Umum PKR ini didakwa atas kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan, satu tuduhan yang mana beliau telah menafikan sekeras-kerasnya dan menyifatkan ia satu konspirasi untuk memusnahkan kerjaya politiknya.
Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah dijangka akan mengumumkan keputusan kes liwat itu pada Isnin ini.
Read More / Baca Lagi >>

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Kerja-kerja BODDO dalam PAS...

Posted: 05 Jan 2012 10:39 PM PSTMengekalkan Hasan Ali di dalam PAS adalah merupakan "Kerja-kerja boddo dalam PAS!"

Mempertahankan tindakan-tindakan Hasan Ali yang menyusahkan parti oleh sebahagian pemimpin PAS juga termasuk dalam kerja-kerja boddo.

Janganlah marah saya kerana menggunakan phrase tersebut di atas. Saya cuma petik dari tulisan Nik Abduh di dalam blog beliau pada 24hb. April, 2009.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT