Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Lagi ... [VIDEO] : Ceramah DSAI di Ledang, Johor bhg 4/4

Posted: 04 Jan 2012 02:30 AM PST

Masjid diserang dengan bom api

Posted: 03 Jan 2012 11:59 PM PST

NEW YORK - Sebuah masjid di bandar New York, Amerika Syarikat diserang dengan bom api dalam satu pembakaran sengaja yang dipercayai berpunca akibat jenayah kebencian terhadap agama.

Masjid di bangunan Yayasan Imam Al-Khoei di daerah Queens mengalami kerosakan pada bahagian hadapan selepas dua botol koktel Molotov dibaling, awal pagi kelmarin, semasa lebih 100 orang sedang berkumpul di masjid itu.

Dua lagi serangan serupa berlaku di kawasan kejiranan sama dengan menyasarkan sebuah kedai runcit milik penduduk beragama Islam dan sebuah rumah yang digunakan sebagai kuil oleh penganut Hindu.

Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg dilihat cuba menenangkan keadaan dan menegaskan serangan tersebut bercanggah sama sekali dengan semangat diamalkan penduduk bandar raya itu.

Polis sedang menyiasat motif serangan bagi menentukan sama ada ia dilakukan oleh individu.

Pemimpin komuniti Islam di bandar tersebut sebelum ini menyuarakan kekecewaan apabila hak asasi penduduk Islam dicabuli berikutan mereka perlu menghadapi pemantauan rapi polis sejak serangan ke atas Pusat Dagangan Dunia di New York pada 11 September 2001 - Sinar Harian

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


SAMBUTAN HANGAT BUAT ANWAR DI MELAKA PASTI MENGGUSARKAN ALI RUSTAM

Posted: 04 Jan 2012 09:00 PM PST

AGAKNYA memang benar jangkaan beberapa pemerhati politik yang menyebut Melaka bakal tumbang kepada PR di dalam PRU akan datang.  Jika dilihat pada sambutan program Jelajah DS Anwar di Melaka malam tadi, harapan untuk melihat Umno ke pintu lahad amat cerah.


Tahniah rakyat Melaka yang kini sudah terbuka mata hati mereka.  Umno tidak boleh selama-lamanya menipu rakyat Melaka.  Rakyat Melaka mungkin telah menyedari bahawa KM mereka Ali Rustam dahulu pernah melakukan rasuah politik wang sewaktu pemilihan Umno dan ini disahkan sendiri oleh Jawatankuasa Tatatertib Umno.  Maka, rakyat kini insaf dan tidak mahu lagi bertuankan Ali Rustam. 
Anwar di Melaka malam tadi


Umno mesti dikuburkan, itulah yang digambarkan oleh rakyat Melaka kini.  Malam tadi, negeri yang dahulunya `pekat' Umno kini semakin menipis.  Kehadiran ribuan rakyat Melaka malam tadi di dalam program DS Anwar sudah tentu bikin Ali Rustam resah gelisah. /wfauzdin.blogspot.com

RAJA PETRA HANYA MENGULANGI PEMBOHONGAN UMNO SEMATA-MATA

Posted: 04 Jan 2012 06:00 PM PST


Tuan/Puan Editor,

Raja Petra Kamaruddin membuat tuduhan baru-baru ini kononnya tauke-tauke Cina membayar duit kopi untuk mendapat kontrak di Selangor.

Maka, kesimpulannya adalah kerajaan Selangor masih korup seperti sebelum ini.

Suka saya bertanya kepada Raja Petra, masa bilakah Menteri Besar Selangor sekarang ini telah membelanjakan RM1.5juta semata-mata untuk pergi bercuti ke Disneyland dan Perancis?

Saya menyokong kenyataan SU Politik Menteri Besar Selangor, Cik Faekah Hussin, yang meminta Raja Petra membuat laporan rasmi terhadap tuduhan beliau itu.

Hairan saya, mengapa perlu mengeluarkan tuduhan yang tidak berasas ini di media-media milik UMNO sedangkan beliau hanya perlu membuat laporan rasmi sahaja kepada Kerajaan Negeri Selangor. Malahan, Kerajaan negeri Selangor menyediakan peruntukan sejumlah Rm15 juta setahun bagi tujuan membasmi korupsi.

Suka saya nyatakan tindakan Raja Petra membuktikan beliau telah menjadi seorang blogger upahan UMNO.

Segala prinsip dan pegangan yang beliau ada sebelum ini telah terjual kepada musuh yang hanya mahu mengekalkan sistem korup dan bernanah yang ada sekarang ini.

Saya cukup kesal akan tindakan Raja Petra yang telah mengkhianati perjuangan dan hasrat jutaan rakyat Malaysia yang mahukan sebuah negara yang bebas dari rasuah dan korupsi.

PENGUNDI DUN KOTA ANGGERIK
 
Sumber:  Melalui email

EZAM SESUMPAH AKHIRNYA MENGAKU GAGAL JATUHKAN ANWAR

Posted: 04 Jan 2012 06:00 AM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

SINAR hari ini memetik kenyataan raja sesumpah, Ezam Mohd Noor yang mendakwa Anwar Ibrahim semakin hilang kredibiliti apabila Raja Petra Kamaruddin (RPK) mula menyerang beliau di dalam seluruh media pencacai kawalan Umno.

"Tunjukkan pada saya, siapa yang masuk Umno itu ikhlas? - Ezam sesumpah

Soalan saya, semenjak bila RPK ini membantu menaikkan kredibiliti Anwar Ibrahim?  Benar, dulunya beliau dikatakan penyokong kuat kepada Anwar, sama juga seperti Ezam raja sesumpah.  Ada yang berpendapat Ezam raja sesumpah adalah `ayam sabung' kepada Anwar Ibrahim sewaktu Ezam berada di dalam Keadilan,tetapi apabila beliau bertukar dari `ayam sabung' menjadi `lembu belaan' Umno, adakah Anwar Ibrahim hilang kredibiliti?  Jika Ezam raja sesumpah gagal samasekali menjatuhkan Anwar di dalam politik, amat jauh sekali jika RPK mampu berbuat demikian.

Menjadi orang buangan, kini terpaksa bodek untuk kembali ke tanahair

Oleh yang demikian, kredit yang diberikan oleh Ezam sesumpah terhadap RPK adalah bukti menunjukkan Ezam sendiri tahu beliau gagal untuk menjatuhkan kredibiliti Anwar.  Siapakah sebenarnya yang boleh menjatuhkan Anwar di dalam politik?  Selain dari kekuasaan Allah SWT, hanya rakyat jua yang boleh berbuat demikian.  Suara rakyat suara keramat. 

"Kalau tuan-tuan lihat saya masuk Umno, ertinya saya sudah gila kerana ditekan" - Zahid Md Arip

Sudah ramai orang-orang kuat Anwar berpaling tadah kerana mereka ingin menjaga perut masing-masing.  Hajat mereka tercapai, ada yang mendapat tawaran kerja yang baik, ada yang mendapat Senator dan ada yang mendapat anugerah Datuk.  Bermula dari kumpulan 7 penyamun, kumpulan Roslan Kassim dan Zahid Md Arip, kemudiannya dituruti oleh Dr Muzafar, Ezam, Zahrain, Nalla Karupan, Zul Kulim, Gobalakrisnan dan seekor dua lagi, tiada seekor pun dari mereka ini mampu menggoyahkan sokongan terhadap Ketua Umum PKR itu.

Beberapa hari ini, mereka amat cemburu dan sakit hati apabila gerakan rakyat untuk membebaskan Anwar Ibrahim semakin bergelora.  Rakyat tidak lagi terpedaya dengan propaganda yang dimainkan oleh media-media pengampu yang buta terhadap isu lembu `Fidlot' atau wang zakat yang dibelasah oleh pemimpin Umno. Kehadiran RPK di muka-muka TV dua tiga hari ini tidak melalaikan rakyat dari mengingati betapa Umno adalah perosak ugama, bangsa dan tanahair./wfauzdin.blogspot.com

KEMPEN 901 - SHAHRIZAT BERANI BUKA MULUT DENGAN HARAPAN KISAH LEMBU LENYAP?

Posted: 04 Jan 2012 12:22 AM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

901 tetap akan menyaksikan kebangkitan rakyat yang akan bangkit menyokong DS Anwar.  Samada mereka hadir atau tidak ke Mahkamah nanti, mood rakyat kini berada di tahap yang tinggi untuk melihat Umno tersungkur di pintu luar Putrajaya.

Jangan ingat rakyat lupa kisah `Fidlot'
Apabila Kempen 901 ditiupkan, sedikit sebanyak cerita lembu dalam kondo menjadi kurang panas atau `suam-suam kuku'.  Maka, sedikit lega buat Shahrizat.  Justeru itu, setelah lama tidak bersuara akibat penangan `lembu dalam kondo', tiba-tiba sehari dua ini lancang pula mulut Shahrizat untuk menyampuk dan mengulas tentang `Kempen 901'.  Adakah beliau ingat beliau boleh melalaikan rakyat dari mengingati kisah `lembu dalam kondo', kereta mewah, hartanah dan kondo di Singapura itu?

Beliau silap, kita cuma `reserved' kan dulu isu tersebut untuk memberi tumpuan terhadap perjuangan membela dan menyokong DS Anwar Ibrahim.  Ada yang berpendapat `Kempen 901 ' ini adalah perjuangan membela individu.  Jika benar dakwaan mereka, apa masalahnya dan apakah Islam melarang kita membela nasib seseorang indidividu, apatah lagi individu berkenaan terlalu banyak berkorban untuk kita semua?  Suatu kisah, seorang wanita Muslim telah ditarik tudungnya oleh seorang Yahudi, maka Sayyidina Omar membela wanita ini sehingga ingin memancung kepala Yahudi berkenaan?  Adakah ini bukan tindakan membela individu?

Ceramah Anwar sebelum 09 Jan nanti

Sekiranya penyokong-penyokong Umno merasakan Khir Toyo tidak bersalah atau teraniaya, mereka juga boleh hadir ke mahkamah untuk memberikan sokongan kepada Khir Toyo yang mereka anggap dianiaya atas tuduhan salah laku di dalam pembelian tanah sewaktu beliau menjadi MB Selangor dahulu.  Jika mereka hadir memberikan sokongan, kita jamin kita di dalam PR tidak akan menjadi bodoh untuk membuat laporan Polis menghalang mereka hadir ke mahkamah menyokong Khir Toyo.  Setakat ini berapa ramai yang menyokong Khir Toyo jika dibandingkan sewaktu beliau berada di puncak kuasa?

Berbeza dengan DS Anwar.  Sewaktu beliau berada hampir di puncak kuasa selaku TPM, beliau mendapat sokongan kuat dari ahli-ahli Umno dan beberapa NGO termasuk NGO Islam waktu itu.  Dan, apabila DS Anwar dizalimi serta hilang kuasanya, beliau semakin kuat pendapat sokongan bahkan disokong pula oleh Pembangkang atas dasar kezaliman mesti ditentang.  Sehingga kini, bertalu-talu cubaan musuh politik beliau menyerangnya dengan berbagai cara termasuk dari bekas-bekas rakannya dahulu, DS Anwar semakin kuat mendapat sokongan.  Adakah DS Anwar itu maksum?  Sudah tentu tidak, tetapi jika dibandingkan dengan pemimpin Umno yang lain yang kebanyakan dari mereka menjadi pengampu pemimpjn rasuah, DS Anwar sememangnya layak diberi sokongan.


Shahrizat cuba untuk mengaitkan `Kempen 901' dengan perjuangan ke atas individu.  Benar, kita menyokong DS Anwar kerana beliau lebih baik dari pemimpin Umno.  Beliau jauh lebih baik dari Sharizat sendiri.  DS Anwar tidak membela lembu walaupun seekor, tiada membeli kondo atau kereta mewah dengan menggunakan wang rakyat.  DS Anwar juga tidak terlibat dengan komisyen kapal selam sejumlah RM 500 juta.  Beliau juga tidak mengambil wang zakat walaupun dibayar balik untuk kos guamannya.

Sehubungan itu, marilah kita turun bersama-sama ke mahkamah pada 09 Jan nanti untuk memberitahu penyokong-penyokong Umno bahawa rakyat akan bangun untuk menentang kezaliman di bumi Malaysia ini.  Biarkan mereka membuat laporan Polis sehingga jutaan laporan sekali pun kerana setiap laporan yang mereka buat itu tidak boleh memadamkan kisah `Lembu Dalam Kondo'./wfauzdin.blogspot.com

kerangeleber

0
sumber :-

kerangeleber


Taib tarik balik saman fitnah ke atas M'kini

Posted: 03 Jan 2012 09:51 PM PST


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Third Force to be kingmakers in GE

Posted: 04 Jan 2012 09:57 PM PST

Maverick Jeffrey Kitingan, true to form, has received his big brother deputy Chief Minister Pairin's blessing for the formation of the Third Force.

Jeffrey Kitingan, true to form, has once again decided against forming his own political vehicle to rival one led by Joseph Pairin Kitingan, his elder brother in politics. Instead, he has elected to be chairman of the Sabah chapter of the Sarawak Reform Party (Star).
The party also has a Sarawak chapter and both chapters will make common cause under a National Committee which will be the umbrella grouping for the party. Kitingan's role in the National Committee is still work in progress, according to the official line, but has already been decided.
Kitingan being with Star could not have happened without Pairin giving him the blessing, nay even encouraging him as in the past with his entry into other parties.
Between 1994, when he first "joined" PBS 10 years after its founding, and Friday Jan 6, 2012 when he joins Star Sabah, he went through as many parties as possible and all in consultation with Pairin.
Read More / Baca Lagi >>

Persiapan 100 Tahun Itqan berjalan lancar

Posted: 04 Jan 2012 09:55 PM PST

HULU TERENGGANU, 5 Jan: Persiapan Sambutan 100 Tahun Itqan al-Muluk Bi Ta'dil as-Suluk (Itqan) yang akan bermula pada petang esok, berjalan lancar.
Pengarah Itqan, Muhyiddin Abdul Rashid, 90% persiapan  sambutan di Kampung Gaung, Kuala Berang telah terlaksana, lapor Buletinonline.
"Alhamdulilah, setakat ini, semua persiapan berjalan lancar, lebih-lebih lagi dengan doa kawan-kawan yang bertungkus lumus (dan) cuaca sejak dua hari ini amat baik," ujarnya yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu selepas menziarahi Makam Syuhada Padang Kachung di Kuala Telemong, dekat sini semalam.
Katanya, kerja-kerja semakin rancak, semua jentera persiapan turun ke tapak sambutan.
"Saya kira tinggal kerja-kerja yang 'teknikal' seperti 'wiring' (pendawaian elektrik) dan benda yang kecil-kecil, benda yang besar dari segi persiapan tapak, hampir 90% selesai," ujarnya ketika ditemui Buletinonline.
Beliau yang juga Setiausaha PAS Kawasan Hulu Terengganu berharap seluruh penduduk negeri ini khususnya kawasan Hulu Terengganu, tanpa mengira pegangan politik, dapat hadir beramai-ramai ke program tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih 2.0 : Polis 'kepung' peserta himpunan BERSIH - Saksi

Posted: 04 Jan 2012 09:53 PM PST

Peserta himpunan BERSIH 2.0 dikepung di kedua-dua jalan keluar sepanjang Jalan Pudu oleh pihak polis, kata seorang saksi hari ini.

suhakam public inquiry 050112 dr ng kwee boonDr Ng Kwee Boon, yang mempunyai klinik di Hospital Tung Shin, yang terletak di jalan utama itu dalam keterangannya mendakwa polis bertindak kasar terhadap orang ramai meskipun mereka berhimpun secara aman.

"Polis mengejar orang ramai dan ada antara mereka berlari ke dalam hospital," kata doktot itu semasa inkuiri Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini.

Doktor sakit puan yang berusia 52 tahun itu menyaksikan kejadian itu semasa beliau kembali ke hospital berkenaan selepas makan tengahari pada 9 Julai lalu.

Dr Ng menifatkan perhimpunan itu sebagai aman dan teratur sehingga anggota polis mensasarkan senjata anti-rusuhan ke arah orang ramai.

Kecuaian Muhyidin punca skandal NFC

Posted: 04 Jan 2012 09:52 PM PST

KUALA LUMPUR, 5 Jan: Pihak berkuasa diminta menyiasat kecuaian Tan Sri Muhyidin Yassin dan Datuk Seri Najib Razak sehingga berlakunya skandal NFC.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, berdasarkan maklumat yang mereka perolehi, skandal ini tidak akan berlaku jika kedua-duanya tidak cuai dalam menjalankan tugas mereka.

"Kecuaian dan penglibatan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani pada ketika itu yang meluluskan projek penternakan fidlot ini tanpa mengambil kira faktor-faktor sehingga menyebabkan kegagalannya sekarang;
Read More / Baca Lagi >>

901 : PPIM, Permas buat laporan polis bantah gerakan bebaskan Anwar

Posted: 04 Jan 2012 09:51 PM PST

Akan hantar 5, 000 ahli menyokong Saiful.
KUALA LUMPUR: Dua NGO Melayu membuat laporan polis terhadap perhimpunan membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim di perkarangan makahmah tinggi di sini, Isnin depan.
Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Majlis Ayahanda Malaysia (Permas) membuat laporan polis tersebut di IPD Sentul.
Dalam sidang media.bersama hari ini dua NGO berkenaan mendakwa gerakan itu berunsur politik dan provokasi bagi mencabar kewibawaan mahkamah.
"…tindakan ini amat tidak wajar dan bersikap biadap. Mereka pentingkan survival politik semata-mata tanpa menghiraukan kepentingan awam termasuk demokrasi dan perpaduan," kata Setiausaha Agung Permas, Zulkifly Sharif.
Read More / Baca Lagi >>

Umno Mahu Rampas Kerusi Majoriti Peneroka Felda

Posted: 04 Jan 2012 09:49 PM PST

Post Pic
KUALA LUMPUR, 4 JAN : Umno berhasrat merampas semula kerusi Parlimen yang mempunyai majoriti peneroka Felda pada Pilihan Raya Umum ke-13 ini, kata Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan.

Beliau berkata terdapat 54 kerusi Parlimen di tanah rancangan Felda atau 24 peratus daripada 222 kerusi.

"Hasrat kita ialah semua kawasan Parlimen yang kalah (pada pilihan raya lalu) kita nak menang kali ini, dan antaranya kawasan seperti Tanah Merah (Kelantan), Baling, Padang Terap dan Sik (Kedah)," katanya kepada pemberita di Putrajaya, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar says opposition will survive jailing

Posted: 04 Jan 2012 09:48 PM PST

'Anwar in jail, Anwar out of jail... it doesn't matter. The most important (thing) is people should overthrow Umno,' he says.
KUALA LUMPUR: Opposition Leader Anwar Ibrahim said his coalition will survive even if he is jailed on sodomy charges, as his nationwide tour ahead of next week's verdict rolls on despite police warnings.
Anwar was charged in 2008 with having sex with a male former aide and a verdict in the long-running trial is due to be handed down on Monday. If found guilty, the 64-year-old politician faces up to 20 years in jail.
Anwar has condemned the allegations as a government plot to destroy his image in the conservative Muslim-majority country, and reverse the unprecedented electoral gains the opposition made in 2008 polls.
To rally support ahead of the verdict, he has embarked on a nationwide tour that began Tuesday in southern Johor and will sweep through six other states before a courthouse demonstration on Monday.
Read More / Baca Lagi >>

901 : RAKYAT TIDAK AKAN MUNDUR SEKALIPUN PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT DIPENJARA

Posted: 04 Jan 2012 09:47 PM PST

Dewan Pemuda PAS Malaysia  (DPPM) bertekad untuk meneruskan perjuangan meskipun sekiranya ada pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat dipenjarakan hatta keluar meninggalkan perjuangan ini. Malah DPPM bersama Pemuda Pakatan Rakyat akan menggerakkan perjuangan menuntut keadilan dan perubahan terhadap rejim yang korup ini dengan lebih bersemangat bagi memastikan kebangkitan rakyat dalam menghadapi pilihanraya umum ke 13.
Bagi DPPM, doktrin perjuangan PAS dengan meletakkan matlamat perjuangan yang lebih besar iaitu menegakkan Islam di negara ini dengan tidak menjadikan seseorang individu pemimpin sebagai tempat pergantungan sebagai bekal untuk meneruskan perjuangan sekalipun berhadapan dengan kemungkinan akan kehilangan pemimpin. Bagi ahli dan pendokong PAS, Islam adalah keutamaan dalam perjuangan dan pemimpin sebagai penggerak bagi mengemudi perjuangan ini. Malah PAS pernah diuji dengan pemimpin yang meninggalkan perjuangan ini di tengah jalan namun ia tidak meninggalkan kesan sedikitpun kepada PAS.
Read More / Baca Lagi >>

901 : Pakatan Rakyat Diramal Menang Besar Dalam PRU Jika Anwar Dipenjara

Posted: 04 Jan 2012 09:45 PM PST

PR sudah ada bakal pengganti jika Anwar dipenjara

KUALA LUMPUR: Ketua pembangkang Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, semalam berkata Pakatan Rakyat (PR) telah memutuskan penggantinya yang bakal mengetuai pakatan pembangkang itu jika beliau didapati bersalah dan dihukum penjara dalam kes liwat keduanya yang akan diputuskan oleh Mahkamah Tinggi, di sini, minggu depan.

Keputusan mahkamah itu dibuat menjelang satu pilihan raya umum ke-13 negara itu yang dijadualkan diadakan tahun ini.

Datuk Seri Anwar, bagaimanapun, tidak menamakan pengganti beliau itu dalam satu wawancara dengan agensi berita Bloomberg News, semalam.

'Kami sudah menyiapkan persediaan asas bagi sebuah manifesto bagi Pakatan Rakyat dan kami kini sedang dalam tahap-tahap akhir,' kata beliau semasa diwawancara oleh Bloomberg.

'Kami telah memutuskan perihal kepimpinan semasa pilihan raya atau selepas pilihan raya nanti jika saya dipenjarakan,' tambahnya.
Read More / Baca Lagi >>

901 : SAMBUTAN HANGAT BUAT ANWAR DI MELAKA PASTI MENGGUSARKAN ALI RUSTAM

Posted: 04 Jan 2012 09:44 PM PST

AGAKNYA memang benar jangkaan beberapa pemerhati politik yang menyebut Melaka bakal tumbang kepada PR di dalam PRU akan datang.  Jika dilihat pada sambutan program Jelajah DS Anwar di Melaka malam tadi, harapan untuk melihat Umno ke pintu lahad amat cerah.
Tahniah rakyat Melaka yang kini sudah terbuka mata hati mereka.  Umno tidak boleh selama-lamanya menipu rakyat Melaka.  Rakyat Melaka mungkin telah menyedari bahawa KM mereka Ali Rustam dahulu pernah melakukan rasuah politik wang sewaktu pemilihan Umno dan ini disahkan sendiri oleh Jawatankuasa Tatatertib Umno.  Maka, rakyat kini insaf dan tidak mahu lagi bertuankan Ali Rustam. 
Read More / Baca Lagi >>

If guilty, Pakatan will get more support?

Posted: 04 Jan 2012 09:42 PM PST

Malaysia's opposition leader believes his party could be strengthened if a court rules against him in a sodomy trial on Monday, with an economic showdown already threatening to damage the ruling coalition with polls expected this year.Malaysia is bracing for possible unrest after the two-year trial ends, with supporters of opposition leader Anwar Ibrahim hoping to draw 100,000 to a rally outside the courthouse where the verdict in the trial is due to be read on Monday.
The trial has polarised opinion in conservative, majority Muslim Malaysia. The High Courtdecision could deepen political divisions further as Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, branded a hardliner by the opposition, weighs whether to call elections this year.
Police have warned people not to gather outside the court. Mass protests could cast doubt on Malaysia's political stability and spook investors, who are vital to achieving Malaysia's target of attracting US$444 billion (RM1.4 billion) of investment by 2020.
Read More / Baca Lagi >>

Will Anwar be more effective in or out of jail?

Posted: 04 Jan 2012 09:41 PM PST

Both sides of the political divide have come with their versions on the possible aftermath of the High Court's verdict on Anwar Ibrahim.
KUALA LUMPUR: In four days, Anwar Ibrahim will either be found guilty or acquitted of sodomy. And the question people with any political inkling are asking is will he be more effective inside or out of jail.
Anwar, 64, faces 20 years in prison if found guilty of sodomizing a 24-year-old former male aide in 2008, a charge he has vehemently denied and claimed was concocted by political foes.
Both sides of the political divide will off course have differing views. Some say that if Anwar is jailed there will be a wave of sympathy for Pakatan. If he is acquitted, he will remain the biggest and sharpest thorn in Barisan National's side.
Read More / Baca Lagi >>

'Alice in Wonderland' Umno making it a 'crime' to support Anwar on Jan 9

Posted: 04 Jan 2012 09:40 PM PST

'Alice in Wonderland' Umno making it a 'crime' to support Anwar on Jan 9A few days ago several lads were arrested for distributing pamphlets advertising the upcoming show of support for Anwar Ibrahim on January 9th, the day when the verdict of the Sodomy II trial is due to be delivered .
In a gross violation of personal rights, the arrests were made and the pamphlets taken away. The high-handed police action was then followed by a series of events engineered to black-ball Anwar, and the show of support planned by his PKR party and Pakatan Rakyat coalition at the court house where the judge is widely expected to deliver a 'guilty' verdict despite manifestly fabricated charges.
Dare not testify
Anwar, the Opposition Leader and arch rival of Prime Minister Najib Razak, has accused Najib and wife Rosmah Mansor of plotting the sodomy conspiracy with complainant Saiful Bukhari Azlan to derail his political advance. Indeed, the first couple has studiously avoided giving their testimony at the trial despite having met Saiful days before he lodged a police report that led to the current case.
The first couple's recalcitrance has sparked outrage and accusations they were guilty as charged. But with the power of the government machinery behind them, Najib and Rosmah have further abused the judiciary and police to further clamp down on Anwar. Political groups linked to Najib's UMNO party and BN coalition have also rushed to join the fray.
Read More / Baca Lagi >>

901 : Anwar yakin perubahan besar berlaku meskipun dipenjarakan

Posted: 04 Jan 2012 09:39 PM PST

KUALA LUMPUR 5 Januari: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata, apa sahaja keputusan mahkamah dalam kes fitnah yang dihadapinya, tidak akan menghalang perubahan besar berlaku pada pilihan raya umum akan datang.
Menyentuh mengenai keputusan pada 9 Januari itu, Anwar meletakkan tiga kemungkinan iaitu diputuskan tidak bersalah, bersalah dan diikat jamin atau berkemungkinan besar dipenjara.
Bagaimanapun katanya, keputusan itu tidak penting, sebaliknya perubahan yang bakal dilakukan oleh rakyat untuk menumbangkan kerajaan sedia ada melalui proses pilihan raya.
"Saya yakin kemenangan akan berlaku, kalau tidak esok, dalam beberapa bulan lagi akan berlaku perubahan besar dalam negara kita.
"Biar dia (mahkamah) hukum saya dan kita doa rakyat akan hukum Umno dalam pilihan raya.
"Pada 9 Januari ini kita boleh dengar keputusan mahkamah tetapi fokus kita adalah pilihan raya," tegas dalam sidang media selepas ceramah di Bukit Baru, Melaka malam tadi.
Read More / Baca Lagi >>

901: Pemuda PAS Beri Sokongan Penuh

Posted: 04 Jan 2012 09:35 PM PST


SHAH ALAM, 5 JAN: Pemuda PAS akan memberi sepenuh sokongan bagi menjayakan himpunan 100,000 rakyat bagi melahirkan bantahan terhadap sistem kehakiman negara yang terlalu banyak dipengaruhi oleh tangan-tangan ghaib.
Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasaruddin Hassan Tantawi berkata pemuda PAS akan sentiasa teguh berada dalam kesepakatan Pakatan Rakyat dalam memperjuangkan sebarang isu yang melibatkan nasib rakyat berbilang kaum di negara ini.
Read More / Baca Lagi >>

901 : Halang himpunan khianati asas negara demokratik- Azmin

Posted: 04 Jan 2012 09:34 PM PST

KUALA LUMPUR 5 Januari: Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali menegaskan halangan kepada perhimpunan aman di mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Januari ini, bertentangan dengan asas perlembagaan dan pembentukan negara yang demokratik.
"Ia (himpunan aman) merupakan antara teras kepada amalan sesebuah negara demokratik,"
"Justeru, sebarang usaha atau tindakan yang mengusir hak untuk berhimpun secara aman dan hak menyatakan pendirian politik rakyat Malaysia, adalah pertentangan dengan asas pembentukan negara Malaysia yang demokratik, bebas dan merdeka.
"Pencabulan ke atas hak ini dianggap sebagai mengkhianati asas penubuhan negara Malaysia yang merdeka," tegas beliau dalam satu kenyataan media pagi ini.
Read More / Baca Lagi >>

901 : PKR ready to meet cops for peaceful Jan 9 rally

Posted: 04 Jan 2012 09:33 PM PST

KUALA LUMPUR, Jan 5 — PKR's Azmin Ali said today his party is ready to meet and talk with both Datuk Seri Hishammuddin Hussein and the Inspector-General of Police about next week's planned rally in support of Datuk Seri Anwar Ibrahim on the latter's Sodomy II verdict day.
Azmin said the police should protect the demonstrators' right to assemble. — File pic
Yesterday, the home minister suggested the authorities would allow the city demonstration to be held provided PKR guaranteed public peace and order. IGP Tan Sri Ismail Omar said he had ordered his boys in blue to meet and discuss with the rally organisers. "This is the best chance for the home minister and Inspector-General of Police to restore the image of the police and return police confidence to the police institution in line with the prime minister's promise to implement political reform in his administration," the PKR deputy president said.
He welcomed today the authorities' statements but called on the police to also protect the demonstrators' right to assemble.
"The right to assemble peacefully is in line with the spirit of the constitution. It is one of the basics of a democratic country," Azmin said in a statement today.
Read More / Baca Lagi >>

901 : Sama ada saya dipenjarakan tak penting - Anwar

Posted: 04 Jan 2012 09:32 PM PST

Menjelang demonstrasi kempen "Bebaskan Anwar 901" yang dirancang pada Isnin ini, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan tidak akan berlaku sebarang kekacauan selagi tiada pihak yang tampil membuat provokasi.
Read More / Baca Lagi >>

901: PKR sambut baik kenyataan Hisham, KPN

Posted: 04 Jan 2012 09:30 PM PST

KUALA LUMPUR, 5 Jan: PKR menyambut baik kenyataan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara yang memperlihatkan kesediaan pihak polis untuk berbincang dengan parti itu dan Pakatan Rakyat bagi menjamin kelancaran perhimpunan aman 901 untuk membantah rekayasa politik ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali (gambar) berkata, pihaknya bersedia untuk berbincang dengan pihak polis demi memastikan perhimpunan aman itu berjaya diteruskan dengan aman dan teratur.
Justeru, katanya PKR tegas menyeru semua anggota parti dan penyokong Pakatan Rakyat serta rakyat Malaysia yang cintakan keadilan dan kebenaran untuk berhimpun secara aman dan menyatakan sokongan terhadap reformasi demi rakyat dan negara Malaysia yang tercinta.
Read More / Baca Lagi >>

901: PR Sedia Bincang Dengan Polis

Posted: 04 Jan 2012 09:30 PM PST

SHAH ALAM, 5 JAN: PKR dan Pakatan Rakyat sedia berbincang dengan pihak polis berhubung Himpunan Aman 901 pada 9 Januari ini.
Timbalan Presiden PKR, Mohamad Azmin Ali didalam blognya berkata kesediaan untuk berbincang dengan pihak polis demi memastikan perhimpunan aman ini berjaya diteruskan dengan aman dan teratur.
"Saya menyambut baik kenyataan YB Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara yang memperlihatkan kesediaan pihak polis untuk berbincang dengan KEADILAN dan Pakatan Rakyat bagi menjamin kelancaran perhimpunan aman 901 untuk membantah rekayasa politik ke atas Dato' Seri Anwar Ibrahim.
"Hak untuk berhimpun secara aman merupakan hak rakyat yang sejajar dengan semangat keperlembagaan. Ianya merupakan antara teras kepada amalan sesebuah negara demokratik. Justeru sebarang usaha atau tindakan yang menggasir hak untuk berhimpun secara aman dan hak menyatakan pendirian politik (political expression) rakyat Malaysia adalah bertentangan dengan asas pembentukan negara Malaysia yang demokratik, bebas dan merdeka. Pencabulan ke atas hak ini dianggap sebagai mengkhianati asas penubuhan negara Malaysia yang merdeka." tulis beliau.

Read More / Baca Lagi >>

Plan B Anwar Ibrahim

Posted: 04 Jan 2012 09:27 PM PST

Demonstrasi Haram - Ulama Wahabi Cari Makan

Posted: 04 Jan 2012 09:21 PM PST

Ceramah PKR di Nabawan, Pensiangan, Sabah

Posted: 04 Jan 2012 09:20 PM PST

Ucapan Nizar di Majlis Sambutan Hari Natal Pakatan Kg Linting,Kuala Penyu

Posted: 04 Jan 2012 09:20 PM PST

Umno Sabotaj Isu Sampah di Selangor

Posted: 04 Jan 2012 08:42 AM PST


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT