Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Tor-Tor : Perusuh rosakkan Malaysia Hall di Jakarta

Posted: 22 Jun 2012 08:21 PM PDT

Kontroversi budaya Mandailing menjadi bertambah buruk apabila sekumpulan penunjuk perasaan bertindak merusuh di luar Malaysia Hall dan melempar sejumlah telur dan batu-batu besar sehingga merosakkan beberapa bahagian bangunan itu di Jakarta, pada Jumaat.

Kumpulan NGO Pemuda Pancasila itu, yang sebelumnya membakar bendera Malaysia dan melempar telur ke dalam kawasan Kedutaan Besar Malaysia di Kuningan selepas solat Jumaat, terus menghala ke Malaysia Hall di Jalan Hos Cokroaminoto, Menteng dan mula bertindak lebih ganas.
Read More / Baca Lagi >>

Sejarah PAS Johor menjelang PRU 13

Posted: 22 Jun 2012 08:18 PM PDT

Mutakhir ini, perkembangan politik di negeri Johor telah menjadi bualan di kalangan para pemerhati politik sama ada yang daripada pihak pemerintahan mahu pun kumpulan pembangkang.
Kemampuan gabungan parti politik pembangkang memenangi satu kerusi Parlimen (Bakri) dan enam kerusi DUN (Sungai Abong, Maharani, Mengkibol, Skudai, Senai dan Bentayan) telah membuka mata banyak pihak terhadap status kekebalan UMNO/BN di Johor yang mitosnya disebut sebagai "Kubu Kuat Umno di dunia" semakin diragui.


Lebih-lebih lagi, kemenangan PAS untuk menawan dua kerusi DUN iaitu di Dun Maharani dan Sungai Balang telah meletakkan satu harapan baru kepada perkembangan politik Johor yang sebelum ini tidak pernah yakin bahawa PAS akan dapat bertapak di Johor.

Malah, kemenangan PAS di Dun Senggarang dilabelkan sebagai kemenangan 'betina' kerana calon PAS iaitu Dr Mohd Ramli bin Kari menang di atas faktor kesilapan teknikal BN.


Read More / Baca Lagi >>

Musa Aman and Swiss bank feel the heat: Cashier orders worth MILLIONS of dollars!

Posted: 22 Jun 2012 08:12 PM PDT

Musa Aman and Swiss bank feel the heat: Cashier orders worth MILLIONS of dollars!The complaint in Switzerland against UBS AG, for banking timber kickbacks on behalf Sabah Chief Minister Musa Aman, has been transferred from the Zurich public prosecutor to the office of the Attorney General.
This raises the matter to a federal level, indicating the potential seriousness of the case.
It has prompted the country's weekly business magazine "Handelszeitung" to reveal further details on the scandal, which is starting to prove highly embarrassing for Switzerland's leading bank and extremely dangerous for Musa Aman.
Cashier orders worth millions of dollars
One of the key matters now raising eyebrows is the revelation that Michael Chia (Chia Tien Foh) used a series of cashier orders worth millions of dollars each to open his various bank accounts with the UBS branch in Singapore back in 2006.
Read More / Baca Lagi >>

My Truth : Isteri Ben Ali dedah rahsia

Posted: 22 Jun 2012 08:10 PM PDT


Kandungan buku ini turut menjawab segala persoalan dan khabar angin yang tersebar selama ini. PARIS - Isteri bekas Presiden Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali, Leila mendakwa rancangan pegawai atasan keselamatan menjadi punca suaminya digulingkan semasa revolusi kebangkitan rakyat pada Januari tahun lalu.

Perkara itu didedahkan menerusi buku berjudul My Truth hasil tulisannya yang dilancarkan di Perancis, kelmarin.

Isteri kedua Ben Ali berumur 55 tahun itu turut mengakui gaya hidupnya yang terlalu mewah turut mengakibatkan kejatuhan pemerintahan selama 23 tahun bekas presiden tersebut.

"Kelemahan dan kesilapan dilakukan oleh keluarga saya termasuk skandal rasuah dijadikan alat oleh pihak luar untuk menjatuhkan kami," katanya.

Kandungan buku itu turut mendedahkan mereka melarikan diri ke Arab Saudi atas desakan pegawai keselamatan Presiden, Ali Seriati yang disyaki sebagai dalang utama mencetuskan revolusi di negara Afrika Utara tersebut sehingga merebak ke Timur Tengah.

"Kami sedia pulang semula ke Tunisia jika diberi jaminan akan dibicarakan secara adil," jelasnya lagi.

Minggu lalu, mahkamah menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas Ben Ali selepas didapati bersalah mengarahkan tindakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan

PRU13: HIJRAH ARTIS KE KANCAH POLITIK, MANTAPKAN SOKONGAN PARTI ATAU SEKADAR MENGEJAR POPULARITI!

Posted: 22 Jun 2012 08:04 PM PDT

Nampaknya trend artis sertai politik semakin menjadi-jadi sekarang ini. Masing-masing seolah-olah menjadikan artis sebagai senjata baru untuk menarik generasi muda menyokong parti masing-masing. Kemasukkan artis ke dalam politik dikatakan satu penghijrahan, iaitu dari dunia glamour yang penuh maksiat kepada satu dunia baru yang cukup berbeza. Persoalannya, mana satukah yang dikatakan penghijrahan apabila seseorang artis itu terlibat dengan dunia politik?. Apakah penghijrahan golongan artis ke dalam politik mutakhir ini dapat memantapkan sokongan parti atau sekadar hanya mengejar populariti semata-mata. Bagi kerajaan UMNO BN, sudah pastilah menyertai UMNO dianggap penghijrahan kepada artis. Malah, memang sudah lama mereka menggunakan artis untuk berkempen setiap kali musim pilihanraya. Paling mengejutkan, artis juga diangkat sebagai Senator untuk mewakili golongan terbabit di Dewan Negara. Lantaran itu Datuk Jins Shamsuddin, seorang artis veteran kini menjadi harapan mereka untuk mengajak rakyat menyokong UMNO. Namun, artis terbabit dilihat lebih banyak bercakap di dewan dan tidak di pentas terbuka bersama rakyat. Sebab itulah UMNO gunakan juga Datuk Siti Nurhaliza, AC Mizal serta ramai lagi artis untuk turun berkempen bagi pihak mereka. Terbaru, Amy Search, Jamal Abdillah, Mus May dan Ibnor Reeza pula bertindak menyertai UMNO. Sebelum itu, Pengarah Filem terkenal Mamat Khalid bertindak demikian.

         
Jamal bersama Amy Search, Mus May dan juga Ibnor Reeza masuk UMNO

Read More / Baca Lagi >>

Membeli syurga dengan harta

Posted: 22 Jun 2012 08:03 PM PDT


Membantu golongan yang memerlukan dari segi harta benda, masa dan tenaga. - Gambar hiasan
Membantu golongan yang memerlukan dari segi harta benda, masa dan tenaga. - Gambar hiasan
 
Sahabat Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: "Apabila mati anak Adam, terputuslah amalannya kecuali tiga: Sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, atau anak soleh yang mendoakannya." (Riwayat Imam Muslim)

Hadis yang masyhur ini sering kali disampaikan di mimbar masjid, sering kali disampaikan daripada lisan khatib yang membaca khutbah, memberikan pengajaran yang sangat besar kepada golongan Muslimin berkenaan hari selepas mati.

Seluruh anak Adam pasti akan menghadapi mati. Selepas mati tidak akan ada amal ibadah yang kekal kecuali tiga perkara amal. Pertama, sedekah jariah. Sedekah jariah adalah amalan yang tidak akan putus pahalanya sampai bila-bila, walaupun kita telah mati. Ia juga bermaksud pemberian yang manfaatnya berpanjangan seperti mewakafkan al-Quran, mendirikan masjid, membangunkan rumah anak yatim dan menyediakan tempat mengambil air.

Read More / Baca Lagi >>

Sakit Mental : Masyarakat kita makin parah, usaha pemulihan tak serius

Posted: 22 Jun 2012 07:51 PM PDT

"Cadangan kaunseling online telah lama saya utarakan. Apakan daya, saya ni bukan pemimpin negara atau pemimpin negeri, pun bukan yang ada PhD. Kini yang ada PhD pun mendesak betapa perlunya kaunseling online ini.Tubuh unit kaunseling sakit mental online
22 Jun 2012 Oleh Dr. Ahmad Zaharuddin Sani Sabri 

JIKA disoroti sejak kebelakangan ini, masyarakat dikejutkan pelbagai kes bunuh diri dan cubaan membunuh diri. Lebih terkejut, apabila ada golongan profesional seperti doktor dan peguam yang mengambil keputusan membunuh diri, ramai yang tidak dapat memahami kenapa jalan terakhir itu yang dipilih.  

Read More / Baca Lagi >>

10 Tahun Pemergian Almarhum Ustaz Fadzil Noor (1937-2002)

Posted: 22 Jun 2012 07:50 PM PDT
Latar Belakang Almarhum Ustaz Fadzil Noor

Dengan merdekanya Tanah Melayu pada tahun 1957, pentas siasah negara ini menyaksikan pertarungan ideologi yang pelbagai samada kebangsaan Melayu, sosialisme, Islam dan sebagainya. Pelbagai tokoh muncul dalam menyuarakan aspirasi perjuangan yang diperjuangkan, sebahagiannya mampu bertahan di pentas siasah dan ada yang tersungkur ditelan waktu. Salah seorang insan yang telah melakar nama dalam sejarah politik Islam negara ini ialah Dato' Haji Fadzil Mohd Noor.

Dato' Haji Fadzil Mohd Noor atau dengan gelaran yang sangat melekat dalam jiwa ummat Islam sehingga kini "Ustaz Fadzil' merupakan seorang pemimpin dan tokoh politik yang dihormati dan disegani oleh semua lapisan masyarakat tempatan mahupun antarabangsa, ekoran daripada penampilan negarawan yang dimiliki oleh beliau. Dengan sosok yang kurus, berbusana kemas dengan kancingan baju Melayu yang lengkap, dengan sorotan mata yang hening menggambarkan ketajaman berfikir. Beliau memang dilahirkan sebagai pemimpin ummah.
Read More / Baca Lagi >>

Budaya kita baling batu , telor dan kata haramjadah bukan debat

Posted: 22 Jun 2012 07:46 PM PDT

Kata PM Najib dalam laporan Malaysiakini Najib:Debat bukan budaya kita antara lain Najib kata ,"Kita tengok keadaan. Kalau perlu debat antara pemimpin, perlulah ada debat. Tapi ia bukan budaya politik secara menyeluruh dalam sistem kita.

"Yang penting sekali rakyat ada maklumat secukupnya (dalam) membuat pilihan.
"Dan kita beri peluang parti-parti politik untuk menyiarkan manisfesto masing-masing bila sampai pada masanya," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi Umno di ibu negara petang ini.
Ditanya sekiranya lanjut sekiranya beliau menolak untuk berdebat dengan Anwar, Najib sekadar berkata rakyat ada maklumat secukupnya untuk membuat keputusan.

"Saya tak kata apa. Saya kata itu bukan... Yang penting sekarang ini rakyat ada maklumat secukupnya untuk membuat keputusan sama ada agenda kita lebih baik atau pembangkang,"  katanya.

Najib turut berkata, bukan soal debat yang menjadi keutamaan, sebaliknya, maklumat kepada rakyat mesti dikhabarkan.

"Sama ada kemampuan kita laksanakan, tunaikan ataupun pembangkang (yang) lebih meyakinkan rakyat," kata Najib lagi.-m'kini
Kalau nak debat pun takut,nak sangat buat pru 13 musim Haji kerana takut kalah apa lagi yang ada pada Najib.Malu la dapat PM macam Najib cakap tak ketawan hala flip-flop.


Kalau debat bukan budaya apa budaya yang baik untuk selesaikan isu berbangkit?Takkan budaya kita ialah baling batu dan telor dalam ceramah parti lawan?Takkan budaya Umno ialah buat kacau,pukul dan tumbuk penyokong parti lawan?


Takkan budaya kita macam Najib yang kata Haramjadah kepada  peneroka yang enggan terima penyenaraian Felda Global Ventures Holding Bhd.Budaya kita terajang rakyat yang berdemontrasi yang hanya bawa garam dan botol air mineral.


Budaya kita versi Najib sebar video lucah sampai tak kira waktu.Budaya haram jadah yang sesuai dengan Umno itu budaya kita.Budaya kita yang tak sesuai dengan Umno itu bukan budaya.


Satu cara supaya gerombolan terus berkuasa ialah gerombolan tidak mahu rakyat jadi celik dan peka dengan isu semasa.Jika rakyat terus diasah pemikiran mereka jadi tajam dalam berpolitik maka riwayat Umno akan tamat serta merta.

SPR, Pos Malaysia Harus Atasi Masalah Bekalan Borang Pemilih

Posted: 22 Jun 2012 07:40 PM PDT

Oleh Nazli Ibrahim
SHAH ALAM, 22 JUN: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Pos Malaysia digesa supaya memastikan borang pendaftaran pemilih mencukupi.
Ahli Dewan Undangan Negeri Subang Jaya, Hannah Yeoh berkata tinjauan oleh pihaknya di pejabat Pos sekitar Subang Jaya mendapati borang tersebut sudah kehabisan selama dua bulan.
"Pejabat Dun terima aduan penduduk yang memberitahu bila mereka pergi ke pejabat pos Seksyen 15, Subang Jaya untuk mendaftar sebagai pemilih SPR, borang dah habis, ak boleh daftar sudah dua bulan.
"Bila saya hubungi SPR, SPR kata Pos Malaysia kurang beri kerjasama," kata Hannah.
Read More / Baca Lagi >>

Senarai Kabinet Bayangan Pakatan Rakyat: Apa Pendapat DAN Cadangan Anda?

Posted: 22 Jun 2012 07:27 PM PDT


Baru-baru ini, ramai yang telah banyak bercakap mengenai kabinet bayangan Pakatan Rakyat sebagai pengganti Barisan Nasional (BN).

Tetapi BN telah mengejek Pakatan Rakyat kerana tidak dapat menamakan nama dan jawatan sewajarnya kununnya bermakna bahawa Pakatan Rakyat adalah jauh dari bersedia untuk mentadbir.

Apa yang berlaku, kolumnis ini telah berbincang dengan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang Tidak ingin nama disebut yang telah mengemukakan beberapa nama untuk beberapa kementerian utama manakala beberapa kementerian dihapuskan dalam melalui pemerhatian dari persembahan-ahli parlimen dari kenyataan mereka telah dibuat atau semasa perbahasan mereka di Parlimen atau Dewan Undangan Negeri dan juga melalui perbualan peribadi dengan mereka, rakan-rakan mereka atau kenalan mereka.

Walaupun senarai ini cuba untuk menunjukkan perwakilan yang adil, tidak dapat tidak, akan ada kementerian di mana perwakilan pihak-pihak tertentu akan lebih daripada yang lain.

Dilampirkan di bawah adalah senarai semua yang penting (kemaskini):Read More / Baca Lagi >>

Budaya fitnah paling teruk di era Najib

Posted: 22 Jun 2012 07:19 PM PDT

KETEREH: Biar pun Datuk Seri Najib Razak dianggap pewaris akhir kuasa Umno, namun budaya fitnah yang berlaku di bawah kepemimpinannya paling teruk dalam sejarah kemerdekaan negara.

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata, berbanding perdana menteri sebelumnya termasuk Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Tun Dr Mahathir Mohamad, budaya fitnah di era Najib paling ketara sekali.

"Budaya fitnah paling teruk berlaku sekarang berbanding di era perdana menteri sebelum ini," katanya pada ceramah isu semasa di Medan Ilmu, Kedai Peringat malam tadi.

Read More / Baca Lagi >>

Penderitaan sebenar Rohingya tidak dilapor

Posted: 22 Jun 2012 07:13 PM PDT

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) kesal usul yang diutarakan oleh YB Datuk Kamarudin Jaffar mengenai Isu Rohiingya telah ditolak di Parlimen baru- baru ini. Ini jelas menunjukkan pihak Speaker Dewan tidak memberi perhatian serius terhadap penderitaan yang dialami oleh etnik Rohingya. Padahal apa yang sedang dideritai oleh warga Rohingya sangat berat dan berkait dengan kestabilan serantau.

Kami juga amat menyesali berita penderitaan dan skala penghapusan etnik Rohingya yang kini berlaku di Wilayah Arakan (sekarang digelar Rakhine), Myanmar tidak dilaporkan dengan tepat oleh media antarabangsa.


Berdasarkan testimoni lisan dari pelarian Rohingya yang ada di Malaysia yang dapat berhubung langsung dengan saudara mara mereka di Myanmar, keadaan sangat berat dan parah.

Read More / Baca Lagi >>

Ejen 'beli wakil rakyat' terima komisen tinggi

Posted: 22 Jun 2012 07:09 PM PDT

SHAH ALAM - PKR mendakwa ejen yang dikenal pasti berhubung dakwaan membeli wakil rakyat mereka sebenarnya ditawarkan komisen yang jauh lebih tinggi dari RM2 juta.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azam Ismail berkata, komisen yang diterima ejen tersebut mencecah 200 hingga 300 peratus lebih tinggi daripada harga yang ditawarkan.

"Saya percaya, penerima komisen ini mendapat keuntungan yang lebih besar dan mereka sememangnya orang yang jahat dan tidak boleh dipercayai.
Read More / Baca Lagi >>

Hung upside down and TORTURED! Cut the crap, Najib and end the travesty

Posted: 22 Jun 2012 07:05 PM PDT

Hung upside down and TORTURED! Cut the crap, Najib and end the travesty
"Can you please come visit us every day?" asked Anthony, the Sri Lankan detainee when my colleague and I visited him and eight other ISA detainees on 25 May 2012.
As he was talking to us, he kept looking at his family photos and his medical report. I just couldn't say no for an answer, as he was looking at my colleague and I, hopeful.
As we all rejoiced when Prime Minster Najib Razak announced on the eve of Malaysia Day last year that the draconian ISA would be abolished, let's not forget there are 45 people who are still languishing in the Kamunting Camp without trial.
Voiceless as they continue to be held under lock and key, denied the right to defend themselves in the court of law.
Read More / Baca Lagi >>

Pakatan’s ‘shadow cabinet’ list

Posted: 22 Jun 2012 07:04 PM PDT

This columnist has talked to a Pakatan MP who has furnished some of the names for a few of the major ministries and the rest are based on her observation.

Recently there has been much talk pertaining to Pakatan Rakyat's shadow cabinet as the Barisan Nasional side has mocked Pakatan for being unable to name names and accordingly this means that Pakatan is far from ready to govern.
Be that as it may, this columnist has talked to a Pakatan MP who wished to remain anonymous who has furnished some of the names for a few of the major ministries while some are names culled through observations from the performances of these lawmakers from the statements they have made or during their debates in the Parliament or State Legislative Assemblies and also through personal conversations with them, their friends or their acquaintances.
While this list attempts to show a fair representation, inevitably there will be ministries wherein the representation of certain parties will be more than others.
Appended below is the all-important list:
Read More / Baca Lagi >>

Jawab BERSIN Dalam SOLAT - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Jun 2012 07:02 PM PDT

ABANG Enggan Terima NAZAR - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Jun 2012 07:02 PM PDT

WANITA Perlu Pakai STOKIN Depan MUHRIM ? - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Jun 2012 06:59 PM PDT

Hukum HALALKAN Hutang Dengan LISAN - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Jun 2012 06:57 PM PDT

KAWAN Anggap ORANG Ramai TAK Setaraf Dengannya - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Jun 2012 06:52 PM PDT

Abe Din Tausah Ceramah Kg Gong Pak Damat K Nerus

Posted: 22 Jun 2012 06:50 PM PDT

Dr Alias Ceramah Kg Gong Pak Damat K Nerus

Posted: 22 Jun 2012 06:49 PM PDT

YB Dato' Hj. Mohd Amar Nik Abdullah | Kuliah Jumaat 15 Mei 2012

Posted: 22 Jun 2012 06:48 PM PDT

PAS tak akan pecat Che Rosli - Zailah

Posted: 22 Jun 2012 06:47 PM PDT

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT