Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

sumber :-

MIMPI SENJA


DSAI berjaya selamatkan RM3 billion dari disonglap kroni Mahathir

Posted: 20 Jun 2012 07:30 PM PDT

Ketika ramai orang melihat soal kawalan ke atas wang sebanyak RM 3 billion oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim seperti yang didakwa bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid sebagai satu perbuatan yang salah, penulis pula melihatnya dari pandangan berbeza.
Pada penulis, ketika itu, di kala ekonomi negara sedang menghadapi masalah berikutan tekanan penyangak matawang dari luar, situasi ekonomi dalam negara pula menyaksikan projek-projek mega diserahkan kepada kroni-kroni Tun Dr. Mahathir, terutamanya kepada proksi paling rapatnya, Tun Daim.

Perkara ini didedahkan sendiri oleh Datuk Seri Dr. Zahid Hamid, ketika itu Ketua Pemuda UMNO Malaysia dalam perhimpunan Agung UMNO 1998.  Pendedahan yang menggegarkan negara itu menyaksikan satu persatu nama kroni Mahathir di dedahkan sebagai penerima terbesar kontrak kerajaan dengan Daim mengungguli carta.

Walaupun tidak ada kajian mendalam dibuat, tapi penulis sentiasa percaya bahawa semua pembaziran wang negara untuk projek-projek mega pada waktu itu turut menyumbang kepada kegawatan ekonomi negara – walaupun tidak menafikan spekulator wang asing sebagai punca utama.

Logiknya disini, kalau ratusan billion ringgit wang untuk pembinaan projek-projek mega ini kekal sebagai rizab emas negata, penulis percaya Bank Negara Malaysia mampu bertahan dari serangan spekulator asing ke atas matawang kita.

Itupun, penulis mendengar, salah satu dari projek mega tersebut iaitu Kompleks Sukan Bukit Jalil yang dibina Kumpulan Renong (kini UEM Berhad)untuk Sukan Komanwel 1998, kekal tidak dibayar kerajaan kepada syarikat yang membinanya dan dianggap sebagai 'sumbangan ikhlas' Tan Sri Halim Saad (proksi Daim) kepada kerajaan Malaysia dibawah pimpinan Mahathir.

Kalau Anwar tidak membawa keluar wang RM 3 billion ini dengan segera, percayalah, wang dalam negara kita akan habis dibahagi-bahagikan kepada kroni-kroni Mahathir (konon atas nama pembiayaan projek mega), dengan rakyat dibawah hanya tinggal menganga sahaja.

Itu dari segi projek mega, dari segi ekonominya pula tindakan membawa keluar wang RM 3 billion itu juga mempunya kesan positif kepada ekonomi negara.

Seperti yang kita semua sudah tahu, sumber kepada RM 3 billion itu adalah datang dari not RM 500 dan RM 1,000 yang dihentikan penggunaannya oleh Bank Negara Malaysia pada akhir 1990-an sebagai sebahagian dari tindakan menyelamatkan ekonomi Malaysia dari krisis matawang serantau yang melanda negara pada ketika itu.

Dengan kejatuhan Ringgit yang sangat ketara pada ketika itu, tindakan membawa keluar wang ini dan menyimpannya di luar adalah sebenarnya tindakan yang patut dilakukan untuk memastikan nilai wang kita kekal kompetitif apabila kaedah tambatan matawang diperkenalkan.

Sekurang-kurangnya, Malaysia masih mempunyai wang untuk diniagakan di luar negara.  Perlu diingat Bank Negara telah mencairkan RM 30 billion dari rizab emas negara untuk mempertahankan ringgit pada 1997 sahaja dan beratus billion lagi telah dibelanjakan untuk projek-projek mega seperti KLIA, Putrajaya dan sebagainya.

Mana ada duit lagi yang tinggal?  Disinilah wang RM 3 billion itu memainkan peranan.

Pendek kata, pengambilan keluar wang ini punyai strategi yang akhirnya menguntungkan ekonomi negara, dilakukan oleh Anwar yang dianggap banyak pihak sebagai pengkhianat bangsa.  Sekarang kita tahulah siapa pengkhianat bangsa dan siapa yang tidak.


Dipetik dari mynewshub - Malaysian Digest

Pelakon Hairie Othman kini bersama PAS

Posted: 20 Jun 2012 05:00 PM PDT


Kita sudah tahu banyak Artis yang kebelakangan ini mula secara terang-terangan menyokong perjuangan Pakatan Rakyat, Bermula dari Pak jabit yang sedari dulu memang ideologi politiknya bersama Pakatan Rakyat, kemudian kemunculan Bob Lokman di atas pentas PAS.

Kemudian beberapa artis lain menunjukkan kecenderungan menyokong pakatan Rakyat, antaranya Wardina Safiya, Arwahyarham Bob Kuman yang akhir hayatnya mendekatkan diri kepada Islam, penyanyi Aishah yang beberapa kali menceritakan pengalamannya atas pentas PAS, Abby Abadi dan Dayangku Intan.


Malah malam tadi bertempat di  Stadium PJ, Kelana Jaya, Petaling Jaya, Selangor Sham Kamikaze seorang pemain gitar yang disegani dalam industri seni tanah air bertindak moderator dalam satu program bersama Ustaz Azhar Idrus.

Ini membuktikan perjuangan Pakatan Rakyat tidak lagi asing dari golongan pengiat seni tanah air.

Kini seorang lagi Artis dikatakan telah berceramah diatas pentas PAS untuk menyokong pakatan rakyat secara terbuka.
Pelakon Hairie Othman dikatakan malam tadi telah berceramah diatas Pentas PAS, Sila lihat gambar dibawah.Benarkah Hairie berceramah di atas pentas Pakatan Rakyat, mungkin bagi ramai orang ia agak pelik, jarang sekali artis muda mahu menentang arus.

Namun jika disoroti beberapa perkara yang dilakukan oleh hairie sebelum ini, adalah tidak mustahil langsung beliau telah naik dan berceramah diatas pentas Pakatan Rakyat, ini berdasarkan sokongan beliau terhadap Pakatan Rakyat tidak diselindungkan.

Terdahulu beberapa hari lepas sekeping gambar menunjukkah Hairie dan seorang lagi rakan seni sedang duduk menjamu selera bersama seorang pemimpin PAS. 


Hairie sebelum ini pernah menempelak kenyataan seorang pemimpin Umno kelantan yang memperlekeh tindakan beberapa orang artis yang menyokong perjuangan PAS dan Pakatan Rakyat.

Didalam laman sosial facebooknya dia menulis

"saya artis jugak, kalau artis kempen/masuk UMNO x de pulak nak dijadikan isu, kenapa bila kita nak demokrat, nak berbeza pendapat selalunya dianggap pembangkang, kenapa, nak berbeza pendapat tak bole ke? mesti ikut macam lembu saja?" - hairie othman 


Jika benar Hairie Othman telah memilih untuk berada di atas pentas Pakatan rakyat, ia sesuatu yang bagus, tidak ramai sebenarnya artis di dalam negara ini yang berani menentang arus gara-gara takut kelak periuk nasi mereka terjejas kerana pilihan mereka.

"tukanglawan" tahu masih ramai lagi artis yang memilih berdiam diri, kita hormati apa yang dilakukan mereka kerana kita faham risiko yang akan mereka hadapi.

Dan buat artis yang berani bersuara secara terang-terangan, anda melakukan sesuatu yang sepatutnya, tugas artis bukan sekadar menghibur , anda juga punya fungsi cukup penting dalam masyarakat sivil, tahniah.tukanglawan

edisi KANTOI : Isteri serang skandal suami di hospital [VIDEO]

Posted: 20 Jun 2012 01:15 AM PDT

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT