Nuffnang

Pengikut

Anak Sungai Derhaka

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Unisel cair aset bantu pelajar dianiaya Kerajaan Barisan Nasional

Posted: 07 Jun 2012 09:04 AM PDT


UMNO/Barisan Nasional telah menjadikan pelajar UNISEL dan ibubapa mereka yang sebahagian besarnya Melayu sebagai mangsa hanya kerana perbezaan dasar politik antara Kerajaan Selangor dan Pusat.


Hal ini jelas menunjukkan BN sanggup melakukan apa sahaja untuk melaksanakan politik sempit mereka hatta menganiaya dan menggadai masa depan anak-anak muda di negara ini.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Khaled Nordin mengakui sengaja membekukan pinjaman PTPTN untuk para pelajar UNISEL kerana mahu membalas dendam terhadap kerajaan negeri Selangor yang diperintah oleh Pakatan Rakyat.

Ini berikutan ikrar dan janji Pakatan untuk memberi pendidikan percuma kepada semua pelajar di negara ini jika berjaya mengambil alih Putrajaya pasca Pilihan Raya Umum ke 13 nanti.

KENYATAAN AKHBAR
KHAMIS, 7 JUN 2012

UNISEL AKAN CAIRKAN ASET UNTUK BANTU PELAJAR 

Kerajaan Selangor memandang berat kesusahan yang dihadapi pelajar-pelajar baharu Universiti Selangor (UNISEL) yang teraniayai ekoran tindakan Kerajaan Persekutuan dan Menteri PengajianTinggi yang membekukan PTPTN kepada pelajar di universiti tersebut.

Sebagai tindakan jangka pendek, pihak UNISEL akan menggunakan asetnya untuk membantu pelajar-pelajar yang dalam kesukaran meneruskan pengajian.

Aset ini merupakan hartanah seluas 500 ekar yang diperolehi hasil penyusunan semula hutang-hutang TALAM. Kerajaan Selangor telah selesai menyusun semula hutang-hutang ini di mana tanah seluas 500 ekar telah menjadi aset UNISEL.

Kerajaan negeri akan membantu UNISEL mengapungkan hartanah tersebut dipasaran untuk mendapatkan wang tunai.

Dianggarkan sejumlah RM30 juta boleh diperolehi hasil dari usaha ini. Sebahagian wang ini akan digunakan untuk membantu pelajar-pelajar yang teraniayai akibat dari tindakan kerajaan BN membekukan PTPTN.

Walaubagaimanapun, bantuan kewangan ini hanyalah berbentuk sementara sehingga penyelesaian konkrit dicapai. UNISEL akan memperincikan bantuan yang akan diberikan kepada pelajar -pelajar teraniayai ini dalam tempoh terdekat.

Kerajaan Selangor sangat kecewa dengan tindakan Kerajaan Persekutuan khususnya Menteri PengajianTinggi yang mengaku bertanggungjawab mengarahkan pembekuan PTPTN kepada UNISEL.

Tindakan tidak bertanggungjawab dan membelakangi semangat Federalisme ini bukan sahaja menganiayai pelajar-pelajar baharu malah telah mengecewakan ibubapa yang menaruh harapan tinggi terhadap anak-anak mereka.

Barisan Nasional telah menjadikan pelajar UNISEL dan ibubapa mereka yang sebahagian besarnya Melayu sebagai mangsa hanya kerana perbezaan dasar politik antara Kerajaan Selangor dan Pusat.

Hal ini jelas menunjukkan BN sanggup melakukan apa sahaja untuk melaksanakan politik sempit mereka hatta menganiaya dan menggadai masa depan anak-anak muda di negara ini.

TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

Khalid Samad Dedah Video Agen UMNO/BN Cuba Beli MP PKR (Video Inside)

Posted: 07 Jun 2012 07:39 AM PDT


MP Shah Alam, Khalid Samad hari ini secara eksklusif mendedahkan rakaman video yang menunjukkan cubaan agen Umno-BN yang didakwa terlibat dalam rundingan untuk membeli wakil rakyat PKR dengan nilai RM2 juta tahun lalu.

Video gambar stil berdurasi empat minit di salah sebuah restoran di Lembah Klang itu menunjukkan perbincangan antara lima individu yang dikatakan cuba merasuah MP PKR terbabit supaya lompat parti.

Khalid yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor berkata, dua daripada lima individu itu didakwa sebagai wakil Umno-BN, manakala dua lagi iaitu seorang lelaki dan seorang wanita dikenalpasti sebagai wakil PKR bagi MP tersebut.

Sementara seorang lagi, kata Khalid adalah pemandu bagi salah seorang agen Umno-BN berkenaan.

"Rakyat Malaysia harus sedar bahawa ini adalah taktik kotor Umno-BN dalam cubaan untuk membeli MP Pakatan yang telah dipilih oleh rakyat untuk mewakili pihak lain tetapi dengan tawaran jutaan ringgit, mereka akan belot.

"Tetapi ini merupakan satu cubaan yang selama ini telah disebut banyak kali tetapi ini mungkin kali pertama kita dedahkan buktinya," katanya.

Beliau berkata, video asal berdurasi tiga jam itu hanya akan didedahkan sepenuhnya Selasa depan bersama pendedahan MP Pakatan yang cuba dibeli.

Tambahnya, beliau turut mempunyai bukti lanjut yang mendedahkan pertemuan agen Umno-BN dengan niat untuk membeli serta merasuah 15 pimpinan Pakatan supaya belot terhadap parti mereka.

Bagaimanapun jelasnya, laporan polis terhadap perkara tersebut hanya akan dibuat selepas pendedahan video itu selesai dilakukan.

"Kalau Umno-BN cuba nak menafikan, kita akan beri mereka peluang sehingga Selasa depan untuk buat kenyataan. Kalau mereka mahu tonton video ini dulu pun, terpulang kepada mereka.

"Tetapi hakikatnya pembelian MP yang dilakukan secara bersungguh-sungguh dengan agen-agen yang mengenalpasti calon untuk lompat parti telah gagal. MP yang ditawarkan dengan duit itu akan tampil memberi keterangan," ujarnya.

Sidang media dan pendedahan rakaman video tersebut boleh di ikuti dibawah.


Usul dari Nurul Izzah yang akan ditolak mentah-mentah oleh Yang diPertua Dewan Rakyat..

Posted: 07 Jun 2012 04:30 AM PDT

Berikut adalah usul yang akan di bawa oleh Nurul Izzah ke Parlimen yang dijamin akan ditolak mentah-mentah oleh Yang di Pertua Dewan Rakyat..

Biarpun usul yang mahu dibentangkan ini penting kerana ianya melibatkan penjualan dokumen rasmi sulit Kementerian Pertahanan Malaysia, namun kepentingan Najib perlu diutamakan.

Kerana jika dibentangkan usul ini di Parlimen maka akan bagai cacing kepanasanlah Najib..

Scandal Scorpene timbul di Malta pula...

Posted: 06 Jun 2012 10:26 PM PDT


Skandal kapal selam Scorpene Malaysia nampaknya telah melebar ke kepulauan Mediterranean Malta, di mana seorang anggota parlimen pembangkangnya mendakwa bahawa perunding kewangan yang berpangkalan di Malta milik Perancis, sedang disiasat kerana peranannya dalam pembelian kontroversi dua kapal selam itu pada berharga AS$1 (RM3.1 bilion) oleh kerajaan Malaysia.

Menurut portal berita - Malta Today - MP Evarist Bartolo memberitahu parlimen Malta bahawa perunding kewangan milik Perancis, Gifen, sedang disiasat oleh pegawai Perancis berhubung dakwaan sebahagian daripada 114 juta euro (RM457 juta) komisen yang dibayar kepada Perimekar Sdn Bhd, yang dimiliki sepenuhnya oleh Abdul Razak Baginda, rakan rapat Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak, telah 'dibersihkan' melalui Malta.

Komisen Perimekar telah dikritik sebagai satu dalih untuk sogokan kepada tokoh politik.

Laporan lain dari Malta mendakwa bahawa Gifen telah ditubuhkan oleh Jean-Marie Bouvin, yang juga banyak terlibat dalam penjualan kapal selam dari syarikat pertahanan milik Perancis, DCN, kepada Pakistan dan kapal frigat kepada Taiwan (kanan).

Pendakwa Perancis dikatakan telah menemui kaitan Gifen selepas mereka meneliti dokumen dan laporan sulit dalaman DCN dan Kementerian Pertahanan Perancis serta menemuduga pegawai DCNS (dahulunya dikenali sebagai DCN) dan syarikat-syarikat yang berkaitan seperti Thales serta pegawai di kementerian berkenaan.

Bartolo mendakwa, syarikat-syarikat lain yang didakwa digunakan untuk tujuan yang sama ialah Eurolux, yang berpangkalan di Luxembourg, dan Technomar, yang berpejabat di Belgium.

Bartolo seterusnya mendakwa Gifen, yang diasaskan pada tahun 2001 oleh Bouvin, mempunyai kaitan rapat dengan perkhidmatan perisikan Perancis, dan mempunyai hubungan rapat dengan bekas Presiden Perancis Nicolas Sarkozy dan Perdana Menteri Dominic de Villepin.

Malta Today melaporkan, selepas Perancis menandatangani Konvensyen PBB Menentang Rasuah, Bouvin didakwa mula beroperasi melalui saluran lain - menubuhkan syarikat di Ireland, Switzerland, Mauritius, Isle of Man dan Malta.

Nama Sarkozy (kiri) telah disebut berkaitan dengan rasuah besar-besaran yang dijanjikan kepada para jeneral Pakistan bagi pembelian kapal selam SSK Scorpene dari Armaris, yang kini menjadi sebuah unit pertahanan DCNS di Perancis.

Sebelas juruteknik Perancis telah diletupkan dengan bom kereta yang pada mulanya dipersalahkan kepada Al-Qaeda.

Bagaimanapun, cerita berikutnya di Perancis, yang dipanggil "L'Affaire Karachi," mendakwa jeneral Pakistan meletupkan van tersebut sebagai membalas dendam ekoran pembatalan bayaran sogokan oleh presiden ketika itu, Jacques Chirac.

Sarkozy menafikan sebarang penglibatan dalam skim sogokan tersebut. Bagaimanapun, berikutan dia kehilangan jawatan presiden Perancis kepada Francois Hollande, penyiasat mungkin meneliti semula aktivitinya. - Asia Sentinel


Report from Malta Today...

Maltese company implicated in French anti-corruption sting

Yesterday's Parliamentary discussion took an unexpected turn, when Opposition MP Evarist Bartolo used his adjournment speech to highlight details of an ongoing international criminal investigation into a complex web of murder, intrigue and scandal in which a Maltese company is understood to be involved.

According to the investigation cited by Bartolo in parliament yesterday, a French-owned, Malta-based financial consultancy services called 'Gifen' is involved in a money-laundering operation which is in turn connected to: a €1 billion contract for the purchase of military submarines from France by the Malaysian government in 2002; allegations of a €114 million 'commission' that changed hands during negotiations between French and Malaysian officials; and - most sinister of all - the kidnapping and violent murder of a Mongolian modelling student in Malaysia in 2006.

In parliament yesterday, Bartolo revealed how this complex bribery/murder scenario, that has caused scandal in both Malaysia and France over the past decade, has now also managed to finds its way here to Malta: with a Maltese company currently being investigated by French officials over allegations of laundering part of the money involved in this transaction..

The former Education Minister revealed how French inquiring magistrates have now ordered the police to initiate an international investigation into a number of companies based in France, Luxembourg and Hong Kong - including one in Malta - as part of a global anti-corruption sting.

The story opens in June 2002, when, after three years of negotiations, the Malaysian government concluded a €1 billion deal with French company Armaris (now DCNS) and Spanish naval shipbuilder Izar (now Navantia) for the purchase of 2 SSK Scorpene submarines, as well as associated support and training.

The contract was signed by Malyasia's minister of defense (now prime minister) Najib Razak, and allegations quickly followed that DCSN had previously been sold confidential information relating to their bid by Malaysian companies understood to be close to Razak.

One company named in the initial rumours was Perimekar, owned by Razak's close associate, the prominent Malaysian businessman Abdul Razak Baginda.

But it was with the 2006 murder of 28-year-old Mongolian modelling student Altantuya Shaaribuu that suspicions of high-level corruption started to gain ground in earnest.

In March 2009, French Journalist Arnaud Dubus published a report in France's Liberation, citing hundreds of confidential documents, which suggested a connection between the mysterious murder of the student-model, and a 'commission' of around €114 million paid to Perimekar in connection with the Scorpene submarine deal.

The motive for Altantuya's death was reportedly that she had claimed a €500,000 share of the "commission" paid to Baginda (who appears to have also been her lover) for the purchase of the submarines... and then threatened to reveal all that she knew about this case if her demand was not met.

According to documents made public by French newspaper 'Liberation', Altantuya had been murdered on the orders of Abdul Razak Baginda, who was later acquitted on all charges by a Malaysian court
However, Prime Minister Razak himself has now been implicated in the associated bribery deal, and Dubus' report includes details of text messages he had reportedly sent Baginda, which in turn strongly imply a cover-up and interference with police investigations.

The kidnapping itself was carried out in broad daylight in front of Baginda's house in the presence of eye-witnesses. And in a detail that could easily have emerged from a James Bond movie, the perpetrators were later identified only because the taxi-driver who had been hired by Altantuya for the day, reported the kidnapper's car licence plate to the police... officially as part of a complaint that he had not been paid for his services.

Police investigations traced the vehicle to Malaysian Special Branch police, causing embarrassment to the government, and awakening curiosity among the local press.

But while the Malaysia investigations have apparently stalled, French investigators soon took an interest in a case which appears (if allegations are true) to also point fingers at one of France's top names in the shipbuilding industry.

French investigating magistrates are now looking into a Hong Kong-based company called Terasasi (Hong Kong) Ltd. Abdul Razak Baginda is listed as one of the two directors of the company. The other director is his father, Abdul Malim Baginda
Where does Malta come in?

In parliament yesterday, Evarist Bartolo revealed that among the several companies worldwide currently investigated by French authorities in connection with this case is Gifen: a Malta-based company founded in 2001 by Frenchman Jean-Marie Bouvin, who has long been associated with the sale of military and defence equipment to countries such as Malaysia, Pakistan and Taiwan.

On paper, Gifen offers consultancy services, and Bartolo said in parliament yesterday that its sole director is listed as David Grech, with Noelle Grima as company secretary until March 2011, when Edward Attard Montalto also joined the firm.

Its auditors are Attard Giglio and Co.

Bartolo noted also that Gifen's most active years were between 2001 and 2004, with an income of almost €1.5 million, while its registered expenses took the form of 'consultancy services' and 'travelling expenses'.

Bartolo added that French investigators are currently looking into whether Gifen was used "to facilitate the movement of money involved in this contract", as well as to pay for travelling expenses incurred by Baginda and Altantuya. Other companies allegedly used for similar purposes are Eurolux (based in Luxembourg) and Technomar, based in Belgium.

Bartolo further alleged that Bouvin, who had founded Gifen in 2001, was very well-connected with the French secret services, and close ties both with (then) President Nicolas Sarkozy and Prime Minister de Villepin.

According to the Opposition MP, Bouvin would pay commissions, through a company called Heine, in order to secure successful bids for public contracts.

After France signed the UN Convention Against Corruption, Bouvin allegedly began to operate though different channels - setting up companies in Ireland, Switzerland, Mauritius, the Isle of Man... and Malta.

Bartolo added that responsibility to regulate such operations in Malta fell to the Financial Intelligence Analysis Unit and the Malta Financial Services Authority, and that the reputation of Malta as a centre for financial services was at stake. He reminded the Houseof a report by the Council of Europe's Committee on Money Laundering, which had observed that Malya's legislation is good, but enforcement is lacking.


Malta Today

Takut diboikot kerana letak gambar Najib dibekas minumannya,, 100 Plus siarkan kenyatan ini..

Posted: 06 Jun 2012 08:00 PM PDT


Pasti ada yang tertanya-tanya kenapa agaknya pihak pengeluar minuman isotonik 100 Plus menyiarkan kenyataan di atas dalam  FB mereka.

Mereka menjelaskan bahawa gambar Najib yang terpapar di bekas minuman yang dikeluarkan mereka hanyalah sticker yang telah dicetak untuk Najib ketika beliau melawat gerai 100 Plus semasa himpunan belia yang lalu.

Maknanya mereka tidak mencetak gambar Najib di bekas minuman yang dikeluarkan mereka oleh itu kalau korang tak tergamak atau tak lalu nak minum 100 Plus yang ada gambar Najib tu.. korang boleh koyak begitu saja..


Sebab mereka keluarkan kenyataan itu ialah setelah tersebarnya gambar bekas minuman 100 Plus yang memaparkan gambar Najib pihak mereka telah menerima kritikan pedas daripada rakyat Malaysia dari segenap lapisan kaum.

Dan ada kemungkinan produk mereka akan diboikot .. jadi kerana khuatir produk mereka menjadi mangsa boikot oleh rakyat Malaysia yang bencikan Najib terpaksalah mereka keluarkan kenyataan seperti di atas itu..

Akibat Letak Gambar Najib.. Minuman 100 Plus Bakal Di Boikot 

Terbaru, minuman isotonik yang popular di Malaysia telah menerima kritikan pedas daripada rakyat Malaysia dari segenap lapisan apabila memaparkan wajah PM Malaysia, Najib Tun Razak di tin minuman mereka.

Demikian hebatnya gambaran kebencian rakyat Malaysia terhadap Najib kini. Belum pernah berlaku dan menimpa PM-PM sebelum ini tetapi berlaku kepada Najib.

Minuman isotonik 100 Plus telah diperkenalkan di Malaysia pada 1983 oleh sebuah anak syarikat Fraser & Neave (F&N).

Belum dapat dipastikan mengenai gambar Najib di tin minuman tersebut samada dilakukan secara sukarela oleh pihak pengurusan 100 Plus, atau mendapat arahan dari pihak tertentu atau menerima kontrak tertentu bagi tujuan menaikkan imej Najib.

Walau apa sekalipun jawapannya, yang pasti rakyat sudah mempersoalkan langkah tersebut dan bertindak untuk memboikot minuman 100 Plus.

Ia juga BUKTI NYATA: apa saja yang ada gambar atau nama Najib, ia ditolak rakyat.

Dan ia pengajaran besar buat semua pengeluar barangan keperluan rakyat. Itulah akibat mengharamjadahkan rakyat sendiri.... - Addin

PANAS!! Scandal Scorpene disiarkan di Cambodia pula...

Posted: 06 Jun 2012 05:00 PM PDT


Secara amnya Scandal Scorpene yang melibatkan Najib, Razak Baginda dan Altantuya diketahui oleh kebanyakkan warga Malaysia yang punya acess internet.

Meskipun begitu kerana taksub kepada Najib ianya dianggap fitnah oleh kebanyakkan penjilat Najib walaupun mereka sendiri membacanya dan tertanya tanya kenapa Najib membiarkan laporan yang memburukkan dirinya disiarkan oleh media luar negara.

Kerana tindakan media yang ditunggang oleh pentadbiran Najib menggelapkan berita atau laporan mengenai Scandal ini, maka jika kita menceritakan perkara ini kepada Makcik dan Pakcik di Felda atau kepada sesiapa sahaja yang tidak punya acess terhadap internet mereka tidak akan percaya.

Najib sememangnya mampu untuk mengawal dan mengongkon media-media cetak yang berada didalam Malaysia yang permit penerbitannya terletak ditangan pentadbiran Najib, tetapi tidak kepada media cetak luar negara.

Baru-baru ini sebuah penerbitan di Hong Kong telah menyiarkan satu artikel tentang scandal yang melibatkan RM500 Juta dana dari pembayar cukai.

Menurut apa yang dilapornya, Najib dipercayai atau disyaki telah memainkan peranan sebagai dalang atau perancang utama kepada pembunuhan Altantuya - sepenuhnya sila baca di ( SINI )

Dan kini laporan tentang scandal ini disiarkan pula oleh sebuah negara jiran yang lebih hampir dengan Malaysia iaitu Cambodia pula…

And here are the report....

Submarine deal resurfaces to haunt Malaysia's top man 

A decision made in Paris last month means that one of this region's most sensational episodes is going to resurface with a vengeance.

It began a dozen years ago when Malaysia's Prime Minister Najib Razak held the defence portfolio and ordered two Scorpene submarines from the French shipbuilder, DCNS, for about US$400 million each.

The deal was brokered by Razak Baginda, who ran the Malaysian Strategic Research Institute, which was funded by Najib and designed to further his political career.

In the interest of full disclosure, let me reveal that I met Razak regularly during my posting in Kuala Lumpur in the 1990s and continue to see him each time I visit Malaysia.

When he became pointman for the Scorpene purchase, however, I had left KL and did not see him again until we met in Venice, Italy, at the 2002 ASEAN-Europe conference.

Razak attended only briefly and when I asked why he was rushing off, he said he was needed in Paris for an important defence deal.

Later, it was revealed in the Malaysian parliament that the "commission" for the sub contract was 114 million euros, or about $160 million at the time.

The money was paid into the KL bank account of Perimekar, a company set up by Razak just before the contract was signed and which had no track record of handling defence procurements.

It is alleged that the $160 million was split between Razak, Najib and other figures in the United Malays National Organisation, the dominant party in Malaysia's ruling National Front coalition.

Based on this allegation, the French police raided the offices of DCNS and seized a stack of documents indicating the payment of massive bribes.

And last month, after examining the documents, Judge Roger Le Loire ordered a criminal investigation to be launched.

It will almost certainly involve filing subpoenas for both Razak and Prime Minister Najib to appear in court.

Before considering that dramatic prospect, however, we must recall that when negotiating the contract, something amazing happened to Razak.
He fell in love.

Now although Razak, a family man with a high-profile public image, had long emulated the philandering reputation of his mentor Najib, this latest affair was completely different.

He fell hook, line and sinker for the woman – a stunningly beautiful Mongolian model named Altantuya "Tuya" Shaaribuu.

Soon after meeting her in Hong Kong, Razak took her off to tour Europe in his red Ferrari, wining and dining at all the best spots and finally ending up in Paris where they met Najib.

Multilingual Tuya, as well as being drop-dead gorgeous, was also smart and quickly learned about the huge bribe for the sub deal and doubtless envisaged a handsome cut for herself.

But succumbing to "fatal attraction syndrome", she clung relentlessly to Razak, and he, fearing that her indiscretions might bring him down, tried to end the affair.

She would not have it, and in desperation, he spoke to Najib and the police were called in to keep her away.

Two aggressive Special Branch officers took their assignment literally and kidnapped her.

Then they raped her, shot her in the head and blew up her body with C4 explosives from Najib's defence ministry – and for good measure, erased her entry into Malaysia from immigration records.

In effect, she vanished.

But thanks to continued pressure from her well-connected family and the Mongolian Embassy, the crime was eventually uncovered and those involved arrested – all except Najib, of course.

After a long, lurid and electrifying trial, the two cops were sentenced to death and Razak was acquitted. Now, however, with the launch of Judge Le Loire's investigation in Paris, it appears he could soon be back in court.

And PM Najib may not escape so easily either, since the issue will be raised in parliament next week and will impact the coming general election.

If so, Tuya's gruesome death will not have been in vain.


The Phnom Penh Post

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT