Nuffnang

Pengikut

ALHUSSEYN

sumber :-

ALHUSSEYN


Imej PDRM Semakin Tercemar Akibat Termakan Fitnah Utusan Meloya

Posted: 07 May 2012 04:36 AM PDT

Akibat terlalu percayakan fitnah Utusan Meloya dan blog-blog Umno yang menuduh Khalid Ismath adalah lelaki yang menendang polis, PDRM terpaksa menangung kemaluan besar di atas tindakan terburu-buru mereka menahannya pagi kelmarin.

"Polis tidak sepatutnya melakukan perbuatan yang menyebabkan masyarakat semakin hilang kepercayaan terhadapnya dan tidak lagi meyakininya," kata Naib Presiden PAS Mahfuz Omar di sini

Polis yang gagal untuk melanjutkan tahanan reman empat hari daripada Mahkamah Majistret terhadap aktivis pelajar Khalid Ismath, terpaksa membebaskannya semalam.

Tetapi Utusan Meloya hari ini masih nak memutar belitkan isu ini dan melaporkan kononnya Khalid dibebaskan dengan jaminan polis.

Polis menahan pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu pada pagi Sabtu lepas berhubung siasatan terhadap foto yang menunjukkan seorang lelaki menyerang seorang anggota polis trafik semasa BERSIH 3.0 berhampiran Dataran Merdeka.

Khalid bertegas bahawa penyerang dalam gambar itu adalah orang lain manakala dia memakai warna (kuning) yang berbeza pada hari berkenaan.(Lihat gambar kiri)

Katanya, polis telah menggeledah rumahnya pada hari Sabtu untuk mencari baju berjalur yang dipakai oleh lelaki yang tertera dalam gambar tersebut tetapi tidak menemui apa-apa.

Walau bagaimana pun, dia berdepan dengan kemungkinan satu lagi siasatan berhubung posting dalam Facebooknya.

Khalid dalam Facebook sebelum ini menulis: "Saya setuju jika semua polis dibunuh. Kerana begini caranya mereka melayan rakyat. Jadi setiap kali demo, tidak ada rundingan dengan polis lagi. Lawan tetap lawan."

Walau apa pun, Khalid tentu akan menjadi seorang jutawan baru tidak lama lagi kerana boleh menuntut ganti rugi dari Utusan Meloya yang menyiarkan fitnah ke atas dirinya. Lihar gambar berikut :
Utusan Meloya semalam menyiarkan di muka hadapan gambar Khalid dan gambar lelaki yang menendang polis itu untuk memberikan gambaran bahawa Timbalan Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (Kami) itulah yang menendang polis ketika perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Malah, di bawah gambar lelaki yang menendang polis itu, akhbar tersebut dengan jelas menulis "Khalid Mohd. Ismath menendang anggota polis trafik sewaktu perhimpunan Bersih 3.0".

Blogger pencacai Umno yang menyibarkan fitnah tersebut tentu tersipu-sipu nak nyorok muka.Tapi kalau muka dah tebal macam kulit babi, tentu tidak terasa malu apa pun...

Kisah Anak Perempuan bekas pegawai FRU Yang Menyertai Bersih 3.0

Posted: 06 May 2012 11:52 PM PDT

Mei 7, 2012
SURAT FMT: Dari Charmvive, melalui e-mel-

Untuk anda, aku rela darahku mengalir ketitisan terakhir - 'Kuning' oleh Coldplay

Pada pagi 428, yang merupakan lagu yang telah terperangkap dalam kepala saya kerana saya bersiap sedia untuk menghadiri perhimpunan Bersih 3.0. Saya memakai kemeja-t kuning saya dan menyanyikan lagu "oh, mereka semua kuning". Saya tidak berada di sana tahun lepas. Apabila saya baca akaun kawan saya Bersih 2.0 dan menonton rakaman video, saya menangis.

Saya mempunyai beberapa alasan tidak berada di sana dan ia bukan kerana saya tidak bersetuju dengan puncanya. Apabila saya melihat rakan-rakan saya dan orang ramai senegara sudah dilayan seperti anjing paria yang melarikan diri dari penangkap anjing, aku tergamam sedikit. Terdapat satu suara khususnya, daripada pelbagai video yang disiarkan, yang masih menghantui saya sehingga hari ini.

Seorang wanita muda menangis kepada polis, "Adakah ini yang anda perjuangkan?! Bahawa anda menyakiti orang-orang anda sendiri? " Suaranya telah digunakan dalam salah satu 'treler' Bersih 3.0 . Dan kemurungan yang dialami dalam suaranya menggegarkan sentimen kami. Saya sebaliknya mahu menjerit kembali "Itu tidak benar!" Kerana jika benar, ia adalah satu pembohongan keseluruhan zaman kanak-kanak saya. Biar saya jelaskan.

Bapa saya berkhidmat dalam pasukan polis sejak berusia 18 tahun, sejak zaman penjajah British. Saya membesar dengan pihak polis di sekeliling saya. Maka tidaklah ada yang lebih dekat daripada lelaki dan wanita Unit Simpanan Persekutuan (FRU).Polis Rusuhan seperti apa orang panggil mereka. Anda lihat, ayah saya telah mengetuai salah satu unit FRU beberapa tahun terakhir sebelum beliau bersara. Semasa Tahun Baru Cina, keluarga FRU akan memasak untuk kami dan membantu keluarga saya mengadakan 'rumah terbuka'.

Trak FRU akan diletakkan di hadapan rumah kami, turun darinya anggota polis dan wanita dari semua kaum. Kami mungkin merupakan satu-satunya keluarga Cina yang menghidangkan rendang ayam dan roti Jala pada musim ini. Saya memahami konsep 'Muhibah' dan cara 1Malaysia sebelum Najib jadikannya sebagai sebagai suatu enterpris.

Pada masa-masa apabila ayah saya tidak boleh mengambil saya dari sekolah, salah seorang lelaki FRU ini akan datang dan memastikan saya pulang ke rumah dengan selamat. Saya membesar dengan kepercayaan bahawa mereka akan melindungi saya. Dan mereka akan melakukan apa sahaja untuk memastikan tidak ada seorang pun yang menganiaya saya.

Jadi memahami perkara ini. Pada 428, apabila diserang dgn gas pemedih mata beracun, saya terpaksa lari dari FRU - orang yang sama yang saya percayai selama hidup saya ini – ini meluluhkan hati saya. Saya pasti sekarang anda telah membaca semua apa yang telah berlaku pada Sabtu itu. Anda akan mengingati urutan peristiwa tamparan demi tamparan. Dan saya yakini anda semua telah membaca dan menyaksikan.

PULAPOL patut ditukar kepada PELUPOH sebab OSP
mereka sekarang ialah melupoh rakyat

Pada mulanya suasana adalah bersantai sahaja. Saya tidak merasakan keghairahan seperti itu daripada himpunan orang ramai sejak hari akhir Piala Dunia di Paris pada tahun 1998. Walau bagaimanapun, apabila keadaan berubah menjadi lebih buruk kerana saya telah melarikan diri dari serangan hendap gas pemedih mata tanpa henti dari Masjid Jamek ke Central Market, saya terus memerhatikan untuk sesuatu yang menyerupai negara yang saya suka. Dan di sini ialah apa yang saya saksikan.

Manusia dalam semua peringkat umur, bangsa dan jantina, berpaling kepada kami dan bertanya jika kami memerlukan garam atau air. Kami datang tanpa persedian untuk itu kerana kita benar-benar percaya ia tidak akan bertukar buruk tahun ini. Apa ada pada kami adalah tuala tangan. Tiada tolak menolak atau bertukar menjadi ganas. Tiada siapa yang dirompak, merompak atau mencuri (Saya fikir pencuri ragut biasa pun memutuskan untuk meletakkan kepentingan mereka pada hari ini demi untuk tujuan yang lebih besar).

Kami semua cuba untuk bersurai tetapi tidak boleh kerana perkhidmatan kereta api dihentikan dan gas pemedih mata datang dari semua arah. Tetapi di tengah-tengah semua ini, gerai mi sup lembu masih dibuka untuk perniagaan dan orang ramai berhenti untuk makan. Bagaimana orang Malaysia? Berdiri di kaki lima makan semangkuk mi manakala yang lain cuba untuk mencari jalan keluar daripada 'zon perang'.

Sambil kami berjalan menuju ke arah Jalan Petaling, kami terserempak dengan kedai DaiMaCai dan Sports Toto yang masih dibuka. Hari ini Sabtu. Jadi, kehidupan perlu diteruskan, tidak klira baju kuning atau tidak. Saya melihat beberapa pakcik Cina memberitahu satu sama lain supaya berhenti dari melarikan diri, mereka sibuk nak beli nombor ekor. Dalam keadaan demikian, saya tidak dapat menahan dari ketawa. Saya ingin mengambil gambar mereka, tetapi gas pemedih mata telah bertiup ke arah kami, jadi saya terpaksa untuk terus bergerak.

BERSIH 3.0 - Hadiah dari Pasukan Keselamatan Negara

Kami berjalan ke arah gerai Mata Kuching yang terkenal di Jalan Petaling. Suami saya mahukan satu cawan penawar yang ajaib itu, jadi kami pergi. Terdapat pelancong yang berlegar-legar di tempat itu, saya tidak pasti benar-benar apa yang sedang berlaku. Ketika menghampiri gerai, satu lagi kumpulan penunjuk perasaan berlari ke arah kami dan menjerit supaya kami pergi kerana ada gas pemedih mata. Serta-merta saya dapat merasakan mata saya pedih lagi. Saya dengan pantas menutup hidung dan mulut saya, dan kami berlari ke lorong-lorong belakang. Kini, saya berasa bosan.

Kami keluar di sebelah sana lorong, muncul di hujung Petaling Street. "Adakah anda masih mahukan mata Kuching itu atau tidak?" Saya bertanya kepada suami saya.

"Perlukah kita?" Dia teragak-agak untuk berjalan kembali ke tempat yang sama di mana setiap orang berlari keluar darinya swebentar tadi. Saya kata ya, mengambil tuala dan menutup muka saya, dan berjalan segera kembali ke Petaling Street.

Sedang kami pergi menentanr arus, saya hanya mempunyai satu perkara dalam fikiran. Tidak, ia bukan kerana mata Kuching; yang menggerunkan saya ialah risiko untuk ditangkap. Bahawa saya enggan diganasi di negara saya sendiri oleh orang saya sendiri. Ia adalah sebuah negara yang bebas. Saya akan berjalan ke gerai dan dapatkan sendiri minuman, terima kasih banyak. Mata rasa pedih, tekak rasa terbakar - saya minum Kuching mata.

Ok, cuba untuk menuju ke gerai Tau Fu Far seterusnya adalah sedikit cabaran. Jadi kami berjalan ke arah Central Market, cuba untuk mendapatkan kereta api. Akhirnya saya dapat ke Facebook, dan cepat postkan fikiran dan gambar saya. Apabila kami pergi, orang memberitahu kami bahawa perkhidmatan kereta api juga telah dihentikan di stesen ini. Saya terkejut, bukan kerana keretapi berhenti, tetapi bagaimana tenang semua orang tentang dalam hal begini. Saya telah melihat reaksi orang ramai yang lebih teruk pada hari biasa bila kerosakan kereta api yang tidak dijangka sewaktu mereka kembali dari kerja.

Saya tiba di rumah selamat dan sejatera, kembali kepada realiti. Pemikiran seterusnya ialah, saya perlu untuk menghadapi kemurkaan ayah saya. Ahad apabila saya 'melaporkan' beliau dan keluarga saya apa yang seterusnya, beliau menjelaskan tentang tindakan tertentu yang telah diambil. Sebagai contoh, kereta api terpaksa berhenti kerana trek voltan tinggi dan kereta api yang bergerak akan menyebabkan kecederaan serius kepada orang-orang yang akan melompat ke atas trek yang cuba melarikan diri dari tempat kejadian. Orang telah dinafikan hak untuk diwakili undang-undang, dan ia adalah di dalam Akta Polis untuk berbuat demikian dalam tempoh 24 jam pertama. Perdebatan berlanjutan seketika dan ibu saya akhirnya mengemukan soalan cepu emas, "Jadi apa yang kamu semua dapat pada hari itu?"

Peristiwa BERSIH pertama dulu

Saya cuba untuk menjawab, tetapi di bawah pemerhatian ayah saya, gagal mengungkap perkataan yang wajar. Jadi saya buka YouTube dan tunjukkan ibu bapa saya "Same Day Edit" video yang kebanyakan kawan-kawan saya telah berkongsi di media sosial. Terkedu dan sepi menerpa selepas itu. Sewaktu saya gagal bersuara , 80,000 lagi rakyat Malaysia telah membantu saya bersuara.

Saya adalah rakyat Malaysia biasa. Generasi Keempat Cina dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia. Saya seorang ibu kepada dua orang anak muda yang sihat. Saya adalah Jane Doe, kelas pertengahan purata . Saya seorang profesional yang bekerja 9 - 5. Saya belajar di sini, berkahwin di sini, bekerja di sini dan tidak pernah tinggal di luar negeri.

Saya keluar pada 428 bukan kerana mempunyai kehidupan yang dahsyat. Saya keluar bukan kerana saya tidak setia kepada negara atau pemerintah. Saya keluar bukan kerana saya bisu yang dibeli oleh pembangkang dan menyebabkan masalah. Saya pergi kerana saya cintakan negara saya. Saya pergi kerana saya rakyat Malaysia. Dan terima kasih kepada anda semua yang berdiri di sebelah saya pada hari itu untuk membantu saya tegas dengan pendirian tersebut.SUMBER

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT