Nuffnang

Pengikut

Era Pasca

sumber :-

Era Pasca


PANAS!! Orang Asli Johor mengamuk kat BN..

Posted: 31 Mar 2012 02:14 AM PDT

'Sokongan Orang Asli Johor pada BN akan susut'

BN Johor bakal berdepan risiko susutan sokongan masyarakat Orang Asli Seletar pada pilihan raya umum akan datang jika masalah berkaitan tanah mereka tidak diselesaikan dengan segera.

Jurucakap Jaringan Masyarakat Orang Asli Seletar Johor, Eddy Salim menegaskan pihaknya tidak akan keluar mengundi, sekalipun menyokong BN dalam pilihan raya sejak lima penggal lalu.

"Kita tidak akan keluar mengundi. Kita biar sahaja. Sebelum ini kita pergi undi, (BN) menang. Kalau kalah, jangan salahkan kita. Saya tidak menghasut.

"Ia sebagai satu tanda protes kepada kerajaan supaya menyelesaikan masalah kami," katanya sambil menambah masalahnya termasuk dakwaan pencerobohan tanah perkuburan dan pembangunan di perkampungan mereka.

Eddy juga menegaskan beliau tidak bermaksud memberi "ugutan" kepada kerajaan negeri berhubung perkara itu, sebaliknya meminta masalah itu diselesaikan sebelum menjelang pilihan raya umum akan datang.

Kemarahan Orang Asli Seletar itu ekoran desakan mereka supaya kerajaan negeri mewartakan sebidang tanah perkuburan di Kampung Bakar Batu dekat Johor Bahru, sebagai kawasan rizab Orang Asli belum mendapat sebarang reaksi.

Dalam masa yang sama, sebahagian daripada tanah perkuburan itu sudah diratakan dengan jentolak untuk tujuan pembangunan Wilayah Iskandar.

Eddy yang ditemui Malaysiakini di premis perniagaannya di Kampung Sungai Temon berkata pihaknya juga tidak menyokong parti pembangkang yang didakwa belum tentu akan menolong mereka.

"Kita bukan pandai main politik... Kita berada di tengah-tengah. Kalau selesai (masalah kami) sebelum pilihan raya, 80 peratus akan menyokong BN," katanya sambil menambah Orang Asli sudah matang untuk membuat penilaian.

Eddy: Jangan salahkan Orang Asli garang

Sebahagian perkampungan mereka berada dalam kawasan parlimen Pulai yang sebelum ini dimenangi oleh Datuk Nur Jazlan Mohamed daripada BN.

Bagaimanapun, peratusan pengundi Orang Asli, yang digolongkan dalam kategori sebagai "lain-lain", amat sedikit di kawasan itu dengan 0.23 peratus daripada 79,622 pemilih berdaftar.

Eddy berkata, sebanyak 2,000 hingga 3,000 masyarakat Orang Asli di sembilan perkampungan boleh mengundi dalam pilihan raya umum akan datang.

Antara perkampungan yang terlibat Kampung Sungai Temon, Kampung Simpang Arang, Kampung Telok Jawa, Kampung Pasir Putih, Kampung Bakar Batu dan Kampung Sungai Tiram.

Perkampungan Orang Asli di Sungai Temon dan Bakar Batu termasuk kawasan hutan bakau yang berdekatannya termasuk dalam kawasan pembangunan Wilayah Iskandar.

Sehubungan itu, Eddy mendesak supaya kerajaan negeri memberikan layanan yang adil kepada mereka termasuk menimbang mewartakan kawasan perkuburan di Kampung Bakar Bata, dalam parlimen Pulai, sebagai tanah rizab mereka.

"Jangan salahkan Orang Asli (Seletar), jika Orang Asli garang," katanya sambil menegaskan setiap keputusan juga perlu melibatkan wakil mereka.

Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Pengumuman - SISWA SISWI wajib baca.

Posted: 30 Mar 2012 06:07 PM PDT

Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mensasarkan 5,000 mahasiswa dan 'mangsa' hutang pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan turun berhimpun menuntut pemansuhan pinjaman itu bulan depan.

Perhimpunan itu akan diadakan pada 14 April ini di Dataran Merdeka bermula jam 2 petang.

Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi SMM Muhamad Safwan Anang dalam sidang medianya di Kuala Lumpur pagi ini.

"Ia sebagai satu simbolik kepada kerajaan, bahawa mereka tidak lagi dipercayai, untuk membawa agenda pendidikan percuma dan mansuhkan PTPTN," katanya.

Turut hadir dalam sidang media itu wakil Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) Muhammad Afiq Asyraf, penggerak "Kelab Mangsa PTPTN" bawah Parti Sosialis Malaysia (PSM) Mandeep Singh dan Setiausaha Agung Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia Mohammad Hafizudin Abdul Mukti.

Sementara itu, Mohamad Hafizudin berkata perhimpunan itu juga bagi menuntut kerajaan memberikan pendidikan percuma kepada rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama, bermula tadika sehingga PhD.

Katanya saban tahun, semakin ramai graduan yang menganggur dan dibebani dengan hutang akibat pinjaman dan faedah yang ditetapkan oleh PTPTN.

"Malaysia adalah sebuah negara yang kaya dengan hasil kutipan cukai dan hasil sumber ekonomi yang kain seperti petroleum, balak dan sebagainya.

"Melalui hasil cukai sahaja, rakyat berhak mendapat pendidikan percuma daripada peringkat tadika hinggalah PhD," katanya sambil menambah ia tidak mustahil dilakukan seperti diamalkan oleh beberapa negara.

Hafizudin mendakwa kerajaan terlalu boros berbelanja atas keperluan lain yang sia-sia termasuk dakwaan rasuah yang berleluasa sehingga menyebabkan negara rugi dan menanggung hutang berbillion ringgit.

Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Ternow! Gambar Siti Nurhaliza telah di raba buah dadanya!

Posted: 30 Mar 2012 11:48 AM PDT


kecoh di media2 cetak yg mana dato siti nurhaliza telah
di raba buah dadanya oleh orang yg tidak di kenali..

dan kes ini telah selesai kerana suspek telah di kenal pasti..
gambar kes raba buah dada siti ini telah tersebar
di alam maya.. bila gambar itu di muat naik oleh
beberapa bloger..

gua juga agak hairan kenapa gambar ini
telah tersebar ke seluruh jagat raya maya..


suspek kes raba di cari..
dan sehingga kini dan telah berjaya di kesan!

ini suspeknya kes raba siti!

gambar siti di raba! kah kah kah - by @tiewnamaPesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Pecah Berita!! HASUT Anak Muda Malaysia HUMBAN BN!

Posted: 30 Mar 2012 04:41 AM PDTmalaysia bila lagi?
anak muda malaysia bila lagi nak humbankan BN?
BILA? BILA BILA DAN BILA?
JGN LUPA SEMUA! HASUT MENGHASUT SESAMA KITA!


TALKINKAN PEMERINTAH BN YG SOMBONG DAN ANGKUH!


JGN LUPA!
ANAK MUDA SEMUA!
KITA SAMPAHKAN SISTEM YG DI BINA OLEH KAPITALIS
KERAJAAN UMNO/BN INI!


KATAKAN SAMPAH KEPADA PEMIMPIN2 BN!


JGN LUPA 14 APRIL 2012 UTK ANAK MUDA MALAYSIA!

HIMPUNAN DEMONSTRASI DI DATARAN MERDEKA
OLEH MAHASISWA DAN ANAK MUDA TOLAK PTPTN..
PINJAMAN BERBUNGA ZIONIS YG DI KENAKAN PADA ANAK MUDA!
PEMIMPIN BN LEBIH SYAITAN DARI IBLIS!

JGN LUPA PADA 28 APRIL 2012.. DI DATARAN MERDEKA!
HIMPUNAN DEMONSTRASI BESAR BESARAN UTK BERSIHKAN
PILIHANRAYA MALAYSIA! BERSIH 3!

ANAK  ANAK MUDA DI JEMPUT HADIR!
HASUT MENGHASUT SELURUH NEGARA!
ANAK MUDA ADALAH KUASA DUNIA!
UTK MEMBENAM PEMERINTAH YG KEJAM DAN ZALIM!

AYUH! JGN LUPA!
KITA BANGUN! KITA KEJALANRAYA SEBELUM PILIHANRAYA!
ANAK ANAK MUDA MAMPU MENGUBAHNYA!

HASUT! HASUT! DAN HASUT! SESAMA KITA ANAK ANAK MUDA MALAYSIA!

BIARKAN BERGOYANG TELUR GELUR PEMERINTAH BN YG KORUP!
DAN KAPITALIS SERTA ZIONIS! kah kah kah


ANAK MUDA MALAYSIA KUAT!
PEMERINTAH LEMAH!!
CONTOHI ANAK MUDA INDONESIA YG BERANI! - by @tiewnamaPesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT