Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Melayu angkuh dan sombong

Posted: 05 Dec 2011 01:15 AM PST

Politik Ugutan dan Khurafat oleh Najib Razak pada ucapan penggulungan di Persidangan Agong Tahunan 2011 kepada rakyat kursusnya melayu akan binasa jika berlaku peralihan kuasa dan hanya UMNO yang mampu memerintah telah disiarkan secara langsung serentak di 5 saluran TV Malaysia.

Sedutan dari Ucapan Najib (Bernama) 3 Dis 2011

Ingat.. bila kita balik nanti, kita pastikan barisan kita ini kukuh kerana pilihan raya (umum) ini adalah paling getir dalam sejarah tanah air. Pilihan (raya umum) yang diharapkan oleh rakyat. Pilihan raya umum bukan sahaja tentang Umno dan Barisan Nasional (BN) tetapi kemuncak bagi semua itu adalah untung nasib umat Melayu serta rakyat Malaysia keseluruhan.

Lakukan Transformasi paling mencabar pada diri sendiri untuk membuat pembaharuan dalam parti. Hindari daripada sikap membuat fitnah dan mengadu domba kerana sejarah telah membuktikan bahawa fitnah dan nista telah berupaya merobohkan "lantai-lantai istana dan runtuhkan singgahsana.

Wahai orang Umno, bentenglah parti ini, dakap kukuh perjuangan ini dengan geraham, walaupun apa aral mendatang jangan tinggal bukit hud hud, kibarkan panji, pertahan ia, kendong hingga kudrat terakhir, ayuh ke medan pertarungan, InsyaAllah kemenangan milik kita demi Islam, bangsa dan negara.

Orang Melayu akan merempat di tanah sendiri, kehinaan akan tiba di muka pintu dan akan berlaku kehancuran jika mereka membuat pilihan yang salah dengan memilih pakatan pembangkang pada pilihan raya umum ke-13.

Andainya Umno tersungkur sudah dan andainya Umno lenyap, adakah masih terjunjung Islam yang suci, apakah masih terpandang mulia orang Melayu dan adakah masih tersanjung raja kita.

Jangan leka, alpa, lalai dan masih bersengketa jika rakyat mahu melihat masa depan negara yang cerah dan maju, mereka tidak mempunyai pilihan selain daripada memastikan kemenangan Umno dan BN pada pilihan raya umum akan datang.
-Bernama

Tanpa UMNO tiada Melayu adalah pemahaman karat yang sukar dikikis dari pemikiran sebahagian bangsa melayu. Biarpun orang melayu hidup susah melarat asalkan melayu pegang kuasa. Jika berlaku penyelewengan dan menyalahi hukum ugama pemimpin itu dengan mudah beranggapan siapapun melakukan yang sama bila berkuasa.

Maka tak hairan apabila Pas menyatakan kebenaran dan perlihatkan kejayaan, mereka mengatakan ia bayangan kafir kerana kerjasama selain UMNO. Sebenarnya mereka bukan tak tahu tetapi dihati mereka ada sikap sombong dan angkuh seperti riwayat Abu Jahal bapa saudara Nabi Muhammad s.a.w yang enggan menerima Islam tahkala bertemu sahabatnya Abu Dzar Al Ghiffari yang menerima ajaran Islam Nabi Muhammad saw.

"Kau tahu, sahabatku Abu Dzar Al Ghiffari, jika aku menjadi pengikut anak saudaramuku sendiri, maka kedudukan dan wibawaku akan hancur. Dimana akanku letakan mukaku di hadapan bangsa Quraisy?", kata Abu Jahal.
Begitulah Melayu! - Bumiperak

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Dev Anand - artis Bollywood meninggal dunia

Posted: 05 Dec 2011 06:59 AM PST

Dev Anand, one of Indian cinema's bonafide legends, has died in London [ Images ].

PTI said Devsaab, who millions of his fans felt would live forever, died of a heart attack.

He was 89.

The last rites will be conducted in London.

Devsaab, who had traveled to London for a medical check up, was not keeping well for the last few days, family sources told PTI. His son Sunil Anand was with him when he passed away.

Dev Anand  made his debut as an actor in 1946 in Hum Ek Hain. By the time his Ziddi was released in 1947 he was a superstar and never looked back.

Among his countless hits were Paying Guest, Baazi, Jewel Thief, CID, Johny Mera Naam, Amir Garib, Warrant, Hare Rama Hare Krishna and Des Pardes.

For his outstanding contribution to Indian cinema, Dev Anand was honoured with the Padma Bhushan in 2001 and the Dadasaheb Phalke Award in 2002.

He established his film production company Navketan International Films in 1949 and produced more than 35 movies.
Dev Anand won two Filmfare Awards  in 1958 for Kala Paani and in 1966 for Guide.

Guide won Filmfare Awards in five other categories including Best Film and Best Director and was India's  entry for the Oscars  in the foreign film category that year.

In 1993, he received a Filmfare Lifetime Achievement Award and in 1996 he received a Screen Videocon  Lifetime Achievement Award.

Devsaab was involved with a new project Song Of Life -- he was to play the central character -- when he died.

Devsaab's late brothers Chetan Anand and Vijay Anand were also movie directors. Their sister Sheel Kanta Kapur is director Shekhar Kapur's mother. ' rediff.com


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


INI BARU BETUL TUA KUTUK TAK SEDAR DIRI

Posted: 05 Dec 2011 06:00 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

TUA kutuk tak sedar diri.  Itu saja yang boleh aku sebut kepada Mohd Kamal Saidin orang tua nyanyuk yang dipanggil ulamak oleh puak Umno ini. Memang dia nyanyuk kalau pun tidak sedar diri kerana jika beliau waras, mana mungkin tergamak beliau menghina Hukum Hudud di hadapan orang-orang bukan Islam?

Mohd Kamal Sadin baru-baru ini dilaporkan mendakwa hukum hudud yang digubal oleh kerajaan Negeri Kelantan adalah bertentangan dengan hukum Allah.  Beliau yang bercakap pada forum berjudul 'Hudud dan implikasinya terhadap bukan Islam di Malaysia' di Ibu Pejabat MCA di Kuala Lumpur, berkata beberapa peruntukan dan Enakmen Hudud Kelantan 1993 adalah tidak mengikut al-Quran dan Hadis.  
 
Menyalak sambil menghina hukum Islam di depan orang-orang bukan Islam....
 
Sebenarnya apa yang dipersoalkan oleh orang tua kutuk ini tentang enakmen tersebut sama seperti yang dipersoalkan oleh Zul Kulim `lembu' di dalam Parlimen sebelum ini yang mendakwa hukum tersebut `memboleh'kan suami meliwat isteri. Persoalan tersebut telah dijawab di dalam Parlimen malahan telah diperjelaskan dengan nas dan dalil oleh Dewan Ulamak PAS melalui media.  Lebih jelas lagi, telah bertahun enakmen tersebut diluluskan, sehingga kini Jabatan Agama Islam mahu pun Majlis Fatwa tidak pernah mempertikaikan enakmen berkenaan.  Masakan hukum yang `sesat' di dalam enakmen Syariah boleh dibenarkan berkuatkuasa tanpa tindakan oleh Jabatan Agama Islam?

Oleh yang demikian, mengapa bengap sangat orang tua ini untuk memahami enakmen tersebut?  Atau, sememangnya beliau dilahirkan untuk menyesatkan orang lain kalau pun tidak untuk menunjukkan betapa bebalnya Ulamak di dalam Umno memahami Hukum Hudud?  Baru-baru ini, aku sendiri tengok si tua jahil ini bercakap di pentas PWTC dengan memetik beberapa ayat Al-Quran yang bacaannya pun tunggang-langgang semata-mata untuk menghentam PAS.  PAS dikatakan parti ajaran sesat, tetapi si tua nyanyuk ini lupa bahawa parti anutan beliau itu telah beberapa kali `menyembah' kaki PAS untuk bersatu.  Jika benar PAS itu sesat, apa kejadahnya yang Umno mahu bersatu dengan PAS?  Bukankah lebih baik Umno terus bersatu dengan APCO yang `tidak sesat' itu?
 
Mahu marah pun ada, tetapi simpati pun ada pada orang tua seekor ini.  Di dalam keadaan nyawa di hujung tanduk, gigi pun semakin jarang dengan rambut sudah memutih tetapi masih bersemangat untuk memburukkan hukum Islam di hadapan orang-orang bukan Islam.  Jadi, pelik apanya jika Chua Soi Lek pemimpin MCA kaki zina itu sekarang berani menghina hukum Hudud.  Elok benarlah Chua Soi Lek melantik Mohd Kamal Saidin ini menjadi Tok Guru dia./wfauzdin.blogspot.com

CITA-CITA PAPAGOMO UNTUK DISAMAN TERCAPAI HARI INI

Posted: 05 Dec 2011 12:34 PM PSTDari SharpShooter
Sebaran MediaSatu laporan polis akan dibuat pada, 6hb Disember 2011, pada pukul 2 petang di Balai Polis Jalan Travers  ke atas laman sesawang www.papagomo.com yang dimiliki oleh Wan Muhammad Azri bin Wan Deris, pemegang kad pengenalan bernombor 830121-03-5019.

Wan Muhammad Azri bin Wan Deris dalam laman web beliau www.papagomo.com telah melakukan fitnah terhadap diri saya pada artikel beliau berjudul "AMIN ISKANDAR PENULIS THE MALAYSIAN INSIDER AKUI DICABUL ANWAR IBRAHIM" pada capaian :
http://www.papagomo.com/2011/11/amin-iskandar-penulis-malaysian-insider.html Tulisan ini dilakukan pada tarikh tertera di laman web tersebut : 26hb November 2011.

Fitnah tulisan Wan Muhamamad Azri atau Papagomo ini dipercayai dilakukan atas niat beliau mempertahankan Datuk Razali Ibrahim daripada penulisan dan kritikan saya terhadap Datuk Razali Ibrahim, Timbalan Menteri Belia dan Sukan pada tulisan saya bertarikh 25hb November 2011 di capaian:
http://www.themalaysianinsider.com/opinion/article/razali-ibrahim-janganlah-bersikap-seperti-anak-kecil/

Tindakan membela Datuk Razali Ibrahim dengan cara membuat fitnah terhadap diri saya adalah satu tindakan yang tidak wajar dan seharusnya dilakukan dengan berhujah secara matang.

Sebagai seorang penulis dan blogger yang menyokong kebebasan bersuara dan menyatakan pandangan, laporan polis ini dilakukan bukan bertujuan untuk menyekat kebebasan penulis blog untuk menulis, akan tetapi untuk mengekang budaya fitnah daripada terus menjadi amalan sesetengah pihak.

Semua media, penulis blog dan rakyat Malaysia dijemput hadir.
Sekian dimaklumkan,

Amin Iskandar
Blog:
www.aminiskandar.net

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Ceritera Parti U

Posted: 05 Dec 2011 07:54 AM PST

Ceritera Parti U

Daing Yahya |

Cerpen/Satira

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Pembuka kata

Kita sebagai Parti U berbeza dengan pihak lawan. Contoh pertama, jawatan Ketua Umum dalam Parti A tidak dipilih secara demokratik, malah lebih berkuasa pulak dari Presiden parti.

Lihat bagaimana Presiden kita dipilih oleh perwakilan secara demokratik. Cumanya ada seorang mantan Presiden kita yang amat berkuasa sehingga boleh menyuruh Presiden kita buat itu dan ini. Kalau tak ikut cakap dia, alamat jadi seperti seorang lagi mantan Presiden yang tidak lagi cemerlang, gemilang dan terbilang, hanya sudah terbuang.

Contoh kedua, Parti B yang ada nama demokratik tetapi tidak ada ertinya kerana dalam pemilihan mereka, perwakilan memilih 20 ahli jawatankuasa pusat dan kemudian ahli jawatankuasa pusat tersebut pula, memilih kepimpinan tertinggi parti.

Parti kita pula dipilih secara demokratik oleh perwakilan. Kuasa demokrasi dipegang oleh pucuk pimpinan. Mana-mana calon yang boleh menewaskan calon pilihan pucuk pimpinan, kita akan serahkan kepada jawatankuasa disiplin untuk melucutkan pencalonannya. Malah, demokrasi kita membenarkan calon yang mencabar calon kesukaan pemimpin kita digantung keahlian.

Demi menjaga nasib orang kita, Parti tidak boleh terlalu demokratik. Sebab itu kita tidak benarkan jawatan-jawatan Setiausaha Agung, Ketua Penerangan dan Bendahari dipertandingkan. Walaupun kita tak sama dengan pihak lawan, kita juga kena ikut mereka sedikit-sebanyak. Sebab itu kita lantik beberapa calon yang kalah pertandingan untuk duduk dalam jawatankuasa tertinggi pusat.

Contoh ketiga, adalah Parti C yang kini memperjuangkan negara berkebajikan. Masyaallah… jawatan Mursyidul Am pun tidak diundi secara demokratik tapi nampaknya lebih berkuasa dari Presiden. Sama juga dengan Parti A yang mana suami jadi Ketua Umum, isteri jadi Presiden dan anak sulung jadi Naib Presiden.

Demokrasi dan keadilan

Parti U yang kita sayangi ini jauh lebih baik. Bukan sahaja mantan Presiden U yang lebih berkuasa, sama seperti residen British zaman penjajahan dahulu, kita juga ada isteri Presiden yang tidak ada apa-apa jawatan dalam parti tetapi amat berkuasa. Jadi kita ada dua ketua umum untuk menentukan arah tuju parti.

Lihatlah betapa demokratiknya kita. Daripada 3.3 juta ahli, kita benarkan 2,700 perwakilan menentukan nasib Parti U. Ini berbeza dengan Parti A yang pada tahun lalu mengadakan pemilihan di mana peringkat akar umbi yang memilih kepimpinan parti. Mana boleh begitu. Itu terlampau demokratik. Tak sesuai untuk negara kita yang belum cukup matang demokrasi. Sebab itu kita ada mantan Presiden untuk mengajar kita bagaimana mahu berpolitik. Pihak lawan tidak ada semua itu.

Jauh sekali Parti kita dengan masalah gabungan lawan yang tidak bersatu hati. Misalnya, dalam perihal negara Islam, Parti A kata dia setuju secara peribadi, Parti B kata dia menentang habis-habisan dan Parti C pula kata dia mahu jadi negara berkebajikan.

Kita pula amat konsisten. Kita sentiasa bersatu hati. Kita sudah umumkan kita ini negara Islam walaupun kita tidak buat apa-apa. Kita cabar Parti C supaya buat undang-undang hudud tapi kita sendiri tak ada niat untuk melaksanakannya. Malah, kita mengaku kita pun ada negara berkebajikan, cuma kebajikan untuk kroni dan keluarga menteri sahaja. Untuk rakyat kita sediakan kedai 1Negara yang menjual barang-barang bermutu rendah.

Memanglah kita tak boleh beritahu orang lain bahawa kita banyak meniru dari Parti B. Apa tidaknya, bila mereka perkenalkan "Malaysian Malaysia", kita hentam Parti B habis-habisan. Bila mantan Presiden kita dulu buat Wawasan 2020, kita senyap-senyap tiru falsafah Parti B. Lepas itu Presiden kita sekarang buat 1Negara, sekali lagi kita tiru "Malaysian Malaysia", malah kita tambah lagi idea Parti B yang memperjuangkan "Malaysian First" atau "Utamakan Rakyat Malaysia".

Shhh…jangan beritahu orang lain. Malu kita nanti kalau orang tahu kita tiru idea-idea Parti B yang kita tuduh semua penyokong mereka sebagai bangsat. Mana nak sorok muka kalau rakyat tahu kita ceduk prinsip Parti B yang kita kata parti paling rasis, sedangkan kita tidak benarkan kaum-kaum lain masuk parti kita.

Apa pun, kita memang tidak sama dengan pihak lawan. Kita hanya gunakan slogan, mereka pula benar-benar mahu melaksanakannya. Itulah kebodohan mereka. Dalam politik, mana boleh laksanakan apa yang kita janjikan. Nanti teruk kita dituntut oleh rakyat untuk melakukan apa sahaja demi kepentingan dan kebaikan mereka.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Nepotisme dan hak

Pihak lawan penuh dengan nepotisme, penuh dengan politik anak beranak. Parti kita pun ada juga. Tapi kita tidak gelarnya nepotisme, itu namanya hak. Malah zaman pemerintahan Islam Hadhari pun ada politik anak-beranak. Tapi itu dulu. Lagi pun nepotisme kita untuk kaum kita juga. Melalui nepotisme kita mengkayakan sanak-saudara kita. Apa salahnya kita membantu kaum kita.

Berbeza dengan nepotisme pihak lawan. Apa mereka dapat? Dalam Parti A, Ketua Umum sudah masuk keluar penjara. Isteri dan anak-anaknya merana. Siapa suruh masuk pembangkang? Dalam Parti B, anak dan bapa serta kawan-kawan sudah kita tahan di bawah ISA tanpa bicara. Mengapa mereka sibuk sangat hendak mendedahkan salah guna kuasa, tasuah dan penyelewengan? Tentulah kita terpaksa tangkap untuk tutup mulut mereka.

Dalam Parti C pun sudah ramai kita tahan tanpa bicara. Mereka benar-benar mahu laksanakan apa yang mereka perjuangkan. Tidak cerdik langsung mereka ini. Agama itu hanya untuk slogan politik, bukan untuk dilaksanakan.

Sungguh hebat dan dalam sekali makna kata-kata Presiden kita walaupun belum pernah bertanding jawatan Presiden. Malah, belum pernah beliau melalui pilihan raya umum. Inilah kehebatan pemimpin kita, boleh jadi Presiden Parti U tanpa perlu bertanding apa-apa.

Malah, kita bangga dengan Presiden kita yang masuk politik kerana bapanya adalah tokoh besar negara. Itu bukan nepotisme. Itu adalah hak. Itu suratan takdir.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Berkorban untuk kami


Jelaslah betapa demokratik dan adilnya Parti U yang selama ini menjadi tempat naungan untuk anda semua. Tanpa Parti U, negara akan hancur. Kita dalam Parti U tidak tamak. Kita berkongsi kuasa dengan parti-parti komponen yang lain.

Keadilan dan demokrasi kita sudah tersohor. Apa tidaknya, kalau kita kita mahu buat apa-apa, parti M1 dan M2 akan menyokong sepenuh-penuhnya usaha kita. Walau pun kadang-kadang Parti G buat bising, sekali kita jerkah, dia membisu seribu bahasa. Itulah konsensus dalam barisan kita.

Oleh itu, jika kita mahu Presiden Parti G digantikan dengan orang lain yang lebih rela mengikut kehendak kita, ia akan mengikut sahaja. Begitu juga Parti M1 dan M2 yang bukan sahaja menurut kata-kata kita, malah belum kita buka mulut, dia sudah setuju.

Maklumlah kesemua parti-parti komponen kita ini, pemimpin mereka semuanya kalah atau tak bertanding dalam PRU yang lalu. Jadi mereka tahu di mana kedudukan mereka. Kita tetap sayang mereka. Walaupun kalah pilihan raya, kita lantik mereka jadi Senator supaya boleh jadi Menteri. Tentulah mereka bersyukur dan terhutang budi kepada kita.

Di seberang laut Timur negara kita, parti-parti komponen hanya menurut sahaja. Kita bagi jawatan kepada pemimpin mereka. Itu pengorbanan kita. Apa kita dapat? Tentulah hasil sumber minyak dan hutan untuk kita agihkan kepada para pemimpin kita. Sebagai parti yang dominan tentu mereka rela Parti U perlu mendapat lebih dari orang lain.

Inilah erti pengorbanan yang sebenar. Jika parti-parti komponen sanggip berkorban, mengapa tidak anda sebagai tanda taat setia kepada kepimpinan kami yang sentiasa memikirkan tentang nasib anda, walaupun biasanya nasib kami perlu diutamakan kerana kami adalah pemimpin anda.

Penutup kata

Pihak lawan selalu menuduh kita meminggirkan rakyat khususnya Bumiputera. Itu tidak benar. Kalau kita pinggirkan rakyat, masakan kita berikan di kalangan mereka projek-projek besar seperti menternak lembu. Malah, kerana kita tidak mahu melihat mereka gagal, kita benarkan mereka membeli kondominium dengan duit yang diberi untuk menternak lembu. Malah, kalau benar pun khabar angin kononnya mereka membeli kereta-kereta mewah, apa salahnya? Kan kita mahu tunjukkan kepada rakyat tentang kejayaan kaum kita?

Jika Parti U hilang kuasa, siapa yang akan membela agama untuk memastikan hanya rakyat bawahan yang dikenakan tindakann undang-undang? Siapa yang mampu menyekat hak umat dan kaum kita daripada mempersoalkan dari mana kita dan anak-beranak mendapat kekayaan?

Bagi tuan-tuan dan puan-puan, tepuklah dada, tanya siapa yang menjadi sumber rezeki anda. Bagi kami pula, tepuklah dada, tanya Presiden adakah kami akan dicalonkan. Sama-sama kita berjuang untuk kepentingan pucuk pimpinan.

Jika Parti U terus berkuasa, maka tuan-tuan dan puan-puan juga yang akan menumpang gembira. Cukuplah setakat itu. Kami tahu apa yang kami buat.

*Tulisan ini dipetik dari Roketkini.

Integriti: Barat dan puak kiri lebih ke depan berbanding dunia Islam sekarang, Mat Sabu

Posted: 05 Dec 2011 07:36 AM PST


Lim Hong Siang

Mengambil contoh bagaimana negara Barat seperti Sweden mencatat indeks rasuah terendah di dunia, dan bagaimana pimpinan golongan kiri menampilkan cara hidup yang sederhana, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu meluahkan kebimbangannya terhadap pemerintahan dunia Islam mutakhir ini, yang dilihat ketinggalan dalam penekanan kepada soal integriti.

Lebih dikenali dengan Mat Sabu (gambar kiri), beliau berkongsi pengamatannya bahawa pemerintahan Nabi Muhammad SAW tidak dijelmakan dalam dunia Islam pada hari ini. "Kita lihat negara-negara orang Islam secara umum, tidak dapat dijadikan modal sandaran dalam bentuk hak asasi, keadilan sosial, yang dijelmakan sebelum ini," katanya.

Secara terus-terang, beliau menyatakan bahawa Pakistan dan Arab Saudi tidak boleh dijadikan contoh keadilan sosial, melihat kepada jurang kaya-miskin yang ketara dalam masyarakat tersebut, meskipun kedua-dua negeri ini melaksanakan Hudud. Beliau berkongsi pengamatan di depan lampu trafik sendiri, dari kereta mewah, kereta biasa, beca, sehinggalah orang yang menjunjung besi - cukup untuk memberikan gambaran sejauh manakah masalah kaya-miskin dalam masyarakat itu. Malah, Mat Sabu menambah, pendedahan harta milikan pemimpin negara Islam yang digulingkan kebelakangan ini, "tidak langsung menggambarkan keadilan sosial wujud di negara-negaranya."

"Ertinya, kalau ditumpukan pelaksanaan Syariat itu semata-mata, (dan) tidak dilihat keadilan sosial, kebimbangan saya PAS akan pergi ke arah langkah itu, ke arah model itu!" katanya dalam satu dialog yang berjudul "PRU 13: Malaysia Ke Arah Negara Berintegriti", melibatkan kira-kira 30 orang di Shah Village Hotel, pada 3 Disember 2011.

Mat Sabu mendakwa Pakatan Rakyat kini berada di ambang kuasa. Senario terkini merangkumi dua unsur, susun kerja Pakatan Rakyat yang mantap, dan kemeluatan rakyat terhadap UMNO-Barisan Nasional yang terlalu lama berkuasa. "Penolakan kepada benda yang lama ini sudah jadi lumrah," katanya, merujuk kepada kesilapan UMNO-BN yang semakin tertunggak dan gagal diperbaiki dalam tempoh pemerintahan yang lama.

Beliau yakin, pemerintah boleh digulingkan apabila kemarahan rakyat memuncak, tanpa perlunya revolusi yang dipimpin oleh ketua. "Bukan kita hebat, tetapi rakyat meluat (dengan pemerintah)," demikianlah kata-katanya ketika meramalkan kejatuhan UMNO-BN, disusuli dengan peringatan, "Tetapi bila menang nanti, pengisian ke arah mana itu cukup penting!"

"PAS ganti UMNO"

Bagaimanapun, Mat Sabu berkongsi kekecewaan dan keresahan dirinya, ketika mengupas senario politik selepas PRU 12 pada 8 Mac 2008. Pakatan Rakyat berjaya memerintah di empat negeri (tidak termasuk kerajaan negeri Perak yang dirampas kuasanya oleh BN pada tahun 2009), dengan kerajaan negeri Kedah dan Kelantan didominasi PAS. Namun demikian, pemerintahan DAP lebih menampilkan integriti berbanding PAS, menurut penilaian Mat Sabu.

Apa yang membimbangkan beliau, "kecenderungan anak Islam untuk menyertai DAP terlalu tinggi", antaranya kerana tertarik dengan kewibawaan integriti yang ditunjukkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng (gambar kiri) dalam pemerintahannya, kata Mat Sabu. Beliau menjelaskan, meskipun secara peribadinya Nik Aziz Nik Mat selaku Menteri Besar Kelantan melahirkan integriti contoh dalam mendapat kuasa, namun ia tidak diterjemahkan dalam bentuk umum, iaitu EXCO-EXCO dan pemerintah di Kelantan.

"Oleh itu, kalau kita tidak berani melahirkan pemerintah yang berintegriti bila kita berkuasa nanti, kita bimbang PAS betul-betul ganti UMNO," sindirnya berlapik ke atas slogan "PAS ganti UMNO", sebelum meneruskan, "Unsur ganti UMNO itu memang ada sekarang, di atas sifat 'hak saya untuk dapat itu'..."

Mat Sabu menyelar tindak-tanduk sesetengah wakil rakyat PAS, yang didakwanya membuat "claim tipu". Malah, soal integriti tidak dipandang berat, sebagaimana yang diamatinya melalui pergaulan dengan beberapa pimpinan dalam parti. Beliau mengkritik sikap sesetengah orang, "Selalu disebut, pemerintahan kita, mana ada tangkapan rasuah? Law lain, integriti lain. Kita bawa kereta lari 180 km sejam, tak ada polis tak kena tahan. Ertinya, kalau kita mencuri, masa itu tak ada polis, tak kena tahan. Tapi integriti datang daripada sifat dalaman."

Beliau menganggap integriti ini lebih berjaya dijelmakan oleh pemerintahan Barat, sungguhpun terdapat kerosakan lain yang dibawa Barat di sebaliknya. Beliau sempat memetik Rached Ghannouchi, pemimpin gerakan Islam Ennahda yang kembali ke Tunisia, ketika ditanya apakah model negara yang ingin diteladani sebagai negara kebajikan, setelah menang dalam pilihan raya baru-baru ini, Rached memilih Sweden sebagai jawapannya.

Mat Sabu mengulas bagaimana negara seperti Sweden, Demmark menduduki ranking teratas, sebagai negara yang bebas daripada rasuah, sedangkan negara Islam gagal melonjakkan diri dalam senarai teratas. Beliau sempat mengusik Malaysia, yang jatuh ranking-nya ke tangga 60, berbanding ke-56 daripada 178 negara tahun lalu. "Kita boleh ketawa sebab Malaysia sekarang ditadbir BN, tetapi apakah indeks itu akan berkurang bila kita ambil alih kuasa?" persoalnya.

Ambil khazanah negara untuk parti

"Ini yang berlegar di kepala saya apabila kita mencapai kuasa nanti. Apakah kita boleh jelmakan Islam yang dijelmakan Nabi, atau kita jelmakan pemerintahan baru yang mengganti UMNO?"

Mat Sabu mengisahkan bagaimana Nabi Muhammad SAW berdakwah dalam keadaan tidak berkuasa, hanya mampu menarik kira-kira 300 orang pengikut dalam 13 tahun; namun angka ini melonjak kepada lebih suku juta, apabila Nabi berdakwah dalam keadaan berkuasa untuk lapan tahun. Penambahan ini kerana jelmaan Islam dalam pemerintahan Nabi seperti keadilan sosial meyakinkan orang ramai.

Beliau kemudian mempersoalkan, mengapa tiada satu pun markas dibina di Kedah, selepas hampir empat tahun PAS mengambil-alih kerajaan negeri itu? Ahli PAS mula henti derma, kerana mereka sedang memerhati untuk tujuan apa PAS mengambil alih kuasa. Beliau memberi amaran, "Bila kita guna khazanah negara untuk parti, kita ambil alih tempat UMNO!"

Mat Sabu tidak menyelindung ketidaksenangan dirinya, apabila Kedah dan Kelantan ketinggalan berbanding Selangor, yang meluluskan usul mendesak pemansuhan ISA, Enakmen Kebebasan Maklumat dan sebagainya. Beliau menyelar sikap sesetengah pemimpin yang menganggap lebih baik tidak usik undang-undang yang sedia ada seperti ISA, kerana mungkin diperlukan apabila berkuasa kelak.

"Pembebasan demokrasi," tegasnya, seandainya gagal dikotai, maka memang PAS ganti UMNO. Secara jujur Mat Sabu mengakui, tiada jaminan daripadanya bahawa keadaan lebih baik apabila Pakatan Rakyat mengambil alih daripada Barisan Nasional, namun rakyat mesti diberi hak untuk menghukum pemerintah apabila berlaku penyelewengan.

Sepanjang pemerhatiannya, pemikiran liberal dan sosialis muncul kembali sejak kebelakangan ini, dan diminati semula. "Kalau kita tidak dapat melahirkan integriti yang hebat ini, saya nampak golongan kiri akan mendahului," dakwanya, mengambil contoh bagaimana Presiden Parti Sosialis Malaysia (PSM) Nasir Hashim mempamerkan cara hidup yang sederhana meskipun mungkin lemah dalam bidang yang lain. Jeyakumar Deveraj, mengisytiharkan hartanya selepas menjadi wakil rakyat - yang mana langkah ini kurang diminati pimpinan PAS ketika Mat Sabu membangkitkannya dalam mesyuarat.

"Kalau kita nak Islam berada di atas, dan peranannya, soal integriti ini hendaklah menjadi tajuk utama," tekannya.

A.Samad Said: Idola orang muda

Mat Sabu turut mengambil nama A.Samad Said sebagai contoh, mengulas bagaimana Sasterawan Negara dengan usia dan keadaannya yang sebegitu, mampu disanjung sebagai idola orang muda. "....Dia boleh memperhambakan dirinya untuk kemanusiaan, keinsanan. Kenapa tidak berlaku begitu di kalangan ulama kita? Ini yang saya merungut itu!"

Sambil berkata dirinya tidak berniat untuk memperlekeh, beliau melontarkan kemungkinan ulama seperti Harun Din, untuk memimpin satu himpunan besar-besaran menentang penyelewengan dan penipuan yang berterusan dalam pilihan raya. Kata-katanya menggelakkan, ditanya pula mengapa hadirin ketawa. "Impossible (mustahil)!" demikianlah jawapan yang diterimanya daripada hadirin.

"Orang melihat orang yang ada integriti itu ada pada A.Samad Said (gambar kiri)," dakwanya. Mat Sabu mengingatkan, "kemenangan Parti Islam hanya kemenangan sementara," seandainya gagal melahirkan integriti dalam pemerintahan.

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi Bahasa Malaysia.

YA LA NAJIB-HILANG 52 BILLION DIBAWAH SIAPA YE?

Posted: 05 Dec 2011 06:59 AM PST

KATA-KATA PM NAJIB UNTUK AHLI UMno

akan tetapi......

1.Undang-undang perhimpunan bebas di perketatkan

2.Janji menghapuskan ISA...belum terlaksana

3.Harga barang terus menerus naik

4.Ekonomi belum mampu berkembang dengan baik

5.skandal isteri dan menteri menjadi-jadi

6. sistem pilihanraya cuba menipu rakyat

7.kebebasan media masih dikongkong....

8. SCOPENE

9. SUKHOI..


dan lagi...dan lagi........

UNDILAH PAKATAN RAKYAT......ADAKAH KITA LUPA APA YANG TELAH DILAKUKAN OLEH UMno??????

Sudah lupa kah kita Kerugian dan penyelewengan dana-dana awam saperti:
■Penyelewengan RM 40 juta wang PPRT;
■Kerugian pelaburan Tabung Haji;
■Kerugian RM15b Bank Negara;
■Kerugian RM40 juta AIM;
■Kerugian LRT Putra dan LRT Star; dan
■Kemerosotan keuntungan KWSP hampir RM600 juta pada 2000...
TERMASUK KEHILANGAN SAHAM MELAYU BIMIPUTERA SEBANYAK 52 BILLION...
Najib dakwa masa depan Melayu 'gerhana' jika Pakatan menang PRU

December 05, 2011

SHAH ALAM, 5 Dis – Datuk Seri Najib Razak memberi amaran masa depan orang Melayu akan "gerhana" jika Barisan Nasional (BN) pimpinannya tidak lagi kekal berkuasa dalam pilihan raya umum ke-13.

Susulan ketegasan pada Perhimpunan Agung Tahunan Umno hujung minggu lalu, perdana menteri memberitahu sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang mendakwa mempunyai keahlian lebih dua juta orang bahawa menjadi tanggungjawab mereka untuk mempertahankan kerajaan semasa.

"Pilihan alternatif, adakah mereka lebih baik daripada apa yang ada sekarang? Adakah mereka boleh menjamin kuasa kita tidak dibuang atau kedudukan kita tidak terhakis? Bagaimana dengan maruah Islam dan orang Melayu?" kata beliau (gambar) pada pertemuan anjuran Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia's (Pekida) di sini hari ini.

Najib juga memberi amaran negara akan menghadapi pelbagai ancaman sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pemerintahan negara.

"Kita akan terus mempertahankan pemerintahan sedia ada dan berjuang berhabis-habisan untuk menegakkan pemerintahan yang memperjuangkan martabat Melayu dan Islam.

"Mereka (Pakatan) menawarkan janji alternatif yang menarik, sedangkan mereka sendiri belum tahu sama ada dapat menunaikannya atau tidak," kata Najib.

Tambah beliau, rakyat tiada pilihan lain selain mengekalkan kerajaan sedia ada bagi memastikan kemakmuran dan keamanan negara ini terus terpelihara.

"Kita tiada pilihan lain, hanya kerajaan sedia ada yang mampu menjamin keamanan dan kesejahteraan negara, saya tidak dapat bayangkan sekiranya kita terlepas kuasa ini, masa depan akan berubah menjadi gerhana dan cita-cita kita akan terkubur begitu sahaja," tegasnya merujuk kepada Pakatan Rakyat yang dilihat tidak berwibawa untuk mentadbir negara ini.

"Mereka belum memerintah, tetapi sudah berjanji untuk memberi bulan dan bintang kepada rakyat," katanya lagi menegaskan hanya Umno dan BN yang memperjuangkan martabat Melayu dan agama Islam di negara ini.

Jelas Najib lagi, BN juga menolak fahaman ekstremis yang cuba merosakkan hubungan kaum di negara ini.

"BN menolak fahaman yang ekstrem, fahaman itu bukan dasar pemerintahan BN, tetapi kerajaan lebih kepada membantu dan menghulurkan tangan kepada kaum lain untuk kemakmuran negara," tegasnya mempertikaikan dakwaan pembangkang yang menyatakan Umno dan BN bersifat rasis.

"Melayu tidak pernah berat sebelah, tidak pernah menjadi rasis semenjak mentadbir negara ini sejak merdeka, bahkan memberikan keadilan kepada semua," tegasnya lagi.

Dalam ucapannya itu, Najib turut memberikan contoh negara-negara besar yang menghadapi pelbagai krisis akibat daripada pemerintahan yang tidak cekap seperti Greece dan Itali.

"Kerajaan berusaha mentadbir negara dengan berhemah, sekiranya rakyat tersilap membuat pilihan sewaktu pilihanraya akan datang, tidak mustahil kita akan mengikuti jejak mereka," katanya memberi ingatan kepada ahli Pekida yang hadir daripada seluruh negara.

Perdana Menteri turut menegaskan Umno-BN tidak akan sekali-kali membiarkan bangsa Melayu menjadi bangsa yang merempat di negara sendiri, dan beliau akan mempertahankan setiap inci negara daripada kekuasaan pembangkang bagi memastikan pemerintahan sedia ada terus kekal.

Dalam perhimpunan itu, ahli Pekida turut membuat sumpah bai'ah untuk tetap setia bersama Umno bagi memastikan kemenangan sewaktu pilihan raya akan datang.

Perhimpunan tersebut turut dihadiri oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Mohd Rustam dan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor yang juga Menteri Pertanian dan Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar dan Presiden Pekida, Jamaluddin Yusof.

Selepas Wan Azizah Siapa Pula Mangsa Shahrizat?

Posted: 05 Dec 2011 01:59 AM PST

KOMENTAR : Setelah diserang dengan pelbagai pendedah dan pembongkaran skandal Projek Fitlot Kebangsaan (NFC) serta dihimpit dengan tekanan Perhimpunan Agung Umno yang baru lengsai akhirnya Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil 'melatah sumbang' menyerang Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Ismail.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu bagaikan tidak lagi mempunyai jalan keluar selain menebar 'peluru penabur' kepada sesiapa sahaja asalkan mengena.

Shahrizat mungkin telah menduga skandal penyelewengan peruntukan kerajaan berjumlah RM250 juta kepada NFC, yang mana suami beliau, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail menjadi pengerusi eksekutifnya akan menjadi perhatian utama perwakilan dalam perhimpunan Agung Umno kali ini.

Dalam ucapannya di Perhimpunan Agung Wanita Umno baru-baru ini, Shahrizat berkata beliau tidak ada kaitan dengan projek NFC itu. Shahrizat mungkin menarik nafas lega apabila tiada perwakilan wanita menimbulkan isu penyelewengan tersebut ketika perbahasan ucapan dasar beliau.

Setelah enggan melayan pertanyaan wartawan sebelum ini yang meminta respon berhubung cabaran Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin supaya beliau segera meletak jawatan sebagai anggota kabinet, Shahrizat bagaikan 'kerasukan' dan hilang kawalan.

"Saya cabar Ketua Wanita PKR yang mendesak saya letak jawatan hanya kerana suami saya Pengerusi NFC, sedangkan saya tidak ada kene mengena.

"Saya nak minta hari ini supaya Wan Azizah letak jawatan sebagi Presiden PKR kerana angkara suaminya yang tidak tergamak saya sebutkan." katanya ketika ucapan dasar perwakilan Wanita Umno.

Berdasarkan kenyataan Shahrizat, jelas beliau tidak memahami antara kepentingan peribadi dan kepentingan awam yang membabitkan dana rakyat dan wang pembayar cukai.

Atau mungkin inilah juga mentaliti pemimpin-pemimpin Umno yang beranggapan harta dan khazanah negara adalah milik peribadi.

Dana rakyat

Shahrizat mungkin lupa bahawa perlantikan Wan Azizah melalui sistem pemilihan yang sah dalam parti dan deretan fitnah yang di kenakan ke atas Anwar (Suami Wan Azizah) tidak melibatkan satu sen pun wang rakyat.

Sedangkan kes NFC yang membabitkan suami beliau bukan sahaja melibatkan wang rakyat malah berlaku penyelewengan yang dashat.

Shahrizat salah sekiranya menyatakan bahawa apa yang suami beliau lakukan tidak ada kena mengena dengan beliau. Projek tersebut diperoleh suami beliau di saat beliau menjawat jawatan sebagai menteri kabinet dan Ketua wanita Umno.

Sekiranya Shahrizat mempunyai nilai murni seorang pemimpin yang peka dengan rakyat setentunya apabila projek tersebut di peroleh oleh suami, Shahrizat akan mengelak dari melibatkan suami beliau dalam projek kerajaan.

Sebagai seorang menteri dan orang politik senior, Sharizat setentunya faham dengan delima kronisme dan konflik kepentingan yang selama ini dikaitkan dengan salah guna kuasa dalam kerajaan.

Atau mungkin inilah amalan turun temurun yang ada dalam Umno-BN sehingga semua pemimpinnya dan keluarga serta suku sakat mereka akan diberi projek-projek berjuta-juta ringgit.

Justeru istiadat turun temurun ini telah menutup mata hati Shahrizat untuk melihat kesan sekiranya penyelewengan sebegini dibongkar rakyat.

Harga diri wanita

 Gesaan oleh Ketua wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin supaya Shahrizat berundur dari kabinet Najib bukan diasaskan oleh serangan peribadi.

Kenyataan Zuraidah ketika Kongres PKR ke-8 di Johor Bharu baru-baru ini mempunyai hubung kait dengan martabat kaum wanita yang perlu di terjemah bukan sahaja hebat sebagai ibu dan pengasuh yang baik tetapi sebagai pemimpin yang bermaruah.

Tuntutan Wanita PKR yang mahukan penyertaan 30 peratus wanita sebagai calon dalam PRU ke-13 adalah relevan memandangkan penyertaan wanita dalam politik bukan lagi sekadar mengisi koata tetapi suatu keperluan.

Pelbagai kes yang membabitkan pengabaian kadak-kanak dan remaja yang amat membimbangkan di lihat perlu ditangani dengan segera. Dan peranan dan suara wanita diperlukan untuk membawa iu-isu sebegini kehadapan.

Justeru skandal melibatkan keluarga Shahrizat serta kedudukan beliau sebagai seorang menteri wanita dalam kabinet kerajaan telah memalit 'aroma' yang memalukan kaum hawa tersebut.

Saranan Zuraidah supaya Shahrizat meletak jawatan sebagai anggota kabinet sangat bertepatan dengan usaha untuk memertabatkan kaum wanita yang bakal menjadi pemimpin di masa depan.

Dalam kata lainnya, dengan pendedahan oleh Laporan Ketua Audit negara itu telah meletakkan Shahrizat sebagai antara wanita pertama yang telah mencemarkan nama baik kaum wanita di negara ini.

Sentimen ini sekali gus akan menghilangkan keyakinan rakyat kepada kemampuan wanita dalam mengendalikan urusan politik negara.

Shahrizat seharusnya lebih 'rendah diri' untuk meletak jawatan dan bukannya menyerang Zuraidah, Wan Azizah atau sesiapa sahaja. Beliau harus melihat sejarah dan sedar bahawa lantikannya sebagai menteri bukan berdasarkan prestasi sokongan rakyat.

Shahrizat kalah di parlimen Lembah pantai kepada anak Wan Azizah, Nurul Izzah Anwar.

Lalu beliau 'dipungut' oleh Najib disebabkan ketiadaan calon wanita dalam kabinet. Justeru sebagai Ketua Wanita Umno, Shahrizat mendapat ihsan tersebut.

Keuntungan politik

Berdasarkan ritual politik, keengganan Shahrizat meletak jawatan sebagai menteri memberi kemenangan besar kepada Pakatan Rakyat. Ini membenarkan lagi betapa skandal kronisme dalam Umno dan kerajaan bukan sekadar polimik pembangkang tetapi sebuah kenyataan yang ada realitinya.

Lantaran itulah Zuraidah dan lain-lain pemimpin Pakatan Rakyat tidak mendesak Shahrizat meletak jawatan sebagai Ketua Wanita Umno. Ini disebabkan beliau telah menjadi 'ikon' kepada amalan kronisme dalam Umno yang berjaya didedahkan kepada umum walaupun banyak kes-kes sebegini masih tertutup rapat.

Dalam masa yang sama, kredibiliti Najib sebagai perdana menteri yang tidak mengambil sebarang tindakan juga dilihat sebagai kelemahan beliau sebagai pentadbir yang menerajui kepimpinan negara.

Ini membenarkan lagi tanggapan selama ini bagaimana pemimpin-pemimpin Umno cuba mempertahankan kroni-kroni mereka sehingga sanggup berpatang arang berkerat rotan.

Mungkin juga sekiranya tidak dipertahankan akan lebih terbongkar lebih banyak kes-kes kronisme yang gagal diselidik oleh Ketua Audit negara.

Sikap pasif sebegini sekali gus membuktikan retorik Dasar tranformasi yang cuba diketangahkan Najib sama nilainya dengan 'transfer-money' oleh NFC dari menternak lembu kepada membeli kondominium mewah, membeli tanah dan kereta mewah oleh syarikat yang diberikan kepada keluarga Shahrizat.

Desakan letak jawatan

Shahrizat tidak perlu 'kerasukan' apabila disaran untuk meletak jawatan. Bukan sahaja pembangkang menggesa beliau berbuat demikian malah dikalangan pemimpin Umno sendiri.

Persoalannya, mengapa beliau tidak meluahkan kerasukan tersebut kepada Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar yang juga menggesa beliau meletak jawatan.

Bung Mokhtar mendakwa kes Shahrizat bukan sahaja mencemar imej parti malah menggadai maruah beliau sebagai pemimpin.

Bung yang juga Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan (BNBBC) berkata beliau akan melepaskan jawatan sekiranya berada di posisi Shahrizat.

Sementara Ketua Umno Bahagian Cheras, Syed Ali Alhabsee juga mempunyai pendirian yang sama agar beliau melepas jawatan sebelum menunggu isyarat dari pimpinan tertinggi memberikan lampu hujau.

Sebelum itu juga, Presiden Kongres Melayu Pulau Pinang, Rahman Ishak membuat kenyataan yang sama yang menyifatkan skandal tersebut sebagai sesuatu yang amat malang kepada negara sehingga menghilangkan keyakinan rakyat kepada pemimpin negara.

Apapun Shahrizat perlu melihat isu perletakan jawatan beliau sebagai menteri dan skandal NFC yang melibatkan suami beliau sebagai isu moral dan harga diri yang membabitkan kepentingan wang rakyat dan pembayar cukai.

Shahrizat juga harus sedar, sejarah negara tidak akan mencatatkan beliau sebagai 'wanita besi' yang sanggup mempertahankan jawatannya. Tetapi nama beliau akan dipahat sebagai 'replika' betapa'dahsyat' amalan kronisme dalam Umno yang tidak memilih sesiapa, hatta seorang wanita.

Najib Lebih Korup Daripada Pak Lah dan Dr Mahathir

Posted: 05 Dec 2011 12:10 AM PST

SHAH ALAM, 5 DIS: Kedudukan Malaysia dalam indeks Persepsi Rasuah (CPI) antarabangsa adalah paling teruk dalam sejarah negara dan ia jelas menunjukkan kelemahan pentadbiran Barisan Nasional dibawah Datuk Seri Najib Razak.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang menjelaskan, kedudukan Malaysia pada tangga ke-60 tahun ini memperlihatkan Najib lebih korup berbanding dua Perdana Menteri sebelumnya, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Lim yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur memaklumkan, Malaysia sudah jatuh 13 anak tangga sejak di bawah pentadbiran Najib yang bermula pada tahun 2009.

"Pak Lah (Abdullah) dalam tahun 2003 sehingga 2008, Malaysia jatuh 10 anak tangga, dari kedudukan 37 kepada 47.

"Di bawah Tun Dr Mahathir, 22 tahun menjadi Perdana Menteri sungguhpun CPI dimulakan pada tahun 1995, masa itu Malaysia di tangga ke-23. Semasa dia bersara 2003 sudah jatuh ke tangga 37. Jatuh sembilan tangga dalam tempoh sembilan tahun.

"Tetapi untuk Datuk Seri Najib dalam tempoh dua tahun setengah, jatuh 13 anak tangga," katanya.

Beliau menambah, perkara ini langsung tidak disentuh oleh pemimpin dan perwakilan Umno dalam Perhimpunan Agung Umno 2011.

Sementara itu, Exco Pelaburan Perdagangan Selangor, Teresa Kok berkata, terdapat banyak perbezaan pentadbiran Perdana Menteri dahulu berdasarkan kedudukan CPI yang semakin merudum.

Beliau turut mempersoalkan adakah ini yang dinamakan membenteras rasuah dan gagasan 1Malaysia yang selama ini dilaungkan oleh pemimpin Umno-Barisan Nasional.

"Indeks Korupsi kita lihat ketika Pak Lah menjadi Perdana Menteri tahun 2004, Malaysia berada dalam kedudukan 39.

"Kita lihat selepas Najib menjadi Perdana Menteri pada tahun 2008, Indeks negara jatuh ke tangga 47. Tahun 2009 dan 2010 tangga ke-56 tetapi pada tahun ini telah jatuh ke kedudukan 60," katanya.

Beliau menjelaskan, pada tahun 2008 wang simpanan tunai di Selangor berjumlah RM632 juta tapi telah meningkat kepada RM1.2 billion sebagai bukti jelas Pakatan Rakyat lebih cekap dalam mengurus tadbir kewangan negeri.

Umno Tuduh DAP Kerana Nak Tutup Skandal Fidlot

Posted: 05 Dec 2011 12:09 AM PSTSHAH ALAM 4 DIS : Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menyatakan adalah mustahil bagi wakil parti itu dilantik sebagai Perdana Menteri sekiranya Pakatan Rakyat menguasai Putrajaya selepas Pilihanraya ke 13.

Ini disebabkan parti itu bertanding kerusi Parlimen dengan jumlah yang paling kecil antara rakan-rakannya gagasannya, Parti Keadilan Rakyat dan PAS.

Lim berkata demikian apabila menjawab tuduhan Umno yang DAP mengkudakan PKR dan PAS bagi mencapai hasratnya untuk pemimpinnya menjadi Perdana Menteri.

Tuduhan tersebut dibuat di perhimpunan agung Umno yang berlangsung minggu lepas.

Lim menyifatkan tuduhan itu sebagai usaha terdesak Umno untuk mendapatkan sokongan rakyat.

Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, pendekatan Umno memainkan isu perkauman itu adalah bagi menimbulkan rasa kurang senang dan kebencian rakyat terutamanya orang Melayu kepada DAP dan Pakatan.

Beliau berkata, dengan memainkan isu seperti itu Umno sebagai parti utama Barisan Nasional (BN) berharap kerjasama erat di antara DAP, PKR dan PAS dapat dihancurkan.

"Umno mainkan isu perkauman dengan sengaja mengkritik DAP, menyatakan DAP akan mahu menjadi Perdana Menteri kalau Pakatan Rakyat menang (PRU ke 13).

"Sungguhpun DAP telah mengatakan bahawa ini tidak benar sama sekali. Tapi saya rasa mengapa nak tujukan kepada DAP bila di antara ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat, DAP bertanding kerusi Parlimen paling kecil," katanya di sini hari ini.

Dalam PRU ke 12 pada 2008, DAP bertanding 47 kerusi Parlimen berbanding PKR (97) dan PAS (66).

Lim berkata, sebelum ini DAP telah menyatakan orang Melayu tetap akan dilantik menjadi Perdana Menteri jika PR membentuk kerajaan persekutuan.

Maka dengan itu, katanya, tuduhan Umno juga adalah cubaan mengalihkan isu rasuah dan salah guna kuasa melibatkan pemimpin Umno seperti di dalam kes Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

"Mereka cuba tutup isu rasuah sungguhpun pemimpin-pemimpin Barisan Nasional seperti (Tan Sri) Muhyiddin (Yassin) nak tutup skandal lembu dan kondo yang melibatkan keluarga seorang menteri.

Saya rasa semua rakyat Malaysia tidak bersetuju dan tidak berpuashati dengan skandal ini. Sungguhpun RM250 juta pinjaman telah diberikan, kita tak yakin ia akan dipulangkan. Pergi bela lembu akhirnya beli kondo. Satu dunia tiada tempat macam Malaysia nak bela lembu kena pergi kondominium," katanya lagi.

Menurutnya, pendedahan isu NFC meletakkan Umno dalam keadaan makin sukar terutama dalam menghadapi PRU ke 13 ini.


Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Isk...susohnye nak memahamkan orang melayu ni...!!

Posted: 05 Dec 2011 06:02 PM PST

Dari tulisan Aspan Alias....

"Orang Melayu masih lagi terkial-kial dalam bidang ekonmi dan orang Melayu hanya dilekakan dengan wang bantuan sekolah sebanyak RM100 bagi setiap murid sekolah. Pegawai kerajaan hanya mendapat bonus RM500 dan jumlah increment yang di naikkan dalam angka yang tidak berapa ringgit sahaja. Jumlah ini dibayar untuk mendapat undi dan kuasa yang pasti akan di salah gunakan akhirnya."

Apa yang Aspan tak cerita ialah, wang bantuan 100 dan 500 hinggit itu adalah dari belanjawan defisit 2012. Apa makna defisit? Maknanya perbelanjaan melebihi pendapatan (14 tahun berturut2 dah). Habis macamana kalau pendapatan kurang dari perbelanjaan, kerajaan BN boleh bagi bantuan tersebut? Maknanya duit itu kerajaan BN hutang. Itu duit hutang yang rakyat sendiri akhirnya kena bayor. Faham tak?

Tapi ambiklah duit tu. Jangan tak ambik pulak. Kalau tak ambikpun, hutang tetap juga rakyat kena bayor. Alah susahnya nak memahamkan orang melayu ni...isk!!

Pergh! Che Det ada nama baru...guess what? DON...Hehe!!

Posted: 05 Dec 2011 01:30 AM PST

The million-ringgit KJ poser that no one cares about: Umno has wasted its last chance
Written by Mathias Gomes, Malaysia Chronicle

I was hanging around Putra World Center the last few days just to get a glimpse of our Umno ultra Malays who came from all parts of the country, although an Umno man in KL is just like an Umno man from Terengganu. Only difference might be, they speak a bit differently but the mannerism, arrogance, and dressing is almost the same. You can spot an Umno man from a distance.

Many of them could be seen hanging around Starbucks, McDonalds, Pan Pacific's, and Sunway Putra Hotel Lounge with their silk shirts, smart phones and ipads. Out of curiosity I sat a bit close to a group at Starbucks, and heard them talking. Nothing to shout about it was just the ususal coffee-corner talk.

The 'one-million' dollar question

Then suddenly, one smart alec brought out the topic of Khairy Jamaluddin, the controversial Youth chief. Immediately, I was all ears, "macam mana bro chief ada chance tak untuk bertanding pilihanraya nanti?"

In reply, one straight-faced guy said "Zero man! Tengok lah macam mana Don sudah support Najib 100%, takan lah Najib nak kecewekan dia."

Here I was confused who is the Don, then it dawned on me who else but former premier Mahathir Mohamad. Yes, just a few days ago he was indirectly hammering Prime Minister Najib Razak and then just a day ago he was all praises for Najib.

So from their tone, I guessed they were confirming among themselves that Najib might have struck a deal with Mahathir. These guys were definitely from Pemuda Umno.

Must be able to offer what the people want

But deal or no deal, I don't care who Umno puts on the pedestal. It will not matter to me or the electorate because we cannot support a corrupted and racist government like BN and Umno, and the just concluded Umno General Assembly is proof of it. Right from the Umno president down to all the delegates who took the stand, almost all spewed comments that were purely racist in sentiment and intent.

What are we to expect from them in the future? How will they reform the country when they can't reform themselves, no way! The good life they have enjoyed so far, mostly from ill-gotten gains, is just too good to lose. Why should they reform when they feel it is their birth right to rule? Even when it is proven there are many corrupt people among their ranks with scandals that would make ordinary people squirm and vomit, they would not care. Why bother with what the 'rakyat' or people want when they are needed only once in five years?

The rakyat to them are stupid people who will fall for measly crumbs thrown to them. To them the rakyat is a tool to manipulate according to their whims and fancies. Take the great 1Malaysia plan for example, when we heard the originator Najib speak in the Assembly, did he remember his own call for inclusiveness, which is the core of 1 Malaysia, in his speech?

This was the controversial policy that Najib initiated through APCO. The proverb "When in Rome do as the Romans do" is now what Najib is practising. If he is with a Chinese or Indian crowd, it is 1Malaysia throughout his speech. But with a Malay crowd, he becomes a clown. Was he not behaving like a clown when he was venting his anger on Opposition Leader Anwar Ibrahim in his speech?

No doublespeak, please

In this aspect, Muhiyiddin is better. At least he sticks honestly to his roots" I'm Malay first and Malaysian second" and this allows us to conclude our stand against him. There is no place for a racist PM in Malaysia, this is a multiracial country and the constitution stipulates it. But neither is there room for a hypocritical and deceitful PM in Malaysia who says one thing today and U-turns the next day.

Did at any one time, the Umno leaders or delegates who represent the 3 million-odd membership talk of how they are going to change and reform so that they will be a better and healthier party for the people, especially the Malays? The answer was NO! All they did was give utmost attention to Anwar and DAP-bashing.

The fear of Pakatan has got them all feverish and in hallucination mode, so much so they do not know what they were blabbering about. Why bash the Chinese and DAP? Are they basing the Chinese because DAP is Chinese-based?

Between MCA-Chinese, Gerakan-Chinese and DAP-Chinese

If they dislike the Chinese so much, why do they want to collaborate with the Chinese from MCA and Gerakan, or are the Chinese in MCA and Gerakan from a different planet. Perhaps these are 'acceptable' Chinese or 1Malaysia Chinese or as some say Ali-Baba Chinese, is that it?

This is the burning question the leaders in Umno have failed in making clear to the Malays, especially the ordinary folk who do not understand why the need for this segregation. Why does Umno accept MCA and Gerakan Chinese but reject DAP Chinese?

As the largest ruling party, Umno has a responsiblity to the people - from the Dayaks in Sarawak to the Kadazan in Sabah, the Negrito-Jakun in Cameron Highlands and the Punjabi from Port Klang not to mention all the other races.

All are Malaysians. When you start to bash one race then you are a racist. There is simply no place for a racist in this world, only your own backyard will accept you.

Umno has already lost the hearts and minds of the people

Umno has to all intents and purposes already lost big time even before the GE-13 is called. Even the Malays are forsaking it. The Umno AGM will go down on record as being the ' straw that broke the camel's back '.

They had all the opportunity to let the rakyat know that they will reform for a better Malaysia. Yet, they chose otherwise and thereby lost the hearts and minds of the people. The public has seen through Umno's batik curtain - and it is weak and unintelligent.

Would the people gamble their future and those of their children on this batch of Umno leaders - weak, pampered, greedy and racist as they are?

Barulah jelas jam "Omega" tu...Isk Isk Isk!!!

Posted: 04 Dec 2011 11:40 PM PSTUmporno ni kalu video2 klip ni suka lar depa. Nate betul...Hehe!!

Aku dah cakap, ini adalah Sidang Lembu Fidlot Terakhir...

Posted: 04 Dec 2011 11:29 PM PST

Sidang Umno terakhir sebelum Putrajaya jatuh? — Subky Latif
December 05, 2011

5 DIS — Adalah benar Perhimpunan Agung Umno ke 64 bermula 29 November lalu adalah yang terakhir sebelum PRU 13, tetapi ia lebih menjurus kepada menghadapi Anwar Ibrahim dari penghadapi masalah parti itu dan pilihan raya yang bakal dihadapi itu.

Mesyuarat agung bagi mana-mana pertubuhan yang didaftarkan, baik ia diadakan sekali setahun atau dua tahun sekali, selain dari memenuhi kehendak undang-undang adalah satu acara muhasabah bagi mengkaji kelemahan dan kekuatan organisasinya.

Kalau tidak pun atas sebab kehendak undang-undang, ia wajar berhimpun bagi memeriksa apa yang telah dibuatnya setahun lalu sebagai persiapan lunjakan kerja setahun akan datang atau masa-masa mendatang. Apa kelemahan dan kegagalan setahun lalu dan apa pula kekuatan dan kejayaannya. Dari situ ia akan tahu kelemahan dan kekuatannya.

Tetapi bermula dari perasmian ketiga-tiga sayapnya — Wanita, Pemuda dan Puteri — ia dilambakkan dengan menghadapi Anwar Ibrahim yang ditendangnya dari Umno hujung tahun 90an dulu. Sudah lebih sepuluh tahun Anwar tidak ada dalam Umno, ia masih dihantui oleh bayang-bayang ketua pembangkang itu.

Keseluruhan ucapan perasmian sayap-sayap itu oleh Muhyuddin Yassin sebagai Timbalan Presiden Umno, baik menyentuh soal dalaman parti dan luaran adalah dikaitkan dengan Anwar.

Serangan, kecaman dan hasutannya terhadap DAP, belum pernah dilakukan oleh mana-mana pemimpin Umno dalam perhimpunannya sebelum ini, ada hubungannya kesan politik kerjasama Anwar dengan parti itu.

Kecaman Muhyiddin terhadap PAS adalah yang seketara sikap Dr Mahathir sepanjang pimpinannya dulu. Serangan yang keras itu adalah disebabkan PAS menjadi sekutu kuat Anwar.

Sebelumnya PAS dan DAP adalah terkepung dalam pagar tebal yang dibina Umno, tetapi pagar itu telah dipecah dan dirempuh dengan kedatangan Anwar. Kalau Anwar tidak datang, pagar itu tetap digegar, tetapi dengan penampilan bersama Anwar dengan mereka mempercepat ia roboh.

Justeru robohnya pagar itu telah mara mereka menuju Putrajaya.

Maka bagai hendak pecah kepala Muhyiddin menumpukan sepenuh ucapannya mengerah hulubalang Pemudanya, serikandi Wanitanya dan permata Puterinya bagi mengepung soldadu Pakatan Rakyat bersama Anwar yang sudah meninggal jauh pagar roboh di belakang untuk memasuki tembok Putrajaya.

Kerana tumpuannya kepada Anwar lalu tidak dipedulikan segala retak dan sompek dalam partinya. Dalam responsnya, ketua serikandinya berlepas diri dari skendal lembu suaminya, bertumpu kepada persoalan Anwar juga. Seolah-olah Anwar jadi tema pidatonya di tengah wanita bertudung merah. Habis tenaganita perwakilan dan pemerhati bertepuk tangan di celah suara dan pidatonya mengenai persepsinya yang menyeluruh tentang Anwar.

Dibiarkannya hantu dan bangkai lembu yang dilambakkan kepadanya kepada suami dan anak-anakinya. Dia marah kepada Zuraidah PKR yang tidak marah kepada isteri Anwar kerana isteri Anwar membela suaminya.

Zuraida suruh ketua Serikandi Umno itu letak jawatan tapi tak suruh isteri Anwar letak jawatan. Ketua Serikandi tak peduli tentang suaminya dengan lembu-lembunya, tidak bela suaminya. Isteri Anwar peduli dengan masalah suaminya dan dia bela suaminya.

Shahrizat Jalil marah Zuraida suruh dia berhenti tetapi tidak marah Bung Mokhtar yang lebih dulu dari Zuraida suruh dia berhenti.

Mengapa? Zuraidah membela Anwar dan Bung Mokhtar tiada hubungan dengan Anwar.

Muhyiddin lantik Ketua Pemuda jadi ketua Hulubalang saja. Tidak jadikan dia Panglima. Agaknya panglimanya Muhyiddin sendiri.

Maka sebagai ketua Hulubalang, habis segala ilmu yang dipelajarinya di Universiti Oxford dan pengalamannya membantu mertuanya digunakan untuk membuat ucapan mengenai Anwar kepada perhimpunan partinya. Dia membuat reserach dan homework bagi memastikan hujahnya kuat tentang Anwar.

Cukuplah dengan tiga orang penting Umno — Muhyiddin, Shahrizat dan Khairy Jamaluddin — mengepalai pembengangan tentang Anwar. Tentulah yang lain-lain terarah kepada topik yang sama.

Mengapa Perhimpunan Agung Umno tertumpu kepada Anwar saja? Apakah Anwar saja masalah besar kepada Umno dan kerajaan? Atau sidang itu dirasakan yang terakhir sebelum jatuh Putrajaya? — harakahdaily.net

* This is the personal opinion of the writer or publication. The Malaysian Insider does not endorse the view unless specified.

Derek Law: Some Chinese are just stupid...

Posted: 04 Dec 2011 11:22 PM PST

To hell with MCA, slave of umno!


As a Chinese Malaysian, there is no Rocket or Keadilan contesting in my constituency, only a direct clash between UMNO and PAS. Now, I'm officially announcing it here - in the next GE, I will vote for PAS!

Looking at the MCA leaders attacking Islamic hudud laws during their annual general assembly on the pretext that they are protecting Malaysian multi-culturalism, I wish to say, MCA, go to hell!

As a Chinese in Malaysia, now I wish to tell MCA, in the next general election, I will vote for PAS! I don't want to entertain you anymore!

Don't tell me that by forming an Islamic country, hands and feet will be chopped off. Malaysia under your rule and Umno - even Teoh Beng Hock can fall from a building! Cops can shoot as they please! Not to mention the ones that died in custody! Before our hands and feet are chopped off by PAS, we might die abused by you - the authorities!

MCA, a pathetic party, tarnishing PAS in the papers everyday.

Do you know, PAS allocates land to 'support' Chinese secondary schools in Kelantan.

In Perak, the same thing happened when a PAS leader was the Menteri Besar. @#@ MCA, you've been the government for many years, but failed to institutionalize allocations for Chinese schools, and now you're telling us not to vote for PAS, crazy!

@#@, MCA you are a huge party but in your general assembly, the time was used to attack Islamic idealism, but at the same time you quietly bow to Umno's narrow racist mind, what kind of a pathetic party is this? A pathetic party that cannot be saved!

When Umno attacked, saying Chinese are "immigrants", telling us to go back to Tongsan, it was PAS who came forward to defend us!
When Umno prohibits non-Muslims from using the word Allah, it was PAS who came forward to defend non-Muslims' rights!
When Umno prohibits non-Muslims from entering mosques and suraus, it was PAS who came forward to oppose Umno!
When the pro-Umno Perkasa attacked Pakatan Rakyat for betraying the Malays, it was PAS who came forward to stop them!
@#@, what are you doing, MCA?

Only capable of saying Umno should not be like this, like that.

If you are really great, why is is that the Chinese are still second class citizens? If you really do have a backbone, the get out of Barisan Nasional, stupid!

My anger is raging. For so long you've taken money, one PKFZ project you took RM12.5 billion, one Facebook you took RM1.8 million, and the other ones? You took the people's money!

PAS? Have you heard of PAS taking bribes?

PAS is known for its honesty, 20 years of ruling Kelantan, not one corruption case, the Menteri Besar is still living in a 'kampung' house, eats nasi lemak! You guys simply say if you win you'll eat lobster, and you still want us to vote for you?"

MCA, get lost! When the Prime Minister announced he will abolish ISA because of pressure from the people, like a dog, you immediately agreed! @#@, for so long you've been supporting that draconian act, and now you've changed in a blink of an eye? You think the people are stupid?

For so long, PAS led the people to fight, either in the anti-ISA rally, Bersih 1.0 or Bersih 2.0, PAS is always in the front-line to fight against tyranny - facing tear gas, and water canons!

On 9 July, Umno attacked us for rallying on the streets.

At a critical moment, Unit Amal PAS made way, and said "Let the Chinese out first, we protect them!" @#@, where were you MCA? Where did you hide at the time? Now you're telling us not to vote for PAS, to hell with you!

@#@, for so long you've been ruling us, that porn video president is still on the stage urging the government to do this and that.

Have you ever thought of yourselves as the government? If you yourselves can't do it, then switch! Stupid!

The best thing is, Liow Tiong Lai, challenged DAP to get out of Pakatan Rakyat.

When Islamic law was passed in Kelantan and Terengganu, Umno state assemblymen supported by raising both of their hands. Not one vote was given by DAP.

Why don't you lead MCA to get out of Barisan Nasional?

PAS wants to implement hudud Laws, this is the party's ultimate goal. It is like the Progressive Democratic Party in Taiwan who fought for independence, which surely won't happen, because it is not allowed in the political reality.

Furthermore, PAS is cooperating with the other two party components in Pakatan Rakyat, who will surely govern based on the Orange Book - not just the ultimate goal of PAS or DAP.

Maybe some will ask, what about Kelantan?

I would like to ask them, even if it is implemented in Kelantan, what's the fuss? If you're not a Muslim, what has it got anything to do with you? Furthermore, you should wait until PAS wins two-thirds majority to amend the constitution. For now, the government has yet to be even changed.

Now with the amount of phantom voters, it would difficult for Pakatan Rakyat to win one third of the seats! Still a lot of Chinese are saying, we'll die if the Pakatan Rakyat gets two-thirds majority.

I say @#@, my foot, if Pakatan Rakyat wins two-third, DAP will surely have 50 seats. If DAP would not vote for it, there would be no amendments.

And then, more Chinese are asking, what if DAP become cowards and support the implementation of hudud laws? If you don't like it, then switch back to Barisan Nasional! Is it that there can't be no more elections after the change of government in the next GE? Aren't elections about giving us the opportunity to change the government if we don't agree with its policies?

Some Chinese are just stupid, I'm saying it openly here.

If in the next election, we support a government that have been corrupt for so long, just because we are afraid of hudud laws that are not even there, then the Chinese are a real disgrace.

The fate of the Chinese community will be destroyed by their own hands! Wake up, and don't be fooled by MCA!

Only when we vote for Rocket, Keadilan and Moon and unite to change this pathetic government can we fix the conditions of the Chinese community in the country.

If you love your race, if you love your people, if you love your country, share this writing with all your friends. In the next election, we sing together the song "Moon is the shape of my heart" (a famous Chinese song)!

Written by Derek Law
http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150451035746694

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT