Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


JAMIL KHIR TOLONG JAWAB UNTUK HAJI NAJIB PASAL TWITTER

Posted: 10 Nov 2011 08:21 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS


DI DALAM Twitter Haji Najib sewaktu di Mekah, beliau ada mencatatkan bahawa beliau dan isteri telah selesai menunaikan ibadah Haji.  Walhal pada waktu Twitter tersebut, masih ada Rukun Haji yang belum dilaksanakan, dengan itu membuatkan Mufti Perlis jadi `pening' dan terperanjat.

Isu ini menjadi bahan lawak jenaka di dalam Face Book dan blog.  Sekembalinya Haji Najib dari Mekah, beliau tidak menjawab isu ini.  Ini bukan tuduhan sesiapa, ini adalah catatan dari Haji Najib sendiri di dalam Twitter beliau.  Sewajarnya beliau boleh menjawab isu tersebut atau mengaku beliau tersilap mencatatkan selesai Haji.

Samada disuruh atau `tersuruh', mungkin juga sebagai bukti `kesetiaan' terhadap bos, maka yang menjadi tukang jawab Haji Najib adalah Jamil Khir.  Bekas Pengarah KAGAT yang kaki golf ini muncul menjawabnya.  Jamil Khir berkata, " Yang dimaksudkan (dalam Twitter perdana menteri), bukan selesai ibadat haji (tetapi) selesai wukuf. Wukuf ini dari Zohor 9 Zulhijjah sehingga Maghrib hari yang sama. Jadi yang dimaksudkan selesai itu, selesai wukuf.  "PM selesai (menunaikan ibadah haji). Haji ialah kita mesti pergi di Arafah. Kalau kita tidak berada di Arafah, maka tiadalah haji itu.  Jadi pada petang itu mungkin...barangkali soalan itu ditanya petang itu...selesai itu, selesai arafah. Haji itu belum selesai lagi.  "Kita masih ada untuk nak melontar selama tiga hari pada hari-hari Tasyrik. Jadi ini yang mungkin disilap faham," kata beliau (Malaysiakini).

Begitulah hebatnya Jamil Khir.  Beliau tahu bagaimana untuk melepaskan Haji Najib.  Hajah Rosmah selepas ini jangan khuatir jika ada yang menegur beliau yang menampakkan `jambul' rambut di depan selepas balik dari menunaikan Haji.  Jamil Khir tentu ada `dalil' lain untuk melepaskan Hajah Rosmah nanti.  Jadi, Jamil Khir boleh lah bersiap sedia untuk menjadi calon di dalam PRU akan datang. /wfauzdin.blogspot.com

GILA CINCIN, GILA LEMBU, PENYOKONG JADI LEMBU GILA?

Posted: 10 Nov 2011 10:27 AM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

APALAH nak jadi dengan negara kita ni.  Ada pemimpin jantan tetapi tak boleh nak kawal pengikut betina bahkan bininya sendiri.  Memang kejantanannya sering diuji, tetapi ternyata seperti tidak jantan yang hakiki.


Apabila dicabar berdebat, kecut seluruh urat saraf.  Tetapi kalau bercakap depan TV, bukan main hebat lagi, berdegar-degar gegendang kita mendengar ucapannya.  Bayangkan dia kata, jangan cuba untuk mencabarnya berdebat, nanti ada yang demam katanya.  Itu di dalam TV, dan kata-kata beliau disambut dengan sorakan mengilai pencacai-pencacainya yang selalu lapar minta diisikan perut mereka.

Berbeza apabila dicabar berdebat secara anak jantan.  Beliau menjadi lebih betina dari betina.  Tidak seperti di dalam TV, kali ini beliau pula yang nampak macam demam.  Demam penikus, namanya.  Itulah standard pemimpin yang puak sekular sekutu Apco ini ada.  Sebab itu, kebanyakan ahli-ahli bawahan pemimpin penikus ini tahu kelemahannya.  Beliau cukup lemah apabila digosok dan dijilat.  Maka, lahirlah penjilat-penjilat tegar seperti Ezam sesumpah, Zul lembu Kulim, Nalla, Zahrain katak, Berahim alkataki dan sebagainya. 

Satu lagi kelemahan anak Pekan, Pahang ini adalah dengan betina.  Oleh kerana bini dia ni seorang betina, maka kerana takut kepada betina terpaksalah juga mengikut kehendak bini sendiri.  Kalau pergi melawat ke luar negara samada tugas rasmi apatah lagi tidak rasmi, beliau terpaksa membawa bininya.  Maka, satu kegemaran bininya adalah `bershopping'.  Tempat tidor bininya pula mestilah canggih, mungkin kedap bunyi dengkuran.  Jadi, pelik apanya jika hotel yang didiaminya berharga ratusan ribu ringgit satu malam.  

Betina dia diperkatakan orang ada memiliki gelang ratusan ribu ringgit.  Baru-baru ini terbongkar kisah cincin 24 juta ringgit sehingga kini tiada sesiapa pun yang disaman oleh bininya atas isu cincin puaka ini.  Cincin itu kononnya masuk negara ini untuk pameran tetapi tempat pameran dan tarikhnya rahsia.  Wah !  Ini sudah seperti jual beli senjata perang.  Apa pun, ada juga puak mereka yang percaya cincin 24 juta ini masuk hanya untuk pameran yang rahsia.  Di mana otak mereka agaknya?  Tau-tau cincin telah pun dibawa keluar tanpa diistiharkan oleh pihak berkuasa.  Apakah masuk direkodkan dan keluar tanpa rekod?  Wah !! Ini sudah macam kisah Altantuya, beliau masuk ke negara ini bukan sebagai Pendatang tetapi secara sah, peliknya namanya `hilang' di dalam komputer.  

Itu kisah betina yang gila cincin.  Terbaru kisah betina lagi tetapi gila lembu pula.  Bukan lembu gila, tau.  Hanya bermodalkan lembu, maka kaya raya keluarganya sampai boleh membeli banglo tunai jutaan ringit.  Bayangkan, lembu sahaja boleh buat keturunannya senang lenang tetapi rakyat yang di bawah yang setia menyokongnya itu tetap menjadi `lembu' juga, tetapi lembu pawah.  Kesihan juga melihat nasib puak-puak mereka yang di bawah itu.  Dua orang betina perabihkan duit-duit mereka dengan cincin, gelang dan beg tangan serta lembu, mereka yang di bawah itu saling tak ubah macam lembu pawah yang kurap.

Jadi, eloklah pakat-pakat ubah.  Cukup-cukuplah betina-betina ini menghabiskan harta dalam ini negara.   Takkan kita nak biarkan mereka yang telah di`lembu'kan itu terus menjadi lembu pawah.  Elok kita selamatkan mereka agar menjadi insan yang bermaruah.  Ubahlah sebelum parah !!/wfauzdin.blogspot.com


SHAHRIZAT JALIL BARU SEDAR MARUAH KELUARGA ITU PENTING

Posted: 09 Nov 2011 11:08 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS


RUPA-rupanya Shahrizat Jalil ada perasaan juga terhadap keluarganya sendiri.  Di dalam isu projek Pusat Feedlot Kebangsaan (NFC), beliau menyuarakan kekesalannya bernada sedih apabila Pembangkang banyak memperkatakan tentang projek tersebut yang ada kaitan rapat dengan keluarganya.

Nada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu menggamit simpati terutamanya kepada ahli-ahli Umno khususnya Wanita Umno yang beliau selaku Ketuanya. Beliau berkata,
" Saya rasa keluarga saya tidak sepatutnya dilemparkan dengan tuduhan sebegini kerana keluarga saya telah bekerja keras, tetapi itu bukan perkara pokoknya," katanya (Malaysiakini).
Bagaimana agaknya jika beliau di tempat DS Wan Azizah atau keluarga DS Anwar Ibrahim apabila bertahun-tahun DS Anwar diaibkan?  Seluruh media kerajaan dikerah saban hari untuk memburukkan DS Anwar sehingga ke tahap paling mengaibkan dengan video dan foto lucah dipamerkan di akhbar dan TV.  Ketika itu, pernahkah Shahrizat merasa apa yang dirasai oleh keluarga Mantan TPM itu bahkan bekas bos Shahrizat sendiri? 
Cuba kita bandingkan setakat mana sangat apa yang dilalui oleh Shahrizat itu jika dibandingkan dengan apa yang telah dilakukan terhadap DS Anwar.  Saya rasa sebanyak tahi kuku pun tidak sampai apa yang dialami oleh Shahrizat.  Sudah menjadi kebiasaan bagi mana-mana pemimpin Umno, mereka tidak pernah fikirkan perasaan orang lain tetapi apabila terkena sedikit pada batang hidung sendiri, ketika itu baru mahu bercakap soal keadilan dan maruah.
Di dalam isu Projek Feedlot ini, kita boleh bandingkan apa beza pimpinan PR dengan pemimpin Umno.  KM P.Pinang, Lim Guan Eng awal-awal mengambil alih P.Pinang secara tegas dan terbuka menyebut `haram' bagi ahli keluarganya memohon tanah hatta seinchi pun atau sebarang projek di P.Pinang.  MB Kelantan pula, Tuan Guru Hj Nik Aziz sanggup mengeluarkan menantunya Ariff Fahmi sebagai CEO PMBK apabila ada yang mempertikaikannya walaupun terbukti siasatan SPRM tiada berlaku sebarang penyelewengan di perbadanan tersebut.  Ertinya, Tuan Guru Nik Aziz bersedia menerima teguran dari sesiapa pun.

Bagaimana dengan pemimpin Umno?  Siapa Nazir Najib?  Dan, kini keluarga Shahrizat pula.  Baru `digertak dan disakat' sedikit oleh Pembangkang, gelabah dibuatnya hinggakan Noh Omar terpaksa `bersilat' siang malam di TV sehinggakan terpaksa menjawab panjang lebar di dalam wawancara akhbar Sinar hari ini. 

Adakah isu itu akan selesai selepas ini?  Tidak, rakyat akan menilai bukan sahaja dari segi salah laku projek tersebut, tetapi mengapa projek itu dapat kepada keluarga Menteri ini.  Bayangkan jika ini terjadi kepada keluarga MB Selangor, Tan Seri Khalid maka sudah tentu hiruk pikuk TV 3 dibuatnya./wfauzdin.blogspot.com


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Video fitnah : Anwar dipanggil ke balai polis

Posted: 10 Nov 2011 09:25 PM PST

KUALA LUMPUR 11 Nov: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dipanggil ke Balai Polis Kepong untuk disiasat di bawah Seksyen 182 Kanun Keseksaan pada Rabu depan.

Siasatan itu berhubung perkembangan terbaru kes video fitnah yang dikaitkan dengan beliau, sekaligus merupakan satu lagi usaha terbaru untuk memenjarakannya.

Sehubungan itu, KEADILAN menuntut Pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengentikan serta-merta siasatan dan pendakwaan terhadap Anwar.

Naib Presidennya, N. Surendran berkata demikian dalam sidang media di pejabat parti itu hari ini sebagai mengulas perkembangan terbaru kes itu.

Jika disabit kesalahan, Anwar boleh dipenjara sehingga enam bulan dan didenda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Berita lanjut menyusul.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=2285

Adinda Sultan Kelantan saman Malay Mail RM50 juta

Posted: 10 Nov 2011 09:15 PM PST

Oleh MAGESWARI

KUALA LUMPUR: Adinda Sultan Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra memfailkan saman bernilai RM50 juta terhadap akhbar berbahasa Inggeris, Malay Mail Sdn bhd dan syarikat mencetak akhbar berkenaan berhubung artikel yang didakwa merosakkan martabatnya.

Turut dinamakan sebagai defendan, pengarang Malay Mail, Yushaimi Maulud Yahya dan wartawannya, Marhalim Abbas - mStar

SPRM serbu PETRONAS

Posted: 10 Nov 2011 07:51 PM PST

MACC raids Petronas over alleged graft among key employees


By Jahabar Sadiq
November 11, 2011
KUALA LUMPUR, Nov 11 — Anti-graft officials raided national oil giant Petronas in the past weeks after receiving tip-offs of alleged corruption by project consultants working on exploration and production efforts in Malaysian waters, sources said.
The Malaysian Insider understands that files have been carted away and Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) officials briefed Datuk Seri Najib Razak before he left for the hajj last week. The prime minister returned to Malaysia yesterday.

"The MACC investigators have gone in as there have been many complaints of some seeking gifts in return for making recommendations for contracts," a source told The Malaysian Insider on condition of anonymity.

Another source confirmed the investigation into the national oil company, saying the MACC has informed Najib and his deputy, Tan Sri Muhyiddin Yassin. The MACC does not confirm investigations for fear of jeopardising their work.

Industry sources said corruption has become rampant over the years as Petronas has been giving out a host of contracts for its various operations, including the new push for marginal oil fields. But they did not identify which section of Petronas was being investigated by the MACC.

"There's a lot of money to be made in long-term contracts. It's a bit less for spot contracts," one source said, adding middle-men and subcontractors frequent the oil giant's headquarters in the iconic Petronas Twin Towers to buy and deliver pricey gifts including brand-name items such as bags for Petronas officials.

"It's not uncommon. Everyone knows the game," he added.

Another source said the Petronas management has had various meetings to discuss allegations of graft among its employees, who are among the best paid in Malaysia with perks including attractive housing loans, medical benefits and other incentives.

"They used to be among the best and honest but there are so many contracts these days and taking a cut is easy and very tempting," he said, adding some Petronas officials have been seen to be living way beyond their means.

"There is a lot of gossip and backbiting. Some contractors have complained they have to pay up to be considered for jobs. So it's not surprising that the MACC is here," said the source.

He pointed out the management has been working on stamping out corruption, which has been identified as National Key Result Area (NKRA) by the Najib administration. The MACC recorded the most arrests related to graft last year, nabbing 944 people, of which more than 400 were bribe givers.

Petronas was incorporated in August 1974 and is ranked among Fortune Global's 500 largest corporations, coming in 107th last year after being in the top 100 for 2008 and 2009. The company has more than 40,000 permanent employees in Malaysia and across the 35 nations where it has operations.

It also plans to invest around RM50 billion in an integrated downstream oil and gas complex in Pengerang, Johor, dubbed Refinery and Petrochemical Integrated Development or Rapid.

The integrated development will not only include oil refining and petrochemical activities, but also a gas power plant and other "supportive industries" and is expected to have 50,000 workers at its peak of construction.

The oil company owns the 88-storey Petronas Twin Towers where a third tower was built recently and also Putrajaya, the country's administrative capital that is leased to the government.

Gaji dan Bonos Pengurus Besar PKNS RM760,000 setahun? Macamana ni wei?

Posted: 10 Nov 2011 05:39 AM PST

SHAH ALAM: State opposition leader Datuk Mohamad Satim Diman today questioned the salary and bonus payment to the Selangor State Development Corporation (PKNS) general manager

He claimed that the RM1.4 million paid in two years was not reflective of the agency's financial situation, describing the figure as unrealistic.

He claimed that based on a statistic in 2009, the PKNS general manager received a total of RM640,000 in salary and bonus and another RM760,000 in 2010.

"Is this wise spending as claimed by the state government?" he toldreporters during a break at the state assembly here today.

Mohamad Satim also said that the Selangor government, through PKNS, had strayed from its original objectives of fulfilling the social agenda for the people and instead it was now focusing on luxury and high-end projects. - Bernama


~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Bunuh kuasa Umno dulu, yang lain bukannya bagus tapi hadapi kemudian

Posted: 10 Nov 2011 08:28 PM PST

Bangkai dijangka menang di Lembah Pantai

Posted: 10 Nov 2011 07:17 AM PST

Kalau benar, itu baru Shahrizat dan keluarganya sapu. Menteri lain?

Posted: 09 Nov 2011 11:34 PM PST


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Populist policies will undermine reform

Posted: 10 Nov 2011 08:42 PM PST

We can say goodbye to Reformasi if the national agenda for change is usurped by populist desperadoes.
By Kua Kia Soong
Watching recent events and statements by Malaysian politicians, the urgent need for reform in our country risks being undermined by populism on both sides of the political divide as they jostle for votes in the coming general election.
From the Barisan Nasional, we have seen the free hand-outs of RM100 ringgit to every student in the school system without any form of means testing.
We have also recently witnessed the extreme form of populism, namely, "mobocracy", whereby mob rule can dictate that a perfectly legal and peaceful gathering, Seksualiti Merdeka be banned by the police.
Pakatan Rakyat has also indulged in populism since they came into power, which makes us wonder about the substance of 'reformasi'.
Read More / Baca Lagi >>

Moving towards a dual party system

Posted: 10 Nov 2011 08:39 PM PST

The outcome of the 2008 polls has proven that the Malays are ready for a two-party system going into the 13th general election.

Since the 2008 general election, the voting trend in Malaysia is moving towards a two-party system. Judging from the results of the 12th general election, we can deduce that the popularity of the Barisan Nasional (BN) as a political entity is waning.
People are fed up with the gross and massive abuses of power by Umno leaders and government.
In the 2008 parliamentary election, BN won only 140 seats compared with 198 in the 2004 polls.
The Pakatan Rakyat coalition of DAP, PAS and PKR wrested 82 seats from BN in 2008. Pakatan saw a marked increase from 20 in the 204 polls.
But if you look at the 2008 results in the Malay-majority constituencies, it is obvious that there is a shift towards the community wanting a two-Malay party system.
Read More / Baca Lagi >>

Tolak politik api-apikan perkauman

Posted: 10 Nov 2011 08:36 PM PST

PUCHONG, 10 Nov – Malaysia akan lebih aman dan adil jika orang Melayu menolak  fahaman politik UMNO masa kini yang lebih gemar mengapi-apikan sentimen perkauman daripada berusaha membanteras rasuah dan penyelewengan.
Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad berkata, ajaran Islam sebenarnya menggalakkan umatnya untuk lebih memahami dan menghormati hak-hak orang bukan Islam, dan bukan bermusuhan atau benci-membenci.
"Banyak orang UMNO kata rasuah itu tidak mengapa, asalkan yang untung dan kaya raya ialah Melayu. Dulu kita bangkitkan tentang soal rasuah, mereka kata 'kenapa nak bising, yang dapat ialah orang Melayu, yang kaya ialah Melayu… apa salahnya'?
Read More / Baca Lagi >>

Bayangkanlah jika anda memilih BN…

Posted: 10 Nov 2011 08:35 PM PST

Oleh Wan Pok Wan Malini

11 NOVEMBER – Cubalah bayangkan jika dalam pilihan raya ke-13 akan datang, anda memilih untuk mengundi Barisan Nasional. Mungkin kerana anda lebih mudah terpengaruh dengan isu-isu remeh daripada perkara-perkara utama dan lebih besar dalam menentukan nasib serta masa depan kita semua.
Walau apa pun alasan yang anda diberikan untuk memilih BN, beberapa perkara utama sudah hampir pasti akan dilaksanakan oleh kerajaan BN yang didalangi UMNO yang telah terbukti sanggup berbuat apa sahaja semata-mata mahu terus bergayut di tampuk kuasa.
Tiga kemungkinan besar yang akan berlaku adalah:
Read More / Baca Lagi >>

Penjaja luar: Salah penjaja kita juga

Posted: 10 Nov 2011 08:31 PM PST

Ketua Pemuda Umno Bahagian Bukit Bintang, Tengku Azman Tengku Zainol Abidin menyalahkan penjaja tempatan kerana membenarkan peningkatan peniaga luar beroperasi di Jalan Tuanku Abdul Rahman dan sekitar Jalan Masjid India, Kuala Lumpur."Orang di situ berniaga di atas tapak berlesen kerana orang kita sendiri yang menjualkan tempat tersebut," kata Tengku Azman yang juga mengetuai Sekretariat Hal Ehwal Bandar (SHEB) Umno.
Beliau berkata demikian ketika mengulas kebanjiran penjaja Pakistan di kawasan tersebut seperti yang dilaporkan media pada hari kelmarin.
Read More / Baca Lagi >>

11 Sebab Mengapa PRU13 Tidak Akan Diadakan Tahun Ini

Posted: 10 Nov 2011 08:27 PM PST

KUALA LUMPUR: Khabar angin yang mengatakan pilihan raya umum (PRU) akan diadakan pada tahun ini telah kedengaran sejak beberapa bulan yang lalu walaupun tempoh memerintah kerajaan sedia ada masih lagi berbaki 17 bulan.
Namun terdapat 11 sebab mengapa PRU13 tidak akan diadakan pada tahun ini:
1) Barisan Nasional (BN) akan mengadakan mesyuarat Dewan Tertinggi parti itu bagi membincangkan mengenai pembahagian kerusi dikalangan 14 parti komponennya. Pemilihan calon yang dikemukakan akan dipersembahkan kepada Pengerusi BN, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dalam mesyuarat yang akan diadakan pada petang Jumaat di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).
Read More / Baca Lagi >>

Bayi 11111111...Bayi istimewa bagi Terengganu

Posted: 10 Nov 2011 08:26 PM PSTDalam satu kebetulan yang menarik, bayi yang lahir hari ini di Terengganu akan mempunyai empat set nombor 11 bagi lapan digit pertama MyKad dan sijil kelahiran mereka.

Selain nombor 111111 bagi hari, bulan dan tahun kelahiran mereka, bayi di Terengganu juga akan mempunyai satu lagi set nombor 11 iaitu bagi menandakan kod negeri Terengganu.
Read More / Baca Lagi >>

The cow that bought a condo

Posted: 10 Nov 2011 08:16 PM PST

The cow that bought a condoAs it is unusual under any circumstances for cows, or for that matter pigs, goats or rabbits to buy luxury condominiums, we feel compelled to report on it. We are quite certain that this is a first in the world achieved by a Malaysian cow.
It may very well have done it in tribute to former premier Mahathir Mohammed, a man who was always on the search for the next grandiose achievement, in a perpetual attempt, as any amateur psychologist could tell you, to compensate for his own inadequacies.
But this article is not about an obstinate donkey, it is about a greedy  cow.
Read More / Baca Lagi >>

Islam Dijunjung, Raja Disanjung, Rakyat Dipayung

Posted: 10 Nov 2011 08:12 PM PST

KOTA BHARU, 11 Nov: Sultan Muhammad V, Tuanku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra selamat menyempurnakan upacara Istiadat Pemeriksaan Perbarisan Kehormatan di Padang Merdeka di sini sebentar tadi.
Istiadat sempena Pemasyhuran Perayaan Menyambut Ulang Tahun Hari Keputeraan baginda yang ke-42, 2011 itu turut dihadiri Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Fa-Iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra.
Turut hadir pada upacara itu Kerabat Diraja dan pembesar negeri.
Hadir sama Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan timbalannya, Datuk Ahmad Yakob, Speaker Dewan Negeri, Datuk Mohd Nassuruddin Daud, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, Ahli Dewan Undangan Negeri dan Ahli Dewan Negara serta pimpinan politik, Ketua Jabatan Negeri dan Persekutuan.
Read More / Baca Lagi >>

Melayu berpecah: Mahathir nyanyi lagu lama

Posted: 10 Nov 2011 08:05 PM PST

KUALA LUMPUR, 11 Nov: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad masih menyanyi lagu yang sama mengenai perpecahan orang Melayu.
"Ungkapan ini tidak lebih daripada untuk meniupkan emosi orang Melayu supaya jangan jauh daripada Umno," kata AJK PAS Pusat, Idris Ahmad.
Beliau menyatakan demikian sebagai respons kepada kenyataan Mahathir yang dilaporkan Bernama semalam bahawa orang Melayu akan menjadi kumpulan minoriti yang tidak mampu memperjuangkan hak mereka jika mereka terus berpecah belah.
Sambil menyatakan orang Melayu kini berpecah kepada tiga kumpulan, katanya hanya dengan bersatu, orang Melayu boleh menjadi kumpulan majoriti yang berkesan untuk bertindak memelihara kepentingan mereka.
"Dulunya orang Melayu bersatu dalam satu parti hingga berjaya menentang (rancangan penubuhan) Malayan Union," katanya semasa menjawab soalan peserta yang hadir pada syarahan perdana oleh beliau bertajuk "Pembinaan Tamadun dan Budaya Masyarakat Malaysia Ke Arah Pembentukan Sebuah Negara Maju", di sini.
Read More / Baca Lagi >>

Parlimen tak mungkin dibubarkan hari ini

Posted: 10 Nov 2011 08:01 PM PST

Walaupun spekulasi telah bertiup kencang bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan membubarkan Parlimen hari ini bagi membuka jalan untuk pilihan raya umum ke-13, tetapi pelbagai faktor, termasuk jadual rasmi Najib dan Yang di-Pertuan Agong, menunjukkan sebaliknya.

Mengikut kalendar rasmi persidangan kerjasama ekonomi Asia Pasifik (Apec) 2011 di Hawaii, dari 7-13 November, Najib dijadual memberi ucapan esok, bersama dengan Presiden Mexico, Felipe Calderon.Read More / Baca Lagi >>

Lembu Shahrizat dan Kerbau Tok Mamak

Posted: 10 Nov 2011 07:29 PM PST

Oleh Mummy Rokiah
Sekitar umur 13 tahun sehingga 21 tahun setiap musim cuti sekolah MR kerap pulahttp://1.bp.blogspot.com/_3dF9UMxN-mI/Re72_hpuTHI/AAAAAAAAAGU/_BfLhCQfcs0/s400/lembu.jpgng kekampung di Kedah turun ke bendang bersama Tok Wan dan Tok Mamak (nenek saudara) mengacau mereka di sawah.

Kami cucu-cucu seringkali berkejar di belakang Tok Mamak ketika beliau sedang membajak tanah menggunakan kerbau sebelum menanam padi.
Read More / Baca Lagi >>

Umno Selangor ibarat ‘kata dulang paku serpih’

Posted: 10 Nov 2011 07:26 PM PST

KUALA LUMPUR, 11 Nov: Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor menyelar sikap hipokrit pemimpin Umno BN negeri apabila setelah menjadi pembangkang cuba untuk menjadi wira dan juara rakyat dengan melaporkan perkara-perkara yang tidak berasas dan berfakta.
Justeru, timbalan ketuanya, Mohd Sany Hamzan merasakan kenyataan Adun Batang Kali, Datuk Mohd Isa Abu Kassim yang mempersoalkan kewajaran langkah Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor meletakkan anggota majlis dari kalangan wakil parti politik dalam jawatankuasa tender dan sebut harga pihak berkuasa tempatan (PBT) sebagai orang yang 'mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih'.
Read More / Baca Lagi >>

SPRM serbu Petronas, siasat rasuah babitkan pegawai kanan

Posted: 10 Nov 2011 07:22 PM PST


KUALA LUMPUR, 11 Nov — Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerbu bangunan syarikat minyak nasional Petronas baru-baru ini berhubung dakwaan amalan rasuah di kalangan konsultan projek terlibat dalam kerja-kerja meneroka dan mengeluar minyak di perairan Malaysia, kata sumber. The Malaysian Insider difahamkan fail-fail berkaitan turut diambil oleh pegawai-pegawai SPRM dan Datuk Seri Najib Razak telah pun dimaklumkan sebelum beliau pergi ke Arab Saudi untuk menunaikan haji. Perdana Menteri kembali ke tanah air kelmarin.
Read More / Baca Lagi >>

Gila Cincin, Gila Lembu, Penyokong Jadi Lembu Gila ?

Posted: 10 Nov 2011 07:13 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS
APALAH nak jadi dengan negara kita ni. Ada pemimpin jantan tetapi tak boleh nak kawal pengikut betina bahkan bininya sendiri. Memang kejantanannya sering diuji, tetapi ternyata seperti tidak jantan yang hakiki.
Apabila dicabar berdebat, kecut seluruh urat saraf. Tetapi kalau bercakap depan TV, bukan main hebat lagi, berdegar-degar gegendang kita mendengar ucapannya.

Bayangkan dia kata, jangan cuba untuk mencabarnya berdebat, nanti ada yang demam katanya.  Itu di dalam TV, dan kata-kata beliau disambut dengan sorakan mengilai pencacai-pencacainya yang selalu lapar minta diisikan perut mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Shabery teraba-raba di Kementerian Belia dan Sukan

Posted: 10 Nov 2011 07:10 PM PST

Oleh SAFAR JUMAAT

AMATLAH malang, di Malaysia terdapat seorang Menteri Belia dan Sukan yang kerjanya kini http://www.rohaizad.com/wp-content/uploads/2008/07/debat-khas-shabery-chik.jpgtertumpu kepada masalah berbalah isu belia yang didakwa menghadapi kecelaruan identiti, ketika kementerian yang dipimpinnya seolah-olah tidak mempunyai profil belia untuk dijadikan alasan menolak dakwaan tersebut

Buat sekian lama kementerian tersebut wujud, dan pernah diterajui oleh Najib Tun Razak dan Muhyiddin Mohd Yassin yang kini sudah menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, nyata Kementerian Belia dan Sukan masih teraba-raba di dalam memaju belia ke alaf kini.
Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) yang dipimpin Abdullah Zaik Abd Rahman mendakwa berjuta belia menghadapi kecelaruan identiti dan serangan ini tertuju terus ke pundak Ahmad Shabery Cheek, Menteri Belia dan Sukan sekarang.
Read More / Baca Lagi >>

Melaka tidak mampu bayar balik hutang kepada Persekutuan

Posted: 10 Nov 2011 07:08 PM PST

Kerajaan Negeri Melaka yang ditadbir Dato' Seri Mohd Ali Rustam telah tidak menjelaskan hutang kerajaan negeri kepada kerajaan persekutuan bagi penyata kewangan thttp://2.bp.blogspot.com/_i3KBsP5l_rg/ScE3iwGvh5I/AAAAAAAAAPc/4rBE0hbv690/s320/ali_rustam3.jpgahun 2010.
 
Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang diedarkan 24 Oktober lalu menunjukkan trend baki Tunggakan Bayaran Balik Hutang Awam Kerajaan Negeri bagi tempoh tahun 2006 hingga 2010 menunjukkan peningkatan kecua li pada tahun 2008

Kerajaan negeri tidak membuat bayaran balik hutang awam kepada Kerajaan Persekutuan pada tahun 2010, kata laporan itu.Read More / Baca Lagi >>

Perlis terus teruk dengan peningkatan hutang negeri

Posted: 10 Nov 2011 07:08 PM PST

Kumpulan Wang Disatukan Kerajaan Negeri Perlis mengalami penurunan empat tahhttp://3.bp.blogspot.com/_DhkJtC9iEVU/R9s-2l5rKKI/AAAAAAAAALM/dfnOQ4BSxhI/s400/isa%2520sabu%2520pic.jpgun berturut-turut, dedah Laporan Audit Negara 2010.Analisis Jabatan Audit Negara 2010 mendapati Kumpulan Wang Disatukan Kerajaan Negeri Perlis mengalami penurunan sejumlah RM1.89 juta atau 5.6 peratus.
Penurunan daripada RM33.92 juta pada tahun 2009 kepada RM32.03 juta pada tahun 2010.

"Penurunan itu antara lain disebabkan oleh Kumpulan Wang Pembangunan mencatatkan lebihan perbelanjaan berbanding pendapatan pada tahun semasa berjumlah RM15.44 juta manakala baki Pelbagai Kumpulan Wang Amanah mencatatkan penurunan berjumlah RM13.77 juta atau 17.1 peratus menjadi RM66.71 juta berbanding RM80.48 juta pada tahun 2009," jelas laporan tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Hutang Terengganu meningkat

Posted: 10 Nov 2011 07:01 PM PST

APORAN Ketua Audit Negara bagi tahun 2010 menunjukkan baki hutang Kerajaan Negeri Terengganu kehttp://1.bp.blogspot.com/_qLGv7rS0o2I/Se7h056VSSI/AAAAAAAAAA0/gyZoT0edmJM/s400/Ahmad+Said+MB.jpgpada Kerajaan Persekutuan adalah berjumlah RM1,032.73 juta berbanding RM1,006.96 juta pada tahun 2009.
Baki hutang itu menunjukkan peningkatan sejumlah RM25.77 juta atau 2.6 peratus.

Kerajaan negeri dari masa ke semasa menerima pinjaman daripada Kerajaan Persekutuan untuk membiayai projek pembangunannya, kata Laporan Ketua Audit Negara yang disiarkan 24 Oktober lalu.Read More / Baca Lagi >>

Prestasi kewangan dan hutang Johor makin teruk

Posted: 10 Nov 2011 07:01 PM PST

Kepincangan serius urustabir kerajaan BN didedahkan oleh Ketua Audit Negara. Mengikut Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang dikeluarkan 24 Oktober lalu menhttp://www1.nst.com.my/JohorBuzz/Thursday/Stories/2482714/insidepix1?display=smalldedahkan Kerajaan BN Johor berhutang sebanyak RM134.25 juta. Sementara dalam laporan yang sama, Ketua Audit Negara juga mendedahkan tunggakan kerajaan negeri berjumlah RM334.51 juta.

Laporan audit menjelaskan mengikut Master Aggrement antara Kerajaan Negeri Johor, Kerajaan Persekutuan, Syarikat Air Johor Sdn Bhd, Syarikat Air Johor Holding Sdn Bhd dan Pengurusan Aset Air Bhd (PAAB), pinjaman yang diterima daripada Kerajaan Persekutuan untuk membiayai projek bekalan air Johor akan diambil alih oleh PAAB.
Bagaimanapun, semakan audit mendapati proses pengambilalihan tersebut masih belum selesai kerana baki pinjaman belum dimuktamadkan walaupun Master Agreement telah pun ditandatangani pada 11 Mac 2009.
Read More / Baca Lagi >>

Gangguan oleh Umno-BN: Polis memulakan siasatan baru terhadap Anwar

Posted: 10 Nov 2011 06:42 PM PST

Gangguan oleh Umno-BN: Polis memulakan siasatan baru terhadap Anwar Dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijangka memanggil pilihanraya mengejut dalam  tempoh dua bulan akan datang, pihak polis tiba-tiba muncul satu siasatan baru terhadap Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.
"Ia adalah gangguan semata-mata oleh Umno -BN terhadap Anwar," Naib Presiden PKR N Surendran  memberitahu Malaysia Chronicle.
Anwar merupakan ketua de-facto kedua-dua parti PKR dan gabungan Pakatan Rakyat. Polis telah memaklumkan kepadanya bahawa beliau akan disiasat di bawah Seksyen 182 Kanun Keseksaan  kerana memberikan "maklumat palsu" tetapi tidak dinyatakan mengapa atau berhubung dengan kes mana.
.Pihak polis, yang dikehendaki oleh undang-undang dan profesionalisme untuk bertindak secara bebas,  di bawah ibu jari Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang dikendalikan oleh sepupu Najib, Hishammuddin Tun Hussein.
Read More / Baca Lagi >>

Pahang gagal bayar hutang Persekutuan ikut jadual

Posted: 10 Nov 2011 06:41 PM PST

Hutang kerajaan negeri Pahang kepada kerajaan Persekutuan pada tahun 2010 meninhttp://anwaribrahimblog.com/wp-content/uploads/2009/04/adnan-yaakob.jpggkat sebanyak RM112.60 juta atau 5.2 peratus.Peningkatan tersebut disahkan Jabatan Audit Negara dalam Laporan Audit 2010 iaitu menjadi RM2.28 bilion berbanding RM2.17 bilion pada tahun 2009.
Kerajaan negeri dari semasa ke semasa menerima pinjaman daripada Kerajaan Persekutuan untuk membiayai projek pembangunannya.

Peningkatan tersebut disebabkan pinjaman yang diterima daripada Kerajaan Persekutuan berjumlah RM64.30 juta berbanding bayaran balik berjumlah RM8.57 juta.
Pada tahun 2010, kerajaan Pahang telah menjelaskan bayaran balik pinjaman berjumlah RM8.57 juta.
Penjelasan dibuat melalui dua cara iaitu pembayaran dengan peruntukan kerajaan negeri dan peruntukan hapus kira atau geran oleh kerajaan persekutuan.
Read More / Baca Lagi >>

Tidak terdetikkah hati Najib tunai amanat ayahanda?

Posted: 10 Nov 2011 06:38 PM PST

Hari ini 11 November 2011. Tanggal 12 Novem 1975 Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Tun Abdul Razak memberikan jawapan kepada Lim Kit Siang dalam parlimen mengenai royalti minyak.
Jawapan itu boleh dilihat pada posterer di sebelah yang dihadiahkan oleh pihak kerajaan Kelantan kepada PM Malaysia sekarang, DS HJ Najib yang merupakan anak kepada mantan Perdana Menteri Tun Abdul Razak. Malangnya jawaban Najib dalam Parlimen tentang royalti minyak Kelantan menyanggahi apa yang dijawab bapanya.
DS HJ Najib baharu pulang dari Mekah menunaikan haji. Orang balik haji yang dipanggil Pak Haji ni biasanya orang baik, atau orang mahu menjadi baik. Lepas lihat Kaabah, lepas tawaf, lepas saie, lepas wukuf di Arafah, lepas minum air zam-zam sepatutnya ada perubahan positif yang berlaku.
Read More / Baca Lagi >>

Pakar: AUKU patut dimansuh terus, bukan dipinda

Posted: 10 Nov 2011 06:35 PM PST

KUALA LUMPUR, 11 Nov — Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Prof Dr Abdul Aziz Bari menegaskan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) lebih baik dimansuhkan serta-merta daripada dipinda kerana undang-undang itu sebenarnya hanya membentuk generasi muda yang 'selesa' bagi pentadbiran Barisan Nasional (BN).
Katanya, mahasiswa wajar diberi peluang untuk mendepani politik semasa supaya minda mereka boleh berkembang dan menjadi masyarakat yang dapat memajukan negara.
"Mahasiswa generasi kini harus diberi peluang melibatkan diri dalam politik supaya mereka mampu berfikir demi kemajuan negara," kata beliau pada Forum Awam AUKU dan UKM4 di sini malam tadi.
Aziz Bari
Muhyiddin
Beberapa jam sebelum forum itu, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata AUKU boleh dipinda atau dihapuskan sekiranya mahasiswa memberikan sepenuh perhatian terhadap pelajaran tanpa "digagahi" oleh pihak lain.
Read More / Baca Lagi >>

Bukti Umno-BN tidak layak jadi kerajaan

Posted: 10 Nov 2011 06:33 PM PST

Oleh MOHD RASHIDI HASSAN
MENGAPA kerajaan Umno- Barisan Nasional begitu kelam kabut sehingga hendak menhttp://3.bp.blogspot.com/-fMWKbqkqW0U/TZtIsg6zKzI/AAAAAAAAFxc/orzVnMEO6cI/s1600/najib.jpgyalahkan Laporan Audit, yang mendapati wujudnya salah laku, penyelewengan, salahguna kuasa, salah guna dana oleh lebih 70 peratus kementerian dan agensi kerajaan?

Memang Laporan Audit bukan agenda politik. Ia berasaskan kepada fakta kewangan yang menjadi badan check and balance kepada sesebuah kerajaan. Tugas audit adalah untuk memastikan dana kerajaan diuruskan dengan telus oleh kementerian dan agensi yang terbabit.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT