Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


SIAPA BERANI `BERTARUH' NAJIB SANGGUP KE MAHKAMAH PARIS?

Posted: 03 Oct 2011 09:04 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

MENGIKUT laporan Malaysiakini, Najib boleh disepina ke Mahkamah Paris berhubung kontroversi pembelian kapal selam Scorpene. Pembelian kapal selam Scorpene ini bukan sahaja dikaitkan dengan rasuah ratusan juta ringgit, malahan dikatakan ada hubungkait dengan kes jenayah iaitu pembunuhan Altantuya.

Jika di dalam Mahkamah di negara ini, Najib berusaha untuk mengelak dari menjadi saksi di dalam kes fitnah Liwat II yang melibatkan DS Anwar, adakah Najib berani untuk ke mahkamah di luar negara?

Malaysiakini melaporkan, "Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mungkin boleh disepina untuk hadir di mahkamah Paris berhubung kontroversi pembelian kapal selam Scorpene yang didakwa melibatkan jutaan ringgit dalam bentuk komisen kepada pemimpin negara dan pegawai tentera.

military malaysia navy french built submarine scorpene classNajib adalah menteri pertahanan semasa urus niaga RM7.3 bilion bagi membeli dua buah kapal selam itu dijalankan (Malaysiakini).

Siapa berani `bertaruh' bahawa Najib akan akur sekiranya disepina di mahkamah Paris nanti? Jika dengar suaranya bercakap di TV, Najib umpama `Pendekar' Melayu yang hebat tidak gentar untuk menghadapi sesiapa sahaja.

Beliau pernah memberi amaran kepada DS Anwar agar jangan berdebat dengannya, nanti dikhuatiri DS Anwar `demam'. DS Anwar pun menjawab, beliau tidak kisah `demam' kerana bila sihat beliau akan bangkit dan tetap mahu Najib berdebat dengannya atas apa jua isu samada ekonomi mahu pun isu peribadi. Akhirnya, Najib tidak menyahut cabaran DS Anwar. Ertinya apa?

Oleh yang demikian, jangan kita ghairah untuk melihat Najib berada di Paris bagi menghadapi kes di sana. Jika mahu sangat untuk melihat Najib berada di dalam mahkamah, hanya ada satu cara sahaja iaitu kita tukar Kerajaan yang ada sekarang./wfauzdin.blogspot.com

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Separuh rakyat Malaysia keturunan penzina?

Posted: 03 Oct 2011 09:37 PM PDT

Mohd Nasir Awang   
Agaknya tidak ramai yang membaca pendedahan fakta amat memalukan berhubung tahap kebobrokan akhlak remaja kini oleh sebuah tabloid harian pada Sabtu, 1 Oktober. Mungkin juga di kalangan yang terbaca paparan itu pula tidak lagi menganggapnya suatu yang besar atau mengejutkan. Justeru, tidak ada yang peduli jika pun isu sebegitu serius tidak diperpanjangkan perbincangannya.

Laporan dimaksudkan itu mendakwa setiap tiga daripada enam remaja berumur antara 15 hingga 28 tahun di negara ini mempunyai rekod hubungan seks luar nikah. Disebutkan antara faktor utama mendorong perbuatan sundal itu ialah perasaan ingin mencuba, terutama sebagai akibat langsung daripada menonton video lucah.

Namun fakta lebih mendukacitakan ialah apabila dikatakan kebanyakan remaja terbabit adalah lulusan universiti, tidak terkecuali yang memiliki PhD. Ertinya, ia bukan hanya dilakukan kalangan remaja liar dan tidak berpelajaran, tetapi turut melibatkan mereka yang memiliki pencapaian akademik agak memuaskan.
Read More / Baca Lagi >>

Apologise or we’ll sue, villagers tell minister

Posted: 03 Oct 2011 09:31 PM PDT

Sarawak state minister Michael Manyin has angered Bidayuh voters in Tebedu area.
SERIAN: Angry villagers from Kampung Temung and Kampung Tepoi are demanding that state Infranstructure Development and Communication Minister, Michael Manyin, apologise for tarnishing the community's reputation.
A spokesman for both villages, Papai Angin said if Manying does not apologise for slandering them, then the community would seek legal redress.
"We now demand that Michael Manyin immediately apologise to the Bidayuh community in Kampung Temung and Kampung Tepoi failing which we will seriously consider taking legal action against him as he has slandered us and caused our name and reputation to be tranished.
Read More / Baca Lagi >>

Fitnah Liwat II: Teman sekampus Saiful jadi saksi di mahkamah

Posted: 03 Oct 2011 09:27 PM PDT

KUALA LUMPUR: Kredibiliti pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan dalam kes perbicaraan fitnah II , musnah apabila pihak peguam menampilkan saksi terbaru mereka.
Saksi berkenaan ialah Mohd Najwan Halimi, bekas pelajar Universiti Tenaga Nasional (Uniten) dan rakan sekampus kepada Saiful Bukhari.
Najwan, yang kini bekerja sebagai pembantu khas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrhaim, merupakan saksi misteri yang dinamakan oleh peguam semalam.


Read More / Baca Lagi >>

Ibrahim Ali calon ’Mesra BN’ di Pasir Mas?

Posted: 03 Oct 2011 09:23 PM PDT

PASIR MAS, 4 Okt: Kini geger diperkatakan Datuk Ibrahim Ali yang pernah bertanding menggunakan lambang PAS pada pilihan raya umum lalu mahu beralih angin kepada Barisan Nasional (BN) pula.
Ramai mendakwa bekas pemimpin Semangat 46 dan Berjasa itu difahamkan bakal bertanding menggunakan lambang BN pula.
(Ibrahim Ali semasa menjadi calon PRU 2008 dengan menggunakan lambang PAS. Dalam PRU akan datang, beliau dikatakan akan gunakan lambang dacing pula)
Sekiranya andaian itu menjadi kenyataan, tercatatlah sejarah seorang pemimpin yang paling kerap beralih parti, dengan kata lain tidak ada prinsip perjuangan.
Bagi pengundi PAS yang pernah memangkah Ibrahim kerana lambang Bulan pada pilihan raya lalu, ramai tidak menghalalkan perbuatan anggota parlimen terbabit.
Kata mereka Ibrahim kena bertanggungjawab di hadapan Allah Taala bermula di lubang kubur nanti.
Biar pun Ibrahim mulai dianggap sebagai calon mesra BN, namun kehadirannya ternyata membuatkan barisan kepimpinan Umno yang ada sekarang tergugat.
Read More / Baca Lagi >>

Fitnah Liwat II : Saksi misteri tampil

Posted: 03 Oct 2011 09:14 PM PDT

Seperti dijadulkan, saksi misteri yang menjadi tanda tanya pada perbicaraan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya tampil.

Mohd Najwan Halimi dipanggil pada jam 11.22 pagi ketika mahkamah bersambung semula selepas rehat sebentar.

Najwan merupakan bekas rakan sekolej pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan dan kini menjadi pembantu Anwar untuk tugasnya sebagai penasihat ekonomi Selangor.

Cincin USD24 juta dikembalikan

Posted: 03 Oct 2011 09:11 PM PDT

KUALA LUMPUR, 4 Okt: Kerajaan hari ini menjelaskan bahawa tiada sebarang pembelian ke atas cincin yang didakwa berharga USD24 juta yang didakwa dibeli isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.
Dalam jawapan bertulis terhadap soalan Lim Lip Eng (DAP-Segambut), Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Abdul Aziz berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah merujuk perkara itu kepada Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) yang mengesahkan pembelian itu tidak berlaku.
"SPRM hanya menjalankan siasatan bagi kesalahan rasuah, penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan sepertimana dalam peruntukan Akta SPRM 2009.
"Dalam isu yang dibangkitkan ini, SPRM telah merujuk kepada JKDM, dan pihak JKDM telah mengesahkan bahawa tiada sebarang pembelian ke atas cincin tersebut. Setelah beberapa hari cincin tersebut dikembalikan semula kepada syarikat pemunya cincin berkenaan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Kos tambahan Istana Negara kayakan kroni Umno- Azan

Posted: 03 Oct 2011 09:09 PM PDT

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail mempersoalkan lebihan kos pembinaan Istana Negara yang meningkat sekali ganda kepada RM800 juta berbanding kos asalnya sekitar RM400 juta.
Azan berkata, selepas sesuatu belanjawan dilulus di dewan rakyat, kebiasaannya terdapat kos tambahan yang digunakan untuk menguntungkan syarikat pemaju yang ada kaitan dengan Umno.
"Belanjawan tambahan inilah yang kita persoalkan kerana lazimnya kos asal projek akan melonjak dan tiada jawapan memuaskan dari kerajaan persekutuan,"  katanya mengulas sebaran gambar istana berkenaan di blog dan laman sosial Facebook.
Read More / Baca Lagi >>

Nazri : No investigation on Rosmah’s ring

Posted: 03 Oct 2011 08:54 PM PDT

Rosmah Mansor is not being investigated by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) over the RM24 million diamond ring fiasco.Minister in the Prime Minister Department Nazri Aziz said in a written reply to Lim Lip Eng (DAP- Segambut) that the MACC, after checking with the Customs Department, "confirmed that there was no such purchase of the ring".
"After a few days, the ring was returned to the company owner," the reply added.
A pro-Pakatan Rakyat blog few months before called "Milo Suam" has claimed that the ring was sent to Rosmah by the New York-based fine jewellers, Jacob & Co.
The blog claimed that the ring, identified as a "Natural Fancy Blue Gray Cushion Cut Diamond Ring" passed through the Kuala Lumpur International Airport customs and was cleared by a customs operations manager known as A Krishnan.
Read More / Baca Lagi >>

Menunggu tarikh ke Tanah Suci...Jamaah sudah berlepas..!!!

Posted: 03 Oct 2011 08:50 PM PDT

Saya telah menerima tawaran untuk mengerjakan haji pada musim ini sejak 18 Februari 2011 lagi. Dalam borang jawapan, kami beritahu, mahu pergi awal. Ketika itu pihak Tabung Haji berkata, tarikh menunaikan haji akan diberitahu bulan Ramadhan.

Alhamdulillah syukur. Selepas sembilan tahun mendaftar dan menunggu, akhirnya hasrat untuk menunaikan haji tercapai. Tahun lalu, usaha sudah dibuat namun masuk ke senarai menunggu sahaja.

Namun, apabila bulan Ramadhan hampir habis, tarikh menunaikan fardhu haji tidak juga saya perolehi. Ketika ditanya, kami dimaklumkan, tarikh akan diberikan seminggu selepas raya Aidil Fitri pula.
Read More / Baca Lagi >>

Hudud: Boleh tak sokong, tapi jangan halang, kata PAS

Posted: 03 Oct 2011 08:29 PM PDT

Isu pelaksanaan hukum hudud sebenarnya bukanlah isu politik tetapi adalah tuntutan agama untuk umat Islam.

Justeru, menurut ketua penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man beliau berharap tidak ada pihak yang akan cuba mengenakan kekangan dan campur tangan untuk mengutuk dan menghalang umat Islam dalam menghayati keperluan wajib agama mereka.

NONEKatanya, golongan yang tidak mengerti mengenai perundangan Islam dan bukan ahlinya juga tidak sepatutnya membuat komen yang bertentangan dengan realiti perundangan Islam itu.

"Sehubungan itu, di atas sifat saling hormat-menghormati dan toleransi beragama, golongan bukan Islam boleh tidak menyokong hudud, akan tetapi janganlah seperti MCA yang menuduh liar bahawa hukum hudud ini menghalang kebebasan beragama dan hak asasi individu," katanya dalam satu kenyataan media.

Read More / Baca Lagi >>

Menteri: RM2,018,850.00 untuk polis tangani himpunan BERSIH 2.0

Posted: 03 Oct 2011 08:28 PM PDT

azlanMenteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, kerajaan membelanjakan lebih RM2 juta untuk mengerahkan lebih 11,000 anggota polis untuk bertugas ketika perhimpunan BERSIH 2.0 diadakan pada Julai lalu.

Hishammuddin dalam jawapan bertulisnya di Dewan Rakyat berkata, perbelanjaan bagi menangani perhimpunan tersebut termasuk untuk menugaskan anggota dari kontinjen seluruh negara bagi membantu polis kontinjen Kuala Lumpur.

Read More / Baca Lagi >>

Filem hantu: Beri industri kebebasan terbit karya politik, kata Dr Asri

Posted: 03 Oct 2011 08:24 PM PDT


KUALA LUMPUR, 4 Okt — Majlis Fatwa Kebangsaan tidak perlu mengambil pendirian tegas dalam isu lambakan filem hantu dan seram, sebaliknya pihak berkuasa perlu memberi kebebasan kepada industri filem menghasilkan karya-karya sosiopolitik dengan berani, kata bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin.
Sambil mengakui trend lambakan filem hantu dan seram sudah berlarutan sejak empat tahun lalu, Asri berkata, kini seolah-olah wujud persekitaran pengarah dan pengeluar filem berhadapan dengan masalah kontang idea.
"Perkara ini tidak perlu dibawa ke perhatian Majlis Fatwa Kebangsaan ataupun Majlis Fatwa membawa kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib, saya lihat isunya ialah kekurangan idea dan kebebasan berkarya.
Iklan mempromosikan filem Hantu Bonceng, antara karya yang menjadi kontroversi baru-baru ini.
"Kita perlu memberi pengarah filem ruang untuk menghasilkan filem-filem politik dengan bebas, tanpa sekatan ... baik buruk dalam bidang politik negara pada masa sekarang," kata beliau kepada The Malaysian Insider hari ini. Justeru, kata Asri, sudah tiba masa industri filem menghasilkan filem-filem yang membawa isu besar dalam politik seiring dengan perubahan landskap politik negara.
Sambil merujuk kepada nasib dialami klip video "Undilah" baru-baru ini, ahli akademik ini, yang dilihat tokoh agama progresif menambah, kerajaan perlu memberikan ruang yang luas kepada usaha menghasilkan filem-filem politik.
"Klip video Undilah pun kita tidak boleh terima, bagaimana dengan kebebasan menghasilkan filem-filem politik," kata beliau.
Read More / Baca Lagi >>

RM2m spent on 11,000 cops to stop Bersih rally, Parliament told

Posted: 03 Oct 2011 08:20 PM PDT


Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein said today a total of 11,046 police officers from all over the country were stationed in the Klang Valley area during the period in question. — file pic
KUALA LUMPUR, Oct 4 — The government spent more than RM2 million to "handle" the outlawed rally by electoral reform group Bersih 2.0 in July, it was revealed today. More than 11,000 police officers were also deployed in the days leading up to the rally on July 9.
In a written reply in Parliament to Teresa Kok (DAP- Seputeh), Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein said today the total amount spent by the police to "handle" the rally was RM2,018,850.06.
He added that a total of 11,046 police officers from all over the country were stationed in the Klang Valley area, including 2,600 who were on standby outside the city.
Read More / Baca Lagi >>

MCA tipu UMNO, UMNO tipu Melayu, Melayu bodoh sampai ke mampos

Posted: 03 Oct 2011 08:15 PM PDT

Inilah realiti dan hakikat sebenarnya… MCA tipu UMNO, manakala UMNO pulak tipu melayu…
.
menteri mca tipu kabinet dan umno kena tipu oleh kroninya mca...makan harta rakyat.... dikenakan tuduhan menipu kabinet……

BEKAS Menteri Pengangkutan,Tan Sri Dr. Chan Kong Choy (tengah) diiringi anggota polis ketika hadir di Mahkamah Sesyen bagi menghadapi tuduhan menipu bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi berhubung projek pembangunan Zon Bebas Pelabuhan Klang, di Putrajaya, 28 Feb. – Utusan/ZAKI AMIRUDDIN
Oleh: Asfanizam Abdullah

PENARIKAN RUU PPKB 2010 DAN PEMBENTANGAN RUU PPKB 2011 SATU SILAP MATA KERAJAAN

Posted: 03 Oct 2011 08:13 PM PDT

Sekretariat Pembangunan Kg. Bharu (SPKB) mengucapkan syabas dan tahniah kepada pemilik dan pewaris tanah Kg. Bharu kerana atas keteguhan dan kejituan semangat mereka maka pada hari ini (3/10/2011) Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar (KWPKB) telah menarikbalik Rang Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu 2010 (RUU PPKB 2010 – DR 45/2010). Sekalung penghargaan dan Al-Fatihah juga selayaknya dihadiahkan kepada Allahyarhamuha YB Dr. Lo'lo' Hj Ghazali, Ahli Parlimen Titiwangsa yang tidak pernah jemu membawa suara dan hasrat pemilik dan pewaris tanah Kampong Bharu.

Read More / Baca Lagi >>

Terdesak : BN Buat Gereja Terbesar Asia Tenggara Tetapi Tuduh Kerajaan Selangor?

Posted: 03 Oct 2011 08:06 PM PDT


Akhirnya gereja terbesar asia tenggara bakal siap tidak lama lagi. Tetapi tahukah anda sewaktu isu ini meletup satu masa dahulu, seorang ketua pemuda Umno bahagian Seputih merangkap timbalan Unit Media Baru Umno telah menuduh kerajaan Selangor menjadi dalang pembinaan malah turut menuduh Kerajaan Selangor melalui Teresa Kok menggunakan Tanah Rezab melayu untuk pembinaan gereja ini.
Read More / Baca Lagi >>

Keluarga Teoh gagal dapat semakan kehakiman

Posted: 03 Oct 2011 07:55 PM PDT

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (Bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) telah menolak permohonan semakan kehakiman berhubung penemuan Suruhanjaya Diraja yang menyiasat kematian pembantu politik DAP Teoh Beng Hock.

Hakim Datuk Rohana Yusof dalam keputusannya berkata mahkamah terikat dengan keputusan Mahkamah Persekutuan pada bulan lalu berhubung permohonan semakan kehakiman VK Lingam.
Read More / Baca Lagi >>

Penggabungan MAS-Air Asia Mengguris Hati Staff MAS

Posted: 03 Oct 2011 07:53 PM PDT


Assalamualaikum Tun ;
Izinkan saya luahkan pendapat saya..
Bagi saya..Tun sudah silap informasi..Saya sudah bersama Penerbangan Malaysia (MAS) hampir 17 tahun..tak pernah pula saya dengar Kapal Terbang harus di 'ground' di Airport selama at least 12jam.Paling lama pun yg saya tahu ialah 4-6jam setelah ketibaan untuk diambil alih oleh Set Crew yg lain.
Cuba Tun habaq mai..macam mana MAS ni nk buat untung kalau yg dilantik menjadi Pengurusan oleh Kerajaan sibuk nk memenuhkan poket sendiri.Read More / Baca Lagi >>

Amalan rasuah membudaya dalam masyarakat

Posted: 03 Oct 2011 07:37 PM PDT

Rasuah sudah pun menjadi budaya kerja dan diterima sebagai satu sistem dalam carta organisasi-organisasi di negara ini.
Samada kita sedar atau tidak, gegala rasuah telah menjadi satu budaya yang membentuk satu sistem yang semakin dapat diterima dan telah berfungsi dalam masyarakat negara kita hari ini.
Walaupun kita mungkin menunjukkan sikap penentangan terhadap gejala rasuah pihak lain, tetapi seringkali kita mengambil sikap berbeza apabila menghadapi situasi sama yang melibatkan kepentingan sendiri atau pihak yang mempunyai kaitan dengan kita.
Banyak terdapat tanda rasuah di negara ini telah mula diterima dalam masyarakat sebagai satu sistem dan tanda-tanda ini dapat dilihat di mana-mana sahaja tidak mengira samada di kalangan masyarakat bandar atau pun luar bandar dan tidak mengenal taraf kehidupan.
Read More / Baca Lagi >>

'Mr Cool' Najib set to swelter in the heat of the French Scorpenes hearing

Posted: 03 Oct 2011 07:35 PM PDT

'Mr Cool' Najib set to swelter in the heat of the French Scorpenes hearingPrime Minister Najib Razak, despite splurging several dozen millions of taxpayers' money hiring Tony Blair's former media team to remake his somewhat shady image into a 'Mr Cool', may soon find himself melting in the sweltering heat of the French open courts.
"The Ops Scorpene dinner talk at Holborn Uni went really well. Lawyer Joseph Breham announced that the instruction judge is on the verge of being appointed," Suaram director Cynthia Gabriel said on Twitter at end of the Sept 30 fundraiser in London that was closely followed back home.
"Mr Cool is going to face the heat very soon! Ops Scorpene's legal briefing in Holborn was told that the case will open very soon in France."
No, Breham did not disppoint those who came to get the latest update on how the probe against French arms giant DCN was getting on. According to Cynthia, the legal briefing was streamed live and avidly followed by Malaysians in Australia despite it being at an "unearthly hour for them".
Read More / Baca Lagi >>

Peneroka juga bantah Isa rampas KPF

Posted: 03 Oct 2011 07:34 PM PDT

KUALA LUMPUR, 4 Okt: Langkah Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad mencalunkan dirinya sendiri sebagai Pengerusi Permodalan Felda Berhad (KPF) bukan sahaja mendapat bantahan dari kakitangan Felda bahkan juga para peneroka.

Kini berita usaha 'rampasan kuasa' itu tersebar luas dan menjadi buah mulut para peneroka Felda.

Rata-rata mereka menunggu apa sikap rasmi Persatuan Peneroka Felda Kebangsaan kerana turut serta dalam mesyuarat 'rampasan kuasa' itu adalah pengerusinya, Shamsuddin Othman.
Read More / Baca Lagi >>

Zamil akur jika Zaid arah tutup mulut

Posted: 03 Oct 2011 07:33 PM PDT

Zamil akur jika Zaid arah tutup mulutKUALA LUMPUR - Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah, Zamil Ibrahim akur sekiranya Pengerusi KITA, Datuk Zaid Ibrahim memintanya menutup mulut dalam isu melibatkan dua ahli perniagaan Datuk Seri Kalimullah Masheerul Hassan dan Datuk Mohamed Azman Yahya.
Sambil menegaskan, ia sebagai tanda menghormati ketuanya itu, Zamil berkata, adalah menjadi amalan dalam KITA, supaya sebarang kenyataan oleh mana-mana ahli perlu merujuk kepada Zaid atau pentadbiran pusat KITA.
"Begitu pun dalam isu melibatkan Kalimullah Masheerul dan Mohamed Azman ini, saya yakin Zaid tidak akan meminta saya menutup mulut kerana beliau berasakan ada asas untuk perkara itu diberikan penjelasan lanjut oleh kedua-dua tokoh perniagaan tersebut," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Indian voters in the role of kingmakers

Posted: 03 Oct 2011 07:29 PM PDT

In the 2008 general election Indians voted for Pakatan but for the coming election they are undecided and that is why their votes are so important for the opposition and BN

Hindraf Makkal Sakthi, earlier this week, released a detailed analysis of how the voting pattern, Indians in particular, went during the 2008 general election with some comparisons from 2004. The figures are both from independent analysts as well as from Hindraf, the ad hoc apolitical human rights movement run from London.
Extrapolating from the figures by logical deduction, Hindraf has since discovered that the Indian community is generally split down the middle, confirming earlier observations. Both national coalitions, Barisan Nasional (BN) and Pakatan Rakyat, today command equal support from among Indians.
Read More / Baca Lagi >>

Freedom House Calls For Release of Egyptian Blogger

Posted: 03 Oct 2011 07:27 PM PDTOn the eve of his appeal hearing, Freedom House condemns the unjust imprisonment of Egyptian blogger Maikel Nabil Sanad and calls for his immediate release.
Mr. Sanad was sentenced to three years in prison as a result of his criticism of the military's brutal treatment of protestors. During his trial, he was accused of spreading false information and insulting the military. He was convicted in a summary procedure without the presence of a lawyer or the ability to contact his family. Makail Nabil began a hunger strike in August to protest his imprisonment and intends to continue this strike until he dies or is released. 

Read More / Baca Lagi >>

Reforms BN-style: How to waste Parliament’s time

Posted: 03 Oct 2011 07:25 PM PDT

Reforms BN-style: How to waste Parliament's timeThe government-controlled media had billed the last parliamentary sitting of the year as a most significant session laden with reforms but instead of a bang, it began with a whimper.
October 3rd must go down as a particularly unsubstantial day even by the standards of Malaysia's parliamentary proceedings, standards made poor by the perpetually undemocratic actions of the ruling BN. All the citizens of Malaysia got for the vast sums spent on these proceedings was a lot of hot air and the tabling of empty, meaningless Bills.
First, we had Najib Razak stepping forward to table bills repealing the Banishment and Restricted Residence acts. Notably missing was any bill to repeal the ISA which on September 15th the Prime Minister promised to end at the next sitting of Parliament. That would have been today, if we had a Prime Minister who is an honorable man of his word. The ISA was not repealed.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT