Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Najib & Isa...Lantikan Isa sebagai Pengerusi Koperasi Felda tidak sah...???

Posted: 25 Sep 2011 04:32 AM PDT

Tindakan Najib melantik Mohd Isa jelas menyalahi tiga syarat yang terdapat dalam undang-undang kecil KPF.

SEREMBAN – Angkatan Muda Keadilan (AMK) Negeri Sembilan membantah tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang melantik Pengerusi Felda Mohd Isa Abdul Samad sebagai Pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) kerana pelantikan itu tidak menepati tiga syarat undang-undang kecil KPF.

Ketua AMK Negeri Sembilan, Mohd Nazree Mohd Yunus berkata tindakan Najib melantik Mohd Isa jelas menyalahi tiga syarat yang terdapat dalam undang-undang kecil KPF.

Menurutnya, undang-undang kecil itu menyebut "Seseorang yang dilantik menjadi Pengerusi KPF mestilah merupakan seorang Peneroka Felda atau Anak Peneroka Felda atau memegang jawatan tetap di dalam Felda."

Tegas beliau, "Mohd Isa bukan seorang Peneroka Felda. Bukan juga bukan anak Peneroka Felda dan bukan seorang yang berjawatan tetap di dalam Felda. Jawatan beliau sebagai Pengerusi Felda hanyalah jawatan bertaraf kontrak.

"Maka jelas disini Najib menyalah guna kuasa dengan melanggar undang-undang kecil KPF", kata Mohd Nazree.

Malah pelantikan Mohd Isa oleh Najib juga tidak ada merit kerana prestasi Felda sendiri tidak baik sejak beliau menjadi Pengerusi Felda.

Kes-kes saman peneroka terhadap pengurusan Felda menunjukkan kegagalan pentadbiran Mohd Isa yang jelas menindas peneroka.

"Pinjaman Felda daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja sebanyak RM6 billion juga berlaku ketika Mohd Isa menjadi Pengerusi Felda. Malah Najib melantik Mohd Isa pada bulan Ogos lepas ketika Pengerusi KPF asal Dzulkifli Abdul Wahab sedang mengerjakan Umrah di Mekah.

"Saya difahamkan pelantikan Mohd Isa menggantikan Dzulkifli ini dibuat tanpa pengetahuan Dzulkifli sendiri yang juga merupakan Pengarah Besar Felda dan Ahli Lembaga Pengarah yang lain," ujar Mohd Nazree.

Mohd Nazree berkata Najib harus menjelaskan kepada umum terutama warga Peneroka Felda apakah rasionalnya beliau melantik Mohd Isa dalam keadaan tergesa-gesa dan jelas melanggar undang-undang kecil KPF.

"AMK Negeri Sembilan mendesak agar pelantikan Mohd Isa ditarik balik dan dibuat siasatan bagaimana proses pelantikan boleh dibuat tanpa prosedur yang betul. Kita bimbang pelantikan seumpama ini boleh menjejaskan integriti pengurusan KPF", ulas Mohd Nazree lagi.

Sementara itu, Timbalan Presiden PKR Azmin Ali, ketika diminta mengulas isu tersebut berkata beliau sedia maklum isu tersebut dan isu tersebut akan dibawa ke Sidang Parlimen pada bulan Oktober ini.

"Yang pasti pada Sidang Parlimen bulan hadapan kami (Pakatan Rakyat) akan buat satu kejutan atau pendedahan besar berhubung kes ini", kata Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak.


Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


Benarkah British rancang beri kemerdekaan kepada Umno-Perikatan?

Posted: 25 Sep 2011 07:36 PM PDT

WAN NORDIN WAN YAACOB

KUALA LUMPUR : Dekan Fakulti Sastera Sains Sosial, Professor Dr Mohammad Redzuan Othman menegaskan, penjajah British merancang untuk memberikan kemerdekaan kepada Parti Perikatan yang dianggotai Umno-MCA.

Beliau berkata demikian ketika menjawab beberapa persoalan yang diutarakan peserta Wacana Kemerdekaan anjuran Jabatan Sejarah, Fakulti Sastera Sains Sosial Universiti Malaya 23 September lalu.

Turut membentangkan kertas kerja sempena wacana tersebut ialah, Professor Abdullah Zakaria Ghazali; Dr Ahmad Kamal; Dr Azhar Mat Rus dan moderatornya, Professor Dato' Paduka Mohamad Bakar.

Dalam rumusannya, beliau berkata pada satu ketika dahulu ada satu pemimpin negara Malaysia yang berkata golonga agama tidak memberikan sumbangan kepada perjuangan menuntut kemerdekaan negara.

"Bagi saya ini suatu yang sangat dangkal, kerana memanglah diakui pada tahun 1957 semasa proses mendapatkan kemerdekaan, penglibatan golongan agama tidak ketara, sebab itu perancangan oleh British supaya kemerdekaan itu disambut dan dibawa oleh Umno dan gabungannya," katanya.

Katanya lagi, sejarah itu satu proses, sudah tentu tiada orang Melayu menjadi pejuang jika tidak ada pejuang yang menyedarkannya.

Dalam memperkatakan soal kemerdekaan adanya kelompongan tentang sejarah perjuangan apabila penglibatan golongan agama yang memulakan perjuangan menyedarkan Melayu yang 'tidur' jarang disebutkan, ujarnya dalam pembentangan kertas kerja sempena Wacana Kemerdekaan terdahulu sebelum sesi soal jawab.

Menambah hujahnya, Dr Redzuan berkata, peranan golongan agama inilah yang membawa kepada kebangkitan yang membentuk kepada semangat menuntut kemerdekaan yang dicapai pada tahun 1957, katanya.

Bercakap lanjut mengenai sejarah awal penglibatan golongan agama dalam menyedarkan orang melayu agar bangkit menentang penjajah British beliau berkata, ia berlaku sekitar tahun 1906.

Katanya lagi, peranan golongan agama bermula daripada gologan yang mendapat pendedahan ketika belajar di Timur Tengah.

Rakyat sering digambarkan bahawa kononnya pada tahun 1946 tiba-tiba sahaja berlaku ledakan dimana seluruh Melayu di Semenanjung bangkit menentang Malayan Union.

Namun kata beliau, sebagai seorang sejarahwan, beliau melihat berlakunya proses menuntut kemerdekaan yang memuncak pada tahun 1946 itu, tidak mungkin tanpa sebarang ledakan awal yang menyedarkannya.

Sebenarnya, sepanjang 1906 hingga perang dunia kedua, digambarkan seolah-olah kaum Melayu ini pasif, seolah-olah menerima seadanhya pada mereka,katanya.

"Tiba-tiba pada tahun 1946 kononnya Melayu bangkit, bolehkah kebangkitan ini berlaku tiba-tiba?Tiba-tiba dibangkitkan oleh Dato' Onn, sebelum 1945 orang tak kenal Dato' Onn," katanya sinikal.

Sebenarnya, bermula tahun 1906, dengan penerbitan akhbar Al-Imam yang didukung oleh golongan agama, dan peranan penubuhan madrasah mencetus kesedaran di kalangan masyarakat Melayu mengenai ajaran Islam yang sebenar, katanya.

Golongan agamawan dan madrasah inilah yang menjadi golongan yang memberi kesedaran sosial politik Melayu, katanya.

Untuk uruskan kebangkitan ia memerlukan suatu jharingan yang melibatkan massa kerana kata Redzuan, pada waktu itu massa tak bersatu, katanya.

Ujarnya lagi, terdapat satu kelompok yang terdahulu sebenarnya menaikkan Dato' Onn Jaafar sebagai pemimpin.

Pada awal abad ke 20, semangat menentang penjajah dirintis Syed Jamaluddin Al Afghani bersama anak-anak muridnya antaranya Muhammad Abduh dan Rashid Redha.

Ketika itu pemimpin ini menyeru umat Islam bangkit dari penjajahan, dan penerbitan Al-Imam menjadi pemangkin kepada gerakan kesedaran ini.

Penubuhan Madrasah Diniah Padang Rengas, dan kemudiannya hingga kepada peranan Madrasah Ehya AS-Syarif Gunung Semanggol membangkitkan kesedaran Melayu menentang penjajah, katanya.
Orang Melayu tidak sedar mereka dijajah oleh british kerana kepintaran British menjajah Melayu hingga menyebabkan Melayu tidak merasainya, katanya

"Akhbar Al-Imam diterbitkan 5000 naskah sebulan.Impaknya besar kepada masyarakat Melayu.Orang Melayu harus bangun dari tidur, pendekatan kembali kepada ajaran ajaran Islam yang sebenar, menjadikan Umat Islam yang mampu membawa perubahan.

"Apa yang berlaku waktu itu, Melayu lemah, ada satu kelompok yang mahu Melayu bangkyit, dan menjadikan bangsa ini mampu bersaing, saya nak sebutkan pelajar Melayu Timur tengah di Kaherah, yang mereka ini terdedah kepada politik di Kaherah,

"Pelajar melayu bukanb sekadar belajar tetapi mendedahkan diri dengan pemimpin politik, antara pekrara yang dilakukan adalah menerbitkan akhbar Seruan Azhar dan Ittihad, surat khabar ini disebar ke tanah Melayu yang mana kandungannya tentang Islam," ujarnya.

Pada waktu itu sekolompok pelajar Melayu belajar di London seperti yang disebutkan dalam Memoir Tunku Abdul Rahman bahawa pelajar ketika itu masih berfoya-foya di kelab malam dan sebagainya hingga tiada dilihat usaha memperjuangkan kemerdekaan hingga akhir tahun 30-an barulah adanya kesedaran, katanya.

Peranan madrasah ini hinggalah terbentuknya Angkatan Pemuda Insaf (API) dan sebaginya termasuk hingga Hizbul Muslimin pada tahun 1948 yang diharamkan oleh British selepas tiga bulan.

Justeru bagi beliau, dalam membicarakan Sejarah kemerdekaan, ternyata golonagn agama memainkan peranan penting memulakan menyemai semangat menentang penjajah,

"Sebab itulah pada awal 1940-an adanya kebangkitan, malangnya sumbangan mereka di awal ini terkadang tidak disebut, seperti yang main bolasepak, siapa yang menjaring gol sahaja yang didewa-dewakan, dan itulah yang berlaku dan harus kita nilai isu ini," katanya.

Diakhir pembentangannya, beliau menunjukkan gambar Tok Janggut digantung kepala ke bawha kaki ke atas oleh British yang mana ditepi tempat Tok Janggut digantung terdapatnya seorang anggota pasukan keselamatan berbangsa Melayu memakai songkok yang berkhidmat untuk British.

"Tok Janggut diijatuhkan hukuman gantung sampai mati diarak seluruh Kota Bharu sebelum digantung atas ke bawah, sebelah Tok Janggut ini ada seorang yang akai songkok ini polis yang berkhidmat zaman British," katanya sinis.

bila sauh dibongkar...

0
sumber :-

bila sauh dibongkar...


Panaass Jumaat..! Rumahtangga Nora Mohd Nor Hancur.., Bercerai Dengan Suaminya Untuk Berkahwin Dengan YB PAS Sebagai Isteri Kedua...

Posted: 25 Sep 2011 04:52 PM PDT


fair". Is it fair YB 'robbed' Nora from her husband? Can the Honourable do justice to his first wife and children? Do haraplah YB, YB himself with the self can not afford to be fair with others much less. But more exciting this year will beraya YB with his second wife Nora .... wah...

Panaass Jumaat..! Rumahtangga Nora Mohd Nor Hancur..,

Posted: 25 Sep 2011 04:50 PM PDT


YB will not forget the main conditions of polygamy is "fair". Is it fair YB 'robbed' Nora from her husband? Can the Honourable do justice to his first wife and children? Do haraplah YB, YB himself with the self can not afford to be fair with others much less. But more exciting this year

MAMPUS..! Khalid Gagap Puji Ronnie Liu Kerana B

Posted: 25 Sep 2011 04:49 PM PDT


In his telephone conversation with Dato Azeez Blogger Rbf while ago, we heard that a delegation team of Special Mission to Somalia will soon be leaving home at 8.15 am during the hours of 1:15 pm Somali time in Malaysia.

God willing, if all goes well, they dijangakan will land at RMAF Subang Airport at 8.00 am on Sunday 4 September 2011 equivalent.

Let us Malaysians to pray that Allah swt protect the whole friends who are still in Somalia to secure home ... Let us together many RMAF Subang Airport celebrated their return at once to accompany the deceased to be buried late Faizul.

MAMPUS..! Khalid Gagap Puji Ronnie Liu Kerana Banyak Rumah Urut Di Selangor...

Posted: 25 Sep 2011 04:49 PM PDT


In his telephone conversation with Dato Azeez Blogger Rbf while ago, we heard that a delegation team of Special Mission to Somalia will soon be leaving home at 8.15 am during the hours of 1:15 pm Somali time in Malaysia.

God willing, if all goes well, they dijangakan will land at RMAF Subang Airport at 8.00 am on Sunday 4 September 2011 equivalent.

Let us Malaysians to pray that Allah swt protect the whole friends who are still in Somalia to secure home ... Let us together many RMAF Subang Airport celebrated their return at once to accompany the deceased to be buried late Faizul.

Panaass Jumaat..! Rumahtangga Nora Mohd Nor Hancur.., Bercerai Dengan Suaminya Untuk Berkahwin Dengan YB PAS Sebagai Isteri Kedua...

Posted: 25 Sep 2011 04:48 PM PDT


It is despicable and disgraceful to use Islam as a facial mask to deceive people! It is learned that marriage the second time this Honourable opposition of his first wife. Even their children do not give its blessing. Is it because the truth status of PAS YB's first wife is no longer needed? Is it because Pok Nik give money gifts to the women who allow polygamy in the state but also excited to get YB?

YB will not forget the main conditions of polygamy is "fair". Is it fair YB 'robbed' Nora from her husband? Can the Honourable do justice to his first wife and children? Do haraplah YB, YB himself with the self can not afford to be fair with others much less. But more exciting this year will beraya YB with his second wife Nora .... wah beraya joy with the wife loved ones.

PUNTIANAK KEMBALI !!!! WA CAYA LUUU !!!!

Posted: 25 Sep 2011 08:00 AM PDT

Women in Thailand now have an alternative to make some changes to the self to look more beautiful and attractive, like to have some more interesting parts of the body including the face, buttocks and breast enlargement, but now they no longer need to make plastic surgery. The unique treatment method is owned by Khemmikka Na Songkhla, 44 years were recognized and received approval from the Thai governmentHow Khemmikka do? How to look like strange, but very effective ... to smack or slap the parts to be trea...

KALAU GUA JADI NUAR BEWAK...

Posted: 25 Sep 2011 07:00 AM PDT

Link
[Photo: Elena, 10, appears older than her actual age as well as 13-year-old cousin, who is also the father of the baby]This is the face of a young mother 10 years old, Elena Chiritescu, the descendants of Romanian gypsies, that shook the world Europe recently when giving birth in a hospital in Spain. Gheorghe Mecic spouse is 13 years which is also his cousin. They live with grandmother in the family home of his cousin as she worked in Spain after the death of her husband. Elena disahkkan by the registration officer was born in April 20..

MEH TENGOK RATU PERUPOK ! PATUT LE TERGOLEK!

Posted: 25 Sep 2011 07:00 AM PDT


Do we sometimes "mentela'ah" all conduct of Anwar Ibrahim with the naked eye. Look with the eyes ... Ask many veteran veteran UMNO nervous about witnessing "the rise of" Anwar Ibrahim when he was still in UMNO anymore.1982, immediately after Anwar joined UMNO and ABIM leave, in the same year won the Malaysian UMNO Youth Chief Datuk Suhaimi Kamaruddin defeated. Anwar won with the only advantage of 10 votes. Next following year, 1983, Anwar was given the Deputy Minister ....Only five years within the party, which in 1986 Anwar has become the most senior vice presidents, and his next steps "membentis" Tun Ghaffar Baba, the UMNO leadership elect...

DAP DEDAH KESEKSIAN TEOH LEE LAN....RRRRRR

Posted: 25 Sep 2011 06:00 AM PDT


The next lecture of the PAS in Selising Bute, there are more videos up as well as exclusive video interviews. "He said.The video shows that he is willing to plea Saidi summoned claims that he made untrue or defamatory.Based on his confession, he had received complaints that the women involved have lost a week do not know go where."Ambo been looking on the railway VIP 1. Ustaz ambo doors open ... (In the name of Assemblyman involved) wear underwear, hok Tino (the women) wear a red towel, "he said, who is also PAS Semerak Security Chief.According to Saidi, other witnesses his cousin's arrest is known Haji Fauzi.Saidi said he then met General Mursyidul...

PEREMPUAN KEPARAT INI CABAR KEJANTANAN MELAYU

Posted: 25 Sep 2011 05:37 AM PDT


Mat Sabu reaction is only put on the canal answered "no comment" to describe what the ..?If the sound clip is certainly defamatory Mat Sabu will brag and say she will suit and will make a police report. Look at his own reaction Mat Mat Sabu on the issue of Indra, he is a fierce opponent for kunuunnya confident that the truth is the place...

BERANI LAIN MACAM AJE BEWAK NI ?

Posted: 25 Sep 2011 04:41 AM PDT

In his telephone conversation with Dato Azeez Blogger Rbf while ago, we heard that a delegation team of Special Mission to Somalia will soon be leaving home at 8.15 am during the hours of 1:15 pm Somali time in Malaysia.God willing, if all goes well, they dijangakan will land at RMAF Subang Airport at 8.00 am on Sunday 4 September 2011 equivalent.Let us Malaysians to pray that Allah swt protect the whole friends who are still in Somalia to secure home ... Let us together many RMAF Subang Airport celebrated their return at once to accompany the deceased to be buried late Faiz...

Remaja perempuan berusia 17 tahun hanya mampu menutup kemaluan payu daranya dengan tangan

Posted: 25 Sep 2011 04:28 AM PDT

Do we sometimes "mentela'ah" all conduct of Anwar Ibrahim with the naked eye. Look with the eyes ... Ask many veteran veteran UMNO nervous about witnessing "the rise of" Anwar Ibrahim when he was still in UMNO anymore.1982, immediately after Anwar joined UMNO and ABIM leave, in the same year won the Malaysian UMNO Youth Chief Datuk Suhaimi Kamaruddin defeated. Anwar won with the only advantage of 10 votes. Next following year, 1983, Anwar was given the Deputy Minister ....Only five years within the party, which in 1986 Anwar has become the most senior vice presidents, and his next steps "membentis" Tun Ghaffar Baba, the UMNO leadership election...

TANGKAP ISTERI SEDANG "DOGGY"

Posted: 25 Sep 2011 04:27 AM PDT

The next lecture of the PAS in Selising Bute, there are more videos up as well as exclusive video interviews. "He said.

The video shows that he is willing to plea Saidi summoned claims that he made untrue or defamatory.

Based on his confession, he had received complaints that the women involved have lost a week do not know go where.

"Ambo been looking on the railway VIP 1. Ustaz ambo doors open ... (In the name of Assemblyman involved) wear underwear, hok Tino (the women) wear a red towel, "he said, who is also PAS Semerak Security Chief.

According to Saidi, other witnesses his cousin's arrest is known Haji Fauzi.

Saidi said he then met General Mursyidul PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, the Menteri Besar's house to tell the incident.

He did so because she wanted to Tok Guru drop the hadd punishment can be imposed on the couple in addition to women involved are still man's wife.

Saidi told, Nik Aziz asked him to return and come back the next day because she wanted prayers Istiqarah first.

"Ambo talk (talk) ni, if ambo pelawok (lie), ambo stayed behind to Allah, for the trial to the ni sin can enter heaven into hell, not be piteh (money)," he said.

However, he claimed that Nik Aziz said that Allah had forgiven the people's representatives involved.

Kenapa Zizie Ezette Buat Yb Datuk Bung Mokhtar Menangis...?

Posted: 25 Sep 2011 04:27 AM PDT

Mat Sabu reaction is only put on the canal answered "no comment" to describe what the ..?

If the sound clip is certainly defamatory Mat Sabu will brag and say she will suit and will make a police report. Look at his own reaction Mat Mat Sabu on the issue of Indra, he is a fierce opponent for kunuunnya confident that the truth is the place .

BERTUDUNG TAPI HANYA HIPOKRIT?

Posted: 25 Sep 2011 04:25 AM PDT

Bra bernilai USD 2 juta dollar Amerika sedang diperagakan oleh seorang model , Adriana Lima di Victoria's Secret Soho Store, New York. Bra yang diperbuat daripada butiran 3000 berlian putih, permata , dan batu nilam hasil rekaan Damiani Jewelers merupakan antara yang termahal di dun...

MANDI WILADAH

Posted: 25 Sep 2011 04:24 AM PDT

[Photo: Elena, 10, appears older than her actual age as well as 13-year-old cousin, who is also the father of the baby]This is the face of a young mother 10 years old, Elena Chiritescu, the descendants of Romanian gypsies, that shook the world Europe recently when giving birth in a hospital in Spain. Gheorghe Mecic spouse is 13 years which is also his cousin. They live with grandmother in the family home of his cousin as she worked in Spain after the death of her husband. Elena disahkkan by the registration officer was born in April 2000....

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Orang Takut Hudud Macam Takut Hantu Bila Tanya Apa Itu Hudud Tak Tahu Nik Aziz

Posted: 25 Sep 2011 04:09 PM PDT

Konsensus Pakatan Dalam Isu Hudud Rabu Depan

Posted: 25 Sep 2011 04:02 PM PDT
PETALING JAYA 25 SEPT : Pakatan Rakyat akan membincangkan isu hudud dalam mesyuarat bulanan mereka Rabu depan kata Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut beliau berbeza dengan Barisan Nasional, Pakatan bergerak menerusi persetujuan bersama semua komponennya dalam isu yang melibatkan kepentingan awam.

"Kontroversi diperbesarkan di media daripada (keadaan) sebenarnya kerana (ia) bukan isu baru. Sebagai Muslim saya menyarankan sesiapa tolak hukum Islam kalau pemimpin Umno nak buat, itu hak mereka. Tetapi mesti ada muafakat dalam Pakatan Rakyat, mesti ada perbincangan dalam perjanjian ikut perlembagaan. Itu akan dibincangkan Rabu ini.

"Kita dengar kebimbangan dia (Karpal), tapi bagi saya ini bukan perkara baru. Kita sedia bincang. Ini prinsip Pakatan Rakyat. Kita bukan Umno. Mengarahkan. Kita mesti ada konsensus,"katanya ketika ditemui pada rumah terbuka Aidilfitri Parti Keadilan Rakyat, di sini, hari ini.

Isu hudud disensasikan media aliran utama yang mendakwa hubungan Pakatan Rakyat semakin retak disebabkan isu ini.

Hari ini muka depan surat khabar Mingguan Malaysia dengan jelas melaporkan kenyataan Pengerusi DAP Karpal Singh membidas Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkenaaan isu ini.

Khamis lalu, Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS berkata beliau lebih rela jika DAP mahu keluar daripada Pakatan Rakyat jika tidak bersetuju dengan pendiriannya mahu menegakkan hukum hudud dan menubuhkan negara Islam.

Karpal yang juga ahli parlimen Bukit Gelugor berkata, kelewatan menangani isu semasa ini akan menjejaskan keyakinan rakyat ke atas Pakatan Rakyat khususnya di kalangan bukan Islam.

Bagaimanapun, menurut Anwar, persoalan mengenai hudud ini adalah cubaan untuk mengalihkan rakyat dari isu yang membelenggu kerajaan Barisan Nasional.

Beliau menyatakan isu ini adalah isu yang berlarutan dan boleh dibincangkan dalam kerangka berbeza di peringkat Persekutuan dan Kelantan.

Malah, Umno turut dikecam MCA dan Gerakan berkenaan isu ini.

"Dalam konteks Persekutuan, kita akan dikekang rangka perlembagaan. Dan (perbincangan) dapat lihat bagaimana PAS artikulasikan visi mereka dan untuk DAP untuk suarakan pendapat mereka. Itu semangat yang kita perlukan. Saya tak fikir apa-apa akan berlaku dengan cepat tapi media digunakan untuk sorok isu korupsi, pembunuhan, salah guna kuasa. Isu ini digunakan dan MCA, ambil kesempatan masuk, apa yang baru dalam hal ini?," soal beliau.

Kelmarin, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek serta pemimpin-pemimpin parti berkenaan sepatutnya sudah mengetahui pendirian Umno berhubung hukum hudud dan ia tidak perlu dijadikan isu.

Muhyiddin berkata, pendirian Umno adalah sama seperti dahulu dan perkara itu sepatutnya tidak berbangkit di kalangan parti komponen Barisan Nasional (BN) kerana ia berbeza dengan PAS.

UNDILAH PAKATAN RAKYAT

Posted: 25 Sep 2011 05:26 AM PDT

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Bernama fitnah Guan Eng, Utusan sebarkannya

Posted: 25 Sep 2011 09:19 PM PDT

KUALA LUMPUR, 26 SEPT –Selain lidah rasmi UMNO seperti Utusan Malaysia dan TV3, agensi berita nasional Bernama turut menyertai serangan terhadap Pakatan Rakyat dengan menyiarkan berita palsu dengan niat memfitnah terhadap Lim Guan Eng.
Bernama dalam laporan berita pada 23 September telah menyebut:
"Lim, yang juga Setiausaha Agung DAP, dalam satu temuramah sebuah stesen radio di Australia dilaporkan, berkata Johor bukanlah negeri yang selamat kerana penuh dengan jenayah dan peluang untuk diculik sangat mudah berbanding di Pulau Pinang. Kenyataan Lim itu dibuat sebagai cubaan untuk mengalihkan pelaburan Australia dari Johor ke Pulau Pinang."
Read More / Baca Lagi >>

Taktik Najib pertahan kuasa

Posted: 25 Sep 2011 09:14 PM PDT

Setiap hari, rakyat pasti terbaca, terlihat, atau terdengar khabar mengenai cubaan-cubaanhttp://peraktoday.com/wp/wp-content/uploads/2011/03/020409-Najib4001.jpg "Bapa Transformasi" membawa perubahan.
Setiap masa juga, rakyat terus dipujuk supaya jangan bimbang, sebab keselamatan negara dan ketenteraman awam masih terjamin di bawah jagaan kerajaan Umno-BN. Maka, pasca perutusan "perubahan" Perdana Menteri, ke mana hala tuju BN? Lebih-lebih lagi, ke mana hala tuju demokrasi Malaysia?
Read More / Baca Lagi >>

Pemburu Bintang Tiga dedah peranan polis

Posted: 25 Sep 2011 09:13 PM PDT

TERUS mempertahankan kenyataan kontroversinya bahawa Mat Indera yang menyerang balai polis Bukit Kepong wira sebenhttp://books.google.com/books?id=QLwNSYk7PTIC&printsec=frontcover&img=1&zoom=1&edge=curlar dan bukan "polis British", Mohamad mendedahkan peranan polis waktu itu seperti yang ditulis dalam buku Pemburu Bintang Tiga karya Syed Osman Syed Omar.
Syed Osman seorang polis yang matanya buta kerana cedera diserang hendap komunis.

Dalam buku itu, bekas pegawai polis itu sendiri mengakui antara tugas polis pada masa itu menjaga kepentingan British di estet dan lombong British.
"Lebih separuh daripada buku ini tulis pasal jaga estet mana, lombong mana. Ini polis yang tulis, bukan aku," katanya sambil menjulang buku berkulit biru itu.
Read More / Baca Lagi >>

Tarikh PRU ke 13 yang paling sesuai untuk BN

Posted: 25 Sep 2011 09:12 PM PDT

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Pilihanraya umum ke 13 sudah semakin hampir. Kalau diibaratkan dunia akan kiamat, cuma matahari terbit dari sebelah Barat yang belum berlaku. Analoginya, cumhttp://2dayblogger.com/blog/wp-content/uploads/2011/06/pilihanraya-umum.jpga Parlimen yang belum dibubarkan. Selain dari itu semua petunjuk menggambarkan bahawa pilihanraya boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja.
 
Dalam tradisi politik Malaysia, selain dari Allah SWT yang mempunyai penentuan mutlak terhadap segala sesuatu; tarikh pilihanraya ditentukan oleh Perdana Menteri.
Read More / Baca Lagi >>

Mengisi kemerdekaan berteraskan Islam

Posted: 25 Sep 2011 09:11 PM PDT

Oleh PROF DR BADLIHISHAM MOHD NASIR
HARI sambutan kemerdekaan merupakan suatu tarikh keramat bagi mana-mana negahttp://1.bp.blogspot.com/-7YehXnaamTI/TiUrg2nSJlI/AAAAAAAACJE/iPWQuqCs_Yk/s400/merdeka1.jpgra yang pernah mengalami penjajahan.Tarikh ini disambut meriah dengan berbagai-bagai upacara bagi mengenang kembali detik-detik bersejarah terlepas daripada belenggu penjajah.
Secara umumnya, kemenangan menghadapi penjajah dianggap sebagai suatu kejayaan besar dan mutlak bagi melambangkan erti kemerdekaan sesebuah negara.
Read More / Baca Lagi >>

Timbalan Perdana Menteri Ke II Dalam Pembikinan?

Posted: 25 Sep 2011 09:09 PM PDT

Oleh Mohd Sayuti Omar
CADANGAN yang dikemukakan oleh Pertubuhan Pasok Memogon (Upko) supaya BN mewujhttp://www.topnews.in/law/files/barisan-nasional.jpgudkan timbalan pengerusi ke II di kalangan parti komponen BN Sabah dan Sarawak membuka perca politik baru di negara ini.
Cadangan itu akan mengheret kepada pelaksanaan satu polisi atau transformasi siasah mengejutkan kalau ia berlaku.

Read More / Baca Lagi >>

PAS telah buka jalan tulis semula sejarah

Posted: 25 Sep 2011 09:08 PM PDT

Oleh SAFAR JUMAAT
SEBAGAI bekas pelajar sekolah rendah dan menengah di Malaysia, tentulah ramai yang http://al-ahkam.net/home/images/stories/pas_kanak2.jpgterkejut dengan kenyataan Prof Dato' Dr Zainal Kling bahawa Tanah Melayu tidak pernah dijajah.
Namun, dari kenyataan itu, ia sekaligus membuktikan ada sesuatu yang tersembunyi dalam sejarah negara ini, sama ada Tanah Melayu pernah dijajah atau tidak, tetapi siapakah yang terlibat secara langsung di dalam menuntut kemerdekaan.

Malah, yang lebih penting, apakah pejuang-pejuang kemerdekaan ini dimonopoli sekumpulan puak kanan sahaja, dan tidak langsung melibatkan puak beraliran kiri.Read More / Baca Lagi >>

Ulama berjuang merdekakan Malaya, Umno dapat ihsan British

Posted: 25 Sep 2011 09:07 PM PDT

DATO' YAZID JAAFAR atau lebih dikenali dengan panggilan Pak Yazid, 87, adalah anthttp://3.bp.blogspot.com/_sh9zWRPCJp8/SvORUjLv3cI/AAAAAAAAACg/BC_GjdtQe4Y/s320/pak+yazid.bmpara askar Melayu yang dipanggil berbaris semasa pengisytiharan kemerdekaan negara di Stadium Merdeka pada 31 Ogos 1957 lalu.
 
Beliau yang kini bergelar ulama mendakwa walaupun para ulama pencetus kemerdekaan, golongan itu dipinggirkan untuk sama-sama berjumpa orang Inggeris di London.

Malah perjanjian yang dimeterai dengan Lord Ried tidak pernah ditunjuk kepada golongan ulama. Atas faktor-faktor itu, katanya kepada wartawan ROY RASUL yang menemubualnya , antara penyebab ulama tidak sehaluan dengan Umno sehingga kini.
Read More / Baca Lagi >>

Undilah BERSIH 2.0

Posted: 25 Sep 2011 09:06 PM PDT

Dalam laporan Berita Harian Jumaat lalu (23 September 2011, halaman 4) berjudul "5 wakil BN dalam jawatankuasa tingkat pilihan raya", disediakan kotak "INFO" yang menyenaraikan "Lima wakil BN".  Yang menarik perhatian penulis ialah, identiti kaum (atau etnik?) diketengahkan seolah-olah identiti tersebut merupakan pertimbangan utama semasa pimpinan Barisan Nasional menentukan wakil rakyat yang bakal "menganggotai Jawatankuasa Pemilih Parlimen bagi mengkaji dan menambahbaik sistem serta proses pilihan raya negara".
Read More / Baca Lagi >>

Melayu terpedaya oleh strategi Cina!

Posted: 25 Sep 2011 08:46 PM PDT

Orang Melayu biasanya cepat marah apabila terdengar desas-desus bahawa orang Cina akan menerajui pucuk pimpinan di Putrajaya. Itupun jika berita ini adalah benar.  Ini dengan jelasnya menunjukkan bahawa adalah mustahil untuk orang Cina menjadi Perdana Menteri Malaysia dan ini bermakna slogan 1Malaysia yang diuar-uarkan oleh Perdana Menteri Najib Tun Razak adalah retorik kosong sahaja.
Justeru itu, strategi Umno untuk memecahbelahkan Pakatan Rakyat dan meraih undi ialah untuk menghebohkan berita palsu bahawa DAP adalah lebih kuat daripada PAS dan orang Melayu akan rugi jika mereka undi PAS sebab PAS telah ditenggelamkan oleh DAP.
Read More / Baca Lagi >>

Akta Kerja : Umur persaraan pekerja swasta naik, antara 60-64 tahun

Posted: 25 Sep 2011 08:43 PM PDT


KUALA LUMPUR, 26 Sept — Kerajaan sedang menggubal satu undang-undang baru bagi menaikkan umur persaraan pekerja sektor swasta sehingga 64 tahun dengan had bersara mandatori 60 tahun. Di bawah akta baru yang bakal dinamakan undang-undang umur persaraan sektor swasta, seseorang pekerja hanya akan bersara apabila mencapai usia 60 tahun, dan jika khidmatnya masih diperlukan, pekerja terbabit boleh dilanjutkan khidmat mereka selama empat tahun lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Akta Kampung Baru-Kerajaan Jangan Zalimi Pemilik Dan Pewaris Tanah

Posted: 25 Sep 2011 08:36 PM PDT

Oleh AHMAD ZAMRI BIN ASA'AD KHUZAIMI
Sekretariat Pembangunan Kampong Baru(SPKB) mendesak Kerajaan menarik balik Rang Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kampong Baru 2010 (RUU PPKB 2010) yang akan dibentang untuk bacaan kedua dalam sidang Parlimen bermula Oktober 2011 akan datang kerana majoriti penduduk, pemilik dan pewaris tanah Kampong Baru jelas membantah cadangan untuk mewujudkan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru menerusi Akta tersebut.

Read More / Baca Lagi >>

Taking the fight to enemy territory

Posted: 25 Sep 2011 08:34 PM PDT

BN supremo Najib Tun Razak is leading the charge in the political battle but he is not gettting support from his allies.
KUALA LUMPUR: Najib Tun Razak is on the offensive – the prime minister has gone down to the grassroots to make his case and at the same hitting out at the opposition.
For the last two years, he has borne the brunt of the opposition onslaught on him – ranging from his personal life to the policies he had mooted and implemented.
Now he is taking the battle to the enemy territory and his intense "campaigning" has sparked strong speculation that the 13th general election is just around the corner.
Since taking over the helm of the nation in April 2009 from Abdullah Ahmad Badawi, Najib had straightened out and strengthened Umno, the backbone of the ruling Barisan Nasional (BN).
Read More / Baca Lagi >>

Adakah Malaysia tunai hak asasi manusia?

Posted: 25 Sep 2011 08:32 PM PDT

PETALING JAYA, 26 Sept: Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) menuntut penubuhan Jawatankuasa Khas Parlimen bagi mengkaji garis panduan hak asasi manusia yang diamalkan di Malaysia.

Tuntutan tersebut terkandung dalam deklarasi Mahasiswa yang dicapai sebulat suara di Kongres Gerakan Mahasiswa Nasional 3.0 bermula Sabtu lalu sehingga tengah hari semalam.

Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Shukri Abdul Razab berkata, tuntutan penggubalan Jawatankuasa Khas Parlimen ini selaras dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
Read More / Baca Lagi >>

Demi Kuasa Umno Bn Sanggup Khianati Negara

Posted: 25 Sep 2011 08:28 PM PDT

Oleh Mohd Hafez
IPOH, Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain, menyatakan kini, jelas bahawa Umno BN adalah pengkhianat negara dan bangsa, demi untuk terus mengekalkan kuasa yang ada pada mereka.

Menurut beliau, Umno BN sanggup memberikan kerakyatan kepada warga asing .Pemberian Kerakyatan segera ini pada mulanya dikesan berlaku di Sabah dan kini telah menjadi masalah yang rumit bagi rakyat asal Sabah di sana.

Read More / Baca Lagi >>

50 Sebab Mengapa Umno Perlu Dihalau Dari Selangor

Posted: 25 Sep 2011 08:26 PM PDT

Setelah 1 penggal ditadbir oleh Pakatan Rakyat, rakyat Selangor kini semakin hidup di dalam kesejahteraan setelah sejak merdeka semakin lama semakin terhakis hak rakyat tidak kira apa jua bangsa.

1. Kerajaan Pakatan Rakyat sangat peka tentang keadaan ekonomi dunia dengan tidak mengadakan perbelanjaan penuh berhemah dan tidak boros.

2. Kerajaan Negeri Selangor semakin kaya dengan perolehan yang meningkat dan jika diberikan peluang lagi negeri Selangor pasti lebih maju dan kaya.Read More / Baca Lagi >>

Tikus membaiki labu

Posted: 25 Sep 2011 08:24 PM PDT

Lebih 300 penduduk dan peniaga berpendapat tindakan MBSA hanya memburukkan keadaan.
Sebagai penduduk di Taman Sri Muda, Shah Alam sejak 11 tahun lalu, saya sedikit terkejut apabila tiba-tiba sahaja ada perubahan haluan jalan raya di sekitar kawasan pasar di taman perumahan ini.
Perkara berkenaan saya perhatikan pada 2 September 2011, iaitu sebaik tamat cuti Hari Raya Aidil Fitri.
Perubahan haluan Jalan Murni 25/61 (jalan sehala) adalah yang paling menimbulkan kekeliruan dan tanda tanya.
Apabila hala jalan itu diubah, penduduk yang pergi ke pasar, pasar raya, kedai-kedai, tempat makan dan sebagainya terpaksa menggunakan Jalan Makmur 25/64 yang memang diketahui umum sentiasa sesak sepanjang hari.
Memang amat menghairankan mengapa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) tiba-tiba mengubah haluan beberapa jalan di kawasan berkenaan sehingga penduduk bangun pada suatu pagi awal September dan mendapati haluan jalan sudah berubah.
Read More / Baca Lagi >>

PTPTN sepatutnya bantu, bukan bebankan pelajar

Posted: 25 Sep 2011 08:22 PM PDT

Isu pendidikan harus menjadi prioriti utama oleh kerajaan dalam usaha untuk mewujudkan sebuah masyarakat yang mempunyai daya intelek yang mampu menterjemahkan aplikasi pengetahuan dalam bentuk yang praktikal bagi mewujudkan sebuah kebudayaan yang beretika serta peningkatan dan pengembangan dalam aspek pembangunan fizikal.
Namun, bagi melaburkan modal insan sebagai pelaburan mutlak dalam masyarakat, peruntukan dana melalui subsidi pendidikan mahupun pinjaman merupakan salah satu usaha yang realistik bagi mencapai tujuan pendidikan.
Antara isu yang berkaitan dengan pinjaman dalam pendidikan adalah isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).
Asasnya, PTPTN telah ditubuhkan di bawah akta Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional 1997 (Akta 566) yang mula berkuatkuasa pada 1 Julai 1997 berobjektifkan untuk memastikan pembiayaan yang efisien disediakan kepada pelajar yang layak mengikuti pengajian di Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) selaras dengan hasrat kerajaan bahawa tidak ada pelajar yang gagal memasuki IPT atas sebab-sebab kewangan.
Read More / Baca Lagi >>

Mazlan tak mahu bertelagah dengan MBFM

Posted: 25 Sep 2011 08:19 PM PDT

BERA, 26 Sept: "Saya tak akan bertelagah dengan badan belia Felda kerana tidak ada untungnya, bagi kami matlamatnya sama iaitu memperjuangkan hak belia iaitu mahu mengangkat martabat generasi kedua dan ketiga Felda," kata Pengerusi Persatuan Anak-Anak Peneroka Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman ketika ditanya mengenai serangan badan-badan belia sekutu Felda yang akhir-akhir ini menyerang beliau dalam media dan majlis rasmi.
(Gambar: Mazlan sedang berkata sesuatu kepada Adun Triang, Leong Ngah Ngah semasa jamuan hari raya PAS Bera.)
Read More / Baca Lagi >>

Dakwaan 'Undilah' bawa mesej tersirat 'mengarut'

Posted: 25 Sep 2011 08:18 PM PDT

Penerbit video siaran pengumuman khidmat awam, 'Undilah' - Pete Teo - menyifatkan dakwaan klip video itu mempunyai mesej tersirat yang yang memihak kepada pembangkang sebagai "mengarut dan tidak masuk akal".Read More / Baca Lagi >>

MTUC piket 3 Okt jika Parlimen bahas undang-undang buruh

Posted: 25 Sep 2011 08:16 PM PDT


KUALA LUMPUR, 26 Sept — Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) akan berpiket — dilihat sebagai tindakan kata dua yang pertama di bawah kepimpinan baru - pada hari pertama sidang Parlimen bulan depan jika Putrajaya meneruskan perbahasan rang undang-undang buruh tanpa perbincangan di majlis melibatkan tiga pihak. Pendirian itu diputuskan pada mesyuarat majlis am MTUC semalam. MTUC lazimnya mengadakan mesyuarat am setiap enam bulan.
Sesi baru Parlimen bermula 3 Oktober ini dan akan berlarutan sehingga pertengahan Disember.
Read More / Baca Lagi >>

Warga asing talian hayat BN

Posted: 25 Sep 2011 08:12 PM PDT

Sungguh jelek dan memalukan apabila sebuah parti yang mendakwa dirinya parti terbesar yang didokong rakyat, menguasai kerajaan lebih 50 tahun, terpaksa mendapatkan khidmat warga asing untuk membantu mereka mengekalkan kuasa.

Umno-Barisan Nasional tidak boleh menafikan fakta, bahawa di bawah pemerintahan mereka, mereka terlalu mudah untuk memberikan kerakyatan kepada warga asing.

Dasar kerajaan Umno-BN terlalu longgar. Mereka sanggup menggadaikan status warganegara yang begitu berharga itu hanya semata-mata untuk mengekalkan kuasa dengan penuh rakus dan tamak haloba.
Read More / Baca Lagi >>

ISA bukan penentu kemenangan PRU-13

Posted: 25 Sep 2011 08:11 PM PDT

26 Sept — Walaupun banyak pihak melihat langkah pentadbiran Najib memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) akan mempengaruhi aliran sokongan rakyat terutamanya pengundi Melayu, namun perkembangan itu tidak akan memberi impak besar. Malah ia bukan penentu kepada keputusan pilihan raya umum ke-13. Bagaimanapun mereka tidak menolak langkah Putrajaya itu boleh mempengaruhi pengundi-pengundi atas pagar dalam membuat keputusan.
Read More / Baca Lagi >>

Hudud dan Kelantan

Posted: 25 Sep 2011 08:09 PM PDT

Prof Dr Abdul Aziz Bari
Selepas melawat Kelantan dan memberi taklimat kepada Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat, semalam serta mendengar sentimen daripada akar umbi, saya kini boleh meluahkan perkara berikut; yang masyarakat di luar Kelantan tidak boleh menghargai.Read More / Baca Lagi >>

Hudud: Nik Aziz masih harap Putrajaya sokong PAS tunai mandat 20 tahun

Posted: 25 Sep 2011 08:07 PM PDT


KUALA LUMPUR, 26 Sept — Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengadakan pertemuan dengan pakar perlembagaan dan pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan PAS di Kota Baru semalam sambil menegaskan, hukum hudud hanya akan melibatkan Muslim dan mengharapkan kerjasama Putrajaya untuk melaksanakan undang-undang itu. Pendirian itu disampaikan oleh Menteri Besar Kelantan ketika menemui Prof Abdul Aziz Bari dari Universiti Islam Antarabangsa dan Dr Dzulkefly Ahmad, ahli jawatankuasa kerja PAS dan pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan parti Islam itu.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT