Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Kajian semula Pejuang Kemerdekaan

Posted: 30 Aug 2011 07:16 PM PDT

Transkrip ucapan Mat Sabu berkaitan Bukit Kepong yang dipetik dari videonya menjadi isu:
 .....Bukit Kepong, polis itu polis British, hak serang Bukit Kepong tulah pegawai kerajaan, ketuanya   Mat Indera, Melayu, tetapi semua sejarah itu ditutup, Jins Samsuddin buat filem, Jins Samsuddin tu UMNO, cerita bukit Kepong, hak serang balai polis tu penjahat, polis tu polis British, sebelum Merdeka negara kita diperintah oleh British, tapi dia buat filem yang hero hak pertahan balai polis, hak serang tu pengganas, padahal Mat Indera ketua penyerang balai polis tu dan akhirnya dia dihukum gantung di Jering, Taiping. 
Begitulah juga Tok Janggut, Tok Janggut ni lawan British, tapi sebelum British nak..nak bunuh dia, dia menghasut Sultan Kelantan untuk mengishtiharkan Tok Janggut sebagai penderhaka, bila ishtihar Tok Janggut sebagai penderhaka, barulah tok Janggut dihukum gantung di Pasir Puteh, Kelantan. Semua sejarah negara kita bohong....

Maksud keseluruhannya, sepatutnya yang melawan British adalah hero, tetapi sejarah di Malaysia, yang melawan British adalah penderhaka dan yang mempertahankan British adalah hero. Itulah yang dimaksudkan Mat Sabu secara umum. Dia bercerita tentang menentang British tetapi Utusan  Malaysia menambah dengan 'komunis'. Barulah gempak!! UM memang pandai dan itulah kerja Utusan!!

Siapa Ahmad Indera
Seorang Hafiz al-quran, gemar bernasyid, berkasidah dan berzanji. berguru kepada kiyai Haji Fadzil Bentan yang menjadi salah seorang guru dan penasihat Sultan Ibrahim. Dilahirkan pada 1920 di kampung Gombak, Peserai, Batu Pahat, Johor. Telah menamatkan persekolahan peringkat darjah enam sekolah agama pada tahun 1937, dan bertugas sebagai seorang guru agama di Parit Setongkat, Muar.

Telah melibatkan diri dalam politik dengan tujuan memerdekakan tahahair daripada penjajahan Inggeris dengan menjadi ahli sayap pemuda Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang dipimpin dr Burhanuddin al-Helmy dan Ishak Haji Mohammad (SAKO), aggota Angkatan Pemuda Insaf (API), atau dikenali sebagai angkatan pembunuh Inggeris oleh golongan pemuda fanatik.

Mat Indera telah masuk ke hutan dan meneruskan perjuangan secara gerila pada bulan Jun 1948, mungkin terpengaruh dengan perjuangan Indonesia menentang pejajah Belanda, dan bergerak di daerah Muar, sekitar kawasan Lenga, Pagoh, Jorak, Bukit Kepong dan Poris. satu2nya gerila di hutan ialah kumpulan orang2 cina dikenali sebagai bintang tiga. nak tak nak Mat Indera perlu membina hubungan dengan mereka sebagai pelindung walaupun hakikatnya matlamat perjuangan berbeza, lalu Mat Indera dicop sebagai komunis yang ganas, berbahaya dan tidak beragama. Mat Indera menjadi ketua komunis melayu bagi daerah Muar, Batu pahat dan Melaka.

Dikaitkan dengan peristiwa serangan balai polis Bukit Kepong. sebaliknya menurut saksi, seorang anggota polis marin bernama Abu Bakar yang terselamat dalam serangan, Mat Indera tidak menyerang, sebaliknya melindungi dan menyelamatkan keluarga anggota polis. Mat Indera memang bertanggungjawab mengarahkan serangan tetapi arahan yang diberikan ialah untuk menangkap beberapa orang anggota polis yang berjudi dan mabuk pada malam tahun baru cina, sebaliknya orang2 cina di bawah arahan beliau telah membuat pakatan rahsia dan mengingkari perintah lalu membakar dan membunuh polis.
Inggeris ambil kesempatan untuk mengukuhkan dakwaan keganasan Mat Indera, lalu menawarkan $75,000 sebagai hadiah tawaran penangkapan. Mat Indera dikatakan mempunyai ilmu ghaib dan telah beberapa kali terlepas daripada tangkapan. namun salah seorang pengikutnya bergelar Mat Tukyo telah ditangkap inggeris dan dipujuk utk menangkap Mat Indera. 

Mat Tukyo berunding dengan 2 org lagi bernama beladang dan misban. bersetuju menerima tawaran setelah permintaan mereka untuk diberi ganjaran sekeping tanah untuk tapak rumah dan kebun diterima oleh Inggeris.

Petikan Berita Harian
Pemuda kelahiran Kampung Gombak, Peserai, Batu Pahat itu mempunyai peribadi tinggi dan dikatakan kuat beribadat serta tinggi pengetahuan agamanya. Justeru, dia disenangi penduduk di Sri Medan yang kerap membantunya membekalkan makanan ketika dia dalam parti komunis. Namun, tekanan yang diberikan Inggeris terutama kepada rakan karibnya, Mat Tukyo supaya menangkap Mat Indera atau tindakan tegas dikenakan terhadap penduduk Sri Medan menyebabkan mereka tiada pilihan selain memastikannya ditangkap. Namun, bukan kerja mudah menangkapnya kerana kehebatan dan ketinggian ilmu Mat Indera.

Ugutan Inggeris terus menjadi tekanan kepada penduduk Sri Medan termasuk untuk memindahkan mereka dan mengambil tindakan tegas kepada mereka yang membantu membekalkan makanan kepada Mat Indera.

Penangkapan Mat Tukyo oleh Inggeris sebelum ditawarkan beberapa ganjaran selain hidup bebas di Sri Medan menjadi kemuncak tindakan nekad penduduk Jawa Ponorogo, namun perlu melalui kaedah terancang kerana semua mengetahui kesaktian Mat Indera.

Pada 14 Oktober 1952, lima lelaki Jawa Ponorogo yang diketuai Md Sham dan dibantu Ismail Mustakim (Misban), Beladang, Mat Tukyo dan Bajuri menggunakan tipu helah untuk memberkas Mat Indera.
Ia bermula dengan jemputan Mat Tukyo dan Misban untuk mengadakan perbincangan mengenai pelan bantuan orang kampung kepada Mat Indera. Dalam perbincangan itu, dia dijamu dengan tempe dan kopi yang dicampur kecubung. Akibat itu Mat Indera mabuk dan mengantuk.

Kesempatan itu digunakan untuk menanggalkan semua tangkal serta mengikat tangannya dengan lalang. Dikatakan, kerana itulah ilmu ghaib dan kehebatan Mat Indera tidak lagi dapat digunakan.

Bekas ketua kampung Parit Warijo, Malik Samuri menjadi saksi bagaimana Mat Indera dibawa dengan basikal sedang tangannya diikat daun lalang. Peristiwa itu sebenarnya menimbulkan pelbagai reaksi masyarakat Jawa Ponorogo. Ada yang gembira dan ada yang sebak.

Mohd Abidin Ismail iaitu anak salah seorang yang menangkap Mat Indera, Misban, berkata meskipun terbabit secara langsung dalam tipu helah itu, sepanjang hidup ayahnya tidak pernah menyatakan kebanggaan atas kejayaan itu, malah tidak sesekali melabelkan Mat Indera sebagai petualang.

"Cuma apa yang kerap diceritakannya ialah tindakan mereka ketika itu adalah disebabkan tekanan yang dihadapi akibat ugutan Inggeris. Mungkin ada melabelkannya sebagai petualang tetapi saya merasakan dia seorang pejuang tetapi memilih jalan yang salah.

"Tidak adil terus melabel Mat Indera sebagai pengkhianat kerana dia juga berjuang untuk menuntut kemerdekaan. Cuma kumpulan yang disertainya itu tidak sesuai, itupun disebabkan tiada kumpulan lain ketika itu. Kumpulan Melayu lain terlalu lambat bertindak" katanya.

ADUN cina menyertai takbir Raya rumah ke rumah

Posted: 30 Aug 2011 01:36 AM PDT

IPOH 1 Syawal 1432 ADUN Simpang Pulai YB Chan Ming Kai turut serta dalam majlis ziarah dan bertakbir dari rumah ke rumah di Taman Panglima, Ipoh bersama dengan lebih 50 orang penduduk di sini. Chan Ming Kai berpakaian baju Melayu bersongkok telah bersama dari awal hingga ke 12 rumah terakhir. Tuan rumah menyambut penuh mesra dengan tetamu istimewa wakil rakyat dari Keadilan ini yang turut serta dalam rombongan penduduk. Turut bersama anak-anak yang lebih ceria dengan duit raya yang diterima.

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Konspirasi media dalam kes DSAI

Posted: 30 Aug 2011 11:24 PM PDT

Salam kawan kawan.

Dalam musim bermaaf-maafan ini, saya nak ceritakan konspirasi peguam Umno tersohor, Shafee Abdullah, dengan penasihat media Jabatan Perdana Menteri, Jalil Hamid, dalam liputan kes liwat Anwar Ibrahim.

Walaupun falsampah politik saya tak selari dengan Anwar Ibrahim, saya sebagai wartawan Malaysia muak dengan konspirasi konspirasi untuk menggunakan media untuk menjatuhkan ahli politik.

Sudah lama dah. Dari zaman Utusan Melayu di ambil alih 1961 sampai sekarang. 50 tahun. Cukuplah Umno dan Umno Baru. Sedarlah sikit.

Konspirasi yang terbaru ni sama seperti konspirasi memburukkan Raja Petra Kamarudin beberapa tahun dulu + SETERUSNYA

Memori Merdeka

Posted: 30 Aug 2011 11:07 PM PDT

JARUM jam menunjukkan hampir pukul 3 petang. Sejak dari tengah hari, Siti Rahmah Kassim yang ketika itu berusia 29 tahun kelihatan sibuk menguruskan kehadiran ratusan peserta rombongan yang berkumpul di kawasan padang berhampiran pekan Rembau.

Biarpun agak keletihan, wanita itu tetap meneruskan tugas-tugasnya. Selaku penganjur, dia mahu semuanya berjalan lancar dan mengikut jadual yang ditetapkan.

Lapan buah bas yang ditempah khas juga sudah sedia di satu sudut. Kunjungan mereka ke Kuala Lumpur pada petang 30 Ogos 1957 itu bukan untuk bersuka ria, sebaliknya mahu menyaksikan satu peristiwa paling penting dalam sejarah negara.

Siti Rahmah sememangnya sudah lama menantikan tarikh keramat 31 Ogos 1957 itu. Perjuangannya bukan bemula sehari dua, tetapi sejak 1945 lagi melalui Persatuan Melayu Negeri Sembilan dan UMNO.

Dalam ceramahnya, dia banyak memberi kesedaran kepada masyarakat khususnya golongan wanita tentang kepentingan perjuangan membebaskan Tanah Melayu daripada penjajah.

Kini berusia 86 tahun, dia merupakan orang pertama menyerahkan barangan kemas bagi membantu rombongan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ke London untuk menuntut kemerdekaan.
Kisah Siti Rahmah dipukul oleh ibunya sehingga bajunya berlumuran darah kerana memberi gelang perkahwinan pemberian ayahnya pada sebuah majlis yang berlangsung di Dewan Hang Tuah, Bandar Hilir Melaka juga mendapat liputan luas akhbar-akhbar di Tanah Melayu.

Lamunannya terhenti, tindakan sekumpulan peserta lelaki yang tiba-tiba turun dari bas menarik perhatiannya.

Rupa-rupanya, di dalam bas itu bukan sekadar peserta tetapi ada beberapa anggota polis cawangan khas British ditugaskan untuk menggagalkan rombongan berkenaan.

"Mereka cuba menakut-nakutkan segelintir peserta bahawa orang putih akan menjatuhkan bom menggunakan kapal terbang ketika Tunku Abdul Rahman melaungkan merdeka di Stadium Merdeka.

"Tidak hairanlah, ada peserta yang terpengaruh dan mahu pulang ke rumah, namun saya berjaya memujuk mereka kembali. Itu semua taktik jahat orang putih dalam usaha mengagalkan kemerdekaan negara," cerita anak kelahiran Batu Hampar, Negeri Sembilan itu.

Selepas melalui perjalanan panjang dan berliku-liku, rombongan dari Rembau itu akhirnya tiba di Padang Kelab Selangor, Kuala Lumpur ketika malam menjelma.

Siti Rahmah berkata, ibu negara seakan-akan berubah wajah dengan kehadiran ribuan orang ramai dan kenderaan yang datang dari segenap pelosok tanah air.

"Menjelang malam, suasana di sekitar Kuala Lumpur penuh meriah diterangi lampu jalan. Semua orang berpusu-pusu menuju ke Padang Kelab Selangor sambil membawa sepanduk dan bendera Persekutuan.

"Bangunan Sultan Abdul Samad kelihatan begitu gah diterangi lampu- yang berwarna-warni. Di tengah-tengah padang terdapat tiga tiang bendera yang mengibarkan bendera UMNO di sebelah kanan, bendera Union Jack di tengah dan bendera Perikatan di sebelah kiri," ujar bekas Ketua Pergerakan Kaum Ibu UMNO Bahagian Terentang (Rembau) itu.

Laungan Merdeka

Katanya, tepat pukul 11.55 malam, Tunku Abdul Rahman diiringi 30 ahli Perikatan bermotosikal dan polis pengiring pun tiba.

Ujarnya, Tunku telah disambut oleh Datuk Abdul Razak Hussein dan beberapa pemimpin daripada ketiga-tiga parti Perikatan yang mengiringinya ke pentas di tengah padang. Suasana yang sebelum itu riuh-rendah bertukar sunyi sepi, masing-masing tidak sabar menanti detik 12 malam yang menandakan tarikh kemerdekaan negara.

"Tepat pukul 12 malam, jam di menara berbunyi. Secara spontan laungan Merdeka berkumandang daripada ribuan rakyat jelata yang memenuhi segenap penjuru padang," jelasnya.

Ibu kepada enam cahaya mata itu berkata, saat yang tidak dapat dilupakan ialah ketika bendera Union Jack mula diturunkan dan lagu God Save The Queen dimainkan buat kali terakhir sebagai tanda berakhirnya pentadbiran British di Tanah Melayu.

Katanya, ketika itu air matanya mencurah-curah. Dia bagaikan tidak percaya Tanah Melayu akhirnya berjaya mencapai kemerdekaan selepas hampir 170 tahun dijajah British.

Pada malam itu juga, buat pertama kalinya lagu kebangsaan, Negaraku, diperdengarkan kepada umum. Ketika bendera Persekutuan Tanah Melayu yang kini lebih dikenali sebagai Jalur Gemilang dikibarkan, semua orang memberikan tabik hormat.

"Saya lihat wajah Tunku begitu berseri-seri selepas upacara malam itu, begitu juga dengan wajah-wajah rakyat jelata yang hadir.

"Masing-masing kelihatan begitu beremosi. Saya juga tidak terkecuali, ternyata perjuangan saya selama ini menyedarkan masyarakat tentang betapa pentingnya kemerdekaan telah berbalas," ujarnya yang kini bergelar Datuk dan memegang jawatan Pengerusi Tetap Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Negeri Sembilan.

Episod kemerdekaan negara tidak terhenti begitu sahaja. Keesokannya, kira-kira 20,000 rakyat jelata berkumpul di Stadium Merdeka untuk menantikan pengisytiharan kemerdekaan negara secara rasmi.

"Malam itu saya dan suami menginap di rumah seorang kenalan lama di ibu kota. Tepat pukul 5.30 pagi, kami sudah berada di pekarangan stadium sambil menantikan upacara bersejarah yang bakal diadakan.

"Ketika itu terbit kebimbangan mengenai kisah serangan bom seperti didakwa oleh polis-polis cawangan khas British benar-benar terjadi, bagaimanapun dari mula hingga akhir majlis berjalan lancar," jelasnya.

Menurut Siti Rahmah, upacara penuh simbolik di hadapan tetamu-tetamu kehormat seperti wakil kerajaan British dan wakil Raja-Raja Melayu jelas menandakan penjajahan British telah berakhir.

"Di atas pentas, saya melihat Tunku begitu segak dengan pakaian berwarna hitam Muskat ketika membaca watikah kemerdekaan. Ia diikuti laungan kemerdekaan sebanyak tujuh kali.

"Saat itu tiada kata-kata yang mampu diucapkan. Saya hanya mampu mengucapkan syukur kepada Allah di atas apa yang berlaku.

"Biarpun negara kini telah mencapai kemerdekaan selama 54 tahun, tidak bermakna perjuangan saya telah selesai. Saya akan terus berjuang selagi hayat dikandung badan," ujar serikandi terbilang itu. - KOSMO


Benarkah Mat Sabu hina bekas tentera M'sia dan agungkan komunis?

Posted: 30 Aug 2011 09:52 PM PDT

Bekas tentera jangan termakan dakyah Umno
Mohd Sabri Said

BUTTERWORTH, 29 Ogos: Sambutan Merdeka sudah menjadi perayaan Umno tidak lagi dirayakan sebagai sambutan terulung negara ekoran banyak fakta mengenainya diselewengkan, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Ini, katanya dengan menafikan golongan yang bersama menentang penjajah sebaliknya hanya mengagungkan kepimpinan Perikatan dan Umno yang diiktiraf oleh penjajah.

Beliau ketika ditemui di majlis berbuka puasa di Surau Al Ghufron, Taman Kuala Bekah, Penaga semalam juga menafikan apa yang ditulis dalam media pro kerajaan kononnya beliau menghina pejuang negara dengan menyokong penganas dalam kopeni pasukan ke 4 Parti Komunis Malaya (PKM).

Baginya, sejarah sebenar tentang serangan terhadap tragedi Bukit Kepong telah diselewengkan apabila mengambarkan serangan dilakukan oleh PKM padahal ia diketuai oleh Muhamad Indera yang menentang polis yang dianggap bersekongkol dengan penjajah.

"Banyak fakta sejarah telah diselewengkan terhadap serangan Bukit Kepong sedangkan serangan sebenar diketuai oleh Mohamad Indera dengan puaknya yang tidak menyenangi penjajah atau polis yang menjadi alat penjajah," jelasnya yang hadir bersama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan rombongan untuk menyampaikan sumbangan kepada golongan daif.

Menurutnya, akibat fakta yang tidak kena pada filem 'Bukit Kepong' arahan Jins Shamsuddin membuatkan ramai orang terkeliru apabila cerita sebenar diceritakan semula di khalayak ramai.

Apa yang diperkatakan memang betul sambungnya, sebab waktu itu negara bukan lagi merdeka, polis yang bertugas adalah polis yang bersekongkol dengan penjajah.

Golongan yang menyerang penjajah pukul ratanya dianggap komunis walhal ramai anak muda Melayu ketika itu tidak menyenangi golongan yang bersubahat dengan British.

Untuk menyokong komunis nyata tidak sama sekali kerana komunis itu sendiri telah hancur dan hanya menjadi pameran di muzium.

"Contohnya pandangan Imam Khomeini sendiri jelas tentang Komunis. Semasa hayatnya dia sendiri mengatakan blok komunis bakal tinggal kenangan dalam muzium. Hari ini benar-benar berlaku," katanya.

Sepatutnya nama seperti Pak Sako, Tok Janggut, Mak Kilau, Dato' Bahaman, Dr Burhanudin, Ahmad Boestamam dan orang yang seangkatan denganya diberikan penghormatan bukan sahaja nama-nama besar Umno sahaja.

Kepada bekas anggota tentera pula terangnya, usah termakan dakyah Umno yang cuba memburukkan namanya dengan menyifatkan beliau menghina pejuang negara.

"Saya tetap puji tentera selepas negara mencapai kemerdekaan kerana perjuangan mereka untuk mempertahankan maruah negara berbanding di era sebelum merdeka sebab polis ketika itu bekerja dengan penjajah," tegasnya.

Mat Sabu pemimpin terbaru berkonfrantasi dengan Utusan

Posted: 30 Aug 2011 09:51 AM PDT

Mat Sabu, komunis dan PRU 13

Mohamad Sabu menjadi pemimpin pembangkang terbaharu yang berkonfrontasi dengan Utusan Malaysia, akhbar harian dikuasai parti pemerintah, Umno.

Ucapan timbalan presiden PAS itu yang didakwa pengkritiknya sebagai mengina pejuang kemerdekaan kini menjadi isu besar yang diwacanakan media propemerintah menjelang kemerdekaan.

Mohamad bukan individu pertama yang cuba memberi penilaian semula sejarah negara melibatkan persaingan ideologi dalam perjuangan menentang penjajah dan kemerdekaan. + SETERUSNYA

SANTAI : TERmasuk bilik air perempuan

Posted: 30 Aug 2011 05:25 AM PDT

Wan Ahmad ni pun besaq punya kaki putaq alam, ingat rakyat buta, rakyat tak dak otak ..

Posted: 30 Aug 2011 01:10 AM PDT

Wan Ahmad: 'SPR tidak manipulasi pilihan raya, memihak BN'

KUALA LUMPUR, 30 Ogos — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang terus berhadapan dengan kritikan pihak tertentu mempertahankan agensi itu sambil berkata, pihaknya tidak pernah "memanipulasi pilihan raya" dan tidak bertindak bagi pihak Barisan Nasional (BN).

"Dakyah pihak tertentu yang menuduh SPR memanipulasikan proses pengundian dan pengiraan undi adalah satu fitnah dan pembohongan," kata Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar.

Menerusi tulisan terbaru disiarkan oleh Utusan Malaysia, Wan Ahmad berkata, semasa pilihan raya negeri Sarawak April lalu, tohmahan dibuat mengatakan berlaku di beberapa kawasan penipuan dan perbuatan menukar kertas-kertas undi di tempat mengundi.

"SPR menyiasat dakwaan tersebut melalui pegawai-pegawai SPR dan anggota-anggota polis yang bertugas di tempat-tempat yang berkenaan, terbukti semuanya pembohongan dan cerita rekaan sebagai alasan kekalahan mereka yang terbabit," katanya lagi.

"Pihak yang membuat tuduhan tersebut telah terlupa bahawa setiap tempat mengundi dipantau dari awal hingga tamat pengiraan oleh ejen-ejen calon yang hadir. Manakala di tempat-tempat lain ada pihak yang kalah mendakwa berlaku rasuah 'membeli undi' dengan sogokan wang dan sebagainya. Yang peliknya mengapa mereka berkenaan tidak membuat laporan kepada pihak polis atau SPRM untuk disiasat dakwaan tersebut," katanya lagi.

Katanya, ada pihak yang bersikap prasangka dengan menuduh SPR mengamalkan sikap pilih kasih dalam hubungannya dengan parti-parti politik di negara ini.

"Tanggapan pihak-pihak berkenaan yang menuduh SPR berpihak kepada parti pemerintah adalah tidak benar. Dalam menjalankan tanggungjawabnya, fokus utama SPR ialah untuk mengadakan suatu pilihan raya yang bebas, telus dan adil," kata Wan Ahmad lagi.

Wan Ahmad memberi pandangan terbaru ini ketika jawatankuasa pilihan khas bagi pembaharuan pilihan raya bakal ditubuhkan Oktober ini.

Jawatankuasa itu dijangka akan mengemukakan syor kepada SPR untuk melaksanakannya.

Dilihat merujuk kepada syor-syor itu, kata Wan Ahmad, apa-apa cadangan ke arah penambahbaikan sistem atau proses yang dikemukakan oleh parti-parti politik dan pihak-pihak lain, SPR perlu mengkajinya secara teliti dari setiap sudut dan implikasinya.

Katanya, SPR perlu berhati-hati dan perlu mendapat pandangan dari pihak-pihak lain yang berkaitan. Jika perkara-perkara yang dicadangkan itu melibatkan pindaan Perlembagaan atau akta-akta berkaitan, maka SPR perlu mendapat nasihat pihak Jabatan Peguam Negara.

"Dalam bidang urusan pilihan raya, semua pihak harus faham bahawa sesuatu perkara yang difikirkan baik oleh satu pihak itu mungkin tidak dipersetujui oleh pihak lain.

"Kadangkala, terdapat cadangan yang dianggap baik untuk dilaksanakan, tetapi jika dihalusi dari sudut-sudut lain ia mungkin belum sesuai untuk dilaksanakan di negara ini," kata beliau lagi.

Wan Ahmad menambah, apa-apa perkara berkaitan urusan pilihan raya, semua pihak yang berkepentingan perlu positif dan berfikiran terbuka serta bersedia menerima penjelasan dan keputusan SPR.

Lazimnya menurut beliau,parti-parti politik membuat penilaian dan keputusan berasaskan kepada kepentingan masing-masing yang selalunya pendirian yang berbeza-beza antara satu dengan lain.

"Ini yang menyebabkan kedudukan SPR menjadi sukar dalam usaha untuk membuat sesuatu keputusan yang akan memberi kepuasan kepada semua pihak," katanya lagi.

Selain parti-parti politik, tambah beliau, SPR juga perlu mengambil kira kepentingan rakyat selaku pengundi dalam pilihan raya.

"Justeru, apa- apa isu yang berbangkit atau cadangan-cadangan yang dikemukakan, demi untuk menjaga kepentingan semua pihak supaya keputusan yang dibuat itu adil dan saksama, SPR perlu melihat semua isu yang dicadangkan itu secara berkecuali supaya apa-apa keputusan yang diambil akan diterima baik dan memberi kepentingan semua pihak yang terbabit," kata Wan Ahmad lagi.

"Menang atau kalah dalam pilihan raya di negara ini bukan ditentukan oleh SPR tetapi rakyat selaku pengundi yang membuat pilihan. SPR menguruskan pilihan raya bersandarkan kepada undang-undang dan peraturan-peraturan serta prosedur dan tatacara yang ditetapkan. Misinya adalah untuk menguruskan suatu pilihan raya yang terbaik, lancar dan terkawal," katanya lagi. - TMI

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Penghayatan tarbawi Aidilfitri

Posted: 30 Aug 2011 09:56 PM PDT

HARI RAYA Aidilfitri disambut oleh umat Islam setelah mereka selesai menunahttp://4.bp.blogspot.com/_vLwoCZrvbyU/TIeqgB9ucFI/AAAAAAAAAyM/jE52B_0TKo8/s320/kadraya6.jpgikan ibadat puasa selama satu bulan didalam bulan Ramadan.

Setelah umat Islam berjaya memasuki madrasah ramadan dengan penuh penghayatan, tentunya membawa makna Kejayaan kita dalam melawan hawa nafsu serta menghapuskanya sama sekali dalam diri kita.

Lantaran itulah mereka dibenarkan bersukaria dan bergembira pada hari tersebut. Islam mengajar umatnya untuk menyambut hari raya dengan penuh syiar yaitu kejayaan mereka membentuk kerohanian dan keperibadian yang sejati melalui madrasah tarbiah Ramadan.

Kejayaan inilah yang akan menjadi kekuatan jatidiri dalam menghadapi ujian duniawi yang sangat mencabar selama sebelas bulan yang mendatang sehingga sekali lagi mereka bersama-sama Ramadan akan datang.

Laungan takbir "Allahu akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar," yang bertali arus sudah pasti akan menaikkan semangat dan daya juang yang tinggi di kalangan orang yang memahami syiar tersebut.

Lafaz yang membawa maksud, Allah SWT yang maha besar dan mengatasi segala yang lain menjadi signal yang jelas kepada semua yang syirik kepada Allah SWT tentang kehancuran mereka.

Allahu Akbar yang tersurat dan tersirat pengertiannya akan membawa pengucapnya menolak segala kekeliruan dengan Allah SWT dan dalam waktu yang sama mereka mesti menolak selain dari ajaran Allah.

Laungan 'Allahu Akbar, Allahu akbar, Allahu Akbar', merupakan janji dan ikrar dari seluruh umat Islam untuk kembali kepada Islam. Laungan yang membawa erti tauhid yang tidak berbelah bagi hanya untuk Allahu azzawajalla.

Ucapan takbir dan tahmid dihari raya juga banyak memberi gambaran kemenangan Islam silam dan juga janji kemenangan dari Allah di sepanjang zaman walaupun dalam tempoh perjuangan ini terdapat berbagai bagai mehnah dan tribulasi.

Kemenangan Islam dalam peperangan al-Ahzab yang tidak diduga oleh sesiapa merupakan inspirasi perjuangan Islam sepanjang zaman. Sejak bermulanya perjuangan Islam di zaman Nabi Nuh a.s sehingga kepada zaman Nabi Muhammad s.a.w, Allah telah menguji mereka dengan berbagai-bagai ujian disamping ia memberi pertolongan dan kemenangan.

Dalam sejarah Islam Allah telah menolong Nabi Nuh, Ibrahim, Ismail, Musa, Isa dan semua Nabi dan Rasul yang lain termasuk umat Nabi Muhammad s.a.w hingga hari kiamat. Hakikat ini disebut oleh Allah di dalam al Quran al- Karim melalui firman-Nya yang bermaksud: Sesiapa yang menyangka bahawa Allah tidak sekali-kali akan menolong Nabi Muhammad dalam dunia ini dan di akhirat kelak, maka hendaklah ia menghulurkan tali (serta mengikatnya) di bumbung rumahnya, kemudian hendaklah ia menjerut lehernya (supaya ia mati tercekik); Dalam pada itu hendaklah ia memikirkan lebih dahulu, Adakah tipu dayanya itu dapat menghapuskan sebabsebab yang menimbulkan kemarahannya?

Kemenangan duniawi yang menjadi matlamat kedua selepas kemenangan hari Akhirat pastinya amat mustahak kerana dengan pemerintahan Islam sahaja hukum hakamnya akan dapat ditegakkan dikalangan manusia yang sekali gus akan dapat menyelamatkan akidah mereka di dunia ini.

Umat Islam mesti yakin dengan janji kemenangan ini walaupun mereka terpaksa mengharungi suasana seolah-olah tiada kemenangan di masa hadapan. Janji kemenangan ini sentiasa berlaku di sepanjang zaman terutamanya dizaman Rasulullah s.a.w. Firman Allah SWT yang bermaksud: Sesungguhnya Kamilah Yang mewarisi bumi dan Segala makhluk yang ada di atasnya; dan kepada Kamilah mereka akan dikembalikan.

Gerakan Islam di dunia pada hari ini mestilah yakin bahawa mereka akan sentiasa diberi kemenangan oleh Allah SWT di dalam perjuangan mereka.

Kuasa kuffar dan jahiliyah moden yang ada pada hari akan bertemu dengan zaman kehancuran mereka. Kuasa-kuasa besar dunia yang ada pada hari ini juga akan berakhir dengan kehancuran dan kemusnahan.

Tanda-tanda kehancuram mereka telah mula nampak apabila kuasa besar dunia seperti Amerika, Britain dan lain-lain menghadapi kemerosotan ekonomi dan sekali gus mereka juga berdepan dengan kehancuran moral yang dahsyat.

Di sudut kekuatan ketenteraan mereka juga jelas menampakkan mereka sudah tidak terdaya untuk menghadapi umat Islam di dunia seperti Palestin, Lubnan, Iraq dan lainlain walaupun mereka bergabung denga kuasa-kuasa besar lain.

Pengajaran al-Ahzab. Dunia yang penuh mencabar pada hari ini amat amat memerlukan kepada perubahan segera. Umat Islam mesti bangkit menolak sistem yang lapuk dan durjana ini dan menggantikan dengan sistem dan manhaj Rabbani yang dicipta oleh yang maha berkuasa. Pada hari ini kepada seluruh umat Islam supaya bangkit menolak seluruh ideologi yang sesat dan menyesatkan ini.

Sudah tiba masanya untuk rakyat membuat perubahan melalui sistem demokrasi berparlimen yang sedia ada di dalam negara kita. Rakyat perlu peka dengan isu-isu besar yang melanda negara seperti isu kehakiman yang menjadi pelindung kepada golongan tertentu yang akhirnya tidak lagi diyakini oleh pelabur asing sehingga negara terdedah kepada kemerosotan ekonomi yang sekali gus akan menekan kehidupan rakyat keseluruhanya.

Begitu juga dengan sistem ekonomi yang hanya berkisar di kalangan kroni dan suku sakat tertentu menyebabkan wujudnya jurang perbezaan taraf hidup yang amat ketara di dalam negara kita. Benarlah firman Allah SWT di dalam al-Quran.

Agihan kekayaan Dan apa-apa yang dianugerah oleh Allah kepada Rasulnya dari hasil mahsul penduduk kampung hendaklah diagih kepada Allah, Rasulnya, kaum kerabat, anak-anak yatim, fakir miskin dan ibnu sabil, agar kekayaan negara tidak berpusing di kalangan orang-orang yang kaya di kalangan kamu.

Kegagalan sistem pendidikan yang sepatutnya menjadi nadi kepada negara bertukar melahirkan ramai cendekiawan yang tidak bertanggungjawab.

Kita terlalu banyak mendengar golongan ini tidak menunaikan solat, berzina, minum arak, buang bayi, dan berbagai-bagai jenayah lagi yang menggambarkan gagalnya sistem pendidikan negara kita.

Begitu juga dengan sistem keselamatan dalam negara yang seolah-olah meletakkan fungsinya yang utama adalah dalam kancah politik bagi menjamin kuasa kerajaan yang sedia ada tetap kekal, isu-isu jenayah yang lain hanya menjadi tugas sambil lewa sehingga seluruh rakyat dapat menyaksikan jenayah yang berlaku disetiap ceruk kampung semacam tidak terkawal. Malah laporan berlakunya jenayah didalam masyarakat bandar dan luar bandar hanya tinggal laporan yang tidak ada penyelsaiannya.

Begitu juga dengan SPRM yang hanya cekap bertindak terhadap kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat di beberapa negeri dan terhadap beberapa individu yang sudah tidak mempunyai power dalam negara sahaja diambil tindakan.

Rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang berlaku secara terangterangan kadang kala dikatakan bukan rasuah seperti dalam isu pembelian kapal selam, jet pejuang, peralatan ketenteraan, pemberian wang secara terbuka dalam mana-mana pilihanraya adalah amat bercanggah dengan kaedah rasuah mengikut kaca mata Islam. "Semua ini telah lama dibimbangi oleh Rasulullah s.a.w, sebagaimana sabda baginda s.a.w: Bersegeralah kamu untuk mengerjakan amalan salih sebelum kamu diselubungi oleh zaman yang penuh dengan fitnah sebagaimana malam yang gelap gelita.

Diwaktu pagi manusia beriman kepada Allah SWT tetapi kufur pada petangnya, di waktu petang mereka beriman kepada Allah dan kufur pula pada waktu paginya, mereka menjual agama Allah dengan harga yang murah."

Kemenangan umat Islam dalam peperangan al-Ahzab antara lain ialah kerana ummat Islam bersatu padu untuk menentang musuh hanya kerana Allah SWT. Mereka sanggup berkorban apa saja termasuk harta dan jiwa raga hanya untuk Allah dan Rasulnya. Mereka juga saling hormat menghormati antara satu sama lain, bahkan mereka lebih sayangkan sahabatnya berbanding dengan diri mereka sendiri. Mereka juga mentaati segala arahan yang dikeluarkan oleh kepimpinan mereka, mereka tidak pernah mendahului kepimpinan dalam perbuatan dan kenyataan mereka.

Malah mereka yakin bahawa dengan ketaatan inilah mereka akan diberi kemenangan oleh Allah SWT. Mereka juga yakin bahawa kemenangan hanya menadi milik Allah SWT sahaja.

Jiwa-jiwa yang bersih ini sememangnya hasil dari tarbiyah ramadaniah sebelum berlakunya al-Ahzab.

Pertembungan Rasulullah dengan bala tentera al-Ahzab bukan saja memberi gambaran bahawa musuh-musuh Islam hanya wujud dari luar malah peperangan ini juga menggambarkan adanya golongam munafikin yang amat berbahaya kepada perjuangan Islam.

Golongan yang hanya menyokong Islam bila dilihat Islam boleh mencapai kemenangan. Mereka akan lari dari perjuangan Islam apabila melihat Islam akan kalah.

Golongan ini disebut oleh Allah SWT didalam surah al-Ahzab yang bermaksud: Ingatlah ketika Allah SWT mendatangkan bala tentera Ahzab dari setiap pelosok atas dan bawah, maka terbeliak mata mereka dan seolah-olah nyawa berada di halqum, lalu mereka bersangka buruk terhadap Allah SWT di sanalah diuji orang yang beriman dan digocang mereka dengan sehebat- hebatnya. Maka berkatalah orang-orang munafik dan orang-orang yang hati mereka sakit dengan Allah SWT, sesungguh nya semua janji dari Allah dan Rasulnya adalah bohong.

Berwaspadalah dengan golongan munafikin ini kerana mereka akan merosakkan semangat perjuangan Islam dari dalam. Golongan ini juga akan mencemarkan imej perjuangan Islam sehingga hari kiamat.

Perjuangan Islam tak akan berakhir selagi hayat manusia masih ada. Begitu juga dengan peranan jahat musuh Islam akan berterusan sehingga hari kiamat.

Lantaran itulah Allah SWT meminta kepada umat Islam supaya mengulangi peristiwa al- Ahzab ini sehingga hari kiamat.

Musuh-musuh Islam boleh bergabung tenaga dalam memerangi umat Islam. Bukan sekadar musuh-musuh dalam negara, malah mereka akan bersatu dari luar negara.

Realiti ini dapat dilihat ketika mereka memerangi umat Islam di Palestin, Afghanistan, Lubnan dan lain-lainnya. Walau bagaimanapun Allah SWT akan tetap bersama-sama dengan orang yang beriman dan Allah pasti akan memberi pertolongan untuk mereka.

Kewajiban memperjuangkan Islam adalah fardu ain bagi setiap insan yang beriman kepada Allah dan Rasulnya.

Perjuangan Islam yang ditinggalkan oleh Rasulullah s.a.w semestinya disambung kepimpinannya oleh para alim ulama bersama dengan seluruh Hawariyyun yang ada.

Perjuangan suci ini mestilah dipelopori oleh orang-orang yang suci rohaninya dan mempunyai niat yang setelusnya untuk Allah SWT. Para pejuang Islam mestilah memiliki ciri-ciri kerohanian yang tinggi agar kita semua tidak dipesongkan tingkah laku dan nawaitu oleh syaitan yang terlaknat.

Ingatlah bahawa Allah SWT akan memberi kemenangan setelah hambanya bersiap sedi untuk menerima kemenangan. Marilah sama-sama kita bertanyakan diri sendiri, sejauh manakah daya juang kita untuk Islam kalau dibanding kan dengan Rasulullah dan para sahabatnya melalui peperangan al-Ahzab ini.

Sekiranya kita rasakan jarak perbezaannya amat jauh dendam kita, ayuh sama-sama kita rapatkan.

Oleh USTAZ NIK MUHAMMAD ZAWAWI SALLEHKARPET KUNING

0
sumber :-

KARPET KUNING


Salam MERDEKA RAYA 2011

Posted: 30 Aug 2011 07:02 PM PDTdollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


"Rindukan Puduraya.."

Posted: 29 Aug 2011 10:15 PM PDT

Lagi seminggu nak raya, Puduraya dah di-tukar nama jadi Pudu Central. Kenapa perlu nak tukar nama? Kenapa perlu nak tukar nama yang cukup sinonim dengan rakyat Malaysia, Puduraya, yang telah dikenali semenjak awal tahun 70an.

Biarpun komplek itu sedang dan telah menjalani "cosmetic surgery" dan 'renovations', dan perkhidmatan bas ke selatan tanah air telah berpindah ITT Bandar Tasek Selatan, ianya tetap berdiri disitu sebagai terminal pengangkutan sejak 35 tahun lebih dulu.

Yang tukar hanya lah nama, yang lain-lain iaitu 'the beautiful, the bad, the ugly of the Puduraya' tak akan bertukar. Akan tetap masih macam tu. 'It's still standing there!'. Di-situ lah seninya Puduraya ini.

dollah yankee -
Tak boleh lawan Pudujail.


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Bukan tokoh Umno saja perjuang kemerdekaan negara

Posted: 30 Aug 2011 09:44 PM PDT

Keberanian perlu ada untuk merungkai semula fakta sejarah dan memberi pertimbangan adil dalam mendedahkan pengorbanan para pejuang seperti Ustaz Abu Bakar Al-Baqir, Dr Burhanuddin Al-Helmy dan Ahmad Boestamam melalui pertubuhan-pertubuhan pimpinan mereka seperti Hizbul Muslimin, Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angkatan Pemuda Insaf (API) Angkatan Wanita Sedar (AWAS), Baris Tani Se-Malaya (BATAS), Majlis Agama Tertinggi Se-Malaya (MATA) untuk memerdekakan negara ini.
Read More / Baca Lagi >>

Siapa Pejuang Kemerdekaan Yang Sebenarnya, Ulama' atau UMNO?

Posted: 30 Aug 2011 09:43 PM PDT


http://3.bp.blogspot.com/_EHqKK1664uE/SGRs-QzTaRI/AAAAAAAABGk/JTt1ROaB87Q/s200/3+-+Tuan+Guru+Syaikh+Muhammad+Nur+al-Fathani.jpgUmno perjuang kemerdekaan Tanah Melayu dan bangsa Melayu yang membebaskan orang Melayu daripada cengkaman penjajah, fahaman ini seolah-olah sudah terpahat diminda orang-orang Melayu sejak merdekanya Tanah Melayu pada tahun 1957. Orang-orang Melayu menganggap seolah-olah hanya UMNO dan pemimpinnya sahaja yang memperjuangkan kebebasan Tanah Melayu daripada cengkaman penjajah.

Tapi kebanyakan daripada kita pasti terkejut pada realiti sebenar yang tidak pernah diperkatakan dan seakan-akan sengaja dilupakan oleh UMNO dan dipadamkan daripada fakta sejarah kemerdekaan negara Malaysia. Saya ingin tegaskan disini bahawasanya Ulama'lah golongan yang memainkan peranan penting dalam perjuangan memerdekakan Tanah Melayu daripada cengkaman penjajah.

Read More / Baca Lagi >>

Pudu Sentral tambah jejas populariti Najib

Posted: 30 Aug 2011 09:42 PM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak baru-baru ini mengumumkan nama baharu perhentian bas bersejarah negara, Hentian Pudu Raya kepada Pudu Sentral.

Pengumuman itu dibuat ketika stesen bas penting ibu negara itu mencapai puncak operasinya ketika bulan Ramadhan, dan menjelang sambutan kemerdekaan ke-54.

Alasan diberikan Najib ialah nama baharu itu (yang katanya dicadang oleh seorang di Twitter) mencerminkan kualiti dan pembaharuan stesen bas itu. Read More / Baca Lagi >>

Malay liberty, its trust and faith in Umno

Posted: 30 Aug 2011 09:27 PM PDT

After more than 50 years of independence, wealth distribution among the races and within the Malays themselves is not improving.

What does Umno mean to the Malays and to me?
Like the American declaration of independence, Malays hold some inalienable rights, among these are the right to protect the religion of Islam, the rights on the Malay language, culture and ethnic identity and finally the right over this country.
And to secure these rights, Umno was formed. Umno is relevant for as long as it remains loyal to these rights. Or if it can reinterpret these rights better.
These fundamentals on which Umno was constructed can be said to be the ABC of Umno's mission.
'A' stands for agama or religion, 'B' is for bangsa, bahasa and budaya (race, language and culture) and C is the country.
Read More / Baca Lagi >>

‘We’re not fighting together anymore’

Posted: 30 Aug 2011 09:26 PM PDT

To former soldier Ng Kim Boon, the renunciation of the traditional Warrior's Day ceremony to a field-style commemoration is liberty lost and comrades dishonoured.

KUALA LUMPUR: On the rainy morning of Aug 31, 1957 a troop of Victoria Institution cadets walked from their alma mater to the neighouring Merdeka Stadium where they assembled in proud straight lines.
In a few hours they would march in their newborn country's first Independence Day parade with the freedom cries of their first prime minister reverberating overhead. And they would march with heads held high as the new sons and citizens of Malaysia.
Among them was 14-year-old Ng Kim Boon who would later rise to the ranks of Lieutenant Colonel in the country's armed forces.
Read More / Baca Lagi >>

Merdeka! Are we truly free?

Posted: 30 Aug 2011 09:25 PM PDT

Corruption, nepotism, cronyism and the abuse of the judiciary and legislation have marred the significance of Aug 31.

Aug 31 is a day of reflection, of taking cognisance of the fact that the country's independence or Merdeka can no longer be taken for granted, that too by the "keepers" of this nation.
Regrettably, it is the "powers that be" that have marred the meaning of Merdeka. Corruption, nepotism, cronyism and the abuse of the judiciary and legislation have marred the significance of Merdeka, especially for the younger generation.
Instead of imparting profound meaning to Malaysians, Aug 31 had been reduced from the sublime to the ridiculous by the power-hungry and "self-first" politicians-leaders of this country.
The fact is Malaysia is "independent" but only in name, not in act. The existence of draconian laws that are continuously abused by the "powers that be" to safeguard its position have turned the understanding of Merdeka into a laughing stock.
Read More / Baca Lagi >>

Forget it! Govt won’t stop Esso deal

Posted: 30 Aug 2011 09:23 PM PDT

Forget it! Govt won't stop Esso dealKUALA LUMPUR - The Government's effort to get a Malaysian company to acquire the ExxonMobil Corp's 65% stake in Esso Malaysia Sdn Bhd has reached a dead end, said Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minster Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Ismail Sabri said that ExxonMobil Corp had reached an agreement with Philippine conglomerate San Miguel Corp for the deal, and there was no more room for the Government to intervene.
"Now that the agreement is signed, there's nothing much that the Government can do," he told reporters at the Istana Negara Hari Raya open house celebration here yesterday.
"I have spoken to ExxonMobil Corp's vice-president Stafford Kelly and told him to consider the sentiments of the Malaysians, who want a local company to run Esso Malaysia.
"However, to get them to consider is the best that we can do.
Read More / Baca Lagi >>

Imej Najib tercalar, rakyat mahu kerajaan baru

Posted: 30 Aug 2011 09:22 PM PDT

Kemerosotan tahap kepopularan atau puas hati dengan kepemimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang jatuh enam mata kepada 59 peratus adalah petanda peralihan sokongan kepada Pakatan Rakyat, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Read More / Baca Lagi >>

Merdeka-Aidilfitri: Perutusan khas Dr Wan Azizah Wan Ismail

Posted: 30 Aug 2011 09:20 PM PDT


Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar! Walillahilhamd!... Syukur ke hadrat Allah s.w.t dengan nikmat dan keizinanNYA dapat kita semua menyambut ketibaan 1 Syawal dengan penuh kesyukuran dan kesederhanaan. Hari  ini, kita diberikan lagi suatu nikmat untuk bergembira bersama keluarga , sanak saudara dan teman-teman. Namun kita juga berasa sedih dengan meninggalkan Ramadhan yang penuh dengan rahmat dan kesedaran rohani.
Ramadhan adalah bulan dan masa yang amat sesuai untuk kita semua meningkatkan ilmu, keimanan dan ketaqwaan kepada Allah S.W.T. Kita sedar bahawa bulan ramadhan ini juga adalah tempat para pejuang yang mahu menegakkan keadilan dalam menghadapi pelbagai ujian, cabaran dan fitnah dunia yang mencengkam kebebasan dan kemerdekaan rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar and Muhyiddin size up Najib's tumble

Posted: 30 Aug 2011 09:19 PM PDT

Anwar and Muhyiddin size up Najib's tumbleTwo men who stand to gain with Prime Minister Najib Razak's impending fall from power had very different reactions to a survey confirming the Malaysian leader's loss of favour with the people.
One was Opposition Leader Anwar Ibrahim, who expressed concern the weak results might prompt Najib into scuttling electoral reforms so as to prolong the BN's stay in power. The other was Deputy prime Minister Muhyiddin Yassin, who showed a glimpse of his ambition by firstly warning that the survey results could not be taken seriously, and yet in the next breath, announced that he was now personally overseeing the rise in prices and would do all he could to stop the inflation.
Rising costs of living due to a recent slew of susbidy cuts on consumer essentials plus Najib's harsh and violent crackdown on the Bersih 2.0 campaign for free and fair elections were cited by survey respondents as being the chief factors for marking him down.
Read More / Baca Lagi >>

Sejarah: Cakaplah benar walaupun pahit

Posted: 30 Aug 2011 09:14 PM PDT


KUALA LUMPUR, 31 Ogos: Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, manusia perlu jujur dalam mengkaji dan menafsir sejarah tanpa prejudis.
"Secara peribadi, saya merasakan adalah perlu untuk kita jujur dalam mengkaji dan menafsir semua fakta sejarah. Cakaplah benar, walaupun ia pahit," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini sebagai mengulas isu kenyataan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yang diputarbelitkan oleh media perdana.

Dalam isu sejarah kejadian Bukit Kepong yang dibangkitkan Mohamad dalam satu ceramahnya yang sengaja dijadikan isu kontroversi hangat oleh Umno baru-baru ini, Tuan Ibrahim berkata isu siapa pejuang dan siapa pengkhianat amat berkait rapat dengan bagaimana isu asas itu.
"Apakah British dan konconya yang telah menjajah negara ini dianggap kita sebagai hero ataupun penjajah?

Read More / Baca Lagi >>

Video : Islamic Relief USA - East Africa Crisis

Posted: 30 Aug 2011 07:06 PM PDT

Video : Famine in Somalia

Posted: 30 Aug 2011 07:01 PM PDT

Siapa Mat Indera? Apa Implikasimya pada UMNO.....

Posted: 30 Aug 2011 06:52 PM PDT
UMCO ternyata silap besar kerana memperbesarkan isu Mat Indera dan peristiwa Bukit Kepong yang diselitkan dalam ceramah Mat Sabu di Tasek Gelugor pada 21 Ogos lalu, namun dilaporkan oleh Utusex pada 27 Ogos lalu. Jika tarikh ceramah pun sudah salah, apatah lagi laporan yang ditulis oleh akhbar itu. Mat Sabu dilabel seolah-olah menyokong komunis dan tidak menghormati polis-polis British yang terkorban semasa peristiwa itu.
Read More / Baca Lagi >>

EXXONMOBIL Scandal Starring Mirzan Mahathir

Posted: 30 Aug 2011 06:47 PM PDThttp://2.bp.blogspot.com/_wq_pdHvuPOM/Srd4x3wN0vI/AAAAAAAACb4/kyP9PDsx4zc/s320/arak+mirzan.jpgMahathir Mohamad on the one hand is using Ibrahim Ali to stoke up the Malay sentiments' anti-drinking, anti-everything for his return to power, while on the other using his son Mirzan to buy Esso Malaysia using San Miguel's beer drinking money.
By JO & M.Nathan
I am so utterly disgusted with the BN government for its inability to engage Esso Malaysia for the rakyat. I am further disgusted with the hypocrisy of Mahathir Mohamad on the one hand using Ibrahim Ali to stoke up the Malay sentiments' anti-drinking, anti-everything for his return to power, while on the other using his son Mirzan to buy Esso Malaysia using San Miguel's beer drinking money. Worse still, he is exploiting the tax incentives reserved for us the rakyat, the unimportant Malaysians.
Read More / Baca Lagi >>

Konspirasi Shafee-JPM dalam kes Anwar Ibrahim

Posted: 30 Aug 2011 06:46 PM PDT


http://www.themalaysianinsider.com/images/uploads/mugshots/muhammad-shafee-abdullah2-april2.jpgKonspirasi yang terbaru ni sama seperti konspirasi memburukkan Raja Petra Kamarudin beberapa tahun dulu.
By Ahmad Gaza
Dalam musim bermaaf-maafan ini, saya nak ceritakan konspirasi peguam Umno tersohor, Shafee Abdullah, dengan penasihat media Jabatan Perdana Menteri, Jalil Hamid, dalam liputan kes liwat Anwar Ibrahim.

Walaupun falsampah politik saya tak selari dengan Anwar Ibrahim, saya sebagai wartawan Malaysia muak dengan konspirasi konspirasi untuk menggunakan media untuk menjatuhkan ahli politik.Read More / Baca Lagi >>

Sajak Merdeka

Posted: 30 Aug 2011 06:42 PM PDT


Di atas Jambatan Sultan Yahya Petra yang jem
aku memandang arus sungai yang mewarnai skyline Kota Bharu
sambil bertanya kepada Tok Janggut
Read More / Baca Lagi >>

BALACI UMNO......

Posted: 30 Aug 2011 06:40 PM PDT

Dari dulu lagi saya dah perhatikan gelagat Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia yang terang-terang menyalahgunakan persatuan untuk meraih keuntungan politik. Kenyataan terbaru di bawah ini lebih kepada politik membodek. Banyak lagi isu pengguna lain yang sepatutnya Dr Ma'amor ni fikirkan. Nak membodek tak kena tempat. Tubuh persatuan tapi melencong kot lain. Awas...hati-hati dengan orang macam ini...

Read More / Baca Lagi >>

Kelahiran genius bermula dari kecil

Posted: 30 Aug 2011 06:38 PM PDT


Setelah beberapa lama saya mengamati dan membelek-belek buku mengenai bagaimana melahirkan manusia yang genius. Saya simpulkan beberapa poin-poin untuk para ibubapa yang bakal menimang cahaya mata supaya anak mereka akan menjadi genius suatu hari nanti.InsyaAllah. [semuanya ketentuan Allah...ingat tu]


Antara poin2 nya adalah
Read More / Baca Lagi >>

Tragedi di Libya

Posted: 30 Aug 2011 06:36 PM PDT

Oleh Hassan Karim
Pada hari raya Aidilfitri 2011 ini aku teringatkan bumi Libya. Aku pernah sampai ke Misrata dan Tripoli. Pernah bersolat Jumaat di sebuah mesjid di  Misrata. Pernah menemui Kolonel Muaamar Ghadafi disebuah bangunan di tengah-tengah padang pasir, entah di mana lokasinya.Segalanya rahsia.
Read More / Baca Lagi >>

Tok Janggut Tikam Sarjan Sulaiman: UMNO pilihlah siapa Hero!

Posted: 30 Aug 2011 06:35 PM PDT

OLEH ARIS AWANGNama sebenar Tuk Janggut ialah Haji Mat Hassan bin Panglima Munas. Beliau mendapat pendidikan di Mekah dan mahir bersilat. Selepas Perjanjian Bangkok 1909, British mengambil alih pemerintahan Kelantan daripada Siam dan mula membawa pelbagai perubahan khususnya dari segi pentadbiran. Perubahan yang diperkenalkan telah menyentuh kedudukan dan keistimewaan tradisional di negeri Kelantan. 
Read More / Baca Lagi >>

UMNO perjuang kemerdekaan sebenar?

Posted: 30 Aug 2011 06:34 PM PDT


Hari hari maut United Malays National Organisation semakin dekat. Parti yang didirikan atas sokongan penjajah British pada tahun 1946 dahulu ini semakin malap cahaya sokongan dari orang ramai. Nafasnya semakin terdesak.

United Malays National Oganisation ditubuh, dilonjak dan dijaga oleh British. Parti ini diperlukan untuk dijadikan barua oleh British kerana pada ketika itu (1948), penjajah British sedang menghadapi Perang Rakyat.

Read More / Baca Lagi >>

Mat Sabu, komunis dan PRU 13

Posted: 30 Aug 2011 06:33 PM PDT

Mohamad Sabu menjadi pemimpin pembangkang terbaharu yang berkonfrontasi dengan Utusan Malaysia, akhbar harian dikuasai parti pemerintah, Umno.

Ucapan timbalan presiden PAS itu yang didakwa pengkritiknya sebagai mengina pejuang kemerdekaan kini menjadi isu besar yang diwacanakan media propemerintah menjelang kemerdekaan.

Mohamad bukan individu pertama yang cuba memberi penilaian semula sejarah negara melibatkan persaingan ideologi dalam perjuangan menentang penjajah dan kemerdekaan.


Dalam penafsiran semula hal itu, tidak dapat dielakkan penilaian terhadap golongan berhaluan kiri termasuk sosialis dan komunis, yang diabaikan dalam penulisan sejarah paling dominan negara ini.

Pengiktirafan terhadap golongan kiri, yang pernah dilakukan antaranya melalui buku-buku terbitan Universiti Kebangsaan Malaysia turut mencetuskan kontroversi serupa, yang dikritik keras secara simplistik sebagai pengiktirafan terhadap komunis.
Read More / Baca Lagi >>

Kejamnya Assad + Syiah : Mereka terus Membantai Umat Islam di hari raya yang mulia

Posted: 30 Aug 2011 06:31 PM PDT

Aktivis Suriah mengatakan pasukan keamanan rezim Bashar al-Assad telah melepaskan tembakan untuk membubarkan demonstran anti-pemerintah pada hari pertama dari tiga hari libur Islam, menewaskan tujuhorang . Selasa hari ini (30/8) adalah hari pertama Idul Fitri, hari libur yang menandai akhir bulan puasa Ramadhan.
Para aktivis mengatakan pasukan keamanan menembaki pengunjuk rasa di provinsi selatan Daraa, di pusat kota Homs dan di pinggiran kota Damaskus menyusul setelah shalat Idul Fitri yang berlangsung pagi hari waktu setempat.
Komite koordinasi jaringan aktivis setempat mengatakan enam pengunjuk rasa tewas di Daraa dan satu di Homs.
Kebrutalan rezim Alawite Bashar al-Assad semakin terkenal setelah di bulan Ramadhan lalu, pasukan keamanannya tetap membantai demonstran yang menuntut pengunduran dirinya.

Tiga firma ditapis bantu kempen tenaga nuklear Malaysia..agenda membawa kemusnahan bumi...!!!

Posted: 30 Aug 2011 06:29 PM PDT

August 31, 2011
KUALA LUMPUR, 31 Ogos — Kerajaan Malaysia sedang mencari sebuah agensi perhubungan awam untuk membantu membina sokongan orang awam terhadap usaha Putrajaya mengadakan tenaga nuklear — sumber tenaga alternatif menjelang tahun 2013. The Holmes Report, yang diterbitkan di New York, melaporkan awal minggu ini bahawa Perbadanan Tenaga Nuklear Malaysia (MNPC), sebuah agensi kerajaan yang ditubuhkan Januari lalu, telah menyenarai pendek tiga firma untuk membantu menjalankan kerja-kerja perhubungan awam projek yang sensitif itu.
"Difahamkan pemilihan formal belum dilakukan. Satu sumber terlibat dalam proses berkata fi (juga) belum disahkan, tetapi dijangka mencecah tujuh digit," katanya lagi.
Pelawaan untuk mendapatkan khidmat firma perhubungan awam antarabangsa dijangka mencetuskan kontroversi baru selepas laporan baru-baru ini menyebut Putrajaya telah membayar RM58 juta kepada FBC Media untuk membina imejnya di peringkat antarabangsa menerusi pelbagai saluran penyiaran antarabangsa. Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT