Jumaat, 29 Julai 2011

Kami Sokong Tokguru

Kami Sokong Tokguru


Kelebihan Ramadhan

Posted: 29 Jul 2011 05:44 AM PDTTag :Merenung Sejenak
 


Assalamualaikum dan salam blogger,sudah lama saya tak menulis agak susah untuk mencari rentak semula ibarat pendekar yang sudah lama  tak berpencak silat segala langkah dirasakan sumbang.Kini ibarat anak kecil yang baru belajar bertatih.


Berkenaan dengan tajuk diatas saya cuba nak kongsikan satu artikel yang saya jumpa dalam mencari-cari artikel berkenaan bulan ramadhan .Saya bukanlah pakar dalam bidang agama,mungkin ada diantara fakta-fakta tersebut yang boleh dipertikai,saya mohon tunjuk ajar dari teman-teman yang lebih mengetahui.

 Di bawah ini adalah artikel berkaitan.
1.Dibelenggu para syaitan dan jin.
Menurut Imam As-Syafie hanya jin dan syaitan yang bengis sahaja dibelenggu, manakala yang lain masih bebas lalu kerana itu masih terdapat yang membuat maksiat di bulan ini.
"Apabila tiba awal malam dalam bulan Ramadhan, diikat semua syaitan dan jin-jin yang derhaka,….(Riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah)
Menurut Imam Abu Hanifah pula, semua jin dan syaitan dibelenggu. Namun masih ada orang melakukan kejahatan kerana syaitan telah menggunakan 11 bulan untuk menerapkan nilai-nilai buruk dalam diri kita. Kebiasaan buruk ini mampu mendorong seseorang kearah kejahatan walau di ketika Syaitan di belenggu.Jadi dalam 1 bulan inilah kita harus ambil peluang utuk menyucikan segalanya.
Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; "Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekelian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat."(Bukhari & Muslim)
2. Amalan sunat diberi pahala fardhu dan fardhu diganda 70 kali.
" Menunaikan yang sunat diberi balasan pahala fardu dan amal fardu diberi balasan 70 kali ganda. Sebagai contoh solat Jumaat, sekiranya ada 5 kali Jumaat pada bulan itu, maka 5 x 70 = 350 Jumaat di luar Ramadhan, bersamaan 7 tahun solat jumaat. Pahala solat Jumaat sama dengan pahala haji bagi orang miskin yang tidak mampu mengerjakan haji. Solat Jumaat pada minggu akhir Ramadhan adalah solat Jumaat yang istimewa. Qadha solat fardhu juga diberi 70 kali ganda pahala. Sedekah RM1 dalam bulan Ramadhan adalah sama dengan RM70 di luar Ramadhan.
"Daripada Salman r.a. ia berkata: Telah berkhutbah Rasulullah S.A.W. pada hari terakhir bulan Syaaban dan sabdanya:- Wahai manusia sesungguhnya telah datang kepada kamu satu bulan yang agung lagi penuh keberkatan (bulan Ramadhan) iaitu bulan yang ada padanya satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan, bulan yang Allah jadikan berpuasa padanya suatu kewajipan dan berqiamullail (beribadat pada malam-malamnya) sebagai amalan sunat. Sesiapa yang mendekatkan dirinya kepada Allah pada bulan itu dengan melakukan amalan kebajikan (amalan sunat) maka ia mendapat pahala seperti melaksanakan perintah yang wajib dan sesiapa yang melakukan suatu amalan yang wajib pada bulan Ramadhan maka ia mendapat pahala seperti orang yang melakukan tujuh puluh (70) amalan fardhu.".
Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w., sabdanya: "Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan .. menyerulah malaikat, katanya: "Wahai orang-orang yang mahukan kebaikan! Tampillah mengerjakannya dan wahai orang-orang yang hendak melakukan kejahatan! Berhentilah dari meneruskannya; (ketahuilah), Allah Taala banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan dengan neraka – daripada memasukinya". Seruan dan keampunan yang demikian, diberikan pada tiap-tiap malam (dalam bulan Ramadhan)." (Riwayat Tirmizi dan Nasa'i)
3. Pintu neraka ditutup.
Pada bulan Ramadhan, kepanasannya tidak sampai ke alam barzakh (alam perantaran). Seksaan dihentikan pada bulan ini. Sesiapa yang mati dibulan Ramadhan tidak diseksa dan disoal oleh Malaikat Mungkar dan Nakir. Ada yang berpendapat ia ditangguh sehingga lepas Ramadhan.
4. Dibuka semua pintu syurga.
Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: "Apabila datang bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga".(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari). Banyak rahmat diturunkan pada bulan ini. Orang mukmin ditambah rezekinya seperti makanan yang sedap-sedap semuanya ada di bulan ini. Orang-orang miskin juga dapat menikmatinya pada bulan ini.
5. Allah perhiaskan syurga.
Allah percantikkan syurga yang sememangnya cantik. Bagaimana? Tidak terfikir oleh akal manusia. Bidadari berpantun minta disegerakan bertemu bakal suaminya di syurga.
Bahawa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadhan . Pada awal bulan Ramadhan bertiup angina di bawah Arasy dan bergeraklah daun kayu dengan longlai di bawah syurga, terdengarlah desiran daun kayu, hembusan bayu syurga yang teramat indahnya, seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani. Maka berhiaslah bidadari sekaliannya hingga berdirilah di atas puncak mercu syurga itu, lantas bersuaralah bidadari : Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah ? Lalu bidadari lain pula bertanya : Apakah nama malam ini ? Jawab Malik Ridhwan , hai bidadari yang cantik manis, inilah malam Ramadhan .
6. Dilepaskan tahanan neraka
Dalam bulan Ramadahan (di akhirat juga masih ada bulan Ramadhan) Rasulullah Shalallahu 'alaihi wasalam bersabda (yang ertinya): "Allah memiliki hamba-hamba yang dibebaskan dari neraka setiap siang dan malam bulan Ramadhan, dan semua orang muslim yang berdo'a akan dikabulkan do'anya."
7.Ramadhan ialah tetamu yang mendatangkan keampunan Allah
Dalam sebuah hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: Telah datang kepadamu Ramadan, penghulu segala bulan. Maka selamat datanglah kepadanya, telah datang kepadanya bulan puasa yang membawa segala rupa keberkatan, maka alangkah mulianya tetamu yang datang itu." Layanlah tetamu mengikut apa yang dia suka, misalnya jika dia suka makan ikan, hidangkanlah masakan ikan. Sepertimana orang yang melayan tetamu dengan baik, seluruh ahli rumah itu akan diberi keampunan setelah tetamu itu pulang, begitu juga Ramadhan, jika kita mengikut kehendak dan disiplin yang ditetapkan pada bulan itu, maka kita juga akan mendapat keampunan.
Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: "Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu". (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)
Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya dan perbuatan liar yang lazimnya dilakukan oleh orang-orang jahil, maka tiada bagi Allah sesuatu hajat tentang ia meninggalkan makanannya dan minumannya".(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Abu Daud)"
8. Tawaran Pengampunan dosa lepas dan akan datang (2 tahun)
Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: "Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu". (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)
Dari Abu Hurairah r.a berkata: "Adalah Rasulullah SAW menggalakkan qiyamullail (solat malam) di bulan Ramadhan tanpa memerintahkan secara wajib, baginda bersabda: "Sesiapa yang solat malam di bulan Ramadhan kerana beriman dan mengharapkan pahala daripada Allah, maka diampuni baginya dosa yang telah lalu."
Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Ar-Rasul SAW telah bersabda: Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan dosanya yang akan datang, sesiapa yang menghidupkan qiyamullail dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.
Rasulullah bersabda "Siallah (rugilah) puasa orang yang tidak mendapat keampunan".


Cari N3 lama-lama disini

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


WANITA MCA P.PINANG BUAT UMNO HABIS MODAL ?

Posted: 29 Jul 2011 09:55 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

MODAL Umno dan pencacai-pencacai mereka nampaknya musnah, hancur dan lebur apabila Pengerusi Wanita MCA P.Pinang mengeluarkan kenyataan menyelar DAP P.Pinang kerana meminggirkan kaum Cina dan melebihkan kaum Bumiputera, Melayu dan India Muslim di dalam pengagihan kontrak di negeri itu.

Bukankah sebelum ini kita disajikan dengan dongengan bahawa DAP itu adalah parti yang ekstrim dan anti Melayu juga anti-Islam? Dongengan ini selalu dibawa oleh pemimpin Umno serta para pencacai mereka. Di dalam face book juga, tiap kali kita berhujah dengan puak-puak pencacai Umno, modal mereka hanyalah DAP itu anti Melayu dan anti Islam. Sekarang, apa hujah mereka? MCA sendiri sedar betapa DAP tidak seperti yang puak Umno perkatakan itu.

Memetik kenyataan Pengerusi Wanita MCA P.Pinang, laporan menyebut:-

PETALING JAYA: Pergerakan Wanita MCA Pulau Pinang mempersoalkan kenapa kontraktor-kontraktor Cina di negeri itu tidak mendapat walaupun satu projek dari Jabatan Pengaliran dan Saliran (JPS) negeri dan sebaliknya kesemua projek diberi kepada kontraktor Melayu, Bumiputera dan India Muslim.Pengerusinya Tan Cheng Liang, dalam blok parti itu hari ini berkata, beliau yakin kontraktor-kontraktor Cina turut menghantar permohonan tender mereka tetapi hairan kenapa tidak seorang pun kontraktor Cina mendapat projek JPS itu."Adakah permohonan mereka tidak lengkap,?" soal beliau sebagai respon kepada kenyataan Ketua Menteri Lim Guan Eng bertarikh 27 Julai lalu. (Seterusnya boleh dibaca di sini).

Justeru itu, jelas sekali DAP khususnya di P.Pinang amat telus di dalam pembahagian tender/projek di negeri tersebut. Amat bertuah kaum Bumiputera di negeri pentadbiran Lim Guan Eng tersebut, dan kaum Cina juga diberi peluang untuk bersaing dengan kaum Bumiputera. Jelas sekali, jika ada seekor dua pemimpin Umno atau mamak songkok tinggi di P.Pinang yang cuba menuduh kerajaan negeri P.Pinang bersikap anti Melayu/Islam, puak itu adalah terdiri dari puak yang kecewa kerana selama ini mereka mudah untuk mencari makan sewaktu era Gerakan mentadbir P.Pinang.

Di bawah pentadbiran Lim Guan Eng, golongan kecewa ini tidak mampu untuk bersaing kerana sudah biasa menggunakan `cable' politik untuk mendapatkan kontrak/tender dari kerajaan korup di bawah Gerakan dulu.

Apakah hujah Umno selepas ini? Pengerusi Wanita MCA P.Pinang nampaknya telah berjaya `mensabotaj' modal Umno. Tahniah, Lim Guan Eng. Tahniah Kerajaan Negeri P.Pinang./wfauzdin.blogspot.com

MIMPI SENJA

MIMPI SENJA


Pembebasan PSM6 disambut meriah

Posted: 29 Jul 2011 08:29 AM PDT

oleh : Jimadie Shah Othman

Pembebasan enam anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) hari ini disambut meriah ala karnival oleh rakyat pelbagai kaum.

Semua mereka dibebaskan pada jam 5.30 petang di balai polis Jinjang.

Mereka yang dibebaskan itu termasuk ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar dan lima yang lain itu ialah setiausaha bahagian PSM Sungai Siput, AP Letchumanan, 49, anggota jawatankuasa pusat, Choo Chon Kai, 33, M Sukumaran 50, timbalan pengerusi PSM, M Sarasvathy, 58, dan pemimpin pemuda, R Sarat Babu, 25

Dua jam selepas dibebaskan, ratusan orang berkumpul di Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur (KLSCAH) di Kampung Attap Kuala Lumpur sambil melaungkan "hidup rakyat" dan "mansuhkan EO" (Ordinan Darurat) berkali-kali.

Mereka juga membawa bendera PSM dan pelbagai kain rentang menyambut kedatangan kesemua mereka.

Antara yang kelihatan ialah naib presiden PKR, Nurul Izzah Anwar; pengerusi PSM, Dr Nasir Hashim dan bengerusi BERSIH, Datuk S Ambiga.

Kumpulan itu menjadi semakin ramai apabila bergabung dengan kumpulan penyokong Teoh Beng Hock yang kebetulan mengadakan acara nyalaan lilin memperingati kematian mendiang.

Berucap kepada para penyokong, keenam-enam mereka mengucapkan terima kasih kepada rakyat yang dianggap wira sebenar yang merintis pembebasan mereka.

"Wira sebenar adalah anda semua yang turun ke jalan raya pada 9 Julai," kata anggota jawatankuasa pusat PSM, Choo Chon Kai.

"Kami di dalam tak buat apa-apa. Yang berusaha anda semua di luar (sel)."

Sementara itu, ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar pula berkata menyifatkan mendapatkan layanan yang baik, terutamanya daripada warden.

"Warden semua OK. Tapi masalahnya yang di atas," katanya sambil mengkritik alasan penahanan mereka yang bertukar-tukar.

Beliau mendakwa usaha mengaitkan PSM dengan komunisme cuba digambarkan sebagai "kumpukan jahat".

"Mereka hendak jadikan kita contoh. (Kononnya) PSM komunisme. Nak gambarkan kita kumpulan jahat," katanya.

Manakala timbalan pengerusi PSM, M Sarasvathy berkata beliau membantah ujian poligraf ketika ditahan kerana beliau tidak cukup tidur.

Sambil berjenaka, beliau berkata dalam sel perempuan "banyak hantu jantan".

"Jadi saya bantah poligraf sebab saya tak cukup tidur," jelasnya - Malaysiakini

PSM6 akhirnya dibebaskan

Posted: 29 Jul 2011 05:16 AM PDT

Najib: Release of PSM 6 according to rule of law
By Shannon TeohJuly 29, 2011

KUALA LUMPUR, July 29 — Datuk Seri Najib Razak has insisted that the release of six Parti Sosialis Malaysia (PSM) members from their Emergency Ordinance (EO) detention was done according to the due process of the law.

The prime minister told reporters today that the decision to release Sungai Siput MP Dr Michael Devaraj Jeyakumar and five others at 5.30pm was made by the police based on "their observations."

"We welcome it. It is up to the Attorney General to decide on further action. As a country, we hold to the rule of law," the Umno president said after chairing an Umno supreme council meeting.

However, The Malaysian Insider understands that several younger leaders at the meeting that began at about 4pm had asked Najib to "rethink Jeyakumar's detention."

The six were initially held on June 25 with 24 others in the run-up to the July 9 Bersih rally for allegedly attempting to revive communism and waging war against the Agong.

Dr Jeyakumar began a hunger strike yesterday to protest the detention without trial under the EO, his wife Mohanarani Rasiah had said.

Nearly 2,000 others, who were arrested in the days leading up to and during the outlawed July 9 rally for free and fair elections, have been released.

But the continued detention of the six had garnered widespread criticism from opposition figures and human rights activists with regular candlelight vigils being held nationwide calling for their release.

The Najib administration has already suffered international criticism over its handling of the Bersih rally, with influential media such as the Guardian, Wall Street Journal and al-Jazeera taking stinging tones towards the government crackdown.

Police had dispersed tens of thousands of demonstrators calling for electoral reform on July 9 with tear gas and water cannons and arrested nearly 1,700 on the day itself, leaving scores injured and the husband of a PKR division leader dead.

The released detainees, popularly known as the EO6, are scheduled to speak to the press at 7.30pm tonight

Wad kecemasan HKL terbakar - Seorang pesakit maut

Posted: 29 Jul 2011 12:50 AM PDT

KUALA LUMPUR, 29 Julai — Wad kecemasan Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini terbakar tengah malam tadi menyebabkan seorang pesakit maut, dipercayai akibat terhidu asap tebal.

Pihak pentadbiran HKL ketika dihubungi Bernama mengesahkan kejadian itu tetapi akan hanya mengeluarkan kenyataan petang ini setelah maklumat sebenar mengenai kenyataan itu diperoleh.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Bomba, Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Azizan Ismail, ketika dihubungi Bernama, berkata kebakaran dikatakan berlaku kira-kira pukul 12 tengah malam dan pihak bomba menerima panggilan setengah jam kemudian.

"Anggota bomba tiba tujuh minit selepas mendapat panggilan dan ketika itu petugas HKL sedang bertungkus lumus memadamkan api serta mengeluarkan asap dari bilik itu kerana cuba menyelamatkan pesakit lelaki berkenaan," kata beliau.

"Selepas pihak bomba berjaya memadamkan kebakaran dan mengeluarkan asap dari bilik tersebut, mangsa didapati sudah tidak bernyawa.

"Pesakit lain yang berada di luar bilik berkenaan terpaksa dipindahkan ke bilik lain kerana dibimbangi asap tebal akan membahayakan nyawa mereka," katanya.

Azizan berkata dua jentera bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Chow Kit dan Sentul dengan 20 anggota terlibat dalam operasi memadam kebakaran. - The Malaysian Insider

dollah yankee

dollah yankee


Hugh Hefner kena cuba 'Gambir Sarawak'

Posted: 29 Jul 2011 06:09 AM PDT


Nampak gayanya gurkah-gurkah di'port' nak kena tolong pengasas playboy Hugh Hefner. Gurkah-gurkah nak kena cari 'gambir serawak' dan hantar dekat dia. Sebabnya girlfriend dia yang dah cabut ketika lagi tiga empat nak kahwin sudah pukul canang rata-rata kata dia tak pernah tengok Hugh Hefner ni telanjang dan bila atas katil,dua kali celup saja sudah pancut, lebih kurang dalam 2 second saja. Dan sepanjang 2 tahun bersama cuma sekali saja mereka buat sek.

dollah yankee -
Kah..Kah..Kah.. ini lawak hari jumaat malam

RAKYAT MARHAEN

RAKYAT MARHAEN


Umno gagal tunjuk teladan Islam

Posted: 29 Jul 2011 09:03 PM PDT

SUNGAI PETANI, 30 Julai: Umno yang selama ini mendakwa kononnya sebagai sebuah parti yang memperjuangkan Islam sebenarnya, gagal dalam merealisasikan hasrat menggunung mereka untuk memperjuangkan Islam.
Walaupun telah begitu lama mentadbir negara, slogan Islam yang diperjuangkan oleh mereka menjadi nostalgia dan kenangan kerana tidak berjaya untuk mempraktikkan apa yang dilaungkan sejak menerajui kepimpinan negara.
Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, berkata demikian ketika berucap di hadapan ribuan hadirin yang membanjiri padang awam, Taman Bandar Baharu, Sungei Lalang, di sini malam tadi.
Menurut beliau lagi, Umno tidak menjadikan parti mereka sebagai sebuah parti contoh yang boleh diteladani dalam memberi kefahaman kepada bukan Islam.
Read More / Baca Lagi >>

EO6: Tak perlu ucap terima kasih

Posted: 29 Jul 2011 09:01 PM PDT

KUALA LUMPUR, 30 Julai: Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib menegaskan bahawa tidak perlu untuk mengucapkan terima kasih kepada pihak kerajaan kerana membebaskan enam aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM).
Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan berita yang menyatakan bahawa pihak polis membebaskan 6 aktivis PSM yang ditahan di bawah Ordinan Darurat (EO).
"Kita mengalu-alukan pembebasan tersebut tetapi tak perlu kita ucapkan terima kasih kepada pihak kerajaan kerana penahanan tersebut bertentangan dengan Perlembagaan yang memberikan jaminan hak kebebasan kepada rakyat," tambah beliau yang juga Adun Manir.
Read More / Baca Lagi >>

Salahuddin, Mahfuz fail saman kerajaan

Posted: 29 Jul 2011 08:59 PM PDT

KUALA LUMPUR, 30 Julai: Dua Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar masing-masing telah mengambil keputusan untuk memfailkan saman terhadap Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kerajaan BN berhubung penahanan yang dilakukan oleh pihak polis terhadap mereka pada 9 Julai lalu.
Tindakan saman tersebut akan dilakukan menerusi syarikat peguam Faiz Fadzil & Co dan akan dikendalikan bersama peguam Zulhazmi Sharif.
Menurut Salahuddin, tindakan tersebut diambil memandangkan penahanan yang dilakukan oleh pihak polis terhadap mereka sempena himpunan aman Bersih 2.0 di Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu adalah tidak sah.
Read More / Baca Lagi >>

Ibu bapa berdemo tak percaya pada guru besar?

Posted: 29 Jul 2011 08:51 PM PDT

Ibu bapa berdemo tak percaya pada guru besar? Kisah ini patut menjadi teladan. Betapa ibu bapa mengambil berat hal ehwal pendidikan anak-anak. Betapa guru-guru kena beri perhatian dan mendengar pandangan ibu bapa. Jangan sampai ibu bapa berdemo.

Lebih 30 waris, ahli jawatankuasa PIBG dan Jawatankuasa Bertindak Menyelamat Sekolah mengadakan Himpunan Aman, di Wang Tepus, kerana kecewa dengan pentadbiran Sekolah Kebangsaan (SK) Penghulu Haji Darus.
Read More / Baca Lagi >>

Sekolah sebagai alat integrasi atau pecah-perintah?

Posted: 29 Jul 2011 08:48 PM PDT

Oleh Adil Mat Selamat
30 JULAI – Kewujudan sebuah negara bangsa yang mengamalkan satu dasar pendidikan yang melangkaui sempadan warna kulit, bahasa pertuturan dan budaya merupakan satu cita-cita yang paling besar.
Namun, adakah dasar dan pendekatan kita (baca: kerajaanUMNO-BN) dalam aspek pendidikan, benar-benar ingin membawa aspirasi itu? Jika jawapannya datang dari UMNO-BN, pastilah 'ya'.
Tetapi kita menyanggahnya atas beberapa fakta yang menjadi bukti bahawa dasar pendidikan kita tidak akan menuju kepada satu kewujudan sebuah negara bangsa, sebaliknya digunakan sebagai alat atau mekanisme pecah-perintah oleh kerajaan yang sudah di hujung usia ini, iaitu UMNO-BN.
Read More / Baca Lagi >>

Wanita MCA P.PINANG Buat UMNO Habis Modal ?

Posted: 29 Jul 2011 08:46 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

MODAL Umno dan pencacai-pencacai mereka nampaknya musnah, hancur dan lebur apabila Pengerusi Wanita MCA P.Pinang mengeluarkan kenyataan menyelar DAP P.Pinang kerana meminggirkan kaum Cina dan melebihkan kaum Bumiputera, Melayu dan India Muslim di dalam pengagihan kontrak di negeri itu.

Bukankah sebelum ini kita disajikan dengan dongengan bahawa DAP itu adalah parti yang ekstrim dan anti Melayu juga anti-Islam? Dongengan ini selalu dibawa oleh pemimpin Umno serta para pencacai mereka.

Read More / Baca Lagi >>

Siapa Yang Mendedahkan Dokumen Kastam?

Posted: 29 Jul 2011 08:45 PM PDT

Oleh: AntiKarat

" Jahat sungguh manusia yang buat mulut terhadap FLOM
( First Liability Of Malaysia). Tak habis-habis buat fitnah. Baiknya diri yang kena fitnah sehingga tak mahu layan lagi persoalan itu. Masa sekarang lebih baik bantu rakyat. Rakyat perlu bantuan dan pembelaan. Terutamanya dekat-dekat pilihanraya ini. Dua tiga bulan ini rakyat jadi kelaparan sangat secara tetiba. Kesian! Kesian! Dia orang ini tak habis-habis nak main politik fitnah. Kesian kat rakyat yang berbaris panjang nak bersalam tu.


 
 
Read More / Baca Lagi >>

Anak-Anak Hero Umno Kunjungi Tok Guru

Posted: 29 Jul 2011 08:36 PM PDT

LAMA saya tidak mengunjungi rumah Kelantan yang terletak di Jalan Stonor, berhampiran KLCC. Petang semalam saya tersasar ke situ untuk menemui Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Bukan apa untuk bersalam dan mencium tangannya. Sejak beliau balik dari mengerjakan umrah bulan lepas belum berkesempatan untuk menemuinya dan menghidu sisa-sisa stanggi di jubahnya! (Tentu si otak kemetot marah dengan ayat ini).

Syukur sisa-sisa wap stanggi masih lagi berbau, dan kewangian itu semakin bergumpal di dalam hati apabila kedatangan saya disambut dengan kemesraan kata-kata yang sangat saya sukai; ini wartawan... dia akan tulis jaga baik-baik," begitulah ucapan Tok Guru tatkala memperkenalkan saya kepada tetamu.

Ketika saya sampai beliau sudah didepani dengan sekawan tetamu, di ruang luar rumah berkenaan. Wah... rumah Kelantan sudah berubah rupanya. Ada sedikit pengubahsuaian menampakkan rumah itu cerita dan muda. Iya lah setelah 20 tahun Pas memerintah Kelantan perlu ada perubahan kepada rumah kerajaan negeri itu.
Read More / Baca Lagi >>

Ramai Tidak Percaya SPR, Tubuh Suruhanjaya Diraja Siasatan Segera

Posted: 29 Jul 2011 08:33 PM PDT


SPR berdepan krisis kepercayaan?

Timbalan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar hanya mampu mendepa tangan dan mengangkat bahu ketika ditanya mengenai masalah birokrasi dalam membersihkan daftar pemilih.

Wan Ahmad memberi reaksi sedemikian ketika mengulas mengenai amalan sedia ada yang mewajibkan waris pengundi yang meninggal dunia supaya memaklumkan kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) apabila keadaan itu berlaku.Read More / Baca Lagi >>

Where lies the Indian community’s priority?

Posted: 29 Jul 2011 08:32 PM PDT

A PKR leader raises concern over the increasing number of Indian youth involved in illegal activities

PETALING JAYA: A PKR state level leader chided the Indian community's obsession with Tamil schools and temples when its youths are sinking into the abyss of vice and social ills.
Malacca PKR vice-president G Rajendran said current reports showed that about 110,000 Indian youths are involved in illegal activties.
"There is something very seriously wrong when one out of 10 (Indian) youngster is going the wrong way.
"Do you know that 7,000 Indians in Malaysia between 20 and 40 years are in jail for various criminal activities? Yet we seem to be more concerned about Tamil schools and temples.
Read More / Baca Lagi >>

EO6: A bitter lesson for the govt

Posted: 29 Jul 2011 08:31 PM PDT

The Najib administration should now learn to respect the 'rule of law' instead of bending over backwards to fulfill its own hidden agendas

Abusing the Emergency Ordinance 1969, six breadwinners of their families' were thrown behind bars and defamed with having waged a war against the King, holding subversive beliefs and instigating the rakyat to attend a rally which the police had deemed illegal.
Yesterday, 28 days later, all six were set free, unconditionally. The question that begs an answer from Prime Minister Najib Tun Razak is: What happened in those 28 days' that made him, his cousin the Home Minister Hishammuddin Hussein and the Inspector-General of Police Ismail Omar realise that the six are innocent and should rightfully be released?
Or was it a case of all three parties being well aware of the innocence of the six but proceeded to used them as scapegoats, hoping to teach Malaysians in general a lesson for taking to the streets on July 9, 2011 and challenging the 'powers that be'?
Read More / Baca Lagi >>

EC is not telling the truth: It can make changes without BN approval

Posted: 29 Jul 2011 08:30 PM PDT

EC is not telling the truth: It can make changes without BN approval 16 days after Bersih 2.0 and finally the Election Commission meets Ambiga Sreenevasen on a public stage to discuss election reforms. Yet, all is not well with the Election Commission as more questions have been raise in the aftermath of its lacklustre answers.
EC deputy chairman Wan Ahmad Wan Omar absolved himself and his colleagues of any responsibility towards electoral reforms amid boos and jeers during a public dialogue with Bersih chairman Ambiga Sreevenasan, stressing that there was "nothing wrong" with the EC.
"The EC is not an enforcement agency; it is only a management body for elections. The best we can do is to propose relevant laws to the Attorney-General's Chambers.
Read More / Baca Lagi >>

Chin Huat: Bebaskan Malaysia dari penjajahan ketakutan dan keganasan!

Posted: 29 Jul 2011 08:27 PM PDT

Meskipun Tanah Malaya merdeka dari penjajahan British pada tahun 1957, dan seterusnya untuk Sabah dan Sarawak pada tahun 1963, namun pada hakikatnya negara Malaysia tidak pernah bebas dari penjajahan ketakutan dan keganasan.  Kita bukan sebuah negara merdeka, selagi kita boleh dipukul polis pada bila-bila masa.

Demikianlah kata-kata ahli jawatankuasa BERSIH 2.0, Wong Chin Huat ketika berucap dalam candle light vigil, sebagai solidariti kepada keluarga mendiang Teoh Beng Hock untuk mencari kebenaran.

"Kita turun ke jalan raya untuk mencari demokrasi, namun akhirnya kita menemui negara," kata Wong Chin Huat, yang mendakwa bahawa tanggal 9 Julai 2011 menandakan kelahiran Malaysia 2.0.  Teruja dengan sambutan hadirin, beliau memimpin untuk melaungkan "Merdeka!"

Wong Chin Huat berkata, tahanan EO6 kehilangan kebebasan untuk kira-kira 30 hari, dan mendiang Teoh Beng Hock kehilangan nyawanya pada usia 30 tahun - kedua-duanya berlaku dalam zaman pemerintahan Najib Razak.  Beliau menaruh harapan agar rakyat Malaysia tidak perlu lagi bertoleransi kepada keganasan pada masa depan, hanya kerana alasan bahawa masyarakat kita terdiri daripada berbilang kaum.Read More / Baca Lagi >>

Pembebasan EO6: Rakyat tidak boleh ditakut-takutkan lagi

Posted: 29 Jul 2011 08:26 PM PDT

Keenam-enam orang tahanan di bawah Ordinan Darurat merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada rakyat Malaysia, sebulat suara mendakwa bahawa kuasa rakyat yang membebaskan mereka daripada penahanan.  Malah, keberanian rakyat untuk turun ke jalan raya pada 9 Julai 2011, dan kecekalan untuk terus mendesak agar EO6 dibebaskan, membuktikan bahawa rakyat Malaysia sudah tidak takut lagi.

Ahli parlimen Sungai Siput Micheal Jeyakumar Deveraj (gambar kiri, kiri) menjangkakan dirinya bersama rakan seperjuangannya akan ditahan untuk tempoh 60 hari, malah mungkin dilanjutkan kepada dua tahun - namun akhirnya kerajaan terpaksa akur kerana desakan daripada rakyat Malaysia untuk membebaskan mereka.

Micheal Jeyakumar menganggap penangkapan EO6 bertujuan untuk menakutkan rakyat Malaysia agar tidak menyertai perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai, namun strategi ini terbukti gagal.

Ketika menggulung selepas EO6 yang dibebaskan jam 5.30 petang semalam berucap, Setiausaha Agung PSM Arutchelvan menyimpulkan bahawa "Rakyat Malaysia tidak boleh ditakut-takutkan lagi dengan cerita karut!"
Read More / Baca Lagi >>

PSM6: The end of the farce

Posted: 29 Jul 2011 08:25 PM PDT

JULY 30 — Just this once, please apologise.
Own up to this despicable mistake of arresting six innocent Malaysians and, maybe, the rest of their fellow citizens will move on and cut the police as well as the Najib administration some slack.
Just this once, drop the political posturing and say sorry to Sungai Siput MP Dr Michael Jeyakumar and his party colleagues, Parti Sosialis Malaysia (PSM) deputy chairman M. Sarasvathy, central committee members Choo Chon Kai and M. Sugumaran, Sungai Siput branch secretary A. Letchumanan, and Youth chief R. Saratbabu.
Prime Minister Datuk Seri Najib Razak had an opportunity to right a wrong yesterday but he chose to indulge in official talk, saying that the release of the six was according to due process.
Read More / Baca Lagi >>

Syabas EO6

Posted: 29 Jul 2011 08:21 PM PDT

KUALA LUMPUR, 30 Julai: PAS mengucapkan 'syabas' kepada enam orang aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang dibebaskan dari tahanan polis jam 5.30 petang semalam.
Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, PAS mengucapkan 'syabas' kepada keenam-enam mereka di atas ketahanan mereka menghadapi segala dugaan sepanjang berada dalam tahanan pihak polis.
Menurut beliau, berada dalam tahanan polis atas Ordinan Darurat (EO) bukanlah sesuatu yang mudah sehingga terpaksa menghadapi pelbagai dugaan, tetapi kejayaan mereka menghadapinya pasti membanggakan semua pihak termasuk para pemimpin PAS.
Read More / Baca Lagi >>

Video : Siapa yg Derhaka Sebenarnya-Yb Saifuddin Nasution

Posted: 29 Jul 2011 05:47 PM PDT

EO6 : Kami tidak akan dibebas tanpa sokongan rakyat

Posted: 29 Jul 2011 05:44 PM PDT

KUALA LUMPUR: Enam ahli Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang dibebaskan petang tadi selepas ditahan tanpa bicara mengikut Ordinan Darurat (EO) selama 28 hari, percaya kuasa rakyat yang terus-terusan mengenakan tekanan terhadap kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) membawa kepada pembebasan  mereka.
Mereka adalah Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr Jeyakumar; Naib Presiden PSM M Sarasvathy, Ahli Jawatankuasa Pusat, Choo Chon Kai dan M Sukumaran, Ketua Pemuda R Saratbabu dan Setiausaha Cawangan Sungai Siput, A Letchumanan.
Read More / Baca Lagi >>

Video : PSM6 are released and given hero's welcome

Posted: 29 Jul 2011 05:43 PM PDT

Post Bersih : PAS to screen, distribute 200,000 Bersih DVDs

Posted: 29 Jul 2011 05:42 PM PDT


PAS worries that the focus on the rally itself was diverting attention away from Bersih's purpose. — file pic
KUALA LUMPUR, July 30 — PAS members will air Bersih videos and distribute some 200,000 DVDs on the rally in their respective villages this Hari Raya, hoping to counter police claims that no violence had been used against protestors.
Read More / Baca Lagi >>

Terima kasih Bersih, kini masa rakyat bantu SPR atasi dilema

Posted: 29 Jul 2011 05:41 PM PDT

Hadirin yang mengambil bahagian dalam forum Undang-Undang Pilihan Raya, SPR dan Pembaharuan Pilihan Raya anjuran Proham semalam. — Foto oleh Choo Choy May
ANALISIS, 30 Julai — Tiada apa yang paling menyakitkan melainkan segala apa yang diperkatakan ditolak mentah-mentah oleh rakyat Malaysia.  Mungkin itu yang dirasai Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar apabila pada dua pertemuan berturut-turut dengan Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) Datuk Ambiga Sreenevesan menyaksikan rakyat tidak mempercayai ketelusan agensi itu.
Dalam dua pertemuan iaitu Wacana Apa Selepas 9 Julai anjuran Kumpulan Media Karangkraf Selasa lalu dan  forum Undang-Undang Pilihan Raya, SPR dan Pembaharuan Pilihan Raya  anjuran Persatuan Promosi Hak Asasi Manusia (Proham) semalam, secara jelas rakyat banyak mempertikaikan sistem pilihan raya yang dijalankan SPR sambil mendakwa agensi itu tidak telus.
Read More / Baca Lagi >>

‘Freeing us was a political move’

Posted: 29 Jul 2011 10:07 AM PDT

Sungai Siput MP says the government had to release them following the immense pressure imposed by the rakyat.
KUALA LUMPUR: Parti Sosialis Malaysia leader Dr Michael D Jeyakumar today called the release of the six PSM members as a "smart political move" by Prime Minister Najib Tun Razak in face of diminishing public support.
"It's definitely due to public pressure that we were released. He was losing popularity and realized that it too politically costly to keep holding us," he told reporters just hours after the six PSM leaders were released from their Emergency Ordinance 28-day detention.
The prime minister however today said that release of the PSM members was a decision made by the police "based on their own observation".
Read More / Baca Lagi >>

Video : PSM Memo to UN

Posted: 29 Jul 2011 09:58 AM PDT

Screening; Bersih 2.0@KL Sentral

Posted: 29 Jul 2011 09:56 AM PDT

Tumbangkan umPORno/beEnd... Rakyat/Negara Selamat.

Posted: 29 Jul 2011 09:38 AM PDT


Standard aaarrr.... puak2 kapitalis dan sekular nih.... apa saja yang tak berpihak pada mereka, menganggu gugat kesejahteraan mereka... maka isu agama, isu perkauman akan dimainkan, dituduhlah sebagai penganas, ajaran sesat, puak pelampau, pengacau, wahabi, matahari, komunis dan ntah apa2 lagi.Read More / Baca Lagi >>