Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Malapetaka tidak akan reda selagi UMNO tidak dihumbamkan ke dalam tong sampah ...

Posted: 27 Jul 2011 07:38 AM PDT

oleh : Isham Rais

SETIAP tahun pada 15 Mei, warga Palestin akan menyambut Nakba. Tarikh ini bukan disambut dengan pesta-pestaan. Tarikh Nakba ini – 15 Mei 1948 – adalah tarikh entiti yang dipanggil Israel telah dipacakkan ke atas bumi Arab. Justeru pada tarikh ini, warga Palestin di seluruh dunia akan mengingati kembali hari musibah ini.

Semenjak 15 Mei 1948 – warga Palestin berhadapan dengan segala macam kesengsaraan. Tanah mereka dirampas. Rumah mereka diroboh. Mereka kehilangan harta benda. Kehilangan hak demokrasi. Kehilangan kampung halaman. Rakyat Palestin diserang, dibunuh dan dihalau dari kampung halaman. Sesiapa yang berani melawan akan dipenjara.

Nakba 15 Mei adalah malapetaka untuk warga Palestin. Nakba 31 Ogos adalah malapetaka untuk Semenanjung Tanah Melayu. Nakba ialah Malapetaka.

Saban tahun semenjak 31 Ogos 1957, Hari Malapetaka telah dirayakan di Tanah Melayu ini. Malapetaka yang menimpa warga Persekutuan Tanah Melayu ini tidak jauh bezanya dari yang sedang dialami oleh Nakba di Palestin.

Untuk memahami kembali sejarah kelahiran Malapetaka ini, biar saya bawa kembali para pembaca kepada pensejarahan kelahiran hari Malapetaka ini. Hendaknya dapatlah kita semua memahami makna Malapetaka ini yang dieja dengan M dan huruf besar ini.

Awalnya, Perjanjian Anglo-Dutch 1824 telah memisahkan kepulauan Melayu kepada dua entiti – Semenanjung Tanah Melayu di bawah British dan Batavia di bawah Belanda. Pejanjian Anglo-Thai 1909 telah memisahkan pula lima wilayah Melayu – Pattani, Jala, Setul, Singgora dan Menara.

Wilayah ini menjadi tanah jajahan Siam hinga ke hari ini. Pada tahun 1874 melalui Perjanjian Pangkor, kuasa kolonial British telah memasuki jarumnya untuk menjajah Semenanjung Tanah Melayu.

Perjanjian Pangkor ini akhirnya membolehkan British menguasai seluruh Semenanjung Tanah Melayu. Akhirnya Tanah Melayu menjadi tanah jajahan British dibawah jagaan Raja England dan bukan lagi di bawah East India Company.

Penjajah Barat datang untuk mencari harta kekayaan. Di Tanah Melayu, British telah bertemu dengan bijih. British telah juga membuka ladang getah. Dua punca ekonomi ini menjadi begitu penting sekali untuk perkembangan ekonomi kolonial British.

Untuk terus melipat gandakan keuntungan, kaum penjajah British telah membuka bumi Melayu kepada pendatang baru dari China dan India. Mereka telah dibawa masuk sebagai tenaga buruh oleh kuasa kolonial British. Dengan kehadiran buruh China dan buruh India ini, maka lanskap Tanah Melayu berubah untuk selama-lamanya.

Dunia ini bergerak dengan hukum hakam alam. Hukum alam bergerak dan tidak berubah-ubah. Hukum ini menetapkan: di mana ada penindasan, di sana pasti akan ada penentangan. Hukum alam ini mula mencapai dan mengampuh di Tanah Melayu. Hasilnya, Kesatuan Melayu Muda (KMM) ditubuh pada 1938. Ini adalah gerakan politik paling awal yang menuntut kemerdekaan Tanah Melayu dari British.

Pada ketika ini, Parti Komunis Malaya (PKM) telah wujud di Singapura. PKM pada ketika itu sedang menyusun kaum buruh China di kota-kota seperti Singapura, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Penentangan terhadap penjajah British dan kuasa modal penjajah ini telah melahirkan setiakawan di antara KMM dengan PKM. Ikatan setiakawan ini adalah kerjasama antara kaum tani Melayu dengan kaum buruh India dan China. Inilah bibit-bibit kelahiran negara bangsa.

Kesampaian Jepun pada 8 Ogos 1941 telah meruntuhkan empayar British. Dalam masa yang sama, ikatan setiakawan bangsa-bangsa di Tanah Melayu untuk menuntut kemerdekaan telah diperkukuhkan. Perjuangan bersenjata Tentera Rakyat Malaya Menentang Jepun – Malayan People Anti Japanese Army telah memperkukuhkan lagi setiakawan bangsa-bangsa di Tanah Melayu.

Apabila Jepun kalah perang pada Ogos 1945, sekali lagi British Military Administration masuk untuk mengambil alih pentabiran Tanah Melayu. Tetapi semuanya telah berubah. Tanah Melayu kini bukan lagi Tanah Melayu sebelum perang Jepun.

Kini gerakan nasionalisma telah mengampuh dan laungan kemerdekaan kedengaran di sana sini. Telah wujud Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angkatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar (AWAS) – semua ini adalah gerakan nasionalis kiri yang bangun berjuang untuk menghalau British dari Tanah Melayu.

British secara licik dan terancang telah mewujudkan apa yang dipanggil hingga ke hari ini - United Malays National Organisation. Ini adalah organisasi yang ditelur, yang dieram dan ditetaskan oleh penjajah British. Tarikh munculnya gerombolan United Malays National Organisation – 1946 – agak lewat. Muncul sebagai reaksi terhadap gerakan nasionalis Melayu kiri yang mahu menghalau British. Dari segi sejarah, cukup jelas bahawa gerombolan ini diwujudkan untuk menjadi tali barut dan budak suruhan British.

Setiakawan antara bangsa-bangsa yang bangun menentang penjajah British telah melahirkan setiakawan yang baru. Perlembagaan Rakyat telah dilahirkan pada tahun 1947 oleh AMCJA-PUTERA. Ini adalah kerjasama setiakawan antara All Malayan Council Joint Action dengan organisasi massa Melayu bernama Putera.

Perlembagaan Rakyat 1947 ini cukup penting dalam sejarah pembentukan negara bangsa. Dalam Perlembagaan Rakyat ini, sesiapa sahaja yang lahir di Tanah Melayu akan dinobat sebagai Melayu. Ertinya anak semua bangsa yang lahir di Tanah Melayu adalah Melayu. Ini adalah garis politik kiri yang paling radikal. Garis politik ini dan setiakawan anak semua bangsa telah menggoncang kekuatan kuasa kolonial British.

Untuk menumpaskan agenda kelahiran negara Bangsa Melayu ini, secara licik British melalui gerombolan United Malays National Organisation telah melaungkan slogan Hidup Melayu. Para pembaca yang budiman, perhatikan betul-betul slogan ini. Slogan ini bukan laungan untuk menghalau British tetapi untuk menunjukkan bahawa orang Melayu kurang oksigen.

Gerombolan United Malays National Organisation dengan kerjasama British telah memulakan dan menanamkan garis politik Melayu Melayu, China China dan India India. Maka lahirlah Perikatan. Politik perkauman ini amat baik untuk British. Ini adalah dasar pecah dan perintah. Dalam pertubuhan Perikatan masih lagi Melayu, China dan India. Berbanding dengan AMCAJA-PUTERA – badan ini adalah gabungan anak semua bangsa yang memanggil diri mereka Melayu.

Projek Perlembagaan Rakyat 1947 telah digagalkan British. Akhirnya, pada 20 Jun 1948 pecahlah perang kolonial menentang British. Perang kolonial kali ini telah disertai oleh API, AWAS, Hizbul Musliminn, Malayan Democratic Union, PKM, KMM, PKMM dan ratusan patriot dan nasionalis anak semua bangsa. Mereka mengangkat senjata untuk menghalau British dari Tanah Melayu.

Saya harap hingga ke tahap ini, para pembaca telah dapat memahami perjalanan sejarah Tanah Melayu. Saya harap para pembaca telah dapat memahami dari mana munculnya gerombolan United Malays National Organisation, Malayan Chinese Association dan Malayan Indian Congress. Kesemua badan-badan ini adalah boneka British. Dari namanya kita telah tahu bahawa badan-badan ini dibentuk dan ditaja oleh penjajah British.

Mari kita lihat apakah yang telah dibuat oleh United Malays National Organisation apabila rakyat Tanah Melayu pada tahun 1948 bangun mengangkat senjata melawan British. Apa agaknya yang telah dilakukan oleh United Malays National Organisation? Sejarah membuktikan bahawa: mereka bukan bangun menentang British tapi bangun berjuang menentang orang yang menentang British.

Jika tidak percaya apa yang saya tulis ini – sila bersabar. Pada bulan Ogos ini nanti – media milik United Malays National Organisation akan membuka kisah-kisah bodoh di mana puak-puak gerombolan tanpa segan dan malu akan membuktikan bahawa mereka dengan bangga telah menjadi barua British. Mereka akan mendabik dada mengatakan bagaimana mereka berjuang menentang komunis. Walhal, gerila Parti Konunis ketika itu sedang melawan British.

Ketika Shamsiah Fakeh, Abdullah CD, Rashid Maidin, Chin Peng bangun mengangkat senjata – apa yang dilakukan oleh United Malay National Organisation? Sejarah jelas membuktikan – gerombolan United Malays National Organisation telah bersubahat dengan British untuk menumpaskan gerakan bersenjata melawan British ini.

Ketika anak semua bangsa bangun melawan British untuk mencapai Merdeka; gerombolan United Malays National Organisation bangun berjuang melawan orang yang berjuang untuk Merdeka. Untuk saya, kalau perbuatan ini bukan kerja barua British, maka Rosmah Mansor itu masih lagi dianggap anak dara sunti.

Justeru, sebagai balasan menjadi barua yang setia, pada 31 Ogos 1957, penjajah British telah mengagihkan pentabiran Tanah Melayu kepada United Malays National Organisation. Tarikh 31 Ogos inilah yang menjadi Hari Malapetaka untuk Tanah Melayu. Tarikh ini adalah Nakba untuk anak semua bangsa di Tanah Melayu. Semenjak dari tarikh ini, kita telah melihat satu demi satu musibah telah menimpa Tanah Melayu.

Untuk saya menobatkan 31 Ogos sebagai Hari Malapetaka untuk menilai kembali pensejarahan Tanah Melayu. Kita tidak perlu berselindung. Nakba di Palestin membolehkan tanah-tanah Palestin dirampas oleh kaum Zionis. Malapetaka di Tanah Melayu memperlihatkan ribuan hektar tanah rizab Melayu hilang dirampas oleh Zionis tempatan.

Kampung Plentong, Chubadak, Tasek Utara, Berembang, Kerpan hanyalah beberapa nama tanah asal Melayu yang dilupus. Paling akhir, tanah Keretapi Api Tanah Melayu di Singapura lupus. Dan yang akan datang ialah tanah Kampung Baru dan Kampung Bandar Dalam.

Malapetaka ini tidak berkesudahan. Lihat pula berapa ratus ribu anak semua bangsa menjadi mangsa ditahan tanpa bicara semenjak British mewujudkan Akta Keselamatan Dalam Negeri pada tahun 1948. Paling akhir kita melihat enam warga penyokong Bersih sedang ditahan tanpa bicara.

Berapa ribu pula warga yang telah gugur dan mati dibunuh dalam tahanan? Pernah saya terdengar suara dari Parlimen menyatakan lebih dari seribu orang telah gugur semenjak sepuluh tahun dahulu. Nama seperti Altantuya, Beng Hock, Kugan, Francis, Aminulrashid dan Sarbaini akan terus bertokok tambah. Malapetaka ini masih berterusan.

Bulan Ogos kelihatan amat ironi untuk Tanah Melayu kerana 500 tahun – pada 10 Ogos 1511 – Portugis telah mendarat di Melaka. Pendaratan Portugis 500 tahun dahulu hanya akan dilihat sebagai satu titik hitam dalam sejarah Tanah Melayu berbanding dengan Malapetaka 31 Ogos.

Untuk pembaca yang muda, biar saya tunjukkan di sini bahawa Nakba di Palestin pada 14 Mei adalah hasil dari perancangan British. Manakala Malapetaka di Tanah Melayu pada 31 Ogos adalah juga hasil perancangan British. Nakba di Palestin berterusan hingga ke hari ini.

Malapetaka di Tanah Melayu ini juga tidak akan reda-reda selagi gerombolan United Malays National Organisation tidak dihumbankan ke dalam tong sampah sejarah.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=17714

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


WAN AHMAD WAN OMAR LAYAK GANTI NAJIB

Posted: 27 Jul 2011 08:00 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SIAPA kata BERSIH adalah pertubuhan haram atau diresapi oleh Komunis? Buktinya, masakan Ke Bawah Duli YMM Seri Paduka YDP Agong bersetuju untuk menerima mengadap Pengerusi BERSIH Datuk S. Ambiga. Mustahil Tuanku mahu berjumpa dengan pertubuhan haram apatah lagi dikatakan mempunyai fahaman Komunis.

Terbaru, BERSIH sendiri telah diundang sebagai ahli Panel di dalam wacana debat anjuran Karangkraf di shah Alam kelmarin dan SPR sendiri turut mengiktiraf BERSIH apabila Timbalan Presidennya Datuk Wan Ahmad Wan Omar turut serta di wacana tersebut. Mustahil pertubuhan haram yang berfahaman Komunis boleh dijemput oleh pihak Penganjur tanpa halangan dari pihak berkuasa.

Menguatkan lagi hujah bahawa BERSIH adalah satu pertubuhan yang tiada kena mengena dengan fahaman Komunis atau apa jua gerakan `subversif', pada Jumaat (esok) sekali lagi BERSIH diundang untuk hadir bersemuka dengan Datuk Wan Ahmad Wan Omar, Timbalan Pengerusi SPR yang berpeluh sakan di dewan semasa wacana kelmarin. Kali ini mereka akan berforum atas tajuk "undang-undang pilihan raya, SPR & reformasi pilihan raya" anjuran Persatuan Promosi Hak Asasi Manusia (Proham) di Dream Centre di Seksyen 13, Petaling Jaya.

NONEDi dalam kemarahan kita kepada SPR, kita tidak boleh menidakkan keberanian SPR untuk berdepan dengan BERSIH walaupun SPR membawa hujah yang sering menjadi bahan ketawa dan ejekan para hadirin. Paling tidak, SPR lebih `jantan' dari Najib dan kuncu-kuncunya. Najib telah beberapa kali dicabar untuk berdebat dengan Anwar atas apa jua tajuk termasuk tajuk peribadi sekiranya Najib mahu, namun `kejantanan' Najib belum dapat dibuktikan.

Najib hanya berani melalak dan melaung di depan kaca TV dan media kerana sudah pasti tiada soal jawab. Di hadapan TV, Najib tunjukkan `jantan'nya anak Pahang Cucu Mat Kilau atau Tok Gajah. Tetapi hakikatnya, beliau boleh dianggap bersemangat `Tok Tikus' yang terus menikus. Amat malang Umno mempunyai pemimpin yang sedemikian rupa jauh sekali mewarisi semangat ayahandanya Almarhum Tun Razak.

Jika Najib penikus sedemikian rupa, masakan Muhyiddin anak Johor juga sedemikian? Siapa `jantan' sebenarnya di dalam Umno? Oleh yang demikian, jika di dalam pemilihan Umno akan datang jika Perwakilan Umno mahu menolak kedua-duanya dari takhta Umno, maka ada lojiknya juga. Masalahnya, siapa yang boleh ganti tempat kedua-dua penikus tersebut? Pada saya, Ketua Pemuda Umno memang `gentleman' dan berani tetapi di dalam Umno bukan keberanian yang mereka cari. Di dalam Umno yang mereka cari mungkin yang boleh `memberikan sesuatu' habuan kepada mereka. Masakan KJ mampu lakukan di dalam keadaan beliau tiada kuasa dan jawatan di dalam kabinet sekarang.

Naib Presiden Umno, siapa yang berwibawa dan dilihat berani? Zahid Hamidi? Hishamuddin atau Shafie Afdal? Kesemuanya satu `spesis' dengan Najib dan Muhyiddin juga. Justeru itu, `tabik spring' buat Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar kerana `seteruk-teruk' beliau pun, beliau berani untuk ke depan bersemuka dengan seorang wanita. Seandainya Datuk Wan Ahmad Wan Omar ini meletak jawatan di dalam Kerajaan dan menyertai Umno, tiada syak lagi memang beliau layak menggantikan tempat Najib./wfauzdin.blogspot.com

KELAYAKAN PIALA DUNIA MALAM INI - JANGAN ADA LAGI JARINGAN `KARTUN'

Posted: 27 Jul 2011 10:59 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

MALAM ini perhitungan pasti mendebarkan apabila Pasukan Bolasepak Harimau Malaya kita akan turun ke padang untuk misi membalas dendam kepada Pasukan Singapura di dalam pusingan Kelayakan Piala Dunia di Stadium Nasional, Bukit Jalil. Malam ini adalah penentuan samada kita layak atau tidak untuk mengukir sejarah ke pusingan seterusnya setelah kita tewas 3-5 di gelanggang lawan tempohari.

Malam ini, Jurulatih K.Rajagopal tidak lagi boleh mencipta seribu alasan sekiranya benteng kita masih senang dibolosi oleh pihak lawan. Terlalu banyak kita dengar rungutan dan kritikan dari peminat-peminat Bolasepak tanahair termasuk dari media sendiri betapa hancurnya benteng pertahanan kita sewaktu kita bermain di Singapura. Boleh dikatakan hampir kesemua gol yang diperolehi oleh pasukan Singapura itu adalah hasil dari kecuaian benteng pertahanan yang tidak boleh dimaafkan. Kita bukan tidak boleh menerima kekalahan tetapi kekalahan akibat jaringan `kartun' sedemikian rupa amat mengecewakan.

Difahamkan Jurulatih K.Rajagopal masih ingin mempertahankan benteng yang ada dan kita tetap memberi ruang kepada beliau untuk sekali lagi mencuba anak-anak buahnya. Tetapi harus diingat, Stadium Nasional Bukit Jalil akan menjadikan beliau sasaran sekiranya ada jaringan `kartun' yang berulang. Kita bersedia jika ditakdirkan tewas tetapi kita tidak boleh lagi menerima berbagai alasan dari beliau seandainya benteng pertahanan masih lagi menjadi `duri dalam daging' di dalam pasukan kita.

Adakah Penjaga Gol akan kembali diambil alih oleh Khairul Fahmi? Atau, adakah Sharbini masih dianggap terbaik bagi mengawal gawang pasukan Malaysia malam nanti? Ketika menentang Singapura di tempat lawan tempohari, meskipun kesilapan datangnya dari benteng pertahanan namun sepatutnya Sharbini mampu melakukan sesuatu bukan sekadar menjadi `pak pacak' di dalam gawang menyaksikan bola menerjah jaring.

Walau bagaimanapun, besar harapan kita agar malam ini pasukan kita akan berjaya mendapatkan sekurang-kurangnya dua gol tanpa bolos untuk melayakkan kita ke pusingan seterusnya. Kehadiran para penonton tentunya melimpah ruah kerana difahamkan tiket sejumlah 85, 000 telah habis dijual. Jangan persiakan harapan mereka termasuk yang menyaksikannya melalui kaca TV atau Skrin besar. Jika tewas sekalipun, biarlah tewas dengan penuh bergaya dan bermaruah./wfauzdin.blogspot.com

UMNO DI PENGHUJUNG TANDUK APABILA GOLONGAN AGAMA DIFITNAH

Posted: 27 Jul 2011 02:00 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

APA sudah jadi dengan `Ulamak Muda' dalam Umno? Belum kering cop jari di dalam borang keahlian Umno, mereka digelar Pengganas atau Wahabi? Tidak cukupkah jasa mereka `mengipas' pemimpin Umno atau masih kurang lagi hayunan kipas mereka?

Membaca Malaysiakini hari ini, nampaknya Umno sudah berputus arang dengan golongan `ulamak'. Mungkin mereka ini tidak sampai KPI untuk menjadi Ulamak Umno yang sebenarnya. Sememangnya kita lihat Ulamak Muda di dalam Umno tidak mampu untuk membela pemimpin Umno yang semakin tenggelam dengan kemungkaran itu.

young ulama join umno 250610 02Begitu jugalah nasib yang menimpa Us Dr Asri, cuma Us Dr Asri lebih bernasib baik kerana lebih awal terhidu tengitnya bau Umno ini. Bak kata Us Nasruddin, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, beliau mengenali sebahagian anggota ulama muda Umno, melalui raut wajah dan sosok tubuh, tidak tergambar di fikirannya bagaimana mereka boleh tersenarai sebagai pengganas.

Jika saya di tempat Ulamak Muda di dalam Umno itu, saya sendiri akan pening untuk memikirkan apa sebenarnya yang pemimpin Umno mahu dari golongan Ulamak? Adakah mereka mahu Ulamak Muda ini bercakap bahawa Umno adalah pejuang Islam yang mewarisi perjuangan Nabi Muhammad S.A.W? Atau mereka mahu Ulamak Muda ini berhukum bahawa isteri seseorang pemimpin Islam itu `harus' membuka auratnya kerana yang penting adalah niat yang baik dan mulia seperti mewujudkan Permata?

Us Nasruddin sampai termenung memikirkan betapa jeliknya Umno melayani Ulamak mereka yang dulunya mereka raikan besar-besaran. "Kini saya termenung di anjung musolla sambil mengenang isu ini dan hati saya berdetik, kalaulah 40 ulama muda itu menyertai PAS lalu berganding memperjuangkan Islam, membasmi kejahilan, menentang kezaliman, membenteras kemungkaran dan menegakkan syariat, alangkah manis dan indahnya. "Berbaloi digelar 'pengganas' oleh kerajaan Umno dan BN kerana menentang mereka," (Us Nasruddin Tantawi)

Adakah Ulamak Muda ini masih sanggup bersekongkol dengan puak yang sekutu Apco ini? Atau, Ulamak Muda ini akan berani menyeberang bersama saf yang memperjuangkan Islam berpandukan Al-Quran dan Hadith walaupun mungkin akan mengalami kesusahan dan penderitaan?

Bagi kita yang komited dengan perjuangan ini, tidak kira samada Ulamak Muda ini mahu bersama kita atau tidak, perjuangan mesti diteruskan. Tiada tawaran atau jawatan besar menanti mereka jika mereka ingin bersama kita, cukup sekadar Allah yang membalas segala penat lelah, susah payah kita berjuang. Nampaknya, akhir riwayat Umno semakin hampir apabila golongan agama telah mereka pinggirkan./wfauzdin.blogspot.com

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Wahabi: Penegahan adat dalam ibadat bukan isu baru

Posted: 27 Jul 2011 10:52 PM PDT

Isu 'fahaman Wahabi mempunyai perkaitan dengan terorisme dan mengancam keselamatan negara', tercetus hasil peranan beberapa agamawan tertentu. Peranan yang mereka mainkan menyebabkan pihak yang bertanggungjawab terhadap keselamatan, akhirnya menerima fahaman Wahabi boleh memberi ancaman kepada keselamatan negara.

Inilah susur galur kemunculan isu ini.

Ringkasnya, ia muncul bukan disebabkan percaturan politik untuk kepentingan pihak tertentu. Ia juga tidak membabitkan mana-mana parti politik, seperti yang didakwa sesetengah pihak.

Salah seorang individu yang dilabel sebagai pengikut Wahabi, yang juga seorang ahli sebuah parti politik, turut menafikan penglibatan partinya itu dalam isu ini.

Hakikat ini perlu dimaklumi bagi sesiapa juga yang berusaha menangani isu ini atau cuba memahaminya.

Isu utama berhubung perkara ini ialah punca fahaman Wahabi didakwa berpotensi mendorong pengikutnya berfikiran radikal, dan seterusnya menjurus mereka ke arah terorisme. Punca ini perlu dikenal pasti kerana jika tidak, perbuatan melabel orang lain sebagai Wahabi, akan terus berlaku.

Puncanya bukan disebabkan kemahuan sesetengah pihak mencantas individu tertentu dari terus menganggotai parti politik tertentu. Ini kerana, tidak semua individu yang dilabel sebagai Wahabi, adalah ahli parti politik terbabit.

Mencantas

Malahan, ramai dari kalangan yang dilabel Wahabi, dilabel sedemikian sebelum mereka menganggotai parti politik lagi. Lebih dari itu, individu yang menjadi rakyat sebuah negara di utara tanah air, turut dilabel sebagai Wahabi.

Soal mencatas disebabkan perkiraan politik, jelasnya tidak timbul.

Ia bukan juga disebabkan niat jahat agamawan-agamawan 'tertentu' tadi untuk mengenakan fahaman Wahabi dan pengikutnya. Ini adalah berdasarkan pengamatan penulis terhadap tulisan-tulisan dan aktiviti agamawan-agamawan 'tertentu' tadi. Di samping persahabatan penulis dengan agamawan yang lantang 'berjihad' menentang Wahabi.

Punca isu ini-secara asasnya-ialah kepincangan metodologi yang digunakan agamawan-agamawan 'tertentu' tadi dalam mengamati fahaman Wahabi.

Metododolgi yang pincang ini, menemukan mereka dengan satu rumusan yang tersasar, iaitu 'fahaman Wahabi boleh membawa pengamal dan pengikutnya ke arah pemikiran radikal, dan kemudian ke arah terorisme'.

Metodologi yang mereka gunakan ialah menjadikan 'sikap keras dan tidak bertolak ansur fahaman Wahabi berhubung beberapa perkara', sebagai hujjah untuk mendakwa fahaman itu berpotensi membentuk pemikiran radikal, dan seterusnya terorisme.

Sikap keras dan tidak bertolak ansur Wahabi itu ialah tindakan mereka menghukumkan beberapa pengamalan majoriti umat Islam di seluruh dunia, khususnya di Malaysia, sebagai bid'ah, sesat dan syirik yang menjadikan seseorang itu murtad.

Bid'ah

Sebagai contoh, amalan menyambut Maulud Nabi dan peristiwa Israk Mi'raj. Aliran Wahabi menghukumkannya sebagai bid'ah. Bid'ah pula adalah sesuatu yang sesat. Manakala setiap yang sesat, tempatnya di neraka.

Demikian juga amalan kenduri arwah dan tahlil. Juga dipandang bid'ah oleh aliran Wahabi.

Lebih daripada itu, mereka memutuskan, amalan bertawassul dengan orang yang telah mati, adalah perbuatan syirik yang menjadikan seseorang itu murtad.

Masalah timbul apabila kesemua contoh pengamalan tadi (kecuali kenduri arwah) difatwakan harus oleh majoriti ulama sejak dahulu hingga sekarang. Ekoran itu, ia diamalkan oleh majoriti umat Islam, khususnya di Malaysia sejak zaman berzaman.

Satu lagi isu besar berkaitan Wahabi ialah penolakan mereka terhadap mazhab majoriti umat Islam, termasuk Malaysia dalam bidang akidah, iaitu mazhab Asya'irah. Sesetengah agamawan 'tertentu' tadi mendakwa, fahaman Wahabi menghukumkan mazhab Asya'irah ini sebagai sesat.

Pada titik ini, para agamawan 'tertentu' tadi akan membuat kesimpulan dan rumusan mereka sendiri. Rumusan mereka ialah 'fahaman Wahabi berpotensi membentuk pemikiran radikal dan seterusnya terorisme di kalangan pengikutnya'.

Asas kepada rumusan ini ialah pandangan aliran Wahabi-dalam konteks Malaysia- terhadap majoriti umat Islam di Malaysia. Iaitu mereka sesat, mengamalkan bid'ah dan kafir disebabkan mereka melakukan sambutan maulud Nabi, berpegang kepada akidah berasaskan mazhab Asya'irah dan bertawassul dengan orang yang telah mati.

Bertindak ganas

Sesuatu fahaman yang melihat umat Islam yang lain sebagai sesat, ahli bid'ah dan kafir, akan terdorong untuk bertindak ganas terhadap mereka yang dipandang sedemikian. Ia juga boleh mendorong pengikut fahaman sebegini, melakukan kekerasan dan keganasan bagi mencegah dan menghapuskan kesesatan, kekufuran dan bid'ah yang berlaku.

Demikianlah rumusan yang disimpulkan agamawan-agamawan 'tertentu' itu tadi.

'Sikap keras dan tidak bertolak ansur fahaman Wahabi' inilah yang dimaksudkan sesetengah agamawan 'tertentu' tadi, sebagai bukti-bukti yang menunjukkan fahaman Wahabi boleh membawa kepada pemikiran radikal dan terorisme.

Pada titik ini, tercetus satu persoalan asas dan utama berhubung isu ini. Apakah pewartaan beberapa amalan yang dilakukan majoriti umat Islam sebagai bid'ah, sesat atau syirik oleh fahaman Wahabi, boleh mendorong mereka bertindak ganas?

Jika jawapannya 'ya', maka kita akan berhadapan dengan masalah besar. Sebab dalam al-Quran dan hadis Nabi SAW sendiri, banyak pengisytiharan berkenaan status banyak perkara sebagai sesat, kafir, jahiliyyah dan lain-lain.

Seperti contoh, al-Quran menyifatkan orang-orang yang tidak beriman kepada Allah selaku pencipta mereka, sebagai lebih sesat daripada binatang ternakan. Mereka juga disifatkan memiliki akidah yang najis. Manakala pemerintah Islam yang tidak melaksanakan hukum Allah pula disifatkan sama ada zalim, fasik atau kafir.

Begitu juga dengan hadis-hadis Nabi. Ia melaknat peminum arak dan semua pihak yang terbabit dalam industri arak. Demikian juga pemberi dan penerima rasuah. Juga dilaknat oleh hadis Nabi. Hadis Nabi juga menghukumkan seseorang yang meninggalkan solat secara sengaja, menjadi murtad seperti pandangan mazhab Hambali.

Zalim, fasik, sesat?

Apakah boleh disimpulkan bahawa al-Quran dan Sunnah mengandungi pemikiran yang boleh membawa kepada terorisme, disebabkan ketegasannya memutuskan perkara-perkara ini sebagai zalim, fasik, sesat, kafir atau laknat?

Tentu sekali tidak. Ini kerana al-Quran dan Sunnah juga, dalam masa yang sama, menjelaskan pendekatan yang wajib digunakan dalam menyebarkan ajarannya.

Ringkasnya, sikap keras dan tidak bertolak ansur aliran Wahabi seperti yang dinyatakan, tidak boleh dijadikan hujjah bahawa fahaman itu boleh membawa pengikutnya kepada terorisme.
Ini kepincangan pertama metodologi agamawan-agamawan 'tertentu' tadi dalam menangani isu fahaman Wahabi ini.

Kepincangan kedua ialah mereka tidak melihat secara keseluruhan fahaman Wahabi. Mereka hanya melihat 'sikap keras dan tidak bertolak ansur Wahabi berhubung beberapa perkara' yang dinyatakan, kemudian terus membuat rumusan bahawa aliran ini boleh membawa pengikutnya kepada pemikiran radikal dan terorisme.

Malangnya, mereka 'terlupa' untuk turut melihat pendekatan yang dipegang oleh fahaman Wahabi dalam menyebarkan fahaman mereka. Meskipun fahaman ini bersikap tegas secara berlebihan dan tidak bertolak ansur dalam soal-soal yang dinyatakan, namun pendekatan mereka tidak sedemikian.

Sesiapa juga-termasuk agamawan-agamawan 'tertentu' tadi-mengetahui bahawa fahaman Wahabi ialah satu "manhaj (metod) yang memfokuskan kepada aspek tasfiah dan tarbiah".

Definisi tentang fahaman Wahabi ini bersumberkan kenyataan Syaikh Albani, tokoh Salafi besar di zaman moden, yang memfokuskan gerak kerja beliau kepada aspek tasfiah dan tarbiah.

Pembersihan akidah

Tasfiah bermaksud pembersihan. Yang dimaksudkan di sini ialah pembersihan akidah dari segala khurafat dan ibadat dari segala bid'ah. Manakala 'tarbiah' bermaksud pendidikan. Iaitu mendidik umat Islam dengan didikan al-Quran dan Sunnah.

Bertitik tolak dari sini, fahaman Wahabi menolak pendekatan jihad atau pendekatan politik dalam menyebarkan fahaman mereka tentang Islam. Syaikh Albani secara terang-terangan menggesa umat Islam menjauhi politik.

Sebab itulah, dalam persekitaran fahaman Wahabi, masyhur kata-kata yang berbunyi "sebahagian daripada politik itu, ialah meninggalkan politik".

Penolakan mereka terhadap pendekatan politik juga disebabkan oleh konsep ketaatan kepada pemerintah yang agak berlebihan yang menjadi pegangan mereka. Mereka menyeru masyarakat mentaati pemerintah biarpun "pemerintah menyebat belakang mereka dan mengambil harta mereka", selama mana pemerintah itu mengizinkan rakyat mendirikan solat.

Pemikiran dan sikap aliran Wahabi secara umum, boleh dilihat melalui slogan mereka yang berbunyi "La Nukran Wala Hajran Wala Khuruj" (Tiada pengingkaran, pemulauan dan pemberontakan).

Rentetan daripada konsep ketaatan yang berlebihan ini juga, mereka mengharamkan penubuhan parti-parti politik dalam Negara Islam. Demikian juga demonstrasi membantah atau menuntut sesuatu dari pihak pemerintah. Ia juga haram.

Menurut fahaman Wahabi, satu-satunya aktiviti politik yang boleh dipraktikkan oleh rakyat ialah menasihati pemimpin. Itupun secara tertutup dengan cara menarik tangan pemimpin ke tempat tertutup untuk memberi nasihat.

Inilah pemikiran aliran Wahabi berhubung pendekatan dakwah.

Andainya para agamawan 'tertentu' tadi mengambil kira pendekatan aliran Wahabi yang lunak ini, tentu rumusan dan kesimpulan mereka tentang aliran ini tidak seperti yang ada sekarang.

Jadi pengganas

Justeru, adalah sesuatu yang tidak terlintas di fikiran bahawa aliran ini boleh dilabel sebagai berpotensi menjadikan pengikutnya pengganas. Dalam masa sama, ia suatu yang agak melucukan.

Tepat sekali catatan dalam satu portal, bahawa gerombolan ulama muda yang berpegang kepada semua pendekatan dakwah aliran Wahabi yang dinyatakan tadi, langsung tidak berpotensi dan berbakat untuk menjadi pengganas!

Malangnya, agamawan-agamawan 'tertentu' tadi tidak mengambil kira pendekatan dakwah aliran Wahabi yang dinyatakan ini dalam menentukan sikap mereka terhadap aliran ini. Yang mereka lihat dan jadikan asas ialah 'sikap keras dan tidak bertolak ansur fahaman Wahabi' berhubung persoalan-persoalan yang dinyatakan sebelum ini, mengakibatkan rumusan mereka tentang Wahabi tersasar.

Ironinya, metodologi yang pincang akan menatijahkan rumusan dan dapatan yang 'tempang'.

Saya menyeru agar semua pihak berlaku adil terhadap kawan dan lawan, sesuai dengan semangat al-Quran yang menegah kita bersikap tidak adil disebabkan kebencian kita terhadap sesuatu pihak.

Adalah sesuatu yang sangat malang bagi umat Islam di Malaysia, jika kerana metodologi yang tempang ini, menyebabkan banyak pihak dilabel sebagai berpotensi menjadi pengganas.

Lebih malang lagi, jika disebabkan metodologi yang tempang ini, beberapa orang saudara seagama dari Tanah Arab dan Bumi Afrika, telah diusir keluar kerana menganut fahaman Wahabi yang dihukumkan sebagai boleh membawa kepada keganasan berdasarkan metodologi yang tempang tadi.

Kepada semua pihak, ikutilah metodologi yang betul dan bertaqwalah kepada Allah dalam membuat sesuatu keputusan.
Shamsul Muda- Penulis adalah lepasan kuliah Syariah dan Pengajian Islam dari Universiti Mu'tah, Jordan

kerangeleber

0
sumber :-

kerangeleber


VIDEO : Insiden penangkapan anggota AMK di KL Sentral

Posted: 27 Jul 2011 01:47 AM PDT


Cursing Malay : Terus Terang

0
sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Bab 03 : Menegakkan Melayu Sambil Menjatuhkan Islam

Posted: 27 Jul 2011 05:19 PM PDT


Ustaz rancangan "Adik & Al-Quran" di TV9 dipecat
selepas menyertai perhimpunan Bersih.


....................

Mereka tidak akan berhenti,selagi ada staff bawahan yang secara
terbuka menentang ideologi politik mereka...

Tak kiralah sektor awam,swasta...

Mesti sokong BN!
Mesti pangkah BN!
Mesti ampu BN!
Mesti jilat bontot BN!
Nak senang mesti jadi hamba BN!
BN SELAMANYA!

Kau tak pernah terfikir,

Kenapa bila orang itu makin dalam dia belajar agama...
Makin kuat dia lawan Barisan Nasional.

Kenapa?


~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Bila Tok Guru bikin correction

Posted: 26 Jul 2011 09:36 PM PDT


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


If Hisham can't control Utusan, he should step down

Posted: 27 Jul 2011 08:55 PM PDT

If Hisham can't control Utusan, he should step downFolks, Utusan Malaysia is not only the mouth-piece of UMNO, it has now taken a bigger and more significant role - as the moral compass of the behemoth political party that rules Barisan Nasional.
"The government needs to learn from this incident. To ensure peace and public safety, the authorities should immediately act against the troublemakers. Don't waste the support of more than 4,000 non-governmental organisations and individuals who have lodged police reports against Bersih.
"The delay in taking action against the organisers and supporters of the illegal rally on July 9 can erode the people's support because the government is seen as unable to implement the law. So, do not send the wrong message to the people, (that you are) afraid to take any action against the opposition leaders and Bersih organisers," the Malay-language daily wrote in an editorial released on July 27.
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH 2.0: Di Antara Menghempuk dan Menjentik

Posted: 27 Jul 2011 08:54 PM PDT

DS Najib Abd Razak, selaku Perdana Menteri telah ditanya pemberita di London mengenai tindakan keras pihak Polis terhadap Perhimpunan Bersih tempoh hari. Beliau menjawab ianya tindakan yang 'ringan' yang bertujuan menjaga keselamatan Negara. Mereka yang ditahan, jelas beliau lagi, dibebaskan malam itu juga dan tiada yang ditahan lebih dari 12 jam.

Membaca jawapan beliau seperti di atas, ramai yang terus menuduh bahawa Najib adalah Perdana Menteri penipu. Hakikatnya kata mereka dan saya bersetuju dengan kenyataan ini, tindakan polis jauh lebih keras dari apa yang diperlukan. Kalau dalam Bahasa Inggeris ianya boleh dikatakan sebagai 'disproportionate use of force'.
Read More / Baca Lagi >>

Election fever begins to grip S'wak: Parties brace for next face-off with Taib

Posted: 27 Jul 2011 08:52 PM PDT

Election fever begins to grip S'wak: Parties brace for next face-off with TaibSarawak Pakatan Rakyat leaders were unfazed by Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin's warning of an imminent general election, claiming they are "ever ready" for any snap polls even if Parliament were to be dissolved that very day.
The recently-concluded state election was a plus point for the Pakatan leaders, who said it helped them to take stock, identify their weaknesses and work on them.
PKR state chief Baru Bian said immediately after the election, a number of candidates had gone straight back to the ground to find out why they lost a number of the seats contested. He is determined to win back lost ground but admit that certain areas controlled by Chief Minister Taib Mahmud's PBB party were uphill battles.
Read More / Baca Lagi >>

Teach us to fish, don't give us the fish

Posted: 27 Jul 2011 08:49 PM PDT

Teach us to fish, don't give us the fish
John Malott, a former US ambassador to Malaysia, in his article Malaysia's Political Awakening: A Call for US Leadership has brought to the attention of law-makers in America, the plight of democracy in Malaysia. It is a call for the US leadership to pay more attention and be more vocal during a time when Prime Minister Najib Razak's government seems to be reneging on democratic practises.
In an interview with Malaysia Chronicle, Malott had explained what he meant by "US leadership" and stressed that US concerns did not lie in who formed the government of Malaysia but about the continuation of and support for democracy in the Southeast Asian nation.
"I called for US leadership. By that I mean, we need to be more visible and vocal in expressing our concerns about developments in Malaysia. We need to be more supportive – moral support and encouragement - of those members of civil society in Malaysia who want Malaysia to become a true democracy and have the same freedom that we and others have. We should support the call for electoral reform. It is not up to America who forms the government in Malaysia. But we should be concerned whether the playing field is level," Malott had said.
Read More / Baca Lagi >>

BN MPs want more funds ahead of polls

Posted: 27 Jul 2011 08:48 PM PDT


KUALA LUMPUR, July 28 — Barisan Nasional (BN) lawmakers have told coalition leaders that the government must ensure more funds trickle down to their constituencies instead of concentrating on big-ticket projects like the Mass Rapid Transit (MRT) construction in Kuala Lumpur if the ruling coalition wants to receive a strong mandate in the next general election.
The Malaysian Insider understands that the matter was raised during a meeting on Monday night between 100 BN federal lawmakers and Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Artist's impression of an MRT station. The BN MPs 'understood' the purpose of the MRT project. — File pic
The lawmakers argued that if Putrajaya could set aside funds for the MRT project, a similar amount should be given to generate economic benefits in more constituencies. While the BN representatives said they "understood" the purpose of the MRT project, some of them felt that development projects within "rural" constituencies should be given top priority.
MPs who attended the briefing told The Malaysian Insider that many had voiced out concerns that further announcements and implementation of "mega" projects would pose a financial constraint in funding to constituencies.
Read More / Baca Lagi >>

Video - SUHAKAM National Inquiry: Rights Of Indigeous People

Posted: 27 Jul 2011 08:43 PM PDT

Video : Bodyguard gives statement

Posted: 27 Jul 2011 08:42 PM PDT

Video : PKR veep quizzed over 'attempted murder' article

Posted: 27 Jul 2011 08:41 PM PDT

Video : AG challenged to charge MACC with harming Teoh

Posted: 27 Jul 2011 08:40 PM PDT

Video Debat: Kematangan Demokrasi Di Malaysia (Part 3)

Posted: 27 Jul 2011 08:38 PM PDT

Video Debat: Kematangan Demokrasi Di Malaysia (Part 2)

Posted: 27 Jul 2011 08:38 PM PDT

Video Debat: Kematangan Demokrasi Di Malaysia (Part 1)

Posted: 27 Jul 2011 08:37 PM PDT

Cadangan Yang Bagus Dari Ketua Pemuda Umno Putrajaya

Posted: 27 Jul 2011 08:37 PM PDT

SAYA puji cadangan dan semangat ditunjukkan oleh Ketua Pemuda Putrajaya Zaki Zahid yang mencadangkan supaya pembersihan di dalam pilihan raya di negara ini diselesaI bersama. Kata Zaki pembersihan itu boleh dilakukan kalau semua pihak boleh duduk sekali. Beliau menarik perhatian, cara untuk melakukan pembersihan - menuntut SPR membuang kekotoran bukan dengan cara berarak di jalanan tetapi duduk di meja rundingan.

Zaki memberi kesediaan untuk berbuat begitu. Sebenarnya semangat dan persefahaman sebeginilah yang diperlukan. Zaki dilaporkan memberi kesanggupan demikian dalam dilog bersama Penagarah Komunikasi PKR Nik Nazmi. Seharusnya semangat dan komitmen demikian bukan saja kepada Zaki tetapi seharusnya dipikul oleh ketua Pemuda Umno Malaysia sendiri.

Rasanya tidak ada masalah kalau Nik Nazmi atau pemuda Pas dan DAP untuk mencuba cadangan dan pelawaan Zaki itu. Buat tuntutan menerusi rundingan. Ia boleh dilakukan untuk memberi kepuasan kepada Zaki sendiri. Sebagai mana kata Nik Nazmi perundingan tuntutan secara baik telah pun dilakukan berkali-kali tetapi hasilnya tetap mengecewakan.
Read More / Baca Lagi >>

WAN AHMAD WAN OMAR LAYAK GANTI NAJIB

Posted: 27 Jul 2011 08:34 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SIAPA kata BERSIH adalah pertubuhan haram atau diresapi oleh Komunis? Buktinya, masakan Ke Bawah Duli YMM Seri Paduka YDP Agong bersetuju untuk menerima mengadap Pengerusi BERSIH Datuk S. Ambiga. Mustahil Tuanku mahu berjumpa dengan pertubuhan haram apatah lagi dikatakan mempunyai fahaman Komunis.
Read More / Baca Lagi >>

Agama Diutamakan, Negara Didahulukan, Bukan Parti .....

Posted: 27 Jul 2011 08:32 PM PDT


Rupanya dalam tong yang penuh dengan taik, ada sebutir permata. Ini bukan 'Permata' Rosmah Mansor, ekk... 'Permata' Rosmah menghabiskan duit rakyat jer. Tetapi, permata ini boleh menguntungkan negara. Malangnya.... duduk dia di dalam tong taik. Sayang.... Sayang seribu kali sayang....
Read More / Baca Lagi >>

Tindakan keras hadapi Bersih, Najib disabotaj?

Posted: 27 Jul 2011 08:28 PM PDT

Sekumpulan diketuai pemuda PKR ditahan (27/07/11)di stesen KL Sentral, dalam perkembangan terbaharu berkaitan tuntutan Bersih dan tekanan pihak berkuasa terhadap gerakan ini.

Peristiwa yang meningkatkan lagi kemarahan terhadap pentadbiran Najib berlaku sekitar masa yang sama Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menggerakkan persediaan secara agresif untuk BN menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Read More / Baca Lagi >>

MIC gesa KDN bebas enam ditahan bawah Ordinan Darurat

Posted: 27 Jul 2011 08:24 PM PDT

KUALA LUMPUR, 27 Julai – Timbalan Presiden MIC Datuk Dr S Subramaniam mahu Ketua Polis Negara dan Kementerian Dalam Negeri mengkaji semula penahanan enam pemimpin Parti Sosialis Malaysia (PSM) termasuk ahli Parlimen Sungai Siput di bawah Ordinan Darurat sejak awal bulan ini.
Dr Subramaniam yang juga Menteri Sumber Manusia berkata, sehingga kini polis belum lagi menunjukkan bukti yang meyakinkan berhubung alasan menahan keenam-enam mereka kononnya mahu menggulingkan kerajaaan.
Read More / Baca Lagi >>

Kegagalan Rundingan Baling dan implikasinya

Posted: 27 Jul 2011 08:21 PM PDT

Tunku sengaja mahu menggunakan faktor PKM sebagai alat tekanan politik kepada British semasa beliau merundingkan kemerdekaan Malaya dengan kerajaan British.

Artikel ini adalah Bahagian Kedua dari artikel sebelum ini bertajuk "Gerakan kiri kemerdekaan: Sejarah yang dikaburkan" yang disiarkan pada 25 Julai lalu.
Persoalan mengapa Parti Komunis Malaya (PKM) masih enggan meletakkan senjata walaupun negara ini telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 sehingga kini masih kabur di mata masyarakat negara ini.
Secara tidak langsung juga, kekaburan ini memberi kelebihan politik kepada kerajaan negara ini dengan menggambarkan kepada masyarakat bahawa PKM telah beralih arah perjuangan menentang penjajah kepada menentang kerajaan negara ini yang sah pula.
Keengganan PKM meletakkan senjata selepas Malaya merdeka amat berkait rapat dengan kegagalan Rundingan Baling yang diadakan pada Disember 1955 antara PKM dan Kerajaan Malaya.
Read More / Baca Lagi >>

Biometrik: Kenyataan Muhyiddin tidak berasas

Posted: 27 Jul 2011 08:20 PM PDT

Kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dipetik dari Malaysiakini hari ini bahawa PAS terlalu ORTODOK kerana menolak Biometrik adalah suatu kenyataan yang cukup cetek, sempit dan tiada asasnya seolah-olah PAS menolak segala bentuk kemajuan yang berasaskan Teknologi Maklumat.
Kenyataan Pengerusi Multimedia Development Corporation (MDEC), Tan Sri Abdul Halim Ali baru-baru ini bahawa portal rasmi Kerajaan Negeri Kelantan yang dipimpin oleh PAS menduduki tangga ke-6 daripada 1,145 laman web yang dinilai diperingkat kebangsaan jelas membuktikan bahawa PAS menjuarai penggunaan Teknologi Maklumat di dalam segala bentuk urusan khususnya yang berkaitan dengan urusan pentadbiran Kerajaan Negeri.
Read More / Baca Lagi >>

Isu Wahabi : Dr Uthman diundang bincang Wahabi, terorisme

Posted: 27 Jul 2011 08:19 PM PDT

Kerajaan negeri Perlis melalui jawatankuasa fatwanya hari ini mengeluarkan undangan rasmi berdialog kepada penceramah popular Dr Muhammad Uthman El-Muhammady yang dikatakan mengaitkan beberapa tokoh agama dengan fahaman Wahabi dan terorisme.
Read More / Baca Lagi >>

Isu Wahabi: Kusut pada metodologi, bukan pada hati

Posted: 27 Jul 2011 08:17 PM PDT

Shamsul Muda

Isu 'fahaman Wahabi mempunyai perkaitan dengan terorisme dan mengancam keselamatan negara', tercetus hasil peranan beberapa agamawan tertentu. Peranan yang mereka mainkan menyebabkan pihak yang bertanggungjawab terhadap keselamatan, akhirnya menerima fahaman Wahabi boleh memberi ancaman kepada keselamatan negara.

Inilah susur galur kemunculan isu ini.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Pemuda Umno-Pakatan ganding tuntut reformasi pilihan raya

Posted: 27 Jul 2011 08:15 PM PDT


PUTRAJAYA, 28 Julai — Tiga minggu selepas Himpunan Bersih 2.0, Pemuda Umno menyeru Pakatan Rakyat agar bekerjasama mendesak pembaharuan sistem pilihan raya dengan mengatakan kedua-dua parti perikatan itu mahu melihat transformasi sistem itu.
Datuk Zaki Zahid, yang merupakan Ketua Pemuda Umno Putrajaya, memberitahu malam tadi semasa dialog umum dengan pemimpin PKR Nik Nazmi Nik Ahmad bahawa Umno juga mahukan pembaharuan sistem pilihan raya dilakukan dengan betul tetapi menegaskan, ia bolah dibuat melalui dialog awam dan debat bukan "demonstrasi jalanan."
Read More / Baca Lagi >>

Makin Terdesak : Umno masih harap dapat kerjasama dengan PAS

Posted: 27 Jul 2011 08:14 PM PDT

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan berkata parti itu masih berharap PAS dapat bekerjasama dengan Umno bagi menyatu padukan umat Islam dan Melayu di negara ini terutamanya dengan ketibaan bulan Ramadan pada minggu hadapan.
Read More / Baca Lagi >>

Najib serah pada AG, polis tindak atas tiga pegawai SPRM..pulak dah jadi cam nie..!!!

Posted: 27 Jul 2011 09:03 AM PDT

PUTRAJAYA, 27 Julai – Datuk Seri Najib Razak menyerahkan kepada polis dan Jabatan Peguam Negara untuk menentukan tindakan susulan ke atas tiga pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dinamakan oleh laporan suruhanjaya diraja yang menyiasat kes kematian Teoh Beng Hock.
"Berkenaan dengan kedudukan tiga orang (pegawai) yang dinamakan dalam laporan suruhanjaya diraja, terserah kepada SPRM dan polis mengadakan siasatan mereka dan bagi Peguam Negara menyiasat tindakan susulan," kata beliau kepada pemberita selepas Perbincangan Meja Bulat Online 1Malaysia pertama dengan pakar-pakar di pelbagai bidang di Pejabat Perdana Menteri di sini.
Read More / Baca Lagi >>

Theories of Bersih 2.0

Posted: 27 Jul 2011 08:52 AM PDT

The Bersih 2.0 9 July 2011 march drew thousands of Malaysians onto Kuala Lumpur's streets to call for clean and fair elections. But according to Barisan Nasional (BN) leaders, the government-controlled press and the authorities, that's not what the march was really about. In the aftermath of the Bersih march, The Nut Graph summarises some of the more popular theories by Bersih's detractors of why it actually organised the march.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT