Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Kerajaan penakut, tapis laporan berita

Posted: 19 Jul 2011 11:04 PM PDT

Naib Pengerusi DAP M. Kula Segaran berkata bahawa hanya negara yang dikuasai polis akan bertindak sedemikian dalam era internet kerana takut rakyat Malaysia mengetahui keadaan sebenar.

Malah, katanya tindakan itu kurang cerdik dan tidak berkesan kerana laporan penuh majalah mingguan The Economist boleh diperolehi dengan mudah dari internet.

"Nampaknya kerajaan BN masih terikat dengan zaman kongkongan media dan menghidap sindrom menafikan kebenaran," kata Ahli Parlimen Ipoh Barat itu.

Para penganalisis laman-laman web yang membuat perbandingan di antara versi cetak yang ditapis dengan versi penuh di internet telah mendapati bahawa bahagian-bahagian yang dihitamkan oleh Kementerian Dalam Negeri adalah:

* "…dan seorang lelaki mati akibat sakit jantung" (…and one man died of a heart attack);

* "Perhimpunan itu kemudian diharamkan, walau pun pihak berkuasa menawarkan Bersih sebuah stadium untuk berhimpun – tetapi kemudian menarik balik tawaran itu" (The march itself was then banned, although the authorities offered Bersih a stadium to meet in – and then withdrew the offer);

* "Taktik keras polis mencetuskan kemarahan; kerajaan kemudian mengalah dengan membenarkan satu siasatan rasmi berhubung dakwaan keganasan polis. Dalam satu kejadian (yang dirakamkan melalui filem) polis kelihatan seperti menembak gas pemedih mata dan meriam air ke dalam kawasan hospital di mana peserta perhimpunan sedang berlindung daripada serangan cota polis" (The heavy-handed police tactics have provoked a lot of anger; the government has conceded an official investigation into claims of police brutality. In one instance (caught on film), police seemed to fire tear gas and water cannon into a hospital where protesters were sheltering from a baton charge). –

Pihak berkuasa masih menafikan mereka bertindak ganas terhadap peserta perhimpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu.

Polis juga enggan mengakui mereka telah menembak gas pemedih mata ke arah Hospital Tung Shin walau pun beratus-ratus saksi termasuk doctor-doktor yang bertugas ketika itu telah tampil untuk mengesahkan kejadian itu. – Roketkini.com

BERSIH 2.0 : Ku Li sokong tuntutan Bersih

Posted: 19 Jul 2011 07:06 PM PDT

PETALING JAYA: Umno veteran Tengku Razaleigh Hamzah backed Bersih 2.0′s call for electoral reforms, describing them as "fair demands".

This puts him on collision course with the party's official line, which deems the polls watchdog as illegal and insisting that the country's election system is clean.

While many of his party members including Prime Minister Najib Razak are hellbent on demonising Bersih, the Kelantan prince said the demands made by the loose coalition of 62 NGOs should be heeded if the present administration genuinely advocates justice and fairness.

"I don't know what their intentions are. I don't know them personally but as a democrat… given that Umno itself had vowed to protect democracy in this country, it is a must to consider all their demands," he told a press conference in Gua Musang on Sunday.

"It is not like they are looking to topple the government," he added, referring to the repeated accusation by government leaders that Bersih's planned rally was a masked coup d'etat attempt.

The Najib administration also accused Bersih 2.0 of being an opposition stooge while Umno-owned Utusan Malaysia had gone as far as accusing the NGO of being "foreign agent" in a Western conspiracy to wrest federal power.

Razaleigh, affectionately known as Ku Li, suggested that it was normal for the opposition to support the group's demands.

"They want to put in their candidates and contest too so let the voters decide. If they decide to vote for the opposition, what can we do? That is the democratic right of the voters."

'How are we developed?'

Razaleigh, the Gua Musang MP, said one of Bersih's demands – a 21-day campaign period to replace the current seven to eight day period – is reasonable.

He cited Sarawak whose interiors are hard to access making campaigning extremely difficult for the opposition given its limited election machinery compared to Umno and Barisan Nasional's powerful resources.

He also said that it is rightful for the opposition to be given a level playing field in media coverage, which is also one of Bersih 2.0′s demands.

The government is forced to be on the defensive over its handling of the Bersih rally. The "heavy- handed" response to the July 9 peaceful gathering has compelled the authorities to go into damage control mode, with Najib himself having to deflect international criticism.

The clampdown on Bersih and opposition leaders received widespread coverage in the foreign media and brought negative international attention. Authorities used what Bersih leaders called "draconian" laws to arrest more than 1,700 Bersih supporters.

While most have been freed and some still being detained, Razaleigh criticised the use of such laws to quell dissent, saying it was a violation of human rights.

"How can we say we are developed when our mentality is not developed? Control here and control there… we can't do this. It is against human rights," he said. - FMT


Santai pagi : Ashraf - Mamat yang nak jadi minah ... Comel rupanya ...

Posted: 19 Jul 2011 05:54 PM PDT


Oleh Satiman Jamin, Zattul Iffah Zolkiply dan Zaid Salim
am@hmetro.com.my

MOHD ASHRAF HAFIZ...mahu rayu keputusan mahkamah

KUALA TERENGGANU: "Jika kematian adalah penyelesaian, tolonglah ambil nyawanya, tapi (sebelum itu) ambil nyawa saya dan suami dulu kerana kami juga sebahagian daripada punca masalah ini," kata ibu Mohd Ashraf Abd Aziz, 25, yang permohonannya untuk menukar nama kepada Aleesha Farhana ditolak Mahkamah Tinggi di sini, kelmarin.

Wanita berusia 50 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Mak Yah berkata, hati dia dan suami, Abd Aziz, 60, cukup terguris apabila ada pihak tergamak mendoakan kematian Mohd Ashraf seperti disebarkan melalui blog serta laman sosial di Internet.

"Ada yang menyebut lebih baik dia mati, tapi ambillah nyawa saya dan suami dulu," katanya pada pertemuan di rumahnya di Kampung Telaga Daing dekat sini, semalam. Kelmarin, Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa ketika menolak permohonan Mohd Ashraf berkata, biarpun dia sudah menjalani pembedahan menukar jantina di Thailand pada 2009, ia tidak boleh dijadikan hujah untuk mahkamah menerima permohonannya. Dengan nada sinis Mak Yah berkata, memang mudah melemparkan pelbagai tohmahan terhadap keluarganya, tetapi tiada siapa tahu penderitaan ditanggung mereka sekeluarga.

"Cuba bayangkan jika mereka berada di tempat kami," katanya yang mengakui dia dan suami amat tertekan dengan pandangan orang ramai yang menuduh mereka gagal menjadi ibu bapa yang baik.

"Kami sedih dengan tohmahan sesetengah pihak termasuk media apabila ada beranggapan kami membelakangkan Tuhan dengan menyokong keputusan Mohd Ashraf menukar nama dan jantina dalam kad pengenalannya.

"Hakikatnya kami sekeluarga tidak pernah menyokong tindakannya dan amat terkejut bila dia membuat pembedahan menukar jantina sehingga kami pernah tidak mengakuinya anak," katanya.

Mak Yah mengakui dia menyedari Mohd Ashraf memiliki ciri-ciri kewanitaan sejak bayi lagi, namun terkejut apabila anaknya melakukan pembedahan jantina pada 2009 dan ketika itu dia dan suami menunaikan haji di Makkah.

"Kami berada di Makkah mengerjakan haji ketika itu dan sepanjang pengetahuan kami, dia bekerja di Putrajaya," katanya.

Menurutnya, Mohd Ashraf tidak memberitahu mereka mengenai ujian perubatan dan hormon dilakukannya di Pusat Perubatan Pantai di Kuala Lumpur dua tahun sebelum pembedahan itu.

"Disebabkan terlalu marah, kami bakar semua pakaiannya dan memberitahunya supaya jangan pulang ke rumah lagi, tetapi kami tahu dia kerap pulang, cuma bermalam di dalam keretanya tanpa masuk ke rumah," katanya.

Sementara itu, Abdul Aziz yang juga bekas tentera berkata, dia tidak mempunyai masalah mendisiplinkan anak, tetapi buntu menghadapi masalah membabitkan Mohd Ashraf.
"Adiknya pernah memotong rambutnya (Mohd Ashraf) seperti tentera, tetapi kami tetap melihatnya seperti seorang wanita, bezanya hanya rambut dia pendek.

"Saya menyedari kami perlu menangani masalah ini dan bukannya berterusan menafikannya kerana kami masih mempunyai Mohd Ashraf yang lama," katanya.

Menurutnya, masalah itu mungkin boleh dielak jika dia mendapatkan pandangan pakar mengapa Mohd Ashraf tidak mempunyai karakter lelaki ketika membesar.

"Suaranya tidak berubah menjadi garau ketika dia meningkat remaja dan gayanya berjalan juga seperti wanita, tetapi ketika itu saya tidak terlintas akan timbul masalah lebih besar," katanya Abdul Aziz berkata, jika kesilapan membesarkan anak menjadi punca Mohd Ashraf mahu menjadi wanita, dua anak angkatnya yang lebih tua sepatutnya menghadapi masalah sama.

"Anak angkat lelaki dan perempuan saya tidak mempunyai masalah, begitu juga adik lelaki dan perempuan Ashraf," katanya.

Meskipun mendengar mengenai kewujudan fatwa oleh Jakim yang membenarkan seseorang yang jantinanya diragukan menjalani pembedahan pertukaran jantina, Abdul Aziz berkata, dia tidak pasti bagaimana perkara itu boleh dilakukan kerana tiada garis panduan.

"Keputusan ujian perubatan menunjukkan dia mempunyai lebih banyak hormon perempuan berbanding lelaki. Bolehkah fakta ini menyokong permohonannya? Saya harap perkara seperti ini dijelaskan dengan terperinci dan layak diberikan pertimbangan," katanya.

Mohd Ashraf pula berkata, dia menerima keputusan Mahkamah Tinggi dan akan mengemukakan rayuan.

"Selagi ada ruang mengikut peruntukan undang-undang, saya akan merayu. Orang mungkin berharap saya diam terus atau mati, tetapi saya hanya mahu menjalani kehidupan yang aman," katanya- Metro

STONE : Untuk Mak Yah dan keluarga, harap banyak bersabar dalan menghadapi situai sebegini. Ingat lah setiap apa yang berlaku sudah ditentukanNya, kita sekadar melakonkan nya saja ... semoga Mak Yah tabah menghadapi dugaan Nya ...

Catatan Tahanan PSM - Dua Lokap Dua Neraka

Posted: 19 Jul 2011 06:37 AM PDT

Pada jam 6 petang 26 Jun 2011, bersama Jeyakumar Devaraj, Sarasvathy Muthu, A.Letchumanan, Choo Chon Kai dan seorang peserta yang buat pertama kali mengambil bahagian program kami, pemandu bas, kami tujuh orang dibawa ke lokap cawangan khas, sambil diiringi siren kereta polis.

Tapak kaki dijadikan kayu ukur. Dengan selipar yang ada, berulang-alik saya mengukur ruang bilik yang mengurung saya. Lebarnya 8 dan setengah "tapak kaki", dan panjangnya 23 dan setengah "tapak kaki" saya, bersamaan kira-kira luas 6 kaki lebar dan panjang 16 kaki.

Satu orang, satu lampu, satu lantai yang dipenuhi tahi tikus, satu katil kayu, satu mangkuk tandas ala-cangkung, satu paip air tanpa penyembur. Katilnya berdebu disebabkan balai polis yang masih dalam pengubahsuaian; baunya pelik disebabkan kebasahan simen. Senyap-sunyi, melainkan bunyi pintu di luar ketika dibuka, dan bunyi langkah yang bergema.

Tingkap besi tiga lapis, dengan lebar dua kaki dan panjang satu kaki menjadi hiasan tembok yang menghala ke luar. Terdapat satu lubang yang berbentuk panjang, seperti peti surat - pada pintu besi, kebetulan tingginya pada paras mata ketika saya berdiri. Saya akan berdiri di depan pintu, melegakan diri dari kehangatan kebasahan dalam bilik - melalui lubang tersebut.

Ia semacam waktu pejabat, 6 hingga 7 jam saya disoal-siasat pada waktu siang - antaranya pegawai cawangan khas tempatan dari Pulau Pinang, pegawai siasatan jenayah dari Bukit Aman. Mereka mengambil berat apakah aktiviti yang saya terlibat ketika berada di kampus, pernahkah saya melawat Kampung Perdamaian Selatan Thailand? Tempat pelancongan yang pernah saya kunjungi? Siapa yang rapat dengan saya dalam parti? Mengapa memilih PSM dan bukannya PKR atau DAP?

Orang seperti saya ni tak pasti pun nombor motorsikal saya - tak terdaya saya nak ingat bila, mana saya berjumpa dengan Jeyakumar, Sarasvathy, Choo Chon Kai buat kali pertama. Tiga kumpulan penyiasat tak jemu-jemu mengulangi soalan yang agak sama kepada saya. Ada kalanya mereka cuba memujuk saya, malah berkuliah tentang sejarah pembentukan negara versi Barisan Nasional.

"Tahukah kau, kemerdekaan Malaysia sangat bernilai. Ia diperolehi tanpa setitis darah daripada Tunku Abdul Rahman, tanpa diragut satu nyawa manusia." Pegawai dari Bukit Aman berteriak kepada saya dengan bahasa kantonis, "Tahukah kau, korang pergi demonstrasi, orang Kuala Lumpur akan kehilangan RM700 juta!"

Saya masih muda. Meruap-ruap kemarahan saya. Saya ingin balas, namun ditakdirkan tidak diberi peluang. "Dengar dulu kata saya, kau dengar dulu..." Sememangnya dia nak menekan, bukan untuk nak berbicara dengan rasional. "Betul tak kata saya? Betul tidak kata saya?" Saya hanya senyum bisu, dengan sikap "tak ambil pot".

Dua penjara; dua neraka

Kadang-kala saya berpeluang juga. Mereka ingin mengetahui perjuang Parti Sosialis Malaysia (PSM), maka saya bermula dengan isu gaji minima, disusuli pula masalah penswastaan perubatan, dan pendidikan percuma. "Berapa gaji ketua kamu yang paling tinggi rankingnya?" "17 ribu." "Berapa pula gaji anggota polis kelas paling rendah?" "800 lebih." "Bukankah jauh bezanya? 10% pun tak sampai!"

Dia pun bersetuju, memesan agar jangan lupa memperjuangkan kebajikan polis jika saya berkuasa satu hari nanti. "Perjuangan kamu ni tak salah, tapi demonstrasi jalanan tu salah-lah!"

Meskipun tempoh soal jawab agak panjang pada siang hari, malah diulangi soalan yang sama berkali-kali, sehingga membosankan. Namun ia lebih baik daripada kesepian pada waktu malam. Walapun penat juga dengan kerja mendidik polis (dalam isu dasar, hak asasi manusia), dan lapang juga selepas makan malam - namun tidak lena tidur saya pada waktu malam. Saya terjaga tiga jam sebelum waktu pagi, kerana kepanasan - dengan peluh yang membasahi seluruh tubuh saya.

Dulu saya ingat bilik lokap semestinya dingin. Selepas tahanan reman yang dipanjangkan tujuh hari, saya dimasukkan ke dalam lokap besi biasa. Saya gagal tidur kerana terlalu sejuk, berbanding lokap sebelumnya yang tertutup. Dua neraka sebenarnya. Tulang belakang saya amat sakit lantaran katil kayu. Selepas mandi dengan sabun (yang diperjuangkan kami), penantian yang tak terhingga menunggu di depan. Berulang kali, saya duduk, baring, atau bermundar-mandir dalam bilik - merenung, bercakap dengan diri sendiri.

Ini sebahagian daripada rekaan. Penangkapan dengan alasan yang tidak masuk akal, kemudian dikurung dalam bilik yang dahsyat keadaan kebersihannya - disoal-siasat dalam jangka panjang - oleh pegawai yang memainkan peranan berbeza, satunya cuba menekan, satu pula cuba berbaik-baik dengan kamu. Kemudian anda dikurungkan berseorangan dalam bilik - kesunyian dalam tidak tenteram - dan anda merasakan diri kamu tidak terdaya melakukan apa-apa.

Mendakwa rakan seperjuangan menikam dari belakang

Mereka provok dengan kata-kata yang sengaja mencungkil kemarahan anda, mencabar keyakinan dan kepercayaan anda, melunturkan semangat anda, mengadu domba antara kamu dengan rakan seperjuangan.


"Dari wajah Choo Chon Kai (gambar kiri), saya rasa dia orang yang licik, bukan seorang yang harus kau percayai. Dia mungkin tikam kau dari belakang, menuduh kesemua T-shirt tu milik kau!"

Sama ada T-shirt itu milik saya atau tidak, wajah orang pun kamu gunakan untuk berteori... "Sungguh hebat kau," ujar saya. Mereka asyik memesan, "Baik kau berfikir balik nanti!"

Ya, sudah saya menginsafi sebaik-baiknya. Walaupun penat dengan aktiviti dan organisasi parti sebelumnya, pernah juga timbul rasa malas dalam diri saya, dan tidak mahu berbuat apa-apa lagi. Lapangnya hidup saya dalam lokap, tapi saya gagal melakukan apa-apa, tak terdaya nak lakukan apa-apa. Saya akan mengingati perbezaan sedemikian, untuk menyuntik semangat supaya saya lebih berusaha dan lebih tekun. Saya tidak takut, saya menyertai PSM bukan kerana orang lain. Kami menyaksikan ketidakadilan dan ketidaksaksamaan dalam masyarakat, lantas kami melibatkan diri dalam perubahan.

Saya masih muda. Saya masih marah - tanpa sebab saya dilabelkan, kemudian polis menahan kami untuk 10 hari atas tuduhan memerangi Yang di-Pertuan Agong. Mereka cuba melemahkan kami, cuba menghukum kami untuk BN. Saya lebih marah kerana enam orang sahabat saya masih ditahan tanpa perbicaraan di bawah Ordinan Darurat. Mereka kehilangan kebebasan. Saya sangat marah.

Namun, saya sedar juga bahawa tiada lagi tempat untuk pembohongan di atas tanahair ini. Cahaya mentari bakal mencerahkan segala-galanya selepas subuh.

Baca: Orang baik ancam ketenteraman awam? Choo Chon Kai yang aku kenal...

*Soh Sook Hwa (gambar kanan) adalah graduan Universiti Sains Malaysia. Beliau pernah mencabar Akta Universiti dan Universiti Kolej (AUKU) kerana menyanggah perlembagaan, namun gagal. Beliau adalah AJK PSM dan Setiausaha cawangan Bayan Baru. Beliau ditangkap bersama 30 aktivis PSM yang lain pada 26 Jun 2011, dan dibebaskan selepas 10 hari. Kini enam orang aktivis PSM masih ditahan di bawah Ordinan Darurat. - Merdeka Review

UiTM, ramai lagi tokoh kalau nak buat anugerah, tolong jangan Anugerah Ibrahim Ali ... apa sumbangan dia? rajin buat repot polis ada la .....

Posted: 19 Jul 2011 03:51 AM PDT

Tindakan UiTM membuka pencalonan bagi Anugerah Ibrahim Ali kepada pelajar universiti itu yang membuktikan komitmen dan sumbangan mereka dalam memartabatkan bangsa Melayu dibidas pelbagai pihak.

Penubuhan anugerah itu datang daripada Datuk Ibrahim Ali sendiri dan hadiahnya juga ditaja oleh presiden kumpulan pendesak Melayu, PERKASA itu. Ia dianjurkan oleh Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (Impak)

Ahli parlimen Pasir Mas itu juga adalah bekas pelajar UiTM dan menuntut dari tahun 1971 hingga 1974.

Menurut Pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, yang pernah menjadi pensyarah di UiTM terdapat ramai lagi pemimpin yang jasa mereka lebih besar.

"Nama pemimpin lain lebih berhak. Arsyad Ayub, Ani Arope, Ishak Mohamad, Dr Awang Had Salleh, dan (bekas naib canselor UiTM) Ibrahim Abu Shah akan tersenyum bila mengetahui ada anugerah dinamakan atas nama Ibrahim Ali!" kata Tuan Ibrahim kepada Harakahdaily semalam.

Ketua Penerangan PAS itu berkata anugerah berkenaan akan terkubur kerana Ibrahim bukan orang yang dipandang tinggi oleh masyarakat.

"Penerima anugerah mesti berbangga dengan anugerah mereka. Jika sesuatu anugerah itu hanya mendatangkan cemuhan dan menjadi stigma kepada penerimanya, saya pasti anugerah itu akan gagal," katanya.

Berkongsi pendapat yang sama adalah setiausaha agung Pemuda MCA Chai Kim Sen yang kecewa dengan keputusan UiTM.

Katanya, Ibrahim tidak layak mendapat pengiktirafan seumpama itu.

"Ibrahim adalah individu kontroversi. Tindakannya dan kenyataannya gagal menyatukan masyarakat. Sebaliknya menjejaskan pembangunan negara dan perpaduan dan tidak harus dijadikan teladan bagi orang lain," katanya dalam satu kenyataan.

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


BARU KU TAHU MENGAPA AMBIGA DAN DAP PATUT KITA MUSUHI...

Posted: 19 Jul 2011 11:21 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

DATUK S.AMBIGA, waktu ini menjadi teramat popular sehinggakan mengatasi populariti PM dan ahli kabinetnya, bahkan tokoh ini dilihat lebih diperkatakan dari Ketua Pembangkang sendiri, DS Anwar Ibrahim.

Ini adalah kerana kejayaannya membawa Perhimpunan BERSIH 2.0 mencapai matlamat untuk berhimpun di Ibu Kota pada 09 Jul lalu. Hanya seorang wanita gigih dan berani seperti beliau telah membuatkan KPN terpaksa tampil di muka TV pada malam 09 Jul yang lalu seperti tampilnya `Pemegang Mohor Besar Raja-Raja' untuk mengumumkan Hari Raya. KPN tampil secara khusus untuk memberi `amaran keras' terhadap peserta-peserta BERSIH.

Hanya kerana wanita ini seorang sahaja, Ibu Kota lumpuh lebih kurang 2 hari sebelum dan semasa 09 Jul yang lalu. Seluruh dunia tertumpu kepada BERSIH pada waktu itu dan wanita ini mula disebut ramai orang. Begitulah hebatnya Datuk S.Ambiga.

Namun, media dan pencacai Umno berterusan memburukkan imej wanita ini. Paling bodoh apabila KM Melaka mengesyorkan agar beliau dikenakan tindakan menarik balik kerakyatannya. Timbul pula isu Datuk S. Ambiga itu seorang India berugama Hindu yang memimpin BERSIH pada 09 Jul lalu. Adakah sewaktu BERSIH 1.0 pada tahun 2007 yang lalu yang dipimpin oleh Syed Syahir seorang Melayu Islam, ketika itu Umno dan pencacainya menyokong BERSIH? Ertinya, bukan masalah India atau Hindu, tetapi puak mereka sememangnya amat gentar dengan BERSIH.

Puak-puak ini telah mula bermain dengan isu perkauman yang amat sempit. DAP juga turut menjadi mangsa tuduhan liar dan bodoh mereka. Apa salah Datuk S. Ambiga dan pemimpin DAP? Setelah saya teliti dari yang dicatatkan oleh seorang rakan di dalam FB beliau, rupa-rupanya Datuk S. Ambiga dan pemimpin DAP terlibat di dalam beberapa perkara yang menyentuh hak kita sebagai orang Melayu Berugama Islam.

Datuk S. Ambiga dan pemimpin-pemimpin DAP telah `terlibat' di dalam perkara-perkara berikut, patutlah puak mereka amat membenci Datuk S. Ambiga dan DAP. Jika begitu, memang patut kita pun sama membenci, jika tidak, kita akan dicop bodoh dan bahlul. Inilah `kesalahan besar' Datuk S.Ambiga dan pemimpin DAP terhadap kita:-
1. Siapakah yang menukar wang Royalti kepada wang Ehsan pada tahun 2000 apabila PAS berjaya merampas negeri Terengganu dari tangan BN dalam PRU 1999? (Negeri Terengganu itu majoriti penduduknya adalah Melayu)

2. Siapakah yang menghalang kerajaan kedua-dua negeri bermajoriti 95% Melayu (Kelantan dan Terengganu) menikmati hasil royalti Petronas, sedang negeri-negeri seperti Sabah dan Sarawak tidak dikenakan tindakan sama?

3. Siapakah yang menghalau peneroka bandar dikalangan orang Melayu di Kg Berembang (KL), Kg Plentong (JB), Kg Chubadak (KL), Kg Malaysia Tambahan (KL)?

4. Siapakah yang menghalau Melayu Pulau Pinang dengan helah pembangunan hingga mereka merempat ke Seberang Jaya dan Kedah Selatan?

5. Siapakah yang menggadai Tanah Rezab Melayu hampir 50% dari 3 juta hektar pada 1948 kepada 1.6 juta hektar pada 1997?

6. Siapakah yang membunuh orang Melayu kerana perbezaan fahaman politik di Kg Memali, Lubuk Merbau dan Hutan Aji?

7. Siapakah yang membolot saham AP untuk menantu dan kroni, sedang ia adalah hak setiap rakyat dibawah dasar DEB?

8. Siapa yang melingkupkan dasar DEB hingga milikan ekuiti Melayu tersekat kepada 18% pada 2000.

9. Siapakah pula yang memansuhkan DEB, dan diganti dengan dasar Liberisasi dan Model Ekonomi Baru yang mesra kapitalis dan anti subsidi?

10. Siapa yang menyelewengkan dana untuk orang Melayu yang miskin dalam program PPRT? Dari 54 billion yang diperuntukkan kepada orang Melayu hanya 2 billion sahaja yang sampai kepada orang Melayu, 52 billion lagi lesap di telan pentadbiran UMNO.

11. Siapa yang mengkhianat wasiat Raja-Raja Melayu menjelang kemerdekaan supaya tidak diserah bukit, gunung dan pulau kepada bukan Melayu?

12. Siapa yang mencipta krisis perlembagaan 1982 yang menyebabkan kuasa Yang DiPertuan Agung terhakis dan hanya sekadar menjadi rubber stamp Parlimen?

13. Siapa pula yang melucutkan kekebalan Raja-Raja Melayu pada awal 1990-an?

14. Siapa yang menggelarkan rajanya 'NATANG' bila namanya ditolak sebagai Menteri Besar Terengganu selepas PRU12 yang lalu?

15. Siapakah yang mengubah sempadan kawasan undi majoroti Melayu bila Melayu sendiri menolak Umno dalam PRU 1999 dan tidak menambah kerusi Parlimen di Kedah, Kelantan dan Terengganu pada persempadanan semula tahun 2002?

16. Siapa yang melanggar peruntukan Perlembagaan mengenai hak-hak istimewa orang Melayu untuk mendapat biasiswa?

17. Siapa yang menukar biasiswa kepada pinjaman PTPTN dengan kadar 4%?

18. Siapa yang mencemar bahasa Melayu dengan istilah-istilah "infotainment", "boulevard", "presint", "bajet" dan lain-lain?

19. Siapa yang menukar bahasa pengantar dari bahasa Melayu kepada bahasa Inggeris dalam pembelajaran Sains dan Matematik pada ketika jurang pendapatan bandar-luar bandar semakin melebar?

20. Siapa yang mencadangkan syarat wajib lulus Bahasa Inggeris untuk SPM dan bahasa pengantar Inggeris di universiti-universiti?

21. Siapa yang jual air kepada negara jiran dengan harga 3 sen 1000 liter, dan jual balik kepada rakyatnya sendiri dengan harga 80 sen 1000 liter?

22. Siapa yang serah blok minyak kepada negara Brunei tanpa persetujuan DUN, Parlimen atau YDPA?

23. Siapa yang cuai menjaga tanahair sendiri hingga Pulau Batu Putih dan Singapura terlepas ke negara orang?

24. Siapa yang menghapuskan tulisan jawi dari diajar di sekolah-sekolah dalam tahun 1960an dahulu?

25. Siapa yang kata Sekolah Agama Rakyat (SAR) tempat melahir militan dan ekstrimist Islam dan mengwar-warkan perkataan "Sindrom Qiamulail" kepada anak-anak yang bersekolah ketika itu?

26. Atas alasan itu, siapa yang menghentikan geran perkapita kepada SAR hingga menyebabkan sebahagian institusi pendidikan agama hidup segan, mati tak mahu atau setengahnya berkubur tanpa nesan?

27. Siapa yang mencadangkan pelan pembangunan Kg Baru Kuala Lumpur hingga membuka milikan kepada 40% bukan Melayu?
Link
28. Siapa yang kekang akta-akta maklumat, Auku dan pandangan kedua orang Melayu supaya orang Melayu senang diperbodohkan?

29. Siapa yang naikkan harga petrol, diesel dan barangan asas kepada ketika Melayu adalah golongan majoriti yang miskin di negara ini?

30. Siapakah pula yang memperbodohkan dirinya konon mengaku Melayu sedang nama Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR) dibuang dan diguna bahasa penjajah UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION (UMNO)?/Sumber: FB Seligi Alpha

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Tak sabaq nak tengok video polis Msia yang lemah lembut

Posted: 19 Jul 2011 09:02 PM PDT

Oleh SERIKANDI MUJAHIDAH

SM nak juga komen sikit pasal polis nak siarkan video yang nak memaparkan bahawa polis-polis Malaysia semua lemah lembut dan lebih lembut dari orang lembut. Dan nak buktikan pada rakyat bahawa orang-orang yang terlibat dengan himpunan harrrram bersih 2.0 tu telah mengkasari polis-polis.

Hairan juga..kenapa perlu ambil masa nak siarkan…lebih baik terus saja..kerana rakaman himpunan bersih 2.0 tentunya ada dalam simpanan. Nak yang lebih canggih..kenapa tak buat live saja…supaya rakyat tengok betapa berbudi bahasanya polis-polis Malaysia yang menjadi tunggangan UMNO hamprak tu!!!

Read More / Baca Lagi >>

'I have never been so contemptous of govt' – Samad Said

Posted: 19 Jul 2011 09:00 PM PDT

'I have never been so contemptous of govt' – Samad Said
KUALA LUMPUR - National laureate A Samad Said said he had never felt so much contempt for the present government as he was currently.
"Never before I felt so disgusted at the government," Samad told the audience at the launch of the 'Yellow Saturday' campaign at PAS's centre in Taman Melewas last weekend.

The award-winning veteran poet, affectionately known as Pak Samad among the Malaysian public, described the police's handling of the peaceful demonstrators as 'bengis' (fierce), and this he said had led to Malaysians continuously condemning the Barisan Nasional and police brutality.

He hit out at UMNO leaders who defended the police action during the massive rally for electoral reforms called by Bersih on July 9, which saw some 50,000 people defying a lockdown in Kuala Lumpur.

"Their words have hurt Malaysians deeply and I believe UMNO-BN will be buried in the 13th general election," he told the crowd.
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH 2.0 Perlu Masuk Kampung Dan Desa

Posted: 19 Jul 2011 08:59 PM PDT

Oleh: mohdnoorawang

"BERSIH 2.O. (7.O9.2011).  Perhimpunan bersih dan baju kuning berlogokan BERSIH DAN TUNTUTANNYA perlu disebarkan kepada penduduk luar bandar desa dan kampong. Impak BERSIH 2.0 hanya terhad di kawasan bandar. Momentum perhimpunan BERSIH 2.0 perlu diteruskan oleh pakatan rakyat dengan kerjasama ahkijawantankuasa BERSIH 2.0 bersama 62 ngos yang bergabung dalam BERSIH 2.0.

Penduduk luar bandar kurang maklumat tentang BERSIH 2.0. secara telus dan benar. Tidak ditipu oleh media tv dan media cetak yang jahat dan otak lembu.
Kita bersetuju cadangan setiausaha publisiti DAP  Teo Nie Ching agar BERSIH 2.0 dan tuntutannya disebarkan dan diterangkan secara jelas kepada penduduk luar bandar kampong dan desa. ( petikan ucapan YB Teo Nie Chin dalam malaysiakini).
Perhimpunan BERSIH 2.0 bersama dengan 62 ngos mahu kan pilihanraya yang adil dan bersih. Dukacita dan amat malang kerajaan BN/UMNO dengan menggunakan polis sebagai keldai kerajaan BN/UMNO.
Read More / Baca Lagi >>

Demokrasi di Malaysia makin pincang

Posted: 19 Jul 2011 08:45 PM PDT

Ahli parlimen merupakan wakil yang dipilih oleh rakyat untuk menyampaikan pandangan dan masalah mereka. Konsepnya wakil yang dipilih ini adalah pekerja untuk rakyat dan rakyat adalah tuannya. Seharusnya wakil yang dipilh oleh rakyat ini memainkan peranan penting dalam membawa isu-isu dan masalah-masalah rakyat.
Namun ada sesetengah wakil rakyat ini membalas pengharapan rakyat dengan mengkhianati amanah yang diberi. Mereka membolot harta rakyat sesuka hati mereka demi kepentingan peribadi. Membina mahligai berjuta-juta ringgit di saat ramai rakyat di sekeliling rumah mereka menanti saat rebah ke bumi. Berbelanja kelengkapan peribadi ribuan ringgit di saat ada rakyat menjadi peminta sedekah yang mencari sesuap nasi untuk anak di rumah.
Kos kehidupan yang meningkat dan kenaikan harga barang lebih menghimpit golongan miskin ini. Kajian yang dilakukan mendapati pendapatan isirumah di bawah RM 2000 boleh dikatakan sebagai golongan miskin.
Dalam keghairahan mengejar status negara maju namun Malaysia masih mempunyai jurang pendapatan yang besar. Ibarat pepatah Melayu menyebut 'menang sorak kampung tergadai'. Lebih parah apabila budaya rasuah dan ketirisan wang telah menyebabkan negara rugi berbilion ringgit. Malah rasuah juga berlaku kesan daripada demokrasi yang cacat. Demokrasi Malaysia masih bersifat sempit dan belum matang sepenuhnya.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Momentum Bersih perlu diteruskan

Posted: 19 Jul 2011 08:43 PM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Julai: Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor bersetuju dengan keputusan mesyuarat Pimpinan Pakatan Rakyat di Petaling Jaya baru-baru ini yang menegaskan keperluan untuk terus menggerakkan agenda dan momentum Bersih sehingga kepada masyarakat luar bandar.
Ketuanya, Hasbullah Mohd Ridzwan (gambar) berkata, ini kerana banyak lagi maklumat dan tuntutan Bersih tidak sampai kepada mereka sehingga masyarakat luar bandar tidak berapa ambil peduli tentang perkara tersebut.
"Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor merasakan pimpinan Pakatan Rakyat di semua peringkat perlu menggerakkan usaha bersama secara bersepadu untuk menangani permasalahan ini dan tidak lagi membiarkan masyarakat luar bandar ini berterusan dibuli dan dipergunakan Umno dan Barisan Nasional," ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.
Read More / Baca Lagi >>

Dah terlondeh : 'Impak terlepas pandang, anugerah hanya cadangan'

Posted: 19 Jul 2011 08:42 PM PDT

UiTM belum membuat sebarang keputusan berhubung cadangan presiden PERKASA supaya Anugerah Ibrahim Ali diberikan kepada pelajar universiti itu yang membuktikan komitmen dan sumbangan mereka dalam memartabatkan bangsa Melayu.

NONEMenurut naib canselornya, Datuk Profesor Sahol Hamid Abu Bakar UiTM tidak memilih nama ataupun membuat sebarang cadangan anugerah berkenaan.

"Anugerah dicadangkan oleh Datuk Ibrahim Ali sendiri tetapi sebelum (sesuatu) anugerah boleh diberi, ia perlu dibawa ke Senat dan Lembaga. Saya hanya minta membawanya untuk diputuskan.

"(Jika) setuju baru bawa untuk endorsement Lembaga. Proses bukan mudah dan mengambil masa (yang lama)," kata Sahol Hamid dalam laman Facebooknya.

Menurut beliau senat UiTM adalah badan yang kuat dan berkecuali dan mereka yang bakal menentukan sebelum sesuatu anugerah boleh diberikan,
Read More / Baca Lagi >>

Mengapa Polis Pegang Sesuatu (Senjata?), Menutup Ala Koboi Semasa BERSIH 2.0?

Posted: 19 Jul 2011 08:06 PM PDT

P/s: Gambar dan Video ini tidak akan sesekali tersiar di mana-mana media milik kroni regim BN.

Post Bersih : A special note to July 9

Posted: 19 Jul 2011 07:57 PM PDT

Thousands upon thousands,
Marching, walking, wheeling
together.
A familiar strain - Negaraku.
We stop. Stand in reverence
A flag waves in our hearts
We sing -
My country.
Yes, it's the mine of all of us.
Pride. Elation.
We walk walk walk together.
The police - they stand
In angry gear;
Beastly batons,
Menacing tanks,
Aiming straight at us
guns loaded with terror-smoke.
A leader emerges
"All sit!", he exhorts
"Semua duduk!",
His voice is echoed by others
mini-leaders ; the concerned;
thousands follow -
a sea of squatting citizens,
hopeful - ever hopeful,
that the guards will part,
and the sea of us
will flow.
A voice is heard –
we want peace
Softly at first
then stronger
We join
"We want peace"
We chant we chant
The quiet strength builds
Peace - yes, that's what we want
Bang! Bang! Bang!
They aim for us
Without warning
The anger is shot out at us
The us that has asked for peace;
why do they hate us?
why are they so angry?
Smoke - bitter, burning smoke
Searing; stinging; tearing
Everywhere!
Oh God - in my eyes,
my throat
my mouth,
my lungs
It burns, it burns!
Run - we try to run
Scrambling;
Screaming for salt
Water
Mercy.
Eyes shut,
Arms reaching out for help
Someone hands the salt
Water is thrown
We choke
and gag.
The heavens
thank God for the heavens
and the rain pouring down
in solidarity
with the mass of people
united for peace,
attacked for it.
- Katrina Jorene Maliamauv was among the participants at the BERSIH 2.0 rally who were shot at from multiple directions by teargas, right after they started singing "we want peace". Along with hundreds of other people,  she sought shelter in the grounds of Tung Shin and Chinese Maternity Hospital, where she witnessed in horror as teargas and water cannons were fired straight into the compound, and police employing brutal force stormed in and arrested peaceful ralliers.

She asks - what kind of a government shoots tear gas at unarmed citizens, sitting on the ground, asking for peace?

Nazri’s Nonsense!

Posted: 19 Jul 2011 07:51 PM PDT

Nazri's Nonsense!At times, Minister in the Prime Minister Department, Nazri Abdul Aziz, is capable of making very profound statements and at other times he excels in uttering the most pitiful and pathetic!
Below are some of his comments on the continued unjust detention of six Parti Sosialis Malaysia (PSM) members (taken from the online portals a day ago).
It has been adapted into a conversational form so that the reader can easily detect where and when the Minister's intellect deserted him.
(NAZ= Nazri Abdul Aziz; MP: Member of the Public)
NAZ: "The six were suspected of reviving Communist ideology which had been banned in Malaysia."
MP: Till today police have not been able to provide any evidence to prove that they are right in their suspicion which itself is very suspect.
Read More / Baca Lagi >>

Video - Batin Sidin: "Where is my country ?"

Posted: 19 Jul 2011 07:49 PM PDT

NGO Amanah Ku Li vs Perkasa Braheng Ali

Posted: 19 Jul 2011 07:41 PM PDT

Nampaknya Ku Li MP Gua Musang (Umno) akan tiarapkan ngo Perkasa kepunyaan Braheng Ali.Ku Li dah tubuhkan satu NGO baru Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH) yang diketuai Ku Li.

Dulu Ku Li tubuh parti semangat 46 akhirnya parti tu dah berkubur tanpa batu nesan.Rais Yatim masa tu berada dalam kem Ku Li dan mahu bakar jambatan Umno tapi akhirnya Rais Yatim pun turut lari masuk Umno balik bersama Ku Li dalam Umno.
Read More / Baca Lagi >>

UMNO Masih Terbawa-bawa Politik Zaman Purbakala

Posted: 19 Jul 2011 07:39 PM PDT


Saya mengikuti perkembangan yang berlaku di Kedah iaitu yang melibatkan isu arahan penutupan pusat-pusat hiburan sepanjang bulan Ramadhan.

Seperti biasa, media massa yang dimiliki oleh UMNO terus menerus menghentam PAS dan melaga-lagakan di antara pimpinan Pakatan Rakyat dalam isu ini. Utusan Malaysia yang menjadi lidah rasmi UMNO pula mengambil kesempatan untuk membina keyakinan palsu di benak pembaca dengan tajuknya PAS Tunduk Kepada DAP.

Saya kira UMNO sudah lupa bahawa mereka sendiri yang meluluskan Enekmen Hiburan Dan Tempat-tempat Hiburan 1997 yang mana di dalam dalam Jadual C, muka surat 150 dinyatakan dengan jelas syarat am no.8 seperti berikut:

… Jenis-hiburan yang tersebut di atas tidak boleh diadakan pada bulan Ramadhan atau pada hari Jumaat (iaitu, antara jam 6 petang hari Khamis dan jam 2.30 petang hari Jumaat)kecuali izin bertulis daripada Pihak Berkuasa Negeri diperolehi.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Ku Li Tubuh AMANAH Kerana BERSIH 2.0

Posted: 19 Jul 2011 07:38 PM PDT

Pada Jumaat ini, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) akan melancarkan satu pergerakan baru yang dinamakan Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH), menurut Free Malaysia Today.

Mungkin akan ada yang mengatakan bahawa ini adalah sebagai tindak balas kepada perhimpunan BERSIH 9 Julai 2011 atau kejayaan BERSIH telah memberikan inspirasi kepada orang-orang tertentu supaya mengambil langkah ini. Sekarang, sebelum ada sesiapa membuat kesimpulan, AMANAH sebenarnya sudah ada di dalam kad sejak tahun lepas dan ia merupakan satu idea yang bukan sahaja mengambil masa yang lama untuk membuatnya tetapi juga sudah lama dinanti-nantikan. Read More / Baca Lagi >>

Balesungkawa : Perjalanan terakhir Dr Lo' Lo'

Posted: 19 Jul 2011 07:35 PM PDT

"IBU berpesan kepada kami adik-beradik, jangan sesekali dia dilupakan selepas ibu kembali ke rahmatullah.
"Ibu suruh ingat dia, kenang dia, terlalu banyak saat-saat bahagia kami bersama ibu, namun sekarang semua sudah tiada," kata Fawwaz, anak kedua Allahyarhamah Dr Lo'Lo' Mohd Ghazali, Ahli Parlimen Titiwangsa yang meninggalkan kita semua 10.13 malam 17 Julai 2011, selepas bertarung dengan penyakit kanser paru-paru selama dua tahun.
Dr Lo'Lo' pergi menghadap Allah Rabbul Jalil, meninggalkan suami Dr Aminuddin Hamid Karim dan empat anak. Dua lelaki dua perempuan.
Anak sulung, Mawaddah, 30, Fawwaz, 28, Sakinah, 26 dan yang bongsu Farhan, 25.
"Semalam ayah agak terkesan selepas ibu pergi, tetapi alhamdulillah, pagi ini sudah boleh terima," Fawwaz meneruskan ceritanya kepada penulis sewaktu bertemu dengannya di Masjid al-Akram, Kampung Datuk Keramat.
Read More / Baca Lagi >>

Gerakan wants ban revoked officially

Posted: 19 Jul 2011 07:32 PM PDT

Its Youth chief believes only the state executive council can decide on this matter and not PAS president Abdul Hadi Awang.
ALOR SETAR: The PAS-led Kedah government has not officially revoked the blanket Ramadan ban on entertainment outlets in the state, as many would have believed.
Kedah Gerakan Youth wing chief Tan Keng Liang wants the state executive council to do just that in its weekly meeting today.
Tan also wants the state government to revoke the ban without any unfair conditions attached.
"We are waiting to see whether the state executive council tomorrow will revoke the ban officially without any conditions.
"It will be unfair for the state government to impose conditions on the entertainment outlet operators," he told FMT yesterday.
Read More / Baca Lagi >>

Post Bersih : Ku Li backs Bersih’s demands

Posted: 19 Jul 2011 07:31 PM PDT

The Umno veteran has put himself on a collision course with his party which regards Bersih 2.0 as illegal.
VIDEO INSIDE
PETALING JAYA: Umno veteran Tengku Razaleigh Hamzah backed Bersih 2.0′s call for electoral reforms, describing them as "fair demands".
This puts him on collision course with the party's official line, which deems the polls watchdog as illegal and insisting that the country's election system is clean.
While many of his party members including Prime Minister Najib Razak are hellbent on demonising Bersih, the Kelantan prince said the demands made by the loose coalition of 62 NGOs should be heeded if the present administration genuinely advocates justice and fairness.
"I don't know what their intentions are. I don't know them personally but as a democrat… given that Umno itself had vowed to protect democracy in this country, it is a must to consider all their demands," he told a press conference in Gua Musang on Sunday.
Read More / Baca Lagi >>

Doctored image by NST worst case of 'journalistic chicanery'

Posted: 19 Jul 2011 07:27 PM PDT

Doctored image by NST worst case of 'journalistic chicanery'PETALING JAYA - DAP advisor Lim Kit Siang said senior editorial and management staff of UMNO-owned New Sunday Times and Berita Minggu must be held responsible over the publication of a false photograph which they claimed was PAS member who turned up at the Bersih rally armed with a knife.

Describing the papers' act as "a base and lowly act of irresponsibility", Lim said they had broken all rules of journalism.

"It is a violation of all the basic tenets of journalism of truth, fair play and responsibility for New Straits Times through the New Sunday Times and Berita Minggu to commit such a blatant and flagrant breach of journalistic ethics – a base and lowly act of irresponsibility not only to the profession of journalism but also a great disservice to the plural Malaysian nation-building," he said in a statement.
Read More / Baca Lagi >>

Najib censors the world's most prestigious news magazine

Posted: 19 Jul 2011 07:27 PM PDT

Najib censors the world's most prestigious news magazine - John MalottIt's all over the Internet. The Malaysian Government has censored The Economist, the world's most respected and distinguished journal.
Why?
Because it did not like what The Economist reported.
Question.  How many people in Malaysia read The Economist?
According to The Economist website, it is 10,477. That is their circulation in Malaysia. Out of a nation of 28 million.
A new question.
How many people in Malaysia now know that Najib and Company took their black markers to The Economist? And hosw many Malaysians now want to read – and have read -- what The Economist said?
Answer. Thanks to the Internet, in Malaysia, it is now probably 100,000 -- 200,000 -- or even more who know what The Economist said.
Read More / Baca Lagi >>

The age of Flash Crash and HFT: Trends for EPF, others to be wary of

Posted: 19 Jul 2011 07:26 PM PDT

The age of Flash Crash and HFT: Trends for EPF, others to be wary of"Markets are purely about Speculations. There is no more such thing as Investing in the markets. It is just Speculation on different timeframes. "
This is the truth, the real truth and nothing but the market truth. Those who have headed the currency or money desks in the big foreign banks will tell you, life sometimes is like a Datuk T sex video plot. You have to think of moves and how to generate waves in order to make big killings!
Now, in these tech-boosted days, speed or High Frequency Trading is the new leading-edge, special weapon of the big boys versus the small boys. To some of the older folk in the market, this is is Cheating! It used to be called front-running, but tell it to the Gen Y geeks!
Just like derivatives are made of nothing and yet they dominate the world's financial markets, HFT is now part of this new fuzzy-wuzzy hi-speed landscape. Life is indeed getting scarier by the moment or in HFT terms - by the nano second or even pico-second!
Read More / Baca Lagi >>

Amizudin: Saya tetap lawan, tak terkejut arah bayar Rais RM400,000

Posted: 19 Jul 2011 07:24 PM PDT


KUALA LUMPUR, 20 Julai — Amizudin Ahmat yang semalam diarah membayar Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr. Rais Yatim RM400,000 berhubung satu artikel berkaitan dakwaan merogol pembantu rumah Indonesia berkata, beliau tidak terkejut dengan keputusan itu, sebaliknya menegaskan akan "terus lawan."
"Saya akan terus lawan. Saya akan meneruskan perjuangan... akan membuat rayuan," kata Amizudin ketika dihubungi The Malaysian Insider malam tadi.
"Sebenarnya saya tidak terkejut dengan keputusan ini... jumlah RM400,000 yang diarah dibayar pak menteri (kepada Rais)," kata beliau.
Pengendali laman sharpshooterblogger.blogspot.com ini menambah, keputusan mahkamah mengarahkannya membayar RM400,000 juga tidak akan menghalangnya daripada terus menyiarkan tulisan-tulisan kritikal mengenai pemimpin-pemimpin kerajaan.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Kenapa saya menyokong Bersih 2.0

Posted: 19 Jul 2011 07:21 PM PDT

Bersih 2.0 bukan sebuah pertubuhan sebagaimana yang didakwa oleh pihak Umno dan BN kononnya Bersih adalah sebuah pertubuhan haram yang tidak berdaftar dengan ROS, sebaliknya Bersih 2.0 adalah satu kempen yang digerakkan oleh sekurang - kurangnya 62 Ngo yang bergabung untuk menuntut pemulihan sistem demokrasi dan pengurusan pilihanraya yang adil dan telus.
Kempen ini berpaksi kepada 8 tuntutan yang telah dikemukakan kepada pihak berkenaan samaada kerajaan mahupun pihak SPR. Apa yang lebih penting juga ialah 8 tuntutan mesti difahami dan diperjuangkan oleh rakyat demi masa depan negara dan kepimpinannya. 8 tuntutan itu ialah :
Bersihkan Senarai undi
Mereformasikan undi pos
Penggunaan Dakwat Kekal
Masa kempen minima 21 hari
Akses media yang bebas dan adil
Kukuhkan Institusi awam
Hentikan rasuah
Hentikan politik kotor
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Makcik BERSIH cuba sembunyikan dirinya...

Posted: 19 Jul 2011 07:19 PM PDT

Sebelas hari setelah diangkat sebagai wirawati kerana pembabitannya dalam perhimpunan BERSIH 2.0, Makcik Anne Ooi kini cuba menyembunyikan dirinya.

Ooi, 65, berkata beliau terpegun dengan tumpuan orangramai setelah laman Facebook yang didirikan untuknya telah mendapat lebih 40,000 peminat atau mereka yang menyukainya.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Economist akan siasat tapisan BERSIH 2.0

Posted: 19 Jul 2011 07:17 PM PDT

NONEMajalah antarabangsa The Economist akan menyiasat tapisan atau suntingan Kementerian Dalam Negeri ke atas keluaran terbarunya berhubung laporan perhimpunan BERSIH 2.0 kata pengurus jenamanya Caroline Marrows.

"Kami akan siasat dakwaan itu," katanya kepada Malaysiakini menerusi email.

"Saya boleh sahkan sebarang bentuk tapisan dalam The Economist di Malaysia minggu lalu bukan kerja kami sendiri. Namun buat masa ini, kami tidak mahu mengulas lanjut."

Marrows juga berkata majalah mingguan itu juga tidak akan membuat sebarang spekulasi berhubung motif kerajaan Malaysia membuat tapisan itu.

Kementerian Dalam Negeri telah menghitamkan beberapa bahagian dalam laporan majalah antrabangsa yang berpangkalan di London itu pada edisi 16 Julai berhubung perhimpunan BERSIH 2.0.

Laporan, 'Political affray in Malaysia: Taken to the cleaners', menunjukkan beberapa ayat dihitamkan dengan pen penanda berdakwat kekal.
Read More / Baca Lagi >>

Tukar jantina: Ashraf ‘rela dibunuh jika itu penyelesaian terbaik’.....apa punya orang dia ni..!!!

Posted: 19 Jul 2011 07:16 PM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Julai — Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz yang gagal menukar nama dan status jantina dalam MyKad kepada Aleesha Farhana selepas ditolak Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu mengakui tertekan dengan pandangan negatif masyarakat terhadapnya.
Bagaimanapun kata Ashraf (gambar), 25, ia tidak akan mematahkan semangatnya untuk terus memperjuangkan hasratnya itu.
Sambil menyatakan mahu membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah itu, dalam sebak, Ashraf yang lebih mesra dipanggil "Aleesha" berkata, jika masyarakat tidak dapat menerima keadaannya berdasarkan pelbagai kutukan dan hinaan yang diterima termasuk menerusi laman sosial Facebook, dia rela dibunuh jika itu penyelesaian terbaik.
Read More / Baca Lagi >>

The Bersih trap Muhyiddin sprung for Hisham and the police

Posted: 19 Jul 2011 08:34 AM PDT

The Bersih trap Muhyiddin sprung for Hisham and the policeWhen Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin called on the police to promptly show video footage from the July 9 Bersih rally so as refute the opposition's claims of police brutality he also laid out for all to see the plot of the story BN will now spin.
"They should understand that when police are faced with a situation involving large crowds, they will have to act wisely. What the opposition and the alternative media have shown through channels such as YouTube and so on, are pictures of alleged brutalities," Bernama reported Muhyiddin as saying.
DPM makes his move
And the plot of the story goes a little like this, as forecast by Muhyiddin.
"But they did not show pictures of how there maybe acts of provocations, stone pelting, and the demonstrators taunting the police. They are human, police are human too. What is important is the fact that the police had exercised sufficient discipline and adopted a defensive approach; it's they (demonstrators) who had acted excessively."
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT