Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Polis tidak tembak gas pemedih mata dan meriam air ke Hospital Tung Shin ..BETUL KE..???

Posted: 12 Jul 2011 08:55 AM PDT

3 Video diakhir entry sebagai jawapan kepada Menteri dari Barisan Nasional ini..

Menteri kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata polis tidak menembak gas pemedih mata dan meriam air ke arah Hospital Tung Shin ketika menyuraikan perhimpunan BERSIH 2.0 pada Sabtu lalu.

Katanya, dakwaan yang berlegar di Internet berhubung tembakan kearah hospital tersebut adalah tidak benar dan perkara itu telah disahkan dengan hospital berkenaan.


Katanya, polis menembak gas pemedih mata itu ke arah jalan besar dan asap berkenaan mungkin dibawa angin ke arah hospital berkenaan.

"Tetapi mereka tidak membidik ke arah hospital," katanya lagi kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat dengan lembaga pengarah Hospital Tung Shin hari ini.

Katanya lagi, polis juga membidik tembakan meriam air pada arah 45 darjah dari jalan utama.

Ditanya mengenai video dan gambar-gambar yang dimuatkan oleh pengguna web di Internet, Liow meminta wartawan supaya jangan menunjukkan bahan berkenaan untuk menyoalnya semula.

"Apa yang paling penting, individu yang bertanggung jawab ke atas hospital telah mengesahkan bahawa polis tidak menembak gas pemedih mata atau meriam air ke dalam (perkarangan) hospital," kata timbalan presiden MCA itu lagi.

Dalam sidang media sama, pengerusi lembaga pengarah Tung Shin, Ng Beh Tong turut berkongsi pandangan menteri berkenaan.

Katanya, pentadbiran hospital itu telah memberikan taklimat kepada lembaga hospital pagi ini berhubung insiden yang berlaku pada hari perhimpunan tersebut. - Malaysiakini
MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Ambiga : BERSIH 2.0 tiada kaitan dengan Facebook desak Najib undur

Posted: 12 Jul 2011 09:59 PM PDT

Oleh Shannon Teoh
July 13, 2011

KUALA LUMPUR, 13 Julai — Kepimpinan Bersih 2.0 mengulangi ia tidak bertindak atas kepentingan Pakatan Rakyat semata-mata, sekali gus menolak ada kaitan dengan inisiatif menerusi laman sosial Facebook yang menggesa Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatan ekoran perhimpunan Sabtu lalu.

Dalam temu bual dengan Wall Street Journal, Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan (gambar) berkata, gabungan pimpinannya tiada sebarang kaitan dengan inisiatif itu yang sehingga kini telah menarik sokongan lebih 170,000 yang mahukan Najib berundur.

Najib dilantik sebagai perdana menteri keenam pada April 2009.

"Kami tiada kaitan dengan (usaha) itu. Ia tidak pernah dan tidak pernah menjadi hasrat Bersih agar perdana menteri meletakkan jawatan. Sebagaimana saya telah katakan, kami mahu bekerja dengan perdana menteri dan kerajaannya untuk mengadakan sistem pilihan raya yang lebih baik," kata Ambiga.

Selepas kejayaan menarik lebih 100,000 sokongan, inisiatif yang sama sedang diusahakan untuk mendesak Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein meletakkan jawatan. Satu lagi kumpulan mahu mengumpul satu juta atau lima juta sokongan bagi meminta Najib meletakkan jawatan.

Najib dan Hishammuddin masing-masing merupakan presiden dan naib presiden Umno.

Ambiga juga memberitahu Wall Street Journal bahawa beliau tidak melihat akan ada banyak lagi perhimpunan susulan meskipun PAS, komponen Pakatan Rakyat bercadang mengadakan satu lagi perhimpunan jika kerajaan mengabaikan tuntutan pembaharuan sistem pilihan raya.

"Saya tidak melihat ia akan berlaku dalam waktu terdekat," kata bekas presiden Majlis Peguam ini.

Semalam, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu tidak menolak kemungkinan perhimpunan Bersih 3.0. Perhimpunan pertama diadakan pada akhir 2007.

Malah Ambiga juga menafikan tanggapan bahawa usaha mereka mengadakan perhimpunan Bersih hanya kerana kepentingan Pakatan Rakyat.

"Tidak adil sama sekali," kata beliau yang sebelum ini pernah menekankan bahawa pihaknya juga telah mempelawa kepimpinan Barisan Nasional (BN) menyokong usaha mereka.

"Kami telah mempelawa kesemua parti politik termasuk BN agar menyokong kami. Bagaimana anda boleh kata usaha menuntut pilihan raya adil dan bebas hanya bagi pembangkang? Ia untuk setiap orang. Ahli-ahli Pakatan Rakyat juga rakyat negara ini. Apakah mereka tidak berhak untuk menyokong satu pergerakan bagi pilihan raya yang adil dan bebas?" katanya.

Ia laporan kritikal yang terbaru selepas tulisan yang sama dibawa oleh Jakarta Post dan Straits Times masing-masing dari Indonesia dan Singapura semalam.

Penganjur mendakwa bahawa perhimpunan Bersih 2.0 telah disertai sekitar 50,000 orang tetapi ia dinafikan oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar yang mengatakan bahawa ia hanya menghimpunkan 6,000 orang.

Wall Street Journal, akhbar bisnes antarabangsa berkata kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak mencetuskan persekitaran "takut dan menekan", yang akhirnya mengakibatkan penentangan terhadap perdana menteri itu yang mengambil alih jawatannya April 2009 daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ambiga juga berkata, Bersih 2.0 hanya menuntut pembaharuan sistem pilihan raya, bukannya perubahan kerajaan yang memerintah sebagaimana disaksikan di rantau Timur Tengah dan di beberapa negara dunia Arab. TMI

BERSIH 2.0 : Mengapa Umno gerun dengan Bersih?

Posted: 12 Jul 2011 07:09 PM PDT

Hari ini merupakan hari keempat selepas perhimpunan BERSIH 2.0. Gambaran terhadap perhimpunan tersebut semestinya masih segar dalam minda kebanyakan rakyat Malaysia.

Secara kasarnya, terdapat dua kumpulan yang berbeza pendapat terhadap perhimpunan yang menuntut piliha nraya yang bersih dan adil, yakni kumpulan yang menyokong tuntutan BERSIH 2.0, sama ada yang telah melaungkan "Hidup, hidup; hidup Bersih" dengan bersemangat dalam perhimpunan itu ataupun mereka yang menyambut baik tuntutan tersebut namun tidak dapat menyertai perhimpunan itu kerana sebab tertentu.

Manakala satu lagi kumpulan yang memihak kepada pihak berkuasa yang telah memburukkan perjuangan BERSIH 2.0 dengan mengaitkannya dengan pelbagai dakwaan yang tidak masuk akal - BERSIH 2.0 didalangi oleh ideologi komunis dan Kristian untuk memecah-belahkan orang Melayu dan ketidak-tenteraman akibat daripada perhimpunan BERSIH 2.0 sehingga menyebabkan peniaga dan pemandu teksi mengalami kerugian.

Saya cukup yakin bahawa ramai pembaca tidak memahami dengan mendalam akan semua tuntutan BERSIH 2.0. Hal ini boleh dijelaskan dengan usaha memburukkan gabungan BERSIH 2.0 yang secara langsung telah mengaburkan tuntutan mereka.

Semua dakwaan yang dilontarkan ke atas gabungan dan perhimpunan BERSIH 2.0 sememangnya perlu dikaji satu per satu agar lapan tuntutan BERSIH 2.0 tidak dilenyapkan oleh mereka yang mempunyai tujuan tertentu.

Semestinya mereka ini tidak dapat terlari daripada media arus perdana dan pihak-pihak yang tersembunyi daripada "misi" tersebut.

Perpaduan Melayu

Dakwaan bahawa gabungan BERSIH 2.0 mempunyai niat untuk memisahkan masyarakat Melayu cukup merunsingkan saya. Saya cuba mencari kebenaran akan dakwaan tersebut.

Antara perkara yang muncul dalam minda saya ialah, kenapakah kaum Melayu akan menjadi pecah-belah ekoran daripada menuntut pilihan raya yang adil? Apakah definisi dan konteks perpaduan Melayu dalam dakwaan tersebut?

Sesungguhnya, perpaduan kaum Melayu buat sekian lama ini telah diletakkan dalam konteks Umno/BN. Sebarang usaha untuk menyatukan kaum Melayu yang bukan berasaskan konteks Umno akan dikaitkan dengan usaha memecah-belahkan kaum Melayu.

Seperti yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, semua rakyat Malaysia, termasuk kaum Melayu, bebas untuk memilih parti dan ideologi politik mereka tanpa sebarang sekatan daripada apa jua pihak.

Maka, adalah cukup jahil sekali apabila adanya pihak tertentu yang mengkaitkan sokongan kaum Melayu terhadap parti politik selain Umno dengan tindakan memecah-belahkan kaum Melayu lalu menafikan hak kaum Melayu yang ingin memilih parti selain daripada Umno.

Perhimpunan BERSIH 2.0 ancam ketenteraman negara?

Persoalan di sini - kenapa orang Melayu perlu menyahut modul perpaduan yang dibentuk oleh Umno? Tidak mampukah masyarakat Melayu bersatu di bawah pimpinan parti lain yang mungkin jauh lebih berwibawa daripada parti yang kian hari kian cenderong memainkan politik kotor?

Oleh itu, orang Melayu perlu menyoal diri lalu mencari perpaduan yang mereka mahukan. Saya yakin bahawa ia semestinya akan bertambah baik sekiranya perpaduan orang Melayu yang dibentuk itu turut membantu untuk membentuk perpaduan sesama kaum di Malaysia.

Usaha ini semestinya dapat dijalankan dengan penerimaan secara terbuka terhadap kepelbagaian budaya dan etnik yang wujud di tanah air yang kita cintai ini.

Selain itu, pandangan bahawa perhimpunan BERSIH 2.0 telah mengancam ketenteraman awam dan keselamatan negara turut merunsingkan diri saya.

Melalui bukti gambar dan video yang boleh didapati melalui laman sesawang dan diri saya yang turut menjadi saksi kerana menyertai perhimpunan berkenaan, adalah menjadi tanggungjawab kepada saya untuk menjelaskan betapa amannya perhimpunan BERSIH 2.0.

Jadi mangsa

Namun begitu ketenteraman perhimpunan berhenti ketika pihak polis memulakan serangan mereka terhadap peserta perhimpunan yang hanya mampu melaungkan pelbagai slogan yang menuntut pilihanraya yang adil.

Serangan air berkimia dan gas pemedih mata terhadap peserta perhimpunan menyebabkan mereka berlari bagaikan kambing keluar daripada kandang demi mengelak serangan yang dimulakan oleh pihak polis.

Berapa ramai orang yang akan berdiri pegun untuk didedahkan dengan bahan pemedih mata?

Sememangnya tidak dapat dinafikan bahawa terdapat sebilangan kecil yang cuba untuk menahan serangan tersebut, namun ramai yang lari bertempiaran akibat daripada serangan yang tidak sewajarnya dilakukan. Inilah ketidaktenteraman (lari untuk mendapat perlindungan) yang digambarkan dalam media arus perdana kita.

Bukan itu sahaja, adalah perlu kita sedar bahawa terdapat ramai peserta perhimpunan yang sudah meningkat usia, antaranya seorang "makcik bunga daisi" dan beberapa orang kelainan upaya (OKU) yang turut menyertai perhimpunan BERSIH 2.0.

Mereka menyertai perhimpunan tersebut dengan niat yang cukup naif, yakni menuntut pilihan raya yang bersih dan adil. Oleh itu, mereka yang berfikiran rasional akan faham bahawa peserta perhimpunan tidak akan mengancam keselamatan negara apatah lagi membawa kerugian kepada peniaga dan pemandu teksi.

Perlu disedarkan bahawa, perhimpunan BERSIH 2.0 hanyalah sehari maka kerugian (sekiranya ada) yang dialami hanyalah dalam masa yang cukup singkat.

Namun, pentadbiran negara (ekonomi khususnya) yang kian lemah akan mengambil masa yang panjang untuk dipulihkan. Dalam keadaan sedemikian rupa, kerugian dan bebanan rakyat ekoran daripada pentadbiran negara yang kian hari kian kurang kopetitif semestinya jauh lebih lama sekiranya tiada penawar yang mujarab.

Siapa ganas?

Sementara itu, ada juga segolongan pihak yang mempersoalkan tindakan peserta perhimpunan BERSIH 2.0. Pada hemat mereka, sekiranya peserta perhimpunan tidak menyertai perhimpunan tersebut, maka tidak terdedahlah kepada tindakan ganas pihak polis.

Pandangan ini kelihatan logik pada luarannya, namum, secara tidak langsung pandangan tersebut telah menghalalkan serangan polis terhadap mereka yang ingin mempertahankan perkara yang mereka yakin betul – menyuarakan ketidakpuasan mereka secara aman terhadap sistem pilihan raya sudah kurang menyakinkan.

Persoalan yang tidak harus dipadamkan di sini ialah penyalahgunaan kuasa polis dan bukannya terus memburukkan peserta perhimpunan BERSIH 2.0.

Selain itu, perlulah kita kaji sebab-sebab mereka menyertai perhimpunan aman itu. Barangkali mereka sudah hilang keyakinan terhadap kesungguhan dan keikhlasan kerajaan mahupun Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk memastikan pilihan raya yang adil.

Sekiranya sistem pilihan raya di negara kita berada dalam keadaan yang terurus, semestinya tiada gabungan BERSIH 2.0 dan apatah lagi perhimpunan yang telah menggugat satu nyawa itu.

Kenangan manis

Sebaik sahaja tamatnya perhimpunan BERSIH 2.0, pelbagai kenangan manis yang seringkali muncul dalam ingatan saya. Antaranya, perpaduan dan tali persaudaraan yang terbentuk semasa perhimpunan tersebut.

Ramai peserta menghulurkan bantuan dan bahan-bahan pelega pedih mata seperti ubat gigi dan garam kepada peserta yang mereka langsung tidak kenali. Mereka berbuat demikian tanpa membezakan warna kulit dan kepercayaan mereka.

Inilah "1Malaysia" sebenar yang dapat dirasai dan bukannya melalui laungan bersifat munafik dan kurang keikhlasan itu.

Adalah diharapkan bahawa, kerajaan BN sedar akan mesej yang cuba disampaikan oleh peserta perhimpunan. Selain daripada lapan tuntutan BERSIH 2.0, pada pendapat saya, kerajaan BN perlu sedar bahawa mereka perlu membuat perubahan mendadak terhadap kelemahan dan kekurangan mereka.

Sesungguhnya, tindakan mereka perlulah lebih bertanggungjawab dan telus dan bukannya terus terjebak dalam politik kotor yang akan menjauhkan rakyat (pengundi).

Akhir kata, dengan menyangkal bahawa perhimpunan BERSIH 2.0 merupakan tuntutan dan kebangkitan rakyat secara tidak langsung telah mendedahkan betapa tidak yakinnya pihak kerajaan akan masa depan mereka yang mungkin kehilangan mandat untuk terus mentadbir negara yang rakyatnya makin mendahagakan perubahan dan demokrasi sebenar.

Namun, perlu kita ingat bahawa perjuangan untuk membentuk kerajaan yang lebih bertanggungjawab dan demokrasi sebenar masih jauh perjalanannya dan ia tidak terhenti dengan perhimpunan BERSIH 2.0 sahaja.

Jadikanlah perjuangan dan penyertaan perhimpunan ini sebagai kenangan manis yang akan kita kongsikan bersama anak cucu kita kelak.

Penulis ingin mengambil peluang ini untuk menggesa kerajaan agar membebaskan 6 mangsa tahanan PSM dalam masa terdekat. Hentikan seksaan mental terhadap tahanan dan ahli keluarga mereka! (Sila baca artikel S Arutchelvam mengenai perbezaan sosialis dan komunis di http://www.malaysiakini.com/letters/168512)

Wanita potong kemaluan suami

Posted: 12 Jul 2011 06:27 PM PDT

2011/07/13

GARDEN GROVE: Seorang wanita ditahan selepas dia memberi dadah kepada suaminya, mengikatnya di katil dan kemudian memotong kemaluan serta meletakannya ke dalam tempat pelupusan sampah.

Leftenan Jeff Nightengale berkata, Catherine Kieu Becker meletakkan dadah dalam makanan dan memberikan kepada mangsa, yang namanya tidak didedahkan sebaik sebelum kejadian lewat malam tadi. Nightengale berkata, mangsa berusia 51 tahun berada demam, terbaring dan tidak sedarkan diri. Becker kemudiannya mengikat mangsa tangan dan kaki mangsa dengan tali, membuka pakaian dan menyerang dengan pisau 25.4 sentimeter sebaik mangsa sedarkan diri.

"Mangsa tidak sedarkan diri apabila kemaluannya dipotong," kata Nightengale. - AP
BERSIH 2.0 : ... dan mereka yang kononnya polis itu dicemuh dalam hati saya, 'bukan manusia'

Posted: 12 Jul 2011 04:33 PM PDT


Seorang pakcik yang berkopiah menuju ke arah saya, "Di manakah stadium?" Saya menuding jari ke depan. Lantas beliau berjalan ke arah sana, tanpa sebarang keraguan. Saya merasakan diri saya amat tidak berguna pada ketika itu. Mengapa tidak saya bertindak sebagaimana pakcik itu? Berarak adalah hak kita. Mengapa pula saya takut? Saya tetap berdiri di situ, menyaksikan bagaimana orang tua itu dihalang polis, dan kemudian beliau terus berjalan ke depan.

Kemudian saya berjalan, dan terserempak dengan seorang polis muda. Beliau bertanya untuk apa saya berada di situ, saya sekadar jawab, tak ada, cuma jalan-jalan. Beliau menunjuk ke arah Jalan Sultan, mengarahkan saya beredar dari situ, atau saya akan ditangkap. Saya tahu beliau cuba menakutkan saya. Masih awal lagi, saya tidak mahu timbul hal, maka saya pun beredar.

Saya nampak sekumpulan orang di kedai KL Commercial Book Co., semacam orang PAS, maka saya berjalan menuju ke arah mereka. Pada hakikatnya, saya amat yakin dengan mereka. Saya rasa diri saya berselindung di dalam kelompok mereka pada ketika itu. Ya, saya rasa sangat selamat.

Pada kira-kira jam 12.20 tengah hari, kelompok di sini hanya kira-kira 20 orang. Tiba-tiba kami dengar jeritan orang, dan kami bergegas ke situ dan mendapati kira-kira 2,000 orang. Mereka muncul entah dari mana, sungguh ajaib! Tapi kami masih menganggap bilangan ini terlalu sedikit!

Pada kira-kira jam 12.30 tengah hari, saya tak berapa ingat lagi. Kami nampak sekumpulan manusia menuju ke arah kami melalui Jalan Sultan, sambil melaungkan slogan. Bilangan mereka terlalu ramai berbanding kami. Ramai orang tua yang bertanya, PERKASA? Pemuda UMNO? Kami berdiri di situ dan memandang, gagal mendengar apakah yang dilaungkan.

Tiba-tiba, ada yang bertepuk tangan, berkata "Tengok, Cina ada, India ada, bukan PERKASA, bukan Pemuda UMNO, orang kita!" Kami bertepuk dengan gemuruh, berarak ke arah mereka untuk berkumpul bersama. Kami seolah-olah dapat membentuk pasukan kami, dan tidak lagi keseorangan atau kesepian.

"BERSIH! BERSIH! Hidup BERSIH!" Ribuan yang membanjiri Jalan Sultan. Orang berada di tengah dan di tepi jalan, warga tua dan warga muda. Maka kami terus berjalan, tidak memasuki jalan ke arah Stadium Merdeka. Saya sedar, bilangan kami masih tidak mencukupi. Kami menuju ke arah Pudu Raya, dan di situ telah dibanjiri lautan manusia yang lebih daripada 10 ribu.

Abang saya menghantar sms kepada saya, memberitahu bahawa pasukan di Hotel Hilton telah mula bertolak. Dengan serta-merta saya berkongsi maklumat ini dengan orang yang berada di sisi saya.

Kira-kira jam 1 tengah hari, kami nampak satu pasukan yang lebih besar, kemas susunannya berarak dari arah Hospital Tung Shin. Kemudian, muncul lagi satu pasukan dari Kota Raya. Tidak berhenti kami bertepuk tangan. Kami menjerit sepuas-puasnya. Saya nampak ramai yang menakung air di matanya. Saya amat terharu. Saya kini berada di tengah-tengah belasan, malah puluhan ribu orang. Saya tidak kesepian, kami tidak kesepian!

Terharu kerana dibantu orang yang saya tidak kenal langsung!

Kami berkumpul di depan Menara MayBank. Saya tak dengar apa yang diucap pemidato. Tapi saya hanya seorang penyokong. Saya hanya menyorak bersama kelompok manusia, bertepuk tangan apabila semua orang berbuat demikian.

Kemudian saya mendapati trak FRU. Seorang warga tua, mungkin dari PAS, memesan agar saya undur dahulu. Tidak lama kemudian, FRU melepaskan gas pemedih mata, dan meriam air kimia yang berwarna biru. Saya rasa macam tersengit. Baunya sangat tidak menyenangkan. Orang di sisi saya (sahabat dari kaum lain) menuangkan air ke atas kepala saya. Ada seorang yang menyapu minyak angin di bawah kelopak mata saya. Ada pula yang memberi garam kepada saya.

Saya teringat, air mata saya mengalir pada ketika itu bukan disebabkan gas pemedih mata, tetapi mengalir kerana terharu dengan bantuan yang dihulurkan oleh orang-orang yang saya tak kenal ini.

Pada ketika itu saya nampak polis, kononnya, menangkap orang ramai di depan Menara MayBank. Ramai yang memanjat ke atas di cerun pada mulanya, kemudian mereka melompat dari tembok yang tinggi. Saya sangat marah ketika itu, kerana saya nampak ramai wanita dan warga tua. Dan mereka yang kononnya polis itu dicemuh dalam hati saya, "Bukan manusia!"

Saya berehat seketika. Saya menjangkakan bahawa orang ramai akan menuju ke Jalan Sultan. Maka, saya berjalan dahulu ke arah sana. Apabila berdekatan dengan KFC, hujan mulan turun. Seorang peserta yang tua berkata kepada saya, "Komunis pun tak macam ini!" Saya tercengang seketika, gagal memberi apa-apa jawapan....

Matlamat sama..

Pada sebelah malam, saya dimaklumkan bahawa kawan dari kaum Melayu amat terharu dengan kehadiran kami. Mereka berkata, "Itu kebanggaan kami apabila kamu muncul bersama. Kamu duduk belakang sikit, biar kami yang hadapi peluru (gas pemedih mata) dan keganasan di depan!"

Nota: Akhirnya saya sedar, mengapa saya berselindung dalam kelompok orang PAS. Mereka membuktikan dengan tindakan mereka, itu yang membuatkan saya terharu dan berasa selamat. Lain kali, saya tetap akan bersama mereka, berada di garis depan, untuk menghadapi peluru (gas pemedih mata) dan keganasan.

Terima kasih, sahabat semua. Walaupun kita tidak berkenalan, tapi matlamat kita sama. Dan ini hanya boleh dirasai mereka yang hadir dalam perhimpunan.

Saya menyeru agar lebih ramai bangkit dari tidur, dan mereka yang sudah sedar, biarlah bertindak.

*Tulisan di atas disedut, disunting dan diterjemah daripada catatan seorang pembaca MerdekaReview, edisi bahasa Cina, yang menghadiri perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011. MerdekaReview akan memilih beberapa lagi tulisan untuk diterjemahkan, dan mengalu-alukan tulisan daripada pembaca. Sila email kepada editorial_bm@merdekareview.com. Terima kasih.

Pelakon dipenjara

Posted: 12 Jul 2011 03:29 PM PDT

Oleh Syah Rul Aswari Abdullah
SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi di sini mengekalkan hukuman penjara 30 bulan dan tiga sebatan terhadap abang kepada Zizie Ezette, Samzy Fuzette A Samad kerana memiliki 12.15 gram syabu di sebuah kondominium di Bukit Antarabangsa, Ampang, dekat sini, enam tahun lalu.

Hakim Datuk Mohtarudin Baki membuat keputusan itu selepas menolak rayuan difailkan pelakon yang pernah membintangi beberapa drama tempatan seperti Seri Istana dan 'Cucu-cucu Atuk'.

Samzy Fuzette, 35, (pemohon) yang kini berniaga sendiri memfailkan rayuan terhadap sabitan dan hukuman oleh Mahkamah Majistret Ampang pada 30 November 2010.

Bapa kepada tiga anak yang kelihatan tenang dilihat memeluk isterinya, Sarinah Mohammad, 32, bagi menenangkan wanita itu yang menangis teresak-esak apabila mahkamah memerintahkan hukuman penjara itu bermula semalam.

Terdahulu, Samzy Fuzette yang hadir memakai kemeja putih dan diiringi beberapa rakannya sempat berbisik kepada pemberita, 'doakan saya' sebelum mengambil tempat di kandang tertuduh.

Mohtarudin pada penghakimannya berkata, mahkamah mendapati hujah pemohon dadah ditemui di tempat kejadian diletakkan orang lain adalah keterangan terfikir kemudian.

Beliau berkata, perkara itu seharusnya dibangkitkan ketika soal balas terhadap saksi pendakwaan pada perbicaraan kes itu di Mahkamah Majistret Ampang.

Katanya, pemohon itu juga mempunyai peluang paling awal untuk menerangkan kepada anggota polis berhubung penemuan dadah di tempat kejadian, tetapi sebaliknya tidak berbuat demikian.

Menurutnya, mahkamah berpendapat hukuman dijatuhkan Majistret Aida Mastura Mohamed Aman tidak terlalu berat.

"Rayuan ditolak dan sabitan dan hukuman (terhadap pertuduhan) dikekalkan," katanya.

Mengikut pertuduhan, Samzy Fuzette didakwa memiliki 10 peket plastik lut sinar berisi syabu seberat 12.15g, di DG-W4, Villa Ria Condo, Taman Bukit Mulia, Jalan Mulia 1/5, Bukit Antarabangsa, Ampang, jam 3.30 petang, 11 April 2005.

Dia didakwa mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh didakwa mengikut Seksyen 39A(2) akta sama.

Ia memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Pada prosiding semalam, pemohon diwakili peguam Muhammad Faiz Fadzil, manakala responden diwakili Timbalan Pendakwa Raya, Rosidah Abu Bakar.

Sepanjang perbicaraan kes di Mahkamah Majistret Ampang, seramai tujuh saksi pendakwaan dan dua saksi pembelaan tampil memberi keterangan.
Pada masa kejadian, Samzy ditahan bersama seorang lagi artis, Baby Arin atau nama sebenarnya Lily Zarina Khalil, 31, dan lima lagi individu dalam satu serbuan di kondominium di Bukit Antarabangsa.

BERSIH 2,0 : Pelakon porno kata polis terpaksa tembak gas ke arah Tung Shin hospital kerana nak jaga pesakit ... haha lawak

Posted: 12 Jul 2011 01:31 AM PDT

Gambar tidak menceritakan perkara sebenar, terpulang dari sudut mana dia diambil kata Soi Lek
Bab ni hampa jangan cuba lawan pelakon porno ni, kerana bab-bab sudut gambar diambil dia lebih hebat sebab dia dah pernah ........ hahahaha

 
Mula dulu ada sorang mamat tu kata polis tak tembak kearah Tung Shin, tapi bila dah ditunjukan bukti dia terus diam dan muncul pula pelakon porno ni yang masih cuba nak tegakkan benang basah.

 
Tapi hampa pun tau la kan, bab tegak-menegak ni dia ni memang hebat la ...

 
By Yow Hong Chieh arah
July 12, 2011

KUALA LUMPUR, July 12 — The police had to fire tear gas near Tung Shin Hospital to protect its patients from Bersih 2.0 protesters who sought refuge there, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek has said.

The MCA president said the situation should be viewed "in totality", pointing out that the police would be accused of not doing their job had they decided against dispersing the crowd of protesters that ran into the hospital.

 "If the police don't do anything, people will say the police failed to safeguard the patients in the hospital," he told reporters at Wisma MCA here today.

 Dr Chua  also said it was difficult to determine what exactly transpired at the hospital on Saturday as it was difficult to tell the whole story from the photos and videos that have emerged online since then.

 "Pictures may not convey the total picture, depending on the angle the picture is shot," he said.

"It's just like sometimes the newspaper will show the picture of a politician, if they don't support the politician they will always show the politician's face very angry, very sad."

 MCA deputy president Datuk Seri Liow Tiong Lai added that he had been told by Tung Shin's management that tear gas was fired into an adjacent carpark and not into the hospital compound proper.

 "If there is any other proof... (let) the police investigate. So be patient for the report," he said, adding that both the Health Ministry and Home Ministry will look into the incident.

 Since Saturday's chaotic events, debate has escalated between Bersih supporters and the Najib administration over whether the police had fired tear gas and water cannons into Tung Shin Hospital.

 Liow slammed protestors yesterday after meeting with hospital authorities, saying they had "ambushed" the hospital when they entered its compound to escape the bombardment.

 DAP publicity chief Tony Pua has accused Liow of "lying through his teeth" for contradicting "irrefutable" photo and video evidence, and urged the minister to apologise to Tung Shin and Malaysians for his statement. - TMI

BERSIH 2.0 : Warga Internet minta pemimpin letak jawatan

Posted: 12 Jul 2011 12:18 AM PDT

Gelombang kuning terus mengombak di dunia internet. Jika laman sosial facebook diwarnai "kuning" dengan gambar profile warganya menjelang perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011, maka kini memperlihatkan trend untuk menubuhkan "page" mendesak pimpinan utama kerajaan meletak jawatan.

Bermula dengan page "100,000 People Request Najib Tun Razak Resignation", kini warga internet menyasarkan beberapa pimpinan utama dalam kerajaan, termasuk Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein, dan Menteri Kesihatan Liow Tiong Lai. Malah, Ketua Polis Negara Ismail Omar juga tidak terelak daripada desakan warga internet untuk letak jawatan.

Page 100,000 rakyat mendesak Perdana Menteri Najib Razak letak jawatan mencecah sasarannya dalam masa dua hari, mencatat 159,779 sehingga tengah hari ini. Kini, satu lagi laman "1,000,000 rakyat mendesak Najib Razak letak jawatan (Rasmi)" ditubuhkan, menyasarkan angka 1 juta. - SETERUSNYA

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


BERSIH - INI BUKAN VIDEO HITAM PUTIH DARI SIAM, BUKTI SIAPA YANG ZALIM

Posted: 12 Jul 2011 08:43 AM PDTOleh: WFAUZDIN NS

MAMPUKAH rejim menipu rakyat selama-lamanya? Sebelum Perhimpunan BERSIH 2.0 digambarkan bahawa BERSIH membawa fahaman Komunis, BERSIH mempunyai agenda untuk melakukan huru-hara apabila kununnya ketemu beberapa bilah parang dan molotov cocktail (di dalam botol mineral?) dan bermacam lagi propaganda rejim sekutu Apco.

Paling bacul apabila rejim mendakwa bahawa Perhimpunan BERSIH pada 09 Jul itu semata-mata untuk menyelamatkan seorang insan bernama Anwar Ibrahim. Amat melucukan juga apabila pencacai membawa isu perkauman dengan mendakwa BERSIH di bawah Datuk S. Ambiga seorang India berugama Hindu berjaya memperkudakan pemimpin-pemimpin dan penyokong Pembangkang dari golongan Melayu Islam.

Setelah BERSIH 2.0 berjaya dengan cemerlang pada 09 Jul yang lalu, terkedu rejim yang zalim ini apabila agenda mereka gagal samasekali. Mereka gagal membuktikan bahawa sepanjang perhimpunan tersebut ditemui senjata merbahaya atau bom digunakan oleh para peserta perhimpunan. Mereka hanya berjaya membuktikan bahawa pihak mereka menggunakan senjata merbahaya seperti gas pemedih mata atau bom asap dan juga semburan air kimia. Video di atas bukan video hitam putih atau pun dibuat di Siam telah membuktikan segala-galanya.

Dakwaan kununnya perhimpunan tersebut adalah untuk menyelamatkan Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang yang amat mereka geruni itu ternyata jauh meleset. Sepanjang perhimpunan tersebut, tiada sepatah pun nama Anwar disebut. Hanya laungan Takbir, Selawat, laungan BERSIH dan reformasi yang kedengaran di merata pelusuk Ibu Kota. Memang SPR memerlukan reformasi, itulah agenda BERSIH. Malahan Anwar menjadi mangsa begitu juga dengan Presiden PAS Tuan Guru Hj Hadi Awang dan beberapa pimpinan yang lain termasuk Pengerusi BERSIH sendiri, Datuk S. Ambiga.

Tuduhan bahawa Datuk S. Ambiga seorang India yang berugama Hindu memperkudakan Pembangkang adalah satu tuduhan yang datang dari orang yang sakit hati dan dengki mungkin juga bengap otaknya. Ketika BERSIH 1.0 dahulu tahun 2007, pemimpin BERSIH adalah seorang Melayu berugama Islam iaitu Syed Shahir. Puak sekutu Apco ini tetap juga menentangnya dan peserta perhimpunan pada ketika itu tetap dibelasah dan disakiti. Ertinya, bukan kerana Datuk S. Ambiga memimpin BERSIH, tetapi adalah kerana BERSIH merupakan satu badan yang berjuang untuk menggagalkan penipuan mereka. Mereka mahu terus berkuasa untuk menyapu segala harta di muka bumi negara ini untuk diri, keluarga dan kaum kerabat serta kroni mereka.

Malangnya, sifat zalim mereka ini dibantu oleh mereka yang kita harapkan menjadi benteng keselamatan di negara tercinta ini. Imej PDRM kini menjunam teruk ketika seorang KPN dikatakan mempunyai pengetahuan dan kelulusan agama yang tinggi memegang tampuk kuasa. Rupa-rupanya ilmu agama yang tinggi belum menjamin seseorang itu tidak menjadi zalim atau pengikut Sang Penguasa yang zalim.

Menonton video di atas, kita merasakan BERSIH 2.0 yang lalu bukan yang terakhir. Tiada noktah untuk perjuangan selagi kebenaran dan keadilan tidak tercapai. Benarlah kata pimpinan, menyekat kebangkita rakyat yang mahukan keadilan umpama menyekat turunnya air dari puncak gunung. /wfauzdin.blogspot.com

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Mat Sabu : Malaysia Masih Terperangkap Dalam Dunia Primitif

Posted: 12 Jul 2011 01:41 AM PDT

SEBERANG JAYA 12 JULAI: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu mengungkapkan negara Malaysia masih berada di alam primitif dunia ke tiga berikutan kecenderungan pihak berkuasa mengasari rakyat bagi melindungi kepentingan pemimpin.

Sehubungan dengan itu beliau merayu kepada pasukan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) agar menjaga keselamatan rakyat dan bukan menjadi alat Umno-Barisan Nasional (BN).

Beliau yang cedera di lutut kiri ekoran tindakan ganas polis pada perhimpunan gabungan Bersih di ibu negara Sabtu lalu menyamatarafkan corak diktator pemerintahan di Malaysia dengan Burma.

Katanya, kebanyakkan negara rantau Asia Tenggara telah mengorak langkah memperbaiki sistem perundangan dan gerak kerja pasukan polis berlandaskan prinsip menjaga keselamatan rakyat dan negara.

"Ketua polis Jakarta kata kepada rakyat (Indonesia) kalau mahu sertai himpunan tunjuk rasa, sila keluar awal. Ikut laluan yang telah ditetapkan...... jaga lalu lintas dengan baik," ujarnya.

Namun ujar beliau yang lebih dikenali dengan panggilan Mat Sabu, apa yang terjadi di Malaysia adalah sebaliknya di mana kerajaan pemerintah memperhambakan polis untuk menyakiti rakyat demi mengekalkan kuasa mereka.

" Bilakah hendak keluar dari alam primitif ini?,"soal beliau.

Mat Sabu sebelum itu menceritakan kepada pengunjung tentang kejadian ditangkap polis ketika sedang membonceng motosikal menuju ke Masjid Negara untuk menunaikan solat Zohor pada 9 Julai lalu.

Menurutnya, ketika itu beliau bersama rakan yang menunggang motosikal tiba-tiba dirempuh kereta polis dari arah tepi hingga menyebabkan beliau tercampak ke jalan raya.

Ekoran itu, doktor hospital swasta mengesahkan ligamen lutut kanan beliau telah koyak dan akan menjalani pembedahan pada Jumaat nanti, jelas beliau lagi.

"Kamu dapat melukakan lututku, tapi tidak dapat lukakan otakku," ujar beliau disahut gelak ketawa hadirin.

Terdahulu, Mat Sabu menduduki tempat kedua senarai individu yang dilarang masuk ke Kuala Lumpur pada 9 Julai selepas Pengerusi Bersih 2.0, Datuk S. Ambiga.

Beliau seterusnya mendakwa senarai larangan tersebut telah dikeluarkan oleh Umno-BN kepada polis untuk mengekang kepimpinan badan bukan kerajaan (NGO) dan Pakatan Rakyat daripada mengepalai perhimpunan itu.

Mat Sabu kemudian tidak menolak dakwaan bahawa anggota polis telah disuntik doktrin perkauman oleh Umno-BN.

Tuduhan itu dilemparkan apabila mendapati sesetengah anggota polis yang mengarahkan supaya kaum Melayu untuk tidak mengikut telunjuk Ambiga yang berbangsa India menyertai perhimpunan Bersih.

" Kami bukan kira siapa Ambiga yang ketuai kami, kami melihat kepada tuntutan lapan perkara (yang dibawa Bersih)," kata Mat Sabu.

Dalam pada itu beliau menuduh Najib sebagai seorang pembohong dan hanya layak untuk menjadi suami kepada Rosmah Mansor.

Kenyataan tersebut diungkap berdasarkan respon Perdana Menteri itu yang tidak berpegang kepada kata-kata apabila gagal membenarkan rakyat berhimpun di Stadium Merdeka walaupun telah mendapat pekenan Yang diPertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

"Najib bohong, Najib bohong, Najib Perdana Menteri bohong, Najib Perdana Menteri bohong," tempik beliau sambil disambut oleh kira-kira lima ribu rakyat yang hadir ke Tapak Exco Seberang Jaya, malam tadi.

Sementara itu, pada sidang media di ibu negara hari ini, Mat Sabu berkata, gambaran yang cuba diberikan oleh media arus perdana tentang kerugian yang dialami oleh peniaga pada himpunan Bersih, hakikatnya tidak akan berlaku sekiranya kerjasama baik diberikan oleh kerajaan dan polis.

"Bayangkan kalau pihak polis bekerjasama memberi tiga jam misalnya... rakyat berkumpul secara aman berjalan dari Dataran Merdeka ke Istana Negara sudah tentulah himpunan aman.

"Peniaga-peniaga di Kuala Lumpur akan bergembira dengan kehadiran ratusan ribu rakyat yang akan berbelanja di sini tetapi semua berlaku kucar-kacir kerana tindakan polis yang dihantui oleh Umno yang sedang lemas," kata beliau kepada media.

P'raya Bersih: Tubuh Suruhanjaya DiRaja, kata Ambiga

Posted: 12 Jul 2011 01:40 AM PDT

KUALA LUMPUR, 12 JULAI: Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) mahukan sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuh untuk menambah baik proses pilihanraya secara menyeluruh sebelum Pilihanraya Umum ke-13.
Presidennya Ambiga Sreenevasan berkata penubuhan RCI itu akan menjadi agenda utama Bersih setelah gabungan itu berjaya menghimpunkan puluhan ribu orang di Kuala Lumour Sabtu lalu untuk menuntut pilihanraya yang adil dan telus.
"Kami percaya langkah terbaik untuk terus maju ke hadapan adalah dengan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja di mana ahli-ahlinya dipilih dan diterima rakyat," kata beliau dalam satu sidang media di sini.

Beliau merujuk kepada laporan Berita Harian hari ini bahawa sebarang perubahan yang dilakukan oleh Suruhanjaya Pilihanraya dibuat atas inisiatif badan itu sendiri dan bukan kerana akur kepada tuntutan Bersih 2.0 Sabtu lalu.
Ambiga berkata SPR harus membuktikan kesungguhan mereka untuk merealisasikan hasrat rakyat yang mahukan pilihan raya adil dan bebas.

"Kami menyeru supaya perkara berikut dilaksanakan. Pindaan ke atas proses pilihan raya yang telah dicadangkan oleh SPR kepada pihak kerajaan yang tidak dilulus harus diumumkan kepada orang ramai. Dan dialog umum dengan SPR berkenaan dengan tuntutan-tuntutan Bersih 2.0," perlu dilakukan kata Ambiga.

Beliau juga kesal dengan tindakan polis yang secara terus-menerus membuat gangguan terhadap mereka yang menyokong Bersih atas alasan ia sebuah organisasi haram.

Semalam, beberapa orang di Johor Bharu dan Sandakan telah ditangkap kerana memakai baju kuning berlogo Bersih.

Ambiga menyatakan Bersih kini sedang meminta campur tangan mahkamah bagi mencabar arahan Menteri Dalam Negeri itu.

"Mereka melakukan tangkapan atas arahan KDN kerana mendakwa kami tidak sah. Oleh itu kami failkan permohonan di mahkamah untuk cabar arahan menteri," katanya.

Tunaikan Tuntutan, Atau Hadapi Bersih 3.0- Mat Sabu

Posted: 12 Jul 2011 12:16 AM PDT

KUALA LUMPUR 12 JULAI : Parti Islam Se-Malaysia (PAS) memberi amaran kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk melaksanakan lapan tuntutan Bersih jika tidak mahu berhadapan dengan Bersih 3.0.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, empat daripada tuntutan yang dikemukan Bersih kepada SPR itu hakikatnya boleh dilaksanakan oleh agensi itu pada bila-bila masa sahaja.

"Bersih kemukakan lapan dan empat tuntutan boleh dilakukan janganlah berdolak-dalih, kalau pilihan raya adil Barisan Nasional (BN) nak menang sampai bila pun, menanglah... kami tiada masalah terima kekalahan, yang kami tidak mahu adalah penipuan berlaku.

"Jika SPR tidak mahu buat perubahan segera, kami akan cadangkan kepada Bersih untuk buat perhimpunan sekali lagi... ada tuntutan yang boleh disegerakan SPR dan kalau tiada perubahan, kami akan desak Bersih buat perhimpunan yang lebih besar," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Bersih 2.0 menuntut lapan perkara iaitu membersihkan daftar undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minimum 21 hari, diperkukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

Laporan lanjut menyusul........

Anwar : Perjuangan Tak Akan Berakhir Selagi Pilihan Raya Tak Bersih

Posted: 12 Jul 2011 12:15 AM PDT

SEBERANG JAYA 12 JULAI: Pakatan Rakyat yang mendokong perjuangan gabungan Bersih 2.0 dalam menuntut reformasi pilihan raya tidak akan berhenti mendesak sehingga perubahan menjadi kenyataan, menurut Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, kelunturan tatakelola dalam negara mengkibatkan rakyat tidak boleh bergantung kepada sistem kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) untuk mempertahankan hak di tanah air.

"Kita telah cuba hantar memorandum, sidang parlimen, perhimpunan dan kita tidak akan berhenti selagi tidak berubah," kata beliau.

Berucap di hadapan lebih 5,000 hadirin di ceramah penerangan kerajaan negeri Pulau Pinang semalam, Anwar menggambarkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak gagal memperbaiki sistem pilihan raya walaupun setelah 54 tahun memerintah.

Katanya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kini dikawal sepenuhnya oleh rejim Umno-BN untuk mengekalkan monopoli kuasa.

Kehadiran Anwar bersama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan Timbalan Presiden Pas, Mat Sabu disambut baik oleh ribuan penyokong yang membanjiri tapak expo Seberang Jaya.

Dalam ucapanny,a beliau menggesa agar rakyat menghayati tuntutan gabungan Bersih 2.0 yang bertujuan menambahbaik sistem pilihan raya memandangkan terdapat banyak bukti yang diperolehi memamparkan kegagalan SPR bertindak sebagai badan bebas di bawah Yang di-Pertuan Agong.

Katanya, terlalu banyak laporan menyatakan wujud lebih daripada sepuluh nama pengundi didaftarkan pada sebuah rumah termasuk kepimpinan Pakatan Rakyat, Azmin Ali.

"Angkuhnya SPR sehingga rumah pemimpin dijadikan pusat pengundi hantu," ujar beliau.

Ketua Pembangkang itu berkata, Perdana Menteri Najib Razak selepas perhimpunan Bersih Sabtu lalu terpaksa bertindak membayar penyokongnya bagi menampilkan imej bahawa parti Umno masih relevan di negara ini.

Justeru beliau menyeru supaya kebangkitan rakyat dijadikan tunjang perubahan sistem di negara ini dan bukan terletak kepada kepimpinan.

Gabungan 62 badan bukan kerajaan (NGO) menganjurkan perhimpunan aman "Berjalan Untuk Demokrasi" Sabtu lalu mendapat respon baik daripada masyarakat seluruh negara.

Ianya turut disertai oleh pelbagai lapisan masyarakat yang rata-ratanya golongan pertengahan dan rendah yang menagih sistem pilihan raya yang adil dan bersih.

Namun perhimpunan yang pada mulanya aman bertukar menjadi ganas apabila polis menggunakan sepenuh tenaga untuk melakukan kekasaran kepada rakyat bagi menghalang gelombang perubahan terus mara.

Akibat daripada itu seramai 1,667 orang ditangkap dan puluhan yang lain cedera termasuk pemimpin Pakatan Rakyat.

Anwar sebelum itu menjelaskan kepada hadirin tentang bagaimana polis dengan sengaja menembak gas pemedih mata ke arah beliau sehingga mendatangkan kecederaan pada Sabtu lalu.

Susulan kejadian yang berlaku, ahli parlimen Permatang Pauh itu terpaksa dimasukkan ke hospital kerana disyaki mengalami masalah tulang belakang.

Beliau yang hadir dengan memakai pemaut leher kelihatan masih lesu namun yang lebih mengecewakan menurut beliau, kepimpinan Najib menuduh dirinya segaja dicederakan untuk mendapat simpati rakyat.

"Najib kamu boleh pukul, dera tapi tidak boleh tahan hati rakyat. Hati yang luka itu akan bangkit," tambah beliau disahut laungan gemuruh penyokong yang hadir.

Anwar turut mengecam tindakan polis yang melakukan kekerasan terhadap Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang pada perhimpunan di Kuala Lumpur Sabtu lalu.

Jelasnya, beliau berpegang teguh kepada nasihat Hadi yang tidak keberatan untuk turun sekali lagi bersama rakyat menentang kezaliman kerajaan Umno-BN.

Dakwaan mengatakan kaum Cina tidak menyertai perhimpunan itu adalah meleset menurut beliau berikutan respon daripada kaum itu amat mengalakkan terutama di kalangan generasi muda.

 Melihat kepada sambutan penyokong berbilang kaum yang hadir semalam, ternyata rakyat kini mula mendapat gambaran sebenar tentang reformasi yang dilaung-laungkan oleh badan bukan kerajaan dan Pakatan Rakyat.

Tujuannya hanya satu iaitu untuk menagih sistem demokrasi tulen di negara ini tanpa ditekan mana-mana pihak.

Malah ada di antara mereka yang menggelarkan semalam adalah 'Bersih 3.0' ekoran kehadiran ramai pada siri ceramah itu.

Keganasan Bersih 2.0 : Amnesty International Desak UK Tekan Najib

Posted: 12 Jul 2011 12:13 AM PDT

KUALA LUMPUR 12 JULAI : Amnesty International mendesak Britain memberi tekanan ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana menghalang Himpunan Bersih 2.0 pada Sabtu lalu yang memperlihatkan tindakan keras pihak berkuasa ke atas peserta himpunan.

Menurut Timbalan Pengarah Asia Pasifik Amnesty International Donna Guest, selain menahan peserta perhimpunan, pihak keselamatan turut melepaskan gas pemedih mata secara terus kepada perhimpunan dan dalam kawasan hospital sebagai usaha menggagalkan perarakan ke Stadium Merdeka.

Malah Guest menambah, ramai peserta himpunan yang telah dikasari.

"Terdapat rakaman video di YouTube menunjukkan anggota polis berpakaian preman menendang seorang peserta yang terbaring di atas jalan sementara polis yang berpakaian seragam hanya melihat.

"Pihak keselamatan juga menembak gas pemedih mata terhadap peserta perhimpunan termasuk Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang telah tercedera dan Khalid Samad (ahli parlimen Shah Alam) yang turut mengalami kecederaan," katanya.

Oleh itu kata Guest, kerajaan Britain pimpinan David Cameron harus campur tangan dengan menasihatkan pentadbiran Najib berhubung keganasan pihak keselamatan ke atas peserta Himpunan Bersih 2.0.

Najib memulakan lawatan rasmi sulung ke Britain sejak menjadi perdana menteri hari ini.

"Kerajaan Britain tidak harus memberi ganjaran terhadap keganasan ini dengan menghamparkan karpet merah untuk perdana menteri Malaysia.

"David Cameron harus memberitahu perdana menteri Malaysia bahawa ia adalah pencabulan ke atas peserta perhimpunan aman dan ia tidak boleh diterima," katanya.

Selain itu, kata Guest, beliau juga berharap Vatican dapat memberi tekanan kepada Najib supaya menghormati hak asasi manusia ketika pemimpin nombor satu Malaysia itu melawat ke Rom minggu ini.

"Kerajaan Perdana Menteri Najib telah bertindak ke atas ribuan rakyat Malaysia yang mempunyai hak untuk berkumpul secarta aman.

"Keganasan yang dilakukan pihak berkuasa bertentangan dengan hak asasi manusia dan ia tidak boled dibiarkan. Mana-mana perhimpunan selepas ini patut dibenarkan dan pihak berkuasa harus menghormatinya," katanya dalam satu kenyataan.

Justeru tegas Guest, pihaknya menuntut pentadbiran Najib menyiasat kegagalan pihak keselamatan memberi bantuan segera kepada Baharuddin sebelum dia menemui meninggal dunia.

"Ia termasuk dakwaan mengatakan ambulans tiba di tempat kejadian satu setengah jam selepas Baharuddin jatuh pengsan," katanya.

Pada perhimpunan Bersih 2.0, 1,667 telah ditahan termasuk pimpinan Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun kesemua mereka dibebaskan dengan jaminan polis dan Peguam Negara akan menentukan tindakan ke atas mereka.

"Penggunaan keganasan oleh pihak keselamatan secara berlebihan ini sepatutnya tidak perlu kerana ia akan menakutkan rakyat," kata Guest lagi.

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


"Pak Lahh..awat yang kalut sangat? Tak sabaq kaa? Adaaa..jangan takut aihh..!"

Posted: 12 Jul 2011 05:26 PM PDT

dollah yankee -
Kah..Kah..Kah.. pagi pagi ni gurkah-gurkah nak tanya dekat Pak Lah..pasal apa yang dok sibuk dok kalut sangat nak pi melawat projek jambatan ke-2 Pulau Pinang tuu?? Projek berjalan slow dengar kata... ada apa-apa kaa??!! tak kan lepas pencen jadi kontraktor pulak kot? okey laa tuu..it will come, it just a matter of time saja..

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Utusan says Bersih, Pakatan leaders betrayed Sultan and King

Posted: 12 Jul 2011 08:44 PM PDT

Haku sebenarnya setuju dengan tajuk akhbar Utusan Malaysia tahun 1993 ni...

Cumanya baca berita di bawah ni macam nak termuntah pulak. Beruk Mat Yeh betul Utusan Malaysia ni..."Mudah bebenor miker lupa yob!"

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/utusan-says-bersih-pakatan-leaders-betrayed-sultan-and-king/

Mat Zain Mat Zain....

Posted: 12 Jul 2011 06:57 AM PDT

Kalulah Najib ambik tindakan kepada AG dengan menggantikan Si Ghani Patail tu dengan seorang AG lain yang benar-benar jujur dan competent, dah tentulah sah-sah Najib anak beranak masuk ke dalam.

Ko cerita apa Mat Zain oi....??

Inilah masalah pegawai polis yang paling besar. Bila dalam servis dulu tak nak buat benda betul... dah pencen barulah terhegeh-hegeh...sapalah yang nak layan yob oi. Aduyai...!!

Cerita tuan ni bolehlah buat geli-geli ajer...

Mat Zain wants Altantuya accused retried
By Debra Chong

July 12, 2011KUALA LUMPUR, July 12 — Datuk Mat Zain Ibrahim urged today Prime Minister Datuk Seri Najib Razak to step in and relook the Attorney-General's (A-G) prosecution of two policemen now on death row for the murder of Mongolian model Altantuya Shaariibuu.

The retired cop accused the A-G of mishandling the case, which reflects a miscarriage of justice as the motive for murder was never found.

The former head of the KL Criminal Investigation Department (CID) has repeatedly accused A-G Tan Sri Abdul Gani Patail of having deceived the federal government and former prime minister, Tun Dr Mahathir Mohamad, in several high-profile cases ranging from the infamous 'black eye" incident involving Datuk Seri Anwar Ibrahim to most recently, the trial of Tun Dr Ling Liong Sik in the multi-billion ringgit Port Klang Free Zone (PKFZ) project.

In an open letter today, Mat Zain suggested that Abdul Gani's handling of the prosecution in the Altantuya murder case had blocked the court from giving a fair trial to the two men accused of murdering the former mistress of PM Najib's once close friend, political analyst Abdul Razak Baginda.

"The possibility exists that there was miscarriage of justice, whether deliberate or otherwise, that caused the court to sentence to death Chief Inspector Azilah Hadri and Corporal Sirul Azhar [Umar]," Mat Zain said in the letter to the PM; a copy was also sent to the media.

The ex-cop drew parallels between the Altantuya murder case and that of former beauty queen Jean Perera Sinappa who was also discovered murdered in April 1979 near the Subang airport.

Mat Zain recounted that in the 32 year-old case, Sinappa's brother-in-law, Kartigesu, who was accused of her murder and sentenced to death was later freed after the Court of Appeal found that one of the witnesses, Jayatilake, had lied in his testimony.

In comparison, Abdul Gani had "buried" possibly crucial evidence in the Altantuya trial, namely private investigator P. Balasubramian's two contradictory statutory declarations (SD), that could help both Azilah and Sirul Azhar.

"I conclude that Gani Patail's action to bury the testimony in Balasubramaniam's two SDs made on 3 and 4 July 2008, from being presented for tghe judge's consideration in the then-ongoing Altantuya murder trial had denied the two accused, C/Insp.Azilah dan Koporal Sirul, justice," Mat Zain said.

He stressed that the A-G has the discretion to begin, manage or end a criminal proceeding, under Article 145(3) of the Federal Constitution.

"But the A-G does not have the right or power to abuse his authority or perform a criminal act such as creating false testimony, cheat, hide or bury testimony from being presented for the judge's consideration and other criminal acts," the retired cop said.

"If he does any of these, he too is bound by the laws under the Criminal Procedure Code, same as everyone else," he added, and reminded the PM of the Yang di-Pertuan Agong's message to the public on July 3 that "no one [is] above the law".

Ghupe2nye Najib anggap depa ni Hanjing Kurap jer...padanlah muka!!

Posted: 12 Jul 2011 01:30 AM PDT

http://malaysia-today.net/mtcolumns/no-holds-barred/41918-alert-guidance-on-bersih-rally-rahsia

Dipetik dari Malaysia Today...

GUIDANCE ON KEY ISSUES No 8/2011

Issue: BERSIH 2.0

Banyak points tapi aku nak tunjuk tang ni aje...

Recommended media treatment

5. The media to use less of the same old faces (eg Zul Nordin, Zahrain, Ibrahim Ali) as "attack dogs." Try to tap fresh faces (eg BN Youth leaders, some NGOs).

Kita kira ok gak panggil dia orang ni katak...Najib panggil depa HANJING... Hehe!!

F**k Lah: Hang masa jadi PM dulupun belasah tidoq ajer...hang nasihatlah menantu hang tu baik2..!!

Posted: 12 Jul 2011 12:22 AM PDT

Ambiga denies King told her to call off rally

KUALA LUMPUR, July 12 — Bersih 2.0 chief Datuk Ambiga Sreenevasan denied today the Yang di-Pertuan Agong had asked her to call off last Saturday's public rally for electoral reform, as claimed by former Prime Minister Tun Abdullah Ahmad Badawi today.

Ambiga also told a news conference today that the ex-PM had only urged her to heed the King's unprecedented advice when she and Abdullah met last week prior to the Bersih 2.0 rally.

She declined to speak further on the subject, saying it was a confidential matter.

Earlier today, Abdullah told reporters he had arranged a meeting with Ambiga (picture) to "remind" her to abide by the King's advice to find alternatives instead of having the rally on the streets of the city.

"I told her that she should abide by what was impressed upon (by the King), that we should not have the rally," said the nation's prime minister from October 2003 to March 2009.

In an unprecedented move a week before last Saturday's rally, Tuanku Mizan Zainal Abidin stepped in to defuse tension by advising the Najib administration and Bersih 2.0 to hold consultations over the issue of free and fair elections.

Shukri, Apai, Anas, Mee Panjang, Shakimin, Tahir, Azrol, Fakhrol...wah seronok ler mengkome yer??

Posted: 11 Jul 2011 11:46 PM PDT

Bila balik ceciter kat teman ye...hehe!!

PAS: Laksana tuntutan, jika tidak Himpunan Bersih 3.0 susul

KUALA LUMPUR, 12 Julai — PAS memberi amaran kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) agar melaksanakan lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) sekiranya tidak mahu berdepan dengan satu lagi — Himpunan Bersih 3.0.

Timbalan Presidennya Mohamad Sabu (gambar) berkata empat daripada lapan tuntutan yang dikemukakan Bersih kepada SPR boleh dilaksanakan agensi itu dengan serta-merta.

"Bersih kemukakan lapan dan empat tuntutan boleh dilakukan janganlah berdolak-dalih, kalau pilihan raya adil Barisan Nasional (BN) nak menang sampai bila pun, menanglah... kami tiada masalah terima kekalahan, yang kami tidak mahu adalah penipuan berlaku.

"Jika SPR tidak mahu buat perubahan segera, kami akan cadangkan kepada Bersih untuk buat perhimpunan sekali lagi... ada tuntutan yang boleh disegerakan SPR dan kalau tiada perubahan, kami akan desak Bersih buat perhimpunan yang lebih besar," katanya pada sidang media di sini hari ini.
Lapan tuntutan Bersih adalah agar SPR membersihkan daftar undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minimum 21 hari, diperkukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

Mohamad yang mesra dengan penggilan "Mat Sabu" berkata PAS akan terus memberikan sokongan terhadap tuntutan Bersih.

"Kami, dari PAS, akan terus menyokong tuntutan Bersih dan kami berterima kasih kepada peserta walaupun ada sekatan dengan pelbagai cara lebih 50,000 berjaya berada di Kuala Lumpur.

"Ini menunjukkan semangat rakyat begitu tinggi untuk mendapatkan pilihan raya bersih dan adil, kita sebelum ini telah mengatakan bahawa ia adalah perhimpunan aman namun bertukar ganas apabila pihak polis mula serang orang ramai.

"Saya juga telah nyatakan bukan sekadar kawat berduri, bahkan kandang babi juga rakyat akan masuk jika ditembak dan ini terjadi apabila mereka masuk ke dalam hospital," katanya yang hadir dengan berkerusi roda.

Tegas beliau, polis telah bertindak ganas terhadap peserta Himpunan Bersih 2.0 dan ia melanggar etika agensi penguat kuasa yang sepatutnya menjaga keselamatan rakyat.

"Kalau polis beri kerjasama peniaga-peniaga akan bergembira, tapi berlaku kucar-kacir apabila polis dihantui Umno yang sedang lemas.

"Polis didoktrin oleh Umno, polis bukan jaga keselamatan rakyat tapi jaga Umno-BN, patut polis jaga keselamatan tapi bertindak ejen Umno untuk buat provokasi," katanya.

Lebih 1,600 peserta termasuk pimpinan Bersih dan Pakatan Rakyat ditahan.

Bagaimanapun kesemua peserta yang ditahan dilepaskan dengan jaminan polis dan Peguam Negara akan menentukan tindakan ke atas mereka.

Bagaimanapun Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein menafikan pihak keselamatan bertindak ganas sewaktu perhimpunan itu.

Tambah Mohamad, Malaysia boleh disamakan dengan Myanmar kerana menyekat demokrasi dan menghalang kebebasan media yang yang telus.

"Media luar negara faham (apa yang berlaku), Singapura dulu seperti Malaysia tapi Singapura sudah berubah yang mana semua parti dibenarkan untuk akses kepada media.

"Di Asia hanya Malaysia dan Myanmar berada di tahap ini, di negara lain tiada tangkapan dan perhimpunan juga dapat permit," katanya.

Beliau yang mengalami kecederaan semasa dalam perjalanan untuk ke ibu negara berkata, pihaknya mungkin akan mengambil tindakan undang-undang.

Mohamad juga berkata segala program yang melibatkan diri akan dibatalkan untuk sementara waktu ekoran kecederaan yang dialaminya.

"Saya terpaksa menghadapi satu pembedahan Jumaat ini kerana ligamen saya koyak, jadi segala program saya akan dibatalkan buat sementara waktu," katanya.

Tambah beliau, PAS mengisytiharkan setiap Sabtu sebagai minggu Bersih dan meminta rakyat yang cintakan keadilan dan keamanan memakai pakaian berwarna kuning.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT