Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


GILA! Pakai baju BERSIH haram, boleh ditangkap

Posted: 29 Jun 2011 08:32 AM PDT

KUALA LUMPUR 29 Jun - POLIS akan menahan sesiapa sahaja yang mempamerkan apa-apa perkataan atau lambang yang menghasut orang ramai menyertai perhimpunan haram yang dianjurkan oleh beberapa kumpulan di ibu negara pada 9 Julai ini, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.

"Bukan sahaja baju, kereta, bas, kasut, seluar dan apa sahaja yang berbau hasutan akan ditangkap di bawah undang-undang yang boleh diguna pakai," katanya kepada pemberita di Bukit Aman di sini hari ini.

Beliau berkata, antara undang-undang yang boleh digunakan dalam tindakan ini ialah Seksyen 27(5) Akta Polis iaitu percubaan untuk mengadakan perhimpunan haram.

Sehubungan itu, Ismail menasihati kumpulan yang berlainan ideologi itu supaya membatalkan hasrat mengadakan perhimpunan haram demi keamanan negara. - Bernama

PUTRAJAYA 29 Jun: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, hari ini baju T Bersih adalah haram kerana ia ada kaitan dengan perhimpunan haram.

"Baju T itu ada hubung kait dengan satu perhimpunan haram jadi apa jua yang mereka pakai adalah haram," kata belia pada sidang ahbar bersama dengan Pesuruhajaya Tinggi Bangladesh ke Malaysia, Atiqur Rehman, di sini.
Hishammuddin menjawab pertanyaan mengenai tindakan polis menangkap orang-orang yang memakai baju terbabit.
Ditanya sama ada tangkapan orang-orang berkaitan dengan perhimpunan haram 9 Julai itu bermotif politik, Hishammuddin berkata: "Di pihak mereka atau di pihak kami? saya boleh kemukakan soalan sama kepada mereka".

Mengenai perkara lain, Hishammuddin berkata, tindakan akan diambil terhadap ahli Pemuda UMNO yang berhimpun di hadapan ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat di Petaling Jaya Isnin lalu oleh kerana mereka berhimpun tanpa permit polis.

"Saya beritahu mereka (polis) melayani Pemuda Umno dengan cara sama. Tidak ada orang mengatasi undang-undang," katanya. - BERNAMA

Bersih: Edar bendera Malaysia pun ditangkap?

Posted: 29 Jun 2011 08:23 AM PDT

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, Drs Khalil Idham Lim mempersoal tindakan polis menangkap aktivis Bersih termasuk Adun di Sungai Siput, Perak pagi tadi. Beliau mahu pihak polis menjelaskan apa kesalahan yang dilakukan mereka sehingga digari dan dibawa ke balai polis Sungai Siput.

"Saya mempersoalkan apakah alasan mereka ditangkap, adakah kerana pakai baju kuning atau baju merah atau sebab edar risalah parti atau bendera Malaysia?" soalnya ketika menghubungi Harakahdaily sebentar tadi.
Seramai 14 orang yang ditahan polis kira-kira 9.00 pagi di Pasar Sungai Siput termasuk Adun Teja, Chang Lih Kang, Adun Jalong, Leong Mei Meng dan Timbalan Setiausaha PKR Negeri Perak, Tan Kar Hing.

Polis membuat penangkapan mereka dengan memberi alasan mengedar bendera Malaysia dengan memakai baju Bersih. Khalil Idham yang juga Adun Titi Serong menyifatkan penangkapan itu sebagai melanggar kebebasan rakyat untuk berhimpun.

"Saya menganggap penangkapan adalah secara tidak sah dan nmelanggar kebebasan rakyat untuk berhimpun dan bergerak secara sah sesuai dengan peruntukan Perlembagaan Fasal 10(1)/b. "Saya dan Adun-adun Pakatan yang lain datang untuk memberi sokongan moral kepada meraka, juga harap semua petugas Pakatan tidak lemah semangat untuk mengedarkan risalah di mana-mana saja," katanya.

Sementara itu, Malaysiakini melaporkan, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, adalah satu kesalahan bagi mana-mana individu yang memakai baju yang berkaitan dengan aktiviti haram.

Justeru, tangkapan ke atas mereka yang memakai baju Bersih 2.0 oleh polis adalah betul. "Jika kemeja-T Bersih berhubungkait dengan aktiviti haram, maka memakainya adalah juga haram," katanya kepada wartawan. -Hrkh

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


GURU SILAT TIDAK PERLU LAH KALUT DENGAN BERSIH, JIKA HEBAT DAFTAR NAMA UNTUK KE PALESTINE

Posted: 29 Jun 2011 09:54 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

ADA seorang Guru Silat, terkenal dulu kerana pernah dibuang daerah ke Pulau Jerjak kalau tak silap kerana menunjukkan `gedebe'nya. Bila keluar dari pulau tersebut, menjadi pengampu nombor Wahid kepada Umno. Baru-baru ni, Guru Silat yang OKU ini bercakap bagaikan `Panglima Harimau Berantai' kununnya sanggup bermandi darah sekiranya BERSIH meneruskan perhimpunan.

Guru Silat ini dulu pernah menunjukkan `kehebatan'nya apabila beliau di`tanam' hidup-hidup selama beberapa minit. Setahu saya Silat yang sebenarnya bukan untuk dimegah-megahkan tetapi hanya digunakan untuk mempertahankan diri atau membantu orang yang dizalimi. Tetapi, sekarang ini Silat hanya sebagai pertunjukan sahaja lebih dahsyat lagi pertubuhan Silat kini banyak yang telah diperkudakan.

Adalah lebih baik Guru Silat ini tidak melibatkan diri dengan pihak yang zalim demi untuk mendapat nama. Untuk apa beliau mahu menunjukkan hebat kepada kumpulan BERSIH yang berniat baik? Jika mahu sangat berjuang, hantar sahaja nama dan kumpulkan anak-anak muridnya itu untuk berpencak silat di Palestine bagi menentang Israel. Di sana, bukalah berapa banyak `bunga atau langkah' sekalipun, mudah-mudahan dapat `mati syahid'.

Mengapa sibuk mahu tunjuk hebat kepada rakyat yang mahu membersihkan sistem yang kotor? Sebelum mahu ke medan juang, tentukan dahulu siapa musuh kamu yang sebenar. Jangan ikut rentak puak yang akan memperbodohkan petubuhan kamu itu. Adakah bila Guru Silat ini berkata akan menentang BERSIH, maka rakyat yang menyokong tuntutan BERSIH ini akan kecut? Jika pihak Polis yang memberikan berbagai amaran pun peserta BERSIH tetap istiqomah untuk berhimpun, apa sangat lah dengan Guru Silat ini.

Kita bukan mahu memperlekehkan pertubuhan silat, tetapi kita sedih bila melihat Pendekar-Pendekar yang terlatih ini diperbodohkan oleh puak yang ingin terus berkuasa dan menindas rakyat. Tergamakkah pertubuhan silat ini melanggar sumpah pendekar mereka sendiri? Masih banyak lagi pertubuhan silat yang tidak mahu menonjolkan diri dan mengampu kerana mereka tahu tujuan dan motif pihak yang menentang BERSIH ini.

Seandainya Guru Silat ini masih merasakan beliau hebat dan ingin menunjukkan egonya, kita tak mampu berbuat apa-apa. Kita tidak mahu beraduh dengan sesiapa tetapi kita juga tidak mempunyai sebab untuk tidak berhimpun hanya kerana Guru Silat ini./wfauzdin.blogspot.com

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


"Kami tidak boleh menyebut Bersih, tarikh 9 Julai ...." - stesen radio swasta

Posted: 29 Jun 2011 06:35 PM PDT

Pentadbiran Najib memberi amaran kepada stesen-stesen siaran swasta daripada menyebut apa-apa tentang Himpunan Bersih 2.0 atau tarikh ia akan diadakan, sebaliknya mahu mereka memberi amaran kepada orang ramai daripada menyertai tuntutan jalanan meminta pilihan raya adil dan bebas.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa sejak minggu lalu Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah meminta eksekutif media stesen-stesen swasta untuk memaklumkan mereka mengenai garis panduan baru itu selain Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengisytiharkan kemeja-T Bersih sebagai haram.

"Kami tidak boleh menyebut Bersih, tarikh 9 Julai perhimpunan diadakan dalam siaran kami tetapi kami mesti memberi amaran mengenai demonstrasi ini. Bagaimana kita boleh melakukannya?" kata seorang eksekutif media kepada The Malaysian Insider.

Putrajaya memiliki Radio Televisyen Malaysia (RTM) yang mengadakan siaran radio dan televisyen, malah menyediakan lesen kepada stesen swasta seperti Astro, The Star Publications yang turut mempunyai stesen radio, Media Prima Berhad yang mengendalikan stesen radio dan televisyen serta stesen radio BFM.

"Kami kena menghantar skrip radio kami untuk diteliti (pihak berkuasa). Ia sesuatu yang mengarut," kata seorang lagi eksekutif kepada The Malaysian Insider.

Difahamkan arahan itu datang daripada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan di sebalik tindakan polis menghalang perhimpunan anjuran Bersih, yang dijadual untuk diadakan 9 Julai ini menuntut pilihan raya yang bebas dan adil.

Perkasa dan Pemuda Umno juga mahu mengadakan perhimpunan balas menentang Himpunan Bersih 2.0.

Semalam, Hishammuddin mengisytiharkan kemeja-T sebagai haram manakala pihak polis menyerbu sekretariat Bersih di Petaling Jaya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata pihaknya bukan sahaja menahan sesiapa yang menggunakan kemeja-T Bersih 2.0 tetapi kemungkinan akan mengambil tindakan ke atas sesiapa sahaja menggunakan apa juga cara mempromosikan perarakan haram.

DSAI nafi BERSIH 2.0 ada kaitan dengan anasir asing

Posted: 29 Jun 2011 06:03 AM PDT

KLANG - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mendakwa perhimpunan yang disokong Pembangkang pada 9 Julai ini tiada kaitan dengan anasir asing mahu pun komunis dan penentangan terhadap Yang di-Pertuan Agong.

 Menurutnya, tuduhan-tuduhan tersebut sengaja direkayasa untuk menakut-nakutkan orang ramai daripada menyertai perhimpunan itu, katanya merujuk kepada kenyataan polis berhubung penahanan anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) dengan bahan berunsur komunis, dan dakwaan penulis blog bahawa perhimpunan itu disokong badan-badan bukan kerajaan antarabangsa tajaan Yahudi Zionis.

 "Ini ada yang kata jadi komunis, pemberontak, menentang Agong, pembiayaan dana asing, semuanya nak alihkan pandangan.


"Pertamanya, kita tuntut pilihan raya yang bersih. Keduanya perhimpunan aman, jadi izinkan laluan untuk orang rasa (sertai perhimpunan)," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucapannya pada Wacana Ekonomi: 'Integriti Penjawat Awam' anjuran Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor di sini, hari ini.

 Sementara itu, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim turut menafikan dakwaan yang mengatakan ada kumpulan tertentu yang menyokong perhimpunan haram itu cuba menghidupkan ideologi berunsur komunis.

 "Perhimpunan anjuran Bersih ini terdiri daripada pejuang demokrasi dan bukan melibatkan komunis. Komunis bukan demokrasi," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di Shah Alam.

 Abdul Khalid juga berkata, kerajaan negeri memperuntukkan RM15,000 kepada penganjur perhimpunan haram itu untuk mengedar risalah bagi menerangkan kepada orang ramai tujuan perhimpunan tanpa permit itu diadakan.

BERSIH 2.0 : Menteri, Polis jangan atasi Parlimen - Prof Aziz Bari

Posted: 29 Jun 2011 05:06 AM PDT

Oleh: Rusnizam Mahat

KUALA LUMPUR: Menteri dan pasukan polis tidak mempunyai kuasa untuk mengisytiharkan kesalahan yang tidak disebut oleh mana-mana undang-undang bertulis.

Demikian kata Profesor Dr Abdul Aziz Bari kepada Keadilandaily ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri Dato Seri Hishamuddin Hussein dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar hari ini.

Hishamuddin memberi amaran sesiapa yang memakai baju T kuning Bersih adalah melakukan kesalahan dan boleh ditangkap.

Sementara Ismail pula menambah sesiapa yang memakai kasut, menaiki kereta dan bas untuk mempromosikan perhimpunan Bersih juga akan ditangkap kerana didakwa melakukan kegiatan menghasut.

Aziz berkata, kuasa untuk membuat undang-undang telah diletakkan di tangan parlimen.

"Menteri dan kakitangan awam seperti polis tidak mempunyai kuasa berbuat demikian. Jika ada pun kuasa itu ia mesti disebut secara jelas dalam akta yang berkenaan. Apa yang dilakukan oleh menteri dan polis ialah membuat kesalahan atau jenayah baru yang di luar bidang kuasa mereka", kata pakar perlembagaan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia itu.

Kata Aziz lagi, tidak ada undang-undang yang meletakkan perkara itu sebagai perbuatan jenayah, seperti yang disebut oleh Hishamuddin dan Ismail.

Dengan itu, katanya orang ramai bebas melakukan apa yang dilarang oleh mereka berdua.

Menjelang Perhimpunan Bersih pada 9 Julai ini, pihak polis bertindak sewenang-wenang menahan orang ramai yang mereka dakwa ada kaitan dengan perhimpunan tersebut.

Sehingga kini seramai 95 orang ditahan polis atas dakwaan mempromosikan himpunan itu, termasuk kesalahan memakai baju T Bersih.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=16229

Tahan kami, tapi Himpunan Bersih tetap diteruskan - Maria Chin

Posted: 29 Jun 2011 04:46 AM PDT

Arrest us but march will continue, Bersih activist says

@ 07:25:11 PM 29-06-2011 By Clara Chooi

KUALA LUMPUR, June 29 — Bersih 2.0 activist Maria Chin Abdullah issued a bold challenge to the government today, saying that even if all the coalition's committee members were arrested, the controversial July 9 march would still proceed.

Speaking to reporters after recording a statement at the Dang Wangi district police headquarters this evening, the activist pointed out that the rally was not about Bersih's members but the people's demands.

"They can use preventive measures, they have given that threat but the rally is not about the individuals in Bersih ... it is about the people.

"Even if they take all Bersih steering committee members, the rally will still go on," she declared.

She added that the widespread arrests of activists across the nation, the questioning of at least 40 suspected Bersih supporters and the latest raid on the Bersih secretariat's premises at the NGO Empower's office in Petaling Jaya today would not stop the spread of yellow on the capital's streets this July 9.

"It is not going to stop us, any kind of intimidation will not stop us. We will continue with the rally to show that the people are in charge and the government is not in charge," she said.

Maria Chin, who is also Empower's executive director, condemned the arrests of seven of the NGO's staff members, including one volunteer, and the raid on its premises.

"I am very concerned for my staff ... I think that this action needs to be seriously condemned by every Malaysian because what they have done is unacceptable," she said.

According to the police, 314 yellow, 90 orange, 136 cream Bersih T-shirts and banners were seized during the noon raid carried out by some 20 policemen, at least one of whom was armed with an assault rifle.

All Bersih-related materials are now deemed illegal as they are said to be promoting the illegal July 9 rally.

Despite this, Maria Chin said there was no need for Bersih to order a change in its colours for the rally, saying the authorities would only move to extend its ban.

"So you can choose any colour ... They can declare anything illegal," she said.

She reminded the authorities that Bersih's plan could not be thwarted as its goals were shared by many.

"It has gone very big and it is now the citizens' call to ask for electoral reform. It has gone beyond Bersih members," she said.

Election watchdog Bersih along with Pakatan Rakyat (PR) component parties are gearing up for a rally this July 9, the second such gathering calling for electoral reform. Among others, the group is demanding that the government ensure a clean and fair general election, reforms in the postal voting system and an extended campaign period of at least 21 days.

The first rally, also organised by Bersih, was held in 2007 and saw some 50,000 people take to the capital's streets. The gathering eventually descended into chaos when the police deployed tear gas and water cannons on demonstrators

Cakap berapi-rapi, tak sangka Najib takut pada Himpunan Bersih ...

Posted: 29 Jun 2011 02:26 AM PDT

29 JUN — Perhimpunan Bersih 2.0 telah mengundang berbagai tindak balas dari penyokong Barisan Nasional. Dari respon yang kurang bijak persatuan-persatuan peniaga pro-BN yang menyatakan bangkangan mereka di atas alasan terjejasnya perniagaan; kepada yang paling ekstrim dalam bentuk ancaman membunuh Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga.

Walau apa sekali pun respon dan alasan di sebaliknya, kesemuanya bertujuan untuk menghalang berlakunya himpunan ini. Respon dan tindak balas sebegini merupakan bukti betapa BN amat gentar dengan himpunan yang akan diadakan pada 9 Julai ini. Mereka khuatir kerana perhimpunan ini merupakan pembuka jalan kepada era politik baru dan penamat kepada politik kotor yang berpaksikan fitnah pimpinan BN.

Hakikatnya, rakyat semua mengetahui betapa Pilihan Raya yang dianjurkan selama ini adalah tidak adil, berat sebelah dan diurus dengan tujuan untuk memenangkan BN. Pilihan Raya dan kebebasan bersuara yang dibenarkan sekadar untuk memberikan persepsi adanya demokrasi, tetapi tahapnya dikawal supaya tidak menjejas kedudukan BN.

Dalam keadaan begitu sekalipun BN telah dapat dikalahkan di beberapa Negeri pada tahun 2008. Sekiranya Pilihan Raya pada ketika itu diadakan secara bebas dan bersih, dengan diberi semua pihak akses kepada media perdana, tiadanya undi pos dan lain-lain seperti terkandung dalam tuntutan Bersih (1), insyaAllah sudah pasti BN akan dapat dikalahkan diperingkat Kebangsaan juga.

Oleh yang demikian, Bersih 2.0 perlu diteruskan supaya BN memahami bahawa rakyat tahu bagaimana mereka telah ditipu selama ini dan bagaimana penipuan ini mengekalkan sebuah kerajaan yang telah hilang kredibiliti serta legitimasinya dalam kedudukan berkuasa.

Sebenarnya, semua yang siuman dan tidak berkepentingan pasti akan menyokong perhimpunan Bersih diadakan. Ianya menuntut supaya Pilihan Raya dilakukan secara adil dan bersih. Hanya yang inginkan Pilihan Raya yang kotor, tidak telus dan tidak adil sahaja yang akan membantahnya. Hanya yang ingin kekal berkuasa dengan menafikan hak rakyat serta ingin melihat rakyat terus ditundukkan akan mempertahankan proses Pilihan Raya yang jelas tercemar!

Kerajaan BN wajib menghormati rakyat dan itulah sebenarnya intipati tuntutan BERSIH. Iaitu supaya suara dan kehendak rakyat dalam memilih kerajaan yang ingin diamanahkan dengan kuasa pemerintahan dihormati dan diterima. Tanpa adanya sebarang usaha penyalahgunaan kedudukan dan kekuasaan untuk menentukan pilihan rakyat melalui proses pemilihan yang berat sebelah lagi songsang. Sekiranya melalui proses pemilihan yang Bersih ini rakyat menolak BN di peringkat Negeri dan Negara, maka BN wajib menerima pilihan rakyat dan berundur secara terhormat. Itulah intipati demokrasi. Bukan hanya sebagai cogankata dan retorik semata-mata, sambil pandangan dan pendapat rakyat dikuasai dan kehendak rakyat dinafi melalui proses yang tercemar.

Semua yang ingin menghalang Bersih, samada Perkasa, Pemuda Umno atau pihak olis sekalipun, hanya menzahirkan keinginan untuk mempertahankan sesuatu yang ditolak rakyat, iaitu proses Pilihan Raya yang dicorakkan mengikut kepentingan BN. Sepatutnya mereka, lebih-lebih lagi pihak Polis, berdiri bersama rakyat dalam usaha membersihkan proses pilihan raya. Supaya penipuan terhadap rakyat dan kekuasaan ke atas rakyat melalui penipuan ini dapat dihentikan. Himpunan Bersih merupakan usaha mulia, tuntutan adil lagi berasas dan menepati kehendak Syariat Islam dan Perlembagaan Negara; sepertimana yang telah dinyatakan oleh Dr. Mohd Asri Zainul Abidin dan Prof. Aziz Bari.

Oleh itu, sepatutnya pihak Polis menjaga dan melindungi peserta himpunan tersebut, menjaga lalu lintas supaya kesan kesesakan dikurangkan, menjaga keselamatan peserta supaya tiada sebarang provokasi dan dengan itu ianya akan berjalan dengan selamat dan aman. Sepertimana himpunan yang menuntut rasuah dihentikan, penjenayah ditahan dan jenayah diperangi tidak wajar dihalang dan ditentang, begitu juga himpunan yang menuntut Pilihan Raya yang bersih dan adil. Sepatutnya Perkasa menyokong dan Pemuda Umno turut bersama dan bukan bertindak-balas seperti sekarang. Namun, hakikatnya, mereka bukan mementingkan rakyat dan hak rakyat. Mereka hanya mementingkan status quo dan usaha mempertahankannya walaupun rakyat inginkan ianya ditukar.

9 Julai 2011, tarikh keramat, tarikh perubahan, tarikh kebebasan. Saya berharap agar warga Shah Alam khususnya dan Malaysia amnya akan bersama saya, turun pada hari itu untuk bersama-sama mencatat sejarah di bumi Malaysia yang kita cintai.

* Khalid Samad adalah Ahli Parlimen Shah Alam.

POLIS tidak boleh masuk kawasan Parlimen tanpa kebenaran Speaker .... Faham tak?

Posted: 29 Jun 2011 01:54 AM PDT

STONE : Kalau ya pun berkuasa, jangan la main redah saja. Kata penguatkuasa undang-undang, tapi undang-undang hampa cabuli .... Tapi tak pa dah pasti apa hampa buat semua betoi .... Macam ni nak bagi orang hormat?

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia akan menyiasat dakwaan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang bahawa polis mencabuli kebebasan parlimen apabila mereka menyoal-siasat beberapa ahli parlimen pembangkang semalam.

"Polis tidak boleh masuk kawasan Parlimen tanpa kebenaran speaker. Polis hanya boleh membekalkan perkhidmatan kepolisian atas permintaan pegawai parlimen, bentara dan speaker," kata Lim (DAP-Ipoh Timor) ketika mencelah perbahasan Rang Undang-undang Perkhidmatan Kewangan Bisnes.

Hujah Lim, tindakan Lim mencatatkan kenyataan daripada Azmin Ali (PKR-Gombak) dan Mohd Firdaus Jaafar (PAS-Jerai) di lobi MP semalam mencabuli prinsip pembahagian kuasa.

Menurut Azmin beliau tidak menjangkakan kunjungan polis yang tidak diumumkan itu manakala Mohd Firdaus pula berkata dia 'dijemput' untuk merakamkan kenyataannya.

Menurut Pandikar (kiri) beliau juga mengetahui mengenai perkara berkenaan selepas membacanya di media.

"Kami tidak terima sebarang permohonan rasmi daripada polis untuk berbuat demikian tetapi saya difahamkan daripada laporan akhbar bahawa kedua-dua pihak (polis dan MP) bersetuju berbuat demikian.

"Saya akan panggil mereka yang berkenaan untuk jelaskan apa yang berlaku," katanya kepada Lim.

Semalam, pasukan polis daripada ibu pejabat kontinjen Selangor mengambil kenyataan daripada Azmindan Mohd Firdaus berhubung ceramah mereka di Sabak Bernam pada 17 Jun lalu atas "dakwaan mengundang" orang ramai menyertai perhimpunan BERSIH 2.0.

Lim menyataan alasan persetujuan kedua-dua belah pihak tidak boleh digunakan kerana tindakan polis itu jelas bertentangan dengan keistimewaan khas ahli dewan rakyat.
"Saya minta Jawatankuasa Khas Hak Asasi dan Kebebasan Parlimen patut melihat perkara ini dan mengadakan satu garis panduan yang sesuai," katanya.

JAHAT : Risalah palsu BERSIH diedar di Wangsa Maju

Posted: 29 Jun 2011 01:23 AM PDT

Risalah berwarna kuning dilekatkan pada belasan kereta di Seksyen 2 Wangsa Maju, menyeru "tumbangkan kerajaan sekarang" atas nama "BERSIH 2.0", pagi ini. Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0, Wong Chin Huat menafikan bahawa risalah ini diedarkan oleh pihak BERSIH 2.0, dan mengecam sekeras-keras tindakan pemalsuan ini.

Wartawan MerdekaReview diberitahu bahawa risalah kuning dilekatkan pada kenderaan di tempat letak kereta Seksyen 2 Wangsa Maju, pagi ini. Antara mesej yang tertera pada risalah tersebut termasuklah "PERHIMPUNAN Bersih2.0", "BERSAMA KITA TUMBANGKAN KERAJAAN SEKARANG!!!", dan "BUKTIKAN KITA MAMPU SEPERTI LIBYA !!"

Banyak lagi risalah sedemikian yang bertaburan di situ, tanpa mengetahui siapakah pengedarnya.

Setelah meneliti gambar yang ditunjukkan MerdekaReview, Wong Chin Huat menekankan bahawa BERSIH tidak menyeru untuk menggulingkan kerajaan, dan tidak menyamakan gerakan ini dengan gerakan pembangkang di dunia Timur Tengah, maka risalah tersebut bukan diedarkan BERSIH. Justeru itu, adalah tidak masuk akal seandainya BERSIH menyeru "BUKTIKAN KITA MAMPU SEPERTI LIBYA !!", katanya.

"BERSIH bukan untuk menggulingkan kerajaan, tetapi menyeru untuk mereformasikan sistem pilihan raya, meningkatkan keabsahan kerajaan yang dipilih rakyat," tegasnya.

Wong Chin Huat mengecam tindakan menyamar dan memalsukan mesej asal BERSIH, dan juga meminta agar orang awam berwaspada terhadap taktik sedemikian. Beliau menjangka saluran penyebaran mesej BERSIH 2.0 akan disempitkan, berikutan tindakan polis menyerbu dan menggeledah pejabat BERSIH 2.0, tengah hari tadi.

Beliau berkata, BERSIH 2.0 hanya menyeru agar rakyat turun untuk berhimpun pada 9 Julai, sebagai tanda sokongan terhadap tuntutan BERSIH 2.0. Wong meminta agar rakyat memakai baju kuning, membawa bendera dan kamera, "Seandainya dihalang dan gagal menyertai himpunan BERSIH, ambillah gambar di tempat tersebut sebagai kenangan. Jangan memberi laluan kepada halangan yang berniat jahat," katanya.

*Chan Kim Ming ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disunting dan diterjemah dari teks asal.

Undang-undang apa yang hampa pakai tangkap orang pakai baju kuning? -

Posted: 29 Jun 2011 12:43 AM PDT

Lawyer says pre-rally arrests unlawful, urges Bersih to sue
By Clara Chooi June 29, 2011

KUALA LUMPUR, June 29 — PKR vice-president N. Surendran today described the ongoing round of pre-rally arrests of Bersih activists as "unlawful", adding that all those detained could "sue the pants off" the government.

The human rights lawyer told The Malaysian Insider that there was no law in the country that allowed such pre-emptive arrests or for T-shirts to be declared as illegal.

In declaring Bersih's yellow T-shirts illegal, said Surendran, Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein was attempting to play the role of an absolute monarch issuing a decree on his subjects.

"There is no law that says you cannot wear T-shirts with the word Bersih on it. There is no law that allows the arrest of individuals who [have not committed] any offence. The Bersih rally has not even happened yet... they cannot arrest people for inviting people to attend a rally or for announcing their intention to join the rally," he said when contacted.

Surendran (right) said the police could only arrest protestors seen attending an ongoing illegal assembly, and not a moment before. The Bersih rally is scheduled for July 9, but the police have said it will not issue any permits for any rallies on the day.

"This is purely from a legal point of view. But here you have a situation where the police force is committing unlawful arrests on a daily basis... it goes against the Criminal Procedure Code and all laws in the country," he said.

He was commenting on the ongoing spate of arrests across the nation, the latest occurring at the Sungai Siput wet market near Ipoh, Perak this morning when 14 people including two opposition assemblymen were detained.

The duo — Jalong assemblyman Leong Mee Meng of DAP and Teja assemblyman Chang Lih Kang of PKR — along with the rest of the group were picked up by the police while distributing miniature Jalur Gemilang flags. They were garbed in Bersih's signature yellow T-shirts at the time.

"In this case, they were distributing Malaysia flags. Under the law, the cops can only arrest an individual if they have reasonable suspicion that a serious offence has been committed," said Surendran.

Last weekend, the police also rounded up a group of Parti Sosialis Malaysia (PSM) activists, including Sungai Siput MP Dr Michael Jeyakumar, accusing them of attempting to revive communism. The group had also stated their support of the July 9 Bersih rally. A number of opposition politicians have also been summoned to have their statements recorded over Bersih.

Earlier today, Hishammuddin declared T-shirts sporting messages in support of Bersih illegal, saying they were related to an illegal assembly. He did not, however, specify the legal provision the garments were deemed to have breached.

"And now the police are also seizing T-shirts from the Bersih secretariat office. There are arrests all over and we are sure that more NGOs will be targeted. You can expect that the tempo will only increase in the days head... this is an attempt by the cops to stop people from attending the rally," said Surendran.

Surendran urged all those detained by the police to exercise their legal rights and sue the government for damages.

"They can now file civil suits... yes, I will certainly call upon everyone to sue the pants off the government and the police not just to obtain compensation but to teach them a lesson that they cannot abuse their powers. I call this an arrogance of power because they know they control the police and they know they control the courts so they think they can do as they please," he said.

Surendran also expressed disgust at the court system, pointing out that it was "surprising" that the magistrates had allowed remand orders on those who were unlawfully arrested.

"From what has happened in the past week, we can say that our freedom is presently under siege," he said - TMI

BERSIH 2.0 : Hampir 400 peguam Pakatan sedia bantu jika ada tangkapan

Posted: 29 Jun 2011 12:16 AM PDT

Oleh G Manimaran

PETALING JAYA, 29 Jun — Sehingga 400 peguam secara sukarela telah menyatakan kesediaan mereka untuk membantu jika ada peserta Himpunan Bersih 2.0 ditangkap, kata pemimpin PKR hari ini.
"Setakat ini, berdasarkan maklumat yang saya terima antara 350 hingg 400 peguam menyatakan kesanggupan mereka membantu jika ada peserta yang ditangkap kerana menyatakan sokongan dan menyertai Himpunan Bersih," kata ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR Shuhaimi Shafiei.

Ketika bercakap pada sidang media di sini, Ketua Penerangan PKR Selangor itu berkata, bilangan itu dijangka akan meningkat.

"Dalam Pakatan sendiri adalah ramai pemimpin kalangan peguam, yang ada asas undang-undang... dalam PAS seperti Hanipa Maidin, dalam PKR seperti R Sivarasa, Lateffa Koya... YB Kula di DAP," kata beliau lagi.

Sehubungan itu kata beliau, PKR Selangor akan membolisasikan sekitar 70,000 orang untuk menyokong Himpunan Bersih 2.0.

"PKR Selangor akan terus menyokong perhimpunan aman rakyat 9 Julai ini dan akan memastikan mobililasi 70,000 anggota PKR Selangor ke Himpunan Bersih 2.0 berjalan lancar.

"Pihak berkuasa boleh menahan, boleh menangkap, boleh mendakwa dan penjarakan semua orang kanan Bersih 2.0, namun tiada kuasa yang dapat menyekat semangat dan kebangkitan rakyat," katanya lagi.

PKR Selangor ada sekitar 120,000 ahli.

Shuhaimi yang juga Adun Sri Muda berkata, pihaknya yakin mereka yang hendak menyertai Himpunan Bersih 2.0 akan datang dua hari sebelum perhimpunan.

Pada sidang media hari ini, Shuhaimi juga mengumumkan tindakan memobililasikan mereka membabitkan lima lokasi berkumpul sebelum menuju ke ibu negara.

Menurutnya, lokasi pertama melibatkan ahli-ahlinya dari selatan Perak iaitu cabang Klang, Kapar, Sungai Besar, Sabak Bernam dan Kuala Selangor yang diminta menggunakan stesen komuter Klang dan Pelabuhan Klang.

Lokasi kedua melibatkan ahli dan penyokong dari kawasan Shah Alam dan Kota Raja yang dinasihatkan mengambil stesen komuter Seksyen 19 Shah Alam dan Padang Jawa manakala lokasi ketiga membabitkan mereka dari kawasan Tanjong Karang, Selayang, Hulu Selangor, Ampang, Pandan dan Gombak yang diminta menggunakan stesen komuter Batu Caves, Rawang, Sungai Buloh , LRT Putra Gombak dan Ampang.

Dalam pada itu, lokasi keempat melibatkan mereka dari kawasan Petaling Jaya Utara, Petaling Jata Selatan, Kelana Jaya, Subang dan Puchong. Mereka dari kawasan-kawasan itu diminta menggunakan LRT Kelana Jaya dan komuter MidValley dan Seri Setia.

Shuhaimi berkata, pihak dari kawasan Sepang, Kuala Langat, Hulu Langat dan Serdang yang hendak menyertai dinasihatkan menggunakan perkhidmatan ERL dari Salak Tinggi dan Putrajay, komuter dari Nilai, Bandar Baru Bangi dan UKM.

Sambil mengakui ia sebahagian daripada strategi menghadapi Himpunan Bersih 2.0 yang dianggap polis sebagai haram, Shuhaimi berkata, pihaknya ada pelan kontigensi tetapi enggan mendedahkannya.

Kata beliau, pihaknya yakin rakyat akan turun walaupun ada usaha di pihak berkuasa yang mahu menghalangnya daripada berlaku.

Malah kata beliau, sebahagian hotel di Lembah Klang enggan menerima tempahan bilik hotel untuk 8 Julai ini.
Share it with others Close Forgot password?Please put in your email: Send me my password! Close message

Login This blog postAll blog postsSubscribe to this blog post's comments through...
RSS Feed
Subscribe via email
Subscribe Subscribe to this blog's comments through...
RSS Feed
Subscribe via email
Subscribe
Follow the discussion Comments (2)

Logging you in...
Close Login to IntenseDebate
Or create an account
Username or Email: Password: Forgot login?
OpenID Cancel Login
Close WordPress.com Username or Email: Password: Lost your password?
Cancel Login
Close Login with your OpenID
Or create an account using OpenID
OpenID URL: Back Cancel Login
Dashboard | Edit profile | Logout Logged in as Admin Options
Disable comments for this page
Save Settings


Sort by: Date Rating Last Activity

Loading comments...
You are about to flag this comment as being inappropriate. Please explain why you are flagging this comment in the text box below and submit your report. The blog admin will be notified. Thank you for your input.
0 Vote up Vote down minority voice · 18 minutes ago
can this leaders assure the business community and the others who don't support street politics (even if we are the minority) that no rascals amongst their members/supporters will cause trouble and if there is any trouble however minor they are willing to be responsible for it. if they can't give that assurance go gather in stadiums and keep it in confined grounds. Report Reply
0 replies · active less than 1 minute ago 0 Vote up Vote down minority voice · 14 minutes ago
ask the lawyers to walk lah. they will hide in wisma kraft and their HQ and talk big. they will then go to Selangor Club for their beers and the poor lorry driver and despatch rider will be behind bars. don't believe this bunch. by the way there are nearly 14,000 lawyers. does that mean the majority are against the Bar? usually they can't gather 500 for their AGM's. Report Reply
0 replies · active less than 1 minute ago Post a new comment
Enter text right here! Comment as a Guest, or login:
Login to IntenseDebateLogin to WordPress.comLogin to TwitterfacebookLogin to OpenIDGo back
Go back
Share on Facebook
Connected as (Logout)
Email (optional)
Not displayed publicly.

Tweet this comment
Connected as (Logout)
Email (optional)
Not displayed publicly.

Name Email Website (optional)

Displayed next to your comments.

Not displayed publicly.
If you have a website, link to it here.
OpenID URL Comment as a Guest or login using OpenID

Posting anonymously.

Tweet this comment

Submit Comment Subscribe to None Replies All new comments
Please refrain from comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature and note that comments can be edited, rewritten for clarity or to avoid questionable issues. We also reserve the right to delete off-topic comments. Comments by IntenseDebate


Enter text right here! Reply as a Guest, or login:
Login to IntenseDebateLogin to WordPress.comLogin to TwitterfacebookLogin to OpenIDGo back Go back
Share on Facebook
Connected as (Logout)
Email (optional) Not displayed publicly.
Tweet this comment
Connected as (Logout)
Email (optional) Not displayed publicly.
Name Email Website (optional) Displayed next to your comments.
Not displayed publicly.
If you have a website, link to it here.
OpenID URL Comment as a Guest or login using OpenID
Posting anonymously.
Tweet this comment
Cancel Submit Comment Subscribe to None Replies All new comments

MalaysiaBusinessBahasaSubsidise food not fuel, Guan Eng tells Najib
Pakatan persists with 1MDB questions despite PAC snub
Release full video, Johari challenges blogger
Putrajaya spent more on football than childcare, says DAP Wanita
Bersih T-shirts illegal, declares Hisham
Nikkei at 7-week high, power companies gain
Genting: All guns blazing
Malaysia Strategy – Asean Corporate
Genting unit gets UK gaming licence
Hong Leong Bhd : Compelling mid-cap exposure buy
Bersih 2.0: Hingga 400 peguam Pakatan sedia bantu jika ada tangkapan
Kemeja-T Bersih 2.0 haram, kata Hishammuddin
Polis serbu pejabat Bersih
PKR ramal Putrajaya isytihar darurat halang Himpinan Bersih 2.0
Singapura serah laporan dua wanita, siasatan imigresen dipercayai selesai

Letter from Chairman of Lynas Corporation, Nicholas Curtis, to Fuziah Salleh
Fuziah accepts Lynas' invite, wants meet open
Miti says Lynas decision to be based on facts

MRT bukan projek BN pancing undi, kata Nazri
Berlubang sana, berlubang sini — Aspan Alias
Pua: LRT awards show open tenders 'a sham'

Past Hour1 WeekAnalysts fear riots from Bersih rally
As vice tightens, Anwar says rally the only option
Nude squat probe completed, Singapore lodges complaint
PKR sees Emergency in Putrajaya bid to stop Bersih
'PM aide' sued over non-existent sand-mining deal
US experts confirmed Anwar as man in video, court told
Bersih to go global with July 9 rally
'Datuk T' fined for sex video
Putrajaya says RM8.6m was 'compensation' to Utusan
Bersih says will march on without permit

Top NewsMalaysiaBusinessWorldShowbizSportsFeaturesOpinionBahasaFoodBooksGalleryTravelAbout UsMore
Copyright © 2011 The Malaysian Insider. Designed for 1024 x 768 resolution. This site is best viewed with Firefox.
"kerajaan masih belum belajar dari kejatuhan kerajaan-kerajaan di Timur Tengah" - TGNA

Posted: 28 Jun 2011 11:56 PM PDT

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan tangkapan aktivis Bersih adalah pra kejatuhan Umno BN.

"Sempat saya membaca berita-berita online tanah air di sini, semakin ramai penyokong Bersih 2.0 ditahan.

"Saya mengira kerajaan masih belum belajar dari kejatuhan kerajaan-kerajaan di Timur Tengah," ujarnya melalui Twitter.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan menegaskan bahawa tangkapan dan kekerasan tidak akan menakutkan rakyat.

"Tangkapan-tangkapan ini hanyalah pra kejatuhan Umno Barisan Nasional," katanya.

Beliau sebelum ini menyokong himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai ini.

Sehingga semalam, lebih 80 orang ditahan polis kerana memakai baju Bersih 2.0 mahupun mengedar risalah berkaitan.

~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Bersih sebenarnya kuda tunggangan!

Posted: 29 Jun 2011 12:42 AM PDT


Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Sham Kamikaze dan Wardina di Masjid Bukit Indah Malam Ini....

Posted: 29 Jun 2011 09:38 PM PDTAyoh anak muda...penuhkan masjid kita!!

MEETING ALMOST CANCELLED...HEHE!!

Posted: 29 Jun 2011 08:45 PM PDT

MPAJ councillors arrived at full board meeting inappropriately dressed

THE Ampang Jaya Municipal Council (MPAJ) full board meeting yesterday was almost called off due to the inappropriate dressing of its councillors, who arrived at the monthly meet in bright yellow Bersih T-shirts under their jackets.

Those who did not have the T-shirts still wore yellow-toned clothing including polo shirts.

According to the state gazetted Standing Order (Meetings) (Ampang Jaya Municipal Council) 2007 under Section 38 (1) of the Local Government Act 1976, the chairman may refuse admission to anyone who attends the meeting in improper attire.

The Standing Order further states that councillors' attire should be either a lounge suit, bush jacket, long-sleeved shirt and tie or national dress with name tag or security pass for men and baju kurung, baju kebaya labuh, national dress or decent dressing with name tag or security pass for women.

Council president Datuk Mohammad Yacob raised the issue of the 22 councillors' casual attire before the meeting commenced.

In accordance with the Act, a motion was raised by councillor Meor Rithuan Mohamed Said, with the consent of the president, to suspend the Standing Order regarding the councillors' dress attire. It was then approved by all councillors present.

The motion — that received the approval of all the councillors present — was for the Standing Order to be suspended only for yesterday's meeting.

"According to section 21 (1) of the same act, Standing Orders may be suspended with a two-third majority vote of the councillors present at the meeting," Mohammad said, adding that only two councillors, Keppy Wong and Mohamad Samot@Samat, were not present at the meeting.

Mohammad accepted the motion as he did not want the meeting the be disrupted.

"This is an unprecedented event. I hope in future the councillors will not do such things that threaten to disrupt the meeting again," he said.

JIBBON'S PROBLEM: HE GOT STUPID COUSIN..!!

Posted: 29 Jun 2011 08:16 PM PDTNizar pakai baju BERSIH di Parlimen....

Posted: 29 Jun 2011 08:04 PM PDT

Dari Twitter Lim Guan Eng...

cmlimguaneng RT@mbnizar:Sdng pakai T-shirt Bersih2.0 di Parlimen,nampak OK je tak huruharapun, napalah polis tahan dan rampas pnjual dan yg pakai Bersih?

Unggun Bersih - A. Samad Said

Posted: 29 Jun 2011 06:15 PM PDT

Alex Ferguson dan David De Gea tak dengar cakap Hisham...!!

Posted: 29 Jun 2011 03:48 PM PDT

kerangeleber

0
sumber :-

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT