Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


MELUAT! Hentikan membodohkan minda melayu

Posted: 25 Apr 2011 09:55 PM PDT

Hari ini selasa 26hb April 2011, tajuk utama media cetak berbahasa Inggeris,  New Straits Times memaparkan berita "Nasi lemak twice a week". Akhbar The Star pula memaparkan berita "Deadly illegal – Growing trade in illicit cigaretts costing Govt billion". Akhbar bebahasa Manderin seperti China Press dan Sin Chew pula memaparkan berita risiko suntikan menguruskan badan. Akhbar berbahasa tamil pula menceritakan tokoh agama yang cukup berpengaruh meninggal dunia.

Malangnya tajuk berita utama media cetak berbahasa Melayu,  Utusan Malaysia memaparkan tajuk utama "Anwar Lelaki Y", Berita Harian "Lelaki Y Anwar" dan Sinar Harian "Anwar Lelaki Y". Akhbar bahasa Melayu mejoritinya mengambil kes liwat 2 Dato' Seri Anwar Ibrahim sebagai tajuk utama. Apakah yang menjadi keutamaan kepada berita ini? Bukankah ia menceritakan keaiban orang Islam yang cukup meloyakan? Bukankah cerita seumpama itu sangat tidak sesuai dengan anak-anak sekolah? Bukankah cerita tersebut belum lagi diputuskan oleh mahkamah tetapi hanya dakwaan pihak pendakwa sahaja? Soalnya mengapa ia menjadi tajuk utama? Apakah agenda disebalik isu tersebut ?

Tiada halangan jika berita aib dan meloyakan ini dimasukkan dalam berita kecil dalam akhbar seperti New Strait Time yang memuatkan dalam muka surat 6 dan The Star dalam muka surat 10. Tetapi apabila tajuk liwat diletakkan berkali-kali sebagai tajuk utama maka sebenarnya media berbahasa Melayu seolah-olah mendoktrinisasi minda orang-orang Melayu dengan isu seks. Sebahagian besar pembaca media Utusan Melayu, Berita Harian dan Sinar Harian adalah kelompok orang Melayu berpendidikan rendah dan  tinggal di pinggir dan luar bandar. Sesetengah daripada mereka tidak berpeluang mendapat pendedahan terhadap media baru.

Saya fikir lebih wajar media arus perdana berbahasa melayu meletakan tajuk utama mengenai  dasar Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI) yang akan menggantikan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris(PPSMI). Orang Melayu sudah berdepan dengan masalah sosial khususnya anak muda yang terlibat dengan masalah seks bebas, dadah, arak, anak luar nikah, sumbang mahram, VCD lucah dan lain-lain lagi.  Akhbar berbahasa Melayu seolah-olah kurang sensitif terhadap  isu sosial yang sedang dihadapi oleh orang Melayu sekarang.

Secara umumnya media berbahasa Inggeris, Manderin dan Tamil yang pembacanya terdiri daripada kelompok Melayu kelas menengah ke atas,  masyarakat Cina dan masyarakat India tidak dihidangkan dengan cerita aib dan meloyakan seperti media berbahasa Melayu. Secara perbandingannya seolah-olah mereka dihidangkan dengan isu-isu yang lebih bertamadun daripada kelompok masyarakat Melayu berpendidikan rendah.  Saya memohon agar media arus perdana berbahasa Melayu menghentikan agenda membodohkan minda orang-orang Melayu ini. Sudah cukuplah penjajah membodohkan orang Melayu lebih 400 tahun.  Hidangkanlah minda semua rakyat Malaysia dengan perkara yang segar dan bermanfaat untuk agama, bangsa dan negara.

Suhaizan Bin Kayat
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Pusat.

Kami Sokong Tokguru

0
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Sai Baba Si Dajal Akan Hidup Kembali

Posted: 25 Apr 2011 08:47 AM PDT

Isu Semasa

Sai Baba
Inilah Antara 30 dajal seperti diceritakan oleh Rasulullah s.a.wOrang ini pernah digelar sebagai "dajjal dari Khurasan" oleh beberapa penulis Islam. Namanya Sathya Sai Baba. Dia adalah seorang tokoh berpengaruh dari Puttaparti, India yang mempunyai 20 juta pengikut di seluruh dunia. Pagi semalam 24 april Sai Baba meninggal dunia pada usia 86 tahun.

Mengikut dakwaan pengikutnya, Sai Baba  dipercayai boleh menghidupkan orang mati, menyembuhkan orang lumpuh dan buta, bahkan mampu menurunkan hujan dan mengeluarkan tepung dari tangannya. Bukan itu saja, dia pernah menunjukkan kesaktiannya dengan berjalan di atas bumi yang terbelah dan menukar kepingan besi menjadi emas. "Kesaktian" yang dimilikinya itulah menjadikan jutaan manusia di seluruh dunia kagum kepadanya sehingga menganggapnya sebagai Nabi bahkan ada yang menganggapnya TUHAN

Ada penulis Islam yang menggelar Sai Baba sebagai  "dajjal" 

"Hari kiamat tidak akan muncul hingga 30 dajjal (pendusta) muncul, mereka semua berdusta tentang Allah dan Rasulnya" (hadis riwayat abu Hurairah)

"Dajjal adalah seorang lelaki gemuk, berkulit merah dan berambut kerinting" (hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Ada penulis yang menyatakan gambaran hadis-hadis itu sepadan dengan watak Sai Baba yang berbadan gempal, berambut kerinting dan mengaku dirinya Nabi itu.
-ijoks2009-

Yang pasti Sai baba akan hidup kembali tapi bukan dia yang menghidupkan dirinya tapi Allah yang akan menghidupkannya di padang mahsyar nanti menerima pembalasannya termasuk kita.Cari N3 lama-lama disini

RM108 Bilion Lesap.

Posted: 25 Apr 2011 03:54 AM PDT

Isu Semasa

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan tahniah dan syabas pada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas kejayaan mereka memerangi rasuah didalam operasi 3b baru-baru ini.
Tetapi apa yang amat mengecewakan saya diantara kalangan Pegawai-pegawai Kastam yang berkhidmat didalam Jabatan Kastam DiRaja Malaysia ialah tentang kenyataan akhbar oleh Y.Bhg. Datuk Mustafar Ali Pengarah Siasatan SPRM berkaitan hasil RM 108 bilion yang lesap setiap tahun akibat perbuatan segelintir Pegawai Kastam.

Jikalau kita lihat kenyataan akhbar beliau pada 2hb. April 2011 didalam akhbar Mingguan Malaysia yang lalu, terang-terang Pengarah Siasatan SPRM tersebut menyatakan Negara kerugian RM 108 bilion akibat perbuatan segelintir Pegawai Kastam yang mengamalkan rasuah dan pada 4hb. April 2011 beliau sekali lagi telah membuat kenyataan akhbar dengan menyatakan jumlah kerugian RM 108 bilion bukanlah kerugian hasil disebabkan amalan rasuah oleh Pegawai Kastam sebaliknya jumlah kerugian tersebut adalah akibat perlakuan jenayah yang turut melibatkan pelbagai akta dibawah SPRM, Jabatan Kastam DiRaja Malaysia (JKDM),

Polis dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Kenyataan akhbar semula pada 4hb. April 2011 tersebut sebenarnya banyak dipengaruhi oleh kenyataan akhbar Menteri Kewangan Kedua, Y.B Dato' Seri Hj. Ahmad Husni Hanadzlah pada tarikh yang sama tersebut, yang mana Y.B Menteri Kewangan Kedua telah menyatakan mengikut rekod Kementerian Kewangan jumlah RM 108 bilion membabitkan kesalahan-kesalahan di bawah Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA) 2001 yang telah dilaporkan oleh kesemua agensi-agensi penguatkuasaan di Negara ini.

Beginikah seseorang pegawai tertinggi didalam agensi kerajaan membuat kenyataan akhbar ikut sesuka hati beliau dan bercanggah dengan rekod yang sebenarnya terdapat didalam simpanan Kementerian Kewangan Malaysia. Sungguh tidak professional langsung walaupun kita sedia maklum jawatan beliau sebagai Pengarah Siasatan didalam teraju SPRM adalah didalam kategori profesional.

Apa yang ingin saya menyatakan disini sebagai salah seorang daripada kalangan Pegawai-pegawai Kastam seluruh Malaysia berasa amat sedih dan kecewa dengan kenyataan-kenyataan akhbar yang tidak berasas dan mengelirukan fakta sebenar kes yang dilaporkan oleh Pengarah Siasatan SPRM berkenaan. Bayangkanlah betapa mudahnya Pengarah Siasatan SPRM berkenaan boleh mengubah-ubah kenyataan akhbarnya yang tidak diusul periksa sedalam-dalamnya terlebih dahulu.


Lagi satu ingin saya mempersoalkan disini, kalau benar segelintir Pegawai-pegawai Kastam (62 orang) seperti dilaporkan media baru-baru ini telah lesapkan wang hasil Negara sebanyak berbilion-bilion kenapa sampai ke hari ini pihak SPRM tidak mendedahkan segala harta, aset, wang tunai di dalam bank atau simpanan ditangan atau pun jumlah kekayaan yang dimiliki oleh Pegawai-pegawai berkenaan (62 orang) untuk pengetahuan masyarakat umum?

Memang tidak dinafikan mudah untuk kita memberi kenyataan akhbar tetang sesuatu peristiwa/kejadian/kes yang berlaku atau terjadi, tetapi beliau selaku Pengarah Siasatan SPRM yang boleh dikira didalam barisan tertinggi pucuk pimpinan SPRM yang mana badan ini diberi tanggungjawab penuh oleh Kerajaan Malaysia untuk membanteras kegiatan rasuah diwajibkan melaporkan perkara yang telus, benar dan sahih bukannya membuat kenyataan yang disebaliknya.

Beliau seharusnya sedar kenyataannya akan menyebabkan orang awam atau pembayar cukai akan hilang kepercayaan pada Jabatan Kastam DiRaja Malaysia dan memandang semua kakitangan-kakitangan didalam Jabatan Kastam DiRaja Malaysia sebagai perasuah dan penghabis wang hasil Negara untuk kesenangan diri masing-masing. Kini kami berasa amat malu dan sedih dengan ahli keluarga, rakan-taulan, saudara-mara dan orang-orang kampung yang mengecap dan beranggapan semua Pegawai Kastam merasuah. Perlukah kami hidup sengsara begini akibat kenyataan-kenyataan akhbar yang teramat-amat memalukan kami semua.

Sedarlah SPRM sudah puas hatikah kamu menjadikan kami semua mangsa didalam keadaan yang serba salah hasil dari mainan sandiwara kamu itu. Padahal sudah terbukti umum bahawa JKDM adalah agensi kerajaan nombor dua terbesar mengutip hasil cukai/duti/eksais untuk tabung pembangunan Negara dan tiap-tiap tahun hasil kutipan cukai/duti/eksais semakin bertambah bukannya berkurangan.

Suka saya disini merujuk pada artikel yang ditulis oleh Norhaili Abd Latiff dari Rawang, Selangor didalam ruangan Forum Utusan Malaysia bertarikh 5hb. April 2011 yang lalu, izinkan saya memetik beberapa rangkap ayat dari artikel tersebut. "Saya rasa penyelewengan ini sudah berlaku sekian lama dan bayangkan RM 108 bilion cukai/wang pendapatan kerajaan lesap begitu sahaja. Jika tidak silap saya, setahun subsidi petrol oleh kerajaan RM 50 bilion."

Sebagai orang awam memang tidak boleh dinafikan memang akan mudah mempercayai kenyataan-kenyataan akhbar yang dilaporkan, lebih-lebih lagi kenyataan itu adalah datang daripada orang yang berautoriti didalam sesuatu bidang tersebut. Tetapi izinkan saya disini sebagai antara Pegawai-pegawai Kastam dari seluruh pelusuk Malaysia memanjangkan permintaan pertolongan daripada Y.Bhg. Dato' Sri Hj. Abu Kassim Mohamed Ketua Pesuruhjaya SPRM atau pun Y.Bhg. Datuk Mustafar Ali Pengarah Siasatan SPRM membuat kenyataan akhbar semula dan memperbetulkan kenyataan-kenyataan yang sebelum ini yang lebih mirip pada mereka-reka atau mengandaikan tanpa mendapat tahu kepastian/kesahihan yang sebenarnya.

Kepada Pegawai-pegawai Kastam diseluruh Malaysia saya ingin mengambil kesempatan disini, menyeru agar teruskanlah tugas-tugas dan perjuangan anda sebagai penjawat awam dan pihak yang berautoriti untuk memungut hasil cukai/duti/eksais Negara dengan penuh ikhlas, dedikasi dan bertanggungjawab. Jangan mudah patah semangat atau kecewa atas kenyataan-kenyataan akhbar yang tidak konsisten itu. Ketahuilah bahawa pungutan hasil cukai/duti/eksais yang anda pungut itu banyak membantu untuk menjana ekonomi dan pembangunan Negara.

Sesungguhnya kami dari kalangan Pegawai-pegawai Kastam seluruh Malaysia merasa amat jijik dan benci terhadap rasuah dan juga sentiasa dengan tangan terbuka menghulurkan bantuan kepada pihak yang berwajib untuk membanteras gejala rasuah. Ini seiring dengan syariat dan tuntutan agama Islam mengharamkan perbuatan rasuah seperti mana sabda Rasulullah S.A.W: "Laknat Allah ke atas pemberi rasuah dan penerima rasuah."(Hadis riwayat Ibnu Majah).

By: Mr. Right
Aduan Rakyat

Cari N3 lama-lama disini

Kisah Pesakit Yang Membenci Doktornya

Posted: 25 Apr 2011 12:19 AM PDT

Merenung Sejenak
gambar hiasan(Molekul Air Zam-zam)

 Assalamualaikum dan salam blogger,
Dalam kehidupan kita sehari-hari kita banyak kali terjumpa dengan macam-macam ragam manusia,ada yang hidupnya susah dan ada yang senang,ada yang sihat tak kurang juga ada yang dilanda masaalah sakit kronik.
Apa akan berlaku jika sekiranya seorang pesakit kronik yang selama ini dikatakan hanya ada sebuah klinik sahaja yang dapat mengobati penyakitnya dan hanya ada seorang doktor pakar sahaja yang dapat merawatnya.

Tentu sahaja dia akan berusaha untuk mendapatkan rawatan dari doktor di klinik tersebut walaupun jauh dan susah macammana sekalipun.tapi ada sejenis penyakit yang pengidapnya tidak suka untuk berubat bahkan semakin menjauhkan diri dari hospital pakar tersebut .Ada dikalangan pesakit kronik ini yang membenci doktor pakar itu.Penyakit ini pelik sikit,makin teruk sakitnya,makin dia menjauhkan diri dari hospital pakar itu dan adakalanya dia suka mencaci dan menghina doktor pakar bagi penyakitnya.

Kalau kita perhatikan makin ramai orang kita dihinggapi penyakit ini,
Penyakit itu ialah penyakit hati ,hospital pakarnya adalah masjid  dan alim ulamak adalah doktor pakarnya.Cari N3 lama-lama disini

kalam Perantau

0
sumber :-

kalam Perantau


Pecahbelahkan Pakatan Rakyat dan Pemilihan PAS

Posted: 25 Apr 2011 08:54 PM PDT

Oleh: Shuhaimi Al-Maniri

Kekuatan Pakatan Rakyat berbanding BN di Semenanjung hampir seimbang dalam PRU ke-12 pada 2008 lalu. BN memperolehi 51.4 peratus undi popular berbanding Pakatan Rakyat dan bebas memperolehi 49.6 peratus. Daripada 166 kerusi Parlimen di Semenanjung, Pakatan Rakyat mempunyai 79 kerusi berbanding 87 kerusi BN.

Sebelum ini ada ramalan mengatakan Pilihanraya Umum ke-13 akan diadakan dalam jangkamasa terdekat. Saya tak pasti bila Perdana Menteri nak umumkan tarikh PRU ke13? Tetapi selepas keputusan Pilihanraya Negeri Sarawak baru-baru ini, ternyata Datuk Seri Najib Razak tidak mungkin melakukannya dalam jangkamasa terdekat.   

Penurunan undi popular BN daripada 63 peratus pada PRN Sarawak tahun 2006 kepada 55 peratus tahun 2011, menunjukkan sokongan rakyat terhadap BN semakin menjunam dan mencemaskan UMNO dan BN. Jika 45 peratus rakyat Sarawak mengundi Pakatan Rakyat, tidakkah mungkin peratusan yang hampir sama boleh dihasilkan di Sabah?

Pengundi Cina pada waktu ini (sejak 2008) tidak pernah balik kepada BN, malah ia semakin bertambah ke arah Pakatan Rakyat. Selain Cina, kaum Iban di Sarawak juga menolak BN.  Ini akan menyebabkan hampir separuh kerusi Parlimen di Sarawak dan Sabah yang dikuasai BN  akan berubah pada PRU ke-13 nanti. Pakatan Rakyat dijangka boleh memenangi 20 hingga 25 kerusi Parlimen di sabah dan Sarawak.

Sekarang ini UMNO dan BN sudah terdesak untuk terus mempertahankan kuasa di Putrajaya. Setelah gagal memujuk Cina untuk kembali kepada BN, UMNO mula memainkan strategi lama untuk memecahkan gabungan PKR-DAP-PAS. DAP dikatakan parti chauvanis Cina, PAS pula parti hilang prinsip dan jadi kuda tunggangan PKR dan DAP.

Kenyataan-kenyataan pemimpin-pemimpin PAS ditafsirkan dan diolah sedemikian rupa bagi diadu-dombakan mengikut rentak UMNO dan BN. Terbaru media memanipulasi dan memutarbelitkan jawaban Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkaitan dengan video seks Trio 3T yang dikatakan membabitkan Ketua Pembangkang.

Tak cukup dengan kenyataan pemimpin UMNO, Nalakaruppan, Presiden Parti MUIP yang tak ada kena mengena dengan isu ini pun tumpang semangkuk. Selain itu, mereka juga menggalakkan perkembangan parti-parti serpihan pembangkang seperti KITA, pimpinan Zaid Ibrahim. 

Komen Aziz Bari dan Pemilihan PAS

Sejak beberapa minggu lepas, ramai yang bertanya apa sikap saya terhadap pemilihan PAS kali ini. Sebenarnya pada saya, ada baiknya PAS menumpukan perhatian untuk menghadapi PRU ke-13 yang akan diadakan pada bila-bila masa sahaja daripada terlalu memikirkan berhubung dengan pemilihan pada Muktamar parti itu ke-57 yang akan diadakan 3 hingga 5 Mei ini..

Saya tidak bercadang untuk mengulas pemilihan PAS kali ini. Sebagai memenuhi pertanyaan di sini saya petik catatan Ketua Pemuda PAS, Nasaruddin Hassan Tantawi sebagai renungan ahli-ahli PAS. Beliau berkata, Kepimpinan adalah institusi terpenting bagi sebuah organisasi. Tidak ketinggalan bagi sebuah Gerakan Islam seperti Parti Islam Semalaysia (PAS). Justeru itu, ia mestilah menjadi institusi yang paling kukuh dan mantap bagi memastikan dasar perjuangan dapat direalisasikan dengan baik dan menepati objektif serta matlamat perjuangan itu pula dapat dicapai dengan cemerlang.

Menjawat atau menyandang status sebagai seorang pemimpin dipelbagai peringkat parti mestilah dengan segala keupayaan dan kelayakkan yang diiktiraf oleh syara’ , berpandukan petunjuk Al-Quran dan As-Sunnah. Kepimpinan (Al-Qiadah) bukanlah satu kemuliaan atau kebanggaan (tasyrif) tetapi ia adalah tanggungjawab dan amanah (taklif).

Maksudnya: Daripada Abu Zar katanya: Aku bertanya: "Wahai Rasulullah! Tidakkah mahu engkau melantikku?". Baginda menepuk bahuku dan bersabda: "Wahai Abu Zar, Sesungguhnya engkau ini lemah, sedangkan jawatan itu adalah amanah. Ia pada hari akhirat nanti adalah kerugian dan penyesalan, kecuali sesiapa yang mengambilnya dengan kelayakan dan menunaikan apa yang menjadi tuntutannya.” (Riwayat Muslim)

Berasaskan realiti ini , janganlah sesiapa dikalangan ahli parti memanjat tangga kepimpinan ini dengan gopoh dan rakus.Perhatikan bilah bilah anak tangga dengan teliti dan cermat serta melangkahlah dengan tertib agar tidak termengah dan mencederakan diri sendiri mahupun orang lain.

Sungguhpun begitu, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dalam satu sidang media di Pejabat Agung PAS baru-baru ini memaklumkan semua jawatan dalam PAS termasuk Presiden terbuka untuk ditandingi. Sementara itu, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dalam satu wawancara ekslusif dengan Harakah tetap menegaskan beliau bersikap terbuka jika ada pemimpin lain yang ingin bertanding jawatan Presiden yang disandangnya sejak tahun 2002 kerana beliau tidak berhasrat untuk memegang jawatan tersebut selama-lamanya.

Tidak dapat dipastikan apa motif tersirat, seorang Professor Undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Dr Abdul Aziz Bari mendakwa Abdul Hadi Awang, Presiden PAS menjadi liabiliti kepada Pakatan Rakyat? Saya diberitahu, tanpa ada membuat soal selidik atau kajian lapangan yang menjadi amalan ahli akdemik dalam membuktikan tesisnya, beliau meminta ahli-ahli PAS menggantikan Abdul Hadi dengan pemimpin yang lebih dinamik. 

Dalam hal ini, saya cukup bersetuju dengan cadangan Datuk Husam Musa seperti yang dilaporkan Harakahdaily, bahawa PAS perlu fokus dalam usaha menumbangkan BN bukannya menjatuhkan kepimpinan PAS sedia ada. Katanya, kepimpinan parti yang diterajui Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang masih diperlukan dan Abdul Hadi sendiri adalah paling layak menerajui PAS buat masa ini.

Malah Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaludin menambah dua tokoh utama PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang disifatkan aset penting umat Islam, malah untuk seluruh rakyat bukan sekadar kalangan orang PAS semata-mata. “Nilai mereka berdua dalam memandu seluruh rakyat keluar dari kerenah dan fitnah musuh terlalu besar dan tidak perlu dipertikaikan sesiapa,” kata beliau yang pernah menjadi Menteri Besar Perak.

Berbalik kepada pemilihan kali ini, sama ada Presiden PAS dicabar atau tidak bukan persoalannya. Sejarah peralihan kuasa dalam PAS telah dilakukan dengan sistematik dibawah kepimpinan ulamak sejak lebih 25 tahun yang lepas berjalan dengan lancer dari Yusof Abdullah Ar-Rawa, kepada Datuk Haji Fadhil Mohd Nor dan seterusnya kepada Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

Cuma bila Timbalan Presiden ditandingi sejak tahun 2003, ianya belum lagi sunyi dari pertandingan bagi jawatan tersebut. Sampai bila keadaan ini akan berterusan? Rasanya sudah tiba masayanya jawatan tersebut di'syura'kan semula seperti yang dicadangkan oleh Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man, Naib Presiden yang juga Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS. 

Artikel ini diterbit untuk akhbar SiasahWFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


VIDEO SEKS - APA ULASAN PROF DR HARUN DIN?

Posted: 25 Apr 2011 07:00 PM PDTIkuti ulasan Prof Dr Harun Din berkaitan isu sumpah laknat dan video seks yang melibatkan DS Anwar.

KES LIWAT - APA PENGAJARANNYA?

Posted: 25 Apr 2011 12:20 PM PDT

Alias Abdullah - Adakah kita mahu anak mcm Saiful Bukhari Azlan

Posted image

Adakah kita mahu anak kita macam Saiful Bukhari?

Banyak org Umno bercerita keadilan utk Saiful wah hebat Saiful tapi kalau anak kita mcm saiful korang nak ke?

Korang nak ke anak yg tak leh pertahankan maruah punggung dia sendiri kalau benar anwar peliwat.

Nak tanya lah...kalau anak kita mcm saiful ok ke..bila kata i want to fuck u..terus jln masuk bilik mandi, lap badan dan tonggeng...nak ke anak kita mcm tu

Nak ke kita anak cam pondan itu..tak melawan, tak de kesan melawan dah la tu mengaku takut. anak kita nak ke macam tu?

Nak ke anak kita mcm tu, lepas kena sondol bontot esok gi lagi keje dengan org yg dituduh tu?

Mungkin anak org Umno mcm tu kot - PONDAN - PI LA..KEADILAN UTK SAIFUL KONON KAH KAH KAH

Sumber: Petikan Komen Umno-Reform2

KES LIWAT - ADAKAH BENAR ADA KEMASUKAN ATAU `BLUETOOTH'?

Posted: 25 Apr 2011 12:57 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SEMUA tahu Saiful mendakwa beliau dipaksa untuk melakukan liwat oleh DS Anwar. Pengakuan tersebut disebut oleh pemuda ini sejurus selepas beliau mengadakan sumpah laknat ketika ditemubual oleh wartawan. Pengakuan yang sama juga dibuat semasa beliau disoal balas di dalam mahkamah sebelum ini.

Hari ini Ketua Pembelaan berhujah, mengapa pertuduhan dibuat ke atas DS Anwar berbeza jauh sekali dengan pengakuan Saiful? Karpal menegaskan bahawa salah satu yang tidak konsisten ialah tuduhan persetubuhan di luar tabii - iaitu di bawah Seksyen 377B, bermakna dengan persetujuan (Malaysiakini). Ertinya, amat wajar jika Pendakwa boleh membuktikan bahawa berlaku perbuatan liwat secara suka sama suka, tetapi sepanjang perbicaraan ini tidak berlaku.

Peliknya, Peguam cara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden dalam hujahnya berkata bukti persetujuan adalah tidak penting kerana apa yang penting ialah sama ada zakar dimasukkan ke dalam dubur (Malaysiakini). Saya tertanya mengapa bukti persetujuan itu tidak penting kerana sudah tentu kesan besar akan berlaku sekiranya diakui Saiful melakukan liwat secara suka sama suka dengan DS Anwar, iaitu kedua-dua mereka boleh dikenakan hukuman bukan hanya DS Anwar sahaja. Tidakkah besar perbezaannya? Tentu jauh beza zina dengan rogol, bukan?

Peguamcara mendakwa, apa yang penting adalah zakar dimasukkan ke dalam dubur, dan persetujuan melakukan perbuatan tersebut tidak penting. Tidakkah kita ketahui bahawa laporan doktor dari tiga buah Hospital Kerajaan mengesahkan tiada kesan kemasukan di dubur Saiful, termasuk pemeriksaan dari Hospital Pusrawi oleh Dr Osman? Hujah mereka yang kita ketahui bahawa ada sample air mani DS Anwar di dalam dubur Saiful membuktikan ada kemasukan. Ada cerita lucu yang dibawa oleh penceramah politik bahawa kejadian liwat mungkin berlaku secara `bluetooth'. Kita khuatiri satu hari nanti ada gadis yang mengadu ia dirogol tetapi di dalam mahkamah pertuduhan disebut suka sama suka. Jika ini berlaku, amat malang bagi gadis tersebut.

Memang lucu, tetapi ini yang berlaku seperti yang diperkatakan di dalam mahkamah. Kita juga diberitahu bahawa di dubur Saiful terdapat lebih dari satu sample DNA sedangkan Saiful mengaku beliau hanya diliwat oleh DS Anwar sahaja. Tidak perlu kita ganggu proses mahkamah yang sedang berjalan ini. Kita cuma mengharapkan agar kes ini diadili seadil-adilnya agar nanti tidak ditertawakan oleh dunia luar.

Marilah kita terus memberikan sokongan kepada DS Anwar kerana kita sendiri telah diperlihatkan satu demi satu yang `ganjil' sepanjang kes ini berlangsung. Sokongan ini penting kerana DS Anwar selepas ini besar kemungkinan akan terus berurusan dengan mahkamah lagi berkaitan isu yang lebih lawak iaitu video seks. /wfauzdin.blogspot.com


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


HARAM baca Utusan - Prof Datuk Dr Haron Din

Posted: 25 Apr 2011 10:20 PM PDTKUALA LUMPUR: Umat Islam di negara ini disaran tidak membeli dan membaca Akhbar Utusan Malaysia kerana media tersebut boleh dikategori sebagai "haram" dari sudut Islam, tegas ulama terkemuka tanahair, Profesor Datuk Dr Haron Din Al Hafiz.
Menurutnya, mana-mana media yang menghalalkan amalan fitnah, cubaan mengaibkan orang lain, menggalakkan berlakunya perpecahan umat Islam dan perpaduan kaum adalah haram untuk dibeli dan dibaca.
"Islam adalah agama penyatuan, agama perpaduan, agama yang saling hormat menghormati dan agama yang memberi rahmat kepada sekelian alam.
"Islam menegah amalan menyebarkan berita yang tidak baik seperti mengaibkan orang lain. Hukum Syarak menegah segala amalan yang dibawa oleh mulut atau pun media seperti ini," jelas beliau.
Kenyataan Haron Din itu disiar dalam akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan yang boleh diperolehi di pasaran mulai hari ini.
Menurut Dr Haron, Al-Quran juga menyatakan "Maka sesungguhnya orang-orang yang suka menyebarkan berita-berita yang keji (menjatuhkan maruah seseorang), maka bagi mereka itu azab siksa di dunia dan di akhirat.
Menurutnya lagi, berdasarkan hukum Fekah yang di sebut dalam kitab Fekah, Manhaji menyatakan, haram ke atas orang Islam menyebarkan berita keji ke atas orang Islam, tidak kira sama ada peritiwa itu benar atau sebaliknya.
"Kalau berita itu palsu ia adalah suatu fitnah jahat yang mengundang bala Allah yang segera. Kalaulah ia benar maka ia membuka ruang fitnah yang mengundang pelbagai keburukan, sedangkan sepatutnya ia menutup perkara tersebut." jelas beliau.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=12261

Hina Islam dalam FB - Pihak berkuasa perlu bertindak

Posted: 25 Apr 2011 09:28 PM PDT
berita lanjut DISINI

Skandal Sex Orang Ternama - Bab 1 Siri IV

Posted: 25 Apr 2011 10:25 AM PDT

BAB 1, SIRI IV : SEKRITARI (SAMBUNGAN)

DALAM siri ketiga, Sabahkini.net terus dihujani dengan pelbagai pertanyaan terutama benarkah Skandal Tersebut melibatkan YB yang bernama 'Rahim' sedangkan sudah dinyatakan bahawa jika ada persamaan nama atau tempat hanya secara kebetulan sahaja; tetapi mereka terus mendesak untuk mengetahui sama ada tokoh berkenaan YB mereka.
'YB Rahim' adalah lambang manusia biasa yang menggunakan kedudukan politik, jawatan dan pengaruh untuk melakukan apa sahaja perlakuan yang mungkin menyebabkan para pengundi kesal dengan tindakannya, namun enggan menegur kegiatan jalangnya.
Terdapat puluhan malah ratus YB Rahim di Malaysia yang 'berwajah seperti nabi tetapi bernafsu seperti babi' dan kisah ini adalah kisah benar yang dirakamkan daripada mangsa yang tewas atau ditewaskan oleh kegiatan 'persundalan' VVIP yang menjadikan wanita sebagai 'Mesin Seks' namun enggan bertanggung jawab; termasuk yang menyimpan benih di dalam rahim wanita tetapi mencari 'Pak Sanggup' untuk menutupi dosanya di dunia tanpa mempedulikan hisab di akhirat!
Ikuti Siri IV iaitu siri terakhir untuk Bab 1: Sekritari yang telah menimbulkan pelbagai spekulasi, termasuk menuduh kes berkenaan adalah Skandal Seks Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Mohd Rais Yatim; sehingga beliau bertindak menyaman Sabahkini.net.

Sambungan Siri IV- Skandal Seks Orang Ternama : YB


MAHU tidak mahu Jamliah terpaksa menyerah kerana tidak lagi berdaya menampan nafsu serakah YB Rahim yang telah meletus dan membuak-buak sehingga paku bercendawan terjojol keluar dari seluar YB Rahim mencari sasaran.

Jamliah yang lemas oleh cumbuan bapa harimau merelakan sahaja kerana merasakan tidak ada apa lagi yang perlu dipertahankannya.
Tetapi kali ini YB Rahim terlalu rakus sehingga Jamliah diperlakukan seperti piston kereta yang menerjang laju sehingga rengekan akibat geseran boleh kedengaran hampir seratus meter jika jandela terbuka.
Mujur semua jendela terkatup rapi dan dalam suasana suram kerana hanya lampu di bilik Jamliah sahaja yang menerangi bilik YB Rahim. YB Rahim memperlakukan Jamliah seperti menyumbat peluru ke dalam meriam katak untuk diledakkan.
Mujur rongga yang telah dipaku oleh YB Rahim di Bilik 511 elastik, jika tidak sudah pasti koyak rabak. Mungkin perkhidmatan ekspres kerana mengejar masa, YB Rahim melepas ledakan meriam sebaik sahaja Jamliah menggeliat dan menggeletar menahan kegelian kerana geselan paku semakin laju bagaikan mahu tertanggal skru dari seluruh tubuh Jamliah. Dua-dua puas. Dua-dua terkulai.
Jika dahulu meja yang menjadi tempat YB Rahim menulis, sofa tepat tetamu duduk, lantai tempat isteri YB Rahim pijak, bangku tempat YB Rahim duduk dan kabinet tempat diletakkan kopi kini telah menjadi medan tidak rasmi upacara paku memaku.
Jamliah dipaku, YB Rahim memaku. Paku. Dipaku. Sehingga YB Rahim dan Jamliah melekat antara satu sama lain dan hanya terlerai apabila YB Rahim mencabut paku membuatkan seluruh tubuh Jamliah bagaikan dilanda gempa bumi, menggeletar dan terketar seketika.
Jamliah lemas dalam dakapan dan rangkulan yang mengkhayalkan sehinggakan jika boleh dia tidak ingin paku belian ditarik keluar. Setiap sel di tubuh Jamliah merasakan kenikmatan yang tidak terhingga dari hujung rambut ke jari kuku.
Mujur masa membataskan mereka dan tidak ada katil atau bilik tidur di situ, jika tidak sudah pasti mereka akan terus mengulangi upacara paku memaku beberapa kali sehingga mentari pagi muncul.
Jamliah dan YB Rahim segera mengenakan pakaian masing-masing setelah kedua-duanya disahkan sebagai pemegang rekod dalam acara berkenaan di pejabat YB Rahim kerana inilah pertama kali pertandingan paku memaku diadakan di pejabat yang telah dirasmikan oleh TYT tersebut.
Jamliah yang agak keletihan bergegas ke tandas untuk membersihkan diri agar tidak ketara digomol bapa harimau apatah lagi mukanya kelihatan pucat bagaikan baru sembuh dari demam kuning. Ketika kembali ke biliknya, YB Rahim sudah siap sedia menunggu kerana tidak perlu membasuh paku yang telah digunakan untuk memaku Jamliah.
YB Rahim memeluk Jamliah dan mengucapkan terima kasih di atas perkhidmatan tambahan yang diberikan oleh Jamliah dengan penuh tanggung jawab dan memuaskan.
Sekali lagi YB Rahim menghulurkan 'sedekah' buat Jamliah. Jamliah tidak dapat menolak seberkas wang yang telah diselitkan di celah alur payudara yang menegang sebentar tadi. Jamliah mengambil wang tersebut dan memasukkannya ke dalam laci mejanya lalu dikunci.
Jamliah mencapai beg tangan lalu membontoti YB Rahim turun ke bawah. Jamliah terpaksa tunggu sebentar di kaki lima kerana YB Rahim pergi mengambil kenderaan yang diletakkan agak tersorok di belakang bangunan bagi mengelak orang mengesan dia berada di pejabat.
Ketika dalam perjalanan menghantar Jamliah, YB Rahim menggenggam erat tangan Jamliah dan berpesan agar menjaga diri baik-baik semasa ketiadaannya dan mewakilkan kuasa mentadbir pejabat kepada Jamliah; seolah-olah Jamliahlah PKR atau CDO, yang sepatutnya menjalankan pelbagai tugas daripada menghabiskan banyak masa di kedai kopi menjual air liur; semata-mata untuk memancing undi kerana tidak lama lagi Parti Keris akan mengadakan Persidangan Agung untuk memilih ketua dan jawatankuasanya.
Jamliah merelakan YB Rahim mencium dahinya sebelum turun dari Ninja Turtle ketika tiba di halaman rumahnya. Cuaca gelap yang dilapis oleh cermin gelap tidak memungkinkan sesiapapun melihat apa yang berlaku di dalam kenderaan itu melainkan lampu dalam kereta dinyalakan. YB Rahim tidak turun sebaliknya meminta Jamliah menyampaikan salam untuk ibubapanya.
Selepas mandi dan menunaikan sembahyang Isya, Jamliah tidak makan malam dan masuk tidur lebih awal dan memberikan alasan terlalu letih bekerja walaupun pekerjaan tersebut di luar bidang tugasnya.
Ibu bapa Jamliah tidak mengesyaki apa-apa kerana lazimnya Jamliah mengelak makan malam setelah minum petang.
Mereka tidak perlu bimbang kerana percaya Jamliah boleh menjaga diri dan menaruh keyakinan yang tinggi anak perawan mereka akan bekerja bersungguh-sungguh untuk merintis masa hadapan yang cerah, apatah lagi ternyata disayangi majikan tanpa mengetahui ada agenda tersirat yang dilakukan oleh Jamliah dan YB Rahim.
Maklumlah paku bukanlah pandai berkata-kata dan bekas yang dipaku bukanlah pandai mengadu, melainkan jika terlalu dipaku, maka hasilnya akan kelihatan beberapa bulan kemudian dan tidak dapat disorok lagi.
Jika baru dua kali dipaku, hanya YB Rahim dan Jamliah sahaja yang tahu betapa seronoknya memaku dan betapa indahnya ketika dipaku.
Jamliah tidur beralaskan mimpi indah yang disulam keletihan. Jamliah merasakan alangkah indahnya jika selalu dipaku kerana tidak perlu menerawang jauh sebelum melelapkan mata. Letak sahaja kepala ke bantal, terus hanyut dibuai mimpi. Tidak perlu memikirkan perkara yang bukan-bukan sehingga memeningkan kepala.
Jamliah mula merasakan hidupnya lebih bererti kini sekalipun pada mulanya tanpa kerelaannya. Dia merasakan mabuk asmara yang tidak ada ubatnya melainkan dipaku atau membiarkan dirinya dipaku. Selama beberapa hari Jamliah menjadi perindu kepada YB Rahim yang begitu menjengkelkannya tempoh hari.
Apakah aku jatuh cinta pada YB Rahim atau aku ketagih dipaku, sebagaimana ketagihnya aku tumisan pucuk paku (pakis) ibu suatu ketika dahulu?
Pucuk paku tumis ibu tidak selazat paku sebenar YB Rahim yang bukan sahaja menterbeliakkan matanya, malah menggeletarkan seluruh tubuhnya, detak hati Jamliah yang diulit kerinduan yang amat sangat pada YB Rahim yang kini boleh diiktiraf sebagai 'suami angkatnya'.
Wang RM5,000 pemberian YB Rahim turut dimasukkan ke dalam bank bagi mengelak diketahui ibu bapanya dan sebagai awasan jika berlaku sesuatu terhadap dirinya kelak. Kini sudah ada lebih RM15,000 di dalam bank.
Namun RM15,000 bukanlah banyak jika dibandingkan dengan maruahnya yang terlondeh daripada dirinya dan harga kesucian yang telah dicemarkan oleh YB Rahim.
Jamliah nekad untuk mengumpulkan seberapa banyak wang kerana tahu 'cinta' YB Rahim terhadapnya adalah cinta bapa harimau, yang 'hari-hari mau' ketika rongga paku masih kejap.
Sekembalinya YB Rahim daripada Kota Kinabalu, YB Rahim tidak terus balik ke rumah, sebaliknya menemui beberapa orang taukey di sebuah hotel terkemuka sebelum menyewa bilik suite, kononnya untuk mengadakan perbincangan sulit dengan beberapa orang peniaga daripada Taiwan.
Sebaliknya YB Rahim terus menelefon Jamliah yang menyelinap keluar dari pejabat kerana ada urusan penting yang harus dibereskan.
Setibanya Jamliah ke bilik suite tersebut, dia terus menyerbu dan memeluk YB Rahim yang kelihatan bagaikan musafir berkelana di padang datar yang terpandangkan fatamorgana.
Kini fatamorgana menjadi kenyataan apabila Jamliah berada di dalam pelukannya. Begitu erat. Lebih erat daripada YB Rahim memeluk anak bongsunya. Lebih kemas daripada memeluk Suzana yang sudah seperti tayar kereta terkena paku dan bertampal di sana sini.
YB Rahim tidak melepaskan peluang ini untuk memaku papan yang telah beberapa hari tidak dipaku. Sekalipun boleh memaku beberapa keping papan di Kota Kinabalu, namun sering terkenangkan papan kayu belian Jamliah yang kejap lagi mengejapkan.
Tidak seperti seperti mengacau dodol ketika bersama Suzanna sehingga minatnya luntur untuk memaku papan sayung Suzana yang saling tak tumpah seperti papan yang telah dimakan anai-anai, berlubang di sana sini.
YB Rahim terpaksa mengekang keinginannya sehinggalah menggunakan kesempatan yang terhidang di hadapan matanya ini dengan rakus sekali. Maka peristiwa paku memakupun bermula sehinggalah kedua-dua mereka terkulai layu.
Sejak daripada hari itu, berulanglah peristiwa itu, malah hampir setiap hari. Pantang ada masa terluang atau kesempatan, pasti akan dihabiskan dengan untuk bergotong royong memaku. Jika tidak sempat di pejabat, sudah pasti di dalam Ninja Turtle. Jika tidak selesa di Ninja Turtle, bilik suite boleh menjadi medan.
Kadang-kadang sampai dua kali sehari. Maklumlah papan masih baru dan paku masih kuat. Buat apa disimpan sahaja. Bukankah membazirnya namanya. Membazir itu saudara syaitan. Tetapi bukankah kerja paku memaku tanpa ikatan rasmi amalan bapa syaitan?
Bak kata pepatah moden Inggeris, "No Joke No Fun, No F**k No Son", maka berlakulah keajaiban luar biasa yang hanya berjaya dilakukan oleh YB Rahim.
Jika ahli sains di Amerika berjaya mencipta mesin yang apabila dimasukkan seekor lembu hidup ke dalamnya, maka akan menghasilkan produk terakhir yang dikenali sebagai 'hot-dog'.
Namun YB Rahim lebih handal daripada seluruh ahli sains Amerika kerana melakukan proses songsang iaitu memasukkan 'hot-dog'nya ke dalam mesin Jamliah lalu menghasilkan 'homo-sapien' yang kini masih dalam peringkat janin dalam rahim Jamliah.
Setiap kali YB Rahim memaku Jamliah, maka tertumpahlah 100,000 juta spermatozoa yang hanya mempunyai kepala tetapi tidak berotak dan berekor seperti berudu berenang menuju ke rahim Jamliah sehingga salah satu daripada berbilion spermatozoa itu bercambah menjadi janin yang kini sudah berusia tiga bulan di dalam rahim Jamliah.
Walaupun pada mulanya berjaya disimpan dengan rapi, namun bahagian atas sedikit daripada kawasan yang selalu dipaku YB Rahim mula membengkak sehingga membuatkan Jamliah muntah dan pening-pening lalat. Ketika ke klinik untuk mendapatkan rawatan, Dr. Suzianna mengesahkan Jamliah mengandung tiga bulan!
Maka hebohlah satu pejabat Jamliah termengandung. Tetapi tidak ada siapa yang tahu benih siapa di dalam kandungan Jamliah melainkan YB Rahim. Namun sebagai saintis terkemuka, YB Rahim tidak melatah.
Walaupun Suzana menuduh benih yang mula subur di dalam rahim Jamliah adalah benih YB Rahim, maklumlah namanya seiras.
Jamliah yang selama ini percaya YB Rahim akan memikul tanggung jawab kerana eksperimennya menghasilkan makhluk hidup daripada 'hot-dog' berjaya, kelihatan hampa kerana YB Rahim mula menghindar dan enggan mengambil Jamliah sebagai isterinya, sekadar 'isteri angkat' yang boleh diangkat pada bila-bila masa.
Manakala ibu bapa Jamliah menanggung malu yang amat sangat, terutama ibu Jamliah yang mengimbau keresahan hatinya sewaktu Jamliah bermalam di Serambi PTI dan sering bermimpi buruk sejak akhir-akhir ini.
Mujur mereka dapat bersabar dan menerima ketentuan Illahi kepada mereka, apatah lagi pelakunya orang kenamaan yang amat mereka hormati. Mereka rela menerima YB Rahim sebagai menantu jika kedua-dua isteri YB Rahim setuju. Namun harapan itu mereka pendamkan kerana tidak ingin mengeruhkan suasana.
Dengan helah Pak Karto, seorang pemuda mengaku kekasih Jamliah dan ingin bertanggung jawab kerana bersumpah bahawa benih yang dikandung Jamliah adalah benihnya sehingga memaksa ibubapa Jamliah menikahkan mereka.
Hancur luluh hati Jamliah seketika, namun memikirkan dia sudah mempunyai cukup simpanan, hampir RM300, 000, maka dia merelakan YB Rahim memperlakukannya bak sepatu yang dibuang apabila sudah tidak diperlukan lagi.
Mujurlah ada Jakaria, suaminya kini yang mahu bertanggung jawab sehingga Jamliah melahirkan anak lelaki saling tak tumpah seperti YB Rahim. Untuk mengelakkan fitnah dan memudahkan pergerakannya, Jamliah mengajak suaminya berpindah ke Serambi PTI sehingga kini.
Hanya Jakaria Pak Karto, YB Rahim dan Jamliah sendiri sahaja yang tahu bahawa Brahim adalah anak YB Rahim yang selalu mengirimkan nafkah untuk 'anaknya' melalui Pak Karto.
Maka bertuahlah Jakaria kerana tidak perlu bersusah payah membuat anak kerana YB Rahim telah menolongya membuat seorang anak lelaki dan Jakaria mewarisi Jamliah yang telah puas diseligi dengan paku sepanjang enam inci!
Maka Khatamlah sudah Bab 1. Berjumpa lagi di Bab 2 yang lebih hebat. Kita tengok kali ini siapa yang kena? -

1Malayu Muhyiddin lawan 1Malaysia Najib ... lantak kau orang lah

Posted: 25 Apr 2011 08:45 AM PDT

KUALA LUMPUR, 25 April: Bagaimanakah seorang Timbalan Perdana Menteri (TPM) boleh terang-terang menyokong konsep 1Melayu, 1Bumi laungan Utusan Malaysia yang jauh menyimpang daripada konsep 1Malaysia ilham Perdana Menteri (PM)?
Begitulah kejanggalan situasi hari ini apabila TPM, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam responsnya terhadap seruan MCA untuk memulau akhbar lidah rasmi Umno itu membela Utusan dengan mengatakan bahawa akhbar tersebut mewakili suara dan kehendak komuniti Melayu dan juga rakyat Malaysia pada umumnya.
"Ia suara dan kehendak komuniti Melayu dan juga rakyat Malaysia pada umumnya. Jika kita baca Utusan, kita dapat melihat bahawa ada laporan-laporan mengenai perkara-perkara lain.
Seperti media lain, ada pro dan kontra. Kita tidak boleh menghalang media daripada membuat laporan mengenai apa yang ia hendak laporkan tetapi ada batasan, di mana ada undang-undang," kata Muhyiddin yang dipetik The Malaysian Insider.
Kenyataan Muhyiddin kelihatan cukup bertentangan dengan kenyataan PM Najib yang semalamnya menyatakan bahawa seruan 1Melayu, 1Bumi oleh Utusan Malaysia hanyalah satu cadangan peribadi yang tidak perlu diendahkan.
"Utusan Malaysia bukanlah lidah untuk orang Melayu yang berfikiran matang dan betul seperti orang Malaysia yang waras and berakal yang sudah berhijrah daripada Utusan Malaysia kepada media lain khususnya media online.
Tapi apa benar-benar harus menimbulkan kebimbangan adalah bahawa Utusan Malaysia telah menjadi suara Muhyiddin, terutamanya, bertentangan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak," kata Lim Kit Siang, penasihat DAP dalam satu kenyataannya ke Harakahdaily.
Muhyiddin, katanya, memberikan gambaran melucukan apabila mendakwa bahawa lidah rasmi Umno itu adalah suara dan kehendak rakyat Malaysia, bahkan pada ketika ini, Utusan Malaysia sudah tidak memenuhi lagi syarat untuk menjadi suara orang Melayu.
"Tidak menganehkan pada awal tahun ini, Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ), Hata Wahari, yang dirinya seorang wartawan senior di Utusan sebelum beliau dianiaya dan di'bersih'kan daripada organ rasmi Umno – menyalahkan editor-editor Utusan Malaysia untuk retorik perkauman dan memainkan api perkauman sehingga jualan hariannya merundum," kata Kit Siang.
Merujuk kepada data daripada Biro Audit Pengedaran (ABC), kata Kit Siang, jualan Utusan Malaysia merundum lebih daripada 50 peratus daripada tahap 350,000 ke 170,558 naskhah sehari.
Merujuk kepada kenyataan Hata terdahulu yang menyatakan editor-editor Utusan Malaysia sengaja "mainkan isu perkauman dan melagakan sesama kaum", Kit Siang menyelar para editor akhbar Umno itu dengan menyifatkan mereka sebagai satu kemaluan besar kepada kerjaya wartawan dan merugikan bangsa Melayu dan negara.
"Jikalau polis, pejabat peguam negara dan badan penghakiman cekap, berkecuali dan profesional untuk menegakkan supremasi undang-undang tanpa rasa takut atau menyokong, para editor Utusan Malaysia akan tidak mempunyai waktu untuk mengedit akhbar harian Umno kerana mereka akan berjalan dengan susah payah naik turun rumah mahkamah atas tuduhan jenayah yang bergunung tingginya untuk bertahun!" tambah Kit Siang.
Kit Siang turut menggaru kepala bagaimana Muhyiddin secara terang-terang boleh memberikan sokongan kepada seruan Utusan Malaysia untuk 1Melayu, 1Bumi apabila ia amat bertentangan dengan konsep 1Malaysia yang diwar-warkan Najib selama ini.
"Atau untuk Najib Perdana Menteri ialah 1Malaysia, dan Muhyiddin iaitu Timbalan Perdana Menteri ialah 1Melayu?
Atau 1Malaysia Najib hanya untuk orang bukan Melayu dan 1Melayu milik Muhyiddin hanya dikhaskan untuk orang Melayu?" soal Kit Siang.
Kit Siang turut menyatakan bahawa ini adalah kali kedua Muhyiddin menentang konsep 1Malaysia Najib –dengan kali pertamanya beliau mengakui di tempat awam bahawa beliau "seorang Melayu dulu, Malaysia kedua" bulan Mac yang lepas.
"Sokongan Muhyiddin kepada seruan 1Melayu, 1Bumi Utusan ialah kali kedua Muhyiddin mengingkar Najib dan mencabar kedudukannya sebagai Perdana Menteri yang sah.
Adakah Najib berani untuk menegur Muhyiddin dan menyuruhnya untuk menyokong konsep 1Malaysia?
Adakah kabinet Barisan Nasional sudah bersedia untuk meleraikan perbezaan antara Najib dan Muhyiddin Rabu ini, atau semua anggota kabinet dari Umno, MCA, MIC, Gerakan, SUPP dan komponen parti Sabah dan Sarawak tunduk kepala dengan menganggap tiada persengketaan antara Najib dan Muhyiddin – antara 1Malaysia dan 1Melayu?" cabar Kit Siang.
Sehingga kini, 4 pemimpin Umno, Dr. Ahmad Puad Zarkashi, Datuk Seri Ahmad Zahidi, Datuk Seri Rais Yatim termasuk Muhyiddin telah menyelar MCA yang menyuruh untuk memulaukan Utusan dengan mendakwa konsep '1Melayu, 1Bumi' yang diilhamkan akhbar itu bertujuan menghukum masyarakat Cina kerana melaksanakan hak demokrasi mereka membuat pilihan semasa pilihan raya.  HD

RPK disiasat kerana beri maklumat palsu

Posted: 25 Apr 2011 06:36 AM PDT

KUALA LUMPUR: Raja Petra Kamaruddin kini disiasat mengikut Seksyen 203 Kanun Keseksaan kerana memberi maklumat palsu berhubung akuan bersumpahnya mengaitkan Perdana Menteri dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor, dengan pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibu, empat tahun lalu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin, ketika dihubungi hari ini berkata, pengendali portal "Malaysia Today" itu disiasat mengikut seksyen itu setelah keterangan diambil daripadanya semasa beliau berada di Bangkok, Thailand, dua hari lalu.

Keterangan itu diambil oleh pegawai polis Bukit Aman yang ditugaskan untuk bertemu RPK di negara itu ketika majlis pelancaran Pergerakan Bebas Sivil Malaysia (MCLM) di mana beliau adalah pengerusinya.
Bakri berkata, pihak polis juga sedang giat menjalankan siasatan berdasarkan keterangan RPK selain keterangan daripada beberapa individu lain yang berkaitan dengan kes tersebut.

Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan indentiti individu lain yang telah dipanggil polis.

"Siapa yang telah dipanggil dan berapa orang yang dipanggil itu tidak penting. Apa yang menjadi keutamaan dan tumpuan kita sekarang ini adalah untuk menyiasat dakwaannya (Raja Petra)," katanya.

Dalam temu bualnya dengan TV3 yang disiarkan pada 13 dan 14 April lalu, Raja Petra mendedahkan bahawa akuan bersumpah beliau pada 2008 yang mengaitkan Najib dengan kes pembunuhan itu adalah berdasarkan maklumat dan desakan beberapa individu bertujuan menyekat Najib yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri, daripada menjadi Perdana Menteri. - BERNAMA

Tiada lagi 'senarai-hitam' - JPJ

Posted: 25 Apr 2011 02:52 AM PDT

KUALA LUMPUR: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak lagi menyekat urusniaga pembaharuan lesen memandu dan lesen kenderaan motor bagi kes yang tidak dibawa ke mahkamah, kata Timbalan Menteri Pengangkutan, Jelaing Mersat.
Beliau berkata, hanya kes yang dibawa ke mahkamah dan kes jenayah yang berada dalam siasatan Polis Diraja Malaysia atau JPJ sahaja yang akan disenarai hitam lesen memandu dan kenderaan motor terbabit.
"Tindakan menyenarai hitam kenderaan dengan menyekat urusniaga pembaharuan lesen memandu dan lesen kenderaan motor yang dilakukan oleh JPJ adalah selaras dengan kuasa di bawah Seksyen 17(1)(d) dan 29 (1A) Akta Pengangkutan Jalan. "Tindakan ini diambil terhadap pemandu atau pemilik kenderaan yang melakukan kesalahan lalu lintas," katanya dalam sesi soal jawab di Dewan Negara hari ini.
Beliau menjawab soalan Senator Datuk Mohammed Najeeb Abdullah yang ingin tahu mengenai kenderaan yang disenaraihitamkan oleh JPJ berdasarkan saman ekor sedangkan kesalahan belum disabitkan oleh mahkamah.
Menjawab pula soalan Senator Datuk Wan Hazani Wan Mohd Nor yang ingin tahu jumlah kenderaan yang disenaraihitamkan sejak 2009, Jelaing berkata sebanyak 119,330 lesen memandu dan 154,663 lesen kenderaan motor telah disenaraihitamkan pada tahun lalu.
Manakala pada tahun sebelumnya, sebanyak 122,794 lesen memandu dan 180,624 lesen kenderaan motor disenaraihitamkan.
"Kita menjalankan tugas yang amat bermakna di mana kita mahu kurangkan jumlah kematian akibat kemalangan jalan raya. Dengan adanya penyenaraian hitam kenderaan dan lesen memandu dan penguatkuasaan cara lain dapatlah membantu mengurangan kemalangan jalan raya," katanya. - BERNAMA

Liwat II : Yang penting zakar masuk - Pendakwa

Posted: 25 Apr 2011 01:02 AM PDT

Peguam cara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden dalam hujahnya berkata bukti persetujuan adalah tidak penting kerana apa yang penting ialah sama ada zakar dimasukkan ke dalam dubur.

Katanya, mahkamah mesti berpuas hati yang kejadian sedemikian boleh berlaku.

NONE"Saiful adalah pembantu peribadi tertuduh dan diamanahkan untuk (menyimpan) telefonnya (Anwar).

"Tertuduh meminta Saiful pergi ke kondominium Desa Damansara pada 25 Jun dan sekali lagi pada 26 Jun (hari kejadian)."

Yusof (kanan) berkata, tanggapan salah pihak pembela ialah dengan menganggap terdapat masa-masanya di mana Saiful boleh lari dari tempat kejadian itu (liwat).

Menurutnya, Saiful juga tidak ditanya mengapa dia tidak berbuat demikian.

Menurut Yusof, Saiful berkata Anwar adalah seorang yang dikaguminya dan telah diberi layanan istimewa, dengan diberi sebuah bilik (di ibu pejabat PKR) selepas dua bulan kerja.

"Saiful berkata adakalanya sebelum kejadian itu, dia merasa takut," katanya.

Yusof menggesa mahkamah supaya menerima bukti dalam kejadian (liwat) sebelumnya.

Pihak pendakwa, tegasnya, tiada masa untuk mengemukakan insiden (liwat) sebelumnya.

Yusof seterusnya berhujah bahawa kejadian (liwat) di Desa Damansara boleh dipercayai.

Menurutnya, rakaman CCTV juga menyokongnya dan bukti bebas menunjukkan Saiful berada di tempat kejadian.

Yusof berkata, masa tertuduh berada di situ juga sama dengan masa Saiful berada di tempat kejadian.

Beliau merujuk kepada kereta Anwar dan Saiful tiba dan meninggalkan kondominium tersebut sebagai bukti


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT