Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Mahathir Masih ‘Cerdik ‘????

Posted: 07 Jan 2011 10:38 AM PST


""..............Jika Yang di-Pertuan Agong memperkenankannya maka ia akan menjadi sebahagian daripada undang-undang yang sah. Jika tidak diperkenankan ia akan menjadi sah selepas genap 30 hari........"

Dulu dia pinda perlembagaan persekutuan tahun 1993 , klausa yang digunapakainya berbunyi

" 3. Setelah menerimanya Yang di-Pertuan Agong mengikut Perlembagaan mempunyai dua pilihan, iaitu:
* Baginda memberi perkenan kepada Rang Undang-Undang tersebut dalam tempoh 30 hari; atau
* Baginda memulangkan balik kepada Parlimen dengan menyatakan mengapa Rang Undang-Undang tersebut tidak diperkenankan untuk dipertimbangkan semula atau diubahsuaikan oleh Parlimen.


4. Kini Yang di-Pertuan Agong telah mengembalikan Rang Undang-Undang tersebut dengan cadangan beberapa pengubahsuaian untuk dipertimbangkan semula oleh Parlimen.Jika Parlimen meluluskan Rang Undang-Undang ini, sama ada dengan pengubahsuaian atau tidak, ia akan dikembalikan kepada Yang di-Pertuan Agong. Jika Yang di-Pertuan Agong memperkenankannya maka ia akan menjadi sebahagian daripada undang-undang yang sah. Jika tidak diperkenankan ia akan menjadi sah selepas genap 30 hari. …………………………………."

Hari ini UMNO [ dibaca mahathir ] berhadapan dengan cadangan MB Selangor untuk meminda undang – undang tubuh negeri , katanya "Kerajaan Selangor Perlu Dapat Perkenan Sultan Selangor" , ianya sudah menjadi dilema pertama berikutan pindaan Perlembagaan 1993 , hasil buah tangannya.

Pertembungan sudah bermula. Adakah undang – undang yang memusatkan kuasa di tangan Presiden UMNO akan runtuh satu persatu selepas ini. Mungkin kah Mahathir akan dapat melihat sendiri semua [ kalau tidak pun 100% ] kemusnahan apa yang dibinanya selama berkuasa 22 tahun. Kadang kala teringat akan doa Almarhum Ustaz Fadhil Nor, bekas Presiden PAS , suatu ketika dulu supaya Allah swt memperlihatkan sebelum Mahathir mati semua kerosakan yang dibuatnya selama ini. Alfatihah buat almarhum.

Begitulah kejayaan yang 'ditempa' oleh nya selama bertakhta , apa yang ditanam dikepala nya , apa yang beliau percaya iaitu hanya dia yang cerdik di Malaysia , semua rakyat negara ini bodoh [ bukan bermaksud tidak cerdik ].

Adalah sesuatu yang amat malang , dalam keadaan sedar atau tidak , majoriti rakyat Malaysia menganggap beliau seorang yang cerdik , genius dan terbilang. Kalau setakat untuk membelanjakan kekayaan negara [ tanpa ada pihak yang boleh menghalang dan membangkangnya ] , hampir boleh dikatakan sesuka hati , tidak lah perlu kepada pemimpin yang 'cerdik' semacam dia. Pendek kata kalau diberikan kepada TGNA atau pun TGHH untuk mengurus dan menatdbir negara dengan membelanjakan khazanah negara , rasanya Malaysia jauh lebih maju berbanding dengan apa yang ada sekarang ini.

Selanjutnya kata Mahathir

1. Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor perlu mendapatkan perkenan Sultan Selangor meskipun berjaya meminda Undang-undang Tubuh Negeri untuk mengembalikan kuasa melantik tiga pegawai eksekutif negeri itu kepada Sultan dan Menteri Besar.

2. Perkara itu akhirnya terpulanglah, jika kerajaan negeri mendapat tandatangan Sultan Selangor ataupun sebaliknya kerana tanpa tandatangan dan perkenan Sultan Sharafuddin Idris Shah, pindaan itu tidak boleh menjadi undang-undang.

3. "Kerajaan Selangor memerlukan undi majoriti dua pertiga ADUN (Anggota Dewan Undangan Negeri) dalam sidang DUN (Dewan Undangan Negeri) untuk membolehkan Undang-undang Tubuh Negeri dipinda. Sama ada mereka dapat undi itu ataupun tidak, saya tak tahulah. Walau apapun, kalau tak dapat tandatangan daripada Raja, pindaan itu tidak boleh jadi undang-undang (meskipun ia diluluskan denganmendapat majoriti dua pertiga di peringkat DUN).

4. "Perkara ini akhirnya terpulang sama ada Raja bersetuju ataupun tidak,"

5. Beliau juga menasihatkan sesetengah pihak agar jangan mempolitikkan isu pelantikan Mohd Khusrin Munawi sebagai SUK baru.

6. "Sepatutnya Raja tidak terlibat (dalam pelantikan SUK) tetapi isu ini dipolitikkan. Apa yang dilakukan oleh Raja (dalam memberi perkenan kepada pelantikan SUK) adalah berkenaan dengan pentadbiran.

7. "Itu adalah tanggungjawab baginda. Perkara ini dipolitikkan seolah-olah pegawai kerajaan mestilah memihak kepada parti dan sebagainya. Dia (pegawai kerajaan) hanya menjalankan tugas dan apa juga keputusan kerajaan, dia terpaksa melakukan dan tidak boleh bertindak secara bersendirian " . KLIK DI SINI

Catatan

Kalau lah MB Selangor nanti hendak membelakangkan DYMM Sultan Selangor pun , dengan mudah beliau boleh meggunapakai klausa di paragraph 3 dan 4 di atas seperti yang terkandung dalam ucapan Mahathir semasa membaca usul Pindaan Perlembagaan 1993.

Tetapi , TS Khalid Ibrahim seperti yang beliau sebut , tiap – tiap minggu beliau berjumpa dengan DYMM Sultan , dan tak kan Sultan tidak berkenaan untuk mendapatkan semula kuasa yang dirampas oleh Mahathir yang telah melantik diri nya yang dikatakan berasal dari wilayah dan benua kecil India bernama Karala , sebagai Ketua kepada Sultan - Sultan di negara ini"

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::

0
sumber :-

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::


TERKINI: Migrant Care Sahkan Laporan Robengah Diperkosa..Siapa yang Menipu?

Posted: 07 Jan 2011 09:06 AM PSTOleh: Pria Malaya

1. Hari ini terdapat dua laporan yang bercanggah antara satu sama lain mengenai isu 'menteri rogol amah'..di satu pihak, pengerusi Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI), Jumhur Hidayat menafikan isu ini, bahkan menurutnya, Robengah telah menafikannya dan isu ini sebenarnya langsung tak wujud..boleh baca di dlm laporan "DetikNews" di SINI..

2. Di satu pihak yang lain, Migrant Care dalam satu kenyataan medianya hari ini, mempertahankan laporannya yang terdahulu berkaitan dokumen Robengah diperkosa, malah menurut Direktur Eksekutif Migrant Care, Anis Hidayah Jumat, mereka tidak sesekali gentar dengan ugutan pemerintah Malaysia..boleh baca dalam laporan "Tempo Interaktif" di SINI..3. Menurut kementerian Luar Negeri Indonesia pula, kerajaan Indonesia tidak boleh mengambil tindakan lanjut kerana mangsa dikatakan tidak membuat laporan rasmi sama ada kepada polis atau lain2 badan bebas..namun ini bukan bermakna isu ini akan ditutup terus..katanya jika ada maklumat terkini atau tuntutan dari tenaga kerja Indonesia, maka kerajaan Indonesia akan bertindak..baca seterusnya dalam laporan "Tempo Interaktif" di SINI..

3. Mohd Sayuti Omar (MSO) ketika mengulas isu ini pula mendakwa:

"Penafian amah itu tidak akan menamatkan isu menteri berkenaan. Dalam kepala orang kampung, budak sekolah, guru Tadika, tukang gunting, pemandu teksi, penjaga lif, budak pejabat semua bertanya... betulkah? Benarkah? Takkan le? Semua pertanyaan berbentuk tanda seruan itu sudah cukup untuk menteri berkenaan berundur perlahan-lahan.

Tidak susah untuk beliau berundur kerana tuduhan itu (kalau ia benar). Menteri itu seorang ahli bahasa, dia boleh putar dan menghalalkan tindakan itu. Dia boleh tenggelamkan dalam bahasa berbunga-bunganya."
Boleh rujuk artikel penuh beliau di SINI..

4. Membaca penulisan MSO diatas membuatkan penulis teringat kisah seorang bekas Menteri Umno/BN yang dituduh meraba punggung seorang pelayan hotel sekitar tahun 2008 disebuah hotel di ibu negara..rentetan perlakuan tersebut, wanita berkenaan yang ditemani teman lelakinya membuat laporan polis empat hari selepas kejadian..

5. Namun kalian tahu apa keputusan dari kes ini??..ya, wanita tadi tiba2 menarik semula laporan polis terhadap menteri Umno itu, dan kes ini 'ditutup' begitu sahaja...boleh lihat versi video di SINI dan di SINI...so, apa kaitannya kes 'menteri raba punggung' ini dgn kes 'menteri rogol amah' di sini??...korang fikirlah sendiri..

6. Untuk yg terakhirnya, seruan penulis pd blogger Umno, daripada kamu meroyan dan melalut jauh, ada baiknya kalian menasihati baik2 supaya Rais Yatim menyaman Migrant Care andai laporannya tidak benar..ingat, isu ini bakal meledak dlm situasi yg tidak dijangka2, bahkan kesannya bukan shj tercalit pd parti Umno, malah pada negara Malaysia..

Akhir kalam..berani kerana benar..fikir2kan..wallahua'lam..

p/s: Pada blogger Umno terbabit, penulis masih menunggu jawapan kalian dalam isu ini di SINI..mohon disampaikan pada blogger2 yg berkenaan...


Migran CARE akui laporan kes rogol amah

NGO buruh Indonesia, Migrant CARE dalam satu sidang media di Jakarta hari ini mengakui telah membuat siasatan berhubung dakwaan seorang menteri Malaysia yang telah merogol pembantu rumahnya seorang wanita warga Indonesia.

Dalam kenyataan bersama yang dibuat oleh Pengarah Eksekutif, Anis Hidayah dan Penganalisis Polisi, Wahyu Susilo, mereka juga mengesahkan dokumen rahsia bertajuk 'Laporan Investigasi Robengah (BMI)' yang didedahkan beberapa blog politik adalah laporan hasil siasatan mereka.

"Migrant CARE pada pertengahan bulan Juli 2007 silam, memang telah melakukan investigasi mengenai kasus dugaan perkosaan yang dialami oleh RB dengan pelaku majikannya selama menjadi PRT migran di Malaysia. Dan majikannya adalah seorang menteri.

"Namun pihak korban tidak mau kasus tersebut diungkap ke publik dan tidak menuntut secara hukum. Dan Migrant CARE kemudian menyerahkan hasil investigasi tersebut kepada pihak pemerintah yakni, Mabes Polri dan KBRI Kuala Lampur," kata mereka seperti kenyataan media yang diterima Harakahdaily.

Menurut mereka lagi, sehingga ianya didedahkan oleh Wikileaks pada akhir Desember 2010, Migran Care tidak pernah menghebahkan kes tersebut kepada mana-mana pihak ekoran permintaan magsa, Rubingah.

Bagaimanapun kata mereka, dengan terungkapnya kes tersebut mereka berharap agar pemerintah Indonesia mampu berbuat sesuatu untuk keadilan mangsa.

"Kasus ini juga memberikan pelajaran kepada pemerintah Indonesia dan Malaysia untuk segera menuntaskan revisi MoU antara Indonesia-Malaysia tentang perlindungan PRT migran.

"Diharapkan revisi MoU tersebut akan menjadi inastrumen hukum yang melindungi sekaligus meminimalisir kerentanan-kerentanan PRT migran Indonesia terhadap berbagai bentuk pelanggaran HAM, seperti kekerasan fisik, kekerasan seksual dan perkosaan," kata kenyataan media mereka.

Versi akhbar Indonesia..
[tempointeraktif.com]


Migrant Care Tidak Takut Digugat Pemerintah Malaysia

TEMPO Interaktif, Jakarta - Pada 26 Desember 2010 lalu, Wikileaks membuka sejumlah dokumen rahasia ke publik. Satu dokumen di antaranya mengenai kasus pemerkosaan pekerja wanita asal Indonesia, berinisial RB, di Malaysia pada 2007 silam. Menurut dokumen itu, RB diperkosa oleh majikannya yang juga seorang menteri di Malaysia.

Satu sumber yang disebut-sebut Wikileaks adalah Migrant Care. Meski perhimpunan buruh itu membantah telah membocorkan dokumen ke Wikileaks, namun mereka menyatakan tidak takut bila pemerintah Malaysia melayangkan gugatan.

"Kalau ada gugatan kami tidak punya kepentingan tidak berani. Tidak ada masalah apa pun," kata Direktur Eksekutif Migrant Care Anis Hidayah, Jumat (7/1).

Alasan Anis tidak merasa takut karena proses investigasi dilakukan berdasar laporan keluarga korban, penyelidikan dilakukan ke korban secara mendalam, dan Migrant Care tidak pernah membocorkan hasil investigasi itu. "Lagi pula yang kami ungkap dugaan kasus pidana yang kerap dialami TKI di Malaysia."

Dia juga mengaku bila Migrant Care tidak memiliki kepentingan dengan pemerintah Malaysia atau majikan RB yang merupakan menteri itu. "Yang kami lakukan adalah pekerjaan sebagai pemerhati buruh," ujarnya.

Baca juga terjemahan laporan Free Malaysia Today tentang isu ini dibawah..

Jakarta Sudah Tahu Kes Robengah Sejak 2007 Lagi!!

PETALING JAYA: Kerajaan Indonesia sudah mengetahui kes Menteri Penerangan, Kominukasi dan Kebudayaan Malaysia, Rais Yatim yang didakwa merogol seorang pembantu rumah Indonesia, Robengah sejak tahun 2007.

Bagaimanapun, ia tidak menjadi satu isu besar apabila Robengah sendiri tidak mahu menekan tuduhan undang-undang terhadap Rais atas alasan takut dan malu.

Pengarah Migrant Care Malaysia, Alex Ong memberitahu FMT (Free Malaysia Today) bahawa jabatan Migrant Care Indonesia yang telah merangka draf laporan berdasarkan temuramah dengan Robengah dan penyiasatan selanjutnya.

Laporan asal dari Free Malaysia Today di bawah.

PETALING JAYA: The Indonesian government has known about Information, Communications and Culture Minister Rais Yatim's alleged rape of an Indonesian maid, Robengah, since 2007.

However, it did not make an issue out of it as Robengah did not want to press charges against Rais out of fear and shame.

Migrant Care Malaysian country director Alex Ong told FMT that its Indonesian department had drafted a report based on an interview with Robengah and subsequent investigations.

Ong said that Migrant Care in Indonesia had sent officers to interview Robengah in 2007, after she was sent back from Malaysia.

"We confirm that the document is original and from us. After Migrant Care did the report, we came out with a statement and sent it to the Indonesian embassy in KL, and to Mabes Polri (Indonesian police headquarters)," Ong said.
The report was also allegedly released through Internet whistleblower WikiLeaks, and was recently highlighted by Ahiruddin Attan (better known as the blogger Rocky Bru).

Migrant Care, however, maintained that it did not release the report.
"The leak was not from us. If we wanted to do it, we would have done it in 2007. Not in 2010. Migrant Care did not reveal this case in accordance with the victim's request," Ong said.

"With the unfolding of the case, Migrant Care hopes that the Indonesian government will resolve this case in the interest of justice," he said.
Migrant Care also told FMT that a press conference over Robengah's report was held this afternoon in central Jakarta. Hence, the issue has been widely discussed in the Indonesian media.

According to online news portal Detik, the Indonesian Ministry of Foreign Affairs had known about Robengah's case since 2007.

"I have read reports on this issue. But based on our information in 2007, when we raised the matter, the victim chose not to follow it up with the police," Foreign Minister Marty Natalegawa was quoted as saying in Detik's website.

Indonesian newspaper KOMPAS quoted Migrant Care Policy analyst Wahyu Susilo as saying that the government could not do anything over Robengah's report.

"They were unable to do anything at the time because our report could only protect the victim, and at the same time, there was no Witness Protection Agency," he said.

Isu Rais Yatim : Jawapan AMK kepada PM Najib Razak

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) menyelar kenyataan terbaru Perdana Menteri, Dato' Sri Najib Tun Razak yang mempertikaikan dakwaan ke atas Menteri Penerangan, Komunikasi & Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim.

Antara lain Najib mempertikaikan kenapa dakwaan yang berlaku pada tahun 2007 dibangkitkan pada tahun 2011. Suka diingatkan, isunya bukanlah masa, sebaliknya isu yang timbul ialah salahlaku jenayah seksual yang didakwa telah berlaku dan tentunya secara tidak langsung boleh menyebabkan kekeruhan hubungan diplomatik antara Malaysia dan Indonesia.

Isu ini pernah dikemukakan oleh MigrantCare, NGO yang bertanggungjawab mengenai isu kebajikan pekerja Indonesia di Malaysia pada tahun 2007, tetapi tidak ada sebarang tindakan oleh kerajaan pada ketika itu.

Tindakan Najib mengatakan bahawa 'Rais tidak boleh dihakimi sehinggalah siasatan dijalankan' juga adalah satu kenyataan yang sangat tidak bertanggungjawab !

Terbukti wujud dua set undang-undang yang berbeza untuk ahli Umno dan musuh Umno. Di saat Datuk Seri Anwar Ibrahim diserang media, dinafikan hak bersuara, dikecam peribadinya di sebalik perbicaraan mahkamah yang lompong dan belum dibuktikan bersalah, tindakan Najib ini jelas bersifat dangkal.

Sekiranya benar sebagaimana kata Najib bahawa dakwaan ke atas Rais ini perlu disiasat, maka wujud kewajaran mendesak agar Rais digantung tugas atau direhatkan sementara daripada menjalankan tugas selaku ahli kabinet untuk mengelakkan sebarang 'conflict of interest'.

Malaysia tidak harus lupa dengan insiden penarikan diri Rais selaku calon Setiausaha Agung Komanwel pada tahun 2007 dahulu,kira-kira 5 bulan selepas dakwaan merogol amah beliau tercetus. Apakah ada rahsia di sebaliknya? AMK mendesak agar Najib selaku Timbalan Perdana Menteri ketika itu menjawab persoalan ini pada kadar segera.

PANAZZZ: Lagi perkembangan TERBARU isu amah mengaku dirogol menteri!..(siri 2)

Posted: 07 Jan 2011 03:26 AM PSTOleh: Pria Malaya

1. Entry ini adalah rentetan dari entry yang terdahulu berkaitan isu 'amah mengaku dirogol pak menteri'..sila rujuk pada tajuk, "Perkembangan TERBARU isu 'menteri rogol amah'...(video inside)"...

2. Hari ini, 7 Januari 2011, dikhabarkan rumah blogger yang membongkar isu 'menteri rogol amah', Rocky's bru telah dipecah masuk dan keretanya bernilai RM100,000 telah dilarikan penjenayah...
"Rumah Penasihat Editorial Kumpulan Malay Mail Datuk Ahirudin Attan yang juga dikenali sebagai blogger Rocky's Bru dipecah masuk dan kereta Peugeot 407 miliknya dicuri awal pagi ini, di Taman Damai Utama, Puchong."
Baca laporan penuh berita BERNAMA hari ini di SINI..Apakah ini ada kaitannya dengan pendedahan isu Wikileaks yg mengaitkan seorang menteri Malaysia merogol amah oleh beliau di dalam blognya?..apakah ini sebahagian dari ugutan atau tekanan kpd beliau kerana mendedahkan isu panas ini?..wallahua'lam..Penulis bukan seperti blogger umno (Papa Gomo) dan team 'Nadi Rakyat' yg telah menuduh ADUN Selising telah mengupah orang untuk membunuh saksi dalam kes kononnya ADUN Selising berzina..klik di SINI utk pemahaman lanjut...

3. Menurut Papa Gomo dan rakan2nya, pembangkang telah mengeluarkan gambar palsu "Robengah"..penulis nak jawab satu sahaja..ya, mungkin Sabahkini.net 'sengaja' mengeluarkan gambar itu untuk 'memancing' perhatian Rais Yatim supaya membuka mulut terhadap isu ini..so, jika Rais Yatim rasa tertekan, beliau boleh ambil tindakan terhadap Sabahkini..pilihan di tangan beliau..Dan utk maklumat kalian blogger Umno, gambar2 sebenar Robengah dan dokumen penuh Migrant Care juga telah diperoleh oleh pihak2 tertentu di dalam PR..buktinya, sebelum blog2 kalian mendedahkan gambar sebenar Robengah awal hari ini (7 Januari 2011), penulis terdahulu telah mendedahkan gambar sebenar Robengah semalam (6 Januari 2011) di SINI..

Dan blogger 'edyesdotcom' dan SAMM telah awalnya mendedahkan gambar sebenar Robengah semasa membuat laporan polis 5 Januari 2011 yg lalu..boleh rujuk di SINI..

Dan hari ini (semalam), kalian telah memutuskan utk membongkar identiti Robengah..ya, kalian sebenarnya telah termakan umpan..penulis yakin, kalian tergerak utk menemuramah Sumati rentatan dari gambar palsu Robengah..
4. Hari ini juga, selain 'mendedahkan' gambar sebenar Robengah, blogger pro-Umno ini telah mengedarkan rakaman video mereka dengan rakan Robengah, Sumati, yang merupakan salah seorang dari 4 pembantu rumah Rais Yatim yg berasal dari Indonesia..

Saksikan video di bawah..
Apa yang penulis ingin komen tentang rakaman video ini ialah..

i. Rakaman video ini jelas membuktikan bahawasanya insan bernama "Robengah" benar2 wujud..ini bermakna, watak 'mangsa' dalam kes ini benar2 wujud dan bukan rekaan semata2..

ii. Video ini bukan bukti 'sahih' untuk melepaskan tanpa sebarang tindakan/siasatan terhadap yang tertuduh..rakaman ini hanya berbentuk penafian sebagaimana penafian oleh Rais Yatim..

iii. berdasarkan video ini juga, pihak polis boleh terus menyiasat lanjut kes ini..dan secara automatiknya, 'saksi' dalam kes ini bertambah...Sumati dan blogger2 Umno ini menjadi antara 'saksi' dalam kes ini..

Siapa blogger2 pro-Umno yg menemuramah rakan Robengah semalam??..lebih kurang 11 orang kesemuanya...penulis senaraikan nama2 mereka:

RBF, Parpu Kari, Gerakan Anti PKR (GAP), Papa Gomo, Darul Ehsan Today (DET), Megat Pisau, Medan Info Kita, Sanggah Tok Janggut, Gelombang Rakyat, Cucu Tok Selampit dan juga Minaq Jinggo...
iv. Ingat, kes ini telah pun menjadi 'kes polis' apabila 3 laporan polis telah dibuat di Negeri Sembilan..maka, penulis tuntut isu ini diberi perhatian oleh pihak berkuasa, termasuk 'tragedi' rakaman video di atas..

Kemudian, persoalan penulis untuk blogger2 ini pula ialah:

i. Mengapa Rais Yatim lambat bertindak menafikan berita ini? kenapa Rais Yatim memerlukan masa yg begitu lama sehingga 14 hari lebih untuk tampil menjawab isu ini?..please, jangan beri alasan yang memungkinkan Rais Yatim termasuk kalian blogger Umno diketawakan...

ii. Bagaimana logik Rais Yatim membenarkan hanya blogger2 pro-Umno untuk menemuramah rakan Robengah sehari selepas Rais Yatim 'keluar dari persembunyian'?? apa rasional dan signifikannya 'menjemput' blogger? tidakkah mereka sedar, hal ini sebenarnya boleh meletakkan rakaman soal jawab ini berada dalam keadaan bias dan kesahihannya boleh dicabar?

iii. Mengapa Rais Yatim tidak menjemput sekali rakan2 media bebas untuk 'menemuramah' beliau dan isterinya termasuk Sumati? kenapa dipilih blogger2 tertentu utk membersihkan diri? kenapa beliau sebelum ini seolah2 tidak mengenal wartawan dan pemberita, tiba2 semalam hanya menerima kunjungan blogger fanatik Umno semata?

iv. Mengapa Rais Yatim tidak berani mengambil tindakan SAMAN terhadap pihak2 yg memulakan isu ini sebagai bukti beliau serius menafikan fitnah terkutuk ini?..antara pihak yang sewajarnya disaman oleh beliau adalah seperti Wikileaks, Migrant Care, Robengah dan Rockys bru...

Penulis soalkan ini kerana Rais Yatim sebelum ini, sekitar Oktober tahun 2010 telah bertindak pantas mengambil tindakan saman terhadap blogger Rocky' bru apabila blogger ini mendedahkan skandal rumah tangga beliau..(klik di SINI)..

Namun hari ini, kenapa beliau seolah2 tidak berani utk mengambil tindakan pantas sebagaimana kes terdahulu walhal beliau mengakui kes ini adalah paling panas dan besar berbanding kes terdahulu??..sila jawab..

5. Di bawah, adalah banner/gambar yang telah dihasilkan oleh team Nadi Rakyat (geng Papa Gomo)..Ya, sepertimana yang penulis katakan sebelum ini, isu ini mulanya didedahkan oleh blogger pro-Umno..namun ada juga yg tak percaya, ada juga menuduh blogger ini talibarut PAS dan DAP, ada juga mengatakn isu ini dimulai oleh pembangkang..

Dibawah, penulis petik pengakuan blogger Umno sendiri siapakah blogger Rockybru ini..

"Gua tau dua blog ni (Rockybru.com dan bigdogdotcom.wordpress.com) memang pro kerajaan dari dulu, malah dorang ni memang selalu ikut setiap majlis kerajaan dan banyak menerima faedah yang diberikan oleh kerajaan. Setakat dinner dengan pemimpin tu, biasalah bagi group dorang ni.."
Rujuk seterusnya dlm blog, "mediapermatangpauh.blogspot.com"..Sekarang dah jelas...so, dlm isu 'menteri rogol amah' ini sepatnya blogger Umno VS blogger Umno..jangan konar spin menuduh pembangkng sengaja mereka2 cerita dan buat fitnah sedangkan blogger Umno yg bergelar Datuk yg memulakan dahulu..

6. Sepertimana yang dijelaskan dalam entry penulis sebelum ini, isu amah mengaku dirogol pak menteri ini telah heboh dlm media di Indonesia..seperti biasa, ada yg menafikan, ada yg membenarkan, ada yg rasional akan bertindak memulakan siasatan terperinci..

Dan berita dari akhbar Indonesia hari ini melaporkan, beberapa NGO di sana mengancam utk mengadakan demo sekiranya kes ini tidak disiasat dlm tempoh dua minggu..boleh rujuk dlm entry penulis, "Semakin PANAS: Akhbar Indonesia mula hangatkan isu 'menteri rogol Robengah'!!!"..


7. Dan TERBARU hari ini, NGO buruh Indonesia, Migrante CARE secara rasmi mengakui wujudnya laporan kes rogol amah..sila baca dibawah..ini bermakna, kes ini jelas dimana wujud mangsa, pemangsa, saksi, penuduh dan yang tertuduh..sekarang isunya terpulang kepada rais Yatim..

Kerana itu penulis bersetuju dgn apa yg dilontarkan oleh Mahfuz Omar di dalam Harakahdaily hari ini..beliau sebagaimana berkata:

"Kalau dia yakin dia bersih, dia perlu saman Rocky's Bru dan dakwa beliau kerana fitnah...Polis siasat, siasat juga, tapi kena saman kerana nama baik beliau telah tercemar,"
Akhir kalam..fikir2kan..berani kerana benar..takut kerana salah..penulis tunggu jawapan blogger Umno...wallahua'lam..

Migran CARE akui laporan kes rogol amah

KUALA LUMPUR, 7 Jan: NGO buruh Indonesia, Migrant CARE hari ini dalam satu sidang media di Jakarta hari ini mengakui telah membuat siasatan berhubung dakwaan seorang menteri Malaysia yang telah merogol pembantu rumahnya seorang wanita warga Indonesia.

Dalam kenyataan bersama yang dibuat oleh Pengarah Eksekutif, Anis Hidayah dan Penganalisis Polisi, Wahyu Susilo, mereka juga mengesahkan dokumen rahsia bertajuk 'Laporan Investigasi Robengah (BMI)' yang didedahkan beberapa blog politik adalah laporan hasil siasatan mereka.

"Migrant CARE pada pertengahan bulan Juli 2007 silam, memang telah melakukan investigasi mengenai kasus dugaan perkosaan yang dialami oleh RB dengan pelaku majikannya selama menjadi PRT migran di Malaysia. Dan majikannya adalah seorang menteri.

"Namun pihak korban tidak mau kasus tersebut diungkap ke publik dan tidak menuntut secara hukum. Dan Migrant CARE kemudian menyerahkan hasil investigasi tersebut kepada pihak pemerintah yakni, Mabes Polri dan KBRI Kula Lampur," kata mereka seperti kenyataan media yang diterima Harakahdaily.

Menurut mereka lagi, sehingga ianya didedahkan oleh Wikileaks pada akhir Desember 2010, Migran Care tidak pernah menghebahkan kes tersebut kepada mana-mana pihak ekoran permintaan magsa, Rubingah.

Bagaimanapun kata mereka, dengan terungkapnya kes tersebut mereka berharap berharap agar pemerintah Indonesia mampu berbuat sesuatu untuk keadilan mangsa.

"Kasus ini juga memberikan pelajaran kepada pemerintah Indonesia dan Malaysia untuk segera menuntaskan revisi MoU antara Indonesia-Malaysia tentang perlindungan PRT migran.

"Diharapakan revisi MoU tersebut akan menjadi inastrumen hukum yang melindungi sekaligus meminimalisir kerentanan-kerentanan PRT migran Indonesia terhadap berbagai bentuk pelanggaran HAM, seperti kekerasan fisik, kekerasan seksual dan perkosaan," kata kenyataan media mereka.

[Kemaskini] Semakin PANAS: Akhbar Indonesia mula hangatkan isu 'menteri rogol Robengah'!!!

Posted: 06 Jan 2011 11:58 PM PSTOleh: Pria Malaya

Temubual blogger Umno & rakan Robengah membuktikan nama robengah betul2 wujud!! (penulis akan 'jawab' isu temubual selepas ini)..siasatan harus diteruskan rentetan dari 3 laporan polis!...Rais Yatim sila SAMAN Wikileaks, Migrant Care, Robengah dan Rocky bru (blogger pro-kerajaan) dgn kadar segera jika anda rasa dipihak yg benar!..

Indonesia mula menghangatkan isu ini dan akan berusaha menjejak mangsa..rakyat indonesia ancam adakan demontrasi jika tiada siasatan dalam tempoh 2 minggu!!....hubungan malaysia-indonedia harus dijaga..Rais, sila bertindak! tidak cukup dengan penafian semata2..saman segera pihak yg memulakan tuduhan ini!!..


BERITA 1
[nasional.vivanews.com]

Diduga Diperkosa Menteri, BNP2TKI Temui TKW

VIVAnews - Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI) siap menangani kasus dugaan perkosaan Tenaga Kerja Indonesia (TKI) berinisial Rb (46) oleh seorang menteri Malaysia pada 2007.

Kepala BNP2TKI Jumhur Hidayat telah menugaskan Kepala Balai Pelayanan Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BP3TKI), unit pelayanan teknis di bawah BNP2TKI, Jawa Tengah, AB Rochman, menemui keluarga Rb di rumahnya, Banjarnegara, Jawa Tengah.

"Kami akan tangani kasus ini. Jika benar, kami mengedepankan pemulihan hak-hak korban," kata Jumhur seperti tertuang dalam keterangan tertulis BNP2TKI yang diterima VIVAnews.com.

Jumhur melanjutkan, BNP2TKI akan berkoordinasi dengan KBRI Kuala Lumpur dan pihak-pihak terkait, untuk menyelesaikan kasus yang membelit Rb.


(Baca perkembangan TERBARU kes amah mengaku dirogol menteri di SINI...pada Rais Yatim, sila saman segera Wikileaks, Migrant Care dan Robengah!..bersihkan nama anda sekarang jika anda dipihak yg benar!!)

"Pemerintah wajib memberikan perlindungan terhadap TKI maupun WNI di manapun dia berada. Karena itu, jika korban merasa dirugikan, BNP2TKI siap memfasilitasi menyelesaikan kasus ini sesuai hukum yang berlaku," ujarnya.

Menteri yang disebut-sebut melakukan dugaan perkosaan itu adalah Menteri Penerangan, Komunikasi, dan Kebudayaan Malaysia, Rais Yatim. Politisi senior itu pernah menjabat beberapa posisi menteri di kabinet Malaysia.
Namun,Rais Yatim membantah keras bahwa dia terlibat kasus perkosaan TKW.

"Saya menafikan sembarang tuduhan tersebut, sama ada yang berkaitan tuduhan memperkosa mana-mana individu empat tahun dahulu atau lain-lain dakwaan yang dicetuskan penulis liar blog di Internet atau mana-mana entiti politik," kata Rais, seperti dikutip kantor berita Bernama, dan juga dimuat di laman harian Utusan Malaysia, Rabu 5 Januari 2011. (art)

BERITA 2
[mediaindonesia.com]

Korban Perkosaan Menteri Minta Kasusnya tidak Diproses Hukum

JAKARTA--MICOM : Perihal perkosaan yang menimpa TKW di Malaysia yang baru-baru ini diungkap Wikileaks, Migrant Care mengatakan kasus ini tidak dibawa ke ranah hukum, karena LSM pembela buruh migran ini menghargai permintaan korban.Menurut Direktur Eksekutif Migrant Care Anis Hidayah kasus tersebut terjadi pada Juli 2007. Pihaknya telah melakukan investigasi mengenai kasus perkosaan terhadap RB dengan pelaku adalah salah seorang Menteri di negeri Jiran itu. "Kami (Migrant Care) memang tidak mengangkat kasus itu sesuai permintaan korban, dan kami menghormatinya. Karena kasus perkosaan tergolong delik aduan. Kasus tidak akan diproses hukum jika korban tidak bersedia," ungkapnya saat konfrensi pers di Warung Daun Cikini Jakarta Pusat, Jumat (7/1).

Migrant Care pada saat itu telah menyerahkan hasil investigasi kepada Pemerintah Malaysia, KBRI Kualalumpur, dan juga Mabes Polri. Hingga kasus ini diungkap Wikileaks akhir Desember lalu, Migrant Care menyatakan kebenaran hal tersebut. Namun atas dasar kepercayaan dan profesionalitas, LSM tersebut menolak memberitahu identitas korban.

"Itu adalah bentuk konsekuensi kami untuk menjaga identitas korban, agar tidak muncul intervensi dari pihak manapun," tegas Anis yang didampingi Analis Kebijakan Migrant Care, Wahyu Susilo.

Dengan terungkapnya kasus ini, Migrant Care berharap pemerintah Indonesia menuntaskan permasalahan mengenai TKI di Malaysia yang semakin lama semakin besar seperti bola salju. Migrant Care juga mendesak pemerintah mempercepat pembahasan MoU Indonesia-Malaysia tentang perlindungan kepada pembatu rumah tangga migran.

Migrant Care juga mendesak pemerintah untuk tetap tidak mengirim TKI ke Malaysia selama MoU belum dituntaskan. Karena hal tersebut sebagai bentuk perlindungan negara kepada rakyatnya. (OL-11)

BERITA 3
[Jakartapress]

Menteri Malaysia Diduga Perkosa TKI

Jakarta - Seorang menteri Malaysia gusar dengan tuduhan dia pernah memperkosa seorang pembantunya asal Indonesia empat tahun lalu. Isu itu dimuat di sejumlah blog, dan media alternatif di negeri jiran. Berita itu pun mulai dipersoalkan oleh kelompok oposisi.Menteri yang dimaksud adalah Rais Yatim. Politisi berusia 68 tahun itu lama malang melintang di pemerintahan Malaysia. Sejumlah posisi menteri telah dilakoni Rais sejak 1980-an. Pada April 2009, anggota Partai UMNO ini menjabat Menteri Informasi Komunikasi dan Kebudayaan, setelah sebelumnya dipercaya menjadi Menteri Luar Negeri.

Dalam keterangan kepada media Malaysia, Rais rupanya gusar dengan klaim sejumlah blog dan media alternatif bahwa dia memerkosa pembantunya pada 2007. "Saya bantah tuduhan-tuduhan itu, baik itu perkosaan atas siapapun empat tahun lalu, maupun tuduhan lain yang diangkat para blogger di internet atau oleh entitas politik manapun," ujar Rais seperti dikutip kantor berita Bernama, dan juga dimuat di laman harian Utusan Malaysia, Rabu (5/1 20111).

Menurut Rais, isu itu dilontarkan "penulis liar blog di Internet". Dia menggangap itu fitnah dan pendustaan dahsyat. "Semua materi tertulis, laporan, kutipan, dan spekulasi - termasuk ilustrasi dan foto - yang dimuat di blog atau laman apapun di internet menyangkut tuduhan adanya penyimpangan atau perkosaan adalah tindakan yang jahat dan fitnah yang dibuat-buat tanpa dasar hukum valid," lanjut Rais.

Karena itu, Rais meminta pihak berwenang menyelidiki masalah itu. "Saya menyatakan laporan apapun dibuat oleh pihak mana pun terkait masalah ini harus diinvestigasi oleh hukum di negara ini," ujar Rais.

Politisi keturunan Sumatra ini bahkan menyatakan, dia dan keluarganya siap bekerja sama bila ada penyelidikan resmi, begitu pula akan menerima apapun hasilnya.

Nama Rais Yatim disebut-sebut di sejumlah blog, dan laman berita sebagai orang yang bertanggungjawab atas perkosaan seorang pembantunya asal Indonesia. Media yang melansir berita itu antara lain Asian Sentinel, dan Free Malaysia Today.

Pemberitaan adanya dugaan perkosaan dari menteri senior Malaysia itu juga dilansir satu situs berita Malaysia, Harakah Daily, yang memberitakan bocoran data dari WikiLeaks. WikiLeaks dikabarkan mengacu pada blog Ahirudin Attan alias Rocky Bru, blogger Malaysia yang juga mantan Pemimpin Redaksi The Malaysia Mail, sebuah koran gratis di Malaysia.

Dalam blog Rocky Bru, muncul tautan (link) suatu dokumen mengenai dugaan perkosaan atas seorang pembantu Indonesia, berinisial Rb. Dokumen itu mencantumkan laporan investigasi lembaga pembela hak-hak pekerja asal Indonesia, Migrant Care, pada Juli 2007.

Laporan tersebut, berdasarkan pengamatan VIVAnews, memaparkan keterangan perempuan bernama Rb, yang mengaku pernah diperkosa oleh majikannya, yang merupakan Menteri Malaysia. Dalam dokumen lembaga advokasi buruh migran itu, nama sang menteri dan jabatan spesifiknya, telah disensor dengan coretan spidol hilam.

Menurut laporan itu, Rb telah memiliki dua anak dan tinggal bersama suami dan keluarganya di suatu dusun di Banjarnegara, Jawa Tengah. Dia mengaku pernah delapan tahun bekerja sebagai pembantu di rumah majikannya yang bergelar Datuk Seri itu.

Setelah dibujuk bercerita, barulah Rb mengungkapkan dia pernah diperkosa oleh majikannya. "Tetapi dia meminta dengan sangat supaya perkosaan ini tidak disebarluaskan karena dia takut dan malu akan tetangga-tetangganya dan lingkungan di kampungnya ," demikian tulis laporan itu. Suami korban pun meminta utusan dari Migrant Care agar "kejadian perkosaan istrinya dengan Datuk Seri **** [coretan sensor] tidak di-blow up [diangkat ke publik]."

BERITA 4
[nasional.vivanews.com]

Menakertrans Tunggu Fakta Menteri Perkosa TKW

VIVAnews - Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan TKI (BNP2TKI) sudah ditugaskan mengusut adanya informasi dugaan pemerkosaan seorang menteri di Malaysia kepada Tenaga Kerja Wanita (TKW) asal Banjarnegara, Jawa Tengah. Muhaimin masih menunggu kebenaran informasi itu.

"Faktanya saja kami tunggu," kata Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Muhaimin Iskandar di Kantor Presiden, Jakarta Pusat, Kamis 6 Januari 2010.

Muhaimin belum mendapat informasi yang valid atas kebenaran informasi yang dibeberkan WikiLeaks itu. Bila informasi fakta itu sudah terkumpul, Kementerian akan langsung menindaklanjuti laporan kejadian yang disebut berlangsung pada 2007 itu.

"Ada faktanya, baru kami follow up," ujar menteri yang juga Ketua Umum Partai Kebangkitan Bangsa (PKB) ini.

Semalam, Muhaimin juga menegaskan akan tetap mengusut kasus dugaan yang kini tengah diramaikan media Malaysia itu. Untuk selanjutnya, Muhaimin menunggu perkembangan dari BNP2TKI.

Begitu ada hasil positif, Muhaimin bersama kementerian terkait akan menempuh langkah terbaik. "Saya menunggu BNP2TKI dulu, Karena sekarang semua urusan TKI ditangani BNP2TKI semua," kata Muhaimin kepada VIVAnews.com kemarin.

Menteri yang disebut-sebut melakukan dugaan perkosaan itu adalah Menteri Penerangan, Komunikasi, dan Kebudayaan Malaysia, Rais Yatim. Politisi senior itu pernah menjabat beberapa posisi menteri di kabinet Malasyia. Rais Yatim membantah keras bahwa dia terlibat kasus perkosaan TKW.

"Saya menafikan sembarang tuduhan tersebut, sama ada yang berkaitan tuduhan memperkosa mana-mana individu empat tahun dahulu atau lain-lain dakwaan yang dicetuskan penulis liar blog di Internet atau mana-mana entiti politik," kata Rais, seperti dikutip kantor berita Bernama, dan juga dimuat di laman harian Utusan Malaysia, Rabu 5 Januari 2011. (sj) VIVAnews

BERITA 5
[dunia.vivanews.com]

Isu Menteri Perkosa TKI, LSM Ancam Demo
LSM memberikan waktu kepada polisi untuk segera menangani kasus ini.


VIVAnews - Berita laporan perkosaan seorang TKW yang diduga dilakukan mantan Menteri Hukum Malaysia, Rais Yatim, membuat sebuah Lembaga Swadaya Masyarakat (NGO) Malaysia berang. NGO ini memberikan batas waktu 14 hari kepada polisi untuk membuktikan apakah Rais bersalah atau tidak.

Seperti dilansir dari laman Free Malaysia Today, Rabu, 5 Januari 2011, NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menyatakan akan menggelar demonstrasi massa jika kasus ini tidak ditangani Kepolisian Diraja Malaysia.

Pagi ini, SAMM yang diketuai oleh Badrul Hisham Shaharin, telah melayangkan laporan kepada kepolisian Malaysia mengenai laporan Migrant Care yang mulai beredar di media Malaysia. Badrul mengatakan bahwa SAMM memberikan waktu kepada polisi untuk segera menangani kasus ini.

"Jika polisi tidak melakukan apapun dalam waktu 14 hari, maka kami akan maju ke tahap berikutnya. Polisi harus membersihkan nama Rais atau menghukumnya jika dia terbukti bersalah," ujar Badrul.

Kasus dugaan perkosaan terhadap seorang TKW berinisial Rb yang berasal dari Banjarnegara, Jawa Tengah, oleh majikannya, Rais Yatim, mengemuka setelah laporan penyelidikan oleh Migrant Care diungkap oleh seorang blogger Malaysia bernama Rocky Bru. Pada laporan dikatakan bahwa peristiwa terjadi pada tahun 2007.

Pada laporan yang terungkap di blog itu, nama menteri ditutupi dengan coretan spidol. Namun, beberapa media Malaysia dan blog menyebutkan nama Rais Yatim dalam artikelnya. Dikonfirmasi, Rais membantah keras semua tuduhan itu dengan mengatakannya sebagai tuduhan liar.

Sebelumnya, Rais menolak untuk menanggapi dan bersikap diam. Badrul meminta Rais untuk berkomentar mengenai masalah ini. "Sebagai menteri kebudayaan, tentunya dia tahu kalau pada budaya Malaysia, diam itu pertanda bersalah," ujar Badrul.

Badrul juga mengatakan kepada polisi untuk bertindak cepat mengingat kasus ini terlalu sensitif dan dapat merusak hubungan antara Indonesia dan Malaysia.

"Kami tidak ingin ada konflik dengan Indonesia. Jika polisi tetap diam atas tuduhan ini, maka akan memberikan pesan yang salah kepada publik dan negara lain bahwa polisi melindungi menterinya," ujar badrul.

"Polisi juga harus melakukan penyelidikan yang menyeluruh serta menanyai pihak-pihak yang terkait, termasuk menteri itu sendiri, dan hasilnya harus diumumkan ke publik untuk meredakan ketegangan," lanjut Badrul lagi.

Badrul juga mengatakan telah mengirimkan surat kepada Migrant Care di Jakarta yang berisikan penawaran bantuan SAMM dalam menangani masalah ini. Namun, ketika dikonfirmasi oleh VIVAnews.com, pihak Migrant Care mengatakan belum menerima surat tersebut.

"Kami belum terima," ujar analis kebijakan publik Migrant Care, Wahyu Susilo. "Sekali lagi, kami belum bisa komentar mengenai masalah ini," ujar Susilo ketika disinggung lagi perihal laporan itu. (hs) • VIVAnews

Lagi berita akhbar luar negara isu 'menteri rogol amah':
- Migrant Care: Hargai Perasaan Korban [dunia.vivanews.com]
- Menteri Malaysia Ditantang Gugat Migrant Care [dunia.vivanews.com]
- Menakertrans Usut Isu Menteri Perkosa TKW [dunia.vivanews.com]
- Isu Perkosaan Menteri Malaysia Tidak Diadukan [dunia.vivanews.com]
- Isu Perkosaan TKW, Kata Siapa RI Lembek? [dunia.vivanews.com]
- Isu Perkosaan Menteri Malaysia Tidak Diadukan
- Perkosaan TKW Wewenang Kepolisian Malaysia [dunia.vivanews.com]
- Jumhur Bantah TKI Diperkosa Menteri Malaysia [jakartapress.com]

p/s: Akan dikemaskini setiap masa...mengenai video rakaman antara blogger Umno-Rais Yatim, penulis akan 'jawab' dalam entry yg akan datang!..


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Surat pengakuan Robingah

Posted: 07 Jan 2011 04:30 PM PST


MS : Ini lah surat pernyataan yang dikatakan dari Robingah, amah yang di dakwa dirogol Rais Yatim, yang bertarikh 7 Jan 11, - hangpa fikir lah sendiri ... macam lawak sarkas pun ada ... hahahaha ...

Robingah (Kanan)

Ada baiknya Khairy ‘berehat’ dulu

Posted: 07 Jan 2011 03:31 AM PST

Shaharul Shafie

Akhirnya, Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dilaporkan bersedia untuk 'berehat' dari politik buat sementara waktu untuk beberapa tujuan dan sebab. Namun begitu, tidak mengejutkan jika Khairy yang lebih mesra dikenali di kalangan media dan ornag politik sebagai KJ yang merasakan beliau perlu berehat kerana melihat harapannya untuk maju lebih hadapan di dalam politik Umno nampaknya tidak kesampaian buat masa ini.

Sebagai ahli Parlimen Rembau untuk satu penggal, Khairy telah mengakui melalui pengumumannya di dalam Twitter dan portal-portal berita bahawa beliau tidak akan mempertahankan kerusi tersebut di dalam pilihanraya umum akan datang dan juga kerusinya sebagai Ketua Pemuda Umno. Menjadi satu kelaziman bagi setiap Ketua Pemuda di dalam Umno sejak dahulu lagi akan meneruskan kesinambungan kuasa sebagai Naib Presiden tetapi perkara ini nampaknya tidak bagi Khairy.

Tidak dinafikan tekanan akibat dari persepsi memainkan peranan penting di dalam keputusan yang dibuat oleh Khairy. Persepsi yang dimaksudkan ini ialah Khairy tetap dilihat sebagai anak muda yang menaiki tangga politik Umno disebabkan hubungannya sebagai menantu kepada mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi. Walaupun hakikat ini dinafikan, namun persepsi tersebut terlalu kuat untuk dilawan. Bukannya persepsi itu wujud disebabkan helah pembangkang tetapi tiupannya yang kencang itu bermula dari kalangan ahli Umno sendiri.

Namun begitu, ramai berpendapat bahawa tindakan Khairy adalah bijak untuk masa hadapan politiknya dan juga Umno. Ini adalah kerana jika Khairy tidak berundur maka di dalam pemilihan Umno akan datang, beliau pasti akan dicabar dan kemungkinan untuk kalah memang ada. Oleh itu, berundur sebelum 'masa terlewat' itu adalah lebih baik untuk masa sekarang.

Jika dibandingkan dengan tugasan menjadi ketua pemuda dan kalibernya serta kelayakan menjadi pemimpin sejak dua tahun lalu, Khairy boleh dikatakan dilihat lebih baik daripada pemimpin-pemimpin Umno yang lain terutamanya di dalam turun padang bertemu rakyat. Boleh dikatakan Khairy layak dianggap sebagai antara penyumbang utama kepada kekuatan jentera parti semasa beberapa kempen pilihanraya kecil seperti di Manek Urai, Hulu Selangor, Bagan Pinang dan Galas. Kemampuan Khairy di dalam menggembleng Pemuda Umno dan BN seperti menganjurkan BN Youth Club dan program-programnya boleh dilihat antara sumbangan besar Khairy kepada pengukuhan Umno dan BN sendiri pada hari ini. Tidak dinafikan usaha Khairy berjaya menarik sedikit sebanyak golongan belia yang sebelum ini lebih cenderung kepada pembangkang kembali menyokong kerajaan.

Namun begitu, beban persepsi ke atasnya sebagai menantu Pak Lah sukar dipadam terus lebih-lebih lagi di dalam Umno, dendam untuk menjatuhkan Khairy tetap membara sampai hari ini. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri seperti bimbang untuk mempertahankan Khairy walaupun beliau tahu akan kemampuan Khairy selama dua tahun ini. Malah, Najib seperti berhati-hati dan terpaksa mengikut telunjuk kumpulan tertentu dalam Umno yang dipengaruhi kuat oleh mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad. Ini kita boleh nampak dengan perlantikan lawan kepada Khairy sendiri, Datuk Mukhriz Mahathir sebagai Timbalan Menteri yang kalah bertanding Ketua Pemuda.

Di dalam pemilihan Umno yang lepas, Khairy mencipta sejarah menjadi pemimpin termuda dilantik menjadi Ketua Pemuda Umno tetapi juga menjadi yang pertama yang tidak mempunyai apa-apa jawatan di dalam kabinet walaupun untuk jawatan Timbalan Menteri. Beliau menjawat jawatan Ketua Pemuda pada umur 33 tahun menewaskan rekod Najib sendiri yang menjadi Ketua Pemuda Umno pada umur 34 tahun.Sememangnya dalam politik, macam-macam alasan boleh diberikan bagi menyenangkan hati orang lain. Najib dilihat sengaja menyenangkan hati Khairy dengan berkata tugasan Khairy lebih berat dalam Pemuda untuk merangkakan perpaduan dan program menawan hati para belia daripada menjadi seorang ahli kabinet. Namun, Khairy dapat menerima amanahnya dengan baik dan menerima 'musuhnya' itu yang kalah dilantik menjadi Timbalan Menteri dengan tanpa banyak soal.

Masa hadapan Khairy di dalam politik bagi penulis adalah cerah apabila beliau sekarang mengambil keputusan untuk berehat sebentar dari politik. Terus-terang penulis boleh katakan, perjuangan dan arah wadah Umno hari ini tidak bergerak seiiringan dengan perjuangan yang digarapkan oleh Khairy pada hari ini. Melihat kepada ketiadaan konsisten dalam perkara ini, amat molek baginya berundur juga.

Di kala Umno hari ini menjadi lebih fundamental seperti PAS semasa zaman Allahyarham Yusuf Rawa dan PAS kini menjadi lebih terbuka seperti Umno zaman Tun Mahathir, perjuangan yang dibawa oleh Khairy dalam Umno nampaknya tergantung dan sukar mendapat tempat. Penulis melihat aspirasinya lebih menepati kepada usaha yang lebih liberal dan wasatiah di dalam segala-galanya. Maka perjuangannya sebenarnya nampak lebih rapat dan sesuai dengan kaedah yang diamalkan oleh parti-parti di dalam Pakatan Rakyat (PR) setakat ini.

Oleh itu, keputusannya untuk berehat ternyata bijak kerana tidak mahu terperangkap di dalam gelombang perubahan dalaman Umno di samping pihak-pihak di dalam Umno sendiri yang menunggu masa bagi menjatuhkannya habis-habisan. Setakat ini, Khairy boleh berterima kasih kepada naibnya, Datuk Razali Ibrahim yang kurang menumpukan kepada agenda politik dalaman pembangunan pemuda sendiri secara terus yang mana mungkin bagi mengelakkan pertembungan dengan Khairy yang sememangnya dinanti-nantikan oleh mereka yang anti-Khairy di dalam Umno. Semua sudah tahu bahawa Razali ketika bertanding dahulu sebagai Naib Ketua Pemuda pada tahun 2009 bukannya dari kem yang sama tetapi dari kem Mukhriz. Namun, tindakan Razali kini yang kurang mengambil kisah pergerakan Pemuda berkemungkinan disebabkan arahan dari Perdana Menteri yang kiranya mahukan Khairy yang tidak diberikan apapun jawatan kabinet boleh melakukan tugasnya tanpa gangguan di dalam Umno.

Di dalam Umno, sebaik mana usaha Khairy tunjukkan kepada Najib masih tidak cukup untuk menghilangkan persepsi menantu Pak Lah ke atasnya. Puncanya ialah Tun Mahathir sendiri. Nama baik Khairy di kalangan ahli Umno sendiri akan lebih baik selepas ini jika Tun Mahathir sudah tiada. Namun begitu, tidak dinafikan bahawa legasi 'persepsi menantu Pak Lah' itu mungkin akan disambung oleh anaknya sendiri Mukhriz dengan beberapa pemimpin Umno yang kanan yang nampak rapat dengan Tun Mahathir sendiri seperti Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sememangnya hari ini peluang untuk Khairy majukan diri dalam Umno tidak nampak disebabkan tekanan dalaman ke atas pembangunan 'karier' di dalam Umno. Dengan membawa dirinya melakukan sesuatu yang berfaedah seperti menyambungkan pengajiannya di bidang Doktor Falsafah dan menulis buku-buku berkaitan sosial dan ekonomi terlebih dahulu akan membuatkan rakyat terutamanya ahli-ahli Umno lupa sebentar kisah naiknya anak muda ini semasa zaman Pak Lah dan juga lebih jelas nampak kemampuannya sebagai pemimpin masa hadapan. Apabila sampai masanya nanti selepas PhD, mungkin Khairy akan nampak semula jalan perjuangan politiknya. Tidak mustahil juga Khairy selepas ini mungkin lebih berminat untuk menyertai PR jika agenda-agenda PR hari ini mengenai rakyat adalah konsisten dan diterima pakai. Malah, dua hari lepas, Ketua Pemuda PAS, Nasruddin Hassan Tantawi menjemput beliau untuk menyertai PAS kerana melihat kecenderungan Khairy mengenai politik massa.

Penulis semasa zaman Pak Lah sebenarnya amat marah dan geram kepada Pak Lah dan Khairy dengan isu-isu membabitkan Khairy dan rakan-rakannya yang digelar oleh Tun Mahathir sebagai penghuni Tingkat 4 di Jabatan Perdana Menteri (JPM) ketika itu. Mereka ini didakwa oleh Mahathir sebagai mereka yang menguasai segala keputusan dan tindakan Pak Lah di dalam mentadbir negara ketika itu. Mungkin permainan politik Tun Mahathir mencacai Pak Lah dan menantunya akhirnya terus menjadi parut yang kekal di dalam hati rakyat terhadap kemampuan Khairy.

Namun begitu, apabila saya melihat kemampuan dan bentuk perjuangan Khairy sejak pilihanraya umum ke-12, penulis akui Khairy mempunyai bakat, ketrampilan dan kepimpinan rakyat. Bukannya penulis berkata Khairy layak menjadi Perdana Menteri tetapi Khairy layak untuk diberikan tanggungjawab sebagai pemimpin. Jika bukan sebagai Menteri pun, bermula sebagai Timbalan Menteri pun tidak mengapa. Jika Najib boleh menjadi Timbalan Menteri termuda dalam sejarah pada umur 25 tahun, mengapa pula tidak Khairy yang kini mencecah umur 35 tahun pada 10 Januari nanti untuk memegang jawatan. Di negara-negara Barat, seperti United Kingdom sendiri, Perdana Menterinya kini David Cameron baru sahaja mencecah umur 45 tahun boleh pula diberikan kepercayaan memegang jawatan tertinggi di negara itu. Malah, Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama belum lagi mencapai umur 50 tahun sudah menjadi orang yang paling berpengaruh dan kuat di dunia.

Tetapi apa boleh buat, walaupun Khairy layak secara peribadinya tetapi cara kenaikannya dulu yang menjadi persoalan yang akhirnya menjadi duri kepada usahanya untuk mara di dalam politik Malaysia. Mungkin hanya kerana Khairy anak kepada rakyat biasa dan tidak seperti Najib anak kepada Tun Razak, Khairy kena berusaha kuat lagi bagi mengembalikan kepercayaan rakyat kepada kemampuannya menjadi pemimpin. Dan perlu Khairy ingat bahawa orang Malaysia terutamanya orang Melayu ini lebih sukakan imej yang 'matured' dan nampak tua walaupun pada umur yang muda sebagai syarat menjadi pemimpin. Tetapi bagi penulis, nampak muda pun bukannya persoalan tetapi itulah hakikatnya di Malaysia ini yang lebih gemar melihat imej luaran walaupun matang di dalamnya. Bak orang putih berkata, 'Don't judge a book by its cover'.

Saya harap pengumuman Khairy ini tidak mempunyai agenda tersirat. Apa yang saya maksudkan ialah mungkin Khairy mengharapkan perhatian daripada Najib ataupun menunjukkan tanda-tanda 'merajuk' kerana tidak mendapat apa yang dicitakan setakat ini. Mudah-mudahan, Khairy gunakan saat ini untuk pembangunan diri, agama dan juga merangka strategi baru sebelum kembali ke dunia politik baru di masa hadapan. Selamat berjaya untuk Khairy.

Shaharul adalah seorang perunding Sumber Manusia Strategik dan program pembangunan organisasi, Selain itu, beliau juga menulis beberapa artikel analisa perkembangan politik, sosial dan ekonomi yang diterbitkan di dalam KLToday.com. Beliau boleh dihubungi di rashidzack@yahoo.com

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Kronologi kontroversi pelantikan SUK Selangor

Posted: 07 Jan 2011 06:33 AM PST

Pejabat Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim mendakwa, sehingga majlis persaraan Datuk Ramli Mahmud pada 16 Disember lalu, bekas Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri itu, Datuk Ramli tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai perlantikan penggantinya.

Pejabat TS Khalid juga mendawa pada hari yang sama, dalam mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) di sebelah pagi pada hari yang sama, Ramli turut 'membisu' mengenai perkara itu.

Kenyataan balas itu dikeluarkan lewat petang ini, dipercayai sebagai respons terhadap kenyataan Ramli dalam Malaysiakini awal petang ini yang menafikan beliau menyerahkan cadangan 'penggantinya' kepada Sultan Selangor tanpa memaklumkan kepada Khalid.

Berikut kronologi pelantikan kontroversi SUK Selangor seperti dilaporkan  Pejabat Menteri Besar Selangor yang dirakamkan Malaysiakini:

26 Oktober 2010
PSM memberi Nota Amalan kepada Dato' Menteri Besar tentang prosedur pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri. Nota ini menyatakan bahawa:
i) Suruhunjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan menghantar senarai calon yang difikirkan layak (Gred 54 ke atas) kepada Menteri Besar.
ii) Menteri Besar kemudiannya memilih calon atau calon-calon yang
sesuai dan menyerahkan senarai pendek kepada DYMM Sultan Selangor
iii) Setelah Tuanku berkenan memilih nama yang dicadangkan MB akan menyerahkan semula nama tersebut kepada SPA untuk tujuan penyediaan dokumentasi lantikan.

26 Oktober 2010
Pusat Sumber Manusia memberi nota amalan kepada Pejabat Dato' Menteri Besar tentang prosedur pelantikan Setiausaha Kerajaan yang baharu dan menyenaraikan 8 nama yang dicalonkan untuk pelantikan.

8 November 2010
Pejabat Menteri Besar menubuhkan Jawatankuasa Pemilihan untuk memilih calon yang paling layak daripada 8 nama pegawai yang telah dicadangkan.

22 November 2010.
Jawatankuasa memulakan proses menemubual semua calon .
1 Disember 2010
Mesyuarat EXCO bersidang. Dato' Ramli Mahmud tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai pelantikan Setiausaha Kerajaan yang akan menggantikan beliau.


2 Disember 2010
Mesyuarat MTES bersidang Dato' Ramli tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai perlantikan setiausaha kerajaan yang akan mengganti beliau.
..
3 Disember 2010
Jawatankuasa telah memaklumkan kepada pejabat Dato' Menteri Besar bahawa 3 nama telah dipilih untuk dilantik serta memberitahu bahawa 2 calon tidak mahu mengambil bahagian

8 Disember 2010
Mesyuarat EXCO bersidang. Dato' Ramli Mahmud tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai perlantikan setiausaha kerajaan yang akan mengganti beliau.

9 Disember 2010Mesyuarat MTES bersidang Dato' Ramli tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai perlantikan setiausaha kerajaan yang akan mengganti beliau.

15 Disember 2010Mesyuarat EXCO bersidang. Dato' Ramli Mahmud tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai perlantikan setiausaha kerajaan yang akan menggantikan beliau.

16 Disember 2010
2pm: Mesyuarat MTES bersidang Dato' Ramli tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai perlantikan setiausaha kerajaan yang akan menganti beliau.
9pm: Majlis Persaraan untuk Dato' Ramli Mahmud dan dihadiri oleh Dato' Menteri Besar serta Setiausaha Politik. Dato' Ramli tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai perlantikan setiausaha kerajaan yang akan mengganti beliau

17 Disember 2010Dato' Menteri Besar menulis surat kepada Istana untuk memaklumkan DYMM Sultan Selangor tentang prosedur pemilihan yang dijalankan Kerajaan Negeri dan tiga calon akhir telah dipilih dan Dato' Menteri Besar terbuka untuk mengadakan perbincangan dengan DYMM Sultan untuk pandangan dan nasihat. Ini selepas pemeriksaan teliti terhadap tiga calon ini.

20 Disember 2010Dato' Menteri Besar menulis surat kepada Pusat Sumber Manusia untuk memaklumkan Menteri Besar telah menghantar tiga nama calon kepada DYMM Sultan Selangor dan belum menerima maklum balas. Surat berkenaan juga memberitahu Dato' Menteri Besar akan bercuti sehingga 30 Disember dan sebarang pengumuman mengenai Setiausaha Kerajaan Negeri perlu dirujuk kepada Menteri Besar.

21 Disember 2010
Istana menerusi Setiausaha Sulit kepada DYMM Sultan Selangor, Dato' Muhamad Munir Bani menulis surat kepada Setiausaha Sulit kepada Dato' Menteri Besar, Haji Mustapha. Bersama surat itu dilampirkan surat bertarikh 10 Disember 2010 yang dialamatkan kepada Dato' Ramli Mahmud sebagai balasan surat yang dihantar Dato' Ramli bertarikh 3 Disember. Surat 3 Disember itu memaklumkan kepada DYMM Sultan Selangor tiga calon yang layak. Manakala surat 10 Disember memaklumkan kepada Dato' Ramli bahawa DYMM Sultan Selangor telah berkenan dengan pelantikan Dato' Muhamad Khusrin Munawi. Surat itu juga menyatakan Dato' Ramli boleh membuat pengumuman pada 16 Disember 2010.

24 Disember 2010Pejabat Menteri Besar menjawab surat bertarikh 21 Disember dari Dato' Mohamad Munir bahawa Dato' Menteri Besar tidak pernah diberitahu keputusan yang telah dibuat bertarikh 10 Disember 2010 itu. Sehubungan itu, Pejabat Menteri Besar memohon perkenan untuk mengadap DYMM Sultan untuk perbincangan.

27 Disember 2010Dato' Menteri Besar menerusi surat memohon untuk menghadap DYMM Sultan untuk perbincangan.

3 Januari 2011Dato' Menteri Besar menghadap DYMM Sultan Selangor. Dato' Menteri Besar juga menulis kepada SPA menyatakan Kerajaan Negeri menolak pelantikan Dato' Mohamad Khusrin dan tidak mengadakan majlis angkat sumpah menyimpan rahsia sehingga perkara ini selesai.

4 Januari 2011Pejabat Dato' Menteri Besar menulis surat kepada DYMM Sultan memohon supaya majlis angkat sumpah ditangguhkan sehingga Kerajaan Negeri dan SPA menyelesaikan perkara ini.

6 Januari 2011Dato' Menteri Besar dan barisan Exco hadir ke majlis angkat sumpah di Istana Bukit Kayangan sebagai taat setia dan kasih kepada DYMM Sultan dan DYTM Raja Muda tetapi tetap tidak menerima pelantikan Dato' Mohamad Khusrin./

keAZAManMalaysia

0
sumber :-

keAZAManMalaysia


Teoh beng Hock mati kerana demam denggi(laporan siasatan terbaru!!!!)

Posted: 07 Jan 2011 11:46 PM PST

yg tak baca surat khabar..

sila baca surat khabar..

cerita dalam akhbar..

najib menubuhkan suruhanjaya menyiasat..

seorang cina mampus..iaitu teoh beng hock...

hmmmmmmmm

aku pun dah naik muak denga cite cina mampus ni..

mengikut theory aku...

dia ni kena bunuh ngn kawan dia..

ye la..dia kan disiasat...

msti kawan dia risau yg dia akan bongkar rahsia..

tu la dia kena bunuh ngn membe dia..

buat apa macc nk bunuh si teo ni..kan dia ni sumber maklumat..

biasa politik cina..takkan tk penah tengok cite hongkong tvb drama..

yg lawak budak umno kata dia bunuh diri..sbb dapat anak haram..

kalau dia bunuh diri sbb dia takut sngt nk jaga rahsia rasuah tu logik la juge...

ni yg pasal aminurrashid..

kena tembak dek polis..

ye la polis pun salah....tembak baik punya..

kita tengok..ada ke mana2 cina nk kesah pasal budak ni meningge..

kapal singh ngn kit siang pun mula2 cam tk nk amik tau...

naik kete tak de lesen..dah mmg salah...mak budak tu pun patut dianukan skali..kenapa biarkan budak tu meliar?

kalau adik aku pun..kena cam dia..aku snyap je la..dah budak ni mmg salah jugak..

yg sedih sampai masuk surat khabar..kakak dia ditawarkan ke uitm..

eh aku dulu nk masuk uitm pun tk dapat..sedih aku..so kena bg adik aku kena tembak sampai mampus dek polis kot..baru uitm nk offer aku..

tu yg kuugan tu plak..

paria mampus..

kena bantai ngn polis..

ye la polis tu pun salah..yg bantai keling tu sampai mampus buat apa..

tapi fike la balik..si kugan tu keleng..

keleng ni paham2 la gaya diorang kalau tk nk jawab apa yg di soal ke hape ke..

aggresive dan annoying...

mau polis tu tak bengang ngn si kuugan..

kot2 si kuugan tu carut marut ke..panggil pundek ke sunnik ke ape ke..

tu yg kena bantai dngn polis..

najib ni pun dah main politik..

nk tubuh suruhanjaya la plak..

kalau aku mampus dia nk buat suruhanjaya diraja tk agak??

tk pun suruhanjaya untuk amah yg dirogol..

ahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah

aku ni tengah tak sihat..

demam2 ni...

well..

demam ni menghapuskan dosa..

Alhamdulillah..

Rasulullah dulu menangis sbb lama tak sakit tau...

huh...siap berdoa kepada Allah turunkan penyakit...

Alhamdulillah...aku demam balik..hapus la dosa2 kering aku slama 2-3 bulan ni..

apa je dosa aku??

banyak...ahahahahahha

tinggal solat...ngusha awek law yg cun2..

ahahahahahahahhahahahahahahahahahhahahahahahahhahahahahahha

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


IBRAHIM ALI SEMAKIN CERCA MERBA, PERTANDA DISEMADIKAN SELEPAS PILIHANRAYA UMUM NANTI?

Posted: 07 Jan 2011 11:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

SAYA merasa pelik dengan sikap dan tabiat Presiden PERKASA, Ibrahim Ali. Di dalam mengulas keputusan kerajaan untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat punca kematian Teoh Beng Hock di dalam kawasan pejabat SPRM, Ibrahim Ali amat menentang penubuhan Suruhanjaya Diraja tersebut. Baca di sini.

Ibrahim Ali berpendapat memadai pihak Polis menyiasat kes tersebut. Kita ingin bertanya kepada beliau, adakah kematian Teoh tidak pernah disiasat oleh pihak Polis sebelum diadakan injues? Adakah siasatan Polis atau inkues lebih baik atau telus jika ingin dibandingkan dengan Suruhanjaya Diraja? Kes mata lebam DS Anwar dahulu boleh dijadikan panduan untuk menjawab persoalan ini.

Melucukan, beliau secara sinis menyebut beliau pelik dengan sikap `keterbukaan dan baiknya' kerajaan apabila bersetuju untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja. Mengapa Ibrahim Ali pelik? Mungkin beliau sedar kerajaan selama ini tidak bersikap terbuka dan tidak baik, sebab itu lah beliau merasa pelik. Di dalam Parlimen, MP Pasir Mas yang menenggek atas kerusi ihsan PAS ini berdegar-degar bercakap akan menyokong apa jua yang baik samada dari Kerajaan atau Pembangkang. Adakah Suruhanjaya Diraja ini tidak baik untuk Ibrahim Ali?

Hujah beliau bahawa mengadakan Suruhanjaya Diraja membazirkan wang rakyat adalah satu hujah dungu oleh seorang Ahli Parlimen. Beliau cuba ingin membandingkan nilai atau harga sebuah keadilan dan ketelusan dengan wang ringgit. Beliau tidak tahu menilai nyawa yang hilang dan tidak merasa apa yang dirasakan oleh waris Teoh Beng Hock. Seandainya tragedi ini berlaku ke atas ahli keluarga atau warisnya, mungkin Ibrahim Ali akan menjadi `gila' dan `meroyan'.

Ibrahi Ali yang sinonim digelar `raja katak' ini sempat mengulas isu Datuk Khusrin, SUK Kerajaan Negeri Selangor yang tidak diiktiraf oleh Kerajaan Negeri Selangor. Beliau menyebut bahawa perlantikan SUK itu adalah sah dari segi undang-undang. Kita semua tahu, yang dibicarakan sekarang berkaitan isu SUK ini adalah tentang ketelusan dan tahap profesional pihak KSN, SPA dan JPA. Rekod Datuk Khusrin sepanjang berkhidmat sebagai Pengarah JAIS sepanjang PR mentadbir Selangor juga boleh dinilai sebelum mengesahkan perlantikannya.

Saya tidak pelik jika Ibrahim hanya menyebut dari segi undang-undang semata-mata dan tidak mahu menyentuh dari segi moral dan adab. Kita pun tahu dari segi undang-undang, MP Pasir Mas ini memang sah sebagai Ahli Parlimen walaupun tanpa parti kerana beliau `disedekahkan' oleh PAS untuk kerusi tersebut. Tetapi jika ingin membicarakan soal moral dan adab, Ibrahim Ali sewajarnya sudah lama mengosongkan kerusi tersebut kerana bertindak lebih Umno dari Umno apabila menyerang PR, khususnya PAS.

Bermoralkah Ibrahim Ali yang di`beri makan' oleh Tuan Guru Nik Aziz berada di kerusi tersebut, tiba-tiba mendesak Mursyidul Am PAS tersebut meletakkan jawatan sebagai MB Kelantan? Jelas, perjuangan Ibrahim `raja katak' semakin lama semakin cerca merba. Itu pertanda awal beliau akan `disemadikan' selepas Pilihanraya Umum Ke 13 nanti./wfauzdin.blogspot.com

TRAGEDI RUSILA - PERTEMBUNGAN KEDUA PIHAK YANG TIDAK BERADAB?

Posted: 07 Jan 2011 08:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

MELALUI maklumat dari blog rakan dan blog Aduka Taruna sendiri, termasuk dari blog Batu-Api@firestone sepatutnya berlaku perdebatan ilmiah di antara Aduka Taruna dengan Batu-Api@firestone di Masjid Rusila, Marang, Terengganu semalam selepas Solat Jumaat semalam. Berita terkini melaporkan, debat tidak berlaku sebaliknya Aduka Taruna telah `dibelasah' oleh sekumpulan pemuda di perkarangan Masjid Rusila selepas Solat Jumaat tersebut.

Saya cuma membaca satu sumber di sini, dan mungkin ada lagi sumber yang saya tidak sempat membacanya. Membaca hanya dari satu sumber tidak boleh membantu meyakinkan kita semua. Saya hanya ingin mengulas sedikit betapa tragedi ini (dibelasah) tidak mungkin boleh berlaku sekiranya Aduka Taruna mempunyai adab ketika berurusan samada resmi atau tidak dengan pemimpin. Kejadian seperti ini juga boleh dielakkan sekiranya sekumpulan pemuda yang didakwa membelasah Aduka Taruna itu juga mempunyai adab dan akhlak.

Sekiranya tujuan Aduka Taruna ke Masjid Rusila mempunyai dua tujuan iaitu untuk menemubual spontan Tuan Guru Hj Hadi (istilah `langgar Hadi' oleh Aduka) dan juga beliau ingin mengadakan debat dengan Batu-Api@firestone, maka Aduka perlu fokus kepada dua matlamat itu sahaja.

Dikatakan, sejurus selesai Solat Jumaat Aduka telah mengekori Tuan Guru Hj Hadi yang ingin pulang ke rumahnya yang berhampiran untuk menanyakan beberapa soalan terhadap Tuan Guru Presiden. Tindakan `terjahan' umpama wartawan Melodi TV3 suku seperti ini mungkin tidak disenangi oleh Tuan Guru Presiden, lantas beliau dikatakan enggan melayani pertanyaan Aduka. Sejarah lalu juga sudah cukup memberi ingatan kepada Aduka agar tidak membuat perkara yang sama kerana menjadi hak sesiapa sahaja untuk menjawab atau tidak soalan di dalam keadaan atau situasi apa sekali pun.

Sewajarnya, mengikut adab menghormati pemimpin sekiranya Tuan Guru Presiden enggan menjawab soalan yang ingin beliau kemukakan secara `terjah' sedemikian, Aduka sepatutnya berhenti di situ sahaja dan tidak terus mendesak. Ertinya, beliau gagal di dalam satu objektif beliau ke sana. Beliau sepatutnya terus kepada objektif kedua, iaitu mengadakan debat seperti yang dirancangkan. Malangnya, kedua-dua objektif Aduka gagal oleh kerana beliau tidak boleh menerima kegagalan di dalam objektif pertamanya. Aduka masih gagal mendisiplinkan dirinya ketika berurusan dengan pemimpin. Itu kelemahan Aduka, pada pendapat saya.

Kemungkinan perbuatan atau tingkah laku yang mendesak sedemikian rupa oleh Aduka terhadap Tuan Guru Presiden, menimbulkan emosi kepada beberapa orang yang berada di situ. Maka, berlakulah apa yang didakwa bahawa Aduka telah dibelasah dan mengalami cedera ringan.

Walau apa pun kesalahan Aduka, saya berpendapat beliau tidak harus dibelasah hanya kerana mendesak Tuan Guru Presiden. Apatah lagi, kejadian itu dikatakan berlaku di sekitar Rumah Allah. Saya merasa hairan, sekiranya kumpulan yang membelasah Aduka ini pernah ditarbiyyah mana mungkin mereka boleh bersikap sekejam itu? Mungkinkah kumpulan ini bukan dari kumpulan yang menerima Tarbiyyah dari PAS? Amat malang jika benar mereka telah membelasah Aduka sedangkan mereka adalah anak murid atau pengikut Tuan Guru Hj Hadi.

Benarkah kejadian itu disedari atau dilihat sendiri oleh Tuan Guru Hj Hadi? Benarkah Presiden PAS itu tidak berbuat apa-apa apabila melihat kejadian itu? Itu semua saya tidak berani ulas kerana kita setakat ini hanya membaca berita dari sebelah pihak. Saya menanti agar sebelah pihak lagi untuk menceritakan hal sebenar kejadian yang dianggap memalukan ini.

Apa yang boleh saya perkatakan, Aduka tidak menggunakan kebijaksanaannya seolah-olah tidak menghormati pemimpin. Walaupun Tuan Guru Hj Hadi mungkin tidak dianggap pemimpin oleh Aduka, tetapi beliau adalah pemimpin di mata ramai khususnya umat Islam terutamanya di dalam PAS. Pendekatan yang diguna pakai oleh Aduka tidak bijak samasekali walaupun berniat baik, apatah lagi berniat jahat.

Kumpulan yang dikatakan membelasah Aduka juga tidak bijak dan tidak beradab melayani Aduka sedemikian rupa. Sepatutnya mereka mesti menunjukkan contoh dan teladan yang baik sekiranya mereka mengaku bahawa mereka adalah pengikut Tuan Guru Hj Hadi atau pengikut PAS. Membelasah Aduka tidak bererti memperkuatkan perjuangan Islam yang dicita-citakan oleh PAS. Mereka hanya menampilkan imej yang tidak baik kepada Masjid Rusila yang menjadi saksi perbuatan kedua-dua pihak yang tidak beradab ini./wfauzdin.blogspot.com

HARAMKAN UTUSAN DI SELANGOR?

Posted: 07 Jan 2011 07:00 PM PST

AMK Desak Kerajaan PR Selangor Haramkan Utusan Malaysia
Jika Polis Gagal Ambil Tindakan

07/01/2011


SHAH ALAM 7 JAN: Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Kota Raja, Azmizam Zamanhuri memberi amaran untuk mendesak Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor mengharamkan penjualan akhbar pro-Umno, Utusan Malaysia sekiranya polis gagal mengambil tindakan.

Azmizam bersama kira-kira 30 ahli PKR membuat laporan polis di Ibu pejabat Daerah Shah Alam meminta siasatan dibuat ke atas Utusan Malaysia kerana mengeluarkan berita berbentuk fitnah terhadap Ahli Dewan Undangan Negeri Sri Muda, Shuhaimi Shafiei.

Sebelum ini, akhbar Utusan Malaysia telah mengeluarkan beberapa berita dalam keluarannya bertarikh 3, 4, 5 dan 6 Januari 2011 yang menuduh Shuhaimi sebagai penderhaka kepada Sultan Selangor, mempertikaikan kuasa Sultan dan berniat menghasut rakyat melancarkan perang terhadap Raja-Raja Melayu. "Sekiranya pihak polis tidak mengambil tindakan terhadap Utusan Malaysia, saya nak bagi amaran, kita AMK akan berjumpa dengan Tan Sri Khalid, Datuk Menteri Besar (MB) dan kita akan mendesak MB Selangor untuk mengharamkan penjualan Utusan Malaysia di negeri Selangor," tegas beliau yang dijumpai di perkarangan IPD Shah Alam petang tadi.

Beliau berkata, pengharaman ini boleh dilakukan dengan meminta MB meluluskan dan menurunkan arahan kepada semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk mengharamkan penjualan akhbar tersebut di premis-premis yang diberi lesen perniagaan oleh kesemua PBT. Dalam pada itu, beliau juga meminta polis agar mengambi serius laporan yang dibuat dengan mengadakan satu penyiasatan yang telus dan adil. "Kita dah buat laporan ini, kita minta pihak polis menyiasatnya secara telus, secara adil, dan pastikan tindakan diambil terhadap Utusan Malaysia. Sekiranya tidak ada apa-apa tindakan daripada pihak PDRM, pihak kami akan terus membuat laporan dan akan terus ramai-ramai membuat laporan tanpa henti terhadap Utusan Malaysia yang bukan sahaja memfitnah YB Shuhaimi Shafiei tetapi juga memfitnah kerajaan PR terutama sekali Tan Sri Khalid Ibrahim," tegas beliau.

Selain itu, Azmizam juga menuntut pihak Utusan Malaysia meminta maaf kepada kesemua pihak yang terjejas akibat berita fitnah tersebut dan memberikan amaran tindakan lebih tegas akan diambil terhadap Utusan Malaysia sekiranya gagal menunaikan tuntutan. "Saya juga mendesak supaya Utusan Malaysia minta maaf kepada kerajaan PR, Datuk MB, juga kepada YB Shuhaimi Shafiei kerana memfitnah mereka. Kalau pihak polis tidak siasat, kita akan desak kerajaan Selangor untuk haramkan penjualan Utusan Malaysia, dan kita juga akan minta kerajaan dibawah naungan PR yang lain juga untuk mengharamkan Utusan Malaysia dijual di negeri-negeri tersebut," tegas beliau.

Beliau berkata, Utusan Malaysia kini telah dijadikan alat propoganda Umno-BN yang digunakan untuk menghuru-harakan keadaan politik negara serta mengganggu ketenteraman rakyat dengan cubaan melaga-lagakan kerajaan PR Selangor dan institusi Istana Negeri Selangor. Katanya lagi, insiden pintu masuk pejabat Shuhaimi yang disimbah cat merah juga berpunca daripada berita fitnah Utusan Malaysia. "Kenapa pejabat itu disimbah, sebab berpunca daripada fitnah yang dibuat oleh Utusan Malaysia terhadap YB Shuhaimi Shafiei menyebabkan mungkin ada segelintir rakyat keliru dengan kenyataan fitnah Utusan Malaysia menyebabkan ada rakyat yang mengambil tindakan sebegitu rupa, contohnya seperti menyimbah cat untuk melepaskan geram terhadap YB Shuhaimi Shafiei," jelas beliau.

Azmizam yang juga Naib Presiden AMK Pusat menegaskan, AMK Pusat juga tidak akan bertolak ansur atas perkara ini dan akan terus membuat laporan polis secara besar-besaran sehingga tindakan diambil terhadap Utusan Malaysia serta memberikan masa seminggu bagi polis mengambil tidakan. "Kita tak akan bagi peluang kepada Utusan Malaysia untuk terus memfitnah kerajaan PR dan seterusnya mengelirukan rakyat terutama sekali dalam isu perkauman dan isu Istana di Selangor," kata beliau lagi./TVNews

TAMPARAN HEBAT LAGI BUAT UMNO P.PINANG YANG SERING DAKWA GUAN ENG ANTI MELAYU ISLAM

Posted: 07 Jan 2011 05:00 PM PST

Kontraktor Melayu mohon maaf kepada Guan Eng

Susan Loone
Jan 7, 11

Dalam satu tindakan yang mengejutkan hari ini, pengerusi Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) Pulau Pinang, Datuk Mohamed Fadzill Hassan memohon maaf kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng ekoran pelbagai serangan yang dibuat terhadapnya.

Mohammed Fadzill berkata, beliau telah meminta maaf di atas kenyataan kerana kontraktor Melayu mahu bekerjasama rapat dengan kerajaan negeri.

"Kami ingin memulakan era baru dan menyelesaikan masalah (antara kita)," tambahnya yang turut diiringi oleh sekumpulan wakil, ketika mengadakan pertemuan dengan Lim.

NONELim (tengah), yang mengadakan sidang akhbar tergempar di Komtar hari ini
berkata, Mohammed Fadzill memohon maaf di atas kenyataan-kenyataan yang sebahagian besar dibuat dalam akhbar Melayu.

"Kenyataanya yang sebahagian besarnya dalam akhbar Melayu menyerang saya dan kerajaan negeri...," katanya sambil menegaskan bahawa mereka mahu menyelesaikan perkara itu dan memulakan hubungan baru.

"Jadi Fadzill telah menarik kenyataanya dan memohon maaf, kita menerimanya ... ini satu perkembangan yang baik," tambahnya.

Beliau merujuk kepada serangan terbaru Mohamed Fadzill yang mendakwa bulan lalu bahawa masyarakat Melayu hanya diberikan projek yang tidak signifikan nilainya.

Beliau telah dipetik oleh Utusan Malaysia sebagai mencabar Lim memberikan butir-butir terperinci mengenai projek-projek terbabit.

Kerajaan negeri kemudiannya mengumumkan perangkaan yang menunjukkan kontraktor Melayu mendapat hampir kesemua projek di bawah pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Rekod kerajaan negeri menunjukkan 94 peratus kontrak Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri diberikan kepada kontraktor Melayu manakala kesemua kontrak Jabatan Pengairan dan Saliran diberikan kepada kontraktor Melayu.

Lim mengulangi bahawa kerajaan negeri tidak menyenarai-hitamkan sebarang kontraktor, tetapi memastikan mereka yang mendapat kontrak harus bertanggungjawab dan tidak menjadi kroni dari mana-mana pihak.

Dengan perkembangan terbaru itu, katanya - walaupun tiga tahun terlambat - merupakan satu kemenangan bagi kontraktor Melayu dan kerajaan negeri.

Kerajaan negeri, katanya, mahu menjalinkan hubungan yang sihat dan terancang yang berdasarkan kepada fakta dan bukan emosi.

Tambahnya, ada antara kontraktor Melayu yang terbaik di negara ini kerana beliau telah menyaksikan kualiti kerja mereka.

"Hanya kontraktor Umno yang buat bising sekarang (kerana mereka tidak dapat kontrak), bukan kontraktor Melayu," tambah Lim./Malaysiakini

Prinsip Raja Berperlembagaan Anwar: Sultan perlu dapatkan nasihat MB

Posted: 07 Jan 2011 12:43 PM PST

Lim Hong Siang |

Jan 07, 2011

Perbincangan tentang institusi Raja Melayu dalam alaf ke-21 perlu mengambil kira faktor sejarahnya. Malaysia bukan satu-satunya negara yang mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan - Yang Di-Pertuan Agung sebagai Ketua Negara, sementara kuasa raja tertakluk kepada perlembagaan. Raja yang berkecuali dari politik kepartian, dijadikan lambang tertinggi dalam sesebuah negara.

Di Malaysia, institusi Raja sering diheret ke gelanggang pergelutan politik kepartian. Bukan itu sahaja, pada ketika kuasa hampir dimonopoli sepenuhnya kerajaan UMNO-Barisan Nasional, pembangkang dan masyarakat sivil yang kebuntuan menjadikan istana sebagai pangkalan untuk menyekat kuasa regim BN. Misalnya, perhimpunan dan perarakan untuk menuntut pilihan raya yang adil dan BERSIH pada tahun 2007.

Strategi ini semestinya mengundang risiko. Bukan tugas yang enteng untuk meletakkan garisan pada batas "sistem Raja berperlembagaan", terutamanya dalam konteks masyarakat yang sarat dengan pelbagai akta untuk digunakan terhadap mereka yang berbicara mengenai kuasa institusi Raja. Pengaruh institusi Raja semakin terserlah, antaranya ketika rampasan kuasa kerajaan negeri Perak, sebelum kemelut perlantikan Setiausaha Negeri Selangor, baru-baru ini.

Ketua Pembangkang Parlimen, Anwar Ibrahim berulang kali menegaskan "semangat prinsip Raja Berperlembagaan", dalam wawancara bersama MerdekaReview di ibu pejabat PKR, semalam. Ahli politik yang cuba menampilkan diri sebagai pemimpin negara masa depan ini menghadapi desakan golongan pendukung politik baru yang progresif, di samping perlu berhati-hati dengan sentimen "kemelayuan" yang tidak boleh diperlekehkan.

Antara Rakyat dengan Raja

"Dia harus ditangani dengan hikmah. Mempertahankan hak rakyat dan juga memuliakan institusi raja," jawab Anwar dengan cermat, menjelaskan bagaimana convention perlantikan SUK selama ini menyaksikan hak rakyat diputuskan seperti mana yang diusulkan Menteri Besar, dan kemudian nama itu mohon perkenan Raja.

Beliau menyambung, "Dalam kes ini, usul Menteri Besar tidak berlaku. Maka kita sukar menerima. Di mana ada kuasa rakyat di sini? Apa erti pilihan raya? Apakah ini bermakna kita mengetepikan perkenan Raja? Tak benar. Tetapi bagaimana perlantikan dibuat tanpa usul daripada rakyat? Itu prosedur dia."

Bagaimanapun, upacara angkat sumpah SUK baru, Khusrin Munawi, calon yang tidak direstui kerajaan negeri Selangor telah berlangsung di Istana Bukit Kayangan, sebelum wawancara ini dijalankan. Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim yang menegaskan bahawa "kerajaan negeri tidak mahu terlibat dalam sebarang bentuk majlis atau keraian berkaitan jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri" pada 3 Januari, akhirnya akur, walaupun mendakwa "hadir tidak bermakna rela" kemudiannya.

Anwar menjelaskan bahawa perbincangan dalam PR, bersama Lim Kit Siang (DAP) dan Hadi Awang (PAS) mencapai muafakat - menyerah kepada EXCO kerajaan Selangor untuk menyelesaikan kemelut ini.

Kehadiran halalkan perlantikan

Anwar: Kerana upacara itu bukan upacara angkat sumpah Setiausaha Kerajaan Negeri sahaja. Upacara itu upacara yang melibatkan banyak program lain. Keengganan kerajaan negeri hadir akan menimbulkan tafsiran yang berbeda. Bukan soal Setiausaha Kerajaan Negeri. Soal Setiausaha Kerajaan Negeri kita tegas. Tetapi nampaknya usul angkat sumpah itu dimasukkan sebagai salah satu upacara itu.

MR: Tetapi sebelum ini, MB dengan jelas mengatakan bahawa beliau tidak akan menghadiri upacara itu...

Anwar: Tetapi upacara itu disekalikan dengan beberapa upacara yang lain!

MR: Tetapi, kehadiran ini memberi laluan kepada Khusrin untuk menjadi SUK yang halal.

Anwar: Itu saya tidak... (mahu mendalami) macam mana implikasi dari segi undang-undang, tetapi kalau Setiausaha Kerajaan Negeri yang tidak diterima oleh kerajaan negeri, juga tidak mudah (untuk Khusrin).

PR berganjak langkah?

Bagaimanapun, kesudahan isu perlantikan SUK semalam mungkin mengundang persepsi di kalangan sesetengah pengamat politik, bahawa PR telah berganjak langkah.

"Pendirian kita jelas. Kita tidak setuju dengan cara mengetepikan suara rakyat. Itu prinsip dia. Tetapi kita tidak mahu langkah kita itu memberikan tafsiran berbeda, terutama kerana upacara istana itu tidak hanya angkat sumpah Setiausaha Kerajaan Negeri. Kenyataan MB itu merujuk kepada upacara angkat sumpah. Tetapi upacara angkat sumpah itu disekalikan dengan upacara yang melibatkan institusi Raja yang lain, jadi itu menyukarkan kedudukan Menteri Besar dan kerajaan negeri, dan saya faham bahawa ia menimbulkan juga sedikit kerumitan tambahan kepada kita. Tapi saya yakin kerana kerajaan negeri masih punya suara yang besar," jelas Anwar.

Beliau kemudian menuding jari kepada Perdana Menteri merangkap Pengerusi Barisan Nasional, "Ini peranan Dato Seri Najib yang cuba nak merampas Selangor setelah setahun, dua tahun ini gagal. Ini helah tambahan. Ini kita tahu. Ini usaha, helah UMNO untuk rampas secara haram. Jadi, oleh yang demikian, kita akan mempertahankan (kerajaan negeri Selangor)."

Apabila keputusan MB semalam dipertikaikan sebagai memberi ruang kepada UMNO-BN untuk menggunakan institusi Raja untuk menekan PR sebaliknya, Anwar berkata, "Itu bukan bagi ruang, itu perlembagaan. Kita nak pilih. Kalau saudara buat andaian begini, makna seolah-olah kita memilih untuk menolak institusi Raja-Raja. Ini perangkap yang dimainkan oleh mereka."

"Ada orang yang bersuara kita harus tegas. Tegas, betul. Tetapi tegas sehingga menyebabkan kita dilihat sebagai menentang institusi Raja juga tidak sihat. Sebab pendirian kita pertahankan institusi ini. Jadi, jangan kita terperangkap. Oleh kerana kita nak keras, keras itu menyebabkan kita terperangkap, kerana suara rakyat sekarang masih mahu pertahankan semangat perlembagaan itu. Tapi, semangat perlembagaan itu tidak bermakna kesediaan kita menerima kenyataan bahawa institusi Raja diheret oleh mana-mana pihak," tekan Anwar.

Tentang kenyataan Suhaimi...

Sama ada perlantikan SUK Selangor ini konspirasi UMNO-BN untuk merampas kuasa, ia terserah kepada masa untuk menjawabnya. Namun, apa yang pasti, ia membuka gelanggang pertarungan politik, dan akhirnya ADUN Sri Muda-PKR, Suhaimi Shafiei menjadi sasaran baru, atas tuduhan "menghina Sultan".

Utusan Malaysia pada 6 Januari 2011, memberi liputan penuh pada muka surat ketujuh, untuk mengecam kenyataan Suhaimi (gambar kanan), di samping menyiarkan tulisan asal blognya. Antara kenyataan Suhaimi berbunyi, "baginda DYMM Sultan Selangor selaku Raja Berperlembagaan hendaklah mendapat nasihat dan bertindak mengikut nasihat MMKN (Majlis Mesyuarat Kerajaan) dalam menjalankan fungsi baginda seperti yang dinyatakan dalam peruntukan fasal 55(1) dan (1A), Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959."

Meskipun tidak bersetuju sepenuhnya kenyataan Suhaimi, tetapi Anwar mempertahankan kenyataan Suhaimi pada bahagian di mana Sultan perlu mendapat nasihat daripada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, ditafsirkannya sebagai "maksud Raja Berperlembagaan".

Beliau mempersoalkan, sejak bila Utusan Malaysia tidak menyerang PKR/PR? "Cuba baca Utusan masa dia menyokong pinda perlembagaan. Cuba baca Utusan masa dia menyerang Raja, itu jauh lebih parah daripada kenyataan Suhaimi. Jadi, kalau Utusan mahu ambil tindakan kepada Suhaimi, Utusan juga harus diambil tindakan, dan juga semua ucapan Presiden UMNO dulu...patut diambil tindakan."

Cubaan PR menarik sokongan Institusi Raja

Walaupun demikian, sesetengah pengamat politik mungkin menganggap PR juga pernah menunjukkan kecenderungan untuk menarik sokongan institusi Raja, khususnya sekitar rancangan rampasan kuasa pada 16 September 2008. Ia mungkin bertujuan untuk mengimbangi kuasa UMNO-BN, namun ia sering berakhir dengan kesudahan yang memihak kepada UMNO.

"Kita pertahankan prinsip perlembagaan, iaitu kedudukan dan kedaulatan Raja-Raja. Ada juga usaha UMNO untuk mengheret institusi Raja, mendukung mereka dengan menanam rasa cemas atau takut, seolah-olah Pakatan Rakyat, terutama dengan adanya DAP, sebagai tidak menghormati Raja atau akan mengingkari kuasa Raja. Ini sebab kita nak pertahankan (institusi Raja)," Anwar menafikan andaian yang dilontarkan di atas.

"Yang kita pertahankan prinsip itu sahaja. Tidak lebih dari itu. Kita tidak mahu pulihkan kerajaan di mana Raja-Raja berkuasa, kerana itu sudah meninggalkan semangat prinsip perlembagaan dan raja berperlembagaan. Kalau dia katakan Raja yang melantik (dalam isu SUK), mana ada prinsip raja berperlembagaan di situ?"

Wartawan MerdekaReview membangkitkan ucapan dasar Presiden dalam Kongres PKR pada November 2008, yang menyebut kesediaan PKR untuk "mengembalikan kekebalan Raja-Raja".

Anwar bagaimanapun mendakwa bahawa "istilah itu mungkin dipertikai", sebelum menekankan, "Kalau kita pilih untuk mempertahankan institusi Raja berperlembagaan, institusi Raja itu mesti dimuliakan. Kalau tidak institusi itu tidak ada kesan. Tetapi ia tidak bermakna kuasa itu berbalik kepada Raja. Ini tahun 2010, ia tidak masuk akal untuk rakyat dipinggirkan."

Ketika dibangkitkan rancangan 16 September yang diuar-uarkannya itu turut menyebut langkah "mengadap Yang Di-Pertuan Agong", Anwar tetap mempertahankan bahawa perlembagaan menuntut prosedur mendapat perkenan Agong untuk menubuh kerajaan baru.

Beliau tidak melihat bahawa langkah ini bertentangan dengan politik baru yang didukung Pakatan Rakyat, "Politik baru tidak pernah mengatakan tidak mahu perkenan Raja."

Namun apabila wartawan membangkitkan situasi di mana Akta Hasutan 1948, Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) digesa untuk digunakan, setiap kali apabila isu institusi Raja disentuh, Anwar berkata, "Yang itu kita tidak pernah setuju. Itu Utusan punya politik. (Politik) Lama. Kami kata orang nak bagi pandangan, teguran, tak ada salah. Sebab itu kita besarkan kenyataan Profesor Aziz Bari dan sebagainya untuk memberi pandangan yang berbeda."

Beliau menegaskan bahawa PR tidak menghina mana-mana institusi, tetapi memberi hak kepada rakyat untuk menyuarakan pandangan. Secara terus terang beliau berkata, "Saya ikut perlembagaan sahaja. Saya juga tahu bahawa seluruh perjuangan kebangsaan Melayu juga mahu merdeka. Bebaskan diri dari kuasa mutlak Raja. Dari segi sejarahnya itu kita akui, tetapi institusi (Raja) itu kita pertahankan." (Bahagian pertama, bersambung)

*Wawancara ini dijalankan oleh Chan Wei See (Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina), Lim Hong Siang (Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia) dan Ong Vic Kee (Wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina), di pejabat Anwar Ibrahim pada 6 Januari 2011.

ISU SUK SGOR - ADA UNSUR SABOTAJ DARI AWAL ?

Posted: 07 Jan 2011 08:40 AM PST

Pejabat MB: Ramli 'membisu' hingga majlis bersara

Jan 7, 11

Pejabat Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim mendakwa, sehingga majlis persaraan Datuk Ramli Mahmud pada 16 Disember lalu, bekas setiausaha kerajaan (SUK) negeri itu tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai pelantikan penggantinya.

Pejabat Khalid juga mendakwa, dalam mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) di sebelah pagi hari yang sama, Ramli turut 'membisu' mengenai perkara itu.

Kenyataan itu dikeluarkan lewat petang ini, dipercayai sebagai respons terhadap kenyataan Ramli dalam Malaysiakini hari ini, yang menafikan beliau menyerahkan cadangan penggantinya kepada Sultan Selangor tanpa memaklumkan kepada Khalid.

Berikut kronologi pelantikan SUK menurut versi pejabat menteri besar yang merakamkan perkara itu:

26 Oktober 2010
PSM memberi Nota Amalan kepada Dato' Menteri Besar tentang prosedur pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri. Nota ini menyatakan bahawa:

i) Suruhunjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan menghantar senarai calon yang difikirkan layak ( Gred 54 ke atas ) kepada Menteri Besar.
ii) Menteri Besar kemudiannya memilih calon atau calon-calon yang
sesuai dan menyerahkan senarai pendek kepada DYMM Sultan Selangor.
iii) Setelah Tuanku berkenan memilih nama yang dicadangkan MB akan menyerahkan semula nama tersebut kepada SPA untuk tujuan penyediaan dokumentasi lantikan.

26 Oktober 2010
Pusat Sumber Manusia memberi nota amalan kepada Pejabat Dato' Menteri Besar tentang prosedur pelantikan Setiausaha Kerajaan yang baharu dan menyenaraikan 8 nama yang dicalonkan untuk pelantikan.

8 November 2010
Pejabat Menteri Besar menubuhkan Jawatankuasa Pemilihan untuk memilih calon yang paling layak daripada 8 nama pegawai yang telah dicadangkan.

22 November 2010.
Jawatankuasa memulakan proses menemubual semua calon .

1 Disember 2010
Mesyuarat EXCO bersidang. Dato' Ramli Mahmud tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai pelantikan Setiausaha Kerajaan yang akan menggantikan beliau.

2 Disember 2010
Mesyuarat MTES bersidang Dato' Ramli tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai perlantikan setiausaha kerajaan yang akan mengganti beliau.

3 Disember 2010
Jawatankuasa telah memaklumkan kepada pejabat Dato' Menteri Besar bahawa 3 nama telah dipilih untuk dilantik serta memberitahu bahawa 2 calon tidak mahu mengambil bahagian

8 Disember 2010
Mesyuarat EXCO bersidang. Dato' Ramli Mahmud tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai pelantikan setiausaha kerajaan yang akan mengganti beliau.

9 Disember 2010
Mesyuarat MTES bersidang Dato' Ramli tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai pelantikan setiausaha kerajaan yang akan mengganti beliau.

15 Disember 2010
Mesyuarat EXCO bersidang. Dato' Ramli Mahmud tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai pelantikan setiausaha kerajaan yang akan menggantikan beliau.

16 Disember 2010
2pm: Mesyuarat MTES bersidang Dato' Ramli tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai perlantikan setiausaha kerajaan yang akan menganti beliau.
9pm: Majlis Persaraan untuk Dato' Ramli Mahmud dan dihadiri oleh Dato' Menteri Besar serta Setiausaha Politik. Dato' Ramli tidak membuat apa-apa kenyataan atau perbincangan mengenai perlantikan setiausaha kerajaan yang akan mengganti beliau

17 Disember 2010
Dato' Menteri Besar menulis surat kepada Istana untuk memaklumkan DYMM Sultan Selangor tentang prosedur pemilihan yang dijalankan Kerajaan Negeri dan tiga calon akhir telah dipilih dan Dato' Menteri Besar terbuka untuk mengadakan perbincangan dengan DYMM Sultan untuk pandangan dan nasihat. Ini selepas pemeriksaan teliti terhadap tiga calon ini.

20 Disember 2010
Dato' Menteri Besar menulis surat kepada Pusat Sumber Manusia untuk memaklumkan Menteri Besar telah menghantar tiga nama calon kepada DYMM Sultan Selangor dan belum menerima maklum balas. Surat berkenaan juga memberitahu Dato' Menteri Besar akan bercuti sehingga 30 Disember dan sebarang pengumuman mengenai Setiausaha Kerajaan Negeri perlu dirujuk kepada Menteri Besar.

21 Disember 2010
Istana menerusi Setiausaha Sulit kepada DYMM Sultan Selangor, Dato' Muhamad Munir Bani menulis surat kepada Setiausaha Sulit kepada Dato' Menteri Besar, Haji Mustapha. Bersama surat itu dilampirkan surat bertarikh 10 Disember 2010 yang dialamatkan kepada Dato' Ramli Mahmud sebagai balasan surat yang dihantar Dato' Ramli bertarikh 3 Disember. Surat 3 Disember itu memaklumkan kepada DYMM Sultan Selangor tiga calon yang layak. Manakala surat 10 Disember memaklumkan kepada Dato' Ramli bahawa DYMM Sultan Selangor telah berkenan dengan pelantikan Dato' Muhamad Khusrin Munawi. Surat itu juga menyatakan Dato' Ramli boleh membuat pengumuman pada 16 Disember 2010.

24 Disember 2010
Pejabat Menteri Besar menjawab surat bertarikh 21 Disember dari Dato' Mohamad Munir bahawa Dato' Menteri Besar tidak pernah diberitahu keputusan yang telah dibuat bertarikh 10 Disember 2010 itu. Sehubungan itu, Pejabat Menteri Besar memohon perkenan untuk mengadap DYMM Sultan untuk perbincangan.

27 Disember 2010
Dato' Menteri Besar menerusi surat memohon untuk menghadap DYMM Sultan untuk perbincangan.

3 Januari 2011
Dato' Menteri Besar menghadap DYMM Sultan Selangor. Dato' Menteri Besar juga menulis kepada SPA menyatakan Kerajaan Negeri menolak pelantikan Dato' Mohamad Khusrin dan tidak mengadakan majlis angkat sumpah menyimpan rahsia sehingga perkara ini selesai.

4 Januari 2011
Pejabat Dato' Menteri Besar menulis surat kepada DYMM Sultan memohon supaya majlis angkat sumpah ditangguhkan sehingga Kerajaan Negeri dan SPA menyelesaikan perkara ini.

6 Januari 2011
Dato' Menteri Besar dan barisan Exco hadir ke majlis angkat sumpah di Istana Bukit Kayangan sebagai taat setia dan kasih kepada DYMM Sultan dan DYTM Raja Muda tetapi tetap tidak menerima pelantikan Dato' Mohamad Khusrin.

Sumber: Malaysiakini

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT