Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Video : Today in History for October 6th

Posted: 05 Oct 2011 09:58 PM PDT

Najib tidak bawa perubahan dalam ekonomi

Posted: 05 Oct 2011 09:48 PM PDT

Malaysia kini terperangkap dalam keadaan ekonomi yang statik dalam tempoh 10 tahun ini dan mengalami inflasi sehingga 26 peratus.
SHAH ALAM: Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad mengkritik tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam menguruskan pertumbuhan ekonomi negara sambil menyifatkan pemimpin nombor satu negara itu hanya mengulangi perkara sama tanpa melakukan sebarang penambahbaikan.
Zulkefly berkata Malaysia pernah diiktiraf oleh Bank Dunia sebagai negara terkaya secara perkapita sebaris dengan negara seperti Korea Selatan, Singapura, Taiwan.
"Malaysia kini terperangkap dalam keadaan ekonomi yang statik dalam tempoh 10 tahun ini dan mengalami inflasi yang tinggi sehingga 26 peratus,"
Read More / Baca Lagi >>

Akta GST: Apa-apa pun mungkin, kata Nazri

Posted: 05 Oct 2011 09:45 PM PDT

KUALA LUMPUR, 6 Okt — Kerajaan tidak akan membentangkan rang undang-undang yang akan membuka laluan kepada pengenalan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) meskipun hari ini ia disenaraikan dalam aturan mesyuarat sidang Dewan Rakyat.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz memberitahu The Malaysian Insider bahawa akta kontroversial itu tidak akan dibacakan hari ini meskipun disenaraikan sebagai rang undang-undang yang ketiga dalam aturan mesyuarat hari ini.
Bagaimanapun ketika ditanya sama ada akan dibahaskan sebaik sahaja Bajet 2012 diluluskan, Nazri (gambar) berkata, "kemungkinan juga selepas pilihan raya, apa sahaja mustahil."
"Ya, kami akan balik awal hari ini," katanya ditanya sama ada prosiding hari ini ditangguhkan sebelum tiba giliran rang undang-undang GST untuk dibahaskan.
Bajet 2012 akan dibentangkan esok dan Dewan Rakyat akan membahaskannya mulai Isnin ini.

Selangor kekal destinasi pelaburan popular

Posted: 05 Oct 2011 09:44 PM PDT

SHAH ALAM, 6 Okt: Jumlah projek perindustrian Selangor yang tertinggi di Malaysia menunjukkan bahawa ekonomi negeri masih lagi mantap dan merupakan destinasi pelaburan yang popular di Malaysia.
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan negeri, Teresa Kok Suh Sim (gambar) berkata, statistik terkini MIDA (Malaysia Industrial Development Authority) mengenai pelaburan perindustrian di Malaysia bagi tempoh Januari hingga Julai 2011 mengikut negeri menunjukkan bahawa negeri Selangor telah mencapai jumlah projek yang diluluskan yang paling tinggi di Malaysia iaitu sebanyak 158 projek.
Katanya, 158 projek perindustrian yang diluluskan di Selangor ini merupakan 31% daripada jumlah projek bagi seluruh Malaysia.
"Daripada 158 ini, 102 merupakan projek baru manakala baki 56 merupakan projek yang diperkembangkan, diikuti oleh Johor di tempat kedua dengan 110 projek dan Pulau Pinang di tempat ketiga dengan 56 projek," ujarnya yang juga Adun Kinrara dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini.
Read More / Baca Lagi >>

Belanjawan Pakatan: Bantuan tak akan disalahguna

Posted: 05 Oct 2011 09:42 PM PDT

Bantuan terus yang ditawarkan dalam bajet alternatif Pakatan Rakyat dijangka tidak akan membesarkan lagi bajet berjumlah RM220 bilion itu, menurut anggota jawatankuasanya.

Program bantuan berkenaan juga tidak akan disalahguna kerana ia disasarkan kepada kumpulan khusus dengan kriteria yang ketat, kata pengarah stretegi PKR, Rafizi Ramli.Read More / Baca Lagi >>

Najib Bebaskan Penjenayah Dalam Masyarakat

Posted: 05 Oct 2011 09:24 PM PDT

WILDTAJUK akhbar hari ini iaitu pembebasan semua tahanan Akta Kediaman Terhad yang merangkumi 125 orang penjenayah kategori penagihan dan pengedaran dadah, ceti haram, kongsi gelap, pergaduhan, pelacuran, pengutip wang lindungan dan perjudian, di lihat sebagai titik kelemahan Najib yang paling ketara.
Najib pula seolah-olah berbangga dengan keputusannya yang 'bijak' ini dan benar-benar menyangka yang rakyat akan gembira dan menyambut baik keputusannya untuk membebaskan penjenayah ke dalam masyarakat.
Jika Najib tidak terjangkit sindrom 'kabur' Abdullah Badawi maka pastinya dia telah tunduk atas desakan undi.
Tindakan Najib ini mudah ditafsir melalui satu soalan mudah: Siapakah yang banyak terlibat dalam jenis-jenis jenayah di atas?  Ceti haram, kongsi gelap, pergaduhan, pelacuran, pengutip wang lindungan dan perjudian?  Siapa?

Read More / Baca Lagi >>

262 gas pemedih mata diguna surai perhimpunan BERSIH

Posted: 05 Oct 2011 09:14 PM PDT

Sejumlah 262 kanister gas pemedih mata telah digunakan untuk menyuraikan peserta perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai, demikian menurut satu jawapan bertulis di Dewan Rakyat.

Menjawab soalan ahli parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng, Kementerian Dalam Negeri berkata 226 peluru gas pemedih mata (TS Shell) dan 36 bom gas pemedih mata (TS Grenades) digunakan ke atas penunjuk perasaan.
Menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, kos TS Shell TS dan TS Grenades ialah masing-masing RM79.76 dan RM135 (tiap satu).
Katanya, kerajaan membelanjakan RM22,855.76 untuk membelinya.

Video : Kini jiwa saya lebih tenang- Iwan Syahman

Posted: 05 Oct 2011 09:03 PM PDT

RUU PPKB: Kampung Baru hanya tinggal sejarah..!!! Orang Malayu Kuala Lumpur terima sejarah hitam dari UMNO.!!

Posted: 05 Oct 2011 08:54 PM PDT

KUALA LUMPUR, 6 Okt: Dewan Pemuda PAS Kawasan Titiwangsa (DPPKT) merasa kesal kerana Rang Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kampong Baru 2011 (RUU PPKB) akhirnya diluluskan juga malam tadi.
Ketuanya, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz berkata, hanya Ahli Parlimen Pakatan Rakyat sahaja yang bangun mempertahankan RUU itu dari diluluskan sementara majoriti Ahli Parlimen Barisan Nasional bersetuju ianya diluluskan.
"Tarikh 5 Oktober 2011 serta persidangan Parlimen kali ini mencatat sejarah hitam buat bangsa Melayu bahawa Kampung Baru yang menjadi warisan Orang Melayu Kuala Lumpur dan menjadi entiti penting kepada Orang Melayu akhirnya diperbadankan dan hanya tinggal sejarah," ujarnya kepada Harakahdaily.
Read More / Baca Lagi >>

RM23,000 in tear gas hurled at Bersih marchers

Posted: 05 Oct 2011 08:46 PM PDT


KUALA LUMPUR, Oct 6 — Some 226 tear gas canisters and 36 smoke grenades worth RM22,886 were used to disperse the tens of thousands who gathered on July 9 to support Bersih's call for free and fair elections.
The Home Ministry said, in a parliamentary reply to Lim Lip Eng (DAP-Segambut), that each "Tear Smoke Shell" cost RM79.76 while "Tear Some Grenades" were valued at RM135 each.
File photo of tear gas fired to disperse the thousands at the July 9 rally.
Opposition leaders have accused police of attempted murder during the rally, claiming that tear gas shells were aimed directly at demonstrators with intention to harm.
Read More / Baca Lagi >>

Jimat teras utama, Pakatan mampu laksana belanjawan- Rafizi

Posted: 05 Oct 2011 08:43 PM PDT

SHAH ALAM: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli menyatakan keyakinannya bahawa pakej-pakej bantuan yang ditawarkan dalam Belanjawan Kesejahteraan Pakatan Rakyat  2012, mampu dilaksanakan.
Ini kerana katanya, teras kepada belanjawan berkenaan adalah penjimatan yang dikembalikan semula kepada rakyat melalui strategi mengurangkan defisit negara.
"Kerajaan Pakatan Rakyat bagi komitmen untuk kurangkan defisit. Maka kita tetapkan defisit pada 4.4 peratus sahaja," kata Rafizi pada Forum Belanjawan Pakatan Rakyat di sebuah hotel di Shah Alam malam tadi.
Read More / Baca Lagi >>

Fitnah Liwat II: Pakar tulang rawat Anwar jadi saksi

Posted: 05 Oct 2011 08:41 PM PDT

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dalam kes fitnah terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim menolak permohonan mengenepikan sepina oleh Perdana Menteri dan isterinya supaya hadir menjadi saksi perbicaraan.
Hakim, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah membuat keputusan itu dengan menyatakan kedua mereka tidak relevan sebagai saksi dalam kes berkenaan.
Permohonan Datuk Seri Najib Razak dan  Datin Seri Rosmah Mansor itu dibuat menerusi peguam mereka dengan mendapat sokongan penuh pihak pendakwaraya.
Bagaimanapun peguam yang diketuai Karpal Singh membantah permohonan itu dengan menegaskan bahawa pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan telah berjumpa Najib, empat hari  sebelum membuat laporan polis terhadap Anwar pada 28 Jun 2008.

Read More / Baca Lagi >>

Mahasiswa Wujudkan Gelombang ‘Dahagakan Ilmu’

Posted: 05 Oct 2011 08:36 PM PDT

Suasana forum di Pesta Konvo UKM
Kuala Lumpur, 6 Okt : Dua minggu kebelakangan ini, tinjaun wakil Gazebo Daily mendapati program-program berbentuk ilmiah telah diatur oleh pelbagai persatuan dan organisasi di beberapa buah kampus terutama sekitar Lembah Klang yang ternyata telah mencetuskan satu fenomena baru dalam dunia mahasiswa.
Sesi pengajian yang baru dibuka ini dengan menggunakan sistem kalendar pengajian yang baru ditetapkan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) ternyata membuatkan mahasiswa betul-betul 'kehausan ilmu' apabila telah bercuti dengan begitu panjang.
Read More / Baca Lagi >>

Benarkah bahaya mandi malam?

Posted: 05 Oct 2011 08:29 PM PDT

Ramai daripada kita yang kerap pulang ke rumah pada waktu malam seperti burung hantu atau kelawar yang terang matanya sebaik saja tirai malam berlabuh.Tidak kiralah sama ada kita pulang dari tempat kerja, dari membeli-belah, jumpa kawan atau saudara, pulang ke rumah pada waktu malam memang menjadi perkara biasa.Mentelah pula, sekitaran di bandar raya memang terang-benderang. Justeru, pulang ke rumah sehingga lewat malam tetap tidak membimbangkan.
Dan apabila pulang ke rumah, tak 'kanlah kita nak terus duduk dekat-dekat dengan anggota keluarga dan makan bersama, tonton televisyen atau lebih teruk lagi, terus melompat ke katil dan tidur sebelum mandi?
Tentulah badan berbau busuk, hangat, melekit dan kotor kerana sehari suntuk dihembusi habuk-habuk di sekitaran.
Read More / Baca Lagi >>

Hakim: Kesaksian Najib & Rosmah tidak perlu

Posted: 05 Oct 2011 08:27 PM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya tidak akan memberi keterangan dalam kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, demikian diputuskan oleh Mahkamah Tinggi hari ini. Hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah berkata peguam-peguam Anwar telah gagal membuktikan elemen "kerelevanan" apabila mengeluarkan sepina kepada Najib dan Datuk Seri Rosmah Mansor agar muncul di mahkamah untuk memberi keterangan.
Hakim Datuk Mohamad Zabidin menangguhkan permohonan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor bagi mengenepikan sapina yang memerlukan mereka berdua menjadi saksi pembelaan dalam kes perbicaraan liwat membabitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada minggu depan.
Read More / Baca Lagi >>

Zainal Kling pertahan Malaysia tidak dijajah...ha..ha..dia ni asal dari planet kangkung..!!!

Posted: 05 Oct 2011 08:22 PM PDT

Menurut beliau terdapat perbezaan status antara negeri jajahan takluk dan negeri koloni.
PETALING JAYA: Ketua Kluster Sejarah, Warisan dan Budaya, Majlis Profesor Negara Profesor Datuk Dr Zainal Kling hari ini menafikan beliau  berkata bahawa Malaysia tidak dijajah.
"Saya tidak kata negara kita tidak pernah dijajah. Negara kita hanya jadi koloni British," kata beliau ketika dihubungi hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengatakan Malaysia pernah dijajah British.
Muhyiddin berkata demikian dalam sidang Dewan Rakyat ketika menjawab soalan ahli Parlimen Gombak  Azmin Ali.
Read More / Baca Lagi >>

Forum Belanjawan Pakatan : Hapus Monopoli Untuk Kurang Kos Sara Hidup

Posted: 05 Oct 2011 08:16 PM PDT

SHAH ALAM 6 OKT : Penghapusan sistem monopoli yang diamalkan di negara ini merupakan satu langkah terbaik untuk mengurangkan kos sara hidup serta meningkatkan pelaburan.

Perkara ini dinyatakan oleh Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong dalam Forum Belanjawan Pakatan Rakyat 2012 yang berlangsung di Quality Hotel, Shah Alam

Katanya, melalui penghapusan sistem monopoli ini akan membuka ruang persaingan sihat kepada ramai usahawan yang selama ini kekurangan peluang dari kesan sistem monopoli.

Read More / Baca Lagi >>

Jambatan terpanjang adalah Jambatan Asian di Miri?

Posted: 05 Oct 2011 08:13 PM PDT

Mohammad Arifiriazul Paijo   
Di Malaysia seringkali dikatakan bahawa, jambatan terpanjang di Malaysia adalah Jambatan Pulau Pinang. Tetapi saya katakan bahawa jambatan terpanjang di Malaysia adalah Jambatan Asian di Kuala Baram, Miri.

Saya katakan demikian kerana tol bagi setiap pengguna Jambatan Pulau Pinang yang panjangnya sejauh 15km adalah RM7.50 sementara tol yang dikenakan kepada pengguna Jambatan Asian adalah RM10. Secara logiknya Jambatan Asian ini semestinya lebih dari 15km.
(Jambatan Asian [yang tolnya] mahal giler nak mampus!!!, tulis satu blog foto)
Read More / Baca Lagi >>

Bajet Pakatan bukan untuk 'pancing undi'

Posted: 05 Oct 2011 08:11 PM PDT

Pakatan Rakyat semalam mempertahankan bajet bayangannya dan menolak dakwaan bahawa ia menawarkan pelbagai bonus sebagai memancing undi pada pilihan raya umum akan datang.

Bercakap pada forum mengenai bajet bayangan di Shah Alam, ketua strategi  PKR Rafizi Ramli berkata pelbagai bonus dan kenaikan gaji yang diumumkan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah selaras dengan dasar Pakatan dan bukannya sebagai umpan 'gula-gula".
Read More / Baca Lagi >>

Whither the Egyptian Revolution?

Posted: 05 Oct 2011 07:52 PM PDT

The political atmosphere in Egypt remains volatile with expectations of economic improvement are extremely high.

By Olin L Wethington

WASHINGTON, DC: Egypt's revolution toppled a dictator in February, but the country's future as a stable, functioning democracy remains uncertain. The West is, of course, limited in its ability to shape the transition process.
Nonetheless, the potential for constructive influence remains considerable, and it should be responsive to those in Egypt who favor liberal ideas, democratic institutions, and broad distribution of the benefits of economic development.
Read More / Baca Lagi >>

Isa Samad makes his move but Felda settlers call for his removal as co-op chief

Posted: 05 Oct 2011 07:50 PM PDT

Isa Samad makes his move but Felda settlers call for his removal as co-op chief
Controversial former Negri Sembilan chief minister Isa Samad is in the news again over possible abuse of power. Now the Felda chairman, Isa recently appointed himself the new head of the sprawling land agency's co-operative unit, Koperasi Permodalan Felda Berhad or KPF.
The appointment raised eyebrows because Isa will be replacing Felda director-general Dzulkifli Abd Wahad at KPF. Settlers say Dzulkifli has beeing doing a good job for KPF, which is on the list of the 10 most successful cooperatives in the country. It won the Anugerah Koperasi Cemerlang (Kluster Besar) in 2011.
There is also unhappiness because of Isa's own personal track record. The Umno leader and Bagan Pinang assemblyman is considered a political appointee and his suspension for money politics from Umno several years ago have prompted concerns that he may put his personal and party interests ahead of the settlers'.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih : Liow mohon maaf berhubung isu Hospital Tung Shin

Posted: 05 Oct 2011 07:39 PM PDT

Menteri Kesihatan, Datuk Liow Tiong Lai hari ini memohon maaf kerana pada mulanya menafikan bahawa senjata anti-rusuhan telah dilepaskan ke atas penunjuk perasaan yang mencari perlindungan di hospital Tung Shin semasa perhimpunan BERSIH pada 9 Julai.

Ia ekoran hasil siasatan peringkat tertinggi Kementerian Kesihatan
yang mengesahkan bahawa meriam air dan "bom asap" telah dilepaskan ke dalam perkarangan hospital tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Isu MyKad: JPN nafi dakwaan Pemuda PAS, suruhanjaya tak perlu

Posted: 05 Oct 2011 07:33 PM PDT


KUALA LUMPUR, 6 Okt — Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sekali lagi menafikan dakwaan Pemuda PAS bahawa pihaknya mengeluarkan kad pengenalan palsu kepada warga asing yang sekali gus membolehkan mereka menjadi pendaftar yang sah di negara ini.
Sebaliknya JPN menegaskan pihaknya hanya membekalkan rekod yang sahih sahaja kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tujuan semakan identiti daftar pemilih.
Justeru, agensi Kementerian Dalam Negeri itu menegaskan, tidak perlu ditubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat dakwaan kononnya kad pengenalan dikeluarkan kepada warga asing untuk bertindak sebagai pendaftar.
"Bagi isu berkaitan kad pengenalan palsu dalam daftar pemilih induk (Suruhanjaya Pilihan Raya) SPR, adalah ditegaskan bahawa JPN tidak pernah mengeluarkan kad pengenalan palsu sebaliknya JPN hanya membekalkan rekod yang sahih sahaja kepada SPR untuk tujuan semakan identiti daftar pemilih," kata JPN dalam satu kenyataan.
Read More / Baca Lagi >>

Terima Hudud: Kelantan buat himpunan kesyukuran

Posted: 05 Oct 2011 07:29 PM PDT

KOTA BHARU, 6 Okt: Kerajaan Kelantan akan mengadakan majlis kesyukuran ekoran perakuan oleh semua pihak khususnya rakyat terhadap Enakmen Syariah Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Hudud) negeri itu.

Program yang diberi nama Himpunan Kesyukuran itu akan berlangsung di Stadium Sultan Muhammad ke-IV dengan acara kemuncak ceramah perdana oleh tiga tokoh pemimpin Pakatan Rakyat jam 9 malam ini.

Mereka adalah Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Read More / Baca Lagi >>

Fasa kedua 60 tahun PAS

Posted: 05 Oct 2011 07:27 PM PDT

Ahmad Lutfi Othman   
Kongres Sambutan 60 Tahun PAS yang berlangsung pada 1 Oktober lalu di Pulau Pinang memang meriah dan bersejarah. Hadirin, saya kira 30,000 orang, sebahagiannya di dalam Dewan Milenium  "berlagu lutut" pada majlis Rapat Umum Perdana di sebelah malamnya.

Pekan Kepala Batas sesak teruk. Saya terpaksa perlahan-lahan menapak agak jauh dari tempat letak kereta. Ramai lagi yang berpusing-pusing mencari parkir. Mujur perut sudah diisi nasi kandar di gerai berdekatan.
(Ketua Menteri Pulau Pinang, yang juga Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng bersama Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat di majlis Rapat Umum Perdana, sempena sambutan 60 tahun PAS, 1 Oktober.)
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT