Nuffnang

Pengikut

DIALOG RAKYAT

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Harta FLOP, Imelda Marcos Dirampas, Bila Lagi Harta FLOM?

Posted: 30 Oct 2011 08:37 AM PDT

KELAN GREENBOC


Manila: Tiga hartanah di Manila yang dimiliki oleh bekas wanita pertama negara itu yang ranggi, Cik Imelda Marcos, akan dirampas pihak berkuasa sebagai bayaran bagi wang yang beliau salahgunakan hampir tiga dekad lalu, kata pemerintah Filipina semalam.

Rumah-rumah itu bernilai sejumlah US$1.3 juta(RM4.00 juta), menurut pemerintah negara itu.

Langkah itu menamatkan satu pertarungan undang-undang yang bermula pada 1987, setahun selepas mendiang suami Cik Marcos, bekas presiden Ferdinand Marcos, diguling, kata seorang jurucakap bagi Suruhanjaya Presiden bagi Pemerintahan Baik Filipina, Encik Nick Suarez.

Beliau berkata tidak diketahui apakah keluarga Encik Marcos pernah tinggal dalam rumah-rumah itu, yang akan dijadikan pampasan bagi 10 juta peso yang diambil secara haram daripada agensi pengimport beras Filipina pada 1983.

'Ia satu kemenangan bagi rakyat Filipina dan pemerintah kerana kita telah mendapatkan semula apa yang telah dicuri,' kata Suarez kepada agensi berita AFP.

Suruhanjaya itu telah berusaha mencari jalan untuk mendapatkan semula wang berjumlah sehingga berbilion dolar yang dicuri oleh mendiang diktator Filipina dan keluarganya itu semasa beliau memegang jawatan presiden negara itu.

Sebuah mahkamah antirasuah khas memutuskan pada April lalu bahawa keluarga Encik Marcos harus mengembalikan wang tersebut kepada pemerintah, bersama faedahnya, dan mahkamah yang sama juga memutuskan minggu ini bahawa pemerintah Filipina kini boleh merampas hartanah itu selepas keluarga berkenaan gagal melunaskannya.

Jurucakap bagi Cik Marcos tidak dapat dihubungi untuk mengulas perkara itu.

Mendiang Marcos memerintah Filipina dari 1965 hingga 1986, dengan sebahagian besar tempoh tersebut beliau bertindak sebagai seorang diktator.

Keluarga dan sekutu-sekutu beliau telah didakwa mencuri berbilion dolar daripada dana negara semasa pemerintahannya.

Cik Marcos terkenal kerana tabiatnya yang kuat belanja dan gaya hidupnya yang serba mewah, walaupun negaranya serba miskin.
-- AFP.

Ulasan GB

Itu FLOP - First Lady Of Philipphines. Bilakah lagi untuk FLOM - First Lady Of Malaysia? Yang juga mempunyai harta melimpah ruah setelah Najib menjadi PM dimana FLOM juga seperti Imelda terkenal kerana tabiatnya yang kuat belanja dan gaya hidupnya yang serba mewah?

Cincin dan beg FLOM berjuta nilainya. Itu baru dua barangan. Belum cungkil habis harta-harta lain....

Betulkah Annuar Jadi Pengarah Pilihanraya UBN Kelantan?

Posted: 30 Oct 2011 08:34 AM PDT

MSO


TERDENGAR di dua tiga lokasi kononnya Annuar Musa akan dilantik menjadi Pengarah Pilihanraya UBN Kelantan. Semalam di sebuah majlis kenduri di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur ada orang memberi tahu yang MT telah bersetuju melantik Annuar sebagai pengarah. Kata si pemberi tahu itu hanya tunggu diumumkan sahaja.

Dari sumber ibu pejabat Umno Kelantan juga ada menyebut kemungkinan itu. Sumber rapat dengan Mustapa Mohamed juga ada terdengar desas desus demikian. Benarkah?

Annuar yang kini sudah terpelanting dalam arus politik Kelantan dan cuba bangun menerusi bola sepak tentu gembira dengan desas desus itu. Tidak mustahil juga beliau sedang berusaha mencetak namanya untuk memasuki semula inner cicrle politik Kelantan. Atau beliau sendiri telah menghantar pelobi menemui Najib untuk jawatan itu.

Annuar orang yang tidak mudah tewas dan mengaku kalah dalam politik. Dia licit macam belut dan anjal macam gamat laut, walaupun badan sudah putus tiga tetapi kalau dicampak ke laut ia boleh bercantum balik. Annuar mempunyai ilmu ampuh dan bijak mencari helah untuk keluar dari simpulan politik. Sudah acap kali dia terlepas... menjadikan orang lain yang terkena nagkal walaupun dia yang mencuri.

Bola sepak adalah ruang untuk beliau memulihkan imejnya. Membina semula reputasi dan menebus kemaluan demi kemaluan. Ternyata usaha itu berjaya. Kemenangan skuad gedebe merah Kelantan telah menaikkan namanya. Kemenangan itu memberi ruang Annuar untuk turun ke padang semula dengan mengarakkan piala Malaysia ke segenap kampung dan pelusuk di Kelantan.

Ada juga rakyat Kelantan yang belum tenguk dan jamah piala itu mengkagumi Annuar. Meletakkan kejayaan itu hasil usaha Annuar secara personal sehingga lupa kemenangan itu adalah hasil kerjasama dan persepakatan pemain dan juga rakyat Kelantan serta kerajaan negeri seluruhnya tanpa mengira ideologi politik.

Gelombang merah telah digunakan Annuar untuk menyakinkan orang Kuala Lumpur, bahawa dia mampu melalukan kejutan. Orang Kuala Lumpur juga ada yang menerimanya. Menerima secara pakej kejayaan Annuar itu silap, kerana mengurus bola sepak tidak sama dengan politik. Menjadi seorang pengurus mungkin Annuar ada bakat tetapi menjadi politician dia sudah banyak kali gagal.

Penglibatan beliau dalam bola sepak sehingga berjaya mencacakkan nama Kelantan jelas demi kepentingan peribadi dan wang. Kenapa dikatakan begitu, kerana Annuar tidak berjaya mengemilangkan nama di dalam Kada sehebat dalam bola. Sebabnya... Kada tidak memberi keuntungan banyak kepadanya. Annuar adalah pengerusi Lembaga Pertanian Kemubu (Kada).

Orang ramai mulai merasa seronok dengan apa yang dilakukan Annuar. Annuar sendiri katanya mendakwa dia ada penyokong gedebe merah seramai 200,000 yang kononnya akan mengubah landskap politik Kelantan. Para penyokong itu yang selalu dijinakkan menerusi program tertentu akan digunakan sebagai saldadu upahan untuk menyokong Umno.

Mulanya saya fikir begitu. Para penyokong bola sepak akan disihirkan oleh Annuar untuk menyokong Umno. Mereka akan digula-gulakan dengan kemenangan demi kemenangan. Tetapi apabila bercakap dengan kawan baik Annuar, Mohamad Alwi Hj Che Ahmad, (jangan panggil Hj Lu V, sebab dia marah) tanggapan saya itu salah. Kata Mohamad Alwi, itu adalah ilusi Annuar sahaja. "Demo tenguk dalam stadium, 10 yang membawa masuk bendera adalah bendera Pas, bendera Umno hanya satu sahaja...," begitu ujar Mohamad Alwi kepada saya suatu hari.

Juga hujah Alwi, penyokong bola sepak akan menyokong bola sahaja, mereka tidak akan menyokong Umno. "Kalau Pas tetap Pas sampai ke bila," kata Mohamad Alwi. Jadi kalau Annuar merasakan penyokong gedebe merah itu sebagai penyokongnya itu satu assement yang silap. Saya juga hairan apabila Mohammad Alwi berkata demikian, apakah dia juga merupakan seorang penyokong gedebe merah yang sudah mulai tidak sokong kawan baiknya itu?

Saya mulai percaya kata-kata Mohamad Alwi itu. Apabila saya bercakap dengan beberapa penyokong pasukan bola Kelantan mereka tidak mudah terpengaruh dengan bola sepak. Kata mereka bola sepak adalah sukan termasuk dalam bab hobi, manakala politik adalah perjuangan. "Saya tidak akan tukar perjuangan dengan hobi.." tegas mereka.

Dengan hakikat itu apakah kelebihan Annuar untuk dilantik menjadi Pengarah? UBN sengaja menepah maut kalau menerima perlantikan Annuar sebagai pengarah. Dan MT yang kononya sudah membuat keputusan itu juga, pasti salah dalam membuat penilaian atau salah menerima maklumat berhubung reputasi Annuar Musa.

Suka tidak suka, dan bagaimana Annuar cuba mengkosmetikkan dirinya dengan bola sepak, tetapi kebusukan aksi dn fiil politiknya di Kelantan sudah diketahui umum. Ke mana sahaja orang pergi orang akan terhidu akan kehamisan lagak politiknya. Orang Kelantan masih belum lupa dan ingat segala tindak tanduknya semasa dia menjadi menteri dulu. Selama lebih 10 tahun menjadi menteri tidak ada sebarang tanda jasa besar Annuar untuk Kelantan melainkan di Ketereh, kawasan diwakilinya.

Annuar semasa zaman gahnya lebih dilihat menteri Kuala Lumpur dari menteri asal Kelantan. Dia seakan tidak mempedulikan langsung kepada Kelantan melainkan memberi habuan dan menjaga bagaikan menatang minyak penuh rakyat di Ketereh sahaja. Al hasilnya aksi begitu tidak juga menjamin kemenangan abdi buatnya. Dalam tahun 2008 Annuar tertiarap makan dedah di tangan anak buahnya sendiri, Aziz Kadir yang dianggap sebagai ayam dogel.

Orang masih ingat bagaimana Annuarlah yang menyekat projek federal untuk Kelantan. Beliaulah yang mencegah kerajaan Pusat daripada memberi bantuan kewangan kepada Kelantan untuk mengatasi masalah air, pembesaran lapangan terbangan Sultan Islam Petra dan kemudahan lain. Begitu juga semasa menjadi pemimpin Umno Kelantan di era Mahathir dulu, Annuar tidak pernah pun ingat kepada Kelantan. Tidak ada kedengaran sekalipun dia membangkitkan isu royalti minyak untuk Kelantan. Kalau pun dibela dan dibela hanya beberapa orang wanita Kelantan saja termasuk janda.

Begitu juga dengan skandal dan isu peribadi yang dibelitkan ke atas dirinya, masih segar dalam ingatan. Penyelewengan wang PPRT bernilai puluhan juta yang dikaitkan dengan dirinya masih tersemen di dalam ingatan. Setengah orang bila terpandang Annuar Musa maka akan terpandanglah helaian ringgit itu melayang-layang jatu atas muka dan di hujung kakinya.

Sejarah dan hikayat itu semua menyebabkan Annuar Musa tidak akan dapat melepaskan dirinya dari sangkaan dan fitnah umum. Kejayaan membawa piala Malaysia ke Kelantan bukan penawar untuk menutup segala sangkaan buruk dan fitnah itu. Apa lagi dalam beberapa kes melibatkan dirinya ada kebenarannya. Keseronokan kerana melihat bola menggolek dan menerawang ke jaring gol tidak akan menyapu ingatan orang ke atas kejahatan dan kesadisan politik yang dilakukannya.

Jadi dari celah mana kalau MT atau Najib sendiri terbuka hati untuk melantik Annuar sebagai pengarah? Apalah Annuar telah membiayai separuh dari harga cincin sernailai RM24 juta? Annuar memang berkebolehan mengurus dan mencatur politik, tetapi perlu diingat politik bukan saja memerlukan seorang yang cemerlang dalam pengurusan dan kreatif dalam menangan isu tetapi politik memerlukan seorang yang mesra alam, bersih, mudah didampingi, bertanggungjawab, tidak membuat kerja kucing kambus tahi dan lebih penting mempunyai komitmen tinggi kepada negerinya sendiri.

Justeru kalau Umno melantik Annuar menjadi pengarah pilihan raya, Pas Kelantan akan mendapat bonus kemenangan awal. Sudah pastinya gambar dan banner majlis pertabalan Tengku Ibrahim Putra di bawah pokok ketapang di Ketereh yang berlaku kira-kira 20 tahun lalu akan muncul kembali. Sesungguhnya gambar itu cukup menikam hati rakyat Kelantan yang diterjemahkan sebagai penderhakaan Annuar kepada istana Kelantan.

Gambar piala Malaysia yang ada dalam simpanan Annuar itu tidak akan mampu untuk melawan gambar dia bersama Tengku Ibrahim Putra di Ketereh itu. Jadi ura-ura melantik Annuar sebagai pengarah pilihan raya tidak lain dan tidak bukan untuk melentangi semua kerja-kerja yang dijalankan oleh Mustapa Mohmed dewasa ini

Tourism Selangor Beri Laluan Kepada Iklan MES

Posted: 30 Oct 2011 08:03 AM PDT

TVS NEWS


SHAH ALAM : Tourism Selangor menjawab dakwaan Laporan Audit Negara bahawa peruntukan tahunan anak syarikat kerajaan negeri itu digunakan bagi membiayai program Tabung Warisan Anak Selangor(Tawas).

Dalam satu laporan akhbar Sinar Harian, Jabatan Audit Negara berkata sejumlah RM70,000 diluluskan untuk mempromosi dan menaiktaraf produk pelancongan tetapi ia tidak digunakan.

Sebaliknya menurut Eksekutif Promosi dan Perhubungan Awam Tourism Selangor, Yusri Abdullah pihaknya giat mempromosi pelancongan di Selangor melalui Billboard ditempat-tempat yang sudah dikenalpasti di seluruh Selangor dan negeri-negeri lain.

Bagaimanapun katanya, ketika ini masih terdapat Billboard disediakan oleh Tourism Selangor masih dalam keadaan baik untuk digunapakai.

"Pada masa yang sama, Kerajaan Negeri Selangor dalam rangka mempromosikan program Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) dan Kempen Air Percuma yang merupakan sebahagian daripada Program Merakyatkan Ekonomi Negeri Selangor," katanya.

Selaku anak syarikat, Tourism Selangor amat menyokong niat murni kerajaan negeri dan bersedia memberi laluan bagi pemaparan visual Program MES menggantikan visual yang asalnya menjadi milik Tourism Selangor memandangkan ini adalah terbaik buat rakyat Selangor.

UMNO Guna Taktik 3R Tarik Sokongan Melayu

Posted: 30 Oct 2011 08:01 AM PDT

TVS NEWS

SHAH ALAM : Dalam rancangan Umno untuk menawan balik Selangor dan Pulau Pinang, parti itu menumpukan usaha bagi menarik sokongan Melayu dengan bermain sentiment agama, perkauman dan institusi raja.

Sambil menyifatkan pendekatan itu sebagai "3R" (race, religion, royalty) Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berkata ini dapat dilihat di dalam isu-isu seperti Mat Indera dan kritikan Sultan Johor terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Strategi ini digunakan setelah Umno merasakan yang ia telah hilang sokongan di kawasan bandar dan di antara komuniti bukan Islam, katanya.

"Dalam keadaan politik sekarang untuk memenangi pilihan raya Umno mengharapkan empat komponen iaitu undi Melayu luar bandar, undi peneroka Felda, undi pos dan undi daripada Sabah serta Sarawak.

"Untuk itu strategi mereka mempermainkan isu-isu bersifat 3R iaitu racial (perkauman), religion (agama) dan royal (raja). Manakala negeri utama sasaran mereka ialah Selangor, Pulau Pinang dan Perak," katanya di dalam satu laporan di laman lidah rasmi Pas, Harakahdaily.

Contoh terbaru aplikasi 3R ini adalah di dalam kes pakar perlembagaan Prof Aziz Bari, yang digantung tugas di Universiti Islam Antarabangsa, kata Mohamad, yang lebih dikenali dengan nama "Mat Sabu".

Aziz digantung tugas oleh institusi tersebut selepas sebuah komentar yang beliau tulis dikecam oleh penyokong dan blogger pro-Umno. Beberapa laporan polis juga telah dibuat keatas Aziz berhubung artikelnya.

Di dalam artikel itu, Aziz berhujah yang rakyat berhak mempersoal titah Sultan asalkan mereka tidak menyentuh kedudukan institusi Raja-Raja Melayu sendiri di dalam perlembagaan.

"Nampak macam seolah-olah Umno mendukung raja. Tapi saya nak ingatkan pada tahun 1993 semasa saya menjadi ahli parlimen, pernah speaker menggantung peraturan Dewan yang menghalang menyentuh soal raja-raja. Masa itulah mereka 'belasah' raja-raja Melayu dalam isu kekebalan raja-raja dulu," kata Mat Sabu.

Nik Aziz : Mahad Tahfiz Pulau Pinang Perlu Bantu Selamatkan Islam Dari Polemik Perkauman

Posted: 30 Oct 2011 07:57 AM PDT

TVS NEWSPULAU PINANG : Mahad Tafiz di Pulau Pinang disaran memainkan peranan penting supaya tangapan bahawa Islam hanya untuk orang Melayu dapat dibaiki dan diperjelaskan kepada umum terutama orang bukan Islam.

Perkara ini dinyatakan oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada majlis perasmian Ijtimak Al- Huffaz anjuran Kerajaan Negeri Pulau Pinang di sini.

Beliau yang juga Mursyidul Am PAS turut meminta Mahad Tahfiz supaya meningkatkan penglibatan golongan mualaf bagi menunjukan Islam itu agama semua bangsa.

Langkah ini juga katanya akan menangkis tanggapan bahawa orang Melayu itu sahaja yang Islam sedangkan dunia intelektual Islam penuh dengan ilmuan yang bukan dari negara Arab dan ini telah memperhebatkan penyebaran mesej Islam kepada orang bukan Islam.

Dalam konteks Malaysia, peningkatan hafiz dan ilmuan dari komuniti bukan Melayu boleh memperbetulkan imej Islam yang tercalar
akibat sentimen kaum yang diapi-apikan kumpulan pro-Ketuanan Melayu.

"Sesungguhnya tidak ada kelebihan sesuatu bangsa ke atas bangsa lain kecuali mereka bertaqwa kepada Allah.," katanya.

Turut hadir Menteri Besar Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Dalam ucapannya, Lim berkata pentadbirannya akan terus menganjurkan program-program keagamaan walaupun seringkali dilabelkan anti-Islam dan anti-bukan Islam oleh parti komponen Barisan Nasional.

"Tapi pada masa yang sama saya dilabel anti-Islam. Parti lawan yang lain pula melabelkan saya anti-bukan Islam kerana menambah peruntukan kepada hal ehwal Islam.

"Sebelum ini saya rasa semua tahun ada tuduhan yang perarakan Maulud Nabi dibatalkan. Tetapi semua tahu pada setiap tahun perarakan Maulud Nabi tetap dijalankan dengan keadaan yang lebih meriah lagi.

"Ada yang mengatakan bazar Ramadan di Komtar diharamkan sungguhpun ia tetap berjalan seperti biasa. Kita dalam kerajaan negeri akan menghadapi semua fitnah ini dengan tabah dan sabar,"katanya.

Air Percuma Cara Selangor Pulangkan Keuntungan KDEB Kepada Rakyat

Posted: 30 Oct 2011 07:47 AM PDT

Oleh Naeem Raffi


SHAH ALAM: Pemberian 20 meter padu air percuma merupakan satu tanggungjawab menyalurkan hasil keuntungan kerajaan negeri kepada rakyat.

Pemberian ini yang dibuat melalui Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) selaku pemegang amanah Kerajaan Negeri sesuai dengan dasar "Hasil Negeri Untuk Rakyat" menerusi program "Merakyatkan Ekonomi Selangor"(MES).

Dasar ini bermaksud semua aset atau harta yang dimiliki kerajaan negeri adalah milik rakyat Selangor.

"Kerajaan faham jika polisi pemberian terus kepada rakyat ini janggal kepada Ketua Audit Negara dan agensi-agensi kerajaan persekutuan yang lain kerana sebelum ini, keuntungan anak syarikat kerajaan negeri diserapkan terus dalam kerajaan negeri untuk program-program yang kita tidak tahu secara terperinci dan siapa yang mendapat manfaat," kata satu kenyataan dari Pejabat Menteri Besar.

Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Selangor menerusi Menteri Besar Pemerbadanan (MBI).

Menurut kenyataan itu lagi, Kerajaan Negeri Selangor yang dipimpin Pakatan Rakyat sentiasa memastikan keuntungan anak syarikat disalurkan dengan betul dan tepat kepada golongan sasaran supaya tidak berlaku ketirisan dalam agihan kekayaan negeri.

Oleh itu, pemberian air percuma ini menerusi KDEB akan diteruskan kerana ia memberi manfaat kepada lebih kepada 1.2 juta rakyat negeri setiap tahun sejak dilancarkan pada Jun 2008.

"Sebagai contoh, Petronas sebagai syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang menyerahkan keuntungan berbilion ringgit yang diperolehi setiap tahun kepada Kerajaan Pusat tetapi kita tidak tahu bagaimana keuntungan ini dibelanjakan untuk kesejahteraan rakyat.

"Ini berbeza dengan pentadbiran Pakatan Rakyat yang mana keuntungan anak-anak syarikat kerajaan negeri diagihkan secara langsung kepada rakyat menerusi program-program MES termasuklah pemberian air percuma," kata kenyataan itu lagi.

Mengulas lanjut, Pejabat Menteri Besar menyifatkan isu KDEB menanggung kerugian berikutan pemberian air percuma seperti yang berbangkit dalam Laporan Ketua Audit Negara, sebagai suatu yang tidak sepatutnya timbul.

"Banyak juga sedang diperkatakan tentang pengurusan kewangan Negeri Selangor, dan pejabat ini ingin menyatakan perjalanan perbelanjaan telah dibuat dengan telus dan mengikut peraturan yang diperuntukan," tambahnya.

Justeru, Pejabat Menteri Besar mencabar Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar untuk turut sama mendedahkan peruntukan yang disalurkan oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) serta bagaimana Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) di Selangor diagihkan kepada rakyat Selangor.

"Sekirannya mahu meneliti akaun Negeri Selangor, Kerajaan Negeri tidak keberatan.

"Jika Dato' Menteri (Noh Omar) berani, Kerajaan Negeri akan bersama beliau membuka akaun untuk dihalusi oleh SELCAT," katanya.

Membasmi Aedes Dengan 'Nyamuk'

Posted: 30 Oct 2011 07:38 AM PDT

Oleh Afeeqa Afeera


PUCHONG : Usaha mencegah dan mengawal penyebaran wabak denggi daripada terus menular dipergiatkan melalui pelepasan kira-kira 400 ekor nyamuk Toxo di Kampung Sri Aman di sini petang tadi.

Nyamuk TOXO yang dibawa dari Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang adalah spesis nyamuk yang jentik-jentiknya memakan jentik-jentik nyamuk Aedes. Tetapi nyamuk tersebut tidak menggigit manusia.

Program pelepasan yang dirasmikan oleh Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Teresa Kok Suh Sim itu merupakan kerjasama antara pihak Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), CIMB dan USM. Ia menerusi satu M.0.U yang ditandatangani pada Julai 2009 dengan peruntukan sejumlah RM60,000.

Teresa dalam ucapannya menjelaskan, nyamuk Toxo adalah spesies nyamuk yang dijumpai di kawasan hutan dan memerlukan persekitaran yang mempunyai tumbuh-tumbuhan untuk hidup dengan baik.

Katanya, nyamuk jenis ini tidak menggigit manusia, sebaliknya hanya memakan madu bunga.

"Pihak MPSJ telah mengenal pasti beberapa lokasi sesuai untuk melepaskan nyamuk Toxo dan Kampung Seri Aman adalah salah satu lokasi yang didapati sesuai.

Melalui pra-kajian yang dilakukan, MPSJ telah meletakkan 60 MLTD dan keputusan yang diperolehi mengesahkan kesesuaian tempat ini untuk pelepasan nyamuk Toxo," ujar Teresa yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kinrara.

Program pelepasan nyamuk Toxo sebelum ini telah dilaksanakan Exco Selangor, Dr Xavier Jayakumar di USJ 1 pada JUn lalu, namun ia menghadapi masalah ekoran tindakan pihak pemaju yang memulakan kerja pemajuan dan mengganggu pengumpulan data keputusan kajian.

Hadir sama Pengarah Jabatan Kesihatan MPSJ, Dr Roslan Mohd Hussin dan Dekan Fakulti Pengajian Hayat USM, Profesor Abu Hasan Ahmad.

Dalam pada itu, Teresa turut memaklumkan, setakat ini sebanyak 368 kes denggi telah dilaporkan di kawasan pentadbiran MPSJ di mana 202 kes adalah positif dan satu kematian dicatatkan tahun ini.

Bagaimanapun ujar beliau, walaupun kes denggi menunjukkan penurunan berbanding tahun lalu, faktor cuaca yang tidak menentu terutamanya musim hujan sekarang ini menyebabkan banyak wujudnya takungan air yang berpotensi menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes.

Justeru menurutnya, penubuhan Skuad Denggi JKP Zon 12 dilihat sebagai projek perintis bagi menggerakkan masyarakat setempat dalam usaha mencegah dan mengawal demam denggi.

"Sebagai projek perintis, skuad denggi yang ditubuhkan ini akan diberi latihan dan tunjuk ajar oleh pihak Jabatan Kesihatan MPSJ.

Antara peranan dan aktiviti skuad ini adalah memastikan kawasan mereka bebas dari tempat-tempat pembiakan nyamuk Aedes selain dari membantu memberi penerangan dan tunjuk ajar kepada masyarakat setempat tentang cara terbaik untuk mencegah dan mengawal demam denggi," katanya.

Ujar beliau lagi, untuk pelancaran program kali ini, MPSJ telah menerima peruntukan tambahan sebanyak RM5,000 dari pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

Projek hancurkan akhlak muda-mudi, Umno-BN wajib dijatuhkan

Posted: 30 Oct 2011 07:34 AM PDT

Diterbitkan oleh: Editor@WD


WarkahDaily – Satu lagi projek kerajaan Barisan Nasional (BN) yang bakal dilaksanakan pada 22 November ini di Genting Highlands iaitu 'menghancurkan akhlak muda-mudi, anak remaja dan pelapis anak bangsa negara' sebagai persediaan mengekalkan kuasa kerajaan BN dalam Pilihanraya Umum (PRU) akan datang.

Anak muda merupakan tunjang negara di masa akan datang dan juga penentu tampuk pemerintahan dan dianggarkan 7 juta pengundi muda akan menjadi faktor penentu siapakah yang meneraju kerajaan selepas PRU ke-13 akan datang.

Itulah sebabnya kita dapati Perdana Menteri yang juga Presiden Umno-BN telah melakukan perubahan drastik pada imej dirinya konon dia berjiwa rakyat muda apabila dilaporkan turut berkongsi pentas dengan para artis menari dan berjoget dalam Konsert Suara Kami anjuran Astro beberapa bulan lalu.

Bukan itu je, Najib turut menyatakan konon dia adalah peminat bola sepak dan mengambil kesempatan untuk menarik perhatian golongan muda yang minat sukan berkenaan dengan menonton bola sepak perlawanan melibatkan pasukan Harimau Malaya bersama-sama anak-anak muda.

Yang terbaru, Najib mengajak penyokong Manchester United (MU) menonton perlawanan pasukan itu dengan Manchester City di kediaman rasminya. Namun kesian, pasukan kegemaran Najib diaibkan sebegitu rupa apabila dibelasah City 6-1 di gelanggang sendiri di Old Trafford. Baca di sini.

Nak tarik sokongan golongan muda punya pasal, terpaksa jadi 'muda' juga la.

Namun, bukan usaha itu aje yang dilakukan, malahan lebih berbahaya lagi, ada usaha untuk melalaikan golongan muda-mudi dengan hiburan melampau agar golongan itu tidak mengambil perhatian terhadap masa depan negara. Yang penting, muda-mudi diberi 'candu' hiburan agar lalai dan sudah tentu secara automatik, kerajaan BN mendapat sokongan mudah dari golongan itu. Yang penting bagi mereka, jangan biarkan muda-mudi sedar kepentingan memilih kerajaan yang adil dan jujur dalam pilihanraya.

Dipetik dari Harakahdaily, dilaporkan dari sebuah akhbar harian tempatan, artis luar negara yang banyak kontroversi jantina, Elton John akan mengadakan konsert sulungnya di Malaysia pada 22 November ini di Genting Highlands.

Menurut Harakahdaily lagi, Elton John seorang lelaki telah 'berkahwin' dengan David Furnish juga seorang lelaki pada Disember 2005 selepas kerajaan negara mereka membenarkan perkahwinan sejenis.

Tahun sebelumnya mereka merancang mengambil seorang anak angkat yang dikatakan mengidap penyakit HIV dari Ukraine, tetapi hasrat mereka tidak kesampaian apabila kerajaan Ukraine tidak membenarkan perkahwinan sejenis dan juga atas faktor umur Elton John.

Pada tahun 2010, mereka mendapat 'anak' hasil dari bayi yang dikandungkan oleh seorang ibu tumpang kepada bayi tersebut yang diberikan nama Zachary Jackson Levon Furnish-John.

Menurut sebuah majalah, Elton John dan pasangannya itu rasa amat gembira dengan kehadiran 'anak' mereka itu: "We are overwhelmed with happiness and joy at this very special moment. Zachary is healthy and doing really well, and we are very proud and happy parents".

Menurut Ketua Lajnah Penerbitan dan Penyelidikan Dewan Ulama PAS Terengganu, Nik Nasri Nik Malek, apa yang dipaparkan ialah kehidupan teramat songsang bagi manusia yang sihat fitrah kemanusiaannya.

Justeru, beliau mempersoalkan adakah wajar artis yang rosak seperti ini mahu dibawa ke negara ini.

"Ketua negaranya beragama Islam, agama Persekutuannya agama Islam dan sebahagian rakyatnya beragama Islam dan rakyat lain beragama lain yang juga tidak boleh menerima cara hidup yang sangat songsang ini," ujarnya.

Menurutnya, mungkin ada yang berhujah kami bukan mahu ikut cara hidupnya yang songsang itu tetapi kami minat lagunya sahaja.

"Ya! Mungkin begitu untuk sebahagian orang yang tak kisah dengan seks rambang atau hidup secara songsang, tetapi bagi mereka yang berfikir tentang kehidupan yang lebih harmoni termasuk masa depan remaja, maka kepentingan nilai dan budaya itu lebih penting dari hanya semata-mata lagunya," katanya lagi.

Ada juga, katanya yang beralasankan dengan hak asasi manusia, hak untuk bercakap dan hak untuk menyuarakan pandangan.

Jelasnya, hak untuk sesuatu yang menjadi fitrah semulajadi manusia mesti diraikan tetapi hak berhibur dan kemudian terpengaruh dengan kehidupan 'bersuami isteri' secara songsang menyalahi fitrah semuljadi manusia itu sendiri dan ia sangat merosakkan.

Beliau menambah, remaja di Malaysia dilaporkan mengalami krisis identiti seramai 6 juta orang, tidak termasuk lelaki jadi perempuan, perempuan jadi lelaki, jenayah seks dan pelbagai kehancuran nilai.

"Pergi ke enjin pencari di internet dan taip 'gay' atau yang sepertinya, anda akan terkejut dengan budaya gay di Malaysia," katanya.

Justeru, katanya kerajaan dan agensi terlibat mesti sensitif dengan isu-isu nilai yang terhakis dengan dahsyatnya sekarang.

"Batalkan konsert Elton John itu atau bersedia menghadapi murka Allah dan makin hancurnya remaja Malaysia sendiri," katanya lagi.

Laporan Audit: Malaysia diaibkan kerajaan Barisan Nasional

Posted: 30 Oct 2011 07:26 AM PDT

Diterbitkan oleh: Editor@WD


Pendedahan kelemahan dan pengurusan pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN), oleh Laporan Ketua Audit Negara 2010 pada Isnin lepas, adalah satu perkembangan mengaibkan negara, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Sungguhpun (Perdana Menteri Datuk Seri Najib (Razak) mengumumkan pelbagai janji untuk menangani kepincangan kelemahan dan ketirisan, namun ternyata janji-janji tersebut masih belum terpenuhi," kata Anwar.

Laporan Ketua Audit Negara 2010 mendedahkan dan menjadi bukti kegagalan dasar transformasi yang dirangka Perdana Menteri, kata beliau dalam satu kenyataan.

Anwar berkata Pakatan Rakyat tuntas menyatakan segala perubahan dan setiap reformasi sistem yang menyeluruh memerlukan iltizam politik yang jitu serta ikhlas demi manfaat rakyat Malaysia.

Justeru, Ketua Umum Pakatan Rakyat ini menambah, tanpa iltizam serta kegigihan dan tiadanya penyertaan rakyat untuk bersama-sama membangunkan negara ini, segala kebijakan mahupun dasar yang dirangka pastinya menemui kegagalan.

Laporan Ketua Audit Negara meneruskan tradisi dengan mengetengahkan pelbagai kelemahan ― lebihan perbelanjaan, projek gagal dilaksanakan, pengurniaan projek tanpa melalui tender dan ketiadaan penyenggaraan sewajarnya termasuk ke atas Stadium Nasional dan Stadium Putra di Bukit Jalil.

Anwar, bekas menteri kewangan berkata, Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang gagal dikemukakan dalam Dewan Rakyat bersekali dengan Laporan Ekonomi dan dokumentasi belanjawan negara sejajar dengan amalan Parlimen Malaysia sekian lama, akhirnya diedarkan sebagai Kertas Perintah 40 Tahun 2011 kepada Ahli-Ahli Dewan Rakyat.

Pengedarannya lewat 17 hari dari tarikh pembentangan Bajet 2012 pada 7 Oktober lalu.

Anwar juga berkata kegagalan pengedarannya dibangkitkan berulang kali oleh ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat meskipun sebenarnya Laporan Ketua Audit Negara Mengenai Aktiviti Kementerian/Jabatan Dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Persekutuan telah siap ditandatangani oleh Ketua Audit Negara pada 8 Julai dan Laporan Ketua Audit Negara Mengenai Pengurusan Kewangan Dan Aktiviti Serta Pengurusan Syarikat Subsidiari Badan Berkanun Persekutuan ditandatangani pada 16 Jun.

"Sewajarnya tidak timbul masalah lewat mengedarkan laporan tersebut kecuali lah ada muslihat untuk menyembunyikan fakta sebenar dari pengetahuan rakyat," katanya.

Di sebalik kelewatan itu kata beliau, hasil penelitian prestasi terhadap pelaksanaan aktiviti di bawah 32 kementerian dan jabatan-jabatan persekutuan dan pengurusan tuju syarikat kerajaan, Laporan Ketua Audit Negara mendedahkan bahawa dari segi pelaksanan aktiviti dan projek yang dijalankan terdapat beberapa kelemahan yang berpunca daripada penyeliaan yang kurang rapi, ketiadaan pemantauan yang berkesan, kekurangan peruntukan kewangan dan kekurangan kakitangan serta kepakaran. Laporan Ketua Audit Negara juga mendedahkan kelemahan, kepincangan dan penyelewengan yang berlaku dalam 45 aktiviti dan projek.

"Mengaibkan adalah pendedahan terhadap kepincangan beberapa aktiviti atau projek yang mensasarkan golongan berpendapatan rendah dan rakyat termiskin," katanya.

Menurut Anwar, antara projek dan aktiviti tersebut adalah:

― Kelemahan pengurusan Program Pembasmian Kemiskinan di bawah Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri dengan peruntukan RM691.52 juta pada 2010 dan didapati mengalami kegagalan 54.4 peratus daripada pencapaian objektifnya.

― Kelemahan pengurusan Skim Insentif Peningkatan Hasil Padi di bawah Kementerian Pertanian yang mendedahkan kegagalan Kerajaan Persekutuan membayar insentif berjumlah RM110.67 juta kepada 73,291 pesawah kerana peruntukan tidak mencukupi. Insentif Peningkatan Hasil Padi (IPH) adalah untuk memberi galakan kepada petani untuk meningkatkan hasil padi semasa dan meningkatkan tahap sara diri.

― Kelemahan pengurusan penyenggaraan jalan persekutuan yang diswastakan di Sarawak setelah sejumlah RM462.46 juta telah dibelanjakan. Program penswastaan penyenggaraan jalan persekutuan di negeri Sarawak dilaksanakan oleh tiga syarikat konsesi iaitu PPES Works (Sarawak) Sdn Bhd, Endayan Construction Sdn Bhd dan HCW Engineering Sdn Bhd.

Mengikut perjanjian penswastaan, jalan persekutuan yang perlu disenggarakan setakat 14 Julai 2003 ialah sepanjang 1,326km dan telah meningkat kepada 1,566km setakat 31 Disember 2009. Pengauditan yang dijalankan antara bulan Ogos hingga Disember 2010 mendapati secara umumnya keadaan jalan persekutuan adalah kurang memuaskan walaupun sejumlah RM462.46 jua telah dibelanjakan untuk penyenggaraannya bagi tempoh tahun 2005 hingga 2010.

― Kelemahan pengurusan projek di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Kedua di pelbagai kementerian dan jabatan yang terdedah kepada pelbagai bentuk penyelewengan perbelanjaan, bayaran dan peruntukan.

Laporan Ketua Audit Negara turut menyentuh Pakej Rangsangan Ekonomi Kedua berjumlah RM60 bilion yang dilancarkan pada 10 Mac 2009 bertujuan merangsangkan ekonomi negara dalam tempoh yang singkat.

Pakej Rangsangan Ekonomi Kedua telah dirancang untuk dilaksanakan dalam tempoh dua tahun iaitu tahun 2009 dan 2010 dengan peruntukan berjumlah RM15 bilion. Sehingga 31 Disember 2010, Kementerian Kewangan telah mengagihkan RM13.23 bilion kepada 27 kementerian/jabatan/skim untuk melaksanakan 51,560 projek.

Daripada jumlah yang diagih, hanya RM10.09 bilion (76.3 peratus) telah dibelanjakan melibatkan 49,169 (95.4 peratus) projek. Pengauditan yang dijalankan pada tahun 2010 terhadap sembilan program di enam kementerian/jabatan yang melibatkan 201 projek mendapati kesemuanya telah siap dilaksanakan dengan bayaran berjumlah RM426.69 juta kecuali satu projek iaitu Pembinaan Jambatan Sungai Padas Kedua, Beaufort, Sabah.

Ibrahim Ali: ‘PAS jangan terlalu angkuh, sama-sama kita tengok siapa terbujur’

Posted: 30 Oct 2011 07:22 AM PDT


KUALA LUMPUR — Ahli Parlimen Datuk Ibrahim Ali menasihatkan PAS tidak terlalu "angkuh dan takbur" kononnya ia boleh menang di bahagian Parlimen Pasir Mas yang menjadi rebutan antara tiga parti termasuk calon bebas sejak beberapa pilihan raya umum lalu.

"PAS makin bongkak . . . takbur . . . mana mereka tahu siapa menang siapa kalah? PAS ini sudah ganti Tuhan ke?" kata wakil rakyat ini ketika diminta mengulas mengenai kenyataan kepimpinan PAS kawasan Pasir Mas bahawa parti Islam itu pasti Ibrahim, yang pada pilihan raya umum 2008 menang atas tiketnya tetapi mengiytiharkan dirinya sebagai wakil bebas dan seterusnya menyerang mereka, akan kalah jika bertanding semula di kerusi tersebut.

Justeru kata Ibrahim (gambar), pada pilihan raya umum 2004, PAS mendakwa akan menang besar di Kelantan tetapi hanya dapat mengekalkan kerajaan negeri dengan perbezaan dua kerusi hasil bantuannya.

"Tapi nyawa ikan dengan majoriti dua kerusi (Dewan Undangan Negeri) DUN . . . nasib baik saya bantu dengan bertanding bebas... pilihan raya umum 2008, PAS tidak tahu akan berlaku tsunami politik. Kalau PAS tahu, pasti PAS tidak beri laluan kepada saya," kata beliau lagi.

Ibrahim memberitahu, "puak PAS ini kepala besar, cuma otak kurang dan lebih jijik, takbur."

Ibrahim yang juga Presiden Perkasa menambah, beliau tidak kisah menang atau kalah, tetapi kalau satu lawan satu pasti PAS akan kalah teruk kali ini.

"Nasihat saya, jangan terlalu bongkak, angkuh dan takbur. Sama-sama kita tengok, kalau panjang umur, siapa yang terbujur," katanya lagi.

Ibrahim menambah, PAS sememangnya berharap Barisan Nasional (BN) tidak memberi laluan kepadanya pada pilihan raya umum kali ini.

"PAS tahu, jika satu lawan satu, dengan saya, insya-Allah, kita tengok siapa berputih mata. Sebab itu, PAS harap bukan (saya) Tok Him calon.

"Maka PAS lancar perang saraf. Tapi perang saraf yang mengelabah," katanya lagi sambil menambah, "PAS Kelantan (seolah-olah) sakit tenat dengan pelbagai penyakit."

Dalam satu laporan dibawa Harakahdaily semalam, Yang Dipertua PAS Pasir Mas Hanipa Ahmad berkata, Ibrahim akan kalah jika bertanding semula di bahagian tersebut pada pilihan raya umum ke-13.

Hanipa berkata, jentera pilihan raya parti kawasan tersebut tidak gentar walau siapa pun calon yang bertanding dari Barisan Nasional (BN) di bahagian Parlimen Pasir Mas.

Katanya, pihaknya yakin kerana pada asalnya kawasan Parlimen Pasir Mas adalah 'kubu' parti itu.

Ibrahim tewas pada 2004 tetapi menang empat tahun kemudian apabila bertanding atas tiket PAS.

Selepas pilihan raya umum 2008 Ibrahim mengisytiharkan dirinya sebagai wakil rakyat bebas.

Hanipa yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Pengkalan Pasir berkata, isu kerusi Pasir Mas ditandingi Ibrahim dengan menggunakan tiket PAS pada 2008 "itu kira (sudah) selesai."

"Sekarang ini kita berkemungkinan besar dalam pilihan raya umum ke-13 akan berhadapan dengan Datuk Ibrahim Ali yang akan menggunakan 'dacing' (lambang BN). Itu kemungkinan besar. Jadi kita sudah bersip sedia untuk menghadapi segala kemungkinan," katanya lagi.

Pada Mac 2008, Ibrahim memenangi kerusi Pasir Mas dengan majoriti 8,991 undi dengan menewaskan calon BN Ahmad Rosdi Mahmad.

Pada 2004, kerusi Pasir Mas dimenangi oleh Ismail Noh dari PAS dengan memperoleh 17,526 undi, Abd Rahim Abd Rahman yang mewakili BN mendapat 16,275 undi dan Ibrahim pula 6,198.

PPSMI: Gunakan semula sistem lama, DAP gesa Putrajaya

Posted: 30 Oct 2011 07:21 AM PDT

TERKINIKUALA LUMPUR — Kementerian Pelajaran perlu lebih fleksibel dan wajar memberi ospyen untuk belajar matematik dan sains dalam bahasa Inggeris, kata DAP sambil menegaskan dasar sedemikian akan membolehkan Malaysia mengekalkan bakat-bakat terbaik dalam negara.

Parti pembangkang itu melahirkan pendirian menyokong pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan yang terus mendesak kerajaan agar mengekalkan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dengan memberi opsyen kepada para pelajar.

"Prinsip paling penting yang Kementerian Pelajaran harus terima pakai ialah pelajar-pelajar yang cerdik tidak harus ketinggalan di belakang hanya kerana ada pelajar yang lemah dalam akademik," kata Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua (gambar) dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

"Kedua, dan yang paling penting ialah usaha perlu diambil untuk memastikan sekolah-sekolah berupaya untuk melahirkan modal insan terbaik bagi Malaysia ketika kita sedang berusaha menjadi sebahagian daripada ekonomi berasaskan pengetahuan dalam muncul sebagai negara berpendapatan tinggi," kata Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara ini.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sistem pendidikan negara ini akan kucar-kacir jika kerajaan membenarkan pemilihan bahasa pengantar sama ada Bahasa Melayu ataupun bahasa Inggeris.

Muhyiddin berkata keputusan kerajaan untuk memperkenalkan dasar Memartabat Bahasa Melayu dan Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) dan memansuhkan PPSMI harus dihormati dan diterima baik semua pihak.

Katanya, ini kerana sistem pendidikan negara akan menjadi kucar-kacir sekiranya kerajaan memberi kebebasan kepada ibu bapa memilih bahasa pengantar untuk anak-anak mereka mempelajari sains dan matematik di sekolah.

"Sukar bagi Kementerian Pelajaran untuk merancang cara bagaimana sebuah sekolah mahukan Bahasa Inggeris, manakala yang sebuah lagi mahukan Bahasa Melayu dan bagaimana pula untuk menyediakan guru-gurunya.

"Pada hari ini kita tahu sesetengah guru Bahasa Inggeris kita pun tidak berapa cekap...jadi kalau sesetengah sekolah nak Bahasa Inggeris (tetapi) sekolah itu tidak mempunyai guru Bahasa Inggeris yang baik (maka) ia tidak akan tercapai," katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran memberi jaminan bahawa kepentingan penguasaan Bahasa Inggeris tidak akan diketepikan setelah PPSMI dimansuhkan.

Aziz Bari buat laporan di Taiping, polis sah peluru jenis caliber 9mm

Posted: 30 Oct 2011 07:16 AM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER

KUALA LUMPUR — Pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Prof Dr Abdul Aziz Bari (gambar) hadir di ibu pejabat Polis Daerah Gombak dekat sini bagi memberi keterangan susulan berhubung sebutir peluru dan nota ugutan yang diterimanya pagi semalam.

Beliau berkata dalam kejadian pada pukul 11.45 pagi semalam peluru dengan nota ugutan yang tertulis "jangan kurang ajar dengan Sultan maut nanti" itu, dihantar melalui pos ketika beliau mahu pulang ke rumah mertuanya di Taiping, Perak.

Aziz kini disiasat pengurusan UIA, polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) berhubung kenyataannya menyentuh titah Sultan Selangor berkenaan kes Gereja Methodist Damansara Utama, awal bulan ini.

"Saya telah membuat laporan semalam di Balai Polis Taiping dan hari ini saya datang untuk memberi keterangan lanjut . . . pihak polis telah mengambil peluru tersebut untuk siasatan," katanya.

Dipetik Bernama Online, Aziz berkata ugutan yang diterima tidak akan mematahkan semangatnya untuk meneruskan tugas seperti biasa dan beliau yakin mungkin ada segelintir pihak yang kurang berpuas hati dengan komen beliau terhadap titah Sultan Selangor baru-baru ini.

Tindakan Aziz mempertikai titah Sultan Selangor dibantah beberapa pihak, termasuk bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyifatkan keengganan pensyarah itu meminta maaf sebagai "kurang ajar".

Polis mengesahkan peluru yang diterima Aziz adalah jenis caliber 9mm dan motif pihak tertentu menghantarnya masih dalam siasatan.

Ketua Polis Daerah Gombak, ACP Abdul Rahim Abdullah mengesahkan menerima laporan daripada Aziz pada pukul 7 petang semalam dan kes disiasat mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan menakutkan secara jenayah.

PPSMI: Hadapi risiko PRU jika terus nafi kami, PAGE beri Najib amaran

Posted: 30 Oct 2011 07:14 AM PDT


KUALA LUMPUR— Barisan Nasional (BN) akan berhadapan dengan risiko kehilangan undi dalam pilihan raya umum ke-13 jika terus menghalang pelajar daripada mempelajari matematik dan sains dalam Bahasa Inggeris, demikian menurut pertubuhan bukan kerajaan PAGE hari ini.

PAGE menegaskan pihaknya mahu dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang berusia 10 tahun di sekolah-sekolah kebangsaan dijadikan opsyen di sekolah rendah dan menengah.

"Jika ia (keputusan mengenai PPSMI) adalah bersifat politik, beri kami opsyen PPSMI di sekolah-sekolah rendah dan menengah kebangsaan dan kami akan berikan anda majoriti dua pertiga, yang anda terus menyukarkan kami untuk lakukan.

"Jangan biarkan kami beri undi kepada pembangkang," kata Pengerusi PAGE Datin Noor Azimah Abdul Rahim (gambar) dalam satu kenyataan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini.

Noor Azimah berkata PAGE akan menghantar surat rayuan kepada Najib esok.

"Kami tidak mahu pentadbiran Najib diperingati atas keputusan memansuhkan PPSMI, kerana tidak mendapatkan semula undi majoriti dua pertiga (di Parlimen) dan menjadikan kanak-kanak kita satu lagi generasi yang ketinggalan," kata beliau dengan tegas.

Noor Azimah menekankan bahawa keputusan kerajaan memperkenalkan PPSMI sebelum ini bukannya menyebabkan kecacatan, sebaliknya ia akan meningkatkan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk bersaing dengan negara-negara lain sekiranya dasar itu dipertahankan.

Beliau juga mengkritik Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang semalam berkata sistem pendidikan negara ini akan kucar-kacir jika kerajaan membenarkan pemilihan bahasa pengantar sama ada Bahasa Melayu ataupun bahasa Inggeris.

Muhyiddin berkata keputusan kerajaan untuk memperkenalkan dasar Memartabat Bahasa Melayu dan Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) dan memansuhkan PPSMI harus dihormati dan diterima baik semua pihak.

Katanya, ini kerana sistem pendidikan negara akan menjadi kucar-kacir sekiranya kerajaan memberi kebebasan kepada ibu bapa memilih bahasa pengantar untuk anak-anak mereka mempelajari sains dan matematik di sekolah.

"Sukar bagi Kementerian Pelajaran untuk merancang cara bagaimana sebuah sekolah mahukan Bahasa Inggeris, manakala yang sebuah lagi mahukan Bahasa Melayu dan bagaimana pula untuk menyediakan guru-gurunya.

"Pada hari ini kita tahu sesetengah guru Bahasa Inggeris kita pun tidak berapa cekap ... jadi kalau sesetengah sekolah nak Bahasa Inggeris (tetapi) sekolah itu tidak mempunyai guru Bahasa Inggeris yang baik (maka) ia tidak akan tercapai," katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran memberi jaminan bahawa kepentingan penguasaan Bahasa Inggeris tidak akan diketepikan setelah PPSMI dimansuhkan.

Sambil menyifatkannya sebagai tidak boleh diterima, Noor Azimah berkata, guru-guru seharusnya boleh menggunakan Bahasa Melayu atau Inggeris memandangkan dasar PPSMI sudah pun dilaksnaakan selama sembilan tahun.

"Jika bilangan jumlah yang memilih Bahasa Inggeris adalah kecil, maka mudah untuk menyediakan guru-guru. Alasan-alasan yang diberikan seharusnya diselesaikan, bukannya diletakkan di bawah permaidani selepas kerajaan telah membelanjakan RM3 bilion.

"Kami mahukan satu penjelasan," katanya lagi.

Noor Azimah menambah sistem pendidikan semasa hanya memecahkan kanak-kanak mengikut sekolah berasaskan kaum dan kewujudan sekolah-sekolah antarabangsa menyebabkan keadaan semakin buruk disebabkan pemilikan kekayaan.

Tegas beliau, PPSMI bukan hanya berkenaan mempelajari Bahasa Inggeris menerusi sains dan matematik, tetapi menyediakan konteks dalam penggunaan bahasa dalam amalan seharian.

Pemuda PAS: Kami bukan Taliban, Dr Asri melampau

Posted: 30 Oct 2011 07:06 AM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER

KUALA LUMPUR – Ketua Pemuda PAS pusat Nasrudin Hassan menyelar bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang mengaitkan sayap itu dengan Taliban ekoran pendirian mereka membantah penganjuran konsert Elton John di Genting Highlands akhir bulan depan.

Sambil menganggap pandangan Asri sebagai "belum mengenali Pemuda PAS", Nasrudin berkata, bekas mufti itu juga boleh memberi tanggapan salah masyarakat terhadap sayap PAS.

"Menganggap Pemuda PAS diresapi unsur Taliban adalah anggapan keterlaluan dan boleh memberi gambaran salah kepada masyarakat. Bukan baru kita nyatakan bantahan terhadap konsert sebegini.

"Bantahan kita bukan sekat orang, halang orang, ganggu orang. Kita hanya lahirkan rasa tidak bersetuju dengan konsert tersebut sebagai panduan kepada pemuda-pemuda Islam lain," kata beliau dipetik Harakahdaily hari ini selepas menutup Ijtimak Tarbawi 2011 anjuran Dewan Pemuda PAS di sini hari ini.

Nasrudin mengulas pandangan Asri yang menegur bantahan Dewan Pemuda PAS Pahang terhadap konsert tersebut atas alasan penyanyi gay itu menggalakkan maksiat.

Asri yang kini bertindak sebagai felo penyelidikan di Pusat Pengajian Islam Oxford (OCIS) dipetik berkata, halangan itu tidak perlu dan cukup sekadar meminta kerajaan tidak membenarkan orang Islam menyertainya.

Beliau turut menasihatkan parti Islam itu "jangan tiru Taliban", sebaliknya mencontohi pendirian Islam yang matang, sederhana dan praktikal.

Baru-baru ini, Dewan Pemuda PAS Pahang membantah konsert Greatest Hits Tour melibatkan John di Arena of Stars, Genting Highlands 22 November ini kerana dianggap tidak sesuai dengan budaya negara ini.

Ketuanya Shahril Azman Abdul Halim Al-Hafiz berkata walaupun mungkin penyanyi yang berkahwin sesama lelaki itu datang sekadar menghiburkan peminatnya, tetapi bimbang ikon muzik dunia itu akan menjadi ikutan negatif kepada generasi muda.

John, 64, akan mengadakan konsert sulungnya di Malaysia.

Dalam kenyataannya Nasrudin juga menegaskan, PAS tidak pernah menggunakan pendekatan kekerasan dalam dakwah mereka apatah lagi pendekatan ala Taliban.

Sebaliknya lebih kepada pendekatan lunak iaitu turun ke padang mendekati anak muda dengan menyebarkan risalah kesedaran agar menolak sebarang aktiviti yang melalaikan dan maksiat.

"Memang kita bantah itu tujuannya agar orang Islam tidak pergi ke konsert tersebut. Sebab itu saya cadang beliau (Asri) ambil masa turun ke medan sekali dengan Pemuda PAS, jumpa anak muda. Jangan hanya bercakap dari dalam bilik berhawa dingin," katanya.

Nasrudin juga meminta bekas mufti itu membuktikan di mana salah bantahan mereka terhadap konsert penyanyi itu.

Katanya, jika sekalipun pendekatan mereka "dilihat salah" oleh Asri, namun tindakan tersebut dibuat atas perinsip asas mencegah kemungkaran yang diwajibkan oleh Islam.

"Kalau tak setuju dengan pendekatan kita, kita terbuka menerima cadangan pendekatan lain dari beliau (Asri)... pendekatan ini perkara ijtihad.

"Pemuda tegas dengan perinsip mempertahankan Islam... kita bertindak atas dasar mencegah kemungkaran," katanya.

BN paling baik, kata Muhyiddin

Posted: 30 Oct 2011 07:03 AM PDT

FREE MALAYSIA TODAY

Katanya rakyat di negara ini lebih terpelihara, malah bertuah berada di bawah pentadbiran BN berbanding kebanyakan negara lain.KOTA KINABALU: Rakyat tidak mempunyai pilihan kerajaan yang lebih baik selain daripada BN, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Katanya rakyat di negara ini lebih terpelihara, malah bertuah berada di bawah pentadbiran BN berbanding kebanyakan negara lain.

"Dalam tempoh 54 tahun kemerdekaan negara dan kemerdekaan di Sabah kurang sedikit daripada (usia) itu, kita telah menganjak pembangunan masyarakat kita ke satu kedudukan yang lebih baik.

"Situasi negara kita yang aman, damai dan makmur terhasil atas kebijaksanaan pemimpin dan masyarakat yang mendukung prinsip kerjasama, perpaduan, saling membantu dan menghormati di antara satu sama lain," katanya ketika merasmikan Majlis Penerangan Perdana Peringkat Negeri di sini.

Jelasnya, bagi sebuah negara yang mempunyai rakyat majmuk, kepimpinan negara sejak dahulu telah mengiktiraf perbezaan budaya dan kepercayaan sebagai kekuatan untuk membangunkan negara.

Negara majmuk

Muhyiddin berkata kejayaan kerajaan di bawah BN menyatupadukan serta membangunkan rakyat berbilang kaum dan agama turut diiktiraf oleh seluruh dunia.

"Kita telah menolak teori cendekiawan luar bahawa sebuah negara majmuk seperti Malaysia selalu tidak aman, tidak tenteram dan mundur.

"Kita telah menerima perbezaan antara kita sebagai sebahagian daripada kehidupan kita untuk membangun dengan lebih pesat," katanya.

Muhyiddin berkata menerusi dasar-dasar yang dirangka dan dilaksanakan kerajaan BN, kadar kemiskinan juga berjaya diturunkan.

Beliau menjelaskan keadaan di Malaysia selama ini jauh lebih baik daripada negara lain yang mana rakyatnya huru-hara akibat kemiskinan, biarpun negara berkenaan kaya dengan sumber asli.

Subsidi

Muhyiddin berkata kerajaan memberikan subsidi untuk mengawal kenaikkan harga barangan bagi mengurangkan beban rakyat terhadap kos sara hidup yang semakin meningkat.

Katanya Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia di mana kerajaannya memberi subsidi yang besar demi kebajikan rakyatnya.

Muhyiddin turut meminta rakyat Sabah terus memberi sokongan padu dan mantap kepada Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman agar Sabah terus bergerak maju dan rakyatnya terus terbela.

Beliau berkata sokongan berkenaan harus diterjemahkan kepada kerjasama secara berpasukan supaya rakyat terus memberi mandat dan kepercayaan kepada BN untuk mentadbir negeri.-Bernama

Rais cadang internet bertanggungjawab di London

Posted: 30 Oct 2011 06:45 AM PDT

MALAYSIA KINI

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim akan mencadangkan Persidangan London mengenai Ruang Siber bermula Selasa, gagasan sesuai bagi penggunaan internet yang lebih bertanggungjawab.

Cadangan itu bukan bererti mahu menahan atau menapis maklumat yang disebarkan melalui internet, katanya seperti dilaporkan Bernama.

"Sebaliknya ini bagi memastikan perlu ada sikap tanggungjawab di antara hak asasi manusia dan melindungi kepentingan awam selaras dengan undang-undang antarabangsa," belia dipetik sebagai berkata oleh agensi berita nasional itu.

Datuk Seri Dr Rais Yatim akan menghadiri persidangan itu bagi mewakili Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang sedang menghadiri Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM) di Perth, Australia.

Persidangan London selama dua hari yang akan dihoskan oleh Setiausaha Negara bagi Hal Ehwal Luar dan Komanwel British William Hague, akan membabitkan dialog yang lebih fokus dan inklusif di kalangan pemain utama ruang siber dari seluruh dunia termasuk daripada kerajaan, industri dan masyarakat sivil.

Ia berobjektif untuk membangunkan persefahaman kolektif mengenai bagaimana untuk melindungi dan memelihara peluang-peluang yang banyak yang ditawarkan oleh pembangunan ruang siber.

Persidangan akan menumpukan pada lima tema: pertumbuhan ekonomi dan pembangunan; faedah sosial; jenayah siber; akses selamat dan bolehpercaya; dan keselamatan antarabangsa.

Menteri sedih piket pekerja 3 Nov

Posted: 30 Oct 2011 06:44 AM PDT

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S Subramaniam melahirkan rasa sedih terhadap tindakan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang mahu meneruskan piket pada 3 November ini bagi membantah cadangan pindaan Akta Kerja 1955.

"Saya telah beberapa kali memberi penjelasan tentang cadangan ini termasuk semasa menggulung perbahasan di Parlimen baru-baru ini dan saya juga telah mengadakan pertemuan dengan pemimpin MTUC peringkat tinggi minggu lalu.

"Mereka telah bersetuju dengan cadangan saya supaya diwujudkan sebuah jawatankuasa membabitkan kerajaan, majikan dan pekerja untuk menentukan hak pekerja terbela," beliau dipetik sebagai berkata oleh Bernama.

Agensi berita nasional itu melaporkan Subramaniam sebagai berkata, perkara itu telah dipraktikkan di kebanyakan negara dan berjaya menyelesaikan masalah antara pekerja dan majikan.

Katanya tujuan kerajaan meminda akta itu adalah murni iaitu untuk memastikan hak pekerja terjamin dan terkawal dan mereka tidak lagi berada dalam kesulitan.

Koh nafi akan cabar Guan Eng dalam PRU

Posted: 30 Oct 2011 06:43 AM PDT

MALAYSIA KINI

Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon hari ini menafikan bahawa beliau ada ditemu bual oleh blogger yang memuatkan artikel dalam sebuah laman blog yang menyebut bahawa beliau bersedia mencabar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guang Eng pada pilihan raya umum akan datang.

Sambil menepis laporan itu Koh menyifatkan penulis blog sebagai golongan yang suka menulis apa sahaja walaupun ia tidak benar.

Beliau berkata penulis blog menulis apa sahaja yang dikehendaki dan ada juga blog-blog lain yang menulis pelbagai perkara mengenai dirinya.

"Saya tidak akan memberikan komen berdasarkan hanya satu penulisan di blog, mereka boleh kata apa sahaja yang mereka mahu...ada juga beberapa blog yang menulis pelbagai perkara lain berkaitan diri saya.

"Setiausaha Akhbar saya sudah pun menafikannya, saya tidak pernah ditemu bual oleh mana-mana blogger... jadi bagaimana mereka boleh menyebut saya yang bercakap," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Rumah Terbuka Deepavali Parti Gerakan di Menara PGRM di Cheras dekat Kuala Lumpur hari ini.

Koh yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri diminta mengulas tulisan dalam blog PapaGomo yang menyebut bahawa beliau bersedia mencabar Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng di mana-mana kawasan untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang.

Dalam entri bertajuk 'Koh Tsu Koon Cabar Lim Guan Eng Satu Lawan Satu' itu, Koh dipetik sebagai berkata "Saya secara peribadi berhasrat bertanding menentang Lim Guang Eng tidak kira di mana kerusi yang beliau akan tandingi di Pulau Pinang.

Menurut entri di blog itu lagi, Koh didakwa sudah pun menyampaikan hasratnya bertanding pada PRU ke-13 itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) dan juga kepada seluruh kepimpinan Gerakan.

Kira-kira 3,000 orang hadir pada rumah terbuka di ibu pejabat itu yang turut dihadiri Naib Presiden Gerakan A Kohillan Pillay.-- Bernama

Pandang Timur: Saya buat keputusan betul, kata Dr M

Posted: 30 Oct 2011 06:41 AM PDT

MALAYSIA KINI

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Malaysia dan negara-negara Islam yang lain seharusnya memandang ke arah negara-negara Timur yang lain dan bukannya Barat sebagai model untuk pembangunan mereka.

Beliau berkata yang beliau percaya telah membuat keputusan yang betul dalam memperkenalkan dasar "Pandang ke Timur" iaitu mencontohi etika kerja dan teknik-teknik perniagaan dari Jepun dan Korea Selatan dalam tempoh beliau sebagai perdana menteri.

"Pada masa ini, terdapat banyak sangat masalah dengan negara-negara Barat. Masalah di Barat ialah mereka telah meminjam terlalu banyak dan tidak boleh membayar semula. Kita tidak boleh ada negara macam itu untuk dijadikan model.

"Jika kita lihat negara-negara seperti Korea Selatan, Jepun dan China di Timur ... China ada rizab bernilai US$3.2 trilion. Mereka berenang dalam lautan duit. Korea boleh hasilkan produk utama yang lebih baik daripada yang dihasilkan oleh negara-negara di Barat.

"Jepun, yang kita tahu, ialah negara yang kalah dalam peperangan ... musnah sepenuhnya tetapi kembali membina semula negaranya sendiri, dan menjadi ekonomi kedua terbesar di dunia. Jika kita mahu tiru atau belajar sesuatu, belajar dari kejayaan orang lain, bukan daripada kegagalan," kata beliau ketika sesi soal-jawab di Persidangan Antarabangsa Kewangan dan Ekonomi Islam Langkawi yang ketiga (LIFE 3) di Langkawi.

Persidangan tiga hari itu, bermula semalam.

Dr Mahathir berkata seseorang itu tidak boleh banyak belajar dari Barat kerana ia satu kegagalan yang total.

"Jadi, kita perlu terus memandang ke Timur dan bukan ke Barat. Barat kini menuju ke arah muflis," kata beliau.

Beliau juga berkata secara peribadi, beliau menentang sosialisme kerana ia akan menjadikan semua orang miskin.

"Untuk kapitalisme, ia adalah cara untuk memakmurkan negara. Jika kita lihat sekitar kita, negara-negara kapitalisme tampak amat kaya, malah, pekerja mereka boleh memandu kereta besar. Tetapi, sudah pasti kita akan menjadi tamak ...mahukan lebih banyak wang tanpa memikirkan akibatnya.

"Mereka meminjam dan terus meminjam sehingga mereka tidak mampu bayar dan muflis. Sifat tamak akan menyebabkan ini semua. Hari ini, kita melihat kegagalan negara di dunia maju," kata Dr Mahathir.-- Bernama

Bahas kebebasan maklumat PP dijangka panas

Posted: 30 Oct 2011 06:40 AM PDT

Susan Loone
Bacaan kali kedua rang undang-undang kebebasan maklumat dijangka dipanaskan oleh wakil BN dan Pakatan Rakyat dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang Jumaat ini.

NONESebahagian cadangan dalam rang undang-undang itu telah ditolak NGO dan parti politik yang memberikan pandangan dalam pertemuan dengan jawatankuasa terpilih yang dipengerusikan oleh ADUN Dato Keramat Jagdeep Singh Deo (kanan).

Difahamkan ADUN Seberang Jaya Arif Mohd Shah dan dua lagi ADUN BN yang juga anggota jawatankuasa itu tidak hadir semasa sesi berlangsung.

Bercakap dalam pertemuan itu, wakil MCA berkata mereka menolak rang undang-undang itu kerana bertentangan dengan Akta Rahsia Rasmi.

GERAKAN pula menyatakan kekecewaannya kerana ia akan memberika kuasa terlalu besar kepada kerajaan negeri untuk melantik pegawai maklumat atau anggota jawatankuasa rayuan untuk berurusan dengan pemohonnya.

Ketua Biro latihan dan pendidikan parti itu Rowena Yam berkata, tiada pembahagian kuasa antara pihak legislatif dan pentadbiran.

"Bagaimana dengan semakan kehakiman untuk mereka yang tidak puas hati dengan hasil permohonan mereka?" soanya dalam forum pengalaman Pulau Pinang dalam memperkenalkan enakmen itu malam tadi.

Adakah bintang Michelle Yeoh akan bersinar buat MCA di Perak?

Posted: 29 Oct 2011 05:45 PM PDT

Melissa Lee, Malaysia Chronicle

Apapun alasan yang akan diberikan oleh Michelle Yeoh, bintang Hollywood kelahiran Malaysia itu untuk bersara dari dunia bergemerlapan antarabangsa kepada adegan politik tempatan, beliau mungkin akan terlibat dengan BN dan MCA khususnya.

"Sesiapapun boleh menyertai politik jika orang itu mempunyai komitmen untuk berkhidmat dengan masyarakat. Tetapi, Michelle Yeoh akan menyertai MCA sekiranya beliau memilih politik. Beliau ialah penyokong tegar BN kerana bapanya Yeok Kian Geik merupakan pengerusi MCA Perak sebelum ini. Beliau turut bergambar sebagai 'ratu' BN semasa pilihanraya yang lalu menuntut rakyat mengundi BN. "Saya ragu tentang kelayakannya kerana beliau tidak pernah tidak-berpihak (imparsial) selama ini," ujar Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming kepada Malaysia Chronicle.

Bukan ikon demokrasi, bukan pejuang pembebasan

Berita ini mungkin bukan sesuatu yang mengejutkan buat mereka-mereka yang arif tentang cerita-cerita di Ipoh, tanah kelahiran Michelle. Namun ini tidak akan menyekat peminatnya dari merasa kesal. Dengan menggunakan prinsip kira-kira yang sama, ianya agak sukar untuk orang Cina mengundi MCA jika beliau menyertai parti itu atau sekali lagi mengambil tempat sebagai 'duta' menjelang pilihanraya umum ke-13, diramalkan berlangsung dalam beberapa bulan terdekat ini.

Namun begitu, berita bintang Hollywood kelahiran negara ini terus mengundang daya tarikan apabila akhbar the Star milik MCA menulis artikel pendek, mengalu-alukan penyertaannya dalam politik.

Memetik sina.com, artikel itu menulis yang Michelle "akan membuat keputusan yang serius menyertai arena politik Malaysia menjelang pilihanraya umum kelak". Namun, beliau tidak dapat dihubungi untuk kepastian berita itu tetapi ibu-bapanya memberik reaksi terkejut tentang berita itu.

"Saya dengar berita itu dari seorang kawan. Saya agak terhibur. Saya tidak tahu macam mana cerita itu wujud. Anak saya tidak pernah membincangkan soal politik dengan saya," ibu bintang itu berkata sambil tertawa.

Di usia 49 tahun, Michelle mencuba bakatnya sebagai pelakon di kota Hong Kong dalam sebuah filem kung-fu sebelum dipanggil Hollywood untuk watak utama film popular antarabangsa Crouching Tiger, Hidden Dragon. Ironisnya, watak filem terbaru lakonannya sebagai ikon demokrasi Myanmar iaitu Aung San Suu Kyi – bercanggah dengan kedudukan dan cara hidupnya yang agak bermegah-megahan.

Soi Lek mahu ke Perak

Samada MCA yang sedang tenat ini berjaya memujuk Michelle masuk dunia politik atau tidak, parti itu telah menggunakan segala cara untuk memenangi beberapa kerusi di Perak untuk dilihat kemas oleh Perdana Menteri Najib Razak dan parti UMNO pimpinannya.

Presiden MCA, Chua Soi Lek juga dikatakan mahu bertanding di Perak. Soi Lek bukanlah seorang bintang Hollywood seperti Michelle tetapi beliau turut 'berlakon' dalam adegan lucah.

Dan lagi, tidak seperti Michelle, Soi Lek mungkin selamat sekiranya beliau bertanding di kawasan kuat UMNO di mana majoritinya orang Melayu berbanding dengan kawasan Cina di mana beliau tidak popular.

Bukan sahaja semua orang Cina negeri Perak marah dengan Najib kerana taktik jahat merampas Perak dari Pembangkang tetapi juga kerana perselisihan dengan Istana atas isu yang sama, ini ditambah lagi dengan Soi Lek yang terpalit skandal seks.

Oleh kerana video skandal seksnya muncul pada tahun 2007, mereka tahu yang beliau sangat terdedah kepada serangan dan tidak mungkin boleh bangun melawan untuk UMNO kalau untuk diri sendiri pun sudah agak susah.

"Beliau pasti akan dimalukan oleh pengundi Perak. Datang dan cubalah bertanding di Tanjung Malim atau gopeng," cabar Nizar yang merujuk kepada dua kawasan kuat Pembangkang di negeri itu.

"Chua Soi Lek ialah masalah besar MCA. Beliau hanya menguasai 39% sokongan dari dalam parti apabila beliau dilantik sebagai presiden tahun 2010. Ia amat diketahui ramai yang skandal seksnya tidak akan membantu parti itu. Kita serahkan kepada rakyat negeri Perak untuk menentukan, tetapi Chua sedang menguji moral masyarakat dan kita ramalkan pengundi akan menolak beliau," ujar Kor Ming.- Malaysia Chronicle

Apakah harga emas kembali naik?

Posted: 29 Oct 2011 05:39 PM PDT

Sam Chee Kong, Malaysia Chronicle


Sejak berabad lamanya, emas telah dikenali sebagai satu cara menonjolkan kekayaan seseorang dan memainkan peranan penting dalam jual-beli kuasa. Semasa tamadun pemerintahan Mesir dan Yunani lagi, emas digunakan bukan hanya untuk tujuan kecantikkan, tetapi juga sebagai cara berjual-beli dan sebagai satu kuasa mengubah nasib seseorang itu. Namun begitu, apa sahaja yang mempunyai nilai ke atasnya, pasti akan ada mekanisme jatuh-bangun nilainya.

Pasaran emas dilihat stabil baru-baru ini sejak diniagakan pada bulan Ogos iaitu setinggi $1927 dan serendah $1529 pada 16 September lalu. Kemeruapan petunjuk VIX dikatakan sebagai punca penstabilan hasil bumi itu. Di dalam artikel terdahulu kami, kami ada menyarankan penjualan di bulan Ogos selepas sedikit gencatan di dalam harga Emas. Jadi ke mana kita sekarang?

Mengambil kedua-dua pandangan terkini politik dan ekonomi di serata dunia, kami telah sampai kepada satu rumusan yang masa untuk memberikan keyakinan terhadap Emas sudah menyinar. Masa untuk berkeyakinan pada Emas pada masa ini adalah berasaskan alasan-alasan fundamental dan teknikal.

Secara fundamentalnya, ada banyak sebab kenapa harga Emas akan melonjak naik.

Pertama, kehendak untuk Emas di Asia akan melonjak kerana kita sudah samapi ke penghujung tahun dengan pelbagai perayaan-perayaan semua kaum dan bangsa yang akan tiba. Untuk kaum india, pesta Cahaya atau 'Deepavali' yang berlangsung pada 26 Oktober. Secara tradisinya, masyarakat India akan berbelanja membeli barangan kemas samada untuk dipakai sendiri atau sebagai hadiah untuk sanak-saudara dan kerana itulah harga emas melonjak naik. Menurut Srivanesan, wakil Persatuan Peniaga-peniaga Emas India, kehendak pada Emas ketika musim perayaan, biasanya 'meningkat lebih dari 30%'.

Menjelang bulan November dan Disember, musim orang berkahwin akan tiba di serata Asia. Masyarakat Islam di Asia Tenggara kebiasaannya akan mengadakan majlis perkahwinan sewaktu musim cuti sekolah panjang. Tidak seperti masyarakat Cina atau India yang memilih untuk perkahwinan mereka diadakan mengikut ketetapan Feng Shui dan Vaastu Sastra (Feng shui versi India), masyarakat Melayu biasanya memilih melangsungkan perkahwinan sewaktu musim cuti kerana ia adalah waktu di mana semua orang sedang bercuti dan sanak-saudara dapat menghulurkan bantuan yang diperlukan.

Selain itu, kemunculan Tahun Baru Cina adalah antara alasan terhadap permintaan Emas yang tinggi. Secara tradisinya, keluarga orang Cina akan membeli emas samada untuk diri sendiri atau sebagai hadiah untuk yang tercinta semasa musim perayaan. Tukang emas akan turut mengeluarkan edisi khas kerja tangan mereka atau koleksi terhad mengikut perkiraan zodiak untuk tahun itu. Tambahan pula, bulan Disember dan Januari ini dikatakan sebagai bulan istimewa untuk melangsungkan perkahwinan dalam masyarakat Cina, maka itu kehendak untuk Emas meningkat.

Kedua, membuat pelaburan atas Emas semakin mendapat tempat kebanyakan generasi muda. Emas menjadi pilihan utama untuk barangan kemas berbanding berlian atau batu-batu berharga seperti nilam, zamrud dan sebagainya kerana nilai emas yang agak stabil. Tambahan lagi, kerana kejituan memasar dan mengajar tentang pelaburan Emas oleh kerajaan-kerajaan di benua Asia, pelaburan berbentuk syiling jongkong emas meningkat beberapa kali ganda. Lawatan di beberapa buah bank di Malaysia menunjukkan yang syiling Kijang Emas tidak kedapatan kerana permintaannya yang tinggi.

Merentasi Laut Cina Selatan, China telah memperkenalkan mesin Mengeluar Emas pada 1 Oktober yang lalu, menyertai negara-negara seperti Amerika, Jerman, Itali dan Arab Emiriyah dalam menganjurkan mesin ATM yang mengeluarkan syiling dan jongkong Emas. Orang awam kini boleh membeli syiling emas terdaftardari mesin itu menggunakan kad kredit dan wang kertas. Kerajaan China sangat berminat mempromosikan penjualan emas di dalam negaranya dan kesungguhannya membuahkan hasil dengan meningkatan terhadap emas meningkat kepada 27% tahun sebelumnya. Untuk memenuhi kehendak permintaan emas yang tinggi itu, kerajaan China merancang untuk menyediakan 2,000 lagi mesin ATM Mengeluar Emas di seluruh negara mulai tahun hadapan.

Laporan Majlis Emas Dunia pada bulan Mei tahun ini menunjukkan yang China telah mengambil-alih tempat India dalam penggunaan emas terbesar, menggunakan sekitar 91 tan sumber bumi itu iaitu peningkatan 21% dari tahun ke tahun.

Ketiga, nisbah Emas kepada pertukaran mata wang asing di negara-negara Asia sangat rendah berbandaing di negara-negara Barat. Jika kita melihat carta tahun 2010 Majlis Emas Dunia untuk bulan Disember bagi simpanan Emas/Matawang, pemegang terbesar emas dan matawang ialah negara Zon Kesatuan Eropah dan Amerika.

Carta Emas/Matawang mengikut Negara

Portugis 81.1 % 421

Yunani 78.1 % 111

Amerika 74.7 % 8133

Jerman 71.7 % 3401

Itali 71.4 % 2451

Peranchis 66.1 % 2435

India 8.1 % 614

Jepun 3.0 % 765

China 1.7 % 1054

Malaysia 1.5 % 36

Korea Selatan 0.2 % 14

Kita akan dapat perhatikan bahawa negara-negara Asia mempunyai nisbah Emas/Matawang yang rendah walaupun China, India dan Jepun mempunyai simpanan emas terbesar di dunia. Apa makna kenyataan ini? Secara mudah, ia memberitahu kita yang ban-bank pusat di Asia sedang berbelanja membeli emas untuk meningkatkan nisbah Emas/Matawang mereka.

Dengan simpanan matawang China yang berdiri pada angka $3.2 trilion, diikuti Jepun pada angka $1.1 trilion dan India pada angka $311 bilion, akan berlaku banyak pembelian emas diantara mereka dalam bulan-bulan dan tahun mendatang. Bila bank-bank pusat mula aktif membeli emas, ia akan menyebabkan kejutan membeli emas mengakibatkan harganya melonjak mendadak. Harga penemuan emas boleh berlaku dalam masa beberapa hari tidak seperti pembelian rumah di mana ia boleh mengambil masa yang agak lama.

Catatan-catatan yang disediakan oleh Majlis Emas Dunia mungkin tidak cukup untuk menyatakan gambaran sebenar Emas oleh bank-bank pusat seluruh dunia. China boleh sahaja mempunyai lebih dari 1053 tan seperti yang dilaporkan kerana terdapat satu penurunan signifikan dalam eksport Emas dari China di dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Apa yang perlu kita ketahui ialah, bank-bank pusat mungkin menjadi salah satu entiti yang menguasai perdagangan Emas selama ini. Mereka telah memanipulasi pasaran emas melalui taktik "Pump and Dump" dan juga menguasai harga emas melalui pertukaran asing seperti SGE dan CME dengan menaikkan marjinnya. Bila harga jatuh, mereka akan bergegas secara senyap mengumpul emas untuk disimpan di dalam gedung kebal seperti yang berlaku sekarang. Dan untuk negara-negara Barat seperti Amerika dan Eropah, jika teori 'Gedung Kebal Kosong' digunapakai, maka mereka mungkin menguasai sedikit sahaja emas berbanding apa yang dilaporkan, egala-galanya akan terjawab

Keempat, harga Emas akan sentiasa di sokong selagi hutang belum dibayar dan kadar inflasi masih tinggi. Menurut GAO, setakat ini, FED telah menyediakan lebih dari $16 trilion cagaran kepada bank-bank. Ia diketahui umum yang hutang tidak boleh diperangi dengan lebih banyak hutang dan dengan pencetakan wang kertas untuk mencagar bank-bank besar yang hampir muflis, kerana ia hanya akan mengakibatkan kenaikan inflasi untuk harga barang dan perkhidmatan.

Dengan kadar inflasi yang meningkat sebanyak 9% di India dan 6% di China, dan inflasi makanan meningkat kepada lebih dari 10%, tiada alsan kenapa harga Emas akan jatuh. Ini kerana Emas akan sentiasa menjadi batas memerangi inflasi dan kejhendak keatasnya akan sentiasa ada pada waktu-waktu susah ini.

Kelima ialah faktor China di mana negara itu senyap-senyap mengumpul emas sejak beberapa tahun ini. Menurut Wikileaks:

"China telah meningkatkan simpanan emasnya sebagai jalan membunuh dua ekor burung dengan seketul batu"

"Radio Antarabangsa China menaja akhbar World News Journal (Shijie Xinwenbao)(04/28): Menurut Pentadbiran Kebangsaan Pertukaran Matawang Asing China, simpanan emas sudah meningkat. Ketika ini, majoriti simpanan emas itu terletak di Amerika dan negara-negara Eropah. Amerika dan Eropah sentiasa menyembunyikan harga emas yang meningkat. Mereka mahu melemahkan fungsi emas sebagai bentuk matawang simpanan. Mereka tidak mau melihat negara-negara lain memilih menggunakan emas selain daripada dolar Amerika dan Euro. Sesungguhnya, menyembunyikan harga emas memberi keuntungan kepada Amerika dalam mengimbangi matawang dolarnya sebagai matawang simpanan antarabangsa. Peningkatan simpanan emas China akan menjadi satu contoh diikuti negara-negara lain kea rah menyimpan lebih banyak emas. Simpanan emas terbesar juga sangat menguntungkan penggunaan matawang RMB di peringkat antarabangsa."

Jadi, sudah pastilah aka nada permintaan yang kuat untuk emas dari pihak berkuasa China di dalam bulan-bulan mendatang takala menyediakan sokongan untuk harga emas.

Keenam, sekelompok pelabur yang sering diketepikan kekuatannya ialah industri dana. Industri dana menguasai hampir kesemua kekayaan di dunia, melalui perdagangan hedge fund, sovereign wealth, syarikat-syarikat insuran, dana dagangan bersama, dana pesara dan lain-lain lagi. Ia dianggarkan menguasai sekitar $31 trilion asset iaitu dua kali ganda KDNK negara Amerika iaitu $14 trilion. Ia juga dianggarkan yang industri dana memegang kurang dari 0.15% asset emas yang membawa kepada jumlah $46.5 bilion.

Apa akan terjadi sekiranya industri dana menyedari yang mereka tidak diperdagangkan di dalam emas? Terutamanya, jika krisis kewangan di Eropah menjadi samkin buruk, dan para kreditor meminta Pemegang Kunci Wang Negara (Treasurer) melangsaikan semua pinjaman, dan jika bon dan stok menghasilakn kurang dari apa yang diramalkan dan sebagainya. Apa yang akan terjadi sekiranya pengarah-pengarah industri dana ini memilih untuk meningkatkan penerimaan mereka terhadap emas sebanyak 0.15%? Ini akan mewakili $46.5 bilion lagi dana mentah siap untuk dijual-beli. Bayangkan apakah kesannya terhadap harga emas? Saya yakin dalam masa dua setahun atau dua tahun lagi, kita akan katakana yang harga $2000 untuk emas masih murah.

Akhir sekali, dari perspektif teknikal, Emas sejak bulan Ogos yang lalu telah dikonsolidasi untuk beberapa bulan terdahulu dan pasaran nampaknya mempunyai dokongan yang kuat pada angka 1600. Ia mulai stabil pada angka 1600 – 1650 dan dengan pengecutan Bollinger Bands, sepertinya akan berlaku penceraian dari itu.- Malaysia Chronicle

IRDA Belanja RM4 Bilion Untuk Projek Pembangunan Di Iskandar Malaysia

Posted: 29 Oct 2011 05:10 PM PDT

ANTARA POS

Post Pic

JOHOR BAHARU : Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar telah membelanjakan RM4 bilion bagi melaksanakan projek pembangunan rakyat dan pemuliharaan alam sekitar di Iskandar Malaysia. Ketua Pegawai Eksekutifnya Ismail Ibrahim berkata antara yang dilaksanakan ialah projek perumahan rakyat, tebatan banjir, pembersihan sungai dan infrastruktur seperti pembinaan lebuh raya.

"Kesemua projek ini adalah demi memastikan masyarakat khususnya di Iskandar Malaysia, dapat hidup dengan selesa dengan prasarana dan kemudahan yang disediakan," katanya kepada pemberita selepas meninjau tiga persimpangan bertingkat di sekitar bandar raya ini hari ini.

Sementara itu, Ismail berkata apabila dibuka kelak, persimpangan bertingkat di Indahpura, Bukit Indah dan Jalan Abu Bakar itu dijangka dapat melancarkan lagi aliran trafik di ketiga-tiga kawasan berkenaan.

Katanya persimpangan Indahpura di Kulaijaya dijangka dibuka sebelum Aidiladha sebaik sahaja mendapat kelulusan daripada Lembaga Lebuhraya Malaysia.

"Melalui persimpangan baru ini, pengguna hanya mengambil masa kira-kira 20 minit untuk pergi ke Johor Premium Outlet melalui Jalan Skudai-PLUS-Link Kedua berbanding 40 minit melalui Jalan Skudai-Senai-Bandar Indahpura," katanya.

Ismail berkata bagi persimpangan Bukit Indah dan Taman Tema 1 yang akan dibuka pada suku pertama tahun depan, ia menghubungkan bandar raya ini dengan Horizon Hill di Nusajaya melalui Lebuhraya Pesisir Pantai.

Apabila dibuka kelak, tempoh perjalanan dati Horizon Hills ke bandar raya ini hanya selama 15 minit berbanding 25 minit jika menggunakan laluan sekarang iaitu Jalan Skudai melalui Taman Perling dan Link Kedua.

Sementara itu, persimpangan di Jalan Abu Bakar menghala ke Bangunan Sultan Iskandar melalui Jalan Lingkaran Dalam kini telah dibuka sebahagian daripadanya, kata beliau.-Bernama

PAS ada 500 cyber troopers?

Posted: 29 Oct 2011 04:56 PM PDT

SIASAH DAILY


Pada 22 Oktober lalu, PAS mengadakan konvensyen media baharu dan teknologi maklumat di Taman Melewar, Gombak.

Laporan sebuah portal berita, yang tidak tepat dan memperbesarkan program itu memberi gambaran PAS sedang menyediakan 500 tentera siber untuk melawan kebangkitan tentera siber Umno.

Dalam suasana menjelang pilihan raya umum kini, berita seperti ini mudah untuk diperbesarkan, dan dilihat sebagai lebih besar berbanding apa yang sebenarnya.

Program tersebut lebih kepada persiapan melibatkan pekerja-pekerja teknologi maklumat bersifat teknikal berbanding penulis atau pengendali blog seperti yang digambarkan oleh laporan portal tersebut.

Blog-blog Umno mengulangi apa yang disebut oleh laporan portal itu, yang PAS sedang mempersiapkan 500 tentera siber melawan jentera media baharu Umno yang kini menguasai dunia blog politik tempatan.

Laporan itu sebenarnya mendedahkan sesuatu yang sukar diterima dan dilaksanakan, yakni jumlah tentera siber sehingga mencapai 500 orang.

Sekiranya diperhatikan dunia siber sejak seminggu lepas, belum kelihatan apa yang digembar-gemburkan itu. Sekiranya 500 tentera siber itu sudah bergerak, akan dapat dirasai pergerakan mereka itu,kerana 500 ialah angka yang besar.

Malah, sekiranya jumlah sebenar - jika ada tentera siber ini - jauh lebih kecil, misalnya 100, pergerakannya tetap akan dapat dirasai.

Hakikatnya, tentera siber PAS masih lagi bukan seperti yang dilaksanakan oleh Umno, dengan sekumpulan penulis blog yang didedikasikan untuk bergerak di barisan hadapan perang siber.

Selain media rasmi parti, perang siber PAS dilaksanakan secara sukarela oleh aktivis parti dan penyokong melalui blog dan media sosial seperti Facebook.

Mungkin disebabkan sifat sebagai parti pembangkang, tentera siber PAS masih bergerak secara bebas dan bersendirian tanpa sebarang usaha konkrit untuk menyusun gerakan mereka secara sistematik.

Dr Burhanuddin al-Helmy pejuang kemerdekaan yang dilupakan?

Posted: 29 Oct 2011 04:50 PM PDT

Oleh al_madd

SELEPAS Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu membangkitkan isu Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan, seluruh negara gegak gempita membahaskan isu menulis kembali sejarah kemerdekaan negara.

Maka timbul pula idea, kononnya Malaya-Tanah Melayu tidak pernah dijajah.Idea ini seolah-oleh mahu menutup peranan golongan kiri yang bangkit menyedarkan rakyat menuntut kemerdekaan dari penjajah British.

Antara tokoh yang cuba diselindungkan Umno- BN dalam membingkiskan tentang sejarah Malaya- Tanah melayu ialah Dr Burhanuddin Al-Helmy.

Perjalanan hayat Dr Burhanuddin ada dicatatkan sebahagian kecil daripada tulisan Dr Ismail Said, Dr Burhanuddin al-Helmy: Pejuang Melayu Sejati, (Karisma, 2008) dan Tesis Ijazah Doktor Falsafahnya di Universiti Sains Malaysia (USM) pada tahun 2008 yang memfokuskan kepada kajian tokoh-tokoh yang menggerakkan Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Berikut adalah sebahagian kecil kisah Dr Burhanuddin yang diselitkan Dr Ismail Said melalui kajiannya. Dr Burhanuddin al-Helmy adalah pejuang kemerdekaan yang juga Presiden PAS ketiga


Oleh DR ISMAIL SAID

DR BURHANUDDIN ALHELMY adalah pemimpin ketiga PAS selepas Tuan Haji Ahmad Fuad Hassan dan Dr Abbas Alias. Beliau dilahirkan di Changkat Tualang, Perak pada 29 Ogos 1911.

Bapa beliau bernama Haji Muhammad Nor dikatakan keturunan seorang bangsawan dari Sumatera. Seorang yang alim, petani dan juga ahli tasawuf.

Beliau datang ke Tanah Melayu pada tahun 1908 dalam perjalanan pulang dari Makkah.

Haji Muhammad Nor tinggal beberapa tahun di Makkah untuk mendalami ilmu agama dan mempelajari al-Quran. Ketika tiba di Changkat Tualang, beliau baru berusia 18 tahun.

Bapa Dr Burhanuddin al- Helmy dikenang sebagai seorang yang tidak mementingkan kebendaan, tidak mementingkan kesenangan dunia, seorang yang sentiasa senyum dan tidak mudah marah sehinggakan beliau digelar 'Abi Halim' oleh sesetengah rakannya.

Mengambil sempena gelaran ini jugalah Dr Burhanuddin menggunakan 'Al-Hulaimi' yang kemudiannya dipopularkan umum menjadi Al-Helmy yang bermakna orang yang tidak pemarah.

Sifat sebagai seorang yang sabar, tidak pemarah, lemah lembut ini diakui oleh sahabatsahabat yang dekat dengan beliau.

Dr Burhanuddin al-Helmy juga seorang pemimpin yang senang untuk didampingi oleh sesiapa sahaja malah beliau juga seorang yang mudah mendampingi orang lain, beliau tidak suka menghampakan orang yang mengharapkan bantuan atau khidmatnya.

Walaupun Dr Burhanuddin al-Helmy seorang yang jujur dan mudah didampingi oleh ahli dan rakyat, namun beliau bukanlah seorang yang mudah dipermainmainkan, hatinya cukup keras walaupun orangnya tampak lembut.

Dengan lain perkataan ada masa dan tempatnya Dr Burhanuddin al-Helmy boleh dipengaruhi dan ada masa dan tempatnya pula dia tidak boleh dipengaruhi oleh sesiapa.

Dalam peristiwa penggubalan Perlembagaan Rakyat, soal kerakyatan di mana All Malayan Council of Joint Action (AMCJA) mahukan kerakyatan berdasarkan tempat lahir atau jus soli sedangkan Pusat Tenaga Rakyat (PUTERA) keberatan menerima kerakyatan cara ini, perbalahan juga berlaku dalam soal nama kerakyatan, AMCJA mahukan kerakyatan yang bernama 'Malayan' sedangkan PUTERA dengan dijuarai Dr Burhanuddin al-Helmy mahukan kerakyatan yang bernama 'Melayu'.

Dalam hal ini Dr Burhanuddin al-Helmy tetap dengan pendiriannya sehingga memaksa Ahmad Boestamam menggunakan kebijaksanaannya menyelesaikan masalah ini bagi menjayakan Perlembagaan Rakyat.

Dr Burhanuddin al-Helmy ialah seorang yang benar-benar alim dalam ilmu dan bidang agama Islam. Ketinggian ilmunya memang suka hendak ditandingi.

Beliau menguasai semua pelat bahasa Arab yang berlainan itu. Malah, beliau juga seorang ahli tafsir al-Quran dan al-Hadis yang ulung dan menguasai nahu saraf dan segala yang berhubung dengan sastera Arab.

Selain itu beliau juga boleh bertutur dan menulis dengan fasih dan baik dalam bahasa Urdu, Belanda, Inggeris, Perancis dan Jerman. Ertinya beliau berkebolehan menguasai tujuh bahasa besar dunia.

Dr Burhanuddin al-Helmy dalam perjuangannya sebelum memasuki PAS sentiasa membimbing ahli-ahlinya supaya berusaha dengan tekun kerana berusaha itulah yang menentukan nasib diri dan kaum mereka akan berubah, beliau sering memberi tazkirah kepada mereka dengan memperdengarkan ayat-ayat al- Quran yang sesuai sebagai penguat semangat perjuangan.

Ibu Dr Burhanuddin al-Helmy, Sharifah Zaharah binti Habib Othman pula berketurunan Arab yang berhijrah ke Perak dari Melaka. Penghijrahan ini kerana ingin mencari rezeki yang lebih di samping mencari tempat tinggal yang tenteram.

Perkahwinannya dengan Haji Mohamad Noor diuruskan oleh keluarga. Dr Burhanuddin al- Helmy mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu di Behrang Ulu dan kemudian di Bakap sehingga darjah tiga.

Pada sebelah petangnya, Dr Burhanuddin al-Helmy mengikuti kelas al-Quran dan agama. Pada waktu lapang, Dr Burhanuddin al-Helmy belajar ilmu perubatan Melayu seperti jampi-jampi dan mantera daripada seorang datuk saudaranya.

Dr Burhanuddin al-Helmy dikatakan menyalin bahan-bahan ramuan untuk ubatan-ubatan Melayu itu.

Selepas bersekolah di Bakap, beliau berpindah pula ke sekolah di Kota Bahru (Perak) dan mula menceburkan diri dalam bidang penulisan dengan menerbitkan akhbar mingguan iaitu Berita Minggu yang menyiarkan beritaberita di dalam dan di sekitar kampungnya.

Pada tahun 1924, setelah tamat sekolah Melayu, Dr Burhanuddin al-Helmy dihantar oleh bapanya ke Sungai Jambu, Sumatera untuk mendapatkan pendidikan Islam di sana. Selama dua tahun di sana beliau dikatakan dididik dan dipengaruhi oleh guru-guru dan ajaran-ajaran Kaum Muda.

Beliau kemudiannya tidak mahu meneruskan pengajian di sana kerana tidak setuju dengan cara pendidikan yang dijalankan di sekolah agama itu.

Sistem menadah tangan dan menghafal kitab yang sama tidak disukai oleh Dr Burhanuddin al-Helmy. Beliau lebih suka satu bentuk metodologi pengajaran dan pembelajaran yang bersifat perbincangan dan soal jawab antara guru dengan murid dilaksanakan.

Ini kerana, beliau mempunyai banya persoalan yang ingin dihuraikan. Beliau mempunyai sikap ingin tahu, tidak dapat berpuas hati dengan satu jawapan yang sangat kaku. Beliau tidak suka pemikirannya dikongkong.

Apabila berhenti dari sekolah di Sungai Jambu Sumatera, Dr Burhanuddin al-Helmy dihantar belajar oleh ayahnya di Pondok Pulau Pisang, Jitra, Kedah. Tuan guru pondok itu ialah Tuan Guru Haji Salleh Ismail iaitu sahabat kepada bapa Dr Burhanuddin al-Helmy.

Oleh kerana beliau berasakan cara pengajian dan sukatan pelajaran di pondok ini tidak memadai baginya, Dr Burhanuddin al-Helmy berpindah pula ke Madrasah al-Masyhur al- Islamiyyah, Pulau Pinang.

Di madrasah ini, Dr Burhanuddin al-Helmy belajar sehingga tamat Thanawi (menengah atas) pada tahun 1934. Satu hakikat yang tidak dapat disanggah di sini ialah, Dr. Burhanuddin al-Helmy telah dipengaruhi oleh pemikiran dan keperibadian politik Sheikh Abu Bakar al-Rafie iaitu Mudir madrasah, Haji Arshad al-Bawayih, seorang ahli tatabahasa bahasa Arab iaitu seorang dari golongan 'Kaum Muda' dan Ashiran Yaakob, seorang penulis yang turut serta dalam memperjuangkan nasib politik, ekonomi dan sosial orang Melayu.

Dr Burhanuddin al-Helmy kemudiannya ditawarkan biasiswa oleh hartawan-hartawan India Islam di Pulau Pinang untuk melawat dan meneruskan pengajian di India. Semasa di India, Dr Burhanuddin al-Helmy belajar bidang homeopati sehingga memperoleh ijazah homeopati.

Bidang ini telah dipelajarinya di Ismailiah Medical College.

Dr Burhanuddin al-Helmy juga mendapat kelulusan Doctor of Naturopathy dari School of Naturopathy, London secara ijazah luar kampus. Penganugerahan ijazah lain yang diperolehnya seperti Doctor of Divinity daripada International Academy Canada, kerana penglibatan luas beliau dalam bidang perubatan homeopati. Ini termasuk juga penganugerahan ijazah Doktor Falsafah.

Dr Burhanuddin al-Helmy juga dikatakan belajar di Aligarh Muslim University, India. Semasa dalam perantauan di negara orang inilah Dr Burhanuddin al-Helmy banyak belajar dan menerima pengalaman politik dari nasionalis-nasionalis luar negara.

Di India, beliau telah didedahkan dengan perjuangan Mahatma Gandhi menuntut pembebasan India daripada penjajahan British.

Beliau dikatakan menghadiri rapat umum dan ceramah-ceramah Mahatma Gandhi serta mengikuti pendapat Mahatma Gandhi yang menuntut kebebasan politik bagi India dan tidak menggalakkan kekerasan dan permusuhan dalam kalangan orang India. Semasa di India juga, Dr Burhanuddin al-Helmy terdedah dengan ajaran tasawuf Naqsyabandiah Semasa melawat Palestin, beliau telah melihat tindakan politik dan ketenteraan British mewujudkan sebuah negara Israel dengan menafikan hak politik bangsa dan negara Palestin. Dr Burhanuddin al-Helmy turut terlibat dalam perarakan menentang Perjanjian Balfour yang membentuk negara Israel.

Akibatnya beliau ditahan oleh British.

Pengalaman-pengalaman yang dikutip dari perantauan ini menjadi pedoman dan inspirasi perjuangan membebaskan negara daripada penjajahan kuasa barat. Bersama-sama dengan Ibrahim Haji Yaakob, Onan Siraj dan beberapa orang pemimpin KMM yang lain, Dr Burhanuddin al-Helmy telah menubuhkan Kesatuan Rakyat Indonesia Semenanjung (KRIS) pada Julai 1945.

Penubuhan KRIS digalakkan oleh pihak Jepun. Jepun sebenarnya telah menjanjikan kemerdekaan kepada Indonesia.

Justeru itu beberapa siri rundingan telah diadakan antara pihak Jepun dengan Soekarno. Dr Burhanuddin al-Helmy dan Ibrahim Yaakob ingin membawa Tanah Melayu merdeka bersama Indonesia apabila Jepun berundur nanti.

Atas matlamat inilah satu perundingan dan perbincangan telah diadakan antara brahim Yaakob dengan Soekarno dan Hatta di Taiping pada 12 dan 13 Ogos 1945. Soekarno dan Hatta pada ketika itu dalam perjalanan pulang dari Saigon setelah bertemu Field Marshall Terauchi, Pemerintah Tertinggi Tentera Jepun bagi Asia Tenggara. Usaha-usaha mencapai kemerdekaan dalam konsep Indonesia Raya ini telah dijalankan dengan digerakkan oleh Dr Burhanuddin al-Helmy.

Satu mesyuarat telah diadakan di Kuala Lumpur pada 15 dan 16 Ogos 1945 bagi merancang beberapa langkah yang patut dibuat bagi menentang kemasukan semula British ke Tanah Melayu.

Mesyuarat juga telah memutuskan sebuah kabinet akan dibentuk bagi negara merdeka tersebut dengan nama Malaya Demokratik Rakyat, di mana dalam kabinet ini Dr Burhanuddin al-Helmy juga dilantik sebagai anggota kabinet.

Mesyuarat juga membincangkan cara-cara bagi menggelak penguasaan Malayan People Anti Japanese Army (MPAJA) selepas pengunduran Jepun.30 Pada 17 Ogos 1945, atas arahan Ibrahim Yaakob satu perjumpaan dengan wakil-wakil pemuda KRIS telah diadakan di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Perjumpaan ini turut dihadiri Itagaki dan dua orang kawannya.

Pihak Jepun telah memberitahu rancangan untuk merdeka dalam Indonesia Raya tidak dapat dilaksanakan kerana penyerahan diri Jepun secara mendadak pada 15 Ogos 1945. Dengan itu usaha untuk mendapatkan kemerdekaan Tanah Melayu juga gagal.

Kegagalan ini sedikit menghampakan Dr Burhanuddin al-Helmy. Jika usaha ini berjaya kita mungkin dapat membayangkan Dr Burhanuddin al-Helmy akan menjadi Perdana Menteri Tanah Melayu yang pertama, seorang pemimpin yang menggabungjalinkan semangat kemelayuan, nasionalis tulen dan semangat keislaman.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT