Nuffnang

Pengikut

DUNIACACAMARBA

sumber :-

DUNIACACAMARBA


Budak Dibelasah Bapa di depan Orang Ramai. Mengapa?

Posted: 17 Aug 2011 08:34 AM PDT


Apa kesalahan budak ini? Menurut Shanghai Daily, budak ini dipukul teruk oleh ayahnya kerana mencuri wang sebanyak 300 yuan (sekitar RM130). Mengapa ayahnya begitu berang sehingga memukul anaknya yang berusia 12 tahun ini selama 30 minit? Untuk pengetahuan anda, duit 300 yuan itu adalah untuk sewa rumah keluarganya. Yang menyakitkan hati, duit itu disia-siakan untuk permainan video. Kejadian ini berlaku di kawasan Pudong di Shanghai, China pada hari Ahad lalu.


 Sebelum ini, seorang budak berusia 14 tahun diheret dalam keadaan bogel oleh ayahnya. Semuanya gara-gara si budak itu ingkar arahan ayahnya agar tidak bermain permainan video.


P/s: Dua-dua budak ini dibelasah kerana kemaruk/ketagih terhadap permainan video! Tiada bezanya dengan remaja di Malaysia.


Bekas Tentera Dakwa Pangkah Kertas Undi 'Sampai Lenguh'. Mengapa?

Posted: 17 Aug 2011 04:05 AM PDT

Saya petik:

[MK] Seorang bekas anggota tentera mendakwa, beliau telah menanda ribuan kertas undi pos semasa bertugas sebagai kerani tadbir ketika pilihan raya ketujuh dijalankan.

NONEKamarulzaman Ibrahim, 53, mendakwa beliau bersama beberapa lagi rakannya diarahkan supaya berbuat demikian oleh pegawai pemerintahnya.

Beliau (foto kanan) mendakwa berbuat demikian sepanjang tiga hari menjalankan tugas berkenaan di Kem Terendak, Melaka.

Beliau mendakwa telah menanda kertas undi berkenaan "sehingga lenguh tangan" dan turut menandatangan setiap borang yang dikepilkan bersama kertas undi tersebut.

Pendedahan berkenaan timbul selepas pemuda PAS membuat pendedahan sama selepas seorang anggota tentera mula membuka mulut berhubung dakwaan sama, awal bulan ini.

Bercakap dalam sidang media di ibu pejabat PAS hari ini, Kamarulzaman berkata, beliau berbuat demikian kerana "sekadar menurut perintah" sepanjang tempoh tiga hari tugasnya itu.

"Jadi ruang untuk manipulasi memang terlalu besar," katanya yang turut mendedahkan bahawa beliau turut diarahkan untuk memangkah undi bagi pembangkang.

"Sebab itu memang ada tempat yang PAS menang dengan undi pos," katanya yang menambah, kertas undi yang dibekalkan ke kem berkenaan bukanlah untuk sesuatu kawasan pilihan raya sahaja.

Selain Kamarulzaman, turut tampil membuat pendedahan hari ini ialah Mohamed Nasir Ahmad yang pertama kali muncul pada awal bulan ini dengan dakwaan berhubung penyalahgunaan undi pos di Kem Sandakan pada 1986.

NONEMohamed Nasir Ahmad, 50, mendakwa pernah memangkah lebih 400 kertas undi pos dalam tugasnya di kem itu.

Apa yang menghairankannya, tidak sampai 100 orang daripada setiap batalion didakwa telah mendaftar sebagai pengundi pos, namun kertas undi tetap dikeluarkan atas nama mereka, dakwanya lagi.

Tambahnya (foto kiri), kertas undi berkenaan mungkin dikeluarkan untuk anggota yang bakal bersara dan menjalani latihan peralihan.

"Mereka ini duduk berterabur di serata negeri. Mana ada masa untuk balik ke kem," katanya lagi yang berkata anggota tentera telah menerima arahan melalui perintah tetap supaya tidak terlibat dalam politik.

"Kita tidak ambil penting sangat apa yang kita buat itu. Bila ada gelombang BERSIH, barulah kita ada kesedaran," katanya lagi.

Turut bercakap dalam sidang media tersebut ialah seorang bekas pegawai tentera, Mejar (B) Risman Mastor dan seorang bekas anggota komando tentera udara, Mohd Kamil Omar.

Mohd Kamil mendakwa, beliau pernah ditawarkan satu "habuan" oleh pegawai atasannya untuk tugas menanda "sekotak kertas undi."

Mohd Kamil bagaimanapun mendakwa, beliau tidak menjalankan tugas berkenaan kerana mengetahui perkara itu "tidak betul."

NONERisman (kiri) pula mendakwa beliau pernah menanda kertas undi ketika bertugas semasa pilihan raya dijalankan pada tahun 1978.

"Tapi saya tidak ingat berapa sebab nak cepat," katanya lagi yang menganggarkan jumlah yang ditanda itu didakwa tidak lebih daripada 100 kertas undi.

Risman yang bersara pada tahun 1996 itu mendakwa telah berbuat demikian ketika bertugas di Kem Majidee, Johor.

Mengulas dakwaan yang dilakukan bekas tentera berkenaan, ketua pemuda PAS Johor Suhaizan Kaiat berkata pergerakan itu akan meneruskan usaha mendedahkan masalah dalam sistem pengundian pos.

Mekanisme sedia ada tidak membolehkan SPR dan juga wakil parti politik mengesan kesemua kertas undi yang dibekalkan kepada pengundi pos, katanya.

Beliau juga berharap kerajaan akan dapat melaksanakan perubahan ke atas sistem pilihan raya, sebelum pilihan raya ke-13 dijalankan.


P/s; Kantoi besar-besaran kali ini! Bila SPR mahu saman bekas tentera yang membuat pendedahan undi pos?


UMCO Kantoi, Mustafa Ali Pertahankan Kenyataan UMCO Dalang Isu Gereja

Posted: 17 Aug 2011 02:50 AM PDTUMCO Kantoi!!!

Saya petik:
[HD] KUALA LUMPUR:Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali mempertahan kenyataannya bahawa isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) adalah 'perangkap' Umno.

Sehubungan itu katanya, beliau tidak akan tunduk kepada desakan mana-mana pihak terutama Umno yang memohon beliau memohon maaf kerana mengaitkan isu pemeriksaan itu dengan parti mereka.

"Saya tetap mempertahan apa yang saya kata sebelum ini. Tidak timbul soal mintak maaf ni," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas gesaan setiausaha badan perhubungan Umno Selangor Datuk Mohd Zin Mohamed yang menuntut beliu memohon maaf secara terbuka kerana mengaitkan mereka sebagai dalang pemeriksaan terhadap DUMC pada 3 Ogos lalu.

Mohd Zin semalam juga berkata, Umno bersedia mengambil tindakan undang-undang jika beliau gagal berbuat demikian.

Pada sidang media semalam, Mustafa menyeru pemimpin dan ahli PAS supaya tidak terperangkap atau terjebak dengan 'perangkap' Umno dalam isu Jais dan gereja itu.

Menurutnya, beliau mendapat maklumat bahawa Umno berperanan di sebalik tindakan Jais itu.

"Saya dapat maklumat 'dalaman' Jais semalam (14 Ogos), berkait dengan operasi Jais pada 3 Ogos 2011 lalu bahawa ada eleman dan peranan Umno dalam operasi Jais terhadap majlis yang diadakan di kawasan Gereja Methodist, Damansara Utama, Petaling Jaya itu," ujarnya pada sidang media di pejabat PAS Terengganu Selasa lalu.

Beliau berkata, oleh kerana maklumat 'dalaman' itu tersangat boleh dipercayai, maka mendedahkannya ekoran timbul pelbagai tafsiran tentang operasi yang dilakukan Jais itu.

Mustafa bersedia mendedahkan maklumat itu kepada Pengarah Jais dalam pertemuan yang akan diadakan nanti.


P/s: Siapa mahu saman? Sila teruskan!

Najib Minta Umat Islam Hayati al-Quran? Minta Anak Isteri Buat Dahulu!!!

Posted: 17 Aug 2011 01:45 AM PDT

PM Najib Razak menyeru rakyat Malaysia beragama Islam supaya menghayati kandungan al-Quran yang kini dapat dilakukan dengan mudah menggunakan aplikasi telefon pintar.

PM berkata demikian dalam status Facebooknya hari ini sempena Nuzul Quran yang jatuhnya pada setiap hari ke-17 bulan Ramadan lapor Malaysia Kini.

Menurut beliau, al-Quran bukan sekadar memberikan pedoman ibadah tetapi juga dapat menjadi petunjuk pelbagai bidang kehidupan manusia seharian merentasi zaman.

"Sempena Nuzul Al-Quran 17 Ramadan ini, saya harap rakyat Malaysia beragama Islam mengambil peluang menghayati kandungan kitab suci ini.

"Lebih-lebih lagi di zaman teknologi maklumat (IT), kemudahan seperti internet dan aplikasi telefon pintar mampu mempermudahkan penghayatan Al-Quran," katanya.

Saya setujulah dengan kata-kata PM, namun kata-katanya ini memberikan orang lain ruang untuk menempelaknya semula. Alangkah baiknya PM memandang diri dan keluarganya dahulu sebelum menyeru rakyat Malaysia agar menghayati kandungan al-Quran. Saranan PM ini tidak membawa apa-apa makna jika kata-kata itu tidak mencerminkan peribadi diri dan keluarganya.adik-beradik


P/s: Bila UMCO mahu perintah Malaysia berdasarkan al-Quran?Henti Dulu Minum KOPI LUWAK, Belum Disahkan HALAL

Posted: 17 Aug 2011 12:45 AM PDT


Saya petik:

[HM] IPOH: Orang ramai dinasihatkan menghentikan sementara aktiviti meminum 'kopi tahi musang' atau kopi luwak sehingga Majlis Fatwa Kebangsaan membuat keputusan sama ada produk berasal dari Indonesia itu halal diminum.

Difahamkan, Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Jakim sebelum ini pernah mengadakan kajian kopi luwak di Jakarta, Indonesia pada 8 hingga 11 Jun lalu, namun fatwa berhubung kopi berkenaan belum diputuskan hingga kini.

Sumber Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) berkata, rombongan kajian itu diketuai Mufti Pulau Pinang merangkap pengerusi Panel Kajian Syariah (PKS), Datuk Hassan Ahmad, pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Madya Dr Mahamad Arifin, Timbalan Mufti Kedah, Datuk Fadhil Awang dan beberapa kakitangan Jakim.

"Tujuan kajian itu dijalankan merujuk kepada keputusan PKS kali ke-73 supaya mengadakan kajian lanjut mengenai status kopi luwak dengan mendapatkan sampel biji kopi yang keluar bersama najis musang serta melihat secara lebih dekat proses penghasilan kopi itu.

"Difahamkan rombongan Malaysia itu dibawa ke pusat pemprosesan kopi luwak di Cileungsi, Bogor bagi melihat sendiri kaedah pemprosesan kopi berkenaan," katanya. Ahli rombongan turut dibawa menemui Majlis Ulama Indonesia (MUI) untuk bertukar maklumat selain pandangan berhubung kopi berkenaan yang difatwa halal oleh majlis ulama republik berkenaan.

Sumber Jakim itu berkata, hasil kajian itu dibawa ke Mesyuarat Panel Kajian Syariah, Jakim dan seterusnya diangkat ke Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan untuk diputuskan berhubung sama ada ia halal diminum atau sebaliknya.

"Berdasarkan lawatan itu, pihak rombongan turut mendapatkan sampel biji kopi itu membolehkan kajian terperinci dilakukan. Difahamkan pihak MUI menghalalkan kopi itu diminum dengan alasan biji kopi itu tidak menyerap kotoran najis musang serta boleh disemai dan menjadi pokok sekiranya ditanam," katanya.

P/s: Kopi ini mahal! Bagaimana orang yang kemaruk minum kopi ini meneguknya tanpa memikirkan asal usul biji kopi tersebut?
Ingat Cerita Remaja Koma 2 Bulan? Rupa-rupanya Dibelasah Kerana Cemburu

Posted: 16 Aug 2011 11:15 PM PDT


Saya petik:
[HM] MERSING: Cemburu akibat merebut teman wanita dikatakan menjadi punca seorang pelajar tingkatan tiga dipukul pelajar senior di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tanjung Gemuk dekat Rompin, menyebabkan dia koma kira-kira dua bulan sejak Mei lalu, dan kini berkemungkinan lumpuh.

Mangsa, Mohamad Amirul Abdul Rahim, 15, mendakwa kejadian berlaku kira-kira jam 1 tengah hari pada 22 Mei lalu, dalam bilik tidur asrama sekolah berkenaan.

"Saya agak rapat dengan teman sebaya bernama Farah yang tidak disenangi seorang pelajar senior tingkatan lima dipercayai menyimpan perasaan terhadapnya.

"Pada hari kejadian, tiga pelajar senior tingkatan lima menyerang saya dari belakang. Mereka memukul kiri dan kanan kepala dengan objek keras. Serangan itu turut disaksikan beberapa pelajar lain.

"Mereka kemudian mengugut supaya saya tidak menghebohkan perbuatan itu kepada sesiapa termasuk guru. Meskipun kesakitan akibat pukulan itu, saya cuba bertahan hadir ke sekolah dan menduduki ujian keesokan harinya," katanya. 


 P/s: Alahai!


3 Remaja Mengaku Bakar 2 Surau, Hanya Dikenakan Hukuman Ringan

Posted: 16 Aug 2011 09:40 PM PDT


Saya petik:

[BH] MUAR: Tiga remaja semalam dikenakan perintah berkurung dalam rumah pada waktu malam dengan bon berkelakuan baik selama tiga tahun oleh Mahkamah Majistret di sini, selepas mengaku bersalah membakar dua surau di pinggir bandar ini dalam kejadian Januari tahun lalu.

Selain masing-masing didenda RM1,000 atau sebulan penjara bagi setiap pertuduhan disabitkan, mereka dilarang keluar rumah mulai jam 8 malam hingga jam 6 pagi kecuali dengan kebenaran bertulis Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), selain perlu bersama ibu bapa masing-masing menghadiri bengkel interaktif kendalian JKM.

Berdasarkan pertuduhan, tiga juvana iaitu dua berusia 17 tahun dan seorang lagi berusia 16 tahun didakwa secara bersama melakukan khianat menggunakan api dengan niat memusnahkan Surau Parit Beting di Jalan Salleh, antara jam kira-kira 12.30 hingga 1 pagi pada 21 Januari tahun lalu.

Mereka juga didakwa melakukan perbuatan sama terhadap Surau Silatulrahim di Jalan Ismail, antara kira-kira jam 2 hingga jam 3.15 pagi pada tarikh sama.

Bagi dua kesalahan terbabit, mereka didakwa mengikut Seksyen 436 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan dan sabit kesalahan boleh dipenjara 20 tahun dan denda.

Seorang daripada remaja berusia 17 tahun itu juga didakwa memberi maklumat palsu secara bertulis melalui laporan polis di Pejabat Pertanyaan Ibu Pejabat Polis Daerah Muar pada jam 3.54 pagi hari sama.

Remaja terbabit didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan dan sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga enam bulan atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-dua sekali, jika sabit kesalahan.

Berdasarkan fakta kes dikemukakan kepada mahkamah, tiga remaja terbabit ditahan polis kira-kira jam 6.10 petang 22 Januari, selepas mendapati laporan dibuat seorang daripada mereka berhubung kebakaran surau itu mencurigakan sebelum siasatan lanjut mendapati mereka yang mendalangi kejadian itu.

Susulan tangkapan itu, polis turut menyita sebuah kereta digunakan mereka ketika melakukan jenayah itu dan polis turut merampas botol berisi petrol.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya, Umar Saifuddin Jaafar, di depan Majistret Noorfarhana Mohd Sharif, manakala tiga tertuduh itu diwakili peguam bela Maryam Hasan dan G F Nielsen.

Ketiga-tiga tertuduh dikenakan bon berkelakuan baik selama tiga tahun mengikut Seksyen 91(1)(b) Akta Kanak-Kanak 2001 dengan jumlah bon RM5,000 tanpa cagaran. 
 

P/s:  Hukuman lebih berat sewajarnya dikenakan terhadap mereka. Yang dibakar oleh mereka bukannya reban ayam!

 

Wajah OKT Kes Pembunuhan Pegawai Veterinar Dr Rohani Kassim

Posted: 16 Aug 2011 08:30 PM PDT

Dituduh bunuh pegawai veterinar: Seorang pengawal keselamatan, Syahmie Hassan, 20, (tengah) di tuduh membunuh Timbalan Pengarah Veterinar Perak, Dr Rohani Kasim pada 3 Ogos 2011 manakala rakannya, Nurhisyam Shukor, 23, (kiri) dituduh melupuskan barang kemas milik mangsa di Mahkamah Majistret Ipoh, di sini semalam. - Foto Ikhwan Munir

FreeMalaysiaToday Cuai, Siarkan Komen Hina Nabi/Islam

Posted: 16 Aug 2011 07:07 PM PDTZul Nordin mengulas isu ini di blognya. Seperti biasa, DAP dikambinghitamkan, walaupun orang yang memberikan komen lahanat ini boleh jadi sesiapa sahaja. Ulasan Zul Nordin ini sedang berlegar-legar di blog pro-UMCO. Dengan meminggirkan niat politik murahannya, saya setuju bahawa portal berita FMT perlu sentiasa memastikan komen ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan di ruangan komen. Walaupun komen ini sudah ditarik balik, namun impaknya sungguh besar kepada perasaan umat Islam dan imej PR apabila media itu dikaitkan dengan PR oleh media pro-UMCO . FMT juga perlu memohon maaf kerana menyiarkan komen itu.

Bagi yang malas membesarkan gambar di atas, saya salin dan tampal komen yang dikatakan disiarkan di FMT.
"10th Commandment: EZAM THE FROG....Muslim convert to christian. This shows that the teaching of Islam is not right....islam is a fake religion.Your allah BABI MOHAMAD is a rapist...holly man doesn't married to 4 wives..does not encouraged jihad....islam doesn't practice and teach his followers the 10th commandment like the christian does....read through our holly bible and understand what are the 10th commandment is all about....just wonder how your babi mohamad looks alike....how come until now nobody show the photo of him....Islam are worshipping stone....EZAM..."BURN YOUR HAIRY WIFE PUSSY"

(Alih Bahasa: EZAM SI-KATAK...Muslim murtad kepada kristian. Ini bukti ajaran Islam tidak betul....islam agama palsu. Allah BABI MOHAMAD seorang perogol...insan warak tidak akan kahwin 4...tidak menggalakkan jihad....islam tidak amal dan ajar pengikutnya 10 prinsip macam kristian...bacalah bibel dan fahami 10 prinsip itu...bagaimana agaknya rupa babi mohamad...kenapa sampai hari ini tidak ada gambar dia...Islam sembah batu...EZAM..."BAKAR BULU KEMALUAN ISTERI KAMU").Curi Barang Isteri, Tunjuk Penumbuk kepada Kamera

Posted: 16 Aug 2011 05:30 PM PDT
Saya petik:

[Kosmo] KUALA TERENGGANU - Seorang penganggur berdepan hukuman penjara sepuluh tahun selepas dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas tuduhan mencuri barang milik isterinya pada bulan lalu.

Tertuduh, Ahmad Zughairi Mohd. Zuki, 25, dari Taman Indah, Al Muktafi Billah Shah dekat sini hanya menundukkan kepala dan mengaku bersalah ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Pendaftar Mahkamah, Mohd. Erman Che Mat.

Mengikut kertas pertuduhan, Ahmad Zughairi didakwa mencuri pelbagai barangan di rumah isterinya Che Wan Munirah Che Wan Aziz, 24, di Kampung Bukit Tunggal di sini pada pukul 4 petang hingga pukul 8.30 pagi pada 24 Julai lalu.

Antara barangan yang dicuri tertuduh adalah sebuah televisyen 14 inci berjenama Homax, 20 buah beg galas wanita pelbagai jenis dan satu kotak berisi pakaian wanita.

Kesalahan itu dilakukan di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan iaitu mencuri dalam bangunan yang boleh membawa hukuman penjara sepuluh tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Kes dikendalikan Pegawai Pendakwa, Asisten Supritendan Ngiam Ooi Ming manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Mohd. Erman membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM2,000 dengan seorang penjamin sebelum menetapkan 29 September ini untuk tarikh sebutan kes.


P/s: Jantan jenis apa?
Seorang Lagi Mangsa Disimbah Asid, Lakaran Suspek Penyimbah Asid

Posted: 16 Aug 2011 04:42 PM PDTSatu lagi kes mangsa terkena simbahan asid, saya petik:

[Kosmo] KAJANG - Seorang pemuda bukan sahaja kehilangan komputer riba malah muka dan belakang badannya turut melecur apabila disimbah sejenis cecair dipercayai asid di Batu 9, Cheras di sini kelmarin.

Kejadian pada pukul 11 malam itu dikatakan berlaku ketika mangsa yang berusia 25 tahun memandu kereta dalam perjalanan pulang ke rumah selepas minum di Taman Midah, Cheras di sini.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab. Rasyid Ab. Wahab berkata, sebaik tiba di lokasi kejadian, mangsa mendapati tayar keretanya pancit menyebabkan dia berhenti di tepi jalan untuk menukar tayar.

"Sejurus selepas berhenti, sebuah kereta dinaiki dua lelaki berhenti di sebelah kereta mangsa.

"Salah seorang daripada lelaki itu turun dari kereta dan terus menyimbah sejenis cecair ke badan mangsa," kata beliau ketika dihubungi semalam.

Menurut beliau, kedua-dua lelaki itu kemudian cuba melarikan kereta mangsa namun gagal kerana kunci kereta mangsa berada dalam poket seluarnya.

Suspek kemudian merampas sebuah komputer riba mangsa sebelum beredar dari tempat kejadian.

Mangsa masih dirawat di sebuah hospital dan kecederaan di muka dan belakangnya stabil.

Dalam pada itu, Polis Kuala Lumpur semalam mengedarkan fotofit (gambar lakaran) seorang lelaki yang dipercayai terlibat dalam kejadian rompakan menggunakan asid di sebuah stesen minyak Shell Batu 2 1/2, Jalan Sungai Besi pada 26 Julai lalu.

Lakaran suspek itu diperoleh selepas polis menjalankan siasatan termasuk meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dilokasi kejadian.

Polis menyeru orang ramai yang ternampak mana-mana individu menggunakan kereta Proton Wira dengan nombor pendaftaran WLC 1475 supaya tampil memberi maklumat.
Bagaimana Blog UMCO Dapat Maklumat Siasatan JAIS?

Posted: 16 Aug 2011 03:45 PM PDTSebelum ini, video seks fitnah pelbagai macam versi disiarkan oleh blog UMCO, walhal video itu ada dalam jagaan polis. Ada versi warna, versi dari sudut tertentu, dan sebagainya. Pelik! Bagaimana video yang berada dalam jagaan polis boleh terlepas ke internet? Untuk mengelirukan, video itu dimuatnaikkan ke Youtube dan ajaibnya dalam waktu yang singkat blog UMCO menemukan video itu sebelum menyalinnya dan menyiarkan di blog masing-masing. Utusan kemudiannya menggunakan alasan penyebarannya di blog dan di Youtube untuk melondehkan maruah orang. Blog-blog pro-UMCO diberi publisiti percuma di Utusan dan TV3.

Modus operandi yang hampir sama kali ini. 

Bermula dengan penyiaran video "kedatangan" JAIS di gereja Methodist, laporan yang dikatakan daripada pihak JAIS pula tersiar di blog UMCO. Sebenarnya, semalam lagi saya sudah membaca laporan ini di blog berkenaan. Namun, perhatikan, modus operandinya. Maklumat dibocorkan di blog UMCO, kemudian diulas di Utusan

Menurut JAIS, siasatan kes ini belum selesai. Laporan yang disiarkan ini mungkin memaparkan siasatan awal kes tersebut. Bukankah lebih baik media mengulas isu ini apabila JAIS mengumumkan siasatan penuh? Bagaimana laporan JAIS boleh berada di tangan jurublog UMCO?

Selain berita di atas, Utusan turut menyiarkan berita ini di muka depannya:

Pas belum ada pendirian rasmi

 Sebagai pihak yang bertanggungjawab, PAS mengambil tindakan yang betul. Pendirian rasmi sepatutnya diambil selepas siasatan dibuat secara menyeluruh. Tindakan PAS mahu berjumpa kedua-dua pihak dalam kes ini pun wajar. Pertemuan itu memberikan peluang PAS mendengar penjelasan yang mungkin dimanipulasi pihak media dan pihak tertentu. Islam itu adil!


P/s: Kita TENTANG murtad, kita juga TENTANG sikap pihak yang menggunakan agama, mempermainkan isu agama demi meraih undi pilihan raya. Jika pihak yang bertanggungjawab tentang soal agaam betul-betul prihatin akan isu murtad, siasat dan tangani isu murtad bukan sahaja di Selangor, malah di seluruh negara yang membarah sejak sekian lama. Seperti juga isu penjualan arak, mengapa hanya serang Selangor?Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT