Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


BOLASEPAK - KITA TIDAK MAHU TEWAS WALAUPUN KITA MENJADI JUARA

Posted: 28 Dec 2010 10:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

SKUAD Bolasepak Kebangsaan telah pun berada di Jakarta waktu ini. Beberapa jam lagi pasukan kesayangan kita akan menggalas jutaan harapan rakyat negara ini untuk menewaskan `Garuda' Indonesia di Stadium Bung Karno.

Sudah pasti pasukan Indon akan turun habis-habisan malam ini dan paling tidak pun mereka tidak mahu tewas walaupun terpaksa akur sekiranya Malaysia menjuarai Piala AFF Suzuki kali ini. Buat pasukan kita, jangan terlalu yakin bahawa Indon tidak mampu menjaringkan gol melebihi angregit 3 - 0 kerana kita mempunyai sejarah pernah tewas 1-5 sebelum ini di stadium yang sama.

Saya amat bimbang jika Pasukan Malaysia menggunakan taktik bertahan sepanjang perlawanan. Mungkin taktik itu berkesan sewaktu menentang Vietnam di dalam Perlawanan Separuh Akhir Kedua sebelum ini, tetapi kita harus ingat lawan kita kali ini adalah Indonesia yang jauh lebih hebat dari Vietnam.

Adakah penyokong-penyokong Indon akan `membalas dendam' malam ini? Tidak mustahil jika stadium Bung Karno akan diwarnai dengan sinaran `laser' serta beberapa sepanduk yang mungkin boleh menyakitkan hati kita membacanya. Pemain-pemain kita juga perlu bersedia untuk menerima sorakan atau cemuhan dari para penonton di sana nanti.

Resepi terbaik untuk mengubatinya, Malaysia harus membenamkan Indon di tanah tumpah darah mereka sendiri. Buktikan kemenangan kita di Stadium Bukit Jalil bukan kerana `laser' mahu pun penggunaan `Pawang'. Ketiga-tiga jaringan yang kita perolehi di Stadium Bukit Jalil yang lalu adalah jaringan padang yang cantik hasil dari taktik serangan yang menarik. Maka, hujah bantuan `laser' memenangkan kita adalah hujah bodoh dan dungu. Ayoh, Malaysia !!/wfauzdin.blogspot.com

YB GOBALA 'LIDAH BIAWAK' MENJERIT SEPERTI ` MABUK TODI'?

Posted: 28 Dec 2010 07:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

MEMBACA laporan yang disiarkan oleh Malaysiakini semalam, ternyata YB Gobalakrishnan terlalu kepingin dirinya dipecat dari PKR. Beliau secara terus terang menyerang kepimpinan DS Anwar dengan menuduh Ketua Umum PKR tersebut secara terbuka sebagai tidak berlaku adil. Malangnya, YB Gobala tidak menyebut secara terperinci atau bukti ketidakadilan DS Anwar di dalam kenyataannya itu melainkan menuduh secara rambang sahaja.

Adakah PKR tidak memilih beliau sebagai Naib Presiden yang dilantik suatu bukti bahawa DS Anwar tidak berlaku adil? Apakah perlantikan N.Surendran seorang pejuang hak asasi yang mewakili kaum India di dalam PKR juga menunjukkan DS Anwar pilih kasih? Bagaimana pula dengan tokoh ternama lain yang tewas di dalam pemilihan PKR baru-baru ini tetapi tidak dipilih oleh DS Anwar? Mengapa mereka tidak menuduh DS Anwar tidak berlaku adil? Mengapa YB Gobala sahaja yang terjerit-jerit macam mabuk todi?

Beliau membangkitkan isu kuil orang-orang India. Tidakkah beliau tahu orang-orang Islam juga sekarang mempunyai masalah dengan tempat ibadat mereka dan sehingga kini tiada seorang pun pemimpin PKR yang berugama Islam terjerit-jerit seperti YB Gobala. Mereka semua faham isu tersebut mesti ditangani segera, dan ada ketikanya mereka perlu bertolak ansur bagi mengatasi masalah tersebut.

Kita mahu bertanya YB Gobala berapa banyak kuil-kuil Hindu yang telah dirobohkan atau dibakar di bawah Kerajaan Negeri PR? Jika setakat kuil dipindahkan atas sebab-sebab tertentu, YB Gobala juga mesti tahu Masjid dan Surau bagi orang-orang Islam juga akan dipindahkan sekiranya terdapat keperluan. Apa yang penting, pihak pemerintah mesti berbincang terlebih dahulu kepada semua penduduk agar sebarang tindakan yang bakal diambil difahami sepenuhnya oleh mereka. Mengapa YB Gobala meletakkan isu kuil ini ke atas kepala DS Anwar untuk menuduh beliau seolah-olah anti kaum India?

Nampaknya YB Gobala mula belajar dari YB Zul Kulim Bandar Baru yang sengaja mencari sebab untuk dipecat. Apakah YB Gobala merasakan beliau terlalu hebat sehinggakan PKR terlalu sayang untuk melepaskannya? Atau, YB Gobala sudah merasakan semenjak Sammy Vellu bersara dari Presiden MIC, harapan beliau agak cerah untuk kembali kepada MIC? Mungkin juga YB Gobala terlalu rindu untuk bersama semula dengan Dato Zaid Ibrahim Presiden KITA dan merasakan ada harapan untuk memegang jawatan penting di dalam parti yang mempunyai keahlian 300 orang itu? Jika itulah harapan YB Gobala, kita minta beliau berambus sahaja dari PKR./wfauzdin.blogspot.com

"Lebih sanggup mati daripada difitnah" Chia Buang Hing sanggah tuduhan polis

Posted: 28 Dec 2010 05:00 PM PST

Ong Vic Kee | Dec 28, 2010

"Lebih sanggup mati daripada difitnah," Chia Buang Hing tampil untuk menafikan tuduhan yang dilemparkan daripada polis terhadapnya, malah menegaskan bahawa beliau akan mempertahankan reputasi dirinya. Chia menafikan tuduhan bahawa beliau menyimpan dadah dan parang dalam kereta, malah tidak pernah menggelar dirinya sebagai "Datuk".

Dalam satu sidang media semalam, Chia Buang Hing berkata dirinya tidak terjebak dalam kegiatan jenayah atau perniagaan haram, sebaliknya sering melakukan kerja amal. Justeru itu, beliau amat tersinggung dengan "fitnah" bahawa dirinya menyimpan dadah dan parang dalam kereta.

Beliau menjelaskan bahawa dirinya hanya seorang peniaga membuat bingkai, tanpa latar belakang politik. Beliau memilih untuk mendedahkan pengalaman pahitnya ini kepada semua orang - dizalimi polis hanya kerana enggan menyogok rasuah berikutan cukai jalannya yang melewati tarikh luput lebih 20 hari.

"Bukankah polis seharusnya melindungi rakyat, menjaga keamanan masyarakat dan mengurangkan jenayah? Sebaliknya, (mereka pula) menzalimi saya, fitnah saya..." Chia menyambung, "Sehingga kini, polis masih memfitnah bahawa saya menyimpan dadah, membawa parang dan menyalahgunakan kad VIP dari istana. Mana dadahnya? Mana parangnya? Ini tuduhan yang bukan-bukan!"

Turut hadir dalam sidang media, ahli parlimen Segambut Lim Lip Eng berkata, OCPD Petaling Jaya Azizuddin pernah mengeluarkan kenyataan kepada media bahawa Chia Buang Hing ditahan di bawah Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana dua gram dadah dan sebilah parang dijumpai dalam keretanya.

Bagaimanapun, dua orang anggota polis yang didakwa menyerang Chia telah dibebaskan semalam, dengan alasan bahawa mereka tidak akan melarikan diri kerana mereka adalah polis.

Gelaran "Datuk"

Berhubung gelaran "Datuk", Chia Buang Hing menjelaskan bahawa dirinya memperolehi kad VIP dari Istana Kelantan kerana sering terlibat dalam kerja amal. Beliau berkata, "Tak pernah saya menggelar diri saya 'Datuk' (dengan kad tersebut). Tak pernah juga saya sebut apa identiti saya. Saya tak pernah menggunakan kad ini. Cuma hari tu... ketika menyemak kad pengenalan saya, mereka (polis) menarik keluar kad (VIP) itu..."

Sebelum ini, Ketua Polis Selangor Hisan Hamzah berkata Chia Buang Hing mendakwa dirinya bergelar "Datuk". Malah, Hisan Hamzah berkata tindakan akan diambil ke atas Chia seandainya siasatan mendapati itu bukan gelaran "Datuk".

Chia Buang Hing menangis berkali-kali dalam sidang media yang diadakan bersama Lim Lip Eng (gambar kiri, kiri), peguamnya, ibunya dan ibu mertuanya. Sebelum sidang media dimulakan, Chua memberitahu wartawan bahawa dirinya amat sedih setelah membaca kenyataan polis dalam media.

Chia menangis sejak awal pagi semalam, dan mula menulis sepucuk surat yang diibaratkan dirinya sebagai "surat wasiat". Beliau yang tidak fasih dalam bahasa Malaysia berkata, "Saya lebih sanggup terkorban. Saya lebih sanggup untuk mati daripada difitnah. Saya tidak akan membiarkan mereka berjaya (memfitnah saya). Kerana ia akan menjejaskan hidup saya, perniagaan saya, dan reputasi kuil saya."

Chia Buang Hing ialah pemilik tiga buah kedai pembuat bingkai, dan Pengerusi kepada Kuil Guan-Di di Kuala Lumpur-Selangor.

Baca: Lagi mangsa keganasan polis: "Polis pukul saya kerana mahu duit!"

*Ong Vic Kee ialah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disedut, diterjemah dan disunting daripada teks asal.

BANGANGNYA KAU PAPA GOMO, RUGI LA SIAPA YANG UPAH DIA NI

Posted: 28 Dec 2010 11:14 AM PST

PAPA GOMO tipu lagi tapi kantoi lagi

TERBARU : PAPA GOMO SI PENIPU SUDAH TERKANTOI DALAM ISU ZINA ADUN SELISING


Ini adalah Siri Empat Membongkar Fitnah Zina terhadap Adun Selising


Sekarang,Siri Keempat ini adalah sambungan kepada Siri Tiga.Secara bertanggungjawabnya,penulis akan membongkarkan helah dan penipuan Nadi Rakyat diketuai Azmy Awang Kelana Jaya,Papa Gomo,Pas Beruk dan lain-lain.

Sebenarnya,penulis sudah seperti mahu membiarkan puak-puak ini meroyan dalam facebook,namun kerana mereka siang dan malam asyik menghantar fitnah yang sama,maka penulis merasa terpanggil untuk mengkaji tulisan mereka dalam facebook dan blog mereka untuk memahami apa yang mereka cuba sampaikan dalam hal ini.

Perlu diingatkan,penulis dari awal hingga sekarang tidak menyokong kalau benar-benar Adun Selising itu berzina,malah akan menentang beliau.Tapi biarlah dengan berbukti bukannya bersikap menipu seperti ini. Seawal pendedahan tersebut,penulis di bawah akaun Facebook Anak Rusa Nani secara terus-menerus menggesa Waris AMP (antara cybertroop terawal yang membangkit isu zina ini melalui Paper Warisnya).

Penulis telah menggasak beliau terus-terusan untuk menyatakan tarikh dan masa zina itu berlaku,namun mereka semua mengelak untuk menjawab.

Oleh itu,dalam entri ini,marilah meneka siapa dia Saidi Hussin ini?

Saidi Hussin dikatakan sebagai Bekas Ketua Keselamatan Pas Pasir Puteh,Ketua Keselamatan Pondok-pondok Kelantan dan Bekas Ketua Keselamatan Nik Aziz.Persoalannya mana satu yang betul?

Ketua Keselamatan Pas Kelantan atau Pasir Puteh atau Nik Aziz atau Pondok-pondok?

Banyak benar jawatan yang ditulis oleh puak-puak pemfitnah sehingga kita sendiri tidak tahu mana satu yang benar dan mana yang satu yang tidak benar.

Dikhabarkan Si Saidi ini telah bertindak keluar Pas selepas dikatakan Nik Aziz telah cuba menyogok saksi utama kes ini sebanyak RM20 000.Oleh itu,apakah pekerjaan Si Saidi ini sekarang?Berikut apa yang penulis dapat daripada laporan Utusan Online sendiri.

Terjemahan:
Beliau yang kini PENGERUSI JAWATANKUASA
KEMAJUAN KAMPUNG PERSEKUTUAN (JKKP) tanpa mukim
bagaimanapun tidak menolak serangan.....ini.

Sumber berita:
Laporan asal
Rupa-rupanya,Si Saidi yang kononnya dinggap ikhlas membongkar kejadian zina ini kerana Allah adalah Pengerusi JKKP di Pasir Puteh atau dalam bahasa mudahnya Ketua Kampung Umno tanpa mukim di Pasir Puteh.

Oleh itu,maka kini sudah tahu bahawa tindakan Si Saidi untuk apa.Mula-mula ketika isu ini baru didedahkan, ramai juga rakan-rakan penulis atas pagar percaya sepenuhnya dan ada yang percaya separuh-separuh.

Namun begitu,setelah mereka mula menggelabah dengan penafian balas dan pertanyaan balas banyak pihak, sandiwara dilanggar dan ditetak telah menyebabkan orang yang percaya sudah tidak percaya,lagi-lagi setelah Si Saidi langsung tidak cedera dilanggar dengan kereta walaupun "keretanya" remuk teruk.

Persoalannya,apakah jawatan sebenar Saidi ketika dalam Pas?Ada seorang pencacai Umno kata Ketua Keselamatan Pondok-pondok,Utusan Malaysia pula kata bekas Ketua Keselamatan Pasir Puteh.Tapi,bila mari si Papa Gomo pula,katanya Si Saidi ini bekas pengawal peribadi Nik Aziz pula.Akhirnya,rupa-rupanya dia adalah seorang JKKKP rupanya.


KISAH SEDIH SETERUSNYA SAIDI HUSSIN

Semalam,satu keping lagi gambar sedih bertaraf Bersamamu dan Jejak Kasih mula dikeluarkan oleh puak-puak fitnah menunjukkan "rumah" sebenar Saidi Hussin yang daif dan usang.

Dalam hal ini,kita sendiri tidak tahu adakah benar atau tidak rumah tersebut benar-benar rumah Saidi atau tidak,tapi penduduk Kampung Sungai Gali Pasir Puteh boleh menjawab sama ada benar atau tidak rumah tersebut rumah Saidi atau tidak kerana gambar-gambar Saidi sebelum ini berlatarbelakangkan rumah batu yang besar.

MARI KITA NILAI BERSAMA:

Gambar-gambar Sebelum Ini:

Pertama Kali Saidi Hussin
diperkenalkan pada publik:
berlatarbelakangkan rumah banglo

Seterusnya,kali kedua diperkenalkan:
berlatarkan halaman rumah banglo setingkat
(standard rumah banglo Kelantan)

TIBA-TIBA....
SEMALAM
INILAH RUMAH SAIDI

usang
BENARKAH INI ISTERI SAIDI?
Bertubuh Besar Seperti orang Arab?
Atau Parpu Kari yang menyamar?
PERNAHKAH WANITA MALAYSIA MEMAKAI
JUBAH SEBEGINI?INI JUBAH FOREIGNER ARAB...
APA BELI DI BUKIT BINTANG KE?

Sedih sungguh hidup Si Saidi.Mana pergi elaun JKKP?Itu baru elaun JKKP,takkanlah engkau tiada kerja lain?Bukankah elaun JKKP naik lepas ini?Pergilah cat sedikit "rumah" engkau itu.

Kerajaan akan menaikkan hampir 100 peratus elaun bulanan pengerusi jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung (JKKK) dan Persekutuan (JKKP, Tok Batin, pengerusi JKKK Orang Asli dan pengerusi kampung baru.

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kadar elaun bulanan mereka dinaikkan kepada RM800 berbanding RM450 sekarang.


PAPAGOMO KANTOI MENIPU...APA KES?

Dari blog penipu Papa Gomo:

Papa Gomo dan Saidi
Kalau ikut latar masa dalam sebelum atau selepas Asar

Khamis lalu Gomo bersama sama Azmy Awang Kelana dan Pas Beruk hadir membuat liputan di Pasir Puteh Kelantan berhubung isu Adun Selising Saiful bahri yang di tangkap Khalwat bersama Isteri seorang Guru di Koch VIP 1 Kereta Api tanah melayu sebelum PRU12 yang lalu.

Sehari suntuk kami team Nadi Rakyat membuat temubual dan meninjau segala bentuk lokasi termasuklah rumah Ustaz Saidi sendiri yang terletak di Pasir Puteh Kelantan. Sampai sahaja di rumah beliau kami di jemput untuk menjamu minuman dan di sertakan dengan Biskut Tawar oleh Isteri Ustaz Saidi. ternayata kehidupan yang sederhana dan bukan mencari kekayaan semata mata.


Betul kau sehari suntuk di Pasir Puteh pada hari Khamis Gomo?Kalau ikut gambar di rumah Ustaz Saidi tersebut,Gomo and the gang ada di sana dalam lingkungan jam 3 hingga 5 kerana hari masih cerah. Tapi, ini yang penulis dapat daripada status facebook Si Penipu:


STATUS GOMO JAM 7.42 MALAM HARI KHAMIS:
Selamat Sampai di Pasir Puteh

Sekejap,sekejap...Kalau engkau tiba sekitar jam Tujuh Malam hari Khamis,siapa pula yang temuramah Si Saidi Jam Tiga hingga Lima tadi?Pelik ni,status facebook yang betul atau blog engkau yang menipu?Waktu juga penting untuk menentukan alibi.

Seterusnya,si penipu menulis:

Banyak isu yang kami bualkan termasuk lah juga dengan pengalaman beliau sewaktu bersama PAS yang mana waktu itu menjawat jawatan Ketua Keselamatan Pondok Pondok Kelantan dan Pengawal Peribadi Nik Ajis.

Perjuangan Beliau adalah Ikhlas dan bukan lah untuk mencari kekayaan semata mata. malah beliau juga berkata sewaktu dalam PAS lagi beliau di tawarkan bermacam macam imbuhan terutama nya dari tauke balak dan orang yang ingin bertemu dengan Nik Ajis.

Sempat juga kau kutuk Nik Aziz ya.Dasar pencacai Umno sungguh.

Sambungan Si Penipu lagi:

Untuk makluman semua, selesai kami menemubual ustaz Saidi kami bertiga bergerak ke Pasir Puteh bagi menjamu makan malam dan seterusnya bergerak menuju ke Kuala Lumpur.

Okay,kalau ikut penipu ini,selepas mereka menemuramah Ustaz Saidi,mereka akan pulang ke Kuala Lumpur malam itu juga.Tapi,sila lihat status di facebook penipu ini seperti berikut:


Status Penipu Jam 10.43 malam (Khamis):
Baru lepas makan di P.Puteh.OTW ke
Kota Bharu.Check in bilik

Pelik wal ajaib.Dalam blog engkau kata lepas makan terus chow ke KL.Ini kenapa di facebook kata mahu ke Kota Bharu pula.Mana yang betul mana yang salah ni Penipu?

Okay,kemudiannya,mari kita baca sambungan penipuan si Gomo ini:

Dalam perjalanan kami itu jam kira kira 12 malam kami terima panggilan talifon yang menyatakan Ustaz Saidi telah di TETAK oleh 3 lelaki tidak di kenali di rumah Beliau yang mana kami kunjungi awal siangnya.


Kami yang waktu itu sedang dalam perjalanan pulang berhenti di tepi jalan dan dalam keadaan yang agak cemas serta memohon Allah Swt agar menyelamatkan Ustaz Saidi dari sebarang bencana. malah kami juga waktu itu merasakan apa yang berlaku ke atas Ustaz Saidi apabila di tetak merupakan kesalahan kami kerana kemungkinan ada yang telah mengekori Ustaz Saidi melihat temubual kami di rumahnya.

Selesai mendapat makluman susulan bahwa tidak ada kecederaan serius ke atas Ustaz Saidi maka kami meneruskan semula perjalanan ke Kuala Lumpur dan masa di dalam kenderaan kami itu juga kami semua tidak HENTI HENTI MEMAKI HAMUN PAS yang sememang nya Menggunakan Samseng dalam cubaan menutup mulut Saksi Ustaz Saidi ini.

Kah..kah..kah...dengan penyokong membuta tuli Umno bolehlah ditipu,tapi jangan cuba ditipu orang yang suka siasat menyiasat macam aku ini.Engkau kata dalam jam 12 malam (maknanya sudah beralih kepada hari Jumaat 24 Disember),satu panggilan telefon mengatakan Saidi telah ditetak.Tapi,engkau kata engkau telah on the way ke Kuala Lumpur dan hanya berhenti sekejap untuk menerima panggilan tersebut.Setelah tahu tiada kecederaan serius pada Saidi,engkau meneruskan perjalanan pulang ke Kuala Lumpur.

Itu yang engkau tulis dalam blog.Bagaimana pula status di facebook engkau?Mari kita lihat bersama-sama:


Status Jam 1.19 pagi (Jumaat):
Gomo sudah bergerak ke Balai Polis P.Puteh
dari KB (aik....tadi cakap sudah OTW ke KL) Mana
satu yang betul ni penipu?

Status Jam 2.41 Pagi (Jumaat):
OTW ke KB...Bukankah penipu ini
kata OTW ke KL?
Semakin hari,semakin terbongkar rahsia penipuan-penipuan mereka.Lihat,perancangan mereka sudah cukup baik tapi silapnya adalah perancangan Allah itu lebih baik.

Adakah dengan pendedahan percanggahan maklumat dari blog dan facebooknya sendiri Si Penipu Besar ini masih mahu berdolak dalik?

Lihatlah bagaimana dalam isu kereta Saidi dilanggar pun dia tidak berani untuk mengulas.Kerana apa?Jawapnya kerana terkantoilah....

Langsung tidak berani komen
No comment...

Sesungguhnya mereka merancang,dan Allah juga merancang
Dan Allah itu Sebaik-baik Yang Merancang.

Blog:kamisokongpas

100 hari di Putrajaya: Selangor telah laksana, Muhyiddin ketinggalan

Posted: 28 Dec 2010 08:40 AM PST

| Dec 28, 2010

Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin telah menunjukkan betapa cetek semangat beliau terhadap kepedulian kepada rakyat apabila beliau membayangkan Malaysia akan jatuh bankrap jika program 100 Hari Pakatan Rakyat dilaksanakan. Ia juga menunjukkan betapa beliau tidak yakin dengan kemakmuran hasil mahsul Negara yang dikurniakan Allah SWT.

Apa-apa pun, saya tidak terperanjat apabila beliau berpendirian sedemikian walau sedikit kecewa kerana orang No. 2 negara gagal meletakkan kebajikan rakyat sebagai asas mentadbir Negara. Ini menunjukkan UMNO-BN sememangnya akan meneruskan corak pemerintahan sejak 52 tahun dahulu yang tidak meletakkan kebajikan dan kepentingan rakyat sebagai keutamaan walau terpukul teruk pada 2008 yang lalu.

Kerana kedangkalan pemikiran pemimpin BN terhadap keperluan rakyat, Pakatan Rakyat mempersembahkan program 100 hari untuk rakyat Malaysia bagi melaksanakan reformasi menyeluruh dalam semua aspek pentadbiran; perundangan, ekonomi dan pendidikan. Sebagaimana yang dijangka, tanpa berfikir panjang Muhyiddin melahirkan keraguan terhadap kemampuan Negara dan mempersenda pula jasa para guru apabila menyatakan Negara akan bangkrap jika imbuhan RM500 diberikan kepada mereka. Dengan gelojoh pula mencabar negeri Pakatan melaksanakannya.

Terbukti Muhyiddin dan BN telah menjadi mangsa kepada perbuatan mereka sendiri yang menggunakan arus perdana alat propaganda untuk memutar belit fakta sehinggakan mereka jelas tidak tahu bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor telahpun melaksanakan lebih daripada 60% daripada sembilan program yang disenaraikan di dalam Dasar Bersama Pakatan Rakyat. Bajet Selangor Hasil Negeri Untuk Rakyat begitu komprehensif telah melaksanakan agenda Pakatan tersebut.

Pakatan Rakyat Selangor telahpun menjaga kebajikan kakitangan awam khusus profesion perguruan. Bukan sahaja kita mengikhtiraf kewujudan dan kepentingan peranan mereka, kita telah menaikkan elaun guru KAFA sebanyak RM500 menjadikannya RM1,000 sebulan dalam tempoh setahun mentadbir Selangor. Kakitangan kerajaan pula diberikan sumbangan musim perayaan sebanyak RM500 dan RM500 lagi untuk bonus hujung tahun. Inilah yang dikatakan rakyat didahulukan, bukan sekadar slogan murahan.

Selangor telah memperkemas urusan pentadbiran negeri yang lebih telus dan bertanggungjawab dengan menubuhkan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (SELCAT) yang telah berjaya mengadakan beberapa siri sesi pendengaran awam berhubung dakwaan penyelewengan dana awam dan salah urus tadbir.

Selangor telah menjangkau ke hadapan apabila meluluskan Enakmen Kebebasan Maklumat untuk membolehkan rakyat tahu bagaimana negeri Selangor ditadbir termasuk tatacara perbelanjaan hasil negeri. Selangor mahu pembayar cukai turut serta dalam pembangunan, pada masa yang sama mewujudkan proses timbangtara dalam penggunaan hasil negeri. Untuk itu Selangor menjadi negeri pertama yang melaksanakan pendengaram awam di kesemua Pihak Berkuasa Tempatan. Melalui Pelan Tiga Tahun Selangor seluruh rakyat Selangor berpeluang berbincang bersama Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan jabatan kerajaan berkaitan permasalahan rakyat baik dari segi mutu perkhidmatan yang ditawarkan, masalah keselamatan hinggalah masalah domestik. Penyelesaian menyeluruh juga telah dicadangkan dalam sesi tersebut.

Visi melindungi dan menyelamatkan Khazanah Nasional. Di Selangor, kita telah memperkasa Menteri Besar Pemerbadanan (MBI) yang membolehkan MBI mengambil alih kesemua syarikat berkaitan kerajaan (GLC) supaya pentadbirannya selari dengan matlamat penubuhan dan menyelamatkan aset milik kerajaan Selangor dari disalahguna samada atas tiket penswastaan mahupun oleh pemimpin dan syarikat kroni yang tamak.

Dalam tempoh kurang tiga tahun memerintah, MBI telah Berjaya mengenal pasti dan mengutip semula hutang lapuk dari syarikat Talam Corporation Berhad (Talam) berjumlah RM392 juta yang ditinggalkan kerajaan BN. Hasilnya, sebanyak RM50 juta dari kutipan hutang ini kita kembalikan semula kepada rakyat menerusi Skim Mikro Kredit Selangor (SKIMSEL) untuk membantu golongan miskin luar bandar manakala RM20 juta diperuntukkan untuk membantu rakyat miskin di Bandar menerusi skim yang sama.

Mengenai Felda yang tersimpang jauh dari matlamat asal penubuhan; yakni memberi peluang peneroka memiliki tanah yang telah mereka usahakan maka terdapat banyak tanah Felda di Selangor tergadai kepada pihak ketiga. Malang sungguh kerana terdapat juga tangan-tangan pemimpin UMNO yang turut terpalit. Kerajaan Selangor sedang berusaha keras menyelamatkan tanah-tanah milik peneroka Felda termasuk tanah-tanah peserta program Revolusi Hijau yang telah tergadai kerana penyelewengan yang dilakukan kroni-kroni BN. Kita telah berjaya menyelamatkan ribuan ekar tanah dan menyelesaikan ribuan unit rumah terbengkalai menerusi program pembangunan semula projek terbengkalai antaranya di Bukit Botak, Ukay Perdana dan Alam Perdana.

Penstrukturan semula syarikat GLC telah membolehkan Selangor melaksanakan program pemberian air percuma sejak Jun 2008. Pemberian air percuma ini bukti kita mengurus harta rakyat dengan cekap dan bijaksana. Dengan kebijaksanaan inilah maka hari ini kita telah mengenal pasti asset milik rakyat bernilai lebih RM10.9 bilion yang digunakankan syarikat kroni yang tamak. Pengurusan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya akan lebih efisien dan berfaedah kepada rakyat sekiranya kerajaan negeri berjaya mengambil alih semula pengurusan air, malangnya mendapat kekangan dahsyat dari Kerajaan Persekutuan.

Pakatan Rakyat Selangor juga telah mereformasikan suruhanjaya bebas supaya adil dan tidak dikawal oleh parti-parti atau pemimpin politik tertentu. Kita menawarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka pejabat cawangan di Pejabat Menteri Besar dan Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB). Malah, SPRM dan KSSB telah menubuhkan jawatankuasa bersama bagi menghalang jenayah rasuah.

Program yang dinyatakan ini tidak termasuk program kebajikan yang kita laksanakan seperti Skim Mesra Usia Emas, Hadiah Anak Masuk Universiti, Tabung Pendidikan Anak Pekerja Ladang, Tabung Warisan Anak Selangor, Ujian Kesihatan Untuk Wanita, Tuisyen Rakyat, dana kesihatan, bantuan untuk sekolah agama rakyat, sekolah Cina serta Tamil dan banyak lagi.

Kesemua program yang kita laksanakan ini tidak pula menyebabkan Selangor jatuh bankrap. Malah, Selangor mencatatkan lebihan pendapatan sepanjang 2010 dan berjaya membentangkan belanjawan berimbang untuk 2011.

Ini jauh lebih baik berbanding sesetengah negeri di bawah BN yang membentangkan belanjawan defisit. Malah Malaysia sendiri membentangkan bajet defisit sejak 10 tahun yang lalu. Manifesto yang dibuat Pakatan Rakyat tidak akan menjadikan Malaysia sebuah negeri bankrap jika diurus dengan baik, jujur, telus dan bertanggungjawab seperti diamalkan di Selangor.

Program kebajikan ini kita gunakan 100% hasil negeri tanpa mengharapkan satu sen pun bantuan dari Kerajaan Pusat. Menerusi pentadbiran yang amanah, jujur dan iklas, kewangan Selangor masih kukuh dan lebih baik berbanding negeri-negeri bawah BN.

Walaupun tanpa slogan perpaduan yang diciplak, Kerajaan Selangor telah melaksanakan program tersebut yang telah memanfaatkan semua bangsa. Malah, orang UMNO juga menerima manfaat daripada program berkenaan.

Muhyiddin boleh mengulangi komitmennya terhadap "Melayu dulu" serta mengulangi retorik mahu membantu rakyat di bawah lembayung slogan 1Malaysia tetapi Pakatan Rakyat akan terus melakukan apa yang diperjuangkan sejak mula lagi iaitu melakukan reformasi dengan telus dan kebertanggungjawaban.

*Kenyataan media oleh Faekah Husin (gambar ) selaku Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor.

Sumber: MerdekaReview

YB GOBALA JANGAN MELAMPAU

Posted: 28 Dec 2010 02:06 AM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA MP dari PAS, YB Dr Lo' Lo menegur MP dari PKR, YB Gobalakrishnan di dalam Twiter kerana tulisan YB Gobala yang terlalu menghentam pimpinannya sendiri, ianya sesuatu yang amat memalukan. Memang apa yangdiperkatakan oleh YB Gobala itu adalah masalah dalam PKR tetapi kita tidak boleh menyalahkan MP dari PAS ini menegur beliau kerana kita Justify Fulltidak boleh lupa PKR adalah sebahagian dari PR.

Apa yang dibangkitkan oleh YB Gobala itu khususnya berkaitan pemilihan jawatan di dalam PKR dan juga ketidakadilan yang kununnya berlaku terhadap kaum India, bukan selayaknya diperdebatkan di dalam ruang forum sedemikian rupa. Benar, YB Gobala berkata beliau telah timbulkan isu ini kepada pimpinan parti tetapi dakwanya tiada tindakan yang telah diambil. Jika benar sekalipun dakwaan beliau tiada satu pun tindakan yang telah diambil adakah beliau wajar mendedahkannya melalui Twiter?

Apakah beliau fikir dengan melalui pendedahan melalui Twiter terhadap permasalahan kaum India seperti yang didakwanya itu boleh menyelesaikan masalah? Tambahan pula beliau kaitkan dengan berbagai tuduhan terhadap individu tertentu. Adakah beliau sedar bahawa kaum Melayu dan Cina juga terdapat beberapa masalah yang belum selesai di beberapa buah negeri yang PR perintah, tetapi adakah pemimpin dari PKR atau DAP mahu pun PAS berbuat seperti yang YB Gobala lakukan? Adakah mereka ini semua bukan pejuang hanya kerana tidak menulis tentang masalah di kawasan mereka?

Bukan kita tidak tahu, contohnya di Selangor bukan sedikit yang tidak berpuashati dengan MB Tan Sri Khalid mahu pun YB Azmin dan beberapa Adun PR di Selangor. Kesemua MP dan Adun PR masing-masing inginkan pembelaan terbaik untuk pengundi di kawasan masing-masing dan juga kaum masing-masing, tetapi mereka akur bukan mudah untuk memuaskan hati kesemua pihak. Namun, selaku MP atau Adun mereka bijak untuk menyalurkan masalah mereka dan tidak menggunakan media untuk menuduh itu dan ini kepada pimpinan.

Masalah bagi YB Gobala adalah beliau merasakan hanya beliau sahaja yang berjuang atau berani mendedahkan kelemahan pimpinan. Beliau sentiasa fikir apa yang beliau mahu mesti ditunaikan oleh pimpinan atas alasan itu kemahuan rakyat. Adakah beliau fikir beliau sahaja yang mahu melihat rakyat diberi pembelaan? Adakah MP dari PKR, PAS dan DAP yang lain tidak berani berjuang membela nasib rakyat?

Justeru itu, YB Gobala harus insaf bahawa PKR bukan parti yang akan tunduk kepada desakan yang tidak bijak seperti yang beliau telah lakukan. Jika kegagalan beliau untuk dipilih menjadi Naib Presden PKR yang dilantik menjadikan beliau kelihatan `garang', tindakannya itu menunjukkan beliau tidak ikhlas membela nasib rakyat. Ramai lagi pimpinan dan tokoh hebat yang tewas dan tidak terpilih, namun mereka terus bekerja untuk rakyat dan tidak menjadikan pemimpin sebagai `punching bag'./wfauzdin.blogspot.com

BOLASEPAK - BUKTI INDON JUGA BERMAIN LASER

Posted: 28 Dec 2010 01:00 AM PST

Pekung laser Indonesia terdedah


SEDUTAN video menunjukkan penjaga gol Malaysia, Sharbinee Alawi terkena pancaran laser hijau (dalam bulatan) semasa perlawanan menentang Indonesia di Jakarta baru-baru ini.

KUALA LUMPUR - Jika peminat bola sepak Malaysia dipersalahkan kerana didakwa menggunakan pena pancaran laser, ada pengendali blog semalam mendedahkan perbuatan yang sama juga telah dilakukan oleh peminat skuad Garuda ketika perlawanan peringkat kumpulan Piala Suzuki AFF 2010 antara kedua-dua negara itu baru-baru ini.

Menurut entri blog Adamroslan.com yang bertajuk 'Piala Suzuki AFF 2010: Laser Hijau Siapa Yang Mula Dulu?' pengendali blog itu memuat turun klip video yang dihantar oleh seorang peminat bola sepak tempatan perlawanan berkenaan sewaktu Malaysia kalah 1-5 di tangan Indonesia pada 4 Disember lalu.

"Pendedahan klip video itu yang disunting daripada video rasmi AFF telah membuka pekung pasukan Indonesia yang bermain taktik ini semasa mengalahkan Malaysia pada perlawanan peringkat kumpulan," katanya.

Menurut blog itu, ia juga bukti peminat bola sepak di republik itu juga turut bermain kotor.

"Jika benar faktor kekalahan Indonesia adalah kerana laser hijau, mereka perlu tanya kepada diri sendiri apa penyokong mereka buat di Stadium Gelora Bung Karno yang perlawanan peringkat kumpulan dahulu?," ujarnya./Kosmo


KARPET KUNING

0
sumber :-

KARPET KUNING


Piala AFF Suzuki 2010 - Indonesia mahu tebus maruah selepas dibenam Malaysia.

Posted: 28 Dec 2010 06:40 PM PSTOleh Mohd Sani Ali

'DUNA belum kiamat. Bangkitlah teruskan perjuangan!'

Demikian antara pojok media Pos Kota di Jakarta dalam usaha membakar semangat juang kesebelasan Indonesia dalam pertarungan akhir pusingan kedua Kejohanan Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) Piala Suzuki, di Stadium Bung Karno Senayan, Jakarta, malam ini.

Rata-rata media di Jakarta berusaha meniup semangat anak didik jurulatih Alfred Riedl untuk menebus maruah Sang Garuda bagi membenam Harimau Malaysia di kandang sendiri.

Bagaimanapun, pertarungan yang dijangka sengit itu mungkin dilanda masalah jika penyokong fanatik Merah Putih memilih untuk mengganggu pertarungan seperti yang tercetus di Stadium Bukit Jalil Ahad lalu.

Ini disebabkan ramai peminat Indonesia masih berpendapat bahawa penyokong Malaysia bersikap curang dengan menggunakan sinaran laser mengganggu dan menggugat tumpuan pemain mereka.

Pada masa yang sama, media Malaysia pula mengemukakan bukti bahawa penyokong Indonesia terlebih dahulu 'menyerang' pemain Malaysia dengan sinaran laser ketika anak didik jurulatih K. Rajagobal digilis 5-1 pada 1 Disember lalu.

Jadi, jika penyokong Malaysia boleh melontar 'letupan' di tengah padang Stadium Bukit Jalil, apakah peminat Indonesia tidak boleh melakukan tindakan serupa?

Timbul juga pertanyaan mengenai kemampuan pegawai keselamatan tuan rumah mengawal keadaan di Senayan selepas para penyokong merobohkan pagar pemisah antara penonton dengan padang.

Malah, seorang peminat Indonesia dilaporkan meninggal dunia kerana diasak sewaktu berebut-rebut membeli tiket pertandingan yang habis terjual.

Kini pertanyaan yang lebih berat dihadapi Riedl ialah mampukah Indonesia menjaringkan empat gol malam ini?

'Matlamat kami ialah menjaringkan gol awal dan berharap ia mampu meningkatkan moral dan keyakinan mereka untuk meneruskan pertarungan. Bagaimanapun, peluang kami tinggal 5-10 peratus sahaja. Tetapi kami akan turun dengan permainan menyerang,' kata jurulatih asal Austria itu kepada kompas.com.

Walaupun mengakui peluang Indonesia kecil, Riedl menegaskan dalam bola sepak apa-apa boleh terjadi.

'Kami berjaya mencatat kemenangan selesa 5-1, apakah kami tidak mampu muncul sebagai juara?' katanya.

'Tetapi ini tugas berat. Untuk mencatat empat gol terlalu sukar. Jika berjaya menjaring tiga gol sudah bagus.'

Riedl pasti ingin anak didiknya mencontohi kebangkitan Liverpool dalam final Liga Juara-Juara Eropah 2004 apabila mereka bangkit selepas ketinggalan 0-3 untuk mencatat seri 3-3 dan akhirnya menang menerusi penalti.

Beliau turut berharap sokongan padu peminat setempat dapat menjejas semangat pemain muda Malaysia, terutama penjaring gol utamanya, Mohd Safee Sali dan Norshahrul Idlan Talaha.

Namun, kebangkitan Malaysia selepas menyingkirkan juara bertahan Vietnam dengan agregat 2-0 dan menang 3-0 dalam perlawanan final pertama tetap membuat Riedl gusar.


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Rogol Amah : Menterinya Datuk Seri ..... Najib masih buat bodoh

Posted: 28 Dec 2010 05:32 PM PST

Satu Malaysia dah tahu, cuma yang tak tahu atau buat-buat tak tahu hanyalah Najib, Rais Yatim dan yang sewaktu dengannya.
Dan juga yang tak tahu adalah Utusan Meloya, Berita Hairan, TV3suku ...
Jadi Najib tak kan hang nak dok diam lagi - buat bodoh, buat macam tak der apa-apa, sebab masih berpendapat menteri hang tu semua baik-baik.
Apakah masih perlu menyimpan MENTERI PEROGOL tu bebas dalam kabinet hang?
OK baca laporan ni ...


- Duniacacamarba

Menteri rogol amah : Kenapa Pak Lah sebagai insan yang punya moral yang tinggi boleh terlibat?

Posted: 28 Dec 2010 09:48 AM PST

Oleh Patrick Lee

PETALING JAYA: Ahli Parlimen (MP) Pakatan Rakyat mendesak agar siasatan dijalankan terhadap dakwaan bahawa seorang menteri telah merogol pembantu rumahnya dari Indonesia.

Kes rogol ini dikhabarkan telah disembunyikan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi pada tahun 2007.

Menurut penulis blog terkenal Ahiruddin Atan atau lebih dikenali sebagai Rocky Bru, dakwaan ini dibuat melalui laman web pendedah WikiLeaks.

"Memandangkan seorang menteri terlibat, kerajaan perlu berterus terang dalam perkara ini. Mereka perlu menjelaskan perkara ini," kata MP Klang-DAP Charles Santiago.

Tambahnya, meskipun kejadian tersebut berlaku semasa pemerintahan Abdullah, perdana menteri sekarang, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu bertanggungjawab.
"Pentadbiran Najib perlu bertanggungjawab. Adakah Najib tahu kisah di sebalik kes ini? Ini adalah persoalan yang perlu ditanya," katanya.

MP Shah Alam – PAS Khalid Samad memberitahu FMT bahawa dia hairan perkara sebegini berlaku semasa pentadbiran Abdullah.

Jika ia benar, ia sangat tragis. Abdullah dilihat sebagai insan yang mempunyai moral tinggi," kata beliau.

Khalid menambah bahawa dia tidak dapat bayangkan bagaimana seseorang yang dipandang mulia seperti Abdullah boleh membenarkan kes sebegini disembunyikan.

Beliau turut mempersoalkan mengapa menteri yang didakwa perogol telah dibenarkan untuk meneruskan khidmatnya.

"Saya tidak fikir Malaysia kekurangan pemimpin yang baik dan berkebolehan (supaya mereka boleh) tutup kes ini untuk membolehkannya (perogol) kekal sebagai menteri," kata beliau.

"Ini satu dakwaan serius. Kerajaan tidak sepatutnya hanya mengetepikannya tetapi perlu mendalami perkara ini."

Berhati-hati dengan Wikileaks

Para MP juga sangat berwaspada terhadap pendedahan sebegini. MP Balik Pulau-PKR Mohd Yusmadi Mohd Yusoff berkata penyiasatan rapi perlu dibuat atas dakwaan dibuat. Sehingga penyiasatan dibuat, sesiapa pun boleh mengatakan apa sahaja mengenai menteri tersebut," kata beliau.

Yusmadi menambah bahawa penyiasatan memberikan peluang kepada mangsa rogol tampil ke hadapan dengan bukti.

Santiago pula menyatakan dakwaan dalam laporan tersebut juga perlu diperhalusi. "Pendedahan ialah pendedahan. Anda tidak tahu samada ia benar atau tidak," tambah beliau.

"Anda perlu berhati-hati dengan WikiLeaks. Ia (laporan WikiLeaks) memberi kesan buruk," kata beliau sambil menambah laporan tersebut mungkin hanya perbincangan di antara Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia dan kerajaan Malaysia."

Mantan presiden Transparency International – Malaysia Ramon Navaratnam bersetuju dengan Santiago.

"Kesahihan laporan ini dipersoal kecuali jika kita mempunyai dokumen untuk merujuk dan mengesahkan bahawa laporan tersebut bukan tiruan," kata beliau.

"Jika ia disahkan benarkan dan bukti sangat tepat, maka mereka yang bersalah perlu bertanggungjawab. Ini perlu demi integriti ketelusan dan ciri pemerintahan kerajaan yang baik," tambah Navaratnam.

Sementara itu, harakahdaily melaporkan, kisah seorang pembantu rumah Indonesia dirogol oleh majikannya yang merupakan seorang menteri bermula apabila sebuah badan kebajikan dan hak asasi manusia, Migrant Care, menerima sepucuk surat aduan daripada adik mangsa.

Surat tanpa tarikh yang ditaip dengan mesin taip biasa itu mendakwa kakaknya yang bernama Robengah telah diperkosa oleh seorang menteri kerajaan Malaysia beberapa kali.

"Kakak saya telah diperkosa oleh majikannya Pak Menteri beberapa kali.

Hingga satu hari tanggal 19/02/07, kuasa Allah perbuatan kejinya itu telah terlihat oleh Datin isterinya yang sangat baik melayan semua pembantu rumah.

Datin telah hantar kakak saya pulang ke Indonesia keesokannya, tanggal 20/02/07," cerita adik mangsa kepada badan yang menjaga kebajikan pekerja Indonesia yang bekerja di luar negeri itu.

Melalui surat inilah, Migrant Care telah menyiasat laporan ini dengan menghantar tiga sukarelawannya ke rumah Robengah yang terletak di Banjarnegara, Jawa Tengah, Indonesia.

Migrant Care adalah Perhimpunan Indonesia untuk Buruh Migran Berdaulat (Member of Migrant Forum in Asia and International NGO Platform on Migrant Workers' Convention) yang beralamat di Jl. Pulo Asem I C No 15 RT 015 RW 001 Jati, Jakarta Timur 13220 Indonesia.

Banyak kes yang berjaya diselesaikan oleh mereka dalam menjaga kebajikan pekerja Indonesia di Malaysia. NGO ini juga membantu rakyat Malaysia yang ingin mencari saudara mara mereka di Indonesia sebagaimana yang berlaku kepada keluarga Azreen Che Ishak, gadis dari kampung Sawah, Rantau, Negeri Sembilan yang dibawa ke Lombok, Indonesia.

Perjalanan ke Banjarnegara pada 24 Julai 2007 merupakan satu perjalanan yang panjang bagi para sukarelawan ini. Ia bermula sehari sebelum itu lagi apabila mereka bertolak dari Jakarta ke Jawa Tengah pada 23 Julai. Namun, demi tugas, mereka ke sana untuk mengesahkan laporan yang mereka terima itu.

Perjalanan ke Banjarnegara

Ketika dalam perjalanan, mereka terngiang-ngiang kata-kata rayuan adik mangsa rogol ini yang meminta kasihan belas agar kehormatan wanita Indonesia ini dibersihkan.

"Tolong kami Pak. Bersihkan kehormatan wanita Indonesia yang mencari rezeki buat anak-anak yang sekolah. Apakah memperkosa pembantu rumah pekerja asing yang tak bisa baca dan tak bisa tulis, adalah satu budaya orang kenamaan di Malaysia," rayu adik mangsa dalam surat aduan itu.

Melalui alamat yang diberikan adik mangsa itu, mereka berjaya menemui Robengah yang sedang sibuk mempersiapkan makanan untuk pekerja yang sedang mempersiapkan rumah baru mereka.

Mereka ke sana untuk mendapatkan cerita sebenar dari mangsa sendiri. Ini kerana, surat aduan itu penuh keyakinan kakaknya akan ceritakan segala-galanya.

"Kakak saya akan ceritakan segala-galanya. Saya sertakan foto majikannya bersama kakak saya yang berdiri disebelahnya bersama pembantu rumah yang lain dan Datin isterinya," cerita surat aduan itu lagi.

Namun mereka bertiga juga teringat pesan adik mangsa itu. Ini kerana, beliau bimbang kes yang berlaku kepada wanita Monggolia, Altantuya Shariibuu berulang kepada kakaknya.

"Tolong bapak rahsiakan alamat kakak saya kerana Pak Menteri itu punya banyak wang dan kenalan di Indonesia. Khuatir nanti keluarga kakak saya akan diapa-apakan seperti kasus Altantuya di Malaysia," tulis adik mangsa itu lagi.

Mereka bertiga sampai di rumah Robengah kira-kira jam 11 pagi. Namun, suasana yang ada tidak membolehkan isu pemerkosaan ini ditanya terus kepadanya sehingga jam lewat petang. Ini kerana suami serta dua anaknya sentiasa berada di sisinya.

Mereka hanya berjaya mendapat sejarah kerja Robengah di rumah majikannya di Kuala Lumpur selama lapan tahun itu. Dalam pada itu, mereka juga sempat bergambar bersama.

Pengakuan Robengah

Namun, selepas pulang ke rumah salah seorang dari mereka iaitu kira-kira jam 8.30 malam, mereka menelefon Robengah melalui anaknya.

Dalam perbualan telefon itulah, Robengah mengaku diperkosa majikannya. Tetapi beliau meminta sangat-sangat isu pemerkosaan itu tidak diperbesarkan kerana dia malu dan takut.

Maklumlah, dia hanya orang kecil sedangkan Pak Menteri itu orang besar dan berpengaruh.

Suami Robengah juga menelefon mereka semua supaya isu ini tidak diperbesarkan dan menganggap ini adalah satu cobaan untuk keluarganya.

Pada 26 Julai sekali lagi para sukarelawan ini menelefon Robengah melalui ibu pejabat mereka di Jakarta.

Robengah kali ini juga meminta agar ia tidak diperbesarkan namun dia mengesahkan telah diperkosa menjelang pulang ke kampung halamannya.

Menurut adiknya, kali terakhir Robengah diperkosa pada 19 Februari 2007 dan kejadian ini telah terbongkar apabila dilihat sendiri oleh isteri menteri ini.

Robengah kemudiannya telah dihantar pulang oleh isteri menteri itu pada keesokan harinya iaitu pada 20 Februari 2007.

Kenyataan media

Selepas membuat penyiasatan dan menemubual mangsa inilah, Migrant Care telah mengeluarkan satu kenyataan media pada 1 Ogos 2007. Ia telah ditandatangani oleh tiga orang iaitu Wahyu Susilo (Policy Analyst), Anis Hidayah (Executive Director) dan Alex Ong (Country Director).

Kenyataan ini telah disiarkan kembali oleh Tenaganita, sebuah NGO hak asasi pekerja pada 26 Disember baru-baru ini selepas dokumen siasatan kes ini didedahkan oleh WikiLeaks.

Dokumen siasatan kes pemerkosaan ini dikatakan telah sampai ke kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur, kedutaan Amerika di Jakarta dan pejabat Perdana Menteri ketika Datuk Seri (kini Tun) Abdullah Ahmad Badawi adalah Perdana Menterinya.

Berdasarkan dokumen dari kedutaan Amerika inilah WikiLeaks mendedahkan kembali kes ini kerana dokumen yang didedahkan oleh WikiLeaks semuanya daripada dokumen yang bocor dari Amerika.

Pendedahan ini kemudiannya diangkat oleh blogger Rocky Bru, pemimpin akhbar The Malay Mail, dalam blognya baru-baru ini.

Bermula dari situlah Harakahdaily menyiasat kes ini dan mendapat cerita ini. Menurut maklumat awalnya, menteri ini sudah bersara tetapi selepas disiasat rupanya menteri ini masih kekal dalam kabinet Datuk Seri Najib Razak sekarang - FMT

“Kakak saya telah diperkosa oleh majikannya Pak Menteri beberapa kali. Hingga satu hari ...

Posted: 28 Dec 2010 05:03 AM PST


"Kakak saya telah diperkosa oleh majikannya Pak Menteri beberapa kali. Hingga satu hari tanggal 19/02/07, kuasa Allah perbuatan kejinya itu telah terlihat oleh Datin isterinya yang sangat baik melayan semua pembantu rumah. Datin telah hantar kakak saya pulang ke Indonesia keesokannya, tanggal 20/02/07,"

"Tolong kami Pak. Bersihkan kehormatan wanita Indonesia yang mencari rezeki buat anak-anak yang sekolah. Apakah memperkosa pembantu rumah pekerja asing yang tak bisa baca dan tak bisa tulis, adalah satu budaya orang kenamaan di Malaysia,"

"Kakak saya akan ceritakan segala-galanya. Saya sertakan foto majikannya bersama kakak saya yang berdiri disebelahnya bersama pembantu rumah yang lain dan Datin isterinya,"

"Tolong bapak rahsiakan alamat kakak saya kerana Pak Menteri itu punya banyak wang dan kenalan di Indonesia. Khuatir nanti keluarga kakak saya akan diapa-apakan seperti kasus Altantuya di Malaysia,"

Polis tembak lagi - Didakwa pengedar dadah - 3 orang awam tercedera

Posted: 28 Dec 2010 03:16 AM PST

Police shoot alleged drug trafficker in neck

KUALA LUMPUR, Dec 28 – A suspected drug trafficker who tried to escape from the police was shot in the neck after a 4km chase which left three members of the public injured at Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Intan Baiduri, Kepong today.

Kuala Lumpur police chief Datuk Zulkifli Abdullah said during the 11.30am incident, policemen on patrol in Batu Caves came across a suspicious-looking Kancil car and ordered the driver to stop.

"The driver of the car, however, refused to stop and instead started to speed ahead, forcing the police who were on three motorcycles to give chase," he told reporters at the scene today.

He added that in his haste to escape, the suspect had knocked into other vehicles during his attempted getaway.

"One of the policemen on a motorcycle chased the suspect's car for about 4km until Taman Intan Baiduri where the suspect tried to knock down the policeman's motorcycle.

"Feeling threatened by the situation, the policeman fired shots at the suspect twice, one of which hit his neck," he said.

The Kancil car came to a stop but not before knocking into three women and a nine-year-old, he said.

"The suspect, aged 26, was sent to the hospital together with the three women and the nine-year-old. Initial investigations revealed that the suspect had four previous records for drug offences and one for robbery," said Zulkifli. – Bernama

~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


TGNA diperdaya hadiri majlis mempakyetkan PAS?

Posted: 28 Dec 2010 08:10 PM PST

Mahfuz Omar letak jawatan

Posted: 28 Dec 2010 05:24 AM PST


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT