Isnin, 5 Julai 2010

.

.


Susupan Malam

Posted: 04 Jul 2010 05:06 AM PDT

Salahkah Kalau PKR Berikan Wang Kepada Raja Petra?

MENURUT Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamad Nazri Aziz beliau ada bukti yang PKR telah memberi wang sebanyak RM500,000 kepada bloger Raja Petra Kamaruddin. Perkara itu juga turut diakui oleh Najib Razak hari ini. Cara isu pemberian wang itu didedahkan seolah-olah tindakan itu satu kesalahan. Baik Nazri maupun Najib seakan mahu mempengaruhi orang ramai supaya marah kepada Raja Petra dan PKR.

Najib telah meminta pihak berkuasa menyiasat apakah tindakan itu satu kesalahan atau pun tidak.

Kenapa begitu dangkal sekali pemahaman politik dan mengenai undang-undang negara ini oleh Nazri dan Najib. Apakah mereka sedar hakikat di sebalik itu cuma sengaja mahu mainkan perkara itu sebagai isu. Kalaulah benar dakwaan mereka itu apakah salah kalau PKR memberikan wang kepada Raja Petra untuk menguatkan partinya di samping memburukkan UBN. Tindakan ada adil. Dalam politik sekular apa juga urusan dihalalkan.

Apakah Umno juga tidak berbuat perkara yang sama? Tidak pernah mengupah atau menggunakan apa-apa agensi atau perantaran untuk membantu mereka? Bolehkah Nazri atau Najib membuktikan bahawa UBN adalah sebuah badan siasah paling bersih?

Kalau cara PKR memberi wang itu kepada Raja Petra (benar), bermakna cara UBN memberi kepada mana-mana pihak untuk mempertahankan parti berkenaan juga satu perbuatan salah. Kalau PKR dan Raja Petra minta dihukumkan maka orang yang memberi atau menerima dari pihak UBN juga kena dilaknat sama. Kalau tindakan PKR itu salah maka UBN juga harus mempersalahkan diri mereka juga.

Saya rasa UBN tidaklah sebersih mana dan turut sama bergelumang dengan najis dan kebusukkan yang dikecam itu. Jadi kalau UBN juga membuat kerja yang sama kenapa harus dikutuk Raja Petra dan PKR. Bukankah tindakan sebegitu boleh double standard atau bersikap nampak kuman di seberang laut tetapi tak nampak gajah di depan mata.

Dalam hal ini saya rasa elok UBN melupai soal Raja Petra. Lagi disebut pelarian itu lagi terkenal. Apa yang baiknya UBN khasnya Umno menunjukkan pengajaran yang baik kepada rakyat. Umno kena pastikan bahawa rasuah tidak berlaku dalam parti berkenaan. Umno kena pastikan bahawa masalah kronisme dan nepotis tidak wujud. Dalam suasana Felda diserang bertalu-talu sebagai bangkrup, UBN wajar mengeluarkan bukti mengenai keadaan kewangan Felda kukuh dan projeknya berpotensi.

Saya nampak persoalan yang ditimbulkan pihak pembangkang masih belum dijawab dengan tuntas. Felda hanya asyik mengerahkan peneroka yang tidak tahu apa benda mengenai Felda itu menunjuk perasaan mengutuk Suara Keadilan. Cara begitu tidak profesional dan menggambarkan pemikiran mereka yang menguruskan Felda dan melayan kerenah Suara Keadilan itu sama tarfnya dengan akhbar lidah rasmi PKR itu.

Membina martabat diri sendiri lebih baik daripada memburukkan orang lain. Hari ini apa juga yang pemimpin Umno lemparkan kepada pemimpin pembangkang terutamanya Anwar Ibrahim bukan mudah untuk rakyat menerimanya. Seperti mana Umno mempengaruhi rakyat mengatakan Anwar pembohong, agen Yahudi dan sebagainya, begitulah juga rakyat beranggapan kepada UBN dalam memburukkan Anwar itu juga sebagai pembohong.

Keputusan pilihan raya umum lalu menyebabkan UBN kehilangan majoriti 2/3 di Parlimen membuktikan rakyat menolak UBN. Ada baiknya kalau UBN berusaha secara profesional mengembalikan kuasa itu. Berikan keyakinan kepada rakyat bahwa UBN lebih baik dari Pakatan Rakyat. Saya lihat akhir-akhir ini Najib sudah tidak dapat menahan sabar ikut sama bermain politik ala budak-budak Pakatan Rakyat.

Misalnya Umno memperakui parti itu memperjuangkan Melayu, manakala parti lain meleburkan Melayu, nah Umno harus konsistennya dan perkuatkan semantat dan jiwa mereka mengenai Melayu. Mengukuhkan Melayu secara menyeluruh lebih afdal daripada Umno terus memburukkan pemimpin PKR. Rakyat hari ini sudah matang dan tidak mudah diperolok-olokkan lagi dengan retorika tidak bertunjang. [wm.kl. 7:30 pm 04/07/10]

Kalut Umno Kelantan

Posted: 03 Jul 2010 10:16 PM PDT

Umno Rantau Panjang dan Tanah Merah Tidak Sah?

MENURUT Setiausaha Agung Umno, Tengku Adnan Mansor sebanyak 40 bahagian Umno minta tangguh dari mengadakan mesyuarat perwakilan bahagian. Penangguhan itu kerana bahagian Umno itu menghadapi masalah logistik - tempat untuk menjalankan mesyuarat. Dalam kenyataan sama beliau menyebut mengenai dua bahagian Umno di Kelantan, iaitu Tanah Merah dan Rantau Panjang.

Katanya, kedua Umno bahagian ini menghadapi masalah dalaman. Apabila perkara ini disebut oleh Tengku Adnan masalahnya tentulah serius. Umno Rantau Panjang minggu lalu telah mencatat sejarah apabila dua kumpulan mengadakan mesyuarat serentak. Kedua-duanya sah oleh apabila Naib Presiden, Ahmad Zahid Hamidi menghadapi pada kedua persidangan berkenaan.

Sebenarnya kehadiran itu mengelirukan. Ia seolah-olah menandakan Zahid mengesahkan kewujudan kedua-dua kumpulan berkenaan. Yang menjadi masalah kini apakah pula status Umno kawasan itu dari sisi perundangan dan akta pertubuhan. Apakah akta pertubuhan memberi pengecualian kepada Umno boleh melakukan apa saja yang mereka suka.

Dan pendirian Zahid juga menjadi tanda tanya. Apakah beliau lebih menghormati dan menjaga hati ahli kedua kumpulan itu daripada peruntukan undang-undang dan juga akta pertubuhan.

Apakah selagi tidak ada apa laporan dari Umno Rantau Panjang Pejabat Pertubuhan (ROS) tidak boleh bertindak dan beranggapan Umno bahagian itu tidak bermasalah. Apakah laporan media mengenai aktiviti itu tidak boleh digunapakai oleh ROS untuk bertindak? Begitukah?

Atau memang ada ahli Umno bahagian itu telah membawa kes berkenaan ke mahkamah cuma menunggu masa saja untuk meletup?

Umno Tanah Merah pula sudah lama berhadapan dengan masalah apabila bekas Setiausaha Bahagian, Amran Abdul Rahman telah membuat petisyen di mahkamah menghalang Umno bahagian itu menggunakan aset termasuk membekukan dua akaun milik Umno bahagian itu.

Amaran membawa Umno Tanah Merah ke mahkamah kerana kemenangan Akmal Ehsan sebagai Ketua tidak sah kerana kewujudan cawanagan palsu di dalam bahagian itu. Cawangan yang mencalonkan Akmal juga dikatakan sudah lama dibubarkan. Dalam kata lain pencalonan Ikhma Ihasan Abdul Aziz.


Malangnya tindakan Amran itu telah dihukum kejam oleh pihak Umno ibu pejabat. Keahlian Amran telah digugurkan. Pengguran keahlian Amran itu untuk menafikan locus standinya membawa ke berkenaan. Bagaimana pun pengguguran secara back dated itu ditolak oleh mahkamah. Sila rujuk posting ini:

Tindakan ke atas Amran itujuga bukan berlandaskan keadilan dan kebenaran sebaliknya lebih mirip untuk mempertahankan individu yang berkasta tinggi. Tindakan inilah menyebabkan banyak pihak merasakan keadilan dan kesamarataan dalam Umno sudah tidak ada lagi. Umno bersedia bersikap rakus ke atas ahli bawahan marhaen dan membela mereka yang berkasta tinggi dan kaya raya.

Walaupun usaha ibu pejabat Umno menyelesaikan kes Umno Tanah Merah dengan memecat Amran, namun mahkamah tidak semudah itu disihirkan. Mahkamah tetap mengatakan Amran berhak untuk membawa kes itu ada status individu dan sebagai seorang warganegara. Kes itu kini dalam mahkamah.

Adalah memelikkan bagaimana mesyuarat perwakilan bahagian Tanah Merah sudah ditetapkan pada 15 Julai di mana akan dirasmikan oleh Muhyiddin Yassin sedangkan kedudukan Umno bahagian itu masih dalam pertimbangan mahkamah. Bagaimana kalau mahkamah rayuan kelak memberi kemenangan kepada Amran? Bukankah keputusan hukuman berat sebelah Ibu Pejabat Umno itu terbatal?

Memikirkan implikasi ini rasanya mesyuarat perwakilan Tanah Merah harus ditangguhkan sehingga selesai tuntutan Amran di mahkamah. Bukan itu saja dari maklumat yang boleh diterima sekiranya Muhyiddin bersedia untuk menghadiri mesyuarat bahagian berkenaan katanya akan ada satu laporan politik dibuat ke atas Muhyiddin yang dianggap merasmikan sebuah pertubuhan haram! [wm.kl. 2:00 pm 04/07/10]

Tiada ulasan: