Rabu, 14 Disember 2016

Blog-list Malaysia

Blog-list Malaysia


Nik Abduh: Kalau MCA, DAP Boleh Bersatu, Kenapa Tidak PAS-UMNO

Posted: 14 Dec 2016 12:19 AM PSTKUALA LUMPUR: Ketua Dewan Pemuda PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz menegaskan tidak salah untuk parti itu dan UMNO bersatu menyokong Rang Undang-Undang Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) (Akta 355) yang bertujuan memperkasakan kedudukan mahkamah syariah dalam sistem perundangan negara.

"Kalau DAP dan MCA boleh bersatu hati menentang rang undang-undang itu, apa salahnya PAS dan UMNO bersatu juga dalam isu yang sama," katanya menerusi entri di Facebook rasminya. Nik Mohamad Abduh yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas turut menimbulkan persoalan adakah penyatuan kedua-dua parti Melayu yang mewakili masyarakat Melayu Islam terbesar itu boleh dikaitkan dengan kerajaan perpaduan atau isu dedak.

"Bahkan PAS dan ramai NGO (badan bukan kerajaan) Islam sepakat untuk menyeru seluruh ahli Parlimen Muslim supaya menyokong rang undang-undang ini. Ia adalah hari besar untuk Islam di Malaysia.

"Jika ada ahli Parlimen bukan Islam turut menyokong, maka ia adalah bonus besar buat penyatuan dan kesejahteraan negara yang wajar dirayakan juga. "Seperti saya tekankan di atas, sebagaimana UMNO memerlukan masa untuk memahami, MCA dan DAP lagi-lagilah memerlukan masa. PAS sentiasa mencadangkan dialog dan perbincangan yang sejahtera dan terbuka. Ia sidaj lama berlaku dan akan terus berlangsung insya-Allah," katanya.

Mengulas lanjut, Nik Mohamad Abduh berkata, demokrasi dan kebenaran tidak memerlukan konsensus, sebaliknya hanya memerlukan suara majoriti yang benar dan bebas supaya kebenaran terlaksana di mana-mana pun di dunia ini.

Beliau berkata, MCA dan DAP, dua parti didominasi bukan Islam mempunyai dua matlamat yang sama iaitu memastikan berkembangnya arus sekular yang menolak peranan agama dalam politik negara dan keduanya saling berebut undi bukan Islam. "Dengan membesarkan isu pelaksanaan hukum hudud melalui rang undang-undang ini, mereka cuba menggambarkan masa depan Malaysia yang gelap jika ia diluluskan.

"Saya tidak fikir pula jika hak dan tuntutan golongan LGBT diterima dalam negara, kedua-dua parti ini akan bersatu hati menentangnya. "Dalam erti, memperkasakan perundangan Islam dalam negara adalah lebih bahaya dan menggelapkan masa depan negara berbanding kehadiran golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) yang sedang berkembang menghancurkan dunia barat kini.

"Apapun, saya memilih untuk melihatnya sebagai kejahilan yang perlu dilunakkan dengan proses pemahaman yang menagih sedikit masa. "Pemerkasaan sistem Islam yang menyeluruh dalam negara asalnya adalah perjuangan PAS yang tidak dikongsi oleh mana-mana parti politik sebelum ini," katanya.


Anwar Gembira PAKATAN HARAPAN Dan BERSATU Bekerjasama

Posted: 13 Dec 2016 10:44 PM PSTKetua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menyambut baik pembabitan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dalam kerjasama secara rasmi dengan Pakatan Harapan (HARAPAN).

Menyifatkan ia sebagai "perkembangan positif" Anwar berkata parti yang terbabit kini harus berusaha mengenal pasti dasar bersama.

"Kita mengalu-alukan dan ia merupakan satu perkembangan positif… Kita perlu bekerjasama dalam mengenal pasti dasar (untuk bekerjasama)," katanya.

Semalam ketiga-tiga parti dalam HARAPAN - PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (AMANAH) - serta BERSATU menandatangani perjanjian bersama untuk memastikan BN ditentang melalui formula satu lawan satu pada pilihan raya umum akan datang.

Empat parti itu turut menandatangani tujuh perkara lain dalam kerangka kerjasama berkenaan.

Mereka juga setuju meneruskan perbincangan dengan parti yang masih belum menandatangani perjanjian tersebut bagi memastikan hanya satu calon mewakili pembangkang bagi menghadapi BN.

PKR diwakili oleh presidennya, Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail, manakala AMANAH diwakili Mohamad Sabu.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden BERSATU Tan Sri Muhyiddin Yassin menandatangani perjanjian itu bagi pihak parti masing-masing.

Keempat-empat parti itu akan menubuhkan sebuah jawatankuasa teknikal bersama untuk membincangkan pembahagian kerusi dan manifesto bersama.

Ia dianggap penting kerana membawa kepada pembentukan gabungan pembangkang yang lebih tersusun bagi berdepan BN walaupun kedudukan PAS masih menjadi persoalan.

Lebih daripada itu ia juga menjadi detik baru kepada pembangkang apabila Anwar menerima bekas seteru ketatnya, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Di Mahkamah Persekutuan hari ini, Anwar gagal dalam permohonannya supaya sabitan hukuman penjara ke atasnya disemak semula.


Tiada ulasan: