Rabu, 21 September 2016

DIALOG RAKYAT

DIALOG RAKYAT


Deklarasi PPBM tidak mengikut perlembagaan

Posted: 21 Sep 2016 05:57 AM PDT

Astro Awani
Deklarasi PPBM tidak mengikut perlembagaan
Datuk Seri Najib berkata baginda mengambil maklum perkara yang dibangkitkan penasihat parti berkenaan, Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar). -Gambar fail
 

KUALA LUMPUR: Yang Dipertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah bertitah baginda tidak boleh mencampuri usaha yang dilakukan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Titah baginda, ia kerana deklarasi yang dibuat PPBM tidak mengikut perlembagaan.

Dalam satu kenyataan, perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata baginda mengambil maklum perkara yang dibangkitkan penasihat parti berkenaan, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Tegas baginda, sebarang tindakan sepatutnya diuruskan menurut amalan lazim, iaitu melalui Parlimen dan sistem pilihan raya bagi rakyat membuat keputusan.


Dalam satu kenyataan, perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata baginda mengambil maklum perkara yang dibangkitkan penasihat parti berkenaan, Tun Dr Mahathir Mohamad.
 
Dalam satu kenyataan, perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata baginda mengambil maklum perkara yang dibangkitkan penasihat parti berkenaan, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas perdana menteri itu menghadap Tuanku Abdul Halim di Istana Bukit Malut, Langkawi minggu lalu.

Marah hina Rosmah, media Umno gesa gantung kerjasama dengan Unesco

Posted: 21 Sep 2016 05:46 AM PDT


 
OLEH BORHAN AHMAD


Media milik Umno, MyKMU, mencadangkan agar kerajaan Malaysia menggantung semua kerjasama dengan The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (Unesco) sehingga Ketua Pengarahnya, Irina Bokova memohon maaf secara terbuka.

Mereka juga perlu memberi penjelasan yang masuk akal dalam kontroversi membabitkan isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor, kata editor laman Kelab Maya Umno itu.

"Menteri Pelajaran Malaysia juga perlu menggantung sementara pejabat Unesco Malaysia yang berada di bawah pembiayaan Kementerian Pelajaran Malaysia. Beranikah Datuk Seri Mahadzhir Khalid melakukan?" soal editor laman itu.

Menurut laman itu, tindakan Irina Bokova menjemput Datin Seri Rosmah mengambil anugerah penghormatan khas pada satu majlis yang dianjurkan bersama oleh Unesco pada 22 September 2016 tetapi kemudiannya membatalkan, hanya kerana pertanyaan Wall Street Journal dan The New York Times mengenai pembiayaan PERMATA, adalah sesuatu yang kurang ajar.

Unesco sebagai sebuah pertubuhan di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang bertanggungjawab ke atas keilmuan dan ketamadunan tidak menunjukkan sikap organisasi yang bertamadun apabila menarik balik jemputan yang telah tersebar hanya kerana pertanyaan media tertentu, katanya lagi.

Laman ini juga mendakwa, tindakan menarik anugerah ini adalah konspirasi menjatuhkan perdana menteri oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan kuncu-kuncunya.

"Apapun, kita tidak nampak bagaimana perkara ini boleh menjejaskan Perdana Menteri mahupun Rosmah sendiri. Yang nyata ini semua adalah sebahagian daripada konspirasi yang dirancang dan apa pun yang berkaitan konspirasi, semuanya tidak betul.

"Lagipun, bukan Rosmah yang terhegeh-hegeh mahukan anugerah tersebut, ia adalah mereka yang berkenaan sendiri nak bagi, kemudian mereka berkenaan juga yang membatalkannya kerana termakan dengan hasutan media asing upahan Mahathir," kata tulisan itu.

ROSMAH TOLAK

Sementara itu, Rosmah Mansor dan Program Permata Negara (PERMATA) menolak menerima anugerah 'Lead by Example' yang ditunda ke tahun depan.

Pejabat Perdana Menteri (PMO) dalam kenyataan petang semalam berkata Rosmah memutuskan untuk mengelak perhatian daripada kerja-kerja membantu kanak-kanak di Malaysia.

Pada 18 September, menurut kenyataan itu, wakil tetap Malaysia ke Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu menerima e-mel daripada Prof Tudor Parfit, yang mempengerusikan lembaga penasihat akademik di jawatankuasa penganjur acara itu.

"Praffit menyebut (dalam e-mail) bahawa anugerah itu akan ditangguh ke 2017 kerana apa yang digelarnya sebagai 'gangguan' daripada Wall Street Journal dan New York Times berkaitan penajaan PERMATA," menurut PMO.

Rosmah pada mulanya dikatakan akan menerima anugerah itu di New York pada Khamis 22 September ini, tetapi dikeluarkan daripada senarai pada saat-saat akhir.

PMO juga berkata kedua-dua pihak PERMATA dan Rosmah tidak memohon untuk anugerah itu.

Pejabat itu berkata, pada 8 September lalu, Irina Bokova atas kapasitinya sebagai ketua pengarah Unesco, menghantar surat kepada perdana menteri, Rosmah dan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman.

Surat itu menyebut, kata PMO, bahawa Rosmah diberi anugerah sanjungan khas dalam acara yang dianjurkan bersama oleh Unesco pada 22 September ini.

"Ini sebagai penghargaan terhadap usaha kerajaan Malaysia untuk melawan keganasan melalui sistem pendidikan, dan terutamanya pendekatan PERMATA yang diasaskan pada 2007 oleh Rosmah," katanya,
PMO juga berkata PERMATA ditaja sepenuhnya bawah peruntukan kerajaan dan telus, serta laporan tahunannya diluluskan oleh parlimen.

"Segala perbelanjaan mengikut prosedur kewangan kerajaan.

"Ini bukan sahaja rekod awam, tetapi boleh dijelaskan dengan segera sama ada kami atau PERMATA ditanya sebelum penangguhan anugerah itu," tambahnya.

PMO juga menyelar pihak yang cuba mempolitikkan kerja-kerja PERMATA yang disifatkan sebagai badan contoh untuk meningkatkan kualiti kanak-kanak.~M/dateline

Hanya 6 kes positif jangkitan Zika - Subramaniam

Posted: 21 Sep 2016 05:40 AM PDT

 
 
S. Subramaniam
S. Subramaniam
 
 
Sebanyak enam kes positif jangkitan Zika direkodkan di negara ini dan pencegahan wabak itu dilakukan menerusi pengawalan vektor.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri S. Subramaniam berkata, jumlah tersebut dianggap terkawal berbanding negara jiran, Thailand dan Singapura, yang mencatatkan jumlah yang lebih tinggi dan terus meningkat.

"Kita agak bernasib baik kerana merekodkan enam kes sahaja, dan setakat ini sebanyak 800 ujian darah dilakukan terhadap mereka yang mempunyai simptom dari kawasan berisiko dan semuanya negatif, 116 nyamuk diuji yang juga negatif vektor.

"Dua wanita hamil positif zika yang dirawat selama ini dibenarkan pulang selepas disahkan bebas virus itu," katanya pada sidang media di pejabat hari ini.

Dalam perkembangan sama, Ahli Parlimen Segamat itu berkata, menteri kesihatan ASEAN menggariskan lima strategi bagi membendung wabak Zika yang dilakukan menerusi sidang video pada Isnin lalu.

"Kami setuju untuk memperkukuh pengawasan penyakit dan mekanisme penilaian risiko serantau sedia ada dengan sokongam teknikal Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)," katanya. – MalaysiaGazette


Rayuan isteri pramugara MH370 buat Tun Mahathir

Posted: 21 Sep 2016 05:35 AM PDTDia muncul sebagai peserta terakhir yang diberi peluang bertanya soalan kepada Tun Dr. Mahathir pada majlis dialog anjuran Kesatuan Kebangsaan Anak-Anak Kapal Kabin Malaysia (NUFAM) di Subang Jaya di sini semalam.

Ketika bekas Perdana Menteri itu menerima soalan bertalu-talu daripada peserta sebelum itu seperti isu 1MDB, siapa pengganti yang sesuai jika Perdana Menteri meletak jawatan, Deklarasi Rakyat, pencen dengan aman, sistem pendidikan kebangsaan dan nasib 6,000 kakitangan Malaysia Airlines Berhad yang dibuang kerja, wanita ini tampil mengejutkan hadirin apabila dia memperkenalkan diri sebagai isteri pramugara pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac 2014.

Sebelum meneruskan soalan, Intan Maizura Othman, 36, sempat memohon maaf kepada Dr. Mahathir dan hadirin kerana dia tiba-tiba berasa agak gementar.

Barangkali dengan kekuatan semangat waris lain yang hadir, Intan mengagahkan dirinya juga dengan mula bertanya soalan dengan lancar.

Namun dia akhirnya tewas dalam rayuannya kepada Dr. Mahathir apabila tangisan dan sebak mula menguasai diri sambil tokoh negarawan itu memandangnya sayu dan sesekali menganggukkan kepala kepada setiap butir ayat yang dilontar.

"Saya percaya Tun ramai kawan-kawan, kabel besar agaknya. Boleh tak Tun kongsi kat mana kapal itu Tun? (menangis). Apa jadi dengan kapal itu?

"Kami waris-waris hanya mahu kebenaran. Tak ada siapa pun yang hendak beritahu apa yang sebenar berlaku. Kami sudah penat panjat turun tangga.

"Sudah jumpa menteri, polis. Anak saya masih sampai sekarang bertanya? Kubur bapa dia di mana? Kalau Tun ada info, tolonglah beritahu saya dan waris lain," katanya dalam nada getar sebelum mengucap terima kasih kepada Dr. Mahathir kerana sudi mendengar.
Ibarat seorang ayah yang menasihati anaknya, Dr. Mahathir tenang menjawab rayuan Intan itu dengan penuh berhati-hati.

"Kita sedar dalam kehidupan terpaksa hadapi kehilangan secara kekal iaitu kematian.

"Bila kita dapati ahli keluarga kita meninggal dunia, nak tak nak kita kena terima hakikat.

"Tapi dalam keadaan kita tidak tahu, sudah meninggal ke atau hilang? Itu yang buat kita rungsing. Sebab itu ramai waris MH370, mereka tidak senang hati.

"Jadi mereka tidak boleh fikir dengan sempurna nasib penumpang MH370.

"Saya sedar kalau saya kata mereka sudah tidak ada, saya tidak tahu tapi mungkin saya tidak betul.

"Tapi saya berpendapat, kalau sudah lama cari dan tidak jumpa, saya fikir kita terpaksa terima hakikat seperti kematian yang lain.

"Baru lega sikit pemikiran kita. Waris kena terima hakikat. Kalau Allah SWT bagi dia balik, dia balik. Kalau tidak balik, apa lagi yang boleh buat.

"Cuma minta maaf cakap, yang jumpa serpihan-serpihan itu, saya tidak percaya," katanya.– MalaysiaGazette


Kemanusiaan yang sedang mati di Malaysia

Posted: 21 Sep 2016 05:30 AM PDT


 
Oleh Ishak Sairozi


Kemegahan Malaysia yang rakyatnya berbilang kaum dicanang serata dunia sebagai harmoni dan sentosa membanggakan Malaysia. Walaupun negara ini terpisah dengan Laut China Selatan, ia masih diangkat dan dinobat kerana perpaduannya adalah yang paling terkenal di serantau dunia.

Nilai murni yang ditanam, toleransi dan hidup berbudi dalam kalangan masyarakat pada hari ini hanya sejarah yang kita pernah miliki.

Masyarakatnya bertamadun, kaya-raya, berjaya namun seakan hilang nilai murni sebagai manusia. Di zaman millennia, kereta berjenama megah menyusur jalan raya, rakyatnya pula hilang asas pembentukan tamadun yang paling mulia iaitu budi bahasa.

Berkemeja kemas, berkasut tumit tinggi, daripada kereta Kancil hingga Audi, kita sudah berjaya dari segi kehidupan dan kesenangan, tetapi dari segi budi pekerti kita semakin hilang jati diri. Benarkah budi bahasa bukan lagi budaya yang dibanggakan?

Kenyataan ini amat berat untuk kita terima, ia umpama tohmahan negatif, tetapi persoalan ini timbul tatkala melihat reaksi masyarakat negara kita yang tanpa segan silu melontar pelbagai kata nista, fitnah dan kata menghina atas pemergian insan-insan ternama.

Kematian seorang tokoh agama yang disegani Datuk Dr Haron Din misalnya, dirai mereka yang tidak menyukai latar belakang agamanya. Dr Haron Din, seorang tokoh agama yang ilmunya penuh di dada, berbakti kepada ribuan manusia tetapi kematiannya dikeji dan dibenci hanya kerana latar belakangnya tidak sama dan tidak disukai oleh mereka yang tidak sealiran dengannya.

Pelbagai kejian dilempar, lebih hina mempertikai tempat arwah dikebumi di luar negara yang digelar tanah kafir. Tuhankah kita semua sehingga berkuasa memberikan gelaran kafir di tempat yang dicipta oleh pemilik sekalian alam?

Keadaan ini, turut dihadapi oleh seorang anggota Puteri UMNO yang kemalangan selepas keretanya terbabas. Kematian ialah lambang keinsafan yang harus diambil sebagai pengajaran.

Malangnya, mereka yang tidak sepakat dengan pimpinan Barisan Nasional, melemparkan tohmahan dan hinaan terhadap arwah yang masih belum merah tanah kuburnya.

Budaya apakah ini? Adakah perbezaan parti menghalalkan kita meraikan kehilangan nyawa seorang manusia yang ditimpa musibah kemalangan yang menyedihkan?

Ini bukanlah yang pertama di Malaysia. Kenyataan berbentuk penghinaan pernah berlaku terhadap ahli DAP, Karpal Singh yang meninggal dunia dalam kemalangan yang menyayat hati. Ketika itu, ramai yang dengan senang hatinya mengeluarkan kenyataan mahu melangkah mayatnya dahulu.

Mana kemanusiaan? Mana budi bahasa? Mana nilai pekerti seorang manusia? Ini adalah kesilapan besar kita dalam hidup sebagai rakyat yang sejahtera dan harmoni.

Dalam tidak sedar kita menjadi tuhan dan merasakan boleh buat apa sahaja menggunakan hak dan kebebasan bersuara. Kita rasa meraikan kematian orang yang kita tidak suka adalah balasan dendam yang biasa.

Ini adalah silap kita sebagai manusia. Kematian adalah pengajaran kepada manusia. Kematian adalah usaha Tuhan untuk menunjukkan kepada kita, adakah kita rasa boleh hidup lama?

Pada hari ini, kita seharusnya bermuhasabah diri, menilai apa yang berlaku kini. Jika kita tidak
boleh bersikap simpati terhadap si mati, sedarlah bahawa kemanusiaan dalam diri kita sudah mati.

Amalkan sifat empati, kerana hari ini cacian dan kejian kita terhadap si mati yang kita benci, mungkin satu hari akan diterima oleh keluarga kita, atau diri kita sendiri apabila tibanya mati.

Artikel ini bukanlah untuk kita mengingati mati. Ini adalah usaha untuk menyelamatkan pertelingkahan kaum yang wujud kerana kematian 3 orang ternama di Malaysia.

Berhentilah mencari kesalahan sesama kaum. Hapuskan sentimen "chauvinis", "islamophobia" dan pengkafiran serta sifat menghukum dalam kalangan masyarakat.

Hidupkan semula kemanusiaan yang semakin uzur dengan cara menghormati, mengkasihi, berempati dan berbudi bahasa sesama kita.

Semoga Malaysia akan terus hidup dalam suasana aman dan harmoni dan kembali berbangga sebagai sebuah negara bangsa yang disegani dengan budi pekerti mulia.

Ishak Sairozi ialah seorang eksekutif di Yayasan 1Malaysia.

Mahu saman Sarawak Report, PAS serah dokumen kepada peguam

Posted: 21 Sep 2016 05:24 AM PDT

DETIK DAILY
 KOTA BHARU: PAS sudah menyerahkan semua dokumen berkaitan tindakan untuk menyaman Sarawak Report, kepada peguamnya untuk penelitian, kata Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan

Beliau berkata peguam yang dilantik oleh parti itu akan mengkaji dokumen berkenaan manakala dokumen tambahan akan diberikan sekiranya diperlukan.

"Antara dokumen yang diberikan kepada peguam, dua hari lepas ialah kenyataan balas penafian daripada pemimpin PAS termasuk Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang," katanya ketika ditemui di sini, hari ini.f
 
Takiyuddin yang juga anggota Parlimen Kota Bharu ditanya perkembangan tindakan parti itu untuk menyaman portal berita berkenaan yang berpangkalan di London berhubung dakwaan berunsur fitnah terhadap PAS.
 
Sebelum ini, Sarawak Report mendakwa PAS menerima dana sebanyak RM90 juta daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Presiden UMNO, sekali gus mengundang kemarahan anggota PAS yang turut membuat beberapa laporan polis bagi menyiasat dakwaan tersebut
 
 

Saya tahu perkembangan Syiah di Malaysia - Prof Amin

Posted: 21 Sep 2016 05:22 AM PDT

 
 
Prof. Dr. Amin Mohammad Sallam Al Manasyeh
Prof. Dr. Amin Mohammad Sallam Al Manasyeh

 MUKADIMAH


BEKAS Mufti Jordan, Prof. Dr. Amin Mohammad Sallam Al Manasyeh mungkin tidak sepopular Dr. Yusuf Al-Qardhawi namun sumbangan besarnya terhadap perkembangan Islam di peringkat antarabangsa terutama menentang penyebaran fahaman Syiah wajar diberi penghormatan. Memiliki tiga ijazah doktor falsafah dan pakar dalam tafsir al-Quran dan hadis, beliau juga pernah menjadi mufti yang dilantik penduduk Islam di New York dan Philadephia di Amerika Syarikat semasa menuntut di sana.

Beliau yang kini Penasihat Syariah kepada sebuah syarikat milik anak tempatan, Dubaiz Islamic Concept Sdn. Bhd. berkunjung ke Malaysia baru-baru ini dan wartawan Malaysia Gazette berkesempatan menemuramahnya.

Dalam pertemuan itu, Prof. Dr. Amin menyatakan pandangannya terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, bahaya penularan fahaman Syiah dan Daiesh. Apa sekali pun masalah yang dihadapi, beliau menasihati umat Islam supaya merujuk semula kepada panduan yang diberikan dalam al-Quran dan sunnah Nabi Muhamad SAW sebagai solusi.

MalaysiaGazette: Sudah empat kali datang ke Malaysia, apa pandangan Prof tentang negara ini?

Prof. Dr. Amin: Saya sangat suka Malaysia, saya cinta Malaysia, rakyatnya. Saya dapati penduduk di negara ini baik dan bermurah hati. Sebab itu, saya berasa sedih setiap kali meninggalkan Malaysia.

Malaysia memaparkan imej Islam yang sederhana, apa komen Prof tentang ini?

Saya berpeluang menemui Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) beberapa hari lalu, saya sempat supper di rumahnya. Kami berbincang bersama, solat bersama. Pada pandangan saya Malaysia sebuah negara yang berkembang, lebih moden daripada kebanyakan negara di Timur Tengah malah berbanding negara saya. Rakyat di sini kuat bekerja dan hidup dengan lebih baik. Saya mendoakan agar Allah sentiasa memelihara Malaysia dan rakyatnya.

Apa komen Prof tentang Datuk Seri Najib Razak?

Pertama kali bertemu dengan Perdana Menteri, saya percaya beliau seorang mukmin yang baik. Lantaran itu, saya percaya jika Allah memberikan masa, beliau akan terus mengembangkan negara, memeliharanya dan menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang baik di dunia pada masa depan. Itu yang saya fikir tentang beliau.

Malaysia sekarang berusaha untuk menangani Daesh. Apa pandangan Prof tentang Daish yang semakin membimbangkan dunia?

Kebanyakan Muslim tidak tahu makna Daesh. Kebanyakan mereka fikir ia adalah sebuah negara Islam tetapi hakikatnya bukan. Ia digerakkan oleh Amerika Syarikat, Iran, Eropah dan Israel. Mereka menarik golongan muda yang baik untuk berjihad, walapun ia bukan jihad.  Mereka berkembang. Mereka mahu menggalakkan orang Islam membunuh sesama mereka. Ini bukan negara Islam sebenar.Jadi, apakah cara terbaik untuk menangani Daesh daripada merebak ke Malaysia atau negara-negara lain?

Saya fikir imam-imam, mufti-mufti, ahli politik perlu menggerakan isu ini supaya orang ramai sedar tentang bahayanya Daish. Ia berlaku di mana-mana, mungkin berlaku setiap negara kerana ada orang yang menyertainya tanpa berfikir, lantaran itu kita perlu menasihati penuntut-penuntut di universiti. Fahamkan mereka tentang Islam yang sebenar. Islam yang sebenar adalah mengikut al-Quran dan sunnah. Bukan mengambil daripada percakapan orang-orang yang tidak ada pengetahuan langsung tentang Islam, mesti dari dalil dan sunnah.

Bukan sahaja di kebanyakan di Timur Tengah, di Malaysia juga ada kelompok ahli Sunnah Waljamaah, Wahabi, Salafi, belum lagi pengikut Syiah dan sebagainya. Mengapa ada terlalu banyak cabang dalam Islam?

Kita sebenarnya perlu melindungi diri daripada pelbagai idea-idea ini. Islam adalah sebuah agama yang jelas. Kalau kita mendengar sebarang perkara, kita perlu rujuk kepada al-Quran dan sunnah. Dari situ barulah kita tahu sama ada yang diperkatakan itu ada dalam al-Quran dan Sunnah kerana dalam Islam wajib mematuhi ajaran kedua-dua, al-Quran dan Sunnah.

Malah, jika kita mendengar kata-kata imam-imam Abu Hanifah, Syafii, Ahmad, Malik, wajib umat Islam merujuk kepada al-Quran dan Sunnah kerana mereka juga manusia, mungkin berlaku kesilapan. Saya juga mungkin buat silap, oleh sebab itu amat penting kita merujuk kepada al-Quran dan Sunnah.

Imam Syafii pernah berkata, jika anda mendengar ada perbezaan kata-katanya dengan Nabi Muhammad SAW, anda perlu ikut Nabi Muhammad SAW, jangan ikut saya. Sebab itu, kita tidak boleh mendakwa kita adalah pengikut Salafi, Syafii dan lain-lain. Apabila orang bertanya siapa anda, katakan sahaja Islam. Islam adalah jawapan yang tepat kerana menunjukkan kebersamaan. Kalau kita kata kita adalah pengikut Maliki, Syafii, Syiah dan lain-lain bermakna kita tidak mengikut al-Quran dan Sunnah.

Tidak ada yang membuatkan umat Islam bersatu kecuali kembali kepada al-Quran dan Sunnah. Nabi Muhammad pernah berkata, jika umat-umatku mengikuti dua perkara yang aku tinggalkan, umatku semua akan selamat. Itulah al-Quran dan Sunnah. Itulah ilmu bagi umat Islam. Berdasarkan ilmu al-Quran dan Sunnah, kita hendaklah berfikir.

Mengapa umat Islam bertelagah sesama sendiri?

Anda tahu kenapa, mereka bertelagah kerana tidak faham apa makna Islam. Anda Islam,saya juga seorang Islam tetapi kita mungkin ada perbezaan dalam pendapat. Itu tidak mengapa kerana kita masih boleh berbincang. Rujuk kembali kepada al-Quran dan Sunnah, mana yang benar kita ikuti. Mengapa perlu bertelagah?Bagaimana pula dengan perbezaan Islam dengan Syiah?

Saya adalah pemimpin pembanterasan Syiah di Jordan. Saya menolak Syiah. Saya menulis lebih lima muka surat dengan 20 bukti bahawa Syiah bukan Islam. Saya sedang menulis apa yang mereka lakukan pada Islam Sunni di Iraq, Syria, Iraq, Lebonan, Bahrain.

Pertama kali saya di Malaysia, saya pernah bertemu dengan (Datuk Seri) Anwar Ibrahim (ketika itu Timbalan Perdana Menteri). Saya mengenali beliau ketika di Amerika Syarikat. Kami menuntut bersama. Saya pernah berkata kepadanya berhati-hati dengan Syiah, jangan sesekali benar ia datang ke Malaysia. Saya katakan pada beliau, mana-mana negara yang membenarkan Syiah, negara itu akan menghadapi masalah. Jadi kena berhati-hatilah dengan Syiah.

Prof di Malaysia juga dipercayai wujud kelompok kecil Syiah.

Mungkin anda tahu itu, tetapi saya sebagai orang luar saya mengetahui lebih daripada apa yang anda lihat. Saya tahu apa yang berlaku dalam perkembangan Syiah di Malaysia. Ada beberapa negeri di Malaysia, yang pelajarnya menuntut di Iran. Kira-kira ada 1,000 orang penuntut Iran yang menuntut di universiti-universiti di sini. Jadi kena berhati-hati. Anda perlu tahu apa yang penuntut-penuntut itu buat ketika berada di Iran. Apa yang dilakukan oleh penuntut-penuntut Iran yang menuntut di sini. Siapa rakan-rakannya, apa mereka buat, anda kena hati-hati.

Pada pandangan Prof, apa yang menyebabkan ada golongan yang tertarik kepada Syiah?

Ada tiga perkara, pertama mereka mendakwa mereka pengikut keluarga Nabi Muhammad SAW. Saiyidina Ali adalah sepupu Nabi Muhammad. Mereka tidak percaya kepada Saiyidina Abu Bakar, Saiyidina Umar dan Saiyidina Uthman. Kalau anda mahu menjadi pengikut Syiah, perlu menolak tiga khalifah yang lain kecuali Ali. Mereka sayangkan Ali. Tetapi Nabi Muhammad SAW kata kita wajib mempercayai keempat-empat khalifah ini.

Mereka (golongan Syiah) beri sumbangan wang kepada golongan muda. Jumlah wang yang banyak. Yang ketiga, mereka juga mengamalkan mutaah (kahwin kontrak). Mereka menggalakkan golongan muda melakukan mutaah. Golongan muda tidak tahu tentang Islam dan tidak tahu mutaah dilarang dalam Islam. Ini semua mendapat tarikan kepada golongan miskin. Daripada sini mereka membina komuniti.Daripada mana mereka memiliki wang yang banyak?

Mereka mempunyai banyak sumber. Yang pertama, Iran adalah sebuah negara yang kaya. Kedua, imam Syiah mesti mempunyai 15 peratus daripada keuntungan anda. Jika saya memiliki satu juta, imam saya pula mempunyai RM250,000 daripada keuntungan saya. Dengan wang yang banyak mereka boleh menerbitkan buku, berkahwin, beri sumbangan wang, kereta dan rumah. Sesiapa yang mahu kereta, apartmen, berkahwin akan datang kepada mereka. Mereka juga boleh membiayai pengajian di universiti.
Itu cara mereka. Saya rasa anda pernah dengar dalam berita. Mereka juga mempunyai tentera. Mereka golongan kaya.

Sehubungan itu, Syiah perlu dibanteras di Malaysia, di mana-mana negara. Arab Saudi tidak membenarkan Iran mengerjakan ibadat haji pada tahun ini. Ini kerana mereka bukan mahu menunaikan ibadat, sebaliknya mewujudkan masalah. Saya pernah menjadi pendakwah di Masjid Nabawi selama enam tahun. Saya cukup dekat dengan mereka. Perbuatan mereka bertentangan dengan kita. Jika saya berwuduk dari jari ke lengan, mereka dari lengan ke jari. Semua yang mereka melakukannya bertentangan.

Semasa mengerjakan haji saya menggunakan payung untuk berlindung dari panas terik matahari tetapi mereka tidak boleh. Mereka kata tidak boleh melindungi kepala mereka. Walaupun perkara kecil yang Muslim Sunni lakukan, mereka akan menentang.

Semasa saya menyampaikan khutbah di Jordan selama lima tahun di Masjid Al-Mazar berhadapan dengan tanah perkuburan Saiyidin Jaafar Abi Talib (sepupu Nabi Muhammad SAW), mereka datang melawat kubur. Kami bersolat di masjid, mereka bersolat di kawasan perkuburan itu. Mereka tidak mahu bersama kita, sebaliknya beribadah di kubur. Ada pengikut Syiah dakwa yang Saidina Ali sama taraf dengan Allah. Ada al-Quran tetapi mereka mahu mengikutinya. - MalaysiaGazette

AMIN nasihat Maza hormati umat Islam fahaman ASWJ

Posted: 21 Sep 2016 05:17 AM PDT

 
 
Abd. Kareem Said
Abd. Kareem Said


Gabungan Angkatan Melayu Islam Nusantara (AMIN) meminta Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd Asri Zainul Abidin menghormati umat Islam di negara ini yang berpegang teguh kepada fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ).

Pengerusinya, Abd. Kareem Said berkata, Dr. Mohd Asri atau lebih dikenali dengan panggilan Maza hanya boleh mengeluarkan sebarang kenyataan berkaitan hukum untuk orang Islam di negeri itu sahaja, bukan negeri lain.

Katanya, Maza juga harus menghormati pandangan mufti lain yang bercakap mengenai Islam berdasarkan fahaman ASWJ.

"Sebagaimana ahli gabungan AMIN menghormati Sultan Perlis, Maza juga harus menghormati Sultan dan Mufti di luar negerinya.

"Ingatan daripada kami ialah jangan sebar fahaman kamu di luar Perlis kerana kami adalah dari fahaman ASWJ. Jika kamu bercakap dalam negeri kamu, itu hak kamu," katanya pada sidang media di Dewan Serbaguna, Villa Puteri Condominium di sini, hari ini.

Sebelum itu, beliau menyampaikan taklimat bertajuk 'Isu ancaman akidah dan keselamatan pada bangsa Melayu' kepada ahli gabungan AMIN yang melibatkan 112 pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Menurut Abd. Kareem, tindakan Maza merakamkan ceramahnya yang kemudian dimuatnaik dalam laman media sosial Youtube sehingga ditonton oleh ratusan umat Islam pelbagai peringkat usia dan boleh merosakkan akhlak anak-anak muda yang baharu hendak mengenali Islam.

Mengulas lanjut mengenai tindakan itu, beliau berkata, selalunya orang yang suka membuat bising adalah tin kosong.

Dalam perkembangan lain, beliau memberitahu, AMIN juga membantah mana-mana negara luar yang membiayai golongan bukan dari fahaman ASWJ di negara ini.

"Negara luar tidak perlu campur tangan. Tidak perlu membiayai orang tertentu yang mendakwa kononnya memperjuangkan Islam. Kita ada ulamak yang lebih arif mengenai agama, biar ulamak kita uruskan.

Orang lain tidak perlu campur tangan. Kita banyak bersabar selama ini. Kita diam dan kita sabar. Begitu juga jika kita tahu ada dana luar disalurkan masuk, kita beritahu mereka dengan cara baik," katanya.

Katanya, AMIN bersama 112 NGO yang bergabung berikrar berdiri teguh di belakang Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam usaha membanteras fahaman songsang yang jika dibiarkan boleh menyebabkan keselamatan negara terancam.

"Kami sayang sangat kepada negara dan anak cucu cicit kami. Kami tidak mahu Malaysia jadi seperti Iraq, Syria dan Mesir. Kami juga tak rela Malaysia yang aman ini jadi porak peranda," katanya. - MalaysiaGazette


Tidak ada peletakan jawatan, Ahmad Razif kekal MB Terengganu

Posted: 21 Sep 2016 05:08 AM PDT

 
 
Ahmad Razif Abdul Rahman
Ahmad Razif Abdul Rahman


Pejabat Menteri Besar Terengganu menafikan berlaku peletakan jawatan oleh Menteri Besar, Ahmad Razif Abdul Rahman hari ini.

Pegawai Khas Menteri Besar, Ahmad Fauzan Abdul Kadir dalam kenyataan kepada media berkata, pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Ahmad Razif sebagaimana digembar gemburkan juga tidak berlaku.

"Ahmad Razif akan terus kekal sebagai Menteri Besar Terengganu sehingga Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang. Itu jaminan Perdana Menteri," katanya.

Beliau menjawab desas desus yang bertiup kencang di Terengganu kebelakangan ini yang mendakwa, Najib akan bertemu dengan Ahmad Razif hari ini untuk memintanya meletakkan jawatan.

Khabar angin itu dilaporkan sebuah akhbar tempatan berbahasa Inggeris baru-baru ini yang melaporkan, tempat Ahmad Razif akan digantikan oleh seorang anggota Exco kanan kerajaan negeri.

Ahmad Fauzan menyifatkan, laporan akhbar itu lebih bersifat pandangan peribadi penulis berkenaan berdasarkan perkembangan politik semasa di Terengganu.

Bagaimanapun, katanya, tulisan itu dizahirkan daripada fakta yang tidak tepat dan lebih kepada pandangan penulis semata-mata. - MalaysiaGazette


Tiada ulasan: