Rabu, 31 Ogos 2016

Kelab Greenboc

Kelab Greenboc


[VIDEO] Husam: Kenapa Aku Sertai AMANAH?

Posted: 31 Aug 2016 02:34 AM PDT

Cyberjaya: Spekulasi dan teka-teki berhubung kedudukan Datuk Husam Musa di dalam arena politik terjawab apabila bekas Naib Presiden parti itu mengumumkan penyertaannya dalam Parti Amanah Negara (Amanah) di majlis Makan Malam Ambang Merdeka di Cyberjaya di sini malam tadi.

Menurutnya, beliau menyertai Amanah kerana percaya parti itu merupakan platform baginya meneruskan perjuangan asal PAS yang telah dikhianati.

"Kita tak nak Kelantan jatuh ke tangan UMNO yang lebih rakus dari PAS. Ia (UMNO) telah terkunci dengan GSTnya, 1MDBnya, segala korupsinya dan PAS pulak berada dalam keadaan goyang kaki. Tiga tahun kita memberi ruang kepada pemimpin-pemimpin kerajaan negeri Kelantan," katanya.


Kata beliau, beliau nak tumpang bahtera Amanah dan mengucapkan selamat tinggal kepada bahtera PAS yang berpusing-pusing tak tahu mana arah tujuan.

"Selamat tinggal bahtera Pas. Saya hairan bagaimana ahli boleh duduk dalam bahtera yang berpusing-pusing," ujarnya.

Husam turut menyelar kerajaan PAS Kelantan kerana sampai sekarang masih belum habis membina rumah mangsa banjir namun sebaliknya membina tugu peringatan banjir.

"Sebagai orang beriman kita senang dengan perjuangan di atas dasar Islam, sebab itu kita (sebelum ini) masuk PAS. Sekarang AMANAH ada, AMANAH pun ada dasar Islam, maka saya pilih AMANAH. Ia menteramkan hati saya," tambahnya lagi.

"Bagi saya Amanah adalah parti yang meneruskan perjuangan asal PAS yang telah dikhianati oleh orang PAS sendiri," katanya.

"Anda menuduh barisan ini sebagai pengkhianat, sebenarnya pada hemat saya, pemimpin PASlah yang telah mengkhianati rakyat Malaysia," ujarnya disambut dengan laungan takbir oleh mereka yang hadir.

"Saya berdiri di sini dengan nama Allah, bertawakal, saya serahkan diri pada perjuangan AMANAH," ujarnya di hadapan kira-kira 500 hadirin yang hadir di majlis tersebut.

Dengan penyertaan Husam ke dalam Amanah, parti Amanah kini sudah mempunyai kerusi parti Amanah di dalam DUN Kelantan.

Turut hadir di majlis itu adalah Presiden Amanah Mohamad Sabu, Penasihat Umum Amanah, Ustaz Ahmad Awang serta sebilangan besar anggota pimpinan Amanah termasuk Sdra YB Hanipa Maidin yang datang berkerusi roda untuk meraikan penyertaan Husam ke dalam Amanah,

Husam yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Salor telah dipecat keanggotaannya dalam PAS April lalu.

Ia susulan kelantangannya mengkritik Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhubung dakwaan parti itu mengadakan kerjasama dengan UMNO.

Amanah bergabung dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP dalam Pakatan Harapan.

Sementara itu di media sosial pula, ramai yang menyambut baik langkah dan memuji tindakan Husam berkenaan. Kebanyakan menyatakan langkah Husam bukan saja akan memperkuatkan kedudukan Husam sendiri malah akan memperkukuhkan Amanah. -Greenboc


VIDEOFEATURED ADS


[BERGAMBAR] Husam Kini Sah Menjadi Ahli AMANAH

Posted: 30 Aug 2016 08:33 PM PDT

Tamat segala spekulasi dan teka-teki, seperti yang dijangkakan bekas naib presiden PAS Datuk Husam Musa malam tadi sah menyertai Parti Amanah Negara (AMANAH) selepas beliau sendiri mengumumkannya di sebuah majlis makan malam di Cyberjaya.

"Saya berdiri di sini dengan nama Allah, bertawakal, saya serahkan diri pada perjuangan AMANAH," katanya.

"Saya telah tandatangan borang permohonan (menyertai) Amanah" kata Adun Salor itu.


"Malam ini saya serahkan perjuangan saya bersama tuan-tuan. Semoga saudara sudi terima saya. Isteri, anak, keluarga termasuk ibu mertu dan jentera saya.. saya serahkan untuk perjuangan ini," tambahnya lagi.

Husam berkata ramai orang yang ditemuinya menyarankannya menyertai AMANAH, termasuk individu yang ditemui di dalam teksi, pasar atau lapangan terbang.

Dalam ucapannya Husam yang pernah dilihat sebagai pemimpin pelapis di Kelantan selepas Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata ada pihak yang membandingkan kepimpinan PAS dan AMANAH.

Bagaimanapun kata Husam, dalam kepimpinan merit utama bukanlah tinggi rendah ilmu agama mereka sebaliknya kepintaran bacaan politik serta komitmen, pengorbanan dan "suluhan perjuangan" masing-masing.

"Mohamad Sabu (presiden AMANAH) pernah masuk penjara. Adakah orang seperti ini tak ada langsung nilai kepimpinan sehingga yang kita besarkan adalah kelulusan agama padahal merit pada kelulusan itu tak ada," katanya.

Selepas selesai menyampaikan ucapan Husam menyerahkan borang keahliannya kepada Mohamad.

Pada 6 Mei lalu, PAS mengambil keputusan memecat Husam kerana dikatakan melanggar Perlembagaan PAS, ekoran kritikan lantangnya terhadap parti dan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang terutama berhubung dakwaan kerjasama parti itu dengan Umno.

Selama 4 bulan beliau hanya membisu berhubung parti yang bakal disertainya, walaupun pernah membantu kempen Amanah dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar yang lalu. B

ekas Exco kanan kerajaan Kelantan itu sekali lagi mempersoalkan keputusan parti lama yang memecatnya hanya kerana memberikan teguran.

"PAS telah pecat saya dan saudara kena tahu saya tidak pernah minta untuk dipecat… Islam benarkan kita untuk menegur," katanya.

Selepas empat bulan 'berlayar' tanpa arah yang jelas, Husam kini menyarung 'jersi' baru kerana berpendapat "berjuang bersendirian ternyata bukan suatu pilihan" untuk bekas mahasiswa Universiti Malaya itu.

Husam adalah di antara sekumpulan besar kumpulan sederhana yang disingkirkan perwakilan dalam pemilihan PAS di Kuala Selangor pada 2015.

Beliau merupakan satu-satunya ahli PAS yang memperolehi pencalon untuk tiga jawatan tertinggi PAS di dalam muktamar yang lalu iaitu Presiden, Timbalan Presiden dan Naib Presiden.

Menurut Malaysia Dateline, penyertaan Husam dijangka bakal membentuk gelombang kedua Amanah selepas ditubuhkan pada 16 September tahun lalu.


Video akan menyusul

FEATURED ADS


Tiada ulasan: