Jumaat, 6 Mei 2016

.

.


Pas pecat Husam Musa sebagai ahli

Posted: 05 May 2016 08:50 PM PDT

BERITA JUMAAT

Parti agama (Pas) telah memecat Husam Musa sebagai ahli, demikian dijelaskan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Disiplin parti itu Daeng Sanusi Meriok. Pemecatan Husam bermula pada 26 April 2016 apabila Jawatankuasa berkenaan bersidang meneliti salah lakukan yang didakwa ke atas Husam Musa.

Nostalgia: Husam bersama Tokguru Nik Aziz. 
Pengumuman keputusan Pas ini saat akan berlangsung pengundian di Sarawak besok, maka ia sedikit sebanyak memberi implikasi kepada parti berkenaan, yang mungkin sengaja dilakukan. Pas bertanding di 11 kerusi.

Sehingga ini Husam masih belum memberi apa-apa respon terhadap tindakan terhadapnya itu.

 Apapun keputusan Pas itu adalah hak dan tanggungjawab parti berkenaan. Dan adalah dipercayai bekas Naib Presiden Pas itu tidak akan merayu atas apa yang berlaku.

Pemecatan itu juga akan bermula era dan hala tuju baharu Husam? Seribu tanda tanya timbul apakah anak didik Tokguru Nik Aziz itu akan bersara dalam politik, atau pun mencari wadah baharu bagi meneruskan aspirasi politiknya.

Cuma apa yang boleh disifatkan tindakan Jawatankuasa Disiplin Pas itu satu tindakan yang berani, yang mungkin sudah difikirkan bukan sahaja dari sudut kesalahan dilakukan Husam tetapi juga kesan atau implikasi yang bakal timbul kelak.

Apakah Husam mengharap beliau dipecat daripada Pas dengan harapan beliau menjadi lebih bebas untuk bergerak dan tidak dinaungi apa-apa perjanjian dan ikrar dalam parti itu? Sama-sama tunggu apakah komen daripada Adun Salor itu. [wm.kl.11:38 am 06/05/16]

Serpihan helikopter AS350 yang hilang ditemui

Posted: 05 May 2016 07:52 PM PDT

TERKINI

Najib Razak mengumunkan penemuan serpihan helikopter.
Pengumuman yang dibuat oleh Najib Razak menerusi satu sidang akhbar khas di Kuching yang disiarkan oleh media eletronik sekejap tadi berhubung kehilangan helikopter AS350 di Sarawak meluhkan jiwa raga.

Menurut PM, pasukan pengesan dan pencari (SAR) sudah menemui beberapa serpihan yang dipercayai dari helikopter yang dilaporkan hilang itu.

Buat masa ini pasukan pencari dan penyelamat sedang mencari badan helikopter berkenaan. Belum dapat dipastikan mengenai nasib kesemua penumpang helikopter berkenaan dan juruterbangnya.

Keadaan juga belum dapat dipastikan apakah helikopter malang itu jatuh dan lesap dalam sungai atau pun tidak. Bagaimana pun Najib mengesahkan antara penumpang helikopter berkenaan ialah Timbalan Menteri Perusahaaan Perladangan dan Komoditi, Noriah Kasnon, dan suaminya.

Turut berada sama Pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia, Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad yang juga ahli parlimen Kuala Kangsar. KSU kementerian berkenaan Dr Sundran Ann Amalao serta pengawal peribadi Noriah, Ahmad Sobri.

Helikopter itu dipandu oleh Kapten Rudolf Rex Raga warga Filipina.

Sama-sama kita menunggu hasil pencarian seterusnya. Marilah berdoa agar semua penumpang helkopter itu selamat. [wm.kl. 10:49 am 06/0516]

Ya Allah selamatkan kesemua penumpang helikopter malang

Posted: 05 May 2016 04:26 PM PDT

CATATAN PAGI

Pilihan raya Sarawak yang akan berakhir menjelang jam 6 petang esok, seolah-olah menjadi anti klimeks dengan kehilangan sebuah helikopter yang membawa lima orang penumpaang termasuk beberapa orang vvip, wakil rakyat.

Fokus orang ramai kepada kehangatan pilhan raya yang sudah hampir penghujung itu, tergaanggu.

Ia juga menyebabkan mood parti-parti politik untuk meneruskan kempen ke titik terakhir menjadi tumpul kerana simpati dan terkejut dengan berita kehilangan helikopter itu. Sehingga malam tadi, nasib helikopter Eurocopter AS350 bersama lima penumpang itu masih belum diketahui.


Malam tadi juga satu sidang akhbar telah diadakan oleh Pesuruhjaya Polis Sarawak Mohammad Sabtu Osman yang menjelaskan kedudukan berhubung helikopter berkenan.

Tindakan polis membuat kenyataan akhbar itu adalah diyakini ekoran sudah viral di media sosial kononnya helikopter berkenaan telah dijumpai dengan membuat pendaratan cemas di Seri Aman. Bagaimana pun seperti dijelaskan Mohammad Sabtu pihaknya dan juga DCA tidak mendapat apa-apa maklumat mengenai nasib helikopter berkenaan.

Sehubung itu beliau meminta orang ramai tidak mempercayai kepada maklumat berkenaan.

Menurut kenyataan rasmi dikeluarkan oleh pihak Polis dan juga Jabatan Penerbangan Awam (DCA), helikopter berkenaan telah hilang dari radar 20 minit selepas berlepas dari pengkalan asalnya di Bentong untuk menuju ke Kuching.

Helikopter berkenaan berlepas jam 4:12 petang dari Bentong dan tidak dapat dikesan oleh radar pada jam 4:32 minit. Sepatutnya helikopter berkenaan dijangka tiba di Kuching dalam waktu 40 minit.

Pihak polis juga dalam sidang akhbar menjelang pukul 12:00 tengah malam tadi tidak menyebut nama-nama penumpang helikopter berkenaan atau mengesahkan beberapa nama yang disebut sebelum ini.

Sama-samalah kita berdoa semoga usaha mencari dan menyelamat penumpang helikopter malang itu akan membuahkan hasil dan kesemua penumpang dan juruterbangnya selamat. Polis bersama beberapa agensi akan memulakan misi pengesanan dan pencarian mulai jam 6:00 ini. [wm.kl.7:20 am 06/05/16]

Tiada ulasan: