Sabtu, 30 April 2016

DIALOG RAKYAT

DIALOG RAKYAT


MMA persoal IGP keluarkan rekod perubatan suspek

Posted: 30 Apr 2016 02:51 AM PDT

MALAYSIAKINI
Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) berkata adalah "tidak betul" bagi Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar memberikan maklumat mengenai keadaan mental suspek yang memecahkan kuil di Ipoh.

Badan yang mengawal profesion perubatan itu berkata walaupun semua langkah undang-undang diikuti dalam mendapatkan maklumat, pengumuman maklumat itu kepada media merupakan prosedur yang salah.

Beliau menjelaskan maklumat ini sepatutnya dirahsiakan daripada media dan hanya digunakan dalam mahkamah kerana laporan perubatan adalah terhad di bawah Akta Kemudahan Kesihatan dan Jagaan Swasta (PHFSA).

"Kita bimbang dengan kenyataan Ketua Polis Negara. Bagaimanakah maklumat tentang sejarah perubatan doktor diperolehi?

"PHFSA menghadkan pelepasan maklumat perubatan pesakit," kata Presiden MMA Dr Ashok Philip dalam satu kenyataan hari ini.

Sekarang suspek dilabel oleh umum sebagai "gila", keluh beliau.

"Berikutan prinsip bahawa semua orang tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah, maklumat sensitif seperti ini sepatutnya ditangani mengikut undang-undang," kata Philip.

MMA juga menggesa amalan perubatan swasta mengikut peruntukan PHFSA mengenai rekod pesakit, dan tidak berasa tertekan untuk mengambil jalan pintas, tanpa mengira keadaan.

NAJIB, PERDANA MENTERI TERHEBAT MALAYSIA YANG MUNGKIN TAK DITEMUI LAGI SELEPAS INI

Posted: 30 Apr 2016 02:48 AM PDT

shahbudindotcom


Tun Mahathir Mohamad selalu dilihat sebagai pemimpin yang hebat kerana aspirasinya membawa pemodenan kepada negara selama 22 tahun berkuasa. Beliau kerapkali disebut sebagai Bapa Pemodenan Malaysia.

Tun Razak Hussein pula dikenali sebagai peneraju pembangunan berikutan dasar-dasarnya yang praktikal untuk semua rakyat dan bermanfaat sehingga ke hari ini, khususnya untuk golongan miskin. Lantaran itu, beliau lebih dikenali dengan Bapa Pembangunan negara.

Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj dikenali sebagai Bapa Kemerdekaan serta banyak memainkan peranan dalam menyatupadukan rakyat dengan sikap toleransi dan bijaksana dalam memimpin negara. Disebabkan sumbangannya memerdekakan negara, nikmatnya dirasai oleh kita semua sehingga hari ini.

Tun Hussein Onn dan Tun Abdullah Badawi juga tidak kurang pencapaiannya ketika memimpin negara, tetapi harus diakui kedua-duanya sekadar "biasa-biasa" saja pencapaiannya.

Tahun 2016 ini bermakna Najib Razak sudah menjangkau tempoh tujuh tahun sebagai Perdana Menteri. Terbukti hanya dalam tempoh sesingkat tujuh tahun, Najib sebenarnya layak dinobatkan sebagai Perdana Menteri "terhebat" yang kita pernah ada.

Kehebatannya tak terlawan dek semua Perdana Menteri yang sudah dan banyak berjasa kepada kita sebelum ini.

Malah, disebabkan "kehebatannya"  itu, mungkin tidak ditemui lagi sesiapa yang mampu menandinginya. Siapa pun yang menjadi Perdana Menteri selepas ini, hakikatnya teramat sukar untuk melepasi "pencapaian" Najib.

Sumbangan terbesar Najib kepada rakyat ialah memperkenalkan perkataan dan angka bilion kepada rakyat. Sebelum ini ramai yang tidak pernah mendengar, menyebut dan jauh sekali bermimpi untuk memiliki wang berbilion-bilion.

Tetapi dengan terdedahnya mengenai Najib membenarkan wang sebanyak RM2.6 bilion dimasukkan ke akaun peribadinya, ramai yang jadi biasa menyebut perkataan itu, walaupun ramai yang tidak pernah melihat berapa banyaknya  wang 1 juta sekali pun.

Ramai juga yang sebelum ini tidak tahu dengan tepat makna satu bilion. Kebanyakannya menyangka bilion itu hanya ratus juta, tetapi kini semua sedar, termasuk budak-budak sekolah bahawa satu bilion itu ialah seribu juta.

Bermakna Najib telah mencelikkan rakyat dalam satu lagi ilmu kira-kira yang sebelum ini tak berapa diambil peduli oleh rakyat kebanyakan.

Hebatnya Najib juga ialah kerana mampu menjadi "selamba derk" di sebalik semua dakwaan skandal yang dikaitkan dengannya. Muhyiddin sendiri hairan bagaimana Najib boleh begitu "selamba"  seolah-olah tidak melakukan apa-apa kesalahan, sedangkan seluruh dunia memperkatakan tentang wang yang masuk ke akaun peribadinya.

Dalam isu RM2.6 bilion atau RM2,600 juta yang masuk ke akaun perbadinya misalnya, di sebalik majoriti isi dunia meragui wang itu sebagai derma, malah Tun Mahathir secara terbuka mengaitkannya sebagai pencurian wang, Persidangan Anti Rasuah merumuskannya sebagai memenuhi semua syarat untuk rasuah dan Akta SPRM sendiri menyebut menerima derma bagi penjawat awam adalah rasuah, Najib tetap "selamba jerrr"  menghadapinya.

Lebih mengkagumkan, berbanding sebelum timbulnya isu wang tersebut, Najib juga kelihatan lebih kerap memunculkan dirinya dengan  memakai jubah, kopiah putih dan bermesra-mesraan dengan golongan agamawan selepas ia semakin diperkatakan ramai.

Ini merupakan kehebatan yang  luar biasa sebenarnya. Di kampung-kampung dahulu, apabila seseorang itu diperbualkan dengan kegiatan jahat seperti disyaki mencuri dan sebagainya, mereka bukan saja menjauhkan diri dengan masyarakat, selalu hilang daripada kampung, malah tidak mungkin berani singgah ke surau atau masjid untuk bercampur gaul dengan golongan yang semuanya berkopiah putih.

Dengan Najib mampu berbuat sebaliknya, beliau nyata benar-benar "hebat"  dalam hal ini.

Dalam aspek yang lain, dengan terbukti dalam akaun peribadinya pernah berlabuh wang sejumlah RM2,600 juta, kemudian disebut juga oleh media-media antarabangsa sebanyak RM4,200 juta, Najib juga merupakan Perdana Menteri "terkaya" berbanding pendahulu-pendahulu yang pernah menerajui negara ini.

Selain itu, meskipun diri dan keluarganya sering dikaitkan dengan perbelanjaan mega, perhiasan mahal dan percutian mewah, tetapi Najib dan Rosmah Mansor juga selalu mengingatkan rakyat tentang jimat cermat, jangan boros berbelanja dan memberi nasihat agar rakyat "memiliki dua pasang baju sahaja" ketika Hari Raya.

Jika dirangkumkan semua "kehebatan"  itu dengan hutang negara lebih RM800 bilion, jumlah kabinet paling besar, penasihat bertaraf menteri paling ramai, mengambil rakyat asing sebagai penasihat media, perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri juga paling besar dan banyak lagi perkara yang menjadi tatapan kita semua sejak 2009 lalu, ternyata Najiblah yang "terhebat"  sekali antara semua Perdana Menteri kita.

Yang lepas-lepas, daripada Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj hingga Tun Abdullah Badawi telah terbukti tidak mampu menandinginya, di masa depan pula,  sosok "sehebatnya" mungkin tidak akan kita temui lagi.
 
 
 

Mejar Zaidi sertai DAP, tinggalkan AMANAH

Posted: 30 Apr 2016 02:41 AM PDT

Susan Loone

 


DAP Pulau Pinang mengumumkan kemasukan lapan anggota Melayu baru, dua sebelum ini daripada PAS dan seorang daripada Parti Amanah Negara (AMANAH), yang merupakan sekutu parti dalam Pakatan Harapan (HARAPAN).

Pengerusi DAP negeri Chow Kon Yeow dan setiausaha politik kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng, Wong Hon Wai membuat pengumuman itu hari ini.

Paling menonjol daripada lapan individu itu ialah bekas anggota Tentera Udara Malaysia Mejar Zaidi Ahmad yang sebelum ini menyertai PAS dan Amanah.

Zaidi, yang berasal dari Kepala Batas, Pulau Pinang, mula dikenali selepas membuat laporan polis terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung isu dakwat kekal semasa pilihan raya umum ke-13 pada tahun 2013.

Beliau dipecat daripada tentera udara oleh mahkamah tentera pada tahun 2014 dan selepas itu menyertai PAS. Beliau kemudian meninggalkan PAS untuk menyertai AMANAH tahun lepas, selepas hilang keyakinan terhadap kepimpinan PAS.

Zaidi berkata beliau merasakan DAP adalah parti yang lebih sesuai untuknya, sambil menambah "yang paling penting, saya masih dalam HARAPAN".

"Jika penyertaan saya dalam DAP boleh membantu memecahkan persepsi anti-Melayu dan anti-Islam terhadap parti itu, akhirnya ia juga akan memberi manfaat kepada AMANAH, PKR dan HARAPAN secara keseluruhan," katanya.

'Ini adalah sebuah negara yang bebas'

Ditanya sama ada beliau telah memaklumkan kepada pemimpin partinya, iaitu Naib Presiden AMANAH, Mujahid Yusof Rawa, Zaidi berkata:

"Di negara ini, setiap orang mempunyai hak dan kebebasan untuk menyertai mana-mana parti.

"Pemimpin-pemimpin AMANAH juga melakukannya selepas berhenti dari PAS," katanya berseloroh.

Zaidi berkata bagaimanapun, keahliannya di dalam AMANAH akan ditamatkan apabila menandatangani perjanjian dengan DAP.

Ketika dihubungi, Mujahid hanya berkata "Ini adalah sebuah negara yang bebas, AMANAH percaya dalam pilihan bebas.

'Zaid terlalu cepat cadang kematian Pakatan Harapan'

Posted: 30 Apr 2016 02:38 AM PDT

Alyaa Azhar    
Beberapa pemimpin Parti Amanah Negara (AMANAH) tidak memihak dengan cadangan bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim agar pakatan pembangkang dibentuk terdiri daripada hanya DAP dan AMANAH.

Ahli Jawatankuasa pusat AMANAH Khalid Samad percaya Zaid terburu-buru memberitahu pemimpin supremo DAP Lim Kit Siang supaya "melupakan pakatan pilihan raya sama sekali".

"Sedikit melampau untuk buat kesimpulan daripada pilihan raya negeri Sarawak yang pakatan antara PKR, DAP, dan AMANAH tidak lagi berbaloi," kata Khalid kepada Malaysiakini.

"Kita mesti memahami keadaan dan syarat-syarat di belakang pembentukan Pakatan Harapan dan kerumitan yang timbul," katanya sambil menambah gabungan itu berusia kurang setahun dan telah mendapat tentangan kepada pembentukannya.

Sambil mengakui tuntutan kerusi bertindih antara PKR dan DAP pada pilihan raya negeri Sarawak mengecewakan, Khalid bagaimanapun menegaskan keadaan di negeri ini adalah unik kerana kedua-dua pihak mempunyai tuntutan sama kuat di beberapa kerusi.

"Ini telah diakui sehinggakan apabila kita mahu membentuk Pakatan Harapan, terdapat beberapa cadangan supaya kita tunggu selepas pilihan raya negeri Sarawak dan ia meramalkan dengan betul akan ada pertembungan antara anggota Pakatan Harapan semasa pilihan raya ini, "kata Khalid.

Gabungan itu bagaimanapun tetap diteruskan kerana ia percaya masalah itu boleh diuruskan dan walaupun jika perkara itu berlaku, ia tidak bermakna Pakatan Harapan berakhir.

"Jadi, walaupun ia adalah satu kelemahan dan kesilapan, ia tak semestinya membawa maut. Melainkan sudah tentu, jika ada yang mahu menggunakannya sebagai alasan untuk membunuh gabungan itu, "katanya.

Hadi yakin pertembungan DAP-PKR beri kelebihan pada PAS

Posted: 30 Apr 2016 02:31 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA TERENGGANU: Pertembungan sesama sekutu Pakatan Harapan, PKR dan DAP pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak dijangka memberi kelebihan kepada PAS.
 
Keyakinan itu disuarakan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di samping sokongan rakyat pelbagai kaum kepada parti Islam itu sangat baik sebagai alternatif mewakili pembangkang untuk menolak Barisan Nasional (BN).
 
"(Adakah pertindihan kerusi antara PKR dan DAP akan beri kelebihan kepada PAS?) Kemungkinan ia membawa kesan lebih posifif kepada kita (PAS)," katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri Majlis Makan Malam Amal Media malam tadi.
 
Abdul Hadi pada masa sama yakin bahawa PAS akan memenangi sekurang-kurangnya dua kerusi pada pilihanraya tersebut.
 
"Sambutan dari masyarakat dari semua kalangan sangat baik, termasuk yang bukan Islam. (Memandangkan) Kita telah menampilkan calon dari pelbagai kalangan termasuk wanita dan bukan Islam walaupun jumlahnya 11 kerusi tetapi sudah cukup untuk memberi mesej pada penduduk Sarawak.
 
"Kita yakin daripada (11 kerusi) dua kerusi (kita akan menang) dan mungkin ada lagi tambahan yang lain, antaranya di kawasan yang melibatkan pertandingan bekas wakil rakyat DAP yang bertanding BEBAS melawan DAP," katanya menjawab jumlah kerusi yang bakal dimenangi parti itu.
 
PKR dan DAP akan bertembung di enam kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak, 7 Mei ini apabila kedua-dua parti itu gagal mencapai kata putus bagi menyelesaikan kemelut yang berlaku.
 
Sementara itu, PAS pula meletakkan calon di 11 kerusi yang turut ditentang bekas sekutu mereka, PKR, DAP dan PAN, antaranya di kerusi Samalaju (PAS, DAP dan BN), Lambir (PAS, PKR dan BN), Pujut (PAS, DAP, BN dan BEBAS), Samariang (PAS, BN dan PAN), Muara Tuang (PAS, BN dan PAN), Sadong Jaya (PAS, BN, PAN dan BEBAS), Sebuyau (PAS, BN dan PAN), Beting Maro (PAS, BN dan PAN), Kakus (PAS, PKR dan BN), Jepak (PAS, PKR, BN dan BEBAS), Pantai Damai (PAS dan BN).
 
 

PRN Sarawak: BN jangka tawan lebih 70 kerusi

Posted: 30 Apr 2016 02:26 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUCHING: Barisan Nasional (BN) Sarawak menjangkakan dapat menawan lebih 70 daripada 82 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihan raya negeri (PRN), 7 Mei ini, demikian kata Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem.
 
Beliau yang juga Pengerusi BN Sarawak, berkata jangkaan itu berdasarkan kepada pemantauan beliau bahawa kebanyakan rakyat Sarawak yakin dengan BN dalam tempoh kempen yang kini sudah memasuki fasa pertengahan.
 
"Daripada 82 kerusi, kita mungkin dapat lebih 70 kerusi, harap Tuhan makbulkan doa kita supaya ada kestabilan dalam negeri kita," katanya ketika melancarkan Projek Tebingan Sematan dan Pemuliharaan Muara Sungai Sematan di Sematan, kira-kira 100km dari sini, hari ini.
 
PRN kali ini menyaksikan perebutan 82 kerusi DUN, termasuk tambahan 11 kerusi baharu. BN telah memenangi dua kerusi tanpa bertanding bagi kawasan Bukit Sari dan Bukit Kota.
 
Pada PRN 2011, BN menguasai 55 daripada 71 kerusi yang dipertandingkan.
 
 

PERKASA puji Bank Negara, gesa AG dakwa 1MDB

Posted: 30 Apr 2016 02:24 AM PDT

MALAYSIAKINI
PERKASA menyokong penuh tindakan Bank Negara Malaysia mengeluarkan surat kompaun pentadbiran terhadap 1MDB, kata Pengerusi Biro Integriti, Anti-Rasuah dan Salahgunakuasa PERKASA, Azrul Akmal Saharudin.

Katanya PERKASA melihat perkembangan ini sebagai manifestasi ketegasan dan profesionalisme Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

"Tindakan berani dan tegas Bank Negara ini perlu mendapat pujian semua pihak yang mendukung prinsip integriti dalam ruang lingkup kuasanya selaku agensi kerajaan yang dihormati," kata Azrul pada kenyataan media.

Sehubungan itu, pihaknya menggesa agar Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ai memulakan proses pendakwaan ke atas 1MDB.

"Walaupun kita mengalu-alukan tindakan kompaun dikenakan BNM, namun kes 1MDB ini tidak cukup sekadar dikenakan tindakan kompaun kerana nilai wang yang ingkar tidak dibawa balik ini adalah sangat besar dan berkemungkinan diselewengkan.

"Bank Negara telah melakukan siasatan terperinci dan mengenakan tindakan, maka wajarlah Peguam Negara pula membawa kes ini untuk tujuan pendakwaan jenayah yang bukan di bawah kuasa Bank Negara," katanya.

Semalam, Bank Negara dilapor mengeluarkan surat kompaun pentadbiran kepada 1MDB kerana gagal mematuhi sepenuhnya arahan yang dikeluarkan mengikut Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

Ini termasuk mengkehendaki 1MDB menghantar balik wang yang dikirim ke luar negara berikutan pembatalan tiga kelulusan yang diberikan oleh BNM kepada 1MDB masing-masing pada 2009, 2010 dan 2011.

Bank pusat itu berkata 1MDB juga gagal mengemukakan bukti dan dokumen yang ditetapkan untuk memberikan alasan yang kukuh berhubung ketidakupayaan mematuhi sepenuhnya arahan penghantaran balik itu.

1MDB diberikan tempoh sehingga 30 Mei 2016 untuk membayar kompaun tersebut.

"Adalah tidak masuk akal, suatu pihak yakni Bank Negara mengenakan tindakan ke atas 1MDB di atas bukti-bukti yang diperoleh melalui siasatan, dan suatu pihak lagi pula tidak mahu meneruskan pendakwaan.

"Peguam negara perlu buat keputusan. Rakyat pasti akan menyokong dan berdiri di belakang peguam negara jika beliau berani untuk menegakkan kebenaran demi kesejahteraan tanah air tercinta," kata Azrul.

Sementara itu Azrul berkata pihaknya terkejut kerana sehingga pagi ini tiada kenyataan sokongan terhadap Bank Negara oleh parti politik sama ada kerajaan mahu pun pembangkang.

"Sepatutnya, apabila tindakan seberani ini dibuat oleh mana-mana agensi penguatkuasaan undang-undang, semua kumpulan masyarakat termasuklah parti-parti politik harus memberikan sokongan agar Bank Negara tidak berasa keseorangan dalam tindakannya.

"Kita harus sedar, langkah yang dibuat oleh Bank Negara ini natijahnya besar, ia menunjukkan bahawa segala apa yang diperkatakan oleh pelbagai pihak berkenaan krisis yang melanda 1MDB selama ini ada kebenarannya," katanya.


Dua pelajar maut kemalangan

Posted: 30 Apr 2016 02:11 AM PDT

Dua pelajar maut kemalangan
Orang awam membantu Alsyukri (kanan) dan Muhammad Firdaus (kiri) melafazkan syahadah.- Foto: Ehsan pembaca Sinar Harian.
 
 
ALOR GAJAH -  Seorang bapa tidak menyangka kali pertama dia menghantar anaknya ke sekolah pagi kelmarin menjadi kali terakhir dia bertemu anak bongsunya itu.

Mohd Hendra Zakaria, 51 bagaimanapun reda pemergian anaknya, Alsyukri Mohd Hendra, 16 akibat kemalangan di Jalan Lubok China, kelmarin.

Dalam kejadian kira- kira jam 3.30 petang itu, Alsyukri dan rakannya Muhammad Firdaus Shahrulnizam, 14, maut selepas motosikal dinaiki mereka berlanggar dengan sebuah kereta.

Mohd Hendra Zakaria, 51 berkata, pada pagi sebelum kejadian, anaknya itu memberitahu mahu menumpangnya menaiki motosikal ke sekolah.

"Permintaan itu juga pertama kali disuarakan Alsyukri yang selama ini hanya berjalan kaki dari rumah kami di Taman Wira Mas ke Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lubok China.

"Masa saya nak pergi kerja lepas subuh, dia cakap nak tumpang naik motor saya untuk ke sekolah dan sampai sekolah dia salam dan cium tangan macam biasa.

"Selama empat tahun ulang alik rumah ke sekolah yang jarak hanya 500 meter, dia tak pernah tumpang atau minta hantar ke sekolah dan ini pertama kali," katanya.

Dia berkata, kejadian menimpa anak bongsu daripada empat beradik itu hanya diketahui apabila menerima panggilan daripada seorang lagi anak lelakinya ketika sedang bekerja mengecat rumah di Bukit Beruang.

"Saya ingat kemalangan biasa dan saya ingatkan dia dihantar ke Hospital Melaka jadi saya ke sana untuk cari dia tapi petugas dekat kaunter bahagian kecemasan cakap tak ada kes Lubok China di situ.

"Saya minta tolong anak buah periksa dekat Hospital Alor Gajah dan doktor di situ sahkan anak saya dalam perjalanan ke hospital tapi sudah meninggal dunia," katanya.

Menurutnya, anak bongsunya itu  sering membantu isterinya Suzana Deraman, 49, di rumah, selain rajin menunaikan solat Maghrib di surau hadapan kediaman mereka itu.

Sementara itu, Ketua Polis Alor Gajah, Deputi Superintendan A Asmadi Abdul Aziz berkata, siasatan awal mendapati kedua-dua pelajar itu maut selepas motosikal jenis Modenas Dinamik berlanggar kereta Proton Saga dipandu seorang wanita berusia 48 tahun yang sedang membuat pusingan U di hadapan SMK Lubok China.

"Kedua-dua kenderaan dipercayai dari arah Lubuk China menghala Brisu sebelum pelanggaran yang menyebabkan bahagian kanan kereta remuk sementara dua mangsa terjatuh atas jalan raya," katanya ketika dihubungi Sinar Harian, di sini, semalam.


Hilang kerja, dihalau selepas peluk Islam

Posted: 30 Apr 2016 02:08 AM PDT

Harinder Pal Singh
Harinder Pal Singh 
 
 
SHAH ALAM - Seorang lelaki berketurunan Sikh kelahiran India, Harinder Pal Singh mengakui hilang pekerjaan serta dihalau dari rumah sewa selepas memeluk Islam ketika sesi ceramah Dr Zakir Naik di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalik 14 April lalu.

Harinder berkata, dia kehilangan pekerjaan sebagai penjawat swasta kerana kontraknya tidak diperbaharui dan turut dihalau keluar rakan serumah kerana bimbang akan mempengaruhi rakan-rakan lain dengan ajaran Islam.

"Saya perlukan pekerjaan," katanya ketika ditemubual dalam program Into Taqwa terbitan TV Al Hijrah.
Katanya lagi, dia amat memerlukan bantuan untuk meneruskan kehidupan dan mendalami Islam yang kini sudah menjadi jalan hidup di dunia dan akhiratnya.

Sementara itu, memetik My News Hub penyanyi Noh Hujan yang kini berada di Timur Tengah bersama isterinya Mizz Nina bersedia membantu Harinder dengan menawarkan pekerjaan di restoran miliknya.

Deklarasi Rakyat sasar 1 juta tandatangan dalam 2 minggu

Posted: 30 Apr 2016 02:04 AM PDT

Susan Loone    
Pergerakan 'Selamatkan Malaysia' berjaya mengumpulkan kira-kira 500,000 tandatangan untuk petisyen Deklarasi Rakyat dan yakin mereka dapat mencapai sasaran dalam tempoh dua minggu ini.

Petisyen itu akan dikemukakan kepada Majlis Raja-Raja untuk memohon penyingkiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak apabila ia memenuhi matlamat mendapat satu juta tandatangan.

Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah berkata, kira-kira 230,000 rakyat telah menandatangani petisyen dalam talian, manakala 270,000 tandatangan telah dikumpul semasa siri jelajah, ceramah dan tinjauan mesra di pasar malam.

Walaupun hanya 50 peratus daripada sasaran mereka, beliau yakin akan mendapat satu juta tandatangan tidak lama lagi.

"Kami jangka akan capai sasaran dalam masa dua minggu lagi, lebih ramai akan tandatangani semasa perhimpunan 1 Mei akan datang yang dianjurkan oleh Kongres Kesatuan Pekerja Malaysia di Kuala Lumpur," kata Maria dalam forum Selamatkan Malaysia di Pulau Pinang malam tadi.

"Umno juga, sedang berusaha keras di peringkat akar umbi untuk mengumpul tandatangan, dan kami menjemput semua orang untuk turut serta dengan kami kerana negara ini menghadapi krisis," katanya.

Walaupun mengakui sesetengah pihak mungkin merasakan usaha gerakan Selamatkan Malaysia tidak akan membawa apa-apa perubahan dan Najib akan masih kekal berkuasa, Maria berkata, "Kami perlu cuba."

"Jika satu juta tandatangan tidak mencukupi, kita akan pergi untuk dua juta atau tiga juta. Kita tidak boleh berhenti berusaha,"katanya.

Beliau telah menyertai Pengarah Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4) Cynthia Gabriel, bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim dan aktivis sosial yang juga penulis Hishamuddin Rais.

Prema Devaraj dari ALIRAN menjadi pemudah cara selama tiga jam dalam forum yang diadakan di Kompleks Masyarakat Penyayang di George Town, di hadapan kira-kira 150 hadirin.

Tak boleh tubuh kerajaan perpaduan

Posted: 30 Apr 2016 01:53 AM PDT

Abdul Hadi Awang
Abdul Hadi Awang


MARANG - "Tidak boleh!". Demikian jawapan ringkas Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengenai penubuhan kerajaan perpaduan di antara Pas dan Umno di Terengganu pada saat Umno dalam keadaan terumbang-ambing.

Malah, beliau turut menyifatkan kedudukan Umno di negeri Terengganu kini dalam keadaan 'darurat' berikutan krisis yang melibatkan Menteri Besar, Ahmad Razif Abdul Rahman dengan Istana Terengganu.

"Tujuan kena ikhlas (untuk mewujudkan kerajaan perpaduan), jangan tujuan kerana darurat. Ini darurat, tidak boleh," katanya sambil menegaskan beliau, bagaimanapun, tidak mengikuti sepenuhnya perkembangan Umno di negeri itu.

Ketika ditanya selain faktor politik semasa, adakah Pas meletakkan apa-apa syarat jika Umno di Terengganu mahu bersama dengan Pas yang dasarnya memperjuangkan Islam, tegasnya, perkara itu sudah dimaklumkan sebelum ini.

"Kita dah cakap lama (mengenai penubuhan kerajaan perpaduan). Kena baca balik (kenyataan-kenyataan saya sebelum ini)," katanya ketika ditemui selepas berakhirnya kuliah pagi Jumaat di Masjid Rusila di sini, semalam.

Kenyataan Ahli Parlimen Marang itu jelas menunjukkan ketegasan pendiriannya sebelum ini yang diluahkan selepas merasmikan Himpunan NGO Marang di pekarangan Masjid Pasir Puteh, Merchang, di sini, minggu lalu.

Ketika itu, beliau berkata Pas tidak ada halangan untuk bersama mana-mana parti politik di negara ini dengan syarat mereka boleh menerima Islam, al-Quran dan as-Sunnah.

"Siapa pun tak kisah, Umno ke, DAP pun... jika terima Islam. Siapa yang masuk Islam kita terima," katanya.

Dalam kenyataan sama, beliau juga dipetik berkata, jika Umno bersedia bersama dengan Pas, muzakarah perlu diadakan bagi mencari titik persamaan itu.

Sementara itu, ketika mengulas pandangan pendakwah terkenal, Dr Zakir Naik yang mencadangkan agar parti Pas dan Umno bergabung, Abdul Hadi mengulangi syarat Dr Zakir, iaitu mengikut al-Quran dan as-Sunnah.

"Dr Zakir sebut kena ikut al-Quran dan as-Sunnah, tapi orang lupa syarat itu," katanya.


Azmin kesal diarah pulang 2 Mei

Posted: 30 Apr 2016 01:44 AM PDT

Azmin Ali
Azmin Ali


SHAH ALAM - Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali melahirkan rasa terkejut apabila beliau diminta meninggalkan Sarawak pada 2 Mei ini dan tidak dibenarkan masuk semula sehingga hari mengundi pada 7 Mei ini.

Memetik portal The Borneo Post semalam, Azmin dimaklumkan perkara itu secara rasmi oleh pegawai Jabatan Imigresen ketika beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, Sarawak, semalam.

"Mereka cop pada nota yang saya perlu meninggalkan Sarawak pada 2 Mei dan tidak akan membenarkan saya untuk kembali sehingga hari mengundi.

"Ini adalah terang-terangan mengabaikan undang-undang," katanya semasa tinjauan mesra di Satok, Kuching, Sarawak, semalam.

Azmin, yang juga Menteri Besar Selangor, turut berkongsi perkara itu di akaun Facebooknya semalam, dengan memuat naik sekeping gambar nota pemberitahuan itu, sambil mempersoalkan arahan siapa di sebalik Imigresen Sarawak.

Dalam posting berasingan, Azmin berkata, walaupun tempoh beliau di Sarawak dipendekkan, namun ia tidak menghalangnya memahami suara hati pengundi dan berkongsi visi parti pembangkang itu untuk perubahan.

Mengulas lanjut, Azmin berharap, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem akan mengotakan janjinya membawa pembaharuan kepada negeri itu dan membenarkan pemimpin pembangkang memasuki negeri itu semasa musim pilihan raya.

"Ini adalah masa di mana semua pemimpin politik harus dibenarkan datang menyatakan kebimbangan kami dan berkongsi sentimen dengan rakyat Sarawak," katanya.

Bocey juara Maharaja Lawak Mega 2016

Posted: 30 Apr 2016 01:38 AM PDT

Bocey juara Maharaja Lawak Mega 2016
Bocey muncul sebagai juara pada pentas akhir MLM 2016.
 
 
SEPERTI yang dijangka, kumpulan Bocey muncul sebagai juara pada pentas akhir program Maharaja Lawak Mega (MLM) 2016, malam tadi.

Kemenangan kumpulan yang dianggotai oleh Abam, Fad dan Acey itu membolehkan mereka membawa pulang wang tunai RM500,000 dan trofi sumbangan Astro.

"Terima kasih kepada semua yang menyokong kami.

"Sokonglah MLM. Lawak untuk anda semua," kata Bocey ketika menerima hadiah kemenangan.
Malah, Acey turut memenangi kategori Man of The Match pada pentas akhir MLM2016.

Gelaran naib juara pula dimiliki kumpulan Joras yang dianggotai oleh Shuk, Rahim dan Joey sekali gus layak  menerima wang tunai RM250,000 berserta trofi.

Bagi tempat ketiga, ia menjadi milik Puteh sekali gus membawa pulang wang tunai RM150,000 dan trofi manakala kumpulan LOL pula terpaksa berpuas hati di tempat keempat seterusnya memenangi RM50,000.

Semua hadiah disampaikan oleh pelawak veteran, Wahid Satay manakala Datuk AC Mizal bertindak sebagai pengacara.

Pada malam itu, semua peserta diwajibkan membuat dua persembahan yang bertemakan bebas dan muzikal.

Mereka diadili oleh empat juri tetap iaitu Bunga Citra Lestari, Ziana Zain, Shaheizy Sam dan Najip Ali yang mewakili 70 peratus pemarkahan manakala bakinya menerusi undian khidmat pesanan ringkas (SMS).

Program realiti komedi itu disiarkan secara langsung menerusi Astro Prima (saluran 105), Astro Warna (saluran 132), Astro Mustika HD (saluran 134) dan Astro Maya HD (saluran 135) dari Stadium Tertutup Perbadanan Pasir Gudang, Johor Bahru.


Mahathir ulangi gesaan Najib letak jawatan

Posted: 30 Apr 2016 01:28 AM PDT 
Oleh MOHAMAD FAKHRI MOHD ALI


JITRA - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi gesaan supaya Datuk Seri Najib Tun Razak melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno kerana sudah hilang kepercayaan terhadap kepimpinannya

Beliau berkata, ia perlu segera dibuat susulan kegagalan Najib menyelesaikan banyak isu berbangkit termasuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan kehilangan wang berbilion ringgit.

"Kalau dia (Najib) tak digugurkan sekarang, saya yakin (BN) akan hancur dalam PRU14. Najib akan kalah, BN akan kalah dan Umno akan Kalah. Apa jadi lepas itu, sama-samalah kita lihat.

"Tapi kalau kita dapat gugurkan Najib sekarang, mungkin parti yang terbesar dalam Dewan dapat memilih pemimpin baru yang tidak mengulangi apa yang dilakukan Najib," katanya pada program bicara isu-isu semasa Selamatkan Malaysia (Team B Umno) di Dewan Lye Huat Garden, Napoh, di sini, malam semalam.

Menurutnya, parti keramat yang banyak berjasa itu juga kelihatan sudah tidak lagi berjuang untuk agama, bangsa dan negara.

"Kenapa saya tinggalkan Umno? Kata pepatah Melayu kalau sayangkan anak, tangan-tangankan; sayangkan isteri, tinggal-tinggalkan. Tapi saya juga tinggalkan Umno kerana sayang.

"Saya melihat Umno hari ini bergerak hanya untuk mempertahankan presidennya walaupun membuat benda yang salah. Mereka membisu kerana mungkin sudah disuap dedak ke dalam mulut mereka," katanya.

Menurutnya, Umno yang dahulu memperjuangkan agama, bangsa dan negara sudah tidak lagi mengamalkan demokratik sebaliknya hanya untuk menyokong presiden parti dan perdana menteri.

"Melihat keadaan ini bahawa Umno tidak lagi memperjuangkan bangsa kita, saya tidak dapat lagi kekal dalam Umno. Sebab itu saya keluar Umno. Kita dapati Umno seolah-olah bisu dan tak boleh bercakap, bahkah dengar pun tak boleh.

"Dia percaya dengan duit boleh buat apa saja dan rakyat akan sokong kalau dia bagi duit. Sebab itu kita lihat dia ada BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia) RM500 setahun. Mungkin bagi sesetengah orang RM500 itu besar, tapi kebanyakan yang terima lebih RM500," katanya.
 
 

Langkah-langkah menangani masalah tingkah laku remaja

Posted: 30 Apr 2016 01:26 AM PDT
 
Oleh Jacquelyn Su Wan Chuen Kita sering mendengar orang berkata, 'awak mempunyai personaliti yang teruk' dan sebagainya. Personaliti merujuk kepada gaya berfikir, emosi dan kemahiran perlakuan seseorang apabila bertindak balas dengan persekitaran luar. 

Bagaimana personaliti anda? Sekiranya anda dapat menyatakan siapa diri anda, maka anda telah mula mencari personaliti anda.

Salah satu langkah untuk menangani masalah tingkah laku remaja iaitu memupuk sikap saling membantu. Remaja yang mempunyai penghargaan kendiri positif memainkan peranan penting dalam memberikan bantuan kepada remaja yang mempunyai penghargaan kendiri yang rendah dalam menyiapkan tugasan yang diberikan oleh guru.

Di samping itu, kita juga boleh menaikkan semangat dengan memberikan motivasi dan galakan kepada para remaja. Remaja sentiasa memerlukan bimbingan daripada ibu bapa, guru dan orang dewasa lain dalam pembentukan identiti dan dalam proses penyesuaian ke dalam masyarakat. Walaupun remaja boleh menyelesaikan sendiri tetapi peranan ibu bapa dan guru menjadi role model untuk mereka. Seterusya ialah memperbaiki kendiri yang lemah.

Sebagai contoh, guru perlu sentiasa menggunakan pendekatan pembelajaran di hadapan kelas untuk memberi peluang remaja menampilkan diri dan boleh menambah keyakinan diri. Pada masa yang sama, remaja akan bersemangat untuk belajar dan memberi tumpuan kepada proses pengajaran dan pembelajaran yang sedang berlangsung.

Secara umumnya, strategi pengajaran dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu strategi pemusatan kepada guru, remaja atau pada bahan. Pemilihan strategi pengajaran oleh guru bergantung pada situasi remaja.

Pemusatan strategi yang diplih adalah tidak tetap kerana boleh berubah-ubah mengikut keadaan semasa remaja.

Guru akan menentukan strategi pengajaran mengikuti keadaan yang sesuai. Selain daripada itu, guru haruslah menggunakan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dalam kaedah pengajaran untuk menarik minat remaja untuk belajar. Ini kerana terdapat banyak kebaikan dan kepentingan penggunaan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran. Ini kerana penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dalam pengajaran dapat menarik perhatian pelajar untuk belajar dan pelajar tidak akan berasa bosan dan mengantuk dalam kelas.

Kawalan emosi perlu dilatih oleh setiap remaja dan kesan ini akan mempengaruhi tingkah laku.

Emosi yang stabil akan berlakunya dengan tindakan balas seseorang terhadap situasi yang dihadapi.


Dalam bilik darjah, terdapat pelbagai keadaan emosi ditujukan oleh remaja. Oleh itu, guru perlu sensitif memerhatikan perbezaan emosi remaja. Kebolehan meramal emosi juga dikenali sebagai kemahiran pengajaran melalui air muka. Gangguan emosi dalam kalangan murid-murid berpunca daripada persekitaran sekolah yang tidak kondusif.

Contohnya, gangguan emosi berpunca daripada masalah kesesakan dalam kelas yang boleh mewujudkan kecenderungan murid untuk melakukan kesalahan disiplin seperti ponteng kelas, menyendiri, murung, marah dan sebagainya. Peristiwa dalam keluarga melibatkan perubahan yang besar dan penyesuaian dalam kehidupan kanak-kanak dan ia mempengaruhi pengembangan emosi mereka.

Sebelum bermulanya proses pembelajaran, guru digalakkan mengemukakan soalan yang berkaitan dengan pembelajaran yang lepas. Hal ini akan membentuk personaliti ego kerana remaja akan berusaha mengingat, mengamati apa-apa yang telah dipelajari oleh mereka sebelum ini untuk tujuan menjawab persoalan yang dikemukakan oleh guru. Apabila persoalan yang dikemuka dapat dijawab dengan lancar, mereka akan berasa puas walaupun jawapan yang diberikan tidak menepati kehendak guru. Sebagai kesimpulan, guru akan memberikan jawapan yang tepat dan sebagai remaja mereka akan mengambil iktibar yang baik untuk mengawal tingkah.

Langkah seterusnya ialah mengembangkan minat secara cemerlang kerana minat merupakan satu anugerah daripada Tuhan. Setiap orang mempunyai bakat yang berlainan seperti kebolehan menyanyi, menari, melukis dan sebagainya. Jika seseorang itu berbakat akan memudahkan guru menyampaikan maklumat.

Terdapat kajian menyatakan bahawa pelajar sederhana lebih kreatif daripada remaja pintar. Antara kaedah untuk membimbing remaja mengikut kebolehan boleh menyediakan latihan atau tugasan dengan tahap pencapaian remaja. Melalui aktiviti yang sesuai, mereka akan sentiasa menikmati pengalaman tersebut.

Oleh itu, guru perlu meneliti minat yang dimiliki oleh remaja dan mencari jalan untuk mengembangnya.

Tambahan lagi, guru harus menggalakkan remaja menggemukan soalan. Teknik soal jawab merupakan teknik yang paling lama dan paling popular digunakan dalam bidang pendidikan.

Pemilihan teknik ini dalam pengajaran dan pembelajaran dapat melahirkan interaksi antara guru dan pelajar secara berkesan. Menyoal atau bersoal jawab sering menimbulkan masalah kepada pelajar-pelajar sama ada dalam kelas KBSR ataupun KBSM.

Apabila pelajar ditanya sama ada mereka mempunyai soalan atau tidak, mereka akan berdiam diri atau memberitahu tidak mempunyai soalan. Adakah benar pelajar-pelajar tidak mempunyai soalan untuk ditanya tidaklah dapat dipastikan. Namun satu soalan yang boleh ditimbulkan di sini ialah adakah guru telah mengajar kemahiran menyoal kepada pelajar-pelajar di dalam kelas? Salah satu perkara yang penting ketika berkomunikasi ialah aktiviti bertanya dan menyoal.

Kemahiran bertanya dan menyoal bukan sekadar untuk kita mendapatkan sesuatu maklumat tetapi dapat membantu kita membina iklim komunikasi yang positif dan memupuk sikap saling memahami dan bekerjasama.

Langkah terakhir ialah mengenal pasti remaja mempunyai perbezaan dalam kesediaan emosi, kesediaan kognitif dan kesediaan psikomotor. Kita perlu memikir dan mempertimbangkan kemampuan, keupayaan, kebolehan dan kesediaan kanak-kanak mengikut tahap perkembangan mereka.

Guru yang mengajar kanak-kanak pada peringkat awal perlu lebih kreatif dan fleksibel dalam pengajaran mereka. Mereka harus peka pada tahap perkembangan dan ciri-ciri peribadi setiap kanak-kanak dan mengubahsuai teknik pengajaran mereka mengikut keperluan kanak-kanak tersebut.

Oleh itu, persediaan dan pengalaman awal kanak-kanak memerlukan pembelajaran yang terancang, menarik dan relevan dengan perkembangan semasa serta dapat memenuhi keperluan individu kanak-kanak.

Secara kesimpulannya, remaja merupakan aset negara pada masa hadapan. Namun demikian, personaliti remaja mempunyai hubungan yang rapat dengan perlakuan remaja. Pesonaliti seseorang boleh bersifat kekal serta boleh berubah pada masa ke semasa.

*  Jacquelyn Su Wan Chuen adalah mahasiswa di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)

Aliff Syukri soal salahkah beliau minat bola sepak

Posted: 30 Apr 2016 01:18 AM PDT

Aliff Syukri soal salahkah beliau minat bola sepak
Aliff Syukri (tengah) bergambar bersama pengurusan dan pemain Kedah selepas aksi Liga Super 2016 menentang JDT pada 16 April lalu di Stadium Darul Aman. -FOTO Datuk Aliff Syukri


PENGASAS D'Herbs Healthy Sdn Bhd (D'Herbs), Datuk Aliff Syukri Kamarzaman enggan mengambil peduli komen-komen negatif di facebook rasminya termasuk ada yang mahu memboikot produk-produk keluarannya.

Menulis di facebook rasmi, Aliff Syukri Terlajak Laris, beliau berkata menjadi hak untuknya membuat sebarang keputusan termasuk menaja mana-mana pasukan bolasepak yang diminati.

"Kepada yang komen-komen nak boikot D'Herbs terpulanglah, rezeki saya Insya-ALLAH ketentuan ALLAH SWT. Saya seperti orang lain juga, sebagai penaja adakah saya tidak boleh minat bola," katanya.

Tambahnya, beliau tidak pernah kisah sesiapa menghina atau mengutuknya kerana rezeki yang diperolehinya semua atas pemberian ALLAH SWT.

Nukilan itu dimuatkan bersama kata-kata semangat kepada pasukan Kedah yang akan menghadapi Johor Darul Ta'zim (JDT) untuk aksi separuh akhir kedua Superbest Power Piala FA 2016 di Stadium Larkin, malam ini.

"Siapapun yang menang kita masing-masing adalah pasukan yang hebat, JDT hebat dengan pemain bertaraf Tinggi, Kedah pula hebat dengan pemain muda kerana masing-masing ada kelebihan," katanya.

Luahan itu difahamkan ada kaitan dengan usahanya yang telah bersedia untuk menaja Hijau Kuning dengan nilai tajaan sebanyak RM30 juta selama tiga tahun.


Larang pembangkang masuk Sarawak boleh jejas imej

Posted: 30 Apr 2016 01:16 AM PDT

PRN Sarawak
Grafik Sinar Online


SHAH ALAM – Penganalisis politik melihat keputusan larangan kemasukan pemimpin pembangkang ke Sarawak yang dibuat selepas kerajaan negeri di Sarawak dibubarkan, 11 April lalu boleh dipertikaikan dari segi kuasa kerajaan negeri yang berstatus sementara itu.

Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Antarabangsa Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata, BN Sarawak sepatutnya tidak boleh bertindak sebagai kerajaan negeri selagi ia belum ditubuhkan semula.

"Adakah sah dari segi undang-undang kerajaan negeri sementara buat larangan begitu? Sebelum ini, ketika masih menjadi kerajaan (negeri), BN Sarawak ada hak untuk membuat keputusan untuk menghalang sesiapa masuk Sarawak tetapi sekarang dia bukan kerajaan, hanya kerajaan sementara.

"Jadi, BN Sarawak tidak boleh bertindak sebagai sebuah kerajaan yang belum ditubuh lagi. Melainkan individu itu ada rekod jenayah berat dan sebagainya tapi dalam konteks ini tidak sepatutnya berlaku," katanya kepada Sinar Online.

[ARTIKEL BERKAITAN: Azmin kesal diarah pulang 2 Mei]

Terbaharu,  Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali melahirkan rasa terkejut apabila beliau diminta meninggalkan Sarawak pada 2 Mei ini dan tidak dibenarkan masuk semula sehingga hari mengundi di Pilihan Raya Negeri Sarawak pada 7 Mei ini.

Beliau juga akui tidak bersetuju dengan tindakan melarang pembangkang memasuki Sarawak itu.

"Apa salahnya bagi masuk untuk bersaing secara demokrasi? Lagi bagus imej BN Sarawak sekiranya dibenarkan pemimpin Sarawak masuk.

"Bukannya (pembangkang) mampu tarik sokongan banyak pun untuk menang kerusi dan sebagainya tapi apabila buat begini, imej tak bagus untuk BN Sarawak," katanya.

Menurutnya, perkara itu perlu difikirkan semula oleh BN kerana jika tidak, parti itu akan dilihat sebagai sebuah kerajaan yang tidak demokratik.

"Bimbang selepas pilihan raya nanti mereka (pembangkang) saman dan sebagainya, jadi isu berkaitan Perlembagaan pula," katanya.


Tiada ulasan: