Isnin, 19 Julai 2010

RAKYAT MARHAEN

RAKYAT MARHAEN


MB S'gor: Air di Lembah Klang cukup hingga 2019

Posted: 19 Jul 2010 08:56 PM PDT

Bekalan air yang sedia ada sekarang ini di Selangor mampu menampung keperluan penduduk di Lembah Klang sehingga 2019, kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan persekutuan dianggap terlalu terburu-buru untuk melaksanakan projek penyaluran air mentah Pahang-Selangor (PPAMPS) walaupun anggaran kosnya telah meningkat dari RM2 bilion kepada RM8 bilion.

"Ini jelas apabila Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau, Datuk Seri Peter Chin Kah Fui baru-baru ini, menuduh Selangor sengaja melengahkan pelaksanaan (PPAMPS) dan memberi amaran bahawa Selangor akan dipersalahkan jika berlaku krisis bekalan air pada masa akan datang," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Khalid, nasihat dari pakar industri air dan juga kajian berdasarkan pertumbuhan penduduk mendapati jumlah penggunaan air dahulu dan sekarang dan kapasiti pengeluaran air, bekalan air yang sedia ada sekarang ini mampu menampung keperluan di Lembah Klang sehingga 2019.

"Adalah dipercayai bahawa kedua menteri tersebut telah dikelirukan sehingga mempercayai bahawa krisis air akan berlaku pada 2014.

"Kerajaan negeri sedar projek ini ada kebaikannya, namun ia tidak perlu disegerakan tanpa mengambil kira pemahaman menyeluruh industri air termasuk proses penstrukturan semula industri air Selangor," katanya.

Khalid berkata masa yang sesuai untuk projek PPAMPS dilaksanakan adalah pada 2015 atau 2016 dan jika ia dipercepatkan tanpa kajian, kos itu akan meningkatkan beban hutang kerajaan.

"Sehubungan itu, Selangor menyarankan kerajaan persekutuan memberi keutamaan kepada alternatif lain dan tidak terlalu mudah melaksanakan projek mahal menggunakan wang rakyat," katanya.

Khalid juga menyarankan kerajaan BN mengurangkan pembaziran air dengan mempromosikan kitar semula air, mengumpul dan memproses air hujan yang boleh dilakukan secara bersama kerajaan persekutuan dan Selangor.

"Sumber alternatif air yang boleh diteroka seperti air sungai, tasik dan memperkenalkan teknologi air bawah tanah. Ketiga, dengan mengurangkan kadar air tanpa hasil daripada 35 peratus kepada kurang 20 peratus seperti yang berjaya dicapai oleh syarikat air Pulau Pinang."

Selain itu, Khalid berkata penghantaran air yang cekap adalah penyelesaian terbaik bagi menampung permintaan pengguna. Oleh itu, perlu dipastikan air di utara Selangor dihantar dengan cekap ke wilayah selatan.

Katanya lagi, kerajaan wajib melakukan kajian menyeluruh, analisis, statistik secara terperinci mengenai pengeluaran air, penggunaan dan permintaan berdasarkan fakta dan angka berbanding membuat keputusan tergesa-gesa yang melibatkan wang pembayar cukai.

MARI BELAJAR BAHASA KEBANGSAAN KITA - MARI GUNAKAN RAMAI RAMAI

Posted: 19 Jul 2010 08:51 PM PDT
SELARAS: MENYELARAS - DISELARAS


SELARAS : MENYELARAS: KERAS


nota:
hari ini kita kenalkan perkataan selaras
contoh ayat : dalam kain sarong ada selaras kah kah kah

TT.

Umno anjur konvensyen rampas semula Kedah

Posted: 19 Jul 2010 08:50 PM PDT

ALOR SETAR, 20 Julai — Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah akan menganjurkan konvensyen pada 31 Julai ini bagi membincangkan lapan perkara yang menjadi asas gerakan untuk mengambil semula negeri Kedah pada pilihan raya umum akan datang.
Timbalan Pengerusinya Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata konvensyen sehari di Universiti Utara Malaysia (UUM) itu akan dihadiri kira-kira 1,000 orang terdiri daripada pemimpin Umno peringkat negeri dan bahagian.
"(Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah) Datuk Seri Shafie Apdal yang merupakan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah akan menyampaikan ucaptama pada sebelah pagi, diikuti lapan sesi bengkel dengan setiap bengkel disertai antara 100 dan 120 peserta.
"Pelbagai isu akan dibincang pada sesi bengkel itu dan setiap peserta boleh menyuarakan idea dan cadangan bagi memantapkan perjalanan dan gerak kerja parti ke arah pilihan raya," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Beliau berkata resolusi daripada konvensyen itu akan menjadi ''blue print'' terhadap gerak kerja Umno di peringkat negeri, bahagian dan cawangan untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 nanti.
"Resolusi konvensyen itu akan disalur kepada akar umbi bagi membolehkan mereka memahami tindakan yang telah disusun dalam memastikan kemenangan pada pilihan raya umum nanti," katanya. — Bernama

Harga barang dijangka naik 6 bulan lagi

Posted: 19 Jul 2010 08:48 PM PDT

KUALA LUMPUR, 19 Julai: Harga minyak serta barangan keperluan lain dipercayai akan terus naik enam bulan lagi sekiranya dirujuk pada jadual rasmi Makmal Rasionalisasi Subsidi, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.
Beliau yang juga Pengerusi Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar PAS Pusat berkata, kenaikan harga minyak (RON95) dan diesel sebanyak 5 sen, Khamis lalu adalah mengikut jadual tersebut.
Katanya lagi, jadual tersebut turut merancang kenaikan harga gula dan gas masak (LPG) serta beberapa komoditi lain yang menjadi keperluan asasi rakyat.
Melihat pada rancangan menaikkan harga beberapa barangan tersebut sehingga 2014 kelak, beliau mendesak pentadbiran Najib supaya bersikap jujur dengan rakyat.
"Apakah ini satu permulaan yang mahu dilaksanakan oleh Najib (dan) Makmal Rasionalisasi Subsidi ini. Sebab itu, saya tanya apakah motif Najib menaikkan harga barang-barang ini," soal beliau pagi tadi di Pejabat Agung PAS.
Impak dari perlaksanaan jadual itu, katanya lagi bakal mengingkatkan kadar inflasi dan kos sara hidup yang nyata membebankan rakyat.
"Sekiranya jadian ini dilaksanakan, ia bukannya menjadikan negara sebagai 'negara berpendapatan tinggi' tetapi 'rakyat berbelanja tinggi'," tegas beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.
Dari segi lain, beliau berkata, pentadbiran Najib sepatutnya tidak merampas subsidi rakyat memandangkan Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah selaku Menteri Kewangan II sendiri sebelum ini mengaku bahawa kerajaan masih kukuh serta mempunyai RM10 bilion walaupun tanpa langkah mengurangkan subsidi tersebut.
Dalam perkembangan yang sama, beliau turut mempertikai tindakan pentadbiran Najib membayar RM18.9 bilion setiap tahun kepada beberapa syarikat janakuasa bebas (IPP) yang nyata menguntungan beberapa individu tertentu sahaja.
Sehubungan itu, beliau menasihatkan kerajaan supaya tidak terus membodohkan orang-orang Melayu dan rakyat kononnya langkah menaikan harga beberapa barangan tersebut demi menjimatkan perbelanjaan negara.
Dalam perkembangan berkaitan, harga gas masak (LPG) dilaporkan naik 10 sen sekilogram manakala harga gula pula naik sebanyak 25 sen sekilogram.
Pengumuman Najib itu dibuat sejurus selesai sidang Dewan Rakyat.

Kuasa Melayu tetap kukuh

Posted: 19 Jul 2010 08:32 PM PDT


KUALA LUMPUR – Orang Melayu tidak perlu risau dan bimbang kepada kuasa orang Melayu kerana ia akan tetap kekal menerusi kepimpinan Pas dalam Pakatan Rakyat.

Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata kuasa Melayu akan lebih mulia dan dihormati tanpa Barisan Nasional.

Katanya, beliau menghargai kenyataan terbuka Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria bahawa kuasa orang Melayu di bawah pimpinan UMNO akan hilang.

"Orang Melayu tidak perlu risau dan bimbang kepada kuasa orang Melayu akan tetap kekal malah akan lebih mulia dan dihormati tanpa Barisan Nasional," katanya dalam sidang media di ibu pejabat Pas di sini semalam.

Beliau mengulas berhubung kerjasama antara Pas dan UMNO dan kesediaan Harrusani menjadi perantara bagi pertemuan pemimpin kedua parti itu.

Dalam pada itu, Pas menafikan kenyataan Harrussani bahawa terdapat wakil daripada parti itu menemuinya untuk menjadi orang tengah dan menganggapnya sebagai satu pembohongan.

Katanya, Pas tidak pernah memutuskan untuk meminta Harussani menguruskan pertemuan Pas dan UMNO bagi membincangkan penyatuan orang Melayu dan Islam.

"Kenyataan Harussani itu satu fitnah dan pembohongan. Tidak ada, beliau cuba memburukkan dan menimbulkan keraguan di kalangan rakyat seolah-olah ada pemimpin Pas yang hendak membelakangkan parti dalam isu ini," katanya.

Sementara itu, Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub yang turut serta dalam sidang media tersebut mengulangi pendirian Pas tidak pernah membincangkan isu kerjasama dengan UMNO.

"Kami sudah memutuskan sudah tutup bab perbincangan mengenai kerjasama politik dengan UMNO. Kalau Pas ada membincangkan soal ini, sudah pasti saya dan Datuk Mahfuz sudah tahu," katanya.

Sabtu lalu, Harussani mendedahkan bahawa beliau mahu terus menyatupadukan orang Islam dan Melayu di negara ini walaupun terdapat pihak yang tidak menyenangi usaha murni beliau ini.

Harussani berkata, terdapat pemimpin kedua-dua parti Melayu berkenaan yang datang berjumpa beliau baru-baru ini bagi membincang dan meminta pandangan beliau berhubung cara untuk menyatupadukan kedua-dua parti tersebut.

SPR Terima 165,624 Pendaftaran Pemilih Baru

Posted: 19 Jul 2010 08:29 PM PDT


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima sejumlah 165,624 permohonan pendaftaran sebagai pemilih baru dalam tempoh urusan pendaftaran pemilih suku tahun pertama yang berlangsung dari April hingga Jun lepas.
Dalam tempoh yang sama, sejumlah 25,693 permohonan daripada pemilih berdaftar sedia ada diterima untuk pertukaran alamat pusat mengundi, menurut kenyataan SPR yang dikeluarkan di sini, Isnin.
Menurut kenyataan itu, Rang Daftar Pemilih Tambahan bagi Suku Tahun Kedua 2010 akan dipamerkan mulai esok hingga Isnin depan di 999 tempat pameran di seluruh negara.
Sehubungan itu, warganegara Malaysia yang baru memohon sebagai pemilih, serta pemilih berdaftar yang telah memohon pertukaran alamat pusat mengundi, dinasihatkan menyemak rang daftar pemilih tambahan suku tahun kedua 2010 yang dipamerkan itu.
Pendaftar pemilih baru yang mendapati nama mereka tidak tersenarai boleh membuat tuntutan dengan menggunakan Borang B, dan perlu diserahkan kepada pengarah pilihan raya negeri masing-masing dalam tempoh tujuh hari dari tarikh rang daftar pemilih itu dipamerkan, kata SPR.
Kenyataan itu turut menyebut pemilih berdaftar di satu-satu bahagian pilihan raya yang hendak membuat bantahan ke atas kemasukan nama mana-mana orang di dalam rang daftar itu bagi satu-satu bahagian pilihan raya, boleh membuat bantahan dengan mengisi borang C.
SPR juga akan mempamerkan nama-nama pemilih yang akan dikeluarkan daripada daftar pemilih kerana telah meninggal dunia, lucut hak warganegara, bersara daripada angkatan tentera atau polis di mana mereka hilang kelayakan sebagai pemilih pos dan sebagainya.
Sehubungan itu, SPR memohon kerjasama mana-mana waris untuk menghantar salinan sijil kematian atau permit mengubur anggota keluarga mereka yang telah meninggal dunia kepada SPR melalui pos, faks atau datang sendiri ke mana-mana Pejabat Pilihan Raya Negeri atau Ibu Pejabat SPR di Putrajaya.
Pemilih berdaftar juga digalakkan menyemak daftar pemilih induk menerusi laman web SPR www.spr.gov.my bagi membetulkan sebarang kesilapan seperti ejaan nama, nombor kad pengenalan, jantina dan alamat rumah atau datang sendiri ke pejabat SPR di Putrajaya atau mana-mana pejabat SPR negeri, menurut kenyataan itu.
Bagi pemilih berdaftar yang sudah bertukar alamat tempat bermastautin pula digalakkan membuat permohonan pertukaran alamat pusat mengundi bagi membolehkan mereka mengundi di sesuatu pusat mengundi yang lebih dekat dengan kediaman masing-masing. - BERNAMA

ROSWAH dan MASALAH OBESITY... kahkahkah

Posted: 19 Jul 2010 08:20 PM PDT

Allah dah tunjuk... Masalah Obesiti nih berpunca dari pemakanan yang tidak sihat...

Apa itu makanan tidak sihat? Semua orang tahu makan duit haram juga adalah salah satu pemakanan yang tidak sihat..

Tapi apa masalah kalau anda mengalami masalah Obesity?

Kahkahkahk Macam-macam boleh jadik... Antaranya ialah...
Terdahulu, isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor telah menyebabkan satu kegemparan kecil apabila beliau tergelincir lalu terjatuh di atas pentas selepas menyampaikan ucapannya sebagai Presiden Bakti (Badan Kebajikan untuk Isteri-isteri Menteri-menteri Persekutuan dan Timbalan-timbalan Menteri dan Barisan Nasional MP).
Dia baru saja selesai menyampaikan ucapan yang tidak lebih daripada 40 minit di majlis penutup acara tahunan isteri-isteri wakil-wakil BN apabila beliau terjatuh dan menyebabkan para tetamu menjerit dan terkejut dengan peristiwa itu.
Rosmah tidak dapat menyembunyikan kemarahannya terhadap pengawal peribadinya yang gagal untuk menangkap tangannya sehingga dia tergelincir. Di hadapan pentas dewan tari-menari yang sesak di sebuah resort utama dan spa di sini, sebaik sahaja dia naik kembali dan berlalu dari pengawal peribadinya yang cuba bantunya tapi dia enggan dibantu apabila ingin menarik kerusinya.
Dia juga menunjukkan jarinya dengan marah pada pengawal peribadi wanitanya itu seolah-olah menegur dan menyalahkan pengawal itu atas kejadian itu.


Musa, yang bakal menyampaikan ucapannya selepas Rosmah, berhenti kira-kira lima minit untuk bersama-sama Najib, VVIP lain yang berada di meja untuk memeriksa Rosmah. Isteri-isteri lain wakil-wakil rakyat BN yang duduk berhampiran meja utama juga pergi untuk melihat beliau.

Lawak tak. Padan muka Rosmah. Ini kuasa Allah untuk sedarkan ngko supaya tak berlaku zalim sesama manusia. Ada juga yang bakal di-C4'kan nanti. Kesian bodyguard tu. Dimarahi depan orang ramai. Harap-harap bodyguard ni dah kuar negara, takut senasib macam Althantuyaa..
Ehhh! APA ITU OBESSITI?

OBESITI ITU ADALAH KEGEMUKAN MELAMPAU.... kahkahkah

Sah! PR Parti anak beranak!

Posted: 19 Jul 2010 08:17 PM PDT


UMNO selalu kata PR parti anak beranak atas sebab Anwar,Azizah & Izzah menang jadi Ahli Parlimen.. Lim Kit Siang dan Guan Eng dan menantunya pun Ahli Parlimen.. Karpal Singh dan Gobin pun anak beranak Ahli Parlimen.. Faktanya betul tapi hakikatnya berlainan!
Apa masalahnya Nurul Izzah dan Anwar sama-sama jadi Ahli Parlimen? Sama-sama dipilih oleh rakyat! Bukan Anwar pandai-pandai lantik anaknya jadi Ahli Parlimen!

Sama jugak macam Lim Kit Siang dan anak menantu.. Karpal & Son.. Rakyat yang pilih..
Kalau kalah.. bolehkah mereka digelar parti anak-beranak?

Kalau gitu, boleh la teman kata UMNO "parti sepupu sepapat"!!
Pasal apa?? Najib dan Hisham Aww sepupu!!

Akhirnya terbongkar jua..
UMNO adalah "PARTI ADIK BERADIK"!!

Lagi sial!!
CIMB dipilih bukan sebab dipilih oleh rakyat!
CIMB bukan dipilih oleh Parlimen!
tetapi CIMB dipilih oleh Najib!
Sebab apa CIMB dipilih?
Sebab CIMB adik Najib punya!
Full stop!!!

Pencacai UMNO jangan nak berlabon yang CIMB lagi cekap dari Maybank!
Satu Dunia tahu betapa lembab nak mamposnya CIMB nih!!
Betapa mahal nak mampos interest personal loan dia!!

So, apa hujah pencacai UMNO??

sunsnake 20072010
Transaksi minyak hanya di bank 'adik Najib'?
Dzulfikar Mashoor
KUALA LUMPUR, 19 Julai: Tindakan pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan segala transaksi perdagangan minyak mesti melalui perbankan CIMB wajar dipersoal.
"Adakah kerana CEOnya (Ketua Pengarah Eksekutif) adalah adik Perdana Menteri (Datuk Seri Nazir), maka pengedar-pengedar Shell dipaksa membuat auto-debit dengan CIMB," soal Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub pagi tadi di Pejabat Agung PAS.
Difahamkan, arahan mandatori itu mula berkuatkuasa pada 1 September depan.
Dari aduan yang diterima, katanya, mereka yang terbabit lebih berminat melakukan transaksi secara cek dan tunai menggunakan perkhidmatan Maybank serta bank-bank terdekat dengan stesen minyak masing-masing atas faktor keselamatan.
Lagi pun, ujarnya, Petronas Dagangan Berhad (PDB) sendiri difahamkan tidak bersikap regid berhubung kaedah pembayaran debit minyak demi keselamatan dan kemudahan para pemilik stesen minyak.

Belom Dapat Tanah Sg Besi Dah Start Enjoy!

Posted: 19 Jul 2010 08:15 PM PDT

Apa ada hal!! Janji kami dapat air mineral free!!!


Perghh!!! Paris Hilton tuh!!! Tak main la Fasha Sanda!!!

Gitulah riaknya rakyat Malaysia yang 'bukan melayu' ni menghabiskan duitnya di Paris!
(macam perangai Najib lak suka ke Paris. kebetulan kot?)...

Inilah nama cina rakyat Malaysia yang diwar-warkan oleh Bro Sam Ketua AMK sebelum ni..
Baru teman tau muka dia cam mana ropenye..

Laaa.. teman ingat kot-kot nak dimajukan pun Tanah kem TUDM tu dapat ke orang melayu..
Ini Cina gakk!!! Mana 'Hidup Melayunya"? Kepala Bana mana "Ketuanan Melayu' UMNO nih?

Inilah nama dia bangsatnya UMNO!
sunsnake 20072010
Ahli perniagaan dikaitkan dengan PM bersama Paris Hilton
Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 19 Julai: Nama Malaysia sekali lagi tercetak dalam media Perancis baru-baru ini apabila seorang ahli perniagaan Malaysia yang rapat dengan pihak berkuasa dikatakan bersama artis barat Paris Hilton ketika beliau ditahan kerana memiliki dadah marijuana.

Menurut AFP, akhbar Perancis, Corse Matin melaporkan Paris Hilton ditahan di lapangan terbang Corsica selepas marijuana yang dibawa dalam bagnya dihidu oleh anjing pengesan.

Dalam laporannya, akhbar itu berkata, Hilton sedang mengembara bersama dengan seorang personaliti yang rapat dengan pihak berkuasa di Malaysia ketika beliau ditahan oleh pihak berkuasa. Bagaimanapun beliau dikatakan dilepaskan selepas setengah jam disoalsiasat.
(Gambar: Jho Low (kiri sekali) di atas bot mewah bersama Paris Hilton (tiga dari kiri)
Ekoran itu, pelbagai pihak tertanya-tanya siapakah lelaki itu.

Hari ini, media melaporkan, lelaki itu adalah Taek Jho Low, seorang ahli perniagaan dari Malaysia yang berjaya mendapat hak untuk membangunkan tapak lapangan terbang TUDM di Sungai Besi.

Sebelum ini, Ketua Angkatan Muda PKR, Shamsul Iskandar Mat Akin mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mendedahkan siapakah orang misteri yang dikatakan rapat dengan anak dan isteri beliau, Datin Seri Rosmah mansor.

Shamsul mencabar perkara itu di Kota Bharu semasa Kongres PKR yang diadakan di sana bulan lalu.

Menurut Shamsul, Jho Low telah berjaya mendapatkan kontrak untuk membangunkan semula TUDM dengan nilai RM500 juta.

Bagi Shamsul, dakwaan ini sangat serius kerana cara hidup Jho Low di luar negara sangat meragukan.

Minyak Serta Gula Naik Harga, Si Ismail Sabri Terus Menjadi Kambing Hitam Untuk Tabur Janji-Janji Palsu Kepada Seluruh Rakyat Malaysia

Posted: 19 Jul 2010 08:12 PM PDT

Apakah rakyat Malaysia boleh percaya lagi dengan kenyataan menteri dan kerajaan UMNO BN agaknya?. Jika sebelum ini telah berbagai janji yang dwar-warkan malah mereka juga melaungkan slogan "rakyat didahulukan", namun natijahnya tetap sama. Rakyat akhirnya menjadi mangsa penganiayaan puak-puak mereka sendiri. Dalam isu kenaikan harga minyak dan gula baru-baru ini misalnya, kerajaan sekali lagi memberi jaminan bahawa tidak akan berlaku sebarang kenaikan harga barangan lain. Namun, apakah kerajaan boleh mengawal semua itu dari terus berlaku. Di bandar-bandar mungkin mereka boleh mengadakan operasi penguatkuasaan. Namun, bagaimana di kawasan kampung dan pendalaman?. Apakah kerajaan mempunyai cukup tenaga untuk melakukannya. Akhirnya rakyat yang akan terus tertipu sebenarnya. Kita juga tidak terkejut dengan pengakuan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (foto), bahawa sebanyak 17 persatuan peniaga yang mewakili 500,000 ahli memberi jaminan tidak akan menaikkan harga barangan jualan mereka ekoran pelarasan harga gula minggu lepas. Malah kenyataannya bahawa komitmen yang diumumkan oleh persatuan dan pengeluar terbabit diharap melegakan orang ramai. "Dalam pertemuan itu, mereka bersetuju untuk mengekalkan harga asal kerana ingin bersama-sama kerajaan yang kini berusaha mengurangkan beban pengguna. "Mereka juga memahami kenapa kerajaan perlu mengurangkan subsidi gula di samping menyifatkan kenaikan harga gula itu tidak terlalu tinggi," katanya. Kerajaan pada minggu lalu mengumumkan pelarasan harga gula sebanyak 25 sen berbanding harga asal RM1.65 sekilogram, menjadi RM1.90 sekilogram. Selain itu, harga petrol RON 95 dan diesel diselaraskan 5 sen dengan harga baru iaitu RM1.85 seliter dan RM1.75 seliter bagi semua sektor.
[Persoalannya apakah kita boleh lega dengan kenyataan Ismail Sabri ini, sedangkan ketika masalah gula berlaku sebelum ini beliau beriya-iya benar berjanji bahawa kerajaan tidak akan melayan kerenah pihak yang mahu menaikkan harga gula. Namun, apa yang berlaku adalah sebaliknya. Janji hanya tinggal janji semata-mata, akhirnya rakyat jua yang merana. Kini mereka mahu berjanji lagi. Apakah kita harus percaya?. Apakah rakyat mahu terus tertipu lagi. Jika "SUBSIDI" dijadikan lesen untuk menghalalkan tindakan kerajaan menaikkan harga barangan, makanya elok benar rakyat jatuhkan mereka dalam pilihanraya umum ke-13 nanti. Jika tidak, selagi ada subsidi maka mereka akan melakukan tindakan yang sama buat selama-lamanya. Jadilah rakyat yang bijak mulai sekarang. Lakukan perubahan demi masa depan generasi akan datang agar lebih terjamin].
PDO.

BARANG TAK NAIK : DENGAR BOLEH, BENARNYA BELUM TENTU

Posted: 19 Jul 2010 08:09 PM PDT


·
Semalam sebanyak 17 persatuan peniaga yang mewakili 500,000 ahli memberi jaminan tidak akan menaikkan harga barangan jualan mereka ekoran pelarasan harga gula minggu lepas.

Jaminan itu turut diberikan oleh 17 wakil syarikat pengeluar makanan dan minuman utama di negara ini dalam satu pertemuan dengan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Putra Jaya semalam.

Jaminan seperti ini sudah banyak kali dijanjikan oleh kerajaan kepada rakyat tetapi barangan tetap naik. Yang pasti harga minyak, gas dan gula sudah naik.

Persoalannya mampukah kerajaan memastikan harga makanan yang dijual di pasar malam dan lain-lain tapak perniagaan di dalam negara tidak dinaikkan. Rakyat sudah faham benar jika berlaku kenaikan harga minyak, gas dan sebagainya sudah tentu harga barangan akan naik. Sudah banyak kali rakyat ditipu ....

Apakah kali ini rakyat akan ditipu lagi....

Manjeet Bimbang Maklumat Dalam Komputer Riba Mungkin Diubah

Posted: 19 Jul 2010 08:07 PM PDT

Oleh Dzulkarnain Taib
SHAH ALAM 20 Julai - Manjeet Singh Dhillon, salah seorang peguam kepada bekas penyiasat persendirian, P Balasubramaniam berkata pihak yang mencuri komputer ribanya dalam kejadian pecah rumah semalam berkemungkinan akan merubah dan merekacipta maklumat yang terdapat dalam komputer riba beliau.
Dalam satu kenyataan media ringkas yang diemel kepada Suara Keadilan dari kotaraya itu lewat malam semalam melalui peguam Americk Sidhu, Manjeet berkata komputer riba itu adalah satu-satunya sasaran penceroboh yang memasuki rumah beliau.
"Saya baru sahaja dimaklumkan bahawa rumah saya di Kuala Lumpur telah diceroboh. Sasaran utama penceroboh ialah komputer riba saya. Saya akan segera kembali ke tanahair untuk mengurus insiden ini.
"Ini adalah kejadian kedua yang berlaku kepada saya bila mana saya sedang mengendalikan urusan berhubung kes Bala. Rumah saya dibaling bom petrol sejurus temuramah Bala di Singapura da kini selepas memberi keterangan di London dan Paris rumah saya sekali lagi dimasuki penceroboh.
"Agak aneh banyak barangan berharga termasuk barang kemas kepunyaan isteri saya di dalam bilik di mana komputer riba saya berada tidak disentuh langsung," kata Manjeet dalam kenyataan beliau.
Manjeet berkata beliau akan membuat kenyataan lanjut mengenai insiden ini dan akan membuat laporan polis setibanya di ibu negara.
Dalam kejadian pertama pada 19 November 2009 beberapa bom petrol telah dibaling ke rumah Manjeet yang merupakan seorang peguam terkemuka dan juga bekas presiden Majlis Peguam, dipercayai ada kaitan dengan wawancara dengan Bala yang disiarkan dalam Youtube.
Kejadian yang berlaku pada pukul 7.20 malam itu telah menyebabkan rumahnya di Damansara mengalami kebakaran yang  merosakkan dinding garaj rumahnya.
Manjeet berkata ketika itu, insiden tersebut mungkin satu amaran dan ancaman diri dan keluarganya ekoran kehadirannya dalam satu rakaman wawancara dengan Bala di Singapura.

Independent MPs to kick-off roadshow from Aug 1

Posted: 19 Jul 2010 08:01 PM PDT


Zulkifli says the independent MPs will be paying for the roadshow out of our own pockets. — File pic
KUALA LUMPUR, July 20 — The newly-formed Konsensus Bebas that groups five ex-PKR MPs will go on a maiden nationwide roadshow this Aug 1, hoping to remove all doubt over their impartiality as independent lawmakers. The pact has continued to deny any allegiance or link to Umno or the Barisan Nasional (BN) and insisted that the roadshow would be jointly funded by them.
Konsensus Bebas is made up of independent MPs Datuk Seri Zahrain Hashim (Bayan Baru), Zulkifli Noordin (Kulim-Bandar Baharu), Tan Tee Beng (Nibong Tebal), Wee Choo Keong (Wangsa Maju) and Mohsin Fadzli Samsuri (Bagan Serai).
"We will pay for it (roadshow) out of our own pockets. We will not be funded by anyone but ourselves. Why should they (Umno) pay for us when we will be whacking them during the ceramahs too?" Zulkifli told The Malaysian Insider.
He confirmed that the "ceramah-style" roadshow, targetted to kick-off from Danau Kota in Wangsa Maju here on Aug 1, would only seek to explain the former PKR men's status as independent MPs and not campaign on behalf of Umno.
This, said Zulkifli, meant that they would likely be divulging similar stories as the ones Zahrain and himself had recounted during a recent parliamentary session.
During their speeches in Parliament, Zahrain revealed details of PKR de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim's controversial Sept 16 takeover plan in 2008 while Zulkifli had alleged that he had been told to link Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and his wife Datin Seri Rosmah Mansor to the murder of Mongolian model Altantuya Shaariibuu.
"We will speak on how we are presently working as independents, why we became independents and what led us to become independents. We will tell our stories on what led us to where we are today. We are not out to campaign for either BN or Pakatan Rakyat so we will whack both sides if we have to.
"We just want to explain out positions to everyone because so much has been said about us, so many stories told and we want our sides to be explained too," said Zulkifli.
Interestingly, The Malaysian Insider understands that the alliance is inviting Perkasa president Datuk Ibrahim Ali to speak at the launch of its inaugural roadshow.
Ibrahim, despite being the independent MP for Pasir Mas, is not a member of the pact.
"Yes, Ibrahim has been invited to speak at our launch. He may not be a member or anything but he has agreed to speak and explain to the people what it means to be an independent MP," said Zulkifli.
Zulkifli however said that this did not mean the independent pact was a believer of Ibrahim's controversial Malay rights group.
"This has nothing to do with Perkasa. We just want to explain our positions," he said.
Zulkifli noted that the pact would bring its roadshow to the whole country within the next 12 months.
"We hope to cover at least one or two states each month, beginning with the Wangsa Maju constituency and then moving on to Penang. We have yet to fix our itinerary... it all depends on each of our schedules," he said.
Earlier this month, Selangor Umno information chief Abd Shukor Idrus had claimed that Zulkifli and Zahrain would be joining a BN roadshow designed to expose PR secrets.
Both lawmakers however denied the claim as a clear case of "character assassination", pointing out that they had never once met Abd Shukor.

SATU LAGI PROJEK TIPU MELAYU

Posted: 19 Jul 2010 08:00 PM PDT

KANTOI CURI PASIIIR TAK HEBOH PULAK?


KEMENTERIAN KEWANGAN NAFI BERBELANJA BOROS SEHINGGA BUAT PELARASAN SUBSIDI
– berita hairan

Kementerian Kewangan menafikan dakwaan bahawa kerajaan berbelanja boros sehingga perbendaraan negara semakin susut dan mengakibatkan pelarasan subsidi gula, gas petroleum cecair (LPG) dan petrol RON 95 serta diesel.

Menteri Kewangan Kedua, Ahmad Husni Hanadzlah, berkata pendapatan negara tahun ini sebaliknya bertambah kira-kira RM10 bilion hasil daripada peningkatan kutipan cukai pendapatan dan perniagaan serta korporat.

KAH KAH KAH

woit…MUNKEEE INI NAK MENIPU LAGI…. kah kah kah….

woit…. SELURUH MALAYSIA TAHU…. DUIT SUDAH ABISSSSS…. kah kah kah..

woit… CAKAP TERUS TERANG LAGI SENANG…. kah kah kah….

kah kah kah….PEGAWAI KERAJAAAN TAK ADA KURSUS DAN SURKUS LAGI… kah kah kah..

kah kah kah… BANYAK BUAT JUAL DIRECT SELLING… kah kah kah…

kah kah kah…. HOSTEL SEKOLAH UJUNG MINGGU TUTUP … TAK ADA MAKANAN…kah kah kah…

kah kah kah …. SI MINAH SI MINAH DAN KONFERENSI TAK ADA LAGI…. kah kah kah…

woit…. JANGAN LAH TIPU MELAYU…. kah kah kah..

woit… HARI HARI MELAYU KENA LEBONG…. kah kah kah

nota :
yang ini pakai selaras kah kah kah
TT.

Perbezaan ideologi politik tak patut putus silaturahim...

Posted: 19 Jul 2010 07:57 PM PDT

Berita Harian

20 JULAI — Kesediaan Umno untuk bekerjasama dengan PAS demi perpaduan Melayu dan umat Islam bukan bermakna Umno terdesak sehingga terpaksa menagih simpati pemimpin pembangkang.
Sukar sangatkah untuk pemimpin Melayu daripada kedua-dua parti bersemuka dan berbincang mengenai masa depan dan kelangsungan politik Melayu dan agama Islam, sehingga ada pemimpin PAS mahu mengenakan prasyarat dan memperlekeh Umno dalam ceramah dan ucapan mereka ketika menyentuh isu ini.
Ternyata ajaran Islam yang menggalakkan ukhwah Islamiah sesama penganutnya gagal difahami sebenar-benarnya oleh segelintir pemimpin politik Melayu/Islam di negara ini, sehingga sanggup memutuskan silaturahim hanya kerana perbezaan ideologi politik.
Kita tidak nampak kewajarannya Umno dan PAS sukar bekerjasama ke arah mengukuhkan perpaduan Melayu dan umat Islam. Jika PAS boleh bekerjasama dengan DAP yang nyata tidak pernah bersetuju dengan gagasan menubuhkan negara Islam dan mempertikaikan cadangan pelaksanaan hukum hudud, tidak bolehkah PAS membuka ruang untuk Umno duduk semeja membincangkan soal kemaslahatan ummah.
Belum pun perbincangan bermula, penghinaan dan kecaman sudah dilemparkan kepada Umno oleh pimpinan PAS sendiri, selain sikap berdolak-dalik yang ditunjukkan kepemimpinan tinggi parti itu. Adalah tidak salah jika Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak sendiri melahirkan rasa kurang senang dengan perlakuan pemimpin PAS yang menghina Umno dalam ceramah politik mereka, termasuk mengenakan pelbagai prasyarat. Harus diingat, Umno menawarkan perbincangan ini demi kelangsungan politik Melayu, bukannya mahu meraih simpati PAS supaya menyokongnya.
Kita hairan kenapa PAS begitu sukar untuk menyambut usaha murni itu, selain dolak-dalik Mursyidul Amnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyatakan kesediaan bersemuka dengan Umno pada bila-bila masa untuk membincangkan pelbagai perkara, asalkan tidak membabitkan rundingan perpaduan Umno-PAS. Jika begini tindak-tanduk pemimpin tertinggi PAS itu, sampai bilakah kerjasama antara kedua-dua pihak akan menjadi realiti? Pendirian Nik Aziz berhubung isu perpaduan Umno-PAS pula sering berubah-ubah. Ketika beliau seakan-akan bersetuju mengadakan perbincangan, ketika itu jugalah beliau akan menghina Umno dan meletakkan pelbagai syarat.
Kita melihat pemimpin Umno dan ahlinya lebih ikhlas mahukan perpaduan demi kelangsungan politik Melayu dan Islam. Kita percaya ada sebilangan pemimpin dan ahli PAS mahukan perpaduan itu kerana ia amat dituntut Islam. Mungkin juga hanya segelintir pemimpin dan ahli PAS yang tidak mahukan kerjasama itu, mungkin kerana marah atau kecewa.
Pemimpin dan ahli PAS yang mahukan perpaduan umat Melayu dan Islam, patut menolak pemimpin seperti itu. Kita juga percaya ramai pemimpin tertinggi PAS mahukan perpaduan Melayu/Islam tetapi disebabkan seorang dua yang berpengaruh menolak usaha itu, mereka terpaksa mendiamkan diri. Kita percaya rakyat sedang memerhatikan gelagat pemimpin ini.

Umno desperado

Posted: 19 Jul 2010 07:55 PM PDT

 Zaid Ibrahim

20 JULAI — Sebagai seorang bekas ahli parti Umno yang telah lama memberi sumbangan dan khidmat sokongan pada parti tersebut — dan walaupun telah dipecat dan dimaki hamun setiap masa dan ketika — saya berasa kasihan melihat Umno yang begitu lemah atau 'pathetic' dan hilang maruah sejak kebelakangan ini.
Setiap hari mereka meminta belas kasihan PAS untuk menyelamatkan mereka.  Mereka tidak berhenti-henti bercakap pasal 'Selamatkanlah Melayu dan Islam' sedangkan kita semua tahu maksud yang tersirat ialah 'Selamatkanlah Umno yang sudah hilang kepercayaan Rakyat sambil bergelumur dengan masalah dalaman hari ini.'
Yang terakhir sekali, Presiden Umno meminta PAS bersetuju bertemu tanpa sebarang syarat.
Ini menunjukkan betapa terdesaknya parti yang pada suatu masa dahulu disebut oleh Sanusi Junid sebagai parti Melayu Islam yang terbesar di dunia. (Buktinya tidak lain dari bangunan Umno yang tersegah besar itu yang dibiayai oleh Malayan Banking).  Ahli-ahli mereka sudah hilang keyakinan sehingga nak buat mesyuarat pun tak dapat dilakukan dengan sempurna. Mereka juga sendiri tertanya-tanya apakah relevennya parti itu pada zaman sekarang ini.
Mereka tidak mahu menerima hakikatnya bahawa: budaya politik dan perjuangan serta cara mereka itu sudah tidak boleh digunapakai lagi pada masa kini. Mereka percaya dengan menggunakan kekerasan, meningkatkan propaganda, dan menakutkan orang Melayu tentang kehilangan hak dan kedudukan mereka dalam negara jika tiada Umno, akan menarik kembali sokongan orang Melayu kepada mereka.
Betapa silapnya teori politik mereka.
Ada lima perkara, jika ianya dilaksanakan, mungkin boleh memberi sedikit ruang untuk Umno dihidupkan kembali dan menyelamatkan parti tersebut di PRU 13:
Pertama, kes terhadap Anwar Ibrahim itu tidak diteruskan; kedua, memansuhkan ISA dan segala kuasa yang menahan orang politik; ketiga, bertindak dengan kata sepakat dan secara terhormat dengan Parti Pembangkang (Pakatan Rakyat) tentang dasar-dasar utama ekonomi negara dan pelaksanaannya; keempat, menyerahkan kepada kerajaan Negeri kuasa dan hak mereka yang sah dan wajar; dan terakhir, memberi kebebasan kepada akhbar dan TV supaya berita menjadi sumber maklumat sebenar dan bukan alat dakyah politik.
Sebagai bonus, ketua-ketua Umno dan yang berjawatan Menteri atau Ketua Menteri yang jelas korup dan sekian lama menyalahgunakan kuasa, diberhentikan serta merta dan digantikan dengan pemimpin yang boleh diterima rakyat.
Ini adalah cara terhormat untuk sebuah parti sebesar itu berubah atau bertindak untuk memberi nafas dan iltizam baru kepada ahli-ahli mereka yang sekarang ini tenat dan bosan dengan keadaan. Ubahlah cara mereka mentadbir negara ini. Bukan dengan setiap hari menangis dan meminta supaya PAS menyelamatkan mereka.
Walaubagaimanapun, saya juga yakin bahawa semua cadangan cadangan ini tidak akan dilaksanakan.
Orang yang dalam ketakutan selalunya tidak dapat berfikir dengan wajar dan inilah keadaan sebenar Parti Keramat ini.
Biarlah si lunchai lompat dengan labu-labunya.

Bekas duta US: Anwar akan terus dihumban ke penjara?

Posted: 19 Jul 2010 07:54 PM PDT

Sekiranya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijatuhkan hukuman bersalah atas tuduhan meliwat, adakah beliau akan dinafikan peluang ikat jamin dan terus dihumban ke penjara?

Senario itu dikemukakan oleh bekas duta Amerika Syarikat ke Malaysia, John R Malott, melalui rencana pengarangnya yang disiarkan di The Wall Street Journal - akhbar yang paling tinggi edarannya di Amerika, semalam.

"Ketika melawat Malaysia bulan lau, adalah jelas bukan sahaja kepada Anwar tetapi juga pemerhati lain bahawa mereka menjangkakan keputusan bersalah pada Ogos nanti," tulis Malott.

"Persoalannya sama ada dia akan bebas dengan ikat jamin semasa rayuannya atau terus dihumban ke penjara."

Menurut Malott pengalamannya berkhidmat di Kuala Lumpur antara 1995 hingga 1998 menyakinkannya bahawa perbicaraan liwat kedua membabitkan bekas timbalan perdana menteri itu adalah bermotifkan politik.

"Segala yang saya ketahui ketika itu dan sekarang ini, membawa kepada rumusan bahawa perbicaraan ini adalah untuk mengketepikan beliau dari politik," katanya.

Merujuk kepada kejayaan Anwar pada pilihan raya umum 2008, Malot berhujah perbicaraan liwat sekarang bertujuan melemahkan pakatan pembangkang yang semakin bersemangat.

"Rancangan politik kerajaan adalah untuk menghumban Anwar ke penjara supaya pembangkang menjadi kucar-kacir dan tidak bersedia. Kemudiannya, pilihan raya mengejut diumumkan dan mereka akan menang dengan mudah," katanya.

Menurut Malott adalah mustahil bagi Anwar bagi menang pada perbicaraan itu, lebuh-lebih lagi apabila bukti-bukti penting kes itu dinafikankepada peguamnya. Malah, media-media yang dikuasai kerajaan telah juga menghukumnya dengan mendapati beliau 'bersalah' dalam laporan mereka.

"Malaysia tidak mempunyai sistem juri. Keputusan ditentukan oleh seorang hakim yang dilantik oleh kerajaan yang sama yang mahu Anwar dikeluarkan dari politik," katanya.

Dalam artikelnya itu juga, Malott mendakwa kerajaan BN sekarang dibelenggu oleh pelbagai masalah dan mereka bertekad untuk mengurung Anwar agar segala kepincangan itu tidak dihebohkan.

Katanya, ekonomi Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini menunjukkan terdapat kadar pertumbuhan, namun perangkaaan itu disokong oleh perbelanjaan kerajaan.Tindakan itu menyaksikan hutang negara semakin membesar manakala pelaburan terus asing (FDI) cukup kecil.

Villagers to intensify anti-dam protest

Posted: 19 Jul 2010 06:36 PM PDT

By Ken Vin Lek

KOTA KINABALU: A group seeking to stop the building of a dam in Ulu Papar is awaiting the government's response to its allegation that the feasibility study for the project was faulty. Meanwhile, there will be "heightened campaigns locally" against the dam, said the Action Committee Against Kaiduan Dam in a statement e-mailed to several organisations and individuals.

As announced in 1998 by then chief minister Osu Sukam, the Kaiduan Dam project will involve the flooding of 12 sq km of land on which 1,400 indigenous Dusuns live and earn their living.

It will wipe out nine villages and destroy rice fields, rice mills, fruit and vegetable gardens, village markets (called tamu in Sabah and Sarawa), churches, graves, a government primary school and three community pre-schools.

It is one of 16 dams proposed under the Sabah Water Resource Management Master Plan.

Ulu Papar is in the Penampang district, where there is already a dam known as Babagon.

The statement said the environmental assessment was not done in consultation with the affected people.

It quoted at length a petition to the chief minister from the chairman of the action committee, Nousi Giun.

"The government did not obtain the free, prior and informed consent of the communities and has not seriously considered environmental and social costs, indigenous people issues and resources bound to be affected by the project," Giun said.

"Most of these villages fall within the proposed water catchment reserve. They are subsistence swidden (slash and burn) farmers, relying principally on hill rice, animals and freshwater fish, as well as gathering of forest products for their daily needs."

No consultation made
The statement said the planners of Kaiduan Dam consulted neither elected representatives nor the relevant government agencies, such as the Water Resources Council.

The action committee was formed last September by representatives of the villagers of Terian, Babagon Laut, Timpayasa, Tiku, Buayan, Pongobonon, Kalanggaan, Timpangoh and Longkogungan.

Giun alleged that the feasibility study failed to evaluate alternative water supply solutions and lamented that the state neither cared for indigenous peoples' livelihood nor appreciated the value of traditional lands, especially their biodiversity.

The nine villages are situated inside and around the Crocker Range Park, which has long been recognised as a primary centre for plant diversity and endemic to the region. It is included in the World Wildlife Fund Global 200 high priority eco-regions.

The government expects the Kaiduan Dam to generate 37 megawatts of hydroelectric power and to ensure enough water for Kota Kinabalu until 2050.

According to an article in the National Express, the Babagon Dam project resulted in social, economic, cultural and psychological stress among the resettled people. It led to increased alcoholism and criminal behaviour.

People with 'unique vision' saw dark figure push Rosmah

Posted: 19 Jul 2010 06:31 PM PDT

Ronnie Klassen

Did someone push Rosmah from behind? A bizarre minor earthquake occurred in Kota Kinabalu,Sabah recently,which shock the 8,000 odd people believe to be present,fortunately all escape unhurt.This unexplained phenomenon may have even attracted many Taoist and fortune tellers eager to venture deeper into the unseen universe.Can the dead resurrect with vengeance?

The hottest topic in the State now is none other than the 'unrehearsed' incident where the Prime Minister's wife Rosmah Mansor slipped and fell on the floor while descending from the stage after delivering her speech as the President of Bakti (Welfare Body for Wives of Federal Ministers and Deputy Ministers and Barisan Nasional MP).

There's now a bizarre twist to the incident which many thought was a self-inflicted one. A few individuals with "unique vision" who were present at the occasion claimed to have simultaneously saw a dark and sultry female figure standing behind Rosmah, just moment before the incident. The figure was said to have stood there for few seconds before vanishing into thin air. Since the tale of the strange incident spread out, people are now wondering whether Rosmah was actually pushed from behind by the 'mysterious figure'.

Many people also joked about it that the mysterious figure could be the ghost of Altantuya who has come to Kota Kinabalu following the Malaysia's second submarine, KD Tun Razak which just arrived at the Sepangar Naval Base.

Joke aside, many considered the incident a bad omen for BN and Najib in particular, that it could signify the fall of Najib's administration and the entire BN, in the next general election.It was also reliably learnt that photographers who manage to "click away" the fall of Malaysia's "First Lady",were warned not to print the photographers,if they know what's good for them.

It may sound unbelievable and far fetch, but it's not impossible, especially in this Bolehland.

Now or never for Najib to show Umno who's boss

Posted: 19 Jul 2010 06:30 PM PDT

Wong Choon Mei, Malaysia Chronicle

A recent series of clumsy moves by Prime Minister Najib Razak has earned him a clubbing from political foes and as well as his countrymen. The only saving grace is that his ambitious deputy Muhyiddin Yassin is faring just as badly.

Just 15 months into the country's most powerful job, the 57-year old Najib has now to plan for the next general elections, just about 32 months away at the most – not really that far off. And before the last date, he also has to face his own party's internal elections, where many expect Muhyiddin to put up a challenge.

So far, what has Najib done to show Malaysians and Umno members he deserves another term? Unfortunately - very little. What can he do before time finally runs out? Actually, there is quite a lot that needs to be done and can be done, but his biggest problem remains getting support from his Umno party.

Perhaps the first obstacle he needs to overcome is his own fear of cracking the whip and finding ways to make sure the wily warlords in Umno support his policies rather than let them dictate the tune.

Another big headache is former prime minister Mahathir Mohamad and how to neutralize this feisty 85-year old, who has been unabashedly resorting to whipping up feelings of racial insecurity amongst the Malays just to strengthen his own grip in the party.

Until these obstacles are out of the way, many pundits believe Najib will delay national polls for as long as he can. They expect it only in the second half of 2012 as Najib may find it more advantageous to himself to push for a fresh mandate to lead Umno and the BN before taking the nation to the ballot boxes.

Drastic and bold action needed

But will delaying tactics work for Najib? At the end of the day, only drastic and extremely bold action can save him and Malaysia from a tailspin into economic disaster and social unrest – not unlike what is happening in neighboring Thailand.

Frankly, few believe he has the gumption to do it even though he holds in his hand enormous power. Much more than enough to keep Mahathir quiet or to zip up Perkasa chief Ibrahim Ali's famous mouth. The office of the Malaysian Prime Minister is one of the most empowered in the world and Najib can practically do anything or order anything to be done – within the law that is.

His predecessor Abdullah Badawi couldn't bring himself to be rude to Mahathir. So far, neither can Najib, and this may be his greatest downfall rather than Opposition Leader Anwar Ibrahim, the Altantuya murder, the submarines graft probe, the aborted sports betting license or even the recent slew of price hikes.

As many pundits have pointed out, it is now or never to flex his muscles. And at the right targets. So far, he has been walloping the wrong shadows, literally painting a bulls-eye on his backside for the opposition to kick at nearly each day.

From his unpopular toppling of the Pakatan Rakyat Perak state government on day one, to banning opposition newspapers like Suara Keadilan and Rocket to suing PKR for RM200 million for suggesting he bankrupted land agency Felda, Najib has only attracted public disrespect and scorn.

His advisers should be telling him to use his almost-unbridled power to control Umno. Rather than use it to incur public hatred for himself over indefensible acts like the Perak coup d'etat.  Or for giving Selangor warlords such as Khir Toyo and Noh Omar so much leeway that in the attempts to knockout Pakatan's Khalid Ibrahim, the tragic death of political aide Teoh Beng Hock may have been unwittingly triggered.

Now or never, or be ousted

So far, Najib has only been creating obstacles for himself. In this aspect, he should take a leaf from Mahathir and also take note of the unflattering comparison Umno veteran Tengku Razaleigh drew of him versus the former premier. There is no love lost between Razaleigh and Mahathir, yet it is clear Razaleigh respects him more than Najib because he has shown more guts in the way he governed, even though he was also responsible for most of the structural problems that are now besetting the nation.

The time has come to separate the men from the boys and Najib must rise to occasion or fade into political oblivion. It does not matter that Muhyiddin is not and probably will never be ready for the No. 1 job - other figures waiting in the wings may push him out if he does not get going.

For Najib to win over the Malays, the non-Malays and his own Umno party actually requires only the same set of tactics. No need for hypocrisy or different strokes for different folk because this is the age of civil society, of consensus, of globalization.

What Najib needs to show is that he stands for fairness and not just talk about it. He also needs to show he can really walk the talk as far as good governance, transparency and social equality are concerned. Then he must be ready to bash down the uprising in Umno that is bound to be stirred up by the likes of the Mahathirs and the Khir Toyos, as their interests will be threatened by the opening up of the playing field.

How will Najib do it? He just has to find his ways and given the enormous power of his position, it should not be difficult at all. Why not use the might of his office to create a new and clean Malaysia, rather than hammer her down into the ranks of Zimbabwe and Myanmar.

Can he? Yes. But will he? Ah … that's the million ringgit question.

A Pictorial Guide to Umno: The Good, Bad and the Funny

Posted: 19 Jul 2010 06:29 PM PDT

It all began in ...


 ... 1988 and not 1946 ...We must thank Umnodokpakka Gawa for reminding us because even their media is confused ...Then there is Umno and Islam ... goodness! what are they trying to do to PAS ...
Don't forget their wonderful policies now ... they do try their best ... even it doesn't go past sloganeering ...
But best of all is Umno culture ... truly unique and an art form unto itself ...

Bersatu Kita Bersatu

Posted: 19 Jul 2010 06:23 PM PDT


UMNO Selangor sekarang ni sedang menyanyikan lagu 'Bersatu Kita Bersatu' dengan begitu kuat sekali. Mereka sekarang.... sedang berpadu suara menghentam Khalid Ibrahim. Peluru mereka..... ialah isu pasir.

Penyanyi utama choir UMNO Selangor ini ialah Noh Omar.... yang perasan nak jadi MB Selangor, sekiranya mereka berjaya merampas negeri Pasir Berdengung itu. Dia mendakwa terdapat penyelewengan dan pilih kasih dalam penjualan pasir kepada kontraktor. Kononnya.... dia ada bukti. Well.... in that case, serahkan semuanya kepada SPRM. Biar mereka siasat....

Bertubi-tubi serangan dilancarkan. Mereka guna babi.... tak lut!! Mereka guna kereta.... tak lut!! Mereka guna lembu.... pun tak lut!! Hah.... sekarang mereka serang dengan pasir pulak. Tak mananya akan lut. Sure tak lut punya!!

Berani kerana benar... Kalau tak salah, apa nak ditakutkan. Sebab itu.... kerajaan Pakatan Rakyat negeri Selangor dengan rela hati mempersilakan SPRM untuk menyisasat. Siasat jangan tak siasat. SPRM kena siasat sampai ke akar umbi agar Noh Omar puas hati.

Gali punya gali..... takut nanti, tergali pulak taik para pepimpin UMNO Selangor. Entah-entah.... taik Noh Omar pun ada sekali. Hah..... padan muka!!

Itu cerita negeri Pasir Berdengung ... UMNO bersatu untuk melutu Khalib Ibrahim. Baca sini.

Di negeri Perak Darul Kartun pulak.... lagu Bersatu Kita Bersatu dinyanyikan secara solo oleh bangsa Melayu tersohor se-Tanah Melayu, iaitu Harus al-Sana Sini. Fuulaamakk.... punya ler feel dia punya nyanyian sehingga jelas terzahir perasaan ghairahnya untuk bersama PAS.


Yang bestnya... lagu Bersatu Kita Bersatu nyanyian Harus al-Sana Sini.... dimulakan dengan nyayian suara latar daripada penyanyi latar yang tak asing lagi, Muhysin al-Sembab. Lepas tu.... baru Harus al-Sana Sini masuuukkkk!! Gempaq. Tengok dia punya tariiiikkkk, masyaAllah. Tapi malang... pitching lari!! Apa lagi.... kena booooooo ler!!

Kesian penyanyi tua ni.... teringin sangat nakkan Melayu UMNO dan Melayu PAS bersatu demi survival bangsa Melayu. Tak habis-habis dengan Melayunya. Nampak gayanya, penyanyi tua ni... walau pun Tok Peti, Melayunya lebih dominan daripada Islamnya. Pandai pulak dakwa-dakwi itu ini.... kononnya dia dilantik menjadi orang tengah untuk menyatukan UMNO-PAS.

UMNO-PAS bersatu...??? Mak eeeh... simpang malaikat 44 !!

Apa-apa pun.... itu satu dakwaan yang kontroversi. Betulkah ada perbincangan?? Dengan siapa dia berbincang?? Ikan bilis PAS atau pimpinan tertinggi PAS?? Siapa yang melantik dia??

PAS kata..... itu semua dusta dan satu pembohongan. PINTU untuk BERSATU sudah TERTUTUP!! FULL STOP!!

Ha... ha... ha... apakah anda pasti?? Benar-benar pasti, yang ia sudah tertutup??

Harap-harap begitulah hendaknya....

Bersatu kita bersatu.... BERSATU MENOLAK UMNO!!
Baca di sini, sini dan sini.

Ron95 - No sale to foreigners, but.........

Posted: 19 Jul 2010 06:15 PM PDT

Petrol station owners who sell RON95 petrol to foreign cars may have their permits withdrawn, once the ruling comes into force effective Aug 1. Minister of Domestic trade, Cooperatives and Consumerism Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob said local petrol station owners must be more responsible once the ruling comes into force.

"Monitoring the new ruling will be easier than limiting foreigners from buying only 20 liters of petrol since we only need to see what petrol they are filling up," he told reporters after meeting associations of producers and traders from throughout the country here today.

Ismail Sabri said the ministry would monitor such activities with the help of other agencies like police, Rela and anti-smuggling units. He added that since foreigners can buy RON97 petrol, the questions of complaints from foreigners should not arise.

The price of RON97 petrol in Malaysia is still cheaper than RON95 petrol in Thailand.

"The new ruling is to ensure that subsidy for petrol is only enjoyed by Malaysians and not foreigners," he said.

Ismail Sabri had earlier announced that the new ruling which bars foreigners from buying RON95 petrol in Malaysia.

source:malaysian digest

Whether the Ministry of Domestic Trade,Cooperatives and Consumerism got the balls to take action against these petrol station owners is left to be seen. Almost 99% of the petrol station owners are either their cronies or diehard UMNO members.

Can you really stop a foreign owned car from filling Ron 95 by just looking at its number plates? What if he pays a local to buy Ron95 in 50 liter drums and who is going monitor this operation? The Police,the Ministry's enforcement officer,Rela and anti smuggling units, but will they be around daily?

Can you thrust the Bangla pump attendants.......

cheers.

PAS pelawa Umno sertai Pakatan Rakyat

Posted: 19 Jul 2010 06:12 PM PDT

PETALING JAYA, 20 Julai: PAS mempelawa Umno menyertai Pakatan Rakyat dalam usaha untuk mengukuhkan perpaduan Melayu dan mempertahankan Islam di negara ini.


Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, pemimpin Umno seharusnya bersedia untuk bersama-sama PAS dalam Pakatan Rakyat bagi menyatukan orang Melayu dan memupuk perpaduan kaum.
Baginya, Umno tidak perlu lagi berada dalam Barisan Nasional (BN) kerana beberapa parti gabungan itu sudah retak dan porak-peranda sebagaimana yang berlaku kepada MCA dan MIC.
"Tidak ada guna lagi bagi Umno terus berada dalam BN bersama MCA dan MIC yang sudah retak dan berkecamuk jika mereka mahu kepada perpaduan," ujarnya ketika ditemui pada Majlis Jamuan Makan Malam Amal anjuran Sekretariat Ahli Parlimen Padang Terap bersama Masjid Kota Damansara dan Tabung Kebajikan al-Masakin Padang Terap di pekarangan masjid itu, malam tadi. Hadir sama ialah Ahli Parlimen Padang Terap, Mohd Nasir Zakaria.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian menambah, Umno juga perlu membuang dasar perjuangan sempit kononnya untuk membela orang Melayu sedangkan banyak kepentingan bangsa sendiri tergadai sejak mereka menerajui negara lebih 50 tahun lalu.
"Jika benar dan ikhlas pemimpin Umno mahu membela Melayu dan Islam serta mewujudkan perpaduan kaum dan membela rakyat, maka adalah wajar mereka menyertai Pakatan Rakyat," ujarnya.
Menurutnya, agenda perjuangan Pakatan Rakyat adalah untuk mengembalikan hak rakyat yang telah dinafikan oleh BN selama ini tanpa mengira kaum, agama dan anutan politik.
Mengenai tindakan Umno menggunakan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria sebagai orang tengah untuk menyatukan PAS dan parti perkauman Melayu itu, beliau menegaskan bahawa kemungkinan ada 'jerangkap samar' di sebaliknya.
PAS, katanya, sentiasa berwaspada dengan apa jua tindakan Umno itu kononnya bagi memastikan Melayu tidak hilang kuasa pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) nanti.
Tegasnya, sebarang perundingan atau perbincangan berhubung kerjasama dan penyatuan antara PAS dengan Umno tidak perlu dibangkitkan kerana PAS tetap komited bersama Pakatan Rakyat.
Semasa berucap pada majlis itu, beliau berkata, Umno dan PAS perlu bersaing untuk membantu rakyat.
"Jika PAS mengadakan majlis mengutip derma bagi membantu rakyat, Umno boleh buat supaya rakyat yang dapat," ujarnya.
Beliau mengambil contoh di Kelantan, bagaimana Umno berusaha untuk memerintah negeri itu dengan mengadakan berbagai projek pembangunan untuk rakyat.
"Lebih 20 tahun PAS perintah, Umno juga nak perintah, mereka beri projek kepada rakyat, rakyat yang dapat," katanya.
Baginya, persaingan yang sihat itu perlu dilakukan oleh Umno untuk  memastikan rakyat mendapat hak mereka.
"Umno dan PAS perlu bersaing untuk menolong rakyat, tak payah bergabunglah," ujarnya.
Beliau juga menyeru golongan berada supaya memberikan sumbangan bagi membantu golongan yang kurang bernasib baik terutama bagi menghadapi bulan Ramadan dan menyambut hari raya nanti.
Menurutnya, sumbangan yang dihulurkan itu bukan sahaja dapat meringankan bebanan hidup mereka yang kurang berada sebaliknya mendapat keberkatan daripada Allah di samping rezeki sentiasa bertambah.
"Ada rakan saya yang beri sumbangan, hartanya tak susut, makin bertambah, bahkan ada yang tambah bini," ujarnya berseloroh sambil disambut senyuman para hadirin.

Umno Selangor dilanda ‘perang tonjol’ pengaruh?

Posted: 19 Jul 2010 06:11 PM PDT


KUALA LUMPUR, 20 Julai — Selepas tewas teruk dalam pilihan raya umum 2008 tanpa diduga, puak-puak dalam Umno Selangor kini bekerja keras untuk menonjolkan pengaruh dan kekuatan masing-masing di kaca mata kepimpinan pusat.
Ahli-ahli Umno di peringkat Umno Selangor Umno berpecah kepada aliran Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Selangor Datuk Seri Noh Omar dan bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd. Khir Toyo yang kini merupakan Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri.
Kedua-dua pemimpin ini bergerak bersendirian untuk menggerakkan usaha memperlekeh kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat bagi menarik perhatian Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Selangor.
Ia terbukti dalam isu pasir yang menjadi perhatian sejak awal minggu lalu.
Khir yang sebelum ini dipersalahkan atas kekalahan teruk Umno dan Barisan Nasional (BN) dua tahun lalu dan Noh pula kini anggota Kabinet persekutuan, dikatakan cuba memperkukuhkan kedudukan mereka sebagai bakal menteri besar jika BN kembali berkuasa di Selangor.
"Kelihatan kedua-dua bersaing satu sama lain untuk mendapatkan perhatian berbanding bekerjasama demi memperkukuh kekuatan Umno Selangor," kata seorang wakil rakyat peringkat negeri yang enggan namanya didedahkan.
Pemerhati pula berpendapat situasi yang pernah disaksikan di Kelantan selepas ia jatuh ke tangan PAS pada 1990 mula wujud di Selangor sekarang.
Kedua-dua pemimpin itu mencabar pentadbiran kerajaan negeri dengan mendakwa wujudnya penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa dalam aktiviti perlombongan pasir di Selangor.
Khir dan Noh mendedahkan perkara itu dengan mengadakan sidang media berasingan baru-baru ini.
Bekas menteri besar membawa pemberita ke Kampung Bukit Changgang di Dengkil pada 11 Julai untuk mendedahkan perlombongan pasir haram, yang menurutnya menjejaskan Paya Indah Wetlands.
Bagaimanapun anak syarikat pasir kerajaan negeri Kumpulan Semesta Sdn Bhd menafikan dakwaan itu.
Dua hari kemudian Noh pula menyewa sebuah helikopter untuk melihat sendiri kawasan perlombongan pasir di kawasan Kuala Langat dan Batang Berjuntai dari udara.
Kedua-dua pemimpin itu menafikan wujudnya keretakan dalam hubungan mereka.
Ketua Penerangan Umno Selangor Umno, Abdul Shukor Idrus juga menafikan wujudnya masalah di antara Noh dan Khir.
"Kedua-dua mereka masih kawan dan tiada sebarang masalah," kata Ahli Dewan Undangan Negeri Kuang ini kepada The Malaysian Insider.
Bagaimanapun Noh dan Khir bertungkus lumus untuk membuktikan bahawa mereka masih relevan di arena politik domestik, khususnya di kaca mata Najib selaku Perdana Menteri dan Pengerusi BN.
Noh, yang juga Ahli Parlimen Tanjung Karang, juga memperoleh sokongan yang dinikmati Khir di kalangan wakil rakyat Umno di Dewan Undangan Negeri Selangor.
Barisan 19 wakil rakyat itu dikatakan berpecah dua masing-masing kepada Khir dan Noh.
Sementara waki rakyat lama memihak kepada Khir atas alasan menikmati sokongan daripada pentadbirannya sebelum ini, yang baki menunggu pengesahan Najib dalam menentukan bakal kepimpinan negeri Umno-BN.
Mereka melihat Noh akan mengetuai negeri jika BN kembali bertapak di Selangor.
Di sebalik persaingan itu, Umno Selangor juga berhadapan dengan krisis baru ekoran ada usaha meminta bekas menteri Tan Sri Muhammad Muhd Taib, dari 1986 hingga 1997, agar mengosongkan jawatan ketua Umno Kelana Jaya.
Bekas naib presiden Umno ini yang mesra dikenali sebagai "Mat Tyson" masih memiliki pengaruhnya dan ia telah diperlihatkan ketika pilihan raya kecil kerusi Hulu Selangor April lalu.
Bagaimanapun Abdul Shukor mengetepikan tekanan dan teguran beberapa pihak mengenai kedudukan Muhammad dengan berkata, beliau kini dalam peringkat "separa persaraan", cuma belum lagi membuat pengumuman rasmi.
"Beliau telah pun menurunkan tanggungjawab peringkat bahagian itu kepada timbalannya Datuk Yahya Bujang," katanya.
Turut mendapat perhatian ramai ialah kedudukan Ahli Dewan Undangan Negeri empat penggal, Datuk Mohamad Satim Diman.
Muncul spekulasi bulan lalu yang mengatakan wakil rakyat Sri Serdang itu akan melepaskan kesemua jawatan politik.
Ketidakhadiran Setiausaha Perhubungan Selangor juga menimbulkan spekulasi dengan sesetengah blog mendakwa beliau sudah tidak berupaya untuk memberi khidmat sebagai pemimpin Umno dan wakil rakyat.
Bagaimanapun minggu lalu, Satim menafikan yang beliau akan melepaskan kesemua jawatannya.
Pun begitu, masih wujud rasa tidak puas hati di kalangan orang ramai mengenai peranan ahli politik veteran ini, yang mempertahankan kerusinya dengan majoriti 45 undi pada 8 Mac 2008.
"Sebagai ketua BN Puchong beliau tidak pernah memanggil mesyuarat sejak 2008 dan beliau tidak kelihatan di kawasan," kata Ketua MIC Puchong Awtar Singh.
Awtar, yang satu ketika dulu pembantu khas Satim menambah, ahli politik itu telah gagal dalam tanggungjawab sebagai wakil rakyat pembangkang.
"Beliau telah gagal dalam menyuarakan kelemahan kerajaan Pakatan," kata beliau kepada The Malaysian Insider.
Bagaimanapun Timbalan Ketua Umno Puchong Datuk Radin Mokthar sebelum ini telah menafikan wujudnya masalah dengan kepimpinan Satim, sebaliknya mengendalikan urusan parti seperti biasa.

Tiada ulasan: