Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


TAHUN BARU RAKYAT IALAH AZAM TUKAR KERAJAAN

Posted: 31 Dec 2016 05:09 PM PST



TAHUN BARU, AZAM BARU, KERAJAAN BARU


Hari ini adalah hari terakhir tahun 2016 dan esok akan bermulalah lembaran baru tahun 2017. Selamat tinggal 2016, selamat datang 2017.

Sebagaimana biasa, apabila tiba saja tahun baru, ramai orang mula memasang azam dan impian baru. Dalam semua azam dan impian baru itu, keseluruhannya adalah inginkan keadaan yang lebih baik bagi diri mereka bersama hadirnya tahun baru.

Begitulah lumrahnya manusia kerana setiap orang inginkan sesuatu yang lebih baik bagi diri sendiri, kerjaya, keluarga, anak-anak dan sebagainya.

Dalam konteks kita sebagai rakyat Malaysia, kita juga sebenarnya perlu memasang azam dan impian baru bersama kedatangan tahun 2017. Ini kerana tahun 2016 lalu telah meninggalkan luka dan sengsara yang bukan sedikit kepada rakyat yang cintakan kebenaran serta keadilan.

Kemelut 1MDB masih lagi tidak menampakkan sebarang cahaya, meskipun di Singapura sudah tiga orang dihukum penjara dan dua buah bank turut ditutup kerananya.

Di Amerika, bukan saja harta-harta yang terkait dengan dana 1MDB yang didakwa dilencongkan sudah mula memasuki kamar mahkamah untuk proses penyitaan, bahkan "Malaysia Official 1" juga disebut secara nyata menerima AS$731 juta atau lebih RM3,000 juta daripadanya.

Duit RM2,600 juta yang kononnya derma dan RM42 juta daripada SRC International yang masuk ke akaun peribadi Najib, meskipun diakui oleh empunya badan sendiri, sebaliknya yang dipecat dan diganti ialah Peguam Negara dan Ketua Pesuruhjaya SPRM.

Felda yang terus rugi beribu-ribu juta dan peneroka yang semakin sengsara langsung tidak diambil kira dengan membeli pula ladang di Eagle High di Indonesia dengan harga RM1.43 bilion lebih tinggi daripada harga pasaran semasa.

Ringgit terus merudum, hutang meningkat dan harga barang-barang kian melonjak yang sekaligus memberi makna tidur malam rakyat tidak lagi senyenyak tahun-tahun sebelumnya.

Dalam masa yang sama, hutang negara ditambah lagi dengan penganugerahan projek-projek kerajaan kepada syarikat negara China, tidak saja melalui konsep "buat dulu bayar kemudian", malah juga diperkatakan oleh pakar-pakar dengan harga yang berlipat kali ganda tingginya.

Terbaru, lemahnya ekonomi negara turut dizahirkan melalui dividen ASB yang paling rendah dalam sejarah sejak ia diwujudkan.

Jika mahu disenaraikan, banyak sekali luka dan parut 2016 yang membuatkan rakyat berasa sedih, sengsara dan menangis. Negara kita pada hakikatnya tidak mungkin menjadi lebih baik jika terus dipimpin oleh Najib dan barisan menteri yang sedia ada kerana mereka sendiri bergantung kepada kuasa UMNO untuk menentukan masa depan mereka.

Oleh kerana mereka sendiri pun berharap kepada kekalnya kuasa UMNO untuk menyelamatkan kedudukan dan masa depan daripada segala onar yang telah dilakukan, tentulah mustahil untuk mereka mampu memberi yang lebih baik buat rakyat.

Dengan yang demikian, apakah azam dan impian yang paling baik bagi rakyat Malaysia?

Jawapannya tidak lain ialah perlunya sebuah kerajaan baru untuk melindungi kita semua dan menyelesaikan semua masalah-masalah yang disenaraikan di atas tadi. 

Tanpa kerajaan baru, bukan saja masalah lama tidak akan diselesaikan, bahkan ia akan ditutup dengan mencipta masalah baru yang lebih besar lagi bebannya untuk ditanggung oleh rakyat.

Bermula esok, sempena tahun baru 2017, selain kita memasang azam dan impian baru untuk diri sendiri, kerjaya, keluarga dan anak-anak, menjadi kewajipan juga untuk disematkan sama azam serta impian kepada kelahiran sebuah kerajaan baru bagi Malaysia.

Azam dan impian kepada kerajaan baru itu perlu sentiasa diperkukuhkan dalam hati setiap rakyat kerana PRU 14 paling mungkin akan diadakan pada tahun 2017.

Azam dan impian untuk diri sendiri, kerjaya, keluarga serta anak-anak kadangkala akan menjadi lebih mudah untuk dicapai dengan adanya sebuah kerajaan baru.

Selamat tahun baru kepada semua pembaca dan penjenguk blog ini, selain berazam baru, jangan lupa juga perlunya kepada sebuah kerajaan baru. (SH 31/12/2016).

MUKA TAK MALU....

Posted: 31 Dec 2016 04:44 PM PST

Tahun 2014 masih menjadi ingatan buat rakyat bila banjir besar melanda ..dia jumpa dan main golf bersama Obama...bini pulak shooping di merata tempat..dan juga dikesan di Thailand...Tahun ini sama juga...guna duit dan hak kerajaan macam harta sendiri...Setakat inilah..aku tak jumpa lagi PM teruk cam ni..Mahazalim pun  tak nampak anak anak guna harta kerajaan macam harta keturunan mak bapak sendiri...malu la sikit.

Beberapa  lebai nak nasihat pun dengar cerita sama juga ...pergi meeting di Bandung..yang itu kena tanya Husam Musa..Rakyat Kelantan nak tenggelam tok ketua ke Bandung mesyuarat...ha..ha..ha..



Rakyat berang minyak naik, Najib sekeluarga bercuti di Australia


Gambar di Instagram Norashman, anak lelaki perdana menteri menunjukkan mereka sedang bercuti di AustraliaGambar di Instagram Norashman, anak lelaki perdana menteri menunjukkan mereka sedang bercuti di Australia
Ketika rakyat mengeluh dengan kenaikan harga petrol dan diesel sehingga ada terpaksa beratur panjang di stesen minyak menjelang tahun baharu 2017, lain pula halnya dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sekeluarga yang tersenyum riang menikmati percutian panjang di Australia.
Demikian juga banjir yang sedang melanda di Kelantan dan Terengganu sehingga mengakibatkan sesi persekolahan di kawasan terjejas terpaksa ditunda, anak Najib, Mohd Norashman seronok berswafoto bermain golf, menonton persembahan penguin dan berbasikal.
Lokasi percutian keluarga Presiden Umno itu dapat dikenal pasti apabila Norashman menghantar sejumlah gambar berkaitan aktiviti liburnya di Instagram bersama tag "#perth", ""#goldcoast"dan "#meadowsprings".
Dalam perkongsian beliau semalam di Instagram misalnya, Norashman yang juga fasih berbahasa Cina itu memberitahu berbasikal dengan ayahnya.
Pada masa sama, portal berita Malaysiakini dalam laporannya malam tadi turut mendedahkan data penerbangan pesawat kerajaan Malaysia jenis Airbus A319 berpandukan laman pengesanan penerbangan Flight Aware.
Pesawat kerajaan Malaysia jenis Airbus A319 merentasi Australia serentak dengan tarikh percutian keluarga PMPesawat kerajaan Malaysia jenis Airbus A319 merentasi Australia serentak dengan tarikh percutian keluarga PM
Maklumat tersebut termasuklah ketika pesawat dengan nombor pendaftaran 9M-NAA itu terbang merentasi Australia yang serentak dengan tarikh percutian keluarga Najib.
Pesawat 9M-NAA berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang Jaya pada 22 Disember pukul 12.07 malam dan tiba di Gold Coast pada 10.06 pagi.
Dari Gold Coast, 9M-NAA berlepas pada tarikh yang sama pukul 11.47 pagi dan tiba di Brisbane pada 12.09 tengah hari.
Akaun Norashman di Instagram kemudiannya menunjukkan anak bongsu Najib itu bermain golf di Gold Coast pada 23 Disember diikuti keesokannya melawat Sea World Gold Coast.
Selanjutnya pada 26 Disember, Malaysiakini melaporkan 9M-NAA berlepas dari Brisbane pukul 9.11 pagi dan tiba di Gold Coast pukul 9.35 pagi.
Pada hari sama juga, 9M-NAA berlepas dari Gold Coast pukul 12.22 tengah hari dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Perth pada 2.47 petang.
Seterusnya, Instagram atas nama Norashman pada 28 Disember memaparkan anak Najib itu bermain gitar dalam sebuah bilik di Perth dan esoknya dilihat berbasikal di Perth.
Akhirnya, pada 30 Disember, Norashman bermain golf di Golf Meadow Springs & Country Club di Mandurah, sejam perjalanan dari Perth.
Sementara itu, tinjauan Malaysia Dateline di akaun rasmi Facebook Najib lewat malam tadi mendapati ramai warga internet mengecam keputusan kerajaan menaikkan harga RON 95 sebanyak 20 sen, RON 97 (15 sen) dan diesel 20 sen berkuatkuasa mulai 1 Januari.
Deretan #20sen membanjiri ruangan komentar pada Facebook Najib yang dilihat sebagai menyindir kenaikan harga bahan api itu selain sindiran netizen antaranya Bi Isma menulis, "Selamat tahun baru Najib. Terima kasih hadiah tahun baru ini. Naik 20 sen seliter apalah sangat pada kita, kan?"
Turut membidas Hemaraj Balachandran, "Happy New Year. Thanks for the 20 sen"; Simon Riley pula secara sinis menyebut, "Salam 20 sen" manakala Gn Winnie mengucapkan, "Selamat menyambut tahun barang naik tanpa gaji naik."
Namun, pada masa sama #RespectMyPM turut memenuhi ruangan berkenaan yang sebahagian besarnya datang daripada akaun palsu seperti lazim berlaku sebelum ini.


PAS BELUM FAIL SAMAN TERHADAP SARAWAK REPORT

Posted: 31 Dec 2016 02:06 AM PST

PH SABAH DILANCAR 8 JANUARI, UMUM AGENDA PAKATAN HARAPAN SABAH

Posted: 31 Dec 2016 02:04 AM PST

KEMPEN BENDERA: AMANAH KELANTAN BAKAL BERKEMBANG PESAT 2017

Posted: 31 Dec 2016 02:02 AM PST

DI MANA MUFTI PERAK?

Posted: 31 Dec 2016 02:00 AM PST



Dakwaan oleh "seorang tua" bernama Tunku Aziz Tunku Ibrahim kononnya sudah ada kesepatakan antara Tun Mahathir Mohamad dan Lim Kit Siang yang bersetuju menamakan Mukhriz Mahathir sebagai calon Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan memenangi PRU 14, adalah jelas mengarut dan fitnah.

Hakikatnya, perkara itu masih dalam perbincangan dan belum lagi ada kata putus mengenainya.

Tak malukah "dah tua-tua"  pun masih bergentayangan dengan fitnah di sana sini?
Malangnya, tidak pula Harussani Zakaria mahu menasihatkan "orang tua" itu agar segera berehat dan lebih menumpukan kepada amal ibadah?

Bukankah "orang tua" sebegini yang lebih afdal agar dinasihatkan berehat, memperbanyakkan amal ibadah dan bermain dengan cucu-cucu berbanding Tun Mahathir yang sedang cuba memperbaiki dan memulihkan pelbagai kerosakan dalam negara?

Lebih dari itu, Tunku Aziz ini juga dikatakan sudah dinyatakan oleh "orang besar TV3" dalam laporannya kepada Perdana Menteri  sebagai antara punca kemerosotan penonton terhadap saluran televisyen itu?

Maka, meminta "orang tua" itu agar berehat dan memperbanyakkan amal ibadah turut merupakan pertolongan tidak langsung dalam memulihkan imej kerajaan dan dapat pula " membodek" Najib kerana menyelamatkannya daripada terus disokong oleh seseorang yang sudah dianggap "tidak berguna" oleh TV3?

Oleh itu, cepat-cepatlah bersuara wahai Tuan Mufti Perak? (SH 31/12/2016).

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


AL- FATIHAH

Posted: 31 Dec 2016 05:47 PM PST





AL-FATIHAH

Istanbul nightclub attack: at least 35 killed in New Year's Eve mass shooting – live updates






---------------------

KITA DAH MASUK TAHUN 2017

Posted: 31 Dec 2016 05:21 PM PST






















--------------

SELAMAT TAHUN BARU

Posted: 31 Dec 2016 05:00 AM PST








TIM TUKAR TIUB

MENGUCAPKAN

SELAMAT TAHUN 

BARU

SEMOGA KAMU

KERAP 

DILAWATI

OLEH SITI

CUNNILINGUS

SERING

DITEMANI OLEH

LEBAI FELLATIO

SABAN HARI

DIHUJANI OLEH

SITI MERLOT

BERJOYAHLAH

HIDUP KAMU




---------------

TERENGGANU DILANDA BANJIR

Posted: 31 Dec 2016 04:00 AM PST






APA MAKNA

BERITA INI?

Hujan lebat, paras air beberapa sungai di Terengganu naik

Hujan lebat berterusan yang melanda beberapa daerah di Terengganu menyebabkan beberapa kawasan rendah mula dinaiki air sejak awal pagi tadi.
Menurut laman web rasmi Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Terengganu di publicinfobanjir.water.gov.my, lima batang sungai telah melepasi paras normal akibat taburan hujan yang terlalu lebat.
Sungai-sungai itu ialah Sungai Telemong di Kuala Ping dekat Hulu Terengganu yang mencatat paras bahaya 20.36 meter berbanding paras normal 16.5 meter.
Dua lagi sungai ialah di Setiu iaitu Sungai Chalok yang naik setinggi 7.7 meter berbanding paras normal 5 meter dan Sungai Nerus di Kampung Langkap pada paras 20.06 meter berbanding paras normal 17 meter.
Sungai Besut di Kampung La pula naik pada paras 19.82 meter berbanding paras normal 16.5 meter dan Sungai Marang di Jambatan Pengkalan Berangan yang naik pada aras 2.07 meter berbanding paras normal satu meter.
Para penduduk di kawasan terjejas di di sekitar Hulu Terengganu dilapor dalam proses berpindah ke pusat pemindahan yang disediakan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

ADAKAH INI

TANDA TANDA

PEMIMPIN  

DAN OLARMAK

TERENGGANU  

KLUK KLAK

PEMBOHONG

KAKI TIPU

PUTAR ALAM

MAKA  BALA

SAMPAI DISANA

DIKL INI SEMUA

SEHAT ALFIAT








-----------

JUAL NEGARA PADA KOMINIS CHINA

Posted: 30 Dec 2016 11:30 PM PST



JUAL NEGARA PADA KOMUNIS CHINA
ini penangan donald trump..isis takda duit..saudi tak bole beli donald trump sb trump ada duit..trump tak perlu rm90juta dlm akaun, trump tak perlu 2.6bilion dlm akaun..kalo trump bwk keluar tentera us dari pengkalan saudi, pengkalan dijepun, pengkalan di singapore, maka super rich amerika akan terus tertekan..

bila tertekan, mereka kan menekan najib anak razak bersuamikan rosmah..kena ingat, china hanya melabur dan duit laburan itu najib amik, china tak kata akan backing najib.kalo pembunuhan nanjing dan jepun pun china tak lupa, mustahil china akan lupa mh370..

jgn ingat liow toing lai tu berani dan pandai..cina johor tu makin mngadai bangsa johor kpd bangsa komunis china.. on PENGGANAS SUNNI WAL RASUAH KALAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/31/16







---------------

APAKAH INI AKAN TERJADI?

Posted: 30 Dec 2016 10:30 PM PST





Circle January 15th: 70 Nations Will Gather In Paris To Discuss The Creation Of A Palestinian State




TEMPOH TAK LAMA
Agak mustahil. Jan 15 ke jan 20 cuma 5 hari yang sangat pendek untuk sesuatu sebesar ini yang melibatkan isu berpuloh tahun. Bila trump jadi kepala dah tentu amerika akan veto usul united nations ingin menubuhkan negara palestin yang merdeka. Kenapa 4 tahun obama mengepalai rumah putih, john kerry juga, sesuatu tindakan serupa tidak dilakukan? 

Adakah ini cuma retorik untuk mengambil hati puak pro palestin atau pro dwinegara supaya tidak menentang keras amerika di bawah trump selepas ini? Atau adakah ini cuma mainan politik parti democrat sebagai percaturan awal menundukkan semula republican dalam pemilihan presiden berikutnya 4 tahun lagi? on BETUL KAH BERITA BERITA INI?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/31/16




---------------

SATU LAGI BERITA BAIK

Posted: 30 Dec 2016 09:00 PM PST







BERITA BAIK

BERITA AMAT

BAIK UNTUK

PENGHASUT

Harga RON95, diesel dijangka naik 1 Januari

 | December 30, 2016
Kenaikan harga runcit ini ditetapkan mengikut purata harga pasaran minyak dunia selama sebulan dan pengaruhi pergerakan nilai ringgit berbanding dolar Amerika.






SATU LAGI

DEMO TURUN

KE JALAN

LAWAN GST

PASTI DAPAT

SOKONGAN



----------------

SATU PERTANYAAN

Posted: 30 Dec 2016 08:30 PM PST







BETUL KE

KALAU 

MALAM INI

KITA TAK MABUK

 TAK PANCUT

TAHUN 2017

TAK MUNCUL

ATAU 

INI HANYA

FITNAH?

SAJE TANYA

JANGAN MARAH







-------------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT