Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


TEGANG DI LAUT CHINA SELATAN

Posted: 17 Dec 2016 07:00 PM PST







MAKIN TEGANG

DI LAUT CHINA

SELATAN

AWAS AWAS!

WASPADA!

Chinese warship seizes US underwater drone in international waters

The Chinese navy has seized an underwater drone in plain sight of the American sailors who had deployed it in international waters, in a seemingly brazen message to the incoming Trump administration.
According to a US defence official, the unmanned glider had come to the surface of the water in the South China Sea and was about to be retrieved by the USNS Bowditch, an oceanographic and surveillance ship, when a Chinese naval vessel that had been shadowing the Bowditch put a small boat in the water.
Chinese sailors in the small boat came alongside the drone and grabbed it despite the radioed protests from the Bowditch that it was US property in international waters. The incident happened about 100 miles north-west of the Philippines' port of Subic Bay.
The US has issued a formal protest and demanded the return of the glider




------------------

PANDANG RAPI RAPI

Posted: 17 Dec 2016 06:30 PM PST






SILA LIHAT

RAPI RAPI

GAMBAR INI

ADA APA DG

 GAMBAR INI?








--------------

CUBA RENUNG DAN FIKIR

Posted: 17 Dec 2016 05:30 PM PST









SILA PANDANG

LAMA LAMA

APA SILAPNYA

GAMBAR INI?



--------------------

PAS KINI MACAI NAJIB

Posted: 17 Dec 2016 05:00 AM PST









MASIH ADA

LAGI YANG

TAK SEDAR

APA PERANAN

PARTI PAS



Kalau tiga penjuru maknanya Pas diperkuda Umno, kata Mukhriz


Sekiranya ditakdirkan berlaku pertandingan tiga penjuru ekoran keengganan Pas menyertai kerjasama bersama pembangkang, ia bermakna parti Islam itu telah berjaya diperkudakan Umno, kata Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Mukhriz Mahathir.


Berucap di program sembang santai di Felda Bukit Tangga, Bukit Kayu Hitam kelmarin bekas Menteri Besar Kedah itu berkata Pas tidak akan untung jika pertandingan tiga penjuru berlaku.

"Kalau tiga penjuru saya nampak seolah-seolah Umno ini perkuda Pas. Dia guna Pas hanya untuk pecah undi pembangkang dan akhirnya Umno untung. Jadi kat mana untung untuk Pas," katanya.



PARTI PAS

KINI JADI

MACAI PADA

NAJIB ROSMAH

UNTUK KACAU

PAKATAN

MUSTAHIL TAK

FAHAM

MUSTAHIL TAK

SEDAR







-------------------

YANG BANGANG DAN YANGH BODOH

Posted: 17 Dec 2016 04:00 AM PST





SOHEH INI

NIK ABODOH



BENAR 

MELIANKAN

BENAR BELAKO







---------------------------

PERNIAGAAN TERTUA DALAM DUNIA

Posted: 17 Dec 2016 01:00 AM PST








APA MAKNA

BERITA INI?

GUA TAK MAHU

KOMEN

Kementerian saran waspada pakej umrah guna selebriti, tokoh agama

 | December 16, 2016
Umat Islam yang ingin menunaikan umrah boleh memeriksa laman web Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan bagi senarai syarikat berlesen.





KUALA LUMPUR: Umat Islam yang ingin menunaikan umrah disaran berhati-hati dengan agensi pelancongan tidak berlesen yang menggunakan selebriti dan tokoh agama sebagai tarikan, pesan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan.
Timbalan menterinya Datuk Mas Ermieyati Samsudin dalam kenyataan berkata, taktik itu digunakan untuk membuatkan orang ramai yakin dengan kewibawaan syarikat itu.

HAL EHWAL

JUAL AGAMA

WA TAK KOMEN

WA MAHU JUAL

PEHA AYAM SIAM

AYAM INDON

AYAM VIETNAM

LAGI CEPAT 

GWA KAYA

JUAL AGAMA

SLOOO SIKIT


-----------------

MAKAN BIAWAK ARAB

Posted: 17 Dec 2016 12:00 AM PST




MAKAN BIAWAK ARAB
tak ada ke hadis yg bolehkan makan haiwan ini? kalau dhab ada alasannya wlpn sunnahnya ialah Nabi saw TAK MAKAN dhab. kdg2 fedap juga kalau semua nak kena tanya hingga tak boleh nak fikir sendiri. dhab ini sudah jadi makanan penduduk setempat seblm Islam lg. 

dlm byk hal, Islam tak akan membantah budaya atau adat yg tidak melanggar syariah. sbb tu kluarga kapir kalau masuk Islam tak perlu nikah balik. anak2 mrk tak dicap anak haram. tp yg kat Malaysia ini nak makan dhab buat apa? 

tak cukup ke haiwan dimalaysia yg boleh dimakan? tp tt jgn berasa senang hati. kalau umno istihar darurat sbb kalah pru, bermakna ezy dan jai dah kira halal. kan semua benda dlm dunia ini halal dimakan ketika darurat... hahahaanaa... on EEE MULA JUAL DAGING ANJING
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/17/16




----------------

SUARA DARI SINGAPURA

Posted: 16 Dec 2016 10:30 PM PST








JENG JENG JENG
INI SUARA

LEE KUAN YEW?

SAJE TANYA

JANGAN MARAH




Zahid: Rakyat tentukan, bukan penganalisis

 | December 16, 2016
Pemangku timbalan presiden Umno menepis kenyataan penganalisis Singapura mengenai Umno dan Najib.






PUTRAJAYA: Penganalisis boleh kata apa sahaja mengenai parti politik dan pilihan raya, penghujungnya rakyat tentukan apa yang mereka mahu, kata  Ahmad Zahid Hamidi hari ini.
Pemangku timbalan presiden Umno juga berkata penganalisis tidak sepatutnya melekatkan label pada seseorang.
Zahid menjawab pandangan Yang Razali Kassim, felo kanan Sekolah Pengajian Antarabangsa S Rajaratnam di Universiti Teknologi Nanyang Singapura, di Strait Times.

INI TULISAN

DARI 

SINGAPURA

Malaysian politics: 'Mother of all battles' shaping up


The mother of all battles is shaping up in Malaysian politics as beleaguered Prime Minister Najib Razak pulled out all the stops to defend himself in the face of a reconfiguring opposition.
Putting his dominant party, Umno, on a war footing at its recently concluded annual general assembly, Datuk Seri Najib resorted to the Islamic doctrine of wala - or loyalty to the leader - as he manoeuvred to rally support and ready Umno for a general election.
The enabler was his No. 2, Deputy Prime Minister Ahmad Zahid Hamidi, who started the ball rolling by pledging his own loyalty to Mr Najib, who has been under siege since the outbreak of the scandal involving state development fund 1Malaysia Development Berhad (1MDB) last year.
Umno for the first time had to ward off an uprising against a sitting president led by a former prime minister and party president. In a single-minded drive to push Mr Najib out, Tun Dr Mahathir Mohamad is leading a "people's movement" to "Save Malaysia". Having resigned from Umno in protest against Mr Najib, Dr Mahathir has joined the opposition, even reconciling with his former ally-turned-nemesis Anwar Ibrahim to revive their once powerful political partnership.
NAJIB'S SURVIVAL STRATEGY
Dr Mahathir is now demonised as a traitor who would even sleep with the enemy, the Chinese-dominated Democratic Action Party (DAP), to destroy Umno, the Malay party he once led. The trigger that launched him on this warpath is 1MDB which has implicated Mr Najib despite his denial of wrongdoing. The scandal has energised the divided opposition as well as Mr Najib's critics, culminating in the departure from Umno of Dr Mahathir and three other leaders, including deputy prime minister and Umno deputy president Muhyiddin Yassin. All three have formed a new party, PPBM, also known for short as Bersatu.
This new party has just joined the Anwar-inspired Pakatan Harapan, formerly known as Pakatan Rakyat. This could strengthen the opposition coalition out to topple Mr Najib, along with Umno and the ruling Barisan Nasional coalition.
It is this prospect of a reconstituted opposition coalition led in spirit and form by the two formidable former foes - Dr Mahathir and Anwar - that caused Datuk Seri Zahid to predict an epic clash. "We have to work triple-hard than previous elections because the mother of all battles will be in this coming elections," he told The Malay Mail in an interview.
Another Umno leader, the chief minister of Johor state Khaled Nordin, has described the coming general election as a "battle for survival".
The current political tension soon spilled over when police reports were made of a letter, dismissed by Umno as a "hoax", which purported that Mr Najib had been asked to step down by Mr Zahid.
With his back to the wall, Mr Najib's strategy for survival has transformed him from a gentlemanly politician to an almost unrecognisable political animal. At the outbreak of the 1MDB scandal, he swiftly removed key senior officials who were not on his side, including the attorney-general, before sacking his chief critic, the deputy premier Muhyiddin.
1MDB has now grown into an international scandal as several governments launched probes where the financial fiasco affected their jurisdictions, yet at the Umno general assembly over the weekend, 1MDB was hardly an issue as the entire party's attention was deflected towards the impending general election.
ROHINGYA ISSUE
Mr Najib the Malay nationalist then extended his campaign by burnishing his credentials as an Islamic leader, latching on to the latest humanitarian crisis on the Rohingya in Myanmar, which came at an opportune time for him.
Usually cautious when making his moves and choosing his words, he was a different persona at the Rohingya solidarity rally the next day.
He did the unprecedented in Asean: He brushed aside a warning by Myanmar not to interfere in the country's internal affairs. Upset that his foreign minister was turned away by Ms Aung San Suu Kyi when he sought bilateral talks on the issue, Mr Najib declared a limit to the Asean principle of non-interference when it came to human rights abuses. He even ticked off Ms Suu Kyi for not living up to her name as a Nobel Peace Prize laureate, while urging Indonesian President Joko Widodo to mobilise a larger rally in support of the Rohingya. "Enough is enough!" he said. "They want me to close my eyes? Shut my mouth? I will not keep quiet. We will defend them (the Rohingya)!"
Billed as the Muslim Ummah Solidarity Rally for the Rohingya, it was clearly not just to show solidarity with the persecuted Rohingya, thousands of whom have taken refuge in Malaysia. It was also to showcase solidarity between Umno and Parti Islam SeMalaysia (PAS), the Islamist opposition which Mr Najib has been trying hard to woo. Indeed, this was a showcase moment - of him on stage together with PAS leader Hadi Awang.
In coming together to support the Rohingya, Umno and PAS have signalled their converging political interests. While this does not necessarily mean they will end up as formal allies in the coming elections, it does raise the prospect of an electoral pact. The more Umno can win PAS over, the less the chances of the Pakatan Harapan opposition getting stronger.
Meanwhile, Asean will now have to contain the political fallout on the diplomatic and regional fronts on the Rohingya issue.
THE MOOD OUTSIDE UMNO
Mr Najib is clearly overflowing with confidence. Umno leaders claimed the party had turned the corner and was now solidly behind him. While this may be so, it is too early to say if Umno is completely out of the woods, going by publicly aired sentiments. One came from a recent press conference by an Umno Youth leader who quit the party after he was suspended for allegedly trying to "sabotage Najib" by attempting to provide Dr Mahathir with a speaking platform.
It was not so much the Youth leader's resignation but what he said. Many more were standing behind him, he said, while claiming there would be "busloads" who would leave Umno in "managed waves". This would build up to the general election that is widely expected to be quickened to next year, before the fractured opposition can consolidate.
On a broader note, while Umno may still be the dominant Malay party, it is no longer regarded as the sole representative of the Malay community's political aspirations.
Outside Umno - indeed outside the Malay community - the mood may be in stark contrast. A recent article by a former senior civil servant and now a think-tank senior, Tan Sri Ramon Navaratnam, was telling. He warned of a "serious disconnect" between Umno leaders and the wider Malaysian public.
Mr Ramon wondered whether the Umno leaders' confidence and happiness was "shared by all Malays and bumiputeras and especially, most Malaysians, including non-Malays and non-Muslims". "Prime Minister Najib Razak and Umno leaders are generally confident of the future, but are Malaysians happy too?"
He listed five sources of discontent - inflation, corruption, unemployment, human rights, and deteriorating safety and security. The chairman of the Asli Centre for Public Policy Studies said: "Malaysia's public confidence by any measure is now low and declining… This is causing much loss of public confidence and unhappiness, which all political leaders must address expeditiously, before it's too late for the 14th general election."
•Yang Razali Kassim is senior fellow at the S. Rajaratnam School of International Studies (RSIS), Nanyang Technological University, Singapore.
DARI MANA?

SINGAPURA?

BAHAYA BEEB


----------------

SIAPA TAK ADA DALAM GAMBAR INI?

Posted: 16 Dec 2016 09:30 PM PST






SIAPA TAKDA

DALAM 

GAMBAR INI?







--------------

EEE MULA JUAL DAGING ANJING

Posted: 16 Dec 2016 09:00 PM PST









WOW!

MASUK AKAL

EEE INI BUKAN

BOLEH 

DIPERCAYAI

Pengusaha restoran nasi kandar nafi guna daging anjing
 | December 16, 2016
Presma akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pengguna media sosial yang menyebarkan cerita itu





BUKIT MERTAJAM: Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) hari ini menafikan dakwaan pihak tidak bertanggungjawab kononnya restoran nasi kandar di negara ini menggunakan daging anjing bagi menggantikan daging kambing.
Timbalan Presiden Presma  Khadhar Shah Abdul Razak berkata perkara itu menjadi viral di laman sosial terutama Facebook sejak semalam selepas seorang lelaki yang menggunakan nama 'Udin Di Raja' memuat naik berita serta gambar berhubung dakwaan itu.
"Sebenarnya berita dan gambar yang digunakan lelaki itu dalam laman Facebooknya adalah berita yang dikeluarkan menerusi satu saluran televisyen dan portal di Tamil Nadu, India yang memaparkan mengenai nasi beriani daging anjing di sana.
"Udin Di Raja telah menggunakan gambar berkenaan termasuk gambar anjing disembelih dan mendakwa restoran nasi kandar di Malaysia menggunakan daging anjing bagi menggantikan kambing," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

JAI & EZI

TAK SELAMAT

BILA NAMPAK

EEEE


-------------------

ALHUSSEYN

0
sumber :-

ALHUSSEYN


Siapa yang terkencing : Sarawak Report atau Hj Hadi?

Posted: 17 Dec 2016 04:00 AM PST



  Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown berkata surat tuntutan yang disampaikan kepadanya dari PAS adalah satu 'political gesture'.

 Surat itu, yang disampaikan kepadanya di alamatnya di London pada hari Selasa, dilaporkan berhubung dakwaannya bahawa parti Islam itu kononnya menerima RM90 juta dari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

 "Saya menganggap tindakan mereka itu sebagai satu 'political gesture' dan satu penyalahgunaan protokol yang mereka mahu eksploitasi," kata Rewcastle-Brown kepada Malaysiakini dalam emel malam tadi.

 Beliau juga berkata tiada prosiding mahkamah yang telah dimulakan.

 Semalam, Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan dilaporkan berkata notis tuntutan "Letter of Claim Pursuant to the Pre-Action Protocol for Defarmation" itu menyenaraikan tiga tuntutan terhadap portal berita terbabit.

Ia menuntut Sarawak Report membuang artikel yang mendakwa PAS menerima RM90 juta dari perdana menteri Malaysia dan membuat permohonan maaf mengikut terma-terma yang dipersetujui oleh PAS.

 Ia juga meminta laman web pemberi maklumat itu memberikan jaminan untuk tidak menyiarkan dakwaan yang sama pada masa akan datang.

 PAS telah menafikan sekeras-kerasnya dakwaan itu dan berikrar untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Rewcastle-Brown di UK. – Malaysiakini

Komen al-Husseyn :

  Bahasa mudahnya ialah, Clare Rewcastle-Brown sikit pun tak terasa apa-apa pun dengan ancaman surat loyar Hj Hadi tu....

   Malah dia seakan mencabar Hj Hadi : tiada prosiding mahkamah yang telah dimulakan...

  Malah Clare menyifatkan tindakan menghantar surat itu kepadanya dilakukan atas sebab-sebab politik dan bertujuan untuk menarik perhatian orang ramai tetapi mempunyai kesan yang sedikit!

 Orang ramai terus mendesak supaya Hj Hadi benar-benar akan saman Sarawak Report sebagaimana janjinya pada 17 Ogos lalu.

 Empat bulan sudah berlalu dan orang ramai yang amat kasih dan sayangkan Hj Hadi semakin marahkan Clare kerana masih dibiarkan begitu sahaja memfitnah ulama mereka.

 Sarawak Report mesti diambil tindakan yang sewajarnya jika benar akhbar itu memfitnah Hj Hadi kononnya menerima RM90 juta dari PM Najib.

 Sekadar penafian sahaja tidak setimpal dengan kedudukannya sebagai seorang ulama agong taraf dunia. Mana bisa seorang ulama ternama sepertinya difitnah menerima sogokan dari seorang yang dikenali dunia sebagai Kleptokrasi!

 Kena kasi ajar sama itu Sarawak Report, biarkan Clare itu terkencing-kencing jadinya....

 Harap Hj Hadi jangan ulang main tangguh-tangguh nak saman Clare sebagaimana pindaan 'RUU akta 355'. Kita tak mahu kelak ada orang yang kata Hj Hadi ini suka kencing merata .... 

Al-Kisah Sarawak Report kena saman....

Posted: 16 Dec 2016 10:00 PM PST


Pada 8 Ogos lalu Hj Hadi mengancam mengambil tindakan undang-undang terhadap portal berita Sarawak Report (SR) kerana mendakwa kononnya PAS menerima derma RM90 juta daripada Najib.


Kemudian pada 25 Oktober 2016, Setiausaha Agung Takiyuddin Hassan memaklumkan peguam telah dilantik bulan lepas dan telah menyediakan dokumen-dokumen undang-undang.

 "Kami akan menghantar surat tuntutan kepada editor Sarawak Report terlebih dahulu sebelum memutuskan tindakan seterusnya yang akan diambil," katanya.

 Sebelum membuat keputusan untuk memfailkan saman, pihak yang terkilan akan menghantar notis kepada penerbit, mencari penarikan balik kenyataan fitnah, permohonan maaf dan pampasan kewangan, jika gagal saman akan difailkan di mahkamah.


 Rupa-rupanya surat tu baru sahaja dihantar pada 13 Disember yang baru lalu walaupun pengumumannya dibuat pada 25 Oktober.

  Susah sangatkah nak deraf surat tu hingga memakan masa yang begitu panjang....Entah berapa jela panjangnya surat yang mengemukakan 3 tuntutan itu ??  Menurut Takiyuddin, surat berkenaan berkuat kuasa selama tujuh hari bermula dari tarikh surat pada 13 Disember 2016.

 Apakah gertak PAS ini sama dengan gertak Najib yang mengancam mengemukakan saman ke atas Wall Street Journal Julai tahun lalu mengenai RM2.6 bilion duit 1MDB yang masuk ke dalam akaun peribadinya tetapi sampai hari ini tidak mengotakannya.

  Sejak 16 Ogos dan sekarang 17 Disember.... dah masuk 4 bulan 1 hari.... mengapa tidak kemukakan saman kalau SR berdusta? 

Kemudian selepas kemudian lagi,  apa? Biasalah... Hj Hadi akan kata : Kita tangguh!

USAH BERLEBIHAN MEMUJI YDP AGONG

Posted: 16 Dec 2016 05:02 PM PST

Oleh: Dr Tanaka Mustafa 


1) Sejak Sultan Muhammad ke-5, ramai orang puji macam-macam. Islamik, bagus, disayangi dan sebagainya. OK lah. Tapi jangan terlalu mengagung sangat kebagusan beliau. Saya yakin dia pun tak suka jika anda semua puji lebih-lebih. Sampai dia pakai selipar getah pun orang puji. Apehal. 

2) Kita tahu rakyat Kelantan sayangkan beliau. Tapi sekarang beliau sudah menjadi YDP Agong. Jadikan rakyat Malaysia juga sayangkan beliau, bukan bikin orang lain menyampah kepada beliau akibat daripada sikap anda sendiri yang lebih-lebih memuji. 

3) Pujian lebih-lebih akan mendatangkan banyak keburukan jangka masa panjang. Cukup sekadar kita bersyukur ada YDP Agong yang baik. Kuasa beliau pun tak menyeluruh untuk mengawal segala benda. Ada had. Malah pemerintahannya hanya dalam tempoh lima tahun. 

4) Jika kita bersyukur dengan nikmat adanya YDP Agong yang baik seperti beliau, inshaAllah next agong juga akan baik. Mungkin akan jadi lebih baik. Bukanlah Allah sudah kata jika kamu bersyukur, akan Kami tambah lagi nikmat itu? 

5) Memuji secara berlebih memungkinkan cerita tokok tambah sehingga mendewakan kebaikan beliau, menyebabkan rakyat negeri lain meyampah secara tidak sedar, malah mesti diingat, kumpulan ultra liberal pasti menangguk di air keruh. Mereka ini bukan suka sangat dengan imej Islamisasi. Buka minda. Jangan merepek bukan-bukan. 

6) Pakai selipar getah pun anda kecoh. Solat subuh berjamaah pun anda kecoh. Lepak dengan rakyat jelata pun anda kecoh. Ya, kita faham anda bangga. Tapi bersederhana. Beliau bukan maksum. Bukan dewa. Jangan pujian anda merosakkan beliau samada diri beliau ataupun persepsi terhadap beliau. 

7) Untuk tempoh lima tahun ini, biar seluruh rakyat Malaysia rasa bangga dengan YDP Agong. Bukan budak-budak Kelantan sahaja yang bangga. Methodnya, anda sendiri lah fikir. Beliau adalah Agong Malaysia. Biar semua lapisan masyarakat bangga, tanpa mengira latar belakang kenegerian, bangsa dan agama. 

Sekian ~ sumber

Komen al-Husseyn :

Sebagian orang mungkin gila akan pujian sehingga yang diharap-harapkan adalah komentar baik dari orang lain. Padahal pujian seringkali menipu.

Begitu pula kita pun sering berperilaku memuji orang lain di hadapannya. Dari satu sisi kala menimbulkan sisi negatif, ini adalah suatu hal yang tidak baik.

  Ada yang berkata tak salah memaparkan perkara yang baik untuk menjadi contoh teladan... Saya jawab, bukan baru sehari dua ni sahaja baginda jadi Sultan Kelantan....Cerita mengenai Baginda Tuanku sudah lama diviralkan ketika Allahyarham TGNA masih hidup dulu...

 Lagi pula, bukan baru kali ini kita mendapat seorang YDP Agong... Dah banyak kali gilir berganti... Ramai yang dah ditabalkan sebagai YDP Agong....

 Maka kalaulah aku yang diantara yang pernah jadi Agong, tentulah aku akan terasa hati bila puji-pujian menggunung dilimpahkan kepada YDP Agong hok terbaru ini.... Kenapa sewaktu aku jadi Agong dulu tak dapat pujian macam ini?

Seperti apa yang Dr Tanaka sebutkan : "Memuji secara berlebih memungkinkan cerita tokok tambah sehingga mendewakan kebaikan beliau ...." telah pun berlaku... pagi ini terima wasap mendakwa kononnya:

 Sultan Muhammad ke 5 YDP Agong Malaysia adalah keturunan Rasulullah saw generasi yang ke-35.

Disamping dakwaan tersebut, disebut pula bahawa : Kajian ini belum dibuktikan kesahihannya.....  alahai...??

 Abu Musa berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam mendengar seorang pria berlebih-lebihan dalam memuji seorang. Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam lalu bersabda,
 أهْلَكْتُم- أو قطعتم ظهرَ – الرجل 
"Kalian telah membinasakan atau mematahkan punggung orang itu."(Shahih): [Bukhari: 78-Kitab Al Adab, 54-Bab Maa Yukrohu Minat Tamaduh. Muslim: 53-Kitab Az Zuhd, hal. 67]

  Kalau ingin memuji seseorang atas kebaikannya yang kita saksikan sendiri, pujilah dia ketika dia sudah wafat. Kalau masih hidup, jangan, soalnya kita tidak tahu bagaimana akhir hidupnya. Bisa jadi di akhir hidupnya dia banyak berbuat maksiat. Lebih-lebih, kalau seseorang dipuji ketika masih hidup, mungkin dia jadi takabbur (sombong), 'ujub sama dirinya, tidak ikhlas dalam beramal. Rasulullah bersabda, "Janganlah kalian merasa takjub dengan amal seseorang, hingga kalian melihat bagaimana hidupnya berakhir." [Shahih: Ash-Shahihah no. 1334]

Pada pandangan saya perkara yang patut diviralkan ialah jika ada apa-apa kebajikan atau bantuan terhadap orang lain. Umpamanya bantuan kepada rakyat Kelantan yang masih perit menanggung derita akibat banjir besar yang baru lalu...

 Sultan sebagai payung negara, pelindung rakyat.... Maka apalah salahnya kita didedahkan dengan perkhabaran mengenainya bukan sekadar rethorik pujian seperti yang lazim disebut-sebut 'berjiwa rakyat'!

Wan Mohd Aman : Masih ada rakyat Kelantan mangsa banjir yang tak dapat lagi rumah kekal dan masih tinggal di rumah transit.Takde orang bising pun.Manakala "sultan" Kelantan pergi solat subuh bawa kereta sendiri, semua orang bising macam hilang akal.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT