Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


SELAGI UMNO BERKUASA, SELAGI ITU MELAYU DIBODOH-BODOHKAN....

Posted: 02 Dec 2016 04:09 AM PSTPRU 14 adalah peluang untuk orang-orang Melayu menjadi cerdik dan membuktikan mereka tidak bodoh. Caranya ialah dengan menolak UMNO dan BN serta memastikan parti itu tidak lagi berkuasa di negara  ini.

Selagi UMNO dan BN berkuasa, khususnya selagi Najib Razak yang sudah dikenali dunia sebagai pemimpin kleptokrat menjadi Perdana Menteri buat negara ini, maka selagi itulah orang-orang Melayu terus diperbodohkan atau cuba dibodoh-bodohkan.

Seperti pengundi bukan Melayu dan mereka di bandar yang sudah menunjukkan perubahan, pengundi Melayu juga harus bergerak ke arah yang sama. Jika tidak, acara dan pesta membodoh-bodohkan Melayu itu akan berterusan dan diulang berkali-kali untuk menutup kelemahan dan rompakan terhadap khazanah Melayu itu sendiri.

Ucapan perasmian Najib dalam Perhimpunan Agung UMNO semalam yang mengatakan PRU 14 akan datang adalah pilihan antara kerajaan yang ditunjangi oleh UMNO dan Melayu dengan Pakatan Harapan yang diterajui oleh DAP, adalah jelas suatu tindakan cuba membodoh-bodohkan orang Melayu.
Lebih dahsyat lagi apabila Najib turut menakut-nakutkan orang Melayu bahawa sekiranya UMNO kalah dan hilang kuasa, semua institusi kerajaan seperti MARA, Felda, Felcra, Teraju dan lain-lainnya akan lenyap serta pupus, seterusnya menjadikan masa depan mereka tiada lagi pembelaan.

Bagi mereka yang waras, boleh berfikir dengan baik atau tidak mengalami strok otak, tentu saja dengan mudah tidak percaya menolak kata-kata Najib itu. Ini kerana mana mungkin DAP yang hanya bertanding 54 kerusi, mampu menjadi begitu berkuasa dalam negara ini, waima sekiranya mereka menang semua kerusi yang ditandingi sekali pun.

Dengan  Pakatan Harapan yang di dalamnya turut ada PKR, Amanah dan tidak lama lagi, PPBM juga akan turut serta, di mana logiknya kata-kata Najib bahawa DAP akan menerajui gabungan itu?

Lagi pula, tidak seperti BN yang hanya UMNO dianggotai oleh Melayu, sebaliknya PKR, DAP, Amanah dan PPBM, semuanya ada Melayu di dalamnya?

Tidakkah ia dengan sendirinya menjadikan kedudukan Melayu dalam Pakatan Harapan lebih meluas dan merata?

Lihat saja di Selangor, apakah DAP yang menerajui pentadbiran kerajaan negeri itu?

Juga tidak masuk akal dan jelas mahu membodoh-bodohkan Melayu apabila Najib mengatakan MARA, Felda, Felcra, Teraju dan lain-lain institusi akan turut lenyap serta pupus jika UMNO hilang kuasanya.

Di Selangor dan Pulau Pinang, sudah berapa banyak pejabat agensi kerajaan yang berkaitan Melayu dan Islam telah  ditutup atau diarahkan berpindah ke negeri lain?

Selama ini, siapa yang menjahanamkan MARA, Felda dan Felcra dengan pelbagai ciri-ciri rompakan dan amalan rasuah sehingga agensi-agensi itu lebih merupakan tempat pemimpin Melayu memperkayakan diri sendiri berbanding membantu rakyat yang dalam kesempitan?

Adakah MARA, Felda dan Felda benar-benar menjadikan Melayu kaya dan berharta atau hanya isteri, isteri muda dan anak-anak pemimpin Melayu yang bermaharalela menjadikan agensi-agensi itu sebagai lubuk mengaut kekayaan mereka?
Menjelang PRU 14 akan datang, orang-orang Melayu mesti fokus kepada isu yang sedang berlaku dalam negara dan jangan biarkan mereka terus diperbodohkan lagi oleh pemimpin sendiri. Isu di depan mata  kita ialah rasuah yang berleluasa dan penyonglapan wang negara yang berlaku tanpa hadnya.

Menakut-nakutkan kononnya Melayu terancam dan DAP menguasai kerajaan hanyalah pelindung untuk menutup kedurjanaan  dan bagi mengelakkan kesalahan mereka diadili oleh kerajaan yang baru nanti.

Bukan DAP atau bimbangnya institusi Melayu dan Islam yang menjadi ketakutan mereka. Mereka hanya ingin berkuasa dan terus merompak lagi, sambil mengharapkan kesalahan mereka tidak akan diadili sampai bila-bila.

Jika pemimpin yang sama terus berkuasa, mereka pasti akan merompak dan menyamun lagi. Menolong dan membantu rakyat hanyalah merupakan agenda yang ke 69 dalam hati dan perjuangan mereka.

Lima tahun lagi apabila tiba hampir pilihanraya dan kegiatan penyonglapan mereka diperkatakan di merata-rata, mereka akan kembali menakut-nakutkan lagi dengan perkara yang sama - Melayu terancam dan DAP akan menguasai negara ini sambil sudah mula pandai berdoa dan berjubah kononnya agar Tuhan menyelamatkan negara ini.

Akhirnya Melayu terus mundur dan ketinggalan dan hanya kelompok pemimpin yang kaya raya mengaut segala milik negara. Tiada apa-apa perubahan dan kemajuan untuk rakyat, malah di sebalik negara kita merupakan pengeluar utama kelapa sawit dunia, pemimpin yang ada hanya menutup mata daripada memastikan minyak masak pada kadar yang munasabah harganya.

Sebab itu, PRU 14 adalah peluang untuk Melayu menjadi cerdik dan tidak lagi membiarkan mereka terus diperbodoh-bodohkan. Sekarang adalah peluang terbaik untuk melakukan perubahan dan membodohkan pula pemimpin durjana yang membawa kerosakan kepada negara.

Jika orang Melayu mula menjadi cerdik dengan tidak takut mengalahkan UMNO dan BN, pemimpin seterusnya tidak mungkin berani lagi membawa retorik-retorik bodoh untuk mendapatkan undi.  Kita harus mulakannya dengan menunjukkan kecerdikan itu tanpa ragu-ragu lagi. (SH 02/12/2016).

Kelantan jangan bohong, Orang Asli tolak tuduhan diperalat

Posted: 02 Dec 2016 03:15 AM PST | December 2, 2016  FMT
Pertubuhan alam sekitar menyifatkan cubaan mengaitkan usaha mereka kepada agenda melawan kerajaan PAS sebagai tidak adilsabrina-kelantan-pekaGUA MUSANG: Pertubuhan Perlindungan Khazanah Alam Malaysia (PEKA) menyifatkan cubaan mengaitkan usaha melindungi hak Orang Asli Gua di Musang kepada agenda melawan kerajaan PAS sebagai tidak adil.
Pengerusi PEKA Datuk Sharifah Sabrina Syed Akil menegaskan usaha mereka tiada kaitan politik, dan mengingatkan isu yang ditangani ketika ini menyentuh tanah rakyat.
"Kami tidak menghasut dan kami tidak terlibat dengan mana-mana parti politik. Kehadiran kami untuk menyokong tindakan Orang Asli mempertahankan tanah adat.
"Tidak adil kalau kerajaan tuduh orang itu ini, NGO menghasut dan sebagainya. Kita sendiri boleh tengok Orang Asli pandai berfikir siapa yang betul dan siapa yang salah," kata Sharifah ketika ditemui FMT di Gua Musang.
Baru-baru ini seramai 47 Orang Asli diberkas Jabatan Perhutanan Kelantan dalam usaha Kerajaan Negeri membuka laluan kepada pembalakan di hutan simpan yang dikatakan tanah adat mereka.
Jabatan Perhutanan Kelantan hari ini berkata Orang Asli yang mendirikan sekatan di Hutan Simpan Kekal (HSK) Balah, Perias dan Gunung Stong melakukan kesalahan di bawah Enakmen Perhutanan Negara (Pemakaian) Negeri Kelantan kerana menduduki dan memasuki kawasan hutan simpan tanpa kebenaran.
Kelantan bertegas Orang Asli melanggar undang-undang kerana menghalang pembalak berlesen daripada mengambil balak, manakala PAS mendakwa penentangan "digerakkan oleh parti politik, yang berpakat dengan penentang kelulusan undang-undang Islam."
nik-amar
Sebenarnya, kata Sharifah, Kerajaan Negeri gagal menjawab memorandum yang diserahkan tahun lepas.
"Kami pernah hantar memorandum kepada menteri besar meminta mereka supaya tidak menjahanamkan hutan. Kita boleh cari jalan lain untuk jana ekonomi, bukannya dengan aktiviti pembalakkan sahaja namun sehingga kini tiada respon daripada pihak mereka," katanya.
Sementara itu, seorang aktivis Orang Asli, Mustafa Along, yang baru dibebaskan daripada tahanan menolak dakwaan yang dilemparkan terhadap beliau dan komunitinya.
"Kami buat semua ini sebab kami rasa cintakan kepada hutan, tetapi apabila ada pihak mengatakan kami dihasut itu semua tipu," katanya.

Projek ladang hutan yang gagal diurus kerajaan yang gagal, tegas Fuziah Salleh

Posted: 02 Dec 2016 03:08 AM PST


Fuziah Salleh bimbang penerokaan hutan berleluasa mendedahkan rakyat pada risiko hakisan tanah.Fuziah Salleh bimbang penerokaan hutan berleluasa mendedahkan rakyat pada risiko hakisan tanah.
Ladang Hutan Kemasul di sempadan daerah Bentong dan Temerloh adalah satu contoh klasik projek ladang hutan yang gagal diurus tadbir oleh kerajaan yang gagal, tegas wakil rakyat PKR, Fuziah Salleh.
Menurutnya, seluas 1,0776 hektar Hutan Simpan Kekal (HSK) Kemasul dan HSK Kemasul (Tambahan) masih belum dibaikpulih.
"Walaupun undang-undang negara mengizinkan pertukaran status HSK kepada hutan ladang, akan tetapi ianya boleh gagal disebabkan oleh kelemahan pentadbiran," ujarnya.
Beliau berkata, Laporan Ketua Audit Negara 2012 bagi negeri Pahang menyatakan hanya 52 peratus daripada keseluruhan HSK Kemasul yang diterokai telah berjaya di tanam semula dan projek tersebut gagal mendapat pulangan modal yang dilaburkan.
"Laporan audit setebal 12 muka surat itu juga menunjukkan projek Ladang Hutan Kemasul ini bermula seawal 1974 melibatkan 39,000 hektar.
"Pada mulanya ianya bertujuan menanam pokok pain di bawah kerajaan negeri untuk kilang kertas yang terbukti tidak menjadi kemudian dibiaya oleh Kerajaan Pusat bermula pada tahun 1984.
"Seterusnya diswastakan pula dalam projek penswastaan Ladang Hutan 1994 hingga 2013. Dengan sebanyak 10 syarikat dilantik dan terlibat untuk menebang habis dan menanam semula," ujar Ahli Parlimen Kuantan itu.
Walau bagaimanapun, beliau berkata, kerajaan negeri tidak dapat mengambil tindakan undang-undang ke atas syarikat yang gagal menanam semula kerana terdapat perjanjian yang tidak lengkap termasuk tidak ditandatangani.
"Akhirnya, kita lihat rakyatlah yang menerima kesan daripada hakisan tanah yang gagal ditanam semula dengan ladang hutan. Kualiti air sungai merosot dan kualiti air minuman terjejas," katanya lagi.
Untuk rekod, HSK Kemasul sebelum ini diisytihar sebagai koridor hutan asli bagi laluan hidupan liar yang menghubungkan Kemasul dengan Hutan Rizab Hidupan Liar Krau.
Dalam perkembangan berkaitan, Fuziah turut mendedahkan sejumlah 502 hektar HSK Bukit Tinggi telah diceroboh dengan aktiviti perlombongan haram mengikut sumber daripada pemberi maklumat.
"Ini satu berita yang amat merisaukan kita semua memandangkan perlombongan haram akan melibatkan aktiviti-aktiviti yang tidak terkawal. Penggunaan sianida (cyanide) dalam proses perlombongan emas, contohnya mungkin berlaku.
"Perlombongan haram yang dilakukan juga dekat dengan penempatan awam atau sekolah," tambahnya lagi.

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SALUT UNTUK KAWAN FIDEL

Posted: 02 Dec 2016 08:00 PM PST

SALUT

UNTUK

KAWAN FIDEL


----------------

KALAU SELESA APA PERLU BISING

Posted: 02 Dec 2016 07:00 PM PSTINGAT CARA

MEMBACA

MEDIA

GEROMBOLAN


3 Disember 2016
KUALA LUMPUR - Umno kini lebih selesa tanpa kehadiran '4M'; bekas Presiden Umno, Dr Mahathir Mohamad; bekas Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin; bekas Naib Presiden Umno,  Mohd Shafie Apdal dan bekas Menteri Besar Kedah, Mukhriz Mahathir.


KALAU SELESA

MENGAPA 

PERLU DISEBUT

SELESA

KENAPA PERLU

HEBOH

----------------

DIMANA DUA HAMLAU INI

Posted: 02 Dec 2016 06:30 PM PSTSIAPA ADA

MAKLUMAT

DIMANA 

DUA CHINA

INI MENYOROK-------------

APA EEE MAHU

Posted: 02 Dec 2016 06:00 PM PST
TAMBY MELAYU
poorah tamby orang melayu di luar umno dah bosan dgn sandiwara dgn eee pura2 jadi melayu sejati. on KENAPA EEE YANG BERTANYA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/2/16

TONGKANG
Tongkang hanyut angin barat mari. on KENAPA EEE YANG BERTANYA?
Anonymous
on 12/2/16

KELEENG UMNO
bodoh punya keling umno ni..kalo dah tau najib tu power, pasai apa nak tanya2 pasal muhyidin lagi.nampak sgt masih mengharapkan muhyidin..cover2 la sket kalo tak suka najib..kalo muhyidin utamakan melayu umno, agak2 muhyidin bole jd presiden ke..benar kata ayatollah isham, mujur bangang tak bole berjangkit..ni semua soalan2 dari pemakan dedak..akai tak bole pikir selagi dedak tidak ditaburkan.. on KENAPA EEE YANG BERTANYA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/2/16

RIDHUAN TEE
Kah kah kah budak keling tu perasan diri dia melayu. Dia tu keling atau india peranakan bukannya melayu. Keling peluk islam boleh jadi melayu ke? Apasal ridhuan tee tak jadi ahli umno??? on KENAPA EEE YANG BERTANYA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/2/16
------------------

GUINESS STOUT BAIK UNTUK ANDA

Posted: 02 Dec 2016 05:00 PM PST
NAMA NABI/RASUL
Idris tu nama NABI / RASUL ..nabi / rasul ke 2 selepas Adam on BERNIAT JAHAT?
Meir Amit
on 12/2/16SYUKUR ADA NAMA MELAYU
Syukur aku. Tumpang bangga sebab akhirnya nama melayu terpahat di heineken yg selama ni hanya dimonopoli org nama cina dan omputih. Mudah2an akan ada produk halal dari heineken nanti. on BERNIAT JAHAT?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/2/16

GUINESS BAIK UNTUK ANDA
Kilang guiness bukankah di shah alam? Jadi argument towkey dia yaitu satu orang cina kapir harbi berbangsa malaysia, kalau beer dibenarkan untuk dibuat, diproses dan dikilang dalam negeri selangor yang pemerintahnya sultan yaitu ketua ugama islam negeri, yang juga satu2nya orang yang boleh membenar atau menidakkan mana2 ustaz untuk berceramah ugama di masjid2 dalam negeri yaitu diberi tauliah atau tidak oleh sultan yang sama, maka kenapa pulak tak boleh mengiklan, menjual, membeli, menghidang dan menghirup beer yang sama dalam negeri selangor itu? 

Kalau beer itu dibuat, diproses atau dikilang di luar selangor maka bolehlah secara parallel argument, beer itu kena ban dalam selangor, yaitu tidak bertauliah dalam selangor. Bila deris jadi pengerusi, pejabat dia dalam selangor juga. Tapi itu cerita berkait selangor la. Negeri bersultan lain tak tau lah beri tauliah atau ban, walaupun tak pernah pulak dengar sultan pahang atau sultan johor atau lain2 tak izinkan guiness atau heineken beer on BERNIAT JAHAT?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/2/16

HARAM KE HALAL
Idris tranformasi kan beer heineken dari haramm kpd halal. Kahkahkah on BERNIAT JAHAT?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/3/16

MANA JAIS - MANA JAKIM
Melayu Islam Kuntfius Mana si Jakim .. Mana si Jais .. Mana lagi si-bahalul yang se-waktu dengan nya. Kan dah kata ber-kali kali .. Nanti Melayu Kuntfius Manfius ..kakaka Silap silap terbeli air botol jenama Kalsberg .. Bukan Spielberg tapi Kalsberg ..kakaka Mintak Idris Jala tukar nama ..kakaka Kalao HotDog bolih di-tukar jadi sosej .. Idris Jala perlu tukar nama .. kakaka on BERNIAT JAHAT?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/2/16

DOLAH SLEEPY
idris jala ini sosok kristian.bilo doloh sleepy head naik ke takta lepas menang election dari raut wajahclean.di lantik sosok dris ni jadi penasihat mos..dengar khabar satu hari sleepy head beri senaskah kitab koran kepada dris untuk dihayati .

sleepy head tidah tau dris ni kristian..bilo penasihot sleepy berkata agama dris.terbeliak mata sleepy ...kasihan dari situ pun sleepy tak abangun samapi tikam dan ditunkan takta oleh mat monggol laki tuya on BERNIAT JAHAT?
Anonymous
on 12/2/16

PAK HAJI
knp nak sibuk pasal si dris ni... pak haji resmi kilang arak ok je... on BERNIAT JAHAT?
Anonymous
on 12/2/16FAKWA FAKWI
bro tt..lu jgn lupa..ketika kes balak yg terkini, org2 pas kata arwah nik aziz pun pernah tidak melayan segala tuntutan dari orang2 asal ni tapi takda plak mana2 ngo, ngok2, parti amanah, parti dap, pencinta alam yg membantah nik aziz waima ada juga ahli2 pas yg kini jd amanah..kini apabila perkara yg sama dilakukan oleh pas kelate melalui tuang presiden ulama sedunia, hadi, nape semua kecoh nape semua membantah.nape nape..why???

ni sama kes dgn heineken ni..nanti ulama2 kata nape perlu kecoh2 nape perlu fuckwa fuckwi sedangkan pada ketika dulu arwah tun razak juga merasmikan kilang carlsberg di shah alam..tak caya, lu tunggu..i help you..you help me..duit balak dah cukup ke utk saman sarawak report..kalo semua balak ditebang di kelate, kita lihat apa org2 mude kelate buleh buat..paling cikai hanya buat donno dan sembang tepi jalan..jesteru..duit jualan babi kalo dizakatkan nescaya duit itu suci dan bole dibawa haji atau umrah..org asal, org miskin sesungguhnya tiada la syurga buat mu on BERNIAT JAHAT?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/2/16

KONTOL JALA
Tukar nama KONTOL JALA ada lah ter baik HEINEKEN tuh bunyi nama JAWA ada , nama TONGKOL pun ada bnyi "HANG NAK KAN" Bebudak Bahalol suka bebende nih kena pulak Mat Rempit , Mat Skodeng , Mat Lahap Bukan bebende baru lah Kalau pakai KONTOL JALA pasti bebudak tak minum lah , 

nak beli saja nampak KONTOL OMPUTEH yang KULOP lagi BACIN pulak mana ada basuh Muntah lah kalau nampak KONTOL JALA , tapi kalau HANG NAK KAN tengok beratur kat 7 Eleven tuh.... on BERNIAT JAHAT?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/2/16----------------------

MENENTUKAN NASIB SENDIRI

Posted: 02 Dec 2016 05:00 AM PSTBERITA BAIK

UNTUK RAKYAT

MALAYSIA

SEMUA SOKONG

SARAWAK

UNTUK

SARAWAKIAN


BILA KAYU

CONDONG

BANGLA CABUK

BERANI BERAK


LAGI NAJIB 

LEMAH

LAGI BAIK

UNTUK SABAH

SARAWAK

Sarawak bukan lagi 'deposit tetap' jika tak tunai janji

 | December 2, 2016
Kelab Penyokong Kerajaan mengingatkan Sarawak mungkin tidak akan menyokong BN lagi jika pemerintah tidak tunaikan janji

KUCHING: Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan BN Sarawak Abdullah Saidol memberi amaran Sarawak tidak lagi akan menjadi "deposit tetap" sekiranya perikatan pemerintah tidak tunaikan janji.
Abdullah, yang juga Adun Semop mengingatkan: "Kerajaan Persekutuan perlu tunaikan janji".
Bercakap di makan malan BNBBC, Abdullah berkata: "Pemerintah tidak anggap Sarawak akan terus menjadi 'deposit tetap' sekiranya mereka tidak tunaikan janji."
Borneo Post memetik beliau sebagai berkata Kerajaan Persekutuan perlu memberi maklum balas positif berkenaan rundingan dengan Kerajaan Negeri.
Abdullah, yang juga merupakan ketua setiausaha politik kepada ketua menteri menambah: "Kerajaan Persekutuan perlu beri meyakinkan rakyat."


PERLU SATU

UNITED FRONT

BARU UNTUK

SABAH DAN

SARAWAK


BERI HAK

RAKYAT 

SABAH

SARAWAK

MENENTU 

NASIB

SENDIRI


-------------------

APA SUDAH JADI - BANK TUTUP

Posted: 02 Dec 2016 04:30 AM PSTCAN BUY BUT CANNOT SELL – SICK & TIRED OF UNFAIR RULES? TOP U.S. BANK CITIBANK GIVES UP ITS LABUAN LICENCE

Cy Low apa makna ni ?

Duke Cheng
Duke Cheng Offshore banking license kasi tutup kedai.
Cy Low
Cy Low so teruk !?!
Duke Cheng
Duke Cheng Tanya Bank Negara lah
Harun Abdul Hamid
Harun Abdul Hamid Buka kasino lg baik….
Duke Cheng
Duke ChengBetul lah tu

http://steadyaku-steadyaku-husseinhamid.blogspot.my/2016/12/buka-casino-lg-baik.html
.


------------------

ASALKAN BUKAN UMNO

Posted: 02 Dec 2016 04:00 AM PST
Surat Buat Rakyat : Ego UMNO Yang Terakhir

Dari lojik matematik, UMNO BN masih kekal memerintah adalah kerana hasil dari sumbangan besar kerusi BN di Sabah dan Sarawak.

Ini jawapan matematik yang semua orang tahu. Formula matematik ini juga dikira hampir mustahil untuk dilakukan apatah lagi dengan mengambil kira senario politik pembangkang ketika ini.

Maka lojik matematik ini masih meletakkan pembangkang ditempat yang sama seperti sebelumnya.

Mungkin ada teori lain yang boleh menjadi faktor pembolehubah atas lojik matematik tersebut. Teorinya barangkali harus merujuk kepada naratif politik itu sendiri.

Kekuatan UMNO pada ketika ini adalah terletak pada ego dan hagemoninya, bukan semata-mata pada kekuatan sumber dana dan sumbangan BN di kerusi Sabah dan Sarawak. 

Ego ini mewujudkan hagemoni UMNO, ia mencipta imaginasi dan metos hingga komponen BN di Sabah dan Sarawak cukup takut, begitu juga dengan MCA, MIC dan Gerakan juga takut dan tunduk atas kemahuan UMNO. Begitu jugalah dengan rakyat, malahan segelintir pemimpin pembangkang.

Selama ini, ego dan hagemoni UMNO inilah yang membina politik perkauman dan sentimen keagamaan. Ugutan dan tekanan kepada semua pihak bermula dari ego UMNO ini. Ianya tampak tidak berkesudahan.

Dari mana ego dan hagemoni UMNO ini muncul? 

Seperti yang saya katakan tadi, kita harus kembali kepada naratif sejarah politik UMNO itu sendiri.

Sejarah politik UMNO bermula di Johor. UMNO di Johor sebelum 2013 tidak pernah terjejas sedikit pun dengan pengaruh pembangkang. 

Disinilah sejarah ego UMNO muncul dan bertapak, bukan di negeri-negeri pantai timur atau Malaysia Timur hatta Utara. Dalam kempen pilihanraya 2013 lagi, slogan Johor adalah Tiang Seri UMNO menjadi azimat kempennya, semua orang percaya.

Semalam, wakil UMNO Johor, Datuk Ayub Rahmat yang juga EXCO kerajaan negeri telah berucap dalam sesi Persidangan Agong UMNO (PAU17) dengan terang memberi isyarat dalam beberapa ungkapannya.

Beliau mengatakan bahawa parti itulah yang sepatutnya berterima kasih kepada orang Melayu. Bukan orang Melayu yang terhutang budi dengan Umno. Umno yang terhutang budi dengan orang Melayu.

Ayub mengingatkan kepimpinan parti itu agar jangan sesekali lupa siapa di sebalik kejayaan Umno hari ini.

Ini adalah isyarat penting UMNO Johor kepada pemimpin elitnya. Ia membuktikan bahawa ego UMNO ini wujud dari naratif sejarah penubuhan dan kekuatan UMNO di Johor.

Malah, jika dilihat dengan hati-hati, UMNO Johor ini lebih licik dan kemas kerjanya berbanding UMNO dinegeri-negeri lain. Kekuatan ini bersandarkan sejarah dan tradisi yang kuat. Bukan sekadar slogan semata-mata.

Justeru, jika ego ini dapat digugat, pastinya UMNO akan bergoncang kuat. Ia boleh menjadi sebab berakhirnya ego dan hagemoni UMNO yang mencengkam rakyat dan komponen BN.

Dengan kata lain, pembangkang mesti menang besar di Johor, ini boleh menjadi 'pembolehubah' yang berkesan.

Kemenangan pembangkang di Johor akan menandakan berakhirnya legasi kubu kuat UMNO. Kita harus sedar bahawa kemenangan ke atas ego UMNO ini adalah kemenangan moral yang cukup besar dan ia akan memberi nilai yang cukup signifikan ke atas lanskap politik negara. 

Dengan berkuburnya ego UMNO di Johor, maka kita akan dapat lihat kesan teori domino. Kesan domino ini akan melenyapkan hagemoni dan metos UMNO ke atas rakyat, parti di Sabah dan Sarawak termasuk rakan komponennya.

Tanpa Selangor, Pulau Pinang dan Johor, UMNO ibarat sudah tiada kaki dan tangan, hanya tinggal badan yang pastinya sukar untuk mereka bergerak lagi.

Ketika ini, parti-parti di Sabah dan Sarawak tidak lagi memerlukan UMNO kerana tidak ada apa lagi yang ingin dibimbangkan kerana ego dan hagemoni UMNO sudah tiada lagi. 

Pada fasa inilah rundingan antara pakatan pembangkang di Semenanjung dengan parti-parti di Sabah dan Sarawak dapat dijalankan untuk melicinkan peralihan kerajaan pusat.

Tanpa kemenangan pembangkang di Johor, ego dan hagemoni UMNO akan terus hidup, ego dan hagemoni ini akan terus mencengkam rakyat dan parti-parti di Sabah dan Sarawak.

Justeru, usaha menewaskan ego UMNO yang terakhir, perlu dijalankan. Kerajaan UMNO di Johor ketika ini sedang tersepit, mereka gagal menawarkan pilihan yang lebih baik kepada rakyat. Inilah masanya rakyat bangkit.

MAHDZIR IBRAHIM
PENGARAH BIRO 
PENDIDIKAN POLITIK
DAP JOHOR.

-------------

TAK SELERA MAKAN

Posted: 02 Dec 2016 03:30 AM PST
EEE PERASAAN MELAYU
Kah kah kah budak keling tu perasan diri dia melayu. Dia tu keling atau india peranakan bukannya melayu. 

Keling peluk islam boleh jadi melayu ke? Apasal ridhuan tee tak jadi ahli umno??? on KENAPA EEE YANG BERTANYA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/2/16
--------------------

BERNIAT JAHAT?

Posted: 02 Dec 2016 12:00 AM PST


MANA NGO

ISLAM

MANA NGO

MELAYU

ISLAM DIGUGAT

ISLAM TERCABAR

MARUAH MELAYU

DICABAR

Idris Jala dilantik pengerusi syarikat arak Heineken
 | December 2, 2016
Bekas menteri itu bagaimanapun akan kekal mengetuai Pemandu, unit transformasi ekonomi di bawah Jabatan Perdana Menteri.

PETALING JAYA: Idris Jala dilantik menjadi pengerusi Heineken Malaysia Bhd, pengeluar minuman keras yang dahulunya dikenali Guinness Malaysia Bhd, bermula tahun depan, lapor The Star.
Beliau menggantikan Saw Choo Boon yang bersara pada Dis 31, menurut akhbar itu memetik fail Bursa Malaysia.
"Idris Jala seorang pakar transformasi terkemuka yang mengubah prestasi syarikat menerusi kaedah keputusan segera dan strategi transformasi yang inovatif, ketat dan relevan dengan tuntutan hari ini," kata Heineken dalam kenyataannya semalam.

NAMA IDRIS

DIGUNAKAN

UNTUK IKLAN

BEER 

INI NAMA 

TULIN MELAYU

INI NAMA ISLAM

NANTI ORANG

MELAYU INGAT

BEER INI

AIR ZAM ZAM

PAKSA IDRIS

JANGAN GUNA

NAMA IDRIS

GUNA NAMA

BELENG KITOK

ATAU BITOOK

GUNA NAMA 

IDRIS

INI MENCABAR

MARUAH MELAYU

KAH KAH KAH

NOTA:

SATU LAGI
BEER HEINEKEN
BUKAN SEDAP PUN
TAK SESEDAP 
BEER DARI BELGIUM
GUA TAHU BELGIUM
NEGARA KE DUA GWA
ADA 400 JENIS BEER
DI BELGIUM - HEBAT
KAH KAH KAH

-------------------------

KENAPA EEE YANG BERTANYA?

Posted: 01 Dec 2016 11:00 PM PST


GWA TAK

TAHU APA

NAK CAKAP


YANG TANYA

MUHYIDDIN NI

MAT GELAP 

A/L LEGAM

SAEKOR EEE


PASAI APA

EEE YANG

BERTANYA

INI YANG JADI

PERSOALAN 

KURUN INI


Muhyiddin masih utamakan Melayu atau tidak, soal perwakilan Umno
 | December 2, 2016
Shaik Huseein Mydin berkata Muhyiddin sebelum ini menyatakan beliau mengutamakan bangsa Melayu, kemudian barulah negaranya Malaysia.

KUALA LUMPUR: Perwakilan Umno Pulau Pinang hari ini bertanya kepada bekas timbalan presiden Umno i Muhyiddin Yassin sama ada beliau masih mengutamakan bangsanya, Melayu atau Malaysia.
Shaik Huseein Mydin berkata Muhyiddin sebelum ini berkata beliau mengutamakan bangsanya, kemudian barulah negaranya Malaysia, tetapi kini dilihat rapat dengan DAP.-------------------

POLITIK JALAN RAYA

Posted: 01 Dec 2016 09:50 PM PST


SATU 

KEJAYAAN

SATU YANG

HEBAT

HASIL DARI

PENGALAMAN


KOMENTAR
gerombolan ketuanan melayu
telah beberapa kali pecah
pecah dari dalam
pecah hasil krisis dalaman

pas dari gerombolan
semangat 46 dari gerombolan
pkr dari gerombolan

memecahkan musuh
dari dalam adalah rancangan licik
ini rancangan tersusun

pecahkan musuh  dari dalam
adalah  taktik terbaik
untuk melemahkan musuh

dari semangat 46
dapat disedari jika garis tak tepat
mereka mengundur kemudian
patah balik masuk gerombolan
semangat 46 rujuk kembali

ini pengalaman 
ini menjadi ilmu
ini jadi guru
tindakan saterus diperbaiki

dalam kes pkr dan anwar ibrahim
walau pun ramai yang ada niat
mahu masuk kembali
mahu jadi gerombolan kembali
malah sesudah anwar bebas
ada yang mahu anwar rujuk
kembali menjadi gerombolan
garis ini dipegang oleh ezam mat nor

tapi gerakan reformasi
telah berjaya melintasi jalan pulang
gerakan reformasi telah
mematahkan niat rujuk kembali

bagaimana caranya ?

senang saje: tunjukkan garis jalan raya
pastikah mereka keluar ke jalan raya
pastikan mereka merasa politik jalan raya
bila politik jalan raya berkobar
mustahil mereka boleh rujuk

senang sahaja:ketika melawan
pastikan mereka digaris hadapan
pastikan mereka memimpin
pastikan mereka tibai cukup cukup
parti lama mereka

kesilapan semangat 46 diperbaiki


mahathir muhyiddin dan mukriz
sedang rancang mengutuk gerombolan
pastikaan mereka tibai parti lama mereka

paling penting kenalkan mereka
dengan politik jalana raya

ini wajib dilakukan dengan cepat
ketika semangat 46 dahulu
tidak berlaku politik jalan raya
jadi semua lembik dan manai

kali ini politik jalan raya
berlaku dengan cepat
mereka  yang pada satu ketika dulu
penentang politik jalan raya
kali ini mereka telah berjaya
dibawa ke jalan raya

kerana mereka ke jalan raya
mereka terus di anggap pengkhianat
mereka terus dianggap musuh
ini amat baik sekali
kerana ada sosok yang sangsi
ada sosok yang menyimpan niat
untuk akan berpatah balik

kalau pun berniat berpatah baik
satu pekara yang amat jelas
mereka telah bersama untuk membuktikan
kekuatan politik jalan raya

pada ketika ini mereka yakin
hanya politik jalan raya
yang akan menentukan arah negara


NOTA:
kita ke jalan raya
sebelum ke pilihan raya


Mahathir, Muhyiddin pengkhianat Umno

KUALA LUMPUR - Tindakan bekas Presiden Umno,  Dr Mahathir Mohamad dan bekas Timbalan Presiden,  Muhyiddin Yassin yang menyatakan sokongan kepada parti pembangkang dianggap sebagai pengkhianat kepada parti.

Perwakilan Wilayah Persekutuan,  Mohd Rafi Ali Hassan berkata, krisis perpecahan bangsa dan kaum di negara berlaku disebabkan oleh dua bekas pimpinan Umno tersebut yang menyatakan sokongan untuk bersama DAP.

"Setelah mereka menghuru-harakan negara, mereka kini kononnya bersatu dan duduk bersama parti rasis (DAP).

"Saya setuju dgn kenyataan presiden yang mengatakan bahawa dua bekas pemimpin Umno inilah punca perpecahan kaum di negara ini," katanya ketika membahaskan usul ucapan dasar Presiden di Perhimpunan Agung Umno 2016, semalam.

Mohd Rafi berkata, Mahathir dan Muhyiddin sanggup turun ke jalanan yang dilihat bertentangan dengan tuntutan agama dan perundangan negara ini.


bila dah jadi

pengkhianat

pasti tak akan

rujuk bini lama

ini satu kejayaan--------------

KENAPA 52% RAKYAT MALAYSIA TAK MAKAN NASI

Posted: 01 Dec 2016 08:30 PM PST

KENAPA MAKIN

RAMAI WARGA

MALAYSIA 

TAK MAKAN NASI
MAKIN RAMAI

WARGA 

MALAYSIA

MENOLAK

MEMAKAN NASI


MEREKA

MEMILIH

YANG LAIN

DARI NASI

 INI PENEOMENA

TERBARU 

TER NOW

FESHEN TERKINI


-------------------------------------------------------------------------------------------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT